FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 oktober 2017

Molenbeek weert Wilders om zijn 'islamsafari'

De gemeente Molenbeek neemt "de nodige maatregelen" om een bezoek van PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter tegen te gaan. Dat gebeurt in overleg met de politie. ,,Er is geen sprake van dat mensen die praten over een islamsafari in de jihadhoofdstad van Europa hier welkom zijn", aldus de woordvoerder van burgemeester Françoise Schepmans. Dewinter weet nog van niets, maar zal zich volgens een woordvoerder niets van de burgemeester aantrekken.

Wilders en Dewinter hebben Schepmans per brief op de hoogte gesteld van hun voornemen de Brusselse deelgemeente te bezoeken. De Vlaamse politicus wil zijn Nederlandse collega volgende week vrijdag deels per auto, deels te voet rondleiden in de gemeente waar meerdere daders van de aanslagen in Parijs en Brussel banden mee hadden. ,,Dat is provocerend en hun veiligheid kan niet worden gegarandeerd", aldus de woordvoerder.

De gemeente zal de heren ,,op korte termijn" duidelijk maken dat het bezoek niet door kan gaan. Dewinter laat alvast weten dat hij zijn voorgenomen visite doorzet. Woordvoerder Sam van Rooy van de Vlaams Belang-coryfee wijst erop dat Dewinter en Wilders geen manifestatie, demonstratie of campagne in Molenbeek willen houden of voeren. ,,Het gaat om twee gekozen volksvertegenwoordigers die gewoon eens poolshoogte komen nemen."

Van Rooy vraagt zich "wel af hoe ze denken dit bezoek tegen te houden". "Hardhandig en met geweld? Dat lijkt me toch heel sterk. Wij zijn niet uit op een gewelddadige confrontatie, maar deinzen niet terug en blijven van plan naar Molenbeek te trekken." Van Rooy sluit niet uit naar de rechter te stappen als Molenbeek zijn voorman inderdaad de toegang ontzegt, maar voelt daar op voorhand weinig voor. "Dan gaat het weer op de lange baan."

Molenbeek weert Wilders om zijn 'islamsafari'
Molenbeek weert Wilders om zijn 'islamsafari' (Foto: ANP)

Ricciardo de snelste, Verstappen opnieuw derde

Daniel Ricciardo heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Mexico de snelste tijd gereden. Met 1.17,801 was de Australiër met de Red Bull nipt sneller dan Lewis Hamilton en Max Verstappen.

De verschillen waren klein tussen de top zes, maar dat betekende niet dat er niets gebeurde. Zo gaf bij Verstappen een oude Renault-motor de geest, waardoor de Nederlander voortijdig klaar was. Hamilton maakte een schuiver waardoor een setje banden aan gort was en in de Ferrari van Sebastian Vettel ging de brandblusser af.

Romain Grosjean mag de pechvogel van de dag genoemd worden. De Fransman moest in de eerste training zijn Haas afstaan aan Antonio Giovinazzi en kwam in de tweede training tot slechts weinig meters. Bij het oprijden van het rechte stuk van start/finish schoof de Fransman van de baan wat hem een lekke band opleverde. De stukken rubber die van de band afvlogen zorgden ervoor dat de vloer van zijn Haas helemaal aan gruzelementen ging en de coureur niet meer in actie kon komen.

Pierre Gasly zat bij Toro Rosso in hetzelfde schuitje. Hij moest in de ochtend zijn plaats afstaan aan Sean Galael en kreeg hierna in de middag zelf te maken met motorische problemen, waardoor ook hij niet optimaal kon presteren. Ook teamgenoot Brendon Hartley kreeg met de nodige problemen te maken.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:17.801   26
2 L. Hamilton Mercedes 1:17.932 +0:00.131 40
3 M. Verstappen Red Bull 1:17.964 +0:00.163 17
4 S. Vettel Ferrari 1:18.051 +0:00.250 35
5 K. Räikkönen Ferrari 1:18.142 +0:00.341 40
6 V. Bottas Mercedes 1:18.299 +0:00.498 43
7 F. Alonso McLaren 1:18.508 +0:00.707 26
8 S. Perez Force India 1:18.728 +0:00.927 41
9 N. Hülkenberg Renault 1:18.775 +0:00.974 19
10 E. Ocon Force India 1:18.822 +0:01.021 42
11 C. Sainz Renault 1:19.060 +0:01.259 30
12 F. Massa Williams 1:19.206 +0:01.405 37
13 B. Hartley Toro Rosso 1:19.423 +0:01.622 40
14 L. Stroll Williams 1:19.524 +0:01.723 42
15 S. Vandoorne McLaren 1:19.844 +0:02.043 32
16 P. Wehrlein Sauber 1:20.306 +0:02.505 38
17 K. Magnussen Haas F1 1:20.318 +0:02.517 35
18 M. Ericsson Sauber 1:20.362 +0:02.561 38
19 P. Gasly Toro Rosso 1:21.745 +0:03.944 10
20 R. Grosjean Haas F1 1:25.526 +0:07.725 3

Amerikaanse luchtmacht: Kerstman bestaat niet

De Amerikaanse luchtmacht heeft deze week een bijzonder opvallende uitspraak gedaan. De Kerstman zou namelijk niet bestaan, als de US Air Force te geloven is.

Whiteman Air Force Base in Missouri en Minot Air Force Base in Noord-Dakota waren op social media aan het bakkeleien over wie de sterkste luchtvloot had - typisch iets wat je dan maar beter op social media uit kunt vechten dan in het echt. 

De luchtmacht vond dat het tijd was om in te grijpen, maar deed dat niet echt op handige wijze: "We wilden dat we dit niet hoefden te doen, maar als jullie je niet gedragen....brengt de Kerstman jullie dit jaar niks....want hij is niet echt!", aldus de bij de luchtmacht werkende Twitter-Grinch.

Al snel krabbelde men toch maar terug, door te melden dat de Kerstman wél echt is, maar dat was natuurlijk al te laat. Wel kregen we nog te horen dat hij jaarlijks door het North American Aerospace Defense Command (NORAD) in de gaten gehouden wordt wanneer hij door de lucht vliegt.

De Amerikaanse overheid heeft al meerdere malen laten weten dat de Kerstman wel degelijk bestaat. Zo keurt het ministerie van transport de vluchtplannen goed, heeft de Kerstman een speciaal visum en wordt zijn post ook al vele jaren bezorgd door de Amerikanen.

'Trump neigt naar Powell als Fed-voorzitter'

De Amerikaanse president Donald Trump neigt naar het benoemen van Jay Powell als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Bronnen hebben dat tegen persbureau Bloomberg gezegd. Trump heeft nog geen definitieve beslissing genomen.

Trump kan een nieuwe Fed-voorzitter benoemen omdat de termijn van de huidige voorzitter Janet Yellen in februari afloopt. Powell staat bekend als pragmatisch. Hij werd in 2012 door Trumps voorganger Barack Obama benoemd als Fed-bestuurder en steunt Janet Yellens beleid van geleidelijke renteverhogingen.

Yellen is zelf ook nog in de race voor een tweede termijn. Ook econoom John Taylor, voormalig Fed-bestuurder Kevin Warsh en Trumps economisch adviseur Gary Cohn zijn naar verluidt kandidaat voor de positie.

Het Witte Huis liet eerder weten dat Trump voor hij begin november aan een Aziatische trip begint, zijn keuze bekend zal maken.

'Trump neigt naar Powell als Fed-voorzitter'
'Trump neigt naar Powell als Fed-voorzitter' (Foto: ANP)

Voetbalsters Twente halen hard uit, Ajax klopt Alkmaar

In de Eredivisie vrouwen heeft FC Twente vrijdagavond hard uitgehaald. Op eigen veld werd hardhandig afgerend met Achilles '29: 7-0. De 17-jarige Joëlle Smits opende de score al na drie minuten en scoorde later nog eens, terwijl ook Elle Jansen twee keer tot scoren kwam. Kika van Es, vorig jaar nog speelster van Achilles, was net als Sabrine Ellouzi trefzeker en in de slotfase tekende de 18-jarige Anne Bhagerath voor de 7-0, haar eerste Eredivisiegoal.

Babiche Roof hielp PEC Zwolle met twee treffers langs Excelsior Barendrecht, dat in vijf wedstrijden vijf nederlagen leed en slechts drie keer tot scoren kwam. Goals van Stephanie van der Gragt en Linda Bakker brachten Ajax de 0-2 zege op bezoek bij VV Alkmaar. De Amsterdammers staan daardoor na vijf wedstrijden op kop met elf punten. Dat zijn er net zoveel als Twente, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. PSV en ADO Den Haag staan op negen en acht, maar spelen zondag nog tegen elkaar.

PSG dendert zonder Neymar door tegen Sneijder en co

Paris Saint-Germain heeft op overtuigende wijze drie punten gepakt tegen Nice. Edinson Cavani was bij afwezigheid van Neymar de gevierde man.

Door de rode kaart van Neymar afgelopen zondag tegen Olympique Marseille (2-2) mocht Ángel Di María een aanvalstrio vormen met Cavani en Kylian Mbappé en de Argentijnse vleugelspeler was na drie minuten spelen al van toegevoegde waarde. De vrije trap van Di María belandde op het hoofd van Cavani, die het leer op subtiele wijze richting de eerste paal stuurde. De inzet van de Uruguayaan leek houdbaar, maar Walter Benítez werd toch geklopt.

De Argentijnse doelman beleefde een slechte avond en moest na een halfuur wederom een goal incasseren. Net als bij de eerste treffer was Di María de aangever en Cavani de afmaker: de pass van de Argentijn was formidabel, Cavani startte net op tijd en kon de bal langs de uitgekomen sluitpost tikken en kon zodoende zijn tweede van de avond maken. PSG speelde bij tijd en wijle de bezoekers volledig zoek en tekenend was het feit dat de ploeg van Lucien Favre in de gehele wedstrijd niet één keer een schot tussen de palen heeft gelost. Direct na de onderbreking was de wedstrijd definitief gespeeld.

Een voorzet van Yuri Berchiche werd door Cavani voor het doel gekopt en het was Dante die de bal achter zijn eigen doelman frummelde. Daarna deed PSG het rustig aan, maar onder meer Mario Balotelli, Wesley Sneijder en Alassane Pléa konden niet meer gevaarlijk worden. Door de winst blijft de ploeg van Unai Emery soeverein koploper in de Ligue 1, met zeven punten voorsprong op naaste belager AS Monaco, dat zaterdag nog speelt tegen Girondins Bordeaux. Nice blijft kwakkelen en is halverwege het rechterrijtje terug te vinden.

Grote knokpartij in Antwerpen

Bij een grote knokpartij in Antwerpen zijn vrijdag zeker zeven mensen gewond geraakt. De politie, die zo'n honderd vechtersbazen telde, arresteerde 41 mensen, aldus Belgische media.

De aanleiding voor de vechtpartij in de Brederostraat is niet duidelijk. De deelnemers gingen elkaar te lijf met stokken, tafelpoten en stoelen. Over eventuele andere wapens liet de politie zich niet uit. Een agent raakte gewond.

Grote knokpartij in Antwerpen
Grote knokpartij in Antwerpen (Foto: ANP)

'Mel Gibson in gesprek over Lethal Weapon 5'

Er komt mogelijk een vervolg op de succesvolle Lethal Weapon-filmserie uit de jaren tachtig en negentig. De hoofdrolspelers van toen, Mel Gibson en Danny Glover, zouden met filmmaatschappij Warner in gesprek zijn over Lethal Weapon 5, meldt Deadline.

Volgens ingewijden zou Richard Donner de regie weer op zich nemen en is scenarioschrijver Channing Gibson ook bij het project betrokken. Laatsgenoemde schreef ook het scenario van Lethal Weapon 4, die in 1998 in première ging.

De actiekomedie was vanaf de eerste film in 1987 een groot succes. De films draaien om een politieman in Los Angeles die is gespecialiseerd in moordzaken (Glover), die een collega van de narcoticabrigade (Gibson) als partner krijgt toegewezen. De twee zeer uiteenlopende karakters botsen geregeld, maar moeten toch samen gevaarlijke klussen tot een goed einde zien te brengen.

