FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 december 2017

Auto opladen bij Shell-tankstation toegestaan

Fastned, uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's, heeft een rechtszaak tegen de Staat verloren. Het bedrijf was het er niet mee eens dat Shell van de overheid een vergunning had gekregen om op de A1 in Muiden ook laadstations met stroom te mogen neerzetten op plekken waar ze al een benzinestation hebben. En dat terwijl een vergunningaanvraag van Fastned nog in behandeling was.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde echter dat de betrokken minister niet handelt in strijd met de wet. Naast het leveren van fossiele brandstof mag Shell 'aanvullend' ook laadpunten hebben. Bovendien was op de zitting gebleken dat de minister van plan is Fastned daar ook een vergunning te geven. De rechter ziet al met al geen belang van Fastned in deze zaak en oordeelt dat de minister het bedrijf eerder terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard.

Fastned heeft de concessie voor tweehonderd laadstations in ons land. Inmiddels zijn er 61 gerealiseerd langs de snelwegen en twee elders in het land. Het bedrijf zei een week geleden dat het raar is "dat Shell zomaar stroom gaat verkopen op de vergunning die ze hebben om brandstof te verkopen."

Fastned ruziet ook al een tijd met de Staat over shops met extra voorzieningen bij de laadpalen, zoals toiletten en een ruimte waar je koffie en broodjes kan halen. Rijkswaterstaat verstrekte daarvoor geen vergunning, onder meer vanwege zorgen over de veiligheid. Fastned won een zaak daarover: de rechter oordeelde dat die afwijzingen onvoldoende waren onderbouwd en dat Rijkswaterstaat de aanvragen opnieuw moet beoordelen. Rijkswaterstaat ging daar weer tegen in beroep bij de Raad van State.

Fastned verliest zaak om laadstations Shell
Auto opladen bij Shell-tankstation toegestaan (Foto: ANP)

Arabische landen bijeen om Jeruzalem-besluit

De Arabische Liga is zaterdag in Caïro bijeen gekomen vanwege het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Daar kwam onder meer de mogelijkheid ter sprake de VS met sancties onder druk te zetten.

De Libanese minister Gebran Bassil (Buitenlandse Zaken) riep zijn collega's op maatregelen te overwegen om te voorkomen dat de Amerikaanse ambassade wordt verplaatst naar Jeruzalem. "Te beginnen met diplomatieke en politieke maatregelen, gevolgd door economische en financiële sancties."

De Palestijnse minister Riyad al-Maliki zei kort voor de bijeenkomst dat de Palestijnen willen dat de VN-Veiligheidsraad zich in een resolutie uitspreekt over het besluit van Trump. Hij zei ook tegen verslaggevers dat zijn volk een ander land zal zoeken om te bemiddelen in het het vredesproces.

Arabische landen bijeen om Jeruzalem-besluit
Arabische landen bijeen om Jeruzalem-besluit (Foto: ANP)

Wereldrecord Yuskov, Ned. record Verweij op 1.500 meter

Bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City heeft Denis Yuskov een nieuw wereldrecord op de 1.500 meter geschaatst. De Rus verbeterde de oude toptijd van Shani Davis naar 1.41,02.

Koen Verweij werd tweede en reed met 1.41,63 bovendien een nieuw Nederlands record. De derde plek was voor Thomas Krol die 1.42,63 reed.

In de stand om de wereldbeker op de schaatsmijl gaat Yuskov met 300 punten aan de leiding. Verweij bezet met 252 punten plek twee. De Amerikaan Joey Mantia staat derde met 250 punten.

Duizenden Schotten slapen in park

Duizenden mensen trotseren de kou om in de nacht van zaterdag op zondag buiten te slapen in Edinburgh in Schotland. Ze hopen zo geld op te halen om daklozen te helpen, berichten Britse media.

Zo'n 8000 mensen brengen naar verwachting de nacht door in een park in de Schotse stad. Veiligheidsteams houden vanwege de lage temperaturen een oogje in het zeil. "Het wordt ongeveer min 6 graden, dus ik hoop dat iedereen warme kleding draagt", zei organisator Josh Littlejohn. "Maar het is droog en de wind valt mee."

Meerdere artiesten hebben steun toegezegd. Zo treden Liam Gallagher en Amy Macdonald op. Komiek John Cleese komt met een 'verhaal voor het slapen' en zanger Bob Geldof spreekt het publiek toe. De organisatie hoopt dat de actie 4 miljoen pond (ruim 4,5 miljoen euro) opbrengt.

Aan een vergelijkbaar evenement deden eerder 200 mensen mee. Dit keer lijkt het fors drukker te worden. Mensen stonden zaterdagavond in de rij buiten het park. Littlejohn denkt dat de bekende namen een stukje "spanning"toevoegen aan de actie, maar dat deelnemers vooral komen om daklozen te helpen.

Duizenden Schotten slapen in park
Duizenden Schotten slapen in park (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 09/12/2017

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. AZ was in de tweede helft van het duel tegen Heracles Almelo op schot en won met 5-0. PEC Zwolle won op bezoek bij Excelsior met 1-2.

AZ

5 - 0

Heracles Almelo

 55' Castro (e.d)
 75' Til
 81' Jahanbakhsh
 85' Weghorst
 90+1' Svensson
   
 
 Gele kaart: , Duarte, Baas, vd.Berg, (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13.863
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
v.Rhijn
Hatzidiakos
Ouwejan
Midtsjo
Til (Bel Hassani/83)
Koopmeiners
Jahanbakhsh (Helmer/84)
Weghorst
v.Overeem (Seuntjens/71)
  Castro
Breukers
Wuytens
v.d.Buijs (Baas/34)
Duarte (v.d.Berg/63)
Niemeijer (Vermeij/77)
Pelupessy
Monteiro
Kuwas
Gladon
Peterson

Excelsior

1 - 2

PEC Zwolle

 48' v.Duinen(pen)    49' Saymak
 65' Namli
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.069
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Fortes
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik (Hadouir/85)
Messaoud (Bruins/69)
Koolwijk
El Azzouzi (Caenepeel/69)
v.Duinen
Elbers
  Boer
Ehizibue
Dekker
Marcellis
v.Polen
Thomas
E.Bakker
Saymak
Namli (Marinus/89)
Ondaan (Israelsson/87)
Mokhtar (Woudstra/83)

Badr is terug

Zaterdag is tijdens kickboksgala Glory 49 bekend gemaakt dat niemand minder dan Badr Hari weer terug de kickboksring induikt. 

Tijdens gala Glory 51 in Rotterdam zal de Marokkaanse Nederlander weer laten zien waar hij goed in is. De tegenstander is nog niet bekend gemaakt. "Het is een nieuw jaar, dus verwacht grootse dingen van Glory...", aldus Badr. "In het belang van het publiek en de sport keren we weer terug."

Glory 51 wordt gehouden op 3 maart 2018; de voorverkoop begint op 21 december via de website van Glory Kickboxing.


Badr is terug (Bron: Youtube)

Update 22.18 uur
Badr heeft met Glory een contract getekend voor meerdere gevechten.

De kickbokser stond vorig jaar december nog tegenover Rico Verhoeven in de ring. Hij raakte in de tweede ronde geblesseerd aan een arm en moest opgeven, maar liet al weten graag een keer tegen de wereldkampioen van Glory te willen vechten. Hij moest echter eerst een celstraf uitzitten voor meerdere zware mishandelingen.

De 33-jarige kickbokser won in zijn loopbaan 106 wedstrijden, tegenover dertien nederlagen. Hij boekte maar liefst 92 overwinningen op knock-out.

Badr is terug
Badr is terug (Foto: BuzzE)

Takagi wint wederom 1.500m, Leenstra tweede

Miho Takagi heeft de 1.500 voor vrouwen gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De Japanse zegevierde in 1.51,48, een nieuw Japans record en de derde tijd ooit gereden.

Marit Leenstra eindigde als tweede in 1.52,31. De Russin Yekaterina  Shikhova werd derde in 1.52,86. Lotte  van Beek viel tegen. In 1.57,10 werd ze negentiende.

In de stand om de wereldbeker leidt Takagi na vier 1.500 meters met 400 punten. Leenstra staat tweede met 190 punten.

NPO wilde Tan op plek Van Nieuwkerk

De NPO heeft Humberto Tan recent benaderd om "een rol te spelen" in het vervangen van Matthijs van Nieuwkerk in de maanden dat hij geen DWDD presenteert. Dat vertelt NPO-directeur Frans Klein zaterdag in de Volkskrant.

"Ik heb hem een tijdje terug in het voorbijgaan met hem gesproken", vertelt Klein. "Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen."

De NPO-directeur noemt RTL Late Night, de latenightshow van Tan, "gezapig, niet zo verrassend meer. Er wordt te weinig aan de boom geschud. Zo verraderlijk kan tv zijn. In het begin was het de 'talk of the town', maar als ik nu kijk, denk ik: ze hebben zitten slapen. Ze hebben te lang gedacht: dit werkt blijkbaar, niks meer aan doen."

Swiebertje
Klein geeft in het gesprek uitleg waarom hij populaire programma's als Sesamstraat, 24 Uur met of Vijf jaar later van de buis heeft gehaald. "Vernieuwing is voor mij geen doel op zich. Per Seconde Wijzer, dat al tweehonderd jaar loopt, vervult nog altijd met veel elan een rol in de programmering. Dan voel ik geen enkele aanvechting om dat te stoppen. Dat programma blijft vernieuwen. Het gaat om programma's die sleets zijn, die nog worden geserveerd terwijl ze bij wijze van spreken al klinisch dood zijn."

Populariteit van bepaalde programma's is voor de NPO-baas geen maatstaf. "Als we alles in de programmering hadden laten staan waarvan mensen hielden, dan keken we nu nog naar Swiebertje."

NPO wilde Tan op plek Van Nieuwkerk
NPO wilde Tan op plek Van Nieuwkerk (Foto: BuzzE)

'Heksen' boos op elkaar om #MeToo

Rose McGowan heeft het helemaal gehad met Alyssa Milano, de actrice met wie ze te zien was in de hitserie Charmed over heksen. Alyssa zei in een Amerikaanse talkshow dat ze Georgina Chapman, de vrouw van de gevallen filmmagnaat Harvey Weinstein steunt. Dat zint Rose maar niks.

In de talkshow vertelde Alyssa dat Chapman erg lijdt onder de kwestie rond haar man. Ze gaat in ieder geval van hem scheiden en hoopt daarna met een schone lei te kunnen beginnen aan een nieuw leven. Volgens Alyssa, die samenwerkt met Chapman aan een liefdadigheidsproject, gaat dat de vrouw zeker lukken.

In niet mis te verstane bewoordingen veegt Rose de vloer aan met haar ex-collega. Ze raadt Georgina en Alyssa aan eens langs te gaan bij de vrouw van Bill Cosby, ook iemand die door veel vrouwen beschuldigd wordt van seksueel onaanvaardbaar gedrag.

