FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 december 2017

André Hazes en moeder weer herenigd

André Hazes en zijn moeder hebben het bijgelegd met kerst. Op een foto die Hazes junior zondag op Instagram zette is te zien hoe moeder Rachel is aangeschoven voor de kerstdis.

André en Rachel hadden al tijden een moeizame relatie en ook met zus Roxeanne had hij geen contact meer. Naar verluidt zouden Rachel en Roxeanne het niet eens zijn met Andrés keuze voor zijn vriendin Monique.

De ruzie tussen moeder en zoon lijkt nu over, getuige de tekst "Herenigd!"bij de foto.

André Hazes en moeder weer herenigd
André Hazes en moeder weer herenigd (Foto: BuzzE)

'Lorde zegt concert in Israël af'

Het concert dat Lorde in juni in Tel Aviv zou geven is afgelast. Dat schrijven Israëlische media. De Nieuw-Zeelandse zangeres heeft zelf nog niet gereageerd op social media.

Volgens een verklaring uit naam van Lorde die werd verspreid via de Israëlische concertorganisatie 'heeft ze veel gelezen en bij veel mensen advies ingewonnen en de juiste beslissing op dit moment was om de show af te zeggen'. "Ik ben er niet trots op dat ik hier niet de juiste beslissing heb genomen", zo luidt de verklaring. Ze biedt haar excuses aan en zegt ook: "Ik hoop dat we op een dag allemaal kunnen dansen."

Lorde liet eerder via Twitter weten te twijfelen of ze moest optreden in Tel Aviv. Ze had een open brief ontvangen van twee Nieuw-Zeelandse fans van Palestijnse afkomst die haar erop wezen dat ze met haar concert propaganda zou bedrijven voor Israël. Ze vroegen de 21-jarige zangeres dan ook om niet op te treden.

'Lorde zegt concert in Israël af'
'Lorde zegt concert in Israël af' (Foto: BuzzE)

Opbrengst Serious Request bekend

De benefietactie Serious Request van NPO 3FM heeft dit jaar ruim 5 miljoen euro opgebracht voor het Rode Kruis, om precies te zijn 5.026.144 euro.

Het bedrag is lager dan vorig jaar. De teller stond toen op kerstavond op ruim 8 miljoen euro en dat kwam vooral door de grote bijval voor de nagellakactie van het inmiddels overleden jongetje Tijn, goed voor 2,5 miljoen euro. Toen na enkele maanden de eindbalans werd opgemaakt bleek er 9,25 miljoen opgehaald.

Het is de op drie na laagste opbrengst ooit. Alleen de eerste drie edities in 2004, 2005 en 2006 brachten nóg minder op.

Opbrengst Serious Request ruim 5 miljoen euro
Opbrengst Serious Request ruim 5 miljoen euro (Foto: BuzzE)

Uitslag Feyenoord - Roda JC

Feyenoord heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Roda JC met 5-1 gewonnen. De Rotterdammers stonden al na vier minuten met 2-0 voor na doelpunten van Nicolai Jörgensen en Jens Toornstra. 

Feyenoord

5 - 1

Roda JC

 1' Jörgensen
 56' Jörgensen
 4' Toornstra
 89' Berghuis
 90+2' Berghuis
   50' Gustafson
 
 Gele kaart: , Werker, (Roda JC)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop (Diks/71)
v.Beek
Tapia
Malacia (Amrabat/74)
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson
  Jurjus
Dijkhuizen
Werker
Ananou
Vansteenkiste
El Makrini (Vancamp/79)
Gustafson
Ndenge
Rosheuvel (Milts/67)
Schahin
Engels

Poetin blijkt ook ijshockeybaas

Dat Vladimir Poetin een eindbaas eerste klas is weet natuurlijk iedereen. Met ontbloot bovenlijf temt hij de natuur en de Russische president excelleert in de nodige vechtsporten, van judo tot sambo.

In Rusland tel je echter niet mee als je niet een degelijk potje kunt ijshockeyen, maar gelukkig kan Poetin ook dát als de beste. De president speelde dit weekeinde op het Rode Plein voor het Kremlin mee in een wedstrijd in de Night Hockey League, een amateurcompetitie waarin vooral de nodige galawedstrijden gespeeld worden en waarin wat oudere mensen na het werk op semi-vriendschappelijke basis potjes kunnen spelen.

Poetin kwam samen met onder meer defensieminister Sergey Shoygu het ijs op en nam het op tegen flink wat Russische oud-ijshockeyers, waaronder voormalig NHL-toppers als Viacheslav Fetisov, Sergey Fedorov, en Pavel Bure. Fetisov werd na zijn carrière een tijd sportminister in Rusland en hij was degene die Poetin kennis liet maken met het ijshockey. Het rode team, waar Poetin voor speelde, won met 9-3, maar over zijn statistieken is niks bekendgemaakt.

Poetin gaat het ijs op (Bron: YouTube)

Vader van Matt Damon overleden

Kent Damon, de vader van Hollywoodacteur Matt Damon, is op 74-jarige leeftijd overleden. The Hollywood Reporter meldt dat het sterfgeval reden was voor Matt Damon om niet naar de Amerikaanse première te komen van zijn film Downsizing. De film waarin hij de hoofdrol speelt, kwam dit weekend uit in de Amerikaanse bioscopen.

Kent Damon leed sinds 2010 aan een zeldzame vorm van bloedziekte die zijn beenmerg aantastte. De afgelopen maanden verslechterde zijn situatie. Hij overleed op 14 december, kort nadat zijn beroemde zoon nog in een interview met Extra had opgeroepen voor hem te bidden.

Matt Damon moet nog nog meer slecht nieuws verwerken. Ruim 25.000 mensen hebben deze week een petitie ondertekend waarmee de initiatiefnemers hem uit de film Ocean 8 willen schrappen. Matt zou een klein rolletje spelen in de film waarin deze keer juist vrouwen de hoofdrollen spelen. In zo'n vrouwvriendelijke film zou Damon niet thuishoren na zijn uitspraken over de #metoo-affaire. Hij zei onder meer best met mensen te willen werken die nu beschuldigd worden van ongepast seksueel gedrag. De acteur zei dat van geval tot geval te bekijken.

Vader van Matt Damon overleden
Vader van Matt Damon overleden (Foto: BuzzE)

Vader Albert Verlinde overleden

De vader van Albert Verlinde, Bert, is eerder deze week op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de theaterproducent zaterdag op Facebook.

"Het zijn verdrietige dagen. Afgelopen dinsdag overleed mijn lieve papa Bert Verlinde op 85-jarige leeftijd. Hij was op, dus het is goed maar wat zal ik hem missen die lieve grote man en alle gesprekken. Het lachen dat we samen deden, het is voorbij. Het is voorbij."

Vader Albert Verlinde overleden
Vader Albert Verlinde overleden (Foto: BuzzE)

Top-3 wint in Eredivisie handbal

De handbalsters van VOC Amsterdam hebben hun leidende positie in de Eredivisie vastgehouden. Ook in de achtste speelronde boekte de regerend landskampioen een zege, waardoor de ploeg nog altijd geen puntverlies geleden heeft.

VOC ging op bezoek bij Westfriesland en dat leverde bijzonder weinig problemen op. De koploper keerde met een 20-36 zege weer huiswaarts. De nummer twee, Quintus, was op bezoek bij Foreholte eveneens veel te sterk: 26-44. Alleen Dalfsen, derde in de competitie, had het moeilijk, maar ook de veelvoudig landskampioen zegevierde uiteindelijk bij Borhave: 29-30.

Uitslagen Eredivisie handbal vrouwen
Westfriesland/SEW - Succes/VOC Amsterdam 20-36
Borhave - Morrenhof Jansen/Dalfsen 29-30
Foreholte - Virto/Quintus 26-44
Cabooter/Venlo - Geonius Vlug & Lenig 28-29
E&O - Maedilon/VZV 24-31

Uitslag VVV-Venlo - Heracles Almelo

VVV-Venlo heeft voor het eerst sinds 12 augustus een thuiswedstrijd in de Eredivisie gewonnen. De Limburgers legden Heracles Almelo over de knie.

Sinds die 3-0 tegen Sparta, in de allereerste speelronde, pakte VVV voornamelijk de punten in uitwedstrijden en werd geen thuisduel meer gewonnen. Daar kwam zondag verandering in, omdat de Venlonaren in de tweede helft het verschil konden maken. Lennart Thy kroonde zich tot man van de wedstrijd.

De 25-jarige Duitser opende na ruim een kwartier de score vanuit een mooie aanval. Tien minuten later kwam Heracles Almelo vanaf de penaltystip echter langszij. Scheidsrechter Christiaan Bax zag een overtreding op Tim Breukers en Reuven Niemeijer maakte van elf meter geen fout.

