FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 september 2014

Lampre stelt Ulissi na een race weer op non-actief

Lampre-Merida heeft Diego Ulissi na een wedstrijd weer op non-actief gezet. De 25-jarige renner, die eerder dit jaar tijdens de Giro d'Italia werd betrapt op dopinggebruik, reed dinsdag de Coppa Bernocchi. Na afloop van die koers kreeg Ulissi te horen dat hij zich moet verantwoorden voor de disciplinaire commissie van de UCI.

In lijn met de regels voor een geloofwaardige wielersport wordt Ulissi door zijn ploeg voorlopig niet opgesteld, laat Lampre weten. De Italiaanse ploeg hield hem na zijn positieve dopingtest ook al aan de kant, maar omdat het stil bleef aan de kant van de mondiale wielerbond besloot Lampre Ulissi dinsdag toch te laten fietsen.

A58 weer vrij na kettingbotsingen

De A58 is weer helemaal open. De ravage die dinsdagochtend op de weg ontstond door drie kettingbotsingen is opgeruimd en het wegdek is gerepareerd, laat Rijkswaterstaat weten.

Op de rijbaan richting Vlissingen was rond 16.30 uur al een rijstrook vrijgegeven en rond 21.00 uur volgde de tweede rijstrook. In de richting van Brabant was de weg echter tot 22.00 uur dicht. Op die weghelft gebeurden de ongelukken.

De ongelukken ontstonden rond 08.00 uur in dichte mist. Er waren in totaal 150 voertuigen bij betrokken. Twee mensen kwamen om het leven en 28 mensen raakten gewond. In de loop van volgende week wordt een bijeenkomst georganiseerd voor de betrokkenen bij de ongevallen, kondigde de veiligheidsregio aan.

Weggebruikers moeten ook de komende dagen rekening houden met mist, waarschuwt het KNMI. Vooral in het zuidwesten van het land kan het zicht teruglopen tot minder dan vijftig meter.

'Aanslag in Nederland onvermijdelijk'

De vraag is niet of, maar wanneer een aanslag in Nederland zal plaatsvinden. Dat heeft VVD-Kamerlid Han ten Broeke dinsdagavond in een discussiepanel over het conflict in Syrië gezegd.

"Dit is een realiteit waarmee wij moeten leren leven", zei Ten Broeke, woordvoerder buitenlandse zaken. "Wij moeten hier niet aan toegeven en laten zien dat wij bereid zijn onze manier van leven te verdedigen." Volgens het Kamerlid kan een aanslag zoals die bij het Joods Museum in Brussel in mei net zo goed in Amsterdam gebeuren.

Bij de discussie in de Balie in Amsterdam werd gesproken over de oorlog in Syrië en Irak, de inzet van chemische wapens een jaar geleden en de opmars van de Islamitische Staat IS. Volgens Ten Broeke werkt de strijd in de regio ook door 'in de binnensteden' van Nederland.

Wilders pleit voor anti-shariaverklaring

Als het aan Geert Wilders ligt, zijn alle Nederlanders afkomstig uit een Islamitisch land in de toekomst verplicht een anti-shariaverklaring te ondertekenen. Doe je dat niet, dan kan je de koffers pakken en mag men terug naar de zandbak van herkomst.

Dit is het tweede volstrekt onwerkbare en onzinnige voorstel van Wilders in een week tijd. Eerder doorbrak hij de prettige stilte door instanties te verplichten dat zwarte Piet geen andere kleur dan zwart mag hebben. Volgens zijn laatste voorstel zou zwarte Piet ook een anti-shariaverklaring moeten ondertekeningen, daar het volgens de overlevering een Moor betreft.

"Het is natuurlijk bedoeld en gericht op moslims, maar dat kan niet, want men staat niet als zodanig geregistreerd", weet het enig lid van de PVV te vertellen. "Met iedereen die een paspoort heeft uit een islamitisch land heb je ongeveer iedereen te pakken."

Wilders reageert op zijn typische en karakterstieke wijze op de Troonrede die koning bier vanmiddag afstak. Volgens Geert zullen extremistische islamieten niet onder de indruk zijn wanneer de koning rept over 'de haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten'. Er hadden naar het idee van absolute leider van de PVV iets van maatregelen bij moeten staan. Bovengenoemd voorstel zou een van deze maatregelen moeten zijn.

[CL] Uitslagen groepen A t/m D (16/09/2014)

De Champions League is weer begonnen. Er werden acht wedstrijden gespeeld. Ajax zal woensdag voor het eerst aantreden in deze editie van het miljoenenbal. In de Amsterdam ArenA is Paris St. Germain dan de tegenstander. In dit bericht vind je de uitslagen, standen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden van de gespeelde wedstrijden in de groepen A tot en met D. 

Groep A

Juventus (Ita) - Malmö FF (Zwe) 2-0
 59' Tévez 1-0
 90' Tévez 2-0

Olympiakos Piraeus (Gri) - Atlético Madrid (Spa) 3-2
 13' Masuaku 1-0
 31' Afellay 2-0 
 38' Mandzukic 2-1
 73' Mitroglou 3-1
 86' Griezmann 3-2 

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Juventus  2-0 
2 Olympiakos Piraeus  3-2 
3 Atlético Madrid  2-3 
4 Malmö FF  0-2 

Groep B

Liverpool (Eng) - Ludogorets (Bul) 2-1
 82' Balotelli 1-0
 90' Abalo 1-1
 90+3 Gerrard (pen) 2-1

Real Madrid (Spa) - FC Basel (Zwi) 5-1
 14' Suchý (e.d.) 1-0
 30' Bale 2-0
 31' Ronaldo 3-0
 36' Rodríguez 4-0
 38' Gonzalez 4-1
 79' Benzema 5-1

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Real Madrid  5-1 
2 Liverpool  2-1 
3 Ludogorets  1-2 
4 FC Basel  1-5 

Groep C

AS Monaco (Fra) - Bayer Leverkusen (Dui) 1-0
 61' Moutinho

Benfica (Por) - Zenit St. Petersburg (Rus) 0-2
 5' Hulk 0-1
 18' Artur (Benfica)
 22' Witsel 0-2

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Zenit St. Petersburg  2-0 
2 AC Monaco  1-0 
3 Bayer Leverkusen  0-1 
4 Benfica  0-2 

Groep D

Borussia Dortmund (Dui) - Arsenal (Eng) 2-0
 45+1' Immobile 1-0
 48' Aubameyang 2-0

Galatasaray (Tur) - Anderlecht (Bel) 1-1
 52' Praet 0-1
 90+1' Yilmaz 1-1

Stand

# Club Ges Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Borussia Dortmund  2-0 
2 Anderlecht  1-1 
= Galatasaray  1-1 
4 Arsenal 0-2 

Speelronde II - 1 oktober 2014 - groepen A t/m D

# Thuis Uit
A Atlético Madrid Juventus
A Malmö FF Olympiakos Piraeus
B FC Basel Liverpool
B Ludogorets Real Madrid
C Zenit St. Petersburg AS Monaco
C Bayer Leverkusen Benfica
D Anderlecht Borussia Dortmund
D Arsenal Galatasaray

Aartsbisschop Rio de Janeiro slachtoffer overval

De aartsbisschop van Rio de Janeiro is onder bedreiging van wapens door drie mannen beroofd. Dat heeft het aartsbisdom dinsdag bekendgemaakt.

Kardinaal Orani Joao Tempesta, zoals de aartsbisschop in het dagelijks leven ook wel bekend is, bleef ongedeerd, maar raakte wel zijn mobieltje, zegelring, crucifix en pen kwijt. Ook zijn chauffeur, een fotograaf en een priesterstudent die bij hem in de auto zaten moesten spullen afgeven.

De auto van de kardinaal werd maandagavond op ongeveer een kilometer van zijn woning in de wijk Sumare door de overvallers tot stoppen gedwongen. "Ze herkenden de kardinaal, verontschuldigden zich, maar zetten de overval toch door", aldus een woordvoerder van het aartsbisdom.

De gestolen goederen werden later door de politie teruggevonden, op de camera's van de fotograaf na.

Nigeriaanse militairen veroordeeld wegens muiterij

Een Nigeriaanse krijgsraad heeft dinsdag twaalf militairen ter dood veroordeeld wegens muiterij en poging tot moord op hun commandant. Ze waren in mei in opstand gekomen nadat collega's waren gedood in een hinderlaag van de islamitische terreurgroep Boko Haram. Vijf militairen werden vrijgesproken en een kreeg 28 jaar gevangenis met dwangarbeid opgelegd.

De militairen waren 's nachts op pad gestuurd in een gebied dat is vergeven van extremisten. Ze weigerden in eerste instantie, omdat het gelijk zou staan aan zelfmoord. Uiteindelijk volgden ze het bevel toch op, waarna ze in de omgeving van de plaats Chibok inderdaad werden aangevallen. Chibok is de plaats waaruit een maand eerder meer dan 270 schoolmeisjes door Boko Haram werden ontvoerd.

Toen de lichamen van de gesneuvelde militairen op 14 mei terug werden gebracht in de kazerne in Maiduguri brak er een opstand uit onder de soldaten. Ze bedreigden hun commandant en namen hem zelfs onder vuur. Uiteindelijk werd de commandant door zijn plaatsvervanger ontzet met een pantservoertuig.

De doodvonnissen moeten nog door de militaire autoriteiten worden bekrachtigd.

Oorzaak fatale explosie Curaçao blijft onduidelijk

De oorzaak van de ontploffing in een vuurwerkloods op Curaçao die twee jaar geleden aan vier mensen het leven kostte is niet te achterhalen. Dat laat het Openbaar Ministerie op het eiland dinsdag weten. Er is dan ook niemand aansprakelijk te stellen.

Door de kracht van de explosie in het kruithuis zijn veel sporen vernietigd. En omdat de enigen die in de loods waren tijdens de explosie zijn overleden, is niet na te gaan wat er precies is gebeurd.

Wel blijkt uit onderzoek dat de explosie is ontstaan door 'activiteiten en omstandigheden' in de loods zelf. Er zijn geen aanwijzingen dat iemand iets brandends naar binnen heeft gegooid. Op het terrein van de loods is een 'grote hoeveelheid' onregelmatigheden aangetroffen, waaronder sigarettenpeuken, lege bierflesjes, mobiele telefoons en een lijmpistool, aldus het OM.

Honkballers verslaan ook Rusland op EK

De Nederlandse honkballers hebben ook hun laatste groepsduel op het EK gewonnen. Rusland werd met 12-1 verslagen.

Nederland nam al direct in de eerste inning een voorsprong. In de vierde inning liep het uit naar 4-0, onder meer door een homerun van Curt Smith. Nadat het in de vijfde inning twee punten scoorden werd de wedstrijd beslist in de achtste inning. Smith sloeg zijn tweede homerun en na een grand slam homerun van Nick Urbanus werd de eindstand bepaald op 12-1. De Russen wisten uit acht honkslagen slechts 1 punt te maken.

In de tweede ronde neemt Nederland het nu op tegen Duitsland (donderdag), Frankrijk (vrijdag) en titelverdediger Italië (zaterdag). De twee beste ploegen uit de poule nemen het zondag in de finale tegen elkaar op. 

Alberto Stegeman is niet meer

Alberto Stegeman is niet meer. De beste man gaat nu als Frans de Jonge door het leven.

De megapopulaire presentator is voor het programma 'Undercover in Nederland' geïnfiltreerd in 's vaderlands criminele milieu. Omdat dit niet kan in Nederland, zag Alberto zich genoodzaakt zich te vermommen.

Zodoende is hij het komend tv-seizoen als Frans de Jonge te zien. Een vrolijke vijftiger, die 'een aantal minderjarige meisjes uit de prostitutie heeft gehaald'. "Heel heftig, maar ook heel dankbaar", zo laat Stegeman weten.

Het duurt nog even voor wij de videorecorder kunnen instellen. Pas vanaf 12 oktober is de beste man weer wekelijks te zien op SBS6.

'Dat dit kan in Nederland!'

Franse kabinetscrisis op het nippertje voorkomen

De Franse premier Manuel Valls heeft dinsdag met pijn en moeite een vertrouwensstemming overleefd. Hoewel zijn kabinet ooit op een comfortabele meerderheid in het parlement kon rekenen wist hij dit keer met de hakken over de sloot een kabinetscrisis te voorkomen. Een groot aantal leden van zijn socialistische partij onthield zich van stemming.

Het kabinet van Valls probeert een aantal gevoelige economische hervormingen door te voeren. De plannen zorgen voor grote verdeeldheid bij links. Uiteindelijk won de premier de stemming met 269 tegen 244 stemmen. Er waren 53 onthoudingen, waarvan 31 bij de socialisten.

Valls heeft een lange dag achter de rug waarop hij in het parlement zijn kabinetsplannen moest verdedigen. Hij probeerde zo het vertrouwen te herwinnen van socialisten die vinden dat het beleid niet meer getuigt van linkse idealen, maar met name de belangen behartigt van grote bedrijven.

Het kabinet Valls heeft nog een meerderheid van 25 zetels. Die moet voldoende zijn om de hervormingen door te kunnen voeren.

Defensie steekt miljoenen in ict-problemen

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) trekt ruim vijftien miljoen euro uit om de ict-problemen van de Nederlandse krijgsmacht het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een brief die de bewindsvrouw dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarnaast wordt vanaf volgend jaar nog eens veertig miljoen euro uitgetrokken om een compleet nieuwe ict-infrastructuur aan te leggen.

Om de dienstverlening op korte termijn te waarborgen moeten volgens Hennis een aantal risico's worden weggenomen. Zo loopt er bij defensie onvoldoende specialistisch personeel rond, zijn er storingen in datacentra en is er onvoldoende opslag om alle digitale gegevens bij defensie op te slaan.

Deze problemen worden volgens Hennis opgelost door nog voor het einde van het jaar specialisten te te huren. Die kosten worden op 5,5 miljoen euro geraamd. Verder wordt 7,5 miljoen euro gestoken in het vervangen van de koeling en stroomvoorziening van een van de datacentra. Meer geld gaat ook naar dataopslag: 3,7 miljoen euro.

"Met bovenstaande maatregelen zijn de continuïteitsrisico's voor de korte termijn zo goed mogelijk afgedekt", aldus Hennis. "Om de continuïteit in de toekomst te kunnen waarborgen is een vernieuwing van de informatievoorziening en ict-infrastructuur nodig. Die vernieuwing wordt in stappen gerealiseerd."

Voor deze nieuwe ict-infrastructuur trekt Hennis tussen 2015 en 2017 veertig miljoen euro uit, zo bleek uit de begroting die ze eerder op de dag naar de Kamer stuurde. Deze computersystemen gaan in eerste instantie naast de oudere systemen draaien.

Eerder dit jaar bleek dat de ict-problemen van de Nederlandse krijgsmacht zo groot zijn dat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar is. De systemen zijn verouderd en hun uitval kan niet worden opgevangen. Ook bleek de ict-afdeling slecht geleid.

Weer minder verkeersboetes door onderhoud

De politie heeft de afgelopen vier maanden ruim 2,8 miljoen verkeersboetes opgelegd. Dat zijn er bijna zeshonderdduizend minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In de eerste vier maanden van het jaar daalde het aantal boetes ook al.

De daling komt volgens het ministerie doordat op diverse plekken de trajectcontrole uitstond omdat de systemen werden vervangen. Ook waren minder flitspalen actief. Die worden vervangen voor nieuwe, digitale exemplaren.

Om precies te zijn werden in mei, juni, juli en augustus 2.840.942 verkeersovertredingen geconstateerd, 582.852 minder dan in 2013. In de eerste vier maanden van het jaar werden bijna een miljoen minder boetes uitgedeeld dan in januari, februari, maart en april vorig jaar. Die daling werd ook veroorzaakt door de vervanging van trajectcontrolesystemen en flitspalen.

Diddy scoort villa voor 40 miljoen

Diddy kan zijn jarenlange zoektocht naar een nieuw optrekje in Los Angeles eindelijk staken. De 44-jarige rapper heeft een villa in Holmby Hills aangeschaft voor een slordige veertig miljoen dollar, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dinsdag.

De 'Europese villa', zoals het pand met een oppervlakte van ruim 1500 vierkante meter wordt genoemd, heeft maar liefst acht slaapkamers, elf badkamers, plus een zwembad met grot en bijbehorend gastenverblijf met sauna. Diddy is de eerste eigenaar van het gloednieuwe pand, dat zo'n zes maanden geleden werd opgeleverd.

NASA wil vanaf 2017 weer bemande vluchten vanuit VS

De NASA wil vanaf 2017 weer bemande ruimtevluchten laten uitvoeren vanaf Amerikaanse bodem. De rechten voor het vervoer van astronauten naar het internationale ruimtestation ISS zullen worden gegund aan een of twee particuliere Amerikaanse bedrijven. Sinds de Amerikaanse spaceshuttlevloot in 2011 werd opgelegd is de NASA daarvoor aangewezen op Russische raketten.

De belangrijkste gegadigden zijn SpaceX in Californië, dat al onbemande vrachtvluchten uitvoert naar het ruimtestation; Sierra Nevada, dat werkt aan een minishuttle; en Boeing, dat zijn bemande capsules in elkaar wil zetten bij Kennedy Space Center in Florida.

NASA streeft er al jaren naar om vluchten van en naar het ruimtestation uit te besteden aan particuliere ondernemingen. Zelf wil de NASA zich toeleggen op bemande vluchten naar bestemmingen die verder weg liggen, zoals asteroïden en Mars.

Bungie loopt geld mis door reviews

Bungie kan wel eens een bonus van 2,5 miljoen dollar mislopen door het uitbleven van hoge review scores. In contracten die Activision afsluit met zijn developers geven ze bonussen zodra een game meer dan een score van 90 krijgt op gamerankings.com.

Dat blijkt uit stukken die zijn vrijgegeven tijdens de rechtszaak die Activision aanspande tegen voormalig oud medewerkers Vinze Zampella en Jason West, toen nog werkzaam aan de Call of Duty-reeks. In het contract wat Bungie toen had met Activision stond onder andere deze passage:

Activision shall pay to Licensor a quality bonus (the "Quality Bonus") in the amount of Two Million Five Hundred Thousand Dollars ($2,500,000) should Destiny Game #1 achieve a rating of at least 90 as determined by gamerankings.com (or equivalent reputable services if gamerankings.com is no longer in sen/ice) as of thirty (30) days following the commercial release of Destiny Game #1 on Xbox 360.

Uiteraard kan er veel veranderen tussen 2010 en nu en het zal niet de eerste keer zijn dat bonussen veranderen, maar het is toch frappant. Vooral omdat er voordat de game al gereleased was al veel negatieve reviews online stonden. 

Passagiers weren politici die vlucht ophielden

Een groep woedende passagiers heeft de vroegere Pakistaanse minister van binnenlandse zaken Rehman Malik de toegang tot een vliegtuig ontzegd. Dat heeft de BBC dinsdag gemeld. De binnenlandse vlucht werd twee uur aan de grond gehouden zodat de ex-minister en een andere politicus hem niet zouden missen.

"U moet zich schamen", riep de meute passagiers tegen de minister op videobeelden die van het incident zijn gemaakt. "Honderdvijftig passagiers zijn door u in de problemen gekomen". De reizigers eisten excuses. "We pikken dit al 68 jaar. Houden we dit nog eens 68 jaar vol?"

Waarom de politici zo laat waren is niet bekend. Uiteindelijk vertrok de vlucht zonder de twee. De oud-minister gaf daar op Twitter de luchtvaartmaatschappij PIA de schuld van.

De PIA liet aan de krant Dawn weten dat de vlucht om technische redenen anderhalf uur vertraagd was en dat passagiers daar door middel van een sms'je over waren geïnformeerd. Een anonieme medewerker van premier Nawaz Sharif zei tegen persbureau AFP dat de vlucht naast deze vertraging wel degelijk nog eens 25 minuten was opgehouden omdat Malik te laat was.

Op sociale media is de vipcultuur in Pakistan een hot issue. Hoogwaardigheidsbekleders zouden op allerlei manieren voorgetrokken worden, terwijl de gewone man lijdzaam moet toezien.

Zidane ambieert bondscoachschap Frankrijk

Zinedine Zidane wil graag bondscoach van Frankrijk worden zodra hij meer ervaring heeft als trainer. "Ik ben ambitieus. Ik heb het shirt van de nationale ploeg gedragen. Nu ik langs de lijn sta, is dat een optie", zei de drievoudig wereldvoetballer van het jaar dinsdag in de Franse krant La Provence.

