FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 september 2016

Obama gebruikt vetorecht voor '9/11 wet'

De Amerikaanse president Barack Obama maakt vrijdag gebruik van zijn vetorecht om de 'wet 9/11' tegen te houden. Die zou overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 mogelijk maken Saudi-Arabië aan te klagen wegens betrokkenheid bij of financiering van terreurdaden.

Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, maakte het besluit van de president donderdag bekend. De regering Obama is tegenstander van dit wetsontwerp, officieel 'Justice Against Sponsors of Terrorism Act' geheten en al aanvaard door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, omdat andere landen het als excuus zouden kunnen gebruiken om Amerikaanse diplomaten, militairen of bedrijven voor de rechter te slepen.

Obama gebruikt vetorecht voor '9/11 wet'
Obama gebruikt vetorecht voor '9/11 wet' (Foto: ANP)

Loting KNVB Beker: Rotterdamse derby, FC Utrecht treft FC Groningen

Er is geloot voor de tweede ronde van de KNVB Beker. Uit de koker kwam een Rotterdamse derby en werd FC Utrecht gekoppeld aan FC Groningen. 

Eljero Elia mocht de ballen trekken en hij zorgde ervoor dat Feyenoord opnieuw thuis mag aantreden. De nummer één in de Eredivisie krijgt stadsgenoot Excelsior op bezoek. De derde Rotterdamse club, Sparta, mag thuis aantreden tegen PSV. 

Ajax uit spelen tegen Kozakken Boys. In 2007 wisten de Amsterdammers pas na verlenging af te rekenen met Kozakken Boys. Andere wedstrijden zijn onder andere ADO Den haag - Telstar en AZ - FC Emmen. De wedstrijden in de tweede ronde worden gespeeld op  25, 26 en 27 oktober. 

Zorgverzekeringskaart helpt bij keuze polis

Zorgverzekeraars komen dit najaar met een 'zorgverzekeringskaart' bij elke basiszorgverzekering voor 2017, maakte Zorgverzekeraars Nederland donderdag bekend. Dat moet het voor de consument eenvoudiger maken om te vergelijken en de juiste keuze te maken in het oerwoud van zorgpolissen.

Op de kaart staat vergelijkbare informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden van zorgverzekeringen. Het gaat onder meer om het eigen risico en zorgadvies en -bemiddeling. Voor de meest gebruikte zorgvormen bevat de kaart informatie over vergoedingen en keuzevrijheid. Die betreft de huisarts, medicijnen, fysiotherapie, ziekenhuizen, hulpmiddelen en wijkverpleging.

De kaart is uiterlijk 19 november beschikbaar bij iedere basisverzekering die volgend jaar verkrijgbaar is. Consumentenorganisaties klagen al jaren over het gebrek aan betrouwbare informatie voor verzekerden om een zorgverzekeraar te kunnen kiezen.

Zorgverzekeringskaart helpt bij keuze polis
Zorgverzekeringskaart helpt bij keuze polis (Foto: ANP)

Nicolette Kluijver: nieuwe realityshow heftig

Presentatrice Nicolette Kluijver noemt de nieuwe realitygameshow Get The F*ck Out Of My House heel heftig. In het dagelijkse tv-programma dat RTL5 vanaf maandag 3 oktober dagelijks uitzendt, gaan honderd mensen samenwonen in een huis dat bedoeld is voor vier personen.

Nicolette verwacht dat de situatie drama oplevert. "Er zijn maar vier bedden en er is brood en toiletpapier voor slechts vier personen. Alles wat de kandidaten willen consumeren kost ze een hoop geld", zegt Nicolette voor de camera van het ANP.

De groep begint met 100.000 euro huishoudgeld, maar een kilo fruit kost ze 50 euro. Een ontbijt of lunch voor vier bewoners kost 100 euro en een diner voor vier kost 200 euro. Ook het gebrek aan privacy en hygiëne speelt de kandidaten parten. In het huis bevindt zich slechts één douche en één toilet. Als honderd mensen elk tien minuten willen douchen, vergt dit daarom zestien uur.

Experiment
Nicolette noemt de afvalrace een sociaal experiment. "Ik denk dat het heel heftig wordt", zegt ze. "Er is geen plek om te slapen, nauwelijks hygiëne en het eten is duur. Hoe gaan ze dat doen met zoveel mensen? Ik zal veel contact hebben met de kandidaten. Als er wat gebeurt, ben ik aanwezig in het huis. Ik ben hun beste vriend, of vijand."

Get The F*ck Out Of My House is een nieuw Nederlands format, bedacht en ontwikkeld door productiehuis Blue Circle. Deelnemers worden 24 uur per dag door camera's gevolgd. De kandidaten kunnen geld verdienen én verliezen met spellen en groepsopdrachten. Een geldmeter in het huis houdt alle uitgaven en inkomsten constant bij.

Huisbaas
Iedere week kiezen de bewoners een huisbaas. Die heeft de controle over de huishoudpot en beschikt over de slaapkamer. De huisbaas mag op een bepaald moment in de week mensen uit het huis sturen, alleen de populairste mensen verdienen immuniteit. Soms hoeft er maar één persoon weg en soms gaan er tientallen tegelijk. Nicolette: "Het was gemakkelijk om kandidaten te vinden. Ik ben benieuwd hoelang we ze vasthouden."

Degene die na zestig afleveringen als laatste overblijft, wint de pot met het overgebleven huishoudgeld.

Nicolette Kluijver: nieuwe realityshow heftig
Nicolette Kluijver: nieuwe realityshow heftig (Foto: BuzzE)

Herman Finkers ereburger Overijssel

Herman Finkers is donderdag benoemd tot ereburger van Overijssel. De geboren Almeloër krijgt de prijs vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de provincie. De bijbehorende versierselen werden de cabaretier in Zwolle opgespeld door commissaris van de Koning Ank Bijleveld, tijdens de uitreiking van de cultuurprijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Volgens het provinciebestuur heeft Finkers een grote rol gehad bij de ontwikkeling van het zelfbewustzijn van de regio en geldt hij als boegbeeld. Met zijn cabaretprogramma's en de tv-serie 'Van Jonge Leu en Oale Groond' heeft hij Overijssel en Twente landelijk op de kaart gezet, aldus de provincie. Ook heeft hij zich ingezet voor het behoud van de streektaal.

"We bint onmundig trots op oe"(We zijn enorm trots op je), zei Bijleveld tegen de verraste Finkers.

Herman Finkers ereburger Overijssel
Herman Finkers ereburger Overijssel (Foto: BuzzE)

Coalitie: opbrengst boetes niet naar Justitie

VVD en PvdA willen dat de opbrengsten van verkeersboetes niet meer naar het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag bekendgemaakt.

De PvdA en VVD benadrukken dat verkeersboetes zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen. Volgens de partijen kan het een andere indruk wekken als de boeteopbrengsten terechtkomen in de kas van Veiligheid en Justitie.

De partijen willen dat de opbrengsten voortaan naar de algemene middelen vloeien. Het kabinet moet het ministerie van Veiligheid en Justitie compenseren voor het verlies aan inkomsten door boetes.

Wegwerken
Op Prinsjesdag werd bekend dat het ministerie een tekort wil wegwerken door meer te handhaven en meer boetes uit te delen. Dat moet 20 miljoen euro opleveren.

Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil hij slechts het aantal verkeersdoden terugdringen. Uit die grondigere aanpak 'volgen nou eenmaal meer boetes'. Het is volgens hem niet de bedoeling om gaten in de begroting op te vullen.

Coalitie: opbrengst boetes niet naar Justitie
Coalitie: opbrengst boetes niet naar Justitie (Foto: ANP)

Musk wil eind oktober zonnedak presenteren

Elon Musk hoopt 28 oktober een nieuw zonnedak te kunnen presenteren. Dat maakte hij donderdag bekend op Twitter. De geïntegreerde oplossing bestaat volgens de Amerikaanse ondernemer uit zonnepanelen van SolarCity, een Tesla Powerwall 2.0 batterij en een Tesla lader.

Musk kondigde al eerder aan dat Tesla en SolarCity met een zonnedak bezig waren. De zonnepanelen vormen daarbij het hele dakoppervlak.

Tesla is momenteel bezig SolarCity over te nemen. Musk is directeur van Tesla en bestuursvoorzitter bij SolarCity. De geboren Zuid-Afrikaan ziet veel synergievoordelen tussen de beide bedrijven, maar een aantal aandeelhouders ligt dwars.

Musk wil eind oktober zonnedak presenteren
Musk wil eind oktober zonnedak presenteren (Foto: BuzzT)

Vliegtuig keert om wegens kapot lampje

Een Duits vliegtuig is donderdag een kwartier na de start omgedraaid nadat de gezagvoerder in de cockpit een verdacht luchtje had opgesnoven. Bij terugkeer op de luchthaven Erfurt-Weimar bleek een doorgebrand lampje van de stuurinrichting het probleem. Na reparatie en een extra veiligheidscheck kon de Boeing 737 van Germania met tweeënhalf uur vertraging alsnog koers zetten naar Tenerife met 119 passagiers aan boord.

In april van dit jaar maakte een toestel wegens een vergelijkbaar euvel zelfs een noodlanding op Groningen Airport. Toen betrof het een defect leeslampje in de cabine.

Vliegtuig keert om wegens kapot lampje
Vliegtuig keert om wegens kapot lampje (Foto: ANP)

Uitslagen KNVB Beker 22/09/2016

Op donderdag werden de laatste vier duels gespeeld in de eerste ronde van de KNVB. Later vanavond volgt de loting voor de tweede ronde. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijd. 

FC Twente 1-3 FC Utrecht
 18' Zivkovic 0-1
 54' Ünal 1-1
 88' Haller 1-2
 90+3' Zivkovic 1-3

De Dijk 2-7 Vitesse
 9' Baker 0-1
 33' Leerdam 0-2
 38' Zwarthoed 1-2
 57' Van Wolfswinkel (pen) 1-3
 58' Tighadouini 1-4
 62' Tighadouini 1-5
 64' Kaars 2-5
 82' Rashica 2-6
 83' Koryan 2-7

HSC'21 1-5 TEC
 9' Pelzer 0-1
 13' Vink 0-2
 17' Vink 0-3
 42' Bartels 0-4
 73' Huijgens 0-5
 78' Uguz 1-5

Feyenoord 4-1 FC Oss
 3' Boere 0-1
 12' Berghuis 1-1
 68' Kramer 2-1
 76' Basacilkoglu 3-1
 76' Jørgensen 4-1

Kamer wil dat winkel zondag dicht kan zijn

Het kabinet moet maatregelen nemen zodat winkeliers hun zaak op zondag gewoon gesloten kunnen houden als zij dat willen. Een voorstel van de SGP van die strekking kreeg donderdag in de Tweede Kamer steun van een ruime meerderheid.

Volgens Kees van der Staaij (SGP) hebben ondernemers in verschillende plaatsen "forse boetes" gekregen omdat zij op zondag weigeren hun winkel open te doen. "We willen niet dat ondernemers gedwongen worden om op zondag open te gaan."

Vooral in winkelcentra lijkt het probleem van gedwongen opening te spelen. Volgens Van der Staaij delven ondernemers die hier niet willen meewerken vrijwel altijd het onderspit.

Kamer wil dat winkel zondag dicht kan zijn
Kamer wil dat winkel zondag dicht kan zijn (Foto: ANP)

Van Basten al op 1 oktober weg bij de KNVB

Marco van Basten en de KNVB gaan al op 1 oktober uit elkaar, dit is in onderling overleg besloten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de assistent trainer van het Nederlands Elftal pas in november zou vertrekken.

