FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 december 2017

Boze Beyoncé in nieuwe video Jay Z

Jay Z heeft beelden gedeeld van zijn nieuwe clip bij het nummer Family Feud. In de video zijn ook zijn vrouw Beyoncé en dochtertje Blue Ivy te zien.

De video speelt zich af in een kerk, waar Jay Z plaatsneemt in het biechthokje en Beyoncé in een zwarte jurk kwaad toekijkt vanaf een spreekgestoelte. Het nummer is een reactie op de huwelijksproblemen die de rapper en zijn vrouw hebben nadat hij een affaire zou hebben gehad en waarvoor ze in therapie zijn. Beyoncé zong al over de vermeende affaire op haar album Lemonade. In Family Feud rapt Jay Z nu dat hij goede dingen kapot heeft gemaakt en dat hij voor zijn gezin moet zorgen.

Het nummer is afkomstig van het album 4:44 en de hele clip staat vanaf vrijdag op Tidal.

Boze Beyoncé in nieuwe video Jay Z
Boze Beyoncé in nieuwe video Jay Z (Foto: BuzzE)

Trump versoepelt regels oliewinning op zee

De Amerikaanse president Donald Trump wil de strenge regels voor de winning van olie en gas op zee versoepelen. Deze werden door zijn voorganger Barack Obama onlangs ingevoerd in een reactie op de ramp met BP-platform Deepwater Horizon in 2010. Door een lek stroomden destijds miljoenen vaten olie in zee met verregaande gevolgen voor mens en natuur.

Een van de regels die overboord gaat is de verklaring van derden over het naar behoren functioneren van veiligheidsvoorzieningen die exploitanten van booreilanden nu nog verplicht nodig hebben. Het verminderen van de regeldruk zou exploitanten in een periode van tien jaar tot wel 288 miljoen dollar besparing opleveren.

Het aanpassen van de regels door Obama gebeurde na een jarenlange analyse. Onderdeel van de striktere regels waren onder meer een herzieningen van de ontwerpvereisten voor het veiligheidssysteem en rapportageverplichtingen voor apparatuur.

Trump versoepelt regels oliewinning op zee
Trump versoepelt regels oliewinning op zee (Foto: ANP)

Hamilton: "GP van Frankrijk op verkeerde baan"

Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton is niet heel blij met de keuze voor Paul Ricard bij de terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk. De Mercedes-coureur had liever op Magny-Cours geracet omdat die baan meer aanspreekt.

Hamilton testte eerder dit jaar voor Pirelli banden op Paul Ricard en kon daarom tegenover Canal + Sport uit eigen ervaring spreken. "Ik vind het eerlijk gezegd een circuit van niks. Het racen op Magny-Cours spreekt me meer aan. Paul Ricard is een mooie plek, maar het circuit haalt het niet bij Magny-Cours."

"Het belangrijkste is echter dat de Grand Prix van Frankrijk weer terug is op de kalender, omdat het land belangrijk is in Europa en daarom belangrijk is voor het Europese seizoen. Frankrijk heeft zoveel mooie circuits, waaronder Le Mans en op de een of andere manier racen we niet op een mooie baan. Het is voor mij een nietszeggend circuit en daar draai ik niet omheen. Maar misschien wordt het wel de beste race van het jaar."

De coureurs mogen dat gaan bewijzen op 24 juni wanneer het circus voor het eerst sinds 2008 weer terug is in Frankrijk. Toen werd er gereden op Magny-Cours, maar ook Paul Ricard heeft de wedstrijd tussen 1971 en 1990 veertien maal georganiseerd.

Barbie leeft van bijstandsuitkering

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, leeft van een bijstandsuitkering. Dat vertelt de realityster in een video op het YouTube-kanaal van plastisch chirurg Diana Gabriels. "Maar ik ben nu veel gelukkiger dan dat ik heel veel geld heb", erkent ze.

Nog niet zo heel lang geleden leefde Barbie een heel ander leven, met veel geld en rijkdom. Die tijden van weelde zijn voorbij, maar dat maakt haar niet uit. "Toen ik alles had, villa's, geld, was ik zo ongelukkig. Nu kan ik mezelf zijn, de kinderen zijn gelukkig en ik kan de kleine dingen waarderen."

Toch zit Barbie met een probleem. "Ik wil mijn huis uit en ben op zoek naar een andere woning. Mijn ouders helpen me met het betalen van mijn huidige huis, het kost namelijk duizend euro per maand. Ik woon in een eengezinswoning en wil kleiner gaan wonen."

Na meerdere realityseries over haar leven is Barbie inmiddels van de buis verdwenen. De laatste serie ging over het einde van het onstuimige huwelijk met Michael van der Plas. "Als je voor tv werkt, dan word je geleefd. Je moet soms dingen doen waar je niet achter staat", vertelt de 28-jarige Scheveningse. "Sinds de realityserie is gestopt, voel ik me eigenlijk bevrijd", besluit Barbie.

Barbie leeft van bijstandsuitkering
Barbie leeft van bijstandsuitkering (Foto: BuzzE)

'Dr. Phil Show hielp verslaafden aan drugs'

Dr. Phil en het personeel van zijn tv-show worden ervan beschuldigd dat zij gasten van de show drugs en alcohol gaven.

Volgens de Boston Globe en STAT beweren verschillende voormalige gasten dat zij voor de show waarin zij van hun verslaving af zouden worden geholpen juist alcohol kregen. Ook zouden medewerkers van de show hen hebben geholpen om aan drugs te komen.

Zo nam Todd Herzog in 2013 deel aan de Dr. Phil Show. Hij vocht tegen alcoholisme, maar houdt vol dat hij niet dronken was toen hij in de studio aankwam. Hij vond echter een fles wodka in zijn kleedkamer, die hij helemaal leegdronk. Vervolgens bood een medewerker hem Xanax aan 'om zijn zenuwen te kalmeren', aldus Herzog. "Ik had gedronken en kreeg Xanax, terwijl ik dat nog nooit van mijn leven gebruikt had, een dodelijke combinatie."

Andere gasten vertellen dat zij een pijnlijke en mogelijk gevaarlijke detox moesten ondergaan in hun hotelkamer voordat de talkshow werd opgenomen. Een gast kocht zelfs heroine met medeweten van de medewerkers van de show. Een andere gast, die overigens zwanger was, werd door een medewerker gefilmd toen zij op zoek ging naar een drugsdealer in Los Angeles. Dr. Phil, wiens echte naam Phil McGraw is, heeft nog geen commentaar gegeven op de beschuldigingen.

'Dr. Phil Show hielp verslaafden aan alcohol'
'Dr. Phil Show hielp verslaafden aan alcohol' (Foto: BuzzE)

Oud-voetballer Weah nieuwe president Liberia

George Weah is de nieuwe president van Liberia. De voormalige voetbalvedette heeft in de beslissende tweede ronde van de verkiezingsstrijd zijn rivaal Joseph Boakai duidelijk verslagen. De 51-jarige Weah kreeg steun van 61,5 procent van de ruim twee miljoen stemgerechtigden in het West-Afrikaanse land. De opkomst lag rond de 56 procent.

De voorzitter van nationale kiescommissie riep Weah donderdag tot winnaar uit, nadat 98,1 procent van de stemmen was geteld. Weah volgt in januari Ellen Johnson Sirleaf, die na twee termijnen niet kon worden herkozen, op als staatshoofd. Het is de eerste democratische machtswisseling in Liberia sinds 1944. Boakai (73) was vicepresident.

Weah groeide op in een sloppenwijk van hoofdstad Monrovia en werd een ster in dienst van grote clubs als AS Monaco, Paris Saint-Germain en AC Milan. Hij speelde zestig interlands en is de enige Afrikaan die door de FIFA werd gehuldigd als beste voetballer ter wereld. Dat gebeurde in 1995, het jaar dat hij van Parijs verhuisde naar Milaan.

Sirleaf

Johnson Sirleaf was, na een verkiezingszege op Weah, sinds 2006 in functie. Ze zette een definitieve streep onder de burgeroorlog die het land jarenlang teisterde, maar kreeg veel kritiek omdat ze er niet in slaagde de corruptie door de elite uit te bannen of iets te doen aan de armoede.

Weah haakte daarop in en beloofde de Liberiaanse bevolking een betere toekomst. Nadat de uitslag was bekendgemaakt gingen zijn supporters de straat op om het succes luid toeterend te vieren.

George Weah nieuwe president Liberia
George Weah nieuwe president Liberia (Foto: ANP)

Fastned vangt weer bot bij rechter

Uitbater van elektrische laadstations Fastned heeft wederom bakzeil gehaald bij de rechter in een zaak om vergunningen voor laadstations van Shell. Volgens de rechter mag Shell twee extra laadpalen realiseren bij benzinestation De Andel aan rijksweg A12 bij Gouda. Een beroep tegen de zaak door Fastned, die op die locatie ook een laadstation heeft, haalde niets uit.

Volgens Fastned komt door de laadstations van Shell onder meer de verkeersveiligheid in het gedrang. De rechter ging hier niet in mee omdat hij vindt dat de veiligheid van automobilisten niet een direct belang is voor Fastned.

Ook vindt Fastned dat de vergunning voor Shell indruist tegen het gelijkheidsbeginsel. Het is Fastned namelijk niet toegestaan om aanvullende voorzieningen te realiseren zoals een winkeltje. Evengoed verklaarde de rechter het beroep van Fastned ongegrond. Fastned kan nog hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Begin december verloor Fastned ook al een rechtszaak van de Staat en Shell om vergunningen voor laadstations langs rijksweg A1.

Fastned vangt weer bot bij rechter
Fastned vangt weer bot bij rechter (Foto: ANP)

'Lul' Stompé over Van der Voort: "Ach, hij had flink gedronken"

De bitchfight in de Nederlandse dartswereld, tussen Vincent van der Voort en Co Stompé, gaat nog even door. Van der Voort kampte lang met een rugblessure, wat hij volgens Stompé als excuus gebruikte.

Met die uitspraak was Van der Voort niet blij en na zijn indrukwekkende zege op Dave Chisnall, in de eerste ronde van het WK, noemde hij Stompé 'achterbaks' en 'een lul'. In de studio van RTL7 kreeg Stompé enkele dagen later nog de kans van presentator Koert Westerman om op de zaak in te gaan, maar, zo zei Stompé, dat was 'niet zijn niveau'.

Stompé's niveau is ogenschijnlijk naar beneden gegaan, want hij heeft nu toch alsnog gereageerd. "Ik heb hem niet meer gesproken, maar het is mijn probleem ook niet. Van der Voort is een van de mensen die totaal niet interessant zijn voor mij. We zullen elkaar vast nog wel tegenkomen, maar dan zijn wel professioneel genoeg", aldus een van de best dartende Amsterdamse ex-trambestuurders ooit.

The Matchstick zal zijn uitspraken zeker niet terugnemen. De reactie van Van der Voort kan hem verder ook gestolen worden. "Ach, ik blijf bij mijn mening. Van der Voort had daarnaast een behoorlijk slokje op toen hij zijn uitspraken deed en hij was gefrustreerd, dus ik zit er helemaal niet mee."

Lindsay Lohan gebeten door slang en krijgt positieve energie

Lindsay Lohan is tijdens haar vakantie in Thailand gebeten door een slang.

