FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 januari 2018

Noor Tande leidt WK skivliegen na eerste dag

Schansspringer Daniel André Tande gaat na één dag aan de leiding op het wereldkampioenschap skivliegen in het Duitse Oberstdorf. Op vrijdag stonden twee sprongen op het programma, zaterdag worden de medailles bepaald na de vierde en laatste ronde. 

Tande was zowel in de eerste als in de tweede ronde de beste en vloog zo een prima voorsprong bij elkaar ten opzichte van thuisfavoriet Richard Freitag, die in beide ronden de tweede plek pakte. Ook de Poolse Vierschansentournee-winnaar Kamil Stoch was uiterst stabiel: in beide ronden liet hij de derde vlucht zien, waardoor de dubbel olympisch kampioen halverwege op plek drie staat.

De drie lijken de medailles onderling te gaan verdelen, want de gaten naar de rest zijn groot. Dat had onder meer te maken met de lastige weeromstandigheden. Vooral veteraan Noriaki Kasai werd daar het slachtoffer van. De 45-jarige Japanner stond na één ronde nog op een respectabele zesde plek, maar was door flink wat rugwind kansloos in ronde twee en zakte naar de 27e stek.

Zaterdag gaat de wedstrijd om 16.00 uur verder, live te zien op Eurosport en ARD en uiteraard te volgen via het FOK!forum.

Biatleet Bø haalt hard uit ondanks schietfout

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in het Italiaanse Antholz de laatste sprint in de World Cup voor de Olympische Spelen gewonnen. De Noor was vooral op de langlaufski's bloedsnel en liet de concurrentie daardoor kansloos.

Bø noteerde bij het liggend schieten weliswaar een misser, op de lange latten maakte hij de ongeveer 25 seconden durende strafronde meer dan goed. Hij was een dikke halve minuut sneller dan wie dan ook, wat ervoor zorgde dat zijn grote - en eigenlijk enige - concurrent, de Fransman Martin Fourcade, zelfs zonder schietfouten twaalf seconden tekort kwam. Daar moet wel bij gezegd worden dat Fourcade, die de tweede langlauftijd van iedereen had, de week begon met een paar zware trainingssessies, waardoor hij in het weekeinde even niet in de allerbeste vorm verwachtte te zijn.

Fourcade was ook de enige die in de buurt van Bø kon komen. De Duitser Arnd Peiffer pakte op 42 seconden de derde plek, zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Peiffer eindigde vlak voor de Rus Anton Shipulin en de jonge Fransman Emilien Jacquelin, die met de vijfde plek veruit zijn beste resultaat ooit haalde in zijn nog zeer korte World Cup-carrière.

Voor Fourcade was het overigens alweer de zestiende opeenvolgende podiumplaats in een individuele wedstrijd, waarmee hij zijn eigen record nog maar eens aanscherpt.

Pijnlijke nederlaag Fortuna, N.E.C. ook onderuit

Koploper Fortuna Sittard heeft vrijdag een pijnlijke nederlaag geleden in de Jupiler League. Nummer twee N.E.C. wist echter niet te profiteren.

Fortuna Sittard verloor met liefst 3-0 bij laagvlieger FC Dordrecht, dat via Jafar Arias op voorsprong kwam. Namens de Limburgse bezoekers kregen Perr Schuurs en Djibril Dianessy kansen om gelijk te maken, maar er werd voor rust niet meer gescoord. In de tweede helft liep Dordrecht verder uit.

Vanuit een counter wist Robert Mutzers een fout van Schuurs af te straffen en halverwege de tweede helft maakte Arias zijn tweede treffer van de avond. Fortuna houdt bovenaan de ranglijst echter een puntje voorsprong op N.E.C., omdat de Nijmegenaren onderuit gingen bij Almere City.

Bij de thuisploeg opende Jergé Hoefdraad de score en Anass Ahannach breidde de voorsprong voor Almere City uit. Nadat Sven Braken in de tweede helft de tegentreffer voor N.E.C. maakte, bracht Silvester van der Water de marge weer op twee goals. Verder dan nog een goal van Braken kwam N.E.C. vervolgens niet meer: 3-2.

Door de nederlagen van Fortuna Sittard en N.E.C. kan Jong Ajax maandagavond profiteren. Bij winst op Cambuur (thuis) staan de Amsterdammers nog één punt achter N.E.C. en slechts twee achter Fortuna.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Almere City - N.E.C. Nijmegen 3-2
FC Dordrecht - Fortuna Sittard 3-0
FC Emmen - RKC Waalwijk 2-1
Go Ahead Eagles - MVV Maastricht 3-1
De Graafschap - Jong PSV 2-3
Helmond Sport - FC Volendam 1-4
FC Oss - Jong FC Utrecht 2-0
Telstar - FC Eindhoven 4-1

Uitslag FC Utrecht - AZ

FC Utrecht en AZ hebben hun eerste eredivisieduel na de winterstop afgesloten met een 1-1 gelijkspel. Namens de bezoekers opende Svensson de score, maar een kwartier voor tijd kon Dessers de stand gelijk trekken, waardoor AZ de nummer drie is met 39 punten uit 19 duels en Utrecht zesde staat met 29 punten uit 18 duels. De Domstedelingen hebben nog een inhaalduel tegen Feyenoord tegoed.

Utrecht startte in de eigen Galgenwaard goed, maar na een half uur spelen nam AZ de regie over. Beste mogelijkheid was evenwel voor Utrecht, maar de kopbal van Janssen miste richting. Na rust opende Svensson met een schot van 25 meter afstand de score. Utrecht bracht met Dessers een extra aanvaller en ging risico's nemen. Nadat Klaiber en Ayoub al kansen misten betaalde de gok zich uit, want Dessers wist na een overstapje te scoren.

Svensson maakte van afstand de 0-1 (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)
Svensson maakte van afstand de 0-1 (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)

FC Utrecht

1 - 1

AZ

74' Dessers   55' Svensson
 
Gele kaart: Ayoub, Kerk (FC Utrecht), Weghorst, Jahanbakhsh, Wuytens (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.457
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Van der Maarel
Leeuwin
Janssen
Van der Meer
Klaiber
Ayoub
Van de Streek (Velanas/64)
Emanuelson (Dessers/56)
Kerk
Labyad (Görtler/90 5)
  Bizot
Svensson
Van Rhijn
Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
Helmer (Idrissi/77)

Shell wil taxidienst in Londen beginnen

Olie- en gasconcern Shell heeft een aanvraag ingediend om een taxidienst te mogen beginnen in Londen. De aanvraag bij de Londense vervoersautoriteit komt van de app FarePilot, die grotendeels in handen is van Shell, schrijft zakenkrant Financial Times.

De aanvraag werd in juli gedaan. FarePilot laat chauffeurs zien waar er veel vraag is naar taxi's en werd eind 2016 gelanceerd. Shell bezit driekwart, met de rest voor Boston Consulting Group. Naar verluidt is Shell al bezig chauffeurs te benaderen om mee te doen met proeven. Volgens het bedrijf is er nog geen besluit genomen of het project wordt doorgezet en is het nodig dat eerst alle stappen zijn gezet met vergunningen en procedures.

De bekende taxidienst Uber raakte vorig jaar nog zijn vergunning in Londen kwijt omdat het bedrijf een loopje zou nemen met de regels en zaken rond openbare orde en veiligheid. Uber heeft beroep aangetekend tegen dat besluit. Totdat er een definitief vonnis ligt, kunnen de circa 40.000 chauffeurs die Uber heeft in de Britse hoofdstad gewoon hun werk blijven doen.

Shell zei eerder al dat het innovatief moest zijn met het oog op ontwikkelingen als taxi-apps en elektrische en zelfrijdende auto's. Elektrische auto's kunnen een bedreiging zijn voor de traditionele tankstations van oliemaatschappijen, terwijl taxi-apps kunnen leiden tot minder privaat autobezit, wat natuurlijk ook nadelig is voor olieproducenten. Shell is daarom bezig zijn activiteiten buiten olie en gas uit te breiden zoals zonne-energie en laadpalen voor elektrische auto's.

Shell wil taxidienst in Londen beginnen
Shell wil taxidienst in Londen beginnen (Foto: ANP)

Bertens stunt niet tegen Wozniacki, Middelkoop door in gemengd dubbel

Tennisster Kiki Bertens is op de Australian Open in de derde ronde uitgeschakeld. De Nederlandse, als dertigste geplaatst, moest het opnemen tegen de nummer twee van de plaatsingslijst: de Deense Caroline Wozniacki.

Bertens kreeg in Wozniacki's eerste servicegame al gelijk een breekkans, maar benutte die niet en leverde vervolgens haar opslag in. Ze brak de Deense op het laatst mogelijke moment wel terug, maar wist haar service in de game daarna niet te houden en verloor de set alsnog.

In set twee nam Wozniacki alweer Bertens' eerste servicebeurt af, maar de Nederlandse hield daarna een tijdje dapper stand. Dat deed ze ook op de matchpoints van de Deense, maar bij de vierde poging was het toch raak voor Wozniacki: 4-6, 3-6.

Matwé Middelkoop plaatste zich samen met de damesdubbelpartner van Bertens, de Zweedse Johanna Larsson, voor de tweede ronde van het gemengd dubbelspel. De twee waren te sterk voor Alicja Rosolska uit Polen en de Mexicaan Santiago Gonzalez: 6-2, 7-5.

Kiki Bertens kan niet stunten tegen Wozniacki (Foto: Pro Shots/Action Images)
Kiki Bertens kan niet stunten tegen Wozniacki (Foto: Pro Shots/Action Images)

'Ik dacht dat ik door de vloer zou zakken'

"Het is onacceptabel als je moet nadenken waar in huis je kinderen nog veilig kunnen slapen", riep GroenLinks-leider Jesse Klaver vrijdagavond tegen een bomvolle Vismarkt in Groningen. Zijn woorden werden met applaus ontvangen. Op de markt hadden zich naar schatting 10.000 verontruste en boze Groningers, sympathisanten, bestuurders en politici verzameld voor een kilometers lange fakkeltocht door de Groningse binnenstad. 'Genoeg = genoeg' was de boodschap en ook het motto van de tocht. En: 'Groningen is het zat!'.

De organisatie van de tocht, de Groninger Bodem Beweging, had 4000 fakkels klaarstaan. Dat bleek bij lange na niet genoeg. De Vismarkt was op een gegeven moment zo vol dat de organisatie de menigte opriep alvast aan de tocht langs de Groningse grachten te beginnen. Een deel van de actievoerders kreeg daardoor toespraken van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en Kamerlid Sandra Beckerman niet meer mee. Rodenboog riep Shell op zijn verantwoordelijkheid te nemen. ,,Anders lever je je predicaat Koninklijk maar in!"

'Rutte, Kamp, Wiebes, één pot nat. Groningen één groot gat', staat er op het spandoek dat Rita Ousma uit Bedum omhooghoudt. Op haar hoofd een rode hoed. ,,Want het is code rood." Voor Ousma is de maat vol. ,,We hebben net drie maanden niet in ons huis kunnen wonen omdat alle schade gerepareerd moest worden. Na de recente beving zijn we terug bij af. Overal scheuren. Ik kan er niet van slapen." Ook Willemijntje van den Handeluit Stedum is het zat. "Bij de laatste beving dacht ik echt dat ik door de vloer zou zakken."

Boeren uit Loppersum

De actievoerders werden halverwege de tocht begroet door tientallen boeren uit Loppersum, die met trekkers naar de stad waren gekomen om hun steun te betuigen.

De demonstratieve tocht trok vooral veel Groningers en slachtoffers van de bevingen en ook tal van Groningse burgemeesters, Kamerleden, bestuurders van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en het UMCG liepen mee. Het ziekenhuis, dat aan de laatste beving bij Zeerijp een meterslange scheur in de vloer op de begane grond heeft overgehouden, had in de aanloop naar de fakkeltocht medewerkers via Facebook opgeroepen om mee te lopen. Het UMCG omschreef de scheur als 'slechts een voetnoot bij de jarenlange aardbevingsellende waar heel Groningen mee kampt'.

'Ik dacht dat ik door de vloer zou zakken'
'Ik dacht dat ik door de vloer zou zakken' (Foto: ANP)

NBA: Harden keert terug, Cavaliers winnen weer eens

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft James Harden zijn terugkeer bij de Houston Rockets gevierd. De shooting guard was drie weken afwezig vanwege een hamstringblessure, maar met tien punten in 26 minuten hielp hij de Rockets donderdagavond op weg naar een 116-89 zege op de Minnesota Timberwolves.

De Cleveland Cavaliers konden na vier opeenvolgende nederlagen weer eens juichen. Tegen de hekkensluiters van de Eastern Conference, Orlando Magic, kon de ploeg echter zeker niet overtuigen. LeBron James was goed voor achttien punten, waarmee hij er nog 26 nodig heeft om als zevende speler ooit de grens van dertigduizend te passeren. De Cavaliers wonnen nipt: 104-103.

Uitslagen NBA donderdag
Boston Celtics - Philadelphia 76ers 80-89
Cleveland Cavaliers - Orlando Magic 104-103
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 116-89
Portland Trail Blazers - Indiana Pacers 100-86

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

50 liter water per dag voor inwoners Kaapstad

Hooguit twee minuten douchen, de wc slechts tweemaal daags kort doorspoelen. Dat staat de inwoners van Kaapstad te wachten nu door de aanhoudende droogte - de ergste in honderd jaar - het drinkwater verder moet worden gerantsoeneerd. Vanaf 1 februari moet de burger in de Zuid-Afrikaanse metropool toe met 50 liter per dag. De tuin sproeien of de auto wassen is absoluut uit den boze.

In december werd de kraan afgesteld op 87 liter. De burgemeester moest evenwel in de media erkennen dat 60 procent van de bevolking van 4,5 miljoen mensen zich niet aan de limiet hield. Als het waterverbruik op dezelfde voet zou doorgaan dan slaat het "uur nul" op 21 april. Dan is het peil in de spaarbekkens gezakt tot beneden 13,5 procent van de capaciteit en stroomt er geen druppel meer door de leidingen.

De ingezetenen moeten in dat geval met de jerrycan naar een van de 200 tappunten in de stad voor dagelijks maximaal 25 liter. Dat geldt als absolute minimum voor hygiëne en gezondheid. Leger en politie zullen worden ingezet om de distributie in goede banen te leiden.

Volgens waterbedrijf Vitens lag in 2013 in Nederland het gemiddeld verbruik op 119 liter.

50 liter water per dag voor inwoners Kaapstad
50 liter water per dag voor inwoners Kaapstad (Foto: ANP)

'Crossplay tussen PlayStation 4 en Xbox One wederom aanwezig in Fortnite'

We meldden het in september vorig jaar al dat het 'per ongeluk' mogelijk was om PlayStation- en Xbox-spelers met elkaar te verbinden in Fortnite: Battle Royale. Omdat Sony, als marktleider, daar niet zo van gediend is werd de functie snel weer 'gefixt'. Nu lijkt het echter weer mogelijk te zijn, en wederom is het in Fortnite.

Een Reddit-gebruiker maakte eerder vandaag een screenshot op zijn Xbox One waarbij hij in een game zit met een personage genaamd Female Constructor. Klein detail daarbij is dat dit personage alleen verkrijgbaar is op PlayStation 4. Enkele belletjes gingen weer rinkelen en later bleek dat Xbox-spelers kunnen spelen tegen spelers met een liggend streepje in hun ID. Dit karakter is echter niet toegestaan in een accountnaam op het Xbox-platform, dus dat was wederom een indicatie dat crossplay weer mogelijk is.

Sony is al langere tijd geen fan van het idee om Xbox-spelers met PlayStation-spelers te laten verbinden. Vorig jaar verdedigde Sony haar keuze door zich af te vragen of het verstandig is om kinderen aan een grotere player base bloot te stellen. Epic Games, de ontwikkelaar van Fortnite, uit zich ook al langer over het gebrek aan crossplay tussen PlayStation 4 en Xbox One. Zo deden ze dat ook iets meer dan een maand geleden tijdens The Game Awards 2017, waar een medewerker van het ontwikkelteam claimde dat 'spelers crossplay verdienen'.

Voorzitter Belgische wielerbond: "Sky en Froome moeten dringend voor de spiegel staan"

Chris Froome moet zich binnenkort bij de UCI verantwoorden voor een te hoog niveau van het middel salbutamol in zijn urine. Vervolgens beslist de UCI of de Brit wel of niet geschorst gaat worden. Tot die tijd mag Froome gewoon deelnemen aan wedstrijden. Voorzitter Tom van Damme van de Belgische wielerbond vindt dat Sky en Froome voorlopig de eer aan zichzelf moeten houden om de sport niet verder in diskrediet te brengen.

