FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 oktober 2014

PostNL installeert pakketautomaten

PostNL installeert zogenoemde pakketautomaten op 8 grote NS-stations en Schiphol Plaza, meldde het postbedrijf woensdag.

Klanten die iets besteld hebben bij een webwinkel kunnen als ze daarvoor kiezen hun bestelling bij zo'n installatie afhalen. De bedoeling is dat de pakketautomaten in de week vóór Sinterklaas operationeel zijn.

De pakketautomaten komen te staan op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, Schiphol Plaza, Breda, Eindhoven, Leiden en Almere Centrum.

PostNL heeft de pakketautmaat eerder getest op het station in Almere. De proef was succesvol.

'Dave en Dries betrokken bij vechtpartij'

Dave en Dries Roelvink zouden afgelopen weekend in Amsterdam bij een vechtpartij betrokken zijn geraakt. Het incident is na opnames voor een nieuwe realityserie rondom de familie Roelvink gebeurd, vertelt een bron aan RTL Boulevard.

De vechtpartij vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag in het uitgaansgebied van de hoofdstad. Dries, Dave en zijn vrienden zouden het in een café aan de Leidsedwarsstraat aan de stok hebben gekregen met een aantal mensen. Er zouden zelfs glazen door de lucht zijn gevlogen.

Het management van Dave en Dries ontkent de vechtpartij.

'Dave en Dries betrokken bij vechtpartij'
'Dave en Dries betrokken bij vechtpartij' (Foto: ANP)

'Slachtoffer' Cosby doet verhaal in Boulevard

Barbara Bowman is in de jaren tachtig seksueel misbruikt door Bill Cosby, zo vertelt ze aan RTL Boulevard. De Amerikaanse komiek zou haar jarenlang hebben misbruikt, gedrogeerd en verkracht. "Hij is een roofdier."

Barbara kwam op 13-jarige leeftijd voor het eerst in contact met Cosby. Ze wilde graag een rolletje in The Cosby Show. Dat ging niet door, maar een paar jaar later werd ze gebeld voor een privé-auditie voor de nu 77-jarige acteur. In een lege danszaal zou ze verkracht zijn. Het misbruik zou jarenlang door zijn gegaan.

"Ik wist niet dat het zo groot zou worden. Ik ben blij dat de hele wereld het nu weet", aldus Bowman. "Hij heeft een ziekelijke verslaving en hij heeft professionele hulp nodig. Ik heb 20 jaar in angst, schaamte en duisternis geleefd."

Maar die tijd is nu voorbij. "Ik doe het alleen om de publiek op de hoogte te brengen en om deze man te laten boeten voor zijn daden." Bowman is dan ook niet uit op geld. "Het is uitgesloten dat ik ooit maar een cent aanneem van deze man."

Bowman besluit: "Ik weet dat ik lang niet de enige ben." Er zouden minstens 16 vrouwen zijn die zijn misbruikt door Cosby.

'Slachtoffer' Cosby doet verhaal in Boulevard
'Slachtoffer' Cosby doet verhaal in Boulevard (Foto: ANP)

Uitslagen derde ronde KNVB-beker 29-10-2014

Vanavond werden er zeven wedstrijden gespeeld in de KNVB beker. Hieronder vind je de uitslagen en korte berichten van deze wedstrijden.

PSV heeft met 5-1 gewonnen van Almere City FC. In Flevoland kwamen de Eindhovenaren, die met een op vijf plaatsen gewijzigd elftal aantraden, na een kwartier op voorsprong. Vlak voor rust maakte Sander Keller plots gelijk, maar na de thee liep PSV toch uit naar een ruime zege. PSV heeft zich nu geplaatst voor de achtste finale van het bekertoernooi.

AZ, FC Groningen en PEC Zwolle hebben ook de derde ronde van de KNVB-beker weten te vinden. AZ was in Veenendaal met 5-0 te sterk voor GVVV, terwijl FC Groningen Flevo Boys in Emmeloord met 8-1 oprolde. PEC Zwolle was in eigen huis met 6-1 te sterk voor HHC Hardenberg. FC Volendam won met 3-0 vaan Sportlust '46.

FC Twente geeft met veel pijn en moeite de achtste finale van het bekertoernooi bereikt. Go Ahead Eagles, dat lang met tien man speelde, werd na strafschoppen verslagen: 5-4. Na negentig minuten en na de verlengingen was het nog altijd 0-0. SC Cambuur won na verlenging met 2-0 van de amateurs van Scheveningen.

Uitslagen:

Almere City FC - PSV* 1-5
PEC Zwolle * - HHC Hardenberg 6-1
SC Cambuur * - Scheveningen n.v 2-0
Flevo Boys E. - FC Groningen * 1-8
GVVV - AZ * 1-5
FC Volendam * - Sportlust'46 3-0
Go Ahead Eagles - FC Twente* wns 0-0

Baby valt op spoor in Amersfoort

Een baby is woensdag op station Amersfoort op het spoor gevallen, nadat de kinderwagen waar het kind in zat van het perron rolde. De baby is van het spoor gehaald, meldt een woordvoerder van de NS.

Waardoor de kinderwagen ging rollen, is onbekend. Een vertrekkende trein reed op het moment dat het gebeurde weg. Dat was volgens de woordvoerder echter de andere kant op dan waar de baby op het spoor lag. De baby dreigde dus niet overreden te worden door een trein, vertelt de zegsvrouw. "Maar het blijft een impactvolle ervaring als je zoiets meemaakt", aldus de woordvoerder.

NS-personeel heeft de moeder en het kind opgevangen. Ze zijn met een taxi naar huis gebracht.

Rojer en Tecau naar World Tour Finals

Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft zich met zijn Roemeense tennispartner Horia Tecau geplaatst voor de ATP World Tour Finals in Londen. Rojer en Tecau wonnen woensdag in de tweede ronde van het masterstoernooi in Parijs van Lukasz Kubot uit Polen en de Zweedse Robert Lindstedt: 7-6 (3), 3-6 en 10-5.

Kubot en Lindstedt waren eerder woensdag zelf ook geplaatst voor het eindejaarstoernooi in Londen. Daarvoor hoefden ze zelf niet de tennisbaan op. De uitschakeling van Vasek Pospisil en Jack Sock was voldoende.

In totaal zijn nu al zeven van de acht tickets vergeven voor de World Tour Finals. De dubbels Ivan Dodig/Marcelo Melo en Eric Butorac/Raven Klaassen zijn daar nog voor in de race.

Ewan McGregor haalt uit naar idiote Star Wars-fans

Ewan McGregor heeft een bloedhekel aan opdringerige en neppe Star Wars-fans. Volgens de acteur willen sommige mensen alleen maar een handtekening om er geld mee te verdienen. Dat zegt hij tegen het Amerikaanse mannenblad Details.

Hoewel McGregor nog nooit naar een fanconventie is geweest, weet hij precies hoe het eraan toegaat. "De mensen die daar rondlopen willen alleen maar dat ik hun Star Wars-foto's signeer zodat zij die voor veel geld op internet kunnen verkopen", foetert de acteur.

McGregor, die in de laatste drie Star Wars-films in de rol van Obi Wan Kenobi kroop, heeft ook een hekel aan zogenaamde fans die bij een première kinderen platdrukken tegen de dranghekken. "Dat zijn geen fans. Dat zijn door parasieten geïnfecteerde schooiers en fucking idioten."

De Schot snapt overigens wel dat veel mensen teleurgesteld waren toen in 1999 na vijftien jaar weer een nieuw deel uitkwam. "De fans hadden er zo lang op gewacht en wilden het gevoel van de eerste film herbeleven, maar ze waren volwassen geworden", aldus McGregor. "Ik heb geen probleem met die kritiek."

Amanda Bynes weer onder curatele ouders

De ouders van Amanda Bynes hebben de zeggenschap gekregen over haar financiën. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van rechtbankdocumenten. De ouders van de actrice waren naar de rechter gestapt omdat Amanda 'alarmerende bedragen' zou uitgeven.

De actrice, die met psychische problemen kampt, zou juwelen kopen om die op straat uit delen aan vreemdelingen. Het is niet voor het eerst dat de ouders van Bynes het huishoudboekje van de actrice mogen beheren. Vorig jaar stond ze ook al onder curatele.

De 28-jarige Bynes werd begin deze maand gedwongen opgenomen vanwege haar psychische problemen en lijkt daar nog wel een tijdje te blijven, zo werd dinsdag duidelijk. De rechter gaf Bynes' artsen volgens TMZ toestemming haar verblijf met dertig dagen te verlengen.

Amanda Bynes (Foto: Novum)
Amanda Bynes (Foto: Novum)

Rusland test nieuwe interballistische raket

De Russische marine heeft woensdag met succes een nieuw type interballistische raket getest. Dat heeft het Russische ministerie van defensie laten weten. Aan de succesvolle test van de Boelava-raket ging een lange en moeizame ontwikkeling vooraf.

Het projectiel werd afgevuurd van de nucleaire onderzeeër Joeri Dolgoroeki, die zich op het moment van de proef onder water bevond. De duikboot ligt in de Barentszzee. De kernkoppen van de raket raakten de beoogde doelwitten in Kamtsjatka, in het verre oosten van Rusland.

Veel eerdere tests met prototypes van de Boelava gingen de afgelopen tien jaar mis. Hierdoor ontstonden twijfels of de Russische marine wel in staat was zo'n ambitieus militair project succesvol af te ronden. Dat is nu alsnog gelukt.

Arrestatie voor dumpen drugsafval

Een 36-jarige Tilburger is woensdag opgepakt voor het dumpen van drugsafval in het Brabantse Berkel-Enschot. Een andere verdachte is nog voortvluchtig, meldt de politie. In het zuiden van Nederland wordt geregeld drugsafval geloosd.

Medewerkers van Rijkswaterstaat ontdekten het dumpen van het drugsafval op het Buunderpad. De twee daders lieten vervolgens op de Kempenbaan een vrachtauto achter. De 36-jarige Tilburger werd aangehouden in zijn woonplaats op basis van een signalement. Hoeveel afval is geloosd, is niet bekendgemaakt.

Leverkusen ontsnapt in Maagdenburg

Bayer Leverkusen heeft woensdag in de DFB Pokal op het randje van uitschakeling gestaan. Met tien man kwam de Bundesliga-ploeg niet voorbij FC Magdeburg. Na negentig minuten was het 1-1, na de verlenging 2-2. Leverkusen won de strafschoppenserie, waarin het met een misser begon en Magdeburg op eigen kracht de wedstrijd kon beslissen, uiteindelijk met 5-4.

SC Freiburg had geen moeite met 1860 München. In Beieren werd het 5-2 voor Freiburg. Eintracht Braunschweig won op bezoek bij Kickers Würzburg: 0-1. RasenBallsport Leipzig had thuis een verlenging nodig tegen Erzgebirge Aue. In blessuretijd maakte de Oost-Duitse formatie de 1-1 en in de extra tijd liep de thuisploeg uit naar 3-1.

Federer moeizaam langs Chardy in Parijs

Roger Federer heeft de derde ronde van het masterstoernooi van Parijs bereikt. De nummer twee van de wereld versloeg thuisspeler Jérémy Chardy, maar had daar wel ruim 2,5 uur voor nodig: 7-6 (5), 6-7 (5) en 6-4. Met een vroege break in de derde set maakte de Zwitser uiteindelijk het verschil.

Lucas Pouille is de volgende tegenstander van Federer. De Franse qualifier won in twee tiebreaks van de Italiaan Fabio Fognini (16): 7-6 (5) en 7-6 (7).

Ook Andy Murray baande zich een weg naar de derde ronde. De Brit (8) won eenvoudig met 6-3 en 6-4 van Julien Benneteau en deed daarmee goede zaken met het oog op plaatsing voor de ATP Tour Finals. Als Murray in de volgende ronde wint van Grigor Dimitrov (9) kan deelname aan het eindejaarstoernooi in Londen hem niet meer ontgaan.

Scheuren in stadion NAC Breda

Het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda zit vol met scheuren, zo meldt Omroep Brabant. De omroep heeft een geheim rapport van de gemeente Breda in handen waarin dit staat. Ook is in het in 1996 gebouwde stadion sprake van begin van betonrot.

Het is slecht nieuws voor NAC dat er in zowel sportief als financieel opzicht niet goed voor staat. Volgens de club en de gemeente is de veiligheid niet in gevaar, al zal er wel haast gemaakt worden met het herstel. Voorlopig wordt de schade geschat op 700.000 euro.

De scheuren zitten met name in de tribune aan de lange zijde en in het hoofdgebouw. Belangrijkste herstelpunt is de oplegnok van de hoofdtribune, maar ook de liggers ervan moeten aangepakt worden. Het is nog niet duidelijk of de problemen komen door constructiefouten of door verkeerde constructieberekeningen. Dit wordt nog nader onderzocht, terwijl ondertussen offertes voor herstel zijn aangevraagd.

Hogenkamp strandt in tweede ronde Nantes

Richel Hogenkamp is woensdag in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Nantes uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster verloor met 1-6, 6-4, 1-6 van de als vijfde geplaatste Katerina Siniakova uit Tsjechië. Siniakova staat 87e op de wereldranglijst, de 22-jarige Hogenkamp bezet de 148e plaats.

Ook Quirine Lemoine slaagde er niet in de kwartfinale van een ITF-toernooi te bereiken. Zij ging in Istanbul met 2-6, 6-7 (3) onderuit tegen de Russin Marta Sirotkina. Cindy Burger dolf in haar eerste partij in Toronto het onderspit tegen Stephanie Vogt uit Liechtenstein: 4-6, 6-3, 4-6.

'Verbijstering over taskforceleider gifverf'

De aanstelling van oud-luchtmachtcommandant Freek Groen als leider van de taskforce die de problemen met chroomhoudende verf bij Defensie moet aanpakken is verkeerd gevallen. Oud-medewerkers van het leger zijn verbijsterd over zijn benoeming, omdat hij jarenlang klachten over het werken met de kankerverwekkende verf heeft genegeerd, meldt EénVandaag woensdag.

Groen bekleedde van 1984 tot en met 1992 een hoge positie op vliegbasis Twenthe. Hij was volgens het televisieprogramma onder meer verantwoordelijk voor de spuiterij waar straaljagers van een nieuwe laag verf werden voorzien. Onder zijn leiding is gewerkt met de camouflageverf CARC met daarin het giftige chroom-6, meldt het actualiteitenprogramma.

Uit rapporten van de arbeidsinspectie die in handen zijn van EénVandaag blijkt dat de ventilatie in de spuitwerkplaats niet deugde. "Het personeel werkte in vervuilde lucht. De werksituatie was onveilig en ongezond. De arbeidsinspectie waarschuwde meerdere malen en eiste verbetering van de ventilatie maar dit gebeurde niet", meldt het programma.

Uit de stukken blijkt dat de leiding het te kostbaar vond om de ventilatie te verbeteren. Spuiters klaagden regelmatig, maar Groen pikte de signalen niet op. "Hij had met de vuist bij de commandant van de vliegbasis op tafel moeten slaan en moeten zeggen: dit moet aan de orde komen", zegt oud-medewerker Theo Even tegen Eenvandaag.

Behalve de oud-medewerkers is ook de politiek verbaasd over de benoeming van Groen. "Het is in dit dossier ontzettend belangrijk dat je elke schijn van betrokkenheid, belangenverstrengeling of wat dan ook moet zien te voorkomen", stelt D66-Kamerlid Wassila Hachchi tegenover het programma. Het ministerie van Defensie laat weten dat Groen geen zelfstandig onderzoek gaat doen. "De Taskforce begeleidt het proces en heeft geen invloed op de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek."

In Kerkrade wordt woensdagavond de eerste bijeenkomst gehouden voor oud-medewerkers van Defensie die met de giftige verf hebben gewerkt.

Prem lazert van stoel uit angst voor slang

Prem Radhakishun, de verzuurde Zwarte Piethater, is woensdagavond van zijn stoel gekukeld als tafelheer in De Wereld Draait Door. De televisiemaker schrok zich wild toen een wurgslang, die door gast Freek Vonk op tafel was gelegd, zijn kant op glibberde.

Prem donderde onder luid gekreun van het podium af maar wist zich helaas alweer snel te herstellen. "Niets aan de hand hoor, niets aan de hand", riep hij. Prem kwam er zonder kleerscheuren van af.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk kon zijn ogen niet geloven. "We hebben hier al veel meegemaakt, maar iemand die uit angst van zijn stoel viel...", zei hij na het opmerkelijke incident. Bioloog Vonk voegde daar aan toe dat hij wel eens gevaarlijkere dieren had meegenomen naar de studio.

Prem scheet vroeger ook al bagger voor Zwarte Piet, wat wellicht zijn aversie tegen de goedlachse kindervriend verklaart.

Belgische economie met 0,2 procent gegroeid

De Belgische economie is in het derde kwartaal iets harder gegroeid dan het kwartaal daarvoor. Het bruto binnenlands product (bbp) dikte aan met 0,2 procent, na een stijging van 0,1 procent in de voorgaande periode. Dat meldde de centrale bank van België woensdag in een eerste raming.

Op jaarbasis namen de economische activiteiten in het derde kwartaal met 0,8 procent toe, een kwartaal eerder was de groei van het bbp op jaarbasis een procent.

De toename van de groei was een gevolg van de hogere binnenlandse bestedingen. Die namen met 0,3 procent toe, aldus de centrale bank.

Aangepaste dienstregeling blijft hele dag gelden

Als de NS in de winter vanwege extreem weer de dienstregeling aanpast, dan blijft die de hele dag gelden. De NS heeft onderzocht of het mogelijk is of een aangepaste dienstregeling ook een dagdeel kan worden ingezet in plaats van de hele dag, maar dat blijkt volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) niet wenselijk.

Alleen in de ochtend met een aangepaste dienstregeling rijden is risicovol, schrijft Mansveld woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In dat geval moet gedurende de dag naar een reguliere dienstregeling worden overgeschakeld, terwijl de effecten van de storingen die zich voordeden in de ochtend nog aanwezig zijn, geeft de staatssecretaris aan.

