Schultz boekt tussenoverwinning over snelheid A13

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft een tussenoverwinning geboekt in de strijd om snelheidsverhoging op de A13 bij Rotterdam-Overschie. De Raad van State bepaalde woensdag dat het aantal decibel dat de snelweg produceert structureel hoger mag zijn dan de berekende geluidsproductie.

Volgens de hoogste bestuursrechter mag bij een snelweg standaard maximaal anderhalve decibel extra geluid worden toegestaan. Hiermee gaat de raad in tegen de rechtbank in Rotterdam, die vorig jaar oordeelde dat de hoeveelheid geluid slechts incidenteel hoger mag zijn.

De rechtbank oordeelde eveneens dat sprake was van te veel luchtverontreiniging als de snelheid op de A13 zou worden verhoogd. Om deze twee redenen moest Schultz de door haar gewenste snelheidsverhoging naar 100 kilometer per uur op de A13 intrekken.

De minister verlaagde de snelheid naar 80 kilometer per uur, maar wilde van de hoogste bestuursrechter nog wel een oordeel over de berekening van de geluidsoverlast. Bij komende zaken kan ze zich nu op dit oordeel beroepen.

Schultz houdt de snelheid op de A13 voorlopig op 80 kilometer per uur, zo werd tijdens de zitting bij de Raad van State duidelijk. Als de vernieuwde A4 tussen Delft en Schiedam volgend jaar in gebruik wordt genomen, komt er een nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit op de A13. Op basis van dat onderzoek wordt besloten of de snelheid alsnog wordt verhoogd.