Tom van Damme: “De wielersport heeft de laatste jaren aan geloofwaardigheid gewonnen. Het is jammer dat een probleem in de grijze zone nu uitvergroot wordt. Wij moeten helaas de regels van het WADA volgen, maar van mij mag het allemaal strenger. Het is jammer dat Froome samen met zijn ploeg een klein puistje laat uitgroeien tot een etterbuil. Het zal alleen maar erger worden. Of de UCI sneller moet handelen? De UCI is gebonden aan regels. De morele verantwoordelijkheid ligt bij Sky en Froome. Ze moeten dringend voor de spiegel staan, want hoe langer dit duurt, hoe slechter voor de wielersport.”

Dronken bestuurder slaat zichzelf in gezicht om alcoholtest te ontwijken

De politie in het Amerikaanse Belfast, in de staat Maine, heeft een man ervan beschuldigd op vrij aparte wijze een alcoholtest te hebben willen ontlopen.

De 27-jarige Brian Fogg stond met zijn auto vast in een greppel en de politie kwam hem tegen. Men had enig vermoeden dat hij mogelijk het een of het ander aan alcoholische versnaperingen tot zich had genomen, dus dat moest getest worden.

Daar had meneer allemaal weinig zin en dan zat er maar één ding op: hij sloeg zichzelf drie keer vol in het gezicht, tot bloedens toe. De politie verzorgde zijn wonden, maar namen hem vervolgens toch mee. Uiteindelijk werd hij aangeklaagd voor onder meer rijden onder invloed en het vervalsen van fysiek bewijs.

Ziekenhuis in 'lockdown' door man met paraplu

Een ziekenhuis in het Amerikaanse Kirkland (Washington), nabij Seattle, is enige tijd hermetisch afgesloten geweest. Een medewerker had iemand binnen zien komen met een rugzak, waar een verdacht voorwerp uit stak.

Op beveiligingsbeelden kon men niet precies zien wat het was en dus werd de boel uit voorzorg afgesloten. De opname van de beelden werd afgedrukt en verspreid in het ziekenhuis, waarna een man zich bij de beveiliging van het ziekenhuis kwam melden: hij herkende zichzelf op de afbeelding en wilde toch maar even laten weten dat het voorwerp een paraplu was, met een uiteinde in de vorm van het handvat van een zwaard.

De politie bevestigde dat het niet om een wapen ging en de mensen in het ziekenhuis konden weer verder met de dag.

Bos teleurstellend bij wereldbeker skeleton in Königssee

Vrijdag is Kimberley Bos bij de wereldbekerwedstrijd skeleton in het Duitse Königssee als zeventiende geëindigd. De andere Nederlandse aan de start, Joska Le Conté, viel met een twaalfde plaats net buiten de top tien.

Door sneeuwval liep de wedstrijd flinke vertraging op. De eerste run in de ochtend moest afgebroken worden en kon pas in de middag vervolgd worden. Bos had in de eerste run de negentiende tijd neergezet en deed het in de tweede run met een vijftiende plaats iets beter.

Le Conté die zich in tegenstelling tot Bos niet voor de Olympische Winterspelen gekwalificeerd heeft was in beide runs sneller dan de 24-jarige Edese. Met een elfde en vijftiende plaats werd Le Conté twaalfde in de uitslag.

De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse Jacqueline Lölling in een tijd van 1.44,03. Ze bleef landgenote Tina Hermann met 0,18 seconden voor en klopte de Oostenrijkse Janine Flock met 0,27 seconden. Door haar zege kroonde de 22-jarige wereldkampioene Lölling zich voor het tweede seizoen op rij tot World Cup-kampioene.

'Enorm teleurgesteld in Defensie'

Partijen in de Tweede Kamer noemen het rapport van de commissie-Van der Veer over de veiligheidscultuur bij Defensie ,,schokkend". Ze willen snel een debat.

,,Enorm teleurgesteld in Defensie", laat VVD'er André Bosman weten. ,,Het blijkt geen lerende organisatie, met een top die zich de veiligheidsverantwoordelijkheid niet eigen maakt. Hoe is dat uit te leggen aan de mannen en vrouwen in het veld, wiens veiligheid juist deze top moet garanderen." Hij wil een aparte veiligheidsorganisatie die een einde maakt aan deze ,,ontwijkende cultuur".

Hanke Bruins Slot (CDA) is geschrokken van het rapport. ,,Dit zijn spijkerharde conclusies over de staat van de veiligheidsorganisatie bij Defensie." Ze wil weten hoe snel minister Ank Bijleveld van Defensie de aanbevelingen van de commissie kan uitvoeren.

Snoeiharde conclusies

Isabelle Diks van GroenLinks vindt de conclusies van de commissie snoeihard. ,,Veiligheid voor onze militairen moet altijd bovenaan staan en Defensie heeft daarin gefaald." Lilianne Ploumen (PvdA) vindt dat ook en wil een debat ,,over de vraag hoe de veiligheid van onze militairen nu wordt zekergesteld".

Personeel moet prioriteit worden, laat Sadet Karabulut van de SP weten. ,,Onze militairen hebben recht op een werkende en veilige Defensie die leert van haar fouten. Stop met al die missies en EU-legertje spelen", twitterde Gabriëlle Popken van de PVV.

Zie ook: 'Veiligheid Defensie niet op orde'

'Enorm teleurgesteld in Defensie'
'FOEI' (Foto: ANP)

Baanwielrenners Van Schip en Wild pakken goud op puntenkoers

De Nederlandse baanploeg is goed van start gegaan bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk. Bij de mannen won Jan Willem van Schip de puntenkoers terwijl Kirsten Wild het goud pakte bij de vrouwen.

Van Schip zou in totaal 75 punten bij elkaar sprokkelen en dat was ruim voldoende voor de winst. Tweede werd King Lok Cheung uit Hongkong met vijftig punten, voor de Portugees Ivo Oliveira met 41 punten.

Bij de vrouwen was Wild de beste in de puntenkoers. De 35-jarige Nederlandse pakte het goud met 45 punten in de Wit-Russische hoofdstad. De Italiaanse Maria Confalonieri werd tweede met 33 punten. Het brons ging naar de Noorse Anita Stenberg.

Sparta doet zaken met Brighton en verwelkomt aanvaller

Dick Advocaat heeft zijn derde aanwinst binnen. Sparta Rotterdam huurt Soufyan Ahannach voor de rest van het seizoen van Brighton & Hove Albion.

Ahannach maakte afgelopen zomer de overstap van Almere City naar Brighton & Hove Albion, maar kwam amper aan spelen toe in de hoofdmacht. Hierdoor mocht Ahannach tijdelijk afscheid nemen van de club. Sparta neemt het de rest van het seizoen op huurbasis over.

Sparta toonde afgelopen zomer als interesse in Ahannach, maar toen koos hij voor een transfer naar de Premier League. Mede door de nieuwe technische staf wilde Ahannach nu wel de overstap maken naar Sparta.

"Ik was enthousiast, zeker nu met Fred Grim, Cor Pot en Dick Advocaat natuurlijk. Het is een fantastische ervaring om met hen te trainen", vertelt de aanwinst op de website van Sparta Rotterdam.

Hij had ook kunnen kiezen voor een andere club uit Engeland. "Het is natuurlijk wel de bedoeling dat als je in Engeland speelt, je ook in Engeland wordt verhuurd. Maar als Sparta, een club uit de Eredivisie, langskomt, is dat alleen maar mooi."

Guardiola feliciteert Sánchez met aankomende transfer

Josep Guardiola heeft Alexis Sánchez alvast gefeliciteerd met zijn overstap van Arsenal naar Manchester United, ondanks dat er nog geen akkoord ligt.

Guardiola had van de Chileense aanvaller zijn prioriteit gemaakt afgelopen zomer en deze maand, maar Goal onhulde deze week dat hij en de bazen bij Manchester City de stekker uit hun achtervolging haalden nadat ze ontdekten dat Sánchez en zijn zaakwaarnemer een deal hadden gesloten met United.

José Mourinho bevestigde de interesse in de 29-jarige aanvaller, maar benadrukte ook dat ze nog tot een overeenstemming met Arsenal moesten komen. Er wordt gesuggereerd dat Sánchez per week tussen de 340.000 euro en 560.000 euro zal gaan verdienen op Old Trafford, maar Guardiola wil het niet over de financiën hebben.

"Ik ben niet de man van de wiskunde, de cijfers", vertelt Guardiola in gesprek met Engelse media. "Uiteindelijk weet ik dat hij nog steeds bij Arsenal is, maar ik denk dat hij naar United gaat. Felicitaties aan beiden, de spelers en zijn zaakwaarnemers beslissen waar ze willen spelen, veel succes."

Sánchez bereikte in 2017, in de lente en tijdens de kerstperiode, tot tweemaal toe een oveenkomst met City, maar Guardiola houdt vol dat hij zich niet de steek gelaten voelt. "Ik herhaal, de spelers en hun managers beslissen wat het beste is voor beide. Er is niets aan toe te voegen. Mijn mening over Alexis blijft hetzelgde. Het was altijd een plezier om met hem bij Barcelona te zijn. Hij heeft besloten om naar een andere club te gaan en we wensen hem het allerbeste."

Waar er veel kritiek is op de transferperiode in januari, is Guardiola wel een voorstander. "Ik geloof erin als de spelers zich snel aanpassen en kwaliteit hebben. Het hangt ervan af of ze aardige mensen zijn. We zijn op zoek naar aardige mensen om ons te komen helpe, als we denken dat we ze nodig hebben."

Ten Hag: "Als trainer ben je geen tovenaar"

Erik ten Hag debuteert zondag als trainer van Ajax als Feyenoord op bezoek komt in de Johan Cruijff ArenA. Een speciale wedstrijd.

Erik ten Hag debuteert zondag als trainer van Ajax als Feyenoord op bezoek komt in de Johan Cruijff ArenA. "Een speciale wedstrijd", vertelde Ten Hag zijn de persconferentie. "De rivaliteit is hoog. Het is logische dat de adrenalinefactor en dit soort wedstrijden hoger ligt."

Er is de 47-jarige trainer iets opgevallen toen hij voor het eerst voor de groep stond bij de Amsterdammers: "Het meest bijzondere; de ambitie en drive die in deze groep zit." Ten Hag staat de boek als een verdedigende trainer, maar dat weerspreekt hij zelf. "De Ajax-huisstijl? Daar hebben we inderdaad over gesproken. Ajax staat voor dominant en attractief voetbal, daar staat Erik tegen Hag ook voor. In Duitsland noemden ze mij de balbezit-trainer, bij Go Ahead speelde ik met een superaanvallend middenveld en bij Utrecht met superaanvallende backs en werd mijn nummer tien libero. Moet ik nog verder gaan?”

De kans dat er zondagmiddag grote veranderingen zullen zijn ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop is niet echt aannemelijk. "Als trainer ben je geen tovenaar. Het is onmogelijk om in twee weken alles naar je hand te zetten, het zijn eerder aanzetten die we hebben gedaan. Hopelijk gaan we daar zondag wat van terugzien. Trainer zijn is een langdurig proces, op den duur moet het spel dus beter worden. Daarom zeg ik altijd dat een goede trainer in de tweede seizoenshelft meer punten haalt dan in de eerste."

Ten Hag vindt zichzelf geen tovenaar (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)
Ten Hag vindt zichzelf geen tovenaar (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)

'Premier League-transfer lonkt voor Promes'

Quincy Promes doet het al jaren uitstekend in Rusland en lijkt eindelijk de overstap te kunnen maken naar de Premier League.

Bij Spartak Moskou is Promes al meerdere seizoenen de grote uitblinker. Onlangs werd de buitenspeler uitgeroepen tot Speler van het Jaar 2017. Zijn prestaties zijn ook in Engeland niet onopgemerkt gebleven.

Promes wordt al langer gelinkt aan clubs uit de Premier League en vrijdag weet Sky Sports te melden dat Southampton serieuze belangstelling heeft voor Promes. De club wil een deel van de opbrengsten van Virgil van Dijk besteden aan de international van Oranje.

Southampton zal wel flink in de buidel moeten tasten. Spartak Moskou verlangt naar een bedrag van ongeveer 34 miljoen euro voor Promes, die tot de zomer van 2021 onder contract staat bij de club. In 2014 maakte Spartakt 11,5 miljoen euro over naar FC Twente.

'PSV haalt geen vervanger voor Locadia'

Jürgen Locadia maakt de overstap van PSV naar Brighton & Hove Albion en de club uit Eindhoven zal geen vervanger voor hem aantrekken.

Door het mislopen van Europees voetbal heeft PSV te maken met een gat in de begroting. Met de verkoop van Locadia wordt dit gat gedicht en is de club uit de problemen. Hierdoor wil PSV meewerken aan een transfer.

De Telegraaf meldt dat PSV de opbrengsten van de transfer gaat gebruiken om het gat in de begroting te dichten en dat er geen vervanger wordt aangetrokken voor Locadia. Doordat Maximiliano Romero nu al de overstap naar PSV heeft gemaakt, heeft het zijn vervanger al binnen.

PSV ontvangt naar verluidt zestien miljoen euro voor de verkoop van Locadia. De aanvaller wordt vrijdag gekeurd bij de club, waarna de transfer officieel kenbaar zal worden gemaakt. Brighton toonde ook afgelopen zomer interesse in Locadia, maar toen wilde PSV niet meewerken aan een transfer.

"Younes wil niet slechts een back-up zijn voor Ajax"

Met het oog op het WK komende zomer wil Amin Younes aan spelen toekomen en dus valt een vertrek bij Ajax deze maand niet uit te sluiten.

De Duitse vleugelaanvaller is zijn basisplaats kwijtgeraakt aan Justin Kluivert, maar Ajax wil hem eigenlijk niet laten gaan. Toch is een transfer niet uit te sluiten, stelt zaakwaarnemer Nicola Innocentin in gesprek met De Telegraaf: "Met Marc Overmars is afgesproken dat er over een transfer valt te praten als er van een win-winsituatie sprake is."

Er kwam al een miljoenenbod binnen uit de Premier League op de vijfvoudig international. "Ajax ontving een bod van tien miljoen euro. Maar Swansea was uit sportief oogpunt geen club, waar Amin heen wilde." Club uit Wales is echter niet de enige geïnteresseerde. "Ik ben door Zenit Sint-Petersburg, Internazionale, Watford, Sevilla en Napoli benaderd." Van een akkoord met laatsgenoemde club is nog geen sprake, ondanks verschillende berichtgeving. "Amin heeft geen overeenkomst met welke club ook. Napoli heeft noch Ajax noch Amin een voorstel gedaan."

Innocentin benadrukt dat Younes niet koste wat kost een transfer gaat forceren. "Hij is een speler van Ajax heeft twee belangrijk doelen: landskampioen worden en een plaats in de WK-selectie van Duitsland veroveren. Amin maakte de laatste interlands deel uit van de selectie van de Mannschaft, waar bijvoorbeeld ook Leroy Sané en Julian Draxler in zaten. Zij spelen bij Manchester City en PSG. Amin wil waarde hebben voor Ajax, dus spelen, en niet slechts een back-up zijn."

Vermeer op huurbasis naar Club Brugge

Kenneth Vermeer komt tijdens de tweede seizoenshelft uit voor Club Brugge. De Belgen huren de doelman voor een half jaar van Feyenoord.

De 32-jarige doelman wordt bij Club Brugge ploeggenoot van oud-Feyenoord-speler Jordy Clasie en Ruud Vormer. De koploper van België heeft bovendien een optie tot koop bedongen.

Vermeer maakte in de zomer van 2014 de gevoelige overstap van Ajax naar Feyenoord en hij werd direct een vaste waarde. In de voorbereiding op het vorige seizoen liep hij een achilleespeesblessure op en verloor hij zijn basisplek aan Brad Jones. De doelman stond dit seizoen ook enkele maanden aan de kant met een blessure, maar inmiddels is hij weer helemaal fit.

Trainer Giovanni van Bronckhorst gaf in een eerder stadium al aan tijdens de tweede seizoenshelft ook te kiezen voor Jones, waardoor Vermeer genoegen moest nemen met een plek op de bank. De vijfvoudig international weigerde en was uit op een vertrek en heeft nu zijn gewenste overstap te pakken.

Technisch directeur Martin van Geel heeft begrip voor het vertrek van Vermeer, vertelt hij op de officiële clubwebsite: "Wij begrijpen dat Kenneth op een leeftijd is waarop hij meer uitzicht wil hebben op speeltijd dan bij Feyenoord nu het geval is. Kenneth heeft na zijn zware blessure keihard gewerkt om terug te keren op zijn oude niveau en heeft zich altijd opgesteld als een op en top professional. We denken ook aan zijn persoonlijke situatie en bieden hem daarom de kans deze stap te maken."

Feyenoord verhuurt Vermeer aan Club Brugge (Foto: Pro Shots/Marcel van Dorst)
Feyenoord verhuurt Vermeer aan Club Brugge (Foto: Pro Shots/Marcel van Dorst)

Feyenoord kondigt terugkeer Van Persie aan

Het is officieel: Robin van Persie keert terug bij Feyenoord. Dat heeft de Rotterdamse club vrijdagavond bevestigd.

