FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 januari 2013

[Ligue 1] PSG mazzelt tegen Lille

Paris Saint-Germain heeft met de nodige moeite gewonnen van Lille OSC. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Aurélien Chedjou. Hij passeerde zijn eigen doelman. Door de zege gaat PSG samen met Olympique Lyon aan kop in de Franse competitie.

Beide ploegen hebben na 22 wedstrijden 45 punten behaald. Olympique Marseille volgt met 42 punten op de derde plek. Gregory van der Wiel bleef de gehele partij tegen Lille op de reservebank bij PSG.

[Primera División] Atlético hard onderuit bij Bilbao

Atlético Madrid ziet FC Barcelona weer verder uitlopen in de Primera División. Na het verlies bij Athletic Bilbao (3-0) staan de Madrilenen elf punten achter op de koploper.

Atlético miste Radamel Falcao in San Mames. Zonder de topscorer hadden de bezoekers toch kansen om de score te openen in Baskenland. Emre Belozoglu had de openingstreffer op de voet nadat Diego Costa de bal teruglegde. Een knappe redding van Gorka Iraizoz hield Bilbao op de been. De thuisploeg zette daarna aan.

Mikel San José kopte een corner binnen vijf minuten na rust. Bij Atlético liepen de gemoederen vervolgens op en ontsnapte Cristian Rodriguez aan een rode kaart na een harde tackle op Ekiza. Atlético kon dichterbij komen via Raul Garcia, maar de middenvelder miste een opgelegde kans. Bij Bilbao stond het vizier wel op scherp.

Op aangeven van Ander Herrera wist Markel Susaeta de voorsprong te verdubbelen. Zes minuten voor tijd bepaalde Oscar de Marcos de eindstand op 3-0. Atlético ziet door de forse nederlaag de achterstand op Barça oplopen. Nummer drie Real Madrid is de stadgenoot inmiddels genaderd tot op vier punten na 21 wedstrijden.

Málaga succesvol
Málaga herstelde zich goed van de uitschakeling in de Copa del Rey tegen Real Madrid. De Andalusiërs wisten Real Mallorca met 2-3 te verslaan en verdringen daardoor Real Betis van de vierde plaats. Javier Saviola, Isco, en Nacho Monreal scoorden voor Málaga. Martin Demichelis kreeg nog rood, maar Mallorca profiteerde niet.

[NBA] Celtics-guard Rondo scheurt kruisband af

Een tegenvaller voor NBA-ploeg Boston Celtics. De ploeg zal het seizoen noodgedwongen moeten afmaken zonder spelverdeler Rajon Rondo. De point guard kreeg zondag te horen dat zijn voorste kruisband is afgescheurd en dat hij snel een operatie moet ondergaan.

Deze competitie was Rondo goed voor gemiddeld 13,7 punten en 11,1 assists. Bovendien had hij bijna elke wedstrijd twee steals. Het slechte bericht over de zware blessure van Rondo kwam via Twitter binnen tijdens het duel tegen Miami Heat. Dit duel won Boston Celtics in de tweede verlenging met 100-98.

Diaz schrijft Ronde van San Luis op zijn naam

Daniel Diaz heeft zijn leidende positie tijdens de laatste etappe in de Ronde van San Luis met succes verdedigd. De voorsprong van de Argentijnse wielrenner kwam in de zevende en laatste etappe voor eigen publiek niet meer in gevaar.

De slotrit van bijna 155 kilometer ging van San Luis naar Juana Koslay en leverde een overwinning op voor Mattia Gavazzi. De Italiaan was de rapste in de massasprint. Daarin bleef hij Peter Sagan en Francisco Jose Ventoso voor. Mark Cavendish liet de sprint lopen.

In het algemeen klassement had Diaz een voorsprong van 0,33 seconden op nummer twee Tejay van Garderen. De Braziliaan Alex Dinez werd vierde, terwijl Alberto Contador als vijfde eindigde. De Spanjaard won zaterdag de bergetappe.