De 31-jarige actrice deelde de bijtwonden op Instagram Story, maar verzekert in de video dat het goed gaat met haar. Terwijl ze de exotische omgeving filmt vertelt ze: "Ik hou ervan, het is zo mooi. Een geweldige plek, afgezien van mijn slangenbeet. Ik werd onlangs gebeten door een slang tijdens een wandeling. De positieve kant ervan is dat ik oké ben. Gelukkig nieuwjaar en God zegene je."

Om eraan toe te voegen: "Volgens mijn sjamaan brengt het geluk en positieve energie."

Woensdag werd nog bekend dat de roodharige Amerikaanse een belastingschuld van 100.000 dollar heeft. Momenteel woont Lindsay in Dubai waar ze naar verluidt studeert en heeft ze ook een woning in Londen. "Ik houd van New York, maar ik houd ook van de kalmte en rust in het Midden-Oosten, omdat er geen camera's in Dubai zijn en ik de focus kan leggen op dingen die ik wil doen", zei ze onlangs tegen Entertainment Tonight.

Lindsay Lohan gebeten door slang
Lindsay Lohan gebeten door slang (Foto: BuzzE)

Webster en debutant Cross in kwartfinales WK darts

Darter Darren Webster heeft zich voor de tweede keer in zijn carrière geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap van de PDC. De Engelsman deed dat eerder in 2007 en donderdag voegde hij daar een tweede keer aan toe.

Webster was in het Londense Alexandra Palace een maatje te groot voor de Spanjaard Antonio Alcinas. El Dartador wist alleen in de derde set goed partij te bieden, maar hij gaf een 2-0 voorsprong weg en verloor ook die set. Webster maakte het vervolgens relatief simpel af: 4-0.

WK-debutant Rob Cross, dé revelatie van 2017, had het niet al te moeilijk met de grote Schot John Henderson. Met een heerlijke 125-finish pakte Het Golvend Galjoen de derde set, maar Cross was in de andere sets steeds een stuk beter: 4-1.

In de kwartfinales speelt Cross tegen de Belg Dimitri van den Bergh, terwijl Webster het opneemt tegen de winnaar van het duel tussen Jamie Lewis en James Richardson.

Bergsma mag olympisch goud verdedigen, Kramer wint 10km op OKT

Sven Kramer heeft op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen de tien kilometer gewonnen. Met 12:54.04 was Kramer, die in Pyeongchang eindelijk olympisch goud hoopt te pakken op de langste afstand, een klasse beter dan de rest.

De strijd ging vooral om de tweede plek en daarmee het tweede - en tevens laatste - beschikbare startbewijs. Dat werd een strijd tussen de mannen van Jillert Anema's Team Clafis, waarvan Bob de Vries als eerste het ijs op kwam. De verrassende winnaar van de vijf kilometer reed een sterke race, versloeg Jan Blokhuijsen en kwam na 13:01,12 over de finish.

Erik Jan Kooiman en Jorrit Bergsma betraden in de laatste rit het ijs en de twee begonnen aanzienlijk trager dan De Vries. Halverwege hadden ze zo'n vijf seconden achterstand op hun teamgenoot, maar vanaf dat moment kwam de vooraf al te verwachten ommekeer: De Vries' tweede deel van de race was beduidend minder goed, waar Bergsma en Kooiman de versnelling wel konden vinden.

Bergsma trok de gashendel open en gooide de ene na de andere 30'er op het ijs, waardoor hij al snel relatief ruim onder de tijd van De Vries zat. De regerend olympisch kampioen klopte zijn teamgenoot, klokte 12:58,78 en plaatste zich zo gewoon voor de Spelen, waarmee hij liet zien dat zijn matige optredens in de World Cup in Noord-Amerika weinig over zijn kansen op olympische kwalificatie zeiden.

Bergsma mag zijn titel verdedigen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Bergsma mag zijn titel verdedigen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Blaast de noorderwind met een decembermaan, dan houdt de winter vier maanden aan.

Hallo!

Eigenlijk is Stephan vandaag de weerman-van-dienst, maar die zag ik zojuist  het redactielokaal uitstrompelen, met aan beide armen een beeldschone en rondborstige blondine en een glas met een vage en onbekende inhoud in zijn hand, terwijl hij met dubbele tong "TOT VOLGEND JAAR" brulde. Ik vrees dus dat jullie het zonder Stephans weerbericht moeten doen. DJMO was vandaag in de Efteling, en nu heeft ze een date met de fakir uit het sprookjesbos, vandaar dat ik vandaag het weerbericht maar maak.

Vanavond is het wisselend bewolkt en vooral in het noorden maak je kans op winterse buien met onweer. De komende nacht blijft het in het noorden buiig, in de rest van het land klaart het op en zal er niet veel water uit de lucht komen vallen. De temperatuur zakt daarbij wel tot rond het vriespunt en zeker landinwaarts onder het vriespunt, dus dat kan betekenen dat natte weggedeelten gaan bevriezen. Het gaat daarbij aan zee en het ijsselmeer vrij krachtig waaien, in het noorden oplopend tot hard (7Bft.).

Morgenochtend begint droog met zelfs af en toe zon. Maar... Aan het begin van de middag bereikt een gebied met natte sneeuw en regen het zuiden van het land en dat breidt zich in de middag en avond over de rest van het land uit. Het kwik loopt op tot 5 graden, maar als die natte sneeuw valt zakt dat, zeker in het midden en oosten van het land lokaal tot iets boven 0 dalen.

Het weekend verloopt warmer, de temperatuur kan oplopen tot 10 a 12 graden en 's nachts blijft het nog boven 0. Volgend jaar begint met iets lagere temperaturen maar altijd nog hoger dan de temperaturen van de afgelopen dagen.

Nederland
 

DJMO was vandaag in de Efteling. De zon kwam op boven Joris en de draak (Foto: DJMO)
DJMO was vandaag in de Efteling. De zon kwam op boven Joris en de draak (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gevangenen ontsnappen door gat in de muur

Vier gedetineerden hebben donderdag in Berlijn kans gezien te ontsnappen door een gat in de muur van de gevangenis te maken. Ze klommen daarna over een hek met prikkeldraad en verdwenen spoorloos.

De vier braken een stuk beton uit de muur tussen twee ventilatieschachten, aldus de Duitse justitie. Waarvoor de vier in de gevangenis zaten is niet bekendgemaakt. Ze waren donderdagochtend aan hun dienst in een werkplaats begonnen maar daar stiekem weggelopen om het gat te maken. Of zij hulp van buiten de gevangenis kregen, is niet duidelijk.

Gevangenen ontsnappen door gat in de muur
Gevangenen ontsnappen door gat in de muur (Foto: BuzzO)

Vuurwerkbranche tevreden over verkoop

Het gaat ,,best wel heel goed" met de verkoop van vuurwerk. De gemiddelde besteding ligt op de eerste dag dat vuurwerk weer mag worden verkocht, hoger dan vorig jaar. Dit zegt voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek.

Volgens Groeneveld ligt de verkoop van jeugdvuurwerk, het zogenaamde categorie 1 vuurwerk, veel hoger dan normaal. Ook is 'compound vuurwerk' een grote hit, vertelt de voorzitter van de vuurwerkbrancheorganisatie. Dit samengestelde vuurwerk heeft maar één aansteeklont waarmee een minivuurwerkshow in gang gezet kan worden. Dit maakt het voor vuurwerkliefhebbers een gemakkelijke en relatief veilige optie. Woensdag kwam compound vuurwerk goed uit de verf in de testen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Ook het mooie weer heeft de verkoop een handje geholpen. ,,Mensen hebben niet zo'n zin om er in de regen op uit te gaan", aldus de voorzitter.

Vuurwerkbranche tevreden over verkoop
Vuurwerkbranche tevreden over verkoop (Foto: ANP)

Volgende gevecht MMA-zwaargewicht Struve tegen grote naam

Stefan Struve zal het op 3 maart tijdens MMA-gala UFC 222 opnemen tegen voormalig kampioen Andrei Arlovski. Struve verloor in september nog van de Rus Alexander Volkov in Ahoy Rotterdam tijdens UFC Fight Night 115. Arlovksi won zijn laatste gevecht in november, nadat hij daarvoor vijf gevechten op rij had verloren.

De Beverwijker verloor helaas voor een bomvol Ahoy, maar kreeg toch een mooie bonus nadat zijn gevecht als Fight of the Night, gevecht van de avond, werd uitgeroepen. Een mooie erkenning voor het zware gevecht tegen de sterke Rus. Struve is verder de enige vechter die huidig kampioen Stipe Miocic door knockout heeft verslagen, in 2012.

Arlovski is een grote naam in het MMA, maar zit al een paar jaar in een flinke vormcrisis. De Wit-Rus zit al een tijdje op de wip om ontslagen te worden bij de UFC. Iemand met vijf opeenvolgende verliespartijen heeft normaalgesproken geen toekomst in de koningsklasse van het MMA, maar Arlovski kreeg nog een kans tegen de in verschrikkelijke vorm stekende Junior Albini. Arlovski won die draak van een wedstrijd op jurybeslissing. The Pitbull verloor in 2016 van een andere Nederlander, Alistair Overeem, tijdens UFC Fight Night 87 in Rotterdam.

UFC 222 wordt gehouden op zaterdag 3 maart in de T-Mobile Arena in Las Vegas, Nevada. Diezelfde avond zullen ook C.B. Dolloway en Hector Lombard elkaar tegenkomen, net als Sean O'Malley en Andre Soukhamthath. Verder zijn er nog geen gevechten bekend gemaakt.


Hoogtepunten Stefan Struve (Bron: Youtube)

Social media-app wordt officiële identificatie

In China kan men zich binnenkort officieel identificeren met de in het land razend populaire social media- en berichtenapp WeChat. Het bedrijf is begonnen met het WeChat ID-programma, waardoor Chinezen geen ID-kaart meer op zak hoeven hebben.

Inwoners van een district van de miljoenenstad Guangzhou kunnen hun ID-kaart sinds maandag koppelen aan hun WeChat-account. Volgens lokale media hebben zo'n dertigduizend mensen dat in de eerste dagen al gedaan.

Binnen WeChat wordt gezichtsherkenning gebruikt om de identiteit van gebruikers te verifiëren, waarna de WeChat ID-kaart voor alles gebruikt kan worden waar een normale kaart voor nodig zou zijn: van inloggen bij overheidsdiensten tot het boeken van hotels en het bestellen van tickets.

De bedoeling is naar verluidt dat het in Guangzhou lopende project uitgerold wordt naar de rest van China. Dat zou mogelijk zelfs begin januari al het geval kunnen zijn. WeChat ontstond in 2011 als chat-app, maar is inmiddels een enorm social media-platform, vol met onder meer ook cloudopslag, online shopping en manieren om elektronisch te betalen. De marktwaarde van ontwikkelaar Tencent is bijna gelijk aan dat van Facebook.

OKT: Das wint verrassend 500m, Ter Mors negende

Op de derde dag van het olympische kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Anice Das verrassend de 500 meter gewonnen. Das reed een tijd van 38,42.

Marrit Leenstra eindigde als tweede in 38,52, Letitia de Jong werd derde in 38.58. Jorien ter Mors stelde teleur door negende te worden in 38,92.

Omdat de 500 meter voor vrouwen laag in de matrix staat, is het nog onzeker of Das en De Jong ook mee mogen doen aan de olympische 500 meter. Leenstra start sowieso op de 500 meter, omdat zij zich al eerder plaatste voor de olympische 1.000 meter.

Kerstliedjes voor feministen!

Kerstliedjes zijn niet genderneutraal en feministisch genoeg en versterken de patriarchische samenleving en bijbehorende stereotypen en sociale constructs. Aldus feministengekkies.

