Niet-werkenden krijgen het moeilijker in 2015

Mensen zonder baan krijgen het komend jaar zwaarder dan in 2014. Bijstandsgerechtigden, werklozen en gepensioneerden gaan er bijna allemaal in koopkracht op achteruit. Dat meldt budgetinstituut Nibud op basis van de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota.

Huishoudens in de bijstand leveren volgend jaar maandelijks 2 tot 26 euro in omdat de bijstand niet volledig met de prijzen meestijgt. Alleenstaande ouders leveren 250 euro per maand aan bijstand in, maar krijgen daarvan een deel terug via het verhoogde kindgebonden budget. Huishoudens met een kind krijgen echter minder dan die met twee of meer kinderen.

Huishoudens met twee of meer kinderen onder de 18 jaar in de bijstand, gaan er juist wel op vooruit door de verhoging van het kindgebonden budget. Het gaat dan om niet veel meer dan tien euro per maand.

Alleenstaande ouders die niet in de bijstand zitten, krijgen veel meer bijgeschreven. Die huishoudens krijgen er dit jaar, gebaseerd op een minimuminkomen van twintigduizend euro per jaar, 179 euro per maand bij, door de aanpassingen in het kindgebonden budget.

Het aantal huishoudens dat volgend jaar in financiële problemen komt, neemt komend jaar toe, vreest het Nibud. Door de koopkrachtverslechtering van de laatste jaren zijn de reserves bij veel huishoudens op. "Vooral gezinnen in de bijstand komen volgend jaar structureel geld tekort".

Werkenden gaan er gemiddeld een of twee tientjes op vooruit, meldt het Nibud verder. Dat geldt echter niet voor middeninkomens, die het op maandbasis met tussen de veertig en vijftig euro minder moeten doen dan dit jaar, omdat ze geen zorgtoeslag meer krijgen. Het recht op die toeslag wordt sneller afgebouwd, zodat minder mensen hier aanspraak op kunnen maken. Deze inkomens, tussen de 25.000 en 40.000 euro per jaar, krijgen ook al geen huurtoeslag.

Ouderen van 65 jaar en ouder gaan per maand tussen de 1 en 47 euro inleveren. Dat is al het zesde jaar op rij. De pensioenen stijgen komend jaar niet hard genoeg mee met de inflatie. Voor alleenstaande ouderen met een AOW of een klein aanvullend pensioen ziet komend jaar er iets rooskleuriger uit volgens het budgetbureau. Zij krijgen er maandelijks ongeveer tien euro bij.