"Dit was de wens van zowel Danny als van Marco. Danny heeft na de wedstrijd tegen Zweden aangegeven dat hij rust wilde rond het Nederlands elftal. En Marco heeft aangegeven dat hij graag naar de FIFA wilde. Wij wilden voor iedereen het best mogelijke doen. En dit is na goed overleg de uitkomst", zo verklaart technisch directeur Hans van Breukelen tegenover de NOS.

Voor het Nederlands Elftal bestaat er nu wel het probleem dat er, mede door het eerdere vertrek van Dick Advocaat, geen assistent-trainers meer zijn terwijl er op 7 en 10 oktober WK-kwalificatiewedstrijden zijn tegen Wit-Rusland en Frankrijk. "Het is onze bedoeling om er vóór de komende interlands twee assistent-trainers erbij te hebben. Minimaal één zou wel handig zijn. Of dat gaat lukken is afwachten. In ieder geval is er met Frans Hoek wel een keeperstrainer. Maar het ideaalplaatje is twee assistenten erbij," aldus Van Breukelen.

'EU laat terughalen subsidies Airbus na'

De Europese Unie laat het na om miljarden euro's subsidie terug te vorderen van vliegtuigmaker Airbus. Dat is opvallend omdat Brussel anderzijds klaagt over Amerikaanse overheidssubsidies aan vliegtuigbouwer Boeing, zegt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) donderdag.

Volgens de WTO heeft de EU nog geen gehoor gegeven aan eerdere uitspraken van de organisatie. Daartoe behoort het terugvorderen van miljarden aan staatsleningen die Airbus de afgelopen decennia ontving. Volgens de WTO zorgden de leningen aan Airbus voor substantieel omzetverlies bij concurrent Boeing.

De EU en de VS bestoken elkaar al sinds 2004 over en weer met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de lucht- en ruimtevaartindustrie.

WTO: EU laat terughalen subsidies Airbus na
'EU laat terughalen subsidies Airbus na' (Foto: ANP)

Verdachte liquidatie-opdrachten vrijgelaten

De 61-jarige man uit Echt die dinsdag werd opgepakt omdat hij twee liquidatie-opdrachten zou hebben gegeven, is naar huis gestuurd. Er zijn niet genoeg redenen om hem langer vast te houden. Het onderzoek naar hem loopt nog wel door en hij blijft ook verdachte in de zaak, liet de politie donderdag weten.

De man zou opdracht hebben gegeven tot het liquideren van twee ambtenaren. Wie dat zijn wilde de politie dinsdag niet zeggen. In de woning en het bedrijfspand van de Echtenaar werden verschillende zaken in beslag genomen, waaronder een vuurwapen met munitie.

Verdachte liquidatie-opdrachten vrijgelaten
Verdachte liquidatie-opdrachten vrijgelaten (Foto: ANP)

Inspectie Dierenbescherming helpt vooral hond

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) komt het meest in actie voor verwaarloosde honden. Jaarlijks rukken de inspecteurs uit voor gemiddeld 5000 honden die uit vaak benarde situaties moeten worden gered, blijkt uit jaarcijfers van de inspectiedienst.

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen honden en zo'n 2,6 miljoen katten. Toch is het aantal incidenten met honden aanzienlijk groter dan met katten. Vorig jaar behandelde de inspectie ruim 1400 dossiers met honden en 457 zaken met katten. Een dossier kan meerdere dieren betreffen.

Dat er meer inspectiezaken zijn over honden is mogelijk een gevolg van intensievere controles bij opvangcentra en handelaren. Bovendien speelt de manier waarop mensen tegen de dieren aankijken een grote rol. Voor een zwervende hond wordt meteen hulp ingeschakeld, een loslopende kat wordt veelal als normaal gezien.

De LID komt allerlei vormen van verwaarlozing tegen, zoals ondervoede en vermagerde honden of die opgesloten in te kleine ruimtes tussen hun eigen uitwerpselen moeten leven.

Inspectie Dierenbescherming helpt vooral hond
Inspectie Dierenbescherming helpt vooral hond (Foto: ANP)

De Niro maalt niet om fraudeschandaal

Het doet acteur Robert de Niro niet zo veel dat hij wordt genoemd in een omvangrijk Maleisische fraudezaak. Dat heeft hij laten weten aan The Hollywood Reporter. De witwaszaak is dezelfde waarin de naam van collega/acteur Leonardo DiCaprio rondzingt.

Dicaprio is al verhoord door de FBI vanwege zijn banden met het Maleisische investeringsfonds 1MDB. De mensen achter het fonds zouden zo'n 3,5 miljard dollar hebben witgewassen. Dat gebeurde onder meer door met zo'n 100 miljoen dollar de film The Wolf of Wall Street te financieren. Ook kreeg de liefdadigheidsinstelling van de acteur enkele douceurtjes.

Intussen is ook duidelijk geworden dat De Niro banden onderhoudt met de belangrijkste mensen achter het fonds. De acteur ontkent dat niet, maar blijft erbij dat hij niets fout heeft gedaan.

"Het maakt mij allemaal niets uit", zegt de inmiddels 75-jarige De Niro tegen The Hollywood reporter. "En als iemand me over de kwestie wil ondervragen, vertel ik ze dat ook en daar blijft het bij."

De Niro maalt niet om fraudeschandaal
De Niro maalt niet om fraudeschandaal (Foto: BuzzE)

Europese Commissie bekijkt kwestie-Kroes

De Europese Commissie onderzoekt of het nodig is maatregelen te treffen tegen oud-commissaris Neelie Kroes. Zij stond in haar Brusselse periode ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's en dat is in strijd met de regels. Kroes heeft al erkend de gedragscode te hebben geschonden en zegt de consequenties te aanvaarden.

"Mevrouw Kroes heeft ons ingelicht en we gaan nu de informatie analyseren voordat we verder commentaar geven", aldus een woordvoerder van de commissie.

Vanuit linkse fracties in het Europees Parlement klonk de oproep de regels voor (oud-)commissarissen aan te scherpen. Ook zou de parlementscommissie die onderzoek doet naar de Panama Papers de 'Bahama Leaks' onder de loep moeten nemen.

EU-parlementariër Dennis de Jong (SP) noemt de kwestie-Kroes onderdeel van de 'Brusselse beerput'. Paul Tang (PvdA) vindt het verweer van Kroes dat ze 'niets van de inschrijving zou hebben geweten' 'onbegrijpelijk zwak'.

Europese Commissie bekijkt kwestie-Kroes
Europese Commissie bekijkt kwestie-Kroes (Foto: ANP)

België moet 4,2 miljard bezuinigen

De Belgische regering moet voor 2017 veel meer bezuinigen dan werd gedacht. Premier Charles Michel ging ervan uit dat 2,4 miljard euro genoeg was om de begroting voor volgend jaar op orde te houden, maar het Planbureau heeft nu becijferd dat er een tekort dreigt van 4,2 miljard. Dat heeft de Vlaamse zakenkrant De Tijd donderdag bekend gemaakt op haar site.

De tegenvallers zijn onder meer te wijten aan een minder gunstige economische ontwikkeling. Mede door de aanstaande brexit is de voorspelde groei slechts 1,2 procent in plaats van 1,5. Aan belasting komt er daardoor bijna een miljard minder binnen. Ook is de opbrengst van de btw-verhoging voor elektriciteit te hoog ingeschat.

België moet 4,2 miljard bezuinigen
België moet 4,2 miljard bezuinigen (Foto: ANP)

'Gegevens miljoenen Yahoo-accounts op straat'

Yahoo komt deze week naar buiten met het bericht dat de gegevens van enkele honderden miljoenen Yahoo-gebruikersaccounts op straat liggen. Dat schrijft Recode donderdag.

Eerder deze zomer onderzocht Yahoo al de gigantische datalek waarbij hackers claimden dat ze toegang hadden tot 200 miljoen gebruikersaccounts en dat ze deze gegevens wilden verkopen op internet. Het Amerikaanse internetbedrijf zou het mogelijk wijdverspreide lek zeer serieus nemen.

Toentertijd zei Yahoo dat het op de hoogte was van de claim, maar het bedrijf zei ook dat het de informatie nog onderzocht. Yahoo-gebruikers hoefden hun wachtwoord niet te veranderen, iets dat volgens bronnen nu wel dient te gebeuren.

De aankomende aankondiging is een strop voor de verkoop van Yahoo aan Verizon. Aandeelhouders maken zich zorgen dat de prijs waarvoor het bedrijf wordt overgenomen zal kelderen.

'Gegevens miljoenen Yahoo-accounts op straat'
'Gegevens miljoenen Yahoo-accounts op straat' (Foto: BuzzT)

'Hattrick' en twee negendarters voor Van Gerwen

Een zeer goede week voor Michael van Gerwen, na zijn zege op de Euro Tour afgelopen zondag, wist hij zowel dinsdag, woensdag als donderdag een Players Championship te winnen. Naast deze drie zeges gooide Mighty Mike ook twee keer een negendarter.

In Barnsley waren er midweeks drie toernooien gepland. Players Championship 14, 15 en 16. Ieder vloertoernooi kent 128 deelnemers en voor het eerst werden deze toernooien gestreamd op het internet. 

Dinsdag won Van Gerwen in de finale met 6-0 van Mensur Suljovic. Woensdag ging James Wilson eraan met 6-3 en donderdag was hij met 6-5 te sterk voor Steve West. Laatstgenoemde wist met zijn finaleplek zich wel te plaatsen voor de World Grand Prix, ten koste van Vincent van der Voort. 

Van Gerwen gooide zowel woensdag als donderdag een negendarter. Hij was niet de enige, ook Jeffrey De Graaf, Yordi Meeuwisse en Whitlock gooiden een perfecte leg. Mighty Mike heeft nu 35 partijen op rij gewonnen. Zijn laatste nederlaag leed hij op de Sydney Darts Masters vorige maand tegen Phil Taylor. 

Komend weekeinde komt Van Gerwen in actie op de Champions League of Darts. Een toernooi met de acht beste spelers van de wereld live op de BBC. Het is voor het eerst dat de BBC live darts van PDC zal gaan uitzenden.

Alle uitslagen van de Players Championships 14, 15 en 16 zijn hier, hier en hier te vinden.  

Finale Players Championship 16: Michael van Gerwen - Steve West. (Bron: YouTube)

Russen willen radargegevens MH17 overdragen

Het Russische onderzoeksteam wil nog ontbrekende radargegevens over de vliegramp met vlucht MH17 overdragen aan het onderzoeksteam in Nederland. Dat zegt de Russische woordvoerder Vladimir Markin tegen persbureau TASS.

Het Openbaar Ministerie in Nederland, dat het internationale strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van het toestel boven Oost-Oekraïne leidt, had Rusland "met klem" verzocht alsnog extra radargegevens te verstrekken. Een woordvoerder van het OM gaat nu nog niet in op de aankondiging van Markin.

Het onderzoeksteam heeft eerder wel gegevens gekregen uit Oekraïne en Rusland. Beide landen hebben video-opnamen ter beschikking gesteld van de radarschermen. Maar de ruwe data van de primaire radargegevens waren niet beschikbaar. Rusland heeft ze niet overgedragen, omdat ze niet zouden zijn opgeslagen. De drie Oekraïense systemen in het gebied stonden uit.

Radarexperts
Volgens radarexperts is bij nadere bestudering van de ruwe data van de primaire radar de kans groot dat een raket erop terug te halen is. Primaire radar is het systeem waarmee met radiogolven vliegende objecten kunnen worden gezien, zonder dat die zelf een signaal uitzenden.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Strafrechtelijk onderzoek
Het gezamenlijk onderzoeksteam presenteert woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. Dat gebeurt in de ochtend eerst aan de nabestaanden. Om 13.00 uur is er een persconferentie.

Het gaat dan om de resultaten van het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan. Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig.