[Liga] Doelpunt Van Wolfswinkel niet genoeg

Een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel heeft Sporting zondagavond niet aan de winst kunnen helpen in het competitieduel met Vitoria Guimaraes. De oud-speler van FC Utrecht scoorde in de 56e minuut schitterend met de hak.

Dat was de gelijkmaker, nadat ploeggenoot Xandoa de bal vlak daarvoor in eigen doel had gewerkt. De 1-1 was ook de eindstand. Bij Sporting had ook Khalid Boulahrouz een basisplaats. De verdediger viel na drie kwartier uit. Pedro Mendes speelde de tweede helft in zijn plaats. Stijn Schaars is nog altijd niet hersteld van een gebroken middenvoetsbeentje. Zakaria Labyad (ex-PSV) stond ook aan de afrap. Hij werd na ruim een uur gewisseld.

Sporting bezet in Portugal de achtste plaats met negentien punten, twee minder dan Guimaraes. Benfica leidt met 42.

Doelpunt Van Wolfswinkel niet genoeg
Doelpunt Van Wolfswinkel niet genoeg (Foto: ANP)

[Serie A] Inter loopt averij op

Internazionale heeft vanavond het competitieduel tegen Torino niet weten te winnen. In eigen huis speelde de ploeg met 2-2 gelijk. Daardoor blijft Inter op de vierde plek staan.

Cristian Chivu zette zijn ploeg in de vijfde minuut al op voorsprong. Dankzij twee treffers van Riccardo Meggiorini werd het 1-2 voor Torino. Invaller Esteban Cambiasso bepaalde de eindstand op 2-2.

Met veertig punten staat de ploeg van trainer Andrea Stramaccioni drie punten achter nummer drie Lazio Roma.

Bemanning Russisch schip vermist na kapseizen

Een Russische vissersboot is in de Japanse Zee, voor de oostkust van Rusland, gekapseisd. Twintig Russische en Indonesische bemanningsleden worden vermist. Tien opvarenden werden door een langsvarend vrachtschip uit hun reddingsboot gered.

Toen de vissersboot naliet zich op een afgesproken tijdstip te melden schakelde de eigenaar van het schip de reddingsdiensten in.

Het gekapseisde vaartuig werd tijdens een zoekactie gevonden. Kort daarna werden de tien opvarenden opgepikt.

Koolwijk weet niets van Duitse interesse

Ryan Koolwijk is niet op de hoogte van de vermeende belangstelling van het Duitse FC Augsburg. De boomlange middenvelder is dan ook niet bezig met een vertrek bij N.E.C.. Koolwijk wordt gevolgd door diverse clubs. Eén daarvan is Augsburg, de nummer zestien in de Bundesliga.

Toch is de middenvelder niet bezig met een mogelijke transfer. "Ik weet daar helemaal niks van", zei Koolwijk tegen Omroep Gelderland. "Ik blijft gewoon bij N.E.C.. Ik ga voor de zevende plek met NEC, zeker weten." De Nijmegenaren hopen dit seizoen wederom de play-offs voor Europees voetbal te bereiken. Vorig seizoen was rivaal Vitesse te sterk in de barrageduels. De streekgenoot is volgende week de tegenstander in De Goffert. N.E.C. tankte zondag vertrouwen voor de derby. Ondanks matig spel werd FC Groningen verslagen.

"We vonden dat we deze echt moesten pakken na enkele onnodige nederlagen", verklaart Koolwijk na afloop. "Na rust speelde Groningen meer de lange bal en daar hadden we het moeilijk mee. Maar na de 1-1 kwamen we beter in ons spel", besluit de middenvelder. N.E.C. staat na de 2-1 overwinning op de zevende plek.