'Mel Gibson in gesprek over Lethal Weapon 5'
'Mel Gibson in gesprek over Lethal Weapon 5' (Foto: BuzzE)

Wilders: motie van wantrouwen tegen Ollongren

PVV-leider Geert Wilders dreigt met een motie van wantrouwen tegen de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Reden is dat zij behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft.

,,Ook hier in NL! Nu vice-premier Ollongren ook de Zweedse nationaliteit heeft, zal ik vlg week een motie van wantrouwen tegen haar indienen", meldt Wilders op Twitter. Hij haakt in op het nieuws dat vicepremier Barnaby Joyce van Australië uit het parlement is gezet omdat hij twee paspoorten heeft: een Australisch en een Nieuw-Zeelands.

Wilders: motie van wantrouwen tegen Ollongren
Wilders: motie van wantrouwen tegen Ollongren (Foto: ANP)

Hockeysters Bloemendaal slaan belangrijke slag in Groningen

Hockeyclub Bloemendaal zal van tevoren niet echt hebben uitgekeken naar het uitduel op vrijdagavond op Groningen. Toch was de terugreis vrijdagavond laat voor de ploeg van trainer-coach Teun de Nooijer ongetwijfeld zeer aangenaam na de 0-2 overwinning in de Hoofdklasse bij de dames.

Groningen-Bloemendaal 1-2 (0-1)
Door de zege op Groningen heeft Bloemendaal zelfs de aansluiting met de onderkant van de middenmoot gevonden en laat het de degradatiekandidaten voorlopig achter zich. Een van die voorname kandidaten is Groningen dat nog steeds slechts een punt heeft.

'12 Kim van Leeuwen 0-1 (sc)
'39 Pilar Romang 0-2
'46 Jorien Werumeus Buning (sb)

Kampong- SCHC 1-4 (0-2)
SCHC hield vorige week een behoorlijk kater over aan het duel tegen Oranje-Rood, waarin de ploeg uit Bilthoven niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel. Die frustratie speelde SCHC vrijdagavond van zich af op Kampong. Prettig voor SCHC: de corner van Caia van Maasakker liep goed. De international scoorde tweemaal vanaf de kop van de cirkel.

'4 Caia van Maasakker 0-1 (sc)
'12 Ginella Zerbo 0-2
'36 Caia van Maasakker 0-3 (sc)
'48 Claire Verhage 0-4
'58 Lisette Korink 1-4

Huizen – Oranje-Rood 0-1 (0-1)
Huizen had op eigen veld het hele duel uitzicht op een punt in het treffen met Oranje-Rood. Uiteindelijk bleek een treffer van Yibbi Jansen voldoende voor de winst van de Eindhovense formatie. Net als Groningen heeft Huizen nog steeds slechts een punt.

'18 Yibbi Jansen 0-1

Hurley – Laren 1-1 (0-1)
Hurley en Laren hielden elkaar in de strijd om de derde plek keurig in evenwicht.

'4 Macey de Ruiter 0-1
'46 Lisa Visser 1-1 (sb)

hdm - Nijmegen (3-1)
hdm had in eigen huis niet veel moeite met het dapper strijdende Nijmegen. Al na een helft stond de Haagse formatie op een comfortabele 3-1 voorsprong. Pien van der Heide scoorde twee keer voor hdm.

'12 Fay van der Elst 1-0
'17 Pien van der Heide 2-0
'29 Nina van der Marel 3-0
'32 Klaartje Mientjes 3-1
'51 Pien van Nes 4-1
'55 Pien van der Heide 5-1

Den Bosch – Amsterdam 3-1 (3-1)
Na een spannend en doelpuntrijk begin bleek Den Bosch een maatje te groot voor Amsterdam. Een hoofdrol werd opgeeist door Maartje Krekelaar, die twee keer scoorde. 

'4 Maartje Krekelaar 1-0
'5 Marijn Veen 1-1
'11 Maartje Krekelaar 2-1
'31 Marloes Keetels 3-1

Ter Mors wederom Nederlands kampioene op 500m

Jorien ter Mors heeft haar Nederlandse titel op de 500 meter met succes verdedigd. Bij het NK afstanden in Heerenveen kwam Ter Mors in een tijd van 38,51 over de meet.

Het zilver was voor Marrit Leenstra die in 38,88 finishte. Sanneke de Neeling veroverde het brons in 39,27, voor Letitia de Jong en Floor van den Brandt.

Normaal gesproken zullen deze vijf vrouwen ook meedoen aan de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen.

Jong Ajax pakt periodetitel Jupiler League, N.E.C. naar play-offs

Jong Ajax heeft vrijdagavond de eerste periodetitel in de Jupiler League gepakt. De Amsterdammers wonnen op bezoek bij FC Eindhoven. Omdat de Ajax-beloften niet kunnen promoveren, gaat het ticket voor de play-offs naar N.E.C.. De Nijmegenaren versloegen Jong FC Utrecht in de Goffert met 3-1. Concurrent Fortuna Sittard ging met 2-0 onderuit bij De Graafschap.

Jong Ajax leek in Eindhoven al na vijf minuten spelen op rozen te zitten toen Mateo Cassierra onderuit werd gehaald in de zestien meter. De Colombiaan ging zelf achter de bal staan, maar kon niet tussen de palen mikken. De ploeg van coach Michael Reiziger incasseerde vlak voor rust een tegentreffer: een scherpe counter van de Eindhovenaren werd goed afgerond door Mart Lieder.

Dani de Wit trok meteen na de rust de stand alweer gelijk door een rake kopbal, Carel Eiting maakte de 1-2 en De Wit zorgde voor de 1-3. Lieder scoorde nog wel zijn tweede van de avond, maar daar bleef het bij, waardoor Jong Ajax periodekampioen werd.

Jong PSV boekte ondertussen een kleine zege bij SC Cambuur: 0-1. Laros Duarta maakte kort na rust de enige treffer van de avond in Leeuwarden.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
sc Cambuur - Jong PSV 0-1
FC Den Bosch - Helmond Sport 2-2
FC Eindhoven - Jong Ajax 2-3
FC Emmen - FC Oss 1-1
Go Ahead Eagles - Jong AZ 2-1
De Graafschap - Fortuna Sittard 2-0
N.E.C. Nijmegen - Jong FC Utrecht 3-1
RKC Waalwijk - FC Dordrecht 1-0

Uitslag FC Twente - Excelsior

Excelsior heeft de goede reeks in uitwedstrijden in de Eredivisie voortgezet. De ploeg uit Rotterdam won met 1-3 van FC Twente en boekte hiermee al weer de vierde uitzege op vreemde bodem.

Twente kwam in eigen huis al na twee minuten op voorsprong dankzij Boere die op aangeven van Jensen binnenwerkte. De Tukkers waren de bovenliggende partij en Boere kreeg een tweede mogelijkheid. Vlak voor rust kwam Excelsior echter langszij toen Faik met een vrije trap de kruising vond.

Ook na de pauze was Twente sterker, maar Excelsior kwam er meer en meer uit. De Tukkers buitten het voordeel niet uit en zagen een kwartier voor tijd Massop uit een hoekschop raak koppen. Karami maakte snel erna de 1-3, waardoor de Rotterdammers met de punten huiswaarts gingen.

FC Twente

1 - 3

Excelsior

2' Boere   41' Faik
74' Massop
80' Karami
 
Gele kaart: Cuevas, Lam (FC Twente), Caenepeel (Excelsior)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.200
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Ter Avest
Lam
Bijen
Cuevas
Holla (Van der Heyden/77)
F.Jensen
Liendl
Slagveer (Hooiveld/85)
Boere
Assaidi (Tighadouini/77)
  Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Vermeulen (Messaoud/68)
Koolwijk (Fortes/87)
Caenepeel
Van Duinen
Bruins (El Azzouzi/ 32)

Satellieten gaan neerstorten op aarde

Twee satellieten zullen rond de jaarwisseling neerstorten op aarde, na ruim vijftien jaar in de ruimte. Hun brandstof is zo goed als op. Daardoor zullen ze langzaam maar zeker uit hun baan rond de aarde zakken. In december of in de eerste maanden van volgend jaar eindigen ze als een vuurbal in de dampkring. Brokstukken komen misschien neer op land of in zee.

De Duits-Amerikaanse sondes GRACE 1 en GRACE 2 werden in 2002 samen gelanceerd. Ze hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de zwaartekracht op aarde. Die is namelijk niet overal gelijk. Op de ene plek is iemand lichter dan op een andere plek. De zwaartekracht op een plek verandert ook door smelten van ijskappen.

De beide GRACE-satellieten konden voelen hoe zwaar de aarde aan ze trok. De een vloog 220 kilometer achter de ander en samen hielden ze constant het onderlinge verschil bij. Wanneer de zwaartekracht verandert, trekt de aarde harder aan de ene satelliet dan aan de andere. Dan verandert de afstand tussen de twee. De GRACE-sondes konden een verandering ter grootte van een tiende van een menselijke haar al waarnemen.

Satellieten gaan neerstorten op aarde
Satellieten gaan neerstorten op aarde (Foto: ANP)

Bonjasky en Manhoef gaan elkaar nog eenmaal te lijf

Zondag 29 oktober zullen Remy Bonjasky en Melvin Manhoef elkaar voor de vierde keer tegenkomen in de ring tijdens een kickboksgala georganiseerd door de World Fighting League (WFL). Manhoef, oprichter van de WFL, zal hier zijn laatste kickbokspartij vechten en Bonjasky hoopt met dit gevecht zijn gewenste comeback te maken.


World Fighting League Final 16 promo (Bron: Youtube)

Bonjasky heeft Manhoef in het verleden driemaal verslagen, eenmaal in 2002 en daarna in 2008 en 2009 tijdens de prestigieuze K-1 World Grand Prix. Manhoef is dus gebrand op eerherstel. Zowel Manhoef als Bonjasky zijn met hun 41 jaar oudgedienden in de kickboksring en voor Manhoef werd het duidelijk dat hij naast het runnen van zijn eigen sportschool, vechtsportorganisatie, MMA- en kickbokscarrière wat gas terug moet nemen. De keuze viel om afscheid te nemen van het kickboksen.

"Na mijn MMA-titelgevecht tegen Rafael Carvalho heb ik besloten om afscheid te nemen van het kickboksen. Ik ben de sport heel dankbaar, het heeft me gemaakt tot wie ik ben. Daarom heb ik besloten een laatste wedstrijd te vechten tegen Remy. Ik wil de oude tijd van K-1, van de Final 16, terughalen. Ik wil tegen Bonjasky strijdend afscheid nemen. Mijn afscheid is niet tegen één of andere pannenkoek," aldus een strijdbare Manhoef.


Melvin Manhoef (Foto: Getty images)

Bonjasky daarentegen staat vol energie klaar om zijn tweede comeback in te luiden. De altijd positieve, in Suriname geboren, Flying Gentleman heeft in 2010 zijn enorm succesvolle kickbokscarrière moeten stoppen vanwege een loszittend netvlies en hij begon daarna een succesvolle sportschool in Almere, de Bonjasky Academy.

In 2012 volgde zijn eerste comeback waar hij alnog drie van zijn zes gevechten wist te winnen. In 2014 ging Bonjasky na een mooie winst op de Kroaat Mirko Cro Cop Filipović voor een tweede maal met pensioen. Zondag dus zijn tweede comeback met als einddoel uiteindelijk een gevecht met Glory-kampioen Rico Verhoeven om de zwaargewichttitel.


Remy Bonjasky (Foto: Getty images)

Daarnaast heeft Bonjasky nog een ander motivatie voor zijn terugkeer. "Melvin en ik zijn legendes. We hebben een nieuwe generatie die we moeten inspireren. Uitleggen: succes komt niet gratis. Nederland is nog steeds de nummer 1 als het gaat om kickboksen. Als wij niet de jeugd blijven triggeren, krijgen we straks een gat, zoals in het voetbal. Vijftien jaar geleden werden we neergezet als jongens met een laag voorhoofd en een laag IQ die alleen lomp konden stompen. Nu doet fucking iedereen aan een bokszaktraining. Mensen zien dat we echte atleten zijn, met een wens om kampioen te worden en die verwezenlijken door heel hard te werken.’’