Russen willen radargegevens MH17 overdragen
Russen willen radargegevens MH17 overdragen (Foto: ANP)

Apple koopt weer machine learning-bedrijf

Apple heeft het Indiaas-Amerikaanse bedrijf Tuplejump gekocht, meldt Techcrunch donderdag. Het bedrijf houdt zich bezig met machine learning en het simpeler beschikbaar maken van enorme informatiestromen. Apple kocht eind vorig jaar al het machine learning-bedrijf Perceptio en in augustus werd bekend dat de techreus het bedrijf Turi had opgeslokt.

Apple heeft de aankoop van Tuplejump niet officieel bevestigd, maar gaf Techcrunch wel het standaardantwoord dat het altijd geeft als het een bedrijf heeft overgenomen. Daarin stelt het bedrijf "van tijd tot tijd kleinere technologiebedrijven over te nemen" en "in het algemeen niet ons doel of plannen te bespreken".

Apple koopt weer machine learning-bedrijf
Apple koopt weer machine learning-bedrijf (Foto: BuzzT)

Woede om 'geile studentes' Groningen

In Groningen wordt vandaag met afschuw gereageerd op het online krantje 'De Oprechte Almanak, Het Ontzet'. In dit blaadje, waarvan de schrijvers zeggen te zijn aangesloten bij de studentenvereniging Vindicat, staan de 23 mooiste studentes. Compleet met foto, naam en telefoonnummer.

Uw verslaggever heeft het document inhoudelijk bestudeerd (en de nummers in zijn telefoon opgeslagen). En de studentes mogen er best wezen. Alleen lijkt het ons beter de link niet te geven.

Men is echter woedend omdat de dames in kwestie worden neergezet als stukken vlees. Iedere studente krijgt namelijk een rating van een ster tot vier sterren. Daarnaast staat een hokje en is er plaats om wat gegevens neer te zetten. Verder kan men via de website van Vindicat eenvoudig de studentenhuizen (hunkerbunkers) van de dames opzoeken.

De Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, noemt de actie van een anonieme student 'verwerpelijk en uiterst onsmakelijk’. "Vrouwen worden hier ongewild als een gebruikt, gemakkelijk verkrijgbaar vleesobject afgebeeld", laat voorzitter Rico Tjepkema aan DvhN weten.

"Het is misselijkmakend seksisme van de hoogste gradatie en iets dat op geen enkele manier thuishoort in het Groningse studentenleven, laat staan op het internet." Overigens gaat het hier om studentes die net zijn begonnen aan hun studie. Vindicat zelf wil zich distantiëren van de 'bangalijst'.

Disclaimer: een link naar de bewuste lijst wordt niet op prijs gesteld! Deze reacties zullen dan ook onherroepelijk worden verwijderd!

Balkenende gaat start-ups bijstaan

Jan Peter Balkenende gaat start-ups bijstaan. De voormalig minister-president neemt zitting in de adviesraad van de Eindhoven Startup Alliance.

De Eindhoven Startup Alliance is eerder dit jaar opgericht. Voor starters met een goed idee wordt ruimte gemaakt op de hightech-campus in Eindhoven. Vervolgens worden ze ondersteund om in een halfjaar te komen tot een product dat de markt op kan.

De komende vijf jaar wordt tijd en geld uitgetrokken om ten minste twintig startende technologiebedrijven op de kaart te zetten. Philips en ASML trekken daarbij de kar. Ze werken samen met ABN AMRO en enkele andere partijen in de regio Brabant.

Naast Balkenende zitten onder anderen ook investeerder Marcel Boekhoorn en ASML-baas Peter Wennink in het adviesorgaan.

Balkenende gaat start-ups bijstaan
Balkenende gaat start-ups bijstaan (Foto: ANP)

'OM behandelt kwart discriminatie-aangiften'

Justitie kan het aantal aangiften wegens discriminatie niet aan. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangekondigd discriminatie hard aan te pakken, maar slaagt daar helemaal niet in, meldt RTL Nieuws donderdag op basis van eigen onderzoek.

Slechts een kwart van de aangiften wordt door het OM behandeld. "Met de komst van social media, waarop heel makkelijk beledigingen, bedreigingen, discriminerende uitingen worden gedaan, kunnen we het niet meer bolwerken en moeten we keuzes maken", aldus het College van procureurs-generaal.

Omdat de belofte niet kan worden waargemaakt, past het OM volgens RTL de richtlijn aan. "We zijn wel heel alert op de zaken die van belang zijn. Het is belangrijk dat we die aanpakken en dat we daar snelle vervolging proberen te krijgen."

Uit onderzoek van de nieuwsrubriek blijkt dat de politie in de periode 2005-2013 gemiddeld 416 aangiften wegens discriminatie per jaar ontving, gemiddeld gingen 123 zaken door naar het OM.

'OM behandelt kwart discriminatie-aangiften'
'OM behandelt kwart discriminatie-aangiften' (Foto: ANP)

Al jailbreak voor iPhone 7 en iOS 10

De iPhone 7 is nog geen week op de markt en iOS 10 is pas negen dagen beschikbaar, maar nu is er al een jailbreak. De Italiaanse hacker Luca Todesco claimt er tegenover Motherboard maar 24 uur voor nodig te hebben gehad. De bugs die hij benutte om toegang te krijgen tot het systeem houdt hij echter geheim.

Todesco, een bekende jailbreaker die online onder de naam qwertyoruiop door het leven gaat, stelde wel dat Apple het moeilijker heeft gemaakt om de iPhone 7 te jailbreaken. "De iPhone 7 is een stap in de goede richting. Uiteraard is 'ie niet 100 procent veilig, maar niets is dat."

Om Motherboard te overtuigen maakte Todesco een filmpje van zijn iPhone 7. Daarop laat hij zien dat hij root-toegang heeft, het diepste niveau van toegang, en feitelijk de hele telefoon kan overnemen.

Elke keer als er een nieuwe versie van iOS uitkomt proberen hackers die software zo snel mogelijk te kraken. Via die zogenaamde jailbreak kunnen ze dan software laten draaien op de telefoon die Apple niet toestaat in de App Store.

Al jailbreak voor iPhone 7 en iOS 10
Al jailbreak voor iPhone 7 en iOS 10 (Foto: BuzzT)

VVD'er Zijlstra wint Debatprijs 2016

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is uitgeroepen tot beste debater van deze editie van de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij vervulde zijn rol tijdens het debat ,,excellent", meent de jury van het Nederlands Debat Instituut. ,,Zijlstra kreeg tijdens de eerste dag veruit de meeste interrupties over het kabinetsbeleid, die hij zonder uitzondering zelfverzekerd, inhoudelijk en met flair beantwoordde." Hij wint daarom de Debatprijs 2016.

D66-voorman Alexander Pechtold verdient volgens de jury de tweede plaats. Hij was op beide dagen in de volle breedte van het debat aanwezig. Pechtold plaatste de meeste interrupties ,,die vrijwel iedere keer zorgvuldig waren opgebouwd en beeldend geformuleerd".

Vorig jaar won Geert Wilders (PVV) de Debatprijs.

VVD'er Zijlstra wint Debatprijs 2016
VVD'er Zijlstra wint Debatprijs 2016 (Foto: ANP)

'Eurozone heeft te veel banken'

De eurozone telt te veel banken en dat is de belangrijkste oorzaak van lage winsten voor financiële instellingen. Met woorden van die strekking counterde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag kritiek, met name uit de bankensector, op het ruimhartige monetaire beleid van de centrale bank.

Critici menen dat het negatieve rentebeleid van de ECB de winstmarges van banken uithollen. In maart verlaagde de ECB de depositorente naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder om geld in bewaring te geven bij de ECB.

Eerder zei Draghi al dat banken de rente niet moeten aangrijpen als de oorzaak voor al hun problemen. Als de lage tarieven leiden tot herstel, dan zullen ook zij de vruchten daarvan plukken, benadrukte hij.

'Eurozone heeft te veel banken'
'Eurozone heeft te veel banken' (Foto: ANP)

Aanval oppositie op betrouwbaarheid Rutte

De oppositiepartijen CDA en D66 hebben donderdag grote vraagtekens geplaatst bij de betrouwbaarheid van VVD-premier Mark Rutte. Zij deden dat tijdens het debat over de regeringsplannen voor 2017.

CDA-fractieleider Sybrand Buma en zijn D66-evenknie Alexander Pechtold verweten Rutte dat hij als premier een wet verdedigt, die hij eigenlijk maar onzin zou vinden. Het gaat om de Wet Werk en Zekerheid over hervormingen op de arbeidsmarkt. Rutte zei enkele weken geleden dat een kabinetscrisis met de PvdA zou dreigen, als hij eerlijk zou zijn over die wet.

"Dat is waar het vertrouwen in een keer breekt bij mensen", aldus Pechtold. Buma wees op de verantwoordelijkheid die Rutte heeft: "Het premierschap is niet een soort hinderlijke onderbreking van twee verkiezingscampagnes."

Aanval oppositie op betrouwbaarheid Rutte
Aanval oppositie op betrouwbaarheid Rutte (Foto: ANP)

'Brad smeekte Angelina te wachten'

Brad Pitt smeekte Angelina Jolie nog geen scheiding aan te vragen en te werken aan een breuk die makkelijker te behappen zou zijn voor hun zes kinderen. Dat beweren ingewijden tegenover People. Dinsdag werd bekend dat Angelina na twee jaar een einde wil maken aan haar huwelijk met Brad.

Het huwelijk van de 52-jarige Brad en de 41-jarige Angelina verkeerde volgens de bronnen al langer in zwaar weer. Vorige week gaf de actrice aan te willen scheiden, naar verluidt nadat Brad een van hun zes kinderen agressief had bejegend. "Ze ging zitten, praatte met Brad en stelde voor samen een scheidingsaanvraag in te dienen", weet een ingewijde. "Ze zei: dit is wat ik graag wil. Ze legde alles uit. Angelina deed wat volgens haar nodig was."

Brad was 'kapot' toen hij hoorde dat Angelina bij hem weg wil. Twee dagen na het gesprek vroeg ze de scheiding aan, als reden gaf ze 'onoverbrugbare verschillen' op. "Hij drukte haar op het hart dit zonder al te veel tamtam te regelen, niet om het huwelijk te redden, maar vanwege hun kinderen. Maar dat werd genegeerd."

Therapie
De acteur was volgens de bronnen al in therapie 'om dingen te verbeteren' en zou zijn aanstaande ex-vrouw hebben gesmeekt 'op de pauzeknop te drukken'. Brad had de zes kinderen meer tijd willen gunnen om zich voor te bereiden op de moeilijke tijd. "Hij was bereid om alles te doen en alles te veranderen om de breuk makkelijker te maken voor hen."

Brad en Angelina zijn het niet eens over de toekomst van hun kroost. Angelina ziet niets in co-ouderschap en wil dat de kinderen bij haar blijven wonen, Brad zou een bezoekregeling krijgen. Dat ziet de acteur totaal niet zitten, hij wil wel co-ouderschap.

Inmiddels onderzoeken de politie van Los Angeles en de kinderbescherming of Brad zich schuldig heeft gemaakt aan kindermishandeling. Dat bevestigen bronnen tegen People en TMZ. De acteur zou vorige week dronken zijn geweest en zeker een van de kinderen verbaal en fysiek hebben mishandeld. Dat zou voor Angelina de druppel zijn geweest, een dag later verliet ze Brad.

'Brad smeekte Angelina te wachten'
'Brad smeekte Angelina te wachten' (Foto: BuzzE)

Eis: 4,5 cel voor directeur Prime Champ

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Roermond 4,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 54-jarige ex-directeur Geert V. van champignonkwekerij Prime Champ Production BV. Het OM beschuldigt hem en enkele andere medewerkers van het bedrijf van uitbuiting van zo'n zeshonderd Poolse werkneemsters, valsheid in geschrifte, fraude en mensenhandel. De aanklager wil ook een beroepsverbod voor V. van vijf jaar.