Rose McGowan is een van de actrices die de zaak rond Weinstein in gang zette en Alyssa was een van de vrouwen die met #metoo op Twitter begon. Dat Rose nu gepikeerd is, komt omdat ze het vermoeden heeft dat Georgina Chapman op de hoogte was van het ongepaste gedrag van haar man.

Rose McGowan woedend op Alyssa Milano
'Heksen' boos op elkaar om #MeToo (Foto: BuzzE)

Uitslag sc Heerenveen - VVV-Venlo

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie niet weten te winnen van VVV-Venlo. In Friesland kwamen de bezoekers al na tien minuten op voorsprong, maar Dumfries maakte via een goede kopbal gelijk. Veerman had daarna kansen op de 2-1 en pas na rust zette de aanvaller de Friezen op voorsprong. Heerenveen zette niet door en kreeg dankzij Seuntjens vlak voor tijd de deksel op de neus: 2-2.

sc Heerenveen

2 - 2

VVV-Venlo

19' Dumfries
49' Veerman
  10' Thy
85' Seuntjens
 
Gele kaart: Pierie (sc Heerenveen), Van Bruggen (VVV-Venlo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: -
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Dumfries
Höegh
Pierie
Schmidt
Schaars (Näss/87)
Thorsby
Vlap
Kobayashi
Veerman
Mihajlovic (Van Amersfoort/72)
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Seuntjens/78)
Janssen
Nwakali (Opoku/67)
Van Bruggen
Leemans
V.van Crooy
Thy
Hunte (Janse/87)

Murashov wint 500m, Verbij en Ntab ook snel

Ruslan Murashov heeft de tweede 500 meter voor mannen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City gewonnen. De Rus was met 34,02, de derde tijd ooit, het snelste.

Kai Verbij eindigde als tweede en was met 34,13 maar vijfhonderste langzamer dan het Nederlands record van Ronald Mulder. Dai Dai Ntab reed net als gisteren een nieuw persoonlijk record, ditmaal kwam hij in 34,15 over de meet, goed voor de derde plaats. De derde Nederlander, Ronald Mulder, werd zevende in 34,22 maar behield wel de leiding in de strijd om de wereldbeker.

Nobelprijswinnaar waarschuwt VS en Noord-Korea

Een overlevende van de kernaanval op Hiroshima heeft de Verenigde Staten en Noord-Korea opgeroepen een nucleair treffen te voorkomen. De 85-jarige Setsuko Thurlow kreeg bijval van het hoofd van de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN), dat dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede won.

ICAN-campagnevoerder Thurlow en directeur Beatrice Fihn van de organisatie nemen de prestigieuze onderscheiding zondag samen in ontvangst. Ze lieten zich zaterdag tijdens een gesprek met journalisten uit over de oplopende spanning tussen twee kernmachten: Noord-Korea en de Verenigde Staten.

"Geen mens zou moeten doorstaan wat wij hebben doorgemaakt", zei Thurlow, die 13 jaar was toen de VS Hiroshima bombardeerden. "Ik roep de leiders van Noord-Korea en de VS vanuit de grond van mijn hart op nooit nucleaire wapens te gebruiken." Ze noemde een diplomatieke oplossing "de enige oplossing".

ICAN-directeur Fihn waarschuwde dat het risico op een kernoorlog het afgelopen jaar is toegenomen. Ze riep Washington en Pyongyang op af te zien van "gevaarlijke" retoriek. "Stop met dreigementen om massavernietigingswapens in te zetten."

Nobelprijswinnaar waarschuwt VS en Noord-Korea
Nobelprijswinnaar waarschuwt VS en Noord-Korea (Foto: ANP)

Goedele Liekens denkt over #MeToo-tournee

Seksuoloog Goedele Liekens denkt erover om op tournee te gaan langs bedrijven met een betoog over de #MeToo-discussie. Dat stelt de bekende seksdeskundige zaterdag in een interview met De Standaard. De lezing zou in het verlengde liggen van lessen die nu al aan kinderen op scholen worden gegeven over onaanvaardbaar gedrag.

"De hele #MeToo-discussie wordt mijn gevoel veel te ­bitter en zonder humor gevoerd", stelt ze. "Nu ja, voor de slachtoffers is de humor er natuurlijk helemaal af. Maar om een effect te hebben, moet je echt bij de mensen kunnen binnenkomen en dan heb je toch humor nodig."

Liekens pleit er met klem voor de #MeToo-aanklachten niet in de media uit te vechten, zoals dit tot nu toe wel vooral gebeurde. "We kunnen in dit soort gevallen toch niet achterhalen wat er echt is gebeurd. Neen, de focus moet liggen op het sneller herkennen van dit gedrag en het al meteen in de eerste fase een halt toeroepen."

Als voorbeeld noemt zij de reactie van omstanders als tijdens een gezellig avondje uit een vrouw ongepast wordt belaagd. "Net zoals we ook op café tussenbeide komen wanneer iemand op het gezicht van iemand anders dreigt te slaan, moeten we ook op seksisme en grensoverschrijdend gedrag durven te reageren. Dan heb ik het niet over de slachtoffers zelf, maar over 'omstanders' - wij allemaal dus. We ­kijken te vaak schouderophalend toe onder het motto van leven en laten leven."

Goedele Liekens denkt over #MeToo-tournee
Goedele Liekens denkt over #MeToo-tournee (Foto: BuzzE)

Snelrecht voor vernieler Israëlisch restaurant

De man die donderdag een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam vernielde met een houten knuppel, komt zaterdag weer op vrije voeten. Hij krijgt een dagvaarding mee en moet zich op 20 december verantwoorden in een supersnelrechtzitting, zo heeft het Openbaar Ministerie zaterdag bepaald.

De man wordt verdacht van vernieling en diefstal. De verdachte sloeg met een houten knuppel de ruiten in van de eetgelegenheid aan de Amstelveenseweg. Ook nam hij de Israëlische vlag mee naar buiten. Agenten overmeesterden de man, die een Palestijnse vlag om zich heen had geslagen.

Het Openbaar Ministerie heeft hem zaterdag ook een locatieverbod opgelegd. Dat betekent dat hij negentig dagen lang niet in een straal van 100 meter in de buurt van het restaurant mag komen. Ook moet hij met de reclassering meewerken.

Snelrecht voor vernieler Israëlisch restaurant
Snelrecht voor vernieler Israëlisch restaurant (Foto: ANP)

Grote mars tegen abortus en euthanasie

Een mars tegen onder meer abortus en euthanasie heeft zaterdag duizenden mensen naar Den Haag getrokken. Deelnemers schatten het aantal bezoekers op ruim 10.000, dubbel zo veel als vorig jaar.

Met de Mars voor het Leven, zoals de organisatie het noemt, willen de deelnemers protesteren tegen bijvoorbeeld de NIP-test, die afwijkingen van foetussen kan opsporen, en de abortuspil. Die zouden in de hand werken dat vrouwen hun zwangerschap vaker afbreken. De demonstranten willen verder voorkomen dat vaker hulp bij zelfdoding wordt verleend, bijvoorbeeld aan mensen die vinden dat hun leven voltooid is.

De zorgen van de demonstranten zijn niet weggenomen nu CDA en ChristenUnie meeregeren, maakt deelnemer en SGP-medewerker Arnoud Proos uit de opkomst op. "Sommige zaken mogen dan een klein beetje zijn bevroren, veel mensen maken zich zorgen over waar het intussen op dit terrein naartoe gaat."

Zowel CU-voorman Gert-Jan Segers als zijn collega Kees van der Staaij, die met de SGP oppositie voert, sprak de mars toe.

Kodaira wederom snel op 500m

De tweede 500 meter voor vrouwen bij dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City is, zoals alle WB-wedstrijden dit seizoen, gewonnen door Nao  Kodaira. De Japanse zegevierde in 36,53.

Sang-Hwa Lee eindigde ook vandaag als tweede in 36,79. Het brons ging naar Arisa Go in 37,05.

Er deden geen Nederlandse vrouwen mee. Janine Smit raakte gisteren op de eerste 500 meter geblesseerd. Haar vervangster Marit Leenstra wil zich helemaal richten op de 1.500 meter later vanavond.

NS & KLM passen dienstregeling aan om weer

Voor zondagochtend geldt code oranje wegens verwachte 'flinke' sneeuwval en gladheid. Dan trekt een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuidwesten het land binnen.

Er wordt overlast verwacht voor - vanzelfsprekend - autoverkeer, maar ook voor treinen en de luchtvaart.

Treinen
Vanwege de verwachte sneeuwval in het land laat de NS zondag minder treinen rijden op een bepaald aantal trajecten. Daar komt ook nog bij dat zondag een nieuwe dienstregeling ingaat. Het spoorbedrijf adviseert reizigers daarom eerst goed te kijken op de Reisplanner.

Op een aantal trajecten in Nederland rijden zondag de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Op het traject waar de trein zes keer per uur zou rijden, gaat deze vier keer per uur in verband met de verwachte sneeuwval. Hierdoor ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen.

"Het is voor NS en ProRail belangrijk dat reizigers betrouwbaar kunnen reizen met de trein, ook als het slecht weer is. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en rijden er zondag op een beperkt aantal trajecten minder treinen", aldus een woordvoerster van NS.

NS zet extra medewerkers in om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. ProRail houdt extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand. Desondanks kunnen reizigers hinder ondervinden van het weer.

Luchtvaart
De KLM heeft voor zondag 94 retourvluchten op Europese bestemmingen geannuleerd vanwege verwachte sneeuwval in combinatie met stevige wind op Schiphol. De betrokken passagiers worden geïnformeerd en omgeboekt, meldt de KLM zaterdag. Reizigers kunnen gedurende de zondag te maken krijgen met vertragingen.

In verband met het weer is zondagmorgen sprake van een beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol. Op basis van de huidige weersvoorspelling verwacht de luchthaven dat zeker op zondagmorgen vertragingen en annuleringen ontstaan. Reizigers moeten de de informatie over hun vlucht goed in de gaten houden. Ook dienen passagiers rekening te houden met extra reistijd naar Schiphol.

Zondag minder treinen door sneeuw
Overlast verwacht door sneeuw (Foto: ANP)

Premier Irak: land volledig bevrijd van IS

Iraakse strijdkrachten hebben terreurbeweging Islamitische Staat uit het land verdreven. Minister-president Haider al-Abadi zei zaterdag dat de grens met Syrië weer volledig in handen is van het leger. Daarmee is "de bevrijding van alle delen van het land" een feit.

Al-Abadi liet twee weken geleden al weten dat IS in militair opzicht was verslagen, maar dat hij pas de overwinning wilde uitroepen als de extremisten ook in de woestijn zouden zijn vernietigd. Aan de daaropvolgende operatie nam ook een sjiitische militie deel. Doel van het offensief was te verhinderen dat overgebleven IS-groepen "wegsmelten in de woestijn" en van daaruit nieuwe aanvallen uitvoeren, zei een legerwoordvoerder.

IS was steeds verder teruggedreven, nadat in juli de stad Mosul was gevallen. Dat was het belangrijkste bolwerk van IS in Irak. Ook in buurland Syrië heeft IS geen voet meer aan de grond, liet Rusland onlangs weten.

