FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 september 2016

'Trump gaat winnen'

De Amerikaanse politicoloog professor Allan Lichtman heeft sinds hij er in 1984 mee begon, iedere keer de uitkomst van de presidentsverkiezingen juist voorspeld. Ditmaal voorspelt hij dat Donald Trump als winnaar uit de bus zal komen.

Lichtman kijkt niet naar peilingen, wedkantoren of demografie, maar hanteert dertien waar/onwaar-beweringen die hij als de 'Sleutels van het Witte Huis' omschrijft, aldus The Independent. Ze gaan uit van het perspectief van de zittende politieke partij. Die ligt er bij zesmaal 'onwaar' uit.

Volgens Lichtman gaat het om een op geschiedenis gebaseerd voorspellingssysteem. Dat heeft hij afgeleid uit alle verkiezingen tussen 1860 en 1980. De beweringen zijn als volgt:

  1. De partij van de huidige president heeft in het parlement zetels gewonnen
  2. Er was geen serieuze concurrentie bij de nominatie voor opvolging van de zittende president
  3. De huidige president is opnieuw kandidaat
  4. Er is geen derde kandidaat die minstens 5% van de stemmen binnen kan harken
  5. Er is geen economische recessie tijdens de verkiezingscampagne
  6. De economische groei per hoofd van de bevolking tijdens de afgelopen regeerperiode is minstens de gemiddelde groei over de afgelopen twee periodes
  7. De huidige regering heeft grote beleidswijzigingen teweeggebracht
  8. Er was geen voortdurende sociale onrust tijdens de afgelopen regeerperiode
  9. De huidige regering is niet door grote schandalen besmeurd
  10. De huidige regering heeft niet significant gefaald op buitenlands of militair vlak
  11. De huidige regering heeft significant succes geboekt op buitenlands of militair vlak
  12. De kandidaat is charismatisch of een nationale held
  13. De tegenkandidaat is niet charismatisch of geen nationale held

Hillary Clinton zou 'onwaar' scoren op de vragen 1, 3, 4, 7, 11 en 12. Daarop baseert Lichtman zijn voorspelling dat Donald Trump gaat winnen. Maar heel zeker is hij ditmaal niet van zijn zaak.

Trump zou als hij Clinton niet verslaat, wel eens de kandidaat kunnen blijken te zijn die Lichtmans systeem verslaat. De professor lijkt dat eventuele vooruitzicht echter niet zo erg te vinden.

"We hebben nog nooit een kandidaat gehad die zich zijn hele leven heeft verrijkt ten koste van anderen. Hij is de eerste serieleugenaar die gewoon dingen verzint. Zelfs als hij de waarheid vertelt, zoals 'Obama is echt in de VS geboren', dan voegt hij eraan toe dat die geruchten werden gestart door Clinton en door hem de wereld zijn uitgeholpen."

Burgemeester grijpt in bij onrust Maassluis

De gemeente Maassluis heeft zaterdag maatregelen genomen om dit weekeinde nieuwe onrust in het Burgemeestersplantsoen en Vrijheidspark te voorkomen. De burgemeester Edo Haan heeft een zogeheten noodbevel afgekondigd dat tot en met dinsdag duurt. Dat meldt de gemeente.

De afgelopen drie weekeinden zorgde een groep jongeren, van wie de gemeente en politie nog niet weten wie het precies zijn, voor onrust in de wijk. Er werden gemeente-eigendommen vernield, auto's van bewoners stuk gemaakt, ramen van huizen ingegooid en er zou sprake zijn van intimidatie en uitlokken van ruzie. Ook vrijdagavond was het onrustig in de wijk. Rond half negen onstond er onenigheid en een grimmige sfeer tussen een aantal buurtbewoners en een groep jongeren over iemand die op een scooter reed waar hij mogelijk niet mocht rijden. Later op de avond werden bij verschillende huizen en auto's in de wijk ruiten vernield, aldus de politie.

Volgens de gemeente bestaat de vrees dat de bewoners van de betreffende woonwijk de verstoring niet langer meer (zullen) accepteren en dat er sprake is van een "oproerige beweging en/of van ernstige wanordelijkheden danwel vrees voor het ontstaan daarvan".

Een noodbevel is een zwaarder middel dan een bij onrust ook wel ingezette noodverordening. Een noodbevel richt zich specifiek op één of enkele personen en kan worden ingezet als sprake is van oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen of de vrees daartoe. Het wetsartikel bepaalt dat de burgemeester bevoegd is alle bevelen te geven die hij nodig acht ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar. Overtreding van een noodbevel is een misdrijf.

Burgemeester grijpt in bij onrust Maassluis
Burgemeester grijpt in bij onrust Maassluis (Foto: ANP)

Politie schiet man neer en zoekt tweede

De politie heeft zaterdagavond in Rotterdam na een wilde achtervolging door de stad, een man beschoten. Hij is met een schotwond aan zijn arm naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Een agent herkende de auto waar de twee mannen in zaten van een eerdere bedreiging met een vuurwapen. Ze gingen er op hoge snelheid vandoor en reden zich klem. De agent wilde de mannen aanhouden en daarbij is een schot gelost. Het tweetal wist toch weg te komen en op de parkeerplaats van een honkbalvereniging aan de Abraham van Stolkweg, renden ze de auto uit. De politie kon de gewonde man snel oppakken, de ander wist weg te komen. Naar hem wordt zaterdagavond met onder meer een helikopter en warmtebeelden gezocht.

In de auto van de mannen is een vuurwapen gevonden.

Politie schiet man neer en zoekt tweede
Politie schiet man neer en zoekt tweede (Foto: ANP)

Elektrische fiets in trek op 50PlusBeurs

Iets minder dan honderdduizend mensen hebben de afgelopen dagen de jaarlijkse 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht bezocht. Volgens de organisator waren het er om precies te zijn 97.813 en dat is iets meer dan vorig jaar (ruim 96.000). Ondanks het mooie weer een volle bak, aldus de organisator.

Bezoekers zijn gemiddeld wat ouder dan vijftig-en-nog-iets: hun leeftijd ligt rond de 62. Publiekstrekkers op de beurs waren dit jaar de elektrische fiets, de camper en online activiteiten, zoals een cursus 'filmen met de smartphone'.

Zangeres en actrice Simone Kleinsma werd op de beurs verkozen tot 50plus-rolmodel.

Volgend jaar wordt de beurs voor de 25e keer gehouden, van 19 tot en met 23 september.

Elektrische fiets in trek op 50PlusBeurs
Elektrische fiets in trek op 50PlusBeurs (Foto: ANP)

Ralph Tuijn weer aan wal na Rijn-roeitocht

Na een roeitocht van 850 kilometer over de Rijn, heeft oceaanroeier Ralph Tuijn zaterdag aan het eind van de middag weer voet aan Nederlandse wal gezet. Samen met drie anderen roeide Tuijn een week lang om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ziekte MS. Hoeveel geld er is opgehaald, is zaterdag nog niet bekend, omdat de actie nog twee weken doorloopt.

De tocht begon vorige week zaterdag in het Zwitserse Basel en een week later meerde hij weer aan bij het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. "Het was een zware tocht", vertelde hij. "Zeker in het begin hadden we heel slecht weer. Ik heb een nacht buiten op de boot in de regen en striemende wind moeten slapen omdat we aan een sluis werden tegengehouden. Dat was echt zwaar."

Ook het drukke scheepvaartverkeer op de Rijn was een uitdaging, net als de sterke stromingen rond sluizen, bruggen en strekdammen. "Daardoor hebben we de nodige vertragingen opgelopen", zei Tuijn. Veel tijd om bij te komen van de zware tocht, heeft hij niet. "Ik ga morgen weer aan het werk."

Ralph Tuijn vestigde vorig jaar met vier ploeggenoten een wereldrecord door in 51 dagen en 17 uur de Atlantische Oceaan over te roeien. In december is hij van plan nogmaals die tocht te ondernemen.

Oppermachtige Taylor stopt zegereeks Van Gerwen

Phil Taylor heeft een einde gemaakt aan de reeks van overwinningen van Michael van Gerwen. The Power won zaterdagavond tijdens de Champions League of Darts met 10-4 van Mighty Mike. De reeks met 36 overwinningen van Van Gerwen kwam daarmee ten einde. 

Van Gerwen mocht openen, maar Taylor brak direct. Van Gerwen brak terug voordat Taylor met een 167-finish een nieuwe break plaatste. Het werd 4-1 met een nieuwe break, voordat Van Gerwen met een 122-finish één break ongedaan maakte (4-2).

Het breakfestijn gaat nog even door ook de volgende vier legs werden beslist door diegene die niet de leg begonnen was. Het was 6-4 voor Taylor bij het ingan van de pauze. Van Gerwen begon de elfde leg en miste drie pijlen op tops om zijn leg te behouden. Taylor liep uit naar 7-4 en opende vervolgens met 180. Van Gerwen kreeg vervolgens toch twee kansen om die leg af te makken, maar faalde. Het werd 8-4. 

Van Gerwen heeft in deze partij zijn begonnen legs niet kunnen houden. Taylor was helemaal los en besloot de partij met finishes van 138 en 120. Taylor gooide 107,4 gemiddeld en raakte 66,7% op zijn dubbels. Van Gerwen noteerde 104 en haalde 36% op zijn dubbels. Taylor stopt daarmee de zegereeks van 36 gewonnen partijen van Van Gerwen. The Power was ook de laatste speler die Van Gerwen wist te verslaan, vorige maand tijdens de Sydney Darts Masters. 

Het andere duel in de deze groep ging tussen Peter Wright en Robert Thornton. Snakebite won met 10-6 van The Thorn. 

In groep A zijn de tweede groepswedstrijden al gespeeld. Gary Anderson won zijn tweede wedstrijd. Hij won met 10-8 van James Wade. Adrian Lewis boekte zijn eerste overwinning door met dezelfde cijfers Michael Smith te verslaan. 

