FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 augustus 2013

Goud korfballers op Wereldspelen

De Nederlandse korfballers hebben in het Colombiaanse Cali goud gewonnen op de Wereldspelen. Dat is een vierjaarlijks-evenement voor niet-olympische sporten. In de finale versloeg het België met 25-19.

Nederland was in de finale oppermachtig. De Belgen konden tot 2-2 bijblijven, maar daarna liep Oranje uit. Bij rust had de ploeg van bondscoach Jan Sjoukje van den Bos, die per 1 januari vertrekt, al een voorsprong van 13-7. Topscorer bij Nederland was Tim Bakker met negen treffers. Barry Schep, die zijn allerlaatste korfbalwedstrijd speelde, scoorde vier keer.

Het is niet het eerste goud voor Nederland deze Wereldspelen. Eerder werd er ook al goud gewonnen in het touwtrekken. Zilver was er onder andere voor squashspeelster Natalie Grinham.

Identiteit schutter Spijkenisse bekend

De politie denkt te weten wie zaterdagavond in Spijkenisse een 40-jarige man uit die plaats doodschoot. Twintig mensen zijn op de zaak gezet om de verdachte zo snel mogelijk aan te houden, laat de politie zondag weten.

Het slachtoffer werd zaterdag iets na 19.30 uur beschoten op een parkeerplaats aan de Noordakker. Hij werd door meerdere kogels geraakt. Na de schietpartij zou een verdachte zijn weggereden in een auto.

De aanleiding van de schietpartij is nog niet duidelijk.

Nederlandse parachutist verongelukt in TsjechiŽ

Een Nederlander is zaterdag in Tsjechië om het leven gekomen bij een parachutesprong. Hij raakte ernstig gewond bij de landing en overleed later in een ziekenhuis. Dat heeft het Parachutisten Centrum Midden Nederland, waar de man lid van was, zondag laten weten.

Wat er precies is gebeurd is nog niet bekend. De Tsjechische politie onderzoekt het ongeluk. Volgens een woordvoerder van het centrum was de man een ervaren parachutespringer. Over zijn identiteit wil het centrum niets kwijt.

Diplomatieke posten VS dicht tot zaterdag

Negentien Amerikaanse ambassades in het Midden-Oosten en Afrika blijven tot en met zaterdag gesloten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. Volgens het ministerie gaat het om een voorzorgsmaatregel en is er geen sprake van nieuwe dreigingen.

Vorige week donderdag besloten de Verenigde Staten 21 diplomatieke posten te sluiten in verband met een terreurdreiging. De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden communicatie tussen kopstukken van Al-Qaida opgepikt. Zij spraken over een grote aanslag.

Beat Hazard Ultra doet het goed

Beat Hazard Ultra, de arcadeshooter die je eigen muziek gebruikt om zijn levels te genereren, is meer dan 700.000 keer verkocht sinds de release, wat neerkomt op $2,2 miljoen. Dat meldde game-ontwikkelaar Steve Hunt. 

De game ontving ook een update en is gere-released op het Xbox indie-kanaal voor 400 Microsoft Points. De update voegt co-op toe, versus online en lokale multiplayer en boss rush en survival modi. Tevens zijn er twee nieuwe bazen toegevoegd, tien nieuwe vijanden, 24 nieuwe perks en drie nieuwe wapens.

De game is beschikbaar voor pc, Mac, Linux, iOS, Android en PlayStation 3.

Bertens slaat zich naar hoofdtoernooi Toronto

Kiki Bertens heeft het hoofdschema bereikt van het WTA-toernooi in Toronto. De tennisster uit Wateringen rekende zondag in de tweede kwalificatieronde af met Paula Ormaechea uit Argentinië: 3-6, 6-1 en 6-2. De nummer 68 van de wereld werd in de hele partij een keer gebroken, zelf sloeg ze vier keer toe.

Bertens en de elf plaatsen lager gerangschikte Ormachea gingen aanvankelijk gelijk op. De enige breakkans in de eerste set kwam op naam van de Argentijnse en die was op 3-4 gelijk raak. In het tweede en derde bedrijf trok de Nederlandse evenwel aan de touwtjes. Ze snoepte in beide sets twee keer de opslag van haar opponent af.

Daarmee stelde de 21-jarige Bertens overtuigend een plekje in het hoofdtoernooi veilig. Ze werkte de enige breakkans die ze nog tegen kreeg bovendien weg. Bertens maakte zaterdag op het Canadese hardcourt al een einde aan een negatieve reeks. Na zes nederlagen op rij op WTA-niveau wist ze te winnen van de Zuid-Afrikaanse Natalie Grandin.

Blacklist zet in op Wii U-controls

Volgens de producer van Splinter Cell: Blacklist voelen de GamePad-controls voor Wii U aan als een 'natuurlijk verlengstuk'. Liu Jun beweerde dat dit komt door de nadruk op gadgets, stealth en navigatie in de game.

“For Splinter Cell Blacklist the dual screen control mechanics are definitely a plus,” vertelde de man. “Keep in mind we really didn’t have to create and ‘force’ new gameplay to support the hardware, with the OPSAT, the gadgets, the mark and execute.The GamePad feels like a natural extension to the Splinter Cell experience.”

Splinter Cell: Blacklist komt 23 agustus uit  voor pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.

Blacklist

De Vrij: "Gewoon niet goed gevoetbald"

Stefan de Vrij leed met Feyenoord een pijnlijke nederlaag bij PEC Zwolle. De verdediger verwijt zijn ploeg een gebrek aan strijdlust. Net als vorig seizoen bracht een bezoek aan Overijssel Feyenoord een verrassende nederlaag op. De Rotterdammers speelden een matige partij bij PEC en kregen daarvoor in blessuretijd de rekening voor gepresenteerd (2-1).

De Vrij erkende na afloop dat zijn ploeg te weinig had gebracht. "In dit soort wedstrijden moet je minstens even veel strijd leveren", aldus De Vrij tegenover FOX Sports. "Zwolle was feller in de duels en elke tweede bal was voor hun. Wij hebben te veel verkeerde keuzes gemaakt en gewoon niet goed gevoetbald. Hoe dat kan? Ga dat maar eens verklaren. Dit is een slechte middag voor ons."

Uitgerekend Guyon Fernandez tekende in de extra tijd voor de winnende treffer. De aanvaller kwam deze zomer over van Feyenoord, waar hij niet meer welkom was. "Dat is allemaal extra zuur", besluit De Vrij.

StreetPass-games leveren geld op

Even geleden gaf Nintende vier nieuwe games voor StreetPass Mii Plaza op 3DS uit. In een interview met Tokyo Keizai Online vertelde Nintendo-topman Satoru Iwata dat deze games reeds een winst van $4 miljoen hebben opgebracht in een maand tijd.

Ten opzichte van de vorige StreetPass-games, die gratis te spelen waren, kosten deze spellen elk €4,49. Vorige maand vermeldde Iwata al dat de games door meer dan 200.000 spelers zijn gekocht.

streetpas


Duizenden betogers steunen Berlusconi

Enkele duizenden partijgenoten van Silvio Berlusconi hebben hun veroordeelde leider zondag een hart onder de riem gestoken, bij zijn woning in Rome. De betogers noemden de ex-premier, die donderdag door de Hoge Raad is veroordeeld tot 4 jaar cel voor belastingfraude, een martelaar voor de vrijheid en eisten een einde aan 'politieke rechtspraak'.

Toen Berlusconi zelf voor de menigte verscheen, kreeg hij een staande ovatie. De ex-premier zei dat hij onschuldig is. "Jullie nabijheid en warmte bieden me troost na alles wat ik de afgelopen dagen heb meegemaakt", sprak de zichtbaar geroerde Berlusconi.

De betoging was georganiseerd door de centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PDL), onder het motto van 'zondag de straat op voor democratie en vrijheid'.

Duits olympisch comitť: dopingrapport moet openbaar

Thomas Bach, voorzitter van het Duits olympisch comité, vraagt om de publicatie van het dopingrapport waarin wordt geconcludeerd dat in West-Duitsland systematisch doping werd gebruikt. Ook zou de overheid het dopingprogramma hebben georganiseerd en gefinancierd. "Ik ben met dit project begonnen om het tot de bodem uit te zoeken", zegt de 61-jarige oud-schermer.

De Süddeutsche Zeitung heeft het achthonderd pagina's tellende rapport van de Berlijnse Humboldt-universiteit in handen en publiceerde zaterdag de bevindingen. De onderzoekers stellen dat vanaf het begin van de jaren zeventig stelselmatig doping werd gebruikt in West-Duitsland. Onder meer tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976 zou er veel zijn gebruikt.

"We zullen het rapport analyseren en waar nodig actie ondernemen", zegt Bach, die in 2008 het onderzoek initieerde. "Ten faveure van de grootst mogelijke transparantie zouden we het op prijs stellen als het definitieve rapport onmiddellijk publiekelijk wordt gemaakt."

Het rapport dat de Süddeutsche Zeitung in handen heeft is nog niet de definitieve versie. Uit angst voor schadeclaims is het nog niet gepubliceerd.

Algemeen directeur van het olympisch comité Michael Vesper is in een reactie in de Zuid-Duitse krant kritisch. Hij beschuldigt de krant ervan een speculatief artikel te hebben geschreven en vraagt om terughoudendheid. "Het comité zal het rapport nauwkeurig analyseren." Ook de politiek roert zich. Zo willen de SDP en de FDP het rapport aan een parlementaire commissie voorleggen.

Tal van misstanden kwamen in het rapport aan het licht. Zo zouden politici sporters hebben aangezet tot dopinggebruik en zouden ook minderjarigen verboden middelen hebben gebruikt. Voetballers maakten zich volgens het rapport schuldig aan het gebruik van amfetamine.

Of daar ook spelers van het nationale team, dat tussen 1974 en 1990 liefst vier WK-finales speelde, tussen zaten is niet bekend. Eerder bleken er al sterke aanwijzingen te zijn dat internationals tijdens de succesvolle WK's van 1954 en 1966 verboden middelen gebruikten.

Nederlandse onder doodgereden joggers CuraÁao

Een van de drie joggers die zondag op Curaçao zijn doodgereden is een Nederlandse vrouw. Dat meldt de Curaçaose politie. De vrouw komt oorspronkelijk uit Den Bosch maar woont al langere tijd op het eiland. De andere slachtoffers, een man een een vrouw, zijn Antillianen.

De drie deden mee aan een sponsorloop en liepen in een groep van zo'n vijftig mensen bij het World Trade Centre in Willemstad toen een 23-jarige man met hoge snelheid op de groep inreed. De bestuurder reed door, maar werd door omstanders klemgereden.

Het is nog niet bekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De bestuurder was in ieder geval niet onder invloed van alcohol.

Iraanse president steunt Assad

Iran steunt de Syrische president Bashar Assad. Dat heeft de nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani zondag gezegd in een gesprek met de Syrische premier Wael al-Halqi. Volgens Rouhani kan niemand het bondgenootschap tussen de twee landen aan het wankelen brengen.

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 zijn Syrië en Iran trouwe bondgenoten. Iran heeft naar verluidt sinds het uitbreken van de opstand in Syrië de regering van Assad met miljarden euro's gesteund.

Slachtoffer schietpartij Rotterdam overleden

Het slachtoffer van de schietpartij in Rotterdam zondagmiddag is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie zondagavond. De man, een 35-jarige Rotterdammer, bezweek enkele uren na de schietpartij in het ziekenhuis.

De Rotterdammer werd aan het einde van de middag beschoten in de deuropening van een huis aan de Polslandstraat, waarna hij via zijn woning zijn achtertuin invluchtte. Agenten troffen hem daar zwaargewond aan.

De dader of daders zijn er in een auto vandoor gegaan. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Mogelijk ging aan de schietpartij een ruzie vooraf.

M23 dreigt met inname Goma

De rebellenbeweging M23 heeft gedreigd de stad Goma in Congo-Kinshasa  opnieuw in te nemen als er geen vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen met de Congolese regering. Dat staat in een verklaring van de rebellenbeweging. In november werd Goma korte tijd bezet door M23.

Een woordvoerder van de Congolese regering deed de dreigementen van M23 af als nonsens.

Vorige maand laaiden na een periode van rust de gevechten tussen de rebellen en het Congolese leger op. Vorige week maakte de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo plannen bekend om iedereen in Goma, met uitzondering van de veiligheidstroepen, te ontwapenen.

BelgiŽ neemt maatregelen om terreurdreiging

De Belgische autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen in verband met een verhoogde terreurdreiging. Dat heeft de Belgische krant De Standaard zondag gemeld. Eerder besloten de Verenigde Staten om 22 ambassades en consulaten in de islamitische wereld te sluiten.

Het personeel van Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft opdracht gekregen extra waakzaam te zijn. Vooral het internationale treinverkeer en de hogesnelheidstreinen worden extra gecontroleerd. Daarnaast controleert de politie belangrijke knooppunten voor het vrachtverkeer. Ook het vliegverkeer vanaf de luchthaven Zaventem wordt extra in de gaten gehouden.

Verhuizing ziekenhuis Isala geslaagd

De verhuizing van patiënten van ziekenhuis Isala in Zwolle naar een nieuw gebouw is zonder problemen verlopen. Dat meldt het ziekenhuis zondagavond na afloop van de 'verhuisoperatie', waarbij in twee dagen tijd zo'n 280 patiënten van twee locaties zijn ondergebracht in één nieuw pand.

Zaterdag werden al tachtig patiënten van Isala Weezenlanden met speciale vrachtwagens naar het nieuwe gebouw aan de Dokter van Heesweg gebracht. Zondag gingen nog eens tweehonderd patiënten die waren opgenomen in het oude Sophiagebouw over. Onder meer de kinderafdeling moest zondag worden verhuisd.

De verhuizing duurde zondag wel iets langer dan gepland doordat er onduidelijkheid was over de werking van het telefoonsysteem in het nieuwe gebouw. Na een controle kon de verhuizing alsnog worden afgerond. Rond 14.45 uur was de laatste patiënt over.

Maandag worden de laatste spullen overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis.

Geen aanwijzingen voor terreurdreiging in Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft geen aanwijzingen dat de veiligheid in Nederland in het geding is door terreurdreiging. Het dreigingsniveau is niet verhoogd, laat een woordvoerder zondagavond weten in reactie op de extra politie-inzet in België vanwege de verhoogde terreurdreiging waarvoor de VS waarschuwden.

