FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 december 2013

21 minuten aan Final Fantasy XIV PS4/Vita gameplay

Tijdens de Letter From The Producer-livestream van gisteren liet het team achter Final Fantasy XIV: A Realm Reborn footage zien van de PS4 versie van de game. Daarbij liet men tevens zien dat ook hun kroost prima samenwerkt met de Remote Play-functie.

In de video werd onder andere de Extreme Mode voor Titan onthuld en werden enkele locaties geshowt. Daarbij viel op dat de graphics net zo goed zijn als de pc-versie op maximale instellingen. Ook werd onthuld dat de PS4-versie geen PlayStation Plus-abonnement vereist om online te kunnen spelen, al blijft het abonnement voor Final Fantasy XIV: A Realm Reborn uiteraard wel een vereiste.

De PS4-bèta begint op 22 februari en in april is de officiële release. Daarnaast gaf men aan dat ze graag een PS4/Final Fantasy-bundel zouden zien, al ligt het aan Sony of die er ook echt komt.

Rechter legt bouw WK-stadion in Manaus stil

De bouw van het WK-stadion in Manaus moet worden stilgelegd. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank zondag besloten. De bouw mag pas worden hervat als is aangetoond dat alle benodigde veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. In de Arena Amazonia kwam zaterdag een man om het leven toen hij van 35 meter hoogte naar beneden viel.

Het Openbaar Ministerie had na het dodelijke geval verzocht alle werkzaamheden op hoogte onmiddellijk stil te leggen. In de Arena Amazonia zijn verschillende klachten met betrekking tot de veiligheid van werknemers binnengekomen.

"Er is behoefte aan een gedetailleerd rapport waaruit blijkt dat de minimale veiligheidseisen voor arbeiders werkzaam op hoogte in orde zijn", lieten aanklagers optekenen in een verklaring. Mocht de bouw toch eerder dan toegestaan worden hervat, dan volgt voor elke dag een boete.

De WK-stadions hadden eigenlijk voor het einde van dit kalenderjaar opgeleverd moeten worden aan de FIFA. De bouwwerkzaamheden hebben in verschillende stadions flinke vertraging opgelopen. In totaal zijn er nu vijf doden gevallen bij bouwwerkzaamheden in aanloop naar het WK.

In maart liet in Manaus ook al een bouwvakker het leven na een val in het stadion. Vorige maand kwamen in Sao Paulo twee mensen om het leven toen een hijskraan ineenzeeg en op het dak van een tribune van het Itaquerao-stadion in terechtkwam. De eerste dode viel in juni vorig jaar in Brasilia.

[Serie A] Mazzarri verliest bij terugkeer in Napels

Napoli heeft zondagavond in de Serie A oud-coach Walter Mazzarri op een nederlaag getrakteerd. De huidige trainer van Internazionale verloor bij zijn terugkeer in het Stadion San Paolo met 4-2. Oud-PSV'ers Dries Mertens was een van de doelpuntenmakers aan de kant van Napoli. Mazzarri was vier jaar lang coach van Napoli en stapte afgelopen zomer over naar Inter.

Gonzalo Higuain opende in de negende minuut de score voor Napoli, maar na iets meer dan een half uur kwam Inter via Esteban Cambiasso langszij. Tussen de 39e en 41e minuut eiste Mertens de hoofdrol op. De Belg scoorde zelf de 2-1 en was betrokken bij de derde Napoli-goal. Zijn schot werd met moeite gekeerd door Inter-doelman Samir Handanovic, waarna Blerim Dzemaili van dichtbij kon binnen tikken.

In de blessuretijd van de eerste helft gaf Yuto Nagatomo de bezoekers nieuwe hoop. Toch wist Inter het tij niet meer te keren. Na het wegzenden van Ricky Alvarez, die zijn tweede gele kaart kreeg, besliste Napoli de wedstrijd. José Callejon was de maker van de 4-2. Invaller Goran Pandev miste in blessuretijd nog een zelf versierde strafschop.

Napoli tilde door de zege het verschil met Inter naar zeven punten. De Napolitanen staan derde, acht punten achter koploper Juventus. Inter moet zich tevreden stellen met de vijfde plaats.

Moslimfundamentalisme is wijdverspreid in Europa

Een grootschalig onderzoek van het WZB onderzoekscentrum te Berlijn leert dat moslimfundamentalisme in West-Europa geen marginaal probleempje is, zoals vaak wordt gesuggereerd. Gebleken is dat tweederde van de ondervraagden de mening is toegedaan dat de religieuze regeltjes die zij uit hun boekje halen, belangrijker zijn dan de wetten van het land waar zij in leven.

In totaal zijn er negenduizend Turkse en Marokkaanse migranten telefonisch geënquêteerd en heeft het instituut de moeite genomen om drieduizend autochtonen dezelfde vragen voor te leggen ter vergelijking. Dit onderzoek vond plaats in vijf landen, te weten Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België en Zweden.

Driekwart van de ondervraagde moslims vindt dat de Koran maar op één manier kan worden uitgelegd. Bijna de helft weet te vertellen dat Joden niet te vertrouwen zijn en hetzelfde aantal denkt dat het westen de Islam wil vernietigen. Verder valt op dat de moslims in Nederland veel strikter zijn in hun leer dan geloofsgenoten in Duitsland. Dit ondanks het gegeven dat moslims in Nederland meer religieuze vrijheden genieten dan bij de oosterburen. Volgens socioloog Ruud Koopmans hebben moslims nergens zoveel exclusieve rechten als in Nederland.

De onderzoeker waarschuwt dat het wijdverspreide fundamentalisme zorgt voor een vijandsbeeld ten opzichte van bijvoorbeeld homoseksuelen, joden en het westen. Meneer Koopmans heeft reden om te geloven dat dit vijandsbeeld door veel moslims aangehangen wordt. Hij wijst er verder op dat slechts een fractie hiervan bereid is om tot geweld over te gaan. "Op dit moment zijn er in Syrië zo’n tweeduizend West-Europese Jihadstrijders actief, wanneer die - mogelijk getraumatiseerd - terugkomen, is dat iets om je zorgen over te maken", aldus de in Berlijn werkende wetenschapper.

De onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Bart Brentjens eerste winnaar NK tegenwindfietsen

Het eerste NK tegenwindfietsen is zondag gewonnen door Bart Brentjens. De 45-jarige voormalig olympisch kampioen mountainbiken had zeventien minuten en 51 seconden nodig voor de tijdrit van 8,5 kilometer, waarmee zijn gemiddelde op ongeveer 28,5 kilometer per uur kwam.

De 146 gefinishte deelnemers moesten het parcours bij de Oosterscheldekering in Zeeland afleggen op een fiets met terugtraprem, bagagedrager en zonder versnellingen. "En het waaide behoorlijk", tekenden regionale media op uit Brentjens mond. "Je stond bijna schuin tegen de wind in", aldus de tienvoudig Nederlands kampioen mountainbiken.

Politie luisde vuurwerkkopers erin

Potentiële kopers van illegaal vuurwerk zijn om de tuin geleid door nepwebsites. Ze bestelden zwaar verboden vuurwerk op deze zogenaamde vuurwerksites. Bijna 500 bestellers zijn op deze manier ontmaskerd. Dat meldt de Stichting VeiligheidNL zondag op haar website.

De stichting is de drijvende kracht achter de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (OVB) die samenwerkt met de politie.

De potentiële kopers kregen na hun bestelling geen vuurwerkpakket, maar een videoboodschap in de inbox van hun e-mail. In de video spreekt een Amsterdamse politiewoordvoerster de koper persoonlijk toe.

Drie doden door voedselvergiftiging Spanje

Drie gezinsleden zijn overleden in het zuidwesten van Spanje als gevolg van voedselvergiftiging. Dat heeft het stadsbestuur van Alcala de Guadaira zondag bevestigd. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld en een rouwperiode van drie dagen afgekondigd.

De slachtoffers zijn een man, een vrouw en hun dochter. De andere dochter van het stel, een 13-jarig meisje, werd ook ziek maar overleefde de voedselvergiftiging. Zij mocht zondag de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in Sevilla verlaten.

Volgens Spaanse media was het overleden meisje 14 jaar. Het gezin zou bedorven vis hebben geconsumeerd.

Acht gewonden bij ongeluk op Afsluitdijk

Bij een verkeersongeluk op de Afsluitdijk zijn zondagavond acht gewonden gevallen. Een van hen raakte zwaargewond, laat de Friese politie weten. De rijbaan naar Friesland is afgesloten en het verkeer de andere kant op kan maar van één rijbaan gebruikmaken.

Bij het ongeluk op de A7 waren rond 20.15 uur vijf auto's betrokken. Een automobilist was tegen de vangrail gebotst en weer op de snelweg terechtgekomen. Op deze auto botsten twee andere auto's, waar weer twee auto's tegenaan schampten. De acht gewonden waren inzittenden van de drie eerste auto's.

[PDC WK] Barney heeft geen moeite met J. Lewis

Raymond van Barneveld is als eerste Nederlander door naar de tweede ronde van het PDC WK. De Hagenaar had geen enkele moeite met Jamie Lewis en won de wedstrijd met 3-0. 

Barney pakte de eerste set met 3-1 en gooide een gemiddelde van 106. De tweede en derde set gingen eveneens met 3-1 naar Van Barneveld. De vijfvoudig wereldkampioen sloot af met een 141 finish. In de tweede ronde speelt Van Barneveld tegen de winnaar van de partij tussen Jamie Caven en landgenoot Jelle Klaasen.

Straatrovers steken jongen (16) neer in Rotterdam

Een 16-jarige Rotterdammer is zondagavond neergestoken door twee straatrovers. De jongen was na een feestje onderweg naar zijn huis in de Duke Ellingtonstraat in het noordoosten van de Maasstad. Twee mannen probeerden hem te beroven, volgden hem en staken hem vervolgens neer voor de woning. De daders zijn voortvluchtig.

De jongen wist binnen te komen, waarop de politie werd gewaarschuwd. De Rotterdammer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis afgevoerd. De politie doet onderzoek in de omgeving.

[PD] Subtoppers Sevilla en Athletic delen punten

De subtopper in de Primera Division tussen Sevilla en Athletic Bilbao is zondagavond in een gelijkspel geëindigd. Het werd 1-1. De eindstand was al na zes minuten bereikt. Alberto Moreno bracht Sevilla op voorsprong, maar een minuut later was het via Markel Susaeta alweer gelijk.

Diezelfde Susaeta miste op slag van rust ook nog een strafschop. Athletic handhaaft zich in de ranglijst op de vierde plaats, met dertig punten. Sevilla staat met zeven punten minder zevende.

Nummer zes Real Sociedad maakte indruk met een 5-1 zege op hekkensluiter Real Betis. Imanol Agirretxe scoorde tweemaal. Xavier Prieto, Antoine Griezmann en Ansotegi deden de rest. Jorge Molina bracht de bezoekers vroeg in de wedstrijd nog wel op gelijke hoogte. Bij het duel tussen Almeria en Espanyol werd niet gescoord.

[Serie A] Juventus tankt vertrouwen na CL-domper

Juventus heeft zich zondag hersteld van de midweekse uitschakeling in de Champions League. De landskampioen won het competitieduel tegen Sassuolo met 4-0. Carlos Tevez scoorde driemaal en bereidde de andere Juve-treffer voor. De ploeg van coach Antonio Conte boekte zijn achtste zege op rij en staat nu zes punten los van AS Roma, dat maandagavond nog wel tegen AC Milan speelt.

De grote vraag was of Juventus de zware trip naar Istanbul nog in de benen had. Het CL-duel werd dinsdag in de eerste helft gestaakt wegens hevige sneeuw- en hagelval en werd uiteindelijk een dag later onder barre omstandigheden uitgespeeld. Door een goal van Wesley Sneijder won Galatasaray met 1-0, waardoor Juventus na de winterstop verder moet in de Europa League.

Sassuolo bleek de ideale tegenstander voor Juventus om het vertrouwen weer wat op te vijzelen. Tevez opende na een kwartier spelen de score en was even later de aangever bij de 2-0 van Federico Peluso.

Tevez bracht nog voor rust de marge op drie en verzorgde in de tweede helft ook nog het slotakkoord. De spits tilde zijn seizoenstotaal naar tien, nog altijd vier goals minder dan Serie A-topscorer Giuseppe Rossi.

[Bundesliga] Leverkusen raakt Bayern München uit het oog

Bayern München lijkt onbedreigd op de Duitse landstitel af te stevenen. Bayer Leverkusen, de grootste concurrent van de regerend landskampioen, verloor zondag thuis met 1-0 van laagvlieger Eintracht Frankfurt door een treffer van Marco Russ.

Het nog ongeslagen München heeft nu zeven punten voorsprong op Leverkusen. Frankfurt nam door de zege drie punten afstand van de degradatiezone en bezet plek vijftien.

'Ontvoerd voor Christus'

Kidnapped for Christ is een net uitgekomen documentaire die de ervaringen laat zien van verschillende Amerikaanse tieners die op last van hun ouders van huis ontvoerd zijn. Zij werden gebracht naar evangelische heropvoedingskampen in de Dominicaanse Republiek.

De tieners hadden namelijk homoseksuele gevoelens en de ouders leek het een goed idee om hun kroost dan maar te laten kidnappen teneinde een gezonde Christen te worden. Dit gebeurt door middel van zogenoemde Christelijke kostscholen, de Escuela Caribe.  Deze 'scholen' vallen buiten de Amerikaanse jurisdictie en hebben in feite een carte blanche om de jongeren naar eigen smaak een heropvoeding te laten genieten.

De therapie gaat gepaard met geweld, mentale en fysieke mishandeling en vernederingen. Veel jongeren die terugkomen van zo’n project zijn vaak erg gesloten over hun ervaringen. Bovendien worden ze, wanneer ze al iets loslaten niet geloofd door hun omgeving. Het is niet bekend of ze na de behandeling ook een goed Christen geworden zijn.

De filmmaker had van tevoren niet het idee dat hij iets controversieels ging vastleggen. Hij dacht dat dit project een alternatief therapeutisch programma zou zijn met een element van culturele uitwisseling.  Nadat duidelijk werd wat dit werkelijk inhield, voelde hij de drang om zoveel mogelijk vast te leggen en te laten zien aan de wereld wat hier gebeurt.

Het programma hield zware lichamelijk arbeid in, terwijl relikneuzen continu religieuze teksten tegen de deelnemers gilden. Doerakken die niet goed meewerkten kregen als straf vaak urenlange inspanning opgelegd en bij tijd en wijle werden lijfstraffen niet geschuwd.


Een trailer van de docu.

[PL] Spurs lijden pijnlijke nederlaag tegen Liverpool

Tottenham Hotspur blijft wisselvallig presteren in de Premier League. Na twee zeges op rij gingen de Londenaren zondag op White Hart Lane met 5-0 onderuit tegen Liverpool. Luis Suarez scoorde twee keer, verder waren Jordan Henderson, Jon Flanagan en Raheem Sterling trefzeker. Liverpool staat tweede op twee punten van koploper Arsenal.

De Spurs, die eerder dit seizoen al met 6-0 verloren van Manchester City, staan zevende op acht punten van aartsrivaal Arsenal. De ploeg van trainer Andre Villas-Boas heeft dit seizoen tot dusver vijftien keer het net gevonden, twee keer minder dan Premier Leaguetopscorer Suarez.

Bobsleeër Van Calker eindelijk naar OS

Bobsleeër Edwin van Calker heeft zich in Lake Placid eindelijk geplaatst voor de Olympische Spelen. In de viermansbob werd een plek bij de beste acht gevraagd. Na twee nipt mislukte pogingen lukte het in Lake Placid dan eindelijk wel, hij hield 0,01 seconde voorsprong over op de negende plaats.

In de eerste run ging het al erg goed voor Van Calker. Samen met remmers Arno Klaasen, Sybren Jansma en Jeroen Piek kwam hij tot een knappe achtste tijd. Het zat echter bijzonder dicht op elkaar, een tiende van een seconde sneller en de Nederlander had op plek vier gestaan. Van achter leek het gevaar vooral te komen van de Let Oskars Melbardis en de Rus Alexsandr Zubkov. 

In de tweede afdaling maakte Van Calker halverwege een foutje, wat hem teveel tijd kostte ten opzichte van Melbardis. Het was uiteindelijk Nikita Zakharov uit Rusland die teveel inleverde en achter Van Calker terecht kwam. Hierdoor was de Nederlander zeker van een plek bij de beste acht, en dus een ticket naar Sochi. In de vorige twee wedstrijden werd Van Calker tiende, op 0,05 seconden van de achtste plek. Dit keer was de marge nog kleiner, maar was het 0,01 seconde in zijn voordeel. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Steven Holcomb, die daarmee tot nu toe alle wedstrijden van het seizoen heeft gewonnen.

