Peter Capaldi is de nieuwe 'Doctor Who'

Peter Capaldi is de nieuwe Doctor in de Britse sciencefictionserie Doctor Who. Dat maakte de BBC vanavond bekend in een speciaal ingelaste special op BBC One.

De rol van de Doctor in de serie is er eentje die door verschillende acteurs opeenvolgend gespeeld kan worden. Het personage, een Time Lord, kan 'hergenereren' als hij dodelijk gewond raakt en daarmee de dood ontlopen. Deze truc wordt al toegepast sinds de eerste acteur die de Doctor speelde, William Hartnell, in 1966 besloot met de rol te stoppen. Zijn personage wordt retroactief de 'First Doctor' genoemd. Matt Smith, de huidige acteur in de rol, is volgens die naamgeving de Eleventh Doctor. Capaldi, die in 2008 een gastrol had in Doctor Who en daarna in de spinoff Torchwood, wordt de Twelfth.

Peter Capaldi
Peter Capaldi

Doctor Who viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. De serie, die in 1989 werd geannuleerd, kende in 2005 een terugkeer en is internationaal vooral de laatste jaren via de Amerikaanse markt in populariteit gegroeid. Op 23 november, de datum van de vijftigste verjaardag, wordt een jubileumaflevering tegelijkertijd uitgezonden op diverse tv-kanalen in de wereld, ongeacht de tijdzone. Ook zijn er plannen voor vertoningen in bioscopen in het Verenigd Koninkrijk en is er gedurende het feestweekend een conventie in Londen om de verjaardag te vieren. In de jubileumaflevering zijn naast Matt Smith ook Tenth Doctor David Tennant te zien, en een op dit moment nog onbekende incarnatie van de Doctor, gespeeld door John Hurt.

De 50th Anniversary-uitzending is de één na laatste voor Matt Smith. De daaropvolgende aflevering is de jaarlijkse kerstaflevering, waarin zijn personage zal hergenereren in de Doctor van Capaldi. Deze zal vervolgens zijn eerste volledige seizoen van de serie, het achtste sinds de terugkeer, starten in de lente.