FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 april 2017

Zegsman Trump irriteert met Hitler-citaat

Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft dinsdag met een opmerking over Adolf Hitler voor ergernis gezorgd. Tijdens de dagelijkse persconferentie zei hij dat Rusland eens goed moet gaan nadenken over doorgaan met het steunen van de Syrische president Bashar al-Assad. Vervolgens liet de zegsman van het Witte Huis zich ontvallen dat "zelfs iemand zo verfoeilijk als Hitler niet zo diep is gezonken dat hij chemische wapens inzette."

Toen Spicer gevraagd werd zich nader te verklaren, zei hij: "Hij (Hitler) heeft gifgas niet op dezelfde manier ingezet tegen zijn eigen volk zoals Assad. Dat hij het naar de Holocaust-centra heeft gebracht, weet ik". Met die 'centra' bedoelde hij kennelijk de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's. Na het mediapraatje trachtte Spicer zijn uitlating te verdedigen en te nuanceren. "Ik heb op generlei wijze geprobeerd iets af te doen aan het afschuwelijke van de Holocaust".

Zegsman Trump irriteert met Hitler-citaat
Zegsman Trump irriteert met Hitler-citaat (Foto: ANP)

Snookerscheidsrechter Jan Verhaas mag zesde WK-finale leiden

Nederland heeft dan wel geen snookeraar op het hoogste niveau, toch is er één Nederlander al jaren actief in de mondiale top. Het gaat natuurlijk om snookerscheidsrechter Jan Verhaas. Hij mag over drie weken de finale van het wereldkampioenschap leiden. 

Dit nieuws werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een chatsessie met diverse scheidsrechters op de Facebookpagina van World Snooker. Het wordt al weer de zesde finale voor Verhaas. Eerder mocht hij de mondiale eindstrijd leiden in 2003, 2006, 2008, 2011 en 2013. 

Het wereldkampioenschap snooker in Sheffield begint aanstaande zaterdag en de finale wordt gespeeld op 30 april en 1 mei. Titelverdediger is de Engelsman Mark Selby. 

Jan Verhaas mag opnieuw finale van het WK leiden. (PRO SHOTS/Action Images)
Jan Verhaas mag opnieuw finale van het WK leiden. (PRO SHOTS/Action Images)

Gamers aangeklaagd voor 'swatten' van rivaal

Twee gamers, een Amerikaan en een Brit, zijn aangeklaagd omdat ze een Amerikaans arrestatieteam naar het huis van een rivaal hadden gestuurd. Die raakte bij de inval in zijn woning zwaargewond. De actie heet 'swatten', naar het arrestatieteam SWAT.

Op verzoek van de Amerikaan had de Brit in 2015 een Amerikaanse terreurdienst gebeld en zich voorgesteld als Tyran Dobbs, de naam van zijn rivaal. Hij zei dat hij een geladen geweer, explosieven en drie gijzelaars had. Hij eiste binnen een kwartier losgeld, anders zouden de gijzelaars worden vermoord.

Agenten gingen meteen naar het huis van de nietsvermoedende en slapende Dobbs en schoten met rubberkogels in zijn gezicht en op zijn borst. Vervolgens bleek dat hij geen wapens of gijzelaars had en dat hij niet had gebeld. Bij het onderzoek werden de beide daders opgespoord. Zij kunnen nu tot twintig jaar celstraf krijgen voor het valse alarm, vijf jaar voor het complot en twee jaar voor identiteitsfraude.

Gamers aangeklaagd voor 'swatten' van rivaal
Gamers aangeklaagd voor 'swatten' van rivaal (Foto: BuzzT)

Michel Mulder terug bij coach Van Velde

Schaatser Michel Mulder keert terug bij Team Plantina van coach Gerard van Velde. De olympisch kampioen op de 500 meter heeft een contract voor een seizoen getekend, waardoor hij herenigd wordt met zijn tweelingbroer Ronald.

Mulder: "Ik ben vorig jaar een nieuw project begonnen bij Victorie. Helaas hebben we daar geen nieuwe hoofdsponsor kunnen vinden en moest ik op zoek naar wat anders."

In 2016 verliet Mulder de ploeg van Van Velde om te gaan trainen onder coach Desley Hill. Vrijwel het gehele team kende een teleurstellend seizoen en de zoektocht naar sponsoren bleek vruchteloos, waardoor Team Victorie een jaar na het ontstaan uiteen viel.

Mulder hoopt komend jaar zijn vorm te kunnen hervinden en mooie dingen te laten zien. "Ik had al wel een bakje koffie met Gerard van Velde gedaan en ik was hier welkom. Ik ben ontzettend blij dat ik weer terug mag komen op het oude nest. Het is een heel belangrijk jaar, met de Olympische Spelen die er aan gaan komen. Ik wilde zeker weten dat ik niet de onzekerheid zou hebben zonder sponsor te zitten. Dit is voor mij ideaal."

Michel Mulder eerder dit jaar tijdens wedstrijden in Berlijn. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Michel Mulder eerder dit jaar tijdens wedstrijden in Berlijn. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'Ocon heeft dezelfde potentie als Verstappen'

Formule 1-coureur Esteban Ocon heeft minstens dezelfde potentie als Max Verstappen. Dat is de mening van Bob Fernley, teambaas bij Force India, het team waar Ocon sinds dit jaar voor rijdt.

Ocon reed in 2014 al tegen Verstappen in het Europees Formule 3-kampioenschap, waar hij de titel veroverde - mede door veel mechanische pech en een aantal straffen voor de Nederlander. Volgens Fernley kan Ocon dezelfde successen ook in de Formule 1 halen.

"Ik ben er van overtuigd dat hij net zoveel potentie heeft als Verstappen. Daarom hebben we hem ook bij ons team gehaald", aldus Fernley tegenover Sky F1"Hij zit sowieso twee jaar bij ons, maar hopelijk nog langer. We hadden hem gelukkig al vrij vroeg op het oog en het viel op dat hij zo goed werkte met de technische mensen en dat hij op de baan ook veel talent toonde."

Volgens Fernley doet Ocon het prima bij zijn nieuwe team. "Hij past goed in het team. Het is altijd moeilijk voor een coureur als hij iemand vervangt die, zoals Nico Hülkenberg, toch vrij lang voor een team gereden heeft. Esteban past echter gewoon heel goed in het team en het voelt alsof hij er al jaren rijdt." De Fransman reed in zijn eerste twee races voor Force India in de punten: zowel in Australië als in China eindigde hij als tiende. 

EU-landen besteden meer aan ontwikkelingshulp

De Europese Unie en haar lidstaten hebben vorig jaar een recordbedrag van 75,5 miljard euro uitgegeven aan ontwikkelingshulp. Dat is 11 procent meer dan in 2015, waarmee ze de grootste donor wereldwijd blijven.

Dat meldde de Europese Commissie dinsdag op basis van voorlopige cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De 75,5 miljard komt neer op 0,51 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU.

De lidstaten beloofden twaalf jaar geleden dat ze in 2015 0,7 procent van hun bbp aan ontwikkelingshulp zouden uitgeven. Vijf EU-landen haalden die norm vorig jaar: Luxemburg, Zweden, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Nederland gaf in 2016 ruim 4,5 miljard euro uit, wat neerkomt op 0,65 procent van het bbp.

Zeven lidstaten bleven op hetzelfde niveau en zestien verhoogden hun budget. De overige vijf gaven minder uit aan ontwikkelingshulp. Overigens mogen de kosten voor de opvang van asielzoekers worden meegeteld.

EU-landen besteden meer aan ontwikkelingshulp
EU-landen besteden meer aan ontwikkelingshulp (Foto: ANP)

Tien jaar cel voor doodsteken Deventenaar

Een 27-jarige man is dinsdag veroordeeld tot tien jaar cel voor een dodelijke steekpartij op oudejaarsdag 2015 in Zutphen. Die straf is overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De rechtbank Gelderland oordeelde dat de man zonder vaste woon- of verblijfplaats verantwoordelijk is voor het doodsteken van de 23-jarige Deventenaar.

Een 22-jarige medeverdachte uit Zutphen is ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij heeft uit noodweer geslagen en bovendien is het volgens de rechtbank niet bewezen dat het geweld dat deze verdachte heeft gebruikt, de dood van het slachtoffer heeft veroorzaakt.

Beiden waren op de laatste dag van 2015 betrokken bij een vechtpartij op een parkeerplaats in Zutphen. Tijdens die vechtpartij werd het slachtoffer met een mes gestoken en hij overleed later die dag aan zijn verwondingen. Beide mannen wezen elkaar als schuldige aan, maar op basis van een getuigenverklaring en camerabeelden is de man zonder vaste woon- of verblijfplaats door de rechtbank als dader aangemerkt.

Tien jaar cel voor doodsteken Deventenaar
Tien jaar cel voor doodsteken Deventenaar (Foto: ANP)

Boeijen wint Oeuvre Award NPO Radio 5

Frank Boeijen heeft dinsdag de NPO Radio 5 Oeuvre Award gewonnen. De zanger kreeg dat te horen van presentatoren Bert Kranenbarg en Frits Spits. Boeijen krijgt de prijs pas op 3 september uitgereikt tijdens een speciaal voor hem georganiseerd concert in de Stadsschouwburg in Nijmegen.

"Mijn generatie is opgegroeid met de radio", zei Boeijen in zijn dankwoord. "Dat vond ik heel boeiend, omdat het niet visueel is. Je creëert je eigen beeld erbij."

Boeijen bracht in zijn loopbaan al meer dan 25 albums uit, zowel met zijn band de Frank Boeijen Groep als later ook solo. De jury van de Oeuvre Award roemt Boeijen voor "zijn muzikaliteit en zijn eigenheid in tekst en muziek". "Zijn unieke stemgeluid en beeldende teksten maken van Frank Boeijen een zanger die veel jonge Nederlandse artiesten inspireert."

Tijdens de uitreiking later dit jaar brengen tal van artiesten een hommage aan Boeijen. Onder anderen Paul de Munnik, Mathilde Santing en Racoon treden dan op. Uiteraard zal Boeijen zelf ook liedjes vertolken.

De NPO Radio 5 Oeuvre Award wordt uitgereikt aan een artiest die belangrijk is voor muziek in Nederland. Vorig jaar kreeg Rob de Nijs de prijs uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Eddy Christiani, Cliff Richard, Willeke Alberti, Lee Towers, George Baker, Liesbeth List, Anita Meyer en Gerard Cox.