Als alleen in de middag met een aangepaste dienstregeling wordt gereden, zou het daarnaast vrijwel onuitvoerbaar zijn de treinen die wel blijven rijden gedurende de dag te verlengen. "In beide scenario's zal de voorspelbaarheid voor de reiziger dus afnemen en het risico op overvolle treinen toenemen, waardoor de hinder voor reizigers juist toeneemt in plaats van afneemt", aldus Mansveld.

Bij weersomstandigheden zoals sneeuwval, flinke koude of een groot onweersfront wordt uit voorzorg de dienstregeling aangepast. In dat geval rijdt op veel trajecten dan elk halfuur een trein in plaats van elk kwartier. Landelijk zorgt dit voor ongeveer twintig procent minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling worden treinen waar mogelijk maximaal verlengd.

Nintendo maakt weer winst

Nintendo heeft in het fiscale tweede kwartaal meer winst gemaakt dan dat schattingen van analisten aangaven. De extra winst komt door een zwakkere yen dat de overzeese verkoop hielp. Daarnaast was er meer vraag naar de nieuwe games van Nintendo, waaronder Super Smash Bros voor Nintendo 3DS en Mario Kart 8 voor Wii U.

De nettowinst bedroeg 24,2 miljard yen, omgerekend zo'n 224 miljoen dollar, in de maanden juli, augustus en september. Een stuk beter in vergelijking met het verlies van 8 miljard yen in dezelfde periode een jaar geleden. Analisten dachten dat de winst in voorgaand kwartaal maar 6,8 miljard yen zou zijn.

Voor het komende kwartaal is de hoop gevestigd op games als Bayonetta 2, Super Smash Bros voor Wii U, nieuwe Pokémon-games voor Nintendo 3DS en de nieuwe Amiibo's, poppetjes die je via NFC in games kunt 'laden'. Een glazen bol zegt ons dat de cijfers er wederom rooskleurig uit gaan zien voor het komende kwartaal.

Amiibo (Foto: Nintendo)

Koudste winter in 100 jaar voorspeld

Nou, de schaatsen kunnen weer uit het vet. Volgens Britse wetenschappers staat de koudste winter in honderd jaar voor de deur.

Volgens de Britse evenknie van het KNMI duidt alles erop dat de Winter des Doods ieder moment kan beginnen. En dat al halverwege in november.

Meteorologen hebben luchtstromen in de bovenste laag van de atmosfeer onderzocht. Zij hebben ontdekt dat een straalstroom die normaal extreme kou van de Noordpool tegenhoudt, dit jaar nauwelijks actief is. Conclusie: veel kou en sneeuw voorspeld.

Maar, er is meer. Zo ligt het sneeuwdek in Siberië ook al mooi op schema. En ook dat is een sterk signaal voor een strenge winter.

De winter waarin uw reporter is verwekt, was ook al zo koud...

Gwyneth Paltrow oorzaak breuk Lawrence en Martin

Jennifer Lawrence maakte een einde aan haar relatie met Chris Martin omdat hij nog veel te close was met zijn ex Gwyneth Paltrow. Ook was de actrice het zat dat zij en Martin voortdurend in de schijnwerpers stonden. Dat zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

Martin zag eerder dit jaar zijn huwelijk met Paltrow na meer dan tien jaar stranden. De twee, die samen twee kinderen hebben, gaan echter nog altijd goed met elkaar om. "Dat kon Lawrence moeilijk begrijpen", aldus de bron.

De relatie tussen Lawrence en Martin was overigens niet echt heel serieus. "Jennifer wilde gewoon een leuke tijd en leefde van minuut tot minuut, genietend van haar tijd met iemand wie ze leuk vond. Uiteindelijk was het het haar niet waard", weet de ingewijde.

Maandag werd duidelijk dat 24-jarige actrice en de 37-jarige Coldplay-frontman niet meer bij elkaar zijn. Ze hadden een relatie sinds juni.

Oekraïne: Nederland had moeten praten met rebellen

Oekraïne had het prima gevonden als Nederland in de eerste dagen na de MH17-ramp met rebellen had onderhandeld over de toegang tot het rampgebied. Dat meldt Nieuwsuur woensdagavond na gesprekken met Oekraïense hoofdrolspelers bij onderhandelingen na de ramp. Nederland heeft contact met de rebellen juist altijd vermeden.

De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin zegt dat Kiev Nederland niet heeft gevraagd zich te onthouden van directe onderhandelingen met de rebellen in het oosten van Oekraïne, waar het vliegtuig deze zomer neerstortte. "Wij konden de Volksrepubliek Donetsk niet erkennen maar toegang tot de rampplek zeker stellen was geen politieke zaak: het was een morele verplichting."

Kolonel en leverwoordvoerder Andrey Lysenko vindt dat de Nederlandse regering alles had moeten doen om volledige informatie te krijgen. Maleisië, dat snel de zwarte dozen veilig kon stellen, onderhandelde wel direct met de rebellen. "Maleisië had inderdaad wel direct contact. Ze tekenden zelfs formele documenten met de Volksrepubliek Donetsk, maar die hadden helemaal geen politieke of wettelijke consequenties. Als het werkt vinden wij dat prima", aldus Klimkin.

Premier Mark Rutte (VVD) zei in september nog dat Nederland niet rechtstreeks onderhandelt met de rebellen. "Omdat we ze niet erkennen." Nederland is een staat, Oekraïne is een staat, dit deel van Oekraïne is in strijd met het internationaal recht door de rebellen betwist gebied, gaf de premier aan. "Wij erkennen het niet. En dat maakt het onmogelijk voor ons om rechtsreeks met de rebellen te onderhandelen."

Rutte stelde dat dit een internationaal polieke inschatting betrof. "Niet alleen van Nederland, maar zo werken wij in de wereld met elkaar. Als in Nederland een rebellenbeweging een deel van Gelderland zou hebben bezet, zou ik er ook grote moeite mee hebben als mijn Duitse of Franse collega met hen zou praten."

Ondertussen ergert Maleisië zich er volgens een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aan dat Nederland onlangs persoonlijke bezittingen van passagiers van de rampvlucht heeft opgehaald. "Ik bespeur frustratie aan de Maleisische kant. Ze willen echt worden betrokken bij het veilig stellen van persoonlijke bezittingen." De Maleisische ambassade bevestigt dat volgens Nieuwsuur.

Franse troepen in gevecht met Malinese rebellen

Het Franse leger is in het noorden van Mali slaags geraakt met aan Al-Qaida gelieerde militanten. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian woensdag gezegd. De 'gewelddadige strijd' brak uit tijdens een contraterreuroperatie van de krijgsmacht.

De strijders behoren tot een 'belangrijke gewapende groep' die verbonden is aan Al-Qaida in de Islamitische Maghreb, het Noord-Afrikaanse filiaal van het terreurnetwerk. De gevechten begonnen afgelopen nacht en eindigden woensdagmiddag. Details over doden of gewonden gaf Le Drian niet.

Parijs maakte vorige week plannen bekend om militaire operaties in het noorden van Mali op te voeren. Dat is een reactie op de recente toename van aanvallen in het gebied. Frankrijk heeft drieduizend militairen gestationeerd in vijf landen in de Sahel-regio. Van de VN-missie in Mali maken ook Nederlandse militairen deel uit.

Tweede groep uitprobeerders gezocht voor The Crew

Er komt een tweede consolebèta aan voor de racegame The Crew. Van 6 tot en met 10 november kan een select gezelschap gamers het spel uitproberen op Xbox One of PlayStation 4. Aanmelden kan via de speciale website van The Crew.

In deze tweede bèta kan over de hele map gescheurd worden, heel Amerika dus. Er worden ook een aantal challenges opgesteld om uit te proberen in twee van de vijf deelgebieden, namelijk The Midwest en de East Coast. Ook zijn twee van de vijf spec-klassen te bespelen, Street en Dirt.

Wie geen zin heeft om op de loterij van bèta-keys te wachten kan ook deelnemen door de game te pre-orderen.

The Crew komt 2 december uit op PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360 en pc.

The Crew preview september (Foto: Ubisoft)

Kamer wil uitleg over EU-begrotingen

De Tweede Kamer wil opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over het voorlopig goedkeuren van de begrotingen van Frankrijk en Italië door de Europese Commissie, ondanks twijfel over de vraag of beide landen genoeg bezuinigen om aan de regels te voldoen.

"Een heel verkeerd signaal", zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum, die het initiatief nam om Dijsselbloem om uitleg te vragen. Volgens Van Hijum staat de geloofwaardigheid van de Europese begrotingsregels op het spel nu Frankrijk en Italië niet op de vingers zijn getikt, ondanks hun 'slappe plannen'.

Andere partijen, waaronder de coalitiepartijen VVD en PvdA, wezen erop dat de begrotingen van Frankrijk en Italië nog niet definitief zijn goedgekeurd. Eurocommissaris Jyrki Katainen heeft dinsdagavond alleen gemeld dat hij op dit moment geen ernstige overtredingen van de begrotingsregels ziet, waardoor er geen reden is om de begrotingen nu al af te keuren.

Frankrijk lag onder vuur omdat het tekort opnieuw boven de norm van drie procent dreigde te komen. Op het laatste moment heeft de Franse regering de plannen aangepast. Bij Italië speelt vooral dat de staatsschuld veel te hoog is.

De nieuwe Europese Commissie, die komende weekend aantreedt, komt volgende maand met een definitief oordeel over alle begrotingen. Het is zeker niet gezegd dat het oordeel in alle gevallen positief zal zijn, zei Katainen woensdag in Brussel. "We lopen niet op de conclusies vooruit."

Ashton Kutcher voelt zich babyfluisteraar

Ashton Kutcher voelt zich helemaal in zijn element in zijn nieuwe rol als vader. De acteur heeft inmiddels de fijne kneepjes van het ouderschap onder de knie en is maar wat trots als hij zijn pasgeboren dochter stil krijgt. "Ik ben een soort babyfluisteraar", zei Kutcher dinsdag in de latenightshow van Conan O'Brien.

De 36-jarige Kutcher had altijd een soort held willen zijn en het vaderschap lijkt daar verdomd veel op, zei hij. "Ik ben de eerste weken thuis geweest, dus ik weet inmiddels hoe ik de baby kan kalmeren."

De acteur geeft de kleine Wyatt, die begin deze maand ter wereld kwam, graag aan vrienden om haar vervolgens een aantal seconden te laten huilen en daarna weer over te pakken. "Al mijn heldenfantasieën die ik had zijn volledig uitgekomen", grapte hij.

Kutcher kreeg de baby samen met de 31-jarige actrice Mila Kunis De twee zijn sinds 2011 samen. In februari kondigden ze hun verloving aan.

Steunbeleid Fed wordt stopgezet

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie geheel af. Dat bleek woensdag na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van de centrale bank.

Economen hadden al verwacht dat de Fed deze maand zou stoppen met het steunbeleid. Eerder dit jaar werd begonnen met het afbouwen van het stimuleringsprogramma, waarbij de Fed elke maand voor 85 miljard dollar (bijna 67 miljard euro) aan obligaties opkocht. Dit programma werd vervolgens in stappen steeds verder verkleind. Het laatste deel van het opkoopprogramma van 15 miljard dollar komt nu ten einde.

Verder bleef het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, zoals verwacht, onveranderd op 0 tot 0,25 procent. De Fed herhaalde opnieuw dat de rente nog geruime tijd na het beëindigen van het steunbeleid laag zal blijven.

Steunbeleid Fed wordt stopgezet
Steunbeleid Fed wordt stopgezet (Foto: ANP)

Oud-directeur woningcorporatie PWS vervolgd

Oud-directeur van de Rotterdamse woningcorporatie PWS Henk Sligman wordt vervolgd. Dat meldt vakblad Cobouw woensdag. Het Openbaar Ministerie wil desgevraagd alleen zeggen dat van het tegenwoordige Havensteder meerdere medewerkers worden vervolgd.

Welke functies de verdachten vervulden en waarvoor ze worden vervolgd, wil een woordvoerder van het OM ook nog niet kwijt. Zodra er een zitting is gepland, wordt meer bekendgemaakt, laat de zegsvrouw weten.

De Hoge Raad oordeelde eerder dat Sligman 5,4 miljoen euro moet betalen. Tussen 1998 en 2005 sloot hij verschillende vastgoedtransacties met opgehoogde koopsommen ten opzichte van de vraagprijs, meldt Cobouw. Het extra geld werd doorgesluisd naar diverse rekeningen.

Uit een inventarisatie van Cobouw blijkt dat justitie het druk heeft met zaken tegen corporatiebestuurders. In de zaak tegen oud-directeur van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp, die ooit de bijnaam de 'Zonnekoning' kreeg, vindt 3 december een zogenoemde regiezitting plaats, bevestigt het Amsterdamse OM.

Möllenkamp wordt verdacht van fraude, het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en witwassen. Naast de oud-directeur van Rochdale worden ook vier voormalige zakenpartners vervolgd voor dezelfde feiten. Tijdens de regiezitting wordt gekeken of er nog aanvullende onderzoekswensen zijn.

Möllenkamp liet zich rondrijden in een Maserati en beschikte naast een riant inkomen over een villa met tennisbaan en zwembad in Spanje. In 2009 werd de bestuursvoorzitter ontslagen vanwege zelfverrijking. Rochdale klaagde hem aan en wil zes miljoen euro terughebben.

Tegen de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties zei Möllenkamp in juni nog spijt te hebben van de racebolide die hij een tijd lang als dienstauto gebruikte. "Dat gaf een verkeerd beeld." Möllenkamp ontkende voor de commissie dat hem steekpenningen zijn aangeboden.

Fugro onderuit op vlak Damrak

Fugro is hard onderuitgegaan op een vrijwel vlak Damrak, dat in afwachting was van het rentebesluit van de Federal Reserve. De AEX sloot vlak op 401,10 punten. Ook andere Europese beurzen sloten rondom het slot van dinsdag.

In de AEX werd Fugro met een verlies van ruimschoots 26 procent genadeloos afgestraft. De bodemonderzoeker temperde bij de kwartaalrapportage de verwachtingen voor de komende jaren flink, vanwege een in hoog tempo verslechterende olie- en gasmarkt.

Het merendeel van fondsen handelde evenwel in het groen, waarbij OCI aan kop ging met een plus van 1,8 procent. Gemalto steeg 1,3 procent na een opdracht van Limmex om mee te werken aan de ontwikkeling van een nieuw horloge voor het beveiligen van bijvoorbeeld kinderen en vips. Financiële details ontbraken evenwel. Verder hadden ook de zwaargewichten in de index een goede dag. Shell won, in aanloop naar de kwartaalcijfers donderdag, 1,4 procent en Unilever dikte 0,7 procent in waarde aan.

In een vlakke Midkap nam uitzender USG People de leiding met een koerswinst van 2,9 procent, op de voet gevolgd door Aalberts Industries, dat kon profiteren van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs naar 34,00 euro. Het aandeel steeg 2,6 procent naar 20,66 euro en staat inmiddels ook op de favoriete lijst van de Amerikaanse zakenbank.

Het aandeel Arseus, dat ruim 12 procent kelderde, kwam onder druk te staan nadat zakenbank Kempen een verkoopadvies voor het fonds had afgegeven. Tomtom en Air France-KLM werden na de bekendmaking van hun kwartaalcijfers eveneens lager verhandeld. De luchtvaartmaatschappij, die meer dan een procent verloor, zag de winst over het derde kwartaal onder druk staan door de pilotenstaking in Frankrijk in september.

Daarentegen zag Tomtom in het derde kwartaal de winst juist hoger uitkomen dan verwacht. Het bedrijf stelde de omzetoutlook voor 2014 opwaarts bij. Desalniettemin werd de navigatiespecialist 4,5 procent goedkoper op het Damrak.

Verder leverde BinckBank 0,8 procent in nadat Koen Beentjes liet weten op te stappen als bestuursvoorzitter van de online broker en vermogensbeheerder, zonder een expliciete reden voor het vertrek te geven.

In de AScX dikte Ballast Nedam ruim twee procent aan nadat het de verkoop van de offshoreactiviteiten had aangekondigd. Sectorgenoten BAM Groep en Heijmans leverden daarentegen 5,8 en 1,7 procent in. Net als Ballast Nedam deed ook Ordina goede zaken. Het fonds won zelfs acht procent. Verder verloor Besi in aanloop naar de kwartaalcijfers van morgen 2,1 procent. Sopheon was in de lokale markt een opvallende daler met een koersverlies van maar liefst ruim twintig procent.

Hagel bevestigt ebolaquarantaine voor militairen VS

Amerikaanse militairen die terugkeren uit landen waar ebola heerst worden 21 dagen in quarantaine geplaatst. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel woensdag bekendgemaakt. Hij volgt het advies op van de legerleiding.

Hagel omschreef het nieuwe beleid als een 'veiligheidsklep'. Hij legde uit dat dit noodzakelijk is, omdat het leger meer mensen heeft gestuurd om de uitbraak te helpen bestrijden dan andere onderdelen van de Amerikaanse regering. "Dit is ook beleid dat tot in detail is besproken met de gemeenschappen en met de gezinnen van de militairen en zij wilden heel graag dat er een veiligheidsklep werd ingebouwd."

Het Amerikaanse leger heeft zo'n duizend militairen in Liberia en iets meer dan honderd in Senegal. Onder de huidige plannen moet dat aantal groeien tot 3900. Het is niet de bedoeling dat zijn in direct contact komen met ebolapatiënten.

Reddingswerk in volle gang bij Turkse mijn

Reddingswerkers zijn druk bezig met enorme pijpleidingen water weg te pompen uit een kolenmijn in het zuiden van Turkije. De mijn liep dinsdag onder en achttien kompels kwamen diep onder de grond vast te zitten. Nabestaanden volgen het reddingswerk op de voet.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een receptie ter ere van de Dag van de Republiek afgezegd en is van plan af te reizen naar Ermenek, in de provincie Karaman, waar de mijn ligt.

Volgens de Turkse autoriteiten is de kans dat de mijnwerkers de ramp hebben overleefd klein, tenzij ze een veilige plaats in de mijn hebben weten te bereiken. Dinsdag wisten twintig kompels zich nog in veiligheid te brengen. Volgens de reddingsdiensten werd de overstroming veroorzaakt door een gebarsten pijp. Verdere details werden echter niet bekendgemaakt.