Voor de financiële man Ton S. (48) wil het OM 2,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens valsheid in geschrifte. Tegen degene die loonstrookjes zou hebben vervalst, Roy R. (44), eiste het OM 240 uur taakstraf wegens valsheid in geschrifte.

Drie Poolse leidinggevenden (39, 40 en 35 jaar) moeten als het aan het OM ligt 21 en 30 maanden (tweemaal) de cel in voor mensenhandel.

Onderbetaald
De Poolse vrouwen zouden jarenlang zwaar zijn onderbetaald, wat het bedrijf ruim 6 miljoen extra inkomsten opleverde. Ook leefden de vrouwen volgens het OM onder erbarmelijke omstandigheden, moesten ze werkdagen van vaak meer dan twaalf uur maken, kregen ze slecht en ongezond eten en hadden ze te maken met zware sancties als ze klaagden over hun behandeling.

Volgens het OM was er sprake van een angstcultuur, hadden de Turkse voormannen geen enkel respect voor de vrouwen, was alleen op de wc enige privacy, ook in de gebouwen waarin ze overnachtten, en waren er slechts enkele douches met vaak koud water.

Eis: 4,5 cel voor directeur Prime Champ
Eis: 4,5 cel voor directeur Prime Champ (Foto: ANP)

'Maersk aast op olievelden Shell'

Het Deense scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk is in gesprek over de overname van een aantal olievelden van Shell in de Noordzee ter waarde van 2 miljard dollar. Dat zeggen ingewijden. De twee bedrijven wilden niet reageren.

Maersk gaat zichzelf opsplitsen, zo werd eerder op de dag bekendgemaakt. De transport- en logistiektak van Maersk en de energiedivisie van het conglomeraat gaan allebei zelfstandig verder. Met de aankoop van de Shell-olievelden zou het concern volgens de bronnen de schaal van zijn zelfstandige energiedivisie willen vergroten.

Maersk kampt de laatste tijd met lage prijzen in het containervervoer en bij zijn olieactiviteiten. Daardoor staat de winst onder druk. De verwachting is dat de Maersk-onderdelen los van elkaar beter in staat zijn om zich aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden.

Mogelijk wordt de energiedivisie ook nog opgedeeld in een individueel oliebedrijf en een onderneming die zich bezighoudt met oliegerelateerde producten. Er wordt nog maximaal twee jaar uitgetrokken om daar een definitief besluit over te nemen. Volgend jaar voert Maersk al de nodige wijzigingen door in zijn manier van het rapporteren van bedrijfsresultaten. Het is overigens de bedoeling dat de overkoepelende A.P. Möller Holding een belangrijke aandeelhouder blijft in de zelfstandige Maersk-activiteiten.

'Maersk aast op olievelden Shell'
'Maersk aast op olievelden Shell' (Foto: ANP)

BMX-topper Willoughby verlamd na val in training

BMX'er Sam Willoughby is na een valpartij verlamd geraakt. De 25-jarige Australiër kwam op 10 september tijdens een training in het Amerikaanse Chula Vista - het mekka van de sport - hard ten val. Zijn familie en verloofde, de Amerikaanse BMX'ster Alise Post, kwamen donderdag met een verklaring.

Willoughby is kort na de val geopereerd, waarbij een wervel vervangen is. In de verklaring valt te lezen dat die operatie goed is verlopen en dat een tweede operatie om zijn wervelkolom verder te stabiliseren niet nodig was. De Australiër kan volgens zijn familie inmiddels zijn armen weer bewegen en heeft zo nu en dan ook weer wat gevoel in zijn benen. In hoeverre hij zal herstellen is nog niet bekend en over een eventuele terugkeer op de BMX-fiets kan uiteraard al helemaal niks gezegd worden.

De Australiër is een van de grote namen van de laatste jaren. In 2012 pakte hij de wereldtitel, wat hij twee jaar later in Rotterdam nog eens wist te herhalen. Op de Olympische Spelen snelde hij in Londen in 2012 naar zilver. In Rio de Janeiro was hij afgelopen maand een van de grote favorieten voor goud, zeker nadat hij in de voorrondes nagenoeg onaantastbaar was. In de finale ging het echter voor geen meter en eindigde Willoughby 'slechts' als zesde. 

Willoughby aan kop in de halve finales op de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Willoughby aan kop in de halve finales op de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)

Galaxy Note 7 komt 10 oktober naar Nederland

De Samsung Galaxy Note 7 komt volgende maand eindelijk naar Nederland. Op 10 oktober, bijna een maand na de geplande releasedatum, krijgen de eerste mensen die de Samsung-telefoon bestelden hun toestel geleverd.

De batterij van de Galaxy Note 7 bleek kort na de lancering in de Verenigde Staten oververhit te raken en zelfs te ontploffen. Samsung vroeg eerst bezitters van de phablet hun telefoon vrijwillig terug te brengen, maar uiteindelijk werd een terugroepactie ingesteld. Probleem was echter dat de Zuid-Koreaanse elektronicamaker nog niet genoeg veilige Note 7-toestellen had.

De voorraad van die toestellen lijkt nu weer op orde te zijn. De mensen die de telefoon voor de geplande lancering al bestelden krijgen als excuus voor het lange wachten een sd-kaartje van 128GB van Samsung.

Galaxy Note 7 komt 10 oktober naar Nederland
Galaxy Note 7 komt 10 oktober naar Nederland (Foto: BuzzT)

Topman No Surrender mogelijk ontvoerd geweest

Een president van een chapter van motorclub No Surrender is woensdag rond 17.00 uur mishandeld en een auto in gesleurd. Dat gebeurde bij een woonwarenhuis aan de Kruisweide in Breda, meldt de politie donderdag.

De politie kreeg toen verscheidene telefoontjes vanaf de parkeerplaats binnen. De bellers zagen dat de man in een auto werd getrokken, waarna het voertuig wegreed.

Een direct samengesteld politieteam wist de identiteit van het slachtoffer in de loop van de avond te achterhalen. Dat gebeurde met behulp van een kenteken.

De politie heeft uiteindelijk in de loop van de nacht met hem gesproken. De man weigerde echter alle medewerking aan de politie, wilde geen openheid van zaken geven en deed geen aangifte, aldus de politie.

De politie wil toch weten wat er is gebeurd en vraagt daarom mensen die informatie hebben, zich te melden. Om welk chapter het gaat, is niet bekendgemaakt.

Topman No Surrender mogelijk ontvoerd geweest
Topman No Surrender mogelijk ontvoerd geweest (Foto: ANP)

Rutte onder vuur om 'pleur op'

Premier Mark Rutte heeft donderdag opnieuw zwaar de wind van voren gekregen over zijn beruchte 'pleur op'-uitspraak over Turkse Nederlanders die geen binding hebben met ons land. Hij weigerde zijn woorden terug te nemen tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens fractievoorzitter Diederik Samsom van coalitiegenoot PvdA waren er andere woorden mogelijk geweest. "Ik waag te betwijfelen of u dit ook tegen Nederlanders zou hebben gezegd", aldus Samsom. Hij ziet een verschil als Rutte over hooligans zegt "ik schaam mij voor hen" of tegen Turkse Nederlanders "pleur op".

Hij riep de premier op de woorden niet meer te gebruiken. Hij is bang dat de VVD-campagnevoerder in Rutte de komende tijd wel vaker door het pantser van de premier gaat breken. "Ik maak me zorgen."

Buma
CDA-voorman Sybrand Buma vindt dat Rutte met de uitspraak in het programma Zomergasten niet de norm stelt, maar die juist verlaagt. "Als pleur op de norm voor Nederland is, dan is dat echt heel erg". Volgens Alexander Pechtold zit in de woorden van Rutte een toon van 'ga naar je eigen land'. "Geef jezelf ook eens normen", aldus de D66-fractievoorzitter.

Rutte verdedigde zich fel. Hij liet weten dat de kritiek typisch is voor de manier waarop de discussie over normen in Nederland altijd wordt gevoerd. "Het gaat over toonhoogte", aldus Rutte, terwijl volgens hem juist politici de norm duidelijk zouden moeten maken.

Wilders
Maar in de Tweede Kamer kreeg de premier, behalve van Geert Wilders, nauwelijks steun. Kees van der Staaij van de SGP vond het wel goed dat Rutte zijn punt in duidelijke taal had gemaakt, maar zei erbij dat hij liever had gehad dat het juist niet in deze "straattaal" was gebeurd.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vroeg Rutte zijn "premier-onwaardige" woorden terug te nemen. "Laat alle Nederlanders weten dat u ook hun premier bent."

Volgens Rutte is Nederland te lang vaag geweest over normen en waarden. De "pleur op"-uitspraak in Zomergasten over Turkse Nederlanders die een journalist het werk onmogelijk maakten na de mislukte staatsgreep in Turkije medio juli en "rot op"in de camera riepen, moet volgens hem ook zo worden begrepen.

Rutte onder vuur om 'pleur op'
Rutte onder vuur om 'pleur op' (Foto: ANP)

De Staat en Lucas Hamming op Kadepop Groningen

Het jaarlijks terugkerende popfestival Kadepop in Groningen heeft ook in 2016 weer een mooie line-up te bieden. Zo zullen onder andere de Nijmeegse rockband De Staat en singer-songwriter Lucas Hamming aankomend weekend optreden, maar ook het oer-Groningse kleinkunst-duo Pé en Rinus is van de partij.

Op 24 en 25 september staat het Suikerunieterrein in Groningen in het kader van festival Kadepop. Op verschillende podia zullen in totaal 31 acts optreden, variërend in stijl en genre. Andere namen zijn Son Mieux, Causes, The Movement en DeWolff. FOK! zal aanwezig zijn tijdens het evenement voor een fotoverslag.

Voor meer informatie en tickets, kijk op kadepop.nl.

'Van Gaal praat met Werder Bremen'

Na het ontslag van Viktor Skripnik moet Werder Bremen op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Louis van Gaal gaat mogelijk aan de slag in het noorden van Duitsland. Na het ontslag van Skripnik werd Alexander Nouri benoemd tot interim-trainer en hij zit komend weekend tegen VfL Wolfsburg naar alle waarschijnlijkheid op de bank, maar sportief directeur Frank Baumann heeft geen garantie gegeven dat Nouri aanblijft als trainer.

Hamburger Abendblatt meldt dat Werder in onderhandeling is met Louis van Gaal over het hoofdtrainerschap. De Nederlander zit zonder club nadat hij in mei moest vertrekken bij Manchester United.

Werder is de hekkensluiter in de Bundesliga. Alle vier wedstrijden gingen verloren. Woensdagavond was 1.FSV Mainz met 1-2 te sterk voor de viervoudig landskampioen.

Van Riessen stopt met schaatsen

Laurine van Riessen heeft definitief een punt gezet achter haar schaatsloopbaan. De bronzenmedaillewinnares op de 1000 meter in Vancouver kiest daarmee voor haar carrière in het baanwielrennen. Anderhalf jaar geleden stapte Van Riessen op de fiets met als uiteindelijk doel de Olympische Spelen afgelopen zomer in Rio de Janeiro. Dat is haar zo goed bevallen dat de 29-jarige Leidse doorgaat met baanwielrennen tot en met de Spelen van 2020 in Tokio.