In een felle tweede helft trok VVV het duel naar zich toe met twee goals van Thy. De aanvaller was kort na rust en een kwartier voor tijd trefzeker. VVV en Heracles gaan als nummer tien en elf de winterstop in. Beide elftallen staan na achttien speelronden op 22 punten.

VVV-Venlo

3 - 1

Heracles Almelo

 17' Thy
 54' Thy
 76' Thy
   27' Niemeijer (pen)
 
 Gele kaart: Röseler, v.Bruggen, (VVV-Venlo), Pelupessy,Vermeij, Pröpper,Droste, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.528
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Dekker/60)
Janssen
v.Bruggen
Seuntjens
Leemans
V.van Crooy (Opoku/ 83)
Thy
Hunte
  Castro
Breukers (Pröpper/60)
Droste
Wuytens
Baas
Niemeijer (Darri/78)
Pelupessy
Monteiro
Kuwas
Vermeij (Gladon/67)
Peterson

FOK! Wat een weer: grijs, en nog eens grijs

Zijn de temperaturen met kerst hoog, dan houden we het in januari niet droog.

Welkom!

Als eerste wil ik jullie, ook namens Frank en Monique, een heel fijne kerst toewensen.  

Het wordt helaas geen witte kerst. Na een veelbelovend begin aan het begin van de maand koos de atmosfeer toch weer voor het zachte weer. Komende week wordt het tijdelijk wat frisser, maar daarna rennen de temperaturen weer met een noodgang omhoog. Met de jaarwisseling maken we kans op minima van 10 graden. Niet echt winter dus.

Over het weer van de afgelopen tijd hoeven we natuurlijk niet al teveel woorden aan vuil te maken. En ook morgen veranderd er gewoon helemaal niets. De zuidwestenwind blijft ook gewoon doorblazen en voert deze zachte en vochtige lucht aan. Plaatselijk valt er ook wat motregen. En het wordt ongeveer 9 graden.

Tweede kerstdag gaat het af en toe regenen, maar als we geluk hebben breekt in de loop van de middag in het westen de zon misschien nog even door. Dat zou een verademing zijn. Even afwachten nog wat de timing is van de passage van een storing. Het wordt met 6 tot 7 graden wel wat koeler. 

Later in de week kan er een winterse bui vallen, maar echt koud weer verwacht ik niet.

Een heel fijne avond en een fijne kerst. Geniet ervan met al jullie dierbaren. En diegene die moeten werken: veel succes! 

Nederland
 

Toch een streepje zon (Foto: DJMO)

Héél af en toe was er hier en daar nog een kleine opklaring zichtbaar. Zoals hier bij qltel. Monique is daar nu op vakantie. ( Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nieuwe records pinbetalingen voor kerst

Opnieuw zijn kort voor Kerstmis in winkels en online records gebroken met het aantal pintransacties. Zaterdag waren het er 19,3 miljoen, ruim een miljoen meer dan het vorige record van 18,2 miljoen, dat vrijdag werd gevestigd. Voor ruim een half miljard euro is zaterdag met pin afgerekend. Ook dat is een nieuw dagrecord, laat Betaalvereniging Nederland weten.

Zondag waren er tot aan het eind van de middag 8 miljoen pinbetalingen. De vereniging tekent erbij aan dat het aantal nog flink kan oplopen door pinbetalingen die zondagavond, vooral, in de horeca nog worden gedaan.

Nieuwe records pinbetalingen voor kerst
Nieuwe records pinbetalingen voor kerst (Foto: ANP)

Familie Tijn lakt bijna 50.000 euro bijeen

De nagellakactie die familieleden en vrienden van het overleden jongetje Tijn houden voor Serious Request, heeft tot nu toe 49.000 euro opgebracht. Gerrit van Kolsteren, de vader van Tijn, maakte de tussenstand zondagavond bekend tijdens de uitzending op de slotdag van Serious Request.

Nog tot en met 30 december kunnen mensen op het evenement Winterland op de Grote Markt in Breda tegen betaling hun nagels laten lakken door familie en vrienden van Tijn. De jongen van zes werd vorig jaar bekend door zijn nagellakactie bij Serious Request. Zijn actie leverde 2,5 miljoen euro op. Tijn overleed in juli aan hersenstamkanker.

Familie Tijn lakt bijna 50.000 euro bijeen
Familie Tijn lakt bijna 50.000 euro bijeen (Foto: ANP)

Skiërs vast in gondels Frankrijk

In een skigebied ten zuidoosten van het Franse Grenoble is een reddingsactie gaande om tientallen skiërs te bevrijden uit vastgelopen skigondels. Volgens diverse media gaat het om ruim honderd wintersporters die vastzitten in de cabines.

Het gaat om het skigebied Chamrousse in het departement Isère. De hulpactie is zondagmiddag rond drie uur op gang gekomen. De gondels zijn vastgelopen door een technisch defect. De hulpdiensten zetten onder meer twee helikopters in om de wintersporters te bevrijden.

Skiërs vast in gondels Frankrijk
Skiërs vast in gondels Frankrijk (Foto: ANP)

PvdA-bestuur wil praten met Kamerlid Moorlag

Het bestuur van de PvdA gaat deze week opnieuw praten met het Tweede Kamerlid William Moorlag. Die ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van de sociale werkplaats Alescon in Assen met schijnconstructies heeft gewerkt.

De rechter oordeelde deze week dat Alescon fout zat. "De uitspraak roept veel emotie op bij het partijbestuur en de leden. Dat is ook niet gek: dit raakt aan de kern van onze partij", aldus een verklaring van het partijbestuur waarmee berichtgeving van de NOS wordt bevestigd.

Partijleider Lodewijk Asscher en de fractie in de Tweede Kamer besloten deze week dat Moorlag kan aanblijven omdat hij geen foute bedoelingen had. Binnen de partij klinkt kritiek op het aanblijven van Moorlag, die sinds eind oktober in de Kamer zit. Als minister van Sociale Zaken voerde Asscher fel strijd tegen schijnconstructies.

PvdA-bestuur wil praten met Kamerlid Moorlag
PvdA-bestuur wil praten met Kamerlid Moorlag (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 24 december flashprijsvraag [gesloten]

FLASHPRIJSVRAAG! Dit keer voor de Nintendo 3DS. We nemen je mee naar de dungeon-crawler Etrian Odyssey V Deze prijsvraag loopt tot 22:00 uur!


In deze flash mogen wij maar liefst twee keer Etrian Odyssey V voor de Nintendo 3DS en 2DS weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Wat is de gehele naam van Etrian Odyssey V?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Koch Media.

Maduro laat 36 tegenstanders vrij

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag 36 tegenstanders van zijn regime vrijgelaten uit de gevangenis zodat ze de feestdagen met hun geliefden kunnen doorbrengen. Het is volgens een lokale mensenrechtenorganisatie onderdeel van een uitgebreider Kerstmis-pardon.

Een dag eerder had Maduro aangekondigd tachtig leden van de oppositie uit de cel te halen en hun een alternatieve straf te geven zoals maatschappelijke dienstverlening. Critici in binnen- en buitenland hekelen het socialistische bewind in Caracas voortdurend wegens het arresteren en opsluiten van 270 activisten.

Dertien van de vrijgelaten Venezolanen traden voor het oog van de tv-camera's aan voor een ontmoeting met regeringsfunctionaris Delcy Rodriguez. Zij sprak hen streng toe wegens geweldpleging en subversieve acties maar wenste hun ook een gelukkig kerstfeest.

Maduro laat 36 tegenstanders vrij
Maduro laat 36 tegenstanders vrij (Foto: ANP)

Boosheid in Belgrado om dure kerstboom

De 18 meter hoge kerstboom waarmee de gemeente Belgrado het centrum van de stad opsierde, is bij vele Serviërs niet in goede aarde gevallen. De kunstboom kostte de gemeenschap 83.000 euro en dat leidt tot spot en woede.

Een lokale krant noemde de boom "slechts het topje van de geweldige ijsberg van corruptie en een schoolvoorbeeld van hoe geld uit de staatskas wordt gestolen".

De "duurste kerstboom ter wereld" werd drie dagen voordat de openbare aanbesteding afliep al neergezet, wat de onvrede voedt. Het publiek maakt zijn ongenoegen over de dure versiering duidelijk via briefjes aan de voet van de boom. "Wens voor 2018: dat de oplichters in de gevangenis en niet in het parlement zitten."

Uitslag Ajax - Willem II

Ajax heeft een tumultueuze week afgesloten met een 3-1 overwinning op Willem II. De zege van de Amsterdammers kwam pas in de tweede helft tot stand nadat Willem II in de ArenA op voorsprong was gekomen.

Na het ontslag van trainer Marcel Keizer en een deel van zijn staf zaten Michael Reiziger en assistent Winston Bogarde op de bank bij Ajax. De Amsterdammers schoten in eigen huis uit de startblokken, maar Neres had zijn vizier niet op scherp staan en Van de Beek schoot een niet te missen kans toch over. Langzaam ebden de aanvallende intenties weg en kon Willem II iets beter in de wedstrijd komen. Het niveau daalde zienderogen. Bovendien viel Huntelaar uit met een knieblessure.