World Fighting League Final 16 wordt zondag 29 oktober gehouden in Topsportcentrum Almere. Het gala wordt live uitgezonden door SpikeTV, de uitzending begint rond 20:00 uur.

Wozniacki ondanks nederlaag naar halve finales WTA Finals

Op de WTA Finals in Singapore was het een goede dag om een Caroline te zijn. Caroline Wozniacki speelde tegen de Française Caroline Garcia en beiden plaatsten zich voor de halve finales.

Wozniacki was in de eerste set veel te sterk, maar Garcia sloeg vervolgens terug tegen de Deense en pakte de zege: 0-6, 6-3, 7-5. Beide speelsters eindigen de groepsfase zo met twee zeges en één nederlaag en dat was voldoende om zich bij de laatste vier te voegen.

Het betekent dat het klaar is voor Simona Halep en Elina Svitolina. De Roemeense nummer één van de wereld had nog een kans gehad als ze had gewonnen, maar dat deed ze niet. Svitolina zegevierde met 6-3, 6-4.

In de halve finales Garcia tegen Venus Williams, terwijl Wozniacki het zaterdag opneemt tegen Karolina Pliskova.

Gordon presenteert Op Goed Geluk

Gordon gaat de datingshow Op Goed Geluk presenteren. "Ik ben ontzettend blij dat ik het mag presenteren. Het was een van mijn favoriete programma's vroeger", zei hij in RTL Boulevard.

RTL brengt het programma dat tussen 1987 en 1992 bij de TROS werd uitgezonden terug op televisie. Carry Tefsen was destijds de presentatrice van de populaire show, waarbij een single tussen drie andere hem of haar onbekende vrijgezellen moest kiezen.

De stellen gingen na het programma samen een paar dagen op vakantie. In de volgende uitzending werd verteld hoe het was bevallen. Op Goed Geluk was een van de eerste officiële datingprogramma's op de Nederlandse televisie.

Gordon presenteert Op Goed Geluk
Gordon presenteert Op Goed Geluk (Foto: BuzzE)

Verweij pakt titel op 1.500 meter, wereldkampioen Nuis zesde

Koen Verweij is de nieuwe Nederlands kampioen op de 1.500 meter. Bij het NK afstanden reed hij 1.45,07, de zevende tijd ooit in Thialf. Thomas Krol veroverde verrassend het zilver, uittredend kampioen Sven Kramer werd derde.

De snelste tijd tot de laatste drie ritten was 1.46,70 van Lucas van Alphen. Toen kwam Koen Verweij op het ijs voor zijn rit tegen Thomas Krol. Het was een  boeiende rit tussen de twee en Verweij won de race in 1.45,07.

De rit erop reed Sven Kramer, de Nederlands kampioen op de schaatsmijl van vorig seizoen, tegen Patrick Roest. De start van Kramer was matig, maar hij ging er daarna vol voor. Roest kon hem echter geen partij geven en uiteindelijk kwam hij in 1.46,50 over de meet.

Wereldkampioen Kjeld Nuis moest het in de laatste rit opnemen tegen Jan Blokhuijsen. Nuis begon met een serie misslagen aan de race, en de achterstand die hij daarbij opliep, wist hij niet meer goed te maken. De tijd van Nuis van was uiteindelijk goed voor 1.47,20, de zesde tijd en dus geen plaatsing voor de wereldbekerwedstrijden. Daar was een plek bij de eerste vijf voor nodig.

Haatbaard zoekt huurwoning Den Haag

Een haatimam die België uitgetrapt is omdat ze hem daar staatsgevaarlijk vonden, zoekt nu een sociale huurwoning in Den Haag.

De Salafistische griezel El Alami Amaouch is een imam die bekend staat om de gekke uitspraken waar hij gelijkgestemden mee opstookt. Zo roept hij Allah aan om de tong af te snijden van critici en dat soort gezelligheden. Geen vriend die je als buurman wil hebben, maar dan hebben we slecht nieuws als je in Den Haag woont. Daar is de beste man namelijk op zoek naar een huurwoning.

Toen België hem de deur wees omdat het zelfs onze vriendelijke zuiderburen allemaal net eventjes wat te gek werd, werd aangenomen dat Amaouch lekker terug gegaan was naar Marokko. Niks is echter minder waar, want hij is in Den Haag terecht gekomen nadat zélfs Marokko hem weigerde. En daar zoekt hij nu dus naar een huurwoning. 

Dus mocht je nog een woning weten, tip de beste man vooral. Hij is alleen wel wat veeleisend, hij wil wel zes kamers en geen vier. Op zich niet zo gek als je het ons vraagt; mocht je als gestoorde haatbaard iets willen plannen heb je daar nou eenmaal ruimte voor nodig. 

De gemeente is de engnek ook liever kwijt dan rijk maar zegt niks te kunnen ondernemen zolang hij zich aan de wet houdt. 

A.I. verslaat Captcha

Computerexperts hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die de Captchabeveiliging kan verslaan.

De Captchabeveiliging is een beveiliging die veel websites gebruiken om bots te weren die autonoom dingen doen op de site. Om te checken of je wel een mens bent dus, en geen bot. Ook FOK! werkt hiermee om spammers te weren, je krijgt met de beveiliging te maken als je met een IP inlogt vanaf bepaalde landen. 

Experts hebben nu een programma ontwikkeld wat imiteert hoe het menselijk brein op dit soort beelden reageert en die dus de test kan verslaan. Volgens cybersecuritydeskundigen zal het niet lang duren of Captcha's zijn voor hackers gemakkelijk te kraken. Een gedetailleerdere toelichting over over het systeem vind je in het bronartikel.

captcha
captcha

Tsonga houdt Zverev uit halve finales Wenen

Tennisser Jo-Wilfried Tsonga heeft zich geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi van Wenen. De Fransman deed dat door de nummer één van de plaatsingslijst, de Duitser Alexander Zverev, te verslaan. Tsonga had in set één nog een tiebreak nodig, maar in de tweede set was hij simpelweg de betere: 7-6 (6), 6-2.

Tsonga speelt in de halve eindstrijd tegen een andere Duitser, Philipp Kohlschreiber. Hij rekende in twee lange sets af met de Argentijn Diego Schwartzman: 7-5, 7-6 (6). De Brit Kyle Edmund kan zich via zijn vierde halve finale plaatsen voor zijn eerste ATP-finale, nadat hij de Duitser Jan-Lennard Struff met 6-2, 7-5 versloeg. Edmund moet zich dan wel langs Lucas Pouille slaan: de Fransman was landgenoot Richard Gasquet met 7-6 (5), 6-1 de baas.

Ravens boeken monsterzege, maar raken quarterback kwijt na harde klap

De Baltimore Ravens hebben donderdagavond een monsterzege geboekt in de NFL. In eigen huis werden de Miami Dolphins met liefst 40-0 opzij geschoven, de grootste zege ooit voor de Ravens. Het was een welkome overwinning, want in de voorgaande vijf duels werd slechts één keer gewonnen.

Richting het einde van het tweede kwart stonden de Ravens met 13-0 voor toen het noodlot toesloeg voor Joe Flacco. Hij kreeg een snoeiharde klap van Dolphins-linebacker Kiko Alonso, wat Flacco - die zijn helm zelfs verloor - een hersenschudding en een scheur in zijn oor opleverde. De quarterback werd vervangen door Ryan Mallett, die pardoes een touchdown pass op tight end Benjamin Watson afleverde.

De 20-0 voorsprong halverwege werd in het laatste kwart nog eens verdubbeld, onder meer door intercepties van CJ Mosley en Jimmy Smith. Hoe lang de Ravens het zonder Flacco moeten doen is nog niet bekend, wel staat de ploeg er met 4-4 na acht wedstrijden nu iets minder slecht voor. De Dolphins staan er met 4-3 na zeven duels nog wel boven.

De loeiharde klap van Alonso op Flacco leverde flink wat discussie op (Bron: YouTube)

Overigens zorgde co-commentator Tony Romo nog voor een vermakelijk momentje. Een kat kwam het veld op en kreeg een uitgebreide analyse van de voormalig quarterback. Romo oogst zeer veel lof sinds hij dit seizoen in het commentaarhok is gaan zitten: hij weet heel veel plays te voorspellen, laat duidelijk zien over een gigantische berg kennis te beschikken en wordt alom geprezen als iemand die het allemaal ook nog eens leuk en vol enthousiasme over weet te brengen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 43

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is ghost101101 met het volgende onderschrift: "Janssen kon geen poot aan de grond krijgen tegen Zweden."

De opgave van deze week:

Arsenal-speler Alexis Sanchez werd op een bijzonder moment vastgelegd op deze foto. Wat zou een leuk onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Arsenal-speler Alexis Sanchez werd op een bijzonder moment vastgelegd op deze foto. Wat zou een leuk onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Rajoy stuurt Catalaanse regering naar huis

De Spaanse premier Mariano Rajoy ontslaat zoals verwacht de Catalaanse regering van Carles Puigdemont. Ook laat hij het Catalaanse parlement ontbinden. De Catalanen gaan op 21 december naar de stembus om nieuwe regionale volksvertegenwoordigers te kiezen, zei de premier.

De centrale regering in Madrid neemt de taken van de Catalaanse bestuurders voorlopig over. Verder moet ook de chef van de Catalaanse politie opstappen, aldus de premier. Hij vertelde hoe hij artikel 155 van de Spaanse grondwet gaat toepassen om de politieke crisis in zijn land het hoofd te bieden. De senaat gaf hem daar eerder op de dag toestemming voor.

Rajoy stuurt Catalaanse regering naar huis
Rajoy stuurt Catalaanse regering naar huis (Foto: ANP)

De Jong verrast Wüst op 3.000 meter

De eerste afstand op het NK afstanden, de 3.000 meter voor vrouwen, is een prooi geworden voor Antoinette de Jong. De Jong, die haar eerste titel pakt, won in 4.05,59. Ploeggenote Ireen Wüst pakte het zilver, brons was er voor Irene Schouten.

De tijd van Kleibeuker, 4.09,55, bleef geruime tijd als snelste staan. Marije Joling bleef er met 4.09,63 maar net boven. Achtereekte was in de achtste rit met 4.06,42 behoorlijk sneller dan Kleibeuker. In de eennalaatste rit maakten Irene Schouten en Antoinette de Jong er een spannende race van, die De Jong won in 4.05,59.

Wereld- en olympisch kampioene Ireen Wüst trof in de laatste rit Melissa Wijfje. Wüst, die niet helemaal topfit aan de  NK afstanden begon, wist Wijfje al snel op een achterstand te schaatsen. Wüst kreeg het aan het einde van de race echter moeilijk en moest uiteindelijk genoegen nemen met 4.06,13 en dus het zilver.

De Jong verrast Wüst op 3.000 meter (Pro Shots / Erik Pasman)
De Jong verrast Wüst op 3.000 meter (Pro Shots / Erik Pasman)

Golfer Johnson na putterswissel naar leiding in Shanghai

Golfer Dustin Johnson heeft na twee ronden de leiding in handen op de HSBC Champions in Shanghai, het eerste van vier toernooien die onderdeel uitmaken van de World Golf Championships.

Na de eerste dag had Johnson nog vier slagen achterstand op leider Brooks Koepka, maar vrijdag voerde hij een belangrijke wijziging door: "Ik was niet tevreden over de putter van donderdag, dus na een paar putts op de oefenbaan ben ik van putter gewisseld", aldus de Amerikaan, die de wissel pas kort voor zijn begin van de dag doorvoerde.

Het wierp absoluut vruchten af en met een ijzersterke ronde van 63, negen onder par met dank aan negen birdies, pakte hij de leiding. Koepka deed het met 68 slagen niet slecht en staat met -12 één slag achter op Johnson. De Thai Kiradech Aphibarnrat en de Engelsman Justin Rose volgen op drie slagen van Koepka. 