Dat betekent dat haar topsportcarrière als schaatsster voorbij is. "Aan dat idee moet ik nog wel even wennen", bekent Van Riessen. "Het was een moeilijke beslissing om het schaatsen achter me te laten, want het is gewoon een supermooie sport en ik geloof ook echt nog wel dat ik het in me heb om iets moois te bereiken. Maar het was uiteindelijk ook juist een heel duidelijke keuze voor me, want ik wil niet nog twee keer een halve olympische cyclus meemaken. Dan heb je twee keer net niet genoeg tijd om echt goed te zijn."

Door haar goede resultaat met Elis Ligtlee op de teamsprint (vijfde plaats in een Nederlands record) en haar negende plaats op de keirin denkt Van Riessen de wereldtop te kunnen gaan bereiken in het baanwielrennen. "Ik voel dat er nog veel meer inzit. Voor Rio heb ik eigenlijk alleen maar geïnvesteerd in de teamsprint en nauwelijks in de keirin en individuele sprint. Dat ga ik de komende vier jaar wel doen en dan is het zeker mijn doel om in Tokio bij de besten te horen."


Laurine van Riessen
Laurine van Riessen in actie op de schaatsbaan (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Brusselse 'muurpenis' moet weg

Een grote muurschildering van een penis die afgelopen weekend is aangebracht in Brusselse gemeente Sint-Gillis wordt binnenkort verwijderd. De wethouders vinden deze vorm van straatkunst te shockerend. Wellicht speelde mee dat het geschilderde geslachtsdeel is te zien vanuit een katholieke meisjesschool.

De gemeente laat de muurschildering weghalen door een gespecialiseerd bedrijf, aldus wethouder van Openbare Netheid Carlo Luyckx. Na overleg met buurtbewoners krijgt een professionele straatkunstenaar het verzoek iets anders te maken.

Een andere creatie in het centrum van Brussel, waarop een expliciete penetratie is afgebeeld, mag wel blijven. De eigenaar van het pand mag zelf beslissen over het lot van de tekening, zei de Brusselse wethouder van Openbare Reinheid volgens de nieuwssite bruzz.be.

'Natuurgenezer prepareerde infusen zelf'

Klaus Ross, de Duitse natuurgenezer uit Bracht tegen wie een onderzoek loopt in verband met de dood van drie kankerpatiënten uit Nederland en België, heeft de aan hen toegediende infusen met 3-BP (3-bromopyruvat) zelf geprepareerd zonder daarvan de autoriteiten in kennis te stellen. Dat heeft het Openbaar Ministerie van Krefeld gezegd tegen de lokale krant Rheinische Post.

Het gebruik van 3-BP is in Duitsland niet verboden, maar het middel is in het land ook niet gebruiksklaar in de handel. Ross heeft de werkzame stof zelf uit het buitenland betrokken en daarvan een gebruiksoplossing geprepareerd. Dat had hij moeten melden bij de lokale gezondheidsautoriteiten, maar dat heeft hij nagelaten.

Overigens zei officier van justitie Axel Stahl tegen de Rheinische Post dat het "moeilijk wordt aan te tonen, dat de infusen met 3-BP oorzakelijk tot de dood van de patiënten hebben geleid".

'Natuurgenezer prepareerde infusen zelf'
'Natuurgenezer prepareerde infusen zelf' (Foto: ANP)

Tuchtmaatregel Deloitte-bestuurder vernietigd

De tuchtmaatregel tegen Deloitte-bestuurder Roger Dassen inzake de nasleep van het Ahold-boekhoudschandaal uit 2003 is in hoger beroep vernietigd. De accountant kreeg in 2014 een officiële waarschuwing van de tuchtrechter, maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verklaarde donderdag de klacht tegen hem ongegrond.

In deze zaak ging het om het verwijt van enkele particuliere beleggers dat Deloitte beleggersclub VEB in 2008 zou hebben misleid, toen die wilde voorkomen dat een claim over de Ahold-affaire zou verjaren. Dassen was destijds topman van Deloitte Nederland. Later werd hij directielid van Deloitte wereldwijd.

Volgens het CBb hoefde Dassen niet meer duidelijkheid te geven dan namens Deloitte is gedaan. Zijn verantwoordelijkheid ging ook niet zover dat hij valt aan te spreken op bewoordingen in mailtjes die door Deloittes advocaat zijn verstuurd.

Tuchtmaatregel Deloitte-bestuurder vernietigd
Tuchtmaatregel Deloitte-bestuurder vernietigd (Foto: ANP)

Kill-cam van Sniper Elite 4 is bruter dan ooit

Het vierde deel van de tactische third person shooter Sniper Elite zit in de pijplijn voor begin 2017. Ontwikkelaar Rebellion Developments onthulde deze week een nieuwe gameplayvideo van de game, waarin de we de speler weer een veelvoud vitale organen aan flarden zien schieten, geheel in vertrouwde Röntgen-weergave.

Sniper Elite 4 speelt zich ditmaal af in Italië, nog altijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1943. Hoewel er een boel herkenning te vinden is, lijken een aantal dingen zoals het run-and-gun-element vloeiender te werken. Dit is natuurlijk niet de kern van Sniper Elite, maar de combat buiten het scherpschutterwezen kreeg in vorige delen het een en ander aan kritiek te verduren.

Het signatuur van Sniper Elite is nog altijd de kill-cam. Hiermee kan de speler in bijzonder detail en slow-motion vijanden omleggen door op specifieke lichaamsdelen te mikken met verbrijzelde botten en verscheurde organen als gevolg. Ook de melee-combat heeft dit systeem nu verder uitgebreid en het begint zo onderhand ook aardig te lijken op de X-Ray-attacks uit Mortal Kombat.

Bekijk het geweld hieronder. Sniper Elite 4 komt in februari 2017 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Disney haalt verkleedpak uit winkel na ophef

Disney heeft een Halloweenoutfit uit zijn webshop gehaald na beschuldigingen van racisme. Het gaat om een kostuum waarin kids langs de deuren konden verkleed als Maui, het personage uit de film Moana dat wordt ingesproken door Dwayne Johnson.

Het pak bestond onder andere uit een shirt met lange mouwen en legging, waarmee de getatoeëerde bruine huid van Maui gecreëerd werd. Op de outfit werd boos gereageerd door mensen die van mening zijn dat een huidskleur geen verkleedaccessoire is.

In een statement liet Disney woensdag weten dat het betreurt mensen te hebben beledigd. "Het team achter Moana heeft er veel zorg ingestoken de Polynesische cultuur waarop de film geïnspireerd is te respecteren. We bieden onze excuses aan en halen het kostuum van de websites en uit de winkels."

Animatiefilm Moana, die in Europa Vaiana zal heten, gaat over een jonge prinses in de Stille Zuidzee, die onderweg naar een geheim eiland de legendarische halfgod Maui ontmoet. De film draait vanaf begin december in de Nederlandse bioscopen.

Disney haalt verkleedpak uit winkel na ophef
Disney haalt verkleedpak uit winkel na ophef (Foto: BuzzE)

Game voor veiligheid in het verkeer

Samsung heeft met Veilig Verkeer Nederland (VVN) een app ontwikkeld waarin kinderen worden gewaarschuwd voor het gevaar van het gebruik van de mobiel op de fiets. Volgens VVN is het smartphonegebruik in het verkeer een van de grootste angsten bij ouders over hun kinderen.

Samsung en VVN presenteerden de app Beat the Street donderdag op het Nieuwe IJssel College aan brugklasleerlingen. Zij mochten de app met een virtual reality-bril uitproberen en zo leren van de fouten die zijzelf en medeleerlingen in het verkeer maken. "Meer dan 90 procent van de ouders zegt het goede voorbeeld te geven, terwijl wij weten dat dat niet zo is", zegt directeur Felix Cohen van VVN. "Want ouders kijken vaak op hun smartphone als ze in de auto zitten."

De app wordt op verschillende voortgezet onderwijsscholen gepresenteerd en is ook gratis te downloaden in de Playstore, maar is niet verkrijgbaar in de mobiele winkel van concurrent iPhone.

Game voor veiligheid in het verkeer

Game voor veiligheid in het verkeer (Foto: BuzzT)

Battle.net wordt Blizzard

Na 20 jaar heeft Blizzard besloten om te stoppen met de naam Battle.net voor hun multiplayer- en chatdiensten. Het is ‘te verwarrend’ gebleken voor de argeloze consument. De verschillende diensten van Battle.net krijgen nu namen als Blizzard Voice en Blizzard Streaming.

Blizzard introduceerde Battle.net op 30 november 1996 met hun game Diablo, om gamers de mogelijkheid te geven met elkaar online te spelen en te chatten. De service groeide al snel uit tot een platform voor het spelen van veel Blizzard games, zoals World of Warcraft, Hearthstone en Starcraft.

Battle.net logo

Kroes 'wist niet' van inschrijving op Bahama's

Neelie Kroes 'wist niet' dat zij tijdens haar termijn als eurocommissaris nog stond ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's. De adviestaak waarvoor zij in 2000 werd gevraagd bleek niet nodig, waarna ze geen enkele activiteit voor de onderneming heeft ontplooid, stelde ze donderdag in een verklaring.

Woensdagavond bleek uit internationaal onderzoek naar belastingontduiking dat Kroes gedurende haar eerste termijn in Brussel stond ingeschreven bij Mint Holdings op de Bahama's. Die inschrijving werd pas in 2009 beëindigd, terwijl Kroes bij haar aantreden in Brussel in 2004 afstand moest doen van al haar bezoldigde bestuursfuncties. Kroes gaf woensdag ook aan dat zij in 2004 niet wist dat ze nog stond ingeschreven.

Kroes liet donderdag weten dat zij in 2000 werd gevraagd te adviseren over de strategie van Mint, dat van plan was voor miljarden bezittingen over te nemen van het Amerikaanse Enron. Vlak na haar inschrijving als bestuurder werden de onderhandelingen daarover echter onverwacht afgebroken. Daardoor is ze "de facto nooit in functie getreden", liet de voormalige minister via haar advocaat weten.

Kroes wist niet van inschrijving op Bahama's
Kroes 'wist niet' van inschrijving op Bahama's (Foto: ANP)

Rutte: we zijn er nog absoluut niet

Het gaat beter, maar we zijn er nog absoluut niet. Dat heeft premier Mark Rutte donderdag gezegd bij het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen over de begroting van 2017. Hij is pas tevreden als iedereen het herstel in Nederland merkt.

Rutte zei dat 17 miljoen mensen in moeilijke tijd een steentje hebben bijgedragen en dat "de tocht door de woestijn" gezamenlijk is gemaakt. Volgens de premier gaat het economisch beter en zijn voorzieningen voor generaties veiliggesteld, maar moet nu iedereen gaan merken dat het beter gaat.

Het woord zekerheid is volgens Rutte de komende jaren belangrijk. Dat geldt volgens hem niet alleen voor zaken als zorg en pensioenen, maar zeker ook voor de vraag of Nederland nog wel Nederland blijft.

Rutte: we zijn er nog absoluut niet
Rutte: we zijn er nog absoluut niet (Foto: ANP)

Nederland hoeft Karremans niet te vervolgen

Nederland hoeft toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica. De bewering dat Nederland de zaak niet goed heeft onderzocht, is overduidelijk ongegrond en moet worden verworpen.

Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag. Nabestaanden van drie slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 stapten vorig jaar oktober naar het hof in Straatsburg met een klacht tegen Nederland. Hun advocaten stelden dat de rol van Karremans in het bloedbad niet goed was onderzocht en er politieke druk was uitgeoefend om vervolging te voorkomen.

De advocaten Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodrzycki stelden ook dat Karremans en ook zijn plaatsvervanger Rob Franken medeplichtig zijn aan moord, oorlogsmisdaden en genocide.

Het Openbaar Ministerie besloot in 2013 de Dutchbatleiding niet te vervolgen omdat die geen blaam trof. Het gerechtshof in Arnhem bevestigde dat oordeel vorig jaar en ook het mensenrechtenhof laat dat nu in stand.