Rutten: "Ik zei 'doorgaan' tegen Theo"

Vitesse bekroonde een bijzonder revival zondag met drie punten tegen Ajax. Trainer Fred Rutten was blij met het vertrouwen dat zijn ploeg hieruit haalt. Met één punt uit de laatste vier competitieduels, begon Vitesse zonder al te veel vertrouwen aan de topper tegen Ajax. In de 64e minuut leek Christian Eriksen de Arnhemmers de derde nederlaag op rij te bezorgen, maar Vitesse knokte zich terug en won met 3-2.

"We zaten in een moeilijke fase en ik hoop dat dit goed voor het vertrouwen is", reageerde Rutten na afloop in gesprek met NUsport. De trainer had bij de 0-2 niet het idee dat zijn ploeg nog terug in de wedstrijd zou komen, laat staan als winnaar van het veld zou stappen.

"Maar er was één iemand die daar anders over dacht en die maakte de 2-1. Theo kwam na de 2-2 bij me en zei: wat moeten we doen? Ik zei 'doorgaan'. Dan is het mooi dat het ook nog lukt", aldus Rutten. Voor Vitesse, dat Ajax donderdag opnieuw treft, in de KNVB Beker, is het deze week in nog een ander opzicht spannend: blijft topschutter Wilfried Bony wel of niet? "Ik zit bij een club waar altijd wat gebeurt. Ik laat me verrassen", wacht Rutten af.

Carlsen evenaart record Kasparov

Magnus Carlsen was al zeker van de eindzege in het Tata Steel-toernooi, vandaag sloot hij het toernooi uiteindelijk af met een score van tien punten in dertien duels. Dat is een evenaring van de score die Gary Kasparov in 1999 neerzette.

"Daar ben ik natuurlijk best tevreden mee, met die superscore", aldus de pas 22-jarige Noor. "Maar ik ben vooral blij met het feit dat ik steeds het maximale uit mijn partijen heb weten te halen." In de laatste ronde nam Carlsen het vandaag op tegen de Nederlander Anish Giri, die partij eindigde in een gelijkspel.

Carlsen, die het hele toernooi ongeslagen is gebleven, had vandaag wel moeite om een nederlaag te voorkomen. "Gelukkig zaten er nog genoeg tactische trucs in om tenslotte met remise weg te komen."

[WK sprint] M. Mulder behoudt leiding in klassement

Michel Mulder gaat ook na de tweede 500 meter tijdens het WK sprint in Salt Lake City aan de leiding in het algemeen klassement. Joji Kato wist net als gisteren de afstand op zijn naam te schrijven. Hij bleef de Canadese schaatsers Jamie Gregg en Gilmore Junio voor. Mulder was met de 16e plek de beste Nederlander.

Mulder nam het in de laatste rit op tegen Otterspeer en beiden vielen teleur. Otterspeer maakte bij de start al een misslag, terwijl Mulder een wel erg ruime laatste bocht nam. Ondanks de tegenvallende 500 meter leidt Mulder nog altijd in het klassement. Hij heeft tijdens de laatste 1000 meter slechts een voorsprong van 0,13 seconden ten opzichte van de Fin Pekka Koskela.

Stefan Groothuis kan prolongatie van zijn wereldtitel definitief uit zijn hoofd zetten. Hij kwam tijdens de tweede 500 meter niet verder dan 35,29, wat goed was voor de 25e plek. Op de laatste 1000 meter heeft hij een achterstand van maar liefst 2,07 seconden ten opzichte van Mulder.