De 42-jarige Zidane, die zelf 108 interlands speelde, was vorig seizoen assistent van Carlo Ancelotti bij Real Madrid. Dit jaar heeft hij het tweede team van de Madrilenen onder zijn hoede. De voormalige middenvelder sloeg deze zomer een aanbieding af van Bordeaux, waar hij als hoofdtrainer aan de slag kon.

Zijn vroegere ploeggenoot Didier Deschamps is momenteel bondscoach van Les Bleus. Hij behaalde samen met Zidane de wereldtitel in 1998 en de Europese titel in 2000.

Van der Wiel op zijn hoede voor Ajax

Gregory van der Wiel neemt het woensdag met Paris Saint-Germain op tegen zijn oude club Ajax. De rechtsback denkt dat zijn ploeg bij de pinken moet zijn om met een goed resultaat te vertrekken uit de Amsterdam Arena. "Ondanks dat ze een heel jong team hebben met weinig ervaring, kunnen ze heel gevaarlijk zijn."

"Dat hebben ze vorig jaar bewezen tegen FC Barcelona en eerder tegen Manchester City", vertelde de 26-jarige Van der Wiel een dag voor de Champions League-ontmoeting op een persconferentie. "We moeten rekening houden met een goed Ajax hier in de Arena. Dan maakt het niet uit hoe jong ze zijn, ze hebben de kwaliteiten wel."

Het is voor de 38-voudig international het eerste weerzien met Ajax sinds hij in de zomer van 2012 de overstap maakte naar Parijs. "De meeste spelers met wie ik speelde zijn vertrokken. Met de jongens die er nog zijn, heb ik niet zo veel contact."

PSG kende afgelopen weekeinde bij Rennes (1-1) een matige generale voor het duel tegen Ajax. Toch maakt Van der Wiel zich geen zorgen. "Dat was een teleurstelling, maar ik denk niet dat we heel slecht hebben gespeeld. We hoeven elkaar niet wakker te schudden. We moeten gewoon ons eigen spel spelen."

De puissant rijke Fransen gelden opnieuw als een van de favorieten voor de eindzege. Vorig jaar verloren ze in de kwartfinale nipt van Barcelona. "Ik denk dat we daarvan geleerd hebben. We zijn weer wat langer bij elkaar, weten precies elkaars looplijnen en zijn meer een team. Daar moeten we op voortborduren. Maar je moet ook een beetje geluk hebben."

Naast Van der Wiel hebben ook ploeggenoten Zlatan Ibrahimovic en Maxwell een verleden bij Ajax. De Zweedse spits is de grote man bij PSG. "Zijn rol is heel belangrijk. Niet alleen op het veld, ook daarbuiten. Hij is onze belangrijkste speler."

'Kroegkat wordt na 20 jaar op straat gezet'

Oplettende inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ontdekt dat er in Café 't Loosje op de Nieuwmarkt te Amsterdam zich een zeer onwenselijke situatie voordeed in de keuken. Deze keuken was voor de kat des huizes namelijk een doorgaande route naar haar etensbak. Smokey, zoals de kroegtijger heet, woont al twintig jaar in het café, maar nu lijkt daar gelukkig een einde aan te komen.

De helden van de NVWA hebben ons belastinggeld weer zeer nuttig besteed toen ze deze criminele activiteit ontdekten. Het is namelijk ten strengste verboden om op plekken waar eten bereid wordt een kat te houden. Hoewel de kat alleen maar door de keuken wandelt om op haar eigen fijne plekje in de kelder te komen doet er dan ook verder niet toe. De kat moet weg en mag haar oude dag ergens slijten waar ze anderen wat minder tot last is.

Voor wie het bovenstaande verhaal bespottelijk in de oren klinkt en van mening is dat dit een gevalletje betreft van doorgeschoten regelzucht en betutteling; hierrrr is een petitie die eventueel ondertekend kan worden.

Israëlische kolonistenbevolking snel gegroeid

De groep Israëlische kolonisten die in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever woont is in de eerste helft van 2014 met twee procent gegroeid. Dat heeft een kolonistenorganisatie, de Yesha-raad, dinsdag bekendgemaakt. De vredesbesprekingen die Israël in die periode met de Palestijnen voerde stonden de groei van de kolonistenbevolking niet in de weg.

De groeicijfers kwamen op kritiek te staan van de Palestijnen, die de Westoever als belangrijk deel van hun toekomstige staat zien. De Palestijnse politica Hanan Ashrawi sprak naar aanleiding van de statistieken van een 'wetteloosheid, kolonisatie, landjepik en een beleid dat erop gericht is de kans op een tweestatenoplossing of vrede te vernietigen'. De Palestijnen en het leeuwendeel van de internationale gemeenschap zien de Israëlische nederzettingen in de gebieden als illegaal.

De Yesha-raad rekent erop dat in de tweede helft van dit jaar het aantal kolonisten met eenzelfde tempo zal toenemen, waarmee deze dus in totaal op vier procent uitkomt. Hiermee groeit de kolonistenbevolking sneller dan de totale Israëlische bevolking.

"Het is een bloeiende gemeenschap die hier blijft en niet zal wijken", zei een woordvoerder van de raad. Volgens hem is de toename het gevolg van zowel een groei van de Israëlische bevolking als een toestroom van burgers die om ideologische of economische redenen in de nederzettingen willen wonen.

De huizenprijzen liggen op de Westoever aanzienlijk lager dan in Israël. Om die reden zijn zij aantrekkelijk voor starters en jonge gezinnen. Een groot deel van de kolonisten bestaat uit orthodoxe joden, die vaak meer kinderen krijgen.

[CL] Bayern met Robben tegen Manchester City

Bayern München-aanvaller Arjen Robben kan woensdag in actie komen in de Champions League-kraker tegen Manchester City. Dat zei trainer Pep Guardiola dinsdag op een persconferentie, meldt de Duitse club. De 30-jarige Nederlander had de afgelopen dagen wat last van zijn knie, nadat hij daarvoor al geblesseerd was aan zijn enkel.

"Arjen is erbij, hij traint mee", vertelde Guardiola, die niet kan beschikken over Franck Ribéry. De Fransman vierde zaterdag met een doelpunt tegen VfB Stuttgart (2-0) nog zijn rentree na een knieblessure, maar hij kampt met een terugslag.

De langer geblesseerden Bastian Schweinsteiger, Thiago, Javi Martinez en Holger Badstuber ontbreken eveneens in de Allianz Arena. "Maar er is geen reden om te jammeren", liet aanvoerder Philipp Lahm weten. "We hebben nog steeds veel kwaliteit."

Left 4 Dead 2 eindelijk speelbaar

Waar heel de wereld wacht tot Left 4 Dead 3 aangekondigd gaat worden, is het in Australië eindelijk mogelijk Left 4 Dead 2 in volle glorie te spelen. Waar wij al bijna vijf jaar kunnen genieten van één van de pareltjes van Valve, hebben ze in Australië af moeten zien, maar dat is nu dus voorbij.

Left 4 Dead 2 was, net als vele andere games, gecensureerd in Australië. Hierdoor bleven onder andere geen lijken achter, zag je amper bloed, zag je zombies die in brand stonden niet branden (ze gingen wel dood), verdwenen lijken in het midden van de lucht bij een granaat en zaten er geen riot-zombies in het spel, vanwege geweld jegens autoriteiten.

Mocht je in Australië wonen en Left 4 Dead 2 al hebben, dan brengt Valve een gratis patch uit die ervoor zorgt dat jij kan genieten van het bloedfest wat Left 4 Dead 2 echt is. Mocht je nog geen versie hebben, maar er wel één kopen, dan zal je de ongecensureerde versie krijgen.

Disney onthult synopsis Avengers 2

Disney heeft vandaag de verhaallijn bekend gemaakt voor The Avengers 2: Age of Ultron.

The Avengers 2: Age of Ultron zal Tony Stark volgen, die probeert een vredesprogramma weer op gang probeert te krijgen. Wanneer dit mis gaat en de machtige robot Ultron hierdoor opstaat met maar één doel, de mensheid vernietigen, wordt opnieuw een beroep gedaan op Captain America, Thor, The Incredible Hulk, Black Widow en Hawkeye om de mensheid te redden van de ondergang. Door deze samenkomst onmoeten zij ook twee nieuwelingen: Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) en Pietro Maximoff (Aaron Taylor Johnson). Paul Bettany zal ook worden toegevoegd aan het team, in de vorm van The Vision. Opnieuw zullen Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner en Samuel L. Jackson hun opwachting maken in het vervolg op het succesvolle The Avengers.

Age of Ultron zal op 23 april 2015 te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.

Tony Stark brengt Ultron tot leven (?)Tony Stark brengt Ultron tot leven (?)

Marijke Helwegen leest eigen troonrede voor

Marijke Helwegen heeft Prinsjesdag aangegrepen om haar eigen visie op volk en vaderland te geven. De tv-persoonlijkheid publiceerde dinsdag op haar Youtube-kanaal een alternatieve troonrede waarin ze pleit voor een hardere aanpak van leugenachtige bestuurders en armlastige ouderen wil sponsoren met gratis peren.

"Iedereen in Nederland doet zijn best, maar wat de bestuurders betreft, klopt dat niet helemaal", heft Helwegen aan. "U weet vast wel waar ik het over heb: bestuurders die de boel bedriegen." Als oplossing wil ze de Helwegennorm invoeren, waarbij een bestuurder bij elke misstap 'een flinke tik op de billen' mag verwachten. Daarnaast mag zo'n malafide manager worden veroordeeld tot vrijwilligerswerk te doen op een kinderboerderij of een dierenpension.

Daarnaast breekt Helwegen, die met haar 65 jaar officieel bejaard is, een lans voor ouderen die het niet zo breed hebben. "Bij dezen voer ik de verplichte ouderenbelasting in. Geen belasting door ouderen, maar vóór ouderen."

Iedere Nederlander jonger dan 65 jaar betaalt vijf euro ouderenbelasting per jaar, waarmee ouderen in nood worden geholpen, zo redeneert Helwegen. Ook wijst ze op het overschot aan peren dat Nederland volgens haar heeft als gevolg van de boycot door Rusland. Ook daar kunnen ouderen mee worden geholpen. "Wat moeten we met al die peren?"

Opnames 'Bond 24' in december van start

De opnames van de nog titelloze 24e Bondfilm gaan op 6 december van start. Dat valt te lezen op de Bondfansite MI6. Regisseur Sam Mendes wil eind november de laatste repetitie om de tafel laten plaatsvinden in Pinewood Studios in Londen, citeert de site de Britse boulevardkrant Daily Mail.

Bond 24, zoals de film officieus wordt genoemd, wordt de vierde keer dat Daniel Craig de rol van 007 op zich neemt. De 46-jarige acteur tekende voor in totaal vijf films.

In deze film, de twee van de hand van Mendes, is Ralph Fiennes te zien als de opvolger van Judi Dench in de rol van aanvoerder M, Naomie Harris als secretaresse Moneypenny en Ben Wishaw als gadget-man Q. Mendes is nog op zoek naar een immense man die lijkt op de onlangs overleden Richard Kiel, die Bondschurk Jaws gestalte gaf. Over het scenario is nog niets bekend.

Krakersrellen in São Paulo

In de Braziliaanse stad São Paulo zijn demonstranten die betere woonruimte eisen dinsdag slaags geraakt met de politie. De gevechten braken uit nadat tweehonderd gezinnen uit een gekraakt pand waren gezet.

Demonstranten hebben ten minste een bus in brand gestoken. De politie zette rubberkogels, traangas en stungranaten in. Op televisie was te zien hoe enkele jonge mannen met gasmaskers winkelruiten vernielden. Anderen probeerden zich met zelfgemaakte houten schilden te beschermen tegen de rubberkogels.

De politie en leden van de zogenoemde 'dakloze' beweging zijn de laatste maanden vaker in botsing gekomen. De organisatie helpt arme gezinnen in te trekken in verlaten gebouwen, vaak in het centrum van São Paulo. Volgens de activisten doet de overheid te weinig om in Braziliaanse steden betaalbare woonruimte beschikbaar te maken.

VN-commissie benadrukt schuld Assad oorlogsmisdaden

De terreurorganisatie Islamitische Staat is in opmars, maar het gros van de oorlogsmisdaden in Syrië wordt nog altijd gepleegd door het regime van president Bashar Assad. Dat heeft de Braziliaanse diplomaat Paulo Sergio Pinheiro dinsdag verklaard, als voorzitter van een commissie die in opdracht van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onderzoek heeft ingesteld in Syrië.

Volgens de commissie worden in Syrië meer burgers door regeringstroepen vermoord dan door de extremisten of andere gewapende antiregeringsgroepen. Dit kan gebeuren op afstand, door beschietingen en luchtbombardementen, maar ook van dichtbij, bij controleposten of in verhoorkamers.

"Checkpoints zijn vaak het vertrekpunt voor een gruwelijke reis van verdwijning, foltering, seksueel misbruik en, voor velen, de dood", zei Pinheiro. Hij hekelde namens de commissie het verzuim van de internationale gemeenschap om een politieke oplossing te vinden voor de burgeroorlog in Syrië, die in drieënhalf jaar meer dan 190 duizend levens heeft geëist.

De 47 leden tellende Mensenrechtenraad gaf de commissie van Pinheiro eerder opdracht om alle schendingen van het internationaal humanitair recht in Syrië sinds maart 2011 te onderzoeken. Waar mogelijk moest de commissie proberen te achterhalen wie er voor verantwoordelijk zijn, zodat zij eventueel vervolgd kunnen worden.

De Mensenrechtenraad besloot eerder deze maand op verzoek van Irak ook een onderzoek te laten doen naar mogelijke oorlogsmisdaden van de groep IS. Dat werk kan eventueel met dat van de Syriëcommissie worden gecombineerd, zei Carla del Ponte, een van de vier leden van de commissie.

De Syrische gezant Houssam El dine Alaa deed het werk van de commissie af als 'politiek gekleurd en onprofessioneel'. Het zou zijn gebaseerd op 'ongeloofwaardige getuigenissen'.

Vrouw pleegt zelfmoord in krokodillenvijver

Een 65-jarige Thaise vrouw heeft zelfmoord gepleegd door in een dierentuin in Amphur Muang (Thailand) in een vijver met meer dan 1000 krokodillen te springen. Volgens lokale media was de vrouw depressief.

Bezoekers van de dierentuin verklaren dat ze de vrouw over de omheining van het krokodillenverblijf zagen klimmen. Een aantal aanwezigen reageerden meteen en grepen hun mobiel om de nooddiensten te bellen om het gebeuren te filmen. Ook camerabeelden bevestigen de verklaringen van de getuigen en laten zien hoe de vrouw haar schoenen uittrekt om vervolgens vanaf een brug haar laatste sprong te maken.

Medewerkers van de dierentuin konden niet voorkomen dat de vrouw door meer dan twaalf krokodillen werd verscheurd en opgegeten.

'Ziek van politie-aanpak Marokkanen'

De Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Abdelouahab Bellouki, dient een officiële klacht in tegen de Haagse politie. Hij laakt het gewelddadige optreden van agenten tegen verschillende Marokkaanse Nederlanders in de Schilderswijk in Den Haag, meldt de NOS dinsdag.

Op 6 september werd een 14-jarige jongen op de Hoefkade door de politie tegen de grond gewerkt. Ook zijn toegesnelde vader en omstanders kregen klappen met een wapenstok. Volgens de politie hinderden de jongen en zijn vader agenten die met een ander onderzoek bezig waren. Volgens Bellouki ging het geweld te ver.

Beelden van het incident kwamen in de openbaarheid via de Berberse nieuwssite Nadorcity.com. De ambassadeur zag de beelden van het incident tijdens zijn vakantie, zegt hij tegen de NOS. Terug in Den Haag bezocht hij de familie van de geslagen jongen.

"Ik ben geschokt en met afgrijzen vervuld. Ik kan niet geloven dat zoiets in deze stad van vrede en gerechtigheid gebeurt. Ik ben niet blind voor wat Marokkanen hier doen. Ik vraag alleen dat ze met respect worden behandeld", zo stelt hij.

De ambassadeur zegt dat provocatie van autoriteiten risico's met zich meedraagt. "In andere landen zijn veel voorbeelden van waar dit toe kan leiden. Niemand moet die kritische grens willen passeren. Dit soort gedrag moet heel snel afgelopen zijn."

In een reactie tegenover de NOS zegt de politie dat de filmbeelden niet het hele verhaal laten zien. Volgens politiechef Paul van Musscher werden op een eerder moment agenten aangevallen door bewoners, en rechtvaardigt dat het gebruik van geweld.


'Ziek van politie-aanpak Marokkanen'

Forza Horizon 2 demo nu beschikbaar

De demo van Forza Horizon 2 is nu beschikbaar voor Xbox One. Je kan hem vanaf vandaag uit de Xbox One-store halen. De demo is iets meer dan 10GB groot en kan vanuit het dashboard of via de SmartGlass-app gedownload worden.

Verder werd vandaag via het officiële Forza-Twitteraccount bekendgemaakt dat de game Gold is gegaan. Forza Horizon 2 komt op 30 september uit voor Xbox One en Xbox 360, het lijkt er niet op dat er nog een demo komt voor laatstgenoemde console.

Vrouw (24) neukt echtgenoot

In het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg dient momenteel een bizarre rechtszaak. Een 24-jarige vrouw wordt namelijk beschuldigd van verkrachting. Van haar bloedeigen echtgenoot, welteverstaan.

Naar verluidt had de jongedame op 1 augustus wel zin in een verzetje. Dat de 28-jarige kerel al lag te pitten, deed voor de vrouw des huizes niet ter zake.

Het wellustige wijf kleedde de arme drommel uit en reed zich klaar op zijn kloppende roede. Dit was zeer tegen de zin van de beste man, want hij besloot zijn eega aan te geven wegens verkrachting.

De furie weigerde gisteren in de rechtbank een bekentenis af te leggen. Op 6 oktober zal de zaak worden voortgezet.

Belastingstelsel gefaseerd in 10 jaar ingevoerd

Het kabinet wil het nieuwe belastingstelsel gefaseerd invoeren. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wil volgend jaar een uitgewerkt plan presenteren. Dan moet ook blijken of er voldoende politiek draagvlak voor de herziening is. Als alles meezit, kunnen de eerste maatregelen al in het Belastingplan van 2016 worden verwerkt. Het hele stelsel zou in tien jaar een feit kunnen zijn.

Kern van het nieuwe stelsel is een verlaging van de lasten op arbeid met vijftien miljard euro. Dat moet honderdduizend banen opleveren. De invoering van het stelsel kost echter tussen de drie en vijf miljard euro, omdat mensen moeten worden gecompenseerd voor inkomsteneffecten. Tijdens een gesprek met een aantal journalisten omschreef Wiebes dit geld als 'smeerolie' om het stelsel goed te kunnen invoeren.

Wiebes en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) willen niet extra bezuinigen of het begrotingstekort laten oplopen om aan dit bedrag te komen. In plaats daarvan wordt ingezet op toekomstige meevallers, die hiervoor moeten worden ingezet. Dat betekent dat al het geld dat de komende jaren vrijkomt voor lastenverlichting, als wisselgeld voor het nieuwe stelsel wordt gebruikt.

"2015 wordt een heel zwaar jaar. Om dan drie tot vijf miljard extra te bezuinigen, daar hebben we bewust niet voor gekozen", zei Dijsselbloem. Ook het laten oplopen van het begrotingstekort, is niet aan de orde. "Daar ga ik voor liggen." Dijsselbloem probeert de benodigde miljarden vrij te maken, al is dat wel afhankelijk van het economisch herstel.

Hoewel het nieuwe stelsel gefaseerd wordt ingevoerd, vindt Dijsselbloem het wel zaak om er snel een besluit over te nemen. Of er politiek draagvlak voor is, wordt volgend jaar pas duidelijk als er een uitgewerkt plan ligt. Dat wordt nog spannend, aangezien Wiebes een paar heilige huisjes wil slechten. Zo gaat het btw-stelsel op de schop, al kondigde de bewindsman meteen aan dat het tarief voor levensmiddelen laag blijft. "Ik blijf van de boodschappenkar af."

Ook is het de bedoeling dat gemeenten meer eigen belastingen gaan heffen, wil Wiebes dat er meer fiscale voordelen komen voor werkenden en moeten er andere fiscale regels komen voor ondernemers. Dit zijn forse ingrepen, maar als er geen grote keuzes worden gemaakt blijft het bij 'klein bier', aldus Wiebes. Die kondigde overigens aan dat zijn handen ook jeuken om 'flink te wieden' in de aftrekposten.