De zegsman wilde niet zeggen of Nederland maatregelen heeft getroffen. "Daar zeggen we nooit iets over." Wel zei hij dat de situatie in België 'scherp in de gaten gehouden wordt'.

Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, het op een na hoogste niveau. De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding substantieel.

De VS hebben alle ambassades en consulaten in de islamitische werend gesloten vanwege een dreiging van Al-Qaida. Andere westerse landen volgden dat voorbeeld. Nederland besloot daarop de ambassade in Jemen tijdelijk te sluiten om te voorkomen dat die kwetsbaarder wordt nu andere ambassades ook dicht zijn.

Al-Bashir geweerd uit luchtruim Saudi-ArabiŽ

De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben zondag een toestel met de Sudanese president Omar al-Bashir geweerd uit het Saudische luchtruim. Dat heeft het Sudanese staatspersbureau gemeld.

Aan boord van het toestel waren naast Al-Bashir enkele Sudanese hoogwaardigheidsbekleders. Het vliegtuig was onderweg naar Teheran, waar Al-Bashir de beëdiging van Hasan Rouhani tot president van Iran wilde bijwonen. Uiteindelijk miste Al-Bashir de ceremonie.

De Sudanese autoriteiten hebben de Saudische regering om uitleg gevraagd.

Senator VS: terreurdreiging grootste in jaren

Het besluit om 22 Amerikaanse ambassades en consulaten in de islamitische wereld te sluiten is genomen in verband met de grootste terreurdreiging in jaren. Dat heeft de Amerikaanse senator Saxby Chambliss zondag gezegd. Het besluit is ingegeven door 'gebabbel' dat werd opgepikt door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

"Gebabbel betekent gesprekken tussen terroristen over de planning die gaande is. Het lijkt erg op wat we voor (de aanslagen van) 11 september zagen", zei Chambliss in het NBC-programma Meet the Press.

Volgens Dutch Ruppersberger, die zitting heeft in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, werd de communicatie onderschept van 'hooggeplaatste leden van Al-Qaida op het Arabische Schiereiland', de Jemenitische tak van Al-Qaida. Volgens Ruppersberger gingen de gesprekken over een 'grote aanslag'.

De Republikein Peter King zei dat er data werden genoemd, maar geen locaties waar mogelijk aanslagen zouden worden gepleegd. "Er werd specifiek gesproken over hoe enorm het zou zijn en er werden bepaalde data genoemd", aldus King.

Hoge klassering blijft uit voor Boeljon

Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel hebben in de slotronde van het Women British Open geen potten meer kunnen breken. Beide golfsters zakten in het klassement. Boeljon eindigde met een totaal van 295, zeven boven het baangemiddelde, op de gedeeld 47e plaats. Schreefel had twee slagen meer nodig en werd 56e.

De 27-jarige Schreefel deed het op de laatste dag met een ronde van 73 (+1) wel iets beter dan haar landgenote. De een jaar jongere Boeljon besloot de vierde van vijf majors op de vrouwengolftour met een ronde van 75 slagen.

Stacy Lewis schreef het British Open op haar naam. De Amerikaanse ging zondag rond in 72 slagen en behaalde daarmee een totaal van 280 (-8). Ze houdt twee speelsters uit Zuid-Korea achter zich. Hee Young Park en Na Yeon Choi hadden twee slagen meer nodig. Choi verspeelde op de laatste zes holes een voorsprong van drie slagen.

Duitser leidt duel tussen Zulte en PSV

De Duitse scheidsrechter Felix Zwayer is door de UEFA aangesteld voor de Champions League-return tussen Zulte Waregem en PSV. Dat maakte de Europese voetbalbond zondag bekend.

Zwayer wordt in Brussel geassisteerd door zijn landgenoten Markus Haecker en Florian Steuer. Als vierde official is Daniel Siebert aangesteld. PSV heeft een goede kans om zich te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. De Eindhovenaren verdedigen in de Belgische hoofdstad een 2-0 voorsprong.

Peter Capaldi is de nieuwe 'Doctor Who'

Peter Capaldi is de nieuwe Doctor in de Britse sciencefictionserie Doctor Who. Dat maakte de BBC vanavond bekend in een speciaal ingelaste special op BBC One.

De rol van de Doctor in de serie is er eentje die door verschillende acteurs opeenvolgend gespeeld kan worden. Het personage, een Time Lord, kan 'hergenereren' als hij dodelijk gewond raakt en daarmee de dood ontlopen. Deze truc wordt al toegepast sinds de eerste acteur die de Doctor speelde, William Hartnell, in 1966 besloot met de rol te stoppen. Zijn personage wordt retroactief de 'First Doctor' genoemd. Matt Smith, de huidige acteur in de rol, is volgens die naamgeving de Eleventh Doctor. Capaldi, die in 2008 een gastrol had in Doctor Who en daarna in de spinoff Torchwood, wordt de Twelfth.

Peter Capaldi
Peter Capaldi

Doctor Who viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. De serie, die in 1989 werd geannuleerd, kende in 2005 een terugkeer en is internationaal vooral de laatste jaren via de Amerikaanse markt in populariteit gegroeid. Op 23 november, de datum van de vijftigste verjaardag, wordt een jubileumaflevering tegelijkertijd uitgezonden op diverse tv-kanalen in de wereld, ongeacht de tijdzone. Ook zijn er plannen voor vertoningen in bioscopen in het Verenigd Koninkrijk en is er gedurende het feestweekend een conventie in Londen om de verjaardag te vieren. In de jubileumaflevering zijn naast Matt Smith ook Tenth Doctor David Tennant te zien, en een op dit moment nog onbekende incarnatie van de Doctor, gespeeld door John Hurt.

De 50th Anniversary-uitzending is de één na laatste voor Matt Smith. De daaropvolgende aflevering is de jaarlijkse kerstaflevering, waarin zijn personage zal hergenereren in de Doctor van Capaldi. Deze zal vervolgens zijn eerste volledige seizoen van de serie, het achtste sinds de terugkeer, starten in de lente.

Berlusconi: ik ben onschuldig

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zondag gezegd niet schuldig te zijn aan belastingfraude. Afgelopen week werd Berlusconi door het Hof van Cassatie schuldig bevonden en kreeg hij een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd.

"Ik zou tegen mijn zogenaamde rechters willen zeggen: ik ben onschuldig", zei een strijdvaardige Berlusconi tegen duizenden aanhangers. Ondanks de veroordeling zei Berlusconi wel de coalitieregering van premier Enrico Letta te steunen. De regering moet volgens hem aanblijven, zodat er economische maatregelen kunnen worden getroffen om de Italiaanse economie uit het slop te trekken.

Velthuizen: "We spelen nog te open"

Piet Velthuizen werd tijdens het duel tussen Vitesse en Heracles Almelo uitgeroepen tot 'Man of the Match'. De goalie van de Arnhemmers is blij met de 3-1 overwinning. Hij verrichtte een aantal goede reddingen, maar Velthuizen kijkt niet alleen naar zijn eigen spel.

"Natuurlijk is het lekker om die ballen zo te pakken, maar het is beter als het allemaal goed staat", vertelde hij na afloop tegen Omroep Gelderland. "We spelen leuk en aantrekkelijk, maar ook te open. Betere tegenstanders zouden er dan makkelijk doorheen spelen. Maar we hebben genoeg kwaliteit, de nieuwe jongens weten ook wat er gevraagd wordt", vervolgde de sluitpost.

De goalie is ambitieus en verwacht veel van het seizoen. "Ik vind dat we minimaal top vijf moeten halen. Er moet natuurlijk nog wel wat bij, want het is nog een beetje magertjes als er blessures en schorsingen zijn."

FOK!toen: Anne Frank opgepakt

Vandaag in 1944 werden Anne Frank en zeven mede-onderduikers opgepakt. Ze werden uiteindelijk gedeporteerd en (middels uitputting, vergassing of ziekte) daags voor de bevrijding vermoord. Alleen haar vader Otto overleefde.

Copyright Anne Frank Huis, fotograaf Cris Toala Olivares.

Anne Frank: van mythe naar meisje
Ik had 'Het Achterhuis' zoals zovelen nooit gelezen. Toen ik deze week ontdekte dat Winona Ryder het boek in 1995 had voorgelezen raakte ik echter spontaan aan het luisteren [voorbeeld]. Tot voor kort dacht ik dat de herinneringen aan zes miljoen andere slachtoffers verwaarloosd werden ten faveure van Anne Frank. Dat veranderde toen ik me van haar schrijfsels verwittigde. Het is vooral een doodgewoon meisje met een dagboek en een noodlot.

Een meisje dat bij vlagen zeurderig is, soms bang is, zich af en toe aanstelt, vaak vrolijk is, dan weer zwelgt in zelfmedelijden, een meisje dat verliefd en ongesteld raakt. Geen heilige. Geen Nobelprijswinnaar. Gewoon een puber – minstens even vaak een schat met een groot hart als een vervelende klier die d'r grote mond een keer moet houden. Dat geeft ze zelf dan ook veelvuldig toe: ze noemt het 'de lieve, binnenste Anne' en 'de lacherige, brutale buitenste Anne'. Vrijwel niemand zag ooit dat binnenste, behalve Kitty (en met Kitty wij).

Heel persoonlijk dagboek, want dagboek
Al vanaf het begin vertrouwt ze Kitty allerhande zaken toe die ze verder niemand vertelt. Hoe klein en kinderlijk sommige klaagzangen ook lijken, je beseft telkens dat het een dágboek is, persoonlijk, intiem. Zelfs van vriendinnetjes las ik niet hoe ze dachten over ongesteldheid, op welke leeftijd ze welke delen van seks uitvogelden, hoe ze zeer bewust spelen met geïnteresseerde jongens en ga zo maar door. 'Anne Frank zeurde veel over d'r moeder, heeft droge humor en was een tease', dat hoor je niet bij geschiedenis op school.

01-04-1944. “Lieve Kitty,
En toch is alles nog zo moeilijk, je weet zeker wel wat ik bedoel, hé? Ik verlang zo ontzettend naar een kus, de kus die zo lang uitblijft. Zou hij mij aldoor nog als een kameraad beschouwen? Ben ik dan niet méér?”

Het lezen van haar werk deed mij meer dan ik verwachtte. Hoe Anne en de andere zeven personen in het Achterhuis dromen over het leven ná onderduiken, ruzieën of geld nú uitgegeven moet worden of opgepot voor na de oorlog, hoe ze avond aan avond gekluisterd zitten aan de BBC en hoe elke Geallieerde overwinning oproept tot (voorbarige) vreugde, doet je maag omdraaien.

Anne volop bezig met toekomst ná de oorlog
Zoals ook Annes toekomstplannen – ze wil een 'beroemd schrijfster worden. Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld 'Het Achterhuis' uitgeven. Of dat lukt blijft ook nog de vraag, maar m'n dagboek zal daarvoor kunnen dienen.' [11-5-44]

“Ik wil verder komen, ik kan me niet voorstellen, dat ik zou moeten leven zoals (…) al die vrouwen die hun werk doen en later vergeten zijn. Ik moet iets hebben naast man en kinderen, waar ik me aan wijden kan! O ja, ik wil niet zoals de meeste mensen voor niets geleefd hebben. Ik wil van nut of plezier zijn voor de mensen, die om mij heen leven en die mij toch niet kennen, ik wil nog voortleven, ook na mijn dood!”

“Als de oorlog in September nog niet afgelopen is, ga ik niet meer naar school. Want twee jaar wil ik niet achter komen.” [4-4-44] Het is allemaal zó, zó intens ironisch, anekdote na gebeurtenis na verhaal, dat de juiste woorden er niet voor te vinden zijn. Behalve de woorden zelf.

Copyright Anne Frank Huis, fotograaf Cris Toala Olivares.

Constant geruzie door jarenlange opsluiting
De sfeer in het Achterhuis wordt slechter en slechter. Anne klaagt van kaft tot kaft voortdurend over de onophoudelijke discussies, treiterijen, ergernissen, roddels en ingeslikte (én uitgesproken) woorden. Telkenmale uren in doodsangst zitten en haast niet durven ademen als je beneden wat hoort, vrezend dat het de nazi's zijn en als acht hamsters jarenlang opgesloten zitten in één kooi maakt zelfs de beste mensen nukkig, wantrouwig en ruziezoekend. Ook hamsters bijten elkaar doorgaans dood.

Annes moeder moet het continu ontgelden, haar vader is favoriet (voor ze verliefd wordt op huisgenoot Peter). Aan mevrouw 'Van Daan', zoals ze de familie Van Pels noemt, heeft ze een grafhekel: “Sommige mensen schijnen het een bijzonder genoegen te vinden, niet alleen hun eigen, maar ook nog de kinderen van hun kennissen op te voeden. De Van Daans behoren tot die mensen.”

Achterhuis-citaten: eerste en laatste
Hier tref je de hele tekst van 'Het Achterhuis' in PDF aan (met dank aan DBNL en het Anne Frank Fonds). Hieronder het eerste citaat over onderduiken, een ander veel geciteerd citaat en het allerlaatst geschrevene vóór de arrestatie. Een bloemlezing van mooie, trieste, humoristische en andere stukken zou weken materiaal opleveren, dus we houden het (iets) kort(er).

05-07-1942: Toen we een paar dagen geleden samen om ons pleintje wandelden, begon vader over onderduiken te praten. Hij had het er over, dat het erg moeilijk voor ons zal zijn om helemaal afgescheiden van de wereld te leven. Ik vroeg hem, waarom hij daar nu al over sprak. ‘Ja, Anne’, zei hij daarop, ‘je weet dat we al meer dan een jaar kleren, levensmiddelen en meubelen naar andere mensen brengen. Wij willen onze goederen niet in de handen van de Duitsers laten vallen, maar nog minder willen wij zelf gepakt worden. Wij zullen daarom uit onszelf weggaan en niet wachten, tot we gehaald worden.' ‘Maar vader, wanneer dan?’ Ik werd angstig door de ernst, waarmee vader dit zo zei. ‘Maak je daar maar niet ongerust over, dat regelen wij wel, geniet van je onbezorgd leventje, zolang je er van genieten kunt’.