De eerste minuten na de pauze brachten voor Ajax nieuw elan, maar het was Willem II dat via Sol na een goed uitgespeelde aanval scoorde. Dit was het sein voor Ajax om de mouwen op te stropen. Kluivert kwam vanaf de linkerflank naar binnen en scoorde op fraaie wijze in de kruising. Even later draaide Neres de verdediging van Willem II dol en gaf Dolberg de kans om te scoren. De Braziliaan maakte vervolgens vanuit buitenspelpositie na een hakbal van Siem de Jong nog de 3-1.

Michael Reiziger langs de lijn met op de Winston Bogarde. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Michael Reiziger langs de lijn met op de Winston Bogarde. (PRO SHOTS/Toin Damen)

AFC Ajax

3 - 1

Willem II

63' Kluivert
72' Dolberg
81' Neres
  53' Sol
 
Gele kaart: Schöne (AFC Ajax), Crowley, Sol (Willem II)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.921
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Dijks (S.de Jong/61)
Ziyech
Schöne
Van de Beek
Neres (Johnsen/89)
Huntelaar (Dolberg/39)
Kluivert
  Branderhorst
Lewis (Lieftink/57)
Lachman
Heerkens
Van der Linden
Tsimikas
Haye
Azzaoui (Crowley/46)
Rienstra
Sol
El Hankouri (Croux/78)

Loting OKT: Kramer voor Bergsma op 5.000m

Op tweede Kerstdag begint het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de Nederlandse schaatsers. Op de eerste dag staan de 1.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen op het programma. De loting voor de eerste dag was vanmiddag.

Sven Kramer komt op de 5.000 meter in de voorlaatste rit in actie tegen Erik Jan Kooiman. Jorrit Bergsma sluit die afstand af tegen Marcel Bosker. In de zevende rit neemt Jan Blokhuijsen het op tegen Bob de Vries.

Op de 1.000 meter voor vrouwen treft Jorien ter Mors Roxanne van Hemert in de achtste rit. In de rit erna rijdt Lotte van Beek tegen Jutta Leerdam. Ireen Wüst en Marrit Leenstra sluiten de 1.000 meter af.

Het olympisch kwalificatietoernooi duurt tot en met zaterdag 30 december.

Israëli's weer straat op tegen Netanyahu

Voor het vierde achtereenvolgende weekeinde zijn zaterdag Israëli's massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen corruptie. Duizenden actievoerders trokken naar het centrum van Tel Aviv en eisten daar het aftreden van premier Benjamin Netanyahu.

Aanleiding voor de aanhoudende protesten zijn de beschuldigingen dat Netanyahu cadeaus heeft aangenomen van rijke zakenlui. Verder zou hij op onrechtmatige manier hebben geprobeerd de pers te beïnvloeden. Netanyahu noemt de aantijgingen een "heksenjacht"en ontkent iets onrechtmatigs te hebben gedaan.

Israëli's weer straat op tegen Netanyahu
Israëli's weer straat op tegen Netanyahu (Foto: ANP)

DJI Mavic Pro en andere gadgets uit het EU-warehouse

2412-1 (Foto: gbofficial)

Lekker tandenpoetsen met deze SOOCARE X3 voor €34,18 in de flashsale. Uit het EU-warehouse, geen douanekosten dus en snel in huis. Er zit een 1000mAh accu in die 25 dagen mee kan onder normaal gebruik. Het gaat om een borstel met 'sonische' motor voor nog betere resultaten. 

Deze Chuwi ILIFE V7S is een robotstofzuiger van een merk wat zich de afgelopen tijd best heeft bewezen met hun prijs/kwaliteit verhouding. Op de frontpage zijn meerdere reviews voorbij gekomen waar ze goed uit de test kwamen. Nu goedkoop in huis te halen voor €127,54 met coupon EUGBNLSI03 

Xiaomi heeft niet alleen telefoons, maar hebben zelfs een weegschaal op de markt gebracht. Het is uiteraard een slimme variant met bluetooth en koppeling naar de app. Voor €34 kan je hem bestellen met coupon EUGBNLSI07

2412-4 (Foto: gbofficial)

Xiaomi met de Mi Max 2 is vaker voorbij gekomen met coupons, maar nu dus ook in het EU-warehouse beschikbaar. Als je van de grote schermen bent is deze telefoon ideaal, een 6.44-inch scherm maar liefst. De versie met 4GB werkgheugen en 64GB opslag gaat voor €178,55 over de toonbank met coupon EUGBNLSI12

2412-5 (Foto: gbofficial)

DJI wordt wel als het beste merk gezien onder de drones, en deze DJI Mavic Pro mini is weer een topper. Voor de volledige specificaties en filmpjes kijk even op de website waar je hem ook voor €790,77 kan aanschaffen met coupon EUGBNLSI09

Dit heeft weinig uitleg meer nodig. De eerste generatie Xiaomi robotstofzuiger. Met coupon EU5XMVC voor €245 euro in huis, gewoon top.

Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Uitslag FC Groningen - Sparta Rotterdam

FC Groningen heeft het jaar 2017 goed afgesloten. In de eigen Euroborg werd Sparta Rotterdam met 4-0 over de knie gelegd. Hierdoor klimt de ploeg op de ranglijst van de Eredivisie naar plek twaalf met twintig punten uit achttien duels. Sparta is met elf punten uit zeventien duels nummer laatst.

Het begin van het duel was niet sprankelend, maar de stemming veranderde toen Groningen het initiatief nam en regelmatig via Idrissi zeer gevaarlijk werd. Omdat ook collega's Mahi en Veldwijk de bal niet achter doelman Kortsmit kregen en namens Sparta Brogno niet scoorde gingen beide ploegen met een 0-0 stand rusten.

Vlak na rust scoorde Veldwijk de 1-0 en nadat Van Weert via de knie de stand verdubbelde was de wedstrijd gespeeld. De gifbeker voor Sparta was nog niet leeg, want vlak voor tijd maakte Holst een knullig eigen doelpunt en bepaalde Doan de einstand op 4-0.

FC Groningen

4 - 0

Sparta Rotterdam

49' Veldwijk
74' Van Weert
86' Holst (e.d.)
90' Doan
   
 
Gele kaart: Sanusi (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.617
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Memisevic
Van Nieff
Warmerdam
Mahi (Doan/77)
Bacuna
Drost
Reis
Idrissi (Antuna/87)
Veldwijk (Van Weert/69)
  Kortsmit
Holst
Breuer (Goodwin/79)
Fischer
Floranus
Brogno
Dougall
Duarte
Sanusi
Mühren
Proschwitz (Ache/65)

Turkije wil mensen uit belegerd Ghouta halen

Turkije wil samen met Rusland ongeveer vijfhonderd mensen evacueren uit het belegerde Syrische district Oost-Ghouta bij de hoofdstad Damascus. Dat heeft de Turkse president Recep Erdogan zondag gezegd.

Het gaat volgens hem om mensen die dringend humanitaire hulp nodig hebben. De Turkse president heeft contact gehad met zijn Russische ambtgenoot Poetin en wil de mensen naar Turkije halen.

In november noemde de humanitair adviseur van de VN de situatie in Oost-Ghouta een "humanitaire noodtoestand". Het Syrische leger is daar bezig met een offensief om rebellen te verdrijven.

Turkije wil mensen uit belegerd Ghouta halen
Turkije wil mensen uit belegerd Ghouta halen (Foto: ANP)

[eSports] Nederland bij beste CSGO-spelers

Voor het eerst heeft een Nederlands team zich weten te plaatsen voor de prestigieuze ESEA Mountain Dew League. Het grootste Nederlandse esportteam Asterion wist op het nippertje een plek te bemachtigen.

 Asterion MDL

Twee weken terug verloor Asterion nog van Stifmeister, het Britse team dat eerder ook het Nederlandse Defusekids versloeg. Doordat de Mountain Dew League twee extra plekken beschikbaar stelde, mocht Asterion bewijzen dat ze die plek waard waren. Het Finse team HAVU was aan hen gewaagd, maar moest het onderspit delven.

ast
Amon Havers

Teammanager van Asterion, Amon Havers, laat weten: “Toen we met deze vijf spelers een contract tekenden, konden we niet vermoeden dat zij in hetzelfde seizoen zich zouden kwalificeren voor de Mountain Dew League.” Asterion gaat het komend seizoen opnemen tegen legendarische teams als Virtus.Pro, Flipsid3 Tactics en Gambit Gaming.

Volleybalsters Sliedrecht blijven aan kop na simpele zege

In de Eredivisie in het volleybal zijn zaterdag de laatste wedstrijden van 2017 gespeeld, alvorens de competitie op 6 januari weer verder gaat. Abiant Lycurgus uit Groningen, koploper bij de mannen, kwam niet in actie, maar bij de vrouwen deed Sliedrecht Sport dat wel.