Wiebes, Dijsselbloem en ook premier Mark Rutte (VVD) spraken dinsdag nadrukkelijk tegen dat de coalitiepartijen onderling sterk verdeeld zijn over het nieuwe belastingstelsel. "Politiek zijn we het vergaand eens", zei Rutte dinsdag in een gesprek met enkele journalisten. De problemen zitten volgens de premier vooral in de uitvoering.

"Deze grote hervorming heeft prioriteit", zei Dijsselbloem. Het is zijn streven om nog deze kabinetsperiode 'echt een paar grote stappen te zetten'. Wat Rutte betreft, gebeurt dat al in 2016. Wiebes gaat de komende tijd de boer op om steun te verwerven voor zijn plan. Daarover zijn geen afspraken gemaakt met de zogeheten constructieve oppositiepartijen, maar Rutte is niettemin optimistisch. "De andere partijen willen dezelfde kant op, dus onze keuzes zullen daar resoneren."

278 kilometer nieuwe wegen tegen files

Het kabinet laat volgend jaar 278 kilometer aan nieuwe wegen aanleggen om groeiende files tegen te gaan. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag bekendgemaakt. Door het herstel van de economie groeit het aantal files de komende jaren met 2,5 procent.

Het departement besteedt volgend jaar 9,2 miljard aan een 'gezond, duurzaam en beter bereikbaar' Nederland. Van het totale budget gaat 2,3 miljard naar het wegennet. In de spoorwegen wordt 2,4 miljard euro geïnvesteerd en er gaat 0,9 miljard naar vaarwegen.

De investeringen zijn volgens het ministerie goed voor de werkgelegenheid. "Uit berekeningen van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf blijkt dat een investering van 100 miljoen euro in de sector zevenhonderd tot achthonderd banen voor de periode van een jaar oplevert."

Rutte: kabinet is niet uitgeregeerd

Premier Mark Rutte (VVD) herkent zich niet in het beeld dat het kabinet in feite is uitgeregeerd en een ambitieloze begroting heeft gepresenteerd, zoals de oppositie stelt. "We hebben een gigantisch pakket van dingen die nog moeten gebeuren", zei Rutte dinsdag in een gesprek met enkele journalisten.

Rutte zei dat het kabinet nog grote wetsvoorstellen door het parlement moet loodsen op het gebied van hoger onderwijs, de woningmarkt en de ruimtelijke ordening. Rutte wees verder op de grote belastinghervorming waar het kabinet een begin mee wil maken, en op de maatregelen die moeten helpen de werkloosheid te bestrijden. Ten slotte moet het kabinet zorgen voor een goede uitvoering van de hervormingen van de zorg. "Me dunkt dat de agenda propvol zit", zei Rutte.

Rutte benadrukte nogmaals dat het economisch herstel onzeker is als gevolg van de onrust in de wereld. "Als die er niet was geweest, was de troonrede een optimistisch verhaal geweest", zei Rutte. "Maar ik vind het goed om te zeggen: Nederland is een open economie, die onrust kan een effect op ons hebben."

Rutte sprak tegen dat hij met een sombere troonrede de geesten rijp wil maken voor een nieuwe recessie en een daaraan gekoppelde bezuinigingsronde. Hij denkt 'absoluut niet' dat er in de nabije toekomst nieuwe bezuinigingen te verwachten zijn, ook omdat er enige ruimte voor tegenvallers is ingebouwd in de begroting voor volgend jaar.

'Adviseurs VS vechten mogelijk mee in Irak'

Als het nodig is zullen Amerikaanse adviseurs in Irak mogelijk meevechten met het Iraakse leger tegen strijders van de Islamitische Staat (IS). Dat heeft de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey, dinsdag gezegd. Dempsey lichtte voor een senaatscommissie in Washington de strategie van de Verenigde Staten tegen IS toe.

De Amerikaanse adviseurs hebben als taak om de Iraakse krijgsmacht te helpen met logistiek, planning en het coördineren van militaire operaties van bondgenoten tegen de terreurbeweging. Maar daar hoeven hun activiteiten wat Dempsey betreft niet te eindigen. "Voor de duidelijkheid, als wij het punt bereiken waarop ik vind dat onze adviseurs Iraakse troepen moeten bijstaan bij aanvallen op specifieke doelwitten van IS, zal ik de president adviseren hier opdracht toe te geven", aldus Dempsey.

De generaal zei dat de VS bereid zijn om ook in Syrië stellingen van IS te bestoken. "Dit wordt geen snelle, overweldigende militaire manoeuvre, want dat is niet hoe IS in elkaar zit", zei Dempsey. "De operatie zal gericht zijn op een duurzame langetermijnoplossing."

Ook de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel wees erop dat de Amerikaanse plannen tegen IS geen 'gemakkelijke of snelle operatie' zullen worden. "Wij verkeren in oorlog met IS, net zoals met Al-Qaida", zei Hagel.

Veel parlementariërs hebben hun bedenkingen bij de plannen van president Barack Obama en vrezen dat de VS opnieuw in een groot en slepend conflict in het Midden-Oosten worden meegezogen. Washington heeft sinds de opmars van IS in Irak al meer dan duizend Amerikanen naar het land gestuurd. Bij het begin van de uitleg van Dempsey scandeerden pacifistische activisten op de eerste rij 'geen oorlog meer'.

Samen spelen in Assassin's Creed Unity

Ubisoft heeft een co-optrailer van Assassin's Creed Unity uitgebracht. Hierin zien we naast wat filmische beelden ook gameplay voorbijkomen.

De assassin in dit deel heet Arno Dorian, een man geboren in Versailles. Hij komt bij de organisatie van de Assassins en zoals in voorgaande games gaat hij de templars een lastige tijd geven. Dit alles speelt zich in Frankrijk af, net voor de grote revolutie aan het eind van de achttiende eeuw. Missies in het verhaal kun je dus in co-op spelen, om het allemaal net wat socialer te maken.

Assassin's Creed Unity komt 13 november uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. In deze preview kun je meer lezen over de co-op in de game.

[vid] Oekraïens parlementslid in container geduwd

Een boze menigte heeft de Oekraïense parlementariër Vitali Zjoeravskji in een vuilcontainer gegooid. Dat heeft de Britse televisiezender Sky News dinsdag gemeld. In Kiev werd gedemonstreerd tegen de beslissing om Oost-Oekraïne enige autonomie te gunnen.

Omstanders filmden hoe Zjoeravskji wordt opgetild en ondersteboven in een container wordt gekieperd. Op de beelden is te zien hoe hij tevergeefs poogt er weer uit te klimmen. Een boze man duwt zijn hoofd naar beneden terwijl de parlementariër bekogeld wordt met een autoband en de inhoud van een flesje of blikje over zich heen gegooid krijgt. Een groep mannen in camouflagekleding ontzet Zjoeravskji even later.

Vitali Zjoeravskji was in het verleden lid van de Partij van de Regio's van voormalig Oekraïens president Viktor Janoekovitsj. In januari maakte hij zich impopulair met een wetsvoorstel om de rechten van demonstranten te beperken.


Vitali Zjoeravskji wordt in een container gegooid

Vettel ontkent overgang naar Ferrari

Sebastian Vettel heeft een gerucht dat hij in 2015 naar het Formule 1-team Ferrari over zou stappen ontkend. Vanuit Italië dook vandaag het bericht op dat de Duitser snel aangekondigd zou worden bij het team uit Maranello en dat hij met Fernando Alonso van positie zou wisselen.

Tegenover Sport Bild ontkende Vettel dan ook. "Er is niets veranderd. Ik heb een contract met Red Bull en ik zit er prima op mijn plaats." De deal zou later vandaag bekend worden gemaakt, maar ook Red Bull-adviseur Helmut Marko zegt van niets te weten. "Fernando Alonso zal niet voor Red Bull rijden."

Het enige dat Marko wel vertelde is dat er geen teamorders zullen zijn, ook al heeft Daniel Ricciardo hier vanwege zijn positie in het kampioenschap om gevraagd. "Er zullen geen teamorders zijn. Als Sebastian kan winnen dan mag hij, zelfs al zit Daniel vlak achter hem. Dat is onze racefilosofie."

Vettel ontkent overgang naar Ferrari (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Hamburger SV bevestigt ontslag Slomka

Mirko Slomka is niet langer trainer van Hamburger SV, de club van aanvoerder Rafael van der Vaart. De Duitsers bevestigden dinsdag dat de 47-jarige oefenmeester op straat is gezet. Joe Zinnbauer, de coach van het tweede team, neemt zijn taken over.

Slomka stond sinds februari aan het roer bij HSV, waar hij de eveneens ontslagen Bert van Marwijk opvolgde. De Duitser wist de ploeg afgelopen seizoen via de nacompetitie te behouden voor de Bundesliga. HSV haalde daarop voor 26 miljoen euro aan nieuwe spelers, maar met twee nederlagen en een gelijkspel is de competitiestart desastreus. Duitse media meldden maandag al dat Slomka daarvoor de rekening gepresenteerd zou krijgen.

"Met Joe Zinnbauer hopen we emoties op te wekken en het team een nieuwe impuls te geven", reageert HSV-directeur Dietmar Beiersdorfer. "Hij leidt morgen zijn eerste training." Voor de 44-jarige Zinnbauer wordt het zijn eerste klus op het hoogste niveau. Hij debuteert zaterdag in de thuiswedstrijd tegen landskampioen Bayern München.

Viviani sprint naar zege in Coppa Bernocchi

Elia Viviani heeft dinsdag de Coppa Bernocchi gewonnen. De Cannondale-renner sprintte in de eendaagse Italiaanse race met start en finish in Legnano sneller dan Filippo Pozzato (Lampre-Merida). Simone Ponzi (Neri Sottoli), Davide Vigano (Caja Rural) en Fabio Chinello (Area Zero) maakten op de plaatsen drie tot en met vijf het Italiaanse succes compleet.

Michel Kreder werd de beste Nederlander in de 96e editie van de koers. De renner van het Belgische Wanty-Gobert kwam op zeventien seconden van Viviani als 26e over de streep.

De Coppa Bernocchi werd slechts negen van de 96 keer dat de race werd verreden niet door een Italiaan gewonnen. Johan van der Velde was in 1985 de enige Nederlander die de handen in de lucht kon steken.

IDFA verplaatst naar Amstel

Een groot deel van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) speelt zich dit jaar af langs de Amstel. Het festivalhart verplaatst zich van het Rembrandtplein naar enkele cafés en theaters langs het water in de hoofdstad. Dat laat de organisatie van IDFA dinsdag weten.

Bioscoopzalen Tuschinski, De Munt, EYE en de Brakke Grond blijven de hoofdlocaties van het documentairefestival dat plaatsvindt van 19 tot en met 30 november. Daarnaast worden evenementen georganiseerd in onder meer Café de Jaren, het Compagnietheater, De Balie, de Melkweg, Kleine Komedie, DeLaMar Theater en het Stedelijk Museum.

IDFA verplaatst naar Amstel
IDFA verplaatst naar Amstel (Foto: ANP)

Radcliffe vindt Nederlandse rode lopers erg braaf

Daniel Radcliffe vindt rode lopers in Nederland erg beschaafd vergeleken met grootse premières in New York, Los Angeles of Londen. "Hier zijn veel minder professionele handtekeningenjagers", zegt de acteur voor de camera van Novum Nieuws. "Dat zijn meestal verschrikkelijke mensen."

Toch moest Radcliffe, die jarenlang in de huid van Harry Potter kroop, ook maandagavond een aantal krabbels uitdelen. "Maar hier zijn die mensen heel aardig. In het buitenland slingeren ze allemaal beledigende opmerkingen naar je kop, maar hier zijn ze juist heel beschaafd."

Radcliffe is in Nederland voor de première van zijn nieuwe film What If. Hoewel de 25-jarige acteur geen fan is van rode lopers, neemt hij wel altijd de tijd voor de aanwezigen. "Ik realiseer me dat aardig wat mensen lang op mij hebben staan wachten."


Radcliffe vindt Nederlandse rode lopers erg braaf (Foto: Novum)

Nick & Simon zingen titelsong Sinterklaasfilm

Nick & Simon nemen de titelsong van de sinterklaasfilm Pak van Mijn Hart voor hun rekening. Het gelijknamige nummer verschijnt op 24 oktober, zo is dinsdag bekendgemaakt. De romantische komedie volgt op 6 november.

"Nick en Simon raken met deze titeltrack precies de juiste snaar", laat Pak van Mijn Hart-regisseur Kees van Nieuwkerk weten in een verklaring. "Ik heb het geprobeerd, maar ik krijg het nummer niet meer uit mijn hoofd."

Pak van Mijn Hart gaat over twee broers die een Sinterklaascentrale runnen. Onder anderen Chantal Janzen, Benja Bruijning, Fedja van Huêt en Halina Reijn zijn te zien in de film.


Nick & Simon zingen titelsong sinterklaasfilm (Foto: Novum)

Moisander: "We moeten Zlatan als team verdedigen"

Zlatan Ibrahimovic keert woensdag met Paris Saint-Germain terug naar de Amsterdam Arena. Niklas Moisander is een van de Ajax-verdedigers die de Zweedse spits moet afstoppen. De Fin denkt dat hij zijn collega's nodig heeft. "Een tegen een gaat niemand van ons hem stoppen, dus wij moeten dat als team heel goed doen."

Voor Moisander is Ibrahimovic een van de beste spitsen ter wereld. "Hij is zo sterk en heeft een goede techniek. je weet nooit wat hij gaat doen." Zijn fysieke kracht maakt het ook zo moeilijk om Ibracadabra te verdedigen. "Soms moet je niet het duel aangaan, of bijna nooit eigenlijk", weet Moisander. "Maar je moet hem ook geen ruimte geven. Je moet dicht bij hem blijven en het juiste moment afwachten."

Kansloos is Ajax zeker niet tegen PSG, denkt Moisander. "Het is een wereldploeg natuurlijk, maar zij vallen ook veel aan en dus krijgen wij ook ruimte. Als wij ons eigen goede spel spelen maken we zeker een kans. Wij hebben afgelopen jaren laten zien dat wij dit soort wedstrijden ook kunnen winnen, zeker thuis."

Politie spreekt van 'gezellig drukke' Prinsjesdag

Zo'n 25.000 bezoekers hebben dinsdag langs de route van de Gouden Koets in Den Haag gestaan. Wegens het mooie weer was het tijdens Prinsjesdag gezellig druk in de binnenstad, vat de politie de sfeer samen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De warmte zorgde wel voor meer drukte bij ambulancediensten en het Rode Kruis. Zij hielpen 42 mensen met klachten. Tien van hen waren medewerkers van Defensie en de politie. Twee mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens de politie stond het publiek meer verspreid over de route dan in eerdere jaren. De toegang tot de publieksvakken bij Paleis Noordeinde werd korte tijd afgesloten omdat de vakken vol zaten.

Het alledaagse politiewerk ging gewoon door. Bij een busongeluk op de Hengelolaan in Den Haag vielen acht gewonden. Twee van hen raakten zwaargewond.

Op de drie dagen voorafgaand aan Prinsjesdag was vanwege de viering van 200 jaar Prinsjesdag ook van alles te doen in Den Haag. Daar kwamen vijftigduizend mensen op af, laat het Haags Comité 200 jaar Koninkrijk weten. Vorig jaar verwelkomde Den Haag ongeveer veertigduizend mensen op en rond Prinsjesdag.

Degenkolb in ziekenhuis opgenomen

Giant-Shimano-wielrenner John Degenkolb is opgenomen in het ziekenhuis van Frankfurt. De Duitser had zijn groene trui van de Vuelta graag willen vieren met ploeggenoten, maar opgezette lymfeklieren in de liesstreek gooien roet in het eten.

Degenkolb heeft via Facebook laten weten dat ze 'bijna zo groot waren als pingpongballen'. "In combinatie met de belasting van de Vuelta heeft dat geleid tot een onderhuidse ontsteking." De winnaar van vier etappes had liever een feestje willen bouwen. "Ik had dit alles graag gevierd met mijn teamgenoten, maar in het leven liggen voor- en tegenspoed soms dicht bij elkaar. Van een feest kwam niets terecht, ik lig nu in het ziekenhuis."

Degenkolb aan bed gekluisterd (Pro Shots/George Deswijzen)

Rutte rekent op herstel PvdA

Premier Mark Rutte (VVD) gaat ervan uit dat coalitiepartner PvdA een goede uitslag zal boeken bij komende verkiezingen, ondanks de slechte stand in de peilingen op dit moment. "Je zult zien dat de PvdA weer aantrekt", zei Rutte dinsdag in een gesprek met enkele journalisten ter gelegenheid van Prinsjesdag.

Volgens Rutte kan de PvdA de verkiezingen in met de boodschap dat het kabinet er met succes voor heeft gezorgd dat de zorg, de sociale zekerheid en andere voorzieningen toekomstbestendig zijn gemaakt, terwijl de kwaliteit op peil is gebleven. "Mensen zullen op verkiezingsochtend wakker worden en zeggen: we hebben wel veel gemopperd, maar ze krijgen nu toch onze stem", zei Rutte.

In maart worden de Provinciale Staten gekozen, die op hun beurt de Eerste Kamer kiezen. Rutte gaat er 'geen seconde' van uit dat de coalitiepartijen en de drie oppositiepartijen waarmee wordt samengewerkt, hun meerderheid in de senaat verliezen. Mocht dat toch gebeuren, dan maakt hij zich geen zorgen. "We hebben ons uit wel ingewikkelder knopen gewurmd."

Rutte vindt de PvdA 'ontzettend betrouwbaar', zei hij verder. "De partij heeft een zeer stabiele leiding en wil geen spelletjes spelen." Bij het aantreden van het huidige kabinet zinspeelde Rutte al op een volgende regeerperiode met de PvdA. Inmiddels is hij terughoudender. "Ik vind het gek om nu al te speculeren over de kabinetsformatie van 2017."

Gameplay Samurai Warriors 4 op PS4

Koei Tecmo heeft een gameplayvideo van Samurai Warriors 4 online gezet waarin we de PlayStation 4-versie in actie zien.

Het spel speelt zich af in Japan rond 1600, tijdens de vele conflicten tussen de landheren. Veel van de conflicten, groot of klein, zijn als inspiratie gebruikt. Personages uit die tijd zitten in de game en ook de conflicten zelf hebben op zich wel plaatsgevonden, maar dan niet zoals in deze hack & slash. Je ziet in onderstaande video dan ook aparte figuren en aparte krachten.

Samurai Warriors 4 komt 24 oktober uit voor PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Een rijstrook A58 weer open

Op de A58 waar dinsdagochtend een aantal kettingbotsingen plaatsvond is rond 16.30 uur een rijstrook opengesteld. Het gaat om de weg richting Vlissingen. De rijbaan richting Brabant gaat volgens de veiligheidsregio pas rond 20.00 uur weer open.

De ongelukken ontstonden rond 08.00 uur in dichte mist. Er waren ruim honderd voertuigen bij betrokken. Twee mensen uit Middelburg kwamen om het leven. Elf mensen raakten zwaargewond en vijftien lichtgewond.

De weg was sinds het ongeluk in beide richtingen dicht. De ongelukken gebeurden op de weghelft van Vlissingen naar Bergen op Zoom.

Bookmakers: Ajax sneuvelt in groepsfase

Ajax slaagt er ook dit jaar niet in om zich te plaatsen voor de knockoutfase van de Champions League. Een doorstart na de winterstop in de Europa League zit er wel in. Dat blijkt uit een overzicht van de grote wedkantoren.

Real Madrid is favoriet om het toernooi te winnen, waarmee voor het eerst een winnaar zijn titel zou prolongeren. Bayern München krijgt de op een na hoogste kansen toegedicht, vóór FC Barcelona, tegenstander van Ajax in de groepsfase.

De Amsterdammers worden van de 32 deelnemers aan het miljoenenbal als 24e ingeschat. Na de groepsfase gaan zestien ploegen door na de volgende ronde. Bij de sterkste helft van het deelnemersveld zit ook Ajax-tegenstander Paris Saint-Germain. De Fransen worden met een zesde notering ingeschaald als serieuze kanshebber voor de titel.

Het goede nieuws voor Ajax is dat de derde opponent in de groepsfase, APOEL Nicosia, nog kanslozer is voor een stunt in de Champions League. De Cypriotische ploeg wordt als 28e ingeschat. Als de bookmakers gelijk krijgen dan wordt Ajax derde in de poule, en vloeit de club door naar de Europa League.

Wie zin heeft in een gokje zit bij Ajax overigens goed. Elke euro die op Ajax wordt ingezet wordt gemiddeld zo'n vijfhonderd keer zo veel waard als de Amsterdammers hun huzarenstukje uit 1995 weten te herhalen en het toernooi winnen.