NOS betreurt te late uitzending en legt uit

De NOS begon zondagochtend om 8.30 uur met een live-uitzending van de begrafenis van Nelson Mandela, terwijl die dienst toen al anderhalf uur aan de gang was. Daarover ontstond - onder meer op de sociale media - zoveel gedoe, dat de NOS zich zondagmiddag genoodzaakt zag met een verklaring te komen. De omroep betreurt de gang van zaken.

Presentator Rob Trip zei in de studio bij aanvang van de uitzending dat 'het veel eerder is begonnen dan we hier dachten'. Overigens toonde de NOS de dienst wel meteen via de stream Journaal24.

Volgens de NOS was de doorgegeven informatie tot en met zaterdag dat de dienst om 8 uur (Nederlandse) tijd zou beginnen. De uitzending zou dan een half uur later beginnen, als alle gasten zo'n beetje waren gearriveerd. "Gedurende de nacht bleek de aanbieding van de televisiebeelden te zijn vervroegd", aldus de verklaring van de NOS. De beelden zijn toen direct live doorgezet op de site en op Journaal24, stelt de omroep.

NOS betreurt te late uitzending en legt uit
NOS betreurt te late uitzending en legt uit (Foto: ANP)

'Meeste elektronisch afval in nieuwe markten'

De afvalberg van elektronische producten als televisies en mobiele telefoons in China en andere opkomende economieën is groter dan die van westerse landen. Dat bleek zondag uit onderzoek van een door de Verenigde Naties gesteunde alliantie.

Het rapport is het eerste dat elektronisch afval per land in kaart heeft gebracht. De onderzoekers van het Solving the E-Waste Problem (StEP), dat gedragen wordt door onder meer VN-organisaties, overheden en wetenschappers, wezen er daarbij op dat de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Australië al rond 2012 werden gepasseerd. In dat jaar produceerde het westen zo'n 23,5 miljoen ton aan elektronisch afval, en alle andere landen 25,4 miljoen ton.

Het gewicht van weggegooide elektronische spullen in de wereld zal tot 2017 stijgen tot 65,4 miljoen ton, van 48,9 miljoen ton in 2012. Het grootste deel van die toename komt volgens StEP op het conto van opkomende markten. In omvang is de berg koelkasten, vriezers, computers en andere producten met een snoer of batterij dan vergelijkbaar met 11 Piramiden van Gizeh of 200 Empire State Buildings.

Onderdak voor kinderrijke Friezin

Een vrouw uit Leeuwarden die met haar zes kinderen dakloos dreigde te worden heeft onderdak gevonden. De familie heeft dat zelf voor elkaar gekregen, liet de bewindvoerder zondag volgens de gemeente weten. De politie had het gezin uit een slooppand gehaald en ondergebracht in een daklozenopvang.

Na overleg met burgemeester Ferd Crone (PvdA) en hulpverlenende instanties krijgen zij en haar zes kinderen weer onderdak, twittert de gemeente. Het oudste kind van de 31-jarige moeder is 17 jaar, schreven lokale media eerder, en de vader zit een celstraf uit. De hulpverlening aan het gezin gaat onverminderd door, aldus de gemeente.

Wüst gaat met veel vertrouwen naar het OKT

Ireen Wüst begint over een kleine twee weken met veel vertrouwen aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). De Brabantse probeert zich in Thialf te plaatsen op de 1000, 1500, 3000 en 5000 meter.

"Het gaat hartstikke goed", zegt Wüst zondag op de website van TVM over het huidige seizoen. "De eerste World Cup in Calgary was oké." Een week later brak ze tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City nationale records op de ploegenachtervolging en op de 1000 en 1500 meter. "Dat geeft veel vertrouwen voor het OKT en later de Olympische Spelen."

Wüst, die zich momenteel in Collalbo voorbereidt op het OKT, wil in Thialf voor de eerste plaatsen gaan. "Maar dat is geen doel op zich, het doel is me te plaatsen voor de Spelen. Maar als je er dan toch bent ga ik wel proberen te winnen."

Op de vraag of het rijden van vier afstanden niet te zwaar is antwoordt ze ontkennend. "Het is best wel zwaar omdat het vier keer focussen is en volle bak, maar als Thialf vol zit wordt het een mooi feestje."

Vuurwerkpost nauwelijks onderschept

Van de duizenden vuurwerkpakketten die per pakketpost uit het buitenland worden verstuurd, zijn er dit jaar tot nu toe honderd onderschept. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) had het onderscheppen van per post verzonden vuurwerk dit jaar juist tot een van de speerpunten uitgeroepen, maar de inspectiedienst zegt zondag tegen de NOS weinig capaciteit te hebben.

De inspectie heeft dit jaar twintig keer bij postdistributiebedrijven gecontroleerd op vuurwerkpakketten. Omdat vuurwerk instabiel kan zijn lopen postbezorgers risico's. "Toevallig komt de inspectie volgende week langs", zegt een woordvoerder van PostNL tegen de omroep. "Dat is de eerste keer dit jaar."

Veel vuurwerk wordt in China geproduceerd, maar vuurwerkwebshops opereren vooral vanuit Polen en andere Oost-Europese landen. Met deze landen heeft Nederland afspraken gemaakt over strenger toezicht. De inspectie werkt bij de aanpak van gevaarlijk illegaal vuurwerk samen met onder meer de politie, de douane en de Taskforce Opsporing Bommenmakers Vuurwerk.

De ILT heeft met postbedrijven afgesproken dat ze verdachte pakketten zelf streng controleren. Pakketbezorgers PostNL en GLS onderschepten dit jaar geen enkel vuurwerkpakket en UPS enkele, meldt de NOS. DPD is koploper met 38 pakketten met illegaal vuurwerk en DHL wil niet zeggen of dit jaar vuurwerk is onderschept. "Wij mogen de pakjes niet openmaken en dat doen we dus ook niet", zegt de PostNL-woordvoerder.

Overigens werd eerder al duidelijk dat dit jaar ook nepwebshops zijn ingezet om kopers in de val te laten lopen. De Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers geeft tegenover de NOS toe daarachter te zitten. Stichting VeiligheidNL, onderdeel van de taskforce, beheerde de nepwebsites. Meer dan vijfhonderd mensen die een bestelling plaatsten, kregen een gepersonaliseerde video toegestuurd waarin ze werden gewaarschuwd dat dat illegaal is.

VeiligheidNL verzamelde de persoonsgegevens en vroeg de politie de filmpjes in te spreken. De politie kreeg alleen de initialen van de bestellers. De methode is vooraf getoetst door het Openbaar Ministerie, dat oordeelt dat van uitlokken geen sprake is.

De actie was volgens VeiligheidNL een succes. "We hebben ervoor gezorgd dat online bestellen niet langer als veilig en anoniem gezien werd en dat bestellers de webshops die zwaar verboden vuurwerk aanboden niet meer vertrouwden." Ook zouden sommige Poolse webshops geen bestellingen uit Nederland meer accepteren.

De politie heeft in aanloop naar de jaarwisseling tot nu toe bijna 32 duizend kilo verboden vuurwerk in beslag genomen, een stuk minder dan vorig jaar.

Kromowidjojo niet naar sportgala

Ranomi Kromowidjojo zal komende dinsdag niet bij het sportgala van het NOC*NSF aanwezig zijn. De Nederlandse zwemster wil zich voorbereiden op Duel in the Pool dat komend weekend in Glasgow gehouden wordt. In die wedstrijd neemt Europa het op tegen de Verenigde Staten.

Kromowidjojo won deze week bij het Europees kampioenschap kortebaan in Denemarken nog twee gouden medailles. Ze is samen met Marianne Vos en Ireen Wüst genomineerd voor sportvrouw van het jaar. Ze zal dinsdag naar Schotland afreizen. "Ik wil toch wel heel hard zwemmen daar en dan moet je keuzes maken. Als ik dan eerst naar het gala ga, dan gaat dat niets worden. Het gaat toch om de prestige. Ik wil het jaar goed afsluiten en je krijgt ook niet zo vaak de kans tegen Amerika te racen."

Ghost Trick voor minder dan een euro

Hoewel Ghost Trick: Phantom Detective een gratis spel in de App Store is, moest je voordien voor de volledige game ongeveer €10 bijbetalen. Daar heeft Capcom nu verandering ingebracht. Voor minder dan een luttele euro kan je namelijk genieten van de volledige ervaring. De link vind je bij de bron.

De game kwam eerder al uit voor Nintendo DS en kon op heel wat positieve commentaar rekenen door het interessante verhaal en innovatieve puzzels.

Ghost Trick

Cocu: "We hebben onszelf beloond"

PSV boekte eerder vandaag voor het eerst in zeven competitiewedstrijden weer een zege. In Utrecht werd de plaatselijke FC met 1-5 verslagen. Adam Maher en Memphis Depay scoorden beide twee keer, Jürgen Locadia trof één keer doel.

"Ik ben blij en tevreden over hoe hoe we de lastige uitwedstrijd tegen Utrecht hebben weten te winnen", liet trainer Philip Cocu na afloop van de wedstrijd aan de NOS weten.

"We hebben onszelf nu beloond, iets wat we in andere duels nalaten", ging Cocu verder. Hiermee refereerde hij naar de laastste wedstrijden, waarin de kansen met regelmaat om zeep werden geholpen. Dat was vandaag anders. "Met de eerste kansen sprongen we zeer effectief om en dan zie je wat dat met het elftal doet. Daardoor durf je nog meer te voetballen en kun je de voorsprong uitbouwen."

Protesten in India tegen homowet

In 16 steden in India zijn zondag mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het opnieuw strafbaar stellen van homoseksualiteit. Honderden Indiërs spraken zich uit over de homokwestie, waarover de politiek sterk is verdeeld. De demonstranten liepen met gekleurde vlaggen en spandoeken door de straten, meldden Indiaanse media.

Het hooggerechtshof in New Delhi vernietigde woensdag een uitspraak van een lagere rechtbank die het verbod op homoseksualiteit in 2009 had opgeheven. Volgens de hoogste rechters is Section 377, een ongeveer 150 jaar oud wetsartikel uit de Britse koloniale tijd, nog steeds van kracht. Daarin staat dat een homoseksuele relatie een "tegennatuurlijk delict" is dat met 10 jaar cel kan worden bestraft.

De demonstranten lieten weten bang te zijn kwetsbaar te worden voor allerlei soorten van uitbuiting, vooroordelen en voor het gevoel verstoten te worden. De regering is bereid de wet aan te passen, maar de grote oppositiepartij Bharatiya Janata Party liet weten het verbod in stand te willen houden.

R. Koeman: "Nu niet het gepaste moment"

Ronald Koeman wilde na de wedstrijd van Feyenoord tegen FC Groningen (1-0 winst) niet ingaan op de mogelijke aanstelling van Guus Hiddink als bondscoach van Oranje.

Feyenoord won zondag in eigen huis dankzij een doelpunt van Graziano Pellè. Na de overwinning werd Koeman niet alleen gevraagd naar een analyse van de wedstrijd. De aanwezige media probeerden ook een reactie van de trainer te krijgen op de berichten rond Hiddink. De ervaren oefenmeester zou een principe-akkoord hebben met de KNVB om bondscoach Louis van Gaal op te volgen na het WK in Brazilië volgend jaar zomer.

Koeman (50) leek lange tijd een belangrijke kandidaat om bondscoach van Oranje te worden, maar de KNVB sprak uiteindelijk alleen met Hiddink (67). De Achterhoeker was tussen 1994 en 1998 ook al bondscoach van het Nederlands elftal. Op het WK in 1998 was Koeman nog assistent van Hiddink. Ze leidden Oranje naar de halve finale in Frankrijk. Brazilië bleek na strafschoppen te sterk.

De huidige trainer van Feyenoord stak niet onder stoelen of banken dat hij graag bondscoach wilde worden. Dat de KNVB met Hiddink in zee lijkt te gaan, lijkt een behoorlijke tegenvaller voor Koeman. De oud-international wacht alleen nog met het geven van zijn mening. Na de winst op Groningen wilde de trainer van de Rotterdamse club niet de focus op zichzelf leggen.

"Ik vind het nu niet het gepaste moment om daar wat over te zeggen. Na de Kerst ga ik zeggen wat ik ervan vind", zei Koeman tegen RTV Rijnmond. De coach ging vervolgens in op vragen over de wedstrijd. "Ik ben niet ontevreden over het spel, want je hebt ook met een tegenstander te maken. Ze hebben het ons heel moeilijk gemaakt, vanaf het eerste moment al. Het was heel moeizaam, maar we hebben er alles aan gedaan om te winnen. Daarom ben ik niet teleurgesteld."

Advocaat woedend na nederlaag AZ

AZ verloor vanmiddag in Almelo met 2-0 van Heracles. Na afloop was Dick Advocaat een zeer boze trainer. Advocaat kon niet geloven dat zijn ploeg had verloren.

"Ik word echt moedeloos van dit soort wedstrijden. Een duel als dit mag je nooit verliezen. Morgen ga ik maar met de groep praten, dat lijkt me een goed idee. Ik had het idee dat onze spelers dachten dat we alleen hoefden te voetballen en niet hoefden te werken. Dat is voor mij onacceptabel. Als je zo blijft spelen, blijf je in de middenmoot staan," aldus Advocaat voor de camera van FOX sports.

Boek: De laatste rituelen - Hannah Kent

Noord-IJsland, 1829. Agnes Magnúsdóttir wordt aan het begin van 'De laatste rituelen' van schrijfster Hannah Kent schuldig bevonden aan de moord op twee mannen. Ze wordt in afwachting van haar executie ondergebracht op de boerderij van Jón Jónsson. Zijn gezin heeft moeite met het besluit dat de rechtsdienaren hebben genomen. De familie is geschokt en vermijdt elk contact met de moordenaar in hun midden. De enige die met haar praat is de jonge priester Tóti. En dan breekt het moment aan dat Agnes haar verhaal vertelt...

Acteur Peter O'Toole overleden

Peter O'Toole, de acteur die wereldberoemd werd door zijn rol als Lawrence of Arabia in de gelijknamige film, is zaterdag overleden. Dat heeft zijn zaakwaarnemer zondag bekendgemaakt. O'Toole, die al langer ziek was, is 81 jaar geworden.

De Ierse O'Toole werd acht keer voor een Oscar genomineerd, vaker dan welke acteur dan ook. Hij won het gouden beeldje echter nooit, maar kreeg in 2003 wel een oeuvreprijs van de Academy, de organisatie achter de Oscars. De eerste nominatie was voor Lawrence of Arabia uit 1962. In 2006 werd hij voor het laatst genomineerd, voor zijn rol in de film Venus.

Veel kinderen gedood bij luchtaanvallen Aleppo

Bij een luchtaanval op de Noord-Syrische stad Aleppo zijn zondag 37 mensen, onder wie zestien kinderen, om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld. Vliegtuigen en gevechtshelikopters bombardeerden grote delen van de stad.

Onder meer de wijken Haidariya, Ard al-Hamra, Sukhour, Marjeh werden vanuit de lucht bestookt. Gevechtsvliegtuigen voerden bombardementen uit, terwijl vanuit gevechtshelikopters oliedrums gevuld met explosieven op de wijken werden gegooid. Het Aleppo Media Center, een groep activisten in de stad, zei dat er ten minste 25 drums werden ingezet.

Het Observatorium liet zondag tevens weten dat het aantal mensen dat omkwam bij een aanval van de rebellen woensdag op de stad Adra, ten noordoosten van Damascus, is opgelopen tot 32. De doden zijn volgens het Observatorium overwegend alawieten, een zijtak van de sjiitische islam waartoe ook de Syrische president Bashar Assad behoort. Volgens het Observatorium en het Syrische staatspersbureau SANA werd zondag opnieuw gevochten in Adra.

[Bundesliga] Schalke mede door goal van Farfan langs Freiburg

Schalke 04 heeft zondag in de Bundesliga zijn derde opeenvolgende thuiszege geboekt. De club uit Gelsenkirchen won met 2-0 van SC Freiburg. Oud-PSV'er Jefferson Farfan scoorde halverwege de tweede helft vanaf de penaltystip. Freiburger Nicolas Höfler had vlak voor rust met een eigen doelpunt de score geopend.

Schalke bezet momenteel de zesde plaats, vijf punten achter nummer vier Borussia Mönchengladbach. Freiburg staat zestiende met elf punten.

De Königsblauen, die woensdag ten koste van FC Basel de knock-outfase van de Champions League bereikten, speelden nog zonder Klaas-Jan Huntelaar. De terugkeer van de Nederlandse spits wordt op zijn vroegst in februari verwacht.