Gelukkig is daar ons aller ShoeOnHead om de kerstliedjes weer helemaal van deze tijd te maken, gebaseerd op échte tweets van échte feministen.

Zoals 'Deck the halls with neutral pronouns Xe ney hu jee hir, they v thon per'

Pfew! Humanity saved!

Shiffrin weer veruit de beste op slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft weer eens laten zien een klasse apart te zijn op de slalom. De 22-jarige Amerikaanse was in het Oostenrijkse Lienz een maat te groot voor de concurrentie.

In de eerste run sloeg Shiffrin al een gat van een dikke seconde naar de rest, aangevoerd door de Zweedse Frida Hansdotter (+1,14) en de Zwitserse Wendy Holdener (+1,24). Petra Vlhova uit Slowakije, die het Shiffrin nog wel eens moeilijk kan maken, stond op de vierde plek, maar wel op ruim anderhalve seconde achterstand.

In run twee maakte vooral de sinds dit seizoen voor Zweden uitkomende Estelle Alphand grote indruk. De 22-jarige dochter van de Franse oud-World Cup-kampioen en rallyrijder Luc Alphand steeg dankzij een geweldige run van de 23e naar de gedeeld vijfde plek. Een veertiende plek was eerder dit seizoen nog haar beste resultaat ooit.

Holdener zette een strakke run neer en zag Hansdotter achter haar eindigen. Shiffrin leverde aanvankelijk nog wat van haar voorsprong in, maar hield keurig stand en won uiteindelijk met 0,89 seconden voorsprong op Holdener.

Van der Poel boekt zijn 20e zege van het seizoen

Donderdag heeft Mathieu van der Poel de Azencross in Loenhout gewonnen. De renner van Beobank-Corendon was opnieuw oppermachtig en kwam solo over de finish. Bij de vrouwen won de Belgische Sanne Cant.

In de eerste ronde probeerde Wout van Aert weg te rijden. De wereldkampioen kreeg Laurens Sweeck in zijn wiel maar het lukte niet om een gat te slaan. In de derde ronde demarreerde Van der Poel. Ronde na ronde groeide zijn voorsprong op eerste achtervolgers Van Aert en Toon Aerts. Voor de Nederlander is dit de eerste zege in de Azencross en twintigste zege van het seizoen.

Waar Van der Poel dominant is bij de mannen is Cant dat bij de vrouwen. De regerend wereldkampioene boekte haar derde zege op een rij in Loenhout. Op de tweede plaats eindigde Lucinda Brand. De Amerikaanse Katie Compton werd derde en vergrootte daarmee haar voorsprong in de tussenstand van de DVV-trofee.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL) op 35"
3. Toon Aerts (BEL) 1'00"
4. Tim Merlier (BEL) 1'32"
5. Michael Vanthourenhout (BEL) 1'35"
6. Jens Adams (BEL) 2'00"
7. Tom Meeusen (BEL) 2'06"
8. Daan Soete (BEL) 2'07"
9. Gianni Vermeersch (BEL) 2'33"
10. Wietse Bosmans (BEL) 2'40"

Klassement DVV-trofee
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL) op 5'25"
3. Michael Vanthourenhout (BEL) 7'51"
4. Wout van Aert (BEL) 8'33"
5. Jens Adams (BEL) 9'50"
6. Lars van der Haar (NED) 10'25"
7. Kevin Pauwels (BEL) 11'36"
8. Laurens Sweeck (BEL) 12'22"
9. Tim Merlier (BEL) 12'49"
10. Tom Meeusen (BEL) 13'18"

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Lucinda Brand (NED) op 13"
3. Katherine Compton (USA) 14"
4. Eva Lechner (ITA) 28"
5. Loes Sels (BEL) 34"
6. Maud Kaptheijns (NED) 40"
7. Laura Verdonschot (BEL) 50"
8. Helen Wyman (GBR) 54"
9. Nikki Brammeier (GBR) 1'21"
10. Kim van de Steene (BEL) 1'38"

Klassement DVV-trofee
1. Katie Compton (USA)
2. Nikki Brammeier (GBR) op 4'44"
3. Helen Wyman (GBR) 4'46"
4. Maud Kaptheijns (NED) 6'58"
5. Sanne Cant (BEL) 9'05"
6. Ellen van Loy (BEL) 9'42"
7. Kim van de Steene (BEL) 12'23"
8. Loes Sels (BEL) 16'18"
9. Jolien Verschueren (BEL) 18'52"
10.Karen Verhestraeten (BEL) 19'08"

Monica Geuze met jong geschopt

Vlogster Monica Geuze is zwanger. Dat meldt de 22-jarige brunette donderdag op Instagram. Vanaf een boot voor de kust van Dubai stuurt Geuze het heugelijke nieuws de wereld in.

"Yaaay! Beste kerstcadeau ooit, we zijn in verwachting", schrijft Geuze bij een stralende foto van haar en haar vriend Lars Veldwijk. De 26-jarige profvoetballer heeft al een zoontje van twee jaar oud uit een eerdere relatie.

Aan Shownieuws vertelt Geuze dat ze inmiddels veertien weken zwanger is.

Monica Geuze in verwachting
Monica Geuze in verwachting (Foto: BuzzE)

Sensatie op WK darts: Van den Bergh verslaat Suljovic

Het WK darts is tot op heden niet het toernooi van de grote namen. Adrian Lewis en Peter Wright werden eerder al uitgeschakeld. Eerder vandaag was Mensur Suljovic niet opgewassen tegen Dimitri van den Bergh. De Belg zorgde voor een nieuwe sensatie en won met 4-0.

Van den Bergh was per drie pijlen ook beter dan Suljovic; 96,6 tegen 94,4. Voor de 23-jarige Belg is het zijn eerste kwartfinale op het WK darts in Alexandra Palace in Londen.

Eerder was Van den Bergh ook al te sterk voor Jan Dekker en Stephen Bunting. Het is voor de Belg sowieso een lekker jaar, aangezien hij zichzelf onlangs tot wereldkampioen bij de jeugd kroonde.

De volgende tegenstander van Van den Bergh komt uit de partij tussen Rob Cross en John Henderson.

Leeuwarden eerste rookvrije ziekenhuis

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is vanaf 1 januari naar eigen zeggen het eerste volledig rookvrije ziekenhuis van Nederland. Roken is uitgebannen binnen het gebouw én op het ziekenhuisterrein, meldt het ziekenhuis donderdag.

De laatste rookhokjes op het terrein worden binnen enkele weken verwijderd. Het rookverbod geldt voor medewerkers, patiënten, bezoekers en alle anderen.

"Ik ben er trots op dat ons ziekenhuis in dit opzicht het goede voorbeeld geeft. We willen het roken de zorg uit hebben en dat begint in Leeuwarden", zegt internist-oncoloog Hiltje de Graaf. Rokende patiënten die in het MCL worden opgenomen kunnen volgens haar hulp krijgen. "Denk aan nicotinepleisters, nicotinekauwgom en dergelijke."

Veel Nederlandse ziekenhuizen werken aan initiatieven om rookvrij te worden, maar vaak mag er buiten nog gepaft worden.

Leeuwarden eerste rookvrije ziekenhuis
Leeuwarden eerste rookvrije ziekenhuis (Foto: ANP)

NHL: Golden Knights en Predators nemen macht over, Devils winnen weer

 In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de Vegas Golden Knights en de Nashville Predators de eerste twee plekken in de Western Conference overgenomen.

De Golden Knights waren op bezoek bij de Anaheim Ducks een stuk effectiever dan de thuisploeg en wonnen met 1-4, de Predators hielden in St Louis stand en boekten een 1-2 zege. Met 50 en 49 punten uit 35 en 36 wedstrijden staan de twee teams nu bovenaan, gevolgd door de 48 punten van de Los Angeles Kings (37 wedstrijden), Winnipeg Jets (38) en Blues (39).

De New Jersey Devils pakten in het oosten hun vijfde opeenvolgende zege. De ploeg ontving de Detroit Red Wings en stond dankzij de dit jaar fantastisch spelende rookie Nico Hischier al snel op voorsprong. De Zwitser scoorde twee keer en hielp zijn ploeg zo op weg naar de 3-1 zege. De Devils staan in het oosten op plek twee, achter de Tampa Bay Lightning. 

Uitslagen NHL woensdag
Boston Bruins - Ottawa Senators 5-1
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 3-1
New Jersey Devils - Detroit Red Wings 3-1
New York Islanders - Buffalo Sabres 3-2 OT
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 5-4 SO
Minnesota Wild - Dallas Stars 4-2
New York Rangers - Washington Capitals 1-0 SO
St Louis Blues - Nashville Predators 1-2
Winnipeg Jets - Edmonton Oilers 4-3
Colorado Avalanche - Arizona Coyotes 1-3
Anaheim Ducks - Vegas Golden Knights 1-4

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Geblesseerde Verbij mist 1000 meter op OKT

Voor schaatser Kai Verbij zit het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf erop. De wereldkampioen sprint boekte woensdag op de 500 meter met de tweede plek zijn ticket naar de Olympische Spelen, maar hij liep daarbij een spierscheuring op in zijn rechterlies.

Het ging fout bij de derde start, die nodig was omdat ploeggenoot Dai Dai Ntab twee keer vals startte. Zijn liesblessure zou in principe enkele weken nodig hebben om te herstellen, waardoor hij net voor de over zes weken startende Olympische Spelen weer fit zou kunnen zijn.

In theorie zou Verbij door schaatsbond KNSB aangewezen kunnen worden voor de 1000 meter, maar technisch directeur Arie Koops wilde daar donderdag nog niks over kwijt. "Daar kunnen we pas na het OKT naar kijken."

Verbij pakte vorig jaar brons op het WK afstanden op de 1000 meter en eindigde op het door hem gewonnen WK sprint als derde en negende. Hij won één keer een World Cup-wedstrijd, net als dit seizoen. Of dat voldoende is voor een aanwijsplek valt nog te bezien.

Ten Hag nieuwe hoofdtrainer Ajax

Erik ten Hag zet spoedig zijn handtekening onder een contract bij Ajax. De Amsterdammers hebben een akkoord bereikt met FC Utrecht.

Marc Overmars zat de afgelopen dagen met FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren en directeur voetbalzaken Jordy Zuidam om tafel en is succesvol uit de gesprekken gekomen. De Telegraaf meldt dat beide partijen een akkoord hebben bereikt over Ten Hag.

Ajax stemt in met de eisen van FC Utrecht. Naar verluidt betalen de Amsterdammers aanzienlijk meer dan de gelimiteerde afkoopsom van 700.000 euro. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Ten Hag donderdag officieel gepresenteerd.

De komst van Alfred Schreuder is echter nog ver weg. Schreuder geldt als de gedroomde assistent van Ten Hag, maar is nog niet verlost van Hoffenheim. Bij zijn huidige werkgever ligt de oud-trainer van FC Utrecht tot 2019 vast. Hoffenheim wil Schreuder niet zomaar laten gaan, waardoor Overmars nog flink moet onderhandelen.

Update 15.00 uur

Ajax heeft zojuist bevestigd dat ze zowel met FC Utrecht als Ten Hag akkoord zijn en hij dus de nieuwe hoofdtrainer wordt. De 47-jarige Ten Hag zal een contract tekenen voor twee en een half jaar.