Bertens in dubbelspel naar halve finale in Singapore

Tennisster Kiki Bertens heeft samen met haar partner Johanna Larsson geplaatst voor de halve finales tijdens de WTA Finals in Singapore. De Nederlandse en de Zweedse klopten de Australisches Ashleigh Barty en Casey Dellacqua via de supertiebreak: 7-6 (7), 6-7 (1) en 10-6.

Bertens en Larsson kenden een goed seizoen met vier WTA-titels en plaatsten zich als laatste voor de WTA Finals. In de eerste set tegen Barty en Dellacqua kwamen ze 2-5 achter te staan, maar knokten zich via de tiebreak alsnog naar de zege in de set. In het tweede bedrijf kregen Bertens en Larsson zelfs een matchpoint, maar wisten die niet te benutten. Een supertiebreak werd noodzakelijk en daarin waren de Nederlandse en Zweedse duidelijk de sterkste.

In de halve eindstrijd wachten de Russinnen Ekaterina Makarova en Elena Vesnina die de Canadese Gabriela Dabrowski en Chinese Yu Yifan met 6-1 en 6-1 de baas waren. In de andere halve finale staan Martina Hingis/Yung-jan Chan en Timea Babos/Andrea Hlavackova.

Hiv-preventiepil gaat veel minder kosten

De hiv-preventiepil PrEP wordt veel goedkoper. Vanaf maandag kost een maandvoorraad 99,50 euro. Nu is dat nog ruim 550 euro per maand.

Volgens het Aidsfonds komt dat doordat de in hiv-medicatie gespecialiseerde apothekersketen Plus een deal heeft gesloten met de fabrikant van het middel, farmaceut Sandoz. Die brengt een generieke versie van PrEP op de markt, met precies dezelfde bestanddelen als het officiële middel Truvada.

PrEP, afkorting voor pre-expositie profylaxe ofwel bescherming voorafgaand aan blootstelling, voorkomt dat het hiv-virus het lichaam binnendringt. Het middel, dat bij voorkeur dagelijks moet worden geslikt, wordt niet vergoed. Dat maakt het middel moeilijk bereikbaar voor mensen met een smalle beurs.

Het Aidsfonds is blij met de prijsverlaging, maar vindt ook de lagere prijs nog steeds te hoog en vindt dat de overheid PrEP breed beschikbaar moet maken.

Hiv-preventiepil gaat veel minder kosten
Hiv-preventiepil gaat veel minder kosten (Foto: ANP)

Witte AH-spookjes gaan viral

Ene Ricardo uit Den Haag is zich twee dagen geleden 'te pletter geschrokken' zo klaagt hij op de Facebookpagina van Albert Heijn. Hij liep de winkel in en zag daar allemaal spookjes hangen. Saillant detail is dat de spookjes wit zijn. Ricardo voelt zich daardoor flink gediscrimineerd. 

"Ik als Blanke Nederlander wist me geen houding te geven en dacht dat iedereen me maar raar vond en slecht en ik heb het gevoel dat alle gekleurde mensen nu denken dat alleen witte mensen eng zijn of gevaarlijk". Aldus Ricardo. 

Hij vraagt Albert Heijn dan ook vriendelijk om deze 'witte racistische gedaantes' te verwijderen, aangezien racisme toch echt niet meer van deze tijd is: "Tenzij Zwarte Piet terugkomt in de winkel. Dan hebben we een deal en mag je ze laten hangen".  De bewuste Facebookpost is inmiddels ruim elfduizend keer gedeeld. 

Darter Van de Pas is Van der Voort de baas

Op het Europees dartskampioenschap, waar ook niet-Europeanen aan mee mogen doen, heeft Benito van de Pas zich geplaatst voor de achtste finales. In de eerste ronde was de Nederlander landgenoot Vincent van der Voort met 6-5 de baas. Van de Pas speelt in de achtste finales tegen de als derde geplaatste Engelsman Michael Smith, die landgenoot Nathan Aspinall met 6-4 versloeg.

Peter Wright had het niet makkelijk tegen de Poolse PDC-debutant Krzysztof Ratajski, die na een indrukwekkende periode bij de BDO de overstap heeft gemaakt. De Schotse nummer twee van de plaatsingslijst won wel, het werd 6-3. Jonny Clayton wordt Wright's volgende opponent: de Welshman speelde ijzersterk en veegde de Belg Dimitri van den Bergh met 6-1 van de oche.

Stephen Bunting won met 6-5 van Joe Cullen, terwijl Daryl Gurney veteraan Steve Beaton met 6-3 naar huis stuurde. De revelatie van het seizoen, de Engelsman Rob Cross, liet weinig heel van de listige Duitser Martin Schindler (6-0), Dave Chisnall won met 6-1 van de Spanjaard Cristo Reyes.

Vrijdag beginnen de achtste finales om 20.00 uur met Jelle Klaasen tegen Kyle Anderson. Ook Michael van Gerwen komt in actie: de wereldkampioen speelt tegen Ian White.

Baby rottend in kinderzitje aangetroffen; ouders aangeklaagd

De twee ouders van een baby die in Iowa rottend in zijn kinderzitje werd aangetroffen, worden aangeklaagd voor moord.

Het klinkt wellicht wat hard en onnodig grof, rottend in zijn kinderzitje, maar het is helaas precies wat er gebeurd is. De twee ouders zijn woensdag aangehouden op verdenking van moord nadat hun kindje in het zitje werd aangetroffen. 

De twee zeiden beiden die dag nog naar de baby te hebben gekeken, maar een lijkschouwing wees uit dat het kindje maden in zijn kleren en luier had, hetgeen enkel mogelijk is als ze hem een week of langer in het zitje hadden laten zitten, zonder schone luier, bad of schone kleren. De 'ouders' hebben hun 4 maanden oude zoontje dus letterlijk weg laten rotten...

Hansie Hansie en de terugblik naar volwassenheid.

Ze viel me vanochtend al op. Je kent ze wel. Dat je denkt: 'Meid loop door, die chocoladeletters liggen er volgende maand nog steeds.' Alsof ze m'n gedachten kon lezen stapelde ze de letters op alfabet en op kleur. Puur, of ik er wel notie van wilde nemen. Qua inpeperen kon hier geen zwartkijkende, gekleurde Piet tegenop. Ze had geen haast zo te zien. Ik zou hier niks in de melk te brokken krijgen. Ze hervatte haar duidelijk van tevoren uitgestippelde snoeproute.

Man eindelijk blij na kwijtraken megapiemel

De Keniaan Forence Owiti Opiyo kan eindelijk een normaal leven leiden. Waar de gemiddelde mannelijke FOK!ker niet veel meer dan een schamele 35 centimeter op tafel kan leggen, had de 20-jarige jongeman pas echt een paarsgepunte lans van enig formaat: Forence had bijna een meter aan piemel in zijn broek zitten - 91 centimeter, om wat preciezer te zijn.

In 2006 zag de jongen een cyste op zijn genitaliën, die destijds werd verwijderd. Een jaar later kwam het ding echter terug, met een stevige portie wraak. Forence's piemel zwol op en werd uiteindelijk bijna een meter lang, met daaronder een stel ballen van bij elkaar vijf kilogram, die van Randy Marsh waren er niks bij.

Overdrijven is nooit fijn en ook een piemel van bijna een meter lang is bepaald geen geschenk. De arme knul moest zijn school laten voor wat het was en had geen geld om een ingreep te betalen. Medicinale kruiden hielpen evenmin en dus zat Forence in zak en as, hij begon te geloven dat hij vervloekt was. "Ik vertelde mijn oma dat ik een ziekte had, maar niet wist wat het was. Ik dacht aan een vloek en dat het het werk van de duivel was", vertelt hij.

Hoe zijn piemel precies zo groot werd is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk komt het door een muggenbeet. Daardoor zouden larven in de bloedstroom terecht kunnen komen, die uitgroeien tot parasitaire wormen die een en ander blokkeren, waardoor de penis enorm op kan zwellen.

Een buurman van Forence zette het verhaal op social media, waar het veel aandacht kreeg en uiteindelijk ook de aandacht trok van de vrouw van een lokale bestuurder. Die vrouw gaf een arts opdracht om eens naar de zaak van de enorme zaak te kijken, wat resulteerde in twee operaties: één om de hele boel een wat beter formaat te geven en daarna nog een ingreep om te zorgen dat alles ook nog naar behoren functioneert, wat het nu weer doet.

"Toen ik opstond was ik verbaasd dat mijn lichaam zo licht was, er was zoveel gewicht weg. Ik kon nu eindelijk weer zwemmen, want met dat ding kwam ik niet eens in de buurt van een zwembad. Nu kan ik hardlopen en voetballen", spreekt hij gelukkig. Overigens is dat niet zijn eerste prioriteit, en zijn droom om uiteindelijk een gezin te stichten is dat ook nog niet: Forence wil eerst heel graag de misgelopen jaren aan onderwijs inhalen, waarmee we hem natuurlijk veel succes wensen.

Bottas snelste in eerste vrije training, Verstappen derde

Valtteri Bottas heeft verrassend de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Mexico. De Fin was in de Mercedes bijna een halve seconde sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Vlak hierachter eindigde Max Verstappen op plek drie.

De Mercedessen reden hun snelste tijden op de ultrazachte banden, terwijl de concurrenten achter hen het bij soft en/of supersoft hielden. Verstappen kwam uitiendelijk tot zestien ronden doordat de Nederlander veel aanpassingen aan de setup van zijn Red Bull verlangde.

Ook Alfonso Celis maakte zijn training niet af. De jonge Mexicaan mocht voor Force India de eerste vrije training afwerken en spinde. Hierbij kwam hij achterwaarts in de muur terecht en brak de achtervleugel af. Stoffel Vandoorne kwam met de McLaren tot slechts drie ronden nadat zijn nieuwe Hondamotor het begaf, waardoor McLaren teruggrijpt naar een eerder geïnstalleerde versie.

Nico Hülkenberg had net als in de Verenigde Staten last van een olielek bij zijn Renault en ook hij maakte minder meters dan gepland. Dat gold ook voor Brendon Hartley met de Toro Rosso. De Nieuw-Zeelander strandde op de baan, kreeg zijn bolide weer aan de praat, maar maakte ook voortijdig er een eind aan.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:17.824   42
2 L. Hamilton Mercedes 1:18.290 +0:00.466 35
3 M. Verstappen Red Bull 1:18.395 +0:00.571 16
4 D. Ricciardo Red Bull 1:18.421 +0:00.597 28
5 S. Vettel Ferrari 1:18.586 +0:00.762 28
6 K. Räikkönen Ferrari 1:19.008 +0:01.184 27
7 S. Perez Force India 1:19.240 +0:01.416 21
8 F. Alonso McLaren 1:19.346 +0:01.522 20
9 F. Massa Williams 1:19.443 +0:01.619 32
10 N. Hülkenberg Renault 1:19.552 +0:01.728 19
11 C. Sainz Renault 1:19.554 +0:01.730 24
12 L. Stroll Williams 1:19.772 +0:01.948 34
13 K. Magnussen Haas F1 1:20.644 +0:02.820 16
14 P. Wehrlein Sauber 1:20.971 +0:03.147 30
15 A. Giovinazzi Haas F1 1:21.269 +0:03.445 26
16 C. Leclerc Sauber 1:21.446 +0:03.622 28
17 S. Gelael Toro Rosso 1:21.639 +0:03.815 29
18 B. Hartley Toro Rosso 1:21.747 +0:03.923 10
19 A. Celis Force India 1:22.342 +0:04.518 17
20 S. Vandoorne McLaren -:--.--- -:--.--- 3

Bottas snelste in eerste vrije training, Verstappen derde (Pro Shots / Action Images)
Bottas snelste in eerste vrije training, Verstappen derde (Pro Shots / Action Images)

MLS-sprookje Atlanta voorbij na doelpuntloos spektakelstuk

Voor voetbalclub Atlanta United is het sprookje in de Noord-Amerikaanse MLS voorbij. De club deed dit jaar voor het eerst mee en dat ging bijzonder goed: de bezoekersaantallen waren keer op keer enorm - in zeventien thuiswedstrijden was 42.511 het laagste aantal bezoekers - en in de Eastern Conference werd de vierde plaats gehaald.