[JL] Trost wint met VVV van oude werkgever MVV

VVV-coach René Trost heeft zondag in de Jupiler League van zijn oude werkgever MVV gewonnen. De club uit Venlo zegevierde in eigen huis met 2-0 door twee treffers van Leon de Kogel. Trost werkte drie seizoenen bij MVV en verruilde afgelopen zomer de Maastrichtenaren voor VVV.

Utrecht-huurling De Kogel opende in de vierde minuut de score. Vervolgens was het lang wachten op nog een treffer. In de 94e minuut verdubbelde De Kogel vanaf de penaltystip de marge.

VVV steeg door de zege naar de zesde plaats, met 33 punten uit 21 duels. MVV staat met zes punten minder dertiende.

[Serie A] Fiorentina maakt geen fout tegen Bologna

Fiorentina blijft in de Serie A bovenin meedoen. De Florentijnen versloegen laagvlieger Bologna zondag in eigen huis met 3-0 door treffers van Josip Ilicic, Borja Valero en Serie A-topscorer Giuseppe Rossi. Fiorentina bezet de vierde plek met dertig punten, tien minder dan koploper Juventus dat later op de dag nog in actie komt.

Torino blijft strijden om een Europa Leagueticket. De stadgenoot van Juventus won met 2-0 op bezoek bij Udinese en klom naar de zevende plek, op achttien punten van de koploper. Lazio steeg door een 2-0 thuiszege op Livorno naar de achtste plek.

Overige uitslagen Serie A:

Genoa - Atalanta 1-1

Parma - Cagliari 0-0

Chievo Verona - Sampdoria 0-1

Minima rood na terugvorderen 'bonus'

Verscheidene Amsterdammers zitten plotseling diep in de schulden bij de bank nadat de gemeente in het weekeinde is begonnen met het terugvorderen van de bonus blunder ter waarde van 188 miljoen euro. Die was het gevolg van het verkeerd overmaken van de woonkostenbijdrage.

De jaarlijkse bijdrage wordt uitgekeerd aan mensen met een laag inkomen en betrekkelijk hoge woonkosten. Vrijdag bleek dat er bij negenduizend gerechtigden honderdmaal het bedoelde bedrag was gestort. Dit door een foutje met komma's en punten.

De gemeente riep mensen direct op van het geld af te blijven en formeerde een crisisteam. Zaterdagnacht werd reeds begonnen met het storneren van de betalingen, maar diverse ontvangers hadden het geld al van hun rekening gehaald.

"Ik sta nu 26.000 euro rood terwijl ik niet eens rood mag staan. Ik kan niet eens boodschappen doen dit weekeinde", vertelt een vrouw tegen AT5. Ze had het geld gebruikt om andere schulden af te lossen, en zal nu ook boeterente op moeten hoesten. Een ander meldde de 'bonus' op een spaarrekening te hebben gezet 'om te voorkomen dat het misloopt in mijn administratie'.

Schijnbaar gaat er nu schuld over van de gemeente naar de bank, en het is maar de vraag of dat stand houdt. De gemeente heeft een hulplijn opgezet en zegt maatwerk te bieden voor mensen die in de problemen zijn gekomen.

Kerry noemt Kim Jong Un roekeloos en onzeker

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is roekeloos en onzeker. Dat zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag. In een interview met nieuwszender ABC News zei Kerry dat de Noord-Koreaanse leider hem doet denken aan de vroegere Iraakse dictator Saddam Hussein.

Kerry ging in op de arrestatie en executie van Jang Song Thaek, de oom van Kim Jong Un. Jang werd tijdens een partijbijeenkomst ten overstaan van alle aanwezigen gearresteerd. "Het deed me echt denken aan een video waarin Saddam Hussein hetzelfde deed. Mensen die uit het publiek worden gehaald terwijl de andere mensen zitten te zweten, en niemand durft iets te doen of zelfs maar te bewegen", aldus Kerry.

Volgens Kerry toont Kim met de arrestatie van Jang zijn ware aard. "Het zegt een boel over hoe meedogenloos en roekeloos hij is", zei Kerry. "Maar het zegt ook veel over hoe onzeker hij is."

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 17

Dit weekend stond de zeventiende speelronde van de Eredivisie op het programma. Ook na de eennalaatste speelronde voor de winterstop blijft Vitesse de ranglijst aanvoeren. PSV wist eindelijk weer eens te winnen, FC Utrecht werd met grote cijfers verslagen. In de kelder van de Eredivisie deed RKC Waalwijk goede zaken door te winnen van naaste concurrent ADO Den Haag.

PSV wint voor het eerst sinds 6 oktober

Op vrijdag trapten PEC Zwolle en sc Heerenveen het voetbalweekend af. Na een goed begin van PEC was het Heerenveen dat op voorsprong kwam, door een strafschop die benut werd door Finnbogason. Na bijna een uur spelen maakte PEC gelijk nadat Broerse een vrije trap vanaf 30 meter binnenschoot. Het was even later opnieuw Finnbogason met een treffer, dat meteen de eindstand betekende: 1-2. Door beide goals versterkt de IJslander zijn positie in de topscorerslijst.

Hekkensluiter N.E.C. speelde thuis tegen Roda JC. De bezoekers kwamen al snel op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Hupperts en Németh. Na rust kwamen de Nijmegenaren echter sterk terug en bogen de achterstand om in een 4-1 voorsprong na 80 minuten. Demouge deed nog wat terug voor Roda, maar dit was niet genoeg. N.E.C. boekte zijn derde zege van het seizoen en komt dichter in de buurt de andere ploegen. Vandaag werd bekend dat de coach van Roda ontslagen is vanwege de tegenvallende resultaten.

In de Overijsselse derby tussen FC Twente en Go Ahead Eagles kwam een Enschedese winnaar. In eigen huis kwamen ze na twintig minuten op 1-0 door een treffer van Gutiérrez. Na rust verdubbelde Twente de voorsprong door een kopbal van Mokhtar die via de buitenspelstaande Castaignos in het doel terechtkwam. Een penalty voor Go Ahead was niet genoeg om terug in de wedstrijd te komen, want vier minuten later zette Tadic de eindstand op het bord: 3-1.

Nummer twee Ajax ging op bezoek bij SC Cambuur. Lang hadden ze het lastig tegen de Friezen, die een aantal goede kansen niet wisten te benutten. Vijf minuten voor rust was het Schöne die de score opende. Lang bleef het daarna gelijk opgaan en pas acht minuten voor tijd leverde dit een doelpunt op voor Cambuur. Toen Ritzmaier in de verlenging zijn tweede gele kaart kreeg, kaapte Ajax alsnog de drie punten weg uit Leeuwarden door een goal van Klaassen.

In Rotterdam speelde Feyenoord tegen FC Groningen. Al heel vroeg in de wedstrijd miste Chery (FC Groningen) een enorme kans op een voorsprong. Zes minuten later lag de bal er wel in in het andere doel, door een kopbal van Pellè op aangeven van Boëtius. In een verder wisselvallige wedstrijd met een ongevaarlijk FC Groningen kwamen niet meer doelpunten. Feyenoord behoudt hiermee de aansluiting met de top drie en staat nu drie punten achter op FC Twente.

AZ ging op bezoek bij Heracles Almelo om na twee nederlagen op rij weer drie punten te kunnen bijschrijven. Dit ging echter niet op, want na twaalf minuten zette Linssen zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Daarna nam AZ het initiatief over en kreeg ook wel kansen, maar Pasveer stond steeds op de goede plaats. Na rust schoot Avdic veel te slap in toen ze een kans kregen op de 1-1. In de slotseconden maakte Tannane de 2-0 na een counter. AZ zakt door de nederlaag naar de achtste plaats.

Koploper Vitesse nam het in Arnhem op tegen NAC Breda. Aanwezige kansen werden niet benut en NAC had nog amper de bal gehad toen ze op 0-1 kwamen door een handsbal. Vitesse kwam tien minuten later op gelijke hoogte, ook door een penalty en daar voorafgaand een handsbal. Kort na rust maakte Piazón zijn tweede van de middag. In de slotfase scoorden beide ploegen nog eenmaal, wat de eindstand op 3-2 zette. 

Na de uitschakeling in de Europa League van donderdag ging PSV op bezoek bij FC Utrecht. Al na drie minuten kwamen ze op voorsprong door een doelpunt van Maher. Utrecht had niets in het spel van PSV in te brengen, want na 33 minuten spelen stond het al 0-4. Tien minuten eerder miste De Ridder een penalty voor Utrecht. De thuisploeg kon pas een kwartier voor tijd iets terugdoen in de naam van Bulthuis. De ploeg speelde toen al vier minuten met een man minder nadat De Ridder zijn tweede gele kaart kreeg. In de slotfase miste ook PSV een penalty nadat ook Bulthuis zijn tweede gele kaart kreeg. Het was daarna Maher die de bal alsnog in het doel kreeg en er voor zorgde dat PSV eindelijk weer drie punten heeft. 

AZ-speler Aron Johannsson (m) in gevecht om de bal met Heracles Almelo-spelers Schenkeveld (r) en Veldmate (l). (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
PEC Zwolle sc Heerenveen 1 - 2
N.E.C. Nijmegen Roda JC Kerkrade 4 - 3
ADO Den Haag RKC Waalwijk 1 - 2
FC Twente Go Ahead Eagles 3 - 1
SC Cambuur Ajax 1 - 2
Vitesse NAC Breda 3 - 2
Heracles Almelo AZ 2 - 0
Feyenoord FC Groningen 1 - 0
FC Utrecht PSV 1 - 5


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Vitesse 17 11 3 3 36 40 - 22
2 Ajax 17 10 4 3 34 39 - 16
3 FC Twente 17 9 6 2 33 40 - 17
4 Feyenoord 17 9 3 5 30 33 - 24
5 sc Heerenveen 17 7 5 5 26 37 - 31
6 FC Groningen 17 6 6 5 24 31 - 30
7 AZ 17 7 3 7 24 28 - 28
8 FC Utrecht 17 7 3 7 24 25 - 32
9 PSV 17 6 5 6 23 33 - 25
10 PEC Zwolle 17 5 7 5 22 25 - 21
11 Heracles Almelo 17 6 3 8 21 23 - 29
12 Go Ahead Eagles 17 5 5 7 20 27 - 40
13 NAC Breda 17 5 4 8 19 28 - 32
14 Roda JC Kerkrade 17 4 6 7 18 29 - 39
15 RKC Waalwijk 17 4 5 8 17 24 - 33
16 ADO Den Haag 17 5 2 10 17 21 - 38
17 SC Cambuur 17 4 4 9 16 16 - 25
18 N.E.C. Nijmegen 17 3 6 8 15 27 - 44


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 16 14
Graziano Pellè Feyenoord 13 15
Lucas Piazón Vitesse 10 15
Aron Jóhannsson AZ 10 17
Luc Castaignos FC Twente 9 17
Quincy Promes FC Twente 8 15
Davy Klaassen Ajax 7 9
Michiel Hemmen SC Cambuur 7 14
Erik Falkenburg Go Ahead Eagles 7 15
Kelvin Leerdam Vitesse 7 15


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
RKC Waalwijk FC Twente 20 dec 2013 20.00
AZ sc Heerenveen 21 dec 2013 18.45
NAC Breda SC Cambuur 21 dec 2013 19.45
Heracles Almelo Vitesse 21 dec 2013 19.45
Feyenoord PEC Zwolle 21 dec 2013 20.45
Roda JC Kerkrade Ajax 22 dec 2013 12.30
FC Groningen N.E.C. Nijmegen 22 dec 2013 14.30
Go Ahead Eagles FC Utrecht 22 dec 2013 14.30
PSV ADO Den Haag 22 dec 2013 16.30

Uitslag FC Utrecht - PSV

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Utrecht en PSV. Na zeven duels zonder zege boekte PSV nu een ruime zege, het won met 1-5. Hieronder vind je karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Utrecht

1 - 5

PSV

 73' Bulthuis    3' Maher 
 13' Depay 
 30' Locadia 
 33' Depay (pen) 
 90+2' Maher 
 
 Gele kaart: v.d. Maarel, Markiet (FC Utrecht), Rekik, Arias, Hiljemark (PSV)
 Rode kaart: De Ridder (69/2xg), Bulthuis (90 2/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.011
Arbiter: v. Boekel
Bijzonderheden: De Ridder mist pen. (21'), Depay mist pen. (90+1')
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Markiet
v.d. Maarel
Heerings
Bulthuis
Duplan
Ayoub
Toornstra
Sarota (Diemers/65)
Pappot (Oar/46)
De Ridder
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems (Tamata/74)
Hiljemark
Maher
Hendrix
Park (Narsingh/78)
Locadia
Depay

Christelijke milities willen president CAR wippen

Christelijke milities in de Centraal-Afrikaanse Republiek willen met hulp van een aantal legerofficieren president Michel Djotodia, die in maart de macht greep, ten val brengen. Dat heeft militieleider Richard Bejouane zondag gezegd.

Gevechten tussen de christelijke milities en de islamitische machthebbers kostten deze maand aan honderden mensen het leven. Volgens een voormalig legerofficier staan zo'n tweeduizend mensen klaar om de strijd aan te binden met de Djotodia's troepen.

Frankrijk heeft 1600 militairen naar de CAR gestuurd om de Afrikaanse vredesmilitairen te ondersteunen en de geweldsgolf in het land tot staan te brengen.

[EK] Goud voor Kromowidjojo

Tijdens de Europese kortebaan kampioenschappen in het Deense Herning heeft Ranomi Kromowidjojo weer voor een gouden medaille gezorgd. Na haar gouden medaille op de 100 meter vrijeslag van vrijdag, zwom ze nu naar het goud op de 50 meter vrijeslag. Met een tijd van 23,36 zat ze maar een fractie boven haar eigen wereldrecord van 23,24 seconden.

Het zilver was er voor de Zweedse Sarah Sjöström in 23,79 seconden, het brons voor Aliaksandra Herasimenia in 23,83. Inge Dekker werd zevende in 24,34. De Nederlanders eindigen dit toernooi uiteindelijk met twee gouden en vier bronzen medailles. 

Libische olieterminals blijven dicht

De olieterminals in Libië blijven de komende tijd nog dicht. Dat heeft Ibrahum Jedran, de leider van de militie die de terminals heeft gesloten, zondag gezegd. Eerder beloofde hij nog dat de terminals binnenkort weer zouden worden heropend.

Jedran beschuldigt de regering van corruptie en meent dat de centrale regering in Tripoli er niet in is geslaagd te voldoen aan de voorwaarden die zijn groep had gesteld aan de heropening van de terminals.

Omdat de terminals al sinds de zomer dicht zijn loopt de Libische regering miljoenen euro's mis. Invloedrijke leiders van de Al-Magharba-stam in het oosten van Libië hebben eerder bemiddeld tussen de regering en Jedran, die onder meer eist dat corruptie bij de verkoop van olie wordt onderzocht. Jedran zegt dat een dergelijk onderzoek is uitgebleven en de terminals daarom gesloten blijven.

Schutter school VS was zwaarbewapend

De jongen die vrijdag in een Amerikaanse school in Centennial een meisje neerschoot en daarna zelfmoord pleegde, was zwaarbewapend en had veel meer slachtoffers willen maken. Dat maakte de politie zondag bekend, meldden Amerikaanse media. De 18-jarige student droeg een shotgun, een kapmes en een tas met drie molotovcocktails met zich mee.

De dader schoot vijf keer met zijn shotgun. Daarbij raakte hij een 15-jarige meisje in het gezicht, dat in kritieke toestand is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij rende door de hal van de school en schoot daarna zichzelf dood. "De schutter wist dat er een politieagent in de buurt was", zei de sheriff van de politie. "Zijn aanwezigheid was cruciaal, anders waren er meer doden en gewonden gevallen."

Arrestaties Zweden na aanval neonazi's

De Zweedse politie heeft zondag 28 arrestaties verricht nadat een groep neonazi's betogers in een voorstad van Stockholm hadden aangevallen. De demonstranten, die protesteerden tegen extreemrechts, werden belaagd met flessen, fakkels en vuurwerk. Volgens de politie moesten twee mensen naar het ziekenhuis. Een agent liep rugletsel op toen hij werd getroffen door een zwaar object.

Aan de demonstratie in Karrtorp namen ongeveer tweehonderd mensen deel. De betoging verliep vreedzaam totdat een groep van zo'n veertig neonazi's de betoging verstoorden.

De demonstratie was georganiseerd door een burgerbeweging als protest tegen neonazi's die in het gebied campagne voerden. De aanval op de betogers is opgeëist door de Zweedse Verzetsbeweging.