Paris slaat toe in centimeterstrijd op afdaling Stelvio

Skiër Dominik Paris heeft de eerste World Cup-afdaling in het Italiaanse Bormio sinds eind 2013 gewonnen. De prachtige piste op de befaamde Stelvio stond enkele jaren niet op de kalender, ten faveure van Santa Catarina, maar keerde dit seizoen terug.

Eind 2012 won Paris al op de Stelvio, maar die zege moest hij delen met de Oostenrijker Hannes Reichelt. Het jaar daarna won Aksel Lund Svindal en de Noor was ook dit keer ijzersterk. Hij dook 0,13 seconden onder de tijd van landgenoot Kjetil Jansrud, maar zag vervolgens hoe Paris na een prachtige afdaling nog 0,04 seconden sneller was.

Beat Feuz leverde bovenin de piste enkele tienden in met een forse fout, maar eindigde op 0,31 seconden alsnog knap op de vierde plek. Dat was vlak voor Reichelt, die ook dit keer goed was in Bormio. Olympisch kampioen Matthias Mayer eindigde als zesde.

Dumoulin gaat opnieuw voor winst in Giro d'Italia

Tom Dumoulin doet in 2018 definitief mee aan de Giro d'Italia. Dat heeft zijn ploeg Sunweb vandaag bekendgemaakt. Eerder melde De Telegraaf al dat Dumoulin zijn titel zou verdedigen in Italië

"Tom gaat naar de Giro voor het klassement. Na de Ronde van Italië gaan we zijn prestaties analyseren en pas dan beslissen we of hij ook de Tour rijdt'', laat een persvoorlichter weten. Tijdens de ploegenpresentatie, volgende week in Berlijn, volgt een uitgebreide toelichting.

Dumoulin werd dit jaar de eerste Nederlander ooit die de roze trui mee naar huis mocht nemen. In de 100e editie van de Ronde van Italië klopte hij de Colombiaan Nairo Quintana en de Italiaan Vincenzo Nibali. De Nederlander won de bergrit naar Oropa en zou ook de tijdrit in de tiende etappe op zijn naam schrijven.

Dumoulin vertelde vorige maand bij de presentatie van het parcours van de Giro dat hij voor zichzelf al had besloten wat zijn doel wordt in 2018. "Ik weet het al, maar ik ga het nu niet zeggen'', zei de kopman van Sunweb toen. 

"Ze zijn allebei mooi en allebei niet perfect voor mij'", aldus Dumoulin eind november over de rittenschema's van de Giro en de Tour. "Ik vond al dat in de Tour te weinig tijdritkilometers zitten, in de Giro zijn het er minder, minder ook dan ik gehoopt had. Maar er liggen ook mooie uitdagingen in beide rondes.''

De Ronde van Italië telt komend jaar iets meer dan 44 tijdritkilometers, minder dan in de Tour de France. Daarin gaan 66 kilometer tegen de klok, waarvan 35 kilometer in een ploegentijdrit.

test

Dumoulin gaat opnieuw voor winst in Giro d'Italia (Pro Shots / Insidefoto)

Moore wil onderzoek naar verkiezingsfraude

De Republikeinse politicus Roy Moore legt zich niet neer bij zijn verkiezingsnederlaag. Hij stapte in Montgomery naar de rechter om te voorkomen dat zijn Democratische rivaal Doug Jones donderdag officieel tot winnaar wordt uitgeroepen van de Senaatsverkiezing in Alabama, berichtte de lokale zender WHNT-TV.

De zender citeert uit een verklaring van de Moore-campagne, die vraagt om een grondig onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. Drie experts stelden volgens het team van de Republikein vast dat waarschijnlijk is gesjoemeld. Dat kan volgens Moore van invloed zijn geweest op de uitkomst van de stembusgang, waarbij Jones zo'n 21.000 meer kreeg dan de Republikein.

De uitkomst van de verkiezing kan grote gevolgen hebben voor de landelijke politiek. De Republikeinen hebben in de Senaat in Washington slechts een nipte meerderheid. Alabama gold als Republikeins bolwerk, maar Moore raakte in opspraak door beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zou zich jaren geleden hebben voorgedaan.

Moore wil onderzoek naar verkiezingsfraude
Moore wil onderzoek naar verkiezingsfraude (Foto: ANP)

Darter Lewis na WK-stunt: "Mijn beste wedstrijd ooit"

Darter Jamie Lewis zorgde woensdagavond op het WK voor een flinke sensatie. In de tweede ronde schakelde de Welshman niemand minder dan Peter Wright uit. De Schotse nummer twee van de wereld was niet opgewassen tegen de 26-jarige Lewis, die een geniale wedstrijd gooide en soms niet leek te kunnen missen.

"Dat ik de achtste finales voor het eerst bereik is al geweldig en dat ik dan de nummer twee van de wereld versla maakt het helemaal compleet", aldus Lewis na afloop tegenover RTL7"Dit was zeker mijn beste wedstrijd ooit als professioneel darter. Ik had het niet eens door, maar ik gooide 106-107 gemiddeld", reageerde de Welshman, die halverwege de wedstrijd zelfs nog ruim boven de 110 stond.

"Peter is niet voor niks de mondiale nummer twee, dus ik wilde elke kans grijpen", sprak Lewis over een prachtige 121-finish via bullseye, waarmee hij op 3-1 kwam in sets. "Die set wilde ik dus ook graag winnen, want hoe meer sets ik zou winnen, hoe moeilijker het natuurlijk voor hem zou worden. Aan het eind werd ik wel even flink nerveus, maar gelukkig kon ik het afmaken."

Lewis speelt donderdag in de achtste finales tegen James Richardson om een plek bij de laatste acht, waar dan de winnaar van het duel tussen Darren Webster en Antonio Alcinas wacht.

'Het aanstellen van Bosz was een verkeerde beslissing'

Peter Bosz hield het niet lang vol als coach van Borussia Dortmund. Reinhard Rauball, voorzitter van de club, erkent dat de keuze voor Bosz verkeerd was.

Na een succesvol jaar bij Ajax, werd Bosz bij Borussia Dortmund de opvolger van de vertrokken Thomas Tuchel. Zijn start was veelbelovend, maar vervolgens kwam de klad er in. Dortmund greep in en nam afscheid van Bosz. Rauball vertelt dat Bosz nooit aangesteld had moeten worden.

"Onder aan de streep is het in retroperspectief een foute beslissing geweest, anders hadden we die ook niet gecorrigeerd. Het werkte simpelweg niet, hoewel het ontslag uit menselijk oogpunt zeer veel pijn deed", vertelt de voorzitter in gesprek met Kicker.

Peter Stöger nam het stokje van Bosz over en won zijn eerste twee wedstrijden met Borussia Dortmund. Rauball is tevreden met de aanstelling van Stöger. "Ik denk dat hij ons verder kan helpen. Als hij iets zegt, dan meent hij dat ook. De supporters kunnen dat ook zien en daar kunnen we op voorborduren", aldus Rauball.

Hamilton: "Auto 2017 was de moeilijkste uit mijn carrière"

Wereldkampioen Lewis Hamilton zegt dat de Mercedes van 2017 de moeilijkste auto om te begrijpen was uit zijn Formule 1-carrière. Met de Mercedes W08 won de Brit negen races en pakte hij zijn vierde wereldtitel, nadat hij vooral in het begin van het seizoen veel moeite had om Ferrari-coureur Sebastian Vettel te verslaan.

De W08 versleet de banden vooral vroeg in het jaar als een malle en Hamilton vond het moeilijk om de auto te doorgronden. "Dit was de moeilijkste. Een aantal problemen hebben we al jaren en we realiseren ons nu pas dat we er echt wat aan moeten doen. Vooral wat betreft de banden was deze auto echt moeilijk. Die van 2008 was ook moeilijk te begrijpen, die van 2009 was vreselijk. Dit jaar was de auto geweldig, maar vooral heel moeilijk om goed aan het werk te krijgen."

Volgens Hamilton balanceerde hij regelmatig op het flinterdunne lijntje tussen teveel en niet hard genoeg pushen"Om het volledige potentieel uit de auto te krijgen, moet je soms net iets over de grens gaan, maar het komt erg nauw om precies in die zone te komen. Men zegt dat wij dit jaar de beste auto hadden en hij was zeker goed, maar er zijn wat fundamentele problemen waar we mee vechten. Voor mijn gevoel heb ik er dit jaar al meer uitgehaald dan de auto wilde, dat is positief."

Hamilton won tussen Silverstone en Austin zes van de acht races, waarmee hij het kampioenschap stevig in handen nam. Op dat moment had teamgenoot Valtteri Bottas het juist moeilijk. "Mijn vaardigheid om die paar extra druppels eruit te persen, waar niemand anders dat kan, is volgens mij waar mijn kracht ligt. Zodra ik de auto uitgevogeld had kon ik die extra beetjes er echt uit persen, waardoor ik het volledige potentieel kon benutten."

Aanvoerder 'coup' Zimbabwe nu vicepresident

De voormalige Zimbabwaanse legerleider Constantino Chiwenga is donderdag benoemd tot nieuwe vicepresident van zijn land. Hij speelde een hoofdrol in de militaire interventie die eindigde in het vertrek van toenmalig president Robert Mugabe.

Chiwenga nam eerder deze maand afscheid van zijn positie als legerleider. De nieuwe president Emmerson Mnangagwa gaf hem daarop een topfunctie binnen regeringspartij ZANU-PF. Waarnemers hadden al verwacht dat Chiwenga beloond zou worden voor zijn rol in wat feitelijk een staatsgreep was. Ook andere hoge militairen kregen politieke posten toegeschoven.

Mugabe stapte in november op nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. Het leger had ingegrepen nadat de 93-jarige leider zijn invloedrijke vicepresident Mnangagwa opzij had geschoven. Daardoor leek presidentsvrouw Grace Mugabe plots de beste kaarten te hebben om haar hoogbejaarde echtgenoot op termijn op te volgen. Dat viel slecht bij de militairen.

Aanvoerder 'coup' Zimbabwe nu vicepresident
Aanvoerder 'coup' Zimbabwe nu vicepresident (Foto: ANP)

Verdachte schietpartij Moskou alsnog opgepakt

De Russische politie heeft alsnog een verdachte opgepakt van een schietpartij bij een fabriek in Moskou. De man ontkwam aanvankelijk aan speciale eenheden die in het bedrijf naar hem zochten. Een voormalige medewerkster opperde tegenover een Russisch persbureau dat de schutter mogelijk via een ondergrondse tunnel was ontsnapt.

De man opende woensdag het vuur bij de fabriek, waarna de autoriteiten de omgeving afgrendelden. Een radiozender kreeg ondertussen contact met de vermeende schutter; naar verluidt de voormalige eigenaar van het bedrijf. Hij claimde dat de fabriek hem was ontnomen "met vervalste documenten" en sprak de vrees uit dat hij iemand had doodgeschoten.

Het is onduidelijk of dat het geval is. De autoriteiten spraken aanvankelijk over een dode en drie gewonden. De politie repte donderdag in een verklaring echter alleen over een gewonde.

Verdachte schietpartij Moskou alsnog opgepakt
Verdachte schietpartij Moskou alsnog opgepakt (Foto: ANP)

Dagelijks dertig datalekken doorgegeven

Ongeveer dertig keer per dag krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, een bericht dat persoonlijke informatie in verkeerde handen is gekomen. In de eerste negen maanden van dit jaar ging het om 7436 meldingen van datalekken. Dat is ongeveer twee keer zo veel als in dezelfde maanden vorig jaar.