Boeijen wint Oeuvre Award NPO Radio 5
Boeijen wint Oeuvre Award NPO Radio 5 (Foto: BuzzE)

Explosies bij spelersbus Borussia Dortmund, wedstrijd afgelast

Bij de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund hebben zich dinsdagavond drie explosies voorgedaan. De Duitse club zou dinsdagavond in de kwartfinales van de Champions League de eerste wedstrijd tegen AS Monaco spelen, maar dat gaat niet door: de wedstrijd is afgelast en wordt woensdag om 18.45 uur ingehaald.

De explosie bij de bus vond plaats op zo'n tien kilometer van het stadion, op het moment dat de bus weg reed bij het hotel. Basisspeler Marc Bartra raakte gewond, maar kwam er met snijwonden in zijn arm, veroorzaakt door glasscherven, relatief goed vanaf.

Update 20.31 uur
Inmiddels heeft ook Borussia Dortmund laten weten dat de wedstrijd inderdaad is afgelast. Woensdag wordt een nieuwe poging gedaan, met de aftrap om 18.45 uur. 

Update 20.27 uur
Bild meldt dat de wedstrijd is afgelast. Het duel tussen Dortmund en Monaco zou vooralsnog verplaatst worden naar woensdagavond, maar officiële bronnen hebben het nog niet bevestigd. 

Update 20.20 uur
Volgens Bild heeft de lokale politie tegenover hen bevestigd dat er niet één, maar drie explosies plaats hebben gevonden bij het vertrek van de spelersbus richting het stadion.  

Het Spaanse Marca meldt ondertussen dat Marc Bartra snijwonden aan zijn arm heeft opgelopen door rondvliegende glasscherven. Hij zou er verder niet al te ernstig aan toe zijn. 

Update 20.17 uur
Om 20.30 uur komt een definitieve beslissing naar buiten over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd. Dat heeft BVB laten weten. De aftrap, gepland om 20.45, is in elk geval wel uitgesteld. 

De NOS meldt dat er drie explosies zijn geweest, maar dit zijn vooralsnog louter onbevestigde geruchten: de politie van Nordrhein-Westfalen heeft het nog altijd over één ontploffing. 

Update 20.13 uur
Marca heeft even ingetekend waar de explosie ongeveer plaatsgevonden heeft. Bovenaan is het stadion, het Signal-Iduna Park, te vinden. Onderin is ongeveer de locatie van de ontploffing te zien.

Update 20.05 uur
Borussia Dortmund heeft zelf inmiddels ook gereageerd. Volgens de club vond de explosie voor de spelersbus plaats bij het wegrijden van het teamhotel. De spelers zijn in veiligheid en in en rondom het stadion zou geen gevaar zijn.  

Update 20.02 uur
Volgens Duitse media werd een explosief op straat voor de bus gegooid. Het is nog niet duidelijk of het daarbij gaat om een gerichte aanval of bijvoorbeeld om een ongeluk met zwaar vuurwerk van een fan.  

Borussia Dortmund is volgens Kicker op het moment in overleg met de Europese voetbalbond UEFA om te bepalen of de wedstrijd van vanavond doorgang kan vinden. 

Legendarisch 'Lawler vs MacDonald 2' verkozen tot beste gevecht in UFC ooit

De fans hebben gesproken. Website ESPN meldt dat het tweede gevecht tussen Robbie Lawler en Rory MacDonald  verkozen is tot het beste gevecht ooit in de UFC.


Lawler en MacDonald (Foto: Getty images)

Het epische titelgevecht tussen de toenmalige UFC-kampioen Lawler en uitdager MacDonald vond plaats tijdens UFC 189 op 11 juli 2015 en won eerder al de titel gevecht van het jaar 2015. Met ruim 18.000 stemmen eindigde het titelgevecht tussen Jon Jones en Alexander Gustafsson tijdens UFC 165 op de tweede plek in de verkiezing. Dit was het eerste gevecht ooit waarin de onaantastbaar geachtte Jones diep in de problemen kwam, mede door de agressie en efficiëntie van de Zweed.

Lawler vs MacDonald 2 wordt het beste getypeerd door wat aan het eind van de vierde ronde gebeurde. Vlak voor het klinken van de bel aan het einde van die ronde boog Lawler zijn hoofd en spuugde een hoeveelheid bloed en misschien ook wel een stuk van zijn lip op het canvas. Daarna keek hij langs scheidrechter John McCarthy naar zijn tegenstander en keek uitdagend in de bloeddoorlopen ogen van MacDonald.


Alles omvattende beelden (Bron: Giphy)

Hoewel MacDonald waarschijnlijk weinig kon zien vanwege de zwellingen rond zijn ogen en neus, beantwoorde hij brutaal de blik van Lawler en bleef standvastig staan, op het moment dat Lawler dreigend een aantal stappen in zijn richting zette. Beide vechters bleven elkaar in de ogen kijken, totdat McCarthy beide vechters, na het luiden van de bel, naar hun hoek dirigeerde om te voorkomen dat ze elkaar in de haren zouden vliegen.


Over en weer een keihard gevecht (Foto: Getty images)

Dat was waarschijnlijk niet eens de bedoeling van dit moment, het leek meer een teken van respect van beide vechters naar elkaar toe en een bevestiging dat ze met een onvergetelijk gewelddadig gevecht bezig waren. Vlak na het begin van de vijfde en laatste ronde sloeg Lawler weer hard op de neus van MacDonald, die van de pijn ineenstortte en het gevecht tegen de pijn en daarmee de kans op de titel verloor.

 
Beiden wijken niet (Foto: Getty images)

Dit harde gevecht vond plaats op hetzelfde gala waar Conor McGregor zijn partij tegen Chad Mendes afwerkte en de interimkampioen in het vedergewicht werd. Het is lastig om gevechten van McGregor te doen vergeten, maar iedere UFC-fan kent het gevecht tussen Lawler en MacDonald, terwijl dat gevecht van McGregor weinig indruk gemaakt heeft.


Gebroken neus MacDonald (Bron: Giphy)

MacDonald ervaart nog steeds de gevolgen van dit gevecht en van de schade die zijn neus heeft opgelopen. Hij heeft na dit gevecht nog maar één keer kunnen vechten en heeft daarna een jaar pauze ingelast om zijn verbrijzelde neus voldoende te laten herstellen. Inmiddels heeft hij een contract getekend bij UFC-concurrent Bellator en zal 19 mei voor het eerst weer de octagon instappen.


Neusvernietigende uithaal van Lawler (Bron: Giphy)

Ook Lawler gaf toe dat dit zijn zwaarste gevecht ooit was en heeft sindsdien nog maar tweemaal gevochten. Tegen Tyron Woodley verloor de moe-ogende Lawler zijn titel.


Gescheurde lip bij Lawler (Foto: Getty images)

Bekijk hieronder in ruim vier minuten de hoogtepunten van dit epische gevecht:


Lawler vs MacDonald 2 (Bron: Youtube)

Rapper Jebroer geweigerd in Hardinxveld

Rapper Jebroer is niet welkom in Hardinxveld vanwege de titel van zijn hit Kind van de Duivel. Dat zei hij dinsdag in de Coen & Sander Show op Radio 538. De gemeente heeft zijn optreden geannuleerd vanwege klachten uit het overwegend christelijke dorp.

Afgelopen weekeinde bleek al dat er klachten waren over het optreden van Jebroer tijdens de feestweek in het Zuid-Hollandse dorp. Dat leidde uiteindelijk ertoe dat de gemeente het optreden niet meer aandurfde. "Ik had de klagers vrijkaartjes aangeboden en een bosje bloemen, dus ik heb me van een goede kant laten zien, maar krijg nu toch een trap na", zei Jebroer.

Rapper Jebroer geweigerd in Hardinxveld
Rapper Jebroer geweigerd in Hardinxveld (Foto: BuzzE)

This War of Mine-ontwikkelaar komt met nieuwe survivalgame

Het Poolse 11 bit studios komt dit jaar met een nieuwe titel genaamd Frostpunk. In de game ben je verantwoordelijk voor de laatste bewoonde stad op aarde, en daarmee het voortbestaan van de mensheid. Uit enkele uitspraken van de ontwikkelaar blijkt dat morele keuzes net als in This War of Mine weer een grote rol spelen.

De trailer geeft slechts een impressie van de sfeer in Frostpunk, die behalve erg koud ook behoorlijk zwaarmoedig aandoet. Het gaat in de game om meer dan alleen overleven: in tegenstelling tot This War of Mine is het dit keer een gehele stad die je onder je hoede hebt, en Frostpunk wordt her en der ook beschreven als een city-builder. De stad bestaat bij de gratie van stoomtechnologie, die met behulp van het vele ijs kan worden aangedreven. Toch heeft het er alle schijn van dat de moraliteit van de speler weer op de proef wordt gesteld. "[Frostpunk] is geen SimCity-achtige city-builder waar je bij hoge criminaliteitscijfers even drie politiebureau's bijbouwt. Je zal moeilijke keuzes moeten maken die serieuze consequenties hebben." De ontwikkelaar hint in een gesprek met Eurogamer onder andere naar kannibalisme.

Wat dat betreft lijkt het erop dat ondanks het verschil in gameplay Frostpunk behoorlijk veel weg heeft van This War of Mine, waar keuzes ook vaak allesbehalve eenvoudig waren zoals je kunt lezen in onze uitgebreide review van die titel. De Poolse studio scoorde hoog met dat element in This War of Mine, ondanks dat het verder een vrij kleinschalige game was die ook een mobiele versie kreeg. Qua mankracht zijn de Polen van 11 bit er inmiddels ook op vooruitgegaan: aan Frostpunk werken 60 mensen, bij This War of Mine waren dat er 12.

Tijdens het E3-evenement van dit jaar hoopt 11 bit gameplay te kunnen tonen en een releasemoment staat gepland voor ergens in de tweede helft van 2017. Vooralsnog is er alleen een pc-versie aangekondigd, maar consoleversies zijn zeker niet uitgesloten.

Volgende Overwatch-event heet Uprising

Zoals we weten begint er deze week een nieuwe event in Overwatch en dankzij een leak van de Franse YouTube-pagina van PlayStation weten we wat het is. Overwatch: Insurrection brengt een nieuw PvE-event, waarin we de eerste missie van Tracer meemaken in Overwatch.