Uitslag Ajax - PEC Zwolle

Om 19.45 begon de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle. De eindigde in een afgetekende overwinning voor de thuisclub, het werd 5-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Ziyech goed voor drie assists. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Ziyech goed voor drie assists. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

5 - 1

PEC Zwolle

 8' Sánchez
 38' Sánchez
 55' Dolberg
 59' Traoré
 64' Dolberg
   4' Brama
 
 Gele kaart: , Holla, v. Polen, Verdonk, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.088
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven
Klaassen (v.d.Beek/80)
Schöne (Riedewald/67)
Ziyech
Traoré
Dolberg (Cassierra/75)
Younes
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
v.d.Pavert
Verdonk
Brama
Marinus (Saymak/76)
Holla (Warmerdam/65)
Menig
Achahbar
Thomas (Ehizibue/46)

Uitslagen Eredivisie 24/09/2016 I

De eredivisie heeft ook dit weekend weer een speelronde, waarin de twee noordelijkste clubs al om half zeven mochten aftrappen. FC Groningen en Heracles almelo scoorden niet, sc Heerenveen won gemakkelijk van ADO Den Haag. Hieronder de statistieken

FC Groningen

0 - 0

Heracles Almelo

 
 Gele kaart: Hiariej, (FC Groningen), Bruns, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.272
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Larsen
Memisevic
Davidson
Hiariej
Linssen
Jenssen

Idrissi (Tibbling/79)
Hoesen (Sorloth/59)
Mahi (Rusnak/66)

  Castro
Te Wierik
Propper
Hoogma
Breukers
Bruns (Agbaljan/86)
Pelupessy
Duarte (Van Ooijen/22)
Kuwas
Armenteiros
Navratil (Darri/74)

ADO Den Haag

0 - 3

sc Heerenveen

     26' Kanon (ed)
 79' Zeneli
 88' Veerman
 
 Gele kaart: San Roman, Kanon, (ADO Den Haag), Marzo, (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.572
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
San Roman
Beugelsdijk
Meissner (Ebuehi/46)
Meijers (Kanon/21)
Jansen (Kastaneer/76)
Duplan
Trybull
Schaken
Havenaar
Becker
  Mulder
Marzo
St Juste
Van Aken
Bijker
Van Amersfoort (Thorsby/89)
Schaars
Kobayashi
Zeneli
Ghoochannejhad (Veerman/84)
Larsson (Slagveer/89)

Arsenal tikt Chelsea voor rust van de mat

De malaise bij Chelsea duurt voort. De ploeg werd in een Londens onderonsje al vroeg overklast door Arsenal. Het werd 3-0. In de beginfase van de wedstrijd werden de verhoudingen al snel duidelijk. Arsenal had drie zeges op rij achter de hand, waar Chelsea slechts schermde met vier punten uit de laatste drie duels. Dat verschil in vorm was ook op het veld zichtbaar.

Chelsea was in de eerste helft nergens te bekennen. Al in de elfde minuut ging Gary Cahill in de fout en profiteerde Alexis Sanchez. De Chileen pakte de bal af en opende de score voor Arsenal. Drie minuten later stond de 2-0 al op het scorebord. Rechtsback Hector Bellerin kreeg van Eden Hazard veel ruimte om op te komen en maakte daar dankbaar gebruik van. Hij bediende Theo Walcott, die de score verdubbelde.

Nog voor de rust had Arsenal de buit binnen. Na een fantastische counter stond Mesut Özil aan het eindstation om de 3-0 te maken. Chelsea was het spoor bijster en kon de schade na rust niet repareren. Aan de andere kant kon Arsenal de score niet meer opschroeven.

Arsenal beslist de Londense derby al voor de rust. (PRO SHOTS/Action Images)
Arsenal beslist de Londense derby al voor de rust. (PRO SHOTS/Action Images)

Barça vernedert Gijón zonder Messi

FC Barcelona liet tegen Sporting Gijón zien prima te kunnen zonder Lionel Messi. Met liefst 0-5 werd er huisgehouden in Asturië. Zonder Jasper Cillessen en de Argentijnse sterspeler in het team, begonnen de Catalanen met opbouwend voetbal de belegering van Sporting Gijón. Positiewisselingen op de vleugels van Arda Turan en Neymar, zorgden ervoor dat er ruimte ontstond voor Barça.

Donkere wolken pakten zich samen voor de Asturiërs; eerst was het Luis Suarez die op aangeven van Turan wist te scoren in de 29e minuut. Vervolgens was het Rafael Alcântara die via Sergi Roberto de tweede goal van de middag maakte: 0-2.

De Catlaanse voetbalmachine leek de stotteren in de tweede helft. Er waren in eerste instantie wat minder kansen na de thee, maar dat zou veranderen. Een rode kaart voor Real Sporting-verdediger Alberto Lora, na diens tweede gele prent, was het startpunt van een oorwassing.

Een prachtige actie van Roberto werd vervolgens door Paco Alcacer ingeschoten, waarna Neymar de rebound benutte: 0-3. Vier minuten daarna was het Turan die ook zijn duit in het zakje kon doen op aangeven van de uitblinkende Roberto. Denis Suárez bekroonde zijn uitstekende optreden in de 88e minuut met een assist op de Braziliaanse superster Neymar: 0-5.

Nirvana - Breed (25 jaar Nevermind)

Op 24 september 1991 kwam het tweede album van Nirvana uit: Nevermind. Omdat het bekendste nummer Smells Like Teen Spirit aan kracht verloor door compleet te worden platgedraaid, eren we het album met een andere knaller: Breed.

Met Nevermind werd de laatste nagel in de doodskist van die rare jaren 80 geslagen, zegt een fan in een BBC-artikel. Het album en de band werden ongekend populair, maar alle aandacht en verwachtingen werden voorman Kurt Cobain uiteindelijk teveel: een kleine drie jaar later schoot hij zichzelf dood.

De tekst van Breed is nou niet bepaald hoogstaand intellectualisme, maar het werkt wel.

I don't care, I don't care, I don't care, I don't care
I don't care, care if it's old
I don't mind, I don't mind, I don't mind, I don't mind
Mind, don't have a mind
Get away, get away, get away, get away
Away, away from your home
I'm afraid, I'm afraid, I'm afraid, I'm afraid
Afraid
Ghost!

FOK! sportfoto-onderschrift week 38

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is bitchknoop met het volgende onderschrift: "First Pastafarians win US Open"

De opgave van deze week:

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Singapore gewonnen, maar wat is hij aan het doen? (Pro Shots/Action Images/Reuters)
Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Singapore gewonnen, maar wat is hij aan het doen? (Pro Shots/Action Images/Reuters)

'Ruim 180 doden sinds einde bestand Aleppo'

Ruim 180 mensen zijn in de Syrische stad Aleppo gedood sinds het beëindigen van het bestand tussen rebellen en het regeringsleger. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat zaterdag.

Reddingswerkers van de Verengde Naties denken dat alleen zaterdag al zeker vijftig doden zijn gevallen en honderden mensen gewond zijn geraakt. In het kleine aantal ziekenhuizen dat nog open is, zijn onvoldoende artsen om de gewonden te kunnen behandelen.

Het leger voerde zaterdag voor de derde achtereenvolgende dag luchtaanvallen uit op Aleppo. Afgelopen maandag beëindigde het leger het staakt-het-vuren dat een week eerder was ingegaan. De rebellen die tegen president Bashar al-Assad vechten zouden het bestand driehonderd maal hebben geschonden. Ze wendden het bestand volgens het leger aan om zich te herbewapenen.

Volgens de BBC is Aleppo grotendeels van de watervoorziening afgesloten. Een pompinstallatie die een deel van de stad voorzag dat in handen van de rebellen is, zou bij de luchtaanvallen zijn beschadigd. Nieuwe aanvallen maakten reparatie vervolgens onmogelijk. Uit wraak draaiden de rebellen vervolgens de kraan dicht van de waterleiding naar het stadsdeel in dat in regeringshanden is.

'Ruim 180 doden sinds einde bestand Aleppo'
'Ruim 180 doden sinds einde bestand Aleppo' (Foto: ANP)

Israël stuurt Arabischtalige film voor Oscar

Israël stuurt voor het eerst een geheel in het Arabisch gesproken film als inzending voor de Amerikaanse filmprijzen 'Academy Awards' of Oscars. De film van Elite Zexer gaat over een familiedrama en vrouwen in een gemeenschap van bedoeïenen in het zuiden van Israël. De krant Haaretz meldde zaterdag dat de film van de Joodse Israëli Zexer net is bekroond met Israëlische filmprijzen.

De film kreeg afgelopen donderdag zes 'Ophir Awards'. Deze 'Israëlische Oscars' worden sinds 1990 jaarlijks uitgereikt in het Tel Aviv Performing Arts Center. 'Zandstorm' komt woensdag uit in de VS. De filmjury voor de Oscars in Los Angels heeft eerder al tien keer een Israëlische film genomineerd voor de prijs voor buitenlandse films, maar die is er nooit gekomen.

In de Negev-woestijn wonen circa 200.000 oorspronkelijk nomadische Arabieren die bedoeïenen worden genoemd. Ze zijn arm en worden volgens mensenrechtenorganisaties achtergesteld en gediscrimineerd.

Israël stuurt Arabischtalige film voor Oscar
Israël stuurt Arabischtalige film voor Oscar (Foto: BuzzE)

Liverpool eenvoudig langs Hull, hoofdrol Van der Hoorn bij zege Man City

Liverpool heeft een simpele zege geboekt op Hull City, waardoor Arsenal en Chelsea weten dat ze in een onderling duel moeten winnen. Het werd 5-1. 

De kwaliteit straalt er in de beginfase van het seizoen vanaf bij Liverpool. Daar is Adam Lallana een schoolvoorbeeld van. De aanvaller is dit seizoen uit de startblokken geschoten bij Liverpool. Hij zette Liverpool in de zeventiende minuut op voorsprong.

Een overtreding van Mohamed El Mohamady in de 29ste minuut bracht Liverpool een veilige voorsprong. Gelegenheidslinksback James Milner nam plaats achter de bal en faalde niet. Nog voor de rust vergrootte Sadio Mané de marge naar drie.

Liverpool, met Georginio Wijnaldum in de basis, stoomde na de rust door. Nadat David Meyler had gescoord voor Swansea City, sloeg Philippe Coutinho toe. De Braziliaan maakte op aangeven van Lallana de 4-1.