Vuurwerk verwondt vijf Vitesse-supporters

Vijf Vitesse-supporters zijn zondag tijdens het eredivisieduel tegen NAC Breda lichtgewond geraakt nadat vuurwerk was afgestoken op de tribune. Drie fans hebben de wedstrijd in het Gelredome na een EHBO-behandeling af kunnen kijken, twee fans kregen het advies een arts op te zoeken. Dat heeft een woordvoerder van de Arnhemse club laten weten.

Vitesse stelt samen met de politie een onderzoek in naar het incident en is op zoek naar getuigen. De club heeft volgens de voorlichter al een dader op het oog. Koploper Vitesse versloeg NAC met 3-2.

Kabinet: zes ton tegen bijensterfte

Om de kennis van imkers over bijengezondheid bij te spijkeren wordt een zogenoemde bijenmakelaar in het leven geroepen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) neemt de komende drie jaar de helft van de kosten voor haar rekening, tot een maximum van driehonderdduizend euro, schrijft ze zondag in een brief waarmee ze het Actieprogramma Bijengezondheid aanbiedt aan de Tweede Kamer.

De bijenmakelaar moet ervoor zorgen dat wetenschappelijke kennis terechtkomt bij imkeropleidingen. Ook moet de functionaris kennisuitwisseling tussen imkerorganisaties, landbouw en overheden bevorderen en lesmodules over bijengezondheid in het 'groene onderwijs' stimuleren.

"Bijen zijn onmisbaar in onze natuur, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie", schrijft Dijksma. "Samen kunnen we iets betekenen om de bijensterfte een halt toe te roepen."

Voor het Actieprogramma Bijengezondheid waren op Dijksma's initiatief ongeveer 25 organisaties in gesprek gegaan. In dit programma, dat ze ruim een maand geleden in ontvangst nam, worden voorstellen gedaan om de gezondheid van bijen te bevorderen en de oorzaken van bijensterfte aan te pakken.

Zo komt er een doorlopend onderzoeksprogramma. Van zo'n 150 locaties worden factoren in kaart gebracht die van invloed zijn op bijengezondheid en wintersterfte. Voor de komende vier jaar stelt Dijksma hiervoor in totaal zes ton beschikbaar. De staatssecretaris ondersteunt ook de oprichting van het zogenoemde Bijenberaad, waarin de bij het actieprogramma betrokken organisaties activiteiten ontplooien om bijengezondheid te bevorderen.

1,8 mln Nederlanders op kerstvakantie

Ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op vakantie rond de kerstperiode. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar, verwacht NBTC Holland Marketing.

Vergeleken met vorig jaar vieren iets meer Nederlanders kerstvakantie in eigen land: zo’n 900.000. Dat zijn er 50.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal vakanties naar het buitenland daalt met zo’n 50.000 tot eveneens 900.000. De kerstvakantie vindt dit jaar in alle regio’s plaats van 21 december 2013 tot en met 5 januari 2014.

Ondanks de economische crisis blijft de kerst een populaire periode om er tussenuit te gaan. De eerste week, rond Kerstmis, wint iets aan populariteit, zegt het toerismebureau. "Kerst valt gunstig, op woensdag en donderdag, en daardoor trekken iets meer Nederlanders er rond de kerst op uit in eigen land." Ruim de helft van de binnenlandse vakanties wordt doorgebracht in een vakantiehuisje of -bungalow. Ongeveer een kwart van de Nederlanders kiest voor een hotelvakantie.

Duitsland blijft de populairste bestemming voor een buitenlandse vakantie. Ongeveer een kwart gaat naar onze oosterburen. Daarnaast zijn Oostenrijk, België en Frankrijk in trek voor een buitenlandse kerstvakantie.

1,8 miljoen Nederlanders op kerstvakantie
1,8 miljoen Nederlanders op kerstvakantie (Foto: ANP)

[PL] United wint weer eens een competitiewedstrijd

Manchester United heeft zondag voor het eerst sinds 10 november een Premier Leaguewedstrijd gewonnen. De regerend landskampioen versloeg zonder de geblesseerde Robin van Persie Aston Villa in Birmingham met 3-0. Danny Welbeck (2x) en Tom Cleverly vulden het scorebord.

Middenvelder Darren Fletcher vierde na bijna een jaar afwezigheid zijn rentree bij United, dat achtste staat op tien punten van koploper Arsenal. Alexander Büttner bleef negentig minuten lang op de bank zitten. Bij Villa, de nummer elf, verving voormalig FC Groninger Leandro Bacuna in de 86e minuut oud-Feyenoorder Karim El Ahmadi. Ron Vlaar ontbrak wegens een blessure.

Norwich City en Swansea City deelden de punten: 1-1. Nathan Dyer opende de score voor de ploeg uit Wales, Gary Hooper was trefzeker voor de thuisploeg. Michel Vorm en Jonathan de Guzman (Swansea) en Leroy Fer (Norwich) speelden de hele wedstrijd. Dwight Tiendalli kwam niet van de bank af bij Swansea, de nummer tien van de Premier League. Norwich staat veertiende.

[PD] Espanyol weet Almeria niet te verschalken

Espanyol heeft in de Primera División punten laten liggen tegen degradatiekandidaat Almeria. In Andalusië werd het zondag 0-0. Espanyol blijft door de remise twaalfde met zes punten meer dan Almeria, de nummer zeventien.

Almeria-middenvelder Verza liet in de 24e minuut de kans op een zege liggen door een strafschop te missen. Oud-AZ'er Hector Moreno maakte de wedstrijd vol bij Espanyol.

Snackbarbaas Tilburg grijpt overvaller

Een Tilburgse snackbareigenaar heeft zaterdag met behulp van omstanders een gewapende overvaller in de kraag gegrepen, meldde de politie zondag.

Twee jonge overvallers van 18 en 19 waren de snackbar aan de Hoefstraat binnengedrongen en bedreigden de eigenaar met een mes en een vuurwapen. Dat leidde tot een worsteling. De jongens renden de zaak uit toen ze hoorden dat de vrouw van de eigenaar de politie waarschuwde.

De oudste verdachte wist niet ver te komen. De snackbareigenaar, die in 2011 ook al was overvallen, zette de achtervolging in. Hij kreeg volgens de politie hulp van een voorbijganger en een automobilist, die hen liet instappen. Ze wisten de 19-jarige in te halen en te grijpen. De politie pakte even later zijn handlanger op.

Wilders vindt zichzelf 'patriot'

Geert Wilders heeft zondagochtend een korte toespraak gehouden op het congres van de Italiaanse separatistische partij Lega Nord in Turijn. De PVV-leider wees daarin op het belang van samenwerking tegen Brussel en islam.

Wilders vond het een 'indrukwekkend' congres. "Dank dat jullie me hebben uitgenodigd in Padania", waren zijn beginwoorden. Dat is de naam die aanhangers van Lega Nord geven aan het relatief rijke deel van Noord-Italië dat volgens hen onafhankelijk van Rome moet worden.

2014 wordt een cruciaal jaar, zei Wilders. "We staan op een historisch punt in de geschiedenis. Bij de Europese verkiezingen in mei zullen we het ondemocratische monster in Brussel stoppen. We vechten voor onafhankelijkheid van het monsterlijke Brussel. In Europa zijn we allemaal Lega Nord!"

Wilders herhaalde dat de Europese Unie en de euro volgens hem hebben gefaald. "Wij hebben niet langer controle over ons geld, onze nationale grenzen, ons budget, onze wetten en immigratie." Ook de gebruikelijke riedel tegen islam, sharia, moskeeën, imams en immigratie uit moslimlanden was verwerkt in de toespraak.

De PVV-leider deed een oproep tot samenwerking tussen de PVV en Lega Nord, samen met de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang en het Franse Front National. Wilders sprak de hoop uit dat veel meer partijen uit andere Europese landen zich aansluiten bij dit gezelschap. "Wie zijn niet langer bang", vervolgde Wilders. "We zijn niet extremistisch, niet racistisch, niet xenofoob, we zijn echte patriotten."

Help ons om 2014 een jaar van bevrijding te maken, besloot Wilders. "Viva Lega Nord! Viva Padania! Viva Olanda!"

Uitslagen Eredivisie 15/12/2013

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord nam het op tegen FC Groningen en won door een vroege goal van Pellè met 1-0. In Almelo won Heracles Almelo van AZ met 2-0 en koploper Vitesse won met 3-2 van NAC Breda. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijden.


FC Groningen-speler Michael de Leeuw (l) in duel met Feyenoorder Joris Mathijsen. (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

1 - 0

FC Groningen

 7' Pellè    
 
 Gele kaart: Magnasco (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 42.800
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Goossens (Vormer/73)
Pellè
Boëtius
  Bizot
Magnasco
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Hiariej (Adorjan/77)
Kieftenbeld
Chery
Kirm (Zivkovic/84)
De Leeuw
Kostic

Heracles Almelo

2 - 0

AZ

 12' Linssen
 90+5' Tannane
   
 
 Gele kaart: Wuytens, Esteban (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.254
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
J. Veldmate
Davidson
Cziommer (Streutker/90 1)
Bel Hassani
Rienstra
Rosheuvel (Tannane/57)
Uth (Bruns/64)
Linssen
  Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens (Avdic/79)
Viergever
Elm
Henriksen (Berghuis/67)
Ortíz
Beerens
A. Jóhannsson
Gudmundsson

Vitesse

3 - 2

NAC Breda

 35' Piazón (pen)
 50' Piazón
 84' Leerdam
   24' Buijs (pen) 
 89' Lurling 
 
 Gele kaart: Kashia, Hadouir (Vitesse), Perica, De Roover, v.d. Weg, Seuntjens (NAC Breda)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 20.800
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Atsu
Vejinovic
Ibarra (Kakuta/83)
Havenaar
Piazón
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d. Weg
Buijs
Hadouir (Schalk/83)
Seuntjens
Hooi (Lurling/65)
Perica
Sarpong

'Aanhang Morsi moet stemmen over grondwet'

Amr Moussa, de voorzitter van de commissie die de nieuwe Egyptische grondwet heeft opgesteld, heeft de achterban van de afgezette president Mohammed Morsi zondag opgeroepen om deel te nemen aan het referendum over het grondwetsontwerp, dat halverwege januari moet plaatshebben.

"De grondwet is voor alle Egyptenaren, er worden geen mensen of groepen uitgesloten", zei Moussa op een persconferentie. De aanhangers van Morsi 'moeten de wil tonen om aan te sluiten bij de mars van de Egyptenaren'. "Ze moeten laten zien dat ze deel uitmaken van dit land en samenwerken om Egypte uit deze chaotische situatie te halen", aldus Moussa.

De grondwet is een fors gewijzigde versie van de grondwet die vorig jaar door een overwegend islamistische commissie werd voorgesteld. De goedkeuring van de nieuwe grondwet is een eerste stap richting een politieke transitie. De achterban van Morsi is echter fel tegen de plannen van de interim-regering en eist dat Morsi terugkeert. Bijna dagelijks gaan betogers de straat op. Vaak eindigen die demonstraties in geweld.

"Geweld lost geen problemen op, het maakt ze alleen maar moeilijker. We hebben rust nodig en een kalme en oprechte gang richting de toekomst", zei Moussa, zonder de naam van de Moslimbroederschap te noemen. "Ze handelen in strijd met het belang van de maatschappij."

Het Egyptische persbureau MENA meldde zondag dat in totaal tweehonderdduizend leden van de veiligheidstroepen stembureaus in het hele land gaan beschermen. Ook belangrijke gebouwen zullen worden beschermd.

Schansspringer Stoch wint, Kasai terug op podium

Schansspringer Kamil Stoch heeft in Titisee-Neustadt de wedstrijd in de World Cup op zijn naam geschreven. De Pool was duidelijk de beste op de Duitse schans.

De eerste sprong was gelijk een prooi voor Stoch. Tweede na de eerste ronde stond de veteraan Noriaki Kasai uit Japan, voor Piotr Zyla, landgenoot van Stoch. De wedstrijd werd overschaduwd door een zware val van Thomas Morgenstern. De Oostenrijker werd na een behandeling met de helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. Over zijn verwondingen is nog niks bekend gemaakt, maar de geruchten spraken over een hersenschudding.

In de tweede ronde viel Zyla ver terug met een matige sprong. Viervoudig olympisch kampioen Simon Ammann deed het erg goed, hij wist zijn vijfde plek te verbeteren en de tweede plaats in de wedstrijd te pakken. Kasai kon zijn tweede plaats niet vasthouden maar viel één plek terug. Hierdoor kon de oude Japanner zijn eerste individuele podiumplaats bijschrijven in bijna vier jaar. Stoch kon de overwinning bevestigen met een goede tweede sprong.

'Brood heeft begrip voor ontslag bij Roda'

Trainer Ruud Brood heeft teleurgesteld, maar begripvol gereageerd op zijn ontslag als trainer van Roda JC. Dat vertelde algemeen directeur Marcel van den Bunder zondag bij Langs de Lijn op Radio 1. "Hij weet hoe de voetballerij werkt, dat je de klos kan zijn als de resultaten tegenvallen."

De 4-3 nederlaag tegen hekkensluiter NEC betekende zaterdagavond de spreekwoordelijke druppel. "Het was een buitengewoon slechte wedstrijd, ik heb me zitten schamen op de tribune", geeft Van den Bunder aan. "Alle spelers zullen ook zichzelf moeten evalueren."

Bij de beslissing om Brood te ontslaan draaide het volgens Van den Bunder niet alleen om de slechte prestaties. "Er zijn veel meer factoren die meewegen. Ook de verhouding met spelers, achterban en directie. Wat er positief en wat er negatief is uitgevallen, houden we intern."

Op welke termijn een opvolger wordt gepresenteerd, durft de directeur niet te voorspellen. Tot de winterstop speelt Roda nog in de beker tegen Vitesse en in de competitie tegen Ajax. Assistent Rick Plum neemt waarschijnlijk de honneurs waar totdat een nieuwe trainer is gevonden. Roda staat halverwege de competitie veertiende in de Eredivisie.

Fatwa voor jihad in Syrië

De invloedrijke sjiitische geestelijke grootayatollah Kazim al-Haeri heeft zondag een religieus edict uitgevaardigd, een zogeheten fatwa, waarin hij sjiieten toestemming geeft om in Syrië aan de zijde van het Syrische leger te strijden. Al-Haeri wordt gezien als een van de mentors van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr en veel Iraakse militiestrijders zijn aanhangers van Al-Haeri.

Nu al spelen sjiitische strijders uit Irak en Libanon een grote rol in de Syrische burgeroorlog. De verwachting is dat de fatwa de sektarische ondertoon van het conflict verder versterkt.

De thuisbasis van Al-Haeri is Qom, de religieuze hoofdstad van Iran. Onder zijn achterban zijn ook veel strijders van de gevreesde Asaib Ahl al-Haq-militie, een door Iran gesteunde groep die herhaaldelijk aanvallen uitvoerde op Amerikaanse militairen in Irak. De leiding over de militie is in handen van de sjiitische geestelijke Qais al-Khazali, die jaren vastzat in de Verenigde Staten.

Veel sjiitische strijders in Syrië vechten bij het heiligdom Sayida Zeinab, ten zuiden van de hoofdstad Damascus. Gevraagd of het toegestaan is om naar Syrië af te reizen om aan de strijd deel te nemen, zei Al-Haeri zondag dat de strijd in Syrië niet draait om het heiligdom Sayida Zeinab, maar dat het 'een gevecht is van ongelovigen tegen de islam'. De islam moet volgens de geestelijke worden verdedigd. "Vechten in Syrië is toegestaan en diegenen die sterven zijn martelaren", aldus de grootayatollah.

Alonso blij met progressie nieuwe Ferrari

Fernando Alonso is blij met de vooruitgang die geboekt wordt met de nieuwe Formule 1-bolide van Ferrari. De Spanjaard mocht deze week in de simulator voor het eerst testen met de nieuwe auto, terwijl de naar Williams vertrekkende Felipe Massa al een voorproefje had gehad.

Volgend jaar wordt de 1,6 liter V6-turbomotor geïntroduceerd, waardoor de bolides opnieuw ontworpen moeten worden. Ook enkele andere regels wijzigen, waardoor simulatorwerk belangrijker is dan ooit. Alonso: "Ik ben blij hoe de dag in de simulator verliep. We hebben het hele geplande programma af kunnen werken. Het was mooi weer achter het stuur te kunnen zitten, ook al was het virtueel. We hebben veel ideeën van de engineers uit kunnen proberen. We zitten nu aan het begin van de leercurve en het is mooi om daar aan bij te mogen dragen."