Het incident bij de mijn heeft opnieuw vragen doen rijzen over de arbeidsomstandigheden in Turkije.

Derde verdachte overval juwelier Deurne blijft vast

De 27-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale overval op juwelier Goldies in Deurne blijft voorlopig in de cel zitten. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. Tijdens de pro-formazitting werd besloten dat de zaak voor onbepaalde tijd wordt aangehouden.

Zakaria G. werd in juli aangehouden in Stuttgart en in augustus overgeleverd aan Nederland. Hij blijft tot de volgende zitting vastzitten. Wanneer die plaatsvindt, is nog niet bekend, maar in ieder geval binnen drie maanden. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank desgevraagd.

Bij de overval op de juwelier werden twee overvallers doodgeschoten door de juweliersvrouw. Zij wordt niet vervolgd omdat ze uit noodweer zou hebben gehandeld. De nabestaanden van een van de overvallers hebben aangekondigd een artikel 12-procedure te starten tegen het Openbaar Ministerie. Het gerechtshof kan het Openbaar Ministerie opdragen alsnog tot vervolging over te gaan.

'Moskou krijgt snel Frans marineschip'

Frankrijk levert 14 november een groot ultramodern 'commandoschip' af voor de Russische marine. Dit heeft de Russische vicepremier Dmitri Rogozin woensdag gezegd. Frankrijk staat onder druk van een aantal westerse bondgenoten om van de levering af te zien, wegens de crisis over Oekraïne.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zei dinsdag nog dat Frankrijk pas volgende maand een besluit neemt over de levering van het schip van het type Mistral. Maar Rogozin zei volgens het persbureau RIA Novosti dat het Kremlin al een uitnodiging binnen heeft om het schip 14 november in Saint-Nazaire in ontvangst te nemen. Rusland heeft twee van deze schepen van 1,2 miljard euro elk besteld.

'Moskou krijgt snel Frans marineschip'
'Moskou krijgt snel Frans marineschip' (Foto: ANP)

Gordon nu als single op onbewoond eiland

Gordon staat een onaangename verrassing te wachten als hij terugkomt in Nederland. De zanger, die een week op een onbewoond eiland vertoeft op initiatief van een chocoladefabrikant, is woensdag aan de kant gezet door zijn nieuwe geliefde Roelof van der Veen. "Ik pak mijn spullen", liet de 33-jarige Van der Veen weten aan RTL Boulevard.

De binnenhuisarchitect trok een paar weken geleden in bij de 46-jarige Gordon. Vlak voordat hij naar het eilandje voor de kust van Honduras vertrok, sprak de zanger zijn twijfel uit over zijn relatie. "Roelof draagt meer bagage met zich mee dan ik had kunnen bevroeden", vertelde Gordon aan Story. "Ik ben ervan geschrokken. Steeds vaker dacht ik: doe ik hier wel goed aan?"

Gordon wilde zijn weekje op een onbewoond eiland benutten om zijn relatie met Van der Veen te laten bezinken. "Wellicht vind ik daar antwoord op de vraag of ik wel verder wil met Roelof." Die knoop heeft Van der Veen voor Gordon doorgehakt. Na de openlijke twijfels van de zanger is het voor de binnenhuisarchitect klaar.

Van Veen drukte in de korte tijd dat hij met Gordon was wel zijn stempel op het luxe Gooise onderkomen van de zanger. "Roelof is mijn villa nieuw leven aan het inblazen", vertelde Gordon eerder. "Het was een doodsaaie bedoening geworden, totaal stuurloos. Mijn meubels waren niet meer leuk, ik was er niet meer gelukkig. Roelof is sinds een week bezig en het is al een stuk aangenamer." Hoeveel spullen Van Veen pakt, is niet bekend.

Chocoladefabrikant Nestlé stuurde Gordon als reclamestunt naar een onbewoond eiland. De zanger vertrok zondag met alleen wat broodnodige spullen. Communiceren met de buitenwereld kan Gordon alleen via een webcam die op zijn hutje is gericht. Het is de bedoeling dat Gordon pas volgende week dinsdag terug in Nederland is, maar hij heeft een noodknop voor als hij het echt niet meer trekt.

Hoog overleg in Myanmar

De Myanmarese president Thein Sein en legerchef Min Aung Hlaing hebben vrijdag voor de eerste keer een ontmoeting met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Binnenkort reizen de Amerikaanse president Barack Obama en enkele andere wereldleiders naar Myanmar.

Na veel lof toegezwaaid te hebben gekregen voor de democratische koers die onder Thein Sein is ingezet, krijgt de regering nu kritiek dat de politieke hervormingen en vredesgesprekken met etnische rebellen zijn vastgelopen.

Volgens critici is de ontmoeting tussen Suu Kyi, de president en de legerchef dan ook niets meer dan een nauwelijks verhulde poging het buitenland te laten geloven dat er nog altijd een dialoog wordt gevoerd.

IS executeert tientallen mensen in Irak

Terreurgroep Islamitische Staat heeft in Irak opnieuw een bloedbad aangericht. Dertig mannen in Hit, een stadje zo'n 140 kilometer ten westen van Bagdad, werden woensdag op een rij gezet en geëxecuteerd, zei een lokale politicus.

De slachtoffers waren soennitische stamleden en veiligheidstroepen die zich de afgelopen maanden tegen IS verzetten. Ze werden gevangengenomen toen IS in oktober hun woonplaats innam. De slachtoffers werden eerst door de straten geparadeerd terwijl IS-strijders door een megafoon schalden dat de mannen afvalligen waren. Vervolgens werden ze doodgeschoten. ` De politicus noemde het bloedbad 'een misdaad tegen de menselijkheid' en eiste meer steun van de internationale gemeenschap in de strijd tegen IS in de provincie Anbar.

'Aantal miljardairs verdubbeld sinds crisis'

Het aantal miljardairs is sinds het uitbreken van de mondiale economische crisis meer dan verdubbeld. De 85 rijkste personen ter wereld bezaten bovendien evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Dat stelt Oxfam Novib woensdag in een rapport dat het verschil moet illustreren tussen het vermogen van de rijksten der aarde en de armoede in grote delen van de wereld.

Wereldwijd hebben 1645 mensen een vermogen van meer dan een miljard dollar. Ook het aantal miljonairs dikte aan, van tien miljoen in 2009 naar 13,7 miljoen vorig jaar. De 85 rijksten, aangevoerd door de Mexicaan Carlos Slim, zagen hun bezit vorig jaar samen met 244 miljard dollar toenemen. Dat is een half miljoen dollar per minuut, aldus Oxfam Novib, dat met het rapport een campagne lanceert om de enorme verschillen aan de kaak te stellen.

"Extreme ongelijkheid blokkeert vooruitgang. Het is onacceptabel is dat zo veel mensen nog geen kruimel van de welvaartstaart krijgen", stelt directeur van Oxfam Novib Farah Karimi in het rapport.

Oxfam constateert dat de aanwas van nieuwe rijkaards niet alleen is voorbehouden aan rijke landen. In India waren er in de jaren negentig welgeteld twee miljardairs, begin dit jaar waren het er 65. In de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn er zestien miljardairs, op 358 miljoen mensen die in extreme armoede leven.

De grote verschillen in welvaart zijn volgens Karimi 'het gevolg van een ontsporend systeem'. "De regels werken in het voordeel van grote machtige bedrijven en een rijke elite, die steeds meer rijkdom en macht in handen krijgen ten koste van steeds meer mensen die in armoede leven. Het is tijd om regels te maken die voor iedereen werken, en niet alleen voor deze kleine elite."

Als alle miljardairs sinds het uitbreken van de crisis een extra belasting van anderhalf procent hadden betaald voor gezondheidszorg in 49 arme landen, had dat 23 miljoen levens gescheeld, claimt Oxfam Novib op basis van eigen onderzoek. "Een heffing van slechts anderhalf procent op het vermogen van miljardairs zou jaarlijks al voldoende opbrengen om alle kinderen naar school te laten gaan en basis gezondheidszorg in alle arme landen mogelijk te maken."

Naast de extra belasting door bedrijven en rijken zijn ook publieke investeringen in gezondheidszorg en onderwijs 'zeer effectief om gelijke kansen te bevorderen'. Ook belastingontwijking van grote bedrijven moet veel harder worden aangepakt, vindt Oxfam Novib.

Paus Franciscus nieuwe held van Elton John

Elton John heeft een nieuw idool. De 67-jarige zanger is helemaal weg van paus Franciscus, die het kort geleden opnam voor homoseksuelen. Dat zei hij dinsdag op een benefietavond van zijn eigen aidsstichting in New York.

"Tien jaar geleden was de katholieke kerk het grootste obstakel in de strijd tegen aids. Nu hebben we een paus die er daadwerkelijk over spreekt", aldus John. Volgens hem verlegt paus Franciscus momenteel de grenzen in Vaticaanstad. "Hij is mijn held. Wat mij betreft wordt hij direct heilig verklaard." Het aanwezige publiek trakteerde hem vervolgens op een luid applaus.

Franciscus is volgens John een barmhartige en liefdevolle man die vindt dat iedereen bij de katholieke kerk kan horen. "Het is prachtig om te zien wat hij probeert te doen tegen de vele mensen die zich er tegen verzetten. Hij is moedig en niet bang. Dat is wat we nodig hebben in deze wereld."

Paus Franciscus had eerder dit jaar gezegd dat hij niet wil oordelen over homoseksuelen. Toch stemden de rooms-katholieke bisschoppen eerder deze maand tegen moderniseringen die voor een respectvollere omgang met homoseksuelen moest zorgen.

Paus Franciscus (Foto: Novum)
Paus Franciscus (Foto: Novum)

Hells Angels aangehouden na schietpartij

Vier leden van de Hells Angels zijn dinsdagavond aangehouden voor een schietpartij in Weert. Dat meldt de politie woensdag. Bij het incident raakte niemand gewond. Wat er precies is gebeurd, is nog een raadsel.

De politie kreeg rond 19.00 een melding dat er mogelijk zou zijn geschoten bij een woning aan de Roermondseweg. Op het moment dat agenten arriveerden, kwamen ook twee personenauto's aanrijden en stond de bewoner met zijn auto bij het pand.

De auto van de man bleek kogelgaten te hebben. Een 43-jarige man uit Deurne, een 62-jarige man uit Eindhoven, een 56-jarige man uit Weert en de bewoner van het pand zijn alle vier aangehouden.

Met een speurhond werd nog diezelfde avond onderzoek gedaan in de woning en in de loods op het terrein waar het voorval zich afspeelde. Bij het onderzoek werden geen vuurwapens gevonden.

De politie heeft de betrokken personenauto's in beslag genomen voor technisch onderzoek. De politie heeft nog geen idee wat er precies is gebeurd en roept daarom getuigen van het incident op zich te melden.

Korfballers overtuigend naar halve finales EK

Het Nederlands korfbalteam heeft zeer eenvoudig de halve finales bereikt van het Europees kampioenschap in Portugal. De titelverdediger won in het Portugese Maia met ruime cijfers van Hongarije. Het werd 45-12. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer al met 21-5.

Erwin Zwart was vanmiddag goed voor zeven doelpunten. Tim Bakker trof zes keer raak, terwijl Rianne Echten en Friso Boode vijf keer scoorden. In de halve finale wacht de winnaar van het duel Rusland - Portugal. 

Contador krijgt voorkeur boven Nibali bij Vélo d'Or

Alberto Contador heeft tourwinnaar Vincenzo Nibali afgetroefd in de strijd om de Vélo d'Or, de prijs voor wielrenner van het jaar. Dat maakte het Franse wielerblad Vélo Magazine, dat de verkiezing organiseert, woensdag bekend. Cyclingnews.com meldde twee weken geleden al dat Contador de prijs in ontvangst mag nemen.

De 31-jarige Spanjaard verliet afgelopen zomer na een valpartij de Tour de France, maar revancheerde zich met de eindzege in de Vuelta. In het voorjaar schreef de Tinkoff-Saxo-renner al de Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland op zijn naam. Contador won de Vélo d'Or eerder in 2007, 2008 en 2009.

De top vijf bestaat naast Contador en Nibali uit Alejandro Valverde, girowinnaar Nairo Quintana en wereldkampioen Michal Kwiatkowski. De winnaar van de Vélo d'Or wordt gekozen door de internationale wielerpers. Vorig jaar legde Chris Froome beslag op de prestigieuze prijs.

Ferrer ten koste van Goffin naar derde ronde Parijs

David Ferrer heeft woensdag de derde ronde van het masterstoernooi in Parijs bereikt. De Spanjaard, als vierde geplaatst, was in drie sets de Belg David Goffin de baas met 6-3, 2-6 en 6-3. Door zijn overwinning houdt de 32-jarige Ferrer zicht op plaatsing voor de ATP World Tour Finals in Londen.

Ook Milos Raonic is nog in de race voor het eindejaarstoernooi. De Canadees (7) ontdeed zich met de nodige moeite van de Amerikaan Jack Sock: 6-3, 5-7 en 7-6 (4). Stanislas Wawrinka (3), die een ticket voor Londen al in bezit heeft, won met 6-4 en 7-6 (6) van Dominic Thiem uit Oostenrijk.

[upd] Slet populairste scheldwoord onder jongeren

Jongeren maken elkaar vooral uit voor slet. Ook bitch en downie worden vaak als scheldwoord gebruikt, zo blijkt uit de Pestthermometer die in september werd gelanceerd om te onderzoeken met welke scheldwoorden jongeren worden gepest. De resultaten worden donderdag op het Nationaal Congres Digitaal Pesten in Den Haag officieel bekendgemaakt.

De Pestthermometer is een initiatief van Stichting De Kinderconsument en de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM). "Tot nu toe werd er vooral in het algemeen over pesten gesproken. Met de Pestthermometer willen we leerlingen de impact van het pesten laten voelen door ze een lijst met de meest gebruikte scheldwoorden voor te schotelen", legt jeugdtrendwatcher en NAMM-directeur Bamber Delver uit.

Iedereen kan scheldwoorden aan de lijst toevoegen. Tot nu toe een kleine vierduizend mensen dit gedaan. "De eerste golf bestond voornamelijk uit leerkrachten van het voortgezet onderwijs. De tweede golf bestond veelal uit jongeren, doordat docenten de Pestthermometer in hun lessen gingen gebruiken", verklaart Delver. Vanwege de vele reacties blijft de Pestthermometer open voor mensen die willen stemmen of woorden willen toevoegen.

Op de website van de Pestthermometer is een top tien van scheldwoorden te zien. Behalve slet, bitch en downie staan ook Marokkaan, hoer, jood, Turk, autist, pedo en homo in de lijst. Opvallend is volgens Delver dat in het speciaal onderwijs downie en autist veel als scheldwoord worden gebruikt. Woorden als hoer en slet worden vooral door meiden gebruikt om elkaar uit te schelden.

Bij de lancering van de Pestthermometer werd aan vijftig leerkrachten gevraagd welke scheldwoorden zij leerlingen het meest hoorden gebruiken. Toen kwamen homo, hoer, Marokkaan en jood als populairste uit de bus. Nu leerlingen ook woorden aan de lijst hebben toegevoegd, is de top drie veranderd.

Op het congres wordt donderdag ook de nieuwe campagne #sharegeenshit gepresenteerd en aangeboden aan de Kinderombudsman. De campagne richt zich op omstanders die foto's en filmpjes van pestgedrag op sociale media zetten en roept jongeren op dit niet meer te doen.

Update

In Rotterdam is het al jaren vooral het vriendelijke 'kankerlul' dat hoge ogen gooit.

Kroonprinses Japan bij banket ter ere van Oranjes

De Japanse kroonprinses Masako was woensdag aanwezig bij een banket ter ere van het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Japan. Het was de eerste keer dat Masako weer bij een dergelijke gelegenheid aanwezig was sinds ze ruim elf jaar geleden ziek werd.

De 50-jarige Masako vergezelde haar man kroonprins Naruhito. De laatste keer dat ze bij een staatsbanket was, was in oktober 2003 toen de Mexicaanse president Japan bezocht. Masako werd ziek nadat ze haar dochter Aiko op de wereld had gezet. Sindsdien heeft ze haar officiële taken grotendeels opgegeven. Het gaat inmiddels weer wat beter met Masako; zo was ze vorig jaar aanwezig bij de kroning van Willem-Alexander.

Woensdag toonde Masako, gekleed in een witte zijden jurk en met een zilveren tiara op het hoofd, aan de koning de Franse gerechten van het banket. Ongeveer honderdzestig hoogwaardigheidsbekleders waren te gast, waaronder de Japanse premier Shinzo Abe.

Eerder woensdag was Masako ook aanwezig bij de welkomstceremonie voor Willem-Alexander. Keizer Akihito en zijn vrouw Michiko ontvingen het koningspaar. In zijn welkomsttoespraak sprak Akihito kort over de Japanse agressie in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het is uiterst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan zijn ontsierd door de Tweede Wereldoorlog", zei Akihito. "Hoewel wij het verleden nooit zullen vergeten, hopen we meer dan ooit aandacht te geven aan het verbeteren van de goede betrekkingen tussen onze twee landen."

Willem-Alexander zei dat de lotgevallen van de Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten mogen worden. Het leed moet volgens de koning de basis vormen voor verzoening.

Drievoudig wereldkampioen gewichtheffen opnieuw in dopingproblemen

Gewichtheffer Marcin Dolega zit voor de tweede keer in zijn loopbaan in de problemen vanwege mogelijk dopinggebruik. De 32-jarige Pool is door de Poolse gewichthefbond voorlopig geschorst, omdat hij ervan verdacht wordt de dopingregels te hebben overtreden. De bond wacht nu op een 'volledige verklaring van de situatie' door de gewichtheffer.

Dolega is drievoudig wereldkampioen in de klasse tot 105 kilogram. Zowel in 2006, 2009 als 2010 pakte hij de wereldtitel, terwijl hij in 2006 ook Europees kampioen werd. Op de Olympische Spelen kwam hij niet verder dan de vierde plek in 2008 in Beijing. Vier jaar later in Londen leek hij de grote favoriet, maar hij kreeg zijn enorme openingsgewicht van 190 kilogram niet de lucht in getild.