Donderdagavond stond Atlanta in de eerste play-offronde tegenover de Columbus Crew, vijfde in het oosten. Miguel Almiron kreeg na ruim tien minuten al een grote kans, maar de Paraguyaan zag hoe keeper Zack Steffen zijn schot met een uiterste krachtsinspanning tegen de lat tikte. Nog geen tien minuten later vuurde Chris McCann eveneens een snoeihard schot af, maar wederom hield Steffen zijn doel schoon.

Steffen bleef uitblinken en na ruim een uur keerde hij een kopbal van Leandro Gonzalez op fraaie wijze. Columbus kreeg niet veel later eindelijk een echte kans, maar Kekuta Manneh schoot hard op de laat, waarna Pedro Santos de rebound volledig verkeerd raakte. Een prachtige pass van Atlanta-speler Hector Villalba stelde Joseph Martinez kort daarop in staat te scoren, maar de Venezolaan schoot op de paal.

In de vierde minuut van de blessuretijd beging de verdediging van Columbus een enorme blunder, waardoor Martinez dit keer Villalba kon bedienen. Zijn schot werd echter gekeerd door Steffen en dus was het tijd voor een verlenging. Daarin was het Harrison Afful die namens Columbus van afstand de al zo vaak geraakte lat trof. In de 118e minuut werd het dan beslist, zo dacht men: Afful kopte een bal over keeper Brad Guzan, maar veteraan Michael Parkhurst van Atlanta hield zijn hoofd heel koel en trapte de bal netjes van de doellijn af.

In de penaltyreeks trapte bij Atlanta alleen Villalba raak. Adam Jahn schopte de beslissende strafschop binnen en schoot Columbus daarmee naar de laatste acht, waarin ze spelen tegen New York City FC.

In het westen had Houston Dynamo het niet makkelijk tegen Sporting Kansas City. Dat duel werd pas in de verlenging beslist door een goal van Hondurees Alberth Elis: 1-0. Houston speelt bij de laatste acht tegen de Portland Timbers, de nummers één van het reguliere seizoen in het westen.

Atlanta United - Columbus Crew (Bron: YouTube)

Nederland zit sanctiecomité Noord-Korea voor

Nederland zal volgend jaar als lid van de VN-Veiligheidsraad ook voorzitter zijn van het sanctiecomité voor Noord-Korea en toezien op de voortgang van de nucleaire deal met Iran.

Dat schrijven de ministers Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief over de Nederlandse inzet in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het betekent een grote rol voor Nederland bij de naleving van de afspraken die de Veiligheidsraad heeft gemaakt over Noord-Korea en Iran.

Het sanctiecomité houdt toezicht op de uitvoering van de sancties die zijn opgelegd aan Noord-Korea vanwege het nucleaire programma van het land van leider Kim Jong-un.

Crises

De laatste keer dat Nederland tijdelijk lid was van de Veiligheidsraad, die vijf permanente leden heeft, was achttien jaar geleden. De Veiligheidsraad spreekt en beslist over crises in de wereld.

Nederland en Italië delen een zetel, wat een unicum is. De Italianen zitten dit jaar in de raad en Nederland vanaf 1 januari 2018.

Nederland zit sanctiecomité Noord-Korea voor
Nederland zit sanctiecomité Noord-Korea voor (Foto: ANP)

Hellboy beukt erop los in Injustice 2

Het nieuwe gastpersonage voor Injustice 2 betreft Hellboy, kontschopper extraordinaire van het kaliber ruwe bolster blanke pit. De rode vechtjas is vanaf 14 november beschikbaar voor mensen die beschikken over de Deluxe Edition, de Ultimate Pack of Fighter Pack 2, en vanaf 21 november los aan te schaffen.

In onderstaande beelden is te zien dat Hellboy prima zijn mannetje staat en beschikt over een rits zeer vette moves. met zijn 'Right Hand of Doom' is hij in staat om vijanden tegen of zelfs door de grond te stampen. Eerder deze week werd bekend dat Injustice 2 ook een pc-release krijgt dit najaar.

Hans Kraay sr. overleden

Hans Kraay senior is vandaag op 81-jarige leeftijd overleden. Dit maakte zijn familie bekend.

Hans Kraay senior was een Feyenoordlegende die drie keer het landskampioenschap met de Rotterdamse club won. Ook na zijn actieve loopbaan bleef hij actief in de voetballerij als trainer bij onder ander Ajax, Feyenoord en Sparta. Later is hij ook nog technisch directeur bij PSV en Feyenoord geweest. Kraay is 81 jaar geworden.

Na zijn sportieve loopbaan is hij actief geweest als commentator en analyticus, onder andere bij NOS langs de lijn en de voorloper van het huidige Voetbal Inside. De jongere lezer kent hem wellicht van de mooie anekdotes die René van der Gijp en Hans Kraay junior over hem uitwisselden. 

Hans Kraay leefde na het overlijden van zijn langdurig zieke vrouw verleden jaar een teruggetrokken bestaan. Hij zal in besloten kring begraven worden, laat zijn familie weten. 

Hans Kraay sr. overleden (Pro Shots/Joep Leenen)
Hans Kraay sr. overleden (Pro Shots/Joep Leenen)

Kritiek op Kashia wegens regenboogband: "Ik zwicht niet voor de druk"

Alle aanvoerders in de Eredivisie speelden twee weken geleden met een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog. De actie vormde een ondersteuning voor de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in de sport. Zo droeg ook Guram Kashia als aanvoerder van Vitesse deze band, maar dat is hem in zijn thuisland Georgië op kritiek komen te staan.

Er gaan in het conservatieve Georgië zelfs stemmen op om Kashia, wegens het dragen van een gekleurd bandje, tijdelijk te weren uit de nationale ploeg. "Maar ik ben gewoon beschikbaar", zegt de verdediger in gesprek met de Gelderlander. "De definitieve selectie wordt nog bekend gemaakt, maar ik ga ervan uit als altijd bij de groep te zitten. Ik heb de steun van de bond en zelfs de president van het land. Ik zwicht niet voor de druk."

"Ik hoor en lees berichten. Er zal dus best wat op me af komen. Dat is dan maar zo", vervolgt Kashia. Georgië speelt over twee weken oefenwedstrijden tegen Cyprus en Wit-Rusland. De verdediger kwam reeds 58 keer in actie voor de Georgische nationale ploeg. "Wie kan er vrijheid nu niet steunen? Wie is nu tegen geweld? Als ik word opgeroepen, ben ik er voor Georgië."

WhatsApp-gebruiker kan bericht wissen

Wie een verkeerde opmerking maakt op WhatsApp, zit straks niet meteen met de gebakken peren. Het wordt mogelijk om een bericht te wissen, zowel in een groepsapp als in een een-op-eengesprek. Dat moet dan wel binnen zeven minuten gebeuren.

WhatsApp heeft de verandering vrijdag aangekondigd. Niet alleen teksten kunnen worden ingetrokken, ook foto's, audioboodschappen, stickers, locatiegegevens en andere informatie. Als een bericht wordt verwijderd, staat er voortaan in de chat 'This message was deleted'.

De wisknop zit in de nieuwste versie van WhatsApp voor Android, iPhone en Windows Phone, maar werkt alleen als alle gebruikers in een chat die update hebben.

WhatsApp-gebruiker kan bericht wissen
WhatsApp-gebruiker kan bericht wissen (Foto: ANP)

Parlement Catalonië kiest onafhankelijkheid

Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft vrijdag de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dat gebeurde tijdens een geheime, hoofdelijke stemming. Parlementsleden van de drie partijen die tegen afsplitsing zijn, verlieten voorafgaand aan de stemming de zaal.

De Spaanse senaat is vrijdag bijeen in Madrid om te stemmen over dwangmaatregelen zoals het buitenspel zetten van het Catalaanse parlement. De Spaanse regering heeft al laten weten zelf in Catalonië te willen regeren.

Parlement Catalonië kiest onafhankelijkheid
Parlement Catalonië kiest onafhankelijkheid (Foto: ANP)

Kleinzoon duwt oma (83) van de trap

Een 83-jarige vrouw uit Waalwijk heeft vrijdag aangifte gedaan van zware mishandeling dan wel poging tot doodslag tegen haar 24-jarige kleinzoon. Hij zou haar donderdagavond tijdens een woordenwisseling van de trap hebben geduwd. 

Gisterenavond rond 19.45 uur kregen de hulpdiensten de melding dat er een bejaarde vrouw gewond zou zijn geraakt in een woning aan de Pastoor Kuyperstraat. Daar aangekomen bleek dat de 83-jarige bewoonster vanaf de eerste verdieping van de trap was gevallen. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht.

Vandaag deed zij aangifte tegen een bij haar inwonende 24-jarige kleinzoon. Ze had ruzie gehad met hem en toen ze naar boven ging om haar kleinzoon te kalmeren werd ze van de trap geduwd. Vrijdagmiddag werd de jongeman aangehouden.

Chauffeur geldtransport aangehouden

Vrijdagmiddag is in Rijsbergen een chauffeur van een geldtransportwagen aangehouden nadat hij zich verdacht gedroeg in en om zijn wagen. Getuigen zagen rond 11.30 uur een geldtransportwagen staan bij een bank aan de Sint Bavostraat. Een van hen zag bij de bank ook een donker geklede man die een doek voor zijn gezicht trok en richting de transportauto liep.

Dat vertrouwde de getuige niet en zij belde meteen de politie. Eenmaal ter plekke ging de politie op onderzoek uit. Daarbij bleek dat de verdachte man de bestuurder van de transportwagen was. Hij kon geen verklaring geven voor zijn gedrag, waardoor het voor de agenten niet zeker was of het hier om een misplaatste grap ging, of dat er meer aan de hand was. Daarom hebben ze de chauffeur aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. 

Londen: Noord-Korea achter WannaCry

Noord-Korea zat achter de aanval met de gijzelsoftware WannaCry in mei. Dat zei de Britse staatssecretaris voor Veiligheid, Ben Wallace, vrijdag tegen de BBC. Hij wil niets zeggen over het bewijs dat inlichtingendiensten hebben voor die conclusie.

Cyberbeveiligers als Kaspersky en Symantec hadden Noord-Korea ook al genoemd als mogelijke dader.

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins. Pas na betaling van dat losgeld wilden ze de systemen vrijgeven. Het geëiste losgeld was vrij laag, meestal eisen de makers een veelvoud ervan.

Londen: Noord-Korea achter WannaCry
Londen: Noord-Korea achter WannaCry (Foto: ANP)

Moto2-teambaas Kiefer overleden tijdens raceweekeinde

De Moto2-wereld is vrijdag opgeschrikt door een triest bericht: Stefan Kiefer, de oprichter en teambaas van Kiefer Racing, is donderdagnacht in zijn hotel in Maleisië overleden. De Duitser was daar aanwezig voor de Grand Prix van Maleisië van komend weekeinde. Kiefer werd 51 jaar en laat een vriendin en zoon achter. De politie onderzoekt zijn dood.

Kiefer reed aan het begin van de jaren negentig zelf op motoren, maar begon halverwege het decennium zijn loopbaan als teambaas. Sinds 2003 rijdt het door Stefan en broer Jochen opgerichte Kiefer mee op het wereldtoneel, waar Stefan Bradl in 2008 in de 125cc-klasse de eerste Grand Prix-winst boekte voor het team.

Drie jaar later pakte Bradl in de Moto2 de wereldtitel voor Kiefer, dat in 2015 met Danny Kent eveneens de titel in de Moto3 veroverde. Dit jaar rijden Tarran MacKenzie - als vervanger van Kent - en Dominique Aegerter voor Kiefer in de Moto2, maar in Maleisië zal dat tweetal niet van de partij zijn wegens het overlijden van de teambaas.