Premier Irak: land volledig bevrijd van IS
Premier Irak: land volledig bevrijd van IS (Foto: ANP)

Katusha-Alpecin kiest voor babyblauw in nieuw shirt

Tijdens de ploegpresentatie op Mallorca heeft de Russische WorldTour-ploeg Katusha-Alpecin het wielershirt voor volgend seizoen bekend gemaakt. Waar eerst de Zwitserse ploeg voor volledig rood wielertenue koos is de bovenkant nu babyblauw.

Vorig jaar tijdens de Tour de France koos Katusha-Alpecin voor een witte bovenkant, maar na de Tour ging de ploeg weer verder in het rode shirt. De WorldTour-formatie maakte op de ploegenpresentatie ook bekend dat Ilnur Zakarin aankomend jaar voor een goed klassement gaat in de Ronde van Frankrijk. 

Archeologen vinden mummie in graftombe Luxor

Archeologen hebben in Egypte een meer dan 3500 jaar oude mummie gevonden in een van de twee graftombes, die worden onderzocht. De tombes stammen waarschijnlijk uit de achttiende dynastie van het oude Egypte, meldden de Egyptische autoriteiten volgens de BBC.

De tombes werden zo'n twintig jaar geleden al gevonden, maar nu voor het eerst uitgegraven. ,,Het is echt een uitzonderlijke dag", zei minister van Oudheden, Khaled al-Anani.

De tombes bevinden zich in de buurt van Luxor, vlakbij de tempel van Hatsjepsoet en de Vallei der Koningen. Van wie ze zijn is niet bekend. Mogelijk gaat het om hooggeplaatste ambtenaren.

Verder werden beeldjes, houten maskers en kleurrijke muurschilderingen gevonden.

Archeologen vinden mummie in graftombe Luxor
Archeologen vinden mummie in graftombe Luxor (Foto: ANP)

Goal El Ghazi helpt Lille niet voorbij PSG

Ángel Di María was de grote man bij Paris Saint-Germain in het gewonnen thuisduel tegen Lille. De Argentijnse buitenspeler was met een goal en een assist belangrijk voor zijn ploeg. Anwar El Ghazi mocht een kwartier voor tijd invallen bij de bezoekers.

Di María zette de thuisploeg na een half uur via een kopbal op voorsprong. Vlak na de rust was de Argentijn weer belangrijk voor zijn ploeg. Di María gaf een assist op zijn landgenoot Javier Pastore. El Ghazi maakte het met nog vijf minuten spannend door de 2-1 te maken, maar verder kwam de ploeg niet. In de blessuretijd maakte Kylian Mbappé nog de 3-1, waardoor de zege definitief binnen was voor de thuisploeg.

PSG moest het doen zonder de geschorste Neymar. Ook Thiago Silva, landgenoot van Neymar, miste het thuisduel door een knieblessure.

Dankzij de zege heeft Paris Saint-Germain nu een voorsprong van twaalf punten op naaste belagers Olympique Lyon en AS Monaco. Lyon gaat zondag op bezoek bij Amiens, terwijl regerend kampioen het zaterdagavond opneemt tegen ESTAC Troyes

Real Madrid verslaat Sevilla met vijfklapper

Real Madrid heeft een overtuigende overwinning geboekt op Sevilla. Met vijf treffers werd de nummer vijf van Spanje opzij gezet.

De thuisploeg kwam flitsend uit de startblokken en kwam na twee minuten spelen op voorsprong. Nacho profiteerde van geklungel in de defensie en zorgde voor de 1-0. De verdediger kreeg de bal na een hoekschop voor zijn voeten, nadat de verdedigers van Sevilla er niet in slaagden om de bal weg te werken. Nacho profiteerde optimaal.

Niet veel later was het opnieuw raak voor Real Madrid. Cristiano Ronaldo verdubbelde na een pass van Marco Asensio de score door de verre hoek te vinden. Daarmee was de toon gezet en na een halfuur leek de wedstrijd al te worden beslist toen de bal op de stip werd gelegd.

Jesus Navas maakte hands in het strafschopgebied, waarna Ronaldo succesvol mocht aanleggen vanaf elf meter. Nog voor rust werd de score verder uitgebreid. Toni Kroos zorgde voor de 4-0, waarna Achraf Hakimi in de 42ste minuut de 5-0 op het scorebord schoot.

Daarmee was de eindstand al voor rust bepaald. Real Madrid kreeg in de tweede helft nog genoeg mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar het bleef bij een 5-0 overwinning.

Ronaldo voorgafgaand de wedstrijd met zijn vijf gouden ballen. (PRO SHOTS/Action Images)Ronaldo voorafgaand de wedstrijd met zijn vijf gouden ballen. (PRO SHOTS/Action Images)

Zachte Brexit: goed idee?

Ierland heeft vrijdag geregeld dat de grens met het Britse landsdeel Noord-Ierland na de Brexit openblijft. Maar de pro-Britse unionisten in Noord-Ierland regelden op hun beurt dat hierdoor niet een of andere grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk mag ontstaan.

Het gevolg lijkt dat de Brexit hierdoor 'zacht' wordt: Groot-Brittannië zal zich goeddeels aan de marktregels van de EU moeten blijven houden.

Vind jij dit een positieve uitkomst van de eerste fase van de onderhandelingen? Met andere woorden, wat vind je van zo'n zachte Brexit?

De Hond viert verjaardag dwarslaesie met tour

Schrijver, cabaretier en rolstoelbasketballer Marc de Hond viert de komende maand de vijftiende verjaardag van zijn dwarslaesie met een korte theatertour. Hij doet tot de kerstvakantie een reprise van zijn eerste theatershow, Scherven brengen geluk.

In de voorstelling vertelt hij over zijn nieuwe leven in een rolstoel. In december 2002 werd bij De Hond een tumor in zijn ruggenmerg ontdekt. Door een fout bij een van de operaties die daarop volgde, raakten de rugzenuwen bekneld en raakte hij gedeeltelijk verlamd.

"Je kan er op verschillende manieren naar kijken als je zoiets overkomt", legt hij uit. "Ik heb ervoor gekozen de voordelen te zoeken, en daar gaat dit programma ook over." De Hond begint zijn voorstelling met het verzoek aan zijn publiek om op te staan en 'Lang zal 'ie laesie' te zingen.

De jubileumtournee is onder meer te zien in Franeker, Dronten, Tilburg, Brelen en Bovenkarspel.

De Hond viert verjaardag dwarslaesie met tour
De Hond viert verjaardag dwarslaesie met tour (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: sneeuw, regen, gladheid en storm!!

December vol met mist, goud in de kist.

Goeiedag of avond of nacht.

Code: ORANJE

Morgen wordt het een bijzondere dag in ons land. Maar vóór ik daarover begin even een terugblik op afgelopen nacht en vanochtend, want ook toen was er al in een deel van het land sprake van een flink pak sneeuw. Op de Veluwe viel er plaatselijk 15 tot 20 centimeter sneeuw. Wat gisteravond ook opviel was dat een kleine afstand al verschil uitmaakte tussen regen of sneeuw. Hier in Haarlem bleef het gewoon bij regen, maar in Amsterdam en in andere delen van Noord-Holland was het helemaal wit van de sneeuw. Ook enkele flinke onweersontladingen maakte deel uit van het geheel.

Enfin, nu even kijken naar het actuele. Vandaag vielen er ook nog winterse buien en ook nu kwam er nog zo her en der onweer voor. In de loop van de middag zag je de buien wegtrekken naar het oosten toe. Dit op nadering van een zwakke rug van hogedruk die de komende nacht passeert. Het koelt hierbij af tot rond het vriespunt. Het kan dus overal glad worden. Misschien valt er nog een winterse bui.

En dan morgen. Het gaat sneeuwen, maar niet iedereen krijgt evenveel. Het hangt allemaal samen met een depressie die over ons land naar het oosten trekt. Rond een uur of 9 begint het in het zuidwesten te sneeuwen en dat trekt dan allemaal naar het noorden en oosten toe. Een heel groot deel van het land krijgt met intensieve sneeuwval te maken. Het gaat hierbij om hoeveelheden van 5 tot 10 centimeter en misschien nog wel meer. 

Toch duurt dit feest ook niet zo heel lang. Rond het middaguur begint de zachtere lucht vanuit het zuidwesten terrein te winnen. In Zeeland, Brabant en Limburg gaat de sneeuw dan ook geleidelijk over in regen en zal het aanwezige sneeuwdek snel wegsmelten. Daar worden rond het einde van de middag ook maxima van 6 tot 8 graden verwacht.

In het midden en oosten gaat dat allemaal iets langzamer en kan de sneeuwval wat langer aanhouden. Toch gaan ook die streken uiteindelijk voor de bijl, ik verwacht dat rond een uur of 4. Maar dan staan er waarschijnlijk al veel sneeuwpoppen.   Ook hier kan het toch al zo'n 4 a 5 graden worden.

Het is momenteel nog maar de vraag of die zachte lucht ook het noorden bereikt. Die kans is vrij klein, en daar blijft de neerslag waarschijnlijk gewoon in de vorm van sneeuw. Daar blijft het dan ook rond het vriespunt. 

Wat valt ons verder op? De wind. Aan de achterzijde van de depressie komt er ook een venijnig windveld te staan. Ik sluit zelfs niet uit dat het aan de Zeeuwse- en Zuid-Hollandse kust even gaat stormen uit het zuidwesten, terwijl er in de Limburgse heuvels zware windstoten mogelijk zijn. Misschien wel tot 100 km/u. Dit windveld trekt ook langzaam noordwaarts langs onze kust. Van de sneeuw blijft hier dus niet veel meer over.

Samenvattend: Eerst sneeuw, in een groot deel van het land overgaand in regen. 

Zijn we er dan al? Nee, want maandag kan het in een deel van het land opnieuw zeer interessant worden met sneeuwval. Toch is het nog te vroeg om daar nu al iets over te zeggen, maar ik blijf uiteraard op post, al ga ik zelf natuurlijk ook even buiten spelen morgen.

Ik denk dat ik morgenochtend wel met een update kom. 

Pas op in het verkeer morgen.

Nederland
 

Sneeuw in Borne (Foto: Drizzt_doUrden)

Ook sneeuwbuien in Borne. Drizzt_DoUrden maakte gisteravond dit winterse plaatje. (Foto: Drizzt_DoUrden)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bosz opnieuw onderuit met Dortmund

De donkere wolken stapelen zich op voor Borussia Dortmund. De ploeg wist ook zaterdag niet te winnen. Werder Bremen was te sterk: 1-2.

Borussia Dortmund is onder leiding van Peter Bosz bezig aan een dramatische reeks een zaterdag is daar geen verandering in gekomen. In eigen huis wist het niet te winnen van Werder Bremen.

De laagvlieger uit de Bundesliga kwam na iets minder dan een halfuur spelen op voorsprong door een treffer van Maximilian Eggestein. De aanvaller kwam vanaf de rechterkant naar binnen en haalde vervolgens fraai uit met zijn linkerbeen.