Toen Milner later ook nog eens zijn tweede strafschop van de middag benutte, had Liverpool een nuttige voorsprong in handen. Arsenal en Chelsea moeten in een onderling duel eveneens ruim winnen om de Reds voor te blijven op de ranglijst van de Premier League. Bij winst komt één van de twee, net als Liverpool, terecht op dertien punten.


Swansea City is er voor de tweede keer in één week niet in geslaagd om indruk te maken tegen Manchester City. De ploeg ging opnieuw onderuit. Het werd 1-3. Manchester City won door de weeks al van Swansea City in de League Cup. Dat was met een B-elftal. Mike van der Hoorn stond in die wedstrijd in de basis, terwijl Leroy Fer op de bank begon. Nu stonden beide Nederlanders in de basisopstelling.

In de negende minuut moest de defensie van Swansea al opgeven. Sergio Aguero was op aangeven van Bacary Sagna trefzeker. Laatstgenoemde wist in het duel van door de weeks nog doel te treffen. Aguero speelde toen niet.

Swansea sloeg snel terug met een goal van Fernando Llorente, maar de Swans groeven in de tweede helft hun eigen graf. Dat was te wijten aan Van der Hoorn, die Kevin De Bruyne naar de grond werkte in het strafschopgebied. Vanaf elf meter bracht Aguero City weer aan de leiding.

Niet veel later gooide Raheem Sterling de wedstrijd in het slot. De oud-speler van Liverpool kreeg het doelpunt volledig op zijn eigen conto. Hij stoomde op vanaf links, had afspeelmogelijkheden maar deed een schijnbeweging en schoot laag binnen: 3-1.

Manchester City staat fier aan kop in de Engelse Premier League. Door de zege zijn de Citizens wederom minimaal een week niet in te halen. Het doelsaldo van de ploeg is inmiddels opgeschroefd naar +15.

Bevlieging Ribery bezorgt Bayern winst tegen HSV

Bayern München leek punten te verspelen op bezoek bij Hamburger SV. In de slotfase zorgde een bevlieging van Franck Ribery ervoor dat de Beierse topploeg won. Het werd 0-1.

In de eerste helft was het een bijzonder gezapig schouwspel in de Imtec Arena; van beide teams was het veldspel niet slecht. Het ontbrak wél in de eindpassing. En omdat op die manier Hamburg en Bayern elkaars niveau zo omlaag haalden, was het wachten op een toevalstreffer.

Robert Lewandowski had deze bijna op zijn naam kunnen schrijven, maar zag zijn kopbal in de twintigste minuut een paar centimeter over vliegen. De thuisclub verdedigde met verve, waardoor ook de individuele kwaliteiten van Die Rekordmeister niet tot uiting kwamen.

Voormalig FC Groningen-aanvaller Filip Kostic was met zijn inzet dichtbij toen er ruim een uur op de klok stond. Aan de andere kant had ook David Alaba de openingsgoal op zijn schoen. René Adler, doelman van HSV, liet met zijn reflex zien in goede vorm te verkeren.

In de slotfase greep Bayern Hamburger SV naar de keel. Het piepte en kraakte achterin, en uiteindelijk was het Joshua Kimmich die na een dribbel van Ribery, op de juiste plek stond. De voorzet van de Fransman vond de jonge Duitser: 0-1.

Van Gerwen na de pauze langs Thornton op Champions League of Darts

Michael van Gerwen heeft de openingswedstrijd van de Champions League of Darts gewonnen. In Cardiff wist hij met 10-5 te winnen van Robert Thornton. De Champions League of Darts is een nieuw darttoernooi van de PDC, dat live wordt uitgezonden op de BBC. De Britse Publieke Omroep heeft afscheid genomen van Lakeside en dit is ervoor in de plaats gekomen. De acht beste spelers van de PDC doen mee. 

Thonton opende met een break door 101 uit te gooien. Van Gerwen brak echter direct terug. Op 3-2 is het Van Gerwen die een break plaatst, maar door een bijna perfecte leg en een leg met een 113-finish werd het 4-4. Na de pauze bij 5-5 had Thornton meer weinig te vertellen. Van Gerwen gaf niks meer weg en won met 10-5. Het is de 36e overwinning voor Van Gerwen op een rij. 

Het andere duel in de groep ging tussen Phil Taylor en Peter Wright. The Power won met 10-5 van Wright. Vanavond zijn de tweede groepswedstrijden. Van Gerwen treedt aan tegen Taylor en Wright speelt tegen Thornton. 

In de andere groep won James Wade met 10-3 van Adrian Lewis en Gary Anderson versloeg met 10-5 Michael Smith. De wedstrijden vanavond zijn Wade - Anderson & Lewis - Smith. Zondagmiddag zijn de laatste groepswedstrijden en zondagavond zijn de halve finales en finale. 

Blanke stelletjes bij Google altijd interraciaal

Zoek bij google op 'white man white woman' en Google besluit dat dat een foutje moet zijn. Of racisme. Volgens de resultaten op Google Afbeeldingen zijn stelletjes namelijk altijd interraciaal. Kijk maar:

Blanke man met blanke vrouw? Ho eens even racistje, dat gaat zomaar niet!
Blanke man met blanke vrouw? Ho eens even racistje, dat gaat zomaar niet!

Overigens zijn alle Amerikaanse uitvinders niet-blank. Meer voorbeelden zijn natuurlijk welkom. Ook roept dit de vraag op; wat heb je aan een zoekmachine als je niet kunt vinden wat je zoekt?

UMi Plus Extreme krijgt Mediatek Helio P20

In het eerste deel van het jaar hebben we gezien hoe de Helio P10 een populaire keuze werd in bijvoorbeeld de Sony Xperia XA, HTC A9S, Oppo R9 en R9 PLUS, Meizu M3 Note, Meizu Max en anderen.

umi

Vooral de Oppo R9 en R9 PLUS waren bestsellers in China. UMi, een Chinese smartphonefabrikant die zich vooral op de Europese markt richt, waren de UMi Super en UMi Plus succesvol.

Mediatek komt nu met een opvolger van de Helio P10 in de vorm van de Helio P20. Deze is voorzien van acht Cortex A53 cores die draaien op 2.3Ghz. De P10 draaide op 2.0Ghz. Dit zou een performancewinst van 20% opleveren. De Mali T860MP2 GPU is geüpgraded naar de T880MP2. De clockspeed is met 200Mhz opgeschroefd naar 900Mhz, wat een performancewinst van 25% oplevert ten opzichte van de P10.

Op multimediagebied krijgt de processor native decoding en encoding van 4K video. De cameramodule krijgt ook een upgrade en kan een enkele 24MP camera aansturen, of twee 13MP camera's. Tenslotte wordt de P20 gefabriceerd op een FinFET node van 16nm. Dit zorgt voor minder stroomverbruik en minder warmteopbouw.

UMi heeft met MTK een overeenkomst gesloten en brengt als eerste fabrikant een smartphone op de markt die voorzien is van deze nieuwe SoC, in de vorm van de UMi Plus Extreme (codenaam).

umi

Het toestel is, volgens de Facebookpagina van UMi, een 'extreem geüpdgraded versie van de UMi Plus' die momenteel voor 179.99USD ge-preordered kan worden.

De UMi Plus Extreme zal dus als eerste smartphone beschikken over de Helio P20, maar ook beschikken over maar liefst 6GB LPDDR4 RAM geheugen, 64GB interne opslag, Android 7 en een prijs van 299.99USD.

umi

Binnenkort komt UMi met meer informatie.

umi

umi

Marquez verplettert concurrentie in kwalificatie Aragon

Marc Marquez heeft met groot vertoon van macht de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Aragon in de MotoGP. De Spanjaard liet in de kwalificatie al in zijn eerste getimede ronde een tijd noteren van 1:47,117 minuten en daar kwam helemaal niemand meer bij in de buurt.

Marquez kwam zelf nog wel in de buurt van zijn eigen toptijd, maar de Hondacoureur verbeterde het niet meer. Maverick Viñales was de best of the rest. De Spanjaard snelde op zijn Suzuki in 1:47,748 naar de tweede tijd, vlak voor de eveneens Spaanse Yamaharijder Jorge Lorenzo. Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en Valentino Rossi vormen zondag de tweede startrij.

In de Moto3 zal de Nederlander Bo Bendsneyder op MotorLand Aragon als tiende vertrekken in de race van zondag. In een spannende kwalificatie bleef hij een dikke halve seconde boven de tijd van Enea Bastianini, die de poleposition pakte. Jorge Navarro start als tweede, de Belg Livio Loi zette zeer knap de derde tijd neer. Brad Binder leek de favoriet voor de pole, maar vergooide zijn kans in de slotronde van de kwalificatie en werd zevende. Sam Lowes vertrekt in de Moto2 van poleposition nadat hij 0,05 seconden sneller was dan Alex Marquez. 

Samsom: liever compromis dan langs de kant

Het "onvervalste linkse geluid" van de PvdA zal de komende tijd meer te horen zijn, zei Diederik Samsom zaterdag tijdens een politieke ledenraad van de PvdA in Eindhoven. Maar hij benadrukte dat hij liever compromissen sluit dan langs de kant blijft staan.

"Deze keuze tussen vanaf de zijlijn de idealen oppoetsen of op het veld samen met anderen idealen weten waar te maken, dan kies ik zonder meer voor het laatste", aldus Samsom die een dag eerder zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap officieel had aangekondigd.

Hij zei verder dat de "grootste opdracht" is om tegenwicht te bieden aan de "verdelers" van de PVV en DENK. Nederland is een land waar iedereen bijhoort, voegde hij eraan toe. "Een verbonden Nederland is ons hoogste ideaal."

Samsom: liever compromis dan langs de kant
Samsom: liever compromis dan langs de kant (Foto: ANP)

Politie jaagt op schutter Burlington

De politie maakt zaterdag in de staat Washington jacht op een gewapende man die vrijdagavond laat in de stad Burlington het vuur opende in een winkelcentrum. De schutter bracht vijf mensen om.