21-07-1944: Het is me ten enenmale onmogelijk alles op te bouwen op de basis van dood, ellende en verwarring. Ik zie hoe de wereld langzaam steeds meer in een woestijn herschapen wordt, ik hoor steeds harder de aanrollende donder, die ook ons zal doden, ik voel het leed van miljoenen mensen mee, en toch, als ik naar de hemel kijk, denk ik, dat dit alles zich weer ten goede zal wenden, dat ook deze wreedheid zal ophouden, dat er weer rust en vrede in de wereldorde zal komen. Intussen moet ik m’n denkbeelden hoog en droog houden, in de tijden die komen zijn ze misschien toch uit te voeren!

01-08-1944: Zoals ik al zei, ik voel alles anders aan dan ik het uitspreek en daardoor heb ik de naam van jongensnaloopster, flirt, wijsneus en romannetjesleester gekregen. De vrolijke Anne lacht er om, geeft brutale antwoorden, trekt haar schouders onverschillig op, doet of het haar niets kan schelen, maar o wee, precies omgekeerd reageert de stille Anne. Als ik helemaal eerlijk ben, dan wil ik je wel bekennen, dat het me wel deert, dat ik onnoemelijk veel moeite doe anders te worden, maar dat ik telkens weer tegen sterkere legers vecht.
          Het snikt in me: ‘Zie je wel, dat is er van je terecht gekomen: slechte meningen, spottende en verstoorde gezichten, mensen die je antipathiek vinden en dat alles omdat je niet naar de goede raad van je eigen goede helft luistert. Ach, ik zou wel willen luisteren, maar het gaat niet; als ik stil en ernstig ben, denkt iedereen dat het een nieuwe komedie is, en dan moet ik me wel met een grapje er uit redden, om nog maar niet eens te spreken van mijn eigen familie, die beslist denkt dat ik ziek ben, me hoofdpijnpillen en zenuwtabletten laat slikken, me hals en voorhoofd voelt of ik koorts heb, naar mijn ontlasting vraagt en mijn slechte bui becritiseert. Dat houd ik niet vol: als er zo op me gelet wordt, word ik eerst snibbig, dan verdrietig en ten slotte draai ik mijn hart weer om, draai het slechte naar buiten, het goede naar binnen en zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als ... er geén andere mensen in de wereld zouden wonen.
           -Je Anne. 

Copyright Anne Frank Huis, fotograaf Cris Toala Olivares.

Verraad en arrestatie
Het is nooit bekend geworden wie de familie Frank heeft verraden. Het zouden naasten, medewerkers of buren kunnen zijn geweest. Wikipedia zet de bestaande theorieën en feiten uiteen. Eén ding is echter zeker.

Een geüniformeerde SS-Oberscharführer Karl Silberbauer en vier of vijf Hollandse SD-collaborateurs in burger liepen op 4 augustus 1944 tussen tien en half elf 's ochtends het pakhuis op de Prinsengracht 263 binnen. Onder de landverraders bevond zich Maarten Kuiper, die in Fort Bijlmer is geëxecuteerd in 1948. Het ongedierte liet zich per verraden onderduiker uitbetalen. Medewerker (en van verraad verdachte) Willem van Maaren zei 'boven' tegen de binnengekomen kliek en stak zijn duim omhoog.

Eén van de Nedernazi's regelde telefonisch een vrachtauto, men mocht koffers pakken en rond een uur of één werden de families Frank en Van Pels afgevoerd, samen met helpers Victor Kugler en Johannes Kleiman. (Kugler en Kleiman zouden uiteindelijk niet in een concentratiekamp belanden.)

In Westerbork werden de vrouwen kaalgeschoren, de families op een kariger rantsoen gezet en moesten ze harder werken dan andere gevangenen, omdat ze zich niet vrijwillig gemeld hadden voor de massavernietiging. Anne cum suis moesten afgedankte batterijen uit elkaar halen.

Laatste trein uit Westerbork
Op 3 september (twee dagen voor Dolle Dinsdag) vertrok de allerlaatste trein ooit vanuit Westerbork richting Auschwitz, waar men op 5 september aankwam. Onder de duizend passagiers bevonden zich de families en onderduikers.

Otto Frank, Hermann van Pels, Peter van Pels en Fritz Pfeffer kwamen in Auschwitz I. 
Anne, Margot en Edith Frank en Auguste van Pels in het vrouwenkamp van Birkenau.

Anne kreeg na enkele weken schurft en werd naar het hoog ommuurde 'Krabblok' afgevoerd; Margot ging mee. Waarschijnlijk werden Anne en Margot op 28 oktober naar Bergen-Belsen getreind.

Veelal daags voor bevrijding overleden
Hermann van Pels (46) werd bij de selecties in Auschwitz in september 1944 naar de gaskamer gestuurd. Fritz Pfeffer (55) stierf op 20 december in Neuengamme. Edith Frank (44) stierf op 6 januari 1945 in Birkenau [27 januari bevrijd]. Margot (19) en Anne (15) overleden waarschijnlijk begin maart in Bergen-Belsen [15 april bevrijd]. Peter van Pels (18) stierf tijdens een dodenmars op 5 mei – Mauthausen werd diezelfde dag bevrijd. Op 9 april overleed Auguste van Pels (44) op transport vanuit Buchenwald [11 april bevrijd] naar Theresienstadt.

Vader Otto overleefde, kreeg via Miep Gies het dagboek en besloot het uit te geven. De titel is Annes titel, 'Het Achterhuis', het boek Annes voorgestelde boek: “M'n dagboek zal daarvoor kunnen dienen.”

Het luisterboek maakte veelvuldig gebruik van dit stuk van Chopin uit 1837. Gezien het stuk herhaaldelijk plots ophoudt in oorverdovende stilte en steeds melancholieker en dissonanter wordt, leek het toepasselijk om als muzieklink van vandaag te posten. Voor de animatie dank aan YouTuber smalin.

Copyright afbeeldingen: dank aan het Anne Frank Huis voor het aan de pers vrijgeven van de foto's op deze Flickr-pagina. Copyright behoort het Anne Frank Huis toe. Fotograaf Cris Toala Olivares nam de kiekjes in 2010.

Hele oeuvre van Warmerdam te zien in Eye

Het volledige oeuvre van Alex van Warmerdam is van 15 tot en met 18 augustus te zien in Eye Film Institute in Amsterdam. Het retrospectief wordt op 35 millimeterfilm getoond ter gelegenheid van de première van Van Warmerdams nieuwste film Borgman, laat de organisatie vrijdag weten.

Tot de vertoonde films behoren gerestaureerde versies van Van Warmerdams eerste twee films, Abel en De Noorderlingen. Zijn debuut leverde hem in 1986 meteen een Gouden Kalf voor beste regie op. Met De Noorderlingen uit 1992 brak Van Warmerdam internationaal door en won hij de European Film Award voor beste film.

Naast de films van Van Warmerdam worden ook vijf door de filmmaker zelf geselecteerde films vertoond die grote invloed op zijn werk hebben gehad. Zo zijn Psycho van Alfred Hitchcock uit 1960, de director's cut van Sergio Leone's spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly uit 1966 en The French Connection van William Friedkin uit 1971 te zien. Ook Deliverance van John Boorman en Un Flic van Jean-Pierre Melville, allebei uit 1972, worden vertoond.

Borgman deed al mee met de competitie van het filmfestival van Cannes en is momenteel geselecteerd voor het filmfestival van Toronto, dat van 5 tot en 15 september plaatsvindt.


Hele oeuvre Van Warmerdam te zien in Eye (Foto: Novum)

Gordon grapt over auto-inbraak

Gordon kan weer lachen om het feit dat zijn auto is opengebroken. "De dieven hadden wel smaak, alle cd's van LA, the Voices hebben ze laten liggen haha", grapte de 45-jarige zanger. Hij publiceerde een foto van een stapel cd's van de mannengroep, waar Gordon tot vijf maanden geleden deel van uitmaakte.

Gordon twitterde zaterdagochtend dat de ruit van zijn auto was ingeslagen. "Auto opengebroken in bewaakte parkeergarage. Pff hufters!" Of er wel iets anders is gestolen, is niet duidelijk.

De zanger en presentator stapte in maart uit Los Angeles, the Voices, waarna de heren het met elkaar aan de stok kregen over onder meer de naam van de groep. Na 'intensieve gesprekken en onderhandelingen' hebben ze de strijdbijl begraven.

Uitslag PEC Zwolle - Feyenoord

Om 16.30 uur begon het duel tussen PEC Zwolle en Feyenoord. De thuisploeg won de wedstrijd verrassend met 2-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

PEC Zwolle

2 - 1

Feyenoord

 65' Klich
 90+2' G. Fernandez
   87' Schaken 
 
 Gele kaart: Saymak, (PEC Zwolle), Vormer, Vilhena, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldeltastadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer (Begois/16)
v. Polen
v.d. Werff
Broerse (v. Hintum/81)
Achenteh
Klich
Drost
Mokotjo
Saymak (G. Fernandez/70)
Benson
Mkhtar
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi
Nelom
Clasie (Te Vrede/81)
Immers (Vilhena/63)
Vormer
Schaken
Pellè
Goossens (W. Verhoek)

[WK] Kromowidjojo pakt goud op 50 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zondag de wereldtitel veroverd op de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene bleef in de finale met een tijd van 24,05 seconden Cate Campbell voor. De Australische, eerder op de 100 meter vrij nog de beste, moest met 24,14 genoegen nemen met het zilver. De Britse Francesca Halsall (24,30) werd derde.

Opmerkelijk genoeg zwom Kromowidjojo precies dezelfde tijd als tijdens haar gouden race op de Spelen in Londen van vorig jaar. Ze had in Barcelona de snelste start van het veld en hield die voorsprong gedurende de wedstrijd vast. "Het was een heel goede race. Mijn start is altijd al mijn sterke punt geweest", zei de Groningse voor de camera van de NOS.

"Ik kwam voor goud en dat is gelukt. Vier medailles in totaal, zo vaak heb ik volgens mij nog nooit op het podium gestaan. Het is natuurlijk heel anders dan vorig jaar. Ik heb andere keuzes gemaakt, daar heb ik geen spijt van. Ik ben heel tevreden over dit toernooi", besloot Kromowidjojo, doelend op de rustperiode die ze inlaste na de Spelen.

De 22-jarige Kromowidjojo moest op het koningsnummer nog genoegen nemen met het brons. Eerder eindigde ze ook als derde op zowel de 50 meter vlinderslag als met de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter vrij. Dat zijn alle medailles die Nederland dit WK behaalde.

Boekenmarkt Deventer trekt 125.000 man

De Deventer Boekenmarkt is zondag door zo'n 125.000 mensen bezocht, ongeveer evenveel als voorgaande jaren. Aan de grootste boekenmarkt van Europa deden boekhandelaren en antiquariaten uit het hele land mee.

Het was de 25e keer dat de boekenmarkt werd georganiseerd. In de binnenstad van de Overijsselse plaats stonden 878 kramen met duizenden boeken. Het thema was de bananendoos, omdat elk jaar vele honderden van die dozen worden gebruikt voor de aan- en afvoer van de boeken.

[WK] Nijhuis zevende in finale 50 meter schoolslag

Moniek Nijhuis is bij het WK in Barcelona als zevende geëindigd op de 50 meter schoolslag. De 25-jarige zwemster uit Drachten kwam zondag in de finale tot een tijd van 31,31 seconden. Daarmee bleef ze behoorlijk ver verwijderd van haar persoonlijk record van 30,61, dat ze zaterdag in de halve eindstrijd had genoteerd.

De wereldtitel ging naar Yulia Efimova. De Russin bleef met 29,52 haar rivale Ruta Meilutyte 0,07 voor. Beide zwemsters hadden zaterdag nog het wereldrecord verbeterd, maar Efimova bleef nu 0,04 seconde verstoken van de mondiale toptijd van de Litouwse. Het brons ging naar de Amerikaanse Jessica Hardy in 29,80.

Rohani roept Westen op tot einde sancties

De Iraanse president Hassan Rohani heeft het Westen tijdens zijn inauguratierede opgeroepen sancties tegen Iran in te trekken en het land met respect te behandelen. Daarnaast beloofde het nieuwe staatshoofd zijn bevolking een regering van wijsheid en hoop, die alle Iraniërs vertegenwoordigt.

Rohani (64) is zondag in het parlement in Teheran beëdigd als president van Iran, nadat hij in juni de verkiezingen had gewonnen.

De president heeft zondag zijn nieuwe kabinet aangewezen, waarin Mohammed Javad Zarif (53) de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. Zarif was van 2002 tot 2007 ambassadeur in New York en geldt als gematigd.

Het parlement moet de voordracht van de nieuwe bewindslieden nog goedkeuren.

Rohani roept Westen op tot einde sancties
Rohani roept Westen op tot einde sancties (Foto: ANP)

Top Moslimbroederschap voor de rechter gedaagd

De voortvluchtige geestelijk leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, en zijn machtige rechterhand Khairat el-Shater moeten over drie weken voor de rechter verschijnen. Dat heeft de Egyptische staatspers zondag gemeld. Justitie acht het tweetal medeplichtig aan de dood van acht demonstranten voor het hoofdkwartier van de Broederschap in Caïro in de nacht van 30 juni op 1 juli.

El-Shater zit vast en zal op 25 augustus in de rechtszaal verschijnen, maar Badie is nog op vrije voeten. De 'algemene masul' (gids of leider) van de Broederschap zou zich verschuilen in of rond de hoofdstedelijke Rabaa al-Adawiya-moskee, het belangrijkste bolwerk van zijn beweging.

Rashad Bayoumi, een derde kopstuk van de Moslimbroeders, moet rekenschap afleggen over dezelfde aanklacht. Drie anderen staan in dezelfde rechtszaak terecht voor moord.

De acht slachtoffers vonden de dood tijdens een betoging tegen het bewind van de toenmalige president Mohammed Morsi voor het hoofdkwartier van de Broederschap. De demonstratie was de start van een massale protestbeweging tegen diens bewind. Het leger zette Morsi twee dagen later af met een beroep op de protesten.

[DFB Pokal] Bremen en Gladbach blameren zich

Werder Bremen en Borussia Mönchengladbach zijn zondag in de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi uitgeschakeld. Beide Bundesligaclubs lieten zich verrassen door een derdeklasser. Bremen ging na verlenging met 3-1 onderuit bij FC Saarbrücken. Voor Gladbach bleek SV Darmstadt na strafschoppen een maatje te groot.