Bij de mannen stonden vier wedstrijden op het programma, Lycurgus en Zaandstad speelden niet. Het Doetinchemse Seesing Orion, de nummer twee in de competitie, ontving hekkensluiter Vallei Prins. De ploeg uit Ede wist twee sets mee te spelen, maar Orion bleek uiteindelijk toch de betere en boekte een broodnodige overwinning om enigszins in het spoor van Lycurgus te blijven.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Talentteam 3 Coníche Zwolle 0
(25-23,25-20,25-22)

Inter Rijswijk 3 Advisie/SSS 2
(21-25,25-22,25-19,14-25,15-9)

Seesing Orion 3 Vallei Prins 1
(25-16,21-25,27-25,25-18)

Draisma Dynamo 3 SV Land Taurus 0
(28-26,25-17,25-19)

Koploper Sliedrecht Sport speelde bij de vrouwen in eigen huis tegen Springendal/Set-Up '65, de nummers zes in de competitie, en dat werd geen ingewikkeld partijtje. In drie sets kwamen de bezoekers bij elkaar tot 38 punten en dus herstelde Sliedrecht zich prima van de verrassende 3-2 nederlaag bij Eurosped Almelo een week eerder. Nummer twee VC Sneek won zonder problemen van Nering Bögel Weert.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Talentteam 3 Peelpush 0
(25-23,27-25,25-13)

VC Sneek 3 Nering Bögel Weert 0
(25-17,25-20,25-21)

Flynth FAST 2 Coolen-Alterno 3
(24-26,26-24,22-25,26-24,7-15)

Sliedrecht Sport 3 Springendal/Set-Up'65 0
(25-9,25-17,25-12)

Regio Zwolle 3 Eurosped 1
(17-25,25-19,25-11,27-25)

NORAD volgt de Kerstman

Naast het veilig houden van het Amerikaanse luchtruim heeft NORAD (North American Aerospace Defense Command) de komende dagen een extra taak. Tijdens het zoeken naar Noord-Koreaanse raketten, aliens en ander onverwachts gespuis in de lucht houden ze ook de Kerstman in de gaten.

Of er ook een daadwerkelijke dreiging uitgaat van de vrolijke vliegende man in zijn arreslee is ons niet bekend. Wie mee wil kijken kan op https://www.noradsanta.org/ terecht.

Basketballers Weert na driedubbele overtime langs Amsterdam

In de Dutch Basketball League heeft Basketbal Academie Limburg uit Weert zaterdag een knappe, maar zeer felbevochten zege geboekt. Op bezoek bij Apollo Amsterdam hadden de Limburgers niet één, niet twee, maar drie keer overtime nodig om de wedstrijd te beslissen.

Apollo moest het doen zonder Akeel Eduardo en Jesse Markusse, maar begon toch prima. Vooral de 20-jarige guard Mack Bruining was gelijk trefzeker, terwijl Weert het vooral van Matthew van Tongeren en Yarick Brussen moest hebben. Na één kwart stond het 20-15, waarna Apollo door een heerlijke 11-0 run uit kon lopen naar 37-20. Daan Rosenmuller deed namens Weert wat terug, maar de 44-29 ruststand voorspeelde weinig goeds voor de bezoekers.

De Amsterdammers kwamen totaal anders de kleedkamers uit en dat gold ook voor Weert. De Limburgers werden aan de hand genomen door Brussen en onder zijn leiding nam de ploeg zelfs de leiding over na het derde kwart: 57-58. Weert neemt zelfs een ruimere voorsprong in het vierde kwart, maar Bruining en Max van Schaik helpen Apollo weer langszij. In de slotfase komt Apollo dankzij Dimeo van der Horst op 78-76, maar Roel Aarts zorgt voor 78-78 en dus de verlenging.

In de eerste overtime leek Apollo bij 88-86 te winnen, maar Jacco Fritz sleepte een tweede verlenging uit het vuur. Weer leken de Amsterdammers het te beslissen, maar een driepunter van Sam van Dijk zorgde voor 98-100. Dit keer was het echter Berend Weijs die de 100-100 erin dunkte: wéér een verlenging. Van Schaik en Weijs moesten daarin met vijf fouten naar de bank en dat brak de thuisploeg op. Rosenmuller zorgt met een drietje voor 107-112 en dit keer kon Apollo niet terugkeren, waardoor de Limburgers moe maar voldaan met 109-114 huiswaarts konden keren.

Forward Lease Rotterdam boekte een late zege op Aris Leeuwarden, dat het zonder twee belangrijke spelers moest doen. Drie kwarten ging het min of meer gelijk op, maar Rotterdam zegevierde uiteindelijk met 83-74. Koploper ZZ Leiden zag hoe hekkensluiter Den Helder Suns redelijk begon, maar vervolgens hadden de Leidenaren er geen kind meer aan. Onder leiding van Clayton Vette (26 punten) en Worthy de Jong (21) won de koploper met 87-49.

Vermaelen: "Ik wil absoluut niet vertrekken"

Thomas Vermaelen wil absoluut niet vertrekken bij Barcelona in de winterstop. De Belg is sinds kort weer basisspeler bij de Catalanen.

Nadat Samuel Umtiti geblesseerd wegviel, nam de Belgische verdediger de plek van de Fransman in het hart van de defensie over. Van de laatste vijf competitiewedstrijden was hij vier keer basisspeler en zaterdag stond hij ook aan de aftrap tegen Real Madrid, een wedstrijd die Barcelona met 0-3 won.

"Als je van het veld stapt met een 0-3 overwinning ben je natuurlijk heel blij", vertelt Vermaelen in gesprek met Eleven Sports. "Als je de eerste helft ziet, dan stonden we best wel onder druk en hebben we hard moeten werken om de nul te houden. Gelukkig is dat ook gebeurd. In de tweede helft speelden we beter in balbezit en konden we kansen creëren. Dan win je met 0-3, beter kan niet."

De 65-voudig Belgisch international wilde afgelopen zomer vertrekken bij Barcelona, maar daar is nu geen sprake meer van. "Natuurlijk is de concurrentie moordend, maar wat verwacht je bij een club als Barcelona? Elke speler is van wereldkwaliteit. Dan is het niet makkelijk om elke minuut te spelen. Ik werk hard op training om er bij te zijn. Of ik wil vertrekken in de winterstop? Absoluut niet."

El Clásico is de mooiste wedstrijd die Vermaelen ooit gespeeld heeft. "Ik denk het wel. Als je alleen al het aantal tv-kijkers in overweging neemt, denk ik dat dit een van de grootste wedstrijden ter wereld is. De beste teams ter wereld staan tegenover elkaar. Als voetballer, en zeker als kleine jongen, droom je ervan om dit soort duels te spelen."

"Of de titel al binnen is? Ik denk het niet, hoor. We zijn pas halfweg. Als ik zou zeggen dat de strijd nu al beslecht is, dan zou dat dom zijn. De weg is nog lang."

Zeven aanhoudingen wegens vechtpartij azc

De politie heeft zeven bewoners van het asielzoekerscentrum in Overloon (Brabant) aangehouden. Ze waren betrokken bij een grote vechtpartij, zaterdagavond op het terrein van het azc.

Een van hen raakte gewond. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht om daar te worden behandeld. Daar is hij vervolgens aangehouden. Anderen liepen lichte verwondingen op. Op het azc-terrein werden nog zes verdachten aangehouden.

De arrestanten zijn allemaal meegenomen naar het politiebureau. Ze variëren in leeftijd van zestien tot achttien jaar oud.

Aan de vechtpartij deden zo'n dertig jongens mee. Het ging er wild aan toe: ze vochten met knuppels en steekwapens. De politie onderzoekt nog wat de aanleiding was voor de vechtpartij.

Zeven aanhoudingen wegens vechtpartij azc
Zeven aanhoudingen wegens vechtpartij azc (Foto: ANP)

Premier Zuid-Korea bezoekt rampflat

De Zuid-Koreaanse premier Lee Nak-yon heeft zondag een bezoek gebracht aan een flat in de stad Jecheon waar afgelopen week door een brand 29 mensen omkwamen. De brand ontstond in de parkeergarage van het pand en greep razendsnel om zich heen.

Lee sprak in Jecheon met nabestaanden van slachtoffers en bracht zijn medeleven over. "Als een man die verantwoordelijk is voor de staat, zit ik zonder woorden", zei hij. De brand is een van de ergste ooit in het land.

Lee verklaarde dat er lessen uit de ramp moeten worden getrokken en dat de veiligheid in het land moet worden verbeterd. Ooggetuigen meldden na de brand dat brandalarm, alarmlampen en sprinklers niet werkten.