Uitslag 2e 500 meter:

# Naam Land Tijd
1. Joji Kato Jap 34,29
2. Jamie Gregg Can 34,50
3. Gilmore Junio Can 34,53
4. Mika Poutala Fin 34,54
5. Denis Koval Rus 34,56
6. Dmitry Lobkov Rus 34,60
7. Artur Was Pol 34,61
8. Ryohei Haga Jap 34,62
9. Pekka Koskela Fin 34,63
10. Mitchell Whitmore VS 34,63
16. Michel Mulder Ned 34,75
18. Hein Otterspeer Ned 34,81
25. Stefan Groothuis Ned 35,29


Klassement na 2e 500 meter:

# Naam Land Verschil op 1.000 m
1. Michel Mulder Ned -
2. Pekka Koskela Fin 0,13
3. Jamie Gregg Can 0,34
4. Gilmore Junio Can 0,71
5. Hein Otterspeer Ned 0,73
6. Dmitry Lobkov Rus 0,76
7. Lee Kyou-Hyuk Zko 0,80
8. Mika Poutala Fin 0,94
9. Mo Tae-Bum ZKo 0,98
10. Ryohei Haga Jap 1,05
17. Stefan Groothuis Ned 2,07

Wouters: "Vandaag gewoon niet goed"

FC Utrecht versloeg, ondanks slecht spel, zondag Willem II met 3-1. Als je slechte duels wint en heel dicht op de top vijf staat, doe je zelf ook mee. "Nee", benadrukt Jan Wouters. FC Utrecht heeft twee punten minder dan Vitesse en Feyenoord en die ploegen zijn volwaardige titelkandidaten. Dan is Utrecht dat toch ook? De trainer wil daar niets van weten. "Wij voelen ons zeker geen kampioenskandidaat. We hebben niet het doel om kampioen te worden, dus nee, daar ga ik niet aan beginnen", aldus Wouters tegen de NOS.

Bovendien was Wouters wel blij met de punten die Utrecht pakte tegen Willem II, maar had hij het toch vooral over het slechte spel. "Ik vind dat we een slechte wedstrijd hebben gespeeld, met name de eerste helft", beoordeelt Wouters zijn team.

"Een kampioenskandidaat wint ook z'n slechte wedstrijden", komt Wouters zelf toch weer op die kwalificatie terug. "Dat zijn wij niet , maar het is wel fijn als je die wedstrijden ook wint. Ik blijf na zo'n wedstrijd toch even met een rotgevoel lopen. We genieten ervan waar we nu staan, maar vandaag was gewoon niet goed."

Warme steden veranderen platteland

De warmte die opstijgt uit steden als Parijs, New York of Tokyo zorgt mogelijk op grote afstand voor warmere winters op het platteland. Tegelijk zorgt diezelfde warmte, uitgestoten door gebouwen en auto's, opmerkelijk genoeg voor een koelere herfst in bijvoorbeeld het Middellandse Zeegebied, het westen van de Verenigde Staten of Oost-Europa.

Meteorologen weten al langer dat steden warmer zijn dan het platteland door de warmte van gebouwen en auto's en het absorptievermogen van asfalt en daken. Maar lange tijd werd aangenomen dat deze warmte in de buurt van de steden bleef.

In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change schrijven de onderzoekers echter dat de warmte uit steden ongeveer achthonderd meter stijgt en daar met zijn energie de luchtstromen beïnvloedt.

Velthuizen: "We zijn een topteam in wording"

Piet Velthuizen was zondag zeer tevreden met de spectaculaire zege die Vitesse boekte op Ajax. De doelman zag zijn team in de slotfase helemaal terugkomen van een 0-2 achterstand. "Het vuur kwam los in de slotfase. Ajax had na de 1-2 niets meer te vertellen", meldde Velthuizen aan Eredivisie Live.

Ajax kwam in de 64e minuut op 0-2, maar gaf het daarna volledig uit handen. Na de aansluitingstreffer van Theo Janssen was er geen houden meer aan. Vitesse toonde met de zege aan nog niet afgeschreven te mogen worden als kampioenskandidaat. Vorige week verloor de club in Alkmaar met 4-1 van AZ. "Het was een wereld van verschil met vorige week tegen AZ. Die wisselende resultaten komen door jeugdigheid, we zijn een topteam in wording", was Velthuizens verklaring.