Onder anderen Luuk de Jong faalde vanaf elf meter voor Gladbach. Mede door de misser van de Nederlandse spits, die als invaller in het veld kwam, eindigde de penaltyserie in 5-4. Na negentig minuten en een verlenging was er niet gescoord in Darmstadt.

Bremen, dat zonder Eljero Elia speelde, kwam op slag van rust achter, maar Sebastian Prödl leek een halfuur voor tijd orde op zaken te stellen. In de verlenging kreeg de ploeg echter nog twee treffers om de oren, waardoor de DFP Pokal er al na een ronde opzit.

Met Eintracht Braunschweig vond zondag nog een Bundesligaclub zijn waterloo. De promovendus verloor met 2-1 van Arminia Bielefeld, dat op het tweede niveau acteert.

Heerenveen doet Finnbogason niet in de uitverkoop

Sc Heerenveen laat spits Alfred Finnbogason ondanks een dreigend begrotingstekort van vier miljoen euro niet voor een appel en een ei vertrekken. "Hij is goed voor zeker twintig doelpunten en gaat niet afgeprijsd de markt op", vertelt interim-directeur Gaston Sporre zondag op de Friese clubsite.

Finnbogason bewees in de competitiewedstrijd tegen AZ opnieuw zijn waarde voor Heerenveen. De 24-jarige IJslander was zaterdag in het Abe Lenstra Stadion twee keer trefzeker. Vorig seizoen was hij met 24 goals al clubtopscorer, waarmee hij de belangstelling van verscheidene clubs wekte.

"Als er concrete belangstelling is gaan we om tafel, maar hij gaat niet afgeprijsd de markt op. De insteek is hem te behouden voor Heerenveen. Daar gaan we alles aan doen. Het is ook niet zo dat Finnbogason ontevreden is en weg wil. We wachten rustig af", stelt Sporre.

Trainer Marco van Basten uitte deze week zijn zorgen over het aan- en verkoopbeleid van Heerenveen nu technisch directeur Johan Hansma ziek thuis zit. Hij zou het liefst nog enkele aanwinsten verwelkomen. De tijdelijke directeur heeft begrip voor die wens, maar werd bij zijn aantreden geconfronteerd met financieel malheur.

"Ik ben hier pas een paar dagen en kan er niets doen dat de begroting een gat vertoond. Ik ga geen mooi weer spelen. Zoals de zaken er nu voor staan, lopen we wekelijks een verlies van een kleine ton. Dat is een ontwikkeling die ik niet kan negeren", besluit Sporre.

Pool verdronken in zee bij Callantsoog

Een 23-jarige man uit Polen is zondag in de Noordzee bij Callantsoog verdronken. Dat heeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gezegd. De man kwam mogelijk in de problemen toen hij in een muistroom terechtkwam.

De man was met drie anderen aan het zwemmen toen hij rond 15.00 uur plotseling niet meer boven kwam. Hulpdiensten haalden de man na ongeveer een kwartier uit het water. Reanimatie mocht niet meer baten.

De 23-jarige man is de vijfde Pool die in een paar dagen tijd in Nederland is verdronken. Vrijdag overleed al een 22-jarige landgenoot na een zwempartij in een plas in het Haarlemmermeerse Bos bij Hoofddorp en een dag eerder verdronk een 19-jarige Pool in een meer in Overveen. Ook verdronken dit weekeinde twee Poolse seizoenarbeiders in het Limburgse Horst.

De woordvoerder van de veiligheidsregio kon niet zeggen of het aantal Poolse verdrinkingsdoden dit jaar hoger ligt dan andere jaren.

Moslimgeestelijke doodgeschoten in Dagestan

Een moslimgeestelijke is zaterdagavond in de zuidelijke Russische deelrepubliek Dagestan doodgeschoten. Dat heeft de politie zondag gezegd. De imam, Iljas Iljasov, werd onder vuur genomen door een nog onbekende schutter toen hij in zijn auto wilde stappen. De geestelijke wist de dader, voordat die er vandoor ging, zwaar te verwonden.

De moord op Iljasov is de jongste in een reeks aanslagen op gematige soefi-geestelijken in Dagestan. In de noordelijke Kaukasus is sprake van een opstand, die wordt geleid door salafistische moslims, die een fundamentalistische vorm van de islam aanhangen. Volgens de politie werd Iljasov bedreigd, maar is niet duidelijk van wie de bedreigingen afkomstig waren.

Palestijnen boos om aanmoediging kolonisten IsraŽl

Het Israëlische kabinet heeft zondag nog eens zes nederzettingen een pakket subsidies toegezegd. Op de nieuwe lijst met 'voorrangsgebieden' prijken 91 woongemeenschappen in Palestijns gebied, waar dat er eerst 85 waren. Met dat besluit laadt Israël volgens de Palestijnen de verdenking op zich dat de hervatting van het vredesoverleg enkel voor de bühne is bedoeld.

De ruim zeshonderd zogenoemde nationale voorrangsgebieden kunnen aanspraak maken op een reeks woonsubsidies en andere hulpgelden. De regering hoopt zo de leegloop van die regio's tot staan te brengen en nieuwe bewoners te trekken. Op de lijst staat een groot aantal verpauperde steden in uithoeken van Israël, maar ook een flink aantal kolonistengemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de Israëlische actiegroep Vrede Nu liggen bijna alle nederzettingen op de lijst in streken die Israël hoogstwaarschijnlijk zal moeten ontruimen als het land vrede sluit met de Palestijnen. Drie van de kolonies begonnen als illegale nederzetting maar werden later gelegaliseerd, zegt Lior Amihai van Vrede Nu.

De Palestijnse vredesonderhandelaar Hanan Ashrawi waarschuwde Israël zondag dat het kabinetsbesluit het Palestijnen moeilijk maakt te geloven dat het Israël menens is met de vredesbesprekingen. De argwaan dat de regering van premier Benjamin Netanyahu met het overleg alleen maar tijd en rust wil kopen steekt meer en meer de kop op. De rechtse regering-Netanyahu zou helemaal niet bereid zijn boter bij de vis te leveren.

"Dit is precies wat Israël wil: overleg in haar eigen belang, en ondertussen de vrije hand houden om het oogmerk van dat overleg kapot te maken", klaagde Ashrawi. "Dit zal een verwoestende weerslag hebben, en het is in mijn ogen aan de initiatiefnemers, de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap, om Israël hier onmiddellijk van af te brengen."

De Israëlische regering liet weten dat nederzettingen nog eens extra toestemming moeten vragen voor ze in aanmerking komen voor de woon- en infrastructuursubsidies.

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn vorige week in Washington hervat. Volgende week praten beide partijen in Jeruzalem verder.

President Barack Obama viert verjaardag

De Amerikaanse president Barack Obama is zondag een jaartje ouder geworden. Hij brengt een deel van zijn 52e verjaardag door in Camp David, het presidentiële buitenverblijf in Maryland. Het Witte Huis hield de lippen stijf op elkaar over de feestelijkheden.

Obama keert zondagmiddag terug naar Washington om zich voor te bereiden op zijn werkweek. Er staan onder andere een bezoek aan The Tonight Show van Jay Leno en een gesprek met de Griekse premier Antonis Samaras op het program.

'Veel interesse voor verblijfsvergunning'

Griekenland trekt flink wat investeerders die, na het investeren van 250.000 euro in onroerend goed, een verblijfsvergunning voor 5 jaar krijgen. Dat meldde een medewerker van het ministerie van Financiën zondag.

De belangstelling komt met name van "honderden ondernemers" uit China en Rusland. Concrete cijfers zijn echter niet gegeven. Een makelaar verklaarde de belangstelling doordat "ondernemers zich bij problemen in eigen land nu kunnen huisvesten in een veiliger Europees land".

Het kopen van een woning van minimaal 2,5 ton zorgt niet alleen voor een verblijfsvergunning voor de koper, maar voor zijn hele gezin. Als de woning na 5 jaar niet verkocht kan worden, kan de vergunning met nog eens 5 jaar worden verlengd.

FOK!filmtip van de dag: Z (1969)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Z 1

Ook vanavond kunnen we weer genieten van een behoorlijk filmaanbod. Zo hadden we u kunnen tippen om naar films te kijken zoals Peter jackson's King Kong (20.00 uur op Rtl7), Vicky Cristina Barcelona (20.45 uur op Canvas), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (22.05 uur op Net5) of The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (00.05 uur op Sbs6), maar dat doen we dus niet. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar de politieke thriller Z, die vanavond om 23.25 uur te zien is op Nederland 2. Een belachelijk laat tijdstip voor zo'n sterke film, maar het is dan ook de filmkeuze van schrijfster Nelleke Noordervliet, die de hoofdgast is in het programma Zomergasten.

Z 2

Z is een politieke thriller uit 1969 van de Griekse regisseur Costa-Gavras. Z speelt zich af in een tijd dat Griekenland nog werd geregeerd door extreem rechtse militairen. Bij een betoging tegen het oprukkende fascisme en de kernbewapening komt een linkse politicus bij een aanrijding om het leven. In eerste instantie wordt de zaak afgedaan als een noodlottig ongeval, veroorzaakt door een dronkelap achter het stuur, maar de onderzoekende rechter (Jean-Louis Trintignant) bemerkt al snel dat er meer aan de hand is. De regering ontkent natuurlijk alles, en tracht de zaak in de doofpot te stoppen. Onder de bevolking ontstaat grote beroering en in de grote steden duikt op allerlei muren de letter Z op, de Z van Ζει (Grieks voor 'hij leeft'). De film volgt vervolgens de speurtocht van de onderzoeksrechter naar de waarheid.

Z 3

Z was geinspireerd door het gelijknamige boek van Vassilis Vassilikos, over de aanslag op de linkse politicus Grigoris Lambrakis in 1963. Ook de bekende filmcriticus Roger Ebert was behoorlijk onder de indruk van de film en schreef er het volgende over: "Z is a film of our time. It is about how even moral victories are corrupted. It will make you weep and will make you angry. It will tear your guts out...When the Army junta staged its coup in 1967, the right-wing generals and the police chief were cleared of all charges and 'rehabilitated.' Those responsible for unmasking the assassination now became political criminals. These would seem to be completely political events, but the young director Costa-Gavras has told them in a style that is almost unbearably exciting. Z is at the same time a political cry of rage and a brilliant suspense thriller. It even ends in a chase: Not through the streets but through a maze of facts, alibis and official corruption." (bron: Chicago Sun-Times 30 december 1969). Z was ook de allereerste buitenlandse film die een Oscar won in zowel de categorie 'Best Foreign Language Film' als 'Best Picture'. Voor eenieder die morgen weer vroeg op moet staat de film ook op YouTube met Engelse ondertiteling.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Sylvie weer gespot met nieuwe man

Sylvie van der Vaart is weer op de gevoelige plaat vastgelegd met een man. Eerder werd ze nog gezien met model Jared Moore en zaterdagavond vermaakte Sylvie zich met een andere man.

De Duitse krant Bild publiceerde een foto van een lachende Sylvie die omhelsd wordt door een onbekende man, tijdens een stapavond in Saint-Tropez. Sylvie beweert dat ze de man niet kent en zegt dat het gaat om een 'momentopname'. "Ongelooflijk dat de paparazzi ook in die club was."

Sylvie, die in scheiding ligt met Rafael van der Vaart, wil niets meer zeggen over haar liefdesleven. Naar verluidt is haar relatie met zakenman Guillaume Zarka voorbij. "Ik zeg niets meer, dat is beter", vertelt ze aan de Duitse krant. "Ik ben er alleen mee bezig dat het goed gaat met mijn 7-jarige zoon Damián."

Spaanse beachvolleyballers winnen EK

De Spaanse beachvolleyballers Pablo Herrera en Adrian Gavira hebben in Klagenfurt de Europese titel veroverd. Het als zevende geplaatste duo rekende zondag in de finale af met de Letse favorieten Janis Smedins en Aleksandrs Samoilovs. Na drie kwartier stond er 2-0 (21-19, 21-17) op het scorebord.

Smedins en Samoilovs waren in de achtste finales nog te sterk voor de Nederlanders Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst. Het brons ging naar de Polen Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel. De nummers vijf van de plaatsingslijst versloegen de Italianen Nicolai Paolo en Daniele Lupo (3) met 2-0 (22-20, 21-16).

Uitslagen Eredivisie (04/08/2013)

Om 14.30 uur werd er in de Galgenwaard en het Gelredome afgetrapt voor twee wedstrijden in de Eredivisie. Promovendus Go Ahead Eagles moest op bezoek bij FC Utrecht en Vitesse kreeg Heracles Almelo op bezoek. Hieronder vind je de statistieken van de duels.

Vitesse

3 - 1

Heracles Almelo

 27' Leerdam
 31' Pedersen
 82' Ibarra
   90+1' Amoah 
 
 Gele kaart: Kashia, Pedersen, Ibarra (Vitesse), Vujicevic, Duarte, Koenders, Tannane (Heracles Almelo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
v.d. Struijk
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Leerdam
Qazaishvili (Havenaar/78)
Janssen
Ibarra
Pedersen
Chantuaria
  Pasveer
Koenders
Rienstra
Schenkeveld
Dorda
Vujicevic (Duarte/46)
Bruns
Quansah
Rosheuvel (Tannane/67)
Kangaskolkka (Amoah/46)
Linssen

FC Utrecht

1 - 1

GO Ahead Eagles

 15' Bulthuis    46' Houtkoop 
 
 Gele kaart: Bulthuis, Heerings (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 14.551
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
Heerings
Derijck
Bulthuis
Takagi (Schepers/76)
Mortensson (Ayoub/70)
Toornstra
Oar
Mulenga
De Kogel (De Ridder/64)
  Room
Schmidt
Amevor
v.d. Linden
Schenk (Schroyen/85)
Lambooij (Pot/79)
Overgoor
Turuc (Rijsdijk/11)
Antonia
Kolder
Houtkoop

Tunesische politie schiet terrorist dood

De Tunesische politie heeft zondag bij een inval in de wijk El Ouardia in Tunis een vermoedelijke terrorist doodgeschoten. Een tweede verdachte raakte gewond. Dat heeft het Tunesische ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. In totaal werden zes arrestaties verricht.