Premier Zuid-Korea bezoekt rampflat
Premier Zuid-Korea bezoekt rampflat (Foto: ANP)

'Amber Heard en Elon Musk niet aan het daten'

Elon Musk en Amber Heard zijn na hun stukgelopen relatie nog goede vrienden van elkaar. De foto's van een kussende Elon en Amber betekenen niet dat ze weer bij elkaar zijn. De ex-geliefden namen gewoon afscheid van elkaar, zegt een bron tegen E! News.

In augustus bleek dat de relatie tussen de topman van Tesla en de actrice voorbij was. "Amber en ik zijn uit elkaar, maar we blijven vrienden, zullen hecht blijven en houden van elkaar", schreef Elon Musk in augustus op sociale media. Vrijdag doken foto's op waarop te zien is dat ze elkaar op straat zoenen na een gezamenlijke lunch in Hollywood.

Die foto's voedden geruchten dat de ex-geliefden het opnieuw zouden proberen. Maar daar blijkt volgens de bron van E!News geen sprake van: ''Ze zijn niet aan het daten".

Parkeeroverlast leidt tot vuurwerkvondst

Een toevalstreffer in Arnhem heeft de politie een vangst van ruim 218 kilo vuurwerk opgeleverd. Agenten waren zaterdag na een melding over parkeeroverlast bij een busje gekomen en zagen door de ruit de partij vuurwerk liggen. De eigenaar van het busje, een 42-jarige man uit Arnhem, krijgt een proces-verbaal. Het vuurwerk is in beslag genomen, laat de politie zondag weten.

In het nabijgelegen Westervoort deed de politie zaterdag nog een grote vuurwerkvangst. Dankzij een anonieme tip werd daar op de zolder van een 40-jarige man 375 kilo illegaal vuurwerk gevonden.

Parkeeroverlast leidt tot vuurwerkvondst
Parkeeroverlast leidt tot vuurwerkvondst (Foto: ANP)

Almeloër belaagt ambulancemedewerker

Een 24-jarige inwoner van Almelo is zondagochtend rond 04.30 uur aangehouden nadat hij een ambulancemedewerker had bedreigd en belaagd. De hulpverlener, die op weg was naar een melding van een reanimatie, raakte lichtgewond.

Volgens de politie weigerde de Almeloër eerst al aan de kant te gaan voor de ziekenwagen, die op de Prinsenstraat met zwaailichten reed. De ambulance ging daarom maar om de man heen, maar raakte hem met de spiegel. De man pikte dat niet en pakte de ambulancemedewerker bij het uitstappen bij de keel. Ook begonnen twee vrienden van de agressieveling te schreeuwen naar de hulpverlener.

Politiemensen die al ter plekke waren vanwege de reanimatie, konden het slachtoffer ontzetten. De opgepakte verdachte werd meegenomen naar het bureau.

Met de reanimatie viel het mee. Het bleek uiteindelijk te gaan om iemand die alleen onwel was geworden.

Almeloër belaagt ambulancemedewerker
Almeloër belaagt ambulancemedewerker (Foto: ANP)

Jongen (7) dood door omgewaaide boom

Een zevenjarig jongetje is in Polen om het leven gekomen doordat een boom op de auto waaide waarin hij zat. Zijn vader, die achter het stuur zat, overleefde het incident maar raakte zwaargewond, aldus Poolse media.

Het ongeval was op een landweg tussen de plaatsen Koscierzyna en Rybaki in het noorden van Polen en gebeurde tijdens een storm.

Jongen (7) dood door omgewaaide boom
Jongen (7) dood door omgewaaide boom (Foto: ANP)

Excuses van Vice Media na seksueel wangedrag

Vice Media heeft in minstens vier zaken over seksueel wangedrag door mannelijke personeelsleden een schikking getroffen met vrouwelijke werknemers. De oprichters van Vice Media hebben dit weekend in een verklaring excuses aangeboden voor de seksistische bedrijfscultuur.

De verklaring is een reactie op een artikel in The New York Times. De krant sprak met een groot aantal vrouwen die ervaringen hebben met seksuele intimidatie bij het mediabedrijf. Ze waren slachtoffer of getuige van handtastelijke mannelijke collega's.

Oprichters Shane Smith en Suroosh Alvi, die zelf niet in het artikel worden beschuldigd, laten in de verklaring weten dat drie werknemers zijn ontslagen wegens "onacceptabel gedrag". Smith en Alvi zeggen dat het bedrijf maatregelen neemt om de werksfeer voor vrouwen te verbeteren en de salarissen van vrouwen en mannen voor het einde van 2018 gelijk worden getrokken.

"Vanuit de top hebben we gefaald als bedrijf om een veilige werkplek te creëren waar iedereen, vooral vrouwen, zich gerespecteerd voelt", schrijven ze in de verklaring aan persbureau Reuters.

Excuses van Vice Media na seksueel wangedrag
Excuses van Vice Media na seksueel wangedrag (Foto: BuzzE)

Lightning walst in slotminuten over Wild heen, Golden Knights naar koppositie

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben in de NHL een uiteindelijk vrij ruime, maar toch wat benauwde zege geboekt. De koplopers in de Eastern Conference hadden het lang bijzonder moeilijk met de Minnesota Wild, maar in de slotminuten gingen ze los.

De Lightning kreeg genoeg kansen, maar goalie Alex Stalock hield het doel van de bezoekers keurig schoon. Pas met nog 2:42 minuten op de klok in de derde en laatste periode legde Brayden Point de puck voor het doel, waar Dan Girardi dan eindelijk de verlossende openingstreffer scoorde.

Wild was daarmee gelijk gebroken en nog geen minuut later schoot Tyler Johnson hard de 2-0 binnen. De bezoekers ruilden Stalock in voor een 'veldspeler' en daar profiteerde Tampa Bay van: Vladislav Namestnikov schoot de puck richting open doel, Nikita Kucherov tikte rustig de 3-0 binnen.

In het oosten staat Tampa Bay ruim op kop, maar in het westen zijn de verschillen zeer klein. De Vegas Golden Knights wonnen thuis met 3-0 van de Washington Capitals en door de nederlaag van de Los Angeles Kings tegen de San Jose Sharks neemt Las Vegas de leiding in het westen over.

Met 48 punten hebben de Golden Knights er net zoveel als niet alleen de Kings, maar ook de St Louis Blues. Vegas heeft echter slechts 34 wedstrijden gespeeld, de Kings 37 en de Blues 38. De Nashville Predators volgen met 47 punten uit 35 wedstrijden.

Uitslagen NHL zaterdag
Boston Bruins - Detroit Red Wings 3-1
New York Islanders - Winnipeg Jets 4-2
Carolina Hurricanes - Buffalo Sabres 4-2
Columbus Blue Jackets - Philadelphia Flyers 2-1 SO
Edmonton Oilers - Montreal Canadiens 4-1
Florida Panthers - Ottawa Senators 1-0
New Jersey Devils - Chicago Blackhawks 4-1
New York Rangers - Toronto Maple Leafs 2-3
Pittsburgh Penguins - Anaheim Ducks 0-4
Tampa Bay Lightning - Minnesota Wild 3-0
Arizona Coyotes - Colorado Avalanche 2-6
Dallas Stars - Nashville Predators 4-3 SO
Vegas Golden Knights - Washington Capitals 3-0
San Jose Sharks - Los Angeles Kings 2-0
Vancouver Canucks - St Louis Blues 1-3

Lightning - Wild (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Somberste decembermaand in jaren

De zon leek afgelopen week niet meer te bestaan. Maar op tweede kerstdag komt-ie weer te voorschijn, al is het maar zo nu en dan. Weerplaza spreekt van de somberste decemberperiode in bijna dertig jaar.

Het weerbureau meldt dat op veel plaatsen in ons land het een week geleden is dat de zon langer dan een uur heeft geschenen. In Overijssel en in de Noordoostpolder is het zelfs een week geleden dat de zon überhaupt door het wolkendek kwam.

"Gerekend met de zonuren vanaf 1 tot en met 25 december, is het in het midden van het land al 29 jaar niet meer zo somber geweest. In het zuidoosten van het land is het zelfs 97 jaar geleden dat het in die regio zo somber was."

Ook eerste kerstdag verloopt nog zonloos, hoewel het wel zacht is, verwacht Weerplaza. Tweede kerstdag zorgt een storing echter voor wat opklaringen. Daardoor zal op veel plaatsen, zeker dinsdagmiddag, de zon soms te zien zijn. Helemaal droog blijft het niet.

Na een aantal dagen dat het geleidelijk kouder wordt, lijkt de zachte lucht richting jaarwisseling weer terug te keren.

Somberste decembermaand in jaren
Somberste decembermaand in jaren (Foto: ANP)

'Frenkie de Jong bovenaan lijstje van Guardiola'

Frenkie de Jong verlengde vrijdag zijn contract bij Ajax, maar dat neem niet weg dat Manchester City het talent nog altijd in de gaten houdt.

Eerder werd al bekend dat De Jong in de belangstelling zou staan van Bayern München, Chelsea en Manchester City. De middenvelder ging echter niet in op de interesse en verlengde zijn contract bij Ajax tot 2022.

