Vrouw deelt video fatale arrestatie Charlotte

De familie van Keith Scott, de man die dinsdag door een agent werd doodgeschoten in de Amerikaanse stad Charlotte, heeft vrijdag beelden vrijgegeven van de aanloop naar de schietpartij.

Op de beelden is te zien hoe agenten de auto van de 43-jarige Scott onder schot houden en hem sommeren zijn wapen te laten vallen. De vrouw van Scott, die de beelden maakte, roept naar Scott dat hij uit de auto moet komen en tegen de agenten dat haar man geen wapen heeft. Ook vertelt ze de agenten dat Scott aan traumatisch hersenletsel leidt en hij net medicijnen heeft ingenomen. "Doe het niet", roept Rakeyia Scott een aantal maal tegen haar man, waarna schoten klinken. Daarna is een man op de grond te zien met agenten om hem heen.

Een bron dicht bij het onderzoek naar de dood van Scott meldde vrijdag aan CNN dat de politie op de plek van de schietpartij een geladen wapen heeft gevonden, met daarop vingerafdrukken en DNA-sporen van Scott. De familie van ontkent echter dat Scott een wapen had.

Protesten
Zo'n driehonderd demonstranten riepen vrijdag, tijdens de vierde achtereenvolgende avond van protesten, de politie op de door agenten gemaakte beelden vrij te geven van het fatale moment. Dit is afgelopen week echter moeilijker gemaakt door een lokale wet, die de autoriteiten pas in staat stelt politiebeelden vrij te geven na een gerechtelijk bevel daartoe. Presidentskandidate Hillary Clinton steunt de oproep om politiebeelden van het neerschieten van Scott vrij te geven. De Democrate kondigde aan zondag een bezoek te brengen aan Charlotte. De burgemeester, die bang is voor overbelasting van de ordediensten, verzocht Clinton haar komst uit te stellen. De Clinton-campagne deed dit ook, naar eigen zeggen na gesprekken met vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap.

De fatale schietpartij leidde tot twee dagen van protesten en rellen in de stad, op zo'n 600 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Washington, DC. Gouverneur Pat McCrory riep woensdag de noodtoestand uit. Daarop werd het weer rustiger in de grootste stad van North Carolina.

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Vrouw deelt film fatale arrestatie Charlotte
Vrouw deelt video fatale arrestatie Charlotte (Foto: ANP)