De inval werd volgens het ministerie gedaan vanwege 'veiligheidskwesties'. Wat voor kwesties het precies zijn werd niet gezegd.

De Tunesische autoriteiten hebben sinds de moord op oppositieleider Mohammed Brahmi, op 25 juli, een offensief ingezet tegen extremisten. De aanslag op Brahmi is volgens de autoriteiten het werk van terroristen die banden hebben met Al-Qaida.

Prins William: George is beweeglijke baby

Prins William zit niet stil nu hij vader is geworden van een vrij drukke zoon. "Hij vindt het leuk om veel te bewegen, hij kronkelt veel", vertelt de Britse prins. "Hij vraagt veel aandacht."

William verscheen zaterdag voor het eerst sinds het verlaten van het ziekenhuis in het openbaar. Kate beviel bijna twee weken geleden in het Londense St Mary's Hospital. Hij deed samen met zijn broer Harry mee aan een polowedstrijd voor een goed doel in Ascot. "Het is goed om even het huis uit te zijn", aldus William, die zijn vrouw en kind thuis had gelaten.

De 31-jarige prins scoorde het winnende punt voor zijn team en kreeg een kleine polostick cadeau voor zijn pasgeboren zoon. William vroeg lachend of hij geen luiers cadeau kon krijgen, omdat hij die nog moest kopen voor hij naar huis zou gaan.

Ondanks dat William het winnende punt scoorde, gaf hij toe dat hij wel eens beter had gespeeld, aangezien hij nog in de 'babymodus' verkeerde. "Ik dacht aan luiers. Ik was niet echt bij de les."

Motorcrosser Herlings prolongeert wereldtitel

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zondag de wereldtitel in de MX2 geprolongeerd. Dat deed de 18-jarige Brabander in stijl door tijdens de GP van Tsjechië op het circuit van Loket beide manches op zijn naam te schrijven. Daardoor is hij vier races voor het einde al niet meer in te halen door zijn concurrenten.

Herlings won bijna alle 26 manches dit seizoen in de MX2. Alleen in Brazilië en Zweden lukte het hem door een val niet om een heat te winnen.

Motorcrosser Herlings prolongeert wereldtitel
Motorcrosser Herlings prolongeert wereldtitel (Foto: ANP)

Kelderman pakt eindzege in Ronde van Denemarken

Belkin-renner Wilco Kelderman heeft zondag de Ronde van Denemarken gewonnen. De leiderstrui kwam voor de 22-jarige Amersfoorter in de afsluitende etappe niet in gevaar. Sprintkanon Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step) won de rit naar Frederiksberg.

Kelderman, die de leiderstrui zaterdag na ritwinst veroverde, won nog nooit een etappekoers. Wel zette hij dit jaar met een zeventiende plek in de Ronde van Italië een prima resultaat neer. Ook werd hij vijfde in de Ronde van Romandië.

Voor het Nederlandse wielrennen is het een uitstekend weekeinde gebleken. Pieter Weening schreef zaterdag verrassend de Ronde van Polen op zijn naam.

Neymar heeft bloedarmoede

FC Barcelona-aanvaller Neymar heeft last van bloedarmoede. De 21-jarige Braziliaan wordt ervoor behandeld, meldt Barça zondag. Het verwijderen van zijn amandelen vorige maand is de oorzaak van de bloedarmoede.

Mensen met bloedarmoede worden vaak snel moe en hebben last van kortademigheid. Neymar, die deze zomer voor 57 miljoen euro overkwam van Santos, blijft gewoon met zijn ploeggenoten trainen. Waar zijn behandeling precies uit bestaat maakt Barcelona niet bekend.

De flamboyante aanvaller is momenteel met Barça in Israël, als onderdeel van een 'vredestournee' door het Midden-Oosten. De Catalanen spelen 18 augustus hun eerste competitieduel tegen Levante.

Noodweer teistert Nederlanders in Dordogne

Na een zware hagelbui in de Franse Dordogne vrijdag krijgt de ANWB veel meldingen van Nederlanders in nood. Op zondag waren al 25 klachten gekomen vanaf slechts 2 campings. "Als we uit zo'n klein gebied al zo veel meldingen krijgen, moet het een vrij forse bui zijn geweest", zei een woordvoerder zondag.

Het noodweer barstte vrijdagavond laat los boven de dorpen Hautefort en Tourtoirac, ten zuiden van Limoges. Getuigen zeiden dat de hagelstenen zo groot waren als tafeltennisballen. Auto's, campers en caravans zijn zwaar beschadigd geraakt. Een of twee caravans zijn misschien zelfs niet meer te redden. Als dat zo is, gaan ze ter plekke naar de schroothoop.

Geduld regering Egypte met Morsi-aanhang 'eindig'

Het geduld van het Egyptische overgangsbestuur met de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi is niet eindeloos. De zoektocht naar een vreedzame oplossing voor de machtsstrijd kan niet blijven duren, waarschuwde de Nationale Defensieraad (NDC), het hoogste veiligheidsorgaan van het land, zondag.

Een vergelijk met de achterban van Morsi en zijn Moslimbroederschap betekent ook niet dat 'wetsovertreders' en ophitsers tegen de staat vrijuit gaan, verklaarde de NDC. De raad wordt voorgezeten door interim-president Adly Mansour en telt tal van prominente bewindslieden. Ook minister van defensie en legerchef Abdel-Fatah el-Sissi, die de machtsgreep van het leger op 3 juli leidde, is lid.

De Verenigde Staten en de Europese Unie proberen te bemiddelen in het conflict tussen de verdreven regering en het nieuwe interim-bestuur. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken William Burns besloot een dag later uit Caïro huiswaarts te keren om zondag nog met El-Sissi en met interim-premier Hazem el-Beblawi te kunnen spreken. Ook heeft Burns opnieuw een onderhoud met vertegenwoordigers van het Morsi-kamp.

De Moslimbroederschap zegt concessies te willen zien alvorens aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. De Moslimbroeders willen dat Morsi en andere gevangengenomen kopstukken weer op vrije voeten komen en dat de beweging weer over haar banktegoeden kan beschikken. Ook moet de regering hun televisiezenders weer de ruimte geven en afzien van geweld tegen demonstranten.

Lindsay Lohan bant alcohol uit haar leven

Lindsay Lohan wil niets meer met alcohol te maken hebben. Niet alleen haar huis, maar vrijwel alle locaties waar de 27-jarige actrice komt moeten alcoholvrij worden gemaakt, schrijft de Amerikaans entertainmentwebsite TMZ.

Alle alcohol moet worden weggehaald uit hotelkamers en kleedkamers waar Lohan komt. Ook zou Lindsay eisen dat het huis van haar moeder Dina, die zou kampen met een alcoholverslaving, alcoholvrij wordt gemaakt.

Lohan verblijft momenteel in het Beverly Hills Hotel en heeft de komende week een coach bij zich die haar moet helpen om van alcohol af te blijven. De getroebleerde actrice werd een paar maanden geleden voor de zesde keer naar een kliniek gestuurd omdat ze na een aanrijding vorig jaar juni loog tegen de politie.

Dance Valley was prima feestje

Het dancefestival Dance Valley in Spaarnwoude is zaterdag rustig verlopen. Ongeveer twintig bezoekers werden aangehouden wegens drugsbezit. De politie noemt dat aantal relatief laag in verhouding tot het aantal bezoekers. Het festival was met zo'n veertigduizend bezoekers nagenoeg uitverkocht.

Volgens de politie verliep het evenement voorspoedig en was de sfeer gemoedelijk. Ook de organisatie is tevreden over het verloop van de negentiende editie van het evenement.

De festivalgangers die zijn aangehouden hadden een geringe hoeveelheid drugs bij zich. Op het politiebureau moesten ze de drugs inleveren en kregen ze een boete.

The Heat

The Heat is een typische, grappige actiecomedy met prima rollen voor Sandra Bullock en Melissa McCarthy. De dames spelen twee tegenpolen; agenten die samen een zaak moeten oplossen. Er valt voldoende te lachen, het verhaal verloopt volgens betreden paden maar is origineel genoeg en dat vormt samen een prima, degelijke film voor een avondje vermaak.

Drie gewonden bij schietpartij in Amsterdam

Bij een schietpartij in Amsterdam zijn zaterdagavond laat drie mannen gewond geraakt. Een van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Twee anderen raakten lichtgewond, meldt een politiewoordvoerder zondag.

Het incident vond rond 23.30 uur plaats op de Groesbeekdreef. Vermoedelijk ging het om een roofoverval, aldus de zegsman. Er zouden meerdere daders bij het incident betrokken zijn geweest. Wat de daders buit zouden hebben gemaakt is niet bekend. Nog niemand is aangehouden.

De politie doet onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Mensen steken eigen huizen in brand

Zowel in het Gelderse Hattem als in het Limburgse Ysselsteyn hebben mensen dit weekeinde mogelijk geprobeerd hun eigen huis in brand te steken. Ze zijn opgepakt. De politie weet nog niet wat ze dreef. Een verband is er niet.

In Ysselsteyn zijn zondagmorgen een man en een vrouw gearresteerd. Het gaat om de 27-jarige vrouw en een even oude Duitse man die bij haar verbleef. Ze zouden brand hebben gesticht op de 1e verdieping van haar huis aan het Veenmos. Na 40 minuten was de brand in het rijtjeshuis geblust. De verdieping brandde vrijwel geheel uit. De huizen ernaast bleven gespaard.

Een verwarde vrouw (36) uit Hattem zou brand hebben gesticht bij haar huis aan de Azaleastraat. Daarna ging ze er vandoor. Ze werd een eindje verderop teruggevonden. In haar woning werden drugs en een stroomstootwapen gevonden.

Mensen steken eigen huizen in brand
Mensen steken eigen huizen in brand (Foto: ANP)

Rohani beŽdigd als president Iran

De 64-jarige Hassan Rohani is zondag in het parlement in Teheran beëdigd als president van Iran.

De verwachting is dat Rohani later zondag ook de kandidaten voor zijn kabinet zal presenteren. Rohani won in juni de presidentsverkiezingen in Iran. In de eerste ronde wist hij een meerderheid van 50,7 procent van de stemmen te halen. Hij was de minst conservatieve deelnemer aan de stembusgang. Rohani volgt als president Mahmoud Ahmadinejad op, die 8 jaar aan de macht was.

Edge of Eternity naar Kickstarter

In september komt er een nieuwe turnbased RPG-game naar Kickstarter, namelijk Edge of Eternity. Ontwikkelaar Midag Studio omschrijft het universum van Edge of Eternity als een mix tussen ruimte, de middeleeuwen en steampunk. 

De synopsis van de ontwikkelaar luidt als volgt: "De vreedzame wereld van Heryon wordt bedreigd door een buitenaardse beschaving die een ziekte met zich meebrengt. Deze ziekte verandert mensen en dieren in mechanische monsters. De held, genaamd Daryon, gaat proberen het universum van dit onheil te redden." 

Verder zal het gevechtssysteem in Edge of Eternity gebaseerd zijn op de game Final Fantasy 7 en worden savegames  op eigen account gesynchroniseerd tussen alle platformen.

Edge of Eternity komt uit op iOS, Android, Windows Phone 8, Blackberry 10, Vita, Ouya, Nintendo Wii U, Xbox One, PlayStation 4, pc, Linux en Mac.

Edge of Eternity

Uitslag SC Cambuur - NAC Breda

SC Cambuur heeft bij de terugkeer in de Eredivisie gelijk een punt gepakt. In Leeuwarden werd het 0-0 tegen NAC Breda. Hieronder lees je de karakteristieken van dit duel.

SC Cambuur

0 - 0

NAC Breda

 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.085
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
Van der Laan
Bijker
Dijkstra (Hemmen/71)
Van Moorsel (El Makrini/58)
Bakker
Schokker
Barto
Feldballe (Lukoki/46)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
Van der Weg
Suk (Lurling/66)
Gilissen
Buijs
Hooi (Seuntjens/85)
Schalk (Verbeek/78)
Sarpong

Berlusconi-kamp waarschuwt voor burgeroorlog

De centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PDL) heeft voor zondagavond opgeroepen tot een betoging in Rome tegen de veroordeling van haar leider Silvio Berlusconi. De ex-premier van Italië was donderdag door de Hoge Raad definitief veroordeeld tot 4 jaar cel wegens belastingfraude.

De PDL probeerde sindsdien druk uit te oefenen op president Giorgio Napolitano om Berlusconi gratie te verlenen. De hoogbejaarde oud-communist wil daar echter niet van weten. PDL-coördinator Sandro Bondi waarschuwde daarop zaterdag voor een 'bugeroorlog' in Italië. Het staatshoofd stelde daarop in een verklaring dat dit soort uitlatingen 'onverantwoord' zijn.

Berlusconi-kamp waarschuwt voor burgeroorlog
Berlusconi-kamp waarschuwt voor burgeroorlog (Foto: ANP)

Egypte wijst Nobelprijswinnares de deur

Egypte ontzegt de Jemenitische activiste Tawakkul Karman de toegang tot het land. De winnares van de Nobelprijs voor de vrede wilde zich aansluiten bij de grootste protestmanifestatie van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi, maar werd op het vliegveld van Caïro tegengehouden.

Luchthavenmedewerkers lieten weten dat Karman weer op het vliegtuig is gezet, terug naar de Verenigde Arabische Emiraten. Ze liet op Twitter weten dat ze niet kan verschijnen op het plein voor de Rabaa al-Adawiya-moskee, het hart van de protestcampagne van de Moslimbroederschap. Duizenden Morsi-aanhangers demonstreren daar al weken tegen de machtsgreep van het leger en eisen Morsi's terugkeer.

Karman maakt geen geheim van haar afkeer van het ingrijpen van het leger en steunt de protestbeweging van de Moslimbroeders. De 34-jarige Jemenitische is een kopstuk van de islamistische Islah-partij, de Jemenitische tak van de Moslimbroederschap.

De 34-jarige journaliste, politica en voorvechtster van vrouwenrechten groeide uit tot het gezicht van de volksopstand in Jemen, één van de reeks revoluties in de Arabische wereld die de 'Arabische Lente' ging heten. Ze werd in 2011 als eerste Arabische vrouw ooit onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede.