Inbraakgolf treft Brabantse bakkerijketen

Bij zes filialen van een Brabantse bakkerijketen is de afgelopen dagen ingebroken. Vijf inbraken werden in de nacht van vrijdag op zaterdag gepleegd. De dieven hebben enkele duizenden euro's aan dagopbrengsten buitgemaakt. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Het gaat om twee filialen van bakkerij Floor van Lieshout in Tilburg en een in Sprang-Capelle, Drunen en Dongen. Vrijdagochtend was al een inbraak ontdekt in de vestiging op de Heyhoefpromenade in Tilburg.

De inbraken werden zaterdag rond 06.00 uur ontdekt. De daders forceerden in de meeste gevallen de voordeur. Er zijn bewakingsbeelden veiliggesteld. Floris van Lieshout van de bakkerijketen heeft enkele beelden op zijn Facebook-pagina gezet. "Delen a.u.b! pak deze inbrekers", heeft hij erbij geschreven. De vijf inbraken vonden volgens hem plaats tussen middernacht en 02.35 uur.

Paus boeit etiket 'marxist' niks

Paus Franciscus haalt zijn schouders op over het etiket 'marxist' dat hem door sommigen wordt opgeplakt. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Italiaanse krant La Stampa dat zondag verscheen. De paus krijgt van ultraconservatieven soms kritiek op zijn uitspraak dat armen niet altijd profiteren van economische groei.

In het interview zegt Franciscus dat de marxistische ideologie 'verkeerd' is. Maar, zo voegde hij daar aan toe, 'ik ken veel marxisten die goede mensen zijn en dat is waarom ik me niet beledigd voel'.

De paus ging ook in op een gebeurtenis tijdens een audiëntie. Hij vertelde dat een moeder met een huilend kind zich schaamde in zijn aanwezigheid het kind te voeden. Hij vertelde de vrouw om het kind gewoon de borst te geven. Hij wil daarmee nogmaals duidelijk maken dat de mensheid de hongerigen moeten voeden.

Bandleden wisten niet van terugval Ozzy Osbourne

Ozzy Osbournes collega's van Black Sabbath waren niet op de hoogte van de terugval van de rocker. Osbourne biechtte in april via Facebook op dat hij weer drugs en alcohol had gebruikt. "Ik kon het niet geloven", liet gitarist Tony Iommi volgens Britse media optekenen door Classic Rock Magazine.

"Hij werkte in mijn huis en ik heb niets in de gaten gehad", vertelt Iommi. Het nieuwste album van Black Sabbath, 13, werd deels bij hem thuis opgenomen. "Niemand had iets in de gaten. Hij wist het goed te verbergen." De bandleden kregen van Ozzy's vrouw Sharon te horen dat de frontman weer was gaan drinken en gebruiken. "Het was een schok. Ik heb geen enkel signaal opgepikt."

Bassist Geezer Butler merkte wel een gedragsverandering bij de 65-jarige Ozzy. "Hij praatte heel veel, wij werden knettergek van zijn praatjes, maar dat schreven we toe aan zijn enthousiasme over de nieuwe plaat."

De mannen vonden zelfs dat Ozzy beter dan ooit uit de verf kwam tijdens de opnamen. "Het heeft zeker geen invloed gehad op zijn werk in de studio", vindt Butler. "Dat was beter dan ooit. Sharon bracht mij en Tony op de hoogte en tegen die tijd had Ozzy zich al op laten nemen in een afkickkliniek."

Osbourne verontschuldigde zich in april voor zijn 'belachelijke gedrag'. De rocker, die al jaren vecht tegen drank- en drugsverslavingen, biechtte toen op dat hij anderhalf jaar lang weer alcohol en drugs had gebruikt. Op dat moment was Ozzy naar eigen zeggen 44 dagen nuchter.

Ministersploeg Duitsland rijp en groen

De nieuwe Duitse regering is een mengeling van oude en nieuwe gezichten. Dat bleek zondag bij de presentatie van de ministers die de SPD mag leveren. Zo keert de voormalige Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier op dezelfde post terug in de nieuwe regering.

De SPD mag zes van de in totaal zestien ministers leveren. SPD-leider Sigmar Gabriel wordt vicekanselier en minister van economische zaken. Hij krijgt de taak om de overgang van nucleaire energie naar duurzame energie te leiden. Gabriel beschreef Steinmeier, die van 2005 tot 2009 ook al minister van buitenlandse zaken was, als een van Duitslands voornaamste deskundigen op het gebied van buitenlandbeleid.

De SPD krijgt ook de ministeries van arbeid en sociale zaken (Andrea Nahles), justitie (Heiko Maas), gezinszaken (Manuela Schwesig) en natuur (Barbara Hendricks) onder zijn hoede.

Angela Merkel blijft bondskanselier. Daarnaast mag de CDU de kabinetschef en vijf ministers leveren. Eerder lekte al uit wie dat gaan worden. De nieuwe kabinetschef wordt Peter Altmaier. Op het ministerie van binnenlandse zaken blijft Thomas de Maizière de scepter zwaaien, het ministerie van financiën blijft in handen van Wolfgang Schäuble en minister van defensie wordt Ursula von der Leyen. Von der Leyen is de eerste vrouw die deze positie bekleedt. Hermann Gröhe wordt minister van volksgezondheid en de post onderwijs gaat naar Johanna Wanka.

De CSU heeft drie ministers in de nieuwe regering. Het ministerie van verkeer en digitale infrastructuur gaat naar Alexander Dobrindt, het ministerie van voeding en landbouw naar Hans-Peter Friedrich, die eerder minister van binnenlandse zaken was. Gerd Müller neemt het ministerie van ontwikkelingssamenwerking voor zijn rekening.

De Bondsdag geeft Merkel naar verwachting dinsdag groen licht voor een derde termijn.

Moeder met 6 kinderen dreigt op straat te belanden

In Leeuwarden overleggen gemeente en instanties zondag rond het middaguur wat ze kunnen doen voor een moeder die met haar zes kinderen op straat dreigt te belanden. Ook burgemeester Ferd Crone is daarbij aanwezig, zegt een gemeentewoordvoerster.

De vrouw moest door omstandigheden haar huis uit en ging met haar kinderen naar een slooppand. De politie haalde haar daaruit, omdat het onveilig was. De moeder heeft met haar kinderen twee nachten in een daklozenopvang geslapen, maar ook dat is niet ideaal. De vrouw zelf is aanwezig bij het overleg. Ook hulpinstanties praten mee over een snelle oplossing, laat de gemeentewoordvoerster weten.

Overleg over opvang moeder met 6 kinderen
Burgemeester Ferd Crone (Foto: ANP)

China wil economie met steden laten groeien

China wil de economie in delen van het westen, midden en noordoosten van het land met behulp van steden sterk laten groeien. Daarvoor zijn op "een urbanisatiecongres" ambitieuze plannen en begrotingen gemaakt, meldde het staatspersbureau Xinhua dit weekeinde.

De uitvoer van de plannen zal gepaard gaan met een voor de Volksrepubliek China ingrijpende liberalisering van de economie, waarschijnlijk de ingrijpendste liberalisering sinds de jaren 90.

De Chinese leiders zien verstedelijking van het nog steeds sterk achtergebleven platteland als een mogelijkheid om twee vliegen in een klap te slaan: armoede terugdringen en de economische groei hoog houden.

China wil economie met steden laten groeien
China wil economie met steden laten groeien (Foto: ANP)

Genomineerden Gehandicapte Sporter van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de gehandicapte sporter van het jaar.

Snorfietser rijdt zich dood tegen autoportier

Een 63-jarige Tilburger die maandagmiddag met zijn snorfiets tegen het linkervoorportier van een auto reed is zaterdag overleden aan zijn verwondingen. Dat laat de politie zondag weten.

Het slachtoffer botste rond 14.00 uur op de Oerlesestraat in zijn woonplaats tegen de openstaande deur van een auto waarin een 50-jarige Tilburgse zat. Hij werd met een grote hoofdwond overgebracht naar het St. Elisabethziekenhuis, waar hij zaterdag overleed.

Brandstof voor door noodweer geteisterd Gaza

De Gazastrook heeft zondag de eerste lading brandstof in 45 dagen gehad. In de Gazastrook is een nijpend brandstoftekort ontstaan en dit hindert het werk van de reddingsdiensten die hun handen vol hebben aan de zware overstromingen die het gebied teisteren. Al veertigduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten in verband met de wateroverlast en geregeld valt de stroom uit.

De brandstof is betaald door Qatar. Hoewel de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever via Israël brandstof naar Gaza kan sturen, weigert de Hamas-regering in Gaza dit, omdat de belasting die daarop geheven wordt niet kan worden bekostigd.

Het noodweer brak woensdag los. De Gazastrook werd getroffen door zware regenval en het waterpeil steeg sinds woensdag alarmerend snel. Straten en huizen liepen onder en mensen moesten met boten en vrachtwagens worden gered. De storm heeft in Gaza voor zeker 46 miljoen euro schade aangericht. Premier Ismail Haniyeh en minister van binnenlandse zaken Fathi Hamad van Hamas hebben inmiddels de zwaarstgetroffen gebieden bezocht.

De storm trof ook delen van Israël en de Westoever. Woensdag viel er sneeuw waardoor het openbare leven in Jeruzalem volledig tot stilstand kwam. Ook zaterdag sneeuwde het in Jeruzalem en diverse steden op de Westoever. In Israël zaten nog rond de 28 duizend huishoudens zonder stroom. Inwoners van de stad kregen het advies binnen te blijven.

VEB wil onderzoek AFM naar FD-bericht PostNL

De Vereniging van Effectenbezitters heeft de Autoriteit Financiële Markten gevraagd een onderzoek in te stellen naar berichtgeving in Het Financieele Dagblad over PostNL. Dit maakte de belangenbehartiger dit weekend bekend.

De VEB wil dat de toezichthouder een oordeel velt over een artikel in het FD van 11 oktober over de toetreding van het Amerikaanse UPS op de Nederlandse postmarkt via een overeenkomst over afhaalpunten in Albert Heijns.

Kort na publicatie van het artikel ontkende zowel Albert Heijn als later ook UPS de samenwerking. Dit voorkwam echter niet dat de koers van PostNL een flinke deuk opliep.

Volgens de VEB is het FD van mening dat het artikel, dat gebaseerd was op een interview met een topman van UPS Benelux, door UPS was geautoriseerd. De Amerikaanse pakketbezorger stelt echter dat de krant de voorgestelde correcties niet volledig heeft doorgevoerd, waardoor beleggers op het verkeerde been werden gezet.

Voldoende reden voor de VEB om de AFM om een onderzoek te vragen, waarbij de toezichthouder rekening moet houden met koersontwikkeling van PostNL gedurende de dag van publicatie.

NOS: kijker heeft geen last van vertraging

De NOS was zondagochtend ongeveer een uur te laat met de uitzending van de begrafenis van Nelson Mandela. Tv-kijkers hebben daar volgens de NOS geen last van gehad. De NOS-uitzending begon om 08.30 uur, terwijl de dienst in het Zuid-Afrikaanse Qunu ongeveer een uur daarvoor was begonnen. De NOS betreurt de gang van zaken wel, schrijft de omroep in een verklaring.

"Het is maar de vraag of de kijker rouwig moet zijn om wat er gebeurd is", zei Peter Kloosterhuis, hoofd evenementen van de NOS, zondagmiddag op Radio 1. "Omdat we op deze manier goed konden ondertitelen."

Volgens Kloosterhuis begon de NOS de uitzending te laat omdat de European Broadcasting Union (EBU), dat de beelden levert, zaterdagnacht het tijdstip had aangepast. "Dat kwam ons vanmorgen vroeg pas ter ore", aldus Kloosterhuis. De studioploeg was nog niet klaar, waardoor werd besloten 08.30 uur aan te houden als uitzendtijd.

De EBU wist ook niet waarom de plechtigheid eerder van start ging. De organisatie liet aan de NOS weten dat de informatiestroom vanuit Zuid-Afrika de hele week al 'onzeker' was.

Nederlanders hebben grotere woordenschat dan Belgen

Nederlanders kennen meer woorden dan Vlamingen. Dat blijkt uit een online onderzoek van de Universiteit Gent. De test werd door vierhonderdduizend Nederlanders en Belgen zeshonderdduizend keer uitgevoerd. Bij het onderzoek moesten deelnemers aangeven welke woorden in een lijst van honderd echt bestonden of nep waren.

De gemiddelde score van de woordenschat van de deelnemers was 71,6 procent, wat neerkomt op en woordenschat van zo´n 38 duizend woorden. Voor Nederlanders lag het percentage op 74 procent, terwijl dat van de Vlamingen op 71,6 procent ligt.

Leeftijd heeft de grootste invloed op het aantal woorden dat mensen kennen. Hoe ouder iemand is van hoe meer woorden de betekenis bekend is. Een deel van het verschil valt te verklaren door de hogere gemiddelde leeftijd, maar na correctie scoren Nederlanders nog steeds beter. Het verschil tussen Nederlanders en Vlamingen begint pas na het veertigste levensjaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Uitslag sc Cambuur Leeuwarden - AFC Ajax

Vanmiddag om 12.30 uur begon de competitiewedstrijd tussen sc Cambuur Leeuwarden en Ajax. Hieronder vind je de uitslag van het treffen tussen deze twee ploegen.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

AFC Ajax

 82' Hemmen    40' Schöne
 90+2' Klaassen 
 
 Rode kaart: Ritzmaier (90+1/2xg) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
van der Laan
Bijker (Pereira/84)
van Brakel (Barto/61)
El Markini
Bakker
Lukoki (Christovao/68)
Hemmen
Ritzmaier
  Cillessen
van Rhijn
Veltman
Moisander
Ligeon (Poulsen/83)
Klaassen
Blind
Serero
Schöne
Sigthórsson (Hoesen/71)
Andersen (Fischer/72)

[NBA] James loodst Miami langs oude ploeg

Miami Heat heeft in de NBA een thuiszege geboekt op de Cleveland Cavaliers. De kampioen van vorig jaar versloeg de club uit Ohio met 114-107. LeBron James was de grote man voor Miami door tegen zijn oude ploeg 25 punten te scoren. Dwyane Wade en Chris Bosh waren goed voor respectievelijk 24 en 22 punten.

Miami leek op een comfortabele zege af te stevenen, maar verspeelde in het tweede deel van de wedstrijd een voorsprong van negentien punten. Uiteindelijk moest de thuisclub zich zelfs van een achterstand van vier punten zien terug te knokken. Mike Brown, de coach van Cleveland, was toen al weggestuurd wegens kritiek op de arbitrage.

De Portland Trail Blazers boekten de twintigste overwinning van het seizoen. De koploper in het westen won met 139-105 van de Philadelphia 76ers. Portland is na Indiana de tweede club dit seizoen in de NBA die tot een totaal van twintig overwinningen weet te komen.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Los Angeles Lakers 85-88
Washington Wizards - Los Angeles Clippers 97-113
New York Knicks - Atlanta Hawks 111-106
Chicago Bulls - Toronto Raptors 77-99
Dallas Mavericks - Milwaukee Bucks 106-93
Utah Jazz - San Antonio Spurs 84-100

Française Worley wint reuzenslalom

Tijdens de World Cup in St Moritz heeft Tessa Worley de reuzenslalom op haar naam geschreven. De Française was voor het eerst in twee jaar weer de beste.

In de eerste run nam Worley al direct de leiding. Alleen de Zweedse Jessika Lindell-Vikarby slaagde erin de Franse specialiste bij te houden, zij verloor 0,29 seconde. Kathrin Zettel uit Oostenrijk moest een halve seconde toegeven en pakte de derde plek in de tussenstand. De twee grote favorieten, Lara Gut en Mikaela Shiffrin, gingen beiden onderuit, evenals onder anderen Tina Weirather.

Ook in de tweede run was Worley de snelste, waardoor haar overwinning niet in gevaar kwam. De tweede tijd werd neergezet door de Sloveense Tina Maze, die daarmee van de zesde naar de derde plaats steeg. Lindell-Vikarby was ook nu goed voor een snelle tijd en kon haar tweede plaats in de wedstrijd vasthouden. De Zweedse behoudt ook haar leidende positie in de World Cup op de reuzenslalom.

Massale opkomst bij protesten Oekraïne

Rond de tweehonderdduizend mensen zijn zondag op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev bijeengekomen voor een massademonstratie. De forse opkomst duidt erop dat het moreel van de oppositie nog altijd hoog is, zelfs na vier weken van bijna dagelijkse protesten. Tegelijkertijd had elders in de hoofdstad een tegendemonstratie plaats van aanhangers van de regering. Daar kwamen echter slechts rond de vijftienduizend mensen op af.