Dolega had er in 2004 al bij kunnen zijn op het WK, maar werd toen ook al eens betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat kostte hem een schorsing van twee jaar, waarna hij enkele maanden later zijn eerste wereldtitel pakte. Dit keer zou Dolega tijdens een toernooi in Moskou een verhoogde waarde hebben laten meten van een vorm van nandrolon. De uitslag van de B-staal wordt over twee weken verwacht.

Dolega in actie op de voor hem dramatisch verlopen Spelen van Londen (Foto: Getty)

Geen vervolging om lek burgemeestersprocedure

Het Openbaar Ministerie gaat geen zaak maken van het lekken van informatie rond de sollicitatieprocedure van de nieuwe burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Dat meldt het parket Noord-Nederland woensdagochtend.

Over een van de kandidaten was eind september informatie naar buiten gekomen. De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA) deed daarop aangifte. Het lekken van vertrouwelijke informatie rond de benoemingsprocedure van een burgemeester is strafbaar.

Het OM stelt echter dat na bestudering van de aangifte de officier van justitie tot de conclusie is gekomen 'dat er geen verdenking is van een strafbaar feit'. Een woordvoerder zegt niet meer informatie kwijt te willen over de kwestie. "Hier laten wij het bij."

Marcel Thijsen werd uiteindelijk burgemeester. De oud-PvdA'er was daarvoor wethouder in de gemeente Wijchen namens de lokale partij Kernachtig Wijchen. Hij is de opvolger van Frank van Zuilen (VVD), die het vertrouwen van de gemeenteraad had verloren.

Nieuwe radarsystemen miljoenenstrop voor Defensie

Het ministerie van Defensie is veel meer geld kwijt aan de aanschaf van twee nieuwe luchtverdedigingsradars dan gepland. De geschatte kosten zijn verdubbeld omdat de systemen bescherming krijgen tegen ballistische raketten en beter bestand zijn tegen de signaalverstoring die windmolens veroorzaken.

De vervanging van de ruim veertig jaar oude systemen in het Friese Wier en het Gelderse Nieuw-Milligen kost het rijk niet tussen de 25 en vijftig miljoen euro, maar tussen de vijftig en honderd miljoen euro, schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het exacte bedrag maakt Defensie niet bekend omdat dat de onderhandelingspositie kan ondermijnen.

Hennis verwacht eind dit jaar of begin volgend jaar een contract met de leverancier te sluiten. Het vervangen begint in 2017. De radars maken deel uit van 'het systeem van waarneming, bewaking en verdediging van het luchtruim'. De systemen worden ook in NAVO-verband gebruikt.

Simon Pegg in Absolutely Anything

Terry Jones (Monty Python) komt met een nieuwe film, genaamd Absolutely Anything. Met Simon Pegg in de hoofdrol, een kleine reünie van Monty Python-acteurs en een hond genaamd Dennis, mogen we een ware hit verwachten.

Het verhaal gaat over Neil (Pegg), een leraar die een pesthekel heeft aan klas 4C. Hij komt in het bezit van magische krachten, met de complimenten van aliens, maar ontdekt dit pas zodra hij wenst dat klas 4C wordt geraakt door een ruimteschip en de hele klas in rook opgaat, wat dus gebeurt. Een enorm gat in het lokaal is het resultaat. Hierna dringt het besef tot Neil door dat alles, maar dan ook echt alles mogelijk is.

Stemmen van de aliens worden vertolkt door Jones zelf, evenals John Cleese, Terry Gilliam en Michael Palin. De stem van de hond is vertolkt door Robin Williams. Eerder dit jaar werd de film opgenomen in Noord-Londen. Men verwacht dat de film op het witte doek verschijnt in de zomer van 2015.

Simon Pegg als Neil
Simon Pegg als Neil

Russische raket aangekomen bij ISS

Een Russisch ruimteveer vol goederen is woensdag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De raket werd eerder op de dag gelanceerd in Kazachstan. De succesvolle operatie staat in schril contrast met een geplande bevoorrading vanuit de Verenigde Staten, die dinsdag uitliep op een debacle toen de raket luttele seconden na de lancering explodeerde.

De raket die ontplofte had 2300 kilo aan voedsel en materialen voor experimenten aan boord. Orbital Sciences, het bedrijf achter de mislukte lancering in de VS, is een onderzoek begonnen. "De gepoogde lancering van vandaag zal ons er niet van weerhouden ons werk verder uit te breiden en succesvol vracht vanuit Amerika naar het ISS te vervoeren", zei Bill Gerstenmaier van NASA.

Producent klaagt ook moeder Ke$ha aan

Dr. Luke sleept na Ke$ha ook haar moeder voor de rechter. De producent van de zangeres beschuldigt haar van het voeren van een lastercampagne en afpersing, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Ke$ha zou op initiatief van haar moeder leugens hebben verspreid om onder haar contract met Dr. Luke uit te komen. Hij eist ruim 75.000 dollar van haar.

De producent klaagde de zangeres eerder deze maand aan wegens laster, nadat ze had beweerd meerdere keren door hem te zijn misbruikt. Vorige week bleek echter dat Ke$ha in een eerdere rechtszaak onder ede had verklaard dat ze nooit is misbruikt door Dr. Luke. De twee maakten samen hits als Tik Tok, We R Who We R en Die Young.

Bill Gates bezoekt Tweede Kamer

Microsoft-oprichter Bill Gates brengt volgende maand een bezoek aan de Tweede Kamer. Gates gaat op 13 november op eigen verzoek in gesprek met Kamerleden over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.

Gates bezoekt de Tweede Kamer als oprichter van de Bill and Melinda Gates Foundation, die zich inzet voor onder meer betere gezondheidszorg en het bestrijden van extreme armoede in ontwikkelingslanden. Gates, de op een na rijkste man ter wereld, heeft een flink deel van zijn vermogen aan de stichting geschonken.

Bill Gates (Foto: Novum)
Bill Gates (Foto: Novum)

Teeven: zieke asielzoeker niet terug naar ebolaland

Alleen uitgeprocedeerde asielzoekers die onder medische behandeling staan worden voorlopig niet teruggestuurd naar gebieden waar ebola heerst. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Voor de landen Guinee, Sierra Leone en Liberia wordt 'uiterste terughoudendheid betracht'.

Volgens Teeven staan de medische voorzieningen in deze landen enorm onder druk door de ebola-uitbraak. Voor zieke uitgeprocedeerde asielzoekers wordt daarom een uitzondering gemaakt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verleent in die gevallen tijdelijk uitstel van vertrek. Voor 'kerngezonde personen' is er geen aanleiding de gedwongen uitzetting op te schorten, aldus Teeven.

Een groot deel van de Tweede Kamer wilde juist dat Teeven, in navolging van België, alle uitgeprocedeerde asielzoekers uit deze landen voorlopig niet terugstuurt. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemde het 'hypocriet' dat Nederland wel zijn eigen burgers waarschuwt voor de gevaren in deze landen, maar uitgeprocedeerde asielzoekers wel terugstuurt.

"De veiligheid van de reiziger is in geding, het gaat niet om besmettingsrisico", zei Teeven slechts over het negatieve reisadvies dat de overheid voor de betreffende landen heeft afgegeven.

Fred Teeven (Novum)
Fred Teeven (Novum)

Warm weekend in aantocht

Officieel is het herfst, maar de temperaturen doen daar niet aan denken. Meteorologen verwachten dat het kwik zaterdag de 17 graden kan aantikken, terwijl een middagtemperatuur van 11 graden normaal is voor de tijd van het jaar, meldt weeronline.nl.

Daarmee zou het de warmste 1 november ooit gemeten kunnen worden. De temperatuur moet daarvoor hoger uitkomen dan de 17,3 graden die in 1943 en 1984 op de eerste novemberdag werden geregistreerd.

In de aanloop naar het weekeinde maakt het druilerige weer van de afgelopen dagen steeds vaker plaats voor zonnige perioden. De temperaturen stijgen van maximaal 17 graden op donderdag naar maximaal 18 graden op vrijdag.

Zondag wordt iets minder warm. Er moet dan rekening worden gehouden met veel bewolking en temperaturen van maximaal 16 graden.

Na het weekend is het wisselvallig en daalt de temperatuur naar normale waarden van 11 graden overdag. De kans op nachtvorst is voorlopig nog erg klein.

Aangifte tegen Krol en ministerie

De Stichting Vrienden van de Gaykrant heeft aangifte gedaan tegen 50Plus-boegbeeld Henk Krol wegens het verkeerd besteden van subsidiegeld. Ook is aangifte gedaan tegen ambtenaren van het ministerie van Onderwijs en een accountant. Dat meldt het tv-programma EénVandaag woensdag.

Krol wordt beschuldigd van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering. De ambtenaren van OCW hebben de subsidie te gemakkelijk toegekend, zegt advocaat Oscar Hammerstein. De accountant zou tegen beter weten in de financiële stukken van de Gay Krant hebben goedgekeurd.

Krol zou twee ton subsidiegeld van het ministerie van Onderwijs verkeerd hebben gebruikt, onder meer voor de website van 50Plus. Het ministerie eist het geld, dat bestemd was voor homo-emancipatie, terug van de stichting, die dat weer probeert te verhalen op Krol persoonlijk. Hammerstein, advocaat van de stichting, heeft eerder beslag laten leggen op de twee huizen van Krol.

Henk Krol (Foto: Novum)
Henk Krol (Foto: Novum)

Bijbelkennis zit pornoster Bobbi Eden dwars

De eerste aflevering van Bobbi Edens realityshow is dinsdag bekeken door 431.000 mensen. Daarmee heeft de Haagse pornoster de top 25 van best bekeken programma's van de dag niet weten te behalen. De Grote Bijbelquiz deed dat wel. De jaarlijkse EO-show, waarin de bijbelkennis van BN'ers wordt getest, trok 589.000 belangstellenden. Dat was goed voor plek 22.

Edens RTL 5-collega Roy Donders wist wel een plekje te bemachtigen in de lijst, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De eerste aflevering van een nieuwe reeks rond de 'stylist van het Zuiden' trok 579.000 kijkers, goed voor de 23e plaats.

De nieuwe 'hulpavond' van RTL 4 scoorde goed. Ruim 1,4 miljoen mensen zagen het nieuwe Geef Mij Nu Je Angst, over mensen die afrekenen met een dwangstoornis. Dat was goed voor de zesde plek. De tweede reeks Verslaafd!, waarin mensen proberen af te kicken, scoorde 1,7 miljoen kijkers en de derde plaats.

Het achtuurjournaal was dinsdagavond het best bekeken. De uitzending op NPO 1 trok ruim twee miljoen kijkers.

IGZ wil alsnog beroepsverbod cardiologen Ruwaard

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtrechter tegen drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De drie artsen kregen dinsdag een berisping, maar de inspectie vindt dat niet ver genoeg gaan en eist alsnog een beroepsverbod. Het centraal tuchtcollege moet zich nu over de zaak buigen.

De IGZ blijft van mening dat de zorg die de artsen verleenden aan hun patiënten van onvoldoende kwaliteit was. "De inspectie meent dat daarmee ook tuchtrechtelijke verwijtbaarheid in de relatie tussen de arts en de individuele patiënt van toepassing is", aldus de inspectie woensdag in een reactie op de uitspraak.

De inspectie wil dat de drie uit het artsenregister worden geschrapt. Het regionaal tuchtcollege in Den Haag hield het echter bij een berisping omdat niet beoordeeld kon worden of de 'zeer matige' organisatie van de maatschap gevolgen heeft gehad voor de patiënten. De inspectie had namelijk geen individuele zaken voorgelegd.

Nieuw-Zeelanders mogen stemmen over vlag

De komende twee jaar mag de Nieuw-Zeelandse bevolking twee keer naar de stembus voor een referendum over het al dan niet wijzigen van de vlag van het land. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse regering woensdag bekendgemaakt.

Volgend jaar mogen alle Nieuw-Zeelanders een keuze maken uit een aantal ontwerpen. In 2016 wordt dan vervolgens gestemd over de vraag of de alternatieve vlag de huidige vlag moet vervangen.

Sommigen in Nieuw-Zeeland zijn van mening dat de huidige vlag een ongewenst relict is van het koloniale verleden van het land. Bovendien vinden ze dat de vlag te veel lijkt op die van Australië. Anderen, zoals oorlogsveteranen, zijn daarentegen zeer gehecht aan het dundoek. De huidige vlag bestaat uit het Zuiderkruis, met in de linkerbovenhoek de Britse Union Jack.

Premier John Key is een voorstander van een nieuwe vlag en had beloofd om een volksraadpleging te houden als hij zou worden herkozen. Dat gebeurde in september en hij heeft zich dus aan zijn belofte gehouden. "Onze vlag is het belangrijkste symbool van onze nationale identiteit en ik denk dat het nu de juiste tijd is voor Nieuw-Zeelanders om een beslissing te nemen over een ontwerp dat beter past bij onze status van een modern, onafhankelijk land", zei Key woensdag.

Toen Key in maart het idee voor een nieuwe vlag het eerst poneerde stelde hij voor om de vlag te veranderen in een zilveren varenblad tegen een zwarte achtergrond. Die afbeelding wordt ook veel gebruikt door sportteams, zoals het rugbyteam, de All Blacks. De bevolking kan echter ook kiezen voor enkele andere ontwerpen. Een selectie wordt gemaakt door een commissie van 'gerespecteerde Nieuw-Zeelanders', die zal worden benoemd door een groep politici.

Volgens Key kost het referendum ongeveer zestien miljoen euro.

'Beloon huishoudens voor inleveren oude koelkast'

Huishoudens die hun oude koelkast of boekenkast inleveren bij de gemeentelijke milieuwerf zouden daarvoor moeten worden betaald. Dat moet de recycling bevorderen, staat in een tienpuntenplan dat Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) woensdagmiddag indient bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Dik-Faber wijst erop dat in steeds meer gemeenten mensen al een lager tarief betalen voor de afvalstoffenheffing als ze hun afval beter scheiden. "Dergelijke financiële prikkels helpen en moeten verder worden uitgebouwd", stelt het Kamerlid. "Beloon burgers bijvoorbeeld als ze grof huishoudelijk afval inleveren bij het gemeentelijke milieuplein met kortingsbonnen of door ze te betalen voor de grondstoffen (hout, kunststof, metaal, elektrische apparaten, etc.) die ze inleveren." Die grondstoffen zijn na recycling namelijk opnieuw geld waard.

Gemeenten moeten bovendien beter worden ondersteund door het rijk, omdat nog veel kan worden verbeterd bij het inzamelen van afval. Daarnaast vindt Dik-Faber dat gemeenten die hun doelen niet halen moeten worden gestraft en gemeenten die het juist goed doen een beloning moeten krijgen.

In het tienpuntenplan pleit Dik-Faber er verder onder meer voor het verbranden van afval duurder te maken. "Verbranden is goedkoop doordat er te veel verbrandingsinstallaties zijn. Dit remt recycling." Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) zou een plan moeten maken om de huidige overcapaciteit af te bouwen zodat verbranden duurder wordt.

Ook moeten bedrijven worden gestimuleerd om duurzaam te produceren en moet de kwaliteit van gerecyclede grondstoffen omhoog. Het statiegeld moet niet worden afgeschaft, maar juist worden uitgebreid. Mansveld moet er ten slotte over nadenken hoe een zogeheten circulaire economie zonder onnodig afval eruitziet en wat er voor nodig is om dit te bereiken. "Er worden stappen in de goede richting gezet, maar een analyse wat er nodig is om het einddoel te bereiken ontbreekt", aldus Dik-Faber.

'Gedragsverandering nodig voor bestrijding ebola'

Het ebolavirus in Sierra Leone kan alleen worden uitgeroeid als mensen hun gedrag veranderen. Dat heeft president Ernest Bai Koroma gezegd. Volgens de president moeten mensen onder meer ophouden zieke mensen en de lichamen van de doden aan te raken.

Weinig landen zijn zo zwaar getroffen door de uitbraak van ebola als Sierra Leone. Van de ruim tienduizend mensen die het virus hebben opgelopen in West-Afrika wonen er bijna 3900 in Sierra Leone. Bijna dertienhonderd mensen zijn overleden.

Koroma bezocht deze week een aantal behandelcentra dat in het land wordt gebouwd. Hij gaf zijn bevolking daarbij een duidelijk advies: raak zieken of mensen die mogelijk door ebola zijn overleden niet aan, was de lichamen van de doden niet en meld je snel als je symptomen vertoont. Als dat niet gebeurt 'zal al het werk dat wordt geleverd niks opleveren', aldus de president.

Kabinet moet uitleg geven over KLM

Het kabinet moet uitleg geven over de situatie bij KLM. Dat wil de Tweede Kamer. Aanleiding vormen berichten over massaontslagen bij de luchtvaartmaatschappij, die later werden tegengesproken.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt sprak woensdag van 'alarmerende berichten'. Hij wil weten wat ervan waar is. De SP'er kreeg bijval van onder anderen CDA-Kamerlid Agnes Mulder. "Er is onrust, en die gaat veel mensen aan. We moeten hier absolute duidelijkheid over hebben."

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) moeten daarover tekst en uitleg geven. Vervolgens komt er mogelijk een debat. Een meerderheid van de Kamer ziet op dit moment nog geen reden voor dat laatste.

Vakbonden spraken begin deze week de vrees uit voor massaontslagen bij KLM nu het moederbedrijf Air France-KLM in problemen verkeert. De luchtvaartmaatschappij sprak echter tegen dat er grootschalige ontslagplannen waren. Wel bleek woensdag dat de winst bij KLM, dat nog voor 5,9 procent van de staat is, met een kwart is gedaald.

Eerder deze maand werd KLM-topman en oud-minister Camiel Eurlings de laan uit gestuurd door de raad van commissarissen.

Amsterdamse scholen verzieken Sintfeest

De 'hoofdstad' van 'Nederland', Amsterdam, ziet op veel basisscholen de goedlachse kindervriend Zwarte Piet verdwijnen en plaatsmaken voor de halfbakken, weg-met-ons, policor excuuspiet, in de vorm van kleurenpieten en roetveegpieten. Dat meldt het Parool.