Wethouder Rheden weg na meldingen over gedrag

Wethouder Tjebbe Vugts van Rheden heeft zijn ontslag ingediend na meldingen over zijn gedrag. De meldingen, afkomstig van ambtenaren, gaan over grensoverschrijdend gedrag, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Om hoeveel meldingen het precies gaat, wil hij niet zeggen. "Maar het zijn er meer dan één." Uit "privacyoverwegingen" en vanwege het interne onderzoek dat de gemeente is begonnen, wil de gemeente verder niets kwijt over de meldingen.

CDA'er Vugts was vanaf 2010 wethouder Sociaal Domein bij de Gelderse gemeente. De andere leden van het college van burgemeester en wethouders nemen zijn taken vooralsnog over.

Wethouder Rheden weg na meldingen over gedrag
Wethouder Rheden weg na meldingen over gedrag (Foto: ANP)

Van der Mark geniet van MotoGP-debuut, Bendsneyder sterk

Michael van der Mark heeft genoten van zijn debuut in de MotoGP. De Nederlander kwam vrijdag in actie op het circuit van Sepang, waar de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Maleisië gepland stonden. De donderdag 25 jaar oud geworden Van der Mark vervangt de zieke Duitser Jonas Folger bij het Tech3-team.

In beide trainingen was er een negentiende plek weggelegd voor Van der Mark, die met zijn Yamaha 28 rondjes liet klokken op de vooral in de tweede sessie vochtige baan. "Het was een fantastische dag", aldus Van der Mark na afloop. "De vochtige plekken in de eerste sessie waren niet ideaal, daarom moest ik even op mijn eerste run wachten. Eenmaal buiten voelde ik me gelijk goed en comfortabel en heb ik genoten van de openingssessie."

In de tweede sessie regende het bij vlagen aanzienlijk harder, maar de Nederlander zag wel dat hij zich telkens verbeterde. "Het was al met al een geweldige ervaring, maar ik moet wel vooral nog aan het remmen werken. Dat is toch wel het grootste verschil tussen de motoren in de MotoGP en de World Superbikes. De remmen hier zijn heel krachtig en de limiet vinden is lastiger, daar ga ik me nu op richten."

De Italiaan Andrea Dovizioso was op zijn Ducati in beide trainingen het snelst. In de Moto3 deed Bo Bendsneyder het allerminst onaardig: hij liet een tweede en zesde tijd noteren.

Tienminutentrein definitief opgenomen in nieuwe dienstregeling

Op zondag 10 december 2017 past de NS zoals ieder jaar de dienstregeling aan. De grootste wijzigingen waren al bekend, maar vanaf vandaag kan iedereen zijn nieuwe treinreis checken in de NS reisplanner. Daaruit blijkt dat – in tegenstelling tot vorig jaar - veel hetzelfde blijft.

De belangrijkste verandering is de tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Deze wordt, na 14 weken testen,  definitief opgenomen in de dienstregeling. Dat betekent een kortere wachttijd en vaker een zitplaats. In totaal gaan er per werkdag zo’n 130 treinen meer rijden: ongeveer 80 Sprinters en 50 Intercity’s. 

In de avonduren en weekenden zullen er meer Intercity’s van Utrecht Centraal naar Eindhoven, Schiphol Airport en Nijmegen rijden. Op zondag gaan er 4 intercity's per uur rijden tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Ook komt er een rechtstreekse trein van Enkhuizen naar Utrecht en verder naar Eindhoven en Heerlen.

Tiennminutentrein definitief opgenomen in nieuwe dienstregeling (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Tiennminutentrein definitief opgenomen in nieuwe dienstregeling (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Burgerarrest na betrappen op heterdaad

Donderdagavond heeft een man in Oostkapelle (Zeeland) drie jongens aangehouden nadat hij ze op heterdaad betrapte op diefstal van spullen uit zijn auto. Hij zag rond 23.00 uur dat enkele jongens bij zijn auto wegliepen, terwijl de binnenverlichting van de auto ineens brandde.

Hij fietste het drietal achterna, die wegliepen naar de Torenstraat. Bij een kinderspeelplaats liep een van de jongens richting enkele bosjes. Toen de man daar ging kijken vond hij enkele spullen die afkomstig waren uit zijn auto. Hij hield het drietal staande en belde de politie.

Het drietal werd door agenten gefouilleerd, die nog meer gestolen spullen tegen kwamen. De jongens (twee van 16 jaar en één van 17 jaar oud) werden aangehouden en naar het politiebureau in Middelburg gebracht. 

De jongeren, afkomstig uit het Duitse Röttgen (Bonn) mochten de nacht thuis slapen en zijn door hun ouders/verzorgers opgehaald. Ze moeten zich vandaag op het politiebureau melden om in aanwezigheid van hun ouders/verzorgers een verklaring af te leggen.

Yankees nemen na tien jaar afscheid van coach Girardi

Joe Girardi is niet langer de coach van de New York Yankees. De Amerikaanse topcoach was tien seizoenen lang de verantwoordelijke voor de honkbalploeg, maar na de uitschakeling door de Houston Astros in het postseason dit jaar wordt zijn contract niet meer verlengd.

De 53-jarige Girardi zag zijn ploeg, met onder meer de Nederlander Didi Gregorius, bijna een geweldige comeback maken tegen de Astros, maar in de zevende en beslissende wedstrijd was de ploeg uit Houston toch te sterk. Het was de zesde keer dat de Yankees onder leiding van Girardi het postseason haalden, met 2009 als grootste succes: in dat jaar won de ploeg de World Series.

Tussen 1996 en 1999 was Girardi als catcher actief bij de Yankees, terwijl hij tussen 1989 en 2003 nog voor drie andere teams speelde. Zijn carrière als speler leverde hem drie World Series-titels op: in 1996, 1998 en 1999, allen met de Yankees.

Vicepremier Australië moet het parlement uit

Het hooggerechtshof in Australië heeft vrijdag besloten dat vicepremier Barnaby Joyce niet gerechtigd is om in het parlement te zitten omdat hij een dubbele nationaliteit heeft. Deze uitspraak zorgt ervoor dat de regering van premier Malcolm Turnbull de meerderheid in het parlement kwijt is.

Joyce is een van vijf politici die te horen kregen dat ze geen volksvertegenwoordiger mogen zijn. De vicepremier heeft de Australische en de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Volgens de Australische grondwet kun je met een dubbele nationaliteit niet in het parlement gekozen worden.

De rechtsliberale regering van Turnbull had een meerderheid van één zetel. In het district van Joyce volgt een nieuwe verkiezing.

Vicepremier Australië moet het parlement uit
Vicepremier Australië moet het parlement uit (Foto: ANP)

OM opnieuw overvallen door boek Holleeder

Het Openbaar Ministerie was niet op de hoogte dat Astrid Holleeder opnieuw een boek heeft geschreven. De zus van Willem Holleeder uit in het vrijdag verschenen 'Dagboek van een getuige' zware kritiek op politie en justitie. Die zouden haar moeten beveiligen nu ze samen met haar zus en vriendin tegen haar broer getuigt, maar die beveiliging laat volgens haar veel te wensen over.

"Het OM (heeft) via de media voor het eerst kennis genomen van de publicatie van het boek", schrijft het OM in een reactie. "De kritiek van haar en de andere twee getuigen is het Amsterdamse OM al langer bekend. OM en de politie zijn voortdurend met hen in gesprek over hun beveiliging. Het OM heeft begrip voor de uitzonderlijke positie waarin de getuigen zich bevinden en snapt hun zorgen."

OM opnieuw overvallen door boek Holleeder
OM opnieuw overvallen door boek Holleeder (Foto: ANP)

ACM waarschuwt zorgaanbieders voor boycotten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt zorgaanbieders zoals huisartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen dat het verboden is om zorgcontracten collectief te boycotten. "Het is in strijd met de concurrentieregels, nadelig voor patiënten en uiteindelijk schadelijk voor de zorg", aldus de concurrentiewaakhond vrijdag.

Zorgverzekeraars moeten de komende weken contracten afsluiten met de zogeheten zorgaanbieders in de eerste lijn van de gezondheidszorg. Maar dat gaat niet altijd even soepel. Volgens de ACM is een collectieve boycot geen oplossing voor vastgelopen onderhandelingen.

"De ACM ziet dat binnen bepaalde beroepsgroepen in de eerstelijnszorg, veel zorgaanbieders overwegen om geen contract te sluiten. De ACM krijgt ook signalen dat een deel van die zorgaanbieders dit met elkaar afstemt. Een dergelijke collectieve boycot is niet toegestaan", aldus de toezichthouder.

ACM waarschuwt zorgaanbieders voor boycotten
ACM waarschuwt zorgaanbieders voor boycotten (Foto: ANP)

Ook Arnhems schoolgebouw uit voorzorg dicht

De school Leerpark Presikhaaf in Arnhem blijft zeker tot woensdag gesloten. In het gebouw is voor de vloeren dezelfde constructiewijze toegepast als in de parkeergarage in Eindhoven, die tijdens de bouw gedeeltelijk instortte, meldt de school voor vmbo en mbo op de website.

Het besluit om het gebouw aan de IJssellaan per direct uit voorzorg dicht te houden, is genomen na overleg tussen de gemeente en de Christelijke Onderwijs Groep (COG). "Wij zijn genoodzaakt om deze vervelende beslissing te nemen, maar we willen dat de leerlingen, studenten en medewerkers van Leerpark Presikhaaf geen enkel risico lopen."

Nadat de garage bij Eindhoven Airport in mei deels was ingestort, werd ook op andere plekken in Nederland de veiligheid van betonnen vloeren onderzocht. Zo sloot de Erasmus Universiteit Rotterdam vorige week uit voorzorg het Polak-gebouw. In Nederland staan mogelijk honderd tot 150 gebouwen met vloeren zoals die in de ingestorte parkeergarage zijn gebruikt. Branchevereniging VN Constructeurs komt tot die ruwe schatting na een inventarisatie onder grotere leden en na eigen berekeningen.

Ook Arnhems schoolgebouw uit voorzorg dicht
Ook Arnhems schoolgebouw uit voorzorg dicht (Foto: ANP)

Cocu: "Ik ga geen namen noemen, dat doe ik wel intern"

PSV ontsnapte donderdag aan een vroegtijdige uitschakeling in de KNVB Beker. De Eindhovenaren rekenden in de tweede ronde pas na verlenging af met FC Volendam: 0-2. Marco van Ginkel opende in de 106e minuut de score, waarna Hirving Lozano in de 119e minuut de weinig hoogstaande wedstrijd definitief in het slot gooide.

Phillip Cocu had na afloop van de wedstrijd nog wel een en ander aan te merken op het spel van zijn elftal. Hij vond zijn team niet plichtmatig spelen, maar vond wel dat het ontbrak aan slimheid. "Vooral wat betreft wanneer je moet toeslaan en wanneer je moet versnellen", zo legde de oefenmeester uit in gesprek met FOX Sports. "Je moet dan geduld houden en dan in een keer die versnelling plaatsen."

Cocu erkende dat een aantal spelers niet hun niveau haalden. "Ik ga geen namen noemen, dat doe ik wel intern. Als het aan de instelling ligt, is dat geen goede zaak. Je mag wel eens een mindere wedstrijd spelen, maar het mag niet daaraan liggen." Cocu kreeg daarna de vraag of hij dacht dat het daaraan lag. "Nou, dat ga ik nog wel even met ze bespreken..."

Een mooie goal van Van Ginkel brak de ban, maar Cocu bleef ondanks de langverwachte treffer stoïcijns voor zich uit kijken. "Een fantastische goal van Marco, absoluut", liet de coach aan De Telegraaf weten. "Maar overdreven juichen was er bij mij gezien de situatie niet bij. We wilden de klus in negentig minuten klaren." PSV werd donderdagavond tijdens de loting gekoppeld aan VVV-Venlo, in eigen huis.