Politie Istanbul zet weer traangas en boeien in

De politie van Istanbul heeft zaterdag opnieuw tientallen demonstranten opgepakt in de buurt van het Taksimplein. Minstens tien mensen zijn bij het politieoptreden gewond geraakt, onder wie drie journalisten.

De politie dreef de betoging volgens het Duitse persbureau dpa met traangas en rubberkogels uiteen. De ongeveer driehonderd demonstranten waren vlakbij het afgesloten plein en het aangrenzende Gezipark samengekomen om te protesteren tegen het hardhandige overheidsoptreden tegen hun protestbeweging.

De Boer: "Van der Hoorn kan slagen"

Ajax kocht Mike van der Hoorn, om het vertrek van Toby Alderweireld op te vangen. De Belg is echter nog altijd in Amsterdam en dus zit Van der Hoorn op de bank. "Hij kan slagen."

Van der Hoorn zat vrijdag tegen Roda JC negentig minuten op de bank. Als Alderweireld blijft en het centrale duo Niklas Moisander/Alderweireld dus in tact blijft, zal het zwaar worden voor de aankoop om een basisplek af te dwingen. Toch heeft trainer Frank de Boer hoop voor zijn verdediger.

"Mike heeft een heel zwaar seizoen gehad bij FC Utrecht", zegt De Boer op de officiële website van Ajax. "Daarnaast was hij er, net als Daley Blind, Ricardo van Rhijn en Danny Hoesen, in Israël bij op het jeugd-EK. Uiteindelijk past Mike zich goed aan. Ik verwacht dat hij kan slagen bij Ajax."

Overigens is niet uitgesloten dat Alderweireld alsnog vertrekt. Norwich City zegde hij af, maar mocht een grote Engelse club of een topclub uit een andere competitie zich melden, dan prefereert de Belg alsnog de overstap. Everton zou in hem geïnteresseerd zijn.

Wii U-onderdelenfabrikant sluit belangrijke fabrieken

De herstructurering van het bedrijf Renesas kan wel eens problemen gaan opleveren voor Nintendo. Door de reorganisatie gaat het bedrijf binnen 2-3 jaar enkele fabrieken in Japan sluiten, en in één van die fabrieken wordt een belangrijk Wii U-onderdeel gemaakt.

De sluitende fabriek maakt namelijk Embedded DRAM, een geheugenchip. Tijdens de pieken van Wii U-productie ging meer dan de helft van de productie van de geheugenchips naar de Wii U, maar door sterk dalende productie en verkoop van de console ging het uiteindelijk geld kosten om de fabriek open te houden.

Voor de meeste onderdelen zou Nintendo prima naar een andere fabriek kunnen overstappen, maar voor dit onderdeel niet: de geheugenchip van Renesas is het resultaat van eigen ontwikkelde technieken die het bedrijf heeft geërfd van zijn fusie met NEC vorig jaar. Deze technieken zijn momenteel alleen te gebruiken in de Tsuruoka-fabriek van Renesas. Om opnieuw massaproductie van de geheugenchip te starten op een andere locatie moet het ontwerp van het onderdeel mogelijk worden aangepast.

Hoewel Nintendo voorlopig dus nog niet tegen echte problemen aanloopt, moet het in de toekomst waarschijnlijk wel extra kosten maken om de chip opnieuw te laten ontwerpen en ergens anders te laten maken. Laten we hopen dat dit voorlopig de laatste tegenslag is voor Nintendo, want het zit het bedrijf niet echt mee...

Dode bij ongeluk TT-circuit Assen

Zijspanbakkenist Sandor Pohl is zondag overleden tijdens een race op het TT-circuit in Assen. De Zwitser vloog in het begin van de race uit de bak en werd vervolgens aangereden, meldt RTV Drenthe. Reanimatie had geen nut meer.

De zijspanrace werd afgebroken in de tweede ronde. De coureurs, onder wie Pohls partner Stefan Kiser, gaan niet meer het circuit op. Pohl is niet het eerste dodelijke slachtoffer in Assen. In 1962 overleed de Nederlander Hans Schuld na te zijn gecrasht op het circuit.

Nederlander gepakt met wiet in Hongarije

In Hongarije is een Nederlander aangehouden die 5 kilo marihuana probeerde te smokkelen naar het 'Sziget' Festival in Boedapest, een van de grootste muziekfestivals van Europa.

Volgens Sziget-woordvoerster Viktória Vető zat de wiet verstopt in tien pakketjes in een luidspreker. De drugs zouden een straatwaarde hebben van 10 miljoen forint (ruim 33.000 euro).

"De mannen van de festivalbewaking ontdekten de pakketjes tijdens het onderzoeken van de bagage. De jongeman is overgedragen aan de politie", aldus de woordvoerster.

Nederlander gepakt met wiet in Hongarije
Nederlander gepakt met wiet in Hongarije (Foto: ANP)

Weening was helemaal niet bezig met zege

Wielrenner Pieter Weening boekte gisteren tot zijn eigen verrassing zijn eerste zege in een WorldTour-koers. De Fries van Orica-GreenEdge werd in de afsluitende tijdrit in de Ronde van Polen zesde en streek hiermee de winst op in de rittenkoers.

"Tijdens de tijdrit dacht ik niet aan de zege, omdat ik op dat moment geen idee had van de stand in het algemeen klassement. Ik wilde gewoon nog één keer alles geven en ik hoopte dat het genoeg zou zijn voor een goed resultaat." Weening sprak dan ook van een 'belangrijke overwinning'. "Het was een mooie en erg zware week, met de bergen in Italië, de slopende etappe van vrijdag en de afsluitende tijdrit. Ik ben tevreden met wat ik hier heb bereikt."

Finnbogason: "Leef van week tot week"

Alfred Finnbogason is het nieuwe seizoen begonnen, waarmee hij het vorig eindigde: scoren. De IJslander blijft nuchter onder zijn scoringsdrift en mogelijke transfer.

Finnbogason was niet verrast door het goede spel van Heerenveen. "Nee, helemaal niet. we hebben geen wedstrijd verloren in de voorbereiding. Er is een heel goed gevoel in de groep, we kunnen goed voetballen en dat hebben we laten zien vanavond", aldus de clubtopscorer van vorig seizoen tegenover de NOS.

De spits maakte er twee en was bovendien tegen AZ twee keer de aangever. Toch miste hij in het begin van de wedstrijd een grote kans. "Ik wou de bal chippen over Jeffrey Gouweleeuw en hij raakte mezelf. Ik was gedudlig en gelukkig kwamen er nog meer kansen."

Heerenveen zal bang zijn dat de spits tot de transfermarkt sluit nog zo goed speelt, dat hij op het laatste moment wordt weggekocht. Finnbogason denkt daar liever zelf niet over na. "Op dit moment blijf ik, totdat de club een akkoord heeft met een andere club. Ik leef van week tot week, dat is het beste voor iedereen."

Tientallen Afghanen verdronken in stortvloed

Stortvloeden in het oosten van Afghanistan hebben zaterdagochtend ten minste 35 levens geëist. Vijftig mensen zijn nog spoorloos, liet het provinciebestuur van Nangarhar, Kabul, Khost en Nuristan weten.

Het plotseling opzettende hoogwater maakte dertien slachtoffers in een afgelegen gebied in Surobi, dat in de provincie Kabul ligt. Een vijftigtal mensen uit de bergachtige streek wordt vermist. Surobi is waterrijk. De Taliban zijn er erg actief.

Stroomafwaarts in de buurprovincie Nangarhar verdronken zeventien mensen. In Khost en Nuristan kwamen nog eens zeven mensen om.

Fries krijgt afgebroken polsstok in been

Een 17-jarige jongen uit Berlikum is zaterdagavond in de Friese plaats Folsgare, dichtbij Sneek, gewond geraakt tijdens het polsstokspringen. Tijdens de sprong brak de stok, waarvan een deel in zijn been terechtkwam. Dat meldt de politie.

Omstanders haalden de jongen, die over een sloot aan de It Werp sprong, uit het water. Ook werd een traumahelikopter ingeroepen. Uiteindelijk is de tiener per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Hup Ebru Umar !

Ebru heeft gelijk. Volkomen terecht heeft ze aangifte gedaan tegen al haar bedreigers. Een mening mag, maar vervolgens ga je diegene dus niet met de dood bedreigen. Het De Mirandabad heeft gelijk. Een kopietje maken van paspoort of ID-kaart is een goede maatregelen tegen geweldplegers en andere rotjochies. Ik zeg: de dreigturkjes allemaal een enkele reis Istanbul. De kliermarokkaantjes allemaal een enkele reis Rifgebergte.

The Bling Ring

The Bling Ring is niet meer dan een gewetenloze film die eigenlijk alleen wat zaken laat zien, zonder er wat mee te doen. Het is een gewetenloos geheel dat vergeet de plukjes potentie tot een samenhangend geheel te smeden, waarbij de plot enerzijds te weinig wordt geromantiseerd en anderzijds onvoldoende wordt veroordeeld. Coppola heeft zichzelf inmiddels wel bewezen, maar met The Bling Ring stelt ze helaas teleur.

Geen nominaties voor OS-kwalificatie schaatsers

Nederlandse topschaatsers hebben dit jaar geen streepje voor wat betreft kwalificatie voor de Olympische Spelen. Dat valt te lezen in de door de KNSB gepubliceerde selectieprocedure. "Er zijn geen nominaties of kwalificaties vanuit het NOCNSF. Daardoor krijgt het KNSB kwalificatietoernooi het karakter van een trial", legt directeur sport Arie Koops uit.

Op het kwalificatietoernooi in december krijgen schaatsers de kans zich te plaatsen voor de Spelen in Sochi. Alleen in dat toernooi kunnen schaatsers een reis verdienen naar Rusland.

Op de korte afstanden (500, 1000 en 1500 meter) kunnen maximaal vier schaatsers zich kwalificeren, op de lange afstanden (3000, 5000 en 10.000 meter) drie. In totaal kunnen maximaal tien vrouwen en tien mannen zich plaatsen.

Voor de ploegenachtervolging wordt er echter wel gewerkt met twee aanwijsplaatsen per sekse. Schaatsers moeten 'tot de absolute wereldtop behoren' om voor selectie in aanmerking te komen. Daarnaast heeft de KNSB een 'calamiteitenplaats' achter de hand, mocht een van de aangewezen schaatsers niet in actie kunnen komen.

Reina: "Onderdeel van ambitieus project"

Pepe Reine debuteerde zaterdag voor Napoli in het oefenduel tegen Arsenal. De van Liverpool gehuurde doelman heeft zin in het Italiaanse avontuur.

"Ik ben in een goed werkende groep terechtgekomen", zegt Reina op de officiële website van de club. "Het is een uitstekend team dat goed kan functioneren onder Benitez. Ik ben blij dat ik weer met hem samen mag werken en een onderdeel mag zijn van een ambitieus project."

Reina kan zich door zijn transfer ook weer opmaken voor Champions League-voetbal. Liverpool was de laatste jaren niet op dat niveau actief. "Dat is natuurlijk ook geweldig", vervolgt Reina. De Spaanse doelman speelde zaterdag met 2-2 gelijk tegen Arsenal.

Reina maakte een goede indruk en wist een penalty van Lukas Podolski te keren. "Ik ben blij dat ik de strafschop kon stoppen, maar ik ben vooral tevreden met het resultaat. Het was een lastig duel, maar we hebben een goede indruk achtergelaten."

[WGP] Volleybalsters verliezen ook van China

De Nederlandse volleybalsters hebben zondag ook hun derde duel in de World Grand Prix verloren. China was met 26-24, 19-25, 25-17 en 25-17 te sterk voor de Oranjevrouwen. Een dag eerder werd al verloren van Bulgarije. Cuba was in het eerste duel nog een makkelijke prooi.

Plaatsing voor de finale eind augustus wordt lastig. Samen met negentien andere landen probeert Nederland zich te plaatsen voor de finale in Sapporo. De beste vijf landen van de voorronde en gastland Japan kwalificeren zich.

Bloodhound Gang Rusland uitgemept

Eerder werd bekend dat de Amerikaanse band Bloodhound Gang niet meer welkom is in Rusland. Er was alleen één klein probleempje: ze waren al in Rusland. Gelukkig was een stel behulpzame Russen te porren om de band het land uit te helpen. Met eieren en vuistslagen, welteverstaan.

Tijdens een optreden in het Oekraïense Odessa op 31 juli haalde bassist 'Evil' Jared een Russische vlag tevoorschijn. Na: "Zeg dit niet tegen Poetin!" geroepen te hebben, haalde hij de vlag door zijn bilnaad. Zanger Jimmy Pop probeerde zich te verontschuldigen door te zeggen dat Rusland beter is dan Amerika. Dan gaat de band verder met spelen.

Fast-forward naar 3 augustus. De band moet een optreden geven in het Zuid-Russische Anapa, maar bij aankomst krijgen ze te horen dat het niet doorgaat. De reden: er is een filmpje opgedoken van Evil Jareds stunt, en de Russische minister van Cultuur is woedend. De bandleden zijn volgens hem 'idioten' die zo snel mogelijk hun koffers moeten pakken.

De band neemt zijn advies ter harte en neemt direct een minibusje naar het vliegveld. Onderweg worden ze bekogeld met eieren en tomaten. Op het vliegveld van Anapa bestormt een groep nationalisten de VIP-ruimte. Ze geven de bandleden rake klappen en een bandlid wordt bijna gewurgd met een Amerikaanse vlag.

Tenslotte werd Evil Jared nog opgepakt. Ontering van de vlag is namelijk een misdaad in Rusland. Justitie in Rusland heeft aangegeven volledig bereid te zijn hem te vervolgen.

Uiteindelijk werden de visa van de bandleden sterk ingekort. Ze moesten 'binnen het uur' het land verlaten. Dit deden ze dan ook stilletjes, als dieven in de nacht. Gelukkig hebben we de beelden nog:


'Evil' Jared Hasselhoff besluit z'n reet af te vegen met de Russische vlag...

 

... en krijgt daarvoor klappen van Russische 'kozakken'. (Bron: Youtube/AnapaToday)

Rekik: "Probeer altijd mijn team te helpen"

Karim Rekik won zaterdag met PSV van ADO Den Haag, tijdens zijn debuut in de Eredivisie. De verdediger behartigt het teambelang. "Ik doe gewoon mijn werk." Rekik speelde sterk in Den Haag en oogde, ondanks zijn achttien jaar, ervaren.