Hierdoor moest Borussia Dortmund in de achtervolging. Maar de thuisploeg slaagde er amper in om kansen te creëren. De ploeg van Bosz speelde matig en kreeg de eerste helft geen uitgespeelde mogelijkheden.

Dortmund werd door het thuispubliek getrakteerd op een fluitconcert en het was duidelijk dat er de tweede helft iets moest gebeuren. Bosz liet Raphaël Guerreiro en Andriy Yarmolenko achter in de kleedkamer en stuurde Nuri Şahin en Andre Schürrle het veld in.

Veel beter ging het echter niet. Toch kwam Borussia Dortmund op gelijke hoogte. Pierre-Emerick Aubameyang zorgde na iets minder dan een uur spelen voor de gelijkmaker. Daarmee kreeg de ploeg hoop en Dortmund ging op zoek naar de voorsprong.

Maar het was Werder Bremen dat opnieuw op voorsprong kwam. Theodor Gebre Selassie kopte raak en zorgde daarmee voor de 1-2. Via Shinji Kagawa had Dortmund niet veel later op gelijke hoogte moeten komen, maar de middenvelder liet een grote mogelijkheid onbenut door de bal op de doellijn tegen Aubameyang aan te schieten.

Bayern München kroonde zich zonder de geblesseerde Arjen Robben tot 'herbstmeister' na een 1-0 zege in de uitwedstrijd bij het Eintracht Frankfurt van Jetro Willems.

Arturo Vidal zorgde in de twintigste minuut met het hoofd voor de winnende treffer. Door het 2-2 gelijkspel van RB Leipzig heeft de Rekordmeister nu een voorsprong van acht punten op de nummer twee

Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië

Een Nederlands fotomodel is donderdag in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, om het leven gekomen na de val van een balkon. Het gaat om de negentienjarige Ivana Smit.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zaterdag de dood van de vrouw. Het departement staat in contact met haar familie. Ook heeft het ministerie navraag gedaan bij de lokale autoriteiten over de toedracht van de gebeurtenis. Daarop zijn nog geen antwoorden gekomen. Deze worden ergens begin volgende week verwacht.

Volgens lokale media viel Smit van een balkon op de twintigste verdieping van een flatgebouw. Zij zou op de zesde verdieping terecht zijn gekomen en op slag dood zijn geweest. De vrouw zou naast de Nederlandse ook de Belgische nationaliteit hebben.

Update 18.37  uur
Volgens het AD werd het model naakt gevonden en was er alcohol in haar bloed aanwezig. Haar familie weigert te geloven in een ongeluk, waar de politie vanuit gaat. 

Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië
Nederlands fotomodel omgekomen in Maleisië (Foto: BuzzE)

Geen succes voor Wiggins in roeiwedstrijd

Bradley Wiggins heeft vandaag zijn debuut als roeier. De winnaar van de Ronde van Frankrijk in 2012 en winnaar van vijf maal goud op de olympische spelen in het wielrennen, hoopt in 2020 mee toe doen aan de olympische spelen als roeier.

Vandaag was de eerste test voor Wiggins. Bij het Britse kampioenschap indoor kwam hij niet verder dan een 21ste plaats. Ook de tijd van 6.22.5 viel tegen voor de 37-jarige Brit. Volgens kenners moet Wiggins zo'n 25 seconden sneller zijn wil hij een kans maken op een plek in de olympische boot bij de Britten. Adam Neil won de wedstrijd in 5:48.2.

Wiggins begon goed aan zijn race over 2000 meter, maar in het laatste deel van de wedstrijd viel hij nog behoorlijk ver terug. De ex-wielrenner maakte in het begin van de race ook nog een beginnersfout. Toen een jurylid een opmerking maakte tegen een roeier naast hem stopte Wiggins even met roeien.

Uitslag:
1. Adam Neill GB Rowing Team 01:27.9 (34) 01:28.7 (33) 01:28.1 (33) 01:23.4 (40) 05:48.2
2. Tom Jeffery GB Rowing Team 01:29.6 (31) 01:29.5 (30) 01:28.9 (31) 01:25.0 (37) 05:53.0
3. Matthew Rossiter GB Rowing Team 01:30.3 (34) 01:30.0 (33) 01:29.0 (34) 01:24.0 (40) 05:53.3
4. Callum Mcbrierty GB Rowing Team 01:29.6 (34) 01:30.2 (33) 01:29.6 (33) 01:27.7 (34) 05:57.0
5. Tom Barras GB Rowing Team 01:30.3 (32) 01:30.0 (31) 01:30.1 (31) 01:27.4 (32) 05:57.8

21. Bradley Wiggins 01:31.5 (35) 01:33.7 (33) 01:37.2 (30) 01:40.1 (29) 06:22.5

Groots afscheid Johnny Hallyday

Honderdduizenden mensen hebben in in Parijs afscheid genomen van rockster Johnny Hallyday, die deze week op 74-jarige leeftijd stierf. De wagen met de witte grafkist van de 'Franse Elvis' reed met een escorte van honderden bikers over de Champs-Élysées.

Toeschouwers reageerden zaterdag soms geëmotioneerd: mensen huilden, zongen of hadden afbeeldingen van de zanger meegenomen. De politie schatte dat tussen de 800.000 en een miljoen mensen waren afgekomen op de rouwstoet met de rockster, die afgelopen woensdag overleed aan de gevolgen van longkanker.

Hallyday, die in het echt Jean-Philippe Smet heette, verkocht meer dan 110 miljoen platen, voornamelijk in Frankrijk. Ook acteerde hij in enkele films, onder andere van regisseur Jan-Luc Godard. Tal van politici en showbizzfiguren woonden zaterdag de plechtigheden bij. Het ging onder meer om oud-presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande.

Ook zittend president Emmanuel Macron ontbrak niet. Hij woonde een plechtigheid bij in de Madeleine-kerk en speechte later buiten het gebedshuis. De president noemde Hallyday in zijn toespraak meer dan een zanger. "Hij maakte onderdeel uit van onszelf en van Frankrijk", aldus Macron.

Hallyday krijgt zijn laatste rustplaats op het Caribische eiland Sint-Bartholomeus, waar hij een villa had.

Veel belangstelling afscheid Johnny Hallyday
Groots afscheid Johnny Hallyday (Foto: BuzzE)

Noppert en Harms beginnen Finders Dart Masters met zege

Dag twee van de Finders Dart Masters. In de middag namen de verliezers van vrijdagavond het op tegen de geplaatste spelers. Voor Danny Noppert, Willem Mandigers en Welsey Harms houdt het in dat ze zaterdag twee keer in actie moeten komen. 

Noppert speelde goed en won met 5-2 van Cameron Menzies uit Schotland. Als Noppert vanavond ook Conan Whitehead kan winnen, dan mag hij zondag aantreden in de kwartfinales. Ook Wesley Harms begon met een zege. Hij won met 5-3 van Dennis Olde Kalter. Om groep E te winnen moet hij vanavond de Belg Andy Baetens zien te verslaan. 

Voor Willem Mandigers begon het toernooi minder goed. Hij verloor met 4-5 van landgenoot Richard Veenstra. Mandigers zal nu met grote cijfers van Michael Unterbuchner moeten winnen. De Duitser was vrijdagavond met 5-4 te sterk voor Veenstra, waardoor als Mandigers met grote cijfers van Unterbuchner weet te winnen alsnog groepswinnaar kan worden.  

In de groepen A, B, E en F is het vanavond een groepsfinale. In de groepen C, D, G en H wordt het rekenen geblazen, als het groepshoofd zijn tweede partij wel weet te winnen. 

Uitslagen Finders Dart Masters - groepsfase - speelronde II

# Speler   Speler Uitslag
A Mark McGeeney – Eng  (1) Andy Fordham – Eng 5-3
B Ross Montgomery – Sco  (8) Rick Hofstra – Neth 5-3
C Danny Noppert – Neth  (5) Cameron Menzies – Sco 5-2
D Willem Mandigers -Neth  (4) Richard Veenstra – Neth 4-5
E Wesley Harms – Neth  (3) Dennie Olde Kalter – Neth 5-3
F Jamie Hughes – Eng (6) Wouter Vaes – Neth 5-1
G Martin Adams – Eng (7) Scott Waites – Eng 4-5
H Geert De Vos  – Bel  (2) Glen Durrant – Eng 2-5
LA Deta Hedman – Eng  (1) Marjolein Noijens – Neth 4-1
LB Aileen de Graaf – Neth  (2) Lorraine Winstanley – Eng 4-2
YA Wessel Nijman – Neth Jarred Cole – Eng 2-4
YB Ramon Leferink – Neth Justin van Tergouw – Neth 0-4

Programma vanavond - vanag 19.00 uur - live bij RTVNH

C Danny Noppert – Neth (5) – Conan Whitehead – Eng
YA Wessel Nijman – Neth – Keane Barry – Rep Irl
B Ross Montgomery – Sco (8) – Scott Mitchell – Eng
LA Deta Hedman – Eng (1) – Sharon Prins – Neth
F Jamie Hughes – Eng (6) – Dean Reynolds – Wal
YB Ramon Leferink – Neth – Nathan Girvan – Sco
G Martin Adams – Eng (7) – Kyle McKinstry – N-Irl
E Wesley Harms – Neth (3) – Andy Baetens – Bel
LB Aileen de Graaf – Neth (2) – Ana. Dobromyslova – Rus
D Willem Mandigers -Neth (4) – Michael Unterbuchner – Ger
A Mark McGeeney – Eng (1) – Darius Labanuaskas – Lit
H Geert De Vos – Bel (2) – Jim Williams – Wal

Darter Durrant over overstap naar PDC: "Als ik Lakeside niet win, stap ik over"

Glen Durrant verloor zijn eerste partij op de Finder Darts Masters. Hij draait al jaren mee in de top van de BDO en won vorig jaar Lakeside. Al jaren wordt hem die ene belangrijke vraag gesteld: "Wanneer ga je naar de PDC?" Voor de camera van RTVNH gaf hij een helder antwoord. 

"Ik heb het heel duidelijk gemaakt dat de PDC mijn laatste uitdaging wordt. Ik speel dit jaar nog op het wereldkampioenschap op Lakeside. Ik heb daar een contract voor getekend. Als ik Lakeside win, blijf ik bij de BDO. Mocht ik de titel niet pakken, stap ik over naar de PDC", aldus de Engelsman.

Dit is een logische stap volgens commentator Jacques Nieuwlaat. De regerend wereldkampioen is namelijk niet de jongste meer en heeft bij de PDC nog nieuwe uitdagingen. "Bij de BDO heeft Glen de kans gekregen om uit te groeien tot de darten die hij nu is. Hij is loyaal geweest naar de bond toe. Nu kan hij verder kijken", aldus Nieuwlaat.

Durrant en alle andere eventuele andere overstappers mogen zich van 18 t/m 21 januari 2018 opmaken voor de Q-School van de PDC. Daar kan hij een tourkaart bemachtigen om zo deelname af te dwingen aan alle toernooien van de Pro Tour. 