Toch blijft City geïnteresseerd in De Jong. Daily Star meldt dat het talent bovenaan het lijstje van Pep Guardiola staat. De trainer ziet De Jong als ideale toekomstige vervanger van Fernandinho, die inmiddels 32 jaar oud is.

Volgens het medium moet een bod van elf miljoen euro genoeg zijn om De Jong los te weken. Dat valt te betwijfelen, aangezien Ajax het contract van De Jong vrijdag heeft opengebroken en heeft verlengd tot 2022.

Akerboom noemt oudjaar 'risicowedstrijd'

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie noemt de jaarwisseling een risicowedstrijd. " Het is wel het feest van oliebollen, maar wij bereiden ons voor op een grote nationale risicowedstrijd. Want in het donker komt er iets in de mensen los", zei hij in het tv-programma WNL op Zondag.

Grote boosdoener tijdens oud en nieuw is volgens Akerboom het zware en vaak illegale vuurwerk. "Siervuurwerk of vuurwerkshows kunnen veilig zijn en geven mensen plezier. Maar pijlen en knalvuurwerk zijn projectielen. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk", aldus de korpschef. Het liefst zou hij een verbod zien, want "vijfhonderd gewonden per jaar, dat is geen traditie die je wilt hebben. Maar zo'n verbod moet je handhaven en dat is lastig".

De maatregelen die de politie neemt om de overlast het hoofd te bieden, verschillen "van stad tot stad".

Akerboom noemt oudjaar 'risicowedstrijd'
Akerboom noemt oudjaar 'risicowedstrijd' (Foto: ANP)

77 militairen in Colombia gewond door bliksem

In Colombia zijn 77 militairen gewond geraakt door blikseminslag. De soldaten van de 29e Legerbrigade hadden op hun hoofdkwartier in de stad Popayán getraind voor een militaire ceremonie toen de bliksem slechts een paar meter van hen insloeg, zei een woordvoerder van het leger.

Vijftien militairen werden ter plaatse behandeld en de 62 anderen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. "Ze hadden brandwonden door de bliksem, en velen hadden ook problemen met hun gehoor", zei generaal Luis Fernando Rojas. Het regende niet ten tijde van het ongeluk.

77 militairen in Colombia gewond door bliksem
77 militairen in Colombia gewond door bliksem (Foto: ANP)

Russische stewardess valt uit vliegtuig

Een Russische stewardess is tijdens de voorbereidingen voor de start op een vliegveld in Moskou uit het vliegtuig gevallen. Ze was uitgegleden en naar beneden gestort toen ze de achterdeur wilde sluiten, zei luchtvaartmaatschappij Utair volgens het persagentschap Tass.

Na het ongeluk op vliegveld Vnukovo werd de vrouw naar een ziekenhuis gebracht, maar ze kon in de loop van zondag daar weg. De precieze oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht. Er werd geen informatie gegeven over het type vliegtuig. Utair gebruikt voornamelijk Boeing B737-vliegtuigen waarvan de deur ongeveer 4 meter boven de grond is.

Russische stewardess valt uit vliegtuig
Russische stewardess valt uit vliegtuig (Foto: ANP)

Cocu niet bang voor vertrek Lozano

Hirving Lozano werd na een indrukkende start bij PSV direct gelinkt aan een vertrek. Coach Phillip Cocu vreest daar echter niet voor. Lozano maakte afgelopen zomer de overstap naar PSV en kende een uitstekende start in Eindhoven.

Door zijn sterke start werd hij al snel gelinkt aan een winsters vertrek. Cocu denkt echter niet dat hij de komende transferperiode afscheid neem van PSV. "We zullen er alles aan doen om hem bij PSV te houden, en die intentie heeft hij ook. Ik ben niet bang dat hij in de winterstop al vertrekt", vertelt Cocu in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Lozano stond een lange tijd droog, maar wist afgelopen zaterdag weer het net te vinden. Cocu spreekt niet van een mindere peridode. "De vorige duels was hij ook dreigend, alleen pikte hij toen zijn goal niet mee. Ik vind het te voorbarig om te spreken van een mindere fase."

PSV won zaterdag moeizaam met 2-1 van Vitesse. "Die doelpunten tonen het vertrouwen van het team. We weten dat we altijd een aantal kansen krijgen, ook al waren het er vandaag niet veel. Op die momenten moet je scherp zijn, en dat waren we. Aan het einde was het even overleven. De derde wedstrijd in korte tijd ging zijn tol eisen."

15- en 16-jarige freestyleskiesters bovenaan in World Cup slopestyle

Tijdens de World Cup freestyleskiën in het Franse Font Romeu is de slopestylewedstrijd bij de dames gedomineerd door tieners. De 16-jarige Française Tess Ledeux won voor eigen publiek, de zelfs nog ruim een jaar jongere Zweedse Jennie-Lee Burmansson werd tweede.

Ledeux stak in de finale met kop en schouders boven de rest uit en kreeg 93,60 punten. Dat waren er bijna tien meer dan Burmansson, die de Noorse Tiril Sjaastad Christiansen nipt van zich af wist te houden. Voor Ledeux was het haar tweede World Cup-podium ooit: in januari debuteerde ze met winst, eveneens in Font Romeu. Haar grootste overwinning is het overigens niet, want afgelopen seizoen werd ze ook al wereldkampioene.

Ledeux lijkt zo een grote kanshebster op olympisch goud in Pyeongchang. In principe was meervoudig X-Games-kampioene Kelly Sildaru uit Estland daar net als op de halfpipe de absolute topfavoriete, maar het 15-jarige fenomeen liep in september een zware knieblessure op en komt de komende maanden nog altijd niet in actie.

Bij de mannen in Font Romeu ging de zege naar de 22-jarige Zweed Oscar Wester, zijn eerste overwinning in de World Cup. Hij scoorde net iets hoger dan de Noren Ferdinand Dahl en regerend X-Games-kampioen Øystein Bråten. Mees van Lierop strandde in de kwalificaties op de 39e plek.

De top-3 bij de vrouwen (Bron: YouTube)

De top-3 bij de mannen (Bron: YouTube)

Rechts: Pechtold moet weg om duur cadeau

Ongeveer zeven op de tien kiezers van Forum voor Democratie, PVV en in mindere mate 50PLUS vinden dat D66-leider Alexander Pechtold moet aftreden vanwege het appartement dat hij cadeau kreeg van een oude vriend. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Ten opzichte van vorige week moet D66 twee zetels inleveren. Of dat komt door de ophef rond de cadeaukwestie is niet duidelijk. Van de ondervraagden vindt 68 procent wel dat de D66-leider het geschenk had moeten aanmelden in het register van de Tweede Kamer. Pechtold zei eerder deze week dat hij de gift beschouwt als een privékwestie.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden maar liefst zeven partijen uitkomen op 14 of 15 zetels. D66 en Forum voor Democratie zouden er 15 krijgen, PvdA, PVV, CDA, GroenLinks en SP zouden kunnen rekenen op 14 zetels. De VVD zou de grootste blijven met 27 zetels.

De Hond denkt dat dit versplinterde beeld een indicatie geeft voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) zou de meerderheid kwijtraken en 61 zetels overhouden.

Rechts: Pechtold moet weg om duur cadeau
Rechts: Pechtold moet weg om duur cadeau (Foto: ANP)

Oostenrijk: Kurz wil nieuw EU-asielbeleid

De nieuwe bondskanselier van Oostenrijk, Sebastian Kurz, wil een geheel nieuw vluchtelingenbeleid voor de Europese Unie. Hij kiest daarbij partij voor Hongarije en Polen. "De lidstaten moeten zelf bepalen of en hoeveel mensen ze zullen ontvangen", zegt de 31-jarige conservatieve politicus in Bild am Sonntag.

De kersverse bondskanselier pleit voor een koersverandering in het Europese vluchtelingenbeleid: de verdeling van migranten in de EU volgens vaste quota is volgens hem een vergissing. "Staten dwingen vluchtelingen te accepteren, helpt Europa niet", aldus Kurz. "Als we dit pad blijven volgen, zullen we de Europese Unie alleen verder verdelen."

In september 2015 hadden de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU ondanks verzet van Oost-Europese landen besloten 120.000 asielzoekers volgens een quotasysteem binnen de EU te verdelen. Maar het project loopt momenteel vast omdat de verdeling van asielzoekers naar quota ook moet worden verankerd in het nieuwe asielsysteem.

De discussie over een quotum was grotendeels zinloos, zegt Kurz in Bild am Sonntag. ,,Omdat de migranten die op weg zijn naar Europa niet naar Bulgarije of Hongarije willen. Ze willen vooral naar Duitsland, Oostenrijk of Zweden." Naast Bulgarije en Hongarije willen ook Tsjechië en Polen geen vluchtelingen accepteren. Volgens statistiekbureau Eurostat vraagt momenteel 60 procent van alle migranten die naar de EU komen asiel aan in Duitsland.