De Champions League gaat dinsdag van start. Ajax moet nog een dag wachten en ontvangt woensdag in eigen huis Paris Saint-Germain.

Ventilatieschacht en aliens gaan niet samen

Onderstaande video van Alien: Isolation laat zien dat het kruipen door de ventilatieschachten ook niet altijd een heel slim idee is. Zeker niet als er de alien in je buurt is.

Geen pad is echt veilig, het blijft dus opletten en vooral sneaken om de enorme alien te slim af te zijn. In Alien: Isolation is Ripley, de heldin uit de Alien-films gespeeld door Sigourney Weaver, al jaren zoek. Ze is het laatst vernomen op het ruimteschip Nostromo, maar daarna is het stil gebleven. Vijftien jaar na de gebeurtenissen op het ruimteschip in de film stap jij als speler in de schoenen van Amanda Ripley, de dochter van Ellen. Zij wil weten wat er met haar moeder gebeurd is en hoort dat de vluchtrecorder van de Nostromo zich aan boord van het ruimteschip Sevastopol bevindt. Wat ze nog niet weet, is dat een bekend buitenaards wezen daar ook is.

Alien: Isolation komt 7 oktober uit op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

Duits verbod op taxidienst Uber opgeheven

Uber mag in Duitsland de weg weer op. Het verbod op de alternatieve taxidienst was niet rechtmatig en is opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Frankfurt dinsdag bepaald. Het verbod was vorige maand door de Duitse taxibedrijven afgedwongen in een spoedgeding.

Gebruikers van Uber kunnen met een app een auto met chauffeur bestellen. De dienst werd verboden omdat het bedrijf zou opereren zonder de juiste vergunningen. Volgens de taxibedrijven omzeilt de dienst zo wetgeving over veiligheid en verzekeringen waar zij zich wel aan moeten houden.

De taxiorganisaties zijn van plan in hoger beroep te gaan en alsnog een verbod op Uber af te dwingen. Het bedrijf, dat is opgericht in San Fransisco, is ook in Nederland actief.

Nieuwe Union Jack bij Schotse onafhankelijkheid

Mocht Schotland daadwerkelijk besluiten zich af te scheiden van het Verenigd Koninkrijk dan zal de Britse vlag, de Union Jack, moeten worden aangepast. Daar hebben adviseurs van de Britse regering voor gewaarschuwd. Leden van het Parliamentary Flags and Heraldry Committee en het Flag Institute hebben op het hoogste niveau overleg gevoerd.

De basis voor de Britse vlag werd gelegd in 1606 toen James VI van Schotland de Engelse en Ierse troon besteeg. Hij verenigde de drie kroongebieden in een personele unie. De drie staten bleven onafhankelijk, maar werden wel door hetzelfde staatshoofd geleid. Voor maritieme doeleinden werden de Schotse vlag en de Engelse samengevoegd. De Schotse vlag is een wit saltirekruis (Sint-Andreas Kruis) op een blauwe achtergrond en de Engelse vlag is een rood kruis op een wit veld, het Sint-Joris Kruis.

Het ontwerp voor de Union Jack (ook wel Union Flag genoemd) stamt uit 1801 en volgde op het samengaan van Groot-Brittannië en Ierland. De vlag uit 1606 werd aangepast door het Kruis van Sint-Patrick toe te voegen, zodat ook Ierland vertegenwoordigd zou zijn.

Nu Schotland mogelijk uit het Verenigd Koninkrijk stapt wordt er druk nagedacht over een nieuw ontwerp van de Britse vlag. Een van de belangrijkste adviseurs van de regering op dit gebied, Lord West, noemde het in de Daily Mail namelijk onbestaanbaar dat het Schotse kruis onderdeel kan blijven van de vlag. "In het geval er wordt ingestemd, dan zie ik niet hoe de vlag van het Verenigd Koninkrijk kan worden gered."

Charles Ashburner, van het Flag Institute, zei dat de Britse regering 'totaal niet voorbereid is' op de gevolgen die de Schotse onafhankelijkheid met zich meebrengt. "Iedereen in de regering lijkt doodsbenauwd het onderwerp aan te snijden", aldus Ashburner.

Niet alleen de deskundigen menen dat de vlag moet worden aangepast. Uit een peiling van het Flag Institute onder enkele honderden respondenten blijkt dat 64,8 procent van hen dezelfde mening is toegedaan.

Saillant detail: in de Union Jack is Wales niet opgenomen. Velen zien dit dan ook als hét moment om deze historische fout recht te zetten. Bijna driekwart van de respondenten meent dat er in een nieuwe vlag een element moet worden opgenomen dat Wales vertegenwoordigt.

Het Flag Institute heeft op zijn website al een voorzetje gegeven voor een nieuw ontwerp van de vlag. Een van de voorbeelden lijkt sterk op de huidige vlag, met dat verschil dat het blauw van Schotland vervangen is door het zwart van Wales. Ook kan het zwart worden vervangen door donkergroen. Er zijn ook ontwerpen gemaakt die totaal niet meer lijken op de Union Flag, om met een schone lei te kunnen beginnen.

Niet alleen over de Union Jack wordt druk gedebatteerd, maar ook de Australische en Nieuw-Zeelandse vlaggen staan ter discussie, zij het om andere redenen.

In Nieuw-Zeeland woedt de discussie al lange tijd. In maart maakte de Nieuw-Zeelandse premier John Key bekend dat de bevolking binnen drie jaar mag stemmen over een nieuwe vlag. "De vlag wordt gedomineerd door de Union Jack, terwijl wij niet langer gedomineerd worden door het Verenigd Koninkrijk", zei premier Key destijds.

De huidige Nieuw-Zeelandse vlag laat het Zuiderkruis zien en de Britse Union Jack in de linkerbovenhoek. Veel mensen hebben geklaagd dat de vlag te veel lijkt op die van buurland Australië en bovendien niet duidelijk maakt dat Nieuw-Zeeland onafhankelijk is van Groot-Brittannië.

De Australische vlag heeft eveneens de Union Jack in de linkerbovenhoek. Daaronder staat de Ster van het Gemenebest. Aan de rechterkant staat, net als bij de Nieuw-Zeelandse vlag, het Zuiderkruis. En ook in Australië wordt al tientallen jaren gediscussieerd over een nieuwe vlag die de huidige uit 1901 moet vervangen. Tot dusver echter zonder resultaat.

Niet-werkenden krijgen het moeilijker in 2015

Mensen zonder baan krijgen het komend jaar zwaarder dan in 2014. Bijstandsgerechtigden, werklozen en gepensioneerden gaan er bijna allemaal in koopkracht op achteruit. Dat meldt budgetinstituut Nibud op basis van de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota.

Huishoudens in de bijstand leveren volgend jaar maandelijks 2 tot 26 euro in omdat de bijstand niet volledig met de prijzen meestijgt. Alleenstaande ouders leveren 250 euro per maand aan bijstand in, maar krijgen daarvan een deel terug via het verhoogde kindgebonden budget. Huishoudens met een kind krijgen echter minder dan die met twee of meer kinderen.

Huishoudens met twee of meer kinderen onder de 18 jaar in de bijstand, gaan er juist wel op vooruit door de verhoging van het kindgebonden budget. Het gaat dan om niet veel meer dan tien euro per maand.

Alleenstaande ouders die niet in de bijstand zitten, krijgen veel meer bijgeschreven. Die huishoudens krijgen er dit jaar, gebaseerd op een minimuminkomen van twintigduizend euro per jaar, 179 euro per maand bij, door de aanpassingen in het kindgebonden budget.

Het aantal huishoudens dat volgend jaar in financiële problemen komt, neemt komend jaar toe, vreest het Nibud. Door de koopkrachtverslechtering van de laatste jaren zijn de reserves bij veel huishoudens op. "Vooral gezinnen in de bijstand komen volgend jaar structureel geld tekort".

Werkenden gaan er gemiddeld een of twee tientjes op vooruit, meldt het Nibud verder. Dat geldt echter niet voor middeninkomens, die het op maandbasis met tussen de veertig en vijftig euro minder moeten doen dan dit jaar, omdat ze geen zorgtoeslag meer krijgen. Het recht op die toeslag wordt sneller afgebouwd, zodat minder mensen hier aanspraak op kunnen maken. Deze inkomens, tussen de 25.000 en 40.000 euro per jaar, krijgen ook al geen huurtoeslag.

Ouderen van 65 jaar en ouder gaan per maand tussen de 1 en 47 euro inleveren. Dat is al het zesde jaar op rij. De pensioenen stijgen komend jaar niet hard genoeg mee met de inflatie. Voor alleenstaande ouderen met een AOW of een klein aanvullend pensioen ziet komend jaar er iets rooskleuriger uit volgens het budgetbureau. Zij krijgen er maandelijks ongeveer tien euro bij.

'Tegenvaller brandstofaccijns 364 miljoen euro'

Het kabinet haalt dit jaar 364 miljoen euro minder op aan brandstofaccijnzen dan vorig jaar op Prinsjesdag was begroot. Hiermee is de verwachte extra opbrengst van vierhonderd miljoen euro door de hogere accijnstarieven vrijwel verdampt. Dat heeft CDA-Kamerlid Pieter Omzigt dinsdag berekend op basis van de Miljoenennota. Volgens hem geeft het kabinet met de cijfers voor het eerst toe dat de opbrengsten van de hogere accijns tegenvallen.

De accijnsverhoging had de schatkist 230 miljoen euro extra uit dieselverkopen, 50 miljoen extra uit LPG en nog eens 120 miljoen euro dankzij indexatie moeten opleveren. Brancheorganisaties als Bovag, en BETA stellen al maanden dat de maatregel averechts werkt, omdat veel Nederlanders over de grens zijn gaan tanken.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft tot nu toe gezegd zich niet in dat beeld te herkennen. Hij stelde voor de zomer zelfs nog dat de overheid wel 'flinke extra accijnsinkomsten' beurde. Hij zei toen wel dat als het uiteindelijk toch anders zou blijken te zijn, hij de maatregel alsnog wil evalueren. "Ik ben zeer benieuwd wat deze antwoorden waard zullen zijn", aldus Omzigt.

Internationale situatie hoofdthema in troonrede

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in de troonrede relatief veel aandacht besteed aan de onrustige situatie in de wereld. De koning begon zijn rede door stil te staan bij de MH17-ramp, en hij ging ook in op de conflicten in het Midden-Oosten.

"De ramp met MH17 en de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten maken duidelijk hoe in de wereld van vandaag alles met alles samenhangt", zei Willem-Alexander. Conflicten elders roepen ook in Nederland reacties op. "Dat is niet nieuw, maar in een tijd waarin iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter en sneller merkbaar."

Het kabinet wil de spanningen in eigen land verminderen, zei de koning. "De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten." Haatzaaien en discrimineren wordt niet getolereerd.

De internationale spanningen vragen ook om een 'actief buitenlands beleid', zei Willem-Alexander. De defensie-uitgaven gaan omhoog met honderd miljoen euro per jaar. Ook komt er extra geld voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen. De koning sprak zijn respect uit voor Nederlandse militairen die worden uitgezonden naar het buitenland.

In eigen land trekt intussen de economie weer iets aan. "Het is hoopgevend dat, na een aantal jaren van krimp en stijgende werkloosheid, ons land voorzichtig weer de weg omhoog vindt", zei de koning. Het herstel is echter broos en afhankelijk van ontwikkelingen in de rest van de wereld. De hoge werkloosheid blijft voor het kabinet het grootste probleem.

De koning sloot zijn toespraak af met een verwijzing naar het feit dat tweehonderd jaar geleden de eerste Prinsjesdag plaatsvond. "Ons land heeft zich in die twee eeuwen steeds veerkrachtig en saamhorig getoond als omstandigheden daarom vroegen - ook deze zomer weer."

Worstelen voor current-gen is uitgesteld

2K heeft vandaag een nieuwe releasedatum aangekondigd voor WWE 2K15 voor PlayStation 4 en Xbox One. De game zal vanaf 21 november 2014 beschikbaar zijn. De old-gen consoleversies zullen zoals gepland op 31 oktober 2014 worden gelanceerd.

"Visual Concepts en Yuke’s zetten alles op alles om de meest authentieke en actievolle WWE-ervaring tot op heden af te leveren, inclusief de allereerste release op next-generation consoles", aldus Greg Thomas, President, Visual Concepts. "De extra ontwikkelingstijd geeft onze talentvolle teams de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de WWE 2K15 next-gen ervaring volledig aan onze verwachtingen voldoet."

Onderstaande opkomst in WWE 2K15 laat dus nog wat langer op zich wachten voor PlayStation 4- en Xbox One-eigenaren.

Snoop Dogg gehekeld om homohaat

Snoop Dogg heeft zich de woede van velen op de hals gehaald door maandagmiddag op Instagram en Twitter een homofobe opmerking te plaatsen. Bij een foto van twee mannen liet hij duidelijk weten niet gediend te zijn van zulke plaatjes. Website Buzzfeed maakte kiekjes van de berichten, die inmiddels zijn verwijderd.

"Respectloze bitch. Ga je vriend afzuigen en verdwijn van mijn pagina, mietje", valt te lezen. Dat leidde tot een storm aan kritiek. Iets meer dan een halfuur later werd het bericht verwijderd. De rapper heeft nog niet gereageerd.

Snoop Dogg liet eerder al in een interview met de Britse krant The Guardian weten dat homoseksualiteit nooit acceptabel zal worden in de rapscene. De machocultuur maakt het erg moeilijk voor rappers om uit de kast te komen, oordeelde hij.

"Het is als bij een American footballteam", ging Snoop destijds verder. "Je kunt niet in een kleedkamer vol bonkige sporters staan en ineens zeggen dat je ze leuk vindt. Dat wordt moeilijk."

Komend jaar duidelijkheid over elektronisch stemmen

Het kabinet maakt volgend jaar bekend of elektronisch stemmen opnieuw wordt ingevoerd. Dat staat in de ontwerpbegroting die minister Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag heeft gepresenteerd. Het kabinet buigt zich nog over het advies waarin wordt gepleit voor een stemprinter waarmee kiezers een stembiljet kunnen uitprinten.

Een commissie onder leiding van voormalig VVD-Kamerlid Willibrord van Beek adviseerde eind 2013 elektronisch stemmen weer in te voeren. Grote voordeel van de stemprinter is dat de biljetten binnen een uur elektronisch kunnen worden geteld. De bewindsman kondigt verder aan de Kieswet aan te passen om ervoor te zorgen dat Nederlanders die in het buitenland wonen zich niet meer voor elke verkiezing hoeven te registreren.

Uit de ontwerpbegroting blijkt verder dat Plasterk de websites van de overheid beter toegankelijk en veiliger wil maken. De overheid moet digitaal net zo toegankelijk worden als in de fysieke wereld. "In 2015 wordt de toegang tot digitale diensten via mijnoverheid.nl en de berichtenbox voor elektronische post van de overheid verbeterd."

De digitale infrastructuur moet volgens Plasterk net zo structureel worden opgezet als de manier waarop in Nederland wordt omgegaan met de wegen, het spoor en de rivieren. Ook gaat de overheid informatie 'actiever openbaar maken'. "Het aantal opendatasets van ministeries gaat omhoog. Ook stimuleert het kabinet dat onderzoeksrapporten, subsidies en inkoopinformatie openbaar worden."

Valverde drie jaar langer bij Movistar

Wielrenner Alejandro Valverde rijdt ook de komende drie jaar voor Movistar. Het nieuws was vorige week tijdens de Vuelta à España al uitgelekt, maar werd dinsdag door de Spaanse wielerploeg officieel gemaakt. De 34-jarige Spanjaard rijdt al sinds 2005 voor de ploeg van teambaas Eusebio Unzue, al heette de ploeg eerst anders.

Valverde liet zich dit jaar zien in de grote rondes. In de Tour eindigde hij met een vierde plaats net naast het podium, in de Vuelta werd hij achter winnaar Alberto Contador en Chris Froome derde. Hij schreef de Waalse Pijl, de Clasica San Sebastian, de Ruta del Sol, de Ronde van Murcia, Roma Maxima, de GP Miguel Indurain en een etappe in de Vuelta op zijn naam dit jaar.

Conan O'Brien eert George Harrison

Conan O'Briens tv-programma staat volgende week geheel in het teken van George Harrison. Elke dag brengt een andere artiest een nummer van de overleden Beatle live ten gehore in de latenighttalkshow van de rossig gekuifde komiek, schrijft het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

De George Harrison Week wordt maandag afgetrapt. Onder anderen Beck, Norah Jones en Dhani Harrison, de zoon van de zanger en gitarist, komen langs in de show, simpelweg getiteld Conan, om een optreden te geven.

De week ter ere van Harrison valt samen met de verschijning van The Apple Years: 1968-75. De box met de eerste zes soloalbums van de artiest verschijnt maandag. In november is het dertien jaar geleden dat hij overleed aan kanker.

Zivkovic langer bij Ajax

Ajax heeft het contract met Richairo Zivkovic met twee jaar verlengd. De afgelopen zomer van FC Groningen overgenomen aanvaller is nu tot de zomer van 2019 aan de Amsterdamse club verbonden. Zivkovic moet zijn debuut nog maken in het eerste van Ajax. Hij speelde tot nu toe tot drie wedstrijden voor Jong Ajax in de Eerste Divisie.

De contractverlenging kwam enkele dagen na Zivkovic' achttiende verjaardag tot stand. Technisch directeur Marc Overmars windt er geen doekjes om dat die datum belangrijk was. "We hebben veel vertrouwen in Richairo. We konden hem destijds vanwege zijn leeftijd maar voor drie jaar contracteren. Hij is onlangs 18 jaar geworden en kort daarna zijn we het samen eens geworden over twee extra jaren."

Zeldzame vogels gestolen uit vogelpark Alphen

Bij Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn zijn ruim dertig zeldzame vogels gestolen. Onder meer zestien neushoornvogels en enkele toekans, beo's en papegaaiachtigen zijn meegenomen, meldt het park.

De daders moeten ergens tussen maandag 18.00 uur en dinsdag 07.10 uur hebben toegeslagen. Om binnen te komen zijn sloten opengebroken. De inbrekers zijn volgens het park doelgericht te werk gegaan en hebben vooral waardevolle en zeldzame broedparen gestolen. Veel verblijven zijn zwaar beschadigd geraakt bij de diefstal.

Een aantal van de gestolen vogels wordt met uitsterven bedreigd. Deze dieren zijn wereldwijd in slechts enkele dierentuinen te zien. Sommige gestolen paren hadden net jongen. Verzorgers proberen de achtergebleven jongen en eieren te redden.

Parlement Irak wijst kabinetskandidaten af

Het parlement van Irak is dinsdag niet akkoord gegaan met twee kandidaten die premier Haider al-Abadi aan het hoofd van de departmenten binnenlandse zaken en defensie had willen installeren. De parlementszitting werd opgeschort tot donderdag, de formatie zal meer tijd in beslag nemen.

Parlementariërs deelden eerder op de dag mee dat Al-Abadi de soennitische parlementariër Jaber al-Jabberi en de sjiitische volksvertegenwoordiger Riyad Ghareeb als ministers wilde. Vooral tegen Ghareeb zou weerstand zijn geweest.

'Conflicten mogen niet overslaan naar onze straten'

De spanningen op het wereldtoneel stellen de veerkracht van de Nederlandse samenleving en economie op de proef en mogen niet overslaan naar de Nederlandse straten. Dat zei koning Willem-Alexander dinsdag tijdens het uitspreken van de troontrede in de Ridderzaal in Den Haag.

De ramp met vlucht MH17, de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten maken duidelijk dat 'alles met alles' samenhangt. "Conflicten die zich vele duizenden kilometers verderop afspelen roepen in ons land emoties op", zei Willem-Alexander. "De situatie in Noord-Irak, Syrië en Gaza leidt in ons land tot spanningen en tot gevoelens van onmacht en onveiligheid. De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort mag niet overslaan naar onze straten."

"Om daar tegenwicht aan te bieden zijn een vaste koers en duidelijke keuzes nodig. De regering is dankbaar dat hiervoor maatschappelijk en politiek draagvlak bestaat." Het staatshoofd zei dat de regering pal voor de grondwet staat en ingrijpt als de grenzen worden overtreden. "Haatzaaien, dreigen met geweld of discriminatie van bevolkingsgroepen zal onder geen enkele omstandigheid worden getolereerd. Iedere inwoner moet zich veilig en beschermd weten. Iedere inwoners van ons land moet zich vrij voelen om uit te komen voor zijn of haar geloof, geaardheid en levensovertuiging."