Aaanvankelijk repte de politie van vier vrouwen die waren gedood in het winkelcentrum Cascade Mall in Burlington, zo'n 100 kilometer ten noorden van Seattle. Het dodental liep later op tot vijf, omdat een zwaargewonde man in een ziekenhuis overleed.

Na de schietpartij lieten de autoriteiten het winkelcentrum ontruimen. Politiemensen zochten daar naar de schutter, die vermoedelijk een geweer bij zich had. Hij was na het schietincident gezien toen hij naar een snelweg in de buurt van het winkelcentrum liep.

Getuigen hebben de schutter omschreven als een Latijns-Amerikaanse man in grijze kleren.

Politie jaagt op schutter Burlington
Politie jaagt op schutter Burlington (Foto: ANP)

Moody's verlaagt kredietwaardigheid Turkije

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Turkije verlaagd naar de junkstatus. Het oordeel is een gevolg van de mislukte coup van 15 juli door een deel van de strijdkrachten.

Als specifieke reden noemde Moody's het verhoogde risico voor buitenlandse investeringen en een daling in kredietwaardigheid door een langzamere economische groei. Het oordeel van Moody's werd verlaagd van Ba1 naar Baa3, waardoor Fitch nu de enige grote kredietbeoordelaar is die investeringen in Turkije nog de moeite waard vindt.

Voordat ze besluiten geld in een economie te pompen eisen veel van de grote internationale investeringsfondsen een positieve beoordeling van minstens twee van de drie grootste kredietbeoordelaars: Moody's, Fitch en Standard & Poor's (S&P). De Turkse premier Binali Yildirim noemde zaterdag het oordeel van de kredietbeoordelaar "in hoge mate partijdig". Yildirim zei dat deze partijdige analyses "bedoeld zijn om een bepaald beeld van de Turkse economie te scheppen".

Moody's verlaagt kredietwaardigheid Turkije
Moody's verlaagt kredietwaardigheid Turkije (Foto: ANP)

Dumoulin haalt uit naar 'astmatische' Wiggins

Tom Dumoulin vindt het maar raar dat collegawielrenner Bradley Wiggins op nogal opvallende momenten bepaalde medicijnen tegen astma gebruikt. Dat de Brit dat doet kwam onlangs aan het licht nadat de - vermoedelijk Russische - hackers van Fancy Bear de database van wereldantidopinginstantie WADA hackten. 

Wiggins kreeg voor de Tour de France van 2011 (uitgeschakeld door een val) en 2012 (winst) een voor sporters verboden middel tegen astma ingespoten. Dat was niet tegen de regels in, want hij had een zogeheten TUE (therapeutic use exemption), wat aangeeft dat een bepaald middel om medische redenen gebruikt mag worden. Toch vind Dumoulin het gebruik maar opvallend en dat het via een injectie werd gedaan helpt niet bepaald mee - Wiggins reed destijds voor Team Sky, dat publiekelijk streng tegen het inmiddels verboden gebruik van injectienaalden was.

"Dat Wiggins twee jaar achter elkaar precies voor de Tour die medicatie nam is wel erg vreemd te noemen", aldus de Nederlandse tijdritspecialist tegenover De Limburger. "En dan ook nog via injecties? Dat doen ze bij normale astmapatiënten niet eens, laat staan bij sporters...dan moet je wel een bijzonder ernstige vorm van astma hebben. Dat spul werkt voor hem schijnbaar ook nog eens meerdere weken, wat mij betreft zou je dan meerdere weken niet aan wedstrijden mee moeten mogen doen. Dit hele zaakje stinkt."

Dumoulin zegt zelf nog nooit een doktersattest aangevraagd te hebben voor medicijnen. "Dat hele systeem werkt voor geen meter, ze worden vaak bij voorbaat al goedgekeurd en gerommel met die dingen zit in de sport ingebakken. Wat mij betreft worden alle attesten gewoon publiekelijk gemaakt, als dat een schonere sport tot gevolg heeft ben ik er een voorstander van." Dat lijkt dan weer niet te gaan gebeuren, want het gaat daarbij nog altijd om medische informatie en de kans dat dat standaard publiekelijk wordt lijkt uiteraard klein. 

Verzorger hangt vrouw nacht boven toilet

Een werknemer van een Amsterdams verzorgingstehuis heeft een bewoonster de hele avond plus nacht in een tillift boven het toilet laten hangen. Net als de dementerende vrouw bleek ook de verpleger vergeetachtig. Hij mag van de rechter echter niet worden ontslagen.

De vrouw werd pas de volgende ochtend aangetroffen. Het gebeurde al in mei, maar kwam pas door de ontslagzaak aan het licht, schrijft Het Parool. De rechter woog bij de afwijzing van het ontslag mee dat de man al 25 jaar voor zorginstelling Cordaan werkte en altijd goed heeft gefunctioneerd.

Tijdens de rechtszaak zei de man zich erg schuldig te voelen en erkende tekort te zijn geschoten. Maar de werkdruk zou veel te hoog zijn geweest. Normaal had hij tijdens een dienst twaalf bewoners onder zijn hoede, die avond waren dat er driemaal zoveel. Bovendien eiste een stervende bewoner veel aandacht op.

Cordaan wierp tevergeefs tegen dat de personeelsbezettingen streefcijfers waren en geen wettelijke minima. Ook zou de man onterecht hebben gemeld dat hij de vrouw naar bed had gebracht. Bovendien zou uit camerabeelden zijn gebleken dat het rustig was. Dat niemand anders volgens de zorginstelling over de werkdruk had geklaagd wijtte de verzorger aan een angstcultuur waarin niemand dat durfde.

De rechter woog ook mee dat de man opkomende gezondheidsklachten had. Later die maand werd darmkanker bij hem geconstateerd. Vanwege zijn ziekte en leeftijd, maar ook door de marktdominantie van Cordaan, zit een nieuwe baan er niet in. De werkgever gaat niet in beroep. De verpleger wordt overgeplaatst en krijgt begeleiding.

Finnen betogen tegen racisme en geweld

In heel Finland zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te betogen tegen racisme en geweld. Met de leuze "het is genoeg" waren er alleen al op het Senaatsplein in de hoofdstad Helsinki 15.000 mensen bijeen.

Aanleiding vormde de dood van een 28-jarige man die in elkaar werd geslagen door neonazi's en op 16 september aan de gevolgen van zijn verwondingen overleed. Hij zou door leden van de extreemrechtse Finse Verzetsbeweging zijn mishandeld, nadat hij pal voor een groepje neonazi's op de grond had gespuugd.

De Finse premier Juha Sipilä nam deel aan een betoging in Kuopio, 340 kilometer ten noordoosten van Helsinki. Hij beloofde er meer maatregelen tegen rechts-extremisme te zullen nemen.

Finnen betogen tegen racisme en geweld
Finnen betogen tegen racisme en geweld (Foto: ANP)

Bolt: "Aanbiedingen gekregen om american football te spelen"

Sprintlegende Usain Bolt zegt diverse aanbiedingen te hebben gekregen om in de NFL te gaan spelen, de Noord-Amerikaanse american footballcompetitie. De Jamaicaanse wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter noemde geen teams, maar zei wel diverse aanbiedingen te hebben gehad. Bolt zou uitnodigingen hebben gehad om als wide receiver te gaan spelen, waarbij sprintsnelheid bijzonder behulpzaam is. 

"Ik heb er nooit echt serieus over nagedacht, maar mensen hebben het aan me gevraagd en ik heb zelfs van meerdere teams een aanbod gekregen", aldus Bolt, die echter meer heeft met sprinten, vooral vanwege het gebrek aan fysiek contact. "Als jongen keek ik football en de klappen die die lui opliepen...ik weet dat het tegenwoordig wat minder erg is allemaal, maar toch zorgen die klappen ervoor dat ik er wat minder zin in heb."

Als Bolt toegestemd had en de NFL gehaald zou hebben was het overigens alsnog niet de eerste keer dat een sprintkampioen in de NFL uit zou komen. Bob Hayes won in 1964 olympisch goud op de 100 meter en won later de Super Bowl met de Dallas Cowboys. Hij speelde destijds eveneens als wide receiver. Veelvoudig dopingzondaar Justin Gatlin, olympisch kampioen in 2004, heeft het tijdens een van zijn dopingschorsingen bij de Arizona Cardinals, Houston Texans en Tampa Bay Buccaneers geprobeerd, maar besloot toch van een carrièreswitch af te zien. 

Manchester United walst over Leicester City heen

Manchester United heeft de druk voorlopig van zich afgespoeld met een 4-1 overwinning op Leicester City. Daley Blind had een hoofdrol door bij drie treffers betrokken te zijn.

Manchester United zit in de hoek waar de klappen vallen, en dus ging de thuisploeg er vanaf het eerste moment vol in. Het team van manager José Mourinho joeg Leicester City af in de openingsfase. De bezoekers hadden daar moeite mee, al slaagde de ploeg van Claudio Ranieri er daarna in om zich beter onder die druk uit te voetballen. Juist op dat moment sloeg United toe.

Chris Smalling kopte in de 22e minuut een corner van Daley Blind binnen. Die had de Nederlander zelf verdiend toen zijn voorzet geblokt werd. Smalling was voor de eerste keer aanvoerder in een thuiswedstrijd, omdat Mourinho Wayne Rooney op de bank had gezet. United speelde goed en kreeg kansen via Marcus Rashford na een pass van Zlatan Ibrahimovic en de Zweed schoot zelf over na een wippertje van Paul Pogba.

Binnen vijf minuten walste United daarna over Leicester City heen. Eerst maakte Juan Mata de 2-0 nadat hij een combinatie opzette via Pogba en Jesse Lingard. Daarna werd een snelle corner van Blind verlengd door Mata, waarna Rashford alleen nog de 3-0 binnen hoefde te schieten en tot, voor Leicester, overmaat van ramp kopte Pogba nog een corner van Blind binnen: 4-0. Het was meer dan tien jaar geleden dat United vier goals in een helft maakte.