Van Gerwen en Klaasen simpel door op EK darts

Op het Europees kampioenschap darts, wat overigens niet alleen voor Europeanen is, hebben Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zich zonder grote probleme geplaatst voor de achtste finales.

Van Gerwen speelde in de eerste ronde tegen landgenoot Jan Dekker. Mr Coat hield de wereldkampioen in de eerste paar games nog wel bij, maar vanaf 2-2 nam Van Gerwen de regie in handen en liep hij weg naar een 6-2 overwinning. In de achtste finales speelt hij tegen de Engelsman Ian White, die landgenoot Darren Webster met 6-5 versloeg.

Klaasen speelde tegen Christian Kist en dat ging bijzonder makkelijk. Niet zozeer omdat Klaasen geniaal gooide, maar omdat Kist zichtbaar veel last had van een tennisarm en een werkelijk belabberd potje gooide. Klaasen won met 6-0, hoewel hij na afloop aangaf mee te hebben geleefd met Kist - Klaasen speelde in het begin van het jaar zelf met een zeer pijnlijke pols en kent het gevoel.

Kyle Anderson wordt Klaasen's volgende tegenstander. De Australiër stuurde John Henderson met 6-1 terug naar Schotland. De Belgische broertjes Huybrechts konden in de achtste finales tegen elkaar spelen, maar dat gebeurt niet: Mensur Suljovic stuurde Kim met 6-5 naar huis, Gerwyn Price deed hetzelfde met oudere broer Ronny. Simon Whitlock was met 6-3 te sterk voor James Richardson en neemt het hierna op tegen Alan Norris, die Mervyn King met 6-4 versloeg. 

Vrijdag komen twee Nederlanders in actie: Benito van de Pas en Vincent van der Voort spelen dan tegen elkaar. Een andere interessante speler is de Pool Krzysztof Ratajski, die dit jaar indruk maakte bij de BDO en nu zal debuteren op een groot toernooi bij de PDC. Een pittige opgave wordt dat wel, want hij krijgt gelijk Peter Wright tegenover zich.

Van Gerwen en Klaasen simpel door op EK darts (Pro Shots / Joris Verwijst)
Van Gerwen en Klaasen simpel door op EK darts (Pro Shots / Joris Verwijst)

Politieheli ingezet na plofkraak

Nadat afgelopen nacht een plofkraak werd gepleegd op een geldautomaat aan het Verdiplein in Tilburg, zette de politie fors in om de vluchtende daders te achterhalen. Daarbij werd onder meer een helikopter ingezet.

Rond 04.00 uur hoorden getuigen een harde knal op het Verdiplein in Tilburg. Al snel bleek dat een geldautomaat werd opgeblazen, kennelijk in een poging om daar geld uit te halen. Door de knal opgeschrokken getuigen zagen vervolgens twee scooters wegrijden richting de Loonseweg.

Hierop zette de politie een zoektocht op touw naar de mogelijke daders. Daarbij kregen de surveillance-eenheden ondersteuning van de politiehelikopter. Helaas leverde die inzet niets op. Het is nog onduidelijk of er ook daadwerkelijk geld is weggenomen bij de plofkraak.

'Israël bestaat niet', dus Israëlische judoka wint goud namens judobond

In Abu Dhabi wordt deze week een van de grote judotoernooien op de kalender gehouden, de Grand Slam aldaar. Abu Dhabi ligt in de Verenigde Arabische Emiraten en dat land heeft het niet zo met Israël. Sterker nog, Israël bestaat volgens hen helemaal niet.

Nou zijn er wel meer landen die geen groot fan zijn van Israël, maar doorgaans mogen sporters uit het land daar natuurlijk wel gewoon onder hun eigen vlag in actie komen. Niet in de Emiraten: de Israëlische delegatie mocht nog net het land in, maar alle tekenen die er op kunnen wijzen dat ze uit Israël komen moeten afgedekt worden. Denk daarbij aan allerlei logo's en vlaggetjes op de tassen, kleding, alles.

In de klasse tot 66 kilogram is Tal Flicker één van 's werelds beste judoka's en hij maakte het donderdag in Abu Dhabi waar. Flicker won het goud, maar een fatsoenlijke huldiging kreeg hij niet: wereldjudobond IJF gaat immers gewoon mee in de gekte van de Emiraten en accepteerde dat niet de Israëlische vlag, maar de IJF-vlag gehesen werd, inclusief het IJF-'volkslied'. 

Flicker zong op het podium gewoon het Israëlische volkslied. "Israël is mijn land en daar ben ik trots op. Het muziekje dat tijdens de huldiging gespeeld werd was niet meer dan achtergrondgeluid. Ze kunnen alles wel afdekken, maar iedereen weet waar wij vandaan komen", aldus Flicker in een statement op YouTube.

Overigens werden een paar pijnlijke situaties nog net voorkomen. In de halve finales had Flicker mogelijk tegenover Khalifa al-Hosani uit de Emiraten of Imad Bassou uit Marokko kunnen staan, die zich beiden onder druk van hun autoriteiten vermoedelijk terug hadden moeten trekken. De Rus Mikhail Puliaev en de Kazakh Yeldos Zhumakanov zorgden er echter voor dat die twee vroegtijdig naar huis konden.

Onderin het schema stond Ghassem Nourizadeh uit Iran, die de kwartfinales haalde. Daarin verloor hij van de Rus Abdula Abdulzhalilov, waarmee de kans op een ontmoeting tussen Flicker en Nourizadeh tenietgedaan werd. Die zou er overigens sowieso niet komen, want Iraanse sporters worden eveneens onder enorme druk gezet - denk aan het kwijtraken van alle financiële steun bij weigering - om zich terug te trekken van rechtstreekse wedstrijden met Israëliërs.

Het IJF-'volkslied' voor Flicker (Bron: YouTube)

Flicker's statement (Bron: YouTube)

Bruno Mars sluit Pinkpop 2018 af

Met de bevestiging van Bruno Mars  is de tweede headliner toegevoegd aan het programma van Pinkpop 2018. De wereldster sluit het festival op zondag 17 juni af. Aan het begin van deze week werd ook al de komst van de Foo Fighters naar Landgraaf bevestigd. Pinkpop 2018 vindt plaats vier weken na Pinksteren op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop van Pinkpop start op zaterdag 24 februari 2018 via www.ticketmaster.nl en de bekende Ticketmaster verkoopadressen.

Peter Gene Hernandez beter bekend als Bruno Mars is componist, producer, regisseur en muzikant. Hij won meerdere Grammy Awards en verkocht wereldwijd meer dan 170 miljoen singles en ruim 26 miljoen albums, wat hem een van de best verkopende artiesten aller tijden maakt. Met hits als ‘24K Magic’, ‘Just The Way You Are’ en ‘When I Was Your Man’ voerde hij de hitlijsten aan. Zijn wereldhit ‘Uptown Funk’ schreef geschiedenis als langste Billboard ‘Hot 100’ Single van de jaren 2010 en was slechts de tiende single in het 57-jarig bestaan van de hitlijst die maar liefst 14 weken op nummer 1 stond. Entertainer Bruno Mars is een absolute meester als het gaat om het maken van de meest catchy en funky songs.

Bruno Mars stond vorig jaar op het podium van de Super Bowl Half Time Show om daar op te treden naast Beyoncé en Coldplay. Zijn eigen historische optreden uit 2014 schreef binnen de NFL geschiedenis als de op één na best bekeken Super Bowl Halftime Show ooit met een recordaantal van 115,3 miljoen kijkers, terwijl hij daar ook nog eens de jongste headliner ooit was. Volgens Billboard scoorde Mars zijn eerste vijf ‘Hot 100’-singles sneller dan elke mannelijke artiest behalve Elvis Presley. Als zanger, componist en producer bracht Bruno Mars het tot een ongelooflijk aantal van 35 ‘Hot 100’-hits tot nu toe.

Koplopers in NHL blijven winnen, Lightning-duo slaat weer toe

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de twee koplopers wederom gewonnen. De Los Angeles Kings rekenden in Montreal af met de Canadiens en bleven zo aan kop in de Western Conference, terwijl de Tampa Bay Lightning de leiding in het oosten houdt na winst op de Detroit Red Wings.

In het Bell Centre in Montreal speelde Kings-goalie zijn 500e NHL-wedstrijd en hij was duidelijk niet van plan dat jubileum te laten verpesten, getuige een driedubbele redding na nog geen twee minuten. Laat in de eerste periode werd een hard schot van Derek Forbort precies achter Canadiens-goalie Carey Price gedirigeerd door een deflectie van Adrian Kempe: 0-1.

Een seconde of tien later profiteerde Tyler Toffoli optimaal van belabberd verdedigend werk bij de Canadiens, waardoor hij hard de 0-2 binnen kon schieten. Anze Kopitar lanceerde de puck in de tweede periode met volle kracht achter Price voor de 0-3, waarna Kurtis MacDermid - met hulp van een Canadiens-stick - in de derde periode zijn eerste NHL-goal scoorde: 0-4, tevens de eindstand.

Canadiens - Kings (Bron: YouTube)

De Lightning nam het in eigen huis op tegen de Detroit Red Wings. Bij de ploeg uit Tampa Bay zijn Steven Stamkos en Nikita Kucherov de absolute helden: het duo deelt goals en assists uit alsof het helemaal niks is en gaat ruim aan de leiding in de puntenranglijsten. Ook dit keer was het weer raak: Kucherov tekende voor een goal en een fraaie assist op de scorende Stamkos, waarmee de Lightning naar een 3-2 zege geholpen werd.

Radim Vrbata kwam in het offseason over naar de Florida Panthers, maar de 36-jarige Tsjech scoorde in acht duels nog niet. Tegen de Anaheim Ducks kwam daar verandering in en hij deed het gelijk maar goed ook: Vrbata liet een hattrick noteren, wat de Panthers op weg hielp naar een 8-3 overwinning.

Bij de Boston Bruins scoorde Danton Heinen zijn eerste NHL-goal en dat deed hij gelijk nog maar eens dunnetjes over, waarmee de San Jose Sharks met 2-1 werden verslagen. Phil Kessel hielp de Pittsburgh Penguins in overtime langs de Winnipeg Jets. Het was een fraai jubileum voor Kessel, die zo zijn 300e NHL-goal scoorde.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - San Jose Sharks 2-1
New York Rangers - Arizona Coyotes 5-2
Pittsburgh Penguins - Winnipeg Jets 2-1 OT
Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes 3-6
Florida Panthers - Anaheim Ducks 8-3
Montreal Canadiens - Los Angeles Kings 0-4
Ottawa Senators - Philadelpia Flyers 5-4
Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings 3-2
Minnesota Wild - New York Islanders 6-4
Edmonton Oilers - Dallas Stars 5-4
Vancouver Canucks - Washington Capitals 6-2

De hoogtepunten van een volle avond NHL (Bron: YouTube)

LEGO Worlds komt met Halloween DLC

Halloween staat weer om de hoek en dat merk je ook in een hoop games. LEGO Worlds doet hier ook aan mee met een special DLC. De monsters-pack is voor 3,99 verkrijgbaar.

In de DLC krijg je Monster Town erbij. Een met uiteraard een hoop monsters, nieuwe missies, voertuigen en spookhuizen. Naast de DLC komt er ook een gratis update die het mogelijk maakt om in-game films te maken. LEGO Worlds is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.


'Super Mario Odyssey is een meesterwerk'

Nintendo lijkt het weer te hebben geflikt. Vandaag komt officieel de nieuwe Mario-game Super Mario Odyssey uit voor Nintendo Switch, en nu de recensies binnendruppelen lijkt het wederom een absolute klassieker te worden.

Critici noemen Odyssey nu al een van de beste titels uit de hele franchise. De game is qua stijl vergelijkbaar met Super Mario 64 en Super Mario Sunshine, met een focus op free-roaming en een level-design dat uitnodigt om te verkennen. Hieronder een greep uit de reviewscores die tot nu toe zijn verschenen:

 
 Ook de conclusie van tech-website Ars Technica is vrij rechttoe-rechtaan: "Als je een Nintendo Switch hebt, koop deze game. Als je geen Nintendo Switch hebt, koop een Nintendo Switch en daarna deze game". Het lijkt er dus op dat Switch-bezitters weer een nieuw pareltje in handen hebben. 
 

