'Tegenvaller brandstofaccijns 364 miljoen euro'

Het kabinet haalt dit jaar 364 miljoen euro minder op aan brandstofaccijnzen dan vorig jaar op Prinsjesdag was begroot. Hiermee is de verwachte extra opbrengst van vierhonderd miljoen euro door de hogere accijnstarieven vrijwel verdampt. Dat heeft CDA-Kamerlid Pieter Omzigt dinsdag berekend op basis van de Miljoenennota. Volgens hem geeft het kabinet met de cijfers voor het eerst toe dat de opbrengsten van de hogere accijns tegenvallen.

De accijnsverhoging had de schatkist 230 miljoen euro extra uit dieselverkopen, 50 miljoen extra uit LPG en nog eens 120 miljoen euro dankzij indexatie moeten opleveren. Brancheorganisaties als Bovag, en BETA stellen al maanden dat de maatregel averechts werkt, omdat veel Nederlanders over de grens zijn gaan tanken.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft tot nu toe gezegd zich niet in dat beeld te herkennen. Hij stelde voor de zomer zelfs nog dat de overheid wel 'flinke extra accijnsinkomsten' beurde. Hij zei toen wel dat als het uiteindelijk toch anders zou blijken te zijn, hij de maatregel alsnog wil evalueren. "Ik ben zeer benieuwd wat deze antwoorden waard zullen zijn", aldus Omzigt.