F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Japan gewonnen. De Mercedes-coureur breidde hiermee zijn leidende positie in het wereldkampioenschap Formule 1 met 25 punten uit ten opzichte van concurrent Sebastian Vettel die uitviel. Max Verstappen reed in een goede race naar de tweede plek, terwijl ook Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo op het podium eindigde.

Nog voor de start van de 53 ronden tellende race op Suzuka werd duidelijk dat de Ferrari van Vettel een probleem met een bougie had. De Italianen leken het gerepareerd te hebben, maar dat bleek niet het geval te zijn. Toch wist Vettel na de start de tweede plek achter Hamilton te behouden, voor Verstappen die bij de start Ricciardo passeerde. Ook Esteban Ocon glipte de Australiër voorbij.

Vettel bleek al snel snelheid tekort te komen en Verstappen passeerde de Duitser al snel, net als een aantal coureurs achter hem. De eerste uitvaller werd na twee ronden Carlos Sainz die in zijn laatste race voor Toro Rosso spinde en de bolide in de bandenstapels parkeerde. Dit leverde een safety car op. Vettel lag op dat moment zesde, maar nadat het weer groen was verloor de Duitser opnieuw plaatsen en besloot Ferrari dat het genoeg was geweest. Hierdoor liep Vettel opnieuw veel schade op in de titelstrijd.

Verstappen kon vooraan het tempo van Hamilton goed bijhouden en liep in de beginfase zelfs iets in op de leider. Daarachter hield Ocon zowel Ricciardo als Valtteri Bottas op. Het duo kon de Fransman echter pas voorbij nadat Marcus Ericsson met zijn Sauber gecrasht was en er een virtuele safety car geweest was. Iets verder naar achteren baande Kimi Räikkönen zich langzaam maar zeker een weg naar voren nadat de Fin door een gridstraf verder van achteren moest starten.

Naar mate de ronden vorderden breidde Hamilton zijn marge op Verstappen uit tot ruim vijf seconden, terwijl de Nederlander van achteren geen druk had. Verstappen was in de 22e ronde de eerste van de toppers die pitte en hij kwam met de Red Bull pal voor de deur van de als vijfde rijdende Räikkönen weer naar buiten. Een ronde later volgde Hamilton, maar de Brit had door zijn latere stop wel ruim de helft van zijn marge verloren.

Het duo liep snel in op de lang doorrijdende Bottas die in de 29e ronde Hamilton voorbij liet, maar hierna nog wel twee ronden Verstappen ophield. Dit kostte de Nederlander ongeveer twee seconden. Verstappen hield de druk in het vervolg van de race stevig op Hamilton die worstelde met de achterbanden van zijn Mercedes.

Daarachter had Ricciardo aanvankelijk weinig te duchten van Bottas die supersofts had laten monteren, in tegenstelling tot de top drie die met softs reed. Ook Räikkönen op plek vijf had supersofts, maar de Fin was te ver weg om een vuist te kunnen maken. Zesde was Nico Hülkenberg die pas na 40 ronden zijn softs inruilde voor supersofts. De Duitser viel bij zijn stop ver terug en moest snel daarna opgeven, omdat DRS niet goed werkte en zijn achtervleugel open bleef staan.

Vooraan in dat gevecht om plek acht reed Felipe Massa die vier andere coureurs ophield. De Braziliaan worstelde met zijn Williams en liet in de 43 ronde aan het eind van het rechte stuk van start/finish een klein gaatje. Kevin Magnussen sprong hierin met de Haas en kon Massa aan de kant duwen. Hiervan profiteerde Grosjean die Massa ook passeerde. Even hiervoor was Pierre Gasly al afgehaakt nadat de Fransman zich verremde en door een vlakke plaats op zijn banden extra moest stoppen.

De race leek dood te bloeden tot bij het rechter voorwiel van Lance Stroll iets het begaf en de Canadees de Williams door het grind moest sturen. Hij kwam weer de baan op en wist maar net Ricciardo te ontwijken. Er werd opnieuw een VSC ingesteld. Nadat het weer groen werd reed Verstappen het gat met Hamilton razendsnel dicht. De Brit had last van achterblijvers (Massa en Alonso) en worstelde met zijn banden. Verstappen kon echter ook niet inhalen, omdat diezelfde achterblijvers hem ook hinderden. Daarachter had Bottas het gat met Ricciardo dichtgereden, maar ook hij kon niet meer aanvallen.

Hierdoor werd Hamilton na 53 ronden als eerste afgevlagd en heeft hij in de titelstrijd een voorsprong van 59 punten op Vettel. Over twee weken in Austin kan de Brit voor de vierde keer wereldkampioen worden. Verstappen eindigde als tweede, voor Ricciardo en Bottas. Räikkönen eindigde op plek vijf, voor Ocon, Sergio Perez, Magnussen, Grosjean en Massa.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:27:31.193
2 Max Verstappen Red Bull +1.211
3 Daniel Ricciardo Red Bull +9.679
4 Valtteri Bottas Mercedes +10.580
5 Kimi Räikkönen Ferrari +32.622
6 Esteban Ocon Force India +1:07.788
7 Sergio Perez Force India +1:11.424
8 Kevin Magnussen Haas +1:28.953
9 Romain Grosjean Haas +1:29.883
10 Felipe Massa Williams +1 ronde
11 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
12 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
13 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
14 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
15 Pascal Wehrlein Sauber +2 ronden
DNF Lance Stroll Williams +8 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +13 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +46 ronden
DNF Sebastian Vettel Ferrari +49 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +53 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 306
2 Sebastian Vettel Ferrari 247
3 Valtteri Bottas Mercedes 234
4 Daniel Ricciardo Red Bull 192
5 Kimi Räikkönen Ferrari 148
6 Max Verstappen Red Bull 111
7 Sergio Perez Force India 82
8 Esteban Ocon Force India 65
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 48
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams 34
12 Lance Stroll Williams 32
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Kevin Magnussen Haas 15
15 Stoffel Vandoorne McLaren 13
16 Fernando Alonso McLaren 10
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Pierre Gasly Toro Rosso 0
23 Paul di Resta Williams 0
24 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 540
2 Ferrari 395
3 Red Bull 303
4 Force India 147
5 Williams 66
6 Toro Rosso 52
7 Haas 43
8 Renault 42
9 McLaren 23
10 Sauber 5