De afgelopen week is de regering de oppositie iets tegemoetgekomen door opgepakte betogers amnestie te verlenen en een onderzoek in te stellen naar twee hoge functionarissen. De oppositie neemt daar echter geen genoegen mee en eist dat de regering van Janoekovitsj vertrekt en dat vervroegde verkiezingen worden gehouden.

De protesten in Oekraïne braken op 21 november uit toen president Viktor Janoekovitsj onder druk van Rusland weigerde een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te tekenen. Nadat het tot tweemaal toe tot heftige confrontaties met de politie was gekomen, groeiden de gelederen van de antiregeringsbetogers snel. Inmiddels is op het Onafhankelijkheidsplein een tentenkamp verrezen en beginnen de protesten een serieuze bedreiging te vormen voor de positie van Janoekovitsj.

Inmiddels lijkt Oekraïne de koers te hebben gewijzigd. Premier Serhij Arboezov zei donderdag dat het land alsnog het verdrag met de EU wil ondertekenen, als enkele knelpunten kunnen worden opgelost. Eurocommissaris voor uitbreiding Stefan Füle zei zondag echter op Twitter dat het verdrag voorlopig in de ijskast staat en dat de woorden en daden van Janoekovitsj en zijn regering ten aanzien van de overeenkomst 'steeds verder van elkaar komen te liggen'.

Doden bij protest oppositie Bangladesh

Bij een demonstratie van de islamitische partij Jamaat-e-Islami in Lalmonirhat, in het noorden van Bangladesh, zijn zondag drie mensen om het leven gekomen. Ze werden getroffen toen de politie het vuur opende in een poging de betogers tegen te houden. Ook in Joypurhat raakten de politie en demonstranten slaags. Daarbij vond een man de dood. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

De leden van Jamaat-e-Islami zijn woedend over de terechtstelling van Abdul Quader Mollah. Hij werd donderdag opgehangen vanwege oorlogsmisdaden die ruim veertig jaar geleden zijn begaan in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan. Volgens de aanhangers van de partij is de terechtstelling van Mollah politiek gemotiveerd, maar de autoriteiten houden vol dat de wet in acht genomen is.

Sinds de terechtstelling van Mollah zijn al 24 mensen omgekomen bij rellen. Bovendien proberen leden van Jamaat-e-Islami een algemene staking af te dwingen.

Zondag gingen in de hoofdstad Dhaka duizenden zakenlieden de straat op om op te roepen tot vrede en een einde aan het geweld. Ze droegen witte vlaggen, waarmee ze verzoening wilden symboliseren. Veel zakenlieden hebben last van de algemene stakingen en blokkades die de afgelopen maanden onder leiding van de oppositie plaatshebben.

Biatleet Boe verzilvert eerste startpositie

De Noorse biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in Annecy ook de achtervolging gewonnen. Na de sprint een dag eerder pakte hij de tweede overwinning uit zijn carrière.

Bø won de sprint met ruim een halve minuut voorsprong en dus had hij het in de achtervolging ook direct een stuk makkelijker dan de rest. Hij wist uitstekend met deze uitgangspositie om te gaan. Slechts door een fout in de tweede schietbeurt kwam de concurrentie op een kleine twintig seconden, maar dat liet de jonge Noor snel weer oplopen. De tweede plaats was voor Erik Lesser uit Duitsland. Hij was als negende gestart, maar wist zich door foutloos schieten ver omhoog te werken.

Het gevecht om de derde plek was erg spannend. Na de laatste schietbeurt ging het tussen Benjamin Weger uit Zwitserland, Carl-Johan Bergman uit Zweden en de Rus Anton Shipulin. Ze leken in eerste instantie zelfs op weg om Lesser in te halen, maar dit lukte niet. Een kilometer voor de finish probeerde Shipulin met succes weg te springen van zijn concurrenten en zo de derde plek te pakken, voor Bergman en Weger.

Matt beste op slalom Val d'Isère

Bij wereldbekerwedstrijden in Val d'Isère heeft de Oostenrijker Mario Matt de slalom gewonnen. Matt wist de Zweed Mattias Hargin en de Italiaan Patrick Thaler voor te blijven.

Matt was de snelste in de eerste run en had een behoorlijke voorsprong voor aanvang van de tweede manche. Hargin was daarin lang de snelste, totdat Matt naar beneden ging. De Oostenrijker had bijna de gehele run een voorsprong van 0,80 op de Zweed en die hield hij ook vast tot over de meet.

Matt pakt door de overwinning ook de leiding in de stand om de wereldbeker slalom. Marcel Hirscher ging in de eerste run flink in de fout en verspeelde zijn eerste plek.

Skifiles verwacht voor kerst

In de dagen voor kerst wordt drukte verwacht op de wegen naar de skigebieden. Dat heeft de ANWB zondag laten weten. Op de Nederlandse wegen valt de drukte naar verwachting mee. Ook het weekeinde na kerst wordt drukte verwacht.

De helft van de 1,8 miljoen Nederlanders die kerstvakantie viert blijft in Nederland. Vooral Duitsland is een populaire vakantiebestemming, gevolgd door België en Frankrijk. Wie in de auto stapt richting de Alpen kan de grootste drukte verwachten.

In Duitsland wordt het vooral in het zuiden druk. Daar vormt München het knelpunt. In Oostenrijk wordt het naar verwachting druk bij Tirol.

Jeroen Dijsselbloem is politicus van het jaar

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is zondag verkozen tot politicus van het jaar door de parlementaire pers. Het was de elfde keer dat de pers de verkiezing hield. De minister van Financiën was genomineerd naast onder anderen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en D66-leider Alexander Pechtold.

Dijsselbloem kreeg een kristallen beeld bij zijn onderscheiding. "Ik denk altijd dat dit soort prijzen naar mensen gaan die vooraan staan", zei de PvdA-minister in een reactie.

Bij een rondgang langs politieke kopstukken werd Dijsselbloem eerder al aangewezen als de gedoodverfde winnaar van de eervolle titel. Zowel PvdA-collega Diederik Samsom als D66-leider Alexander Pechtold gaven de voorkeur aan de minister. Vorig jaar werd PvdA-voorman Diederik Samsom uitgeroepen tot politicus van het jaar.

Het 59-jarige GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik werd benoemd tot politiek talent van het jaar.

Golfer Luiten zeker van deelname aan Masters

Joost Luiten mag in april deelnemen aan de prestigieuze Masters in Augusta. De Nederlandse golfer bezet op de laatste wereldranglijst van het seizoen de 49e positie en plaatst zich daarmee rechtstreeks voor het eerste major van volgend jaar. Dat blijkt uit berekeningen van de website Golf.nl. De Masters worden van 10 tot en met 13 april gehouden.

Op de vorige wereldranglijst bekleedde Luiten nog de 51e plaats, maar na de afsluitende toernooien in Zuid-Afrika en Thailand is hij twee plaatsen gestegen. De Bleiswijker kwam zelf weliswaar niet in actie, maar profiteerde van puntverlies van de concurrentie.

Luiten is de eerste Nederlander die zich op basis van de ranglijst voor de Masters weet te plaatsen. Gerard de Wit deed in de jaren zestig drie keer mee op invitatie. Rolf Muntz en Reinier Saxton werden in respectievelijk 1991 en 2009 uitgenodigd door de organisatie. Geen van de Nederlanders haalde de cut.

Bachelet favoriet bij de tweede ronde verkiezingen

Het lijkt vrijwel zeker dat de gematigd linkse Michelle Bachelet zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Chili gaat winnen en opnieuw aan het roer komt te staan. De 62-jarige Bachelet gooit hoge ogen met haar belofte om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen.

Bachelet was van 2006 tot 2010 ook al president. Hoewel ze weinig voor elkaar wist te krijgen, was ze erg populair onder de bevolking. Ditmaal wil Bachelet haar plannen wel werkelijkheid laten worden. Ze wil de belasting voor bedrijven verhogen om zo een onderwijsvernieuwing te kunnen bekostigen. Bovendien wil ze de grondwet, die nog uit de tijd van de dictatuur stamt, aanpassen.

Uit peilingen blijkt dat Bachelets tegenstrever, Evelyn Matthei, een fikse nederlaag tegemoet kan zien. Dat zou vooral komen omdat ze banden zou hebben met wijlen dictator Augusto Pinochet en de vertrekkende president Sebastian Pinera, die onder de Chilenen op weinig sympathie kan rekenen.

Drukte bij Stadsschouwburg voor eerbetoon Mandela

De Stadsschouwburg in Amsterdam stroomt aardig vol voor het nationaal eerbetoon voor Nelson Mandela. Prinses Beatrix arriveerde rond het middaguur, laat een woordvoerder van het evenement Samen door Mandela weten. Zondag worden twee voorstellingen gegeven om de oud-president van Zuid-Afrika te herdenken.

"We hopen dat de zaal twee keer volloopt", aldus de woordvoerder. Het eerste programma start om 12.30 uur en het tweede programma in de Stadsschouwburg begint rond 14.15 uur.

De twee voorstellingen zijn openbaar bij te wonen. Voor de aanwezigheid van prinses Beatrix zijn geen bijzondere veiligheidsmaatregelen genomen. Ze wordt beveiligd door de Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Tijdens het eerbetoon verzorgen onder anderen Edsilia Rombley en Berget Lewis de muziek. Daarnaast zullen schrijver Adriaan van Dis, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en Thom Hoffman het woord voeren.

Mandela is zondagochtend begraven in zijn geboortedorp Qunu. Hij overleed op 5 december op 95-jarige leeftijd.

Biatlete Semerenko pakt eerste overwinning

Biatlete Valj Semerenko heeft in Annecy haar eerste overwinning in de World Cup geboekt. In de achtervolging over 10 kilometer was ze niet foutloos, maar ze was snel genoeg om de overwinning te pakken. 

Semerenko mocht als derde van start gaan, op ruim tien seconden van Selina Gasparin, winnares van de sprint een dag eerder. De Zwitserse Gasparin kon het hoofd niet helemaal koel houden en viel uiteindelijk terug naar plek zes. Voor haar ging de vijfde plaats naar de jonge Laura Dahlmeier. De Duitse kende een fantastisch weekend, in de estafette, de sprint, de achtervolging en zelfs de trainingen schoot ze alles raak. 

Vierde werd Gabriela Soukalova, leidster in de World Cup. Zij was ook als vierde gestart en kon met één schietfout dus haar positie handhaven. De Noorse Tiril Eckhoff startte als elfde, maar wist zich op te werken naar de derde plek. Hiermee pakte ze direct haar eerste podiumplaats in de World Cup. Tweede werd de Russische Irina Starykh, die daarmee haar twaalfde startpositie ruim verbeterde en het beste resultaat uit haar carrière boekte. De gelukkigste was echter Semerenko. De Oekraïense was gestart als derde, maakte één fout en kon Starykh aan het eind van zich afhouden om zo haar eerste World Cup-overwinning te pakken.

'Iran wil atoomoverleg voortzetten'

Iran wil het overleg over zijn atoomprogramma voortzetten, ook al trekt het land zich terug uit gesprekken tussen experts uit protest tegen maatregelen die door de Verenigde Staten zijn getroffen tegen bedrijven die het handelsembargo tegen Iran hebben ontweken. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif zondag op Facebook geschreven.

Iran besloot zich vrijdag terug te trekken uit de gesprekken vanwege 'ongepaste' maatregelen van de VS. In november werd na onderhandelingen een deal over de bevriezing van het Iraanse atoomprogramma gesloten op voorwaarde dat er geen nieuwe sancties zouden worden getroffen. In Genève onderhandelden experts over het implementeren van het akkoord.

"We zetten de gesprekken in Genève voort. We zullen met een gepaste, berekenende, betekenisvolle, en slimme reactie komen op elke ongepaste en niet-constructieve actie", schreef Zarif verder. "De afgelopen dagen hebben de Amerikanen ongepaste maatregelen getroffen en we hebben daar op een gepaste manier op geantwoord."

"Gesprekken en het bereiken van een conclusie is een lastige taak en het is zeker dat er ups en downs zullen zijn. We hebben dit al vanaf de eerste dag gezegd", aldus Zarif.

Zarif had ook kritiek op de hardliners in Iran, die fel gekant zijn tegen het akkoord over het atoomprogramma. "Sommige vrienden zijn niet blij met het Geneefse actieplan en hebben al gezegd dat het akkoord een vroege dood is gestorven. Dat is eerder een uiting van hun wens dat de realiteit", zei Zarif. "Op een gepast moment zullen we ingaan op de kritiek en de onduidelijkheden."

[Upd] Nelson Mandela begraven

De begrafenis van Nelson Mandela is zondagochtend begonnen. Voor aanvang van de begrafenisceremonie losten militairen saluutschoten in Qunu, het plattelandsdorp in de provincie Oostkaap, waar de op 5 december overleden oud-president van Zuid-Afrika zijn jeugd doorbracht. Ondertussen werd de kist van Mandela onder begeleiding van militairen naar een enorme tent gebracht waar de ceremonie plaatsheeft. Mandela werd 95 jaar oud.

Enkele duizenden gasten zijn aanwezig bij de begrafenis. Ze zijn bijeengekomen in de tent waar Mandela's kist, die bedekt is met de Zuid-Afrikaanse vlag, staat opgesteld. In de tent hangt, voor een rij kaarsen, ook een groot portret van Mandela. In totaal staan er 95 kaarsen, voor elk jaar van zijn leven. Bij aanvang van de ceremonie werd het Zuid-Afrikaanse volkslied gezongen.

"Ik denk dat iedereen het er mee eens is dat de persoon die hier ligt, de beste zoon is die Zuid-Afrika ooit heeft gehad", sprak ANC-politicus Cyril Ramaphosa. Een woordvoerder van de familie Mandela bedankte de militaire artsen die Mandela hebben verzorgd in het ziekenhuis en zijn huis. "U heeft geweldig werk verricht bij het verzorgen van onze vader. We kunnen u daarvoor niet genoeg bedanken", aldus Ngangomhlaba Matanzima. Hij vroeg daarop de aanwezigen te gaan staan en sommigen applaudisseerden. Hij zei dat Mandela nu zal rusten bij zijn voorvaderen. "We danken hen dat ze ons een dergelijk icoon hebben willen lenen."

Nandi Mandela, een kleindochter, sprak over de jeugd van haar opa die het uiteindelijk tot president en wereldwijd icoon bracht. "Het is aan onszelf om in dit leven alles te bereiken wat je wil", zei ze. "Vaarwel Madiba, een goede reis naar het land van onze voorouders gewenst, je hebt je race gelopen."

Ahmed Kahtrada, een antiapartheidsstrijder die samen met Mandela vastzat op Robbeneiland, bracht de liefde, het geduld en de tolerantie van Mandela in herinnering. Hij noemde het pijnlijk toen hij Mandela voor de laatste keer zag, in een ziekenhuisbed. "Hij hield mijn hand stevig vast, het was echt hartverscheurend", zei hij met een brok in zijn keel. "Ik had gehoopt dat ik dat nooit zou hoeven zien. Ik ontmoette hem 67 jaar geleden en ik herinner me de lange, kerngezonde, sterke man, de bokser, de gevangene die met gemak het pikhouweel en de schep hanteerde als wij dat niet konden."

Onder de aanwezigen zijn naast Mandela's weduwe Graça Machel, zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela, ook de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, diverse politici, buitenlandse diplomaten, veteranen van de militaire tak van het ANC, maar ook de Britse prins Charles, miljardair Richard Branson, aartsbisschop Desmond Tutu en Oprah Winfrey.

Na de ceremonie komt een kleinere groep genodigden bijeen voor de daadwerkelijke teraardebestelling op de begraafplaats van de familie. Met de begrafenis van Mandela wordt de rouwperiode van tien dagen afgesloten.

Update 12.33
Na een kort gebed is de kist met het lichaam van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela zondag aan het begin van de middag, Zuid-Afrikaanse tijd, ter aarde besteld Het lichaam van Nelson Mandela heeft zijn laatste rustplaats gekregen op de begraafplaats van de familie in Qunu, waar hij opgroeide. De kist met het lichaam werd door de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten naar de begraafplaats gedragen, terwijl helikopters en straaljagers van het Zuid-Afrikaanse leger een laatste eerbetoon brachten.

De Zuid-Afrikaanse omroep SABC bracht de begrafenis in beeld, maar stopte op verzoek van de familie met uitzenden vlak voor de kist in het graf zou verdwijnen.

Bij de teraardebestelling was een groep van ongeveer 450 genodigden aanwezig. Eerder hadden meer dan vierduizend familieleden, hoogwaardigheidsbekleders, diplomaten, geestelijken en beroemdheden met toespraken en gezangen afscheid genomen van Mandela.