Hellblade heeft brute vrouw in de hoofdrol

Ninja Theory geeft een uitgebreide toelichting op hun vrouwelijke hoofdpersoon van Hellblade genaamd Senua. Hun doelstelling was dat ze niet sexy, sprietig, jong, maar zinderend, overtuigend en geloofwaardig moest zijn. Oordeel zelf of het is gelukt.

Senua is een brute Keltische strijder die vecht tegen Vikingen. Ninja Theory waarschuwt dat haar uiterlijk nog kan veranderen. Door alle hectiek is de laatste tijd helaas weinig geschreven over Hellblade. Daarom plaatsen we hier meteen ook de andere delen van de Developers Diary. Hellblade komt uit op de PS4, maar later ook voor andere platforms.

Senua

Senua

Senua

Senua

Senua

Russische Facebook in handen 'vriend' Kremlin

Het Russische sociale netwerk VKontakte is volledig in handen gekomen van Alisher Usmanov, een aan de Russische regering gelieerde oligarch. Usmanovs bedrijf, Mail.ru, had al 52 procent van de aandelen in bezit. Het bedrijf betaalde omgerekend 1,2 miljard euro voor de resterende 48 procent, maakte het dinsdag bekend.

Mail.ru kocht in 2007 voor het eerst aandelen VKontakte, dat na zoekmachine Yandex de best bezochte website is van Rusland. Sindsdien heeft het bedrijf 1,6 miljard euro uitgegeven om het belang te vergroten. VKontakte heeft 270 miljoen gebruikers.

Sijsling door in Metz na opgave Seppi

Igor Sijsling heeft dinsdag de tweede ronde van het ATP-toernooi in Metz bereikt. Op het Noord-Franse hardcourt zag hij de Italiaan Andreas Seppi in de tweede set opgeven. Sijsling stond toen, na slechts veertig minuten, al met 6-0 en 4-1 voor. De Nederlander is de nummer 74 van de wereld, Seppi staat 48e.

In de tweede ronde neemt Sijsling het op tegen Joao Sousa (6) uit Portugal of Ivan Dodig. Die Kroaat ontbrak afgelopen weekeinde in de Davis Cup-equipe die te goed was voor Nederland in de play-offs van de Wereldgroep. Sousa en Dodig spelen woensdag tegen elkaar.

'Beveiligde' usb-stick gekraakt door SP-Kamerlid

De beveiligde usb-stick waarop Kamerleden de begrotingsstukken konden lezen blijkt tamelijk eenvoudig te kraken. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wist de stukken te printen. "Van papier leest de begroting veel beter", aldus het Kamerlid dinsdag op Twitter.

De fracties kregen de beveiligde gegevensdragers vrijdag aangeboden in één envelop per fractie. In een tweede envelop zaten codes om de stukken vanaf het scherm te kunnen lezen. Andere manieren om de begroting te lezen waren er niet. Om de usb-stick te krijgen, moest voor geheimhouding worden getekend.

Ulenbelt reageerde op opmerkingen dat hij printscreens zou hebben gemaakt. "Dat was het niet. Werkte niet", aldus het Kamerlid.

Ulenbelt is opvallend genoeg vicevoorzitter van de Kamercommissie die zich bezighoudt met ict. Hij had nog een tip. "Volgend jaar moeten ze mijn neefje maar vragen voor beveiliging", aldus het Kamerlid.

Mavericks geven Nowitzki vrij voor EK

Basketbalvedette Dirk Nowitzki kan volgend jaar meedoen in de Duitse nationale ploeg op het Europees kampioenschap. Zijn NBA-club Dallas Mavericks heeft de 36-jarige forward nu al vrijgegeven voor de eindronde in september 2015, die in vier landen wordt afgewerkt. "Nou, dat horen we graag", liet de Duitse basketbalbond dinsdag weten.

Nowitzki, de sterspeler van de Mavericks, speelde voor het laatst voor de Duitse ploeg op het EK van 2011. Hij had zelf al meermaals te kennen gegeven graag mee te doen aan het EK van 2015. Duitsland werkt dan de groepsfase af in Berlijn.

Directeur Mark Cuban van de NBA-ploeg uit Dallas heeft hem een jaar van tevoren toestemming gegeven. Het EK van 2015 geldt ook als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Rio in 2016, het grote doel van Nowitzki.

'Mavs' geven Nowitzki vrij voor EK
Mavericks geven Nowitzki vrij voor EK (Foto: ANP)

Yusuf Islam na 38 jaar weer op tournee

Cat Stevens gaat voor het eerst sinds 1976 toeren. De 66-jarige Britse singer-songwriter heeft bekendgemaakt dat hij in december een tournee onderneemt die vooralsnog uit zes concerten in de Verenigde Staten bestaat. Het was lange tijd stil rond Stevens nadat hij zich had bekeerd tot de islam. Sindsdien noemt hij zich Yusuf Islam.

"Het is iets waar ik lange tijd voor ben gevlucht", zegt Stevens. De vele fans die hem bleven vragen om een comeback deden hem van gedachten veranderen. Op 27 oktober brengt de zanger eveneens het nieuwe album Tell 'Em I'm Gone uit.

Stevens is bekend van hits als Wild World, Morning Has Broken en Peace Train. Eerder dit jaar werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Curlingvrouwen spelen EK in eigen land

Nederland mag voor het eerst een Europees kampioenschap curling organiseren. Niet voor A-landen, maar de C-divisie. Het EK voor C-landen heeft van 4 tot en met 11 oktober plaats in Zoetermeer. Alleen de Nederlandse vrouwen zullen in Zoetermeer te zien zijn, want de heren spelen in de B-divisie. 

De vrouwenploeg mikt in eigen land op promotie naar de B-divisie. Het Nederlands team bestaat uit skip Marianne Neeleman, Kimberly Honders, Shirley Miog, Bonnie Nilhamn en Ester Romijn. Oranje zal in de groepsfase spelen tegen Slovenië, Roemenië, Slowakije, Kroatië, Ierland en Spanje. De beste twee landen promoveren direct naar de B-divisie. 

De heren spelen hun EK van 22 tot en met 29 november in het Champery. In de Zwitserse stad is zowel het EK voor de A als de B-landen. 

De Boer doordrongen van noodzaak beter Ajax

Ajax moet het in de Champions League tegen Paris Saint-Germain beter doen dan de afgelopen weken in de competitie. Daar is trainer Frank de Boer zich volledig van bewust, liet hij dinsdag weten. "We kunnen en moeten veel beter dan we tot nu toe hebben laten zien."

De Boer is echter niet bang voor de confrontatie met de Franse kampioen. "Ik zie ook veel goede dingen. Ik proef bij de spelers dat ze er heel veel zin in hebben. Dat ze er alles aan gaan doen om 3 punten te pakken." Dat dat mogelijk is heeft Ajax eerder al laten zien, vindt de Boer. "We hebben vorig jaar bewezen tegen goede teams punten te kunnen pakken."

PSG is de favoriet voor de wedstrijd in de ArenA, beseft ook De Boer. "PSG heeft meer kwaliteit, ook meer budget, maar dan ben je nog niet zeker van de overwinning." Zijn spelers moeten dan ook van hun eigen kracht uitgaan. "Je moet respect hebben voor je tegenstander, maar geen ontzag. Dat probeer ik mijn spelers mee te geven."

Twee collega's artsen overleden aan ebola

Twee collega's uit Sierra Leone van de artsen Nick Zwinkels en Erdi Huizenga zijn overleden aan ebola. Met een van deze twee collega's heeft een van de Nederlandse artsen onbeschermd contact gehad. Dat heeft Pien Bax, directeur van de Lion Heart Foundation, dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht van Medisch Contact.

Welke arts het onbeschermde contact heeft gehad, kon Bax niet zeggen. Zwinkels en Huizenga werken voor de Lion Heart Foundation.

Dat deze collega's ebola hadden, was al duidelijk voordat de artsen afgelopen weekend terugkeerden naar Nederland. Een van hen is een week voor hun vertrek overleden, de andere afgelopen zondag.

Het gaat om twee verpleeghulpen die in hetzelfde ziekenhuis als de artsen werkten, een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone.

Kind ghb-ouders ondergebracht bij familie

Het 12-jarige kind dat maandag de alarmlijn belde omdat zijn ouders onwel waren geworden na het gebruik van ghb is bij familie ondergebracht. Het is volgens een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant nog niet te zeggen of en wanneer hij terug kan naar zijn ouders. "Als wij zijn ingeschakeld maken wij altijd eerst een risicotaxatie."

Het kind verblijft sinds maandagmiddag bij familie. Wie Bureau Jeugdzorg heeft ingeschakeld, wil de woordvoerder niet zeggen omdat hier nooit mededelingen over worden gedaan, maar het ligt voor de hand dat de politie dit heeft gedaan.

Ghb is een harddrug die verdovend kan werken op het zenuwstelsel. De 'partydrug' wordt gebruikt in het uitgaansleven.

Stewart: "De rollen veranderen"

Earnest Stewart betreurt het terugtreden van Marco van Basten. De directeur voetbalzaken van AZ heeft vertrouwen in de nieuwe rolverdeling binnen de technische staf. Van Basten besloot zijn werkzaamheden als hoofdtrainer neer te leggen vanwege gezondheidsproblemen.

Alex Pastoor neemt het roer over en Van Basten zal samen met Dennis Haar de rol van assistent op zich nemen. "Het drietal blijft, maar de rollen veranderen", zegt Stewart in gesprek met RTV Noord-Holland.

"Die veranderingen moet je goed met elkaar bespreken. En dan heb je ook nog een zakelijk deel dat je met elkaar moet bespreken. Wisten we dit toen hij overkwam van sc Heerenveen? Nee. Hij vertelde ook dat hij op dat moment een trainer was, die lerende is en ervaring opdoet", verklaart de directeur voetbalzaken.

"Het is nooit besproken tijdens onze gesprekken. Maar er kwam op een gegeven moment een kentering, dat hij daar heel veel last van had", aldus Stewart, die vertrouwen heeft in de nieuwe rolverdeling. "Dat het een raar beeld is, kan ik me voorstellen. Aan de andere kant: we hebben drie trainers die prima met elkaar hebben gefunctioneerd."

"Taken veranderen, maar het belangrijkste is dat Marco zich, met al zijn ervaring en alles wat hij heeft, prettig voelt in deze situatie. Iedereen weet nog waar-ie op de bank zat in ’88. En dan is het vervelend dat Marco het traject niet af kan maken in de rol die we hadden bedacht", besluit de directeur van de club uit Alkmaar.

PSG zonder Thiago Silva tegen Ajax

Paris Saint-Germain kan woensdagavond geen beroep doen op aanvoerder Thiago Silva. Trainer Laurent neemt wel David Luiz en Serge Aurier mee naar Amsterdam.

PSG start woensdag de groepsfase van de Champions League met een uitduel bij Ajax. Voor Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Gregory van der Wiel betekent dat een weerzien met hun ex-club. Blanc heeft de drie voormalig Ajacieden opgenomen in de wedstrijdselectie. Aanvoerder Thiago Silva ontbreekt.

De Braziliaan is nog niet voldoende hersteld van een dijbeenblessure. De centrale verdediger staat daardoor al ruim een maand aan de kant bij PSG. Blanc hoopte eerder nog tegen Ajax een beroep te kunnen doen op Thiago Silva. Landgenoot David Luiz kan wel in actie komen in de Amsterdam ArenA.

De duurste verdediger van de wereld is hersteld van een knieblessure. Luiz, die deze zomer voor 49,5 miljoen euro werd overgenomen van Chelsea, zegde af voor de oefeninterland Brazilië tegen Colombia (1-0 zege). De topaankoop vormt waarschijnlijk met Marquinhos het centrale duo in de defensie.

Blanc heeft ook de Ivoriaan Aurier aan de selectie toegevoegd. De rechtsback viel woensdag tijdens de interland tegen Kameroen uit na een botsing met Stéphane Mbia. Aurier raakte even buiten bewustzijn. Nader onderzoek wees uit dat de schade meeviel. Aurier is een concurrent voor Van der Wiel.

De Boer: 900 euro erbij kan banen kosten

De eis van vakcentrale FNV om alle werkenden er volgend jaar 900 euro bij te geven, kan volgens de werkgevers banen kosten.

Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW zei dinsdag in het Radio 1-programma De Ochtend dat de eis slecht kan uitpakken in sectoren die de crisis nog niet te boven zijn gekomen en het heel moeilijk hebben. De Boer: "Ik denk niet dat je daar de werkgever moet opzadelen met 900 euro extra."

De FNV kwam maandag voor het eerst niet met een looneis in procenten voor 2015, maar met een eis van 900 euro contant voor alle werkenden. Zo wil de vakcentrale de inkomensverschillen verkleinen.

Onverstandig, oordeelt De Boer, want in bijvoorbeeld de detailhandel en de woningsector zijn de problemen nog te groot om zo'n loonsverhoging te kunnen doorvoeren. "Het is dan ook beter om per sector afspraken te maken", vindt de werkgeversvoorman.

De Boer: 900 euro erbij kan banen kosten
De Boer: 900 euro erbij kan banen kosten (Foto: ANP)

Blom aangesteld voor Feyenoord - Ajax

Scheidsrechter Kevin Blom is door de KNVB aangewezen om het duel tussen Feyenoord en Ajax komende zondag in goede banen te leiden. De wedstrijd in Rotterdam begint om 14.30 uur.

Thuisclub Feyenoord begint als veertiende in de ranglijst aan de wedstrijd. De ploeg van trainer Fred Rutten staat na vijf gespeelde wedstrijden vier punten achter op Ajax, dat vijfde staat.

De wedstrijd tussen PSV en Cambuur Leeuwarden, de nummers een en drie van de ranglijst, staat zondag onder leiding van Reinold Wiedemeijer. Dat duel begint ook om 14.30 uur.

Heraclied Avdic zes weken buitenspel na operatie

Denni Avdic staat zes weken aan de kant bij Heracles Almelo. De van AZ gehuurde aanvaller heeft een gescheurde meniscus en wordt dinsdag geopereerd, maakte de eredivisionist bekend. In drie duels voor Heracles kwam Avdic tot nu toe tot een goal. De Zweed maakte die treffer eind augustus tegen Excelsior.

In het duel tegen Excelsior raakte Avdic ook geblesseerd aan zijn hamstring. Daar herstelde hij goed van volgens Heracles. Tijdens dat herstel liep Avdic echter een knieblessure op.

Veroordeling Robert Mikelsons definitief

De straf die Robert Mikelsons kreeg voor het misbruiken van tientallen zeer jonge kinderen in de Amsterdamse zedenzaak blijft definitief staan. Wel wordt zijn celstraf met een maand ingekort omdat het proces zo lang heeft geduurd. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Mikelsons werd in april vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging, een jaar meer dan hij in eerste aanleg kreeg. Mikelsons ging tegen die veroordeling in hoger beroep. Onder meer omdat hij het er niet mee eens is dat zijn tbs-behandeling van het hof pas na tweede derde van zijn straf hoeft te beginnen. De Hoge Raad zag echter geen gronden voor cassatie.

De Hoge Raad volgde zoals gebruikelijk het advies van de eigen advocaat-generaal, die in juli adviseerde dat de zaak niet over hoeft. De Hoge Raad had het vonnis ook terug kunnen verwijzen. Dan had de rechtszaak opnieuw moeten worden gevoerd bij een ander gerechtshof.

Binnen Nederland zijn verdere juridische stappen voor de kinderoppas en crèchemedewerker niet mogelijk. Als het vonnis daar ruimte toe geeft, zou hij nog wel naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen stappen. Dat kan zich echter niet over de straf uitlaten, maar alleen over bijvoorbeeld de vraag of zijn detentie en vooruitzichten aan verdragen voldoen.

De advocaat van de ouders van de slachtoffers, Richard Korver, gaf maandag al aan dat de ouders hopen dat met de uitspraak van dinsdag een eind komt aan de juridische procedures. De ouders waren ook in cassatie gegaan omdat zij vinden dat zij als slachtoffer moeten worden gezien, omdat ze door toedoen van Robert Michelson kosten hebben moeten maken, bijvoorbeeld voor begeleiding voor hun kinderen.

Net als het hof gaat de Hoge Raad hier niet in mee. "Het zou een te grote belasting van het strafproces betekenen als deze vorderingen in dit geval zouden moeten worden behandeld." Ook de overige klachten van de ouders kunnen niet tot cassatie leiden. Overigens kunnen de ouders de geleden schade alsnog claimen via een civiele procedure.

Mikelsons werd in december 2010 opgepakt. Hij stond terecht voor het misbruiken van 67 kinderen, onder meer bij de kinderdagverblijven van 't Hofnarretje in Amsterdam.

In de Amsterdamse zedenzaak stond ook Mikelsons's toenmalige echtgenoot Richard van O. terecht. Die kreeg van het hof 4,5 jaar cel voor seksueel misbruik en het bezit van kinderporno. De 41-jarige Van O. kwam eind vorig jaar vrij. Hij had er toen twee derde van zijn straf op zitten. Van O. maakte in oktober bekend van Mikelsons te willen scheiden.

Koning aangekomen op Binnenhof

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn na een korte rijtoer om 13.15 uur aangekomen op het Binnenhof, waar het Wilhelmus klonk. In de Ridderzaal leest de koning voor de tweede keer de troonrede voor.

Het uitspreken van de troonrede duurt ongeveer een halfuur. Koningin Máxima neemt plaats op de 'neventroon'. Na afloop gaat de stoet met de Gouden Koets rond 13.50 uur weer terug naar paleis Noordeinde. De koning en koningin verschijnen daarna in gezelschap van prins Constantijn en prinses Laurentien op het balkon van het paleis voor de traditionele balkonscène.

Guerrilla bezig met metalen dino's

De Chinezen lekken van alles, van prototypes iPhone tot aan bussen melkpoeder. Dit keer hebben ze vermoedelijke artwork van de nieuwe IP van Guerrilla Games te pakken.

Guerrilla Games is al een tijd bezig met een nieuwe franchise. Het team achter Killzone is bezig met een spel dat waarschijnlijk Horizon gaat heten. Er is niets over bekend, net zo min het zeker is dat deze artwork van deze game afkomstig is. Een tijdje terug zocht de studio nog mensen met ervaring rondom microtransacties en online gaming communities met een focus op sociale bezigheden.

We wachten weer op een volgende lek.

Artwork

Artwork

De Friese afhankelijkheid

Het is erg vermakelijk om de Nederlandse pers her en der een lijntje uit te zien gooien naar de onafhankelijkheid van Friesland. Het referendum over een onafhankelijk Schotland is natuurlijk interessant, maar het hoeft nu ook weer geen inlevingsverhaal te worden door gelijk die gekke Friese provincie erbij te betrekken. Er wordt daarmee door de media een onderwerp gecreëerd dat helemaal niet speelt in Friesland. En al helemaal niet in Leeuwarden, de provinciehoofdstad.

Koerden melden herovering dorpen op IS

Koerdische strijders hebben aanhangers van Islamitische Staat (IS) verdreven uit vijf dorpen in het noorden van Irak. Dat heeft een Koerdische functionaris tegen de nieuwssite al-Sumaria News gezegd. Hij noemt de verdrijving van de IS-strijders een strategisch belangrijke stap in de herovering van het door IS ingenomen deel van Noord-Irak.

De vijf dorpen liggen ten noordoosten van de stad Mosul, die in handen k is van de extremistische IS. Volgens de Koerdische functionaris heeft IS grote verliezen geleden, maar over doden en gewonden aan eigen zijde zegt hij niets.

Met behulp van Amerikaanse luchtacties zijn Koerdische strijders vorige maand een offensief tegen IS begonnen. Zij hebben onder meer de stuwdam bij Mosul heroverd.

Koerden melden herovering dorpen op IS
Koerden melden herovering dorpen op IS (Foto: ANP)

Onderwijsraad: Antipestwet is overbodig

De antipestwet is overbodig. Scholen zijn nu al wettelijk verplicht om voor een veilige omgeving en klimaat voor de leerlingen te zorgen, een extra wet specifiek gericht tegen pesten is daarom onnodig. Dat staat in een dinsdag naar buiten gebracht advies van de Onderwijsraad aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs).

Op verzoek van Dekker keek de raad naar het concept wetsvoorstel sociale veiligheid op school. Het advies is duidelijk: het voorstel moet heroverwogen worden.

De staatssecretaris wil scholen in het basis- en middelbaar onderwijs verplicht maken om vanaf het schooljaar 2015/2016 een door een commissie goedgekeurd anti-pestprogramma in te voeren.