Opnieuw zege voor Van der Poel

Zaterdag heeft Mathieu van der Poel de vierde wedstrijd van de DVV-Trofee in Essen gewonnen. Voor de renner van Beobank-Corendon was het de zestiende zege van het seizoen. Op de tweede plaats finishte Laurens Sweeck. Toon Aerts werd derde.

Na een rustperiode van twee weken stond bijna het volledige peloton vandaag weer aan de start. Met het oog op het wegseizoen koos Wout van Aert voor een langere rustperiode en David van der Poel verkoos een cross in Frankrijk.

In de eerste ronde reden Van der Poel, Aerts en Tom Meeusen vijf seconden weg bij de achtervolgers. Bij het ingaan van de tweede ronde versnelde Meeusen. Ploeggenoot Van der Poel liet een gaatje vallen en Meeusen kon enkele meters afstand nemen. De Belg reed echter met zijn stuur tegen een paaltje en moest door een kapotte rembeugel noodgedwongen van fiets wisselen met als gevolg dat hij de aansluiting met de kop verloor.

Op het einde van ronde twee versnelde Van der Poel en kwam solo aan kop. Sweeck probeerde de oversteek naar Van der Poel te maken maar dit lukte pas in de vierde ronde. Pas na verschillende aanvalspogingen wist Van der Poel de renner van ERA-Circus weer te lossen. De Nederlander reed onbedreigd naar de finish en boekte zijn zestiende overwinning van het seizoen. Sweeck wist de tweede plaats te behouden en Telenet-Fidea renner Aerts werd derde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd opnieuw een prooi voor Sanne Cant. De regerend wereldkampioene versloeg Nikki Brammeier en Katie Compton. Voormalig wereldkampioene veldrijden, mountainbiken én op de weg Pauline Ferrand-Prévot maakte voor het eerste dit seizoen haar opwachting in een cross. De Française werd vierde.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Corné van Kessel (NED)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Jens Adams (BEL)
8. Tom Meeusen (BEL)
9. Tim Merlier (BEL)
10. Jim Aernouts (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Nikki Brammeier (GBR)
3. Katie Compton (USA)
4. Pauline Ferrand-Prévot (FRA)
5. Loes Sels (BEL)
6. Sophie De Boer (NED)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Evie Richards (GBR)
9. Ceylin Del Carmen (NED)
10. Kim Van De Steene (BEL)

Van Dam grijpt naast eindzege in Dubai

Anne van Dam is er niet in geslaagd de Dubai Ladies Classic op haar naam te schrijven. De 22-jarige Nederlandse golfster begon als leidster aan de slotdag, maar na een ronde van 71 (-1) kwam ze uit op een score van 275 (-13) slagen en werd daarmee vierde.

De winst in Dubai ging naar Angel Yin. De Amerikaanse kwam uit op een totaal van 273 slagen, dat was evenveel als de Zuid-Koreaanse Kim In-kyung en de Française Céline Herbin. In de playoff was de Amerikaanse op de tweede hole net wat beter dan de Zuid-Koreaanse en de Française.

Van Dam verdiende met haar vierde plaats in Dubai iets meer dan 19.000 euro en komt daarmee op de vijfde plaats in het eindklassement van de Europese tour. De Nederlandse mag daardoor in ieder geval aankomend jaar drie van de majors spelen.

Patapon 2 Remastered aangekondigd

Sony heeft Patapon 2 Remastered aangekondigd na de openingsceremonie van PlayStation Experience. De vrolijke game met de meest ritmische besturing en mee'zing'-gehalte ooit komt in 2018 naar PlayStation 4.

Patapon 2 is een ritmisch gebaseerd 2D-actiespel dat nu geremastered wordt in 1080p voor alle PS4's en dynamische 4K-resolutie voor PS4 Pro. In het spel moeten spelers de kleurrijke Patapons leiden, een dappere en nobele stam die zich nu in een onbekend land bevindt, door te vechten tegen het andere leger en monsters. De aparte gameplay zit 'm in de besturing. Achter elke knop op de controller zit een verschillend trommelgeluid. Door ritmisch op de knoppen te drukken geef je de patapons opdracht om te marcheren, aan te vallen en te verdedigen. Elke speciale vaardigheid heeft weer zijn eigen vaste ritme.

Patapon 2 Remastered - Action (Foto: Sony)

Chelsea onderuit bij West Ham United

Chelsea heeft zaterdag punten laten liggen op bezoek bij West Ham United. The Hammers wonnen het duel met 1-0.

Chelsea kan niet profiteren van het treffen tussen Manchester City en Manchester United, de nummer één en twee van de Premier League. De ploeg heeft zaterdag zelf punten laten liggen tegen West Ham United.

Voor de vierde keer dit seizoen ging de ploeg van Antonio Conte onderuit. Chelsea had het lastig tegen West Ham United en kwam al snel op achterstand. Na zes minuten spelen was het Marko Arnautovic die de score opende. De aanvaller kreeg in het strafschopgebied ruimte om te schieten en haalde succesvol uit.

Daarmee had West Ham een verrassende voorsprong te pakken en moest Chelsea gas geven om terug te komen in de wedstrijd. De ploeg slaagde er echter niet in om iets terug te doen. Chelsea creëerde weinig kansen en kon amper gevaarlijk worden voor het doel van West Ham United.

De grootste kans kwam op naam dan Eden Hazard, maar de aanvaller liet in de tweede helft een goede mogelijkheid onbenut. Door de defensieve opstelling van West Ham kwam Chelsea niet tot grote mogelijkheden en de thuisploeg hield knap stand.

Van der Wissel vervangt Steenbakkers op WK handbal

Handbalster Pearl van der Wissel is door bondscoach Helle Thomsen alsnog opgeroepen voor het WK handbal, dat maandag in de achtste finales speelt tegen Japan speelt. Van der Wissel, opbouwspeelster bij de Deense club Odense HC vervangt linkerhoekspeelster Angela Steenbakkers.

"We hebben een allround-speelster nodig in de opbouwrij. Japan zal met een offensieve dekking spelen. Pearl is goed in één-tegen-één situaties'', legde bondscoach Thomsen haar beslissing uit. 

Van der Wissel kwam meer dan 200 keer uit voor Oranje, maar stopte in 2012 als international. Vorig werd de 33-jarige handbalster opgenomen in de voorselectie van het EK handbal, maar viel ze uiteindelijk af. Dat gebeurde dit jaar opnieuw, maar nu mag Van der Wissel zich alsnog opmaken voor een optreden op een eindtoernooi.

De evolutie van Shadow of the Colossus in drie generaties

Dat PlayStation-topper Shadow of the Colossus een volledige remake op PlayStation 4 krijgt wisten we al, maar er is nu een compilatie gemaakt waarin alle drie versies (PS2, PS3, PS4) naast elkaar worden gelegd. Hierdoor worden de verschillen pas echt goed duidelijk.

Zoals eerder al vermeld krijgen PlayStation 4 Pro-bezitters nog wat extra mogelijkheden op het gebied van performance. Zo kan de game op de Pro draaien in twee modi: performance en cinematic, respectievelijk een 1080p60-modus en een (dynamische) 4k30-modus met HDR-features. 

Balkenende: enquête Irak was beter geweest

Het was beter geweest als de Tweede Kamer zelf de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003 had onderzocht. Oud-premier Jan-Peter Balkenende (CDA), die zich lang verzette tegen zo'n parlementaire enquête, vindt het bij nader inzien jammer dat die er niet is gekomen.

Het demissionaire kabinet-Balkenende I verleende destijds 'politieke steun' aan de invasie en hield vol dat het volkenrecht die toeliet. Onder zware druk en na allerlei onthullingen die daarover twijfel zaaiden, liet de toenmalige premier het kabinetsbesluit uiteindelijk onderzoeken door een onafhankelijke commissie. De oppositie bleef tevergeefs een parlementaire enquête eisen.

Balkenende geeft de oppositie achteraf gelijk, zei hij in de politieke radiotalkshow Kamerbreed. De drempel om tegen een enquêtecommissie te liegen is hoger, want dat is meineed.

Hoge uitzondering

De oud-premier blikte in Kamerbreed bij hoge uitzondering terug op zijn ambtsperiode. Met commentaar op zijn opvolgers is hij nog minder kwistig, zei hij. Wel hield hij een pleidooi voor verdere Europese samenwerking, als kanttekening bij de kritische noten die het CDA tegenwoordig over de Europese Unie kraakt. Verdere integratie in het energie- en vluchtelingenbeleid en het milieuvriendelijker maken van de economie is nodig, zei Balkenende.

Het vergroenen van de economie heeft de oud-premier sowieso gegrepen. Het nieuwe kabinet, waarvan het CDA weer deel uitmaakt, mag op dat vlak "nog wel een tandje bijzetten", zei hij.

Balkenende: enquête Irak was beter geweest
Balkenende: enquête Irak was beter geweest (Foto: ANP)

Ajax heeft Wöber en Huntelaar terug voor topper tegen PSV

Ajax kan zondag in de kraker tegen PSV (thuis) weer een beroep doen op Maximilian Wöber en Klaas Jan Huntelaar. Amin Younes is er nog niet bij.

De Amsterdammers brachten zaterdagmiddag via de officiële kanalen de wedstrijdselectie naar buiten. Achter de naam van Wöber stond deze week een vraagteken, omdat hij tegen FC Twente geblesseerd was geraakt. Net als de Duitser is ook Huntelaar wedstrijdfit.

Younes is dat nog niet. Hij kampt al een aantal weken met een knieblessure. Ajax mist verder ook Nick Viergever, Daley Sinkgraven en Vaclav Cerny. De ploeg van trainer Marcel Keizer staat na veertien Eredivisieduels al tien punten achter koploper PSV, dat alleen van sc Heerenveen (2-0) niet won.

Volledige Ajax-selectie: Onana, Van Leer, Veltman, De Ligt, Wöber, Orejuela, Zeefuik, Van de Beek, Ziyech, Eiting, Schöne, Frenkie de Jong, Siem de Jong, Neres, Huntelaar, Dolberg, Kluivert, Johnsen.

Pinturault zegeviert op reuzenslalom

Alexis Pinturault heeft de wereldbekerwedstrijd op de reuzenslalom voor mannen in Val d'Isère op zijn naam geschreven. Voor de Fransman was het zijn twintigste WB-zege en de tiende op deze discipline.

De Duitser Stefan Luitz gaf 0,28 toe en werd tweede. De Oostenrijker Marcel Hirscher eindigde als derde op 0.54. Hirscher ging na de eerste run nog aan de leiding, maar kon zijn voorsprong niet vasthouden doordat hij te veel fouten maakte in de tweede manche.

PlayStation-topman hint naar mogelijkheid veranderen PSN-naam

Afgelopen nacht tijdens PSX heeft PlayStation-baas Shawn Layden gehint naar een toekomstige mogelijkheid voor spelers om hun PSN-naam te veranderen. Dit is de naam waarmee gamers bekend staan op het PlayStation-netwerk.