Donderdag is er alweer een nieuwe Vitesse - Ajax. Dan, noodgedwongen, in het stadion van FC Emmen. Van Velthuizen mag het bekertreffen een herhaling worden van zondag. "Straks in de beker moeten we beginnen zoals we de laatste twintig minuten speelden. Dat is het Vitesse dat we willen zien."

[WK Sprint] Lee wint tweede 500m, opnieuw NR Oenema

Heather Richardson heeft de leiding genomen in het algemeen klassement door met 37,24 vijfde te worden. Titelverdediger en leider van het klassement na dag één Jing Yu werd vijfde en moet tijdens de slotafstand 0,07 goedmaken. 

De afstand werd gewonnen door Sang-Hwa Lee. Ze was de enige met een 36'er en klom hiermee naar plek drie in het klassement. Thijsje Oenema heeft ook nog medaillekansen door net zoals zaterdag een Nederlands record te rijden. Ze klokte 37,06 en staat nu vierde in het algemeen klassement. Margot Boer, Laurine van Riessen en Marrit Leenstra doen niet meer mee om de prijzen. Later vandaag wordt er nog één 1000 meter verreden. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee ZKo 36,99
2 Thijsje Oenema Ned 37,06
3 Beixing Wang Chi 37,23
4 Heather Richardson VS 37,24
5 Jing Yu Chi 37,28
6 Jenny Wolf Dui 37,28
7 Miyako Suriyoshi Jap 37,49
8 Nao Kodaira Jap 37,54
9 Karolina Erbanová Tsj 37,67
10 Hong Zhang Chi 37,69
11 Margot Boer Ned 37,82
18 Laurine van Riessen Ned 37,98
20 Marrit Leenstra Ned 38,02

Klassement 

# Naam Land Punten Verschil op 1000m
1 Heather Richardson VS 111.420  
2 Jing Yu Chi 111.455 +0.07
3 Sang-Hwa Lee ZKo 111.465 +0.09
4 Thijsje Oenema Ned 111.550 +0.26
5 Beixing Wang Chi 112.140 +1.44
6 Christine Nesbitt Can 112.305 +1.77
7 Nao Kodaira Jap 112.535 +2.23
8 Margot Boer Ned 112.585 +2.33
9 Olga Fatkulina Rus 112.600 +2.36
10 Karolina Erbanová Tsj 112.700 +2.56
16 Marrit Leenstra Ned 113.440 +4.04
20 Laurine van Riessen Ned 113860 +4.88

[Primera División] Vier keer Messi tegen Osasuna

Lionel Messi heeft zijn ploeg FC Barcelona met vier treffers aan de zege geholpen tegen Osasuna; 5-1. De Argentijnse aanvaller brak opnieuw een record door in elft wedstrijden op rij in de Spaanse competitie tot scoren te komen.

Al na elf minuten opende Messi de score tegen Osasuna. De bezoekers kwamen weliswaar op gelijke hoogte, maar moesten na een klein half uur met tien man verder nadat Alejandro Arribas een rode kaart kreeg. Messi benutte de strafschop en nog voor rust scoorde Pedro de 3-1. Na rust scoorde Messi nog tweemaal en zodoende kwam de 5-1 eindstand op het scorebord.

Door de ruime zege gaat Barcelona met 58 punten uit 21 wedstrijden aan kop in de Spaanse competitie. Atlético Madrid volgt met 47 punten, Real Madrid staat op 43. Atlético speelt later vanavond nog tegen Athletic de Bilbao.

'Dit geloof je nooit'

Wat ik hier ook schrijf, het zal geen nut hebben. Als jullie het niet willen geloven, zullen jullie het niet geloven, ook al wordt er bewijs ter ondersteuning gegeven. Dat heeft een onderzoeker van de Ohio State University (OSU) ontdekt.

Onderzoeker R. Kelly Garrett testte namelijk eens hoe goed real-time correctie werkt om te voorkomen dat mensen fouten uit online artikelen overnemen. De resultaten waren op z'n zachtst gezegd schrikbarend: bevooroordeelde mensen trokken zich niets aan van de correcties.