Feyenoord schrijft op de officiële website dat Van Persie komende maandag zijn contract zal ondertekenen. De 34-jarige spits was al een tijdje mondeling akkoord met zijn oude club en nu is hij met Fenerbahçe tot overeenstemming gekomen om zijn contract daar te ontbinden.

Van Persie maakte in de C-jeugd de overstap van Excelsior naar Feyenoord, waar hij in 2002 debuteerde in de hoofdmacht. Twee jaar later haalde Arsène Wenger hem naar Arsenal, waar hij de FA Cup won en topscorer van Engeland werd. Vervolgens pakte hij met Manchester United de landstitel en nog een topscorerstitel in de Premier League.

Sinds de zomer van 2015 speelde de 102-voudig international voor Fenerbahçe, maar dat werd geen succes. Dit seizoen kwam hij mede door blessureleed sinds augustus al niet meer in actie. De Rotterdammer is nu echter volledig fit.

Boom geopereerd aan hart

Wielrenner Lars Boom is afgelopen woensdag geopereerd om zijn hartritmestoornissen te verhelpen. De ingreep is goed verlopen en over ongeveer een week mag de Brabander weer rustig beginnen met trainen.

Lars Boom (Foto: Proshots)
Lars Boom (Bron: Proshots)

Lars Boom: “Woensdag ben ik geholpen aan mijn hartritmestoornissen en de ingreep is goed verlopen. Gisteren ben ik weer thuisgekomen na een nachtje in het ziekenhuis te zijn blijven slapen. De vooruitzichten zijn nu dat ik de wondjes in mijn liezen goed moet laten herstellen en na ongeveer een week of iets langer mag ik weer rustig op de fiets om de trainingen rustig te hervatten.”

Skeletonner Dukurs na 8 jaar onttroond door diskwalificatie

Skeletonner Martins Dukurs is na vele jaren van dominantie eindelijk onttroond als World Cup-kampioen. De Letse grootheid pakte in het seizoen 2009/10 voor het eerst de eindzege in de World Cup en domineerde daarna de sport: hij zou in totaal acht jaar achter elkaar de titel pakken.

Dit seizoen werd Dukurs eindelijk voorbijgestreefd en wel door de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin, inmiddels de absolute topfavoriet voor olympisch goud in eigen land. Yun liet de laatste World Cup van het seizoen echter schieten en dus kon Dukurs vrijdag in het Duitse Königssee alsnog voor de negende keer op rij het eindklassement pakken.

Yun zou voldoende hebben gehad aan een zestiende plek, maar besloot toch liever nog wat extra runs op de olympische baan te maken. Dukurs kon daardoor met een plek in de top-13 het klassement winnen, en zo geschiedde: de Let eindigde als tweede. World Cup-kampioen werd hij echter niet, want Dukurs kreeg vrijdag te horen dat hij uit de uitslag van de World Cup in St Moritz, een week eerder, werd geschrapt.

In Zwitserland eindigde Dukurs als derde, maar na afloop bleek dat zijn materiaal niet op orde was - vermoedelijk waren de messen te 'hard'. Die werden ingenomen voor verder onderzoek en een week later bleek dat hij inderdaad de regels had overtreden. Zijn derde plek werd hem afgenomen en dus ging de World Cup-eindzege alsnog naar de afwezige Yun, terwijl Dukurs slechts als vierde eindigde.

De wedstrijd in Königssee werd gewonnen door de Duitser Axel Jungk, die zo voor eigen publiek zijn eerste zege pakte. Hij versloeg Martins Dukurs met slechts 0,02 seconden in wat voor de Let mogelijk de laatste World Cup-wedstrijd ooit was: hij stopt er na de Spelen van Pyeongchang mogelijk mee. Dat geldt ook voor zijn oudere broer Tomass, die op 0,23 seconden van Jungk als derde eindigde.

Opnieuw winst voor beurs Amsterdam

De beurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw met winst gesloten. Ook op de aandelenmarkten elders in Europa waren plussen op de koersenborden te zien. In de AEX-index op het Damrak waren Philips en Galapagos de grootste stijgers, terwijl ABN AMRO de sterkste daler bij de hoofdfondsen was.

De AEX eindigde 0,5 procent hoger op 569,30 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 858,95 punten. Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent, Frankfurt ging 1,2 procent vooruit.

In de hoofdindex ging zorgtechnologieconcern Philips op kop met een plus van 2,3 procent, op de voet gevolgd door biotechnoloog Galapagos die 2,2 procent won. ABN AMRO bundelde onderaan met een min van 1,6 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore leverde 1,1 procent in.

Unilever klom 1,6 procent. Volgens Britse media heeft het levensmiddelenconcern interesse in de Britse maker van luxe frisdranken Fever-Tree, die in Londen bijna 10 procent steeg. Het bedrijf zou minimaal 3,2 miljard pond moeten kosten.

In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom bovenaan met een winst van 2,1 procent. Sterkste daler was beursintermediair Flow Traders met een verlies van ruim 2 procent.

Bij de kleinere fondsen daalde Beter Bed 0,9 procent na omzetcijfers. Volgens KBC Securities heeft de beddenverkoper door de problemen op de Duitse markt een moeilijk kwartaal achter de rug, maar zal het bedrijf dit jaar geleidelijk aan herstellen.

Telegraaf Media Groep (TMG) won 4,2 procent. Het mediabedrijf wil zijn beursnotering beëindigen. Daartoe heeft de huidige meerderheidsaandeelhouder, de Vlaamse branchegenoot Mediahuis, een verzoek ingediend bij beursbedrijf Euronext.

In Parijs zakte Rémy Cointreau 2,4 procent, ondanks beter dan verwachte cijfers. De Franse drankenproducent deed afgelopen kwartaal goede zaken en profiteerde vooral van een sterk aangetrokken vraag uit China naar cognac van het merk Rémy Martin.

Chemieconcern BASF kwam met voorlopige cijfers en steeg 1,6 procent in Frankfurt. De Britse vloerspecialist Carpetright kelderde in Londen bijna 40 procent na een fors winstalarm.

De euro was 1,2236 dollar waard, tegen 1,2240 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 63,13 dollar. Brent verloor 1,2 procent tot 68,48 dollar per vat.

Opnieuw winst voor beurs Amsterdam
Opnieuw winst voor beurs Amsterdam (Foto: ANP)

Supercomputer ziet 20.000 beelden per seconde

Nederland heeft er een bijzonder snelle computer bij. Die staat bij een sterrenwacht in het Drentse Westerbork. De ARTS, zoals de machine heet, heeft een rekencapaciteit van twee petaflops. Dat betekent dat hij 2 biljard (miljoen maal miljard) berekeningen per seconde kan uitvoeren. Hij wordt dit weekeinde in gebruik genomen.

Bij Westerbork staan twaalf telescoopschotels op rij, verspreid over drie kilometer. Die maken constant beelden van de ruimte. De computer moet in die metingen zoeken naar zogeheten snelle radioflitsen. Dat zijn mysterieuze signalen van buiten onze Melkweg. Zo'n flits duurt een paar milliseconden. De eerste flits werd in 2007 ontdekt. Sindsdien zijn er pas enkele tientallen gezien, hoewel er mogelijk duizenden flitsen per dag gebeuren.

Het is niet bekend waar de flitsen vandaan komen en hoe ze worden veroorzaakt. "De flitsen zijn miljarden jaren geleden uitgezonden. In de paar millisecondes verspreiden ze net zo veel energie als onze zon in een dag. Als ze van zo ver nog zo fel kunnen flitsen, moeten ze heel fel zijn geweest", zegt hoofdonderzoeker Joeri van Leeuwen van het wetenschappelijke instituut Astron.

Te laat

Het probleem is alleen dat wetenschappers niet weten waar ze moeten kijken. Zodra ze uitgerekend hebben dat ergens een flits is geweest, is het al veel te laat. "En als je niet weet waar je moet kijken, grijp je altijd mis. Daarom zal onze computer meteen een alarm sturen bij een signaal. Dan kunnen andere telescopen naar de bron zoeken", zegt onderzoeksleider Joeri van Leeuwen.

De supercomputer bekijkt 20.000 afbeeldingen per seconde en leert zichzelf om daar flitsen in te herkennen. Daarvoor gebruikt hij tweehonderd grafische processoren uit spelcomputers. Wetenschappers hopen dan één flits per week te ontdekken. De bouw van de supercomputer kostte ongeveer een miljoen euro.

Supercomputer ziet 20.000 beelden per seconde
Supercomputer ziet 20.000 beelden per seconde (Foto: BuzzT)

VVD en D66: nieuw huis al dit jaar van gas af

Nieuwe huizen moeten al dit jaar niet meer worden aangesloten op het gasnet. De verplichting om nieuwbouwwoningen van een gasaansluiting te voorzien moet sneller worden geschrapt dan de vier jaar die het kabinet daarvoor wilde nemen, vinden regeringspartijen VVD en D66.

Vrijwel de hele Tweede Kamer wil het gasverbruik fors terugdringen om het klimaat te sparen en Groningen te kunnen ontzien. Nu worden bijna alle huizen in Nederland nog met gas verwarmd en moet een nieuwbouwwoning worden opgeleverd met een gasaansluiting. Dat noemt D66-Kamerlid Rob Jetten "van de zotte", omdat die de komende jaren toch plaats moet maken voor een aansluiting op bijvoorbeeld een warmtenet. Zijn VVD-collega Dilan Yesilgöz-Zegerius wijst erop dat kapitaalvernietiging dreigt. "Waarom zouden we een huizenbezitter laten betalen voor een voorziening waar we vanaf willen? Dat vind ik niet logisch."

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren had al een wetsvoorstel in de maak om een eind te maken aan de aansluitplicht. De Kamer buigt zich er donderdag over, maar VVD en D66 lijken haar nu de loef af te steken. Dat voorspelt volgens Van Tongeren weinig goeds voor de belofte van de coalitiepartijen samen op te trekken met de oppositie om Nederland duurzamer te maken. Maar Jetten wijst erop dat VVD en D66 al in februari met hun plan kwamen.

Voorzichtiger dan GroenLinks

Het voorstel van de twee regeringspartijen is wel wat voorzichtiger dan dat van GroenLinks. Als er een goede reden is om een nieuwbouwwijk wel op het gasnet aan te sluiten, bijvoorbeeld omdat alternatieve verwarming buitensporig duur is, dan mag de gemeente van VVD en D66 een uitzondering maken. Van Tongeren vindt dat die uitzonderingsmogelijkheid, waar volgens haar hooguit een enkele projectontwikkelaar nog aan hecht, de overgang van gas op duurzame energie alleen maar onnodig vertraagt.

De komende jaren worden er naar verwachting jaarlijks een kleine 60.000 nieuwe huizen gebouwd.

VVD en D66: nieuw huis al dit jaar van gas af
VVD en D66: nieuw huis al dit jaar van gas af (Foto: ANP)

Yuskov wederom snelste op 1.500m, Bosker brons

Denis Yuskov heeft de 1.500 meter voor mannen gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt. De Rus zegevierde in 1.45,33.

De Noor Sverre Lunde Pedersen eindigde met een tijd van 1.45,76 als tweede. Brons, en daarmee beste Nederlander, was voor Marcel Bosker die in 1.46,28 over de finish kwam. Koen Verweij, die tegen Yuskov reed, werd vierde in 1.46,36. Patrick Roest eindigde als twaalfde in 1.47,75.

In de B-groep werd de 1.500 meter gewonnen door de Noor Simen Spieler Nilsen in 1.47,81.

Vliegtuig United keert terug naar Schiphol, 15 mensen onwel

Een vliegtuig van United Airlines op weg naar het Amerikaanse Newark is teruggekeerd naar Schiphol, nadat vijftien mensen aan boord onwel waren geraakt. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is nog onduidelijk wat er precies aan de hand was en worden de mensen momenteel onderzocht door een medisch team.

Het toestel, vlucht UA071, maakte een harde landing waardoor er een kleine brand uitbrak bij het landingsgestel. Dat kon snel worden geblust door de brandweer, aldus de zegsman. Ook kreeg het vliegtuig door de klap een lekke band.

Volgens NH Nieuws raakten de mensen onwel door zuurstofgebrek, maar dat kon Schiphol nog niet bevestigen. Ook is onduidelijk of ook leden van de bemanning onwel zijn geworden.

Vliegtuig United keert terug, 15 mensen onwel
Vliegtuig United keert terug, 15 mensen onwel (Foto: ANP)

NHL: Golden Knights verslaan Lightning in duel der koplopers

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL stond donderdagavond een echte topper op het programma. De koplopers van de Western en Eastern Conference namen het tegen elkaar op, wat een zege opleverde voor de nummers één in het westen.

De Vegas Golden Knights trokken naar Florida voor de wedstrijd tegen de Tampa Bay Lightning, de nummers één in het oosten. James Neal zorgde al binnen de minuut voor een voorsprong van de Golden Knights, dit seizoen nieuw in de NHL, en Nate Schmidt verdubbelde die score nog in de eerste periode.

Via Ondrej Palat deed Tampa Bay nog wel wat terug in de tweede periode, maar David Perron en William Karlsson zorgden met de 1-3 en 1-4 voor de genadeklap, waar de Lightning niet meer van terug kon komen. De ploeg blijft in de Eastern Conference wel op de eerste plek staan.  

Uitslagen NHL donderdag
Columbus Blue Jackets - Dallas Stars 2-1 SO
New Jersey Devils - Washington Capitals 4-3 OT
New York Islanders - Boston Bruins 2-5
Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs 3-2 OT
New York Rangers - Buffalo Sabres 4-3
Ottawa Senators - St Louis Blues 1-4
Tampa Bay Lightning - Vegas Golden Knights 1-4
Nashville Predators - Arizona Coyotes 3-2 OT
Colorado Avalanche - San Jose Sharks 5-3
Los Angeles Kings - Pittsburgh Penguins 1-3

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Blu-ray: Logan Lucky

De 55-jarige filmmaker Steven Soderbergh roept al jaren dat hij met pensioen gaat, maar iedere keer keert hij toch terug met een nieuw project. Ditmaal is het de actiekomedie Logan Lucky, die vanaf heden verkrijgbaar is op blu-ray. De film doet denken aan Soderbergh’s eerdere Ocean’s-films, maar alleen dan met een humoristischer tintje. De charmante sterrencast weet goed op de lachspieren te werken, maar ook voor spanning te zorgen waardoor kijkers elk minuut aan het beeld gekluisterd zijn.

PvdA-politicus op belastingvisite bij Bono

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil volgende week in Ierland de Nederlandse brievenbusmaatschappij van Bono symbolisch terugbezorgen bij de U2-zanger. De Ierse band laat al jaren inkomsten om fiscale redenen via een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht lopen, maar daar komt wellicht een einde aan.

De Nederlandse regering heeft beloofd dergelijke constructies tegen te gaan door een bronbelasting op rente en royalty's te gaan heffen. Bono zal dat gaan voelen, denkt Tang, en zal iets anders moeten verzinnen. Of de zanger de PvdA'er bij hem thuis wil ontvangen is nog onduidelijk. De partij wil de overhandiging filmen.

Tang is in de buurt vanwege een hoorzitting over belastingontwijking in Dublin waarvoor het Ierse parlement hem heeft uitgenodigd. Gezien de lage winstbelasting van 12,5 procent in Ierland, dat volgens de sociaaldemocraat daar "bijna een geloofsartikel" is, wordt dat geen gemakkelijk debat.

De politicus riep vorige maand het Europees Parlement op om Ierland - en ook Nederland - aan te merken als belastingparadijs, maar kwam daarvoor net één stem tekort.

PvdA-politicus op belastingvisite bij Bono
PvdA-politicus op belastingvisite bij Bono (Foto: ANP)

WB-zeg Ter Mors op 1.000m, Leenstra tweede

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt is de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen door Jorien ter Mors. De Nederlandse schaatsster zegevierde in 1.15,20 en boekte haar tweede zege bij een wereldbekerwedstrijd.

Marrit  Leenstra eindigde als tweede in 1.15,55. Yekaterina Shikhova uit Rusland werd in 1.15,91 derde. Ireen Wüst eindigde met 1.16,22 net naast het podium en werd vierde. Letitia de Jong kwam in 1.16,43 over de meet, goed voor plek zeven.

De Russin Daria Kachanova won de 1.000 meter in de B-groep in 1.17,52.

Ter Mors kan eindelijk weer juichen (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Ter Mors kan eindelijk weer juichen (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Snowboarder Van der Velde (17) naar Olympische Spelen

Snowboarder Niek van der Velden heeft zich definitief geplaatst voor de Olympische Winterspelen, die komende maand in Pyeongchang gehouden worden. De pas 17-jarige Nederlander zal daar meestrijden om de medailles op de onderdelen slopestyle en big air.