Dat was toen tegen Fulham, in een wedstrijd die na rust in 5-1 eindigde. Ook nu was er na de pauze weinig spektakel meer te zien. Ranieri wisselde Jamie Vardy en Riyad Mahrez, maar invaller Demarai Gray liet zich wel zien in de tweede helft. Hij liet in de 59e minuut ondanks dubbele dekking een kanonskogel los. Het was zijn eerste goal voor Leicester City. Daarna speelde Manchester United de wedstrijd rustig uit. Het bleef bij 4-1, waardoor de ploeg van Mourinho voorlopig tweede staat in de Premier League.

Manchester United kan eindelijk weer feest vieren. (PRO SHOTS/Action Images)
Manchester United kan eindelijk weer feest vieren. (PRO SHOTS/Action Images)

Kritiek op kortste lijnvlucht ter wereld

De luchtvaartmaatschappij People's Viennaline begint in november met een lijnvlucht van het vliegveld van Sankt Gallen in het Zwitserse Altenrhein naar het Duitse Friedrichshafen dat nog geen 20 kilometer verder aan de overzijde van de Bodensee ligt. Een ticket gaat ongeveer 45 euro kosten en de vlucht duurt 8 minuten.

Meinrad Gschwend die lid is van de Kantonsraad van het kanton Sankt Gallen vind het maar onzin. Hij betoogt dat het openbaar vervoer over deze afstand prima voldoet.  De vluchten, 2 per dag, zijn slecht voor het milieu en zorgen voor onnodige overlast voor omwonenden. In een wet van het kanton staat dat de regering "mens en natuur beschermt tegen schadelijke of hinderlijke invloeden". Volgens Gschwend moet het kanton dus kijken of deze vluchten verboden kunnen worden.

Per auto is de afstand van Altenrhein naar Friedrichshafen bijna 65 kilometer. Friedrichshafen is trouwens niet de eindbestemming van de vlucht, het vliegtuig vliegt na Friedrichshafen verder naar Keulen. 

Protestoptochten tegen gaswinning Groningen

Vanuit verschillende plaatsen in Groningen en Drenthe zijn zaterdag protestoptochten op weg gegaan naar het hoofdkantoor van de NAM in Assen om te protesteren tegen de gaswinning die leidt tot aardbevingen.

Vanuit het aardbevingsgebied in Groningen is een stoet van tractoren, auto's en motoren onderweg naar Assen. Vanuit de stad Groningen is een groep fietsers vertrokken, terwijl binnen de Drentse hoofdstad een groep betogers te voet naar het NAM-kantoor trekt. In totaal gaat het volgens de organisatie om enkele honderden betogers, die rond 14.00 uur aankomen bij het hoofdkantoor aan de Schepersmaat.

De actievoerders proberen dan al springend en met behulp van trilplaten een lokale aardbeving op te wekken. De demonstranten willen zo de NAM laten voelen wat veel Groningers al jaren meemaken.

Heldere boodschap
"Wij hebben een heldere boodschap aan de NAM: Stop de gaswinning, betaal alle schade en pak je biezen", aldus Nettie Klompsma van de Coalitie Gasverzet Groningen. Deze coalitie is een bundeling van Milieudefensie en enkele Groningse protestgroepen.

Woensdag protesteerde al een groep Groningers bij een gaswinningslocatie van de NAM in Hoogezand-Sappemeer. Ze klommen over een hek en rolden een spandoek uit met de tekst 'Samen gas terug'.

Protestoptochten tegen gaswinning Groningen
Protestoptochten tegen gaswinning Groningen (Foto: ANP)

iCloud Pippa Middleton gehackt

De iCloud-account van Pippa Middleton is volgens Britse media gehackt. Daarbij zijn zo'n 3000 foto's uit de account van de schoonzus van de Engelse prins William gestolen, waaronder foto's van haar neefje prins George en nichtje prinses Charlotte.

De familiekiekjes worden voor grof geld anoniem te koop aangeboden. Volgens The Telegraph wordt 'minimaal 50.000 pond' (bijna 58.000 euro) gevraagd voor de foto's.

Overigens is het niet duidelijk hoe de hackers toegang kregen tot de iCloud-account van Middleton. In een eerder geval van inbraak in iCloud-accounts van bekendheden, waarbij privé- en naaktfoto's van onder meer Jennifer Lawrence, Kate Upton en Mary Elizabeth Winstead op internet verschenen, was gebruik gemaakt van de beveiligingsvragen. De antwoorden daarop zijn vaak te achterhalen.

Ook was het toen nog mogelijk een onbeperkt aantal keer wachtwoorden in te voeren. Daardoor was een brute force-aanval mogelijk.

iCloud Pippa Middleton gehackt
iCloud Pippa Middleton gehackt (Foto: BuzzT)

'Palestijnse voetballers mogen van Israël niet naar toernooi'

Israëlische autoriteiten hebben het volledige Palestijnse strandvoetbalteam tegengehouden terwijl de ploeg op weg was naar een groot internationaal toernooi. Dat meldt  het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency op basis van de verklaring van een Palestijnse official.

De Palestijnse ploeg zou vanaf zaterdag mee gaan doen aan de Aziatische Strandspelen in het Vietnamese Danang, waar strandvoetbal uiteraard niet mag ontbreken. "De Israëlische autoriteiten hebben alle veertien teamleden tegengehouden bij de grensovergang bij Erez", liet aanvoerder Imad Hashim echter weten. "Daardoor zullen we niet naar Vietnam af kunnen reizen en kunnen we niet meedoen aan de Strandspelen", vertelt hij teleurgesteld. Volgens Hashim werd geen enkele reden gegeven voor het tegenhouden van de voltallige ploeg. 

Palestina doet in Danang in principe wel mee aan het beach volleybal, hoewel nog niet bekend is of de twee mannenteams de grens wel mochten passeren. De Aziatische Strandspelen worden elke twee jaar gehouden, dit jaar voor de vijfde keer. Er staat een mooie diversiteit aan sporten op het programma, van strandhandbal en strandworstelen tot onder meer kustroeien en, speciaal voor deze editie, typische Vietnamese sporten. In 2012 veroverde Palestina nog een bronzen medaille in het strandvoetbal. 

Don't drink and write

McKenna Clark besloot op een goede avond eerst maar eens flink de bloemetjes buiten te zetten en veel alcoholische versnaperingen te nuttigen, waarna ze een essay schreef waarom het verboden is om te zoenen in een trein. Daarna mailde ze het dezelfde avond nog naar haar professor.

Resultaat: een halfvol A4'tje vol fouten en een bizarre uitleg waarom zoenen in een trein verboden zou zijn.

Eerst zette ze er de mening in dat zoenen in een trein toegestaan zou moeten zijn omdat het romantisch is. Daarna vertelde ze dat de opdracht moeilijk is maar dat ze Dr. Pepper had gedronken en zich nu beter voelde. Daarna informeert ze professor Grams dat het verboden is omdat het de veiligheidsregels schendt. "Als de machinist zou zoenen in een trein, wie zou de trein dan besturen?". Ze sluit af met Graag gedaan en "Love you"

McKenna wacht nu op de reactie van haar prof en besloot gelukkig om deze essay ook met haar Twitter-volgers (en de rest van de wereld) te delen.

Corbyn herkozen als leider van Labour Party

Jeremy Corbyn is zaterdag herkozen als leider van de Labour Party. Hij kreeg 313.209 van de uitgebrachte 506.438 stemmen. Hij bleef zijn uitdager Owen Smith (193.229) daarmee ruim voor. Daarmee komt in elk geval een voorlopig einde aan de kritiek op zijn leiderschap binnen de oppositiepartij.

Labour raakte de afgelopen maanden diep verdeeld over Corbyns leiderschap, vooral toen hem tijdens en na het Britse referendum over brexit werd verweten dat hij zich nauwelijks had laten zien en horen. Zijn tegenstanders vinden ook dat hij een te linkse koers met de partij vaart, die Labour bij verkiezingen buitenspel zou zetten.

Corbyn herkozen als leider van Labour Party
Corbyn herkozen als leider van Labour Party (Foto: ANP)

Angelina Jolie huurt huis in Malibu

Het lijkt erop dat Angelina Jolie vorige maand al heeft besloten om een einde te maken aan haar huwelijk met Brad Pitt. Drie weken voordat ze haar scheiding officieel indiende, was ze al op huizenjacht.

Volgens de Daily Mail huurt Angelina sinds eind augustus voor 95.000 dollar per maand een huis in Malibu. Het gaat om een villa aan het strand met genoeg slaapkamers voor de zes kinderen. De totale waarde van de woning zou rond de 12 miljoen dollar liggen. Het huis, omringd door een hoog hek, is perfect gelegen om Angelina en de kinderen uit het zicht van de media te houden.

Brad blijft ondertussen wonen in de Hollywoodvilla van het koppel, op ruim een uur rijden van Malibu.

Angelina Jolie huurt huis in Malibu
Angelina Jolie huurt huis in Malibu (Foto: BuzzE)

Vrouw aangereden bij halen vergeten mobieltje

Een 26-jarige vrouw is zaterdag op de snelweg bij Obertshausen in Hessen aangereden toen ze na een ongeval nog even haar vergeten gsm uit haar autowrak ging pakken. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

De vrouw was bij wegwerkzaamheden tegen de vangrail gebotst en met haar auto een keer over de kop geslagen. Ze had zich daarna veilig achter de vangrail verschanst maar realiseerde zich dat ze haar telefoon op het verkreukelde dak van de auto had gelegd. Toen ze het toestel wilde pakken, werd ze aangereden door een passerende personenauto. De 29-jarige bestuurster van deze auto raakte eveneens zwaargewond.

Vrouw aangereden bij halen vergeten mobieltje
Vrouw aangereden bij halen vergeten mobieltje (Foto: ANP)

Treinflirter verstopt gestolen iPhone in anus

Afgelopen vrijdagnacht was een man nogal opdringerig tegenover een vrouw in een trein bij Amersfoort. Bij zijn versierpogingen probeerde hij de vrouw te zoenen. Tijdens deze actie heeft hij haar iPhone weten te stelen maar toen de politie ter plaatse kwam werd deze niet meer bij de man aangetroffen.

Hierop kon de politie niets anders doen dan de man weer zijn weg te laten vervolgen. De man kon echter niet veel later opnieuw worden aangehouden op het station van Hilversum nadat hij was overmeesterd door enkele medepassagiers. De flirtboef had wederom geprobeerd iemand te bestelen en was betrapt.