Het event brengt nieuwe collectibles, waaronder nieuwe skins gebaseerd op Blackwatch voor McCree en Genji en een sexy skin voor Widowmaker. De trailer, die ondertussen offline is gehaald door PlayStation maar uiteraard bewaard is gebleven, toont ons wat we mogen verwachten. Het event begint als het goed is vanavond, aangezien Blizzard vorige week een teaser plaatste met 11 april als datum.

De trailer die we hebben kun je hieronder bekijken, al is hij wel in het Frans. 

Edit: Ondertussen is Overwatch in maintenance, waarna de update vrijkomt. De Engelse trailer is vrijgegeven en het event heet officieel Uprising in het Engels. De Engelse trailer vind je vanaf nu hieronder.

Palermo: meer trainers ontslagen dan wedstrijden gewonnen

Een beetje duidelijkheid over wie hen naar grote hoogten moet leiden is voor de fans van Serie A-club Palermo lastig te krijgen. Trainer Diego Lopez is ontslagen, geen bijzondere gang van zaken bij de club: het is dit seizoen al de vierde keer dat de trainer de laan uitgestuurd wordt.

Davide Ballardini begon het seizoen als coach van Palermo, maar kon in september al het veld ruimen. Roberto de Zerbi hield het vervolgens vol tot eind november, waarna Eugenio Corini het stokje overnam. Die hield het eind januari voor gezien en zo kreeg Lopez zijn kans. De Uruguayaan heeft het toch een ruime twee maanden volgehouden, maar daar blijft het bij.

Ex-voorzitter Maurizio Zamparini lijkt een groot aandeel in het opstappen en ontslaan van trainiers te hebben: in vijftien jaar gingen al meer dan veertig trainers van 'zijn' clubs voor de bijl. Zelf stapte Zamparini in februari op bij Palermo, maar opvolger Paul Baccaglini lijkt trainers ook weinig kans te geven. Diego Bortoluzzi mag nu gaan proberen het seizoen af te maken.

Overigens heeft Palermo inmiddels meer trainers gehad dan wedstrijden gewonnen in het huidige seizoen. Drie keer werden drie punten binnengesleept. De club staat dan ook op de voorlaatste plek in de Serie A en heeft een fikse ommekeer nodig om niet te degraderen. 

Winkelcentrum Leiderdorp ontruimd na schreeuw

Het winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp is dinsdagmiddag ontruimd, nadat twee mannen luidkeels iets riepen wat onrust veroorzaakte. De politie doorzoekt het pand op "mogelijk verdachte voorwerpen" en heeft de omgeving afgezet.

Ook het bowlingcentrum en de sportschool zijn niet te bereiken. Volgens de politie is geen sprake van paniek onder de mensen die in de Winkelhof rondliepen. De politie is nog op zoek naar de twee mannen. Wat ze precies riepen kon een woordvoerder niet zeggen.

Winkelcentrum Leiderdorp ontruimd na schreeuw
Winkelcentrum Leiderdorp ontruimd na schreeuw (Foto: ANP)

Alaphilippe mist heuvelklassiekers

Quick-Step Floors zal in de Ardennenklassiekers geen beroep kunnen doen op Julian Alaphilippe. De 24-jarige Fransman, dit seizoen al derde in Milaan-Sanremo en vijfde in Parijs-Nice, ondervindt te veel hinder aan zijn knie na een val in de Ronde van het Baskenland.

In de derde etappe in de Ronde van het Baskenland kwam Alaphilippe ten val in de bevoorradingszone. De Fransman reed nog wel verder, maar moest in de vijfde etappe van de Baskische rittenkoers toch opgegeven.

Op Instagram bevestigt Alaphilippe dat hij niet aan de start van die koersen zal verschijnen. "Ik ben erg ontgoocheld dat ik mijn forfait voor de komende klassiekers moet aankondigen", schrijft de renner van Quick-Step Floors

"Ik heb sinds die val in het Baskenland last aan mijn knie en moet dus een rustperiode van onbepaalde duur inlassen. Mijn voorjaar eindigt nu."

State of Decay 2 drie keer zo groot als origineel

State of Decay 2 zal bij de release drie verschillende mappen bevatten, iedere map zal individueel ongeveer net zo groot zijn als het speelveld van het originele State of Decay.

Iedere map zal uiteraard zijn eigen omgeving met verschillende bezienswaardigheden en kleine dorpjes bevatten. Op een blogpost op de website van State of Decay legt de ontwikkelaar uit dat door de wereld in drie verschillende omgevingen op te splitsen, je minder snel dat 'déjà vu'-gevoel zou moeten krijgen. Bovendien zal iedere omgeving zijn eigen soorten missies krijgen, afgestemd op de betreffende omgeving, en hint de ontwikkelaar naar mogelijke uitbreidingen door te zeggen dat het op deze manier makkelijker is het speelveld verder uit te breiden.

State of Decay 2 komt uit voor Xbox One en PC, de releasedatum zal naar verwachting tijdens E3 dit jaar worden aangekondigd.

Jongeren ontmaskeren kinderlokkers

De politie heeft dinsdag vier mannen aangehouden omdat ze via internet seksafspraken maakten met een vijftienjarige jongen, het zogenoemde grooming. De mannen kwamen bij de politie in beeld door filmpjes waarin ze in de val werden gelokt. De filmpjes waren gemaakt door een aantal jongeren, aldus de politie.

Een man werd opgepakt door de politie. De andere drie mannen meldden zich bij de politie nadat ze online in filmpjes waren verschenen. De politie heeft nog geen contact gehad met de vijftienjarige jongen, maar wel met de jongeren die betrokken waren bij het maken van de filmpjes.

De jongeren zetten hun filmpjes op YouTube. De politie vindt de werkwijze van de jongeren niet wenselijk. ,,Grooming is strafbaar, maar het is niet de bedoeling dat mensen zo in het openbaar worden veroordeeld", zegt een woordvoerder.

Jongeren ontmaskeren kinderlokkers
Jongeren ontmaskeren kinderlokkers (Foto: ANP)

Call of Duty: Black Ops 2 backward compatible op Xbox One

Sinds de aankondiging van backward compatibility op Xbox One staat de game al stijf bovenaan de aanvraaglijst van Microsoft, maar vandaag is het eindelijk zo ver: Call of Duty: Black Ops 2 is nu speelbaar op Xbox One.

De lijst van backward compatible games voor Xbox One blijft iedere week weer groeien en begint alweer de 400 games te benaderen. Zo zijn er de afgelopen weken ook weer enkele prima games speelbaar geworden op Xbox One, zoals Far Cry 3, Civilization Revolution en beide games in de Darksiders-serie. Eerder dit jaar werden andere delen van Call of Duty backward compatible, namelijk Black Ops, World at War, Call of Duty 2 en Call of Duty 3.

Gebruik zenuwgas sarin in Idlib bevestigd

Bij de Syrische luchtaanval in de provincie Idlib is vorige week het zenuwgas sarin gebruikt. Volgens de Turkse minister van Gezondheidszorg Recep Akda is dat nu bevestigd na testen op enkele van de slachtoffers.

Akdag zei dat de isopropyl methylfosfonzuur is gevonden bij de analyse van bloed- en urinemonsters van de slachtoffers van de chemische oorlogsvoering in Idlib. Die stof is het bewijs dat zij zijn blootgesteld aan sarin.

Zowel Washington als Ankara acht de Syrische regering schuldig aan de inzet van chemische wapens tijdens de bombardementen op Khan Sheikhoun, waardoor circa 85 mensen om het leven kwamen. Damascus ontkent verantwoordelijk te zijn. De VS voerden niettemin met kruisraketten een vergeldingsactie uit op een Syrische luchtmachtbasis.

Gebruik zenuwgas sarin in Idlib bevestigd
Gebruik zenuwgas sarin in Idlib bevestigd (Foto: ANP)

FIA presenteert cockpitbescherming F1-auto's

Wereldautosportbond FIA heeft voorafgaand aan de Grand Prix van China van afgelopen weekeinde een nieuw ontwerp voor de cockpitbescherming getoond. Dat deed de bond tijdens de rijdersbriefing en het ontwerp is inmiddels naar buiten gebracht.

Het scherm heeft de duidelijke naam 'Shield' meegekregen en zou een mogelijke vorm van bescherming kunnen worden. Eerder werd al uitgebreid getest met de, in de ogen van velen, spuuglelijke 'halo' en Red Bull kwam met hun eigen versie: het 'Aeroscreen'. Het Shield lijkt, afgaande op de schetsen, een stuk strakker ontworpen dan de lompe halo en het Aeroscreen.

Rijders kregen tijdens de briefing te horen dat tests al succesvol verlopen zijn en dat het scherm kleine brokstukken tegenhoudt. Grote stukken, zoals wielen, worden er echter niet door gestopt. Felipe Massa, die in 2009 in Hongarije door een losgeraakte veer werd geraakt, zegt vooral voor veiligheid in plaats van uiterlijk te kiezen. "Maar eerlijk is eerlijk, het ziet er best goed uit", zegt hij tegenover Motorsport"Het is mooier dan de halo, maar het gaat uiteindelijk wel om de veiligheid en dat hebben we tijdens de briefing ook gezegd."

De FIA en de teams in de Formule 1 zijn het er wel over eens dat er volgend jaar een vorm van cockpitbescherming moet komen, maar de manier waarop is nog niet helemaal duidelijk. Als er aan het eind van deze maand nog geen steun is van een meerderheid van de teams wordt het voor de FIA lastiger: dan moeten namelijk álle teams het met een voorstel eens zijn. 

Kelderman maakt zondag zijn rentree

Wilco Kelderman maakt zondag tijdens de Amstel Gold Race zijn rentree in het peloton. De 26-jarige renner van Sunweb brak vijf weken geleden zijn vinger in de Strade Bianche. Na de Amstel Gold Race staat de Waalse Pijl, de Ronde van Romandië en de Giro d’Italia op het programma voor Kelderman.

In de Amstel Gold Race is Michael Matthews de kopman van de ploeg “We hebben elk scenario voorbereid en hebben een aantal sterke troefkaarten in handen met Simon Geschke en Warren Barguil, wanneer de situatie daarom vraagt. Wilco is weer van de partij na zijn blessure van vijf weken geleden. We streven hetzelfde doel na en zijn gemotiveerd om er een mooie dag van te maken”, aldus ploegleider Aike Visbeek.