Oostenrijk: Kurz wil nieuw EU-asielbeleid
Oostenrijk: Kurz wil nieuw EU-asielbeleid (Foto: ANP)

China sloot 13.000 websites in 3 jaar tijd

China heeft sinds begin 2015 meer dan 13.000 websites gesloten wegens overtreding van de wet of andere regels. De overgrote meerderheid van de mensen steunt de overheidsinspanningen om cyberspace schoon te houden, zei staatspersagentschap Xinhua zondag.

De regering heeft de strakke controles op internet al geïntensiveerd sinds president Xi Jinping vijf jaar geleden aan de macht kwam. Volgens critici is het een poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken en kritiek op de regerende Communistische Partij te voorkomen.

De regering zegt dat alle landen het internet reguleren en dat de regels gericht zijn op het waarborgen van de nationale veiligheid en sociale stabiliteit en het voorkomen van de verspreiding van pornografie en geweld.

Social media
Naast de sluiting van 13.000 websites waren ook bijna tien miljoen internetaccounts afgesloten wegens schending van gebruikersprotocollen, voegde Xinhua toe. Het gaf geen details, maar de accounts waren waarschijnlijk op social-mediaplatforms. De autoriteiten, waaronder de Cyberspace-administratie van China, hebben in dezelfde periode meer dan 2200 website-exploitanten gebeld voor gesprekken.

China heeft in juni een strenge cyberveiligheidswet ingeluid na jaren van fel debat rond de controversiële wetgeving. Veel buitenlandse bedrijven vrezen dat hun mogelijkheden om in het land actief te zijn daardoor worden ingeperkt.

Het Aziatische land handhaaft een streng regime voor censuur en verbiedt de toegang tot vele buitenlandse nieuwsuitzendingen, zoekmachines en sociale media, waaronder Google en Facebook.

China sloot 13.000 websites in 3 jaar tijd
China sloot 13.000 websites in 3 jaar tijd (Foto: ANP)

Bompakket voor minister blijkt poeppakket

Grote paniek zaterdagavond (lokale tijd) in de chique woonwijk Bel Air nabij Los Angeles. Bij het huis van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin was een verdacht pakket afgeleverd.

De hulpdiensten en een team van bomexperts rukten massaal uit om het mogelijke projectiel onschadelijk te maken. Dat bleek makkelijker dan gedacht. Na bestudering van het pakket bleek het geen explosieven maar uitwerpselen te bevatten, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Wie de afzender van het pakket was en waarom Mnuchin en zijn gezin het doelwit waren is nog onduidelijk.

Bompakket voor minister blijkt poeppakket
Bompakket voor minister blijkt poeppakket (Foto: ANP)

Burgemeester wil actie na gijzeling Appelscha

De burgemeester van het Friese Ooststellingwerf, Harry Oosterman, wil actie van het Rijk tegen overlast van verwarde mensen. Hij zegt dat in de Leeuwarder Courant als reactie op een gijzeling in Appelscha, een dorp in zijn gemeente.

Een verwarde man van 48 gijzelde vrijdagavond een café-eigenaar onder bedreiging met een vuurwapen. Volgens de krant wilde de man opname in een psychiatrische kliniek afdwingen.

Oosterman vindt dat het Rijk met geld over de brug moet komen om meer psychische hulpverlening op touw te zetten. Alleen zo zijn incidenten zoals in Appelscha te voorkomen, denkt hij. Hij zegt dat hij bijna elke week wel te maken heeft met gedwongen opname van een verward persoon. ,,Het loopt de spuigaten uit", aldus de burgemeester.

Hij sluit zich aan bij het pleidooi van korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie. Die zei vrijdag dat hij het liefst in elke wijk een GGZ-hulpverlener zou zien, omdat de opvang van verwarde mensen nu veel te vaak bij de politie terechtkomt.

Burgemeester wil actie na gijzeling Appelscha
Burgemeester wil actie na gijzeling Appelscha (Foto: ANP)

Communisten Rusland schuiven Zjoeganov opzij

De Communistische Partij in Rusland heeft onverwachts leider Gennadi Zjoeganov afgewezen als kandidaat voor het presidentschap. De communisten schoven de 57-jarige zakenman Pavel Groedinin naar voren voor de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar.

Tijdens een partijvergadering zaterdag feliciteerde de 73-jarige Zjoeganov Groedinin met diens kandidatuur. Een duidelijke reden voor het passeren van Zjoeganov heeft de Communistische Partij niet gegeven. Waarnemers vermoeden dat de keuze op Groedinin is gevallen om de partij aantrekkelijker te maken voor jongere generaties. Bij de laatste verkiezingen kregen de communisten vooral steun van oudere kiezers.

Zjoeganov heeft sinds 1996 een aantal keren een gooi naar het presidentschap gedaan namens de Communistische Partij. Zijn beste resultaat behaalde hij in 1996, toen hij ruim 40 procent van de stemmen kreeg, maar het toch moest afleggen tegen de toen zittende president Boris Jeltsin.

Communisten Rusland schuiven Zjoeganov opzij
Communisten Rusland schuiven Zjoeganov opzij (Foto: ANP)

Enorm amfibisch vliegtuig maakt eerste vlucht

Het grootste amfibische vliegtuig ooit gemaakt, de in China ontwikkelde en gebouwde AG600, heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Het toestel steeg voor de 'maiden flight' op vanaf het Zhuhai-vliegveld in de provincie Guangdong aan de kust van de Zuid-Chinese Zee.

De Chinese staatstelevisie toonde beelden van de eerste vlucht van het toestel. De AG600 is een belangrijk onderdeel in de grootscheepse vernieuwingsoperatie van materieel van het Chinese leger.

Andere Aziatische landen kijken met argusogen naar grootscheepse vernieuwing en uitbreiding van het Chinees militair arsenaal. Zij zien in de komst van het vliegtuig vooral spierballenvertoon met als doel de Chinese territoriale aanspraken op betwiste gebieden in de regio kracht bij te zetten.

De ontwikkeling van het vliegtuig duurde acht jaar. Het toestel is ongeveer even groot als een Boeing 737, heeft vier grote propellermotoren en kan tot 50 passagiers meenemen. Het is vooral bestemd voor reddingsoperaties en het blussen van natuurbranden. Het kan binnen 20 seconden 12.000 liter water opscheppen om daarmee branden te bestrijden.

Enorm amfibisch vliegtuig maakt eerste vlucht
Enorm amfibisch vliegtuig maakt eerste vlucht (Foto: ANP)

Finaledag voor 3FM-actie Serious Request

De 3FM-actie Serious Request gaat de laatste dag in. Zondagavond komen de drie dj's uit het Glazen Huis en wordt duidelijk hoeveel geld er uiteindelijk is binnengekomen voor het Rode Kruis. De teller stond zaterdagavond op ruim 3,4 miljoen euro.

Op de laatste dag doen dit keer ook de andere publieke radiozenders mee. Radiomakers van NPO Radio 1, 2, 4 en 5 schuiven ieder een uur aan in het Glazen Huis om mee te presenteren. Dat betekent dat Serious Request tijdens die uren op twee zenders tegelijk is te horen. Daarbij wordt gezorgd dat de inhoud van de uitzending op dat moment bij allebei de zenders past. Zo gaat Jurgen van den Berg van NPO Radio 1 dieper in op het thema van de actie en komt er klassieke muziek voorbij tijdens het uur met NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp.

Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn gingen maandagavond het Glazen Huis in, dat dit keer in Apeldoorn staat. Ze draaien daar 24 uur per dag verzoeknummers tegen betaling. Verder zijn er in het hele land veel acties opgezet om geld in te zamelen voor het herenigen van familieleden die elkaar door een oorlog of ramp zijn kwijtgeraakt.

Vorig jaar werd 9,25 miljoen euro opgehaald. Een groot deel daarvan was te danken aan de nagellakactie van het inmiddels overleden jongetje Tijn.

Finaledag voor 3FM-actie Serious Request
Finaledag voor 3FM-actie Serious Request (Foto: ANP)

Noord-Korea: VN-sancties zijn een oorlogsdaad

"Een oorlogsdaad." Zo omschreef het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA de laatste sancties van de Verenigde Naties (VN) tegen het land. Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de Verenigde Staten "angstig geworden door onze historische vooruitgang om een nucleaire macht te worden."

Het ministerie zei in de verklaring ook dat "Noord-Korea doorgaat met de opbouw van een nucleair zelfverdedigingsapparaat om de chantage en vijandige gebaren door de Amerikaanse kernmacht te weren." Het land zei in de verklaring "door te gaan met het programma net zolang tot de sterkte van het kernarsenaal gelijk is aan dat van de VS."