Aangekomen op het politiebureau kwam de gestolen en op mysterieuze wijze verdwenen iPhone van de dame die hij probeerde te kussen tevoorschijn. De politie maakte op Facebook bekend dat de telefoon verstopt zat in een "niet nader te noemen lichaamsholte."

Man op gestolen fiets over A58

Agenten zagen vrijdagmiddag op de snelweg A58, bij Wouw (Noord-Brabant), een man fietsen. Ze reden aan de andere kant, maar reden om en probeerden de man weer te vinden. Pas in het dorp Wouw zagen ze hem weer.

De man, een 35-jarige Pool, kon zich niet legitimeren en zei geen vast adres te hebben. Zijn fiets was volgens de agenten opvallend mooi en vrijwel nieuw, net als zijn fietsschoenen. De fietser kon de herkomst van de spullen niet goed uitleggen. Later bleken ze gestolen bij een woninginbraak in Roosendaal.

De fiets met toebehoren is terug naar de eigenaar.

Man op gestolen fiets over A58
Man op gestolen fiets over A58 (Foto: BuzzO)

Giphart ergert zich aan toegenomen preutsheid

Ronald Giphart vindt het jammer dat de maatschappij steeds preutser wordt. Volgens de 50-jarige schrijver keert langzamerhand 'de schaamte' terug.

"Ik kwam vroeger graag op middelbare scholen om lezingen te geven, maar dat doe ik steeds minder", legt Giphart zaterdag uit in De Telegraaf. "Enerzijds omdat ik nu inmiddels ook een vertegenwoordiger van het ouderlijk gezag ben, maar ook omdat er veel is veranderd. Terwijl ik in de jaren negentig probleemloos over vreemdgaan of masturbatie kon spreken, vragen schoolhoofden mij nu steeds vaker of ik het toch alsjeblieft niet over seks wil hebben."

"Jongeren zelf zijn ook conservatiever", gaat Giphart verder. "Als ik naakt door het huis loop, zeggen mijn kinderen: pap, trek eens een onderbroek aan." De schrijver concludeert dat 'de schaamte terug is'.

Ouderwets
Voor zijn nieuwe boek Lieve heeft Giphart desondanks weer de stoute schoenen aangetrokken. "Ik had zin om weer eens ouderwets over seks te schrijven", zegt hij. "Deze keer heb ik expres ook moderne vormen van seksualiteit beschreven. Zoals de interesse van jonge mannen voor aantrekkelijke moeders, de zogeheten MILF's of de fascinatie voor sm", aldus Giphart.

Die richting koos hij overigens niet vanwege het succes van Vijftig tinten grijs. Gipharts boek wordt naar eigen zeggen ook nergens pornografisch of platvoers. "Dan raak ik de lezer kwijt."

Giphart ergert zich aan toegenomen preutsheid
Giphart ergert zich aan toegenomen preutsheid (Foto: BuzzE)

Noord-Koreaanse jeugdkeeper 'blundert'

In India wordt op het moment het Aziatisch kampioenschap voor voetballers tot 16 jaar gespeeld. Dat zal ongetwijfeld vrij ongemerkt voorbij zijn gegaan aan de gemiddelde niet-Aziaat, maar toch duiken er nu wat opvallende beelden op uit India.

In het kleine dorpje Bambolim speelden Noord-Korea en Oezbekistan hun laatste groepswedstrijd tegen elkaar. Het was allemaal niet bijster interessant, want na de eerste helft was er nog altijd niet gescoord. Dat veranderde snel: vroeg in de tweede helft trapte de Oezbeekse keeper Jasurbek Umrzakov de bal hard richting het andere doel, want hij zag dat zijn Noord-Koreaanse collega Jang Paek-ho ver voor diens doel stond.

Jang zag de bal over zijn hoofd vliegen, rende wat gezapig richting zijn doel om de bal nog te pakken, struikelde, struikelde vervolgens nog een keer en zag de bal in het doel verdwijnen. Oezbekistan breidde de voorsprong uit naar een 3-1 zege, Jang werd een half uur na zijn blunder gewisseld en men dacht nog weinig van hem te gaan vernemen in de toekomst - het is en blijft immers Noord-Korea. 

Dat was echter buiten het speelschema gerekend: een snelle blik daarop leert ons dat Noord-Korea dankzij het verlies tweede werd in de groep. Oezbekistan won de groep en staat in de kwartfinale daarom tegenover het ijzersterke Irak, favoriet voor de eindzege. Boze tongen beweren dus al dat Jang zijn nogal opzichtige blunders gewoon zo had uitgekiend, want met zijn ploeg staat hij straks tegenover het op papier veel zwakkere Oman. Zolang Jang niet deserteert zullen we het echte verhaal waarschijnlijk helaas nooit zeker weten, maar de beelden hebben we nog wel.

Noord-Koreaanse keeper 'blundert' (Bron: YouTube)

Monic Hendrickx is bang voor politie

Monic Hendrickx lijkt in het echte leven niets op haar Penoza-personage Carmen van Walraven. De actrice is zelf helemaal niet zo koelbloedig en vooral niet als er politie in de buurt is.

"Ik ben heel erg bang voor autoriteit", vertelt de 49-jarige Monic zaterdag in Vrouw. "Als er een politieauto achter me komt rijden op de snelweg, denk ik meteen: ik ben schuldig. Dan zit ik verstijfd van angst achter het stuur."

Niet alleen als er politie in de buurt is, schiet Monic in de stress. "Ik ga ook zweten als ik langs de douane moet op Schiphol", vervolgt ze. "Dan ben ik zo zenuwachtig, terwijl ik absoluut geen smokkelwaar bij me heb. Ik zou een heel slechte smokkelaar zijn."

Monic Hendrickx is bang voor politie
Monic Hendrickx is bang voor politie (Foto: BuzzE)

Tina-meisjes in de rij voor 25e Tina-dag

De verkeersdiensten zien het op de wegen naar Wassenaar zaterdag al behoorlijk druk worden. Pretpark Duinrell heeft de poorten geopend voor de 25e editie van de Tina-dag. Er worden zo'n 25.000 meiden tussen de 7 en 15 jaar verwacht.

De meisjes kunnen bijvoorbeeld shoppen, vloggers ontmoeten of een workshop volgen. Op het grote buitenpodium treden artiesten op als Douwe Bob, Ralf Mackenbach, Ronnie Flex en Maan. Ook komt de cast van SpangaS langs.

Het is de 25e keer dat meisjesblad Tina met uitgever Sanoma het evenement organiseert. Het weekblad bestaat volgend jaar 50 jaar. De betaalde oplage ligt rond de 40.000 exemplaren.

Ook zondag is het overigens nog Tina-dag.

Tina-meisjes in de rij voor 25e Tina-dag
Tina-meisjes in de rij voor 25e Tina-dag (Foto: ANP)

Rudolph vreest dat hij Nederland vetmest

Rudolph van Veen bakt al jaren cupcakes, taarten en koekjes op televisie en draait in verschillende programma's de lekkerste gerechten in elkaar. De laatste jaren voelt de tv-kok zich af en toe schuldig. "Ben ik met mijn lekkernijen de maatschappij aan het vetmesten? Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Rudolph in AD Magazine.

"Toen ik me er een aantal jaren geleden in ging verdiepen, ben ik me wezenloos geschrokken van wat bijvoorbeeld suiker met je doet", geeft de 49-jarige Rudolph toe. "Nu let ik beter op, merk dat ik me fitter voel als ik gezonder eet."

Dat hij als kok en patissier is opgeleid in 'mooi' en 'lekker' is voor Rudolph 'een obstakel'. "Als kok in een restaurant denk je: mensen gaan niet dagelijks uit eten, dus als ze komen, wil ik ze verwennen met room en boter. En ik ben gek op bakken - baksels zijn een manifestatie van feest." Suiker afzweren vindt de tv-kok te veel afschrikken. "Dus ik pleit ervoor dat je taart zelf maakt in plaats van ergens te kopen. Dan ben je bewuster van wat je binnenkrijgt aan suiker en vet."

Rudolph is naar eigen zeggen het gelukkigst als hij aan het koken is. Daarom heeft de zitkamer in zijn woning in Hilversum plaats moeten maken voor een enorme keuken, met een aanrechtblad van ruim tien meter. "Koken is een mooie manier van delen", vindt hij. "Uiteindelijk eten mensen het op. Dat heb ik altijd zo'n magie gevonden. Alles wat mevrouw Jansen eet, wordt mevrouw Jansen. Oftewel: je bent wat je eet. Het is ook intiem, op een mooie manier. Het verdwijnt ín jou. Die wetenschap, dat ik iets maak dat mensen straks - plastisch gezegd - in zichzelf stoppen, dat is heel bijzonder."

Opnieuw luchtaanvallen op Aleppo

Gevechtsvliegtuigen voeren zaterdag opnieuw aanvallen uit op de zwaar belegerde Syrische stad Aleppo. De aanvallen richten zich op het oostelijk deel van de stad, dat in handen is van rebellen die tegen het regiem van president Assad vechten.

Een woordvoerder van de rebellen noch het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten kon aangeven van welk land de vliegtuigen afkomstig zijn. Ook over eventuele slachtoffers zijn geen gegevens voorhanden. De aanvallen ondersteunen de opmars van het Syrische regeringsleger in en rond de stad.

De zware luchtmachtbombardementen van vrijdag kostten aan tientallen mensen het leven.

Het omstreden Aleppo is de grootste stad van Syrië. Bij het begin van de burgeroorlog telde de stad 2,7 miljoen inwoners.

Opnieuw luchtaanvallen op Aleppo
Opnieuw luchtaanvallen op Aleppo (Foto: ANP)

Doden door dubbele aanslag in Tikrit

Twee aanslagen in de Iraakse stad Tikrit hebben zaterdagochtend het leven gekost aan minstens twaalf mensen. Zeker 23 anderen raakten gewond.