Big air is een nieuw onderdeel op de Spelen en de kwalificatie daarvoor gaat gelijk met die voor de slopestyle - je kunt je dus niet op één onderdeel wel en het andere onderdeel niet plaatsen. Internationaal moest Van der Velden in de top-40 van de olympische kwalificatieranglijst eindigden om voor Nederland een ticket binnen te slepen.

De laatste World Cup-wedstrijd voor de Spelen, in het Zwitserse Laax, werd vrijdag afgelast wegens de weersomstandigheden en daarmee is een plek in de top-40 zeker. Van NOC*NSF moest Van der Velden ook twee keer in de top-12 van een World Cup eindigen en dat deed de tiener dit seizoen op de big air in Mönchengladbach (achtste) en Beijing (twaalfde). 

Rutte voor topoverleg naar Davos

Premier Mark Rutte is volgende week woensdag en donderdag in het Zwitserse Davos voor het jaarlijkse topoverleg met collega's uit de hele wereld en andere belangrijke personen. Onder anderen koningin Máxima en meerdere ministers gaan ook.

Op het World Economic Forum (WEF) in het beroemde skioord komen mensen uit de internationale politiek, bedrijfsleven en wetenschap bijeen om te praten over de grote sociale en economische problemen. Deze keer zullen de dreiging van aanvallen via het internet door bijvoorbeeld criminelen en terroristen en de toenemende spanningen in de wereld belangrijke onderwerpen zijn. Volgens de organisatie beschouwt de mondiale elite deze twee zaken momenteel als grootste zorgen.

De WEF-bijeenkomst begint dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump komt ook. De laatste zittende Amerikaanse president die zijn opwachting maakte bij het WEF in Davos was Bill Clinton in 2000.

Rutte voor topoverleg naar Davos
Rutte voor topoverleg naar Davos (Foto: ANP)

Svindal wint ingekorte super-G Kitzbühel

Skiër Aksel Lund Svindal heeft in het Oostenrijkse Kitzbühel de super-G gewonnen. De wedstrijd op de beroemde en beruchte Streif werd door de weersomstandigheden gehouden op een ingekorte piste, waarbij de finish ergens halverwege het oorspronkelijke parcours lag.

De Fransman Adrien Theaux was de eerste met een echt snelle tijd, maar de Oostenrijker Hannes Reichelt dook daar gelijk al onderdoor. Niet veel later was het de beurt aan Kjetil Jansrud en de Noor was 0,07 seconden sneller dan Reichelt.

Jansrud mocht de hot seat een tijdje bezet houden, tot Svindal aan de beurt kwam. De grote Noor, twee jaar geleden zwaar geblesseerd geraakt bij een kneiterharde val op dezelfde piste, was razendsnel en bleek aan de finish 0,50 tellen sneller dan Jansrud.

Alleen Matthias Mayer deed verder nog mee om de bovenste plekken en dat leverde de olympisch afdalingskampioen een podium op: hij eindigde op 0,56 seconden, één honderdste voor Reichelt en goed voor de derde plaats.

Zaterdag staat in Kitzbühel de afdaling op de legendarische Streif-piste op het programma, door velen gezien als hét hoogtepunt van de internationale kalender in het alpineskiën.

Kulizhnikov wint 500m, Michel Mulder tweede

De 500 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt is gewonnen door Pavel Kulizhnikov. De Rus reed een tijd van 35,03.

Michel Mulder eindigde als tweede met 35,08. Artyom Kuznetsov, een andere Rus, eindigde als derde in 35,10. Hein Otterspeer reed 35,14 wat goed was voor de achtste plaats. Dai Dai  Ntab werd met 35,57 vijftiende.

Wegens ziekte hadden Ronald Mulder en Jan Smeekens afgezegd.

Michel Mulder na twee jaar weer terug op podium (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Michel Mulder na twee jaar weer terug op podium (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Explosieven op strand Scheveningen gevonden

Op het strand van Scheveningen ten zuiden van de pier zijn twee explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een Duitse brisantgranaat en de kop van een raket. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de brisantgranaat tot ontploffing gebracht op het strand ter hoogte van de Wassenaarse Slag. Dergelijke vondsten zijn niet ongewoon op het strand van Scheveningen.

De badplaats maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Atlantikwall, een verzameling bunkers, geschutsopstellingen, obstakels en andere verdedigingen die nazi-Duitsland had gebouwd van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. Die moesten een invasie van de geallieerden voorkomen.

Explosieven op strand Scheveningen gevonden
Explosieven op strand Scheveningen gevonden (Foto: ANP)

Erbanova wint 500m in Erfurt bij afwezigheid Kodaira

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Erfurt is de 500 meter voor vrouwen gewonnen door Karolina Erbanova. De Tsjechische kwam tot 37,82.

Europees kampioene Vanessa Herzog eindigde in 37,92 als tweede. Angelina  Golikova pakte met 38,10 het brons. Beste Nederlandse was Jorien ter Mors die met 38,38 zesde werd. Letitia de Jong (38,91) werd negende, Mayon Kuipers (39,08) werd twaalfde. Sanneke de Neeling eindigde als twintigste en laatste met 39,73 dankzij een aantal misslagen.

Nao Kodaira en Sang-Hwa Lee waren overigens allebei niet aanwezig.

Krajicek, Kerkhove en Schuurs allemaal onderuit op Australian Open

Het was vrijdag niet bepaald een lekkere dag voor de Nederlandse tennissters op de Australian Open. In het dubbelspeltoernooi waren nog drie Nederlandse dames aanwezig, maar die vlogen er alledrie uit.

Michaëlla Krajicek speelde samen met de Russische Alla Kudryavtseva. Tegen Chan Hao-ching uit Taiwan en Katerina Srebotnik uit Slovenië wonnen ze de eerste set, maar daarna ging het fout. Set drie ging nog tot een tiebreak en daarin bleken Krajicek en Kudryavtseva een maat te klein: 6-4, 3-6, 6-7 (2).

Lesley Kerkhove en de Wit-Russische Lidziya Marozava namen het op tegen de Taiwanese Hsieh Su-wei en Peng Shuai uit China, maar tegen het als achtste geplaatste duo hadden ze nooit echt een kans om te winnen: 4-6, 1-6.

Demi Schuurs stond met de Belgische Elise Mertens nog in de eerste ronde. Ze speelden tegen het als derde geplaatste Australische duo Ashleigh Barty en Casey Dellacqua, die met 6-3, 7-5 simpelweg te sterk waren.

'Olympische Spelen voor 2- tot 4-jarige atleten'

Bahrein heeft laten weten in april een 'Olympische Spelen' te gaan organiseren....voor atleten van 2 tot 4 jaar. Het evenement, de Bahrein Baby Games, zal volgens het Bahreins Olympisch Comité (BOC) bestaan uit vijf sporten: atletiek, turnen, voetbal, basketbal en gewichtheffen.

Volgens het BOC is het doel om 'bewustzijn onder kinderen te creeëren wat betreft het beoefenen van sport', waarbij de 'sporters' volgens de organisatie ook onder meer zullen leren over olympische principes en waarden. 

De onderdelen in de atletiek worden ingedeeld naar leeftijd. De 4-jarigen lopen een estafette, de 3-jarigen komen in actie op een hindernisbaas en de 2-jarige sterren moeten 15 meter afleggen, waarbij ze zelf een strategie mogen bepalen over hoe ze dat precies doen.

In het turnen kunnen de toeschouwers kijken naar een 'freestylewedstrijd', het voetballen bestaat uit vrije trappen en in het basketbal gaat het om vrije worpen. Of de gewichtheffertjes gezien het verleden van die sport op onder meer steroïden gecontroleerd worden is nog niet bekend.

Een filmpje van het IOC over de Olympische Spelen, maar dan met kinderen (Bron: YouTube)

Verbazing over ophef over Boef op Eurosonic

De reacties op de uitspraken van rapper Boef hebben tot verbazing geleid bij zijn management. "Radio-dj's die zeggen we draaien hem niet meer, die hem toch al niet draaiden. Festivals die hem niet eens geboekt hadden, die zeggen dat ze het hebben gecanceld. Dat vond ik heel erg", zei Glen Faria, die bij Boef's management SPEC. werkt, tijdens een debat op festival Eurosonic in Groningen.

Boef kwam in opspraak nadat hij vrouwen die hem uit de brand hadden geholpen na autopech had uitgescholden voor hoeren (kechs). "We schrokken wel van wat hij zei, want het leek net alsof hij het meende" aldus Faria. "En we schrokken van het feit dat hij niet door had dat hij eigenlijk met heel Nederland aan het communiceren was."

Toch is dit soort taalgebruik in de hiphopscene niet ongebruikelijk. Volgens Faria, die zelf als MC Fit deel uitmaakt van rapgroep Flinke Namen, worden woorden als 'ho's en bitches' hier niet zo kwetsend ervaren. "Maar zodra iemand van buiten het hoort, denkt ie wat is dit? Wij hadden met Flinke Namen een liedje dat heet 'Er zijn hoeren in de tent'. En dan vroegen we het publiek 'wie zijn hier allemaal hoeren? En dan stak iedereen zijn hand op. Een keer is mijn moeder komen kijken en die zei: dus dit doe je als je naar de studio gaat? Die vond het verschrikkelijk. Je kan die mensen toch geen hoer noemen?"

Hierbij wordt natuurlijk de eerste reactie van Boef makkelijk opzij geschoven. In reactie op alle ophef wist Boef namelijk via een video nog te melden dat je als je thuis braaf zit te studeren en naar je moeder luistert je een vrouw bent, maar als je op een feest rondloopt in een rokje je gewoon een hoer bent. Dat detail maakt het relaas over 'taalgebruik in de rapwereld' een beetje leugenachtig natuurlijk.

Debat boven boycot

Claartje Nicolas, die als projectleider Bevrijdingsfestivals vorig jaar betrokken was bij de ophef over het ambassadeurschap van hiphopformatie Broederliefde, verbaasde zich ook over de reacties op Boef's uitlatingen. "Hoe kan het nou dat iedereen ineens over Boef valt, terwijl er op een festival ook zo drie andere artiesten kunnen staan die teksten hebben waarover je kunt vallen?" Ze beschrijft het als een "soort heuvel, iedereen valt er nu over en handelt ernaar".

Volgens Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam oordelen mensen heel snel. De maatschappij weet te weinig over hoe bepaalde termen worden gebruikt in de hiphopcultuur, meent hij. "Ik kan me nauwelijks voorstellen dat als iemand 's nachts is geholpen door drie meisjes, dat hij die zou willen kwetsen." aldus de ietwat naïeve hoogleraar.

Het debat volgde nadat was besloten het optreden van Boef op Noorderslag zaterdag door te laten gaan. De festivaldirectie besloot het debat boven de boycot te stellen. Faria zei dat er wel even angst was over het verloop van dit optreden. "We willen ook niet dat hij van het podium wordt 'geboed'. Maar als dat gebeurt, dan is dat de reactie. We hebben tegen hem gezegd: blijf kalm, adem in en adem uit."

Verbazing over ophef over Boef op Eurosonic
Verbazing over ophef over Boef op Eurosonic (Foto: BuzzE)

Blu-ray: Wakefield

Bryan Cranston, bekend van zijn hoofdrol in de hitserie Breaking Bad, laat zich in zijn nieuwste film van een heel andere kant zien. Of beter gezegd: hij laat zich helemaal niet zien. Wakefield is de door Robin Swicord geregisseerde film (die tevens het script schreef voor The Curious Case of Benjamin Button en Memoirs of a Geisha) en heeft een zeer fascinerend uitgangspunt. Want, hoe snel word je vergeten door je familie en vrienden nadat je vermist raakt?

Laatste atlete Olympische Spelen Amsterdam 1928 overleden

De voor zover bekend laatste nog levende sporter die mee heeft gedaan aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam is overleden. De Italiaanse ex-turnster Carla Marangoni overleed in haar geboorteplaats Pavia, 102 jaar oud.

Marangoni maakte in 1928 deel uit van turngroep Piccole Pavesi, die zich via interne kwalificaties plaatsten voor de Spelen in Amsterdam. De groep uit Pavia was best wel aan de jonge kant: de oudste was zeventien jaar oud, de jongste elf jaar, één jaar jonger dan Marangoni destijds. Dat deerde hun kansen niet, want de jonge Italiaanse meiden pakten knap zilver.

Nadat de Hongaarse turner Reszö Kende op 19 juni 2011 overleed, was Marangoni voor zover bekend de laatste nog levende olympiër van Amsterdam 1928. Ondanks haar leeftijd bleef ze tot in haar laatste dagen helder van geest en in staat om, in zeldzame interviews, over haar lang vervlogen olympische ervaring te vertellen. Marangoni overleed donderdag thuis, zonder ooit een dag in het ziekenhuis doorgebracht te hebben.

In 2015 schreven wij overigens een uitgebreide special ter ere van de 100e verjaardag van de bijzondere Italiaanse. De liefhebber kan dat hier teruglezen.

Het zilveren team, met leeftijden tussen de 11 en 17 jaar (Foto: Società Ginnastica Pavesa)
Het zilveren team, met leeftijden tussen de 11 en 17 jaar (Foto: Società Ginnastica Pavesa)

'Volledige verdediging': Zweden bereidt burgers voor op oorlog

De Zweedse overheid werkt momenteel aan een folder die ze aan alle gezinnen in het land gaat uitdelen om de burgers te waarschuwen voor een mogelijke oorlog. Het strikt neutrale land maakt zich volgens The Financial Times steeds meer zorgen over de Russische expansiedrang.

In deze brochure zal uitgelegd worden hoe Zweden zich poogt te verdedigen als het land aangevallen gaat worden. Er komen praktische tips in te staan over hoe burgers zich best gedragen in een (dreigende) oorlogssituatie, maar ook hoe ze zichzelf kunnen verdedigen. Verder worden er tips opgenomen over het inslaan van water, voedsel en brandstof en worden de gevaren uitgelegd van andere dreigingen, zoals cyberaanvallen en terrorisme.

Het gaat om de eerste militaire informatiecampagne in meer dan 50 jaar. In mei zal men beginnen met het verspreiden van de folders. “De hele samenleving moet voorbereid zijn op een conflict, niet enkel het leger”, zegt Christina Andersson, verantwoordelijke van het project bij Defensie. “We hebben termen als ‘volledige verdediging’ al 25 of 30 jaar niet meer gebruikt, dus de kennis bij burgers over verdedigingstechnieken is bijzonder laag.”

Neutraal
Als neutraal land kijkt Zweden met grote bezorgdheid naar de uitbreidingsdrang van Rusland met bijvoorbeeld de annexatie van de Krim, de steun aan de Oekraïense separatisten of de subtiele en minder subtiele bedreigingen aan het adres van de Baltische staten.

Vorig jaar besloot de Zweedse overheid de jarenlange besparingen bij Defensie terug te draaien en de dienstplicht opnieuw in te voeren. Ook worden 65.000 atoomschuilkelders uit de Koude Oorlog opnieuw gebruiksklaar gemaakt. Op het eiland Gotland in de Oostzee is er sinds lang opnieuw een permanente aanwezigheid van een duizendtal soldaten.

De oorlogsdreiging zorgt wel voor een steeds groter debat over de vraag of lidmaatschap van de NAVO toch niet beter zou zijn voor het land. Het land doet wel mee aan oefeningen van de NAVO en organiseerde in september nog de grootste manoeuvres in 23 jaar. 19.000 soldaten uit Zweden, Finland, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Frankrijk, Noorwegen en de VS namen daar aan deel.

(Foto: ANP)
"Volledige verdediging" bij oorlog (Foto: ANP)

Waslijst aan PS4-games onder de 20 euro

De januari-sale van de PlayStation Store is nog maar amper afgelopen of er staat alweer een nieuwe uitverkoopactie klaar. Tot en met 7 februari zijn onderstaande games in de digitale aanbieding met prijzen onder de 20 euro.

Onder de aanbiedingen vinden we grote titels terug als Fallout 4, DOOM, Hellblade en X-COM 2. Het zijn vanzelfsprekend niet de nieuwste games, maar tussen de in totaal 314 titels staat vast iets van jouw gading. Klik hier om naar het rechtstreekse overzicht te gaan in de PlayStation Store.