De huurling van Manchester City moet met Jeffrey Bruma (overgekomen van Chelsea) een blok in de defensie vormen. "Of je nou achttien of 28 jaar bent, of je al honderd wedstrijden hebt gespeeld of pas vijf, voetbal blijft een spelletje van 11 tegen 11 met één bal waarin de beste wint", reageert Rekik tegenover ANP.

"Ik doe gewoon mijn werk. Ik heb liever dat ik de slechtste man op het veld ben en we met 3-0 winnen, dan dat ik de beste ben maar we met 2-0 verliezen. Ik probeer altijd mijn team te helpen", aldus de verdediger. Na een flitsend eerste half uur leek er voor PSV geen vuiltje aan de lucht

De 0-3 voorsprong bleek achteraf net voldoende voor de drie punten. "Ik denk dat elke ploeg moeite heeft met ADO-uit. Na ons goede begin verloren we wat concentratie. We gingen een beetje mee in het spel van ADO, met lange ballen en vechtvoetbal. Daardoor speelden wij hen in de kaart."

Ibrahimovic: "PSG heeft tijd nodig"

Zlatan Ibrahimovic veroverde zaterdag met Paris Saint-Germain zijn zoveelste prijs. Ditmaal was het de Franse Supercup. Volgens de spits moet de topvorm nog komen.

PSG versloeg Girondins Bordeaux met 2-1 in de strijd om de Supercup. Zlatan gaf de assist bij de 1-1 van Hervin Ongenda en zag later hoe oud-PSV'er Alex de winnende binnenkopte. Met de nieuwe concurrentie van AS Monaco, dat enorm investeert in goede spelers, wordt het een spannende titelstrijd. Het duurt nog even voor PSG weer op topniveau is, denkt Ibrahimovic.

"Dit is de eerste prijs van het seizoen en die moesten we pakken. Het spel was niet geweldig, maar we hebben gewonnen en dat was het belangrijkste. Nu moeten we ons gaan richten op de wedstrijd van vrijdag tegen Montpellier", aldus de Zweedse aanvaller tegenover L’Equipe.

Ibrahimovic is naar zijn zeggen nog niet helemaal fit. "Ik ben nog niet honderd procent, maar dat is normaal. Dit was pas mijn derde wedstrijd en ben pas weer twee weken samen met het team. Als ik meer speel zal ik snel beter worden. Het kost tijd om weer het gevoel terug te krijgen van het voorgaande seizoen, maar we hebben een sterk team met fantastische spelers."

Polarity op je PC

Polarity, een indie puzzelgame van BlueButton Games die in eerste instantie exclusief was voor Ouya, wordt nu ook uitgebracht voor pc. De game zal tevens Oculus Rift ondersteunen, waardoor gamers zich in de puzzelwereld kunnen wanen.

Craig Littler, de ontwikkelaar van Polarity, heeft aangegeven dat er extra geld nodig was om de game exclusief te houden voor de Ouya. Wegens gebrek aan medewerking aan kant van Ouya (Polarity is immers geen blockbuster) heeft Littler besloten om zijn game ook voor de pc gamers beschikbaar te stellen.

Polarity, losjes geïnspireerd op Portal, staat nu op Steam Greenlight. Bij het halen van voldoende stemmen van de Steam community zal de game gereleased worden op Steam. De prijs zal rond de tien dollar komen te liggen, al is dat nog niet definitief.

Marokko onderzoekt gratie kinderverkrachter

Koning van Marokko Mohamed VI had geen idee van de misdaden van een Spaanse pedofiel die hij afgelopen week gratie heeft verleend. Er komt een grondig onderzoek naar de vrijlating van de Spanjaard, die anderhalf jaar geleden werd veroordeeld tot 30 jaar cel voor kinderverkrachting. Dat staat in een verklaring die het koninklijk paleis zaterdag verspreidde.

De Spanjaard kreeg dinsdag samen met 47 landgenoten gratie van de koning. Mohamed VI had daartoe besloten op verzoek van zijn Spaanse ambtgenoot Juan Carlos, die vorige maand op bezoek was in Marokko.

Honderden mensen protesteerden vrijdag in de hoofdstad Rabat tegen de vrijlating van de pedofiel, die achter de tralies zat voor verkrachting van elf kinderen van tussen de 4 en 15 jaar oud. De politie sloeg het protest hard uiteen.

"De koning was niet geïnformeerd over de aard van de misdaden die deze persoon heeft begaan", aldus de verklaring. Had hij daar wel van geweten, dan was hij volgens het paleis nooit akkoord gegaan met de vrijlating van de Spanjaard. Koning Mohamed VI laat uitzoeken wie verantwoordelijk is voor de blunder.

Van Basten: "We bleven gevaarlijk"

Marco van Basten keek zaterdag tevreden terug op de gewonnen competitiewedstrijd tegen AZ (4-2). Het jonge Heerenveen oogde fris en attractief.

"Toen we uiteindelijk in de 94e minuut 4-2 maakte, konden we even wat rustiger gaan zitten.", zei Van Basten met een knipoog tegenover FOX Sports. Heerenveen zag namelijk, nadat Mitchell Dijks in de 71e minuut met rood had moeten inrukken, hoe AZ in de 88e minuut op 3-2 kwam.

"We bleven goed compact, er werd hard gewerkt, in het begin was er rust in de opbouw. Dan kom je makkelijk tot voetballen. AZ is toch een goede ploeg, staat ook goed georganiseerd. Zelfs Ajax had er vorige week best lang moeite mee. Wij hadden toch de eerste helft een aantal behoorlijke kansen", vervolgde de trainer.

"Het was een open wedstrijd die beide kanten op kon. Door die penalty (22e minuut, 1-0 Finnbogason) konden we wat makkelijker spelen in de eerste helft. Wij zakten in en loerden op de counter, daardoor bleven we gevaarlijk. Toen kwamen we heel snel terug dankzij Alfred Finnbogason."

Finnbogason was met twee goals en net zoveel assist weer zeer belangrijk voor de Friezen. De angst zal dan ook zijn dat hij nog werd weggekocht. "Hij is altijd gemotiveerd en vrolijk en maakt veel doelpunten. Hij is de hele wedstrijd alert en er ontgaat hem weinig. Ik denk dat hij ons ontzettend helpt, hij is een belangrijke speler voor ons."

Zomerhittip

Het is nog steeds volop zomer, dus zoeken we nog altijd naar die ene speciale zomerhit waarvan we over tien jaar nog weten dat dat 2013 is. We doen dat aan de hand van jullie submits: submit nu de zomerhit van jouw keuze (uitgebracht na juni 2013) en we plaatsen hem!

Submitter Booster vindt commentaar overbodig. Helaas hebben ook de Vengaboys hun authentieke sound verloren.

'Tottenham mengt zich in strijd om SuŠrez'

Tottenham Hotspur overweegt een bod uit te brengen op Liverpool-aanvaller Luis Suárez. Dat schrijft The Sunday Times. Met het geld dat de transfer van Gareth Bale naar Real Madrid moet opleveren, willen de Spurs volgens de krant de oud-Ajacied of Jackson Martinez van FC Porto halen.

Arsenal, dat al een bod heeft gedaan, hoopt Suárez nog steeds naar Londen te halen. In tegenstelling tot aartsrivaal Tottenham speelt de formatie van Arsène Wenger dit seizoen wel Champions Leaguevoetbal en heeft daarom waarschijnlijk een streepje voor bij Suárez.

Bale vertrekt waarschijnlijk voor een recordbedrag van honderd miljoen euro of meer naar Madrid. De Spurs kochten deze week al spits Roberto Soldado van Valencia. Trainer Andre Villas-Boas wil volgens The Times met het geld dat Bale op moet brengen ook nog een verdediger en een buitenspeler halen.

Schoorel hard onderuit in kwalificatie San Marino

Tennisser Thomas Schoorel heeft zondag een pijnlijke nederlaag geleden in de tweede kwalificatieronde in het challengertoernooi van San Marino. De als derde geplaatste Amsterdammer verloor met 6-3, 6-2 van de Italiaan Federico Gaio, de nummer 689 van de wereld. Schoorel staat 270e.

Door de uitschakeling van Schoorel zal er slechts een Nederlander actief zijn in het hoofdtoernooi in San Marino. Jesse Huta Galung is door zijn relatief hoge plaats op de wereldranglijst (110) automatisch geplaatst voor het hoofdschema. De Haarlemmer treft de Italiaan Riccardo Bellotti (229) in de eerste ronde.

Del Potro en Isner bereiken finale Washington

Juan Martin Del Potro en John Isner spelen zondag de finale van het ATP-toernooi in Washington. De als eerste geplaatste Argentijn versloeg de 35-jarige Tommy Haas (3) in de halve eindstrijd met 7-6 (4), 6-3. De Amerikaan Isner (8) bleek te sterk voor Dmitry Tursunov: 6-7 (7), 6-3, 6-4.

Bij de vrouwen had de als derde geplaatste Ekaterina Makarova haar dag niet. De Russin werd met 6-2, 6-0 van de baan geslagen door Magdalena Rybarikova (7). De Slowaakse treft de Duitse Andrea Petkovic in de finale. Zij versloeg Alizé Cornet (4) met 7-5, 6-3.

Victoria Azarenka bereikte in het Californische Carlsbad de finale. De als eerste ingeschaalde Wit-Russin was Ana Ivanovic (7) met 6-0, 4-6, 6-3 de baas. Samantha Stosur (5), die Virginie Razzano met 7-6 (2), 6-3 versloeg, is haar tegenstander in de eindstrijd. Azarenka kan tegen de Australische haar derde toernooizege van het jaar behalen.

Meerderheid wil legalisering wiet

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat in navolging van Uruguay ook Nederland wiet moet legaliseren. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden is 54 procent voor legalisering.

Onder de D66-stemmers is de animo voor legalisering met 66 procent het grootst. Van de VVD-stemmers is 58 procent voor en van de PVV-stemmers 56 procent. Een meerderheid van de kiezers van 50Plus, SP en PvdA is eveneens voor. De meeste CDA-kiezers zien legalisering niet zitten. 72 procent is tegen.

Het lagerhuis in het Zuid-Amerikaanse land stemde deze week met een kleine meerderheid in met de legalisering van marihuana. Als het hogerhuis het voorstel overneemt, zoals wordt verwacht, is Uruguay het eerste land ter wereld waar de productie, distributie en verkoop van marihuana aan volwassen gebruikers legaal wordt.

Baby overleeft voor ouders fatale gondelcrash

Een Zwitserse man en zijn vrouw zijn zaterdag in een transportgondel te pletter gevallen. Hun baby overleefde het ongeluk, maar is volgens de politie zwaargewond.

Het is nog onduidelijk hoe het mogelijk is dat het stel reisde in een gondel die slechts bedoeld is voor vrachtvervoer. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Het stel daalde rond het middaguur met de kabelbaan van Bärlaui, even ten zuiden van het Meer van Zürich, af naar het dal. Boven een beboste helling raakte de cabine los en stortte deze dertig meter naar beneden.

De ouders gleden daarop door en verdwenen in een ravijn even bergafwaarts. Ze overleden aan hun verwondingen. Hun kind werd in zijn draagzak opgevangen door het gebladerte en bleef dat lot bespaard.

De 38-jarige Zwitser en zijn 31-jarige echtgenote waren in Zwitserland op vakantie.

Weinig animo voor verkiezing gemeenteraad

Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar. Enkele maanden later wordt er gestemd voor het Europees Parlement. De animo daarvoor is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders wil daarvoor stemmen. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.

'Topmodel Macpherson trouwt miljardair'

Elle Macpherson is zaterdag in het huwelijksbootje gestapt met miljardair Jeffrey Soffer. De plechtigheid vond plaats op Fiji in aanwezigheid van familie en vrienden, vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Weekly.

De 45-jarige hotelmagnaat en projectontwikkelaar vroeg het Australische topmodel in maart ten huwelijk. Vervolgens werd de 49-jarige Macpherson gespot met een grote diamanten verlovingsring aan haar vinger. Een jaar voor het aanzoek had het stel na twee jaar de relatie verbroken, maar de liefde bloeide opnieuw op nadat Soffer in november een ruggenwervel brak in een helikoptercrash.

Macpherson was in de jaren tachtig drie jaar getrouwd met de Franse fotograaf Gilles Bensimon. Ook was het model negen jaar samen met Arpad Busson, ze kregen samen twee zoons.

This thread is worthless without pics! (Foto: Eva Rinaldi)This thread is worthless without pics! (Foto: Eva Rinaldi)

Vicepremier LibiŽ weg om veiligheidsfalen

De vicepremier van Libië is opgestapt. Minister Awad al-Barassi verwijt de regering dat zij de veiligheid en orde in het land niet waarborgt.

Al-Barassi, die lid is van de politieke tak van de Moslimbroederschap in Libië, klaagde zaterdagavond op zijn Facebookpagina dat 'een vreselijk aantal moorden op eerbare burgers' te wijten is aan het falen van de overheid. De laatste week van juli vond in Libië een reeks moordaanslagen plaats op activisten en veiligheidsfunctionarissen.

Premier Ali Seidan heeft het ontslag van zijn plaatsvervanger geaccepteerd, liet zijn staf zondag weten.

Bastiaan van Schaik van fiets geduwd

Bastiaan van Schaik is zaterdag lichtgewond geraakt tijdens de Gay Pride. De 43-jarige stylist werd in Amsterdam van zijn fiets geduwd. Het is niet duidelijk wat de aanleiding was van het incident.

"Heb ik weer... Superleuke Gay Pride, duwt iemand me van mijn fiets", twitterde Van Schaik. "Linkerkniebanden gescheurd, nu met veel pijn thuis."

Van Schaik is blij met de hulp die hij kreeg na zijn val. "Alle omstanders bedankt voor de echt superaardige en snelle hulp. Ik houd van Amsterdammers."

Cocu: "Tevreden over manier van spelen"

PSV begon het seizoen zaterdag met een zege op ADO Den Haag (2-3). Trainer Phillip Cocu keek tevreden terug op de eerste wedstrijd. "Ik ben redelijk tevreden over hoe we gespeeld hebben. Dat het uiteindelijk op het laatst nog spannend werd, doet daar niets aan af", zegt de nieuwe PSV-trainer in gesprek met de NOS. "Ik ben tevreden over hoe we de wedstrijd begonnen zijn."