De Veiligheidsraad van de VN ging vrijdag unaniem akkoord met nieuwe sancties tegen Noord-Korea na de zoveelste rakettest van het land. In de nieuwe sancties, die door de VS werden ingebracht, wordt het land onder andere beperkingen opgelegd voor de uitvoer van aardolieproducten. Verder moeten Noord-Koreanen die in het buitenland werken binnen twaalf maanden terug naar hun land.

De rakettest was op 29 november. Pyongyang sprak van een geslaagde test met een projectiel dat het hele vasteland van de VS zou bestrijken.

Noord-Korea: VN-sancties zijn een oorlogsdaad
Noord-Korea: VN-sancties zijn een oorlogsdaad (Foto: ANP)

Van Schip en Wild Nederlands kampioen omnium

Jan-Willem van Schip en Kirsten Wild zijn in Apeldoorn Nederlands kampioen geworden op het omnium geworden. In het Omnisport waren de baanwielrenners de beste over de vier onderdelen scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers.

Van Schip die komend jaar uitkomt voor Roompot-Nederlandse Loterij bleef in het omnium zijn toekomstig Pim Ligthart voor, Roy Eefting werd derde. Van Schip was blij met zijn titel. "Eindelijk ben ik Nederlands kampioen, dat was me nog nooit eerder op een individueel nummer gelukt. Ik voelde me sterk, maar dat is niet altijd een garantie op succes op dit onderdeel. Maar ik heb niet te veel met mijn krachten gewoekerd en zo gezorgd dat ik met een goede uitgangspositie de puntenkoers in ging. Toen wilde ik ook als eerste over de streep komen, mooi dat ik de wedstrijd zo kon afronden."

Wild zou alle vier de onderdelen winnen van het omnium bij de vrouwen. Amy Pieters, die bij de eerste drie onderdelen steeds tweede was, moest ook op het laatste onderdeel van de omnium genoegen nemen met een tweede plaats. Nina Kessler werd derde.

"Internationaal ben ik de renster die voor ons land het omnium rijdt en dan wil je jezelf toch ook bewijzen", zei Wild na afloop."Maar omdat Amy Pieters drie keer tweede was en dus maar weinig punten achter stond, kon ik me geen fouten permitteren. Wel mooi dat ik hier alle onderdelen win, daarmee is mijn eindzege wel overtuigend."

Prins moet 5 miljard betalen voor vrijlating

De Saudische prins Al-Waleed bin Talal, die sinds vorige maand gevangen zit op verdenking van corruptie, kan worden vrijgelaten als hij 6 miljard dollar (5,05 miljard euro) betaalt. Dat hebben de Saudische autoriteiten bepaald, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Banken in Saudi-Arabië begonnen vorige maand op last van de regering een grote campagne tegen corruptie. Daarbij zijn meer dan 1200 bankrekeningen geblokkeerd van personen en bedrijven. Bij de actie werd een reeks prinsen, zakenlieden en functionarissen gearresteerd. Meest prominente doelwit was prins Al-Waleed bin Talal.

De prins staat 57e op de lijst van rijkste personen ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op zeker 15 miljard euro. Hij vergaarde zijn fortuin met wereldwijde aandelenhandel en investeringen in bedrijven.

Prins moet 5 miljard betalen voor vrijlating
Prins moet 5 miljard betalen voor vrijlating (Foto: ANP)

Britse atleet Levine betrapt op doping

De Britse atleet Nigel Levine heeft een positief dopingplasje afgeleverd. Volgens de Daily Mail is de 28-jarige Brit betrapt op het gebruik van clenbuterol, het middel waar onder meer wielrenner Alberto Contador een schorsing voor uitgezeten heeft.

Levine, specialist op de 400 meter, was in januari betrokken bij een motorongeluk in Spanje, samen met teamgenoot James Ellington. Beiden liepen daarbij een bekkenbreuk op en voor Levine duurde het herstel behoorlijk lang.

De laatste keer dat hij in actie kwam was op 4 september vorig jaar tijdens de Arena Games in Hilversum. Dat was voor Levine de eerste competitie nadat hij in Rio de Janeiro met de Britse ploeg gediskwalificeerd werd in de series van de 4x400 meter. In 2013 pakte Levin met diezelfde Britse ploeg WK-brons op de estafette.

Astmamedicijn clenbuterol staat op de lijst met verboden middelen, omdat het prestatiebevorderend is. Ook helpt het middel bij het kwijtraken van gewicht.

Valencia pijnlijk onderuit in streekderby

Valencia raakt verder achterop in de strijd om de bovenste plaatsen in La Liga. De nummer drie verloor voor eigen publiek van Villarreal.

In de eerste helft in Mestalla wisten beide teams kansen te creëren, maar alleen Carlos Bacca kreeg de bal in het doel. De Colombiaan van Villarreal was trefzeker met een geplaatst schot in de hoek. Vlak voor rust claimde Valencia een strafschop toen Manu Trigueros hands leek te maken. Het spel mocht van de arbitrage echter door.

Na de onderbreking was Gabriel Paulista namens de thuisploeg het dichtste bij een treffer. De Braziliaan raakte de lat. Valencia moet het laatste halfuur met tien man spelen, omdat Simone Zaza zijn tweede gele kaart ontving. Met een man minder bleef de gastheer wel aandringen en in de slotfase werd ook Trigueros weggestuurd.

Ook met tien tegen tien kwam Valencia echter niet tot scoren, waardoor het derde blijft in La Liga. De achterstand op Atlético Madrid is twee punten. Real Madrid komt op gelijke hoogte met Valencia als de inhaalwedstrijd tegen Legánes wordt gewonnen.

Uitslagen La Liga zaterdag
Real Madrid - FC Barcelona 0-3
Valencia - Villarreal 0-1
Deportivo la Coruña - Celta de Vigo 1-3

Uitslag Excelsior - FC Twente

Excelsior en FC Twente hebben 2017 bepaald niet op spectaculaire wijze afgesloten. Op Woudestein werden de keepers een keer of twee wakker geschud, maar veel hoogtepunten waren er niet. De wedstrijd eindigde dan ook in een bloedeloze 0-0.

Excelsior

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Koolwijk, (Excelsior), Cuevas, Lam, (FC Twente)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.369
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Fortes
Mattheij
Faes
De Wijs
Koolwijk
Vermeulen (Messaoud/82)
Faik
Elbers (Bruins/79)
v.Duinen
Hadouir (Caenepeel/68)
  Drommel
Ter Avest
Bijen
Thesker (v.d.Heyden/90)
Cuevas
Holla
Lam
F.Jensen
Laukart
Boere (Tighadouini/65)
Assaidi

Hovocubo wint zaalvoetbaltopper, 't Knooppunt haalt uit

In de Eredivisie zaalvoetbal is de laatste speelronde van 2017 gespeeld, de elfde speelronde in de competitie. Het hoogtepunt van het programma was zonder meer de strijd tussen koploper Hovocubo uit Hoorn en Amicitia/Bert Zeegers uit Thorn, de nummers twee van de competitie.

De thuisploeg kwam dankzij Younes Makraou na vijf minuten op voorsprong, maar vervolgens was het even stil. Amir Molkarai verdubbelde de score na twintig minuten en in de laatste tien minuten viel het grootste spektakel te zien.

Mats Velseboer en Karim Mossaoui tekenden voor 3-0 en 4-0, waarna Solaiman Ramdani toch wat terug wist te doen namens de bezoekers. Kevin Tromp maakte dan weer de 5-1, Abdellah Idlaasri bepaalde de eindstand op 5-1.

't Knooppunt liet thuis met 12-5 weinig heel van hekkensluiter Watergras en daarmee kwam de ploeg op 23 punten. Dat zijn er drie meer dan Amicitia, dat zo een plekje zakt. Hovocubo gaat met 28 punten op zak richting de jaarwisseling.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal
FC Eindhoven - HV/Veerhuys 2-2
Hovocubo - Amicitia/Zeeger 5-3
't Knooppunt - GZV Watergras 12-5
Groene Ster - FC Marlène 6-4
TPP-Rotterdam - ASV Lebo 6-2
WSV/FSG Academy - ZVV Volendam 6-7


FOK!Kerstprijsvraag: 24 december [gesloten]

Vandaag gaat hebben we weer iets speciaals op het programma.

Halo 5 Guardians kwam exclusief uit op Xbox One in het najaar van 2015 en continueert het verhaal van de Master Chief en introduceert een nieuw centraal karakter in het Halo universum – Spartan Locke. De vrede is verbroken als de koloniën onverwacht worden aangevallen. En als de grootste held van de mensheid verdwenen is, krijgt Spartan Locke de taak om de Master Chief op te sporen en een mysterie op te lossen dat de hele Melkweg bedreigt.

Halo 5

Vandaag mogen wij een Halo 5: Guardians Limited Collector's Edition voor Xbox One weggeven.. De vraag van vandaag luid dan ook: Welke dossiers zitten er in de Halo 5: Guardians Limited Collector's Edition?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Microsoft. 


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.