De Autoriteit weet niet of de stijging van het aantal meldingen ook betekent dat het aantal datalekken zelf is toegenomen. "Er zijn ook lekken die niet gemeld worden. Dat is veel ernstiger, maar we weten niet hoeveel dat er zijn. We gaan er meer aandacht aan besteden dat mensen echt moeten melden. Het kan niet zo zijn dat organisaties die een lek wel melden een zondebok worden en organisaties die het niet melden ermee wegkomen", aldus de Autoriteit donderdag na een bericht in Trouw.

De Autoriteit kan bij ernstige lekken een hoge boete opleggen, maar tot nu toe zijn er alleen waarschuwingen gegeven. "Een boete is niet het doel, maar een middel. Als het wordt opgelost in het stadium van waarschuwingen, is er geen reden voor boetes", zegt een woordvoerster.

Geslacht
Het aantal gemelde hacks is vrij laag. In 6 procent van de gevallen lekt informatie uit doordat iemand binnendringt in de computersystemen van een bedrijf of organisatie. Meestal gaat het mis wanneer iemand persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger stuurt. De meeste lekken treffen de sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. De gegevens die naar buiten komen, zijn vooral naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum en leeftijd.

Het belangrijkste lek was bij taxi-app Uber. Hackers maakten vorig jaar de gegevens van 57 miljoen klanten en ongeveer 600.000 chauffeurs wereldwijd buit. Het ging onder meer om namen, e-mailadressen, telefoonnummers en rijbewijsnummers. Onder de gedupeerden waren 174.000 Nederlanders.

Uber betaalde de daders 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen. Uber zweeg bovendien lang tegen de autoriteiten. De nieuwe topman van het bedrijf bracht de diefstal onlangs pas naar buiten. De Europese privacywaakhonden doen samen onderzoek naar Uber. Over een mogelijke straf kan de Autoriteit Persoonsgegevens nog niets zeggen.

Dagelijks dertig datalekken doorgegeven
Dagelijks dertig datalekken doorgegeven (Foto: BuzzT)

Aantal misdrijven New York blijft afnemen

Miljoenenstad New York lijkt steeds veiliger te worden. De autoriteiten registreerden dit jaar 286 moorden: het laagste aantal sinds betrouwbare criminaliteitscijfers worden bijgehouden, berichtte The New York Times. In 1990 kwamen nog 2245 mensen om het leven door geweldsdelicten in de stad.

Het vorige 'recordjaar' op het gebied van moorden in de stad was 2014. Toen kwamen 333 mensen door geweldsmisdrijven om het leven: op dat moment het laagste aantal in de geschiedenis. Ook op het gebied van onder meer inbraken, overvallen en autodiefstallen vertonen de criminaliteitscijfers een dalende trend.

Als die trend nog een paar dagen aanhoudt, is het aantal misdrijven 27 jaar op rij gedaald. Opvallend is dat het aantal meldingen van verkrachtingen toenam tegen het einde van het jaar. Een bovengemiddeld aantal slachtoffers maakte bovendien melding van seksueel misbruik dat meer dan een jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. Politiefunctionarissen vermoeden dat berichtgeving over de MeToo-beweging daar een rol bij speelt.

Aantal misdrijven New York blijft afnemen
Aantal misdrijven New York blijft afnemen (Foto: ANP)

AC Milan klopt Inter na verlenging in Coppa Italia

De Milanese stadsderby in de kwartfinales van de Coppa Italia, het Italiaanse bekertoernooi, is gewonnen door door AC Milan. Nadat in de reguliere speeltijd de beide ploegen niet tot scoren kwamen, wist Milan in de verlenging Internazionale te verslaan dankzij een doelpunt van invaller Patrick Cutrone: 1-0.

Bij AC Milan zou Antonio Donnarumma debuteren, de oudere broer van eerste doelman Gianluigi die geblesseerd ontbrak.

Inter leek in de eerste helft op 1-0 te komen door een doelpunt van Ivan Perisic, maar het doelpunt van de Kroaat werd door de videoscheidsrechter afgekeurd vanwege buitenspel. Ook in de tweede helft ontstonden er weinig kansen tussen de beide teams.

Pas in de eerste helft van de eerste verlenging zou Cutrone de enige treffer van de avond maken na een prachtige pass van de Spanjaard Suso.

Lazio Roma met Stefan de Vrij plaatste zich dinsdagavond voor de halve finale door met 1-0 te winnen Fiorentina. Op 2 januari staan Napoli - Atalanta en de Turijnse stadsderby Juventus - Torino op het programma.

Loting dag 3 OKT: Bergsma ook na Kramer op 10.000 meter

Op dag drie van het Olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen worden de 500 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen verreden.

Rond de klok van 17:00 uur wordt begonnen met de 500 meter voor vrouwen. Omdat ons land op die afstand internationaal niet meedoet om de medailles, is dit de minste afstand van het toernooi. Op de matrix staan de eerste drie plekken op de 500 meter ook helemaal onderaan. In de achtste rit treft Marrit Leenstra Jutte Leerdam. Letitia de Jong, die op de kilometer net naast een olympisch ticket greep, rijdt in de rit erop tegen Janine Smit. De laatste rit gaat tussen Nederlands kampioene Jorien ter Mors en Floor van de Brandt.

Rond kwart voor zes moeten de mannen het ijs op voor de 10.000 meter. In de vierde rit rijdt Bob de Vries, die verrassend dinsdag de 5.000 meter won, tegen Jan Blokhuijsen. Sven Kramer rijdt in de rit erna tegen Jouke Hoogeveen. Jorrit Bergsma, die naast een olympisch ticket op de 5.000 meter greep, sluit de 10.000 meter samen met Erik Jan Kooiman af.

Van Gerwen: "Hij kan er niet zo heel veel van"

Darter Michael van Gerwen rekende woensdagavond op het WK in Londen in de achtste finales af met de Welshman Gerwyn Price. De Nederlander had het bijzonder lastig met de bij vlagen geweldig spelende Iceman, maar dat lag volgens MVG vooral aan zichzelf.

"Ik maakte het mezelf veel te moeilijk, ik weet eigenlijk ook niet waarom. Ik ben blij dat ik op negentig procent toch de wedstrijd heb weten te winnen", aldus Van Gerwen na afloop. Volgens interviewer Arjan van der Giessen leek het alsof er iets mis was met Van Gerwen, die lachend reageerde: "Moet je nagaan, dan gooi ik nóg boven de honderd gemiddeld."

In de vijfde set, bij een 2-2 stand, liet Price kansen liggen om op voorsprong te komen, waar Van Gerwen van profiteerde. "Ik mag nooit in die positie komen. Ik moet hem gewoon met 4-0 oprollen, want - met alle respect - hij kan er niet zo heel veel van." Een boute uitspraak over de nummer zestien van de wereld, die bij vlagen de triples vond alsof er een magneet achter het bord hing. "Ja, omdat ik niet zo goed gooide", verweerde Van Gerwen zich.

Over zijn eigen spel had Van Gerwen niet echt een verklaring. "Je kunt een keer een mindere dag hebben. Ik ben blij dat die dag er nu was en niet later in het toernooi." In de kwartfinales wacht Raymond van Barneveld, wat op de vorige twee WK's tot geweldige partijen leidde. "Tegen Raymond moet je altijd scherp zijn, maar dan nog denk ik dat ik zwaar de favoriet ben."

Tegenover Sky Sports klonk Van Gerwen overigens wat respectvoller over Price. "De eer gaat naar hem, want hij bleef vechten en gaf geen moment op. Ik weet dat ik dat voor de wedstrijd ook over hem gezegd heb en dat is wat ik leuk vind aan zijn spel, maar vandaag was ik zelf gewoon niet zo goed."

Van Gerwen na afloop van zijn partij tegen Price (Bron: YouTube)

Nadal zegt af voor ATP-toernooi Brisbane

Rafael Nadal heeft zich afgemeld voor het ATP-toernooi van Brisbane, eerder melde de nummer één van de wereld zich ook al af voor het demonstratietoernooi van Abu Dhabi. De Australian Open, de eerste grandslam van het jaar, zou niet in gevaar zijn.

Nadal heeft nog altijd last van een knieblessure. Eind vorig van het tennisseizoen had de Spanjaard ook al last van zijn knie en gaf na zijn verloren partij tegen de Belg David Goffin op bij de World Tour Finals. Nadal kon pas laat aan zijn voorbereiding beginnen en is daardoor nog niet klaar voor het eerste toernooi van het jaar.

"Ik kom jammer genoeg niet naar Brisbane dit jaar", aldus de Spanjaard op Twitter. "Ik ben nog altijd niet klaar na een lang seizoen en de late start van mijn voorbereiding."

De Australian Open komt voorlopig niet in gevaar. "Ik zie al mijn fans in Australië op 4 januari. Dan land ik in Melbourne en begin ik aan mijn voorbereiding op de Australian Open."

Ntab mist Spelen na diskwalificatie: "Onwerkelijk en oneerlijk"

Voor schaatser Dai Dai Ntab liep het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf uit op een drama. De 23-jarige sprinter kent een sterk seizoen en leek grote kans te maken om op de 500 meter voor olympisch eremetaal te gaan, mits hij zich voor Pyeongchang plaatste.

Dat lukte niet, want woensdagavond werd Ntab gediskwalificeerd na een dubbele valse start en dus kon hij niet laten zien wat hij kan. "Ik ben boos op mezelf. Ik sta tot twee keer toe niet stil, hoewel de starter wel erg lang wachtte, langer dan ik gewend ben. Daar ga ik echter verkeerd mee om", geeft de rijder van Plantina toe.

"Ik heb mijn vuisten kapot geslagen, hier heb ik geen woorden voor. Het voelt onwerkelijk en oneerlijk." Na zijn uitsluiting reed een aangeslagen Ntab nog wat rond over het ijs, waar teamgenoot Kai Verbij zich in dezelfde rit via plek twee naar de Spelen reed. "Ik heb me bij Kai verontschuldigd, het is kloten om drie keer te moeten starten."

Voor dit seizoen lijkt Ntab er klaar mee te zijn: "Ik kan dit seizoen nu vergeten, vandaag was een hel. Dit scenario had ik me niet kunnen bedenken, op basis van mijn prestaties had ik erbij gehoord, want ik kan van iedereen winnen. Hoe ik dit moet verwerken? Geen idee, dat zal wel een jaartje gaan duren", aldus de hevig teleurgestelde Ntab, voor wie er nog maar één ding op zat: "Eerst mijn vriendin maar eens opzoeken."

Hudson's Bay gaat goedkoper

Hudson's Bay kwam afgelopen jaar met veel bombarie op de Nederlandse markt. De winkelketen met het steriele uiterlijk loopt echter lang zo goed niet als men gehoopt had. Wat blijkt; de meeste mensen willen helemaal geen jurkje van 300 euro of t-shirt van 90 euro, maar hebben - gezien het succes van de Primark vestigingen - veel meer interesse in een uitgebreid assortiment tegen betaalbare prijzen.

Dat is uiteindelijk ook Hudson's Bay zelf niet ontgaan, en dus kondigt die nu aan ook 'goedkopere' producten in het assortiment op te nemen. Of dat de keten in Nederland gaat redden zal nog moeten blijken. Het gat dat is gevallen door het verdwijnen van de V&D blijft leeg en in plaats daarvan lijkt Hudson's Bay meer een tweede Bijenkorf. En daarvan hebben we er in Nederland natuurlijk al een.

De winkels van Hudson's Bay zijn dan ook vrijwel altijd zo goed als leeg en er lijkt meer personeel te zijn dan klanten. En hoewel de winkel een hippe uitsraling en dito publiek nastreeft zijn de klanten vooral ouderen.