Nederland hoeft Karremans niet te vervolgen
Nederland hoeft Karremans niet te vervolgen (Foto: ANP)

Iran stunt en schakelt Brazilië uit op WK zaalvoetbal

Het Iraanse zaalvoetbalteam heeft op het WK in Colombia voor een megastunt gezorgd. Op een vierde plek in 1992 na zette het Aziatische land nooit een noemenswaardige prestatie neer op het WK, maar woensdagavond werd in Bucaramanga plotseling hét topland van de wereld, Brazilië, naar huis gestuurd.

Iran werd in de afgelopen dagen derde in hun groep na een ruim verlies tegen Spanje, winst op Marokko en een gelijkspel tegen het uit vooral gekochte Brazilianen bestaande Azerbeidzjan. Als een van de beste nummers drie mochten ze door naar de achtste finales, waar Brazilië op ze stond te wachten. Dat land won alle drie groepswedstrijden, waaronder 11-1 en 15-3 zeges op Australië en Mozambique. 

Brazilië had vijf van de tot nu toe zeven gespeelde WK's gewonnen - in 2000 verloren ze de finale en in 2004 werden ze derde - en was dus de grote favoriet tegen Iran. Zaalvoetballegende Falcão bracht zijn ploeg al snel op 2-0, maar Hossein Tayyebi deed iets terug. Dieguinho maakte 3-1, maar vrijwel gelijk daarna bracht Afshin Kazemi de stand op 3-2. Na de gelijkmaker van veteraan Ali Hassanzadeh moest er een verlenging aan te pas komen.

In de verlenging was het wederom Falcão die zijn ploeg op voorsprong zette. Nog geen halve minuut later was dat echter alweer ongedaan gemaakt: de ervaren Mohammad Keshavarz maakte 4-4. Penalties moesten een beslissing brengen in het duel en daarin hielden de Iraniërs het hoofd het koelst. De 34-jarige Ari Santos miste zijn penalty en zag Ahmad Esmaeilpour de beslissing binnen schieten. 

Een korte samenvatting van Iran - Brazilië (Bron: YouTube)

Iran speelt zaterdag om een plek in de halve finale tegen Paraguay, dat voor het eerst de kwartfinales heeft bereikt. Na een gezapige partij in Cali werden de bijna zesduizend toeschouwers in rouw gedompeld, want Paraguay schakelde gastland Colombia uit na 0-0 en penalties. Rusland won in de achtste finales probleemloos met 7-0 van Vietnam, terwijl ook Spanje en Portugal weinig moeite kenden met respectievelijk Kazakhstan (5-2) en Costa Rica (4-0). 

Noodtoestand om protesten in Charlotte

Gouverneur Pat McCrory van North Carolina heeft de noodtoestand uitgeroepen in de stad Charlotte. Daar botsten betogers en politie woensdag (lokale tijd) voor de tweede nacht op rij nadat een zwarte man was doodgeschoten door een agent.

De gouverneur kondigde aan dat de politie in Charlotte versterking krijgt, onder meer van troepen van de National Guard. Zeker zestien agenten zijn dinsdag gewond geraakt tijdens een confrontatie met betogers die een snelweg blokkeerden. Bij de protesten van de woensdag zou zeker een agent verwondingen hebben opgelopen.

De situatie liep woensdag naar verluidt uit de hand toen demonstranten tijdens een protestmars groepjes agenten omsingelden. De oproerpolitie gebruikte daarop traangas en rubberen kogels om de betogers uiteen te drijven. De actievoerders gooiden op hun beurt met vuurwerk en puin naar de agenten.

Agressie
Niet alle agressie is gericht tegen de politie. Zo plunderden betogers een winkel en gingen vuilnisbakken in vlammen op. Sommige demonstranten reageerden boos op de chaotische toestanden. Een vrouw schreeuwde "stop, hier gaat het niet om" naar jonge vrouwen die flessen stuk gooiden op straat.

Bij de betoging werd zeker een persoon neergeschoten. De autoriteiten meldden aanvankelijk dat het slachtoffer was overleden, maar kwamen daar later op terug. De burger zou nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Volgens de gemeente is hij niet neergeschoten door een agent.

Geraakt

Een inwoner van Charlotte verklaarde tegenover persbureau Reuters dat het slachtoffer recht voor hem stond toen hij werd geraakt. Omstanders zouden het slachtoffer enkele minuten op de grond hebben laten liggen voordat ze hem omdraaiden. Er bleek bloed uit zijn hoofd te komen.

De betogers zijn boos om de dood van een 43-jarige man die dinsdagavond werd getroffen door een politiekogel. De man had volgens de politie een vuurwapen in zijn hand. Familieleden en een getuige zeggen dat het ging om een boek.

Noodtoestand om protesten in Charlotte
Noodtoestand om protesten in Charlotte (Foto: ANP)

'Politie onderzoekt kindermishandeling Brad Pitt'

De politie van Los Angeles is met de kinderbescherming een onderzoek gestart naar de vermeende mishandeling door Brad Pitt. De acteur zou zijn kinderen verbaal en fysiek hebben mishandeld, wat voor Angelina Jolie aanleiding was een scheiding aan te vragen.

Brad zou woensdag door het lint zijn gegaan, meldt TMZ. De dronken acteur schreeuwde en werd fysiek gewelddadig aan boord van een privéjet. Brad zou ook na de landing niet tot bedaren zijn gekomen en geprobeerd hebben de landingsbaan te verlaten met een van de brandstofwagens.

Iemand aan boord van de privéjet of iemand die getuige was van het incident op de landingsbaan heeft anoniem de politie en kinderbescherming getipt, weet TMZ. Brad en Angelina zouden al ondervraagd zijn door de kinderbescherming, die ook de zes kinderen van het Hollywoodkoppel wil horen.

Niet schuldig
Wat er precies is gebeurd, weet TMZ niet. Brad zou verbaal en fysiek agressief zijn geweest tegen zijn kroost. Het incident was voor Angelina aanleiding een dag later haar biezen te pakken. Een paar dagen nadien vroeg ze een scheiding aan. In die aanvraag gaf Angelina 'onoverbrugbare verschillen' op als reden voor de breuk. Ze wil geen co-ouderschap en wil dat de zes kinderen bij haar blijven wonen. Brad krijgt wat Angelina betreft een bezoekregeling. Geruchten dat Brad drank- en drugsproblemen heeft en agressief was jegens de kinderen doken al snel op nadat dinsdag bekend werd dat Angelina een scheiding had aangevraagd.

Brad neemt de zaak 'zeer serieus', stelt een bron bij de acteur. "Hij zegt dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan welke vorm van kindermishandeling dan ook."

'Politie onderzoekt kindermishandeling Brad'
'Politie onderzoekt kindermishandeling Brad Pitt' (Foto: BuzzE)

Gordon ziet plek voor Jan Smit in Toppers

Wat Gordon betreft mag Jan Smit zich over een paar jaar een Topper noemen. De presentator en zanger, die tot 2011 deel uitmaakte van de mannengroep, ziet de Volendammer wel in een verjongde versie van de Toppers.

"Ik denk dat hij dat heel goed zou kunnen. Ja, waarom niet?", zei Gordon donderdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100% NL. Jan, die deze week meermaals aanschuift bij Lex in het kader van zijn nieuwe album en jubileum, zei dinsdag wel oren te hebben naar een aanstelling als Topper.

"Als ze ooit gaan verjongen mogen ze me altijd bellen", zei de Volendammer. "Ik heb natuurlijk al een keer of acht als gastartiest opgetreden met de mannen en dat blijft iets geweldigs." De Toppers reageerden daarop met een video waarop te zien is dat ze de grote hits van Jan instuderen. "Wie A zegt, moet ook B zeggen", stellen de heren.

Bauer
"Het zou goed zijn voor de groep denk ik", vond Gordon. "Het zou dan wel onderdeel moeten zijn van een verjongingskuur, dus René Froger eruit en Jan erin." Voorlopig ziet de ex-Topper dat echter nog niet gebeuren. "Dat is meer een kwestie van financiën denk ik."

Gordon heeft ook ideeën over wie er naast Jan in een verjongde versie van De Toppers zou moeten zitten. "Frans Bauer zou ook goed kunnen. Daarnaast zou ik het echt niet weten hoor. Ik ben bang dat die drie ermee doorgaan tot ze erbij neervallen."

Gordon ziet plek voor Jan Smit in Toppers
Gordon ziet plek voor Jan Smit in Toppers (Foto: BuzzE)

Winkelcentrum Leiderdorp dicht na brand

Het winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp blijft donderdag tot nader order gesloten vanwege een brand. In de nacht van woensdag op donderdag ontstond de brand in de onderliggende parkeergarage. Hoewel het vuur niet is overgeslagen naar de winkels, hebben veel panden roetschade opgelopen.

"Alle winkels hebben hier last van. Het is daarom niet te zeggen wanneer winkels weer open kunnen", aldus een woordvoerster van veiligheidsregio Hollands Midden.

In totaal zijn er volgens de brandweer acht auto's in vlammen opgegaan. Er is een vermoeden dat de brand is aangestoken. De politie onderzoekt dit.

Bewoners van de woningen boven het winkelcentrum moesten enige tijd hun huis uit, maar mochten na controle weer terug.

Winkelcentrum Leiderdorp dicht na brand
Winkelcentrum Leiderdorp dicht na brand (Foto: ANP)

Springpaardenfonds koopt Zenith zelf terug op veiling

Het Springpaardenfonds Nederland heeft Zenith zelf teruggekocht op de veiling van woensdag. De directie van het SFN heeft dat laten weten. Voor het toppaard waar Jeroen Dubbeldam vele successen mee boekte hoopte men enkele miljoenen euro's te vangen. Het bod kwam uiteindelijk echter niet eens in de buurt van één miljoen euro.

SFN besloot daarom om op het laatste moment, terwijl het bod op 800.000 euro stond, een bod van 850.000 euro uit te brengen. Daar werd niet meer overheen geboden en dus kochten ze het paard zelf weer terug. Daardoor kan men via de 'onderhandse verkoop' alsnog proberen om een veel beter bedrag te krijgen voor de 12-jarige ruin.

Ter vergelijking: in 2012 moest Gerco Schröder na twee zilveren olympische medailles afstand doen van het paard Londen, waar maar liefst 8,6 miljoen euro voor gegeven werd. Schröder had overigens wel wat geluk: de nieuwe eigenaar zag in dat het simpelweg kopen van een toppaard niet direct succes oplevert en besloot dat Schröder op 'zijn' Londen mocht blijven rijden. 

Waakhond kritisch over Europees grensbeleid

De voorstellen van de Europese Commissie over betere bewaking van de buitengrenzen en een Europees asielsysteem zijn wellicht in strijd met de fundamentele rechten van burgers. Dat stelde de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) donderdag.

Het gaat onder meer om het verzamelen en opslaan van biometrische gegevens zoals gezichtsafbeeldingen en vingerafdrukken van mensen die visa aanvragen. Dergelijke data moeten beter worden beschermd en mogen niet zomaar aan opsporingsinstanties worden doorgegeven, vindt de toezichthouder.

De waakhond oordeelt dat de voorgestelde datavergaring de rechten en vrijheden van niet-EU-burgers "aanzienlijk"kan aantasten. De EDPS heeft er begrip voor dat de EU strenger wil controleren wie de unie binnenkomt en verlaat, maar benadrukt dat wel moet worden gewaarborgd dat de privacyregelgeving wordt gerespecteerd.

