Blu-ray: Batman v Superman: Dawn of Justice (Ultimate Edition)

Een superheldenfilm kan vandaag de dag heel goed uitpakken, of het kan compleet mislopen. Van beide is er dit jaar al een voorbeeld geweest; zo is aan de positieve kant Deadpool, een film die al tien jaar het passieproduct van Ryan Reynold was en uiteindelijk tot een fantastisch eindproduct kwam. Er is dan ook de negatieve kant. De casting van Ben Affleck als een van dé DC-helden deed een hoop stof opwaaien en ondanks het succes dat Batman v Superman: Dawn of Justice opleverde wat betreft box-office was de algehele beleving niet positief te noemen. De critici lieten zich massaal gaan op de film en ook vanuit het publiek waren daar de gemengde reacties. Nu is er een Ultimate Edition van de film uitgegeven, deels op verzoek van de DC-fans. Meer dan een half uur aan extra materiaal en een lange lijst aan extra's moeten het einde tot een succes brengen. Een tipje van de sluier: het blijft nog steeds verschrikkelijk.

De twee superhelden moeten het tegen elkaar opnemen als de idealen gaan botsen. Er is echter nog meer aan de hand in zowel Gotham als Metropolis. De gebeurtenissen van Man of Steel hebben nog steeds een effect op het dagelijks leven van de bewoners en ook de nog onvertelde verhalen van deze versie van Bruce Wayne worden meegenomen. Dit leidt tot een gevecht dat we misschien al eerder zagen vanuit de Marvel-stal, maar er zijn ook slechteriken die nog onbekend waren voor het witte doek. Zo moet er gevochten worden tegen Doomsday, maar laat ook Lex Luthor nog van zich horen.

Er is heel veel gezegd over deze film. Tevens de Ultimate Edition is al onder de loep genomen en daaraan kan gelijk een conclusie aan verbonden worden: voor het publiek dat zich vermaakte in de bioscoop is het een extraatje dat zich presenteert in dertig minuten aan meer achtergrond en dingen die nog gemist werden. Echter, voor ondergetekende en het publiek dat zich enorm ergerde in de bioscoop aan de verschrikkelijk miscasting, de falende CGI, het onlogische script en het algehele bedroevende eindproduct leidt de toevoeging van het materiaal tot nog meer verwarring, ergernis en irritatie. De imposante lijst aan extra's is echt toegevoegd voor de fans, die er zeker zijn. De film wist meer dan 800 miljoen dollar op te brengen in de bioscoop en ook de Ultimate Edition was in de VS niet aan te slepen. De Justice League-films en de eigenlijke directe opvolger Suicide Squad laten zien dat er nog lang niet genoeg geput is uit het DC-materiaal. De laatstgenoemde wist het overigens ook erg goed te doen in de bioscoop, ondanks dezelfde kritische slachting als Batman v Superman

Wat maakt de film dan toch zo slecht? Het is een simpel antwoord en het is al vaak vermeld: het werkt niet. De uitwerking is slordig, te gehaast en de film staat bol van de personages. Het probleem van dat grote aantal personages is dat de meesten gewoon totaal niet boeiend zijn. Zo is deze versie van Lex Luthor, gespeeld door Jesse Eisenberg, een van de meest ongebalanceerde personages van dit jaar. Ook zijn plan, dat vele critici al enigszins hebben proberen te begrijpen (tevergeefs), staat bol van de meest idiote, onlogische keuzes die ooit in een superheldenfilm zijn gemaakt. Tevens is een van de twee personages die in de titel staat er een die ook geen moment is te volgen. Ben Affleck zal nog een flink aantal keer te zien zijn als Batman en daarvoor kunnen de DC-fans hun borst alvast nat maken. Om hem door de film heen te zien vechten op een belachelijke, gewelddadige en martelende manier deed simpelweg pijn aan de ogen en het mag dan ook snel vergeten worden. Deze film trouwens ook. Snel. Heel snel.