Eerder beweerde een van de groot aandeelhouders nog dat Hudson's Bay zich zelf geheel terug zou willen trekken uit Europa, maar die berichten spreekt het concern vooralsnog met klem tegen. Of het bij 'goedkoper' gaat om jurkjes van 200 euro in plaats van 300 of toch meer om jurkjes van 20 euro zal de komende tijd duidelijk worden.

'Sparta wil Maher en Dos Santos'

Dick Advocaat heeft grote plannen met Sparta Rotterdam. De oefenmeester heeft voor versterkingen aangeklopt bij Feyenoord, PSV en AZ.

Sparta Rotterdam is momenteel de nummer zeventien van de Eredivisie en het is aan Dick Advocaat om te voorkomen dat de club degradeert. De oud-bondscoach werd deze week aangesteld als trainer van Sparta Rotterdam, maar de oefenmeester wil wel nieuwe spelers toevoegen aan de selectie.

Hiervoor heeft de club zich gemeld bij PSV, Feyenoord en AZ. Sparta Rotterdam hoopt op de komst van Michiel Kramer (Feyenoord), Dabney dos Santos (AZ) en Adam Maher (PSV), zo meldt De Telegraaf.

Volgens het Eindhovens Dagblad is ook PSV'er Sam Lammers in beeld bij Sparta. De aanvaller mag eventueel op huurbasis vertrekken uit Eindhoven, maar daar wil PSV pas in januari over beslissen.

Veldrijdster De Jong maakt rentree tijdens GP Sven Nys

Thalita de Jong maakt op 1 januari in de GP Sven Nys in Baal haar rentree in het veld. De Nederlandse stond bijna een heel jaar aan de kant door verschillende blessures.

De Jong beleefde het afgelopen jaar een seizoen met veel blessureleed. De Nederlandse, Europese en wereldkampioene in het veld van 2016 kwam voor het laatst in het veld in actie op 22 januari. In Hoogerheide kwam ze hard ten val, waardoor ze haar wereldtitel één week later niet verdedigen kon bij het WK Cyclo-Cross in Bieles.

Midden december gaf De Jong bij de ploegenpresentatie van haar nieuwe team Experza-Footlogix aan dat ze graag wilde deelnemen aan het Nederlands kampioenschap op 13 januari. Blijkbaar gaat het herstel sneller en kan ze al op 1 januari haar rentree in het veld maken.

De 24-jarige veldrijdster rijdt ook nog op 7 januari in Leuven, 13 januari op het NK in Surhuisterveen, 15 januari in Otegem, 20 januari in Zonnebeke en 21 januari in Leudelange in Luxemburg.

Tourstart 2019 in Brussel begint met rit in lijn en ploegentijdrit

In 2019 vindt de Grand Départ van de Tour de France plaats in Brussel en de organisatie heeft daarover meer details bekendgemaakt, dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. 

De Tourstart op zaterdag 6 juli begint met een rit in lijn die zowel door Vlaanderen als Wallonië gaat, op zondag zal er een ploegentijdrit in Brussel plaatsvinden. Op 16 januari zullen Tourorganisator ASO en de Stad Brussel het parcours voor de eerste twee etappes officieel bekendmaken. 

Dat de Tour in Brussel 2019 zal starten is geen toeval. Het is dan vijftig jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste Ronde van Frankrijk won. Het is alleen de vraag of Merckx bij de presentatie aanwezig zal zijn omdat 'De Kannibaal' in onmin leeft met de Tourorganisator ASO. Merckx heeft zich eerder teruggetrokken uit de organisatie van de Ronde van Oman en heeft ook geen zin meer om de Grand Départ in Brussel te ondersteunen.

Schaakster weigert naar Saoedi-Arabië te gaan en levert wereldtitels in

Schaakster Anna Muzychuk heeft besloten haar wereldtitels rapid en blitz in te leveren. De 27-jarige Oekraïnse weigert deze week in actie te komen op een lucratief toernooi in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, waar ze haar vorig jaar in Doha gewonnen titels had kunnen verdedigen.

Muzychuk laat weten geen zin te hebben om een allesbedekkende abaya te dragen of op straat verplicht te worden met een man rond te lopen. "Ik ga andermans regels niet volgen", zegt ze, waarmee ze vermoedelijk bedoeld dat ze de regels van Saoedi-Arabië niet gaat volgen. "Ik wil me geen tweederangs wezen voelen, sta voor mijn principes en sla dit toernooi over. Ook al zou ik hier meer verdienen dan op tiern andere toernooien bij elkaar." 

Het probleem voor Muzychuk lijkt specifiek bij de abaya te liggen. In Iran speelde ze eerder dit jaar immers nog wel met een hoofddoek op. De Saoedische sportautoriteiten hebben flink de beurs getrokken om spelers naar het eerste internationale schaaktoernooi in het land te halen: zo'n 240 spelers uit zeventig landen - Israëlische toppers kregen geen visum, Qatarese spelers mogen van hun eigen bond niet komen - strijden om 1,7 miljoen euro.

Wereldschaakbond FIDE liet eerder weten dat een 'historische overeenkomst' met de autoriteiten ervoor zorgde dat vrouwelijke deelnemers zich helemaal niet aan de zeer strenge Saoedische kledingregels moeten houden. In plaats van een abaya, een zwart gewaad dat tot de grond reikt, mogen vrouwen ook aan de tafel verschijnen met een zwarte pantalon en een (hooggesloten) witte blouse.

Voor Muzychuk was het niet genoeg, net als voor haar 25-jarige zus Mariya, twee jaar geleden goed voor de wereldtitel. 

Zeiljacht Wild Oats XI raakt zege Sydney-Hobart kwijt na bijna-botsing

Zeiljacht Wild Oats XI is de zege in de prestigieuze zeilrace Sydney-Hobart kwijt. Het jacht arriveerde woensdag in een recordtijd als eerste en kreeg zo de line honours, maar na afloop werd een tijdstraf van één uur uitgedeeld door de jury, waardoor LDV Comanche de winst kreeg.

Op Tweede Kerstdag ging het bij de start in de haven van Sydney bijna mis. Een gevaarlijke manoeuvre van achtvoudig winnaar Wild Oats XI zorgde ervoor dat men bijna in aanvaring kwam met Comanche, wat nog maar net voorkomen kon worden.

Skipper Mark Richards van Wild Oats XI zag er geen fout in en weigerde als straf 720 graden om de as te draaien. Comanche hees de protestvlag en na de race diende men een officieel protest in, wat uiteindelijk werd gehonoreerd. Voor Comanche leverde het na 2015 de tweede zege op in de verraderlijke race.

"Het standpunt van de jury kan ik wel begrijpen, achteraf bekeken hadden we het anders aan moeten pakken", aldus Richards. "We hebben een beslissing genomen en moeten ermee leven, maar dit komen we wel weer te boven."

Darter Greebe op intensive care, voet geamputeerd

Darter Toon Greebe is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De 29-jarige Boschenaar zou een infectie opgelopen hebben aan zijn voet.

Uit onder meer een twitterbericht van de vrouw van darter Vincent van der Voort valt op te maken dat de situatie zeer ernstig is: artsen hebben naar verluidt een voet van Greebe geamputeerd om zo zijn leven te kunnen redden.

Greebe was vooral een kleine tien jaar geleden een zeer beloftevolle darter en speelde onder meer op het WK van de PDC in 2008 en 2010. Daarin verloor hij in de eerste ronde van respectievelijk drievoudig WK-finalist Peter Manley en drievoudig wereldkampioen John Part.

Tegenwoordig speelt Greebe bij de BDO, waar hij zich dit jaar bijna wist te plaatsen voor Lakeside, het WK van die bond. Met een plek in de achtste finales op de Winmau World Masters kwam hij in de buurt, op het kwalificatietoernooi in september kwam Greebe één zege tekort.

Sylvie Meis weer single

Sylvie Meis is weer single. Nadat de geruchten over een breuk tussen de presentatrice en haar aanstaande Charbel Aouad de afgelopen weken steeds sterker werden, heeft haar management nu bevestigd dat de twee sinds oktober niet meer samen zijn.

Meis, die eerder getrouwd was met Rafael van der Vaart, werd in het voorjaar ten huwelijk gevraagd door de steenrijke Libanese zakenman. Het Duitse management van de 39-jarige blondine bracht woensdagavond een kort statement naar buiten over de verbroken verloving. Hoewel Meis en Aouad het graag anders hadden gezien, lukt het hen toch niet hun levens op één lijn te krijgen, luidt de boodschap.

De Nederlandse, die al jaren in Duitsland woont en werkt, verloor vorige maand haar presentatiecontract bij de Duitse zender RTL, waar ze zeven seizoenen de tv-show Let's Dance presenteerde. Woensdag postte ze een foto op Instagram vanaf een luchthaven in Zürich, met de mededeling dat ze voor een vakantie met vrienden is vertrokken naar Miami.

Sylvie Meis weer single
Sylvie Meis weer single (Foto: BuzzE)

Eén keer geen vuurwerkbril, meteen blind

Aron van der Linden verloor op de ochtend van oudejaarsdag 1999, in Ridderkerk, een oog door een babyvuurpijl van een vriendje. Extra erg voor de toen 13-jarige was dat hij een lui oog had en de pijl juist zijn goede vernielde. Altijd had hij een vuurwerkbril gedragen, maar nu had hij zijn moeder gevraagd of hij zonder naar buiten mocht. Iedereen lachte hem altijd uit, klaagde de puber. Mama haalde de hand over het hart. Even later was haar zoon zo goed als blind.

Van der Linden (31) wil iedereen op het hart wil drukken een vuurwerkbril te dragen. Maar dat blijft lastig. "Vorige week was ik op een school. Ik vertelde mijn verhaal en vroeg wie nu een vuurwerkbril zou opzetten. Er gingen handjes half omhoog, terwijl de kinderen elkaar in de gaten hielden. Kijk, dit bedoel ik....een vuurwerkbril is misschien niet superstoer of sexy, maar probeer voor één dag nou eens lak te hebben aan wat anderen van je vinden!"

Groot geluk is dat het luie oog beter zijn best is gaan doen, waardoor Aron weer redelijk ziet en kan lezen en autorijden. Hij heeft ook werk, maar niet het gedroomde. "Ik zit nu vooral analyses te maken. Ik vind dat best leuk, al had ik dit soort werk liever over tien jaar gedaan. Ik zou graag een paar jaar wat meer operationeel werk doen."

Operaties
Van der Linden onderging zes operaties, waaronder drie cosmetische. Volgend jaar volgt er nog een, want je kunt het nog altijd aan hem zien. "Ik ben ook daardoor lang vreselijk onzeker geweest. Kijkt dat meisje naar me omdat ze me leuk vindt of omdat ze iets ziet aan mijn oog?"

Hij probeert een positieve draai te geven aan zijn situatie. Zo wil hij in zijn vrije tijd DJ en producer worden onder de naam One Eyed Jack. "Ik dacht nog even aan Cyclope, zo'n mythische reus met één oog, maar mijn broer en ik vonden One Eyed Jack toch beter."

Maar zijn grote missie blijft de reclame voor de vuurwerkbril, ook al lijkt het een onbegonnen zaak. "Een paar jaar geleden gingen we met zijn tienen naar de disco. Mijn broer en ik hadden voor iedereen brilletjes meegenomen, maar alleen mijn broer en ik hadden hem op."