Nioh 'Dragon of the North'-DLC en pvp-modus verschijnen 2 mei

De eerste uitbreiding voor de uitstekende samoerai-game Nioh heet Dragon of the North en staat gepland voor 2 mei. Met die update wordt ook voor het eerst een pvp-modus geïntroduceerd, zodat speler vanaf dat moment het online ook tegen elkaar op kunnen nemen.

De uitbreiding, die omgerekend waarschijnlijk zo'n tien tot twintig euro gaat kosten, bevat nieuwe wapentypes, locaties, personages, Yokai en nieuwe guardian spirits. Hoe het verhaaltechnisch precies zit is niet duidelijk; volgens Koei Tecmo kunnen spelers in de DLC de Noordelijke provincies van Japan verder verkennen. Bijzonder is de toevoeging van pvp, zodat spelers met elkaar kunnen knokken. Tot nu toe konden spelers alleen samenwerken. De pvp-modus is onderdeel van een gratis update.

Dragon of the North is de eerste van in totaal drie uitbreidingen die gepland staan voor de PS4-exclusive.

'Dolberg op tijd fit voor duel met Schalke'

Kasper Dolberg is volgens De Telegraaf fit genoeg om donderdag in actie te komen tegen Schalke 04. De aanvaller is hersteld van een blessure.

De Deen ontbrak afgelopen weken met een heupblessure, maar trainde zaterdag en zondag volledig mee met Jong Ajax. De Telegraaf meldt dat Dolberg op tijd fit is voor het Europa League-duel met Schalke 04.

Dat zou betekenen dat Peter Bosz voor een lastige keuze staat. Door de afwezigheid van Dolberg speelde Bertrand Traoré in de punt van de aanval. De huurling van Chelsea deed het daar prima en wist tegen N.E.C. twee keer het net te vinden.

Hierdoor zal het de vraag zijn wie de oefenmeester in de spits opstelt als hij weer over beide spelers beschikt. Bosz heeft donderdag in ieder geval niet de beschikking over Lasse Schöne, die geschorst is.

Ajax treft Schalke 04 komende donderdag in de kwartfinale van de Europa League in eigen huis. Een week later staat de return in Duitsland op het programma.

Uncharted: The Lost Legacy lanceert 22 augustus

Naughty Dog heeft bekendgemaakt dat de stand-alone uitbreiding van Uncharted 4, The Lost Legacy, lanceert op 22 augustus.  De game gaat een slordige 39,99 euro kosten, al is deze wel gratis voor gamers die de Digital Deluxe-versie van Uncharted 4 hebben gekocht.

Ook als je de Explorer's Pack of de Triple Pack hebt gekocht, kun je The Lost Legacy zonder verdere kosten downloaden. In dat geval kun je de game vanaf 22 augustus downloaden. Mocht je The Lost Legacy pre-orderen, heeft Naughty Dog een cadeautje voor je. Op 22 augustus lanceren namelijk alle vier de Jak and Daxter-titels voor PlayStation 4. Met een pre-order ontvang je Jak and Daxter: The Precursor Legacy gratis.

Om dit alles te vieren is er ook een nieuwe trailer vrijgegeven, die je hieronder kunt bekijken.

Bayonetta nu verkrijgbaar via Steam

Na een mysterieuze countdown van SEGA is eindelijk bekendgemaakt dat Bayonetta naar pc komt. Wanneer? Nou, nu. De game is per direct verkrijgbaar via Steam voor 19,99 euro. Hiervoor krijg je tijdelijk de Digitale Deluxe-versie.

De Digitale Deluxe-versie komt met wat avatars, wallpapers, een digitaal artbook en een soundtrack van wel vijf nummers. De pc-versie biedt daarnaast 4K-ondersteuning en diverse grafische opties. De Digitale Deluxe-versie krijg je tot 25 april gratis, daarna moet je deze er los bij kopen.

De game is een port van de game voor PlayStation 3 en Xbox 360. Later kreeg de game nog een sequel voor Nintendo Wii U.

Atletiekbond keurt 7 Russen als 'neutraal atleet' goed

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de aanvraag van zeven Russische sporters om als neutraal atleet aan wedstrijden mee te doen goedgekeurd. Sinds het grote dopingschandaal in Rusland is de atletiekbond daar geschorst en mogen atleten niet namens Rusland aan de start verschijnen.

Individuele atleten kunnen wel een aanvraag indienen bij de IAAF, waar men dat per persoon gaat onderzoeken. Zo moet een atleet onder meer aan kunnen tonen nog nooit met een bij de zaak betrokken dokter of trainer gewerkt te hebben. Ook moet men redelijkerwijs aan kunnen tonen dat van deelname aan het staatsdopingsysteem, bewust of onbewust, geen sprake was. Zo kon verspringster Darya Klishina, al jaren woonachtig in de VS, vorig jaar meedoen aan de Olympische Spelen. 

Het gaat dit keer om een aantal grote nemen, met name Sergey Shubenkov en Maria Lasickiene - tot vorige maand Maria Kuchina geheten. De twee zijn regerend wereldkampioen op respectievelijk de 110 meter horden en het hoogspringen en hopen dit jaar in Londen hun wereldtitels te verdedigen. Een andere opvallende naam is die van de pas net 18-jarige snelwandelaar Sergey Shirobokov. Met zijn tijd van 1:18.25 op de 20 kilometer tijdens het Russisch winterkampioenschap in Sochi is hij een van de snelste junioren ooit.

De enige andere min of meer bekende atleet bij de zeven is Daniil Tsyplakov, die op het vorige WK vijfde werd bij het hoogspringen. 

Kamer: straf school zonder homovoorlichting

De Tweede Kamer wil dat het kabinet scholen voortaan bestraft als die hun leerlingen niet voorlichten over verschillen in seksuele voorkeur. Ook moet het kabinet lessen over homo-acceptatie in het mbo verplichten.

Een op de vijf basis- en middelbare scholen schenkt nu nog geen aandacht aan seksuele diversiteit, terwijl dat sinds 2012 wel verplicht is. SP'er Jasper van Dijk wil dat het kabinet "niet aarzelt" scholen die dat blijven verzuimen een boete of bijvoorbeeld toezicht op te leggen. Hij kreeg dinsdag bijval van een meerderheid van de Kamer.

Datzelfde gold voor Van Dijks voorstel om voorlichting over homo-acceptatie ook op het mbo in het vervolg verplicht te stellen. Nu lichten nog maar drie van de vijf ROC's zijn leerlingen voor over seksuele diversiteit en weerbaarheid.

Vooral met dat tweede succes is Van Dijk blij. "Juist op ROC's, waar leerlingen een leeftijd hebben waarop homodiscriminatie veel voorkomt, is voorlichting cruciaal."

Waarom niet alle scholen deze voorlichting geven is onbekend. Voor een klein deel van de scholen zal dit uit religieuze overtuigingen zijn, maar het zou natuurlijk ook nog kunnen dat scholen tussen de verplichte pestprotocollen en lessen over veilig verkeer, gezonde voeding, milieubewustzijn, normen en waarden en burgerschap door nog gewoon les willen geven. 

De aard van de straf staat ook in de motie: een financiële sanctie (niet bepaald in het belang van de leerlingen) of 'bestuurlijk ingrijpen'.

Kamer: straf school zonder homovoorlichting
Kamer: straf school zonder homovoorlichting (Foto: ANP)

Zaalvoetballers kunnen EK vergeten

De Nederlandse zaalvoetballers kunnen deelname aan het Europees kampioenschap van volgend jaar definitief vergeten. De ploeg van bondscoach Max Tjaden kwam in de laatste kwalificatiewedstrijd niet verder dan 3-3 tegen Wit-Rusland en daarmee is de kans op plaatsing verkeken.

Alleen bij winst had Nederland nog een kans om zich te plaatsen voor het eindtoernooi in Slovenië. In Tbilisi begon de ploeg met een gelijkspel tegen gastland Georgië (1-1), waarna Italië met 2-4 te sterk was. Oranje kwam tegen Wit-Rusland op 2-0 en ging met 3-2 de rust in, maar de Wit-Russen kwamen in de tweede helft op gelijke hoogte. Nederland eindigde zo als laatste in de groep. 

Horner: "Verstappen een van de beste regenrijders ooit"

Formule 1-coureur Max Verstappen maakte zondag weer eens grote indruk. Op het circuit van Shanghai begon de Nederlandse Red Bull Racing-coureur als zestiende aan de Grand Prix van China, maar op de halfnatte baan lag hij na minder dan één ronde al op de zevende stek.

Hoewel de verwachte regen uitbleef - het bleef bij een paar druppels - was de baan met name in het begin nog wel vochtig. Verstappen reed zich naar een derde plek en de vergelijkingen werden al getrokken met de race in Brazilië vorig jaar: daar regende het hard en liet de Nederlander in de slotfase een briljante inhaalrace zien. 

Red Bull-teambaas Christian Horner was na afloop van de race in China vol lof over zijn coureur. Gevraagd naar Verstappen's positie in het rijtje van beste regenrijders ooit was hij duidelijk: "Daar staat hij absoluut tussen. Het is geen toeval meer, hij heeft laten zien dat Brazilië geen eenmalige actie was."

Volgens Horner heeft Verstappen een speciaal gevoel als de baan nat is. "Het is alsof hij een zesde zintuig heeft zodra het regent. Hij is er op werkelijk geen enkele manier van onder de indruk en is in staat om alle grenzen van het circuit op te zoeken om maar grip te vinden. Het is echt heel bijzonder, vooral zijn eerste ronde was machtig. Ik zag een inhaalactie waar hij buitenom ging en twee of drie auto's passeerde en het was gelijk duidelijk dat het menens was."

Ook in de Engelse pers was men vol lof over de prestatie van de jonge Nederlander. "Hij rijdt lijnen die anderen simpelweg niet zien en hij vindt grip op plekken waar anderen dat simpelweg niet vinden", omschreef de Telegraph de manier waarop Verstappen op een natte baan rijdt. 

Tweede opgepakte man Zweden niet meer verdacht

Zweden ziet de tweede persoon die in verband met de aanslag in Stockholm is aangehouden niet meer als verdachte van de terreuractie. Justitie liet dinsdag weten dat de man niettemin in de cel blijft, omdat al eerder in een andere zaak is besloten hem het land uit te zetten.

Hij blijft nu vastzitten tot zijn uitzetting. Over de identiteit van de man hebben de Zweedse autoriteiten geen mededelingen gedaan.