Een overgrote meerderheid van de ruim tweehonderd basisscholen zou zich volgens het krantje richten op een Sinterklaasviering met een nieuwe stijl van Piet. De achterlijke kleurenpiet en zijn debiele broertje roet. Net als bij de intocht in de hoofdstad zullen ongeschminkte pieten met vegen in het - op aandringen van het Sinterklaasjournaal - ongeschminkte gezicht gewoon door de kinderen herkend worden.

Of de scholen ook de genante nieuwe Sinterklaasliedjes door de strot van de Nederlandse kindertjes menen te moeten proppen is onduidelijk. Elke school bepaalt dat voor zich, aldus René Rigter van de Stichting Samen tussen Amstel en IJ.

Fiat zet Ferrari op eigen benen

Automaker Ferrari wordt losgemaakt uit het Fiat Chrysler-concern, zo heeft de topman van beide bedrijven, Sergio Marchionne, laten weten. Tien procent van de aandelen van Ferrari komt op de markt via een initial public offering, terwijl de rest onder bestaande aandeelhouders verdeeld zal worden.

Marchionne: "Na het eerder dit jaar verwerven van een minderheid van de aandelen in Chrysler, is de transformatie in Fiat Chrysler eerder deze maand afgerond door een gezamenlijke beursnotering in New York. Nu werken we toe naar het vaststellen van het plan tot en met 2018 en willen we de waarde voor de aandeelhouders maximaliseren. Dat kan het beste door FCA en Ferrari hun eigen weg te laten gaan."

Maaskant zet punt achter wielerloopbaan

Martijn Maaskant zal niet meer als professioneel wielrenner op de fiets zitten. De 31-jarige wielrenner kampt sinds zijn zware valpartij in Paris-Nice 2011 met fysieke problemen die hem keer op keer in de weg zitten tijdens trainingen en koersen.

"Sinds mijn val in 2011 heb ik geprobeerd weer op mijn oude niveau te komen. Ik heb er alles aan gedaan en voor gegeven, maar moet toch accepteren dat het me niet meer gaat lukken om terug te komen op het niveau wat ik denk nodig te hebben voor de top. Dan moet je realistisch zijn en kijken naar wat je nog kan en wil toevoegen aan het wielrennen. Het is een wel overwogen beslissing. Ik heb door alle problemen sinds eind april geen wedstrijd meer gereden, daardoor heb ik goed kunnen nadenken over mijn toekomst en komt het einde van mijn sportieve carrière minder abrupt", aldus Maaskant.

"Ondanks de blessures en problemen de laatste seizoenen ben ik toch trots op mijn professionele carrière. Ik heb voor grote ploegen gereden en op het hoogste niveau mee gedaan voor de overwinning. En dat in koersen waar ik als 'kleine jongen' van droomde. Ik heb zin in de toekomst en ben benieuwd wat mijn 'tweede' carrière gaat brengen. In samenwerking met SEG Cycling, NOC*NSF en Randstad oriënteer ik me nu op mijn verdere loopbaan en uitdagingen. Wellicht ligt mijn toekomst in het wielrennen, maar dat kan ook daar buiten zijn. Ik neem de tijd om dat te ontdekken."

Martijn Maaskant was van 2008 t/m 2013 in dienst van de Amerikaanse Garmin onder leiding van Jonathan Vaughters. In 2014 kwam hij uit voor het Amerikaanse United-HealthCare. Maaskant reed drie keer de Tour de France en twee keer de Vuelta a España. Rocky on the Road won in 2003 een etappe in Olympia's Tour. In 2007 won hij de Ronde van Drenthe en pakte hij het eindklassement van de Ronde van Romandië. Zijn beste prestaties op het hoogste niveau waren een vierde plaats bij Parijs-Roubaix in 2008 en een vierde plek bij de Ronde van Vlaanderen in 2009. 

[upd] [pic] Woede om gekleurde Pieten bij Kruidvat

Op het forum uit men zijn woede jegens Kruidvat. In de drogisterij is geen enkele Zwart Piet van chocola meer te vinden. De winkel heeft Zwarte Piet namelijk vervangen door een gekleurde Piet.

FOK!ster mapima keek gisteren vreemd op toen ze een Leidse vestiging van Kruidvat bezocht. Gele, rode, groene en blauwe Pieten keken haar lachend aan. Evenals vele chocolade Sinterklazen, waarvan een haar met de nek aankeek.

"WTF????", uit de FOK!ster haar woede. "Wij eisen toch ook niet van andere mensen dat zij hun feesten zo aanpassen dat ze helemaal politiek correct zijn en leuk voor ieder kind??? Tevens vind ik dit voedselverspilling want die gekleurde Pieten worden toch bijna niet verkocht en dan zit je daar met allemaal chocola die je weg moet gooien."

Wat dat laatste betreft, heeft ze wel een punt. Van de complete doos gekleurde Pieten is er slechts eentje verkocht. In hetzelfde topic gaan nu stemmen op om de gekleurde Pieten expres kapot te maken.

Update 14.30 uur:
Niet alleen op FOK!, maar overal op internet regent het klachten over de gekleurde kutpieten. Zo geeft een vaste klant op klacht.nl aan voortaan voor de drogisterijspulletjes naar een concurrent te gaan.

Ook op Facebook is de politiek correcte actie inmiddels opgevallen. "Gezien in Eindhoven bij Kruidvat: gekleurde Pieten. He, moeten we nu ook Kruidvat gaan boycotten??? Gewoon zwarte piet is goed genoeg voor ons!!!!"klaagt een muts op de Facebook-pagina van Kruidvat.

De maandverband- en tandpastaboer heeft daar inmiddels een officiële reactie gegeven. "Hoi Mieke, uiteraard volgen ook wij de ontwikkelingen rondom deze maatschappelijke discussie", klinkt het. "We bieden Piet in verschillende uitvoeringen aan. Net als voorgaande jaren maakt Zwarte Piet dan ook nog steeds deel uit van ons assortiment. Je vindt hem als chocolade figuur in een netje, maar ook op stickervellen, in knutselboeken, op bekers, servetten en tafelkleden. Bedankt dat je je mening met ons hebt gedeeld, we nemen deze mee!"

 

gekleurde pietenDe gekleurde Pieten bij de Kruidvat...

Kabinet onderzoekt regels naturalisatie

Het kabinet laat onderzoeken of de regels om een Nederlands paspoort aan te vragen moeten worden versoepeld. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. De evaluatie door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet binnen een halfjaar klaar zijn.

Aanleiding voor de evaluatie zijn duizenden asielzoekers die onder het generaal pardon vallen, maar geen paspoort kunnen aanvragen omdat zij niet beschikken over de juiste papieren. Een ruime Kamermeerderheid drong eerder op de dag op een evaluatie aan.

Een groot deel van de 27 duizend asielzoekers die in 2007 een generaal pardon kregen kan nu geen paspoort aanvragen omdat ze niet beschikken over een geboorteakte en paspoort uit het land van herkomst. De overheid kan daardoor de identiteit van deze mensen niet vaststellen.

Volgens de Kamer ontstaan hierdoor tweederangsburgers: ze mogen hier wel zijn, maar kunnen geen aanspraak maken op voorzieningen waar Nederlanders met een paspoort wel gebruik van kunnen maken.

Egypte start bouw van bufferzone bij Gaza

Egypte is woensdag begonnen met de aanleg van een bufferzone langs de grens met Gaza. Dat hebben Egyptische bronnen gezegd. Bewoners van huizen in het gebied hebben hun spullen gepakt. Hun woningen zullen later worden gesloopt. Doel van de bufferzone is smokkelaars en militanten tegen te houden.

In totaal zijn woensdag 62 huizen overgedragen aan het leger. Het doel is om in totaal 880 huizen te slopen, waarin naar schatting zo'n tienduizend mensen wonen. De regering heeft een schadevergoeding toegezegd, maar de bewoners hebben daar naar eigen zeggen nog niets van gezien.

De maatregel werd dinsdag bekendgemaakt nadat extremisten afgelopen weekeinde een controlepost van het Egyptische leger hadden aangevallen. Bij die aanval, in het noorden van de Sinaï, kwamen zeker 31 militairen om het leven. Egypte heeft in het gebied de noodtoestand afgekondigd.

Eddy Wally weer in ziekenhuis

Eddy Wally ligt opnieuw in een ziekenhuis. De 82-jarige Vlaamse zanger is er dinsdagavond opgenomen, schrijft de De Standaard woensdag. De zanger heeft al jaren te kampen met een kwakkelende gezondheid.

Wally's dochter Marina bagatelliseert de opname echter. "Mijn vader is al een jaartje ouder, dus we moeten zijn gezondheid gewoon extra aandachtig opvolgen." Wally's management was woensdagmiddag niet bereikbaar voor meer informatie.

Sinds Wally drie jaar geleden werd getroffen door een hersenbloeding woont hij in een woon-zorgcentrum. Afgelopen zomer lag hij ook al twee keer in een ziekenhuis, omdat hij moeite had met eten.

Twee jaar geëist tegen 'heks van Kockengen'

Een 55-jarige vrouw die alcoholverslaafden zou hebben behandeld met de hallucinerende stof ibogaïne moet als het aan justitie ligt voor twee jaar de cel in. Door de behandelingen van de vrouw uit Kockengen werd een 28-jarige Zwitser overreden en raakte een 29-jarige Belgische patiënt volgens het OM bijna blind.

Als natuurgenezeres behandelde de vrouw verslaafden door ze de stof ibogaïne te geven, een omstreden middel om af te kicken. De stof is afkomstig van een plant die alleen in West-Afrika groeit. Als ibogaïne als poeder wordt ingenomen heeft het een sterk hallucinerende werking.

De Zwitser liep drie jaar geleden onder invloed van de stof bij Breukelen de A2 op. Hij was kort daarvoor in een hotel achtergelaten. Hij werd overreden door een vrachtwagen en was op slag dood. Het OM vindt dat de vrouw hem niet zomaar in het hotel had mogen achtergelaten.

Ibogaïne staat niet geregistreerd als geneesmiddel maar is in Nederland niet illegaal. Mede daarom wordt de vrouw verantwoordelijk gehouden voor het 'opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en achterlaten' van een patiënt.

De Belg kreeg drie jaar geleden na een behandeling een hartstilstand. Hij overleefde, maar heeft er blijvend letsel aan overgehouden. Hij heeft visuele beperkingen en is kreupel.

De vrouw zou de regels voor zorgverleners niet goed hebben toegepast. Daarom wil het OM dat ze drie jaar lang geen behandelingen meer uitvoert. Bovendien eist justitie dat ze een miljoen euro terugbetaalt die ze heeft verdiend met haar behandelingen. Ook is een jaar voorwaardelijke celstraf geëist.

Een 44-jarige man die de vrouw in haar praktijk hielp moet vijf maanden de cel in, volgens het OM. Tegen hem is drie maanden voorwaardelijk geëist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Rekenkamer wil meldpunt voor administratiefouten

De overheid moet een meldpunt oprichten waar mensen terecht kunnen die problemen ondervinden als gevolg van administratieve fouten. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een woensdag verschenen rapport. Volgens de Rekenkamer kunnen kleine fouten grote gevolgen hebben, en zijn ze moeilijk recht te zetten.

De overheid maakt steeds meer gebruik van digitale gegevensbestanden, zoals het bevolkingsregister, het handelsregister, het Kadaster en het kentekenregister. Ook worden steeds meer gegevens uitgewisseld. Het voordeel is dat de dienstverlening aan burgers beter en efficiënter wordt. De keerzijde is dat mensen 'buiten hun schuld in de knel kunnen komen door fouten', schrijft de Rekenkamer.

Door een administratieve fout kunnen uitkeringen, toeslagen of studiefinanciering worden stopgezet. Ook kunnen mensen ten onrechte boetes krijgen opgelegd. Het blijkt in de praktijk vaak moeilijk om daar iets aan te doen, zegt de Rekenkamer.

In het rapport stelt de Rekenkamer ook dat de overheid nog onvoldoende gebruikmaakt van de mogelijkheden om bestanden te koppelen bij het bestrijden van fraude. Er zijn wel initiatieven op dit gebied, maar de coördinatie ontbreekt. Ook is er te weinig controle op mogelijke inbreuken op de privacy.

Hiddink passeert Lens, Van der Vaart en Janmaat

Bondscoach Guus Hiddink heeft na de moeizame start van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatie voorzichtig het mes in de selectie gezet. Jeremain Lens, Daryl Janmaat en Rafael van der Vaart zijn gepasseerd, terwijl Jetro Willems en Ricardo van Rhijn nieuw zijn in de voorlopige groep voor de duels tegen Mexico en Letland.

Oranje verloor in de EK-kwalificatie al van Tsjechië en IJsland, waarna Hiddink veranderingen aankondigde. Ook moest de aanpak 'overtuigender'. Behalve Willems en Van Rhijn maken Ron Vlaar en Memphis Depay weer deel uit van de voorlopige selectie. Zij ontbraken de vorige keer wegens blessures.

Lens was de laatste twee wedstrijden tegen Kazachstan (3-1) en IJsland (0-2) nog basisspeler. Janmaat zat toen op de bank. Van der Vaart speelde pas twee wedstrijden voor Hamburger SV na een kuitblessure.

Het Nederlands elftal oefent woensdag 12 november tegen Mexico, vier dagen later wacht de confrontatie met Letland. Beide duels worden in de Amsterdam Arena gespeeld. Hiddink maakt zijn definitieve selectie volgende week vrijdag bekend.

De voorlopige selectie van 26 spelers:

Ibrahim Afellay (Olympiakos), Daley Blind (Manchester United), Jasper Cillessen (Ajax), Jordy Clasie (Feyenoord), Memphis Depay (PSV), Virgil van Dijk (Celtic), Leroy Fer (Queens Park Rangers), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Nigel de Jong (AC Milan), Davy Klaassen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Quincy Promes (Spartak Moskou), Ricardo van Rhijn (Ajax), Arjen Robben (Bayern München), Wesley Sneijder (Galatasaray), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Lazio Roma), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Jetro Willems (PSV) en Jeroen Zoet (PSV).

Gordon twijfelt al na paar weken aan relatie

Gordon kondigde een paar weken geleden aan de liefde van zijn leven te hebben gevonden in Roelof van der Veen. De zanger besloot al snel te gaan hokken met de binnenhuisarchitect. Maar na een relatie van zeven weken is de twijfel toegeslagen. "Roelof draagt meer bagage met zich mee dan ik had kunnen bevroeden", legt Gordon deze week uit in Story.

"Roelof is een geweldige man. Hij is knap en intelligent, maar toch. Ik weet niet of ik zo kort na de breuk met Chiel aan een nieuwe, vaste relatie toe ben", peinst de 46-jarige zanger en presentator. Gordon geeft toe dat die opmerking 'misschien raar' is, omdat hij al jarenlang van de daken schreeuwt niets liever dan een serieuze relatie te willen. "Maar nu vind ik het vervelend dat ik mijn vrijheid kwijt ben."

Hoewel de zanger begin deze maand nog zei dat hij geen dag langer alleen wilde zijn, geeft Gordon toe dat hij en Roelof misschien toch iets te snel zijn gaan samenwonen. "Ik moet, denk ik, eerst alles verwerken wat ik heb meegemaakt. Het was op alle vlakken een jaar van hoogte- en dieptepunten." Toen Gordon elke dag naast Roelof wakker werd, leerde hij de andere kanten van zijn geliefde kennen. "Ik ben ervan geschrokken. Steeds vaker dacht ik: doe ik hier wel goed aan? Ik weet het even niet meer."

Gordon zit deze week op een onbewoond eiland, als gevolg van een actie van een chocoladefabrikant. Die beloofde Nederland een week lang zonder Gordon, maar desondanks is de zanger nog elke dag in het nieuws. Gordon benut zijn tijd alleen om 'alles op een rijtje te kunnen zetten'. "Wellicht vind ik op het eiland het antwoord op de vraag of ik wel verder wil met Roelof. Op dit moment ben ik aan het eind van mijn Latijn. Ik ben echt aan rust toe."

Vreemd vindt Gordon de hele situatie met Roelof wel. "Normaal laten mijn partners mij in de steek, maar nu ben ik degene die twijfelt aan de liefde. We zullen zien wat er gaat gebeuren als ik weer terug ben in Nederland."

Gordon (Foto: Novum)
Gordon (Foto: Novum)

Al-Qaida blijft IS de hand reiken

De Islamitische Staat mag zich dan hebben losgemaakt van Al-Qaida, waarvan het ooit een aftakking was, maar voor die laatste groep is de liefde nog niet bekoeld. Al-Qaida ziet de luchtaanvallen van het Westen op IS in Irak en Syrië als een reden voor de twee extremistische bewegingen om de handen ineen te slaan, zeggen analisten. Een hereniging zou voor Al-Qaida ook een manier zijn om mee te liften op de populariteit van IS onder extremistische jongeren, die steeds vaker aansluiten bij de jongste telg van de islamitische jihad in plaats van bij de voormalige moederorganisatie.

Al-Qaida wees IS, dat toen alleen nog in Syrië tegen het regime van Bashar Assad vocht, in mei de deur, omdat de groep het vertikte de instructies van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri op te volgen. Al-Qaida lijkt echter tot inkeer te zijn gekomen. De groeiende populariteit van IS is namelijk ten koste gegaan van die van Al-Qaida.

Beide groepen hebben er belang bij de strijdbijl te begraven. IS zou gebruik kunnen maken van het internationale netwerk van Al-Qaida en Al-Qaida wil maar graag meeliften op de populariteit die IS heeft verworven sinds het in Irak en Syrië een nieuw kalifaat uitriep. Het idee is ook dat als ze de onderlinge strijd staken, ze hun pijlen gezamenlijk op het Westen kunnen richten. "IS is de sterkste jihadistische beweging in Irak en Syrië, maar alles wijst erop dat Al-Qaida er in de rest van de wereld veel beter voorstaat", zegt analist Tom Joscelyn.