 

  • 2Dark
  • 7 Days to Die
  • Adam’s Venture: Origins
  • Adam’s Venture: Origins – Deluxe Edition
  • Aegis of Earth: Protonovus Assault
  • AER – Memories of Old
  • AereA
  • Agatha Christie – The ABC Murders
  • Air Conflicts: Double Pack
  • Air Conflicts: Pacific Carriers – PlayStation®4 Edition
  • Air Conflicts: Secret Wars Ultimate Edition
  • AKIBA’S TRIP: Undead & Undressed
  • Alekhine’s Gun
  • ArcaniA – The Complete Tale
  • Assetto Corsa – Various
  • ATV Drift & Tricks
  • Aven Colony
  • Back to the Future: The Game – 30th Anniversary Edition
  • Baja: Edge of Control HD
  • Batman: Arkham Knight
  • Batman: Arkham Knight Season Pass
  • Batman: Return to Arkham
  • Batman: The Enemy Within – Season Pass
  • Battleborn
  • BioShock: The Collection
  • Birthdays the Beginning
  • Blood Bowl2
  • Blood Bowl2 – Various
  • Blood Bowl2: Legendary Edition
  • Bound by Flame™\
  • Call of Duty: Advanced Warfare – Ascendance DLC
  • Call of Duty: Advanced Warfare – Havoc DLC
  • Call of Duty: Advanced Warfare – Reckoning DLC
  • Call of Duty: Advanced Warfare – Supremacy DLC
  • Call of Duty: Advanced Warfare Gold Edition
  • Call of Duty: Advanced Warfare Season Pass
  • Call of Duty: Ghosts – Devastation
  • Call of Duty: Ghosts – Invasion
  • Call of Duty: Ghosts – Nemesis
  • Call of Duty: Ghosts – Onslaught
  • Call of Duty: Ghosts – Season Pass
  • Call of Duty: Ghosts Gold Edition
  • Call of Duty: Infinite Warfare – DLC 2: Continuum
  • Call of Duty: Infinite Warfare – DLC 3: Absolution
  • Call of Duty: Infinite Warfare – DLC 4: Retribution
  • CALL OF DUTY: MWR VARIETY MAP PACK
  • Cladun Returns: This Is Sengoku!
  • Danganronpa 1/2 Reload
  • Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls
  • Dark Souls 2: Scholar of the First Sin
  • Darksiders Warmastered Edition
  • Darksiders: Fury’s Collection – War and Death
  • Dead Alliance™
  • Dead Island Definitive Collection
  • Dead Island Definitive Edition
  • Dead Island Retro Revenge
  • Dead Island: Riptide Definitive Edition
  • DEAD RISING
  • DEAD RISING 2
  • DEAD RISING 2 Off The Record
  • DEAD RISING Triple Bundle Pack
  • Deponia
  • Deus Ex: Mankind Divided – Season Pass
  • Deus Ex: Mankind Divided – Tactical Pack
  • Deus Ex: Mankind Divided A Criminal Past
  • Deus Ex: Mankind Divided Assault Pack
  • Deus Ex: Mankind Divided System Rift
  • Devil May Cry 4 Special Edition
  • Digimon Story Cyber Sleuth – Digital Edition
  • DiRT Rally
  • DiRT Rally PLAYSTATIONVR UPGRADE DLC ADD-ON
  • DiRT Rally PLUS PLAYSTATIONVR BUNDLE
  • Dishonored 2
  • Dishonored Definitive Edition
  • DIVINITY ORIGINAL SIN – ENHANCED EDITION
  • DmC Devil May Cry: Definitive Edition
  • DMC4SE Demon Hunter Bundle
  • DOOM
  • DRAGON BALL XENOVERSE
  • Dragon Ball Xenoverse: Time Travel Edition
  • Dragon Ball Z: Resurrection of « F » Pack
  • Dreamfall Chapters
  • DRIVECLUB – Various
  • DRIVECLUB VR
  • DUCATI – 90th Anniversary
  • Dungeons 2
  • Dying Light
  • Dying Light: The Following – Enhanced Edition
  • Everybody’s Golf
  • Everybody’s Golf Balata Country Club
  • Everybody’s Golf Green Country Club
  • Everybody’s Golf Special Tickets x10
  • Evolve
  • Evolve Digital Deluxe
  • Evolve Ultimate Edition
  • Exist Archive: The Other Side of the Sky
  • F1 2016
  • Fallout 4
  • Far Cry 4
  • Far Cry 4 Gold Edition
  • Far Cry Primal
  • Far Cry Primal – Apex Edition
  • Far Cry Primal – Wenja Pack
  • Farming Simulator 15
  • Farming Simulator 15 – Official Expansion (Gold)
  • Farming Simulator 15: Complete Edition
  • Firefighters – The Simulation
  • FlatOut 4: Total Insanity
  • Flockers
  • Forestry 2017 – The Simulation
  • Gal*Gun: Double Peace
  • Game of Thrones – Season Pass
  • Get Even
  • Ghostbusters™
  • God of War 3 Remastered
  • Grand Ages: Medieval
  • Grand Kingdom
  • Gravity Rush 2
  • Gravity Rush Remastered
  • Guilty Gear Xrd -Sign-
  • Hasbro Family Fun Pack – Super Edition
  • Hellblade: Senua’s Sacrifice
  • Homefront: The Revolution
  • Homefront: The Revolution ‘Freedom Fighter’ Bundle
  • Homefront: The Revolution Expansion Pass
  • Industry Giant 2
  • inFAMOUS First Light
  • inFAMOUS Second Son
  • inFAMOUS Second Son + inFAMOUS First Light
  • inFAMOUS Second Son Legendary Edition
  • Infinite Air with Mark McMorris
  • Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition
  • J-Stars Victory VS+ Digital Edition
  • KNACK™
  • Kromaia Ω
  • Lara Croft and the Temple of Osiris
  • Lara Croft and the Temple of Osiris & Season Pass
  • Lara Croft and the Temple of Osiris Season Pass
  • Legend of Kay Anniversary
  • LEGO Batman 3: Beyond Gotham
  • LEGO Batman 3: Beyond Gotham Premium Edition
  • LEGO Jurassic World™
  • LEGO Marvel Super Heroes
  • LEGO Marvel’s Avengers Season Pass
  • LEGO Star Wars: The Force Awakens
  • LEGO Star Wars: The Force Awakens Season Pass
  • LEGO The Hobbit
  • Let’s Sing 2016
  • Let’s Sing 2017
  • Let’s Sing 2017 Hits français et internationaux
  • Let’s Sing 2017 mit deutschen Hits
  • Let’s Sing 9 Versión Española
  • Lichdom: Battlemage
  • Lock’s Quest
  • Lords of the Fallen
  • Lords of the Fallen Complete Edition
  • LOTF – Complete Edition Bundle
  • Marvel: Ultimate Alliance
  • Marvel: Ultimate Alliance 2
  • Marvel: Ultimate Alliance Bundle
  • Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes
  • Metal Gear Solid 5: The Definitive Experience
  • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
  • Micro Machines World Series
  • Middle-earth: Shadow of Mordor Legion Edition
  • Middle-earth™: Shadow of Mordor-Game of the Year Edition
  • Mighty No. 9
  • Minecraft: Story Mode – Adventure Pass
  • Minecraft: Story Mode – Season Pass
  • Minecraft: Story Mode – Season Pass Deluxe
  • Minecraft: Story Mode – Season Two – Season Pass
  • Mordheim: City of the Damned
  • Moto Racer 4
  • Moto Racer 4 – Deluxe Edition
  • Motorcycle Club
  • Murdered: Soul Suspect™
  • MX vs. ATV Supercross Encore
  • My Night Job
  • N.E.R.O.: Nothing Ever Remains Obscure – Deluxe Edition
  • NAtURAL DOCtRINE
  • NECROPOLIS: A Diabolical Dungeon Delve
  • Odin Sphere Leifthrasir
  • Okami HD
  • One Piece Burning Blood – WANTED PACK
  • One Piece Pirate Warriors 3 – Story Pack
  • Onechanbara Z2: Chaos
  • Overlord: Fellowship of Evil
  • PaRappa the Rapper, LocoRoco, Patapon Remaster Collection
  • PAYDAY 2 – CRIMEWAVE EDITION – THE BIG SCORE DLC Bundle
  • PAYDAY 2 – CRIMEWAVE EDITION – THE BIG SCORE Game Bundle
  • PAYDAY 2 – CRIMEWAVE EDITION.
  • PAYDAY 2: CRIMEWAVE EDITION – The Most Wanted DLC Bundle
  • Pillars of Eternity: Complete Edition
  • Portal Knights
  • Prey
  • Professional Farmer 2017
  • Professional Farmer 2017 – Gold Edition
  • Project CARS
  • Project CARS – Game of the Year Edition
  • Project CARS On Demand Pack
  • PROTOTYPE
  • Prototype Biohazard Bundle
  • Prototype2
  • PSYCHO-PASS: Mandatory Happiness
  • RABBIDS INVASION – GOLD EDITION
  • Rabbids Invasion: The interactive TV Show
  • Rabi-Ribi
  • Rayman Legends
  • Rayon Riddles – Rise of the Goblin King
  • Redout: Lightspeed Edition
  • Republique
  • Resident Evil
  • Resident Evil 0
  • Resident Evil Revelations 2 – Season Pass
  • Resident Evil Revelations 2 Deluxe Edition
  • RIDE
  • Ride 2
  • Ride 2 Season Pass
  • Ride 2 Special Edition
  • RIDE Season Pass
  • Risen 3: Titan Lords – Enhanced Edition
  • Root Letter
  • Saint Seiya: Soldiers’ Soul
  • Saints Row 4: Re-Elected
  • Saints Row 4: Re-Elected & Gat out of Hell
  • Saints Row Metro Double Pack
  • Saints Row: Gat out of Hell
  • Sébastien Loeb Rally EVO
  • Sébastien Loeb Rally EVO – Special Edition
  • Sherlock Holmes : The Devil’s Daughter
  • Sherlock Holmes: Crimes and Punishments
  • Shiness: The Lightning Kingdom
  • Silence
  • Sleeping Dogs Definitive Edition
  • Sniper Elite 3
  • Sniper Elite 3 – Hunt The Grey Wolf
  • Sniper Elite 3 Season Pass
  • Sniper Elite 3 ULTIMATE EDITION
  • Sniper Elite 3: Save Churchill, Part 1 – In Shadows
  • Sniper Elite 3: Save Churchill, Part 2 – Belly of the Beast
  • Sniper Elite 3: Save Churchill, Part 3 – Confrontation
  • Space Rift – Episode 1
  • SteinsGate 0
  • STRIDER
  • Styx: Master of Shadows
  • Styx: Master of Shadows + Styx: Shards of Darkness
  • Styx: Shards of Darkness
  • Sword Art Online Re: Hollow Fragment
  • Sword Art Online: Lost Song
  • Tales from the Borderlands – Season Pass
  • Tales of Zestiria
  • Tales of Zestiria – Various
  • The Crew
  • The Crew Ultimate Edition
  • The Evil Within
  • The Evil Within Season Pass
  • The Golf Club 2™
  • The Inner World – The Last Wind Monk
  • THE KING OF FIGHTERS XIV
  • THE KING OF FIGHTERS XIV – New Fighters Pack
  • The Last Guardian
  • The Last of Us Remastered
  • The LEGO Movie Videogame
  • The Order: 1886™
  • The Silver Case
  • The Technomancer
  • The Telltale Undead Survival Bundle (WD1&2, Michonne and 7 Days to Die)
  • The Walking Dead: A New Frontier – Season Pass
  • The Walking Dead: Michonne – A Telltale Miniseries
  • The Walking Dead: Season Two
  • The Walking Dead: The Complete First Season
  • The Witch and the Hundred Knight: Revival Edition
  • The Wolf Among Us
  • Thief
  • Tokyo Twilight Ghost Hunters: Daybreak Special Gigs
  • Tomb Raider: Definitive Edition
  • Trackmania Turbo
  • Transport Giant
  • Trials Fusion
  • Trials Fusion The Awesome MAX Edition
  • Trials of the Blood Dragon
  • TRIALS OF THE BLOOD DRAGON + OST
  • TRIALS OF THE BLOOD DRAGON + TRIALS FUSION AWESOME MAX EDITION
  • Umbrella Corps
  • Umbrella Corps Deluxe Edition
  • Uncharted 2: Among Thieves Remastered
  • Uncharted 3: Drake’s Deception Remastered
  • Uncharted™\: Drake’s Fortune Remastered
  • Undead
  • Until Dawn
  • Utawarerumono: Mask of Deception
  • Valentino Rossi The Game
  • Valentino Rossi The Game – Digital Deluxe
  • Valentino Rossi The Game – Special Edition
  • Valhalla Hills – Definitive Edition
  • Valkyria Chronicles Remastered
  • Valkyria Revolution
  • Watch_Dogs
  • WATCH_DOGS COMPLETE EDITION
  • Watch_Dogs Season Pass
  • WipEout Omega Collection
  • Witch Hunters
  • Wolfenstein: The New Order
  • Wolfenstein: The Old Blood
  • WRC 5 – Season Pass
  • WRC 5 eSports Edition
  • WRC 6 FIA World Rally Championship
  • Wuppo
  • Wuppo – Deluxe Edition
  • XCOM 2
  • Zero Escape: The Nonary Games
  • Zero Escape: Zero Time Dilemma
  • ZOMBI
  • Zombie Army Trilogy

OM eist taakstraf Koerdische belagers moskee

Twee mannen en een vrouw die in juni 2016 meededen aan het belagen van een Turkse moskee in Dordrecht, moeten een taakstraf van 200 uur krijgen, vindt de officier van justitie bij de rechtbank in Dordrecht. Als dit niet gebeurt, moet er 100 uur hechtenis komen.

De drie behoorden volgens de aanklaagster tot een groep van circa vijftien Koerden die verhaal kwam halen in de moskee vanwege de bedreiging van een Koerdische familie in de Wielwijk. Die had tijdelijk een Koerdische vlag buiten gehangen nadat de dochter des huizes was geslaagd voor haar eindexamen. Het gezin werd bedreigd door Turken. Er werd onder meer een steen door de ruit gegooid.

In de moskee loopt een rumoerig gesprek tussen de Koerden en enkele moskeebezoekers al snel uit de hand en er worden enkele klappen uitgedeeld en spullen vernield, zo is te zien op videobeelden van de moskee.

Ontkenning

De enige verdachte die vrijdag op de zitting was, Yelcin K. (32), ontkent dat hij in de moskee was. De politie herkent hem echter wel op de beelden en zijn telefoon geeft ook aan dat hij daar was. De raadsvrouw van Hasan Y. (26) voerde eveneens aan dat hij daar niet was. De vrouwelijke verdachte, Ceren A. (22), filmde het tumult.

De moskee en enkele slachtoffers hebben hoge vorderingen ingediend voor geleden schade.

OM eist taakstraf Koerdische belagers moskee
OM eist taakstraf Koerdische belagers moskee (Foto: ANP)

Mertens in achtste finales Australian Open, Ostapenko onderuit

Tennisster Elise Mertens heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de achtste finales. De 22-jarige Belgische was met 7-5, 6-4 een maatje te groot voor Alizé Cornet uit Frankrijk en verloor vooralsnog geen enkele set in Melbourne. Voor Mertens is het de eerste keer dat ze de laatste zestien haalt op een Grand Slam-toernooi.

De weg naar de kwartfinales ligt voor Mertens ook zeker open, want ze neemt het bij de laatste zestien op tegen de Kroatische Petra Martic, de mondiale nummer 81 - Mertens staat 37e. Martic was in Melbourne in drie sets te sterk voor de Thaise qualifier Luksika Kumkhum: 6-3, 3-6, 7-5. Een andere qualifier haalde het wel: de Tsjechische Denisa Allertova bereikte voor het eerst de laatste zestien door een 6-1, 6-4 zege op de Poolse Magda Linette.

Voor Jelena Ostapenko (7) viel het doek. De Letse Roland Garros-kampioene ging met 6-3, 1-6, 6-3 onderuit tegen Anett Kontaveit uit Estland. Een zeer zeldzaam Ests onderonsje komt er net niet, want Kontaveit's landgenote Kaia Kanepi verloor met 3-6, 6-1, 6-3 van de Spaanse Carla Suarez Navarro. Magdalena Rybarikova (19) uit Slowakije was de Oekraïnse Kateryna Bondarenko met 7-5, 3-6, 6-1 de baas en speelt in de achtste finales tegen Caroline Wozniacki of Kiki Bertens.

Haatzaaierij sneller offline

Twitter, Facebook, YouTube en Microsoft halen haatzaaiende boodschappen steeds sneller van hun platforms. Binnen 24 uur wordt gemiddeld ruim 70 procent van de meldingen verwijderd. Medio vorig jaar was dat nog geen 60 procent.

Die internetbedrijven ondertekenden anderhalf jaar geleden een gedragscode met de Europese Commissie. Ze beloofden minstens de helft van de meldingen met racistische, extremistische of discriminerende inhoud binnen een etmaal te beoordelen. Dat gebeurt nu in ruim vier van de vijf gevallen. In mei vorig jaar was dat nog ongeveer de helft.

De bedrijven kregen in november en december totaal bijna 3000 meldingen, waarvan bijna de helft voor Facebook. Veelal waren etnische minderheden, moslims, en buitenlanders het mikpunt. Ruim 500 zaken werden doorgespeeld aan justitie.

Melding

De meting werd uitgevoerd door organisaties in de lidstaten. In Nederlandse waren dat het Meldpunt Internet Discriminatie en de antiracismestichting Magenta. De helft van de 28 gemelde berichten werd verwijderd.