Direct na zijn aanhouding afgelopen weekend liet de politie al weten dat dat de man vermoedelijk een veel minder grote rol in de aanslag had gespeeld dan de hoofdverdachte, een in Oezbekistan geboren man. Die liet dinsdag via zijn advocaat weten dat hij schuldig was aan het inrijden vrijdag met een vrachtwagen op wandelend publiek in een grote winkelstraat in de Zweedse hoofdstad. Daardoor werden vier mensen gedood en raakten er vijftien gewond.

Tweede opgepakte man Zweden niet meer verdacht
Tweede opgepakte man Zweden niet meer verdacht (Foto: ANP)

NRC-gebouw ontruimd om verdachte auto

De redactie van NRC aan het Rokin in Amsterdam is dinsdagmiddag ontruimd, nadat een onbekende man een auto had achtergelaten in de parkeergarage onder het pand. Honderden journalisten van de krant staan op straat af te wachten, vertelde hoofdredacteur Peter Vandermeersch. De politie heeft een explosievenexpert gestuurd om de auto te onderzoeken.

"De man heeft gezegd dat hij een afspraak met mij had, maar dat is niet zo. Daarna is hij direct naar buiten gegaan. De portier vond het verdacht en daarop hebben we besloten de redactie te ontruimen", legt Vandermeersch uit.

De medewerkers wachten buiten het gebouw af. "We staan in de zon, dat scheelt", aldus Vandermeersch. In de auto is niets verdachts aangetroffen.

Hoge Raad verwerpt cassatieverzoek Ratelband

De Hoge Raad heeft het cassatieverzoek van positiviteitsgoeroe Emile Ratelband (68) wegens een opgelegde taakstraf van 25 uur dinsdag niet-ontvankelijk verklaard. Volgens het rechtscollege rechtvaardigen de "aangevoerde klachten geen behandeling in cassatie".

Ratelband kreeg de taakstraf in juli vorig jaar door het gerechtshof in Den Haag opgelegd voor het mishandelen van zijn ex-vrouw. Hij werd veroordeeld omdat hij haar in 2013 in Rotterdam opzettelijk tegen beide benen heeft geschopt. Dat gebeurde in het bijzijn van hun twee jonge kinderen.

Zijn advocaat kondigde na die veroordeling cassatie aan omdat Ratelband het feit niet zou hebben gepleegd.

Hoge Raad verwerpt cassatieverzoek Ratelband
Hoge Raad verwerpt cassatieverzoek Ratelband (Foto: ANP)

Meer Nederlanders vast in Turkije door uitreisverbod

Ongeveer twintig Nederlanders met een migrantenafkomst kunnen Turkije niet verlaten. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in de Tweede Kamer. Eerder had Buitenlandse Zaken gemeld dat ongeveer tien Turkse Nederlanders niet mogen vertrekken maar dat aantal bleek laag ingeschat.

Ploumen, die minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verving tijdens het vragenuurtje, zei dat mogelijk een grotere groep Turkse Nederlanders het land niet uit kan. Niet iedereen voelt zich wellicht vrij om consulaire hulp bij de Nederlandse ambassade te zoeken, zei de bewindsvrouw.

Het is niet in alle gevallen duidelijk waarom de mensen Turkije niet mogen verlaten. Vorige week zei het ministerie nog dat het voornamelijk gaat om mensen die volgens Erdogan betrokken zouden zijn bij de Gülen-beweging. Die wordt er door de Turkse regering van verdacht achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli te zitten.

Voor Tukije geldt inmiddels al een tijdje een negatief reisadvies, waarbij wordt gewaarschuwd zeer oplettend te zijn, groepen Turken te mijden en grote delen van het land niet in te reizen als dat niet ab-so-luut noodzakelijk is. Wil je dus niet vast komen te zitten in Turkije, kies dan een ander vakantieland. Want als Nederturken vastgehouden kunnen worden kunnen Nederlanders dat ook.

Meer Turkse Nederlanders vast in Turkije
Meer Turkse Nederlanders vast in Turkije (Foto: ANP)

Wenger begint zich zorgen te maken

Arsenal verloor maandagavond pijnlijk met 3-0 van Crystal Palace. Arsène Wenger baalde enorm van de nederlaag en maakt zich zorgen.

Al maanden wordt er gesproken over een vertrek van Wenger en na de nederlaag tegen Crystal Palace zal de kritiek alleen nog maar verder toenemen. De aanhang van Arsenal wil dat de trainer vertrekt, maar vooralsnog is er nog geen zekerheid over zijn toekomst.

De oefenmeester begrijpt dat de fans teleurgesteld zijn. "De fans komen naar onze wedstrijden om ons te zien winnen. Ik begrijp dat ze ontevreden zijn", vertelde Wenger na afloop van het duel tegenover Sky Sports.

"Iedere nederlaag is een teleurstelling. Ik heb nu meer dan duizend wedstrijden als coach langs de lijn gestaan en hier zijn we niet aan gewend. We moeten ons zorgen maken. Helaas is het nu gebeurd en moeten we zo snel mogelijk reageren. We kunnen dit niet accepteren."

"Ik wil deze nederlaag rechtzetten, maar het draait niet om mij. Het gaat erom dat we een belangrijke wedstrijd hebben verloren en dat we ons moeten herstellen. Het wordt nu lastig om in de top vier te eindigen", aldus Wenger.

Huntelaar: "Niet naar China of de zandbak"

Klaas-Jan Huntelaar is nog onduidelijk over zijn toekomst. Zijn contract bij Schalke 04 loopt af en de aanvaller wordt regelmatig gelinkt aan Ajax.

Huntelaar is er zeker van dat hij zijn aflopende contract niet gaat verlengen bij Schalke 04 en dat hij dit seizoen vertrekt uit Duitsland. De oud-speler van Ajax komt dit seizoen weinig in actie voor de hoofdmacht van Schalke en wil na de zomer afscheid nemen van zijn werkgever.

"Zoals het nu gaat bij Schalke, ben ik niet tevreden. Ik beschik over een aflopend contract, dus dit is mijn laatste jaar bij de club", vertelde Huntelaar in gesprek met De Telegraaf. Wat hij na dat seizoen dan wel gaat doen, is nog onduidelijk.

"Dat zal ik op gevoel beslissen. Ik vind voetballen heel leuk, maar ik heb vier kinderen en er zijn veel andere leuke dingen. Ik kan het nog opbrengen en ik weet zeker dat ik een hoog niveau kan halen. Maar ik zie wel wat er gaat gebeuren, welke aanbiedingen ik krijg en dan maak ik een keuze."

Over één ding is hij in ieder geval zeker. "Door de zandbak, China of Turkije kan nu al een streep worden gezet. De kans ik vrij groot dat ik lekker in Nederland blijf wonen", aldus Huntelaar.

Holleeder moet restant straf uitzitten

De Hoge Raad heeft dinsdag de veroordeling van Willem Holleeder voor zijn bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries bevestigd. Hij moet daarvoor het restant van een eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van drie jaar uitzitten, naast de vier maanden cel die hij kreeg voor het bedreigen van De Vries.

Holleeder was bij het hoogste rechtscollege in cassatie gegaan tegen zijn straf van vier maanden cel en de daaraan gekoppelde drie jaar gevangenisstraf, omdat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating begin 2012 had geschonden. In zijn proeftijd ging hij weer in fout met de bedreiging van De Vries.

Holleeder moet restant straf uitzitten
Holleeder moet restant straf uitzitten (Foto: ANP)

Iets meer faillissementen

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is iets gestegen. Vorige maand zijn er elf bedrijven meer failliet verklaard dan in februari, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel.

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend tot augustus 2016. Toen liep het aantal faillissementen tot december vorig jaar weer op. Sindsdien is de trend weer dalend.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen werden 293 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, in maart failliet verklaard. Daarvan waren er zestig in de handel, bij financiële instellingen en de bouw kwam het aantal faillissementen uit op veertig. De handel en financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca, aldus het CBS.

Iets meer faillissementen
Iets meer faillissementen (Foto: ANP)

100.000 aanmeldingen voor gratis Staatsloten

Ruim 100.000 mensen hebben zich tot nog toe aangemeld voor de gratis speciale trekking van de Staatsloterij voor gedupeerde spelers. Dat meldde een woordvoerder van het kansspelbedrijf dinsdag aan het begin van de middag.

De speciale trekking op 27 mei is onderdeel van een deal die de Staatsloterij heeft gesloten met de Stichting Staatsloterijschadeclaim. De Staatsloterij vermeldde tussen 2000 en 2008 niet dat ook niet-verkochte loten aan trekkingen meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winkansen kleiner waren dan de consument dacht.

De deal werd maandag bekend en sindsdien stromen de aanmeldingen binnen. "Het zijn er meer dan verwacht", laat de woordvoerder weten. Mensen kunnen al naar gelang hun bewijsstukken tot vier gratis loten krijgen. "Iemand is al op de proppen gekomen met een lot uit 2004."

Degenen die zich aanmelden moesten bij de koninginnedagtrekking in 2008 ten minste achttien jaar oud zijn en een geldig e-mailadres hebben, waarmee ze hun aanmelding kunnen bevestigen.

100.000 aanmeldingen voor gratis Staatsloten
100.000 aanmeldingen voor gratis Staatsloten (Foto: ANP)

Rapper vlucht zwemmend voor hoge rekening

Een Australische rapper heeft een nat pak opgelopen bij een vermeende poging te ontkomen aan een hoge rekening. De man propte zich vol in een restaurant in Main Beach en dook volgens Australische media vervolgens in zee.

De vluchtpoging van rapper 2pec mislukte jammerlijk. Agenten op een jetski achterhaalden de wanbetaler en sloegen hem in de boeien. De 33-jarige musicus ging niet met een lege maag de cel in: hij had naar verluidt onder meer twee kreeften en zes oesters verorberd bij het restaurant.

De totale kosten van het etentje bedroegen ruim 600 dollar (424 euro). De rechter in Queensland kon maandag haar oren niet geloven toen ze hoorde hoeveel de man had gegeten. "Mijn god. In zijn eentje?", reageerde de verblufte magistraat.

De rapper ontkent overigens dat hij wegrende voor de rekening. Hij zou een vriendin te hulp zijn geschoten die op het punt stond te bevallen. Ook stelde 2pec dat de kreeft niet goed bereid was. De uitbaters van het restaurant ontkennen dat met klem.