Het is een wens die veel gamers al jaren koesteren, en een discussie die vrijwel ieder jaar weer opnieuw aangeslingerd wordt. Toen Layden geïnterviewd werd en het onderwerp weer aan bod kwam, grapte hij dat 'elfjes op de noordpool er aan werken'. Later gaf hij aan dat deze wijziging een stuk complexer is dan de meeste mensen denken. Verder bleef Layden ietwat vaag in zijn bewoordingen, maar zei hij nog wel dat hij hoopte dat op PSX 2018 de vraag niet weer gesteld hoeft te worden.

Robbertje vechten in Knockout League op PSVR

Nog meer goed nieuws voor PlayStation VR-bezitters: boksspel Knockout League verschijnt voor de PS VR. Dat maakte ontwikkelaar Grab Games bekend tijdens de PSX vanmorgen. Het spel verscheen eerder al voor pc.

Knockout League is een arcade-stijl boksgame waarin je het in VR opneemt tegen allerlei vage figuren. De gameplay laat jou geheel naar eigen invulling spelen, waarbij naast klappen uitdelen ook bewegen en ontwijken belangrijke rollen spelen. Een releasedatum hebben we nog niet gekregen. 

Days Gone mikt nog steeds op 2018 release

Sony Interactive Entertainment-topman Shuhei Yoshida heeft in een interview tijdens de PlayStation Experience bevestigd dat Days Gone, de action/adventure survival/horror-game van Syphon Filter-ontwikkelaar SIE Bend Studio, nog altijd gepland staat voor een release in 2018.

We hebben alweer enkele maanden niets gehoord van Days Gone, hoewel we op E3 van dit jaar wel weer een gameplay-demo voorgeschoteld kregen. Helaas is er ook geen nieuwe informatie over de game naar buiten gekomen op PSX, maar het is in ieder geval goed om te horen dat de game nog op schema ligt. Hieronder nog even de trailers die we tot nu toe te zien kregen van de game.

 

Skiester Flury pakt eerste WB-zege

Voor het eerst in haar loopbaan heeft de Zwitserse skiester Jasmine Flury een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Voor eigen publiek won Flury de Super G in St.Moritz.

Flury bleef haar landgenote Michelle Gisin 0.10 voor. Tina Weirather uit Liechenstein, die de eerste Super G van het seizoen gewonnen had, werd op 0.16 derde.

Mikhaela Shiffrin en Lindsey Vonn stelden teleur. De Amerikaanse vrouwen werden respectievelijk veertiende en zeventiende.  Julia Mancuso skiede haar eerste race sinds maart  2015 na een heupblessure en -operatie , ze haalde echter de finish niet.

Rick and Morty: Virtual Rick-ality komt naar PSVR

Adult Swim Games heeft tijdens PSX bekendgemaakt dat hun Rick and Morty-game ook naar PlayStation VR komt ergens volgend jaar. De game kwam eerder al uit voor pc.

In het spel vervul je de rol als een kloon van Morty en mag je Rick helpen met zijn bizarre experimenten terwijl je verschillende dimensies doorkruist, waar je puzzels moet oplossen of gewoon willekeurig kan rondklooien in allerlei verschillende VR-omgevingen. Een exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Komende week veel vallende sterren te zien

De grootste meteorenzwerm van het jaar, de Geminiden, dient zich komende week aan. In tegenstelling tot vorig jaar stoort de maan dit jaar amper. Bij helder weer zijn tijdens de nacht van woensdag op donderdag en tijdens de nacht van donderdag op vrijdag 80 à 90 vallende sterren per uur waar te nemen. Vooralsnog verwachten de meteorologen van Weeronline voor volgende week een wisselend bewolkt weerbeeld. Opklaringen zijn goed mogelijk, maar er trekken ook wolken en buien over.

Wie 's nachts gaat kijken naar de Geminiden doet er goed aan een dikke jas aan te trekken. De nachtelijke temperatuur ligt komende week net boven het vriespunt. Het waait stevig door, waardoor het voor het gevoel behoorlijk koud is. De gevoelstemperatuur ligt rond -2 graden.

De Geminiden is een meteorenzwerm die jaarlijks zeer veel vallende sterren per uur oplevert. Vanaf 11 december neemt het aantal meteoren flink toe en wordt het de moeite waard om te kijken. Er zijn dan rond 3 uur ’s nachts zo’n 30 vallende sterren per uur te zien. In de nacht van 12 op 13 december loopt dit aantal op naar zo’n 50 per uur en tijdens de pieknachten van 13 op 14 december en 14 op 15 december zijn zelfs 80-90 vallende sterren per uur te zien. De nachten daarna neemt het aantal vallende sterren weer af.

Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Vanaf zonsondergang tot zonsopkomst staat het sterrenbeeld Tweelingen boven de horizon. Naarmate Gemini hoger aan de hemel komt te staan zullen er meer vallende sterren te zien zijn. Aan het einde van de nacht komt de maan op, waardoor de kans om vallende sterren te zien iets afneemt. Er is slechts een dunne schil van de maan te zien en dus verspreidt de maan weinig verstorend licht.

Wat is een vallende ster?
Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Komende week veel vallende sterren te zien (Foto: SplitShire)
Komende week veel vallende sterren te zien (Foto: SplitShire)

'Minder hulp dementerenden op wachtlijst'

Dementerende ouderen krijgen mindere zorg als ze op wachtlijst voor een verpleeghuis staan. Dit blijkt uit onderzoek van De Monitor (KRO-NCRV) en dagblad Trouw naar de verpleeghuiszorg.

Het verschijnsel staat bekend als de zorgval. Ouderen die op een wachtlijst staan komen terecht in de Wet Langdurige Zorg en moeten hierdoor zorg inleveren terwijl ze dat thuis juist nog wel nodig hebben en ook meer voor betalen.

In een enquête van De Monitor, die is ingevuld door 360 casemanagers dementie, geeft ruim 68 procent aan dat de overgang naar de verpleeghuiszorg problematisch verloopt. Casemanagers dementie zijn de regelaars in de zorg die ervoor zorgen dat ouderen met dementie de juiste hulp krijgen. Volgens hen moeten mensen gemiddeld vijf uur zorg per week inleveren als ze onder de Wet Langdurige zorg vallen. Dat houdt dus in dat ze vijf uur minder te verdelen hebben over de verpleging, huishoudelijke hulp en hun dagbesteding.

'Minder hulp dementerenden op wachtlijst'
'Minder hulp dementerenden op wachtlijst' (Foto: ANP)

Michelinster is geen garantie voor rijkdom

Nederland telt al vier jaar twee restaurants met drie Michelinsterren. Het zijn De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle. Of daar verandering in komt, wordt maandag duidelijk. Dan presenteert Michelin in het DeLaMar Theater in Amsterdam zijn nieuwe gids.

Nederland telt 105 sterrenrestaurants. Naast de twee driesterrenrestaurants, zijn er negentien met twee sterren en 84 met één Michelinster. Volgens kenners maken drie zaken kans op een derde ster. Dat zijn Librije's Zusje en Ciel Bleu in Amsterdam en Tribeca in Heeze. Die laatste zaak was nog maar vier maanden open en werd meteen bekroond met twee Michelinsterren.

Een ster betekent vaak een hogere omzet. Maar ook hogere kosten. De Belgische zakenkrant De Tijd inventariseerde twee jaar geleden de financiële situatie van toprestaurants bij de zuiderburen. Daaruit bleek dat ruim de helft van de Belgische gastronomische top twintig een zwakke tot slechte financiële gezondheid had. Uit de hand gelopen personeelskosten waren daar vaak oorzaak van.

Hele dag in de keuken

,,Bij de restaurants met drie sterren is een flinke ploeg mensen de hele dag in de keuken bezig met de assemblage van gerechten, zeg maar de voorbereiding", zegt Guido Verschoor, senior-adviseur bij horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners in Warmond. Bovendien kiest de chef-kok in het topsegment voor bijzondere en daardoor dure ingrediënten.

Allemaal kostenverhogend. Maar dat zie je dan ook weer terug in de menuprijs. Bij een eensterrenzaak ben je gemiddeld voor 100 à 120 euro klaar, weet Verschoor. Wil je luxer dan begin je in Nederland met 300 euro per persoon. In het buitenland zijn de prijzen nog hoger.

Rijk

Bekroning met een Michelinster betekent niet automatisch dat je daar rijk van wordt. Beroemde koks doen er vaak van alles naast, zoals kookboeken schrijven, workshops geven of op tv verschijnen. Verschoor: ,,Er zijn ook chefs die volledig voor het eten gaan, zonder concessies voor de kwaliteit. Het is buffelen met lange dagen. En verlies je een ster dan betekent dat omzet- en gezichtsverlies."

Volgens Verschoor is een topkok niet per definitie ook een goede ondernemer. Met wie het bijna mis ging is de Deense chef-kok René Redzepi. Zijn zaak Noma in Kopenhagen ging in 2011 bijna failliet door een te dure verbouwing.

Zijn er nog trends in het topsegment? ,,Ja. Korter aan tafel", zegt Verschoor. ,,Niet meer om 19.00 uur binnenkomen en om middernacht naar buiten waggelen. In de VS en Engeland zijn er nu shifts van hooguit 2,5 uur."

Michelinster is geen garantie voor rijkdom
Michelinster is geen garantie voor rijkdom (Foto: ANP)

Britse minister bezoekt Iran

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is zaterdag in Iran aangekomen. Op zijn programma staan gesprekken met zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif, president Hassan Rouhani, secretaris Ali Shamkhani van de Iraanse nationale veiligheidsraad. Onderwerpen zijn de bilaterale betrekkingen, regionale kwesties en internationale ontwikkelingen, aldus het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Een heikel punt is het lot van de Iraans-Britse hulpverleenster Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Zij is tot vijf jaar gevangenis veroordeeld na schuldig te zijn bevonden aan een samenzwering voor omverwerping van de Iraanse geestelijkheid. Zondag moet zij opnieuw voor de rechter komen. Door onhandige uitspraken van Johnson wacht haar mogelijk een zwaardere straf.

Britse minister bezoekt Iran
Britse minister bezoekt Iran (Foto: ANP)

Timmer zet punt achter wielrencarrière

Albert Timmer had nog een contract voor 2018, maar toch zet de wielrenner toch een punt achter zijn professionele carrière. De renner van Sunweb gaat de komende tijd nadenken over een nieuwe carrière binnen of buiten het wielrennen, zo meldt zijn Sunweb op de website.

Timmer maakt al sinds 2007 deel uit van Team Sunweb, dat toen nog als Skil-Shimano door het leven ging. De 32 jarige Nederlander zou in totaal zeven keer aan de start komen van de Tour de France. Ook kwam hij drie keer aan de start van de Ronde van Italië en één keer aan de Ronde van Spanje.

"Ik heb het gevoel dat ik er het maximale heb uitgehaald en ik ben heel trots op wat we samen hebben bereikt. Ik ben dankbaar dat ik onderdeel heb mogen zijn van zoveel successen die ik niet voor mogelijk had gehouden,"
 laat Timmer weten op de website van de ploeg.