In de praktijk is de rivaliteit tussen de twee groepen al flink afgenomen sinds de luchtaanvallen in september begonnen. Analisten houden het contact tussen de twee groepen nauw in de gaten. En hoewel een volledige verzoening nog niet op komst lijkt, zijn IS en Jabhat al-Nusra - de tak van Al-Qaida in Syrië - in delen van Syrië wel gestopt elkaar te bestrijden. Er wordt zelfs in beperkte mate samengewerkt door lokale bevelhebbers.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een in Groot-Brittannië gevestigd groepje dat zich baseert op informatie van activisten in Syrië, is de onderlinge strijd gestaakt sinds de luchtaanvallen 23 september begonnen. Directeur Rami Abdurrahman zegt dat de eensgezindheid is toegenomen door de westerse bombardementen. "Ze geloven dat ze worden aangevallen door wat ze zien als de kruisvaarders, de ketters - de Verenigde Staten - en dat ze elkaar niet moeten bestrijden."

'Nederlands paspoort ook zonder geboorteakte'

Het kabinet moet nagaan of de regels om een Nederlands paspoort aan te vragen kunnen worden versoepeld. D66, SP en ChristenUnie willen weten of het wel realistisch is om een geboorteakte en paspoort uit het land van herkomst te verlangen. VVD en PvdA staan daar niet afwijzend tegenover, zo bleek woensdag in de Tweede Kamer

Aanleiding voor de vraag van een ruime Kamermeerderheid om het huidige beleid te evalueren zijn duizenden asielzoekers die onder het generaal pardon vallen. Die kunnen op dit moment vaak geen paspoort krijgen omdat zij niet beschikken over de juiste papieren.

"Als we niets doet ontstaat er een steeds grotere groep van tweederangsburgers", betoogde D66-Kamerlid Gerard Schouw. Het overgrote deel van de 27.000 asielzoekers die in 2007 een generaal pardon kregen zal volgens het Kamerlid nu nooit Nederlander kunnen worden.

De zogenoemde 'pardonners' mogen na een verblijf van vijf jaar in Nederland een paspoort aanvragen, maar velen kunnen dat niet omdat ze hun identiteit officieel niet kunnen aantonen. De overheid eist een geboorteakte en paspoort uit het land van herkomst. Duizenden pardonners kunnen die documenten niet overleggen.

Volgens D66, SP en de ChristenUnie kan dat worden opgelost als de regels worden aangepast. Volgens de partijen hebben deze mensen de benodigde documenten vaak niet, juist omdat ze moesten vluchten. Een oplossing zou volgens de partijen kunnen zijn dat deze mensen zich alsnog een jaar lang moeten inspannen om aan deze documenten te komen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA lieten in het debat weten dat ze van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) willen weten of dit mogelijk is. VVD-Kamerlid Malik Azmani benadrukte echter dat de overheid wel écht moet weten wie zij registreert als Nederlander. "Het Nederlanderschap is niet iets wat je koopt bij de Albert Heijn."

Ambassade VS

Om een indruk te krijgen van Amerikaanse diplomatie werd onze klas gisteren naar de Amerikaanse ambassade gestuurd in Den Haag. De locatie zal in de komende jaren sluiten en worden verplaatst naar Wassenaar, waar een enorm hek wijd om een gebouw heen gedrapeerd wordt om het risico op aanslagen te verkleinen. Saillant detail: bij een aanslag op het huidige gebouw zouden vooral Nederlanders sterven. 

Kogel door de kerk over Duitse tol

Voor de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt is de kogel door de kerk. Tolheffing in Duitsland komt er op de autobahn en op autowegen, de zogenoemde Bundesfernstrassen ofwel de wegen met A- en B-nummers. Andere wegen vallen buiten de omstreden plannen van de CSU-politicus, waartegen onder meer Nederland fel protesteert.

Hoe de tol in de grensstreek precies uitpakt, houdt Dobrindt nog even voor zich. In een interview met de krant Münchner Merkur van woensdag zegt hij met het oog op de B-wegen wel dat de plannen 'zo zijn dat er in ieder geval geen discussie ontstaat over het kleine grensverkeer'.

Kogel door de kerk over Duitse tol
Kogel door de kerk over Duitse tol (Foto: ANP)

Oorzaak ontploffing raket onduidelijk

Het is nog te vroeg om te zeggen wat er misging tijdens de lancering dinsdagavond van een Antares-raket. De raket met een onbemande capsule vol goederen voor het internationale ruimtestation ISS explodeerde luttele seconden na de lancering in Virginia. Het leverde spectaculaire beelden op, maar ook een schadepost van honderden miljoenen dollars voor het bedrijf Orbital Sciences.

Bij de explosie vielen geen slachtoffers, zei Frank Culbertson van Orbital Sciences. De missie was bovendien goed verzekerd. Geen van de ongeveer 2250 kilo aan goederen aan boord van de Cygnus-capsule was bovendien van essentieel belang voor de zeskoppige bemanning van het ISS. Prioriteit ligt momenteel bij het 'zo snel en veilig mogelijk' repareren van het lanceerplatform, aldus Culbertson.

Onduidelijk is nog waar het defect zat dat leidde tot de explosie. De Antares wordt voortgestuwd door motoren van Russische makelij en mogelijk moet het probleem daar gezocht worden. De lancering van de Antares was maandag al uitgesteld, omdat een vaartuig verzeild was geraakt in de gevarenzone van het vluchttraject.

Orbital Sciences in Virginia is met het bedrijf SpaceX in Californië door NASA ingehuurd om bevoorradingsvluchten naar het ruimtestation uit te voeren.

Woensdag staat een Russische bevoorradingsmissie voor het ISS op het programma.

Syrische rebellen via Turkije naar Kobani

Tientallen rebellen van het Vrije Syrische Leger zijn de grensstad Kobani binnengegaan om Koerdische strijders te helpen in hun strijd tegen extremisten van Islamitische Staat. Dat hebben Syrische activisten en Koerdische woordvoerders woensdag gezegd.

De groep kwam vanuit Turkije Kobani binnen via de grensovergang Mursitpinar. Enkele uren eerder arriveerden Koerdische strijders, peshmerga, in Turkije om zich eveneens via die route aan te sluiten bij de strijd in Kobani.

De peshmerga zijn afkomstig uit Koerdische regio's in Irak. Waarschijnlijk steken zij later woensdag de grens over naar Kobani.

Team Brunel nog aan kop in Ocean Race

Team Brunel gaat nog steeds aan de leiding in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race. De Nederlandse boot van schipper Bouwe Bekking zag de voorsprong op nummer twee Abu Dhabi Racing wel iets slinken. Het verschil was woensdagochtend 23 zeemijl. Het Chinese Dongfeng Race Team ligt op de derde plaats.

Team Brunel nam dinsdag de koppositie over van Abu Dhabi. De boten zijn inmiddels over de helft van de tocht tussen het Spaanse Alicante en Kaapstad. De eerste zeilers worden volgende week donderdag in de Zuid-Afrikaanse haven verwacht.

Emile Ratelband doet aan partnerruil

Emile Ratelband neemt deel aan een nieuw seizoen Jouw Vrouw, Mijn Vrouw Vips. Dat heeft de positiviteitsgoeroe woensdag verklapt op Radio 10. Hij ruilt voor het RTL 4-programma enkele dagen met de partner van een andere bekende Nederlander.

"We hebben straks opnames van Jouw Vrouw, Mijn Vrouw. Dan krijg ik een andere vrouw in huis, zoals je weet", liet de 65-jarige Ratelband weten. Met welk koppel hij en zijn Gitta van partner ruilen is ook voor hem nog een verrassing. "Wist ik dat maar, ze weigeren dat te vertellen", zei hij. "Ik dacht al aan Barbie."

In juni werd bekend dat Ratelband een nieuwe vriendin heeft. "Ik ben hartstikke verliefd op haar", zei hij woensdag. "Het is ook een topwijf. Ze heeft alles in huis wat een vrouw moet hebben."

Buurtbewoners naar rechter om azc Eindhoven

Een groep Eindhovenaren stapt naar de rechter om te voorkomen dat er asielzoekers in hun buurt komen wonen. Dat is te lezen op de Facebook-pagina van het comité waarin zij zich hebben verenigd. Volgens de groep blijft de gemeente Eindhoven 'Oost-Indisch doof voor protesten en zelfs een officieel bezwaarschrift'.

"Wij hebben besloten dat dan de rechter zich maar eens moet gaan buigen over de werkwijze van de gemeente." Volgens de bewoners 'stoomt de gemeente vrolijk door met de plannen zonder ook maar een enkele reactie'. Die houding wordt 'schandalig' genoemd.

In voormalig verzorgingstehuis De Orangerie in de Brabantse plaats moeten zo'n zevenhonderd asielzoekers worden opgevangen. De buurt is tegen de komst van de grote groep vluchtelingen. Op de Facebook-pagina is te lezen dat ze vrezen voor een 'grote impact op de gemeenschap en de buurt'. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.

Door het groeiende aantal vluchtelingen is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hard op zoek naar opvangplekken. De afgelopen maand steeg het aantal aanvragen met zevenhonderd tot 2900, zo werd woensdag duidelijk. De stijging wordt vooral veroorzaakt door het toegenomen aantal asielzoekers uit Syrië.

Ook elders stuit de huisvesting van asielzoekers op maatschappelijke weerstand. Zo veroorzaakte een groep van honderd alleenstaande mannen in een voormalig vakantiepark in het Drentse Oranje overlast in de kleine dorpsgemeenschap. Deze groep werd daarop twee weken geleden overgeplaatst.

Sinterklaasjournaal verbiedt schmink voor Pieten

De NTR heeft aan alle basisscholen het draaiboek voor de sinterklaasviering van dit jaar gestuurd en hieruit blijkt dat schmink voor de hulppieten uit den boze is.

Het draaiboek wordt door scholen gebruikt om hun activiteiten af te stemmen op de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal. Tot nu toe hield de NTR zich angstvallig stil omtrent het gebeuren rondom Zwarte Piet, maar Powned wist de hand te leggen op het draaiboek. In het draaiboek wordt gesproken over Pieten die hun werk niet meer kunnen doen en hulp nodig hebben van hulppieten. Dit mag wél in een Pietenpak, maar ongeschminkt, zo wordt benadrukt. Het 'schminkverbod' geldt ook voor de leerkrachten.

Hiermee wordt door de politiek correcte Publieke Omroep het lot van Zwarte Piet bezegeld. In een interview met diverse kamerleden blijkt dat de steun in de kamer niet heel groot is voor dit initiatief. De hoop is dan ook dat scholen het papier van de NTR vooral gebruiken om de reet mee af te vegen, en dat leerkrachten én kinderen gewoon lekker geschminkt als Zwarte Piet naar school gaan.

Hoe ouders aan kinderen de verhaallijn in het Sinterklaasjournaal moeten gaan uitleggen blijft de vraag. Misschien is het beter om de uitzendingen van afgelopen jaren op te snorren en gewoon heel het Sinterklaasjournaal dit jaar links te laten liggen.

OM stelt zeven 'jihadofficieren' aan

Het Openbaar Ministerie zet zeven officieren van justitie in om jihadverdachten te vervolgen. Vijf officieren worden ingezet in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Arnhem. Dit zijn de steden waar de meeste jihadverdachten verblijven. Twee officieren worden bij het landelijk parket gestationeerd.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef in september aan de Tweede Kamer dat er vijf officieren van justitie zouden komen in de strijd tegen geradicaliseerde moslims. Een woordvoerder van het ministerie meldt dat het OM geld heeft gekregen voor de aanpak van jihadisme en dat het aan het OM zelf is om dat geld te verdelen.

OM-topman Herman Bolhaar bracht het nieuws woensdag naar buiten in een interview met De Telegraaf. "Hij heeft de plannen waarschijnlijk verder uitgewerkt", licht de woordvoerder toe. "Daarom kan hij nu zeggen dat er meer officieren komen."

Landelijk lopen momenteel ongeveer dertig onderzoeken naar ongeveer zestig verdachten. Volgens Bolhaar gaat het om een 'waaier aan verdenkingen'. "Dan gaat het om samenspanning tot deelname aan de gewapende strijd, opruiing tot zelfs het voorbereiden van terroristisch handelen."

Christina Curry vindt roeping als paaldanseres

Christina Curry is door haar deelname aan Celebrity Pole Dancing verslingerd geraakt aan het paaldansen. De 24-jarige dochter van Patricia Paay en Adam Curry zwaait zo graag aan een paal, dat ze daar haar beroep van wil maken. "Dit is mijn passie, dit is wat ik met mijn leven wil doen", vertelt Curry deze week in Story.

"Mijn hele leven heb ik mij afgevraagd wat ik wilde worden, en ik kwam er maar niet uit. Maar nu weet ik het: ik word paaldansinstructrice." Nu Celebrity Pole Dancing achter de rug is voor Curry, is de 24-jarige druk bezig de juiste papieren te halen om paaldanslessen te mogen geven. "Ik heb zelfs al een baan. Tijdens het televisieprogramma liet een paaldansschool uit Rotterdam weten dat ik bij hen kon solliciteren als ik voor mijn diploma ging leren. Inmiddels ben ik aangenomen."

Curry, die het eerder probeerde als model en realityster, is blij dat ze eindelijk haar roeping heeft gevonden. "Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik een doel heb, dat ik echt ergens voor aan het werk ben. En dat is heerlijk."

Christina Curry (Foto: Novum)
Christina Curry (Foto: Novum)

Resten Lisanne Froon vrijdag begraven in Amersfoort

De resten van Lisanne Froon worden vrijdag in Amersfoort begraven. Dat hebben de ouders van de in Panama overleden vrouw tegen RTV Utrecht gezegd. Aan de begrafenis gaat een dienst in de Heilig Kruiskerk vooraf.

De resten van de 22-jarige Froon zijn onlangs aan de familie gegeven. Sinds eind september werden ze door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. De uitslag van het onderzoek is niet bekendgemaakt.

Froon verdween begin april in Panama, toen ze samen met haar vriendin Kris Kremers een wandeltocht ging maken. In juni werden de eerste botresten van de twee gevonden in de jungle. Het is niet duidelijk wat er precies met de vrouwen is gebeurd. Volgens de familie waren ze niet verdwaald, maar de justitie in Panama heeft ook gezegd dat er geen sporen van geweld op de resten zijn aangetroffen.

TomTom ziet winst kelderen

TomTom heeft vorig kwartaal bijna vijftig procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van de navigatiespecialist daalde van meer dan elf miljoen euro naar nog geen zes miljoen, zo maakte TomTom woensdag bekend. De winst daalde vooral doordat het bedrijf meer ging uitgeven aan reclame.

Toch nam ook de omzet van TomTom af, met tien procent op jaarbasis naar 153 miljoen euro. Die daling is in zijn geheel te wijten aan de consumententak. De verkoop van kant-en-klare navigatiekastjes daalde tussen juli en september met maar liefst tien procent, zo blijkt uit de cijfers van het bedrijf.

De zwakke resultaten in het derde kwartaal maken een einde aan de opwaartse lijn die het bedrijf in het eerste halfjaar had ingezet. Tussen januari en juli liepen zowel omzet als winst namelijk op in vergelijking met een jaar eerder. Het dipje in de zomermaanden heeft echter geen gevolgen voor de winstverwachting van TomTom.

Texel gaat energie opwekken met eb en vloed

Voor de kust van Texel wordt een centrale geplaatst die met behulp van zeestromingen energie kan opwekken. Deze getijdencentrale moet vanaf volgend jaar op het eiland voor schone energie gaan zorgen, schrijft dagblad Trouw woensdag.

De centrale bestaat uit modules ter grootte van drie zeecontainers. De modules drijven op het water, waardoor de gevoelige apparatuur zich boven water bevindt. Onder het wateroppervlak wekt een turbine energie op. Op piekmomenten levert de constructie tweehonderd kilowatt op, voldoende voor vijftig huishoudens.

In de toekomst kan worden gewerkt aan combinaties van turbines die tot twee megawatt kunnen opwekken, aldus de krant. Omdat de modules goedkoop zijn kunnen ze over de hele wereld worden ingezet, verwacht het Nederlandse consortium van offshorebedrijven dat de centrale heeft ontwikkeld.

Smartphoneverkopen stuwen winst LG

Dankzij een verkooprecord in zijn smartphonedivisie heeft LG zijn winst in het derde kwartaal met 87 procent zien oplopen. Het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf maakte 202,6 miljard won (151,8 miljoen euro) winst op een omzet van 14,9 biljoen won, blijkt woensdag uit de cijfers over het derde kwartaal.

LG verkocht 16,8 miljoen smartphones, veertig procent meer dan vorig jaar. Het operationeel resultaat van LG verdubbelde in de verslagperiode naar 461,3 miljard won. De mobiele tak van LG was goed voor 167 miljard won winst, meer dan de opbrengst uit televisieverkopen.

Zowel het vlaggenschip G3 als de goedkopere L-serie deed het goed. LG boekte succes met zijn strategie om de luxe G-serie in rijke landen aan de man te brengen en de L-serie in opkomende markten te slijten.

Waar LG floreert, heeft landgenoot Samsung het moeilijker met zijn smartphonetak. Dat bedrijf publiceert donderdag naar verwachting een operationele winst van twee biljoen won in die divisie, nog geen derde van de operationele winst in het derde kwartaal van vorig jaar.

Schultz boekt tussenoverwinning over snelheid A13

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft een tussenoverwinning geboekt in de strijd om snelheidsverhoging op de A13 bij Rotterdam-Overschie. De Raad van State bepaalde woensdag dat het aantal decibel dat de snelweg produceert structureel hoger mag zijn dan de berekende geluidsproductie.

Volgens de hoogste bestuursrechter mag bij een snelweg standaard maximaal anderhalve decibel extra geluid worden toegestaan. Hiermee gaat de raad in tegen de rechtbank in Rotterdam, die vorig jaar oordeelde dat de hoeveelheid geluid slechts incidenteel hoger mag zijn.

De rechtbank oordeelde eveneens dat sprake was van te veel luchtverontreiniging als de snelheid op de A13 zou worden verhoogd. Om deze twee redenen moest Schultz de door haar gewenste snelheidsverhoging naar 100 kilometer per uur op de A13 intrekken.

