'Nederlands paspoort ook zonder geboorteakte'

Het kabinet moet nagaan of de regels om een Nederlands paspoort aan te vragen kunnen worden versoepeld. D66, SP en ChristenUnie willen weten of het wel realistisch is om een geboorteakte en paspoort uit het land van herkomst te verlangen. VVD en PvdA staan daar niet afwijzend tegenover, zo bleek woensdag in de Tweede Kamer

Aanleiding voor de vraag van een ruime Kamermeerderheid om het huidige beleid te evalueren zijn duizenden asielzoekers die onder het generaal pardon vallen. Die kunnen op dit moment vaak geen paspoort krijgen omdat zij niet beschikken over de juiste papieren.

"Als we niets doet ontstaat er een steeds grotere groep van tweederangsburgers", betoogde D66-Kamerlid Gerard Schouw. Het overgrote deel van de 27.000 asielzoekers die in 2007 een generaal pardon kregen zal volgens het Kamerlid nu nooit Nederlander kunnen worden.

De zogenoemde 'pardonners' mogen na een verblijf van vijf jaar in Nederland een paspoort aanvragen, maar velen kunnen dat niet omdat ze hun identiteit officieel niet kunnen aantonen. De overheid eist een geboorteakte en paspoort uit het land van herkomst. Duizenden pardonners kunnen die documenten niet overleggen.

Volgens D66, SP en de ChristenUnie kan dat worden opgelost als de regels worden aangepast. Volgens de partijen hebben deze mensen de benodigde documenten vaak niet, juist omdat ze moesten vluchten. Een oplossing zou volgens de partijen kunnen zijn dat deze mensen zich alsnog een jaar lang moeten inspannen om aan deze documenten te komen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA lieten in het debat weten dat ze van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) willen weten of dit mogelijk is. VVD-Kamerlid Malik Azmani benadrukte echter dat de overheid wel écht moet weten wie zij registreert als Nederlander. "Het Nederlanderschap is niet iets wat je koopt bij de Albert Heijn."