Onderwijsraad: Antipestwet is overbodig
Onderwijsraad: Antipestwet is overbodig (Foto: ANP)

Zeker twintig gewonden bij busongeluk Den Haag

Bij een busongeluk in Den Haag zijn dinsdagochtend 20 tot 25 gewonden gevallen. Een aardgasbus van vervoerder HTM reed op de Hengelolaan de rijbaan in tegengestelde richting op en botste daarna tegen een boom, zegt een brandweerwoordvoerder.

De hulpdiensten zijn nog aan het bepalen hoe ernstig de verwondingen zijn. Hoeveel passagiers naar het ziekenhuis zijn gebracht is nog onduidelijk. De aardgasbus is veiliggesteld. "Er is geen risico dat de bus nog in brand vliegt of omvalt", zegt de woordvoerder.

De woordvoerder kon nog niks zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Getuigen zeggen tegen Omroep West dat de buschauffeur onwel was geworden.

Mark Knopfler geeft concert in Amsterdam

Mark Knopfler staat op 6 juni in de Ziggo Dome. Het concert dat de 65-jarige Britse gitaarvirtuoos geeft in Amsterdam staat in het teken van zijn begin volgend jaar te verschijnen album Tracker. Kaarten voor de show gaan volgende week vrijdag in de verkoop, staat op de website van de concertzaal.

Knopfler werd bekend als frontman van de Dire Straits. Met de band scoorde hij hits als Sultans of Swing, Money for Nothing en Walk of Life. Tracker is zijn negende soloalbum. Knopfler komt naar Nederland met een zevenkoppige band, waarvan de meeste leden al bijna twee decennia met hem samenwerken.

NPO stopt over jaar met radio via AM

De publieke omroep stopt volgend jaar september met het uitzenden van Radio 5 via AM. Het is de laatste publieke zender die nog via de middengolf is te beluisteren. De reden voor het afschaffen van de AM-frequentie zijn de bezuinigingen, geeft de NPO dinsdag aan. Door het afschaffen van de middengolf wordt 1,2 miljoen euro bespaard.

Radio 5 is ook te beluisteren via de kabel, internet en satelliet, maar niet via de overvolle FM. Uitzenden via de middengolf kost veel energie, omdat de zendinstallaties zijn verouderd. Vernieuwing zou veel geld kosten. Op jaarbasis kan volgens de NPO drie miljoen kilowattuur aan energie worden bespaard.

De NPO gaat de huidige AM-luisteraars van Radio 5 met een campagne informeren over de afschakeling per 1 september 2015 en wijzen op de alternatieven.

Openstaande vacatures eurozone stabiel

Het aantal openstaande vacatures in de eurozone lag in het tweede kwartaal op hetzelfde peil als een kwartaal eerder. 1,7 procent van de banen was vacant. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldde dat dinsdag.

In de dienstensector stond 2,2 procent van de banen open. In de industrie was dat een procent. Op jaarbasis stonden er wel meer vacatures open ten opzichte van het totale banenaantal in de muntunie. In het tweede kwartaal van vorig jaar werd een percentage van 1,5 procent gemeten.

Ook in de hele Europese Unie bleef het aantal openstaande vacatures gelijk. In de EU is 1,6 procent van alle banen onvervuld. In Nederland stond 1,4 procent van de vacatures open.

Duitsland onderzoekt inzet drones Oekraïne

Het Duitse leger onderzoekt of er drones kunnen worden ingezet om het luchtruim boven de grens tussen Rusland en Oekraïne te bewaken. Dat heeft het Duitse ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt, meldt Der Spiegel. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil dat de drones worden ingezet en dat begin oktober de eerste vluchten worden gemaakt.

De verkenningsmissie van het Duitse leger, bij de stad Loehansk in Oost-Oekraïne, neemt drie tot vijf dagen in beslag. In die periode wordt bekeken of de Luna-drone kan worden ingezet.

De Luna wordt vanaf de grond gelanceerd met een katapult-systeem en kan vervolgens met een kleine motor zes tot acht uur in de lucht blijven. Het toestel heeft een bereik van zo'n veertig kilometer en wordt vanaf de grond bediend. De Bundeswehr heeft veel ervaring met deze drones opgedaan in Afghanistan.

De Bundeswehr wil pas overgaan tot het inzetten van de drone als alle partijen in Oost-Oekraïne zich houden aan de wapenstilstand die begin september overeen werd gekomen.

Twee doden bij massale kettingbotsingen A58

Bij kettingbotsingen op de A58 zijn dinsdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Dat meldt de Zeeuwse brandweer. Bij het ongeluk zijn volgens de politie ongeveer 150 auto's betrokken. Meerdere mensen raakten gewond.

De botsingen vonden plaats in dichte mist op de A58 tussen Goes en Middelburg. De weg is in beide richtingen afgesloten.

De hulpdiensten roepen toeristen op Zeeland te mijden vanwege het ongeval, omdat het verkeer nergens heen kan. De verwachting is dat de A58 vanuit Vlissingen richting Bergen op Zoom de hele dag dicht blijft, meldt de ANWB. De andere kant op wordt de weg mogelijk eerder vrijgegeven, maar wanneer dat zal gebeuren is nog onduidelijk.

Bussen rijden de mensen die vastzitten rondom de ongevalsplek naar twee opvanglocaties, een in Heinkenszand en een in Arnemuiden. De sleutel moet in het contact worden achtergelaten, zodat de auto later kan worden weggereden. Ook is een informatienummer geopend, 0800 6100.

Nederlander in Thailand niet besmet met ebola

De Nederlandse zakenman die met koorts in een ziekenhuis in Bangkok is opgenomen, is niet besmet met het ebolavirus. Een tweede test op het virus was volgens het ministerie van volksgezondheid net als de eerste negatief, schrijft de Bangkok Post dinsdag.

De 52-jarige man meldde zich woensdag bij het ziekenhuis omdat hij koorts had en net was teruggekomen van een zakenreis in Nigeria, dat kampt met een ebola-uitbraak. De gezondheid van de man is inmiddels verbeterd. Wanneer hij het ziekenhuis mag verlaten, is nog onduidelijk. Artsen zijn gestopt met het volgen van 21 mensen die contact hebben gehad met de Nederlander.

Turkije werkt aan bufferzone tegen jihadisten

Het Turkse leger werkt aan plannen om een bufferzone in te stellen langs de grens met Irak en Syrië, om islamitische opstandelingen tegen te houden. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag gezegd, melden Turkse media dinsdag.

Erdogan keerde maandagavond terug uit Qatar. Onderweg in het vliegtuig vroegen journalisten hem naar de mogelijkheid van een bufferzone. "De krijgsmacht werkt (aan plannen). (...) We zullen erover beslissen als het nodig is", zei Erdogan daarop.

De president liet verder weten onderdak te willen bieden aan leiders van de Moslimbroederschap uit Egypte die Qatar moeten verlaten. De Moslimbroeders hadden hun toevlucht gezocht in Qatar nadat hun president Mohammed Morsi door het Egyptische leger was afgezet. Hun aanwezigheid in Qatar tastte de betrekkingen aan tussen de oliestaat en Egypte. Ook de banden met omliggende landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten leden onder het asiel. De Broederschap wordt in al die landen als gevaar zien.

Rechtbank blundert met vertrouwelijke info kinderen

De rechtbank in Rotterdam heeft vorige maand vertrouwelijke informatie over drie kinderen uit Alblasserwaard naar een verkeerd adres gestuurd. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in het AD.

De ontvanger, Dordtenaar Huib van Ochten, had niks met die rechtszaak te maken. Hij was verwikkeld in een andere zaak en dreigde volgens de woordvoerder met de brief naar de pers te stappen als die zaak niet in zijn voordeel zou worden beslist.

Het dreigement heeft uiteraard geen invloed gehad op de procedure rond Van Ochten, zegt de woordvoerder. Het dreigement kan worden gezien als afpersing, maar de rechtbank is niet van plan een zaak tegen de Dordtenaar aan te spannen. "We zijn heel blij als iemand ons waarschuwt wanneer een brief verkeerd wordt bezorgd. Dat zet ons op scherp."

Van Ochten had 15 augustus laten weten dat hij een brief had die niet voor hem bestemd was, waarbij hij ook aangaf wat hij in ruil voor de brief verlangde. De rechtbank heeft in een schriftelijke reactie laten weten niet op de eis in te kunnen gaan. "Uiteindelijk was de brief binnen enkele dagen weer in goede handen", zegt de woordvoerder. Hij kan niet uitsluiten dat er kopieën van de brief zijn gemaakt. "Maar de informatie ligt niet op straat. De brief staat voor zover wij weten bijvoorbeeld niet op internet."

In de brief verzoekt de Raad voor de Kinderbescherming de ondertoezichtstelling van een 3-jarig meisje, haar 7-jarige zusje en haar 11-jarige broertje, schrijft het AD. De kinderen zouden door hun gescheiden ouders in hun zedelijke of geestelijke belangen of gezondheid ernstig worden bedreigd. Alle betrokkenen worden in de brief met naam en toenaam genoemd.

De brief kon bij de Dordtenaar belanden doordat die in een verkeerde envelop was gestopt. Daarom controleert voortaan iemand of alle brieven in de juiste envelop zitten. Aan de ouders zijn inmiddels excuses aangeboden.

De woordvoerder benadrukt verder dat de rechtbank jaarlijks honderdduizenden brieven verstuurt. "In de vier jaar dat ik hier werk heb ik niet eerder meegemaakt dat een brief verkeerd is verstuurd, maar iedere keer dat het verkeerd gaat is natuurlijk een keer te veel." Volgens de zegsman valt niet uit te sluiten dat het ooit nog eens mis gaat. "Het is belangrijk dat mensen het aangeven als ze verkeerde post ontvangen. Want het betekent ook dat degene voor wie de brief bestemd was belangrijke informatie niet heeft ontvangen."

'Matt Damon toch terug als Jason Bourne'

Matt Damon en Paul Greengrass gaan weer een Jason Bourne-film maken. De acteur en de regisseur, die samen ook het tweede en derde deel in de trilogie maakten, zijn teruggekomen op hun eerdere besluit om het personage te laten rusten, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Tussen 2002 en 2007 verschenen drie Bourne-films: The Bourne Identity, The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum. De regie van de eerste film was in handen van Doug Liman. Zowel Damon als Greengrass lieten na het derde deel weten dat het verhaal van de CIA-agent met geheugenverlies wel was verteld.

Om die reden werd in 2012 een spin-off gelanceerd met Jeremy Renner, The Bourne Legacy. Het vervolg op die film zou op 16 juli 2016 verschijnen, maar wordt door de hernieuwde interesse van Damon en Greengrass waarschijnlijk op de lange baan geschoven.

Meer mensen willen of kunnen niet werken

Het aantal mensen dat niet wil of kan werken is in in het eerste halfjaar voor het eerst in tijden weer gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal steeg het aantal met 52 duizend tot 2,58 miljoen mensen. Dat is een stijging van twee procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal mensen dat niet aan een baan van twaalf uur of langer wilde of kon lag voor de crisis op bijna drie miljoen. Sindsdien nam dat aantal gestaag af, tot minder dan tweeënhalf miljoen eind vorig jaar. De daling kwam grotendeels doordat het vroegpensioen voor veel mensen is afgeschaft.

Dat nu weer sprake is van een stijging, komt doordat meer mensen vanwege een studie of opleiding de arbeidsmarkt niet op kunnen. Ook het aantal zieken en arbeidsgehandicapten nam toe.

Van de 2,58 miljoen mensen die in het tweede kwartaal niet op de arbeidsmarkt beschikbaar waren, was voor veertig procent de reden opleiding of scholing. Voor een kwart is ziekte of arbeidsongeschiktheid de oorzaak, bij ruim een op de tien is dat vroegpensioen. Ongeveer elf procent heeft geen baan vanwege de zorg voor gezin of huishouden.

'Lady Gaga neemt video op in centrum Brussel'

Lady Gaga neemt maandag een video op in het centrum van Brussel. Volgens de regionale krant La Capitale vinden de opnamen plaats op de Grote Markt in de Belgische hoofdstad. Wat de Amerikaanse zangeres precies gaat draaien in Brussel, is niet bekend.

Gaga's platenlabel Universal vroeg tien dagen geleden een vergunning aan voor de opnamen op de Grote Markt. In het hart van Brussel wordt volgens La Capitale een 'imposant bouwwerk' geïnstalleerd voor de video, die maandagavond geschoten zou worden.

Gaga staat dinsdag in het Antwerpse Sportpaleis en zou een dag eerder naar België afreizen voor de opnamen. Of het om een videoclip voor een nieuwe single of commercial voor bijvoorbeeld haar concertreeks gaat, is nog onduidelijk. Mogelijk is ook Tony Bennett betrokken bij de opnamen. De zanger, die al in Brussel is voor een concert, nam een album op met Gaga. Die plaat verschijnt volgende week.

Vieze hockeytrainer filmde mogelijk ook bij vorige club

Justitie onderzoekt of hockeytrainer Luigi C. ook bij de Haagse hockeyclub HDM heimelijk filmopnamen in de meisjeskleedkamer heeft gemaakt. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in de Volkskrant. De 45-jarige trainer werd eind vorige maand aangehouden omdat hij jarenlang stiekem honderden meisjes en vrouwen filmde bij de Wassenaarse hockeyclub HDC.

Het gaat niet om een uitbreiding van het onderzoek, benadrukt de woordvoerder. Dat betekent dat an begin af aan al werd onderzocht of C. daar ook opnamen heeft gemaakt, maar dat dit nog niet naar buiten was gebracht.

C. was zeven jaar vrijwillige trainer en coach bij HDM. In 2004 zag een van zijn pupillen hem potloodventen. Dit meldde zij bij de club, maar omdat een onderzoek geen verder bewijs opleverde, nam de club geen maatregelen. "De vraag was: waarom zouden we een vrijwilliger voor de rest van zijn leven beschadigen met een niet bewezen vermoeden? Achteraf gezien had er gaangifte gedaan moeten worden", zegt de huidge HDM-voorzitter Maarten Verhaar in de krant.

C. stapte in 2006 over naar de Wassenaarse hockeyclub HDC. Justitie verdenkt hem ervan sinds dat jaar heimelijk opnamen bij die club te hebben gemaakt, dus het is niet vreemd om na te gaan of de trainer voor dat jaar ook al opnamen maakte. Bij HDM was C. altijd in de weer met camera's. Dat viel niet op omdat hij ook sportverslaggever was voor lokale media.

Bij hem thuis is naast de beelden van de kleedkamers ook kinderporno aangetroffen, die overigens niet door de trainer zelf is gemaakt. De zaak kwam aan het rollen nadat dvd's waren gevonden met opnames van een dameskleedkamer waarop hockeysters zich omkleden. Onderzoek wees uit dat het om een kleedkamer van HGC ging. 

Gevechtsvliegtuig gecrasht in IS-bolwerk

Een gevechtsvliegtuig van het Syrische leger is dinsdag neergestort in de stad Raqqa, een bolwerk van Islamitische Staat. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. De stad werd dinsdag getroffen door vijf luchtaanvallen.

Volgens een activist in Raqqa, die de naam Fourat Alwfaa hanteert, openden IS-strijders het vuur op het toestel. Onduidelijk is of dit tot de crash heeft geleid. Het vliegtuig crashte in een woning, waarbij een gezin de dood vond.

U2-album vestigt iTunes-record

Het nieuwe album van U2 is binnen zes dagen na verschijning door 33 miljoen iTunes-gebruikers binnengehaald. Dat is een record voor de muziekdienst van Apple, heeft het bedrijf laten weten. Songs of Innocence is vorige week gratis beschikbaar gesteld aan de vijfhonderd miljoen mensen met een iTunes-account.

Het aantal van 33 miljoen is gebaseerd op het aantal keren dat het album daadwerkelijk is gedownload of beluisterd via streams of de radioplayer. Apple had Songs of Innocence automatisch geüpload naar gebruikers, die het nog wel uit hun 'cloud' moesten binnenhalen.

Het bedrijf kreeg de nodige kritiek voor die actie omdat het het album zou opdringen. Inmiddels is een optie beschikbaar om Songs of Innocence te verwijderen. Apple heeft hier een website voor opgezet.

Het album is tot 13 oktober gratis verkrijgbaar. Daarna is Songs of Innocence tegen betaling ook via andere kanalen beschikbaar.

Peter Beense moet zijn mond houden

Peter Beense kampt met een bloeduitstorting op zijn stemband. De 51-jarige volkszanger heeft van zijn arts te horen gekregen dat hij even stemrust moet houden en daarom voorlopig niet mag optreden.

"In ieder geval tot einde van de week en dan gaat de dokter bekijken hoe het ervoor staat", laat de zwaarlijvige Amsterdammer weten via Facebook. "Dus hoop dat het dan meevalt en of ik weer mag beginnen met zingen."

"Hoop dat ik weer zo snel mogelijk kan werken, want thuis zitten en je mond houden valt niet mee hoor."

Ook Simona Halep zeker van WTA-finale

Tennisster Simona Halep heeft zich als derde geplaatste voor de WTA Finals in Singapore. Dat heeft de vrouwentennisvakbond dinsdag bekendgemaakt. Serena Williams en Maria Sharapova gingen de nummer twee van de wereld al voor. De beste acht tennissters van dit jaar maken hun opwachting in Singapore. Na drie jaar in Istanbul is de Aziatische stadstaat voor het eerst gastheer van het toernooi.

Halep beleefde dit jaar haar doorbraak nadat ze vorig jaar al zes toernooien won. In 2014 kwamen daar twee titels bij voor de Roemeense. Bij de grandslams kwam haar beste resultaat op Roland Garros, waar ze de finale haalde maar verloor van Sharapova. Op Wimbledon was ze halvefinalist.

Na Irina Spirlea en Virginia Ruzici is Halep de derde Roemeense bij het eindejaarstoernooi.

Sacha Baron Cohen randde Beatrix aan

Leuk verhaal vandaag op de Facebookpagina van fotograaf William Rutten. Hij publiceerde voor het eerst een serie foto's van Sacha Baron Cohen die als Bruno prinses Beatrix aanrandt.

Tijdens een persshoot voor de film Brüno een paar jaar geleden pakte Baron Cohen als Brüno een staatportret van de toenmalige koningin van de muur en begon er tegenaan te rijden en de foto onzedelijk te betasten. Toen Rutten hem er fijntjes op wees dat de dame op de foto de koningin was hing hij de foto snel terug. Fotos van Brüno en Trix vind je op Ruttens FB-pagina.

Van Basten wordt assistent Pastoor bij AZ

Marco van Basten wordt assistent van Alex Pastoor bij AZ. Dat heeft de oud-spits dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. Van Basten ontbrak de afgelopen weken bij de Alkmaarse club vanwege hartkloppingen. Maandag werd bekendgemaakt dat hij terugkeert, maar naar nu blijkt doet hij toch een stap terug doet.

Van Basten heeft zelf bij de club het verzoek gedaan om een stap terug te doen. Hij zou een rol in de luwte prefereren, waarna werd besloten om als assistent terug te keren. De stap volgt op een periode van onzekerheid omtrent zijn positie bij de club.

De 49-jarige oud-internationalstond sinds 26 augustus al niet meer als trainer op het veld in Alkmaar. Van Basten kampte met gezondheidsklachten, nadat hij na het overlijden van zijn vader last kreeg van hartkloppingen. Daarop besloot hij in overleg met AZ zijn werkzaamheden tijdelijk neer te leggen.

Champagne bevestigt kandidatuur FIFA-verkiezing

Jérôme Champagne wordt definitief uitdager van Sepp Blatter voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat heeft de Fransman maandagavond officieel bekendgemaakt. De 56-jarige Champagne was een Frans diplomaat totdat hij voor de organisatie van het WK 1998 ging werken. Hij werkte tot en met 2010 voor de FIFA. In januari had hij al laten weten van plan te zijn zich kandidaat te stellen.

Inzet van de verkiezing van volgend jaar is een vijfjarige termijn als baas van de FIFA. De 78-jarige Blatter bezet die positie al sinds 1998. Bij zijn vorige herverkiezing gaf hij nog aan dat dat zijn laatste termijn zou zijn. Inmiddels is hij daarvan teruggekomen en heeft hij zich weer kandidaat gesteld.

UEFA-voorzitter Michel Platini werd ook lang als potentiële kandidaat gezien. Eind vorige maand maakte de Fransman echter bekend een langer verblijf bij de UEFA te ambiëren.

Verwarde Arnhemmer laat zich van dak glijden

De verwarde Arnhemmer die de hulpdiensten al sinds maandagavond bezighield door te dreigen van een rijtjeshuis te springen heeft zich van het dak af laten glijden. De 29-jarige man is aanspreekbaar en wordt behandeld door ambulancepersoneel, zegt een politiewoordvoerder.