De feedback aan gebruikers van wie berichten worden verwijderd is nog voor verbetering vatbaar, aldus EU-commissaris Vera Jourova (Justitie). Gemiddeld een op de drie krijgt helemaal geen melding.

Jourova noemt de gedragscode waardevol. "Ik verwacht van IT-bedrijven dat ze dezelfde vastberadenheid tonen als ze werken aan andere belangrijke onderwerpen, zoals het gevecht tegen terrorisme en ongunstige gebruiksvoorwaarden voor hun gebruikers."

Instagram and Google+ hebben aangegeven de code ook te ondertekenen.

Haatzaaierij sneller offline
Haatzaaierij sneller offline (Foto: BuzzT)

"Market Garden-clubs'' moeten samenwerken

De tientallen organisaties en verenigingen die zich bezighouden met de herdenking van de operatie Market Garden, het begin van de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog in 1944, moeten gaan samenwerken. Dat is nodig om te kunnen overleven.

Dat heeft Robert Croll, bestuursvoorzitter van het vfonds (fonds voor vrede, vrijheid en veteranen), vrijdag in Oosterbeek gezegd. Volgens Croll zijn er onder de meer dan tachtig afzonderlijke clubs in het zuiden en oosten van het land te veel organisaties die alleen hun eigen lokale herdenking willen regelen. "Terwijl je met een grote, stevige vuist politiek en financieel meer voor elkaar krijgt, om zo te kunnen transformeren van alleen maar herdenken naar beleven van vrijheid."

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek zijn volgens Croll voorbeelden van musea die de toekomst onder ogen zien. Het vfonds heeft het Airborne Museum 750.000 euro gegeven voor een grootscheepse restauratie van de villa en vernieuwing van de tentoonstellingen. "We voegen aan het Britse perspectief op de Slag om Arnhem ook het Duitse, Poolse en Nederlandse beeld toe. En we herstellen het hele landgoed Hartenstein, in 1944 hoofdkwartier van de geallieerden, in de staat van voor de oorlog", zei museumdirecteur Sarah Heijne vrijdag.

Het museum werkt in de aanloop naar de 75e herdenking van Market Garden in 2019 samen met Ede, Wageningen en Arnhem, eveneens belangrijke herdenkingsplekken. Zo is er jaarlijks een gezamenlijk thema. Dit jaar krijgt het verzet bijzondere aandacht. In jubileumjaar 2019 ligt de focus op wat de Slag om Arnhem aan de Duitse kant van de grens heeft betekend.

De hele moderniseringsoperatie in Oosterbeek moet in 2019 klaar zijn en gaat ruim 3 miljoen euro kosten.

,,Market Garden-clubs'' moeten samenwerken
,,Market Garden-clubs'' moeten samenwerken (Foto: ANP)

Goggia wint afdaling, Vonn komt met de schrik vrij

Skiester Sofia Goggia heeft voor eigen publiek in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo de eerste van twee World Cup-afdalingen gewonnen. De 25-jarige Italiaanse was bovenaan de geliefde Olympia delle Tofane-piste niet al te snel, maar met haar risicovolle lijnen pakte ze halverwege juist heel veel tijd.

Bijna iedereen dook bovenaan onder Goggia's tussentijden door, maar aan de finish kwam vrijwel niemand in de buurt. De Amerikaanse Lindsey Vonn leek dat wél te doen, maar zij ging bijna onderuit. Wonder boven wonder wist ze dit keer overeind te blijven en een val bij ruim honderd kilometer per uur te voorkomen. Vonn herstelde zich snel en eindigde op 0,47 seconden als tweede.

De derde plek was voor Vonn's landgenote Mikaela Shiffrin. De dominante slalom- en reuzenslalomspecialiste eindigde op 0,84 seconden van Goggia en was daarmee net wat beter dan de Zwitserse Lara Gut en de Oostenrijkse Nicole Schmidhofer.

De Amerikaanse Julia Mancuso, olympisch reuzenslalomkampioene van 2006, nam op bijzondere wijze afscheid. Na lang blessureleed probeerde ze terug te keren, maar dat lukte niet en dus besloot ze in Cortina een afscheidsrun te skiën. Gehuld in een soort Superman-cape kwam ze op ruim achttien seconden van Goggia beneden.

Storm kost landbouw tientallen miljoenen

De storm die donderdag heeft huisgehouden in Nederland heeft ook de landbouwsector opgezadeld met aanzienlijke schade. Verzekeraar Interpolis raamt de schade voor zijn klanten vooralsnog op 20 miljoen euro. Interpolis kreeg vooralsnog 1200 schademeldingen binnen van landbouwbedrijven. Bij een kwart daarvan ging het om kassen.

Brancheorganisatie LTO Glaskracht heeft nog geen idee hoe hoog het exacte schadebedrag bij de glastuinbouwbedrijven zal uitvallen, maar spreekt ook van honderden gevallen. Bij de zwaarst getroffen tuinders vielen honderden kapotte ruiten op de gewassen. Volgens de organisatie liggen de zwaargetroffen bedrijven over heel Nederland verspreid.

Daarnaast zijn er nog legio bedrijven waar de schade in verhouding een stuk minder is. De storm was voor LTO Glaskracht reden om glastuinbouwbedrijven op te roepen geen personeel in de kas aan het werk te zetten.

Storm kost landbouw tientallen miljoenen
Storm kost landbouw tientallen miljoenen (Foto: ANP)

Van Genugten pakt etappezege, Nikolaev weer aan kop

Ton van Genugten heeft in de twaalfde etappe zijn derde etappezege geboekt. De Brabanter wist na een lang duel met Martin Kolomy uiteindelijk een gat van vier minuten te slaan. Nikolaev finishte als derde op 6:21, waarmee hij in het algemeen klassement de leiding weer over neemt van Federico Villagra.

In het algemeen klassement is het nu ongekend spannend om wie er met de overwinning vandoor zal gaan. Nikolaev pakte vandaag ruim een minuut, waarmee zijn voorsprong op Villagra slechts een seconde bedraagt. De resterende twee etappes zullen allesbeslissend zijn voor de eindzege.

Schansspringster Lundby haalt uit met 4e zege op rij

Schansspringster Maren Lundby heeft tijdens de eerste van twee individuele World Cup-wedstrijden in het Japanse Zao snoeihard uitgehaald. De 23-jarige Noorse boekte haar vierde opeenvolgende zege en deed dat met ongekende overmacht.

Het gros van het veld wist niet over de 90 meter te springen en slechts twee andere dames haalden de 94 meter: de jonge Sloveense Niki Kriznar deed dat in de eerste sprong, maar viel door een mindere tweede sprong terug naar de zevende plek. De Oostenrijkse Chiara Hölzl sprong 94,5 en 94 meter en dat leverde haar de tweede plek op, haar eerste podiumplek in de World Cup in bijna twee jaar.

Op Lundby stond echter totaal geen maat. Met haar eerste sprong ging ze al naar 101,5 meter en de 100 meter van de finaleronde zorgde ervoor dat haar voorsprong nog veel groter werd: 260,9 punten, tegenover 219,3 van Hölzl. Lundby lijkt dan ook de torenhoge favoriete om in februari olympisch goud te pakken, zeker nu de jarenlang dominante Japanse Sara Takanashi in mindere vorm is.

Kyrgios na prachtpartij langs Tsonga, Cilic in straight sets door

Tennisser Nick Kyrgios heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. De nummer zeventien van de wereld rekende voor eigen publiek na een prachtige partij af met de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, de mondiale nummer vijftien.

Kyrgios wist in set één al vroeg een break te plaatsen, maar leverde die bijna gelijk weer in. In de slotfase van de tiebreak sloeg hij vervolgens toe, maar Tsonga plaatste halverwege set twee een break en trok de stand daarmee uiteindelijk weer gelijk.

De heren gaven elkaar vervolgens geen duimbreed toe en breakkansen kwamen er nauwelijks meer. Kyrgios won set drie via de tiebreak en ook set vier ging naar een tiebreak. Daarin leek Tsonga er een beslissende set uit te kunnen halen, want hij kwam op 5-2 met twee services in de hand. Kyrgios vocht echter, Tsonga leek last van zijn knie te krijgen en de Australiër won vijf punten op rij, waarmee de wedstrijd plots voorbij was: 7-6 (5), 4-6, 7-6 (6), 7-6 (5).

De als zesde geplaatste Kroaat Marin Cilic sloeg zich langs de Amerikaan Ryan Harrison. Daar had Cilic wel twee tiebreaks voor nodig, maar hij hoefde geen set af te staan: 7-6 (4), 6-3, 7-6 (4).

'Veiligheid Defensie niet op orde'

“Onacceptabel.” Zo reageerde minister Ank Bijleveld-Schouten op het feit dat Defensie de bedrijfsveiligheid onvoldoende onder controle heeft. Deze conclusie trekt de commissie Van der Veer. Op verzoek van Defensie onderzocht die, onder leiding van oud Shell-topman Jeroen van der Veer, de bedrijfsveiligheid bij het departement. Het rapport ‘Het moet en kan veiliger’ is vanmorgen gepresenteerd.

Daaruit blijkt niet alleen dat de beheersing van risico’s onvoldoende is. Ook het voorkomen op herhaling van veiligheidsincidenten is onder de maat. Veiligheid is onvoldoende onderdeel van de strategie, de structuur, het systeem en de cultuur van Defensie, zo toont het onderzoek aan.

Bijleveld: “We wilden naar aanleiding van het OVV- rapport over het mortierongeval in Kidal, beter inzicht in de manier waarop Defensie omgaat met bedrijfsveiligheid. We wilden onze werkwijzen onder de loep nemen, zien waar het beter kan en wat we daarvoor moeten doen.”

Aanbevelingen overnemen
Volgens de minister is de commissie tot duidelijke, niet mis te verstane conclusies gekomen, voortbouwend op die van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. “We nemen alle aanbevelingen over”, beloofde ze. Een aantal is al in gang gezet. Defensie versterkt het toezicht op de veiligheid, onder meer door hiervoor een toezichthouder aan te stellen. Ook wordt de veiligheidsorganisatie uitgebreid. Verantwoordelijkheden voor veiligheid in de bedrijfsvoering moeten duidelijk zijn. Commandanten kunnen hun verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid alleen waarmaken als ze daartoe ook in staat worden gesteld. Volgens Bijleveld betekent dit dat Defensie voor bedrijfsveiligheid geld, tijd en menskracht vrijmaakt.

Geen inzet
Aan het militaire beroep kleven altijd risico's. Militairen werken per definitie juist niet in een veilige omgeving. En moeten daar ook zo realistisch mogelijk voor trainen. "Maar die risico's moeten tot een minimum beperkt blijven’’, vindt ze. Als dat niet valt te garanderen en Defensie niet voldoet aan de zelf gestelde voorwaarden, “dan ook geen inzet”, zei Bijleveld stellig.

Gedragsverandering
“De militaire inzet moet passen bij het tempo van het herstel van de krijgsmacht en moet steeds voldoen aan onze veiligheidseisen”, benadrukte ze.“Het verbeteren van de veiligheid vraagt ook om een gedragsverandering. Dit geldt voor iedereen bij Defensie, van hoog tot laag.”

Wat de minister betreft is dan ook geen tijd te verliezen. ”Veiligheid brengen is onze core business, hier en elders in de wereld. En dat begint bij de veiligheid van onze eigen mannen en vrouwen.”

'Veiligheid Defensie niet op orde' (Foto: Ministerie van Defensie)
'Veiligheid Defensie niet op orde' (Foto: Ministerie van Defensie)

Nadal eenvoudig door op Australian Open

Op de Australian Open heeft Rafael Nadal de laatste zestien bereikt. De Spanjaard was de 25-jarige Bosniër Damir D¸umhur met 6-1, 6-3 en 6-1 duidelijk de baas.

Nadal treft nu Diego Schwartzman. De Argentijn won eerder vanochtend van Alexandr Dolgopolov uit Oekraine met 6-7, 6-2, 6-3 en 6-3. De Italiaan Andreas Seppi en de Kroaat Ivo Karlovic speelden een marathonpartij. Seppi won de beslissende vijfde set uiteindelijk met 9-7.

Bijna net zoveel nareizigers als asielzoekers

In 2017 werden 16.145 eerste asielverzoeken ingediend en arriveerden 14.490 nareizigers. In totaal ontving Nederland afgelopen jaar 2 procent minder asielzoekers en nareizigers dan in 2016. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Nederland ontving in 2017 30 635 asielzoekers en nareizigers, 550 minder dan in 2016. Het percentage nareizigers in het totaal steeg in 2017 naar 47, tegen 38 procent het jaar ervoor. Het is het hoogste aandeel nareizigers sinds asielzoekers de mogelijkheid hebben via een speciale procedure familieleden te laten overkomen.

Meer volwassen asielzoekers en nareizigers
Het percentage minderjarigen onder de asielzoekers en nareizigers daalde ten opzichte van 2016, terwijl dat van volwassen mannen en vrouwen steeg. Zowel de minderjarigen als de meerderjarige mannen kwamen uit op 37 procent. Onder de nareizigers bevinden zich relatief veel minderjarigen, maar dat percentage daalt sinds 2013. In 2017 nam voor het eerst in enkele jaren ook het percentage minderjarigen onder de asielzoekers af.

Hoogste aantal Turkse asielzoekers sinds 2002
In 2017 vroegen 480 Turken asiel aan in Nederland. Dat is 8 keer zoveel als in 2015 en het hoogste aantal sinds 2002. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije in juni 2016 is het aantal asielaanvragen van Turken hoger dan daarvoor. In november 2017 dienden 80 Turken een eerste verzoek in. Ook in de meeste andere EU-landen is het aantal Turkse asielzoekers sinds de staatgreep gestegen. Dat geldt met name voor Duitsland en Griekenland.

Syriërs en Eritreeërs nog steeds meer dan de helft.
Syriërs en Eritreeërs warende grootste groepen asielzoekers en nareizigers in 2017, net als de drie jaar daarvoor. Deze groepen waren goed voor 38 en 15 procent van het totaal. Ook de staatlozen, vaak Palestijnen uit Syrië, maken nog 5 procent uit.

Bijna net zoveel nareizigers als asielzoekers (Foto: CBS)
Bijna net zoveel nareizigers als asielzoekers (Foto: CBS)

Migranten plegen gewelddadige aanval op politie Belgie

Een grote groep migranten heeft zes Belgische agenten in burger aangevallen op een parkeerterrein langs de snelweg tussen Brussel en Gent. Twee agenten raakten hierbij gewond. Na een waarschuwingsschot wist de politie uiteindelijk zestien mensen op te pakken. De migranten zeggen uit Eritrea, Ethiopië en Soedan te komen.

De federale verkeerspolitie was bezig met een controleactie op het parkeerterrein in Groot-Bijgaarden, omdat migranten daar vaak inbreken in vrachtwagens richting Groot-Brittannië. Toen de agenten vijf mensen zagen die in een vrachtwagen probeerden in te breken en een onderzoek instelden, werden ze vanuit de bosrand aangevallen door zo'n vijftien mensen die gewapend waren met stokken.

De groep trok zich terug toen de inspecteurs hun wapenstok trokken, maar kwam terug met versterking. Na een waarschuwingsschot dropen ze af, maar ze bleven de agenten uitdagen. De arrestaties werden verricht nadat collega's te hulp waren geschoten. De politie spreekt van een "meer dan verontrustend" incident.

Aanval migranten op Belgische politie
Aanval migranten op Belgische politie (Foto: ANP)

Agent bekeurt foutgeparkeerd sneeuwsculptuur

op de bon

Een agent in het ondergesneeuwde Montreal heeft behoorlijk vreemd opgekeken toen hij een foutgeparkeerde auto wilde bekeuren. Nadat de man zijn bonnenboekje had gepakt en de auto nog wat beter bekeek bleek de auto niets minder dan een sneeuwsculptuur te zijn.

De agent vatte het sportief op en schreef op de 'bekeuring' de tekst 'Je hebt onze avond gemaakt. Hahahaha '

Enkele uren later maakte een sneeuwschuiver een eind aan het kunstwerkje...

Vlogster wil gratis overnachten, wordt voor schut gezet

Vlogster huppelkutje Elle Darby (wie?) dacht dat het wel een goed idee zou zijn om een paar gratis overnachtingen te vragen in ruil van een gunstige review op haar Instagram en YouTube accounts. Dat was - naar eigen zeggen - ook uiterst succesvol geweest voor Universal Orlando in Florida.

De bedelmail in kwestie
De bedelmail in kwestie

De eigenaar van The White Moose Cafe dacht daarover echter het zijne, postte de mail in kwestie - overigens zonder naam en toenaam - en beantwoordde deze publiekelijk op Facebook.

De reactie
De reactie

Vrij vertaald: "Als je bij ons wilt blijven slapen betaal je gewoon, net als iedereen, jij over het paard getild, entitled kreng dat je d'r bent."