Twee trailers voor Okami HD remaster

Tijdje geleden heeft Capcom aangekondigd dat het met een Okami HD Remaster gaat komen. Van het spel is nu een tweetal trailers uitgekomen over het verhaal en wat gameplay. De remaster is op 12 december beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Okami HD draait om Amaterasu, de Japanese zongodin, die de vorm van een wolf heeft aangenomen. Een monster verandert de wereld in een woestenij en Amaterasu moet haar magische krachten gebruiken om het land weer op te bouwen zoals het vroeger was.


L.A. Noire 4K trailer

Er is een nieuwe trailer uitgebracht voor de remaster van L.A. Noire. De trailer is in 4K te zien. De game zelf zal ook 4K ondersteunen op PlayStation 4 Pro en Xbox One X. Ook zal het spel op Nintendo Switch uitkomen met touchscreen opties. Daarnaast komt een speciale VR-versie genaamd L.A. Noire: The VR Case Files naar HTC Vive. De game is beschikbaar op 14 november.

L.A. Noire speelt zich af in het Los Angeles van de jaren ’40, waarbij je in de huid kruipt van Cole Phelps, een jonge rechercheur. Phelps onderzoekt zaken die geïnspireerd zijn op misdaden die daadwerkelijk plaatsgevonden hebben. Hoe meer zaken Phelps oplost, hoe hoger zijn rang als rechercheur wordt, maar hoe dichter dit hem ook bij het duistere criminele hart van het naoorlogse L.A. brengt.

Natuurmonumenten: 'Geen tijd te verliezen'

Het aantal insecten in de natuur is dramatisch gedaald. Natuurmonumenten roept natuurliefhebbers op om hun stem te laten horen door de petitie 'Red onze insecten' te tekenen. Zo kunnen ze de nieuwe minister laten weten dat er geen tijd te verliezen is.

Massale insectensterfte
Uit Duits onderzoek blijkt dat de aantallen insecten in de natuur sinds 1976 met liefst 76% zijn afgenomen. De situatie in Nederland is volgens wetenschappers niet anders , of zelfs nog slechter.

Voor de natuur is die achteruitgang dramatisch. Insecten spelen een cruciale rol in de kringloop van de natuur. Bijen en vlinders bestuiven bloemen, ze zorgen voor een gezond bodemleven en vormen voor talrijke dieren een onmisbare voedselbron, zoals vogels. De laatste jaren zijn in Noordwest-Europa meer dan 400 miljoen vogels verdwenen.

Goed mis
Deze schrikbarende trend laat zien dat het goed mis is met onze leefomgeving. Een belangrijke veroorzaker van de afname is de intensieve landbouw. De giffen en de uitstoot en neerslag van stikstof vernielen de leefomgeving van talloze planten- en diersoorten. Bodems raken uitgeput en verliezen hun vruchtbaarheid.

We moeten in Nederland anders omgaan met landbouw, en dat kán ook. Onze landbouw moet natuurvriendelijker, met meer aandacht voor bloemenrijke slootkanten, ruimte voor weidevogels, koeien in de wei en bomen en struiken in het veld. Zo maken we ons landschap weer groen en gezond.

Omslag is mogelijk
De nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Carola Schouten, kan veel doen om deze omslag mogelijk te maken. Natuurmonumenten roept haar op om in de Europese Raad te pleiten voor een groene en duurzame landbouw in Europa en een einde te maken aan het gebruik van gifstoffen als glyfosaat en neonicotinoïden.

Ook op nationaal niveau kan de minister belangrijke besluiten nemen. Steeds meer boeren kiezen al voor biologische of grondgebonden landbouw met aandacht voor natuur en landschap. Boeren die zich hiervoor inspannen moeten daarvoor een eerlijke beloning krijgen.

Natuurmonumenten: 'Geen tijd te verliezen' (Foto: DJMO)
Natuurmonumenten: 'Geen tijd te verliezen' (Foto: DJMO)

FOK! Wat een weer: Vandaag meestal droog

Het laatste weer van oktober, reikt november de hand.

Vandaag
De afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en daar kon lokaal ook regen uit vallen.

Vandaag is er af en toe zon en zal er geen regen van betekenis vallen. En mocht er een bui vallen dan zal dat in het noordoosten en oosten zijn. Het kwik klimt op tot een magere 14 graden en de wind is matig boven land tot vrij krachtig aan zee.

Dit weekend waait de wind stevig en valt er van tijd tot tijd regen. 

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Deze foto maakte ik in mei in Helsinki (Foto: qltel)
Deze foto maakte ik in mei in Helsinki (Foto: qltel)

Meer BLK-aanbiedingen dan kiloknallers bij Plus

Plus had het afgelopen kwartaal als eerste supermarkt in Nederland meer vleesaanbiedingen met een keurmerk dan kiloknallers. Dat blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier, die hierin een belangrijke trendbreuk ziet.

Bij Plus was afgelopen kwartaal 37 procent van de aanbiedingen een kiloknaller (aanbieding van vlees zonder keurmerk). “Dat het aantal diervriendelijkere vleesaanbiedingen het aantal kiloknallers overtreft, is goed nieuws”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Hopelijk houdt Plus dit vol en volgt de rest van de supermarkten snel.”

Supermarktketens COOP en Dirk hebben na Plus het laagste percentage kiloknallers, met respectievelijk 55 en 57 procent. Het grootste aandeel kiloknallers is te vinden bij Emté, Aldi en Lidl. Meer dan 70 procent van hun vleesaanbiedingen is zonder keurmerk.

Minder kiloknallers
Gemiddeld lag het aantal kiloknallers het afgelopen kwartaal op 63 procent. Dat is minder dan in dezelfde periode in 2016, toen 69 procent van de vleesaanbiedingen zonder keurmerk was. Bij de meeste supermarkten loopt ook het absolute aantal kiloknallers terug. Alleen Aldi, Vomar en Lidl hadden afgelopen kwartaal meer kiloknallers dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Naast Plus zetten ook andere supermarkten stappen naar minder kiloknallers. Zo zet Jumbo geen kiloknallers meer op de voor- en achterkant van de folder, de meest prominente plekken. Daarnaast gaan folderaanbiedingen van vers varkensvlees zonder keurmerk in de ban. Dat is het varkensvlees uit de koeling met uitzondering van de vleeswaren. Plus, Deka en Dirk doen dit al voor hun verse kippenvlees. Daarnaast plaatst Dirk ook geen kiloknallers meer op de voorkant van de folders.

Meer BLK-aanbiedingen dan kiloknallers bij Plus (Foto: Wakker Dier)
Meer BLK-aanbiedingen dan kiloknallers bij Plus (Foto: Wakker Dier)

Disney Channel introduceert eerste homo

Disney Channel introduceert in het nieuwe seizoen van Andi Mack zijn eerste homoseksuele verhaallijn. 

Het klinkt niet heel vooruitstrevend, maar Andi Mack is een 'coming of age'-serie van een 13-jarig meisje en ook bedoeld voor die doelgroep. Het is het eerste kinderprogramma bij Disney wat homoseksualiteit echt maakt voor die doelgroep.

Disney zegt met de stap een krachtige boodschap uit te willen zenden van inclusiviteit en respect. Het is een gewaagde stap, want eerder was er al veel ophef over een homoseksuel karakter in Belle en het Beest, en dat is dan nog een film voor volwassenen. Zo is hij verboden in enkele Islamitische landen en 16+ in Rusland. 

Hoe het uit gaat pakken, is voor ons nog even afwachten. De serie is in Nederland (nog) niet te zien.

Twitter blokkeert Russia Today

Twitter heeft eerder op de dag besloten advertenties van Russia Today, Sputnik en alle gelieerde bedrijven te blokkeren.

Twitter is boos. De grote boze Russen hebben namelijk volgens hen geprobeerd de presidentsverkiezingen in de VS van 2016 te beïnvloeden. Omdat ze Russia Today en Sputnik, de twee grootste Russische mediabedrijven, verdenken daar een hand in gehad te hebben, hebben ze die accounts verboden advertenties op Twitter te plaatsen. Je mag immers alleen invloed uitoefenen op verkiezingen als je de goede kandidaat steunt.

Al tijden rommelt het in de VS omdat Trump, de minst favoriete president van de grote mediabedrijven ooit, de verkiezingen heeft gewonnen. De meest gehanteerde theorie is dat alle depressies uit Rusland komen en het dus Poetins schuld is. Daarom is Twitter tot deze stap over gegaan. 'Deze beslissing is gebaseerd op het onderzoekende werk wat we rond de verkiezingen van 2016 hebben gedaan en de conclusie van inlichtingendiensten dat beide bedrijven hebben geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden. 

Persoonlijk vindt uw trouwe verslaggever het ook wel wat ver gaan van die gekke Russen. Reclame die je ergens toe probeert over te halen, dat verwacht je gewoon niet en zou ook niet toegestaan moeten zijn...

Killerclown maakt een wip

Aloysius, mijn ouders geven een Halloweenparty dit weekend. Wij zijn uitgenodigd dus je moet even kijken wat je aan wilt, want we moeten verkleed.’ Aloysius Kreukel moest lachen om de woorden van zijn vrouw. ‘Joh, Teutje, dan hoef jij toch alleen maar je gebitje uit te doen en een bezem mee te nemen?’ De ballpoint waarmee Teutje bezig was een kruiswoordpuzzel in de Margriet in te vullen, vloog rakelings langs het hoofd van Aloysius. Blijkbaar kon Teutje de grap niet waarderen.

Ajax naar Twente, thuiswedstrijd PSV en Feyenoord

De derde ronde van de KNVB beker heeft een aantal interessante duels opgeleverd. FC Twente zal thuis Ajax ontvangen, terwijl PSV het in eigen huis op moet nemen tegen VVV-Venlo. Regerend landskampioen Feyenoord ontvangt Heracles Almelo.

In de koker zaten nog twee amateurclubs: VVSB en GVVV. Het Noordwijkerhoutse VVSB zal thuis aan gaan treden tegen Roda JC. SC Cambuur ontvangt GVVV uit Veenendaal.

De speeldata zijn 19, 20 en 21 december.

Verstappen vindt straf nog steeds onterecht

Max Verstappen vindt het nog steeds onterecht dat hij net na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten als enige een straf opgelegd heeft gekregen. Het kostte de Nederlander een plaats op het podium. Tijdens de persconferentie voor de race in Mexico gaf de Red Bull-coureur wel toe dat hij misschien andere woorden had moeten gebruiken.

Verstappen noemde de niet bij naam genoemde steward Gary Connelly in de Nederlandse media een 'mongool', terwijl hij voor de buitenlandse media het woord 'idioot' gebruikte. "De woordkeuze was niet correct en ik kan dat helaas niet meer veranderen. Ik was boos, omdat ik dacht dat de beslissing niet terecht was. Het is niet mijn bedoeling geweest om iemand te beledigen, anders had ik wel namen genoemd."

De straf van vijf seconden voor het afsnijden van het circuit zit hem nog steeds niet lekker. "Ik denk er nog steeds hetzelfde over. Het was een goede race, met de snelheid zat het voor de derde achtereenvolgende race snor. Ik hoop dat we zo door kunnen gaan. Na afloop van de race zijn de gemoederen hoog opgelopen en geef me eens ongelijk, mij is een podium afhandig gemaakt."

"De straf was mijns inziens niet correct, iedereen sneed die bocht af. Bovendien vonden de fans het geweldig. En trouwens: als ik er profijt van zou hebben, waarom reed ik dan niet elke ronde op die manier door die bocht? Maar goed, ik had wel wat andere woorden kunnen gebruiken."

Verstappen passeerde Kimi Räikkönen binnendoor waarbij hij buiten het circuit ging. De Nederlander stelt dat hij voor de langzaam rijdende Ferrari van de Fin uitweek en een botsing wilde vermijden. In ieder geval wil hij het gevoel van een goede race volhouden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.