Aron kan nog steeds kwaad worden als hij denkt aan een voorval een aantal jaren na zijn ongeluk. Hij durfde eindelijk weer de straat op tijdens oud en nieuw, uiteraard met bril. "Ik weet nog goed dat een vader mij uit stond te lachen omdat ik een vuurwerkbril droeg, terwijl zijn zoontje ernaast stond. Ik zal niet zeggen wat ik toen gezegd heb. Maar mensen als hij maken dat anderen zo'n bril niet dragen."

Eén keer geen vuurwerkbril, meteen blind
Eén keer geen vuurwerkbril, meteen blind (Foto: ANP)

2017 op drie na warmste jaar ooit gemeten

2017 gaat de boeken in als zeer warm, zonnig en nat. De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit op 10,9 graden, tegen normaal 10,1 graden. Dat is goed voor een gedeeld vierde plaats in de top tien van warmste jaren ooit gemeten, zo maakte Weeronline donderdag bekend.

Het jaar 2017 deelt de vierde plaats in de top tien met de jaren 2015, 2011, 2000, 1999 en 1990. Alleen in 2006, 2007 en 2014 was het nog warmer. Qua warmte sprong juni er dit jaar duidelijk uit en het zuiden beleefde een regionale hittegolf. Daarvan was tussen 17 en 23 juni sprake in delen van Zeeland, Brabant en Limburg.

Na de hitte volgde er dit jaar vaak regen. Gemiddeld over het hele land viel er 947 millimeter, bijna 100 millimeter meer dan de gebruikelijke 849 millimeter. Met 1765 zonuren, tegenover 1639 uur normaal, was er eveneens sprake van een zonnig jaar.

Jaartemperatuur
De hoogste temperatuur van het jaar werd gemeten op 22 juni. In het Limburgse Arcen bereikte het kwik die dag 35,2 graden. Dat is precies even warm als de hoogste jaartemperatuur in 2016. De laagste temperatuur van het jaar staat op naam van weerstation Twenthe. Op 12 januari vroor het daar streng met -10,8 graden. De hele maand januari was kouder dan normaal, terwijl het in februari juist erg zacht was.

Wat verder opviel in 2017 was dat vooral de noordelijke en westelijke provincies veel meer neerslag te verwerken kregen dan het zuiden. In de zuidelijke provincies was het aan de droge kant, terwijl het in het noorden kletsnat was, aldus Weeronline. De meeste neerslag, ruim 1070 millimeter, viel in het Zuid-Hollandse Voorschoten. Dat was ruim 200 millimeter meer dan normaal.

Het Zeeuwse Vlissingen was dit jaar het zonnigst en het Gelderse Deelen het somberst.

2017 op drie na warmste jaar ooit gemeten
2017 op drie na warmste jaar ooit gemeten (Foto: ANP)

Baas Vaticaanmusea: gedrag bezoekers soms lomp

De directeur van de musea in het Vaticaan ergert zich aan het vaak lompe gedrag gedrag van bezoekers. ,,Mensen plakken kauwgom onder houten banken uit de zeventiende eeuw", zegt directeur en kunsthistoricus Barbara Jatta.

,,De schoonmakers vinden elke dag van alles, bijvoorbeeld halflege waterflessen. Zulk cultuurloos gedrag, je vraagt je af hoe het mogelijk is."

Bij de officiële opening van een nieuw deel van een museum zette een vader zijn kind voor de foto op een museumstuk, vertelt Jatta. ,,Ook officieel uitgenodigde gasten laten dus dit soort gedrag zien."

Paus Franciscus heeft Jatta een jaar geleden benoemd. De musea in Vaticaanstad behoren tot de meest bezochte ter wereld.

Baas Vaticaanmusea: gedrag bezoekers soms lomp
Baas Vaticaanmusea: gedrag bezoekers soms lomp (Foto: ANP)

De Boer staat open voor Oranje: "Ik zeg niet per se nee"

Frank de Boer liet eerder weten dat hij het niet zag zitten om bondscoach van Oranje teworden, maar inmiddels is hij van gedachte veranderd.

De trainer werd begin dit seizoen ontslagen als trainer van Crystal Palace en liet weten dat hij wilde wachten op de juiste club. Hij gaf niet de voorkeur aan het Nederlands elftal, maar daar denkt hij inmiddels anders over.

"Ik zeg niet per se nee. Ik ben ervan overtuigd dat we genoeg kwaliteit hebben en dat er genoeg kwaliteit zit aan te komen om het Nederlands elftal weer op het niveau te krijgen, waar het thuishoort. En dat is de subtop van Europa", vertelt De Boer in gesprek met De Telegraaf.

"Het moet weer zo zijn dat elke tegenstander met respect naar Oranje kijkt. Aan de andere kant: ik ben een doener, die liever dagelijks op het veld staat en met een proces bezig is. Dat vind ik het mooie aan het coachen en dat heb je bij een club meer dan bij een nationaal team", aldus De Boer.

Mieterse klacht over 'mietert' door anonieme FOK!ker

Zoals bekend is het mogelijk de redactie van FOK! via de mieterse submit te tippen over leuke nieuwsfeitjes. Daar volgen vaak heel bruikbare tips uit, maar zo nu en dan wordt de submit gebruikt voor zaken waarvoor deze niet bedoeld is.

In dit weblogitem dan ook een mieterse klacht, die in de submit werd gemieterd door iemand die het geen moer mietert dat de submit hiervoor niet bedoeld is. 

De klacht:

heywoodu plaatst artikel over een vrouw die uit het raam is gegooid.
mietert is het woord wat hij daarvoor gebruikt.
jullie doen jullie site eer aan.
laag bij de grond, onbeschoft en niet nieuwswaardig.
gaarne uw werkzaamheden serieus nemen, en op een behoorlijke manier nieuws verslaan.
misschien dat ons land dan ook wat meer fatsoen krijgt.
Ik walg van jullie

Bedankt voor de feedback en het vertrouwen dat wij in staat zijn een heel land fatsoenlijk danwel onfatsoenlijk te maken. We hebben 'm meteen openbaar gemieterd! Mieters!

Game of Thrones weer downloadtopper

Game of Thrones is afgelopen jaar weer het meest gedownload op BitTorrent. Dat blijkt uit een jaaroverzicht van techsite Torrentfreak. Het is de zesde achtereenvolgende keer dat de serie de ranglijst aanvoert.

The Walking Dead staat net als vorig jaar op de tweede plaats. The Flash staat op plek drie, voor The Big Bang Theory. Rick and Morty, Prison Break en Sherlock zijn nieuw in de top 10.

Voor het samenstellen van de lijst is enkel gekeken naar downloads via het BitTorrent protocol. Usenetdownloads zijn bijvoorbeeld in deze lijst NIET meegenomen.

Hieronder de volledige top 10.

Top 10 downloads 2017 (bron: torrentfreak)
Top 10 downloads 2017 (bron: torrentfreak)

The Last Jedi nog dit jaar door miljardgrens

De nieuwste Star Wars-film The Last Jedi ligt op koers om voor het einde van het jaar wereldwijd meer dan een miljard dollar in het laatje te brengen. De film zal de vierde zijn die dat bedrag dit jaar binnenharkt.

De teller voor The Last Jedi liep de afgelopen twee weken op naar 844,2 miljoen dollar, waarvan ongeveer de helft afkomstig was uit kaartverkoop in de VS. Voorganger The Force Awakens uit 2015 bracht uiteindelijk ruim 2 miljard dollar in het laatje. Rogue One, de op zichzelf staande film uit het Star Wars-universum die vorig jaar uitkwam, leverde Disney iets meer dan 1 miljard op.

De drie films die dit jaar de miljardgrens al passeerden zijn Beauty And The Beast, Fate Of The Furious en Despicable Me 3, de derde film uit de reeks die in Nederland uitkwam als Verschrikkelijke Ikke.

The Last Jedi nog dit jaar door miljardgrens
The Last Jedi nog dit jaar door miljardgrens (Foto: BuzzE)

Sterren boos op blad om video over Hillary

Magazine Vanity Fair heeft zich de woede van veel volgers op de hals gehaald door een lollig bedoeld filmpje over Hillary Clinton te delen. Ook enkele sterren konden de video niet waarderen.

In het inmiddels verwijderde clipje suggereren redacteuren van het blad enkele goede voornemens voor de oud-presidentskandidate. Eén van hen stelt daarbij onder het mom "alles wat je ervan weerhoudt je nog een keer kandidaat te stellen" enkele hobby's voor. Vooral de aanbeveling dat de politica moet gaan breien, schoot veel volgers in het verkeerde keelgat.

Actrice Patricia Arquette was één van de mensen die hun woede uitten. "Hé, vertel vrouwen niet wat de f*ck ze wel of niet moeten doen. Zet je over je mama-trauma's heen", zo liet ze weten op Twitter. Alyssa Milano zei: "Dit is seksistisch en niet grappig. Geen goede combi."

Een woordvoerder van Vanity Fair liet aan The Wrap weten het filmpje te betreuren. "Dit was een poging tot humor en het spijt ons dat we de plank hebben misgeslagen."

Sterren boos op blad om video over Hillary
Sterren boos op blad om video over Hillary (Foto: BuzzE)

Vuurwerk mag weer verkocht worden

Vanaf donderdag tot en met zaterdag kan weer vuurwerk worden gekocht. Op zondag, oudjaarsdag, zijn vuurwerkwinkels dicht. Vooral zwaarder en duurder siervuurwerk lijkt dit jaar populair te zijn.

Uit onlinebestellingen blijkt volgens voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland dat door de grotere populariteit van duurder siervuurwerk het aankoopbedrag per persoon hoger ligt dan vorig jaar. De vraag naar knalvuurwerk is redelijk stabiel, na een daling in de afgelopen jaren. In 2016 werd voor circa 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht.

Vuurwerk mag alleen worden verkocht door handelaren die een speciale vergunning van de gemeente hebben. Afhankelijk van het soort vuurwerk moeten klanten minimaal twaalf jaar oud zijn om het te kopen. De winkels mogen maximaal 25 kilo vuurwerk per aankoop verkopen. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan van 18.00 uur op zondag 31 december tot 02.00 uur op maandag 1 januari.

Vuurwerk mag weer verkocht worden
Vuurwerk mag weer verkocht worden (Foto: ANP)

Recordaantal treinen rijdt op tijd

In 2017 reed 90,5 procent van de treinen op tijd. Nooit eerder reden de treinen in Nederland zo vaak op tijd. Dat blijkt uit de jaarcijfers van ProRail. Vorig jaar was de punctualiteit nog ruim een procentpunt lager. Op de regionale lijnen is de punctualiteit nog een stuk hoger, daar reed 93,9 procent van alle treinen op tijd.

Directeur Pier Eringa is tevreden dat ProRail er, ondanks de toegenomen drukte op het spoor in geslaagd is zoveel treinen op tijd te laten rijden. "Het zijn er nu meer dan ooit tevoren. Echt een prestatie, waar we wereldwijd hoge ogen mee gooien. Er zijn weinig landen in de wereld die ons dat nadoen."

Voor de berekening van stiptheid van het reizigersverkeer op het Nederlandse spoor wordt sinds dit jaar gebruik gemaakt van ov-chipgegevens. Ook worden openbare gegevens over reizigerspunctualiteit gecombineerd, zoals se aankomstgegevens van de trein, de uitval van treinen ende gegevens van de ov-chipkaart.