Net ten noorden van de stad schoten terroristen bij een controlepost vier politiemensen dood. Een van de militanten kwam zelf om het leven. Twee anderen wisten korte tijd later aan de stadsrand een auto met explosieven te laten ontploffen. Bij deze aanslag kwamen nog eens acht mensen om het leven. De 23 gewonden vielen allen hier.

Het was de eerste grote aanslag sinds Tikrit in april 2015 werd heroverd op Islamitische Staat. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de dubbele aanslag opgeëist.

Doden door dubbele aanslag in Tikrit
Doden door dubbele aanslag in Tikrit (Foto: ANP)

Snapchat brengt camerabril uit

Snapchat heeft een bril ontwikkeld die video's van tien seconden lang kan opnemen. De Spectacles werd vrijdag door Snapchat-topman Evan Spiegel onthuld aan de Wall Street Journal.

Tegelijkertijd verandert de naam van Snapchat in Snap. Dat gebeurt omdat het bedrijf nu meer producten heeft dan alleen de app Snapchat.

Met de bril treedt Snap in de voetsporen van Google, dat met Google Glass veel weerstand ondervond van niet-gebruikers. Dragers van Google Glass werden enkele jaren geleden uit sommige cafés geweerd omdat niet te zien was of de drager opnames maakte. Bij de Snap Spectacles licht een ring lampjes rond de lens op als er wordt opgenomen.

Helemaal vergelijkbaar zijn de twee brillen niet. Google Glass bood ook augmented reality en kostte meer dan 1000 dollar, terwijl de Snap Spectacles 129 dollar gaat kosten.

Snapchat brengt camerabril uit
Snapchat brengt camerabril uit (Foto: BuzzT)

Xbox One S Uitpakparty!

Hij lag al een tijdje in de winkels, maar nu is hij eindelijk in de handen van een redacteur van ons: de Xbox One S. Omdat deze maand FIFA17 in de winkels ligt, heeft Microsoft ervoor gekozen om een speciale bundel te maken met de nieuwe console, een controller en een downloadcode voor FIFA 17


Wil je graag weten wat je allemaal krijgt als je zo’n €300,- op de toonbank ligt? Kijk dan snel onze uitpakparty van deze Limited Edition uitgave.


Vrouw deelt video fatale arrestatie Charlotte

De familie van Keith Scott, de man die dinsdag door een agent werd doodgeschoten in de Amerikaanse stad Charlotte, heeft vrijdag beelden vrijgegeven van de aanloop naar de schietpartij.

Op de beelden is te zien hoe agenten de auto van de 43-jarige Scott onder schot houden en hem sommeren zijn wapen te laten vallen. De vrouw van Scott, die de beelden maakte, roept naar Scott dat hij uit de auto moet komen en tegen de agenten dat haar man geen wapen heeft. Ook vertelt ze de agenten dat Scott aan traumatisch hersenletsel leidt en hij net medicijnen heeft ingenomen. "Doe het niet", roept Rakeyia Scott een aantal maal tegen haar man, waarna schoten klinken. Daarna is een man op de grond te zien met agenten om hem heen.

Een bron dicht bij het onderzoek naar de dood van Scott meldde vrijdag aan CNN dat de politie op de plek van de schietpartij een geladen wapen heeft gevonden, met daarop vingerafdrukken en DNA-sporen van Scott. De familie van ontkent echter dat Scott een wapen had.

Protesten
Zo'n driehonderd demonstranten riepen vrijdag, tijdens de vierde achtereenvolgende avond van protesten, de politie op de door agenten gemaakte beelden vrij te geven van het fatale moment. Dit is afgelopen week echter moeilijker gemaakt door een lokale wet, die de autoriteiten pas in staat stelt politiebeelden vrij te geven na een gerechtelijk bevel daartoe. Presidentskandidate Hillary Clinton steunt de oproep om politiebeelden van het neerschieten van Scott vrij te geven. De Democrate kondigde aan zondag een bezoek te brengen aan Charlotte. De burgemeester, die bang is voor overbelasting van de ordediensten, verzocht Clinton haar komst uit te stellen. De Clinton-campagne deed dit ook, naar eigen zeggen na gesprekken met vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap.

De fatale schietpartij leidde tot twee dagen van protesten en rellen in de stad, op zo'n 600 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Washington, DC. Gouverneur Pat McCrory riep woensdag de noodtoestand uit. Daarop werd het weer rustiger in de grootste stad van North Carolina.

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Vrouw deelt film fatale arrestatie Charlotte
Vrouw deelt video fatale arrestatie Charlotte (Foto: ANP)

Bus rijdt afgrond in: ruim 20 doden

Minstens 23 inzittenden van een bus zijn vrijdagavond omgekomen en drie gewond geraakt toen het voertuig in Pakistan een afgrond inreed. Het ongeval gebeurde in de bergen in het Pakistaanse deel van Kashmir.

De bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en stortte 100 meter de diepte in. Het voertuig kwam terecht in een rivier die de bus een eind meesleepte, zo meldden lokale media. Reddingswerkers hebben grote problemen de plek van het ongeval te bereiken in het ruige bergterrein.

Bus rijdt afgrond in: ruim 20 doden
Bus rijdt afgrond in: ruim 20 doden (Foto: ANP)

Yahoo vervolgd voor nalatigheid bij hack

Yahoo Inc is vrijdag voor de rechter gesleept wegens grove nalatigheid bij een cyberaanval in 2014, waarbij persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers werden gestolen.

De New Yorker Ronald Schwartz diende de aanklacht in namens alle Yahoo-gebruikers in de Verenigde Staten wier persoonlijke gegevens zijn gelekt. Schwartz, die de aanklacht indiende bij een federale rechtbank in San Jose, zou uit zijn op een groepsvordering en een niet nader gespecificeerde schadevergoeding.

Volgens Yahoo, dat donderdag met het nieuws van de hack kwam, betrof het een door een buitenlandse overheid gesteunde cyberaanval.

Op de beurs van New York verloor Yahoo vrijdag 3,1 procent.

Yahoo vervolgd voor nalatigheid bij hack
Yahoo vervolgd voor nalatigheid bij hack (Foto: BuzzT)

Vier doden bij schietpartij Burlington

Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Burlington zijn vrijdagavond vier mensen omgekomen. De schutter, door getuigen omschreven als een Latijns-Amerikaanse man, is op de vlucht geslagen, aldus de politie. Hij werd kort na de schietpartij lopend gezien op een snelweg.

De schietpartij vond vrijdagavond rond half acht (plaatselijke tijd) plaats in het winkelcentrum Cascade Mall in Burlington, zo'n 100 kilometer ten noorden van Seattle in de staat Washington. Er is in elk geval een gewonde, die in een ziekenhuis is opgenomen. De politie in Burlington verklaarde geen aanwijzingen te hebben dat het om terrorisme ging.

De schietpartij in Washington vond plaats nog geen week nadat in de staat Minnesota in een winkelcentrum negen mensen door een man werden neergestoken. De dader werd door de politie doodgeschoten. De FBI onderzoekt nog of de steekpartij een daad van terrorisme was, zoals Islamitische Staat later claimde.

Vier doden bij schietpartij Burlington
Vier doden bij schietpartij Burlington (Foto: ANP)

Privacygevoelige info Irakezen op straat

Privacygevoelige persoonsgegevens van Irakezen die worden uitgezet, zijn onbedoeld op straat beland. Een woordvoerder van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) bevestigt dit zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf.

De DT&V onderzoekt nog hoe de informatie precies heeft kunnen uitlekken. De in totaal 23 vreemdelingen zijn voor zover mogelijk geïnformeerd. Ook zijn excuses aangeboden. De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gesteld.

"De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) betreurt het zeer dat deze informatie op straat is komen te liggen. Dit had niet mogen gebeuren", laat de dienst weten.

De Irakezen zijn nog in Nederland. Volgens de DT&V kunnen ze nog wel veilig worden uitgezet. Voor zover bekend is geen informatie over de asielaanvragen uitgelekt, maar gaat het vooral om persoonsgegevens. Die waren nodig om vervangende reisdocumenten aan te vragen.

De informatie stond waarschijnlijk in een document dat door een medewerker zelf was samengesteld. Het is in juni gebruikt bij een presentatie bij de diplomatieke vertegenwoordiging van Irak.

Als uit het onderzoek blijkt dat er maatregelen nodig zijn, dan worden die volgens de DT&V genomen. De dienst benadrukt dat privacygevoelige stukken die niet meer worden gebruikt, door de papiervernietiger moeten worden gehaald.

Privacygevoelige info Irakezen op straat
Privacygevoelige info Irakezen op straat (Foto: ANP)

Verloren schilderij duikt op in BBC-show

Een verloren gewaand schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema is opgedoken in het BBC-tv-programma Antiques Roadshow. Het werk wordt nu op de valreep toegevoegd aan een expositie over deze schilder in het Fries Museum in Leeuwarden. Volgens het museum is het een van de grootste vondsten ooit voor Antiques Roadshow, een soort Britse Tussen Kunst & Kitsch.

Sir Lawrence Alma-Tadema (ook wel Lourens Alma Tadema genoemd) was in de negentiende eeuw een van de meest succesvolle schilders ter wereld. Een afstammeling nam het mee naar de opnames van de BBC-show. Op het schilderij staat etser Leopold Löwenstam, destijds een goede vriend van Alma-Tadema. Het is voor het laatst in 1913 geëxposeerd.

De BBC maakte het nieuws zelf bekend. In de uitzending van zondag 25 september is de ontdekking te zien. Pas dan wordt de waarde bekend gemaakt, maar de verbijstering en blijdschap tijdens de opnamen waren groot.

De expositie in het Fries Museum stond al op de planning en nu is dus ook het opgedoken werk daaraan toegevoegd. Alma-Tadema werd in 1836 geboren in Friesland en ging later in Londen wonen.

Van Dam: nog meer export landbouwkennis

Nederland gaat nog meer inzetten op de export van hoogwaardige land- en tuinbouwproducten. Het moet duidelijker worden dat 'Made in Holland' staat voor innovatie en betaalbare kwaliteitsproducten.