Dronken Pippi Langkous-actrice veroorzaakt ongeval

Pippi Langkous-actrice Tami Erin is zaterdag gearresteerd nadat ze een ongeluk had veroorzaakt. Erin, die vorige maand nog een sekstape op internet plaatste, reed in Los Angeles drie auto's aan en sloeg op de vlucht. Ten minste een bestuurder moest naar het ziekenhuis, lieten politiebronnen weten aan entertainmentwebsite TMZ.

Toen de politie Erin vond, bleek dat de 39-jarige actrice te veel had gedronken. Volgens een agent was Erin 'totaal onhandelbaar en de weg helemaal kwijt'. De actrice, die in de jaren tachtig te zien was als Amerikaanse Pippi, werd gearresteerd voor het veroorzaken van de aanrijdingen, haar vluchtpoging en rijden onder invloed. Haar borgsom bedraagt honderdduizend dollar.

Erin speelde in 1988 de hoofdrol in de film The New Advertures of Pippi Longstocking. Destijds was ze 14 jaar oud. Haar meest recente film verscheen vorige maand op de site Pippi Exposed. Door haar sektape zelf online te gooien bleef Erin een wraaklustige ex voor.

Gewonden bij demonstratie Spaans parlement

Bij een demonstratie in de buurt van het Spaanse parlement tegen een wetsvoorstel zijn zaterdagavond zeker 23 mensen gewond geraakt. Zeven mensen werden opgepakt. In totaal waren zo'n vierduizend betogers op de been. De politie voorkwam dat zij het parlementsgebouw omsingelden.

Het protest was gericht tegen een wetsvoorstel waarmee overtreden zoals het verbranden van de Spaanse vlag en het beledigen van de staat kunnen worden bestraft met boetes die kunnen oplopen tot dertigduizend euro. Ook is het beledigen van agenten tijdens een demonstratie strafbaar. Hier staat een boete duizend euro op. Het wetsvoorstel heeft de steun van kabinet, maar moeten worden voorgelegd aan het parlement.

Kaltenborn wil strengere regels

De verschillen tussen de grote en de kleine teams qua budget doen de geloofwaardigheid van de Formule 1 geen goed, aldus Monisha Kaltenborn. De teambaas van Sauber denkt dat het budgetplafond in 2015 niet alles oplost.

Ook op de huidige gang van financiële zaken is volgens Kaltenborn wel wat aan te merken. “Er zit iets vreselijk gebrekkigs aan het systeem. Voor mij gaat Formule 1 om verschillende teams, niet om het het verschil in geld. We hebben geen gelijk speelveld. De grote teams kunnen zich zowel goede als slechte dingen veroorloven. Dat kan niet kloppen,” sprak ze tegen Autosport.

De Indisch-Oostenrijkse dame wil de budgetten meer op één lijn trekken. Want alleen zo kan haar Sauber potten breken in de F1: “Je moet de kosten reduceren omdat de inkomens van de teams bijna niet meer vergroot kunnen worden. Zo maken we de sport gezond. Toch gaat het bij het budgetplafond niet om een bepaald getal, maar om hoe je het bewaakt.

Het Nederlands verloedert niet

Nederlanders mopperen graag. Om lekker meta te zijn, mopperen ze ook graag over hetgene waarmee ze mopperen: het Nederlands. Die taal zou namelijk in razend tempo verloederen. Onzin, zegt nieuw onderzoek: de mopperaars zijn gewoon oude lullen zonder inlevingsvermogen.

Dat is één van de conclusies van het Groot Nationaal Onderzoek naar taal. Op verzoek van de Nederlandse openbare omroep deden taalwetenschappers van de Universiteit van Gent een onderzoek naar het taalgebruik van sprekers van het Nederlands, zowel Nederlanders als Vlamingen.

Vanzelfsprekend speelt onderwijsniveau een rol van betekenis. Ook bleek dat Nederlanders een grotere woordenschat hebben dan Belgen. De belangrijkste bepaler voor de grootte van de woordenschat is echter leeftijd. Een kind van twaalf kent zo'n 27 duizend woorden. In de zeventig jaar die daarop volgen, groeit die woordenschat met nog eens 16 duizend woorden.

Dat laatste is de reden dat ouderen vaak denken dat de woordenschat van jongeren eerder klein is. Omdat ze menen op dezelfde leeftijd meer woorden te hebben gekend, zien zij dit als taalverloedering. Een onterechte conclusie, zo zegt onderzoeker Marc Brysbaert: "Er is in dit opzicht geen sprake van taalverloedering, maar van een individueel leerproces."

Aan de test namen 400.000 mensen uit Nederland en België deel. De volledige resultaten volgen vanavond om 19:50u op Nederland 2, met een bespreking door taalspecialisten. De gebruikte test staat overigens nog steeds online. Voor de competitieve types: de gemiddelde score was 71,6.

Man gewond: taxi rijdt weg

Afgelopen vrijdag is een fietser aan de Stadshouderskade, ter hoogte van het Leidseplein te Amsterdam zwaargewond geraakt toen de deur van een taxi plotseling werd opgedaan. Het desbetreffende taxibusje is weggereden toen de man bewusteloos op de grond lag. Op dat moment was de politie nog niet gearriveerd.

Het slachtoffer heeft aan de valpartij een hersenfractuur en een kleine hersenbloeding overgehouden. De man is inmiddels buiten levensgevaar.

De deur werd opengegooid door een toerist. Deze is aangehouden.  De vrouw van het slachtoffer roept getuigen op zich te melden.

Via camerabeelden hoopt de politie te kunnen achterhalen wie het taxibusje bestuurde. Volgens de politie wordt de chauffeur niet gezien als verdachte, maar als getuige.

Hoho gered door defibrillator tijdens wedstrijd

Kristof Hoho wilde serveren tijdens de volleybaltopper Maaseik en Roeselare in België toen hij in elkaar zakte. Sinds 2009 heeft de 33-jarige Belg een ICD, Implanteerbare Cardioverter-Defribrillator, en deze heeft hem gisteren gered.

Hij speelde toen, 2009, bij Padova in Italië en viel neer tijdens een training op 21 augustus. Na onderzoeken in Leuven en Jette besloten ze een ICD achter zijn ribben te plaatsen zodat hij kon blijven volleyballen.

Na het duel met Roeselare sprak Hoho met de VRT: "Het machientje werkt, dat weet ik nu. Ik ben niet buiten bewustzijn geweest. Het gaat weer goed met me. Maak er geen zaak van."

'Lindsay Lohan pent memoires'

Lindsay Lohan klimt in de pen om haar levensverhaal op papier te zetten. Ingewijden vertellen entertainmentwebsite TMZ dat de 27-jarige actrice van plan is een onthullend boek te schrijven. Lohan komt sinds 2007 geregeld in aanraking met justitie en liet zich meerdere malen opnemen in afkickklinieken.

Tijdens haar meest recente afkickpoging, afgelopen zomer, zou Lohan begonnen zijn met het boek. Als therapie schreef de actrice over haar arrestaties, drugsgebruik, gesneuvelde acteercarrière en alle ruzies binnen haar familie. Dat dagboek moet de basis vormen voor Lohans memoires.

Lindsays schrijfsessies zijn volgens TMZ te volgen in haar realityserie. De opnamen voor die show, die volgend jaar op Oprah's televisiezender OWN wordt uitgezonden, zijn momenteel in volle gang. Donderdag zou Lohan in New York een ontmoeting hebben gehad met een bekende literaire agent.

Hoewel Lindsays boek nog lang niet af is, is er al interesse in haar openhartige relaas. Meerdere uitgevers azen volgens TMZ op de rechten en bieden Lohan miljoenen voor haar levensverhaal.

'Rainbow 6: Patriots werkt niet'

Het is een lange tijd erg stil geweest rondom Rainbow 6: Patriots maar nu spreekt Ubisoft eindelijk over de game in een interview met IGN. De game werkte niet en moest opnieuw gemaakt worden. Daarom is de game ook doorgeschoven naar de nieuwe platformen die net zijn uitgekomen.

Binnen Ubisoft zit een grote groep mensen die games beoordelen of het werkt of niet en dit was er eentje die helaas niet werkte. Nu wordt de game opnieuw gemaakt en kan dus wel een poosje duren voordat hij uit zal komen. Het is zelfs nog mogelijk dat de naam van het spel zal veranderen als de game erg veranderd.

Binnenkort kunnen we meer informatie over het spel verwachten.

'Ajax heeft interesse in zoon Paul Ince'

Ajax hoopt zich te gaan versterken met Tom Ince, een 21-jarige aanvaller van Blackpool. Dat schrijven enkele Britse media.

Volgens The Mirror heeft Ince met de landskampioen zelfs al contact gehad over het ondertekenen van een voorcontract. Ajax is echter niet de enige geïnteresseerde club. Naar verluidt willen diverse managers uit de Premier League de aanvallende speler in januari vastleggen.

Ince is volgens Engelse media op zoek naar een club waar hij zich verder kan ontwikkelen en Ajax zou hij dus als een goede stap zien. De Amsterdammers hoeven alleen een compensatie van een half miljoen pond te betalen, waarvan de helft voor Liverpool is. Daar werd hij opgeleid.

Tom Ince is de zoon van voormalig Engels international Paul Ince. Hij speelde in het verleden voor meerdere Engelse clubs, waaronder Manchester United (1989-1995). De 46-jarige ex-aanvoerder van The Three Lions speelde in zijn loopbaan 53 interlands.

Na het beëindigen van zijn spelersloopbaan richtte Ince zich op het trainersvak. Sinds februari van dit jaar is hij de manager van Blackpool, waar hij dus zijn eigen zoon in zijn team heeft. Blackpool staat momenteel op plaats negen in de Championship, het tweede profniveau van Engeland.

Online trainen in Ultra Street Fighter 4

Capcom heeft bekendgemaakt dat Ultra Street Fighter 4 twee nieuwe modi zal bevatten. Het gaat om de 'Online Training Mode' en 'Team Battle Mode'. In deze laatste mode kunnen spelers in 3vs3-gevechten met elkaar opnemen.

In de game zullen de personages Poison, Hugo, Elena en Rolento toegevoegd worden. Ook wordt er een volledig nieuwe geheim personage toegevoegd aan het spel. Er zullen ook zes nieuwe omgevingen om in te vechten worden toegevoegd. In juni 2014 zal er een digitale upgrade komen voor de PS3- en Xbox 360-versie. In augustus komt de digitale upgrade voor Windows uit naast een volledige retail- en digitale-versie van het spel voor PS3, Xbox 360 en Windows.


Paul Walker naar laatste rustplaats gebracht

Paul Walker is naar zijn laatste rustplaats gebracht. De acteur, die twee weken geleden omkwam bij een auto-ongeluk, werd vorige week al gecremeerd. Zijn resten zijn zaterdag overgebracht naar de Forest Lawn Memorial Park Cemetery in Hollywood. Dat schrijven diverse Amerikaanse media.

De korte dienst op de begraafplaats, waar ook sterren als Michael Jackson en Elizabeth Taylor hun laatste rustplaats vonden, was besloten. Volgens entertainmentzender E! woonden vooral familie en vrienden de dienst bij. Vorige week werd duidelijk dat ook Walkers tegenspelers uit Fast and Furious uitgenodigd waren.

Verschillende Fast and Furious-acteurs stonden zaterdag op social media stil bij de uitvaart. Zo schreef acteur Tyrese Gibson op Instagram dat hij liever had gezien dat Walker zaterdag trouwde. "Maar God had een ander plan, hoewel wij dat allemaal niet kunnen begrijpen." Ludacris plaatste een foto van Walker op Instagram, Michelle Rodriguez twitterde dat ze 'afscheid heeft genomen van een geweldige man'.

Binnenkort vindt een grotere afscheidsdienst plaats, ook enkel voor genodigden. Wanneer en waar die dienst is, is nog niet bekend. Duizenden fans van Walker kwamen vorige week zondag bijeen op de plaats van het ongeluk.

Swings zegeviert in Alkmaar

De dertiende marathonwedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup is gisteravond gewonnen door Bart Swings. De Belg, die ook op de skeelers en bij het langebaanschaatsen furore maakt, was op de schaatsbaan in Alkmaar de snelste van een kopgroep.

Jan Maarten Heideman eindigde als tweede, Ingmar Berga kwam als de nummer drie over de finish. Bob de Vries behield de leiding in het klassement.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Sharon Hendriks. Hendriks bleef Lisa van der Geest en Rixt Meijer voor.

[EK] Kromowidjojo en Dekker door, mannen vallen tegen

Tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in Herning hebben Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker zich geplaatst voor de halve finales op de 50 meter vrijeslag. Mike Marissen en Wendy van der Zanden haalden het niet.

Op de 50 meter vrijeslag moest de Deense Jeanette Ottesen, één van de grootste concurrenten van Kromowidjojo, verstek laten gaan. Met een tijd van 23,97 was Kromo de snelste van de ochtend. Inge Dekker kwam met 24,35 tot de zesde plek en mag zondagmiddag ook in actie komen in de halve finales. Maud van der Meer (24,94) en Tamara van Vliet (25,17) werden slachtoffer van de regel dat slechts twee zwemsters per land een ronde verder mogen.

Op de 50 meter vlinderslag slaagde Mike Marissen er niet in zich te plaatsen voor de halve finales. Met een tijd van 23,91 kwam hij tot een 30e plaats. Andriy Govorov uit de Oekraïne was de snelste met 22,50.

Ook Wendy van der Zanden bleef steken in de series. Op de 400 meter wisselslag kwam zij slechts tot een tijd van 4:44,33 en plaats 22. De Spaanse Mireia Belmonte Garcia was de snelste van de ochtend met een tijd van 4:27,20

Op de 200 meter vrijeslag slaagden zowel Femke Heemskerk als Rieneke Terink erin zich te plaatsen voor de finale. Heemskerk moest in de slotfase veel inleveren, maar haar 1:55,35 was nog ruim voldoende. Terink kwam met 1:56,25 tot de negende plaats. Saskia de Jonge viel met 1:59,30 zwaar tegen en kwam niet verder dan de 23e plaats. Sharon van Rouwendaal verscheen, evenals Lucas Greven op de 200 meter schoolslag, niet aan de start.

Bij de mannen 200 meter vrijeslag had Nederland vier ijzers in het vuur, maar allemaal vielen ze tegen. Met 1:45,14 bleef hij steken Sebastiaan Verschuren op plek veertien. Dion Dreesens (1:46,33) en Ferry Weertman (1:46,54) kwamen niet verder dan de 20e en 21e plaats. De 1:47,98 van Joost Reijns was zelfs maar net genoeg voor de beste vijftig, hij werd 47e.

Sharon van Rouwendaal haalde het niet op de 200 meter rugslag. Haar tijd van 2:11,18 betekende de veertiende plaats in de series. Snelste was de Oekraïense Daryna Zevina met 2:04,06.

Het Nederlandse team op de 4 x 50 meter wisselslag bij de vrouwen werd gediskwalificeerd. Sharon van Rouwendaal, Anouk Elzerman, Maaike de Waard en Maud van der Meer kwamen tot een tijd van 1:49,77. Dit was goed geweest voor een tiende plaats, en dus een optreden in de finale, maar kort na de finish kregen ze het gevreesde DSQ achter hun naam.

[Serie A] Hellas Verona speelt gelijk bij hekkensluiter

Hellas Verona heeft zaterdag op bezoek bij Catania punten verspeeld in de Serie A. De ploeg uit Verona kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen de hekkensluiter. Hellas blijft zesde met 26 punten, veertien minder dan koploper Juventus. Catania is nog vier punten verwijderd van de veilige zeventiende plaats.

Hellas mocht niet klagen over de remise. Doelman Rafael hield de ploeg met meerdere reddingen op de been. De Braziliaan had onder meer een antwoord op schoten van dichtbij van Sebastian Leto en Pablo Alvarez. De bezoekers kregen een goede kans, Romulo miste kort voor rust voor open doel.

Raja Casablanca naar laatste vier WK

Raja Casablanca heeft zich in navolging van Guangzhou Evergrande geplaatst voor de halve finale van het WK voor clubteams. De kampioen van Marokko, die een wildcard kreeg voor het toernooi, was na verlenging met 2-1 te sterk voor het Mexicaanse Monterrey. Een goal van Kouko Guehi in de 95e minuut velde de kampioen van Noord- en Centraal-Amerika.

Casablanca neemt het woensdag op tegen het Braziliaanse Atletico Mineiro, de winnaar van de Copa Libertadores. Guangzhou, de Aziatisch kampioen, rekende eerder op de dag met 2-0 af met Al-Ahly uit Egypte. De Chinezen kunnen zich opmaken voor een confrontatie met Bayern München. De Duitsers en Atletico Mineiro stromen pas in de halve eindstrijd in.

