Internationale situatie hoofdthema in troonrede

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in de troonrede relatief veel aandacht besteed aan de onrustige situatie in de wereld. De koning begon zijn rede door stil te staan bij de MH17-ramp, en hij ging ook in op de conflicten in het Midden-Oosten.

"De ramp met MH17 en de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten maken duidelijk hoe in de wereld van vandaag alles met alles samenhangt", zei Willem-Alexander. Conflicten elders roepen ook in Nederland reacties op. "Dat is niet nieuw, maar in een tijd waarin iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter en sneller merkbaar."

Het kabinet wil de spanningen in eigen land verminderen, zei de koning. "De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten." Haatzaaien en discrimineren wordt niet getolereerd.

De internationale spanningen vragen ook om een 'actief buitenlands beleid', zei Willem-Alexander. De defensie-uitgaven gaan omhoog met honderd miljoen euro per jaar. Ook komt er extra geld voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen. De koning sprak zijn respect uit voor Nederlandse militairen die worden uitgezonden naar het buitenland.

In eigen land trekt intussen de economie weer iets aan. "Het is hoopgevend dat, na een aantal jaren van krimp en stijgende werkloosheid, ons land voorzichtig weer de weg omhoog vindt", zei de koning. Het herstel is echter broos en afhankelijk van ontwikkelingen in de rest van de wereld. De hoge werkloosheid blijft voor het kabinet het grootste probleem.

De koning sloot zijn toespraak af met een verwijzing naar het feit dat tweehonderd jaar geleden de eerste Prinsjesdag plaatsvond. "Ons land heeft zich in die twee eeuwen steeds veerkrachtig en saamhorig getoond als omstandigheden daarom vroegen - ook deze zomer weer."