De minister verlaagde de snelheid naar 80 kilometer per uur, maar wilde van de hoogste bestuursrechter nog wel een oordeel over de berekening van de geluidsoverlast. Bij komende zaken kan ze zich nu op dit oordeel beroepen.

Schultz houdt de snelheid op de A13 voorlopig op 80 kilometer per uur, zo werd tijdens de zitting bij de Raad van State duidelijk. Als de vernieuwde A4 tussen Delft en Schiedam volgend jaar in gebruik wordt genomen, komt er een nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit op de A13. Op basis van dat onderzoek wordt besloten of de snelheid alsnog wordt verhoogd.

"Doelpunt een beloning voor Balotelli"

Mario Balotelli heeft zich dinsdagavond van zijn goede kant laten zien. Hij was trefzeker namens Liverpool in de League Cup tegen Swansea City. De Italiaanse spits ligt al weken onder vuur in Engeland. Hij krijgt veel kritiek over zijn spel op de Engelse velden sinds zijn overstap van AC Milan naar Liverpool.

Zeven minuten na zijn invalbeurt tegen Swansea tekende Balotelli voor de gelijkmaker. Volgens assistent-manager Colin Pascoe was dat “een beloning voor zijn harde werken”.

Balotelli had lichte klachten en werd uit voorzorg aan de kant gehouden tegen Swansea. “Hij voelde iets in zijn knie. Maar zoals je hebt kunnen zien kwam hij erin en zag het er prima uit”, aldus de assistent van Brendan Rodgers op de persconferentie.

Marvin Emnes had Swansea na ruim een uur spelen op voorsprong geschoten. Vier minuten voor tijd maakte Balotelli gelijk. “Mario werkt hard op de trainingen en wordt nu beloond met deze goal. Hij is een enorm talent en het is fantastisch voor hem dat hij nu scoort.”

“We kwamen ongelukkig op achterstand”, gaat Pascoe verder. “We speelden misschien wel het beste voetbal van het hele seizoen. We toonden karakter en wonnen uiteindelijk. Je krijgt altijd kansen als je speelt op de manier waarop wij dat deden.”

De winnende werd uiteindelijk in blessuretijd gemaakt door Dejan Lovren. Swansea stond toen al met tien man na een rode kaart voor Federico Fernandez na een overtreding op Philippe Coutinho. “Ik vond het geen rode kaart. Het was ongelukkig, ze gleden allebei uit”, aldus Swansea-manager Garry Monk.

Oud-PSV'er Ingesson (46) overleden

Oud-PSV'er Klas Ingesson is op 46-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse club IF Elfsborg, waar hij tot voor kort trainer was. De Zweed leed sinds 2009 aan leukemie. In het seizoen 1993-1994 speelde Ingesson in Eindhoven.

De voormalige middenvelder was actief op het EK van 1992 en de WK's van 1990 en 1994. Op dat laatste toernooi veroverde hij met Zweden een bronzen medaille. Ingesson speelde in totaal 57 interlands.

Dying Light zegt PS3 + Xbox 360 vaarwel

Het lukt Techland niet om Dying Light lekker te laten draaien op PlayStation 3 of Xbox 360. Deze versies zijn dus geannuleerd. Dying Light komt nu alleen uit op PlayStation 4, Xbox One en pc op 30 januari 2015.

Dit bericht staat op de Facebookpagina van Dying Light:
Dear Gamers,
As you probably know, we’re wrapping up the development of Dying Light, our biggest and most ambitious project to date. We spent the last three years making sure that all the features of our game add up to create a truly next-gen experience.

Much of this “next-gen feel” is tightly connected to the technological side of Dying Light. For instance, up to 200,000 objects can be displayed in the game at once. Add to this our use of realistic, physics-based lighting technology and you really start to push the next-gen systems to the limits. Features like these along with our core gameplay pillars – such as the player-empowering Natural Movement, threefold character development system, and vast open world – are all an inherent part of how Dying Light plays. However, combining all of these into one fluid experience is only possible on technologically advanced platforms.

Therefore, after thorough internal testing, we have come to the conclusion that we have no choice but to leave past-gen systems behind and release Dying Light exclusively on the next-gen consoles and PC. Put simply, older consoles just couldn’t run the game and stay true to the core vision of Dying Light at the same time.

To ensure you enjoy Dying Light as much as we would like you to, we chose to release it without any compromises on the three strongest systems available. Thanks to this, you’ll get the full and best experience regardless of the platform you play on.

We hope you understand the hard choice we’ve had to make. With the launch just around the corner, we can’t wait to show you Dying Light in the state it was meant to be. We’re looking forward to your reactions and impressions as we release the game in January 2015.

Gezinnen aardbevingsgebied non-stop gefilmd

Twee gezinnen in het aardbevingsgebied in Groningen worden twee jaar lang de hele dag gevolgd voor een documentaire over de gevolgen van aardschokken in het gebied. Dat meldt producent Dutch Broadcasting Company woensdag.

De documentaire gaat De Stille Beving heten en moet in 2016 uitkomen. Het is een samenwerkingsproject van Nieuwsuur, het NOS Journaal en RTV Noord.

De gezinnen wonen in Bedum en Middelstum. Er worden 32 camera's opgehangen. Naast de camera's worden in de woningen trillingsmeters geïnstalleerd die de kracht van de beving weergeven.

Vindt in het gebied een aardbeving plaats, dan worden beelden van de camera's meteen uitgezonden op RTV Noord, meldt de zender. In een interview met de zender zegt een van de deelnemers dat 'het verhaal verteld moet worden'. "We worden hier geleefd."

De NOS meldt woensdag dat de Tweede Kamer opnieuw bewoners uit het aardbevingsgebied wil horen. PvdA, CDA, GroenLinks, SP en D66 willen weten hoe de klachten van mensen worden afgehandeld.

Volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zijn inmiddels 21 duizend klachten afgehandeld. Dat zijn doorgaans minder complexe gevallen. In totaal is zo'n 1,2 miljard euro beschikbaar om bewoners te compenseren voor schade.

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. "Mensen in het gebied moeten een toekomst kunnen opbouwen."

Zeldzame paddenstoel duikt op in Flevoland

Het was goed zoeken, maar tussen gevallen bladeren in het Spijkbos in Flevoland is een zeldzame paddenstoel gevonden. Het gaat om de zogenoemde borstelige aardtong, meldt de website natuurbericht.nl woensdag.

De paddenstoel werd slechts een keer eerder in Nederland gezien, aldus de website. Dat was in 2005, in de buurt van het Noord-Hollandse Petten.

De borstelige aardtong wordt vaak niet groter dan vier tot vijf centimeter. Met moeite bereikt hij af en toe de tien centimeter. Aardtongen komen vaak pas laat in de herfst als zwartbruine knotsjes uit de grond. Het bekendere broertje van de borstelige aardtong, de ruige aardtong, wordt vaak gezien in mosrijk gebied in duinen.

Tientallen tips over gedumpte baby in vuilcontainer

De politie heeft dinsdagavond 33 tips gekregen over de baby die zaterdagnacht in een Amsterdamse vuilcontainer werd gevonden. Het programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak. In de uitzending bleek onder meer dat de baby, een meisje, een grote pigmentvlek op haar billen heeft.

Het meisje, dat een lichtgetinte huidskleur heeft, was tussen de tien en twintig dagen oud toen ze in een plastic zak werd achtergelaten in de container aan de Fritz Conijnstraat. Het kind heeft een afwijking aan haar ringvingers. Die staan krom. Tot ze werd gedumpt is ze goed verzorgd. Ze heeft waarschijnlijk ook een hielprik gehad, want ze had een krasje en een pleister op haar voet.

De politie zegt verder niets over de inhoud van de tips. Het meisje maakt het inmiddels goed. Ze is ondergebracht bij een pleeggezin.

Wielercontract voor winnaar Topcompetitie

De nieuwe wielerploeg Roompot/Orange Cycling gaat een profcontract aanbieden aan de winnaar van de zogenaamde Topcompetitie, mocht die reeks wedstrijden inderdaad terugkeren op de kalender voor amateurwielrenners.

In 2004 werd de Topcompetitie voor het laatst gehouden, maar er zijn plannen om de serie wedstrijden nieuw leven in te blazen. De winnaar zou dan kunnen rekenen op een contract bij de Nederlandse wielerploeg.

"Als je de Topcompetitie wint, kun je echt wel een potje fietsen", zei ploegleider Michael Boogerd. "Door de winnaar een contract aan te bieden, ondersteunen wij dit project, ook omdat het prima past in de filosofie van Roompot/Orange Cycling om talentvolle renners uit eigen land verder te helpen in hun ontwikkeling."

Doden door aardverschuiving Sri Lanka

Een aardverschuiving in Sri Lanka heeft aan zeker tien mensen het leven gekost. Meer dan 250 mensen worden vermist. Dat heeft de Sri Lankaanse rampendienst woensdag gezegd.

Tientallen arbeiderswoningen in het district Badulla, in het midden van het land, werden bedolven door de modderstroom, die veroorzaakt werd door aanhoudende moessonregens.

Het leger is ingezet om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers.

Titelhouder San Antonio begint NBA-seizoen met zege

San Antonio Spurs is dinsdag met een kleine overwinning aan het nieuwe NBA-seizoen begonnen. De titelhouder was in eigen huis met 101-100 te sterk voor Dallas Mavericks. Ruim een minuut voor tijd had Dallas nog twee punten voorsprong, maar door een driepunter van Tony Parker kwamen de Spurs met de schrik vrij.

Parker maakte 23 punten, drie meer dan zijn teamgenoot Manu Ginobili. Bij de bezoekers uit Dallas zorgde Monta Ellis voor 26 punten. Dirk Nowitzki bleef steken op achttien.

Kobe Bryant kon zijn rentree bij Los Angeles Lakers niet opluisteren met een zege. De Lakers dolven het onderspit tegen Houston Rockets met 108-90. Bryant, die bijna het gehele vorige seizoen miste door blessures, tekende voor negentien punten. Topscorer was Houston-speler James Harden met 32 punten.

New Orleans Pelicans wonnen op de openingsavond met 101-84 van Orlando Magic. Anthony Davis blonk met 26 punten uit aan de zijde van New Orleans.

Opnieuw meer asielaanvragen door Syriërs

Het aantal asielzoekers in Nederland is opnieuw gestegen. Afgelopen maand steeg het aantal asielaanvragen met zevenhonderd tot 2900. De stijging wordt met name veroorzaakt door het toegenomen aantal asielzoekers uit Syrië. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

In augustus vroegen nog 2200 mensen asiel aan in Nederland. Volgens Teeven deden de afgelopen maand ook meer staatloze asielzoekers een aanvraag. Het gaat daarbij vooral om staatloze Palestijnen uit Syrië. "Het aandeel Syrische asielzoekers is hiermee toegenomen en zij vormen meer dan de helft van de asielinstroom", aldus de bewindsman.

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend over het asielbeleid.

Coalitie wil verhuurdersheffing deels afschaffen

De VVD en PvdA willen de verhuurdersheffing na een jaar weer afschaffen voor de bouw van nieuwe huurwoningen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor investeerders en woningmaatschappijen om nieuwe huurwoningen te bouwen. Voor duurdere huurwoningen moet het puntenstelsel niet meer gelden. Deze plannen presenteren de twee coalitiepartijen woensdag in het Kamerdebat over de begroting Wonen, melden partijleden woensdag tegen de NOS.

Met het plan moeten de wachtlijsten voor huurwoningen worden teruggedrongen. Vooral voor starters en jongeren is het moeilijk om een woning te vinden. "De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn nog steeds te lang", zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

De verhuurdersheffing werd 1 januari ingevoerd. Investeerders met meer dan tien huurwoningen waarvan de huur niet hoger is dan ongeveer zevenhonderd euro per maand moeten een heffing betalen. Dit jaar is de verhuurdersheffing 0,381 procent.

Om woningcorporaties de mogelijkheid te geven om betaalbare woningen tot zeshonderd euro per maand te bouwen worden zij nu voor die bouw vrijgesteld van de verhuurdersheffing. Het kabinet hoopte eerder met deze heffing ongeveer 1,7 miljard euro op te halen.

Als investeerders niet meer hoeven te betalen voor de heffing wordt het aantrekkelijker om te bouwen, aldus de coalitiepartijen. "Het is een enorme prikkel. Het is toch een winst van twee maanden huur", aldus Kamerlid Monasch, die verwacht dat in de komende jaren duizenden woningen kunnen worden gebouwd.

De VVD wil dat het puntenstelsel niet meer geldt voor duurdere huurwoningen in bestaande kantoorpanden. Het puntensysteem bepaalt nu nog hoeveel huur mag worden gevraagd. "In zo'n studio zit heel veel luxe, zoals bijvoorbeeld een strijkservice. Als je daar het puntenstelsel op los laat, kun je geen fatsoenlijke huur meer vragen", aldus VVD-Kamerlid Roald Van der Linde.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) kan zich iets bij de plannen voorstellen, zei hij op NPO Radio 1. "We kennen in Nederland al vrijstellingen. Het idee is niet vreemd. Omdat de laatste tijd vooral dure woningen zijn gebouwd kan ik me echt iets voorstellen om een prikkel te geven aan de bouw van nieuwbouw van betaalbare woningen."

De SP is blij met het voorstel van de coalitiepartijen. "Goed plan, VVD-PvdA stemden in september nog tegen ons voorstel", aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut op Twitter. Ze vraagt zich af welk deel van het geld dat zo overblijft in woningen wordt geïnvesteerd. Ook SP-leider Emile Roemer laat zich positief uit over het plan. "Beter laat dan nooit."

PvdA-senator Adri Duivesteijn uitte vorig jaar flinke kritiek op de verhuurdersheffing. Hij noemde het plan 'onvoldoende doordacht' en dreigde het Woonakkoord te blokkeren.

Royals dwingen beslissende wedstrijd af

De honkballers van Kansas City Royals hebben een beslissende zevende wedstrijd in de World Series afgedwongen. De Royals waren dinsdag in eigen huis overtuigend met 10-0 te sterk voor San Francisco Giants. Daardoor is de stand in de best-of-sevenserie 3-3 en valt komende nacht de beslissing in Kansas.

De thuisclub maakte in de tweede inning het verschil door liefst zeven punten te scoren. In het vervolg werd langzaam meer afstand genomen. Mike Moustakas was met onder meer een homerun het succesvolst. Dat de Giants geen enkel punt wisten te maken was vooral te danken aan pitcher Yordano Ventura, die nauwelijks iets weggaf.

Kansas jaagt na 1985 op zijn tweede titel. San Francisco was in 2010 en 2012 de beste in de World Series.

Wijnaldum: "Toe aan nieuwe stap"

Georginio Wijnaldum hoopt na dit seizoen op een transfer naar een grote competitie in Europa. De aanvoerder van PSV wil eerst nog kampioen worden met de Brabanders.

PSV wilde Wijnaldum (23) afgelopen zomer niet laten gaan ondanks buitenlandse interesse. De Rotterdammer veroverde gedurende het WK in Brazilië een basisplaats bij het Nederlands elftal en trok daarmee de aandacht van andere clubs. De veertienvoudig international wil na dit seizoen graag zijn geluk beproeven in het buitenland.

"Komende zomer zou een mooi moment zijn om een volgende stap te maken", zegt Wijnaldum tegen De Telegraaf. "PSV weet ook wel dat ik zo goed als toe ben aan een nieuwe stap. Ik heb de leeftijd ervoor. Ik wil niet te oud naar het buitenland, want ik wil daar ook een paar jaar spelen. Hoe later je gaat, hoe korter je carrière in het buitenland wordt."

"Eerst wil ik kampioen worden met PSV. Daar vecht ik keihard voor", aldus de ex-Feyenoorder, die tot nu toe 41 keer scoorde in 123 officiële duels voor PSV. "Als een club goed voor je geweest is en altijd voor je klaar heeft gestaan, dan voel ik me verplicht iets terug te doen voor die club. Daarom wil ik niet transfervrij weg."

Wijnaldum staat nog tot medio 2018 onder contract bij PSV. De Eindhovenaren namen de aanvallende middenvelder in de zomer van 2011 voor vijf miljoen euro over van Feyenoord. Wijnaldum groeide sindsdien uit tot aanvoerder van de huidige koploper in de Eredivisie. PSV speelt woensdag in de KNVB Beker tegen Almere City.

Debutant Zivkovic: "Lang op moeten wachten"

Richairo Zivkovic maakte dinsdagavond zijn langverwachte debuut in de hoofdmacht van Ajax. Hij luisterde zijn eerste officiële duel op met een doelpunt.

Van basisklant bij FC Groningen naar speler van het tweede elftal bij Ajax. Zivkovic had zich heel wat anders voorgesteld van zijn droomtransfer. De miljoenenaanwinst van de Amsterdammers is gehaald voor de toekomst. "Alles wat hij nu speelt is mooi meegenomen", zei Frank de Boer dinsdag nog.

Zivkovic had het bijzonder lasting in zijn eerste maanden bij Ajax. Dat hij bij Jong Ajax in de Jupiler League moest spelen stond hem niet aan. Een paar weken geleden ging de knop om. Met zijn debuut tegen SV Urk in de KNVB Beker als gevolg.

"Ik heb lang op mijn debuut moeten wachten, maar het is mooi dat ik die nu gemaakt heb. Ik vond dat ik af en toe nog wel wat slordig was, maar ik ben natuurlijk wel blij met mijn goal", zei de talentvolle spits na de 4-0 overwinning op de amateurs van Urk tegen FOX Sports.

De pas 18-jarige goaltjesdief erkent het moeilijk te hebben gehad bij zijn start in Amsterdam. "Vooral in het begin. Je bent jong en je wilt gewoon spelen, ook al was dat niet zo afgesproken. Maar op een gegeven moment heb ik me over de teleurstelling heen gezet en begon ik te scoren. Je moet je daar gewoon overheen zetten, anders ontwikkel je jezelf niet", stelt Zivkovic. "Als je met tegenzin bij Jong Ajax gaat voetballen, moet je alleen maar langer op je kans wachten."