Recordaantal treinen rijdt op tijd
Recordaantal treinen rijdt op tijd (Foto: ANP)

Vrachtauto ramt politieauto: dode en gewonden

Bij een botsing tussen een rijdende vrachtwagen en een stilstaande politieauto op de Duitse snelweg A61, net over de grens met Nederland, een agente om het leven gekomen. Twee collega's raakten bij het ongeluk zwaargewond.

De politieauto stond met zwaailichten langs de weg de bewuste vrachtwagen op te wachten. Deze wagen zou zich volgens de NOS verdacht hebben gedragen in Nederland.

De truck ging slingeren en raakte met volle vaart de politieauto en sleurde die nog tweehonderd meter verder. De agente is ter plekke overleden.

Vrachtauto ramt politieauto: dode en gewonden
Vrachtauto ramt politieauto: dode en gewonden (Foto: ANP)

Eminem breekt record met nieuw album

Eminem is de eerste artiest die met een achtste album op rij binnenkomt op de hoogste plaats in de Amerikaanse platenranglijst Billboard.

Het gelijknamige blad maakte bekend dat de rapper in de lijst van volgende week de nummer 1-positie heeft veroverd. Hij verkocht afgelopen week 267.000 exemplaren van zijn album Revival, zijn eerste sinds 2013.

Eén van de singles van de plaat, het nummer River waarvoor Eminem samenwerkte met Ed Sheeran, kwam op nummer 11 binnen in de Amerikaanse hitlijsten. Voor Ed is dat niet zijn grootste hit van het moment; zijn duet met Beyoncé, Perfect, staat nog altijd op nummer 1.

Eminems Revival doet het ook goed in de Nederlandse hitlijsten. De plaat kwam afgelopen week ook in de Album Top 100 binnen op de eerste plaats.

Eminem breekt record met nieuw album
Eminem breekt record met nieuw album (Foto: BuzzE)

Israëlische ambassadeur wil met Lorde praten

De ambassadeur van Israël In Lorde's thuisland Nieuw-Zeeland wil in gesprek met de zangeres. Itzhak Gerberg noemt het betreurenswaardig dat Lorde haar concert in Tel Aviv uit politieke overwegingen heeft afgezegd.

Aanleiding voor haar besluit was een brief van twee Palestijnse fans, die het concert als propaganda voor Israël zagen. De 21-jarige zangeres gaf daarop aan over de kritiek na te denken, en maakte zondag bekend dat het optreden, dat in juni zou plaatsvinden, niet doorgaat.

In een verklaring liet Lorde weten dat ze met mensen van verschillende achtergronden had gepraat, en het haar beter leek op dit moment niet op te treden in Tel Aviv. "Ik hoop dat we op een dag allemaal samen kunnen dansen", zei ze daarbij.

De ambassadeur schreef een open brief aan de zangeres, waarin hij onder meer laat weten: "Muziek is een taal van tolerantie en vriendschap, die mensen samenbrengt. Je concert in Israël had de boodschap kunnen brengen dat oplossingen voortkomen uit constructieve bijdragen, die leiden tot samenwerking. Muziek zou moeten verenigen en niet moeten verdelen."

Israëlische ambassadeur wil met Lorde praten
Israëlische ambassadeur wil met Lorde praten (Foto: BuzzE)

'6000 illegale Airbnb-hotels in Amsterdam'

Amsterdam telt zeker 6000 illegale Airbnb-hotels: appartementen, huizen en woonboten die langdurig worden verhuurd aan toeristen. Bijna 5000 woningen worden permanent verhuurd en dus ontrokken aan de woningmarkt. Rond de 1000 woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachting, en zijn daardoor illegaal.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse data-analist Nico van Gog, dat wordt ondersteund door Airbnb-data-expert Murray Cox uit New York, zo bericht Trouw.

Op basis van twee verschillende rekenmethodes concluderen Van Gog en Cox dat van alle Amsterdamse verhuurplekken op Airbnb er ruim 6000 illegaal zijn, omdat deze meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. De twee analisten trekken hun conclusies op basis van data die ze zelf via 'scraping' van de website van Airbnb hebben vergaard.

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), is volgens Trouw bekend met de methode die de analisten hanteren, de gemeente maakt zelfs gebruik van de meldingen van Van Gog. Ivens wil optreden tegen woning­onttrekking door vakantieverhuur. ,,We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen."

'6000 illegale Airbnb-hotels in Amsterdam'
'6000 illegale Airbnb-hotels in Amsterdam' (Foto: ANP)

Relatief minder doden door kanker

Afgelopen jaar overleden 149.000 inwoners van Nederland. De meeste mensen stierven aan kanker en hart- en vaatziekten, waarvan 30 procent (45.000)  aan kanker en 26 procent (39.000) aan hart- en vaatziekten. In 2016 overleden voor het eerst meer vrouwen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS.

Kanker steeds vaker doodsoorzaak
In 2016 overleden ruim 72.000 mannen en bijna 77,000 vrouwen. Bij mannen is kanker al ruim tien jaar de voornaamste doodsoorzaak. Bij vrouwen is het in 2016 voor het eerst dat kanker vaker de doodsoorzaak is dan hart- en vaatziekten. Er overleden 20.700 vrouwen aan kanker, en 20,500 aan een hart- of vaatziekte. In dat jaar overleden 24,500 mannen aan kanker.

Het totale aantal sterfgevallen aan kanker laat een stabiele, trendmatige groei zien. Sinds 1970 is het aantal sterfgevallen aan kanker zowel bij mannen als bij vrouwen met 10.000 toegenomen. Bij hart- en vaatziekten is sinds 1970 een afname van het aantal sterfgevallen te zien, die vooral is opgetreden in de periode 1995–2010.

Longkanker
Sinds 2007 zorgt longkanker bij vrouwen voor de hoogste sterfte aan kanker. In de laatste twintig jaar is het aantal vrouwen dat is overleden aan longkanker meer dan verdubbeld, van 1.900 in 1997 tot 4.400 in 2016. Daarmee had longkanker in 2016 een aandeel van 21 procent in de kankersterfte bij vrouwen.

Borstkanker zorgde voor 15 procent van de kankersterfte, aan darmkanker overleed 12 procent van de mensen. Een kwart van de mannen die aan kanker sterven, gaat dood aan longkanker. Zowel aan darmkanker als aan prostaatkanker overlijdt 11 procent.

Relatief minder doden door kanker
Hoewel het absolute aantal sterfgevallen aan kanker jaarlijks toeneemt, neemt het relatief gezien af. Als rekening wordt gehouden met de bevolkingsgroei en de vergrijzing, is de kankersterfte sinds eind jaren tachtig gedaald. De daling is vooral bij mannen opgetreden. Bij vrouwen is de daling gering, vooral door de toename van longkankersterfte, die samenhangt met het rookgedrag van enkele decennia geleden.

Overledenen door kanker, meest voorkomende vormen in 2016 (Foto: CBS)
Overledenen door kanker, meest voorkomende vormen in 2016 (Foto: CBS)

Star Wars-acteur Alfie Curtis overleden

De Britse acteur Alfie Curtis is afgelopen dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden. Curtis speelde in Star Wars: A New Hope (1977) het kleine maar veelzeggende rolletje van Dr. Evazan, een misvormde misdadiger die Luke Skywalker bedreigde in de Mos Eisley Cantina. Bij dit gebeuren zou er voor het eerst in de filmsaga worden gevochten met een lichtzwaard.

De uit Londen afkomstige Curtis had ook kleine rolletjes in de films The Wildcats of St. Trinian's en The Elephant Man, die beiden in 1980 verschenen. Curtis speelde in 1986 zijn laatste rol in de mini-serie Lost Empires. Het is niet bekend waaraan de Brit is overleden.

Manchester City boekt achttiende competitiezege op rij

Manchester City heeft woensdagavond de uitwedstrijd tegen Newcastle United ook in winst omgezet. De ploeg won met minimaal verschil.

Al vroeg in de wedstrijd was het bijna raak voor de gasten. Na een voorzet van Fernandinho schoot Sergio Agüero de bal tegen de buitenkant van de paal, waarna the Citizens al tien minuten moesten wisselen. Vincent Kompany was geblesseerd en Josep Guardiola verving de centrale verdediger voor spits Gabriel Jesus.

Agüero toonde zich wederom gevaarlijk. Uit een vrije trap van Kevin De Bruyne kopte de Argentijn de bal op doel, maar Rob Elliot kon de 0-1 voorkomen. De doelman moest zich na een half uur spelen wel gewonnen geven. De Bruyne gaf een prachtige pass op Raheem Sterling en de Engelsman schoot in de korte hoek raak: 0-1. Nog voor rust had de thuisploeg een goede kans op de gelijkmaker, maar Nicolás Otamendi kon een inzet van Rolando Aarons onschadelijk maken.

Na rust was het wachten op de 0-2. Manchester City domineerde en bleef aanvallen. De Bruyne werkte een bal op de paal en Agüero schoot vanuit de rebound de tweede treffer binnen, maar dit deed hij vanuit buitenspelpositie waardoor de treffer geen doorgang vond. Ondanks een overwicht in het restant van de tweede helft van de gasten werd er niet meer gescoord in het St. James' Park, al was de thuisploeg nog dichtbij de gelijkmaker, maar Dwight Gayle kopte net naast op een voorzet van Christian Atsu.

Manchester City komt door de achttiende zege op rij op 58 punten uit twintig wedstrijden en daarmee is de voorsprong op nummer twee Manchester United vijftien punten. Newcastle United staat vijftiende en maar één punt boven de degradatiestreep.

Van Gerwen met pijn en moeite naar kwartfinales WK darts

Michael van Gerwen heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts. In het Alexandra Palace in Londen rekende de regerend wereldkampioen af met Gerwyn Price, maar de Welshman bood behoorlijk wat tegenstand.

De eerste set leverde gelijk wat problemen op voor Van Gerwen, maar de Nederlander was wel bijtijds wakker en kwam op een 1-0 voorsprong. Set twee kende hetzelfde verhaal: Price bood prima partij, maar Van Gerwen pakte de set. Dat begon de Welshman daarna om te draaien: in vier legs trok hij de derde set naar zich toe en dat gaf hij zelfs een sterk vervolg. Price won namelijk zes legs op rij en trok de stand in sets op overtuigende wijze gelijk: 2-2.

De triple 20's gingen ook in set vijf weer als warme broodjes over de toonbank bij Price, die op 1-1 wel tot twee keer toe verzuimde op de voorsprong te pakken. Van Gerwen deed dat echter ook en gaf Price daarmee de kans om alsnog op 2-1 te komen in de set. De Nederlander liet dubbel 8 liggen, waarna Price 148 op een haar na uitgooide en MVG de leg alsnog pakte. De Welshman liet drie darts op dubbel 20 liggen en dat brak hem op in de vijfde set: Van Gerwen gooide 62 via dubbel 16 uit en kwam op 3-2.

In de zesde set leek de wedstrijd als een nachtkaarsje uit te gaan. Price gooide nog wel wat triples, maar het niveau ging omlaag en Van Gerwen liep gestaag weg naar 2-0. Price deed nog even wat terug, maar daar bleef het bij: na een goede handvol darts op dubbel 7 kreeg het groene monster het eindelijk voor elkaar om de partij dan toch met 4-2 winnend af te sluiten.

In de kwartfinales speelt Van Gerwen tegen Raymond van Barneveld. Barney speelde hem er twee jaar geleden uit, vorig jaar ontpopte de halve finale tussen de twee zich tot een van de beste wedstrijden ooit.

Michael van Gerwen - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.