Die boodschap heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zaterdag. Met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) schetst hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer hoe Nederland zijn internationaal hoge positie op het gebied van land- en tuinbouwproducten kan behouden en tegelijk een bijdrage kan leveren aan een duurzame voedselvoorziening. In 2015 exporteerde Nederland voor bijna 90 miljard euro aan agrarische producten. Ons land is daarmee wereldwijd de tweede exporteur van agrofood-producten.

De komende jaren wil het kabinet ook de kennis en nieuwe vindingen op landbouwgebied meer onder de aandacht van andere landen brengen. "We kunnen niet de groeiende wereldbevolking bevoorraden met onze tomaten, maar bijvoorbeeld wel met tomatenzaad en innovatieve kassen, die speciaal voor lokale omstandigheden ontwikkeld zijn", aldus Van Dam.

Hij vindt dat nieuwe kwaliteitslabels sterker moeten gaan benadrukken waar 'Made in Holland' voor staat. Volgens de bewindsman is dat voor betaalbare, hoogwaardige producten. Van Dam kondigt ook aan dat bedrijven, onderzoeksinstituten en technologiecentra vanaf 2017 gezamenlijk op zogeheten 'matchmakingmissies' gaan. De Nederlandse ambassade in Iran wordt versterk met een deskundige op landbouwgebied en bij de Wereldbank In Delhi gaat een medewerker van het ministerie van Economische Zaken zich richten op landbouw en voedselzekerheid in India.

Van Dam: nog meer export landbouwkennis
Van Dam: nog meer export landbouwkennis (Foto: ANP)

VNO-NCW wil booreilanden recyclen als windpark

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet een belangrijke rol voor oude olieplatforms in de energietransitie. In plaats van de afgedankte booreilanden te ontmantelen zouden er windmolens op moeten worden geplaatst, laat voorzitter Hans de Boer weten.

"Windmolens op de Noordzee met een schakel- of werkeiland, zijn volgens mij de toekomstige ruggengraat van de elektriciteitsvoorziening. Niet alleen van Nederland, maar van West-Europa", betoogt De Boer in een column.

Boorplatforms moeten volgens internationale afspraken uit 1992 na bewezen diensten worden afgebroken. Volgens De Boer zijn die afspraken achterhaald omdat er toen nog geen windparken in de Noordzee waren. Het recyclen zou veel geld schelen en zorgen voor veel extra windenergie.

VNO-NCW wil booreilanden recyclen als windpark
VNO-NCW wil booreilanden recyclen als windpark (Foto: ANP)

Asielzoekerscentra openen dag de deuren

Ruim zeventig asielzoekerscentra in Nederland houden zaterdag open dag. De centra zijn omwille van de privacy normaal gesproken niet zomaar toegankelijk, maar nu kunnen belangstellenden een kijkje nemen.

De open dag wordt georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en VluchtelingenWerk Nederland. Er zijn rondleidingen, workshops en gesprekken.

De open dag trok vorig jaar 15.000 bezoekers naar 38 centra.

Asielzoekerscentra openen dag de deuren
Asielzoekerscentra openen dag de deuren (Foto: ANP)

Fors minder bewoners azc Oude Pekela

Binnen een week gaat het aantal bewoners van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela terug van 500 naar 200. Daartoe is vrijdag besloten na nieuwe incidenten waarbij bewoners van het azc waren betrokken. Zo zou een vrouw zijn mishandeld en bijna van haar fiets zijn beroofd door twee lichtgetinte mannen. Ook zijn vier bewoners van het azc aangehouden in verband met verschillende winkeldiefstallen. De incidenten zorgden voor onrust in het Groningse dorp.

Behalve de verkleining van het aantal bewoners wordt er rond het azc ook meer politie ingezet en extra beveiligers bij winkelcentrum De Helling. Wie zich misdraagt of dreigt zich te misdragen, wordt overgeplaatst.

Oude Pekela neemt de maatregelen in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). "Samen zijn we overeengekomen dat het voor de leefbaarheid, veiligheid en rust in het dorp beter is om de maximale capaciteit terug te brengen naar 200", aldus burgemeester Jaap Kuin.

Fors minder bewoners azc Oude Pekela
Fors minder bewoners azc Oude Pekela (Foto: ANP)

Gülen werkt mee aan uitlevering

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen zou meewerken aan uitlevering aan Turkije indien de Verenigde Staten daartoe zouden besluiten. "Als de Verenigde Staten ja zeggen, dan ga ik", zei hij in een vraaggesprek met het ZDF in zijn woonplaats Saylorsburg in de Amerikaanse staat Pennsylvania., waar de nu 75-jarige Gülen al zeventien jaar woont.

Hij wil dat een internationale commissie onderzoek doet naar de omstandigheden rond de couppoging in Turkije in juli. In de commissie zouden experts uit de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en andere landen plaats moeten nemen. Gülen zei dit tegen journalisten van het Duitse persbureau DPA, het weekblad Die Zeit en het Spaanse dagblad El País.

Gülen is ervan overtuigd dat zijn rivaal, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de coup op touw heeft gezet om daarna een grootscheepse zuivering te kunnen doorvoeren. De plannen daarvoor had Erdogan al jaren klaarliggen, ,,het wachten was alleen nog op de juiste gelegenheid". De Turkse regering stelt van haar kant Gülen en diens Hizmet-beweging verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep.

Internationale druk
"Wanneer ze iets beweren, moeten ze dat hard maken" zei Gülen. Hij zei dat Turkije niet heeft gereageerd op zijn voorstel voor een internationaal onderzoek.

Gülen zei dat de machthebbers in Turkije nu volkomen los zijn geslagen. "Ze zullen zich niets aan wet of recht gelegen laten liggen. Internationaal recht is niet genoeg om ze te stoppen. Alleen de Europese Unie, Verenigde Staten en NAVO kunnen hen dwingen terug te keren naar de regels en de grondwet te respecteren. Ze zullen niet makkelijk opgeven wat ze al bereikt hebben als er geen internationale druk komt", zei Gülen. "Turkije heeft ervaring met de democratie. Maar nu zijn wij bijna alles kwijt. Er is geen oppositie, er is geen alternatieve mening die wordt uitgesproken."

Gülen werkt mee aan uitlevering
Gülen werkt mee aan uitlevering (Foto: ANP)

Samsom opnieuw kandidaat-lijsttrekker PvdA

PvdA-fractieleider Diederik Samsom heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap. Hij deed dat vrijdagavond met de lancering van de website www.doorknokken.nl, waarop een manifest te lezen is. Ook legt Samsom in een YouTube-filmpje uit wat zijn motieven zijn. "Er is geen tekort aan megafoons van het ongenoegen, er dreigt een tekort aan nuance", aldus Samsom in het filmpje.

In het manifest schrijft hij: "Het gaat beter, maar nog niet met iedereen. Er dreigt een kloof tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en zij die dat niet of te weinig kunnen. En economisch herstel neemt andere bedreigingen niet weg. Terroristische aanslagen, spanningen in andere landen die hier hun effect hebben. Nu de economie opleeft staan we voor nieuwe opgaven. Bouwen aan een verbonden Nederland, waarin iedereen kan profiteren van het herstel. Waarin je veilig bent en jezelf kunt zijn"

Mogelijk stellen ook Paul Tang, de leider van de PvdA in het Europees parlement, en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zich nog kandidaat. De Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb, torenhoge favoriet onder PvdA-watchers, liet eerder al weten niets te zien in een race om het lijsttrekkerschap en ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei vrijdag er niets voor te voelen.

Diederik Samsom (1971) werd in maart 2012 door PvdA-leden gekozen tot politiek leider van de PvdA. Hij was de opvolger van Job Cohen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom al lijsttrekker. De partij haalde toen 38 zetels en vormde daarna met de VVD het tweede kabinet Rutte. "We bereikten veel, maar maakten ook fouten. Onze idealen kwamen dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. En daarom brand ik van de ambitie om door te gaan", aldus Samsom die aangeeft dat hij de komende weken verantwoording aflegt voor het werk dat is gedaan en vertrouwen vraagt aan de PvdA-leden "als politiek leider van deze prachtige partij".

Samsom opnieuw kandidaat-lijsttrekker PvdA
Samsom opnieuw kandidaat-lijsttrekker PvdA (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Veel zon en warm

Goeiemorgen! De herfst wil maar van geen doorbreken weten. Zag het er de afgelopen dagen nog naar uit dat er een weersverandering zou komen na het weekend, die optie lijkt inmiddels alweer goeddeels geschrapt. Zodoende komt er aan het droge en rustige weer maar geen einde. 

Ook dit weekend valt er géén druppel regen in ons land. Het is zowel vandaag als morgen droog met veel zonneschijn. Daarbij wordt het ook weer behoorlijk warm. De temperaturen komen uit op waarden tussen de 21 en 25 graden. Morgen misschien nog wel een graadje hoger.  Er staat een meest zwakke tot matige zuid-zuidwestenwind.

De regenliefhebbers worden dus wel heel erg op de proef gesteld, en ik gaf het al aan, die mogen nog een tijdje op zwart zaad blijven zitten.

Fijn weekend!

Zon op 07:29
Zon onder 19:34
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

 


Een schitterende foto van Blind_Guardian. Hij maakte deze foto in 2014 vanuit Zweeds Lapland. ( Foto: Blind_Guardian.)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1493 Christoffel Columbus vertrekt op zijn tweede expeditie naar de 'nieuwe wereld'.
1944 Bevrijding van Deurne en verwoesting van het Groot Kasteel aldaar.
1973 Guinee-Bissau verklaart zich onafhankelijk van Portugal.
1991 Het album Nevermind van Nirvana komt uit.
2004 In Leeuwarden wordt de 32-jarige Manuel Fetter rond 4 uur s'nachts doodgestoken, omdat hij een opmerking maakte over een kapot gegooid bierflesje.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

MOB

MOB

Medisch Opvoedkundig Bureau.

Heel lang geleden toen ik een hummel van 4 jaren oud was gingen mijn ouders scheiden. De rechter die de uitspraak deed besloot in zijn oneindige wijsheid mijn broertje, die 2 jaar jonger is en dus nog in de luiers, aan mijn moeder toe te wijzen. Ik moest met pa mee. Pa en ik gingen in de kost. Samen op één kamer. Pa werkte en er moest toch iemand op dat kind passen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.