De 22-jarige blondine is furieus en maakte onderstaande rantvideo. Ze voelt zich compleet vernederd en heeft inmiddels gezorgd dat haar fans en mede-vloggers de facebookpagina van de eigenaar bombarderen met boze mails, bedreigingen en scheldkanonnades.

De vlogster blijkt overigens haar huiswerk maar slecht gedaan te hebben. De facebookpagina van The White Moose Cafe staat namelijk bomvol satirische en prikkelende posts die bedoeld zijn mensen een beetje boos te krijgen, met een knipoog overigens. Zo bedankt hij iedereen die de berichten op boze wijze deelt voor de gratis aandacht, waar hij niet eens voor hoeft te bedelen.

Overigens heeft hij de volgende boodschap voor journalisten die hem proberen te contacteren voor een reactie: "To all the newspapers, radio stations and online media outlets trying to contact me for interviews today, I am away in Amsterdam on my 3 year anniversary with Jason. I don’t have time to talk, but I’ve released a statement on our Snapchat for all of you. Add us (whitemoosecafe).

Paulie

P.S. Please don’t try to call me as there’s a fair chance I’ll be stoned."

Je vindt de facebookpagina hierrrr

Piemelspel Genital Jousting uit Early Access, krijgt verhaalmodus

Het geni(t)ale Genital Jousting krijgt een officiële release na vijftien maand in Early Access te hebben verkeerd. Voor wie niet bekend is met Genital Jousting, het wordt door de maker beschreven als een "online en local multiplayer party game over slappe piemels en beweeglijke anussen".

In Genital Jousting nemen tot acht verschillende peners het tegen elkaar op in tien verschillende gamemodi, zoals Penetrate or Be Penetrated, Obstacle Intercourse en Wiener Takes All, en daar komt nu een heuse vehaalmodus bij. Spelers besturen een losgekoppelde penis, compleet met testikels en een anus die zij volledig naar smaak kunnen customizen. 

Genital Jousting is op Steam verkrijgbaar voor €6,99.


Verweij tegen Yuskov op 1.500 meter in Erfurt

Dit weekend zijn er wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt. Op de 1.500 meter voor mannen, die vandaag wordt verreden, nemen Koen Verweij en zijn Russische vriend en trainingsmakker Denis Yuskov het in de tiende en laatste rit tegen elkaar op.

Afgelopen december verbeterde Yuskov verbeterde in Salt Lake City het wereldrecord op de 1.500 meter naar 1.41,02. Verweij reed toen als nummer twee een nieuw Nederlands record: 1.41,63.

Op de eerste dag staan ook de 500 meter voor mannen en vrouwen en de 1.000 meter voor vrouwen op het programma. Ronald Mulder doet niet mee op de 500 meter, hij is ziek.

Battlefield 1 Apocalypse komt uit in februari

Electronic Arts geeft aan dat Battlefield 1 Apocalypse, de vierde uitbreiding voor Battlefield 1, komt in februari uit voor Premium Pass-houders.

Battlefield 1 Apocalypse voegt vijf nieuwe multiplayer-maps toe aan de game, waaronder de bloederige, modderige hel van Passchendaele en de confrontatie tussen Oostenrijk en Italië in Caporetto: twee van de meest beruchte gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De tarwevelden bij de rivier de Somme veranderen in een nachtmerrie na allesverwoestende artillerie-aanvallen. Op de maps London Calling en Razor’s Edge kunnen spelers hun vliegeniersfantasieën uitleven in luchtgevechten en heer en meester over het luchtruim worden in de nieuwe Air Assault-spelmodus. Spelers kunnen ook aan de slag met nieuwe voertuigen, wapens, en gadgets, samen met nieuwe rangen, Service Assignments, specialisaties en Dog Tags.

Battlefield 1: Apocalypse concept (Foto: Electronic Arts)

Age of Empires: Definitive Edition komt eind februari

De definitieve versie van de originele Age of Empires komt op 20 februari uit voor Windows 10. Dat maakte Xbox-protégé Larry Hryb, beter bekend als Major Nelson, bekend op zijn weblog.

Age of Empires: Definitive Edition is een remaster van de originele game, en biedt talloze verbeteringen op gebied van graphics en gameplay. Zo heeft deze versie ondersteuning voor resoluties tot 4K en zijn alle animaties verfijnd. Ook is er vanaf 29 januari een wereldwijde open multiplayer-bèta beschikbaar. Je kunt je daarvoor inschrijven op ageofempires.com.

AoE:DE werd aangekondigd tijdens de E3 van vorig jaar, samen met een gloednieuw deel, Age of Empries 4, die nog geen releasedatum heeft. Niet iedereen is blij met het feit dat AoE:DE een Windows 10-titel betreft. Dat houdt namelijk in dat de game in tegenstelling tot deeltjes 2 en 3 niet uitkomt op Steam, maar uitsluitend verkrijgbaar is via de Windows Store (in Windows 10). Age of Empires: Definitive Edition gaat 20 dollar kosten, waarschijnlijk voor ons dus zo'n 20 euro.

Auto rijdt in op publiek Copacabana: baby dood

Een hard rijdende auto is in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro ingereden op wandelaars die in grote getale aanwezig waren op het voetpad van de beroemde Copacabana. Een acht maanden oude baby overleefde het incident niet. Ook raakten zeker 15 mensen dusdanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten.

Er is volgens de politie geen aanwijzing dat de auto opzettelijk op het publiek is ingereden. Volgens een lokale nieuwssite ontvluchtte de bestuurder van de auto de plaats van het ongeluk, maar werd hij al snel aangehouden. Het vermoeden is dat hij de aanrijding heeft veroorzaakt als gevolg van een epileptische aanval.

Ooggetuigen meldden dat de auto plotseling van zijn rijrichting afweek en daarbij dwars over een fietspad reed en daarna de voetgangers raakte. De plek is geliefd bij stadsbewoners en toeristen.

Auto rijdt in op publiek Copacabana: baby dood
Auto rijdt in op publiek Copacabana: baby dood (Foto: ANP)

Efteling wil sneller groeien

Attractiepark De Efteling heeft de gemeente toestemming gevraagd voor uitbreiding op korte termijn om in 2020 een nieuwe attractie te kunnen openen. Er liggen al plannen om het park in Kaatsheuvel met 8 hectare uit te breiden, maar de Efteling vreest dat de procedures te lang gaan duren.

De Efteling vraagt daarom om een versnelde uitbreiding met ongeveer 3 hectare aan de zijde van toegangsweg N261, zei een woordvoerster vrijdag.

Hoe de nieuwe attractie eruit gaat zien wil de Efteling nog niet zeggen. Als de gemeente Loon op Zand heeft ingestemd met de eerste fase van de uitbreiding zal de nieuwe attractie worden gepresenteerd, vermoedelijk over enkele maanden.

"Wat we de gemeente vragen is extra bouwtijd", zegt bestuursvoorzitter Fons Jurgens in een verklaring. "Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de Efteling haar hekken zal gaan verplaatsen. Dat is voor ons een historisch moment en een uitdaging. Het kost voorbereidingstijd. We willen onze gasten in 2020 een nieuwe attractie op het nieuwe terrein presenteren. De extra bouwtijd zullen we hard nodig hebben."

Efteling wil sneller groeien
Efteling wil sneller groeien (Foto: ANP)

Jackass-ster Bam Margera moet voorkomen

Bam Margera kan zich opmaken voor een bezoekje aan de rechtbank. Hij wordt aangeklaagd voor twee vergrijpen: rijden onder invloed en rijden met te hoog promillage aan alcohol in zijn bloed. De Jackass-ster gaat in het ergste geval zes maanden de gevangenis in en moet dan een boete van 800 euro betalen. Dit meldt TMZ.

Hoewel Bam al jaren kampt met een alcoholverslaving, is dit de eerste keer dat hij is aangehouden wegens rijden onder invloed. Mensen die zich voor het eerst schuldig maken aan een dergelijk vergrijp, gaan zelden direct naar de gevangenis in L.A. County.

Begin januari werd Bam van de weg gehaald door de politie en onderging hij en blaastest. Die toonde aan dat de realityster met teveel drank op achter het stuur zat, waarop hij werd ingerekend. Nadat zijn borgsom van 13.000 euro was betaald, mocht hij weer naar huis.

Direct na zijn aanhouding checkte Bam opnieuw in bij een rehab kliniek, waar hij al eerder een traject doorliep. In december werd Margera voor het eerst vader, toen hij met zijn vrouw Nicole hun zoon Phoenix Wolfon verwelkomde.

Jackass-ster Bam Margera moet voorkomen
Jackass-ster Bam Margera moet voorkomen (Foto: BuzzE)

Explosief in Amsterdam onschadelijk gemaakt

In de Korte Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam is vrijdagochtend een explosief aangetroffen. De Explosieve Opruimingsdienst heeft het onschadelijk gemaakt.

De politie wil in verband met het onderzoek niet zeggen om wat voor explosief het gaat.

Het object was op straat gelegd. De omgeving werd afgezet, maar er was volgens de politie geen direct gevaar voor de omwonenden.

Explosief in Amsterdam onschadelijk gemaakt
Explosief in Amsterdam onschadelijk gemaakt (Foto: ANP)

Nederlandse dood door lawine Zwitserland

Een 31-jarige Nederlandse is om het leven gekomen door een lawine in de Zwitserse Alpen. Ze raakte bedolven door een sneeuwmassa, werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht en bezweek daar aan haar verwondingen. Een 27-jarige Nederlander raakte lichtgewond.

De Nederlanders waren buiten de piste gaan skiën bij Ovronnaz in het zuidwesten van Zwitserland. Daar werden ze meegesleurd door een 200 meter lang en 20 meter breed pak sneeuw. Ze werden door andere skiërs uitgegraven en met een helikopter naar een ziekenhuis in Sion gebracht.

In het hele gebied is het lawinegevaar groot door verse sneeuw en harde wind, waarschuwen de plaatselijke autoriteiten.

Nederlandse dood door lawine Zwitserland
Nederlandse dood door lawine Zwitserland (Foto: ANP)

Verbod voor kinderverpleegkundige na ontucht

Een 54-jarige kinderverpleegkundige uit Hoensbroek mag niet meer met kinderen werken omdat hij is veroordeeld voor betaalde seks met een dertienjarige jongen in 2014. Het medisch tuchtcollege in Eindhoven heeft dat bepaald op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De maatregel gaat per direct in.

De man werd in 2016 veroordeeld voor ontucht met de jongen (geen patiënt). Als gevolg van de veroordeling werd hij al ontslagen door het ziekenhuis waar hij op de kinderafdeling werkte.

Vanwege de zorg voor kinderen die aan de verpleegkundige is toevertrouwd daagde de inspectie de kinderverpleegkundige eind vorig jaar voor de tuchtrechter. Omdat de man weer op zoek is naar een baan bepaalde het tuchtcollege dat hij de bevoegdheid om met kinderen te werken onmiddellijk verliest.

Verbod voor kinderverpleegkundige na ontucht
Verbod voor kinderverpleegkundige na ontucht (Foto: ANP)

Tienminutentrein vaker op tijd dan andere treinen

De tienminutentrein rijdt vaker op tijd dan andere treinen op het Nederlandse spoornet. Dat blijkt uit de eerste cijfers van deze 'hoogfrequente' treindienst. 93% van de treinen tussen Amsterdam – Utrecht – Eindhoven was in de eerste maand van de dienstregeling op tijd, tegenover een landelijk gemiddelde van 92% voor het hele spoornet. Opmerkelijk, omdat vooraf rekening werd gehouden met kinderziektes en meer impact door incidenten vanwege het grote aantal treinen dat nu op deze lijn rijdt.

In de laatste week van 2017 was de stiptheid het grootst: 98% van de tienminutentreinen kwam die week op tijd aan. De goede prestaties zijn met name te danken aan de jarenlange uitvoerige voorbereidingen, de testritten vooraf en de nauwkeurige uitvoering op de dag zelf.Nu de tienminutentrein naar tevredenheid verloopt, wil NS samen met ProRail door met de geplande tweede tienminutentrein. Deze moet gaan rijden tussen Schiphol, Utrecht, Arnhem en Nijmegen.

Koolhof sneuvelt in tweede ronde Australian Open, titelverdedigers onderuit

Tennisser Wesley Koolhof is in het dubbelspeltoernooi op de Australian Open in de tweede ronde uitgeschakeld. Samen met zijn Nieuw-Zeelandse kompaan Artem Sitak ging Koolhof onderuit tegen de Oostenrijker Oliver Marach en diens Kroatische partner Mate Pavic, als zevende geplaatst.

De wedstrijd ging vrijwel van begin tot einde gelijk op, waarbij servicebreaks zeldzaam waren. Het leidde tot een tiebreak in set één, waarin Koolhof en Sitak op hun vierde setpoint toe konden slaan. In de volgende twee sets werden ze echter in de beslissende fase gebroken, waardoor Marach en Pavic de winst konden pakken: 7-6 (5), 4-6, 4-6.

Het toernooi raakte ook het als tweede geplaatste duo kwijt, titelverdedigers Henri Kontinen uit Finland en John Peers uit Australië. De twee gingen met 6-4, 7-6 (5) verrassend onderuit tegen de Moldaviër Radu Albot en de Zuid-Koreaan Chung Hyeon.

Al-Attiyah pakt dagzege in langste etappe

Nasser Al-Attiyah heeft in de langste special van deze Dakar Rally zijn derde etappezege gepakt. De Toyota-rijder was ruim twee minuten sneller dan Stephane Peterhansel en 4:30 dan teamgenoot Giniel de Villiers. Bernhard ten Brinke ging hard van start, maar zakte in de slotfase terug naar de vijfde plek op bijna acht minuten achterstand.

Leider van het klassement Carlos Sainz eindigde de proef op een magere negende plek op 18 minuten achterstand, waarmee zijn voorsprong op Peterhansel is teruggebracht naar 45 minuten. Met nog twee etappes te gaan lijkt de Spanjaard de overwinning echter niet meer te kunnen ontgaan. Al-Attiyah vergroot het gat met nummer vier Bernhard ten Brinke naar twaalf minuten. Villiers volgt daar weer negen minuten achter.

FOK! wat een weer: winterse buien, kans op gladheid

Vandaag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele (winterse) buien, mogelijk met onweer, oostwaarts over het land. In het noorden en oosten kan het vanmorgen door bevriezing of winterse buien eerst plaatselijk glad zijn. In het zuidwesten komen aanvankelijk minder buien voor. In de loop van de middag en avond nemen de buien in activiteit toe. De kans op plaatselijke gladheid wordt dan ook weer groter. De maxima komen rond 5°C uit. De west- tot zuidwestelijke wind is zwak tot matig, aan zee mogelijk vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht komen er vooral in het noorden en oosten nog enkele winterse buien voor, waarbij het lokaal wit kan worden. Elders is het overwegend droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het binnenland tot 3°C aan zee. De zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig, mogelijk krachtig.

Zaterdag overdag komt er vooral in het noorden nog een enkele (winterse) bui voor. Verder is er vrij veel bewolking en een gebied met regen en natte sneeuw bereikt het zuiden in de tweede helft van de ochtend. In de middag krijgt mogelijk de gehele zuidelijke helft van het land hiermee te maken. In de Limburgse heuvels zou een sneeuwdek van enkele centimeters kunnen ontstaan. In de avond trekt het neerslaggebied naar Duitsland. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C, in het zuiden kan de temperatuur in natte sneeuw dalen naar iets boven nul. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig. In de middag draait de wind naar richtingen tussen noord en west. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Sneeuw in Twente. Archief-foto van precies een jaar geleden.
Sneeuw in Twente. Archief-foto van een jaar geleden.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

221 miljoen euro voor de schatkist

Het afpakresultaat voor 2017 komt op een totaal van 221.259.200 euro. Het bedrag is het resultaat van de samenwerking tussen de Politie, FIOD, Douane, Domeinen Roerende Zaken (DRZ), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het Openbaar Ministerie (OM) en een groot aantal andere partners. Het bedrag vloeit naar de schatkist.

De afpakdoelstellingen die voor dit jaar waren gesteld (138.560.000 euro), zijn gehaald. Sinds de intensivering op afpakken in 2011, maken we geleidelijk stappen voorwaarts. In 2014 is er bijna 136 miljoen euro afgepakt, in 2015 ruim 143 miljoen euro en in 2016 is er ruim 416 miljoen euro afgepakt.

Het is voor het eerst sinds 2011 dat het afpakresultaat niet is gestegen ten opzichte van het jaar er voor. Mede door de transactie met Vimpelcom met een totaal afpakbedrag van circa 268 miljoen euro viel het afpakcijfer in 2016 hoger uit dan het cijfer in 2017. Dit jaar zorgden wederom inkomsten uit verbeurdverklaringen, transacties met een deel ontneming en schikkingen, voor het grootste deel van het afgenomen crimineel vermogen. Juist ontnemingszaken lenen zich voor buitengerechtelijke afdoeningen, want een rechter kan uiteindelijk ook niet anders opleggen dan betaling van een geldbedrag.