Waakhond kritisch over Europees grensbeleid
Waakhond kritisch over Europees grensbeleid (Foto: ANP)

Dodental natuurgeweld Java stijgt

Het aantal doden als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië is gestegen tot 26. Achttien mensen worden nog vermist, zei een woordvoerder van de nationale rampenbestrijdingsdienst donderdag.

Honderden inwoners zijn uit het getroffen gebied op het hoofdeiland Java gevlucht. De meeste doden vielen in de centrale regio Garut.

In Indonesië doen zich elk jaar in de regentijd overstromingen en aardverschuivingen voor.

Dodental natuurgeweld Java stijgt
Dodental natuurgeweld Java stijgt (Foto: ANP)

Werknemers die dialect spreken verdienen minder

Het verschil in salaris tussen mensen die dialect en standaardnederlands spreken is aanzienlijk. Dit is de conclusie van een onderzoek van hoogleraar arbeidseconomie Jan van Ours van de universiteit van Tilburg.
 
Van Ours vindt het opmerkelijk, aangezien zo'n 40 procent van de Nederlanders is opgegroeid met een dialect. Onderzoek naar de economische impact daarvan was echter nog nooit gedaan, aldus de professor die zelf is opgegroeid met het dialect van Goeree-Overflakkee.
 
Mensen met dialect verdienen zo'n 5 tot 15 procent minder dan mensen die standaardnederlands (Het vroegere Algemeen Beschaafd Nederlands) spreken. Dat geldt zeker voor mannen, hoger opgeleiden en mensen uit verre 'uithoeken' van ons land.
 
Dialect was de enige oorzaak die de professor kon vinden voor het verschil, de verschillen komen volgens hem niet door bijvoorbeeld leeftijd, opleidingsniveau of waar iemand woont. "Een verklaring zou wel kunnen zijn dat ze minder productief zijn. Een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval kan zich lastiger verstaanbaar maken dan een collega die ABN spreekt"
 
Volgens recruiter Ramon de Meijer kan het ook een voordeel zijn. "Een arts in Maastricht die ook Limburgs spreekt, wint eerder het vertrouwen van patiënten".
 

Nederland en Italië slaan handen ineen bij VN

Nederland en Italië hebben afspraken gemaakt over de speerpunten tijdens het gedeelde lidmaatschap van de VN-veiligheidsraad. De landen willen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ook zoveel mogelijk gaan samenwerken met elkaar en andere Europese leden van de raad.

Nederland en Italië streden eerder om één vacante tijdelijke zetel van twee jaar. De landen spraken uiteindelijk af de vrijgekomen plaats te delen. Daardoor zit Italië in 2017 in de raad. Nederland komt een jaar later aan de beurt.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni tekenden woensdagavond in New York een verklaring over de samenwerking. De landen zijn onder meer van plan informatie te delen, medewerkers uit te wisselen en samen bijeenkomsten te organiseren.

Tot de gezamenlijke speerpunten behoren "conflictpreventie, vredeshandhaving, bescherming van de burgerbevolking bij conflicten, de rechtsstaat en aandacht voor de effecten van klimaatverandering op vrede en veiligheid", aldus het ministerie.

Nederland en Italië slaan handen ineen bij VN
Nederland en Italië slaan handen ineen bij VN (Foto: ANP)

Online boodschappen doen steeds populairder

Via het internet boodschappen doen is sterk in opkomst. Volgens een nieuw onderzoek van Multiscope koopt ruim een op de zes Nederlanders volgend jaar wel eens eten en drinken bij een onlinesupermarkt.

De marktvorser verwacht op basis van de studie, waarvoor 7000 mensen zijn ondervraagd, dat de onlineomzet van supers in 2017 met ruim 30 procent toeneemt. Het merendeel van hun boodschappen slaan consumenten nog steeds in bij een fysieke winkel, maar volgens Multiscope is het onlinekanaal straks toch goed voor circa 5 procent van de totale markt.

Ah.nl is verreweg de populairste speler. Zes op de tien onlineshoppers doen daar hun inkopen. Daarna volgen Jumbo, PLUS, Picnic en Hoogvliet. Lang houdbare producten en dranken, zoals frisdrank, bier en wijn, worden het vaakst online besteld.

Online boodschappen doen steeds populairder
Online boodschappen doen steeds populairder (Foto: ANP)

Kamer: geen verkeersboete om gaten te dichten

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie geen verkeersboetes mag opleggen om gaten in de begroting te dichten.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het ministerie een tekort wil wegwerken door meer te handhaven. Dat moet 20 miljoen euro opleveren. Het tekort is onder meer het gevolg van de cao-acties van de agenten vorig jaar.

PvdA'er Jeroen Recourt komt bij de behandeling van de begroting van Veiligheid en Justitie met een motie waarin wordt gesteld dat verkeersveiligheid de enige prikkel mag zijn voor het opleggen van een boete. Hij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf donderdag. Ook de VVD vindt dat verkeersveiligheid het uitgangspunt moet zijn, zegt een woordvoerder.

Minister Ard Van der Steur (Veiligheid en Justitie) ziet het anders. In de krant zegt hij slechts het aantal verkeersdoden verder te willen beperken en uit die grondigere aanpak "volgen nou eenmaal meer boetes".

Kamer: geen verkeersboete om gaten te dichten
Kamer: geen verkeersboete om gaten te dichten (Foto: ANP)

Verdachte tas zorgt voor vertraging Weesp

Een verdachte tas heeft donderdagochtend voor vertraging gezorgd rond Weesp. Op last van de politie werd het treinverkeer enige tijd stilgelegd.

Treinen mochten later wel weer rijden, maar dat waren er wel minder dan normaal. Dit leidde tot vertraging voor de reizigers.

De politie onderzocht de tas maar trof er niets vreemds in aan. Het treinverkeer is iets na half acht weer volledig hervat.

Verdachte tas zorgt voor vertraging Weesp
Verdachte tas zorgt voor vertraging Weesp (Foto: ANP)

'Frank Masmeijer coördineerde cokesmokkel'

Frank Masmeijer was het brein achter de smokkel van 467 kilo cocaïne. Dat beweert een van de medeverdachten van de voormalige showmaster volgens De Telegraaf. Frank staat in België voor de rechter op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven.

Een neef van de oud-presentator verklaarde dat Frank hem geld bood om cocaïne uit de haven van Antwerpen te halen. Een andere medeverdachte zegt te zijn bedreigd door Frank en twee anderen. Uit telefoongegevens blijkt dat de voormalige showmaster in de buurt van de aangetroffen coke is geweest, schrijft De Telegraaf op basis van het onderzoeksdossier dat de krant deels in handen heeft.

Frank zelf houdt zijn onschuld vol. Hij werd in oktober 2014 van zijn bed gelicht en zat vervolgens enkele maanden in voorarrest. Naar verwachting beslist de rechter medio 2017 of Frank wordt veroordeeld.

'Frank Masmeijer coördineerde cokesmokkel'
'Frank Masmeijer coördineerde cokesmokkel' (Foto: BuzzE)

Holland Casino weg uit Schiphol

Holland Casino verdwijnt na meer dan twintig jaar uit Schiphol. Het staatsgokbedrijf sluit volgend jaar zijn kleine vestiging op de luchthaven en opent tegelijk een nieuwe, veel grotere locatie in Amsterdam-West. Dat maakte Holland Casino donderdag bekend.

Het casino op Schiphol leed al geruime tijd verlies. Holland Casino heeft voor zijn tweede gokhuis in de hoofdstad gekozen voor 'Ven', het voormalige hoofdkantoor van KPN vlak bij station Amsterdam Sloterdijk, direct aan de ringweg A10. Ven is een groot complex met, naast een casino, onder meer een hotel, restaurants, bars, een sportschool en ruime parkeervoorzieningen.

Het nieuwe casino krijgt, net als dat in het centrum van Amsterdam, een volledig spelaanbod en moet zowel de huidige als een nieuwe doelgroep aanspreken. Door de verhuizing heeft Holland Casino wel nieuw personeel nodig. In het casino op Schiphol werkten niet zoveel mensen. Uiteindelijk is er in Amsterdam West straks plaats voor zo'n 280 medewerkers.

Holland Casino weg uit Schiphol
Holland Casino weg uit Schiphol (Foto: ANP)

Bedroefde Kuzu dankt Klaver voor steun

Kamerlid Tunahan Kuzu van de Turkse partij DENK heeft GroenLinks-voorman Jesse Klaver bedankt dat die woensdag als enige opstond om Kuzu te verdedigen, toen PVV-leider Geert Wilders zei dat Nederland niet zijn land is.

De Turks-Nederlandse Kuzu, getooid met een rood-wit-blauwe stropdas, liet weten dat Wilders dat niet alleen tegen hem zei. "Hij zei dat tegen heel veel mensen die een andere etnische achtergrond hebben", aldus Kuzu. "Ik was eigenlijk wel bedroefd dat slechts één Kamerlid opstond om daar een punt van te maken."

"Nederland is niet uw land", beet Wilders Kuzu eerder op woensdag toe. "U verdedigt Erdogan. Het zou u sieren als u uw Nederlandse paspoort zou inleveren en in het parlement bij Erdogan zou gaan", aldus Wilders.

Kuzu stelde vast dat geen partij lijkt te willen samenwerken met Wilders, maar dat de toon wel harder wordt. "Alle partijen praten steeds harder over allochtonen. Nederlander verrechtst, verhardt en verruwt."

Bedroefde Kuzu dankt Klaver voor steun
Bedroefde Kuzu dankt Klaver voor steun (Foto: ANP)

Jennifer Aniston ontkent huwelijksproblemen

De geruchten dat het huwelijk van Jennifer Aniston en Justin Theroux in zwaar weer is geraakt, wordt door een woordvoerder van de actrice naar het rijk der fabelen verwezen.

InTouch Weekly meldde deze week op de voorpagina groot dat het acteurskoppel uit elkaar gaat, omdat Jennifer Justin heeft betrapt met zijn ex. Dat verhaal kreeg extra aandacht omdat hetzelfde blad in de editie ervoor de scheiding van Angelina Jolie en Brad Pitt juist voorspelde. Tegenover de Daily Mail verklaart het team van de Friends-ster echter dat het verhaal compleet verzonnen is.

Jennifer werd deze week vaak genoemd in de berichten over de breuk tussen Brad en Angelina. Brad zette in 2004 een punt achter zijn huwelijk met Jennifer, nadat hij op de set van Mr. and Mrs. Smith was gevallen voor zijn tegenspeelster. Bronnen van sommige Amerikaanse media wisten te vertellen dat de actrice de scheiding "karma"had genoemd. Andere bladen en sites schreven juist dat Jennifer nog altijd geeft om Brad en met hem meeleeft in deze moeilijke tijden.

Jennifer Aniston ontkent huwelijksproblemen
Jennifer Aniston ontkent huwelijksproblemen (Foto: BuzzE)

Lindsay Lohan beschuldigt ex van mishandeling

Lindsay Lohan ging weg bij haar ex Egor Tarabasov omdat ze vreesde voor haar leven.

In een interview met een Russische televisiezender, vertelde de actrice woensdag dat ze bang was dat haar oud-verloofde zoutzuur in haar gezicht zou gooien. Ook zou hij geprobeerd hebben haar te wurgen. "Ik lag in bed en hij brak in. Hij begon me te wurgen. Ik ben het balkon opgesprongen om om hulp te roepen." Buren maakten ten tijde van de break-up inderdaad beelden van een ruziënde Lindsay en Egor op het balkon.

Volgens The Sun kreeg de voormalig kindster zo'n 750.000 euro voor het interview. "Ik mag van geluk spreken dat ik nog in staat ben om naar Moskou af te reizen", zou Lindsay in het gesprek hebben laten weten. Voor het interview verklaarde de actrice dat Egor haar gesmeekt heeft niet te spreken voor de camera's.