KLM ziet operationele winst met kwart dalen

KLM heeft een zwaar kwartaal achter de rug, waarin de operationele winst met een kwart is gedaald. De verdiensten voor aftrek van belasting kwamen daardoor uit op 265 miljoen euro, zo maakte moederbedrijf Air France-KLM woensdag bekend. De Franse tak van het bedrijf leed zelfs een operationeel verlies van 21 miljoen euro.

Door de rode cijfers bij Air France komt de operationele winst van het totale bedrijf tussen juli en september uit op 247 miljoen euro. Dat is ruim zestig procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het grootste deel van die terugval is te wijten aan de recente pilotenstaking bij de Franse dochter.

De werkonderbreking, die twee weken duurde, kost Air France-KLM in totaal 330 miljoen euro aan operationele winst, zo meldt het bedrijf. Onder de streep houdt de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij ongeveer een derde minder over dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De nettowinst daalde naar honderd miljoen euro.

Ook de omzet van Air France-KLM had stevig te lijden onder de stakingen. De inkomsten van de totale groep daalden met een kleine zeven procent naar 6,7 miljard euro. Die daling was overigens vooral zichtbaar bij Air France, aangezien de omzet van KLM slechts met 1,8 procent daalde naar een kleine 2,8 miljard euro.

'NVWA speelde gevaarlijk spel met besmet vlees'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had consumenten moeten waarschuwen dat een partij rundvlees mogelijk besmet was met miltvuur. De partij werd weliswaar uit de supermarkt gehaald, maar consumenten werd niet gevraagd het vlees weg te gooien of terug te brengen. Dat had wel gemoeten, schrijft voedselwaakhond Foodwatch woensdag.

Het vlees was afkomstig uit Polen en bestond uit diverse karkasdelen. Twee van die karkassen kwamen van een Slowaakse veehouderij waar miltvuur werd vastgesteld. Het vlees werd aan negentien bedrijven in Nederland geleverd.

Hoewel de kans klein is dat een mens ziek wordt van de bacterie, vindt Foodwatch dat de NVWA een 'gevaarlijk spelletje' heeft gespeeld. "De NVWA zou altijd uit voorzorg moeten handelen en consumenten moeten oproepen het vlees terug te brengen of weg te gooien."

Foodwatch heeft een Wob-verzoek ingediend om bij de NVWA de namen van producten waar mogelijk besmet rundvlees in zit op te vragen. Volgens Foodwatch heeft de consument het recht te weten welke produceten riskant zijn.

Miltvuur kan zonder behandeling voor een mens dodelijk zijn. Mensen kunnen de bacterie krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees.

Reuzenschildpadden Galapagos voor uitsterven behoed

Een reuzenschildpadsoort op de Galapagos-eilanden is dankzij een decennialang programma van herintroductie voor uitsterven behoed. Waar er rond 1960 op het eiland Española nog maar vijftien individuen over waren, zijn er inmiddels zo'n duizend. Daarmee is de populatie weer gezond, aldus wetenschappers in een artikel in PLOS One.

De schildpadden, van de soort Chelonoidis hoodensis, belandden op de rand van uitsterven door de introductie van geiten op Española in de negentiende eeuw. Die dieren vraten het hele eiland kaal, waardoor er nauwelijks voedsel overbleef voor de schildpadden. De reuzenschildpadden kunnen ruim 250 kilo en meer dan honderd jaar oud worden.

Een van de auteurs van het artikel, James Gibbs, sprak tegen de BBC van 'een van die zeldzame voorbeelden van een waarlijk succesverhaal voor natuurbehoud'. "We hebben iets behoed voor uitsterven en nu zorgt het letterlijk voor zichzelf."

In 2012 kwam er nog somberder reuzenschildpaddennieuws van de Galapagos. In dat jaar overleed Lonesome George, de laatste van de ondersoort reuzenschildpadden die het eiland Pinta bevolkten.

De Galapagos vormen een eilandengroep in de Stille Oceaan die beroemd is geworden door het bezoek van de natuurvorser Charles Darwin. Zijn waarnemingen op de eilanden droegen bij aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie.

Berdych naar derde ronde in Parijs

Tennisser Tomas Berdych heeft dinsdag de derde ronde van het masterstoernooi in Parijs bereikt. De Tsjech, als vijfde geplaatst in de Franse hoofdstad, had twee uur en 21 minuten nodig om de thuisspelende Adrian Mannarino van zich af te schudden: 6-4, 6-7 (3) en 6-2. Voor Berdych is de zege een flinke stap op weg naar plaatsing voor de ATP World Tour Finals in Londen.

Eerder op de dag had Novak Djokovic zijn eerste partij gespeeld sinds hij vorige week vader werd van een zoon. De nummer één van de wereld zette de Duitser Philipp Kohlschreiber met 6-3 en 6-4 opzij.

Gilles Simon (15) ging in de tweede ronde onderuit. De Fransman moest na een kleine twee uur zijn meedere erkennen in Fernando Verdasco. Het werd 6-3, 3-6 en 6-4 voor de Fransman.

Woensdag komen meer spelers in actie die nog in de race zijn voor het eindejaarstoernooi in Londen. Milos Raonic, David Ferrer, Andy Murray, Grigor Dimitrov en Kei Nishikori spelen dan hun tweederondepartijen.

Stevige winst voor Nikkei

De effectenbeurs in Tokio is woensdag met een stevige winst geëindigd. Een sterkere dan verwachte toename van de industriële productie in Japan en de overtuigende koerswinsten op Wall Street zorgden voor optimisme onder beleggers. De Nikkei sloot 1,5 procent in de plus op 15.553,91 punten en bereikte daarmee het hoogste niveau in 3 weken.

Honda daalde 0,1 procent. Het Japanse autoconcern denkt dat de winst in het lopende boekjaar lager zal uitkomen dan eerder gedacht, door zwakkere verkopen in China en Japan. In Japan heeft het bedrijf last van een btw-verhoging en terugroepacties. Het Japanse effectenhuis Nomura klom daarentegen 4,4 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Op de andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten werden eveneens overwegend mooie winsten geboekt. De Hang Seng-index in Hongkong won 1,2 procent en in Seoul steeg de Kospi 1,8 procent. De All Ordinaries in Sydney bleef achter met een min van 0,1 procent.

Stevige winst voor Nikkei
Stevige winst voor Nikkei (Foto: ANP)

'AIVD moet Nederlandse luchtvaart meer helpen'

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zouden actief moeten zoeken naar informatie op routes waarop Nederlandse vliegtuigmaatschappijen vliegen. Dat heeft voorzitter van de European Cockpit Association (ECA) Nico Voorbach dinsdagavond gezegd in Nieuwsuur.

Voor rampvlucht MH17 van Malaysia Airlines en de KLM waren de beide luchtvaartmaatschappijen volgens Voorbach niet goed genoeg geïnformeerd. Andere maatschappijen meden juist het gebied boven Oekraïne waar de vlucht neerstortte. "Grote landen hebben grote veiligheidsdiensten die onderzoek kunnen doen naar de hele wereld wat wel en wat niet veilig is en andere landen moeten het met minder doen", stelt Voorbach.

De ECA wil daarom ook dat die informatie wordt gedeeld. "Zodat kleine landen, kleine luchtvaartmaatschappijen dezelfde risicoanalyse kunnen maken over een gebied."

Verder stelt Voorbach dat de AIVD en MIVD niet structureel informatie uitwisselen met de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. "Ik begrijp dat dat niet automatisch gebeurt. Wel kunnen er vragen gesteld worden aan diensten. Maar de AIVD of MIVD zoeken dus niet actief naar informatie op routes waar bijvoorbeeld KLM, Arke of Transavia vliegt."

Een Nederlands vliegtuig is volgens Voorbach echter Nederlands grondgebied. "Ik denk dat ze dat moeten doen. Dat ze actief moeten zoeken voor het beschermen van het Nederlandse grondgebied. En een vliegtuig waar ook ter wereld het vliegt is Nederlands grondgebied. Ik denk dat dat een vraag voor de politiek is."

Obama: niet weglopen van strijd tegen ebola

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat de Verenigde Staten zich niet kunnen onttrekken aan de strijd tegen ebola, 'omdat andere landen kijken wat wij doen'.

"Als er geen robuust internationaal antwoord komt in West-Afrika, brengen wij onszelf in gevaar", zei Obama. Hij noemde het belangrijk dat mensen die bereid en in staat zijn om daar te gaan helpen, 'geloofd, bedankt en gesteund worden'. Als zij in de VS terugkeren moeten zij niet plompverloren geïsoleerd worden, maar op een 'zorgvuldige wijze gebaseerd op wetenschap' gemonitord.

"Wij willen onze gezondheidswerkers niet ontmoedigen om naar het front te gaan", zei Obama.

Er is in de VS geen eenduidig beleid om verspreiding van ebola in het land tegen te gaan. Staten volgen allemaal hun eigen beleid, soms lijnrecht tegen de aanbevelingen van Obama in. Waar gezondheidsautoriteiten quarantaine als sterk overdreven en onwetenschappelijk bestempelen, vragen burgers zich af of hun gezondheid niet nodeloos op het spel wordt gezet.

Gezondheidsdienst CDC adviseert sinds maandag wel 21 dagen isolatie en reisbeperkingen voor mensen met een hoog risico op ebola, bijvoorbeeld een verpleegkundige die zich bij de behandeling van een ebolapatiënt in Guinee heeft geprikt aan een naald, ook als zij geen ziekteverschijnselen hebben. Maar het staat de autoriteiten in de afzonderlijke staten vrij om strengere maatregelen te treffen, zoals de gouverneurs van New York en New Jersey hebben gedaan.

Ook het Amerikaanse leger wil dat alle militairen die hebben deelgenomen aan ebolabestrijdingsmissies in West-Afrika drie weken in afzondering worden gehouden. Het gaat nu om een paar honderd militairen, maar dat kunnen er op korte termijn 3900 worden. De militairen bieden logistieke en andere ondersteuning, maar geen van hen zal waarschijnlijk in contact komen met ebolapatiënten.

Een verpleegster die tot afgrijzen van sommigen met het vliegtuig van Dallas naar Cleveland reisde nadat zij door haar stervende patiënt met ebola was besmet, is dinsdag uit de isolatieafdeling van een ziekenhuis ontslagen. Alleen al in de staat Ohio worden 163 mensen die met verpleegster Amber Vinson in contact waren geweest gevolgd om te zien of zij niet ziek worden.

Vinson liep de besmetting op ofschoon zij bij de behandeling van de patiënt beschermende kleding droeg. Een woordvoerder van Emory University Hospital bevestigde dat Vinson is behandeld met bloedplasma van een man die een ebolabesmetting heeft overleefd.

Verzet tegen aanblijven president Burkina Faso

De politie in de hoofdstad van Burkina Faso heeft dinsdag traangas gebruikt om een demonstratie van de oppositie te verspreiden. De demonstranten protesteerden tegen plannen om het voor president Blaise Compaoré mogelijk te maken om nog langer aan te blijven.

Compaoré is al sinds 1987 in het Afrikaanse land aan de macht. Volgens de bestaande regels mag hij niet nog een termijn vervullen als zijn huidige termijn volgend jaar afloopt. Maar het parlement stemt donderdag over een grondwetswijziging. Als het voorstel met een drievierde meerderheid wordt aangenomen kan de grondwet zo gewijzigd worden, bij een eenvoudige meerderheid moet een referendum worden uitgeschreven.

Oppositieleiders hebben aangekondigd donderdag te willen verhinderen dat parlementsleden naar de vergadering kunnen komen.

EHRM: Naaktlopen is geen mensenrecht

Naaktlopen in het openbaar is geen burgerrecht. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door een Brit die steeds maar in de kraag wordt gevat omdat hij het liefst zonder kleren door het openbare leven gaat.

De juridische problemen waarin de 55-jarige ex-marinier Stephen Gough steeds in verzeild raakt zijn volgens het hof het gevolg van gedragingen die 'verontrustend en moreel en anderszins aanstootgevend' zijn voor andere mensen, zegt het hof.

Gough is twee keer van noord naar zuid door Groot-Brittannië gewandeld, maar zijn tochten worden regelmatig onderbroken door arrestatie, voorgeleiding en gevangenisstraf. Hij is meerdere keren opgepakt en veroordeeld omdat hij ook in adamskostuum in gerechtsgebouwen of vliegtuigen verscheen. Tussen 2003 en 2012 werd hij meer dan dertig keer in Schotland ingerekend en tussen mei 2006 en oktober 2012 bracht hij meer dan zes jaar door in detentie.

"Zijn gevangenschap was het gevolg van zijn herhaalde overtreding van de strafwet, in het volle besef van de consequenties, door gedrag dat inging tegen de normen van aanvaard publiek gedrag in een moderne democratische samenleving", aldus het hof.

Gough reageerde teleurgesteld op het arrest, maar zei: "Ik kan niet anders dan er mee doorgaan."

Star Wars Battlefront kan volgend jaar als kerstkado

Wie een gamende Star Wars-fan in de familie heeft en niet weet wat te kopen als kerstkado, wordt door Electronic Arts voor volgend jaar op zijn wenken bediend. De studio heeft namelijk via Twitter bekendgemaakt dat Star Wars Battlefront tijdens de kerstperiode van 2015 wordt uitgebracht.

In de game, een reboot van het spel dat in 2004 werd uitgebracht, kun je fictieve veldslagen uitvoeren binnen het grote en welbekende Star Wars-universum. Star Wars Battlefront komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

May the force be with you volgend jaar kerst.

Releasedatum en opvolger voor Battlefield Hardline

Gamestudio Electronic Arts heeft de nieuwe releasedatum bekendgemaakt voor hun shooter Battlefield Hardline. De game, die oorspronkelijk vorige week zou uitkomen, ligt nu vanaf 19 maart 2015 in de winkels voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Naast de nieuwe releasedatum voor de eerstvolgende Battlefield-game heeft EA ook alvast de release van de opvolger aangekondigd. Zonder dat er verder details over de opvolger zijn bekendgemaakt heeft de uitgever gezegd dat de opvolger van Battlefield Hardline eind 2016 in de winkels moet liggen.

Als we de grote boze geruchtenmachine mogen geloven gaat deze nieuwe titel Battlefield 5 heten, waarmee het weer verder gaat op de genummerde titels binnen de serie. De ontwikkelstudio zou ook weer terug naar het oude gaan. Waar Battlefield Hardline voor het eerst aan Visceral Games is uitbesteed, zou Battlefield 5 weer gewoon door het Zweedse DICE worden gemaakt.

Battlefield Hardline (Foto: Electronic Arts)

Boer zoekt pc en consoles

Aanstaande donderdag is de release van Farming Simulator 15 voor pc, dus vrij logisch dat er een launchtrailer is uitgekomen om ons de digitale wapens neer te leggen, de digitale rubberen laarzen aan te trekken en in alle landelijkheid eens een boer te zijn.

De vorige versie is wereldwijd drie miljoen keer verkocht, dus Farming Simulator 15 wil het nog eens dunnetjes over doen met nieuwe graphics, een nieuwe physics engine en veel nieuwe features. Dus wil je eens op een grote Deutz Fahr zitten, maar ben je bang voor modder, dan kun je jezelf digitaal uitleven op het boerenland.

Farming Simulator 15 is verkrijgbaar op 30 oktober voor pc en begin 2015 voor de consoles.

Minder huwelijksmigratie bij Turken en Marokkanen

Het aantal Turkse en Marokkaanse Nederlanders dat met een man of vrouw uit het land van herkomst trouwt is de afgelopen jaren fors gedaald. De daling was tussen 2004 en 2007 het grootst, maar zette daarna niet door. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau over huwelijksmigranten.

Van de Turkse Nederlanders die in 2012 trouwden, deed vijftien procent dat een huwelijksmigrant. In 2001 was dat nog bijna zestig procent. Van de Marokkaanse Nederlanders trouwde dertien jaar geleden 55 procent met een partner uit Marokko. Dat liep terug naar twaalf procent in 2012.

De daling wordt onder meer veroorzaakt door wetswijzigingen over de leeftijdseis in 2004 en de inkomenseis in 2006. Maar ook daarvoor daalde de huwelijksmigratie al. Dat kwam onder meer door een groter aanbod van Turkse en Marokkaanse partners in Nederland, negatieve ervaringen van eerdere huwelijksmigranten en zwakkere banden met het herkomstland en de familie daar.

De meeste huwelijksmigranten komen naast uit Turkije en Marokko uit de voormalige Sovjet-Unie, Thailand en Irak. EU-migranten zijn buiten beschouwing gelaten. Zeventig procent van de huwelijksmigranten is vrouw. Vooral autochtone mannen gaan migratiehuwelijken aan met vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

Huwelijksmigranten vinden maar moeilijk werk. Degenen die werken hebben meestal geen baan die aansluit bij hun opleiding en ervaring in hun land van herkomst. Hoogopgeleide migranten zijn vaak teleurgesteld in wat Nederland hun te bieden heeft. Vrouwelijke huwelijksmigranten hebben sowieso niet vaak een baan. Ze storten zich daarom, soms noodgedwongen, op het moederschap.

Bij huwelijksmigranten bestaat bovendien een groter risico op huiselijk geweld, zo bleek ook nog uit het onderzoek. Er zijn geen cijfers van, maar de afhankelijkheidsrelatie die ze met hun partner hebben speelt daar een belangrijke rol bij.

Ook Force India had race VS bijna gemist

Na Caterham en Marussia had ook het Formule 1-team Force India bijna de Grand Prix van de Verenigde Staten gemist. Het team had nog een forse rekening bij motorenleverancier Mercedes openstaan, maar heeft deze nu voldaan.

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport moest de rekening voor 27 oktober voldaan zijn. Nu het team van Vijay Mallya het bedrag voldaan heeft is het Mercedes dat nieuwe krachtbronnen ter beschikking heeft gesteld. Samen met een aerodynamische update moet dit ervoor zorgen dat in de laatste drie races in het constructeurskampioenschap twintig punten goed worden gemaakt. De vijfde plaats in deze titelstrijd is goed voor een bedrag van 62 miljoen dollar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.