Rapper vlucht zwemmend voor hoge rekening
Rapper vlucht zwemmend voor hoge rekening (Foto: BuzzO)

Toshiba vreest voor voortbestaan

Het Japanse technologieconcern Toshiba zit in grote financiële problemen en vreest voor het voortbestaan in de huidige vorm. In negen maanden tijd leed het bedrijf omgerekend bijna 5 miljard euro verlies. Voor het gehele boekjaar kan dat oplopen tot 8,4 miljard euro.

Toshiba heeft dinsdag eindelijk zijn cijfers over de eerste negen maanden van het boekjaar naar buiten gebracht. Die lopen van maart tot en met november. De cijfers zijn echter niet goedgekeurd door de accountant. Toshiba had twee keer een deadline voor de cijfers gemist.

De problemen begonnen bij Westinghouse Electric Company. Dat ontwerpt, bouwt, onderhoudt en bevoorraadt kerncentrales in de Verenigde Staten. Projecten van Westinghouse liepen grote vertragingen op en de kosten werden fors overschreden. Westinghouse dreigt nu dus heel Toshiba mee te slepen in zijn val.

Toshiba vreest voor bestaan
Toshiba vreest voor bestaan (Foto: BuzzT)

Hoofdverdachte aanslag Stockholm bekent

De 39-jarige hoofdverdachte van de aanslag vrijdag in Stockholm heeft bekend dat hij de terreuractie heeft uitgevoerd. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten in de rechtszaal tijdens de voorgeleiding van de Oezbeek.

De Oezbeek reed vrijdag met een vrachtwagen in op wandelend publiek in een grote winkelstraat in de Zweedse hoofdstad. Daardoor werden vier mensen gedood en raakten er vijftien gewond. Volgens de Zweedse politie was bekend dat de verdachte sympathieën had voor extremistische organisaties zoals Islamitische Staat.

Hoofdverdachte aanslag Stockholm bekent
Hoofdverdachte aanslag Stockholm bekent (Foto: ANP)

NBA: Boston Celtics weer aan kop in het oosten

Het lijkt erop alsof geen enkele ploeg in de NBA als eerste geplaatst de play-offs in het oosten wil ingaan. Vorige week leken de Cleveland Cavaliers zichzelf te hebben verzekerd van de eerste plaats na een overwinning op Boston. Sindsdien verloor de kampioen echter tweemaal van Atlanta. Afgelopen nacht werd ook van de Miami Heat verloren. Omdat de Celtics wel wisten te winnen, staat de ploeg uit Boston met nog één wedstrijd te spelen opeens weer aan kop in de Eastern Conference.

De Cleveland Cavaliers speelden in Miami zonder LeBron James en Kyrie Irving. Een dag eerder moesten beide spelers heel diep gaan in een wedstrijd met verlenging tegen Atlanta. In deze wedstrijd gaven de Cavaliers een voorsprong van 26 punten uit handen en zagen zij de Hawks in de verlenging zegevieren.

De wedstrijd tegen de Heat kende een soortgelijk spelverloop als een dag eerder tegen de Hawks. Cleveland stond na 36 minuten met 78-91 voor, maar zag de voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tyler Johnson maakte voor de Heat de laatste vier punten in de verlenging, waardoor Miami met 124-121 wist te winnen.

Miami houdt hiermee de kans op een play-off plaats levend. Overmorgen, op de slotdag, zullen de laatste twee plaatsen worden verdeeld onder de Indiana Pacers, Chicago Bulls en Miami Heat. Alle drie deze ploegen wonnen vannacht. Hoewel, winnen. Dat is zacht uitgedrukt voor de slachtpartij die de Bulls aanrichtten tegen de Orlando Magic: 122-75.

Cleveland speelde voor de zevende keer dit seizoen zonder LeBron James. Al deze wedstrijden gingen verloren. Waarschijnlijk zal James ook de seizoensafsluiter niet meedoen. Deron Williams, in februari overgekomen van de Dallas Mavericks, leidde de Cavaliers met 35 punten en 9 assists. Kevin Love noteerde 25 punten en 10 rebounds.

De Boston Celtics wonnen met 114-105 van de Brooklyn Nets. Boston leidde de hele wedstrijd en de bankspelers kregen veel speeltijd. Isaiah Thomas wist in 29 minuten toch nog 27 punten te scoren.

Boston kan zich verzekeren van de eerste plaats in het oosten met een overwinning op de slotdag op de Milwaukee Bucks. Ook als Cleveland van Toronto verliest zal Boston voor het eerst in tien jaar als koploper de play-offs ingaan.

In het westen zijn alle play-off series al bekend. Het enige wat nog niet zeker is, is wie er in de serie tussen de Los Angeles Clippers en de Utah Jazz thuisvoordeel heeft. Beide ploegen wisten vannacht te winnen, waardoor ze met een gelijke stand de laatste speelronde ingaan.

Utah boekte een knappe 99-105 zege op de Golden State Warriors. Het was de eerste nederlaag in de laatste vijftien wedstrijden voor Golden State, waar ditmaal Klay Thompson een wedstrijd rust werd gegund. Bij Utah ontbrak Gordon Hayward wegens pijn aan zijn dijbeen.

Het waren de veteranen van Utah die de ploeg op sleeptouw namen. Joe Johnson, in zijn zestiende seizoen, en George Hill, seizoen negen, scoorden samen 39 punten. De Franse reus Rudy Gobert heerste met zeventien punten en achttien rebounds onder de basket.

Kevin Durant scoorde in zijn tweede wedstrijd sinds zijn terugkeer zestien punten. Stephen Curry werd met 28 punten topscorer voor zijn ploeg.

De Los Angeles Clippers boekten een ruime zege op de Houston Rockets: 125-96. De wedstrijd ging een helft lang gelijk op. Het derde kwart werd door de Clippers met 36-12 gewonnen, waarna de spanning uit de wedstrijd was verdwenen.

Paul Pierce mocht in het vierde kwart nog even opdraven. De veelvoudig All Star en toekomstig Hall of Famer komt in zijn laatste seizoen in Los Angeles nauwelijks nog aan spelen toe. Hij is meer een soort informele assistent-coach onder Doc Rivers. In de speeltijd die hij tegen Houston kreeg wist hij tien punten te maken. En passant passeerde hij de Celtics-legende John Havlicek op de topscorerslijst aller tijden. Met deze toevalstreffer, gescoord met de elleboog, schoot Pierce zichzelf naar nummer vijftien op deze lijst.

 

 Uitslagen

Philadelphia 76ers – Indiana Pacers 111-120
Boston Celtics – Brooklyn Nets 114-105
Miami Heat – Cleveland Cavaliers 124-121 (OT)
Chicago Bulls – Orlando Magic 122-75
Milwaukee Bucks – Charlotte Hornets 89-79
Detroit Pistons – Washington Wizards 101-105
Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 99-98
Los Angeles Clippers – Houston Rockets 125-96
Golden State Warriors – Utah Jazz 99-105

Eastern Conference

 1. Boston Celtics 52-29
 2. Cleveland Cavaliers 51-30
 3. Toronto Raptors 50-31
 4. Washington Wizards 49-32
 5. Atlanta Hawks 42-38
 6. Milwaukee Bucks 42-39
 7. Indiana Pacers 41-40
 8. Chicago Bulls 40-41
 9. Miami Heat 40-41
 10. Detroit Pistons 37-44
 11. Charlotte Hornets 36-45
 12. New York Knicks 30-51
 13. Orlando Magic 28-53
 14. Philadelphia 76ers 28-53
 15. Brooklyn Nets 20-61


Western Conference

 1. Golden State Warriors 66-15
 2. San Antonio Spurs 61-20
 3. Houston Rockets 54-27
 4. Los Angeles Clippers 50-31
 5. Utah Jazz 50-31
 6. Oklahoma City Thunder 46-34
 7. Memphis Grizzlies 43-38
 8. Portland Trail Blazers 41-40
 9. Denver Nuggets 38-42
 10. New Orleans Pelicans 33-47
 11. Dallas Mavericks 32-48
 12. Minnesota Timberwolves 31-49
 13. Sacramento Kings 31-49
 14. Los Angeles Lakers 25-55
 15. Phoenix Suns 24-57

Senaat stemt over uitstel OekraÔneverdrag

Stemt de Eerste Kamer binnenkort over het EU-akkoord met Oekraïne of wachten de senatoren tot er een nieuwe regering is? Daar beslist de senaat dinsdag over. De PVV-fractie wil dat het Oekraïneverdrag controversieel wordt verklaard en heeft daar een stemming over aangevraagd.

De uitslag van de stemming staat eigenlijk al vast. Een meerderheid in de Eerste Kamer concludeerde vorige week nog dat een stemming over het Oekraïneverdrag niet zo politiek gevoelig ligt dat deze moet worden uitgesteld. De PVV wil dat de kwestie wel als 'controversieel' wordt bestempeld en vroeg een stemming aan.

Niet alleen in de Eerste Kamer is dinsdag het woord 'controversieel' aan de orde. In de Tweede Kamer wordt gestemd over de definitieve lijst van controversiële onderwerpen: kwesties die tot de vorming van een nieuw kabinet in de koelkast worden gezet. De Tweede Kamer heeft aanzienlijk meer onderwerpen aangewezen dan de senaat: de lijst beslaat zo'n 30 pagina's.

Senaat stemt over uitstel Oekraïneverdrag
Senaat stemt over uitstel Oekraïneverdrag (Foto: ANP)

Noord-Korea dreigt VS met militaire actie

Noord-Korea is klaar om zich met met krachtige wapens te verdedigen tegen de provocatie door de Verenigde Staten. Noord-Koreaanse staatsmedia waarschuwden Washington dinsdag dat het mogelijke plannen voor een preventieve aanval op Noord-Korea maar beter "in de vuilnisbak" kan gooien, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Rodong Sinmun, de belangrijkste krant in Noord-Korea, schreef dat het bewind in Pyongyang in staat is zelf een preventieve aanval tegen de Verenigde Staten uit te voeren. "De huidige ernstige situatie bewijst dat Noord-Korea juist heeft gehandeld door zijn militaire capaciteit voor zelfverdediging en een preventieve aanval op alle mogelijke manieren te versterken", meldde het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie benadrukte dat het nucleaire arsenaal "de spil" van die militaire capaciteit is.

De VS stuurden afgelopen weekend een konvooi marineschepen naar de wateren bij Noord-Korea als reactie op de laatste raketlancering door dat land.