In 2015 werd de Nederlander geopereerd aan hartritmestoornissen. "Sindsdien heb ik geworsteld om met vol vertrouwen op de fiets te stappen en nu voel ik dat het een goed moment is om me volledig op vrienden, familie en mijn dochtertje te richten, met wie ik te weinig tijd heb doorgebracht."

Timmer zet punt achter wielrencarrière (Pro Shots / George Deswijzen)
Timmer zet punt achter wielrencarrière (Pro Shots / George Deswijzen)

EK afstanden gewoon in Kolomna

Begin volgende maand wordt het Europees kampioenschap afstanden gewoon in het Russische Kolomna gehouden. Het is voor het eerst dat de EK afstanden worden gehouden.

Ondanks de straffen die het internationaal olympisch comité aan veel Russische sporters en officials heeft opgelegd vanwege dopingfraude, ziet de internationale schaatsunie geen reden om het toernooi niet meer in Rusland te houden.

Overigens worden de dopingtests bij de EK afstanden gedaan door niet-Russische instanties. 

Hamas-leden gedood door luchtaanvallen Israël

Door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zaterdag twee strijders van Hamas om het leven gekomen, heeft een zegsman bij de militante Palestijnse meegedeeld. Volgens Israël werden twee werkplaatsen waar wapens werden gebouwd, een opslagplaats voor wapens en een militair gebouw bestookt. De aanvallen waren een antwoord op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op steden in Israël op vrijdag.

Palestijnse groepen hadden vrijdag een "dag van woede" uitgeroepen als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Bij botsingen met Israëlische militairen aan de grens met Gaza waren vrijdag ook al twee Palestijnen omgekomen; op de bezette Westelijke Jordaanoever vielen tientallen gewonden.

Israël beschouwt heel Jeruzalem als zijn hoofdstad. De Palestijnen willen in het oostelijke deel van de stad de hoofdstad van een toekomstige eigen staat vestigen.

Hamas-leden gedood door luchtaanvallen Israël
Hamas-leden gedood door luchtaanvallen Israël (Foto: ANP)

Tientallen ongevallen door gladheid

Het winterse weer leidde in de nacht van vrijdag op zaterdag verspreid over het hele land tot ruim dertig ongevallen. Zaterdagochtend kwamen er nog acht meldingen van ongelukken bij, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). De meeste ongelukken waren in het oosten van het land, maar ook op de A7 tussen Purmerend en Hoorn waren enkele glijpartijen.

In het oosten van het land zijn zaterdagochtend veel snelwegen bedekt met vers een pak sneeuw. Plaatselijk ligt er 12 centimeter sneeuw. De wegen rond Arnhem zijn helemaal wit. Onder meer De Veluwe, de Sallandse Heuvelrug en in de Achterhoek en Limburg zijn bedekt met een witte deken, meldt Weeronline.

Rijkswaterstaat heeft sinds vrijdagmiddag al 4,5 miljoen kilo zout op de wegen gestrooid en is nog steeds bezig.

Het KNMI heeft in het oosten en zuiden van het land code geel ingesteld. Het weerinstituut waarschuwt vooral landinwaarts voor gladheid. In het hele land trekken pittige winterse buien over met (natte) sneeuw, hagel, en plaatselijk onweer van het noordwesten naar het zuidoosten.

Tientallen ongevallen door gladheid
Tientallen ongevallen door gladheid (Foto: ANP)

Van Ginkel over Chelsea: "Dat zou best kunnen"

Marco van Ginkel is benieuwd welke toekomstplannen Chelsea met hem heeft. De Engelsen verhuren hem dit seizoen opnieuw aan PSV.

Oud-speler Paulo Ferreira, die tegenwoordig voor het loan department van Chelsea werkt, was in oktober bij de thuiswedstrijd van PSV tegen Heracles Almelo (3-0). Van Ginkel scoorde toen twee keer. "Dat was wel een goede timing", aldus de 25-jarige middenvelder in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Chelsea heeft talloze spelers onder contract staan die worden verhuurd en uiteindelijk nooit in het eerste elftal zullen spelen. "Het kan best ja, dat Chelsea me alleen nog houdt voor de handel", beseft Van Ginkel. "Maar toch: ze geven niet de indruk dat ze me links laten liggen."

Van Ginkel speelde vier officiële duels in het shirt van The Blues. "Ik kom nu bij PSV niet pas na de winterstop binnen, zoals de vorige twee keer. Het is ook duidelijk welke kant mijn ontwikkeling opgaat als middenvelder. Verbindingsspeler zijn, past me het beste." PSV deed afgelopen zomer tevergeefs een poging om de speler definitief vast te leggen.

De Ligt denkt niet aan Barcelona: "Is op zich geen nieuws"

Matthijs de Ligt voelt zich vereerd dat hij onlangs werd gelinkt aan Barcelona, maar de Ajax-verdediger kan er verder weinig mee.

"Zolang het geruchten zijn, denk ik er verder niet over na. Als zoiets in een krant staat, wil dat niet zeggen dat Barcelona de volgende dag aan de telefoon hangt", zegt De Ligt in Het Parool. "Bovendien: élke club in Europa kent élke speler en élk talent wordt gevolgd. Dus dat is op zich geen nieuws."

"Het wordt pas serieus, als zo'n club contact opneemt en zegt: we hebben een plan met jou. Dat is niet het geval." De Ligt brak vorig seizoen door in het eerste elftal van Ajax en hij heeft inmiddels veertig duels gespeeld. Daarin scoorde hij vijf keer. De 18-jarige De Ligt, die bij zijn debuut in september 2016 meteen al scoorde, zegt bij Ajax niks te klagen te hebben. "Op één ding na dan: ik ben nog geen kampioen geworden." Hij verlengde in augustus zijn contract in Amsterdam tot medio 2021.

UEFA bestraft Zenit voor 'racistisch gedrag'

Zenit Sint-Petersburg is door de UEFA op de vingers getikt vanwege een spandoek waarmee Ratko Mladic werd vereerd.

Zenit speelde op 23 november in de Europa League een thuiswedstrijd tegen het Macedonische FK Vardar. Fans van de Russische thuisploeg hadden achter het doel een spandoek hangen waarop Mladic een Servische held werd genoemd. De oud-legerleider was een dag eerder door het Joegoslaviëtribunaal tot levenslang veroordeeld wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

De UEFA oordeelde dat Zenit zich schuldig heeft gemaakt aan 'racistisch gedrag'. De club moet bij de volgende thuiswedstrijd op dezelfde plek een spandoek plaatsen met de tekst '#EqualGame' en het UEFA-logo. Bovendien blijft dat deel van het stadion dan leeg. Russische fans staken tegen Vardar ook vuurwerk af en de club moet een boete van 10.000 euro betalen.

In de Europa League eindigde Zenit Sint-Petersburg bovenaan in groep L. In de tweede ronde, waarvoor komende maandag de loting is, spelen de Russen daardoor op 15 februari de uitwedstrijd en de return is precies een week later in eigen stadion.

Pokémon Go heeft Gen 3 en dynamisch weersysteem gekregen

Niantic is begonnen met Gen 3 los te laten in Pokémon Go. Ook is er een nieuw weersysteem geintroduceerd waardoor in verschillende weersomstandigheden weer andere type Pokémon voordelen hebben.

Gen 3 is niet zo heel enorm, maar toch heeft Niantic niet meteen alle Pokémon beschikbaar gemaakt. Maar er zijn weer genoeg schaduwen te zien op je PokéRadar. Het nieuwe dynamsiche weersysteem geeft bijvoorbeeld Pokémon van het type elektrisch, water en bug bonussen in aanvallen als het regent. Als toch eens onverhoopt de zon schijnt in Nederland is een vuuraanval van Charizard weer sterker dan normaal in het spel dat weerdetails ophaalt van het internet. Als je bevoordeelde Pokémon vangt tijdens het weer waarin ze het best gedijen dan krijg je ook extra stardust.

De update voor Pokémon Go geeft de mogelijkheid een party samen te stellen waardoor je bij een gymaanval meteen een juist setje klaar hebt staan in plaats van je Pokémon ter plekke te organiseren. Ook is het maximaal aantal plekken in je Pokémon Storage vergroot, van 1000 plekken naar 1500. Deze moet je zoals gewoonlijk wel met Coins upgraden.

Pokemon Go Gen 3 Pokemon Go Weather

Meer gameplay Soul Calibur 6

Bandai Namco had na gisteren nog een nieuwe gameplaytrailer voor Soul Calibur 6 voor PlayStation Experience in elkaar gezet. Je gaat geen nieuwe personages zien, maar vrouwen met zwaard en schild zijn altijd tof om naar te kijken.

Soul Calibur 6 gebruikt de Unreal Engine 4. In het roster gaan we in ieder geval bekende personages als Mitsurugi en Sophitia vinden, maar er komen ook nieuwkomers in de arena. De gameplay is aangepast met onder andere het Reversal Edge-systeem. Hiermee kunnen spelers switchen tussen aanval en verdediging. Wanneer de Reversal Edge geactiveerd is kun je verdedigen zonder dat de tegenstander je block kan breken en meteen erna kun je een krachtige tegenaanval doen.

Soul Calibur 6 komt in 2018 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Als dolfijnen Jupiter & Mars de zeewereld redden in VR

Indie-ontwikkelaar Tigertron, bekend van het spel Lumines, heeft tijdens PlayStation Experience Jupiter & Mars aangekondigd via een trailer tijdens de show.

Jupiter & Mars is een spel dat in een nabije toekomst afspeelt, waarin we niet zo heel goed zijn omgegaan met het milieu. Je speelt de dolfijn Jupiter, die extra sterke echolocatie heeft en haar partner Mars. Je moet puzzels oplossen en ondertussen ontmoet je legendarische wezens, Elders genaamd. Het doel is om de overblijfselen van de mensheid op te ruimen zodat het leven onder water weer tof is. Dat doe je door bijvoorbeeld wezens te laten ontsnappen en koraalriffen weer levensvatbaar te maken. Er zijn power-ups te vinden om je daarbij te helpen.

Jupiter & Mars komt in het tweede kwartaal van 2018 uit op PlayStation 4 en PlayStation VR.

Speel een afvalgat in Donut County

Een indie-game die wat aandacht kreeg tijdens de personferentie van PlayStation Experience was Donut County. In het spel bestuur je een gat in de grond.

Je begint als een klein gat, maar door spullen erin te laten vallen groeit het. Uiteindelijk kun je hele gebouwen, rivieren en meer opslokken. De dingen die je in neemt verdwijnen niet. Zo zul je vlam vatten als je een kampvuur verorbert. Als je dan een maisveld vernietigt dan komt er popcorn uit je gat. Eigenlijk ben je een middel om te stelen. De wasbeer BK wil alles stelen en dat kan op deze manier wel erg makkelijk. Het verhaal wordt verteld door de inwoners van Donut County die op de bodem van je gat zitten en herinneringen ophalen hoe zij daar terechtgekomen zijn.

Donut County komt in 2018 uit op PlayStation 4.

Trump voert campagne voor Moore

President Donald Trump heeft vrijdag tijdens een bijeenkomst in Pensacola in de staat Florida, dicht bij de staatsgrens van Alabama campagne gevoerd voor Roy Moore, de in opspraak geraakte Republikeinse senaatskandidaat in Alabama.