Garrett liet voor zijn onderzoek drie groepen mensen een artikel lezen over electronische patiëntendossiers (EPD's). Daarin stonden naast vele waarheden ook onwaarheden. Zo stelde het artikel abusievelijk dat ook verzekeraars en de overheid de dossiers in kunnen zien.

De eerste groep testpersonen kreeg al tijdens het lezen te horen dat delen verkeerd zijn. De incorrecte passages waren in rood schuingedrukt tussen haakjes gezet, met de correcte informatie onderaan het artikel. De tweede groep kreeg die correctie pas te zien na een afkoelingsperiode van enkele minuten, en de derde groep kreeg geen correctie te zien.

Vervolgens liet Garrett hen een vragenlijst invullen over de tekst, waarin hij peilde naar de mensen die de EPD's in mochten zien. Vanzelfsprekend zat de eerste groep er minder vaak naast dan de tweede, en de tweede groep zat er minder vaak naast dan de derde.

Toen vergeleek Garrett de uitslag van de vragenlijst met de mening van de testpersonen over de EPD's. Mensen die vooraf aan hadden gegeven tegen de EPD's zijn, bleken zich niets van de correcties aan te trekken. Ze namen de foute informatie nog steeds voor waar aan. Mensen die de EPD's steunen hadden de correctie daarentegen wel meegenomen.

Garrett zegt dat deze uitkomst gevolgen heeft voor de manier waarop mensen van hun incorrecte opvattingen af kunnen gebracht worden: "Mensen zijn geen bakken waar je gewoon accurate informatie in kunt gieten. Het corrigeren van misvattingen is in werkelijkheid een zaak van overtuigen."

De Boer ontstemd over weggegeven zege

Ajax gaf zondag in ruim twintig minuten een 0-2 voorsprong op Vitesse uit handen. Trainer Frank de Boer was ontstemd over de nederlaag. "Je hoopt dat we als ploeg verder zijn." Uitgerekend oud-Ajacied Theo Janssen, onder De Boer niet verzekerd van een basisplek, luidde met zijn aansluitingstreffer de revival van Vitesse in.

Ajax gaf het daarna kinderlijk uit handen, en dat mag nooit gebeuren, zei De Boer na afloop tegen NUsport. "Dit mag niet gebeuren, zeker dat je zo makkelijk die eerste goal weggeeft." De Boer had vlak voordat de jonge verdediger Joël Veltman zich liet aftroeven door Theo Janssen, het gevoel gehad dat de drie punten waren veiliggesteld.

"Het leek erop dat Vitesse het had opgegeven. De kracht was een beetje weg bij ze en met één onoplettend moment help je ze in de wedstrijd. Juist op dat soort momenten moeten we beseffen dat we het niet meer uit handen mogen geven. Je hoopt eigenlijk dat we als ploeg verder zijn. Het is lastig te verklaren, we blijven een jong elftal."

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 20

Afgelopen weekend werd in de Nederlandse Eredivisie de twintigste speelronde afgewerkt. FC Twente moest de koppositie na dit weekend weer aan PSV laten. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 21.

PSV nieuwe koploper, Ajax verliest weer van Vitesse
PSV is na de twintigste speelronde weer koploper van de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen zaterdag met maar liefst 1-5 van een slap Heracles Almelo. Georginio Wijnaldum scoorde twee treffers, terwijl Dries Mertens, Tim Matavz en Jeremain Lens de overige treffers voor hun rekening namen. FC Twente moest in De Kuip zien af te rekenen met Feyenoord om koploper te blijven, maar slaagden hier niet in. Ondanks twee grote mogelijkheden voor Dusan Tadic in de slotminuten werd het 0-0.