Noord-Korea dreigt VS met militaire actie
Noord-Korea dreigt VS met militaire actie (Foto: ANP)

Python zes weken naar afkickkliniek gestuurd

De Australische politie heeft een python naar een afkickkliniek gestuurd. De 2 meter lange slang was gevonden bij een inval in een drugslab. Via zijn huid had hij de designerdrug Crystal Meth binnengekregen. De slang gedroeg zich agressief en was onrustig door de drugs, aldus de politie.

De drugsverslaafde python moest zes weken afkicken. Volgens de politie is de behandeling geslaagd.

Wat er nu met de slang gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Hij wordt ofwel uitgezet in de natuur of krijgt een nieuw baasje.

Python zes weken naar afkickkliniek gestuurd
Python zes weken naar afkickkliniek gestuurd (Foto: BuzzO)

Release date voor Dragon Quest XI bekendgemaakt

Square Enix heeft eindelijk een release date bekendgemaakt voor Dragon Quest XI, het volgende hoofddeel in de langlopende serie. In Japan kunnen gamers vanaf 29 juli aan de slag met de game voor Nintendo 3DS en PlayStation 4.

Een Nintendo Switch-versie is ook in de maak, al zijn hier nog geen details voor. Square Enix heeft wel bevestigd dat deze versie nog steeds in ontwikkeling is, maar het is nog niet te zeggen of deze ook gelanceerd wordt op 29 juli. Dat wordt dus nog even afwachten. Nieuwe trailers van beide versies zijn hieronder te bekijken.

Over een launch in het Westen is nog niets bekend, maar als deze komt gaat dat ongetwijfeld nog een flinke tijd duren.

ArgentiniŽ stuurt bondscoach Bauza na 8 interlands de laan uit

Nederland is niet het enige topland in het mondiale voetbal dat flink in de problemen zit: de Argentijnse voetbalbond heeft bondscoach Edgardo Bauza de laan uitgestuurd, want ook daar gaat het niet best. 

In de WK-kwalificatie staat Argentinië op de vijfde plek van de Zuid-Amerikaanse groep, waar alleen de eerste vier zich rechtstreeks voor het WK plaatsen. De nummer vijf speelt een play-off tegen een Oceanisch land en met nog vier speelronden te gaan begint de tijd zo langzamerhand toch te dringen. 

Bauza nam in augustus het stokje over van Gerardo Martino en haalde Lionel Messi al snel over om terug te komen op zijn besluit te stoppen met interlands. Door een zege op Chili steeg Argentinië onlangs naar de derde plek, maar een 0-2 nederlaag in Bolivia bracht de vijfde plek weer terug. De finalist van het vorige WK speelt nog tegen Uruguay (uit, 31 augustus), Venezuela (thuis, 5 september), Peru (thuis, 5 oktober) en Ecuador (uit, 10 oktober). 

Grootheid Asada hangt kunstschaatsen aan de wilgen

Kunstschaatster Mao Asada heeft haar schaatsen aan de wilgen gehangen. De 26-jarige Japanse zegt de motivatie niet meer op te kunnen brengen om weer een jaar alles te geven richting de Olympische Spelen van Pyeongchang volgend jaar.

Asada is een ware grootheid in de sport en stond vooral tussen 2005 en 2014 in de wereldtop. Zo won ze in december 2005 op net 15-jarige leeftijd al de prestigieuze Grand Prix Final, een prijs die ze nog drie keer zou winnen. In 2008 werd Asada gekroond tot wereldkampioene, net als in 2010 en 2014. 

Olympische glorie kwam in 2010 in Vancouver, waar Asada het zilver veroverde. Vier jaar later ging ze voor goud, maar een volledig mislukt korte kür maakte daar een einde aan. Na een fenomenale vrije kür, haar beste ooit, steeg ze nog naar de zesde plek in Sochi. 

Asada stond vooral bekend om de eeuwige rivaliteit die ze had met de Zuid-Koreaanse Kim Yu-na. Al sinds de junioren verdeelden de twee regelmatig de hoofdprijzen op mondiaal niveau en op toernooien als het WK, de Spelen en de Grand Prix Final eindigden ze meer dan eens als eerste en tweede - of andersom. 

Het was overigens bepaald geen vijandige rivaliteit, zo blijkt uit de woorden van de na Sochi 2014 gestopte Kim, die sprak over Asada's mislukte korte kür op die Spelen: "Ik ging me opwarmen en op tv zag ik Mao net haar kür beëindigen. Ze had de tranen in haar ogen staan en daar kreeg ik zelf ook gelijk een brok van in mijn keel", liet Kim weten. "Welke schaatster ik me het meest zal herinneren als ik gestopt ben? Mao natuurlijk! We hebben meer dan tien jaar lang tegen elkaar gestreden en het waren altijd schitterende duels, ik heb er jaar na jaar van genoten!"

Asada op weg naar olympisch zilver in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Asada op weg naar olympisch zilver in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

'Jumbo kiest eieren voor zijn geld in sap-rel'

Supermarktketen Jumbo kiest eieren voor zijn geld in de strijd met foodwatch over het aanprijzen van 'sap' dat eigenlijk zo niet mag heten. Dat heeft foodwatch bekendgemaakt. Volgens de voedselwaakhond past de grootgrutter de categorie 'sap' in de webshop aan in 'sap en dranken'.

Foodwatch stelt dat sap een beschermde term is voor producten die voor 100 procent uit vruchtensap bestaan. Veel dranken die door Jumbo verkocht werden in de categorie 'sap' bleken vooral uit suikerwater met vaak maar een kleine hoeveelheid sap te bestaan. Als voorbeeld noemt de waakhond Jumbo Helder Granaatappel Acai, waarin volgens foodwatch maar 0,01 procent sap van granaatappel en 0,01 procent sap van de acai zat.

Een eerdere klacht bij de Reclame Code Commissie leverde foodwatch niets op. De dreiging van een volgende procedure was voor Jumbo echter voldoende om overstag te gaan en de teksten aan te passen. Eerder zouden Plus en Albert Heijn hetzelfde hebben gedaan. De klachtenprocedures van foodwatch zijn daarom stopgezet.

'Jumbo kiest eieren voor zijn geld in sap-rel'
'Jumbo kiest eieren voor zijn geld in sap-rel' (Foto: ANP)

Regeringsvliegtuig verkocht aan AustraliŽrs

Het oude Nederlandse regeringsvliegtuig wordt verkocht aan een Australische luchtvaartmaatschappij. Alliance Airlines telt 3,7 miljoen euro neer voor de oranje-witte Fokker 70 PH-KBX (koningin Beatrix).

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte de verkoopprijs dinsdag bekend. Minister Melanie Schultz hield het bedrag eerder geheim. Op verzoek van de koper, herhaalde ze vrijdag nog. Schultz benadrukte ook dat ze zelf geen reden voor geheimhouding zag en dat ze de koper nogmaals zou vragen openheid te geven. Dat is nu gebeurd.

Ter vervanging van de KBX heeft de regering een Boeing 737 Business Jet gekocht, voor 92,7 miljoen euro. Verrekend met de verkoopprijs van de Fokker komen de kosten uit op iets minder dan 89 miljoen euro. Het budget voor een nieuw vliegtuig was 50 tot 90 miljoen euro.

Regeringsvliegtuig verkocht aan Australiërs
Regeringsvliegtuig verkocht aan Australiërs (Foto: ANP)

Leerling basisschool VS sterft na schietpartij

Een van de twee kinderen die maandagochtend (lokale tijd) ernstig gewond raakte bij een schietpartij op een basisschool in San Bernardino (Californië) is overleden. De 8-jarige leerling werd na de schietpartij in kritieke toestand overgebracht naar een lokaal ziekenhuis, maar is aan zijn verwondingen overleden, aldus de politiechef.

Bij het incident werd een 53-jarige vrouwelijke leerkracht in een lokaal neergeschoten, daarna sloeg de schutter de hand aan zichzelf, aldus de autoriteiten. Volgens de politie was de dader (53) getrouwd met de lerares. Het echtpaar had problemen in de relationele sfeer. In de klas zaten kinderen die extra aandacht nodig hadden vanwege een stoornis of handicap.

A13 is de drukste snelweg

De A13 tussen Rotterdam en Den Haag was de afgelopen jaren de drukste snelweg van Nederland. Van 2011 tot 2015 reden er elk uur van de dag gemiddeld 5700 voertuigen.

Wel werd het minder druk op de A13 nadat eind 2015 het ontbrekende stukje in de A4 tussen Delft en Schiedam openging voor verkeer. In 2016 reden er gemiddeld ruim duizend voertuigen per uur minder dan voorgaande jaren over de A13. Dat is een daling van 17 procent, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee blijft de A13 toch de drukste snelweg van het land.

In de top vijf van de drukste snelwegen staan verder de A10 (ring Amsterdam), A12 (Den Haag - Utrecht- Arnhem) , A16 (Rotterdam - Dordrecht - Breda) en A2 (Amsterdam - Utrecht- Den Bosch).

De regio met gemiddeld de drukste rijkswegen is Utrecht. Over de A1, A2, A12, A27 en A28 reden in 2016 elk uur gemiddeld 4286 auto's, bussen en motoren. De Utrechtse regio is daarmee ruim zestien keer zo druk als Delfzijl en omgeving, de 'rustigste' regio.

A13 is de drukste snelweg
A13 is de drukste snelweg (Foto: ANP)

Grote brand in leegstaande supermarkt Nijmegen

In een leegstaande supermarkt in Nijmegen is in de nacht van maandag op dinsdag een grote brand uitgebroken. Rookwolken zijn tot ver in de omgeving te zien. De brandweer adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Het vuur is via het dak overgeslagen naar diverse andere winkels in winkelcentrum Weezenhof, waaronder een stomerij en een slagerij.

De brandweer zet verschillende teams in om te voorkomen dat ook de Lidl-supermarkt vlam vat, aldus een woordvoerder. Energiebeheerder Liander is onderweg omdat er mogelijk gas zou lekken. "Het kan om gasflessen in de slagerij gaan of om een reguliere gaslekkage. We hebben een afblazend geluid gehoord," aldus de brandweer die stelt dat er ongeveer tien winkels bij de brand betrokken zijn. "Die staan dus nog niet allemaal in brand, maar lopen wel gevaar."

De Spar-supermarkt in de Nijmeegse wijk Weezenhof sloot in januari de deuren.