Omroep Gelderland stelt dat de man zich niet heeft laten glijden, maar is gevallen toen hij naar een ander huizenblok probeerde te springen. Volgens de politiewoordvoerder is dat niet het geval. "Hij liet zich glijden tot aan de goot, daarna heeft hij zich laten vallen." Of hij daarmee inging op een verzoek van de politie, bijvoorbeeld om voorzichtig naar beneden te komen, kon de woordvoerder niet zeggen.

Na behandeling wordt de man aangehouden. Hij moest maandag worden beoordeeld door de crisisdienst van de Geestelijke Gezondheidszorg, maar klom rond 18.30 uur op het dak van het huis van een familielid aan de Hilversumstraat. De hele nacht probeerde de politie hem naar beneden te praten. Voor de zekerheid stonden brandweer en ambulance paraat.

Soundtrack van FIFA 15

Onderstaande 31 tracks komen zeer waarschijnlijk in FIFA 15 terecht. De YouTuber TheMasterBucks heeft de lijst samengesteld op basis van wat Electronic Arts reeds bekend heeft gemaakt en de wishlist. Deze lijst is niet volledig, maar geeft een goeie impressie wat we mogen verwachten.

Deze liedjes komen vrijwel zeker in FIFA 15:

  • Balkan Beat Box - Bulgarian Chicks
  • Kongos - Hey I Don't Know
  • Nneka - Heartbeat
  • Rudimental feat. Alex Clare - Give You Up
  • Sante Les Amis - Brasil
  • Santigold - Disparate Youth
  • Slaptop - Sunrise
  • Kasabian -Stevie
  • Fmlybnd -Come Alive
  • Elliphant -All or Nothing
  • Hoodie Allen - You Are Not A Robot
  • Sigma - Changing
  • Jungle - Busy Earnin’
  • Junior Jack - E Samba
  • Magic Man - Tonight
  • Milky Chance - Down by the River
  • Polock - Everlasting

Ook Playmobil bant Zwarte P.

Opnieuw krijgt Zwarte P. de zwarte piet toegespeeld. Na Fisher Price verbiedt ook Playmobil onze donkere kindervriend.

Het Duitse speelgoedconcern stopte eerder dit jaar al met de productie van de speciale Sinterklaassets. "In de winkels zijn de speelsets nog verkrijgbaar zolang de voorraad strekt", zo laat het bedrijf weten.

"Playmobil houdt het publieke debat rondom de Zwarte Pietendiscussie goed in de gaten. Maar wat betreft het Sinterklaasthema van onze speelsets, was het altijd al de bedoeling hier een eenmalige productie van te maken."

Ondanks de eenmalige productie, waren Sinterklaas en zijn knecht gelijkstaande medewerker vier jaar lang leverbaar. Volgens een kenner zullen meer laffe bedrijven het voorbeeld van de twee bovengenoemde speelgoedfabrikanten volgen.

ING'er Van der Noordaa nieuwe topman Delta Lloyd

(Novum/ABM FN) - Delta Lloyd heeft in ING-bestuurder Hans van der Noordaa een opvolger gevonden voor scheidend bestuursvoorzitter Niek Hoek. Dat heeft de verzekeraar dinsdag bekendgemaakt.

Van der Noordaa ontvangt als hij alle bonussen binnenhaalt vijf procent minder loon van Hoek, maakte Delta Lloyd tegelijkertijd bekend. Zijn vaste salaris bedraagt 950 duizend euro. Het variabele deel is maximaal twintig procent, en wordt vertraagd over de jaren uitgekeerd in aandelen.

De 53-jarige Van der Noordaa is sinds 2010 lid van de raad van bestuur van ING Bank als hoofd van de bankentak in de Benelux. Hij neemt op 1 januari het stokje over van Hoek bij Delta Lloyd. Die neemt een halfjaar later definitief afscheid. De overgangsperiode is bedoeld om de overdracht zo makkelijk mogelijk te maken.

Hoek kondigde in april aan dat hij met vervroegd pensioen wilde. De 57-jarige was sinds 2001 bestuursvoorzitter van Delta Lloyd. Vanaf 1997 was hij al onderdeel van de raad van bestuur. Onder Hoek is Delta Lloyd omgevormd van dochter van een Britse verzekeraar tot een onafhankelijke beursgenoteerde verzekeraar. Sinds april is het bedrijf onderdeel van de AEX.

A58 dicht na kettingbotsingen door mist

Door dichte mist hebben dinsdagochtend op de A58 tussen Goes en Middelburg verschillende kettingbotsingen plaatsgevonden. De weg is in beide richtingen dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Door de mist, die volgens de VID op de A58 lang bleef hangen, konden weggebruikers slechts tachtig meter voor zich uit kijken. Hoeveel auto's precies betrokken zijn bij de ongelukken, is niet bekend. Wanneer de weg wordt vrijgegeven is nog onduidelijk.

Minder Nederlanders houden hand op de knip

Minder Nederlanders hebben dit jaar bezuinigd. Waar vorig jaar 86 procent verklaarde de hand op de knip te hebben gehouden, is dat dit jaar teruggelopen tot 67 procent. Dat schrijft de NOS dinsdag op basis van onderzoek van enquêtebureau Ipsos.

Vier van de tien ondervraagden zeggen dat rondkomen maar net lukt. Veertien procent komt aan het einde van de maand geld tekort. De rest heeft, met of zonder bezuinigingen op kleding, etentjes en vakanties, geen probleem om rond te komen.

Ongeveer een op de zes Nederlanders meent dat zijn baan door de crisis nog altijd op het spel staat. Tien procent heeft zijn baan zelfs al eens verloren. Veertien procent van de ondervraagden blijft bij zijn huidige werkgever vanwege de crisis, ook al is er een wens om te vertrekken.

Eerste oranjefans al langs route Gouden Koets

De eerste mensen verzamelen zich dinsdag in Den Haag al langs de route die de Gouden Koets aflegt van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Het zijn vooral de volhardende Oranjefans die nu al langs de route zijn te zien.

De politie zet in op een 'feestelijke en zorgeloze dag' voor de bezoekers in Den Haag, zegt een woordvoerder. Het weer lijkt in ieder geval mee te zitten. Momenteel is het droog en warm. De temperatuur loopt dinsdag op tot rond de 22 graden. In de loop van de dag is er kans op een bui, meldde Weeronline.nl eerder.

De koets vertrekt om klokslag 13.00 uur van Paleis Noordeinde en komt rond 13.15 uur aan bij de Ridderzaal, waar alle leden van de Eerste en Tweede Kamer present zijn. Na het uitspreken van de troonrede vertrekt de koning weer, waarna het rond 13.50 uur tijd is voor de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde.

Discovery wil SBS

Het Amerikaanse mediabedrijf Discovery Communications heeft interesse in SBS 6, Net 5 en Veronica, bevestigt aandeelhouder John de Mol tegenover De Telegraaf. De Mol, die zijn aandeel niet wil verkopen, laat weten snel actie van de eigenaar van Discovery Channel en TLC te verwachten. Hij zegt niet precies te weten wat die actie zal inhouden.

De Telegraaf meldde vorige week al dat Discovery interesse heeft. De Mol zegt nu dat hij zijn aandeel in SBS van strategisch belang vindt. "Door te experimenteren met nieuwe programma's wil ik een sterke zender bouwen. Om die reden is mijn belang niet te koop", zegt De Mol.

De mediamagnaat heeft 33 procent van SBS in handen. De rest van de aandelen is in bezit van mediabedrijf Sanoma, waarmee Discovery ook in contact is getreden.

VS vallen IS aan bij Bagdad

De Verenigde Staten hebben voor het eerst een aanval uitgevoerd op terreurbeweging Islamitische Staat bij de Iraakse hoofdstad Bagdad. Volgens bronnen werd de luchtaanval uitgevoerd om Iraakse militairen ten zuidwesten van Bagdad te ondersteunen. De Iraakse autoriteiten hadden om de luchtaanval gevraagd.

De VS voeren al weken luchtaanvallen uit op IS, maar dan vooral in het noorden van Irak. IS heeft daar en in het noorden van Syrië grote gebieden veroverd.

I Know What You Did Last Summer in nieuw jasje

I Know What You Did Last Summer wordt nieuw leven ingeblazen. Een nieuwe versie van de horrorfilm uit 1997 is in de maak, weet het Amerikaanse filmvakblad Variety. Momenteel wordt gewerkt aan het scenario, onder toezicht van de producent van het origineel Neil Moritz.

I Know What You Did last Summer gaat over een groep bevriende jongeren, die wordt opgejaagd door de man die ze een jaar eerder voor dood achter hadden gelaten. De hoofdrollen waren voor Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe en Freddie Prinze Jr.

De film was met een wereldwijde opbrengst van 125 miljoen dollar een financieel succes. Er verschenen twee, minder succesvolle, vervolgen.

Lekkende trein ontregelt treinverkeer Venlo

Het treinverkeer rond Venlo is dinsdagochtend ontregeld doordat een trein ethanol lekt. Niemand is hierdoor gewond geraakt. De extra reistijd bedraagt meer dan een uur. De brandweer probeert het lek in de afsluiter van de spoorketelwagon die is gevuld met het zeer brandbare goedje te dichten.

Hoe groot de lekkage precies is, is onduidelijk. De NS verwacht dat de problemen rond 10.30 uur zijn verholpen. Tussen Venlo en Kaldenkirchen en Venlo en Tegelen rijden stopbussen.

'Stop borstkankerscreening 70-plussers'

Borstkankerscreening leidt bij vrouwen boven de 70 zo vaak tot overbehandeling dat zij beter niet kunnen worden gescreend. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum in een artikel dat onlangs is gepubliceerd in de British Medical Journal. Voorstanders dragen dinsdag in de Volkskrant argumenten aan voor het voortzetten van de screening.

De onderzoekers gingen na welke effecten de verhoging van de bovengrens voor het bevolkingsonderzoek heeft gehad. Tot vijftien jaar geleden werden vrouwen boven de 70 niet meer gescreend, maar die grens is toen verhoogd naar 75 jaar.

Lang niet alle tumoren worden uiteindelijk agressief. Maar alle tumoren, (kwaadaardig of niet) die bij de screening worden ontdekt, worden verwijderd. Ondanks deze rigoureuze aanpak is het aantal agressieve tumoren bij de 70-plussers die zijn gescreend uiteindelijk nauwelijks lager dan bij vrouwen die niet zijn gescreend, vat oncologisch chirurg Gerrit-Jan Liefers het onderzoek in de Volkskrant samen. Het heeft volgens hem lang niet altijd zin om oudere vrouwen een ingrijpende operatie, chemokuur of hormoonbehandeling te laten ondergaan,

Het is volgens de chirurg beter om de massale screening voor 70-plussers af te schaffen. Alleen gezonde 70-plussers zouden eens in de twee jaar een mammografie moeten ondergaan. Vrouwen met bijvoorbeeld diabetes of hartklachten zouden niet moeten worden gescreend omdat oudere vrouwen veel meer bijwerkingen krijgen van een kankerbehandeling.

Hoogleraar evaluatie van vroegopsporing van ziekten aan het Erasmus Medisch Centrum Harry de Koning noemt de conclusies van het LUMC in de krant dubieus. Hij wijst erop dat de onderzoekers alleen naar het aantal agressieve tumoren hebben gekeken en niet naar de sterftecijfers. Volgens hem blijkt uit de cijfers dat de sterfte aan borstkanker onder vrouwen tussen de 70 en 75 jaar door de screening met 84 procent is verlaagd. "Geen enkele reden dus om met screenen te stoppen."

Het risico op overbehandeling wordt op latere leeftijd groter, erkent De Koning. "Daarom blijft de bovengrens op 75 jaar liggen." Overigens lopen rechtszaken tegen de staat omdat 75-plussers ook screening eisen.

VS zetten leger in tegen ebola

Het Amerikaanse leger zet drieduizend militairen in om te helpen bij de bestrijding van ebola in Afrika. De militairen moeten onder meer mensen gaan opleiden om ebolapatiënten te behandelen en behandelcentra bouwen.

President Barack Obama maakt de plannen later dinsdag bekend. Volgens bronnen bij het Witte Huis is het doel wekelijks honderden gezondheidswerkers op te leiden. Daarnaast willen de Verenigde Staten zeventien behandelcentra bouwen, met in elk plek voor honderd patiënten. In Monrovia, de hoofdstad van Liberia, moet een commandocentrum komen om de hulpverlening van de verschillende landen te coördineren. Met de operatie is in totaal omgerekend ruim 386 miljoen euro gemoeid, aldus de bronnen.

De recente uitbraak van ebola begon in maart in Guinee, maar heeft zich inmiddels ook verspreid naar Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Senegal. Het virus heeft al meer dan 2200 levens geëist.

Common Linnets tussen legendes op kerstalbum VS

The Common Linnets hebben plekje bemachtigd op een Amerikaanse kerst-cd. De Nederlandse act staat op An American Christmas tussen grote namen als Johnny Cash, Bob Dylan en Neil Young.

"Wat ongelooflijk gaaf", jubelt The Common Linnets-zangeres Ilse DeLange op Facebook. "Mag ik even een vreugdedansje doen?" An American Christmas, met het nummer At Christmas Time als Nederlandse inbreng, verschijnt op 14 oktober in de Verenigde Staten.

The Common Linnets is een project van DeLange. De bekendste formatie bestaat uit haar en Waylon, die dit jaar hoge ogen gooide op het Eurovisie Songfestival. Nadat Waylon liet weten zich weer op zijn solocarrière te willen richten, treedt de zangeres onder de naam op met verschillende zangers.

Kim neemt het op voor Kanye in 'rolstoelophef'

Kim Kardashian is in de bres gesprongen voor Kanye West. Ze heeft het via Instagram opgenomen voor haar man, die vrijdag zijn concert in Sydney zou hebben stilgelegd omdat niet iedereen ging staan nadat hij dat had gevraagd. De rapper had echter niet door dat de nog zittende toeschouwer gehandicapt was.

"Wat een geweldige Australische tournee! Het is frustrerend dat zoiets zo geweldigs door de media wordt overschaduwd door leugens", vindt Kardashian. "Kanye heeft nooit iemand in een rolstoel gevraagd om op te staan en de filmpjes van toeschouwers bewijzen dat. Hij vroeg iedereen op te staan en te dansen, maar benadrukte juist tenzij ze in een rolstoel zitten."

West heeft ook al laten weten dat er geen excuses aan zitten te komen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Hij is naar eigen zeggen een goede 'getrouwde, christelijke man'.

Bertens verliest in eerste ronde Seoul

Kiki Bertens is in de eerste ronde van het toernooi in Seoul uitgeschakeld. De 22-jarige speelster uit Wateringen moest in drie sets haar meerdere erkennen in de als derde geplaatste Tsjechische Klara Koukalova; 0-6, 6-4 en 4-6.

In de derde set nam Bertens nog een vroege break voorsprong, maar uiteindelijk bleek de nummer 37 van de wereldranglijst toch net iets sterker dan de Nederlandse nummer 84 van de wereld.

AS Roma verlengt met Gervinho tot 2018

AS Roma heeft het contract van Gervinho opengebroken. De verbintenis van de 27-jarige Ivoriaan is met een jaar verlengd tot medio 2018. Gervinho is bezig aan zijn tweede seizoen bij Roma. In zijn debuutjaar kwam hij tot negen goals in 33 competitiewedstrijden.

Gervinho is in Rome herenigd met Rudi Garcia, die hij nog kent van zijn tijd bij Lille. De aanvaller speelde ook voor Arsenal. Gervinho is bij Roma ploeggenoot van de Nederlanders Urby Emanuelson en Kevin Strootman.

Medunjanin boekt met Depor eerste zege

Deportivo La Coruña heeft maandag zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De Spaanse club won met 1-0 bij Eibar door een goal van Juan Domínguez Lamas na dertien minuten. Bij Deportivo begon oud-AZ'er Haris Medunjanin in de basis. De ploeg van Víctor Fernandez bracht door de overwinning zijn puntentotaal op 4, een meer dan Eibar.

In de Serie A klopte Hellas Verona Palermo met 2-1. Franco Vazquez bracht de bezoekers nog wel aan de leiding, maar door een benutte stafschop van Luca Toni en een eigen doelpunt van Eros Pisano ging Hellas toch met de zege aan de haal.

Koerdische strijders trekken op tegen IS

Koerdische strijders hebben de afgelopen dagen een aantal dorpen in Syrië weten te heroveren op de extremistische beweging Islamitische Staat. In het noordoosten van het land werd zwaar slag geleverd. Dat hebben activisten en een Koerdische functionaris maandag gezegd.

De gevechten in de overwegend Koerdische provincie Hassakeh braken zaterdag uit. De Koerdische strijders, die bekend staan onder hun acroniem YPK (Volksbeschermingseenheden), veroverden veertien dorpen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Nawaf Khalil, lid van de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD), zei dat IS alleen kan worden tegengehouden met geweld. "We zullen tegen ze vechten met alles wat we hebben", zei hij. Veel strijders van de YPK zijn lid van de PYD.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vorige week dat de Verenigde Staten het aantal luchtaanvallen op IS-stellingen gaan uitbreiden. Ook willen de VS een internationale coalitie vormen om IS te kunnen vernietigen.

"De YPK staan klaar om zich bij elke politieke coalitie aan te sluiten die deze terreurgroep aanvalt", aldus Khalil. "We vechten, namens de wereld, tegen de terreur van Daesh (de Arabische naam voor IS, red.)."

De Syrische Nationale Coalitie, de oppositiebeweging die de steun van het Westen geniet, is echter wantrouwig en meent dat de PYD gelieerd is aan de regering van president Bashar Assad. Ook Turkije heeft weinig op met de partij, omdat die tevens banden zou hebben met de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij waar Ankara al jaren strijd mee levert.

IS leed niet alleen verliezen in het noordoosten. In de oostelijke stad Deir el-Zour werd een brug opgeblazen die als enige gebruikt kon worden om goederen tussen de verschillende delen van de stad te vervoeren. Volgens de Syrische staatstelevisie is de brug opgeblazen door regeringstroepen.

Explosie nabij ambassade VS in Kabul

Door een grote explosie dichtbij de Amerikaanse ambassade in Kabul is dinsdagochtend zeker een buitenlander om het leven gekomen. Een aantal auto's is door de explosie beschadigd, aldus getuigen in de Afghaanse hoofdstad.

In Afghanistan zijn de spanningen de laatste tijd toegenomen door een betwiste presidentsverkiezing en de naderende terugtrekking van buitenlandse militairen eind dit jaar. De Taliban gebruikt de onzekere situatie voor het plegen van aanslagen op functionarissen.

Explosie nabij ambassade VS in Kabul
Explosie nabij ambassade VS in Kabul (Foto: ANP)

Verwarde man staat al uren op dak

Een verwarde man staat al sinds vroeg in de maandagavond op het dak van een woning in Arnhem. Hij dreigt te springen, aldus de politie dinsdagochtend. Politie en brandweer zijn al uren bezig om de man op andere gedachten te brengen.

De man had maandag een afspraak bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, maar ging er plotseling vandoor. Via de woning van zijn familie aan de Hilversumstraat klom hij op het dak. De situatie veroorzaakt onrust in de buurt. Uit voorzorg heeft de politie de straat afgezet.

Katja Römer-Schuurman werkt beter met vrouwen

Katja Römer-Schuurman slaat op zakelijk gebied vaker de handen ineen met vrouwen dan met mannen. Hoewel uit recente cijfers weer eens bleek dat er weinig dames actief zijn in de top van het Nederlandse bedrijfsleven, ligt dat volgens de actrice zeker niet aan een gebrek aan talent.

"Wij werken niet uit principe met vrouwen, maar vaak komt het erop neer dat we met vrouwen werken omdat zij meestal degenen zijn die de meeste verantwoordelijkheid nemen en eigenlijk het meest een ondernemersgeest hebben", zegt Katja voor de camera van Novum Nieuws.

De actrice is zelf mede-oprichter van de organisatie Return to Sender. Ze woonde maandag de uitreiking van de Marie Claire Starters Award bij. De prijs wordt uitgereikt om startende vrouwelijke ondernemers een duwtje in de rug te geven.

Katja denkt overigens wel te weten waarom er weinig vrouwen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn te vinden. "Ik denk dat zij er niet altijd voor kiezen, om het simpele gegeven dat veel vrouwen bereid zijn allerlei grote dromen en ideeën over wat ze willen bereiken aan de kant te schuiven voor een gezin. Ik denk dat dat ook zeker een van de redenen is."