Tijdens de bijeenkomst wees de president op het belang van de verkiezing van Moore, die door verschillende vrouwen wordt beschuldigd van seksueel wangedrag toen zij tieners waren. De conservatieve rechter wijst echter alle beschuldigingen resoluut van de hand en daar wees het Witte Huis vrijdag ook nog eens op. Trump sprak afgelopen maandag al zijn steun voor hem uit.

,,Ga stemmen op Roy Moore", zei Trump. ,,Wij, het land en de toekomst van het land, kunnen het ons niet veroorloven een zetel te verliezen in de Senaat." De Republikeinen hebben in de Senaat een meerderheid van 52 tegen 48.

Trump voert campagne voor Moore
Trump voert campagne voor Moore (Foto: ANP)

Kruisbestuivingen in BlazBlue Cross Tag Battle

Tijdens PlayStation Experience kwam er een nieuwe trailer voorbij van BlazBlue Cross Tag Battle. Arc System Works heeft het vechtspel in juli aangekondigd met een releasejaar van 2018.

Niet heel veel nieuws onder de zon, de nieuwe trailer eindigt niet eens met een wat specifiekere releasedatum. BlazBlue Cross Tag Battle kruist allerlei BlazBlue-personages met allerlei andere franchises, zoals Ragna the Bloodedge uit BlazBlue, Yu uit Persona 4 Ultimate Arena, Hyde uit Under Night In-Birth en Ruby Rose uit de 3D-geanimeerde serie RWBY.

MediEvil Remastered naar PlayStation 4

Zoals gewoonlijk had Shawn Layden weer een T-shirt met opdruk aan tijdens zijn presentatie van PlayStation Experience waarmee hij een nieuwe game aankondigt. Dit keer is het de eer aan MediEvil Remastered.

De actiegame kwam origineel in 1998 uit op de eerste PlayStation. De PSP kreeg nog een remake in 2005. De PlayStation 4-versie wordt geremastered in 4K. De aankondigingstrailer hebben ze maar meteen laten zien, altijd makkelijk.

MediEvil Remastered komt ooit uit, Sony heeft niets gemeld over een datum, kwartaal of jaar.

Gameplay van Detroit: Become Human

Detroit: Become Human werd live gedemonstreerd tijdens de PlayStation Experience. Het betreft de eerste scene van de game met android Connor in de hoofdrol. Ook deze video laat zien dat androids worden behandeld als uitschot in de game, dus de meeste mensen zijn niet zo heel vriendelijk tegen je.

Allereerst heb je bewegingsvrijheid en kun je met de rechterpook ondertussen allerlei objecten analyseren. Met een druk op de knop kom je in een scherm waar je je doelen ziet. In dit hoofdstuk krijg je na de echte start een initiele kans van slagen te zien. Door objectente analyseren kom je bewijsmateriaal tegen. Als je alles vindt, dan kun je in de reconstructmodus. Daarin zie je wat er is gebeurd is in het verleden en kom je dus meer te weten van het misdrijf. Soms zie je daardoor ook nieuw bewijsmateriaal, bijvoorbeeld een wapen dat onder een tafel is geschoven. Door items te vinden vergoot je ook de kans van slagen. In de demo vinden we bijvoorbeeld een tablet. Door een video op de tablet te bekijken leer je de naam van de schuldige. Dat geeft je een betere band tijdens de onderhandeling op het dak, later in de demo. Alle keuzes hebben gevolgen, dus tijdens de onderhandeling kun je ook foute reacties geven. Het script van Detroit: Become Human is zo'n 2000 pagina's groot en ondertussen zijn d emakers vooral alle keuzes aan het doorlopen om te controleren of er geen dode eindjes zijn.

Ze hebben nog maar even, want Detroit: Become Human komt in de lente van 2018 uit op PlayStation 4.

Mega Man in Monster Hunter: World

Capcom heeft tijdens de PlayStation Experience een nieuwe trailer uitgebracht van Monster Hunter: World. Hierin horen en zien we dat ook Mega Man een rol krijgt. Je kunt de klassieke muziek van Mega Man op de achtergrond horen als je de muziek van de game zat zou zijn. Ook je Felyne Palico kun je veranderen in Mega Man.

Vandaag begint ook de tijdelijke demo van Monster Hunter World, dat blijft alleen dit weekend speelbaar. Voor de mensen die de game niet kennen: grote wapens, grote monsters en lange gevechten om die beesten neer te krijgen. Je verzamelt ingredienten om jezelf te upgraden, zodat je nog sterkere monsters kunt uitdagen.

Monster Hunter World komt in de 26 januari 2018 uit.

God of War duurt 25 tot 30 uur

Sony laat tijdens de PlayStation Experience weten dat God of War al in playtest is en de singleplayergame zo'n 25 tot 30 uur zal duren. Helaas was er verder geen ander nieuws, iedereen hoopte op een releasedatum.

Eerder stond er al in enkele Stores 22 maart als releasedatum, maar dat is ondertussen weggehaald en er prijkt nu een 31 december 2018 als placeholder. Dat het 2018 wordt is duidelijk, maar wanneer blijft dus nog even officieel onbekend. Wij hopen nog steeds op het foutje in maart.

Teamplay in VR met Firewall Zero Hour

First Contact Entertainment maakt ook een PlayStation VR-game: ;Firewall Zero Hour. Het is een team-based, tactische multiplayer first-person-shooter voor PlayStation VR.

In Firewall Zero Hour zijn twee teams ingehuurd om informatie te beschermen of te stelen. De opdrachtgever van elk team heeft het overzicht en begeleidt het team door nieuwe doelen aan te geven tijdens een missie.

Als aanvallende team moet je de langs toegangspunten van de firewall komen, de laptop met informatie vinden en die hacken. Ondertussen zijn de beschermers de toegangspunten aan het verdedigen, en als dat misgaat zullen ze de laptop moeten beschermen en de hack moeten tegenhouden. Elk team probeert te slagen door teamwork en natuurlijk door moderne wapens en andere ondersteunende uitrusting. Spelers krijgen na een succesvolle opdracht ingame geld om nieuwe opdrachtgevers te 'kopen', wapens en uitrusting te upgraden en load-outs en cosmetische aanpassingen te kopen.

Firewall Zero Hour

Titelverdediger Durrant verliest op Finders Darts Masters

Titelverdediger Glen Durrant is zijn jacht op een nieuwe titel van de Finders Darts Masters slecht begonnen. In Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee verloor hij met 5-3 van Jim Williams. Ook de Nederlanders die in actie kwamen zijn slecht aan het toernooi begonnen. 

BDO wereldkampioen Durrant begon nog goed tegen Williams, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen tegen de darter uit Wales. Voor Durrant betekent het dat hij zaterdagmiddag al in actie zal moeten komen tegen de geplaatste darter in de groep. In dit geval is dat Geert de Vos uit België. 

De Nederlanders zijn niet goed aan het toernooi begonnen. Rick Hofstra verloor met 5-2 van Scott Mitchell. Richard Veenstra verloor met 5-4 van Michael Unterbuchner en Dennie Olde Kalter ging er met 5-1 af tegen Andy Baetens. Ook Wouter Vaes verloor. De speler die een wildcard kreeg verloor met 5-2 van Dean Reynolds. 

In het vrouwentoernooi was er een Nederlands onderonsje. Sharon Prins won met 4-1 van Marjolein Noijens. In het jongenstoernooi wist Justin van Tergouw niet te winnnen van Keane Barry. De Ier won met 4-3. 

Zaterdag gaat het toernooi verder met de groepshoofden tegen de verliezers (middagpartij) en de winnaars (avondpartij) van vanavond. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich voor de kwartfinales van zondag. 

Uitslagen Finders Darts Masters - groepsfase - eerste speelronde

Group  Player   Player  score
A Andy Fordham – Eng Darius Labanuaskas – Lit 2-5
B Rick Hofstra – Ned Scott Mitchell – Eng 2-5
C Conan Whitehead – Eng Cameron Menzies – Sco 5-3
D Richard Veenstra – Ned Michael Unterbuchner – Ger 4-5
E Andy Baetens – Bel Dennie Olde Kalter – Ned 5-1
F Dean Reynolds – Wal Wouter Vaes – Ned 5-2
G Scott Waites – Eng Kyle McKinstry – N-Irl 4-5
H Jim Williams – Wal Glen Durrant – Eng 5-3 
LA Sharon Prins – Ned Marjolein Noijens – Ned 4-1
LB Ana. Dobromyslova – Rus Lorraine Winstanley – Eng 4-1
YA Jarred Cole – Eng Keane Barry – Rep Irl 3-4
YB Justin van Tergouw – Ned Nathan Girvan – Sco 2-4

Programma speelronde II - zaterdag vanaf 12.00 uur

C Danny Noppert – Ned (5) – Cameron Menzies – Sco
YA Wessel Nijman – Ned – Jarred Cole – Eng
B Ross Montgomery – Sco (8) – Rick Hofstra – Ned
LA Deta Hedman – Eng (1) – Marjolein Noijens – Ned
F Jamie Hughes – Eng (6) – Wouter Vaes – Ned
YB Ramon Leferink – Ned – Justin van Tergouw – Ned
G Martin Adams – Eng (7) – Scott Waites – Eng
E Wesley Harms – Ned (3) – Dennie Olde Kalter – Ned
LB Aileen de Graaf – Ned (2) – Lorraine Winstanley – Eng
D Willem Mandigers -Ned (4) – Richard Veenstra – Ned
A Mark McGeeney – Eng (1) – Andy Fordham – Eng
H Geert De Vos – Bel (2) – Glen Durrant – Eng

FOK!-Boxenweek, dag 5: Win de Discovery 4K-box

DAG 5: Nu is het tijd voor 4K. Omdat deze prijsvraag tevens iets later is geplaatst dan gewend, is 'ie iets langer geldig.

Wat er op het spel staat is de 4K-Discovery Box (met daarin Kong: Skull Island + The Legend of Tarzan + Mad Max + San Andreas) met een waarde van 99,99!

De vraag luidt:

Wie speelt de hoofdrol in San Andreas?

  • Vin Diesel
  • Jason Statham
  • Dwayne Johnson

Geef snel je antwoord hier door en je maakt kans!

FOK!Kerstprijsvraag: 9 december [gesloten]

Vandaag gaan we de wereld in van J.R.R. Tolkien en dan de game Middle-earth: Shadow of War.

Het verhaal van Middle-earth: Shadow of War speelt zich af tussen De Hobbit en In de ban van de ring. De Doler Talion en de Elfensmid Celebrimbor hebben hun krachten gebundeld en hebben een nieuwe magische ring gesmeed in de strijd tegen Sauron en zijn leger. Samen proberen ze forten en vestingen te veroveren en Mordor voor eens en altijd terug te krijgen.

shadow of war

Vandaag mogen wij Middle-earth: Shadow of War voor de PlayStation 4 weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Wat is de naam van de grote vrouwlijke spin uit het spel?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Warner Bros.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.