'Ziek van politie-aanpak Marokkanen'

De Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Abdelouahab Bellouki, dient een officiële klacht in tegen de Haagse politie. Hij laakt het gewelddadige optreden van agenten tegen verschillende Marokkaanse Nederlanders in de Schilderswijk in Den Haag, meldt de NOS dinsdag.

Op 6 september werd een 14-jarige jongen op de Hoefkade door de politie tegen de grond gewerkt. Ook zijn toegesnelde vader en omstanders kregen klappen met een wapenstok. Volgens de politie hinderden de jongen en zijn vader agenten die met een ander onderzoek bezig waren. Volgens Bellouki ging het geweld te ver.

Beelden van het incident kwamen in de openbaarheid via de Berberse nieuwssite Nadorcity.com. De ambassadeur zag de beelden van het incident tijdens zijn vakantie, zegt hij tegen de NOS. Terug in Den Haag bezocht hij de familie van de geslagen jongen.

"Ik ben geschokt en met afgrijzen vervuld. Ik kan niet geloven dat zoiets in deze stad van vrede en gerechtigheid gebeurt. Ik ben niet blind voor wat Marokkanen hier doen. Ik vraag alleen dat ze met respect worden behandeld", zo stelt hij.

De ambassadeur zegt dat provocatie van autoriteiten risico's met zich meedraagt. "In andere landen zijn veel voorbeelden van waar dit toe kan leiden. Niemand moet die kritische grens willen passeren. Dit soort gedrag moet heel snel afgelopen zijn."

In een reactie tegenover de NOS zegt de politie dat de filmbeelden niet het hele verhaal laten zien. Volgens politiechef Paul van Musscher werden op een eerder moment agenten aangevallen door bewoners, en rechtvaardigt dat het gebruik van geweld.


'Ziek van politie-aanpak Marokkanen'