Eerste deel korte film Jay-Z en Beyoncé online

Jay-Z en Beyoncé hebben het eerste deel van hun korte arthousefilm op internet gezet. Het eerste filmpje van de trilogie Bang Bang verscheen maandag op lifestylewebsite Nowness. De rapper en de zangeres spelen in het drieluik in zwart-wit twee voortvluchtigen.

Jay-Z en Beyoncé vertoonden de filmpjes, geregisseerd door filmmaker en fotograaf Dikayl Rimmasch, al tijdens hun gezamenlijke On the Run-tournee. De twee trokken tweeënhalve maand de wereld over met hun tournee en sloten die zaterdag af in Parijs.

Bang Bang Part Two verschijnt dinsdag.

Doden bij bombardement Donetsk

Bij beschietingen op het rebellenbolwerk Donetsk, in het oosten van Oekraïne, zijn zondag zes mensen om het leven gekomen en vijftien gewond geraakt. Dat heeft het stadsbestuur maandag bekendgemaakt. Niet eerder vielen er zoveel slachtoffers sinds op 5 september de rebellen en de Oekraïense regering een staakt-het-vuren overeen kwamen.

Rond de luchthaven van Donetsk, die in handen van de regering is, werd zwaar gevochten. Zondag werden enkele wijken in het noorden van de stad beschoten. Niet alleen vielen er doden en gewonden, ook raakten gebouwen beschadigd. Maandag klonken vanuit de richting van de luchthaven voortdurend zware explosies. In het centrum werd geschoten.

De Oekraïense regering heeft de rebellen de schuld gegeven van de burgerdoden die zondag vielen. "Vandaag noch gisteren noch in de dagen daarvoor hebben Oekraïense militairen woonwijken gebombardeerd", liet een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad weten. De regering, maar ook de rebellen, hebben laten weten dat ze zich opnieuw gaan bewapenen als er opnieuw gevechten uitbreken.

Oekraïne en het Westen hebben Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd dat het de opstand in Oost-Oekraïne aanwakkert door manschappen, wapens en expertise te leveren aan de rebellen.

In een interview zei NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen maandag dat er nog altijd zo'n duizend Russische militairen in Oekraïne zijn. "Hoewel de Russen wellicht een deel van hun troepen hebben teruggetrokken uit Oekraïne is er nog altijd sprake van Russische militaire aanwezigheid", zei Rasmussen vanuit Brussel. Bovendien zijn er nog altijd enkele duizenden Russische militairen langs de grens met Oekraïne gestationeerd.

'VN-Veiligheidsraad bijeen om ebola'

De Verenigde Staten willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor spoedberaad bijeenkomt nu de ebolacrisis in West-Afrika steeds verder om zich heen grijpt. Dat heeft een VN-diplomaat, die anoniem wil blijven, maandag gezegd.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power, die deze maand de Veiligheidsraad voorzit, heeft de bijeenkomst voor donderdag op de agenda gezet.

Het is pas de tweede keer dat de Veiligheidsraad, die zich over het algemeen alleen buigt over kwesties aangaande internationale vrede en veiligheid, bijeenkomt voor een kwestie die de volksgezondheid aangaat.

In januari 2000 vergaderde de raad op initiatief van de toenmalige Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke over aids. De raad werd toen toegesproken door de Amerikaanse vicepresident Al Gore.

Cameron: blijf in Verenigd Koninkrijk

De Britse premier David Cameron heeft maandag de Schotse bevolking gemaand tegen een onafhankelijk Schotland te stemmen. Dat melden Britse media. De premier drong er bij de Schotten op aan 'het beste voorbeeld van democratie dat de wereld ooit heeft gekend' te redden. Hij deed een beroep op de 'Britse waarden eerlijkheid, vrijheid en gerechtigheid'.

"Het zou het eind betekenen van een land waar de Verlichting begon, dat de slavernij afschafte, dat de aanjager van de Industriële Revolutie was, dat het fascisme versloeg. Het eind van een land dat mensen over de hele wereld respecteren en bewonderen, het eind van een land dat we allemaal ons thuis noemen."

Cameron zei wel te begrijpen waarom een onafhankelijk Schotland velen als muziek in de oren klinkt, maar hij waarschuwde dat de Schotse nationalisten een te rooskleurige voorstelling van zaken geven. "Echte veranderingen in Schotland liggen voor het oprapen. De macht om uw eigen koers uit te stippelen en eigen beslissingen te nemen, maar wel de veilige gedachte deel uit te maken van het Verenigd Koninkrijk. (...) Het is het beste van twee werelden."

De Schotse eerste minister Alex Salmond sprak maandag echter van bangmakerij door de regering, banken en bedrijven. "Als je mensen probeert onder druk te zetten, bedrijven onder druk probeert te zetten, zoals de premier en het ministerie van financiën zonder twijfel hebben gedaan, dan hebben we het over een heel ander verhaal. Ik denk dat de mensen in Schotland wel weten dat de vingerafdrukken van de premier aan de campagne van bangmakerij kleven."

Patty Brard geniet van 'prachtige' trouwerij

Patty Brard heeft volop genoten van haar bruiloft. "Het was prachtig", zei ze maandagavond in RTL Boulevard. Eerder op de dag beloofde ze in Amstelveen eeuwige trouw aan Antoine van de Vijver. Daarmee is de 59-jarige presentatrice aan haar vierde huwelijk begonnen.

"Het was zo geweldig, ik ben zo 'overwhelmed'", vervolgde Brard. "Een man van wie ik na negen jaar met recht kan zeggen: daar wil ik de rest van mijn leven bij horen. Ik ben echt gelukkig."

De ceremonie werd geleid door Brards SBS-collega Kees Tol. "Kees deed het echt heel erg goed", vindt ze. De presentatrice en haar Antoine schreven elkaar voor de trouwerij ieder een brief aan elkaar. "Hij heeft daar de beste stukken uitgepakt."

"Ik was best wel zenuwachtig", sprak Tol op zijn beurt in Shownieuws. "Omdat het best wel een persoonlijk moment is." Andere bekende Nederlanders die aanwezig waren op de bruiloft zijn Bridget Maasland, Gerard Joling, Hans Klok en Dre en Roxeanne Hazes.

Het ging maandag om 'een besloten wettelijke inzegening'. Volgende week doen ze het gebeuren nog eens over, maar dan een stuk uitbundiger.

Ikea roept onveilige schommel terug

Ikea roept een kinderschommel terug die sinds maart werd verkocht onder de naam Gunggung. Na een aantal meldingen is gebleken dat de ophanging niet aan de eisen voldoet, meldt de meubelgigant dinsdag in een advertentie in landelijke dagbladen.

"Veiligheid voor kinderen heeft bij ons altijd de hoogste prioriteit, daarom is het product uit het assortiment gehaald", schrijft Ikea. De advertentie vermeldt niet of kinderen door de gebrekkige ophanging op de grond zijn geklapt of gewond zijn geraakt.

Klanten die de schommel hebben gekocht kunnen deze beter niet meer gebruiken, meldt Ikea. De schommel kan worden teruggebracht naar een van de vestigingen, waarop klanten hun geld terugkrijgen.

Bussemaker in 'studentenoutfit' op Prinsjesdag

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker verschijnt op Prinsjesdag in een door mbo-studenten ontworpen outfit. De bewindsvrouw wil daarmee een ode brengen aan 'het Nederlandse vakmanschap', zo liet ze dinsdag weten.

Veertien studenten van de mode-opleidingen Summa Fashion in Eindhoven en SintLucas in Boxtel ontwierpen de outfit van schoenen tot hoed. "Ik ben erg onder de indruk van de kennis, professionaliteit en creativiteit van deze jonge mbo-talenten. Zij laten zien dat het leren van een vak iets is om trots op te zijn", aldus Bussemaker.

Afgelopen jaar verscheen Bussemaker tijdens Prinsjesdag met een hoed die was gemaakt door een modestudent van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De Prinsjesdaghoed was een afscheidscadeau van de HvA, waar Bussemaker tot eind 2012 werkte als rector.

Oud-chef Mossad Yitzhak Hofi (87) overleden

Yitzhak Hofi, voormalig generaal van het Israëlische leger en baas van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, is op 87-jarige leeftijd overleden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde Hofi een man 'die zijn hele leven de veiligheid van Israël heeft verdedigd'.

Hofi vocht mee in de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 en klom vervolgens op in het leger. Gedurende de Arabisch-Israëlische oorlog in 1973 werd Hofi bevorderd tot generaal. Hij werd gezien als een van de weinige hoge officieren die waarschuwden voor het gevaar van een verrassingsaanval op Jom Kippoer, een van de heiligste dagen van de joodse kalender.

Van 1974 tot 1982 gaf Hofi leiding aan de Mossad. Onder zijn leiding redde de Mossad in het Ugandese Entebbe Israëlische gijzelaars uit handen van hun gijzelnemers.

VN nemen vredesmissie over in CAR

De Verenigde Naties hebben de vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek maandag overgenomen van een regionale Afrikaanse vredesmacht. In de CAR brak negen maanden geleden sektarisch geweld uit dat aan zeker vijfduizend mensen het leven kostte en tienduizenden moslims naar omliggende landen heeft doen vluchten.

Ondanks de komst van 1800 vredesmilitairen en politieagenten blijft de gecombineerde troepenmacht van VN en Afrikaanse Unie ver achter bij wat de VN-Veiligheidsraad in april had voorzien. Volgens diplomaten zal de troepenmacht pas begin volgend jaar op volle sterkte zijn, bijna twaalfduizend man.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric is de logistieke situatie in de CAR 'uitermate gecompliceerd'. Het land is geheel omsloten en het meer dan vijftig jaar oude wegennet verkeert in deplorabele staat.

Volgens Human Rights Watch wordt er nog steeds 'in een alarmerend tempo' gemoord. "Er is geen tijd te verliezen. De nieuwe VN-missie moet dringend meer troepen naar het oosten en midden van het land brengen en ferme stappen doen om burgers tegen deze wrede aanvallen te beschermen", zei HRW-onderzoeker Lewis Mudge.

Woningen ontruimd om brand in verfwinkel Zoetermeer

Vanwege een brand in een verfwinkel in Zoetermeer zijn maandagnacht tien bovenliggende woningen ontruimd. Er vielen geen gewonden, meldt de brandweer.

De brand in het pand aan de Dorpsstraat werd een halfuur na middernacht ontdekt. Omdat hier veel rook bij vrij kwam, werden de achttien bewoners van de bovenliggende woningen geëvacueerd. Een van hen had rook ingeademd en werd uit voorzorg ter plekke door ambulancepersoneel gecontroleerd. Verdere behandeling bleek niet nodig.

De gemeente regelt opvang voor de bewoners die niet terug kunnen naar hun woning. Het vuur is inmiddels onder controle. Het is nog niet bekend waardoor de brand is uitgebroken.

Den Haag klaar voor tweehonderdste Prinsjesdag

Het centrum van Den Haag wacht dinsdag een grote toestroom van bezoekers voor Prinsjesdag. Het jaarlijkse evenement wordt dit jaar uitgebreider gevierd dan anders, omdat het de tweehonderdste editie is: in 1814 sprak koning Willem I voor het eerst de troonrede uit aan het begin van het parlementaire seizoen.

"Edel moogende heeren", begon 'soeverein vorst' Willem Frederik - koning werd hij pas een jaar later - op 2 mei 1814 zijn rede. Vrouwen namen toen nog geen deel aan het ceremonieel. De rede ging over de toestand van het land en werd uitgesproken voor de 55 leden van het toenmalige parlement. Dat gebeurde in de Trêveszaal aan het Binnenhof, waar tegenwoordig de ministerraad vergadert.

Het ceremonieel is sindsdien in grote lijnen hetzelfde gebleven: de koning komt in een ceremoniële, feestelijke stoet naar het Binnenhof, leest daar een rede voor en keert daarna terug naar zijn paleis. Veranderingen zijn er door de jaren heen wel geweest. Zo wordt de troonrede sinds 1904 uitgesproken in de Ridderzaal. De Gouden Koets is in gebruik sinds het jaar daarvoor.

De koets vertrekt om klokslag 13.00 uur van Paleis Noordeinde. Voor koning Willem-Alexander wordt het de tweede keer dat hij de rit met de Gouden Koets maakt nadat hij op 30 april vorig jaar zijn moeder opvolgde. De koets komt rond 13.15 uur aan bij de Ridderzaal, waar alle leden van de Eerste en Tweede Kamer present zijn.

Na het uitspreken van de troonrede vertrekt de koning rond 13.50 uur weer, waarna het tijd is voor de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde. Vorig jaar werd Willem-Alexander op het balkon geflankeerd door koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane waren er niet bij, evenmin als prinses Beatrix.

Behalve de Gouden Koets en de balkonscène zijn de hoedjes een vast ingrediënt van Prinsjesdag. De meeste vrouwelijke aanwezigen dragen traditiegetrouw een hoed. Enkele Kamerleden maken daarmee gewoonlijk een politiek statement. Het laatste vaste bestanddeel van Prinsjesdag is het koffertje van de minister van Financiën, dat rond 15.00 aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Het bevat de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

In Den Haag zijn al dagenlang extra festiviteiten rondom het tweehonderdste jubileum van Prinsjesdag. De stad verwacht in totaal zo'n tachtigduizend bezoekers. Het weer helpt daarbij mee: ook dinsdag wordt het mooi. Met 22 graden is het ongebruikelijk warm. Mogelijk wordt het zelfs de warmste Prinsjesdag in veertig jaar.

Poetin werpt schaduw over troonrede

Koning Willem-Alexander spreekt dinsdagmiddag zijn tweede troonrede uit in de Ridderzaal. Hoewel de economie aantrekt, is nog sprake van een broos herstel. Bovendien werpen internationale ontwikkelingen hun schaduw over Prinsjesdag en ligt een 'triple dip' op de loer. Het kabinet zal er daarom voor waken om de monarch een al te optimistisch verhaal te laten afsteken.

Op papier zijn de vooruitzichten gunstig: de economie groeit volgend jaar licht met 1,25 procent en het begrotingstekort daalt verder naar 2,1 procent. Nederland voldoet daarmee ruimschoots aan de Brusselse begrotingsnormen. Ook zijn er voor het eerst sinds jaren goede koopkrachtcijfers: bijna iedereen gaat er een beetje op vooruit. Bovendien daalt de werkloosheid volgend jaar verder van 650 duizend naar 605 werklozen, bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) die vorige week uitlekten.

Hetzelfde planbureau waarschuwde er vorige maand echter voor dat de economische groei lager kan uitvallen als de situatie rond Oekraïne en in het Midden-Oosten verergert. Bij verdere escalatie van dit conflict zou de groei in 2015 een kwart tot een half procent lager kunnen uitvallen. Nederlandse groente- en fruittelers worden al hard geraakt door de Russische boycot. Ook waarschuwen economen ervoor dat een derde recessie op de loer ligt vanwege de historisch lage rente.

Het kabinet is zich hiervan bewust, bleek uit het uitgelekte voorwoord van de Miljoenennota. "Het herstel van de economie is nog broos en gevoelig voor internationale ontwikkelingen", schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Daarom wil het kabinet vasthouden aan de ingezette koers van bezuinigen en hervormen. "De tegenwind zal dan wat zijn gaan liggen; er is nog een lange weg te gaan."

De troonrede gaat echter niet alleen over economie. Vorig jaar stond de komst van de 'participatiesamenleving' centraal in de rede. De kans is groot dat Willem-Alexander dit jaar stilstaat bij de opmars van de Islamitische Staat (IS), het groeiende jihadisme en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse samenleving. Ook ligt het voor de hand dat de monarch uitgebreid stilstaat bij de vliegramp met vlucht MH17, die deze zomer het leven eiste van 196 Nederlanders.

Gezochte Nederlander gepakt in Panama

Een Nederlandse man die wordt gezocht voor witwaspraktijken is maandag in Panama opgepakt door Interpol. Dat meldt de politie in het Centraal-Amerikaanse land. België had een arrestatiebevel tegen de man uitgevaardigd.

De Nederlander werd in het strandoord Coronado ten zuidwesten van Panama-Stad in de kraag gevat. De man zit nu vast in afwachting van zijn uitlevering aan België.

In Panama zitten volgens recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag veertien Nederlanders vast. De meerderheid voor een drugsdelict.

Geldnood bij bouw nieuwe sarcofaag Tsjernobyl

Een bouwstop dreigt voor een nieuwe betonnen sarcofaag die moet voorkomen dat er straling vrijkomt van de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. Het fonds voor de bouw van het beschermende omhulsel komt 615 miljoen euro tekort, meldden bronnen rond de Duitse regering dinsdag aan persbureau DPA.

De 7 belangrijkste industrielanden (G7), waaronder Duitsland, hebben in 1997 het fonds voor de bouw van een stalen sarcofaag opgezet. De bestaande betonnen sarcofaag is fragiel en lekt mogelijk. De stalen variant moet langer meegaan, maar het geld in het fonds raakt aan het eind van 2014 op.

Reactor 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl in het noorden van Oekraïne ontplofte in 1986. De betonnen sarcofaag werd kort na de ramp gebouwd, maar dat was slechts een tijdelijke oplossing. De straling die de reactor afgeeft is ongeveer gehalveerd.

Geldnood bij bouw nieuwe sarcofaag Tsjernobyl
Geldnood bij bouw nieuwe sarcofaag Tsjernobyl (Foto: ANP)

Spannende teaser voor horrorfilm Blackburn

Er is een spannende teaser verschenen voor de horrorfilm Blackburn. In de film van regisseur Lauro Chartrand draait het om vijf vrienden die door omstandigheden in het verlaten gewaande mijnstadje Blackburn in Alaska terechtkomen. De afgebrande stad heeft echter een dodelijke verrassing voor het vijftal in petto. Wat volgt is een ijzingwekkende strijd op leven en dood.

In de in Brits Columbia gefilmde rolprent zien we onder meer Lochlyn Munro (Freddy vs. Jason), Emily Ullerup (Sanctuary), Sarah Lind (WolfCop) en Calum Worthy (Austin & Ally) in de belangrijkste rollen. Het scenario voor de slasherfilm Blackburn werd geschreven door Nastasha Baron.


Blackburn belooft veel goeds voor horrorliefhebbers

'Al-Qaida wilde vrijlating Brit door IS'

Terreurorganisatie al-Qaida heeft terreurbeweging Islamitische Staat gevraagd om de vrijlating van de Britse hulpverlener Alan Henning. Het Syrische filiaal van al-Qaida is ervan overtuigd dat Henning zich oprecht inzette om moslims te genezen. Dat schrijft The Independent dinsdag op basis van een interview met een lokale leider van al-Qaida in Syrië.

Henning verscheen in de onthoofdingsvideo van zijn landgenoot David Haines. Hij is volgens de militanten van IS het volgende slachtoffer, als het Verenigd Koninkrijk zich niet terugtrekt uit de internationale coalitie tegen IS.

'Al-Qaeda wilde vrijlating Brit door IS'
'Al-Qaeda wilde vrijlating Brit door IS' (Foto: ANP)

'Iran niet afgeschreven voor coalitie IS'

De Verenigde Staten zijn bereid met Iran te praten over mogelijke steun van de islamitische republiek aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Iran heeft in voorgaande gesprekken verzoeken van de VS echter steevast afgewezen, zei de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken maandag. Dat meldde The New York Times.

Kerry was maandag in Parijs voor een topontmoeting over de internationale coalitie die terreurbeweging IS moet bestrijden. Iran was daarbij niet uitgenodigd, omdat anders Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de ontmoeting zouden boycotten, aldus Kerry.

'Iran niet afgeschreven voor coalitie IS'
'Iran niet afgeschreven voor coalitie IS' (Foto: ANP)

Man schotelt ex hond voor

Een 34-jarige man in het noorden van Californië wordt ervan verdacht het schoothondje van zijn ex-vriendin aan haar als eten te hebben voorgeschoteld. The Los Angeles Times meldde maandag dat de verdachte, Ryan Eddy Watenpaugh, het keeshondje volgens zijn ex-partner opdiende bij een door hem bereid diner na de vermeende hereniging van het stel.

Watenpaugh zit onder meer vast wegens huiselijk geweld. De ex heeft de politie verteld dat ze vorige maand tijdens een hevige ruzie met Watenpaugh de achterdeur van hun appartement uitvluchtte. Toen ze later terugkwam waren haar hondje Bear en Watenpaugh verdwenen. Begin deze maand leek alles weer koek en ei te worden.

Dat stopte toen Watenpaugh haar na een gezamenlijk diner via internet vroeg hoe haar hond had gesmaakt. Watenpaugh ontkent de beschuldigingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.