Lastercampagne
De miljardairszoon liet woensdag echter een statement uitgaan waarin hij zegt al zes weken geen contact te hebben gehad met Lindsay. Ook liet hij weten juridische stappen te nemen tegen zijn ex-verloofde. "Sinds het einde van de relatie in juli 2016 wordt er een lastercampagne tegen mij gevoerd. Er zijn ontelbare pogingen gedaan om mij door het slijk te halen. Ik heb daar nooit op gereageerd omdat ik mij op mijn carrière wil richten en uit respect voor Lindsay, maar vandaag wil ik laten weten dat de beschuldigingen tegen mij niet waar zijn."

De Rus stelt in de verklaring, die de Daily Mail in handen heeft, dat hij geen verdere uitspraken doet over de zaak, maar alle juridische mogelijkheden zal gebruiken om zijn naam te zuiveren.

Lindsay Lohan beschuldigt ex van mishandeling
Lindsay Lohan beschuldigt ex van mishandeling (Foto: BuzzE)

Regering Chili wil homohuwelijk legaliseren

De Chileense regering komt in de eerste helft van 2017 met een wetsvoorstel om homohuwelijk te legaliseren. Dat beloofde de Chileense president Michelle Bachelet tijdens een paneldiscussie bij de Verenigde Naties.

"Mijn regering is vastbesloten om een wet over huwelijksgelijkheid in de eerste helft van het komende jaar voor te leggen aan het Congres", zei Bachelet. Homostellen kunnen momenteel al een geregistreerd partnerschap aangaan in het land.

Als de wet wordt aangenomen, sluit Chili zich aan bij een groeiende groep van Zuid-Amerikaanse landen waar geliefden met dezelfde geaardheid in het huwelijksbootje kunnen stappen. Het homohuwelijk wordt al erkend in Argentinië, Brazilië, Uruguay en delen van Mexico.

Bachelet had ook goed nieuws voor andere minderheden. Ze overweegt aanvullende maatregelen te nemen om de rechtspositie van de LGBT-gemeenschap te versterken.

Regering Chili wil homohuwelijk legaliseren
Regering Chili wil homohuwelijk legaliseren (Foto: ANP)

Youp van 't Hek vreesde voor carrière

Youp van 't Hek vreesde dat hij vanwege zijn hartproblemen niet meer op kon treden. Dat vertelt de cabaretier donderdagavond aan Cornald Maas in het AVROTROS-programma Volle Zalen.

"Op een gegeven moment was ik wel zo ver dat ik dacht: ik zal er toch mee moeten stoppen, want dit is niet meer te doen", vertelt Youp. Hij onderging eind vorig jaar een zware hartoperatie. "Een arts zei: het was geen vijf voor twaalf, maar vier minuten later. Ik ben echt voor de poorten van de hel weggesleept. Maar ik ben er weer en we gaan er weer tegenaan."

Youp vertelt ook dat hij het spelen vooral wil 'volhouden'. "Ik wil de zalen vol houden en ik wil het zelf volhouden. Ik wil de lol houden, de lol met het publiek en met de club waarmee ik altijd onderweg ben."

De 62-jarige cabaretier kan er volgens zijn cardioloog voorlopig weer voor gaan. "Hij zei laatst tegen mij: je krijgt er dertig jaar bij. Dus dan ben ik 92. Maar hij zei ook heel netjes: garantie tot de deur."

Youp van 't Hek vreesde voor carrière
Youp van 't Hek vreesde voor carrière (Foto: BuzzE)

Colombia wil eigendommen FARC in beslag nemen

De Colombiaanse FARC-rebellen moeten er rekening mee houden dat illegaal verkregen geld en eigendommen op termijn in beslag worden genomen. Daarvoor waarschuwde president Juan Manuel Santos woensdag in New York.

Volgens Santos heeft de guerrillabeweging door samen te werken met drugshandelaren cash, onroerend goed en bankrekeningen vergaard. "We weten hoe we achter hun geld aan moeten gaan en we staan niet toe dat ze het witwassen", zei de Colombiaanse president.

De opbrengst van die acties zou ten goede moeten komen aan slachtoffers. Santos: "Als we hun eigendommen vinden, en we hebben er al een hoop geïdentificeerd, dan pakken we die af en gebruiken we het geld om slachtoffers een schadevergoeding te betalen."

FARC en de Colombiaanse regering maakten eerder afspraken over een vredesakkoord. Dat wordt nog wel in een referendum voorgelegd aan Colombiaanse kiezers. De opstandelingen beloofden onder meer schadevergoedingen te betalen en afstand te nemen van de drugshandel.

Colombia wil eigendommen FARC in beslag nemen
Colombia wil eigendommen FARC in beslag nemen (Foto: ANP)

Vlogger Ismail biedt zijn excuses aan

Vlogger Ismaïl Ilgun uit Zaandam erkent dat hij "fouten heeft gemaakt" en zegt dat hij daarvan heeft geleerd. De 19-jarige jongen schreef woensdagavond op zijn Facebookpagina dat hij "dom gedrag heeft getoond" en "bepaalde dingen online heb gezet die beter niet konden".

Ilgun publiceert filmpjes op YouTube over het 'straatleven' van jongeren in de Zaanse wijk Poelenburg. Daar zitten ook video's tussen waarin jongeren anderen lastigvallen en bedreigen. Het leidde tot de arrestatie van de 19-jarige vlogger. Hij wordt verdacht van opruiing en aanzetten tot geweld, maar justitie moet nog besluiten of het echt tot vervolging zal komen.

De vlogger zelf stelt dat hij "niet mensen hun mond kan beheersen". Hij vindt dat de media een verkeerd beeld van hem hebben geschetst. Toch steekt hij ook de hand in eigen boezem. "Voor iedereen die is beledigd hierbij my apologize", schrijft Ilgun. Hij en zijn vrienden hebben "fouten gemaakt die we konden vermijden", schrijft Ilgun. "Maar fouten worden gemaakt in het leven als je er maar van leert en ik heb er zeker van geleerd."

Vlogger Ismail biedt zijn excuses aan
Vlogger Ismail biedt zijn excuses aan (Foto: ANP)

Waarschuwingsschot bij aanhouding Vlaardingen

Agenten hebben in de nacht van woensdag op donderdag een waarschuwingsschot gelost in Vlaardingen. Dat gebeurde toen ze een groepje vermeende inbrekers confronteerden. Niemand raakte gewond, zei een politiewoordvoerster. Agenten waren afgekomen op een melding dat drie mannen probeerden in te breken in een school.

Het trio zou op het dak hebben gestaan. De politiemensen vuurden een waarschuwingsschot af omdat de verdachten weigerden te luisteren naar bevelen. Het is nog onduidelijk of de mannen op dat moment nog op het dak stonden. De politie arresteerde een van de mannen. Twee andere verdachten zijn nog op de vlucht.

Waarschuwingsschot bij aanhouding Vlaardingen
Waarschuwingsschot bij aanhouding Vlaardingen (Foto: ANP)

Man gewond bij schietpartij in Rotterdam

Een man is woensdagavond in Rotterdam in zijn voet geschoten. Dat gebeurde nadat twee groepen mannen ruzie hadden gekregen op de Polderlaan.

Getuigen hoorden volgens de politie meerdere schoten, maar agenten troffen uiteindelijk alleen het slachtoffer aan. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Over de aanleiding voor de ruzie is nog niets bekend.

Man gewond bij schietpartij in Rotterdam
Man gewond bij schietpartij in Rotterdam (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Herfst. Maar het weer is anders.

Goeiemorgen! Tja, wat valt er eigenlijk te vertellen over het weer. Saai, saaier, saaist. Het is echt uitermate 'saai' om in deze tijden een weerbericht te maken. Dus ik hou het kort. Vandaag meer van hetzelfde zoals we de afgelopen dagen hadden. Zelfde weerbeeld, zelfde temperatuur en een iets andere wind. Eenvoudig hé?

Kijken we even wat verder weg, dan zie ik dat de weersverandering die voor na het weekend op de planning stond ook al langzaamaan weggepoetst wordt. Dus meer heb ik voor de komende dagen niet te vertellen. Aanhoudend rustig, saai, maar wel kalm weer.

Fijne dag! 

Zon op 07:25
Zon onder 19:39
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

 

Maansopkomst gezien door KlapMongeaul (Foto: KlapMongeaul)
De maan komt op in het midden van het land. Prachtige foto van niemand minder dan KlapMongeaul. ( Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1531 Paus Clemens VII creeert één nieuw kardinaal.
1949 De Sovjet-Unie brengt zijn eerste atoombom tot ontploffing.
1981 President Mitterand van Frankrijk opent de eerste TGV-lijn van Parijs naar Lyon. 
2006 Nabij Lathen komen 23 mensen om het leven als een magneetzweeftrein botst op een onderhoudsvoertuig.
2015 Yogi Berra een Amerikaans honkballer overlijdt.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Rapper Shawty Lo (40) verongelukt

De Amerikaanse rapper Shawty Lo is woensdag omgekomen bij een auto-ongeluk in de buurt van Atlanta. Dat bevestigt zijn management op Twitter.

De Audi van de hiphop-artiest reed volgens The Atlanta Journal-Constitution door nog onbekende oorzaak door de vangrail, raakte twee bomen en vloog in brand. Shawty Lo, die eigenlijk Carlos Walker heet, werd door de klap uit zijn auto geslingerd en was op slag dood. Twee passagiers liepen verwondingen op.

Shawty Lo maakte in de Verenigde Staten naam als lid van rapgroep D4L, die het best bekend is van de single Laffy Taffy uit 2005. Ook solo bracht Shawty verschillende albums uit en werkt hij samen met namen als The Game, Snoop Dogg, Lil Wayne, 50 Cent, Twista en Rick Ross.

De rapper laat elf kinderen achter die hij verwekte bij tien verschillende vrouwen.

Rapper Shawty Lo (40) verongelukt
Rapper Shawty Lo (40) verongelukt (Foto: BuzzE)

Donor domoor?

Het donorschap was weer eens in het nieuws. Na de goedkeuring van de nieuwe donorwet in de Tweede Kamer hebben duizenden mensen hun toestemming voor orgaandonatie ingetrokken.

De wet houdt in dat wanneer je niets aangeeft, je automatisch donor bent. Dat stuitte veel mensen tegen de borst.

Grappig eigenlijk. We willen wel organen afstaan, maar zodra het ons opgelegd wordt door de wet, worden we anarchistisch.

            ‘Rot op met je regels! Dat bepaal ik zelf wel!’

            Zou me niets verbazen dat bovenstaande kreet een veelgebruikte is in de gemiddelde Nederlandse huiskamer.

Uitslagen KNVB Beker 21/09/2016

Ook woensdag stonden er weer wedstrijden in de eerste ronde van de KNVB beker op het programma. Een B-team van Ajax walste over Willem II heen, terwijl Heracles Almelo goed wegkwam tegen de amateurs van Excelsior Maassluis. Fortuna Sittard ging ten onder tegen Spakenburg.

Dongen - Go Ahead Eagles * 1-3

PSV * - Roda JC 4-0

Achilles Veen - VVSB * 1-4

UNA * - Huizen 1-0

De Treffers - ASWH * 0-3

Spakenburg * - Fortuna Sittard 2-1

Koninklijke HFC * - OJC Rosmalen 6-1

DVS'33 Ermelo - PEC Zwolle * 1-4

Sparta Rotterdam * - FC Dordrecht 3-1

FC Lienden - AZ * 1-4

Katwijk * - Harkemase Boys 2-1

Excelsior Maassluis - Heracles Almelo (wnv) * 1-3

N.E.C. Nijmegen - ADO Den Haag (wns) * 1-1

Ajax * - Willem II 5-0

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.