Voor rust kwam ADO namelijk weer een béétje terug in de wedstrijd door via Danny Holla 1-3 te maken. "Toen hebben we in de rust gezegd: probeer de wedstrijd neutraal te houden. Zoek voorzichtig naar 1-4, maar geef niets weg. Dat hebben ze goed gedaan, tot het foutje aan het einde. Dan is het nog even twee, drie minuten zweten."

Cocu was ook tevreden over zijn nieuwe, piepjonge verdedigingsduo. Karim Rekik (geleend van Manchester City) en Jeffrey Bruma (gekocht van Chelsea) moeten het achterin dichttimmeren. "Het is bepalend hoe zij beginnen, het initiatief dat ze nemen van achteruit en het inschuiven en zoeken naar de oplossing. Verder verwacht ik dat ze ondanks hun leetijd de organisatie op zich nemen. Die samenwerking verloopt heel goed. Het was jammer van dat foutje van Jeffrey, maar anders had hij een heel complete wedstrijd gespeeld."

De kop is eraf. En PSV begon sinds drie jaar weer eens met een zege aan het seizoen. "Het begin van de competitie is heel belangrijk, dat geeft een bepaald gevoel voor je team. Dus daar ben ik wel heel blij mee", besluit Cocu.

Verbeek: "Verdiend verloren"

Gertjan Verbeek zag in de seizoensopening tegen sc Heerenveen een ander AZ dan dat tegen Ajax in de Johan Cruijff Schaal. "We kwamen snel op achterstand, dat is een verschil." AZ verloor met 4-2 op bezoek bij sc Heerenveen en begon zodoende het seizoen in mineur.

"Dit was een andere ploeg dan vorige week tegen Ajax", zei Verbeek op de persconferentie, doelend op de op het nippertje verloren wedstrijd tegen Ajax (3-2) om de Johan Cruijff Schaal.

"Tegen Ajax konden we reactievoetbal spelen. Nu kwamen we snel op achterstand. Dat is wel een verschil", vervolgde de trainer die in het verleden ook Heerenveen onder zijn hoede had. Hij zag hoe zijn oude club na rust snel 2-1 en 3-1 maakte.

Ondanks de vroege achterstand kwam AZ dus nog op 1-1, via Mattias Johansson. "Maar vijf minuten later staan we alweer met 3-1 achter. Na die rode kaart van Dijks konden we wel druk zetten. Maar we gaven ook veel kansen weg. We hebben verdiend verloren."

CVZ kijkt eerder naar patiŽntenbelang

Het belang van patiënten wordt voortaan eerder meegenomen bij beslissingen over het al dan niet blijven vergoeden van een bepaald geneesmiddel. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vindt het nodig de maatschappelijke en ethische kant naar voren te halen na alle ophef vorig jaar rond de vergoeding van de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry. Dat zei bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp zondag tegen het ANP.

"We wachten niet meer tot de technisch-wetenschappelijke kant van het onderzoek klaar is. Voor of tijdens dat onderzoek kijken we voortaan ook al naar de impact voor de betrokkenen bij het al dan niet schrappen van de vergoeding", aldus Moerkamp.

Protest Algerije: eten tijdens ramadan

Enkele honderden Algerijnen hebben zaterdag in het openbaar samen gegeten uit protest tegen het lastigvallen van burgers die niet meedoen aan de Ramadan, de islamitische vastenmaand. De grootste 'protestmaaltijd' vond plaats op een centraal plein in de stad Tizi Ouzou, meldden Algerijnse media.

De deelnemers aten broodjes, dronken water en rookten sigaretten. Volgens staatspersbureau APS leidde de actie tot wisselende reacties, variërend van begrip tot irritatie.

In de plaats Aokas was een soortgelijke bijeenkomst. Daar deden ongeveer 100 mensen aan mee. De deelnemers spraken van een protest voor "gewetensvrijheid en diversiteit". Ze voelen zich door conservatieve groepen en de overheid onder druk gezet om tegen hun zin mee te doen aan de Ramadan.

Beide plaatsen liggen in de sterk seculiere regio Kabylie, in het uiterste noorden van Algerije. Het protest was ingegeven door de arrestatie en ondervraging van drie jonge Algerijnen die buiten zaten te eten. Geen van beide protesten leidde tot problemen.

Protestmaaltijden in Algerije tijdens Ramadan
Protestmaaltijden in Algerije tijdens Ramadan (Foto: ANP)

Aantal omroepen vanaf 2016 gehalveerd

Het publieke omroepbestel telt vanaf 2016 nog maximaal tien omroeporganisaties, de helft van het huidige aantal. KRO-NCRV, TROS-AVRO en VARA-BNN vormen de grote fusieomroepen. De EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, evenals de ledenloze omroepen NOS en NTR. PowNed en WNL behouden nog tot 2020 hun aspirant-status. Voor de kleine levensbeschouwelijke zendgemachtigden als RKK en IKON is vanaf 2016 geen plek meer in Hilversum.

Programma’s die komend seizoen niet terugkeren bij de publieke omroepen zijn onder meer Strictly Come Dancing (AVRO). De EO trekt de stekker uit Wat weet Nederland, Ingang Oost, De Pelgrimscode en Korenslag.

Op Radio 1 verdwijnen in januari onder meer de documentaireprogramma’s van de VPRO Studio: Studio Idzerda en Plots. Plots won dit jaar nog de Zilveren Reissmicrofoon.

KRO en NCRV stoppen met Debat op 2, al ontkent de KRO dat dit een bezuiniging betreft, omdat er een dagelijks journalistiek programma met Eva Jinek en Sven Kockelmann voor terugkeert.

De AVRO-TROS zegt dat de programma’s in 2014 overeind blijven dankzij de fusie. BNN, die met de VARA fuseert, tekent daarbij aan dat de bezuinigingen in 2015 zeker de BNN-programmering zullen treffen, al is nog niet duidelijk welke programma's verdwijnen.

De publieke omroepen bezuinigen structureel 50 miljoen euro vanaf 2014, 150 miljoen vanaf 2015 en 200 miljoen in 2016. In het regeerakkoord van het huidige kabinet staat dat de publieke omroepen vanaf 2016 nog eens jaarlijks 100 miljoen euro minder te besteden hebben.

Aantal omroepen vanaf 2016 gehalveerd
Aantal omroepen vanaf 2016 gehalveerd (Foto: ANP)

Deventer maakt zich op voor 25e editie boekenmarkt

In Deventer vindt zondag de 25e editie van de Deventer Boekenmarkt plaats. In totaal gaat het om een zes kilometer lange markt waarbij 878 kramen gevuld zijn met duizenden boeken. De markt begint om 09.30 uur, maar de eerste bezoekers waren er al voor 07.30 uur, meldt de organisatie.

Aan de grootste boekenmarkt van Europa doen boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland mee. De markt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en trekt naar verwachting zo'n 125 duizend bezoekers.

Dit jaar is de bananendoos het centrale thema op de markt. De organisatie noemt de bananendoos een onmisbaar voorwerp op de markt omdat vele honderden dozen worden gebruikt om de boeken mee te vervoeren.

Europese literatuurprijs voor vertaling Limonov

De Europese Literatuurprijs 2013, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde roman van dit jaar, gaat naar Limonov van Emmanuel Carrère. Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe vertaalden het boek. Dat heeft het Nederlands Letterenfonds bekendgemaakt.

De jury roemt het 'originele en zeer overtuigende' beeld dat de Franse Carrère geeft van de Russische schrijver Edward Limonov en de wanhoop die hij tegelijkertijd schetst van het huidige Rusland. De vertaling heeft volgens de jury 'schwung' en 'de toon is goed getroffen'.

Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan reikt de prijs op 31 augustus tijdens Manuscripta op de Uitmarkt in Amsterdam uit aan Carrère, De Vuyst en Vandenberghe. De prijs, die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt, bestaat uit een bedrag van tienduizend euro voor de schrijver en 2500 euro voor de vertaler.

De Europese Literatuurprijs ging eerder naar Alsof het voorbij is van Julian Barnes en vertaler Ronald Vlek en Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye en vertaler Jeanne Holierhoek.

Auto rijdt in op voetgangers in LA

Een automobilist is zaterdagavond in Los Angeles ingereden op een groep voetgangers die op de drukke boulevard van Venice Beach liepen. Daarbij viel een dode en raakten elf mensen gewond, meldde de brandweer van de Amerikaanse stad. De dader ging er vandoor en is nog voortvluchtig.

Tien slachtoffers zijn in het ziekenhuis opgenomen. Twee van hen zijn zwaargewond en twee anderen verkeren zelfs in levensgevaar, aldus de zegsman.

Verscheidene ooggetuigen verklaarden dat de bestuurder van de zwarte auto 'doelbewust' en beheerst op de menigte leek in te rijden. Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de automobilist naast de promenade zijn wagen parkeert. Hij slentert vervolgens enkele minuten rond en stapt dan weer in. Dan geeft hij plots vol gas en scheurt over de stoep naar de promenade. De sedan overrijdt enkele straatverkopers en hun kraampjes, raakt tientallen anderen en racet weg.

De politie zoekt volgens het signalement naar een blonde twintiger. Op de bewakingsbeelden lijkt de man een honkbalpetje, een grijs t-shirt en een witte broek te dragen.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Goedemorgen mensen! De hitte is zonder veel tamtam verdreven en persoonlijk vind ik dat best wel jammer, aangezien er een zwaar onweerscomplex boven de Noordzee hing. De ene keer is alles voor Duitsland en de andere keer weer voor de Noordzee. Daar kan je als onweersliefhebber best kwaad van worden.

Enfin, we gaan weer rustig door. In het noorden van het land viel er gisteren nog een enkele fikse bui, maar ook daar klaarde het vrij snel op en op veel plaatsen was het dan ook een zonnige middag. De wind blies wel stevig door met windkracht 5 tot 6.

Ook vandaag hebben we weer een prima dag voor de boeg, want er zijn flinke perioden met zon en het blijft overal droog. De wind zwakt een beetje af en met temperaturen die gemiddeld rond de 23 graden komen te liggen is het gewoon een heerlijke dag.

Morgen lopen de temperaturen voor de laatste keer nog even flink op naar waarden tussen de 26 en 30 graden, maar na morgen zakt het kwik snel naar de 21 graden om daar vervolgens ook te blijven. Misschien volgt er in de nacht van maandag op dinsdag onweer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zonsondergang
Angry_Bird maakte een tochtje door de weilanden en maakte deze fraaie foto van de zonsondergang + onze koeien.

 

 

 

 

 

 

Man print Aston Martin

Een autofan uit Nieuw-Zeeland heeft het idee opgevat om met een 3D-printer een Aston Martin DB4 te printen. Hij is al een heel eind op weg, maar zijn onderneming heeft hem tot nu toe, inclusief 3D-printer, slechts zo’n 1500 euro gekost.

Voltooid is de wagen nog lang niet, maar het koetswerk en de ophanging zijn reeds klaar. Het uiteindelijke bouwwerk moet als mal gaan dienen om met behulp daarvan een rijdende DB4-replica te kunnen bouwen.

Het zal niet mogelijk zijn om alle onderdelen voor de auto te printen. Het chassis, de motor en nog wat andere zaken zullen afkomstig zijn van een Nissan Skyline die de man daarvoor zal opofferen.  

Afvalverwerkingsbedrijf langs A1 vat vlam

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Wilp, bij Apeldoorn, is op de late zaterdagavond een grote brand uitgebroken. Dat heeft de brandweer laten weten. Het vuur woedt in een loods van het bedrijf VAR, langs de snelweg A1.

De brandweer heeft veel mensen en materieel ingezet om de brand te blussen. In eerste instantie proberen de brandweerlieden verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Er komt veel rook vanaf, vertelde een woordvoerder. De brandlucht was volgens hem goed te ruiken op de A1, maar het zicht op de snelweg wordt niet belemmerd.

Wat er precies in de loods ligt wist de brandweer nog niet te vertellen. Het bedrijf ligt op een afgelegen plek. Van gevaar voor omwonenden is vooralsnog geen sprake en er zijn geen gewonden. Wel houdt de brandweer de rookontwikkeling goed in de gaten.

Afvalverwerkingsbedrijf langs A1 vat vlam
Afvalverwerkingsbedrijf langs A1 vat vlam (Foto: ANP)

Vraagtekens Timmermans bij uitslag Zimbabwe

Het valt nog te bezien of de verkiezingen in Zimbabwe eerlijk zijn verlopen. Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zaterdag, nadat de 89-jarige Zimbabwaanse president Robert Mugabe was herkozen.

De minister vindt dat er in Zimbabwe ruimte moet zijn voor de oppositie om de gang van zaken aan de kaak te stellen. Uitdager Morgan Tsvangirai zei eerder op de dag de uitslag met alle mogelijke juridische middelen aan te zullen vechten.

Volgens Afrikaanse waarnemers zijn de verkiezingen in het land ordelijk en vreedzaam verlopen. Ook hebben veel mensen gestemd. Maar tegelijk zijn er "zorgwekkende berichten over onregelmatigheden", aldus Timmermans. Zo zouden er kieslijsten zijn gemanipuleerd, waardoor mensen niet konden stemmen.

De minister stelt dat de Europese Unie en de Verenigde Naties ,,helaas" geen toestemming kregen om waarnemers naar Zimbabwe te sturen voor de verkiezingen. "Dus moet ik afgaan op het oordeel van andere waarnemers die tot de conclusie kwamen dat de verkiezingen 'vreedzaam en vrij' zijn verlopen. Of ze ook eerlijk waren, staat nog te bezien", reageert Timmermans.

Hongarije wint WK waterpolo

De Hongaarse waterpoloërs zijn zaterdag in Barcelona wereldkampioen geworden. Montenegro werd in een spannende wedstrijd met 8-7 (2-0, 1-2, 3-3, 2-2) verslagen. Hongarije had tien jaar geleden voor het laatst de wereldtitel veroverd. Toen was Barcelona ook de plaats van handeling.

Na een vroege spurt van Hongarije kwam Montenegro terug tot 3-2. Daarna waren de twee ploegen volstrekt gelijkwaardig. Hongarije bleef daardoor steeds aan de goede kant van de score. Daarmee haalde de ploeg de eerste grote prijs binnen sinds de olympische titel van 2008.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.