Grote brand in leegstaande supermarkt Nijmegen
Grote brand in leegstaande supermarkt Nijmegen (Foto: ANP)

Henk Westbroek gestalkt door incassobureau

Henk Westbroek had een abonnement op de krant 'Het Algemeen Dagblad'. 
Na een tijdje had hij er genoeg van en wilde graag zijn abonnement opzeggen. Volgens het AD heeft hij nog een contract lopen van een jaar en drie maanden. Volgens Henk is het maandelijks opzegbaar. Henk blijft dit volhouden en wordt nu achterna gezeten door een incassobureau. Wie er gelijk heeft, dat zullen we denk ik nooit weten. Maar je 'Lekker Belangrijk Nieuws' heb je wel weer gehad voor vandaag
 

FOK! Wat een weer: droog

Op een april geen zon, vaak water in de ton.

Goedemorgen!

Gisteren was het een groot deel van de dag bewolkt. Alleen 's middags was de zon af en toe te zien en daarbij was er ook nog een straffe wind.

Vandaag krijgen we zo'n beetje hetzelfde weer. Bewolkt met in het noorden kans op een bui en door de dag heen komt de zon ook nog wel tevoorschijn. De temperatuur loopt uiteen van 11 op de Wadden tot 15 lokaal in het zuiden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:50
Zon onder: 20:31
Zonkracht: 4/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1900 In de VS loopt de eerste bruikbare duikboot van stapel, de USS Holland (SS-1).
1945 Bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald en Kamp Erika nabij Ommen.
1961 Begin van het proces tegen Adolf Eichmann in Jeruzalem.
1954 Uitgeroepen tot de saaiste en minst nieuwswaardige dag van de 20e eeuw.
1970 Lancering van Apollo 13, de bemande ruimtevlucht naar de maan, zonder maanlanding vanwege een technisch probleem na de lancering ("Houston, we have a problem").
1975 Lee Towers maakt zijn televisiedebuut, de onderhoudsmonteur doet dat bij Voor de vuist weg van Willem Duys.
2011 Bij een bomaanslag in Minsk vallen elf doden en 125 gewonden.

Mooie bloesem in Limburg (Foto: Luuntje)
Mooie bloesem in Limburg (Foto: Luuntje) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Janelle MonŠe stelt seksstaking voor

Janelle Monáe wil dat mannen meer gaan opkomen voor de belangen van vrouwen en heeft daar een opmerkelijk dwangmiddel voor in gedachten. "We zouden moeten overwegen te stoppen met seks, tot elke man vecht voor onze rechten", aldus de zangeres in Marie Claire.

"Mensen moeten de vagina gaan respecteren", stelt Janelle in het interview. "Ik hou van mannen. Maar slechte mannen? Die tolereer ik niet. Dan verdien je het niet in mijn aanwezigheid te verkeren. Als jullie over deze wereld willen heersen, dan ga ik niet meer bijdragen tot er iets verandert."

De actrice vindt dat verhalen die over haar gepubliceerd worden, vaak seksistisch zijn ingestoken. "In elk profiel dat over me geschreven wordt, staat: ze is zo seksueel en zo'n sekssymbool. En dan daarna: maar wow, ze is ook op de hoogte van politiek. Waarom moet het het één of het ander zijn?"

Janelle was afgelopen jaar in twee Oscargenomineerde films te zien: Hidden Figures en winnaar Moonlight. Ze krijgt daardoor genoeg aanbiedingen voor nieuwe rollen, maar is naar eigen zeggen selectief. "Ik sla heel veel af. Ik ben nu eenmaal meer geinteresseerd in projecten met onverwachte en coole regisseurs dan dat ik in een grote studiofilm zit waar ik alleen een bikini aanheb."

Janelle Monáe stelt seksstaking voor
Janelle Monáe stelt seksstaking voor (Foto: BuzzE)

Frans vluchtelingenkamp afgebrand na rellen

Na de rellen in een vluchtelingenkamp in het Franse Grande-Synthe, is het complex in de nacht van maandag op dinsdag grotendeels afgebrand. Tien mensen raakten bij de schermutselingen gewond.

De rellen zouden maandagmiddag begonnen zijn na een conflict tussen Koerden en Afghanen, waarbij een mes werd getrokken. 's Avonds was het nog steeds onrustig, waarna brand uitbrak, aldus Franse media.

De bewoners van het kamp, naar schatting tussen de duizend en vijftienhonderd mensen, werden in veiligheid gebracht. Het kamp met houten huisjes werd door de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen opgezet om de voorheen onder ellendige omstandigheden levende migranten een onderkomen te verschaffen. Eerder woonden ze in tentenkampen.

Frans vluchtelingenkamp afgebrand na rellen
Frans vluchtelingenkamp afgebrand na rellen (Foto: ANP)

Opnieuw strafpunten voor Fortuna Sittard

Voetbalbond KNVB heeft Fortuna Sittard zes punten in mindering gebracht op de ranglijst. De reden hiervoor is dat de club uit de Jupiler League zich onvoldoende houdt aan het plan dat zij heeft ingediend om financieel weer gezond te worden. In november vorig jaar werd voor de derde en vierde keer niet voldaan aan de financiële doelstellingen.

Fortuna bevindt zich in de zorgelijke categorie 1 en moet hierdoor werken aan het financieel gezond worden. Omdat dit onvoldoende lukt heeft de club eerder dit seizoen al drie punten in mindering gekregen. De beroepscommissie oordeelde dat nu opnieuw niet aan enkele doelstellingen voldaan is, waardoor een nieuwe straf gerechtvaardigd is.

Eigenaar Isitan Gün is niet blij met de straf die zijn club af doet zakken naar plek zeventien op de ranglijst. "Namens de club en onze fans spreek ik mijn teleurstelling uit. We zijn hier tegen in beroep gegaan, maar dat is afgewezen." Hij zei de fans vertrouwen te hebben in een goede afloop. "We blijven bouwen aan een sterker team, sterkere organisatie en een sterkere Academy."

Degradatie uit de Jupiler League is op basis van de uitspraak nog niet aan de orde, omdat Fortuna nog steeds achttien punten meer heeft dan hekkensluiter Achilles'29. Toch moet de club oppassen, want het intrekken van de licentie komt in zicht. Het traject van de KNVB kent vijf tredes, waarbij er eerst gewaarschuwd wordt. Daarna kan tot driemaal toe drie punten in mindering worden gebracht, voordat de licentie ingetrokken kan worden als de financiële doelstellingen niet worden behaald.

Tennisster Burger naar tweede ronde Bogota

Tennisster Cindy Burger heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Bogota. De Nederlandse (WTA-171) was in drie sets te sterk voor de nummer 103 Tatjana Maria uit Duitsland: 5-7, 6-3 en 6-4.

De wedstrijd ging lang gelijk op. In de eerste set viel er aan beide kanten al snel een break te noteren en het was Maria die in de twaalfde game Burger brak en de set opeiste. In set twee was het Burger die het initiatief greep en op een 4-2 voorsprong kwam. De Volendamse brak de Duitse nogmaals en pakte zo de set met 6-3.

In de derde en beslissende set was het Maria die een 3-1 voorsprong pakte. Burger liet dit niet op zich zitten en pakte vier games op rij. De Nederlandse mocht serveren voor de wedstrijd, maar leverde haar service in. Een game later, op de service van Maria was het wel raak.

In de volgende ronde wacht voor qualifier Burger een ontmoeting met de als eerste geplaatste Kiki Bertens (WTA-20) of de Servische Nina Stojanovic (WTA-106).

Weening moet Amstel Gold Race laten schieten

Pieter Weening zal deze week niet aan de start verschijnen van de Brabantse Pijl (woensdag) en de Amstel Gold Race (zondag). De Nederlander kwam tijdens de Ronde van Catalonië ten val en is nog niet hersteld.

De renner van Roompot-Nederlandse Loterij heeft teveel last van de knieblessure die hij in Spanje opliep. "Dit is natuurlijk flink balen", aldus Weening. "Voor mij en onze ploeg zijn dit mooie wedstrijden, maar zo'n blessure heeft tijd nodig. Luik-Bastenaken-Luik kan hopelijk nog wel, daar werken we hard aan." 

Luke Skywalker test positief op doping

De internationale paardensportbond FEI heeft zes ruiters en amazones geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen door hun paarden. De zes paarden zijn twee maanden geschorst, terwijl de sporters de beslissing over de lengte van de schorsing nog af moeten wachten.

De eerste drie positieve tests werden afgenomen tijdens een wedstrijd in Wellington in Florida. Amazone Paige Johnson reed daar op Luke Skywalker en dat paard testte positief op pramoxine. Olympisch dressuurrijdster Adrienne Lyle kreeg te horen dat haar paard, Horizon, het verboden middel ractopamine in zijn bloed had. Dat gold ook voor Don Principe, het paard van de Amerikaanse Kaitlin Blythe.

Victoria Goñi uit Uruguay reed bij een wedstrijd in Trinidad in eigen land op El Mate, bij wie ergonovine werd gevonden. Sirene de la Motte, van de Braziliaan Marlon Modolo Zanotelli, testte in februari in Portugal positief. De Italiaan Giacomo Bassi sluit de rij: zijn paard Cenerado testte in Italië onder meer positief op de anabole steroïde stanozolol.

Leger Egypte schiet zeven IS-militanten dood

Egyptische veiligheidstroepen hebben bij een vuurgevecht zeven leden van Islamitische Staat (IS) doodgeschoten. Die waren bij elkaar gekomen met het plan om een aanslag te plegen op christenen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

De confrontatie vond plaats in de zuidelijke stad Assuit waar veel christenen leven, een dag nadat er bij twee bloedige zelfmoordaanslagen op kerken in het noorden van Egypte 44 mensen werden gedood. Die werden door IS opgeëist. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi riep voor drie maanden de noodtoestand uit en heeft het leger de opdracht gegeven in heel het land openbare gebouwen en de infrastructuur te beschermen.

Op de plek waar de zeven militanten bij elkaar kwamen vond het leger munitie, wapens en boeken van IS.

Generaal al-Sisi greep begin juli 2013 de macht en voert sindsdien een klopjacht op gematigde islamisten en extremisten. Volgens critici van al-Sisi wakkert de repressie het extremisme aan. Maar veel christenen zien hem als een schild tegen het soennitische extremisme dat het Midden-Oosten plaagt. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen christen.

Leger Egypte schiet zeven IS-militanten dood
Leger Egypte schiet zeven IS-militanten dood (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.