Monterrey en Al-Ahly zijn veroordeeld tot de strijd om de vijfde plaats. De finale van het WK is volgende week zaterdag in Marrakech. Vorig jaar ging de titel naar de Braziliaanse club Corinthians. De vijf jaar daarvoor was het altijd de Europese kampioen die won.

[PDC WK] Anderson, Hamilton en Nicholson maken geen fout

Op zaterdagavond hadden de geplaatste spelers geen enkele moeite met hun tegenstanders. Robert Thornton en Andy Hamilton gaven nog een set weg. Gary Anderson en Paul Nicholson wonnen met 3-0. 

Julio Barbero v Andree Welge (v)

Barbero maakt zijn debuut op het PDC WK. De Spaanse qualifier was met 4-1 te sterk voor Andree Welge uit Duitsland. Barbero nam het later op de avond op tegen Hamilton.

Robert Thornton (9)* v Max Hopp

Hopp begon goed aan de partij. Hij brak Thornton en won de eerste set met 1-3. Hopp trok zijn vorm door in de tweede set, maar op 2-2 sloeg The Thorn toe. Hij brak Hopp in de vijfde leg en trok de stand gelijk. Hopp kon vorm niet vasthouden en verliest eenvoudig sets drie en vier. De gemiddelden waren 86,9 voor The Thorn en 80,2 voor Maximiser. 

Gary Anderson (18)* v Mark Dudbridge

Anderson had geen last van de stress in de eerste ronde. Met 97,8 gemiddeld won hij in drie sets van Dudbrigde. De setstanden waren 3-1, 3-2 en 3-0. Dudbrigde gooide 90,4 gemiddeld maar echte grote scores ontbraken. Voor de verliezend finalist van 2005 houdt het na één ronde op. 

Andy Hamilton (5)* v Julio Barbero

Hamilton had het lastig tegen Barbero. Uiteindelijk won hij wel de eerste twee sets tegen Barbero. De Spaanse qualifier won nog wel de derde set met 2-3 maar daarna zette Hamilton een tandje bij. Met onder andere een 112 finish won hij de vierde set met 3-0. In de tweede ronde treedt Hamilton aan tegen Barbero. 

Paul Nicholson (20)* v Stuart Kellett

Kellet kreeg kansen tegen Nicholson, alleen op het moment dat het moest leverde de 32-jarige Engelsman niet. Nicholson won de partij met 3-0. De setstanden waren 3-1, 3-0 en 3-2. 

Op zondagavond komen er twee Nederlanders in actie. Raymond van Barneveld speelt tegen Jamie Lewis. Jamie Caven is de tegenstander van Jelle Klaasen. 

65% Nederlanders voor legale wiet

In de wekelijkse politieke peiling van Maurice zijn zondag geen verschuivingen te zien. De VVD staat in de peiling nog altijd op twintig zetels en regeringspartner PvdA moet het doen met dertien zetels. De twee partijen staan op groot verlies ten opzichte van de 41 VVD-zetels en 28 PvdA-zetels in de Kamer.

Opvallender is de mening van het opiniepanel over de legalisering van drugs, waarnaar De Hond vroeg naar aanleiding van de nieuwe wetgeving in Uruguay. Daaruit blijkt dat 65 procent van de Nederlanders voor het compleet legaliseren van de softdrugs is en 28 procent tegen. Van alle ondervraagden zegt 45 procent zelf wel eens wiet te hebben gebruikt.

De Hond heeft ook een peiling gehouden over de missie naar Mali. Daaruit blijkt dat 25 procent van de Nederlanders voor is en 43 procent tegen. Uit een Enquête van Eenvandaag bleek eerder deze week dat de helft van de Nederlanders tegen Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali is.

West Bromwich ontslaat trainer Clarke

West Bromwich Albion heeft coach Steve Clarke ontslagen. De 50-jarige Schot wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte reeks van de club. De Baggies bleven in de laatste zes Premier Leagueduels zonder zege, terwijl de laatste vier allen werden verloren. Zaterdag was Cardiff City met 1-0 te sterk.

West Bromwich, dat dit seizoen pas drie keer won, staat nog maar twee punten boven de degradatiestreep. Vorig seizoen eindigde de ploeg nog als achtste, mede dankzij de inbreng van Chelsea-huurling Romelu Lukaku. De Belg, die inmiddels is verhuurd aan Everton, scoorde zeventien keer voor WBA.

Clarke stond sinds de zomer van 2012 aan het roer bij West Bromwich. Assistent Keith Downing neemt de honneurs waar tot de clubleiding een opvolger heeft gevonden. Clarkes andere assistent, Kevin Keen, moet ook zijn biezen pakken.

"Met enkele belangrijke wedstrijden in aantocht, voelden we dat het belangrijk was om nu te handelen", verklaarde technisch directeur Richard Garlick. "Onze salariskosten zijn nog nooit zo hoog geweest en wij zijn van mening dat we een ploeg hebben die in staat is goed mee te komen in de Premier League."

E. Koeman: "Dit zijn gouden punten voor ons"

RKC Waalwijk boekte een uitstekende zege op bezoek bij ADO Den Haag. "Dit zijn gouden punten voor ons", zei trainer Erwin Koeman na de 1-2-zege.

"Zeker in een uitwedstrijd, daarin winnen we namelijk niet zo vaak", vervolgt de coach, die personele problemen had in de aanloop naar de competitiewedstrijd. Romeo Castelen en Damiano Schet konden niet in actie komen. "Maar ik heb mijn diploma gehaald, dus best wel een beetje verstand van voetbal."

"We hebben gekozen voor een versterkt middenveld en dat was gezien onze mogelijkheden een goede keus. Natuurlijk had ADO Den Haag vaker de bal, maar wij waren gevaarlijk met onze uitvallen. Ik heb een heel strijdbaar team gezien, dat tot het einde heeft geknokt. Geweldig om hier drie punten te pakken."

RKC Waalwijk staat nu op de vijftiende plek. Die klassering heeft het te danken aan Kenny Anderson, die twee keer scoorde in Den Haag. "Met die twee doelpunten ben ik belangrijk geweest. Heel erg mooi. Eigenlijk had ik drie keer gescoord, want na de 0-1 scoorde ik nog een keer, maar die werd afgekeurd. Dan doe ik het gewoon nog een keer toch", aldus Anderson.

Arrestaties na schietpartij in Rotterdam

Na een schietpartij voor de deur van een Rotterdams café zijn zaterdagnacht twee personen gearresteerd. De politie loste een waarschuwingsschot omdat een arrestant weigerde mee te werken. Dat heeft de politie zondag gemeld. In het café aan de Zuidhoek was ruzie ontstaan. Buiten werd meerdere keer geschoten.

De politie trof bij aankomst bij het café een groepje mensen voor de deur. De aanwezigen werden ondervraagd over het incident. In het café werd niets gevonden. De politie onderzoekt het incident.

'Nederland kan niets tegen NSA beginnen'

Nederland is te klein om iets te doen tegen de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. "De overheersing van het Amerikaanse bedrijfsleven is zo groot dat privacywetgeving in heel Europa nodig is om daar zoveel mogelijk een beperking in aan te brengen," zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, in een interview met nieuwssite nu.nl.

Kohnstamm vindt dat vanuit de EU desnoods moet worden gedreigd. Met verdragen met Amerika kan Europa werken aan een eigen cloud, zodat de afhankelijkheid afneemt. "Dan wordt Amerika verplicht economisch en financieel naar Europa te luisteren", aldus Kohnstamm.

De inlichtingendiensten van de Europese landen apart zijn volgens de CBP-baas niet opgewassen tegen de NSA. "Ze hebben een budget dat dicht in de buurt van het Nederlands nationaal product komt."

Kohnstamm reageert in het interview op het afluisterschandaal van de NSA. Uit gegevens van klokkenluider van Edward Snowden blijkt onder meer dat de inlichtingendienst dagelijks vijf miljard mobiele telefoons in de gaten houdt. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten zijn daarmee onder vuur komen te liggen.

Nalatenschap Boeli van Leeuwen naar museum

De literaire nalatenschap van schrijver Boeli van Leeuwen wordt zondag overgedragen aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Het archief bestaat onder andere uit brieven, aantekeningen en manuscripten van de schrijver uit Curaçao.

De overdracht wordt een feestelijke gebeurtenis waarbij onder meer oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin het publiek zal toespreken. Muzikant Alwin Toppenberg verzorgt de muzikale ondersteuning en brengt populaire Antilliaanse muziek uit de jaren veertig ten gehoren.

Van Leeuwen stierf in 2007 op 85-jarige leeftijd. Hij debuteerde met het boek De Rots der Struikeling in 1959.

FOK! wat een weer... Meest bewolkt

De meest actieve depressies trekken nog steeds ten noorden van ons langs, maar randstoringen daarvan trekken echter wel over onze streken. Ze zijn niet zo heel actief, maar ze leveren wel veel bewolking op. Gisteren bleef er ook voortdurend bewolking aanwezig boven het oosten als gevolg van een slepend front, terwijl het westen een zonnige middag had.

Een volgende storing trekt op dit moment over en levert wederom veel bewolking en wat regen op. Bovendien staat er een stevige wind uit het zuidwesten. In de middag wordt het op de meeste plaatsen weer droog. Langs de kust kan de zon nog even doorbreken, maar elders lijkt het toch meestal bewolkt te blijven. Het oosten lijkt dus een uiterst sombere maand te gaan krijgen. Met 7 tot 9 graden is het zeker niet koud buiten. Een nieuwe storing staat voor vanavond op het programma en dan gaat het opnieuw regenen.

De komende dagen sukkelen we gewoon voort met het weer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 PolderDu
Na een grijze start klaarde het later op de dag weer op. Dumpiej maakte deze rustieke foto.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Toestel Air France vliegt niet na bommelding

De autoriteiten in de Venezolaanse hoofdstad Caracas hebben zaterdag een vliegtuig van Air France aan de grond gehouden na een bommelding. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van het Zuid-Amerikaanse land gemeld.

Het toestel was klaar om naar Parijs te vliegen toen de Franse antiterreur- en inlichtingendienst waarschuwden dat er mogelijk een bom aan boord was. "De informatie die we hebben is dat een terroristische groepering van plan was eenexplosief te plaatsen op een vlucht tussen Frankrijk en Venezuela", zei minister Miguel Rodriguez Torres, die verder weinig details gaf.

Toestel Air France vliegt niet na bommelding
Toestel Air France vliegt niet na bommelding (Foto: ANP)

Nieuwe dienstregeling NS van start

Treinreizigers hebben vanaf zondag te maken met een nieuwe dienstregeling. De regeling die om 02.00 uur ingaat heeft onder meer gevolgen voor het nachtnet. Dit heeft te maken met grootscheeps onderhoud en nieuwe veiligheidsregels van spoorbeheerder Prorail.

Zo rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol drie dagen per week geen nachttreinen meer. Het gaat niet om vaste dagen. De werkzaamheden worden zo veel mogelijk geconcentreerd in de nachten tussen zondag en woensdag.

Op de Fyra-treinstellen die rijden tussen Amsterdam en Breda staat vanaf zondag Intercity Direct in plaats van Fyra. Het uiterlijk van de rode treinen verandert verder voorlopig niet. Dat kost meer tijd, laat een woordvoerder weten.

Treinen tussen Amsterdam en Leiden worden in de onderhoudsnachten omgeleid via Haarlem, maar daar wordt niet gestopt. Wel stoppen deze treinen extra op Amsterdam Sloterdijk. Tussen Leiden en Schiphol rijden pendeltreinen. Reizigers vanuit de hoofdstad kunnen op Sloterdijk overstappen op een bus richting de luchthaven.

Ook tussen Rotterdam en Den Haag rijden vanaf zondag minder nachttreinen. Op dat traject moeten reizigers het hele jaar lang twee nachten per week rekening houden met alternatief vervoer.

Als onderhoud wordt gepleegd aan het spoor, legt Prorail voortaan het verkeer op het hele baanvak stil. Tot nu toe konden over één spoor nog steeds treinen rijden als aan het spoor de andere kant op werd gewerkt.

In de nieuwe dienstregeling is ook een nieuwe nachtelijke verbinding opgenomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag rijden in het vervolg in beide richtingen nachttreinen tussen Utrecht en Amersfoort.

Verder rijden gedurende de hele dag meer Sprinters tussen Leeuwarden en Meppel. In de avonduren worden extra Sprinters ingezet tussen Utrecht en Geldermalsen. Voor de rest bevat de nieuwe dienstregeling volgens de NS weinig wijzigingen. Op een aantal trajecten rijden meer of juist minder treinen, of worden vertrektijden aangepast.

Reizigersorganisatie Rover liet vrijdag weten al veel klachten te hebben ontvangen. Reizigers klagen onder meer over slechte aansluitingen tussen treinen van verschillende vervoerders, het vervallen van late treinverbindingen en de nog niet herstelde treinverbinding naar België. Rover heeft vrijdag een meldpunt geopend voor klachten over de nieuwe dienstregeling.

Veel vervoersbedrijven passen in december en januari de dienstregeling aan. Dit doen zij niet allemaal op hetzelfde moment. Naast de NS passen onder meer de Haagse HTM, de Rotterdamse RET en het Amsterdamse GVB hun schema's zondag aan.

FOK!sport foto-onderschrift week 50

Aan het begin van het jaar was het foto-onderschrift wekelijks een populair onderdeel. We vonden het zo leuk dat we de draad weer oppikken. Elke maandag zal er een nieuwe editie van het FOK!sport foto-onderschrift online komen.

De winnaar van afgelopen week (volgens de FOK!sport redactie) was Multani met het volgende onderschrift: "RKC Waalwijk heeft/is ook dit jaar weer een laagvlieger in de eredivisie."

De dames van Lions en Batouwe kijken vol verwachting omhoog, maar wat trekt hun aandacht? (Foto: Pro shots)
De dames van Lions en Batouwe kijken vol verwachting omhoog, maar wat trekt hun aandacht? (Foto: Pro shots)


Rodelzeges voor Duitsland en Zöggeler

Tijdens de World Cup rodelen in Park City hebben de Duitsers drie van de vier wedstrijden gewonnen. Alleen bij de mannen ging de zege naar een ander land, in de vorm van de Italiaan Armin Zöggeler.

Op vrijdag werd het weekend geopend door de dubbels. Zoals gewoonlijk werd het weer een strijd tussen Duitsland en Oostenrijk. De overwinning ging voor de vierde keer dit seizoen naar de Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt. Andreas en Wolfgang Linger uit Oostenrijk, sinds 2006 de olympisch kampioenen, legden beslag op plek twee, voor Toni Eggert en Sascha Benecken uit Duitsland. Bij de vrouwen kon Natalie Geisenberger haar dominantie voortzetten. De Duitse won ook de vijfde wedstrijd van het seizoen, voor haar landgenote Anke Wischnewski en de Canadese Alex Gough.

Bij de mannen ging Armin Zöggeler met de zege aan de haal. De 39-jarige Italiaan troefde in de tweede run Chris Mazdzer uit de Verenigde Staten af, die wel een sensationele tweede plaats pakte. Derde werd Wolfgang Kindl uit Oostenrijk, waardoor het één van de zeldzame wedstrijden werd zonder een Duitser op het podium. Felix Loch werd slechts vijfde. De landenwedstrijd werd gewonnen door Duitsland. Waar Geisenberger en Loch er niet in slaagden om echt afstand te nemen van de leidende Amerikanen deden Wendl en Arlt dat wel. Met een indrukwekkende run brachten ze hun land naar de winst, voor de Verenigde Staten en Oostenrijk.

Get Lucky Song van het Jaar

Get Lucky is volgens VPRO's 3voor12 het nummer van 2013. De single van Daft Punk met Pharrell & Nile Rodgers, die in april verscheen, werd door het publiek uit tweehonderd nummers verkozen tot Song van het Jaar.

Diamonds van The Boxer Rebellion eindigde op de tweede plek en Bastilles hit Pompeii werd derde. Kensington is de enige Nederlandse act in de top tien van 3voor12. De Utrechtse band staat met de hit Home Again op de vijfde plek.

Pharrell Williams is twee keer terug te vinden in het jaarlijstje. De zanger en producent staat ook op de achtste plek met Blurred Lines, de wereldhit die Pharrell met Robin Thicke scoorde.

Ter gelegenheid van de verkiezing van Song van het Jaar organiseerde de VPRO zaterdagavond een feestje in Paradiso. Onder anderen The Boxer Rebellion, Kensington en De Staat traden op.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.