Einde sprookje 15-jarige Kostyuk op Australian Open

Marta Kostyuk is uitgeschakeld op de Australian Open. De nog maar 15-jarige Oekraïense verloor met tweemaal 2-6 van haar landgenote Jelina Svitolina.

Kostyuk begon brutaal aan de partij door Svitolina, als vierde geplaatst, op love te breken. Haar opslag liet haar vervolgens in de steek en ze sloeg in de eerste set de ene na de andere dubbele fout. Svitolina brak haar landgenote direct terug, en in de rest van de partij was Kostyuk kansloos.

Inclusief de kwalificatie won Kostyuk vij partijen op rij in Melbourne.

Defensie handhaaft luchtmetingen Curaçao

De GGD Amsterdam blijft luchtmetingen doen in onder meer Julianadorp op Curaçao, waar veel Defensiepersoneel woont. Dat maakt zich zorgen over de schadelijke stoffen die de Isla raffinaderij uitstoot. Ministers Ank Bijleveld-Schouten en Suzanne Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur van Curaçao kwamen gisteren overeen dat het meten van de luchtkwaliteit wordt voortgezet.

Meetresultaten geven tot nog toe geen aanleiding tot zorgen. De eerste rapportage dateert van september vorig jaar. De GGD Amsterdam voert op meerdere plaatsen op Curaçao luchtmetingen uit, op verzoek van Defensie ook in Julianadorp.

Met de overeenkomst is de samenwerking tussen Curaçao, het Ministerie van Defensie en de GGD Amsterdam verstevigd. De hoeveelheid schadelijke stoffen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Wanneer de meetresultaten zijn geanalyseerd zijn, publiceert de GGD Amsterdam die op haar website.

Closed alpha voor Hunt: Showdown

Vanaf 31 januari is er een closed alpha voor de pc-game Hunt: Showdown. Tijdens de test gaan de ontwikkelaars de gameplay, balans en servers monitoren en verzamelen ze feedback van de community. Closed Alpha-testers worden willekeurig gekozen uit de aanmeldingslijst en de gekozen kandidaten ontvangen een e-mailuitnodiging.

Hunt: Showdown is een competitieve multiplayer-game die PvP combineert met PvE-elementen in een sandbox-omgeving. Tijdens elke wedstrijd kunnen tot tien spelers solo of in teams van twee jagen op monsters om die vervolgens te doden voor een premie. Maar ondertussen kun je elkaar ook afschieten. Tijdens deze test van Hunt: Showdown wordt nieuwe content in de vorm van nieuwe wapens, apparatuur, eigenschappen en rangen vrijgegeven en getest.

Uitnodigingen voor de closed alpha worden in meerdere waves verzonden en het is nog steeds mogelijk om in te schrijven op huntshowdown.com/signup.

Hunt: Showdown closed beta

Dimitrov door op Australian Open

Grigor Dimitrov heeft de achtste finales van de Australian Open bereikt. De als derde geplaatste Bulgaar versloeg Andrey Rublev met 6-3,4-6,6-4,6-4. Roeblev leek niet goed tegen de hitte te kunnen. De Rus sjokte over de baan en ging vaak te snel voor een winner.

De partij leek beslist in de tweede set toen Dimitrov een break voorsprong nam. Rublev leek echter wakker te schrikken en het werd weer een echte wedstrijd. De Rus vocht voor wat hij waard was, maar kwam tegen Dimitrov net tekort.

De als tiende geplaatste Spanjaard Pablo Carreno Busta had vier sets nodig om de Luxemburger Gilles Müller (23) naar huis te sturen: 7-6 (4), 4-6, 7-5, 7-5. De Brit was de Georgiër Nikoloz Basilashvili de baas na een wisselvallig duel: 7-6 (0), 3-6, 4-6, 6-0, 7-5. De Argentijn Diego Schwartzman (24) klopte Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne met 6-7 (1), 6-2, 6-3, 6-3.

Veel content voor Hyrule Warriors: Definitive Edition

Koei Tecmo heeft een eerste trailer voor Hyrule Warriors: Definitive Edition voor Nintendo Switch op YouTube gezet.

Hyrule Warriors: Definitive Edition bevat alle mappen, missies, speelbare personages en alle eerdere DLC uit de versies voor Wii U en Nintedo 3DS. Er is nog een extra bonus: er zijn kostuums voor Link en Zelda uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild toegevoegd.

Hyrule Warriors: Definitive Edition komt ergens deze lente uit in het westen. De Japanse versie komt 22 maart uit.

Op z'n Ballroom Blitz in Metal Gear Survive

Konami heeft een co-op gameplaytrailer voor Metal Gear Survive uitgebracht. Dit weekend is er ook nog de open bèta op Xbox One en PlayStation 4 voor mensen die het zelf willen uitproberen.

De bèta laat je ervaren hoe het bouwen en verdedigen van je kamp en het vechten tegen de hordes zombies gaat. Mensen die meedoen aan de bèta krijgen een Fox Hound naamplaatje, Metal Gear Rex-accessoire, en een bandana als ze de complete game spelen.

Metal Gear Survive komt 22 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet geweken

Het Amerikaanse Congres heeft nog niet gestemd voor nieuwe geldstromen richting de openbare diensten. Het gevaar dat er een 'shutdown' van de overheid komt is dan ook nog niet geweken.

Als er vrijdag geen tijdelijke of permanente afspraken komen, dan zullen veel instellingen van de overheid sluiten omdat ze dan geen geld meer uit Washington krijgen. In december vorig jaar was er ook al een tijdelijke wet nodig om de financiering van de overheidsdiensten gaande te houden. Dat lukte toen wel maar die noodwet loopt vrijdag af.

Het Huis van Afgevaardigden stemde donderdagavond (lokale tijd) wel in met het toekennen van het geld, maar in de Senaat bleken een flink aantal Democratische en Republikeinse senatoren vooralsnog tegen, waardoor er nog geen vereiste meerderheid van minimaal zestig senatoren is.

Democraten willen toezeggingen voor hun steun in de vorm van bescherming tegen uitzetting van de dreamers. Dat zijn asielzoekers die als kind naar de VS kwamen en meestal al jaren in het land wonen en ingeburgerd zijn. Sommige Republikeinen liggen dwars omdat ze vinden dat de overheidsuitgaven structureel omlaag moeten.

Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet geweken
Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet geweken (Foto: ANP)

'Aantal inbraken tijdens feestdagen gedaald'

Tijdens afgelopen kerst en oud en nieuw is minder ingebroken dan de jaren ervoor. Een woordvoerder van de politie bevestigt een bericht hierover van de NOS.

Afgelopen kerst noteerde de politie achthonderd inbraken, tegenover 1068 het jaar ervoor. Daarnaast werden 536 inbraken die tijdens de jaarwisseling plaatsvonden gemeld, tegenover 727 een jaar eerder. In 2015 ging het om 1207 inbraken tijdens de kerst en 850 met oud en nieuw en het jaar daarvoor om respectievelijk 1164 en 903.

Een duidelijke oorzaak voor de daling kan de woordvoerder van de politie niet geven. Mogelijk heeft het zogenoemde Donkere Dagen Offensief er aan bijgedragen, aldus de zegsman. Doel van dit offensief is om overvallen, straatroven en inbraken in de wintermaanden tegen te gaan. Juist deze donkere maanden zijn doorgaans een drukke tijd voor inbrekers, met een piek rond de feestdagen.

'Aantal inbraken tijdens feestdagen gedaald'
'Aantal inbraken tijdens feestdagen gedaald' (Foto: ANP)

'Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg'

Gemeenten bieden mensen met problematische schulden niet altijd een laagdrempelige en brede toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat zegt de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na een verkennend onderzoek onder tien gemeenten en een gemeenschappelijke regeling.

Van Zutphen: "Volgens de wet moeten gemeenten mensen met problematische schulden een brede toegang tot de schuldhulp bieden. De deur van de hulpverlening moet dus wijd open staan. Toch krijgen wij regelmatig klachten en signalen van mensen die om uiteenlopende redenen niet verder komen in het toelatingsproces of niet worden toegelaten, waardoor hun schulden zich blijven opstapelen."

De ombudsman vindt dat gemeenten mensen met problematische schulden ruimhartig moeten toelaten in het hulptraject. Van Zutphen: "Met schuldhulp kunnen gemeenten mensen uit problematische situaties helpen. Het is daarom van doorslaggevend belang dat de deur ervan wijd open staat."Hij vindt ook dat iedereen die zich aanmeldt voor hulp zijn situatie moet kunnen toelichten in een persoonlijk gesprek.

'Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg'
'Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg' (Foto: ANP)

Fakkeltocht uit ongenoegen over gaswinning

Groningers en andere Nederlanders gaan vrijdagavond in de stad Groningen de straat op. Naar aanleiding van de recente aardbeving in Zeerijp hebben de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie een fakkeltocht georganiseerd onder het motto 'Genoeg = Genoeg'.

,,Vanuit het hele land komen mensen meelopen", verwachten de organisatoren. ,,De Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Hanzehogeschool, en FC Groningen hebben hun steun uitgesproken en roepen hun medewerkers op mee te lopen."

Voorafgaand aan de tocht zijn er sprekers, onder wie burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer Jesse Klaver. Het Klimaatkoor brengt een speciale protestversie van het Gronings volkslied ten gehore.

De beving in Zeerijp was op 8 januari en had een kracht van 3.4. ,,Zeerijp onderstreept hoe onveilig en hoe onvoorspelbaar de situatie in Groningen is. De tijd van pappen en nathouden is voorbij", stellen de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie.

Fakkeltocht uit ongenoegen over gaswinning
Fakkeltocht uit ongenoegen over gaswinning (Foto: ANP)

Dubbelslag voor Sagan in Tour Down Under

Peter Sagan heeft de vierde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De wereldkampioen was in een sprint van dertig renners de snelste. Daryl Impey kwam als tweede over de streep voor Luis Léon Sanchez. Door de ritzege neemt Sagan ook de leiderstrui over van Caleb Ewan, die niet meer het peloton kon volgen op de slotklim.

Steel Pulse-drummer Steve Nisbett overleden

De Caraïbische drummer Steve 'Grizzly' Nisbett is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden. Nisbett werd bekend als mede-oprichter van de legendarische reggae band Steel Pulse. Waaraan de drummer is overleden is niet bekend.

Nisbett werd geboren op het Caraïbische eilandje Nevis maar woonde vanaf zijn negende met zijn ouders in het Britse Birmingham. Vanaf zijn tienerjaren speelde Nisbett in soulbandjes zoals Penny Black, Rebel en Toy Gee & the Stax Explosion.

Nisbett speelde vanaf 1977 tot 1997 als drummer in de groep Steel Pulse en zou daarna nog tot 2001 als percussionist in de groep te horen zijn. Nisbett zou de band in 2001 verlaten vanwege problemen met zijn gezondheid. De Caraïbische drummer was in zijn latere jaren ook eigenaar van het platenlabel Grizzly Records.


Steel Pulse in betere tijden!

UCI-voorzitter: "Sky zou Froome moeten schorsen"

UCI-voorzitter David Lappartient heeft Team Sky opgeroepen viervoudig Tourwinnaar Chris Froome te schorsen in afwachting van de beslissing van de UCI over zijn positieve dopingtest. Dat zegt de Fransman in de Franse krant Le Télégramme.

"Ploegleider Dave Brailsford moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Alle andere renners willen dit en voor het publiek is hij al schuldig. Het is aan Froome om zichzelf met bewijs vrij te pleiten. Als hem dat niet lukt, wordt een schorsing van twee jaar voorgesteld. We zijn aan een juridisch geschil begonnen dat wel een jaar kan duren", zo zei Lappartient.

Froome testte in september in de door de Brit gewonnen Vuelta positief op salbutamol. Hij had toestemming voor het middel, maar de waarde was veel te hoog.

'PSV verkoopt ook Locadia aan Brighton'

Jürgen Locadia lijkt op weg te zijn naar de Premier League. PSV heeft met Brighton & Hove Albion een akkoord bereikt over een transfer.

Dat meldt Voetbal International donderdagavond. Afgelopen zomer verruilde Davy Pröpper de Eindhovense ploeg ook al voor de Engelse promovendus. Locadia wordt naar verluidt voor ongeveer zestien miljoen euro verkocht. De medische keuring is vrijdag.

PSV lijkt het aanstaande vertrek van Locadia al te hebben opgevangen met de komst van Maximiliano Romero. De 19-jarige Argentijn kwam over van Vélez Sarsfield. De koploper van de Eredivisie gebruikt de transfersom van Locadia om een gat in de begroting (circa vijf miljoen euro) te dichten.

De 24-jarige Jürgen Locadia maakte in september 2011 zijn debuut in het eerste elftal van PSV. Sindsdien speelde hij 127 officiële wedstrijden, waarin de spits tot 45 treffers kwam. Momenteel herstelt hij van een bovenbeenblessure, opgelopen in de wedstrijd tegen Ajax op 10 december.

MotoGP-coureur Folger moet carrière pauzeren wegens ziekte

MotoGP-coureur Jonas Folger moet zijn carrière vooralsnog op een zeer laag pitje zetten. De 24-jarige Duitse Yamaha-coureur is nog altijd niet hersteld van het syndroom van Gilbert, waardoor hij vorig jaar ook al de laatste vier races moest missen.

De Tech 3-coureur leek op tijd hersteld om aan de eerste tests van 2018 mee te doen, maar dat blijkt niet het geval. Folger maakte vorig jaar zijn MotoGP-debuut, net als zijn Franse teamgenoot Johann Zarco. Die maakte daarbij weliswaar de meeste indruk, ook Folger deed het uitstekend. Zo maakte hij op de Sachsenring voor eigen publiek grote indruk door zijn 'oude' Yamaha achter wereldkampioen Marc Marquez naar plek twee te sturen.

Bij het syndroom van Gilbert werken enzymen in de lever minder goed. Folger kreeg deze diagnose in september, waarna Kohta Nozane en Broc Parkers hem voor de races in Japan en Australië vervingen. Superbike-coureur Michael van der Mark trad als Folger's vervanger op voor de laatste twee races van het jaar.

Wie Folger in 2018 gaat vervangen is nog niet bekend.

Van Barneveld wijt beboet wangedrag aan diabetes en frustratie

Darter Raymond van Barneveld is het er niet mee eens dat hij in totaal zo'n 3300 euro af heeft mogen tikken aan boetes. Het ging daarbij om straffen voor wangedrag: op camera zou hij gespuugd hebben en na zijn verloren partij tegen John Henderson op de World Grand Prix gooide hij zijn drinken door de ruimte, terwijl hij een mapje met darts op de grond gooide en weg trapte.

Het grootste deel van de straf, 2200 euro, is opgelegd wegens het spugen op camera. Daar is Van Barneveld het niet helemaal mee eens: "Ik nam aan het eind van die wedstrijd een suikerklontje vanwege mijn diabetes. Daar was nog wat van over en dat spuugde ik uit", verklaart Barney. "Het is niet echt goed te praten, maar nuance zit er wel degelijk in."

In de ingooiruimte gooide hij vervolgens een glas cola om, zo erkent de Hagenees, die ook toegeeft een mapje pijlen weggetrapt te hebben. "Dat is niet goed natuurlijk, maar ik was gefrustreerd. Gary Anderson en Phil Taylor waren niet op dat toernooi, Michael van Gerwen was door Henderson uitgeschakeld...dit was mijn kans. Normaal gesproken klop ik Henderson vrijwel altijd, maar net op dat moment niet en daar baalde ik enorm van."

Volgens Van Barneveld moet in principe alles gewoon kunnen in de ingooiruimte. "Ik vind dat dat een privéruimte is, waar je in alle beslotenheid dingen moet kunnen doen. Dat ik daar meer dan drieduizend euro voor moet betalen is zuur." Hij gaat in elk geval niet in beroep: "Laat maar zitten, het is al even geleden en het is ook al van mijn rekening afgeschreven."

Bertens in dubbelspel gelijk onderuit op Australian Open

Voor Kiki Bertens is de Australian Open wat betreft het dubbelspel voorbij. De Nederlandse ging samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson, met wie ze als zevende geplaatst was, al in de eerste ronde onderuit.

In Melbourne bleken de Oekraïnse Nadiia Kichenok en de Australische veterena Anastasia Rodionova een maatje te groot. Bertens en Larsson wonnen de eerste set wel en begonnen ook prima aan set twee, maar daarin gaven ze een dubbele break en een 4-1 voorsprong weg. Via de tiebreak ging de set naar Kichenok en Rodionova, die in set drie vervolgens duidelijk het betere duo waren: 6-4, 6-7 (3), 1-6.

Bertens zit nog wel in het enkelspel, waar ze in de derde ronde tegen de als tweede geplaatste Deense Caroline Wozniacki speelt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.