Ajax kon daardoor FC Twente passeren op de ranglijst, maar kwam in Arnhem niet tot winst. De Amsterdammers kwamen tegen Vitesse weliswaar met 0-2 voor, maar gaven in een tijdsbestek van twaalf minuten maar liefst drie doelpunten weg; 3-2. Eerder dit seizoen verloor Ajax ook al van de Arnhemse ploeg (0-2). Vitesse deed daardoor goede zaken en liep zodoende in op Ajax én FC Twente. Ook FC Utrecht doet goed mee bovenin. De ploeg won in eigen huis met 3-1 van Willem II en staat slecht op twee punten achterstand op Vitesse en Feyenoord knap zesde.


PSV is na dit weekend weer koploper in de Eredivisie (Foto: Pro Shots)

NAC doet goede zaken, AZ raakt in vorm
NAC Breda heeft de vijfde overwinning van dit seizoen te pakken. Op bezoek bij provinciegenoot RKC Waalwijk won de formatie van Nebosja Gudelj met maar liefst 0-4. Door de ruime overwinning steeg NAC naar de dertiende plek. De ploeg uit Breda weer zicht op de subtop, maar de ploegen onderin liggen ook op de loer. De achterstand op nummer tien RKC bedraagt slechts drie punten, al bedraagt de voorsprong op nummer zestien Roda JC slechts één punt.

AZ lijkt begin 2013 de goede vorm definitief gevonden te hebben. Na de ruime overwinning op Vitesse vorige week (4-1) werd ditmaal VVV-Venlo met grote cijfers verslagen. In Venlo werd het 1-4 voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek. De Alkmaarders klommen zodoende naar de negende plek. VVV blijft voorlaatste, twee punten boven hekkensluiter Willem II.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
VVV Venlo AZ 1-4
PEC Zwolle SC Heerenveen 1-1
ADO Den Haag Roda JC Kerkrade 2-2
RKC Waalwijk NAC Breda 0-4
Heracles Almelo PSV 1-5
Vitesse Ajax 3-2
Feyenoord FC Twente 0-0
FC Utrecht Willem II 3-1
N.E.C. FC Groningen 2-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 20 14 1 5 43 66-22
2 FC Twente 20 12 6 2 42 35-14
3 Ajax 20 11 7 2 40 47-23
4 Vitesse 20 11 5 4 38 38-24
5 Feyenoord 20 11 5 4 38 37-26
6 FC Utrecht 20 10 6 4 36 29-20
7 N.E.C. 20 7 6 7 27 26-33
8 ADO Den Haag 20 5 10 5 25 33-32
9 AZ 20 6 6 8 24 31-34
10 RKC Waalwijk 20 5 8 7 23 24-26
11 Heracles Almelo 20 5 8 7 23 37-40
12 FC Groningen 20 5 5 10 20 19-32
13 NAC Breda 20 5 5 10 20 20-37
14 PEC Zwolle 20 4 7 9 19 21-31
15 SC Heerenveen 20 4 7 9 19 28-40
16 Roda JC Kerkrade 20 4 7 9 19 26-39
17 VVV Venlo 20 3 6 11 15 23-43
18 Willem II 20 2 7 11 13 18-42


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1. Bony Vitesse 16
2. Altidore AZ 15
Finnbogason sc Heerenveen 15
4. Pellè Feyenoord 14
5. Immers Feyenoord 10
Matavz PSV 10


Programma speelronde 21

Datum Thuis Uit
vr 1 feb, 20:00 RKC Waalwijk SC Heerenveen
za 2 feb, 18:45 AZ FC Groningen
za 2 feb, 19:45 Roda JC Kerkrade Heracles Almelo
za 2 feb, 19:45 NAC Breda PEC Zwolle
za 2 feb, 20:45 PSV ADO Den Haag
zo 3 feb, 12:30 N.E.C. Vitesse
zo 3 feb, 14:30 VVV Venlo Ajax
zo 3 feb, 14:30 FC Twente FC Utrecht
zo 3 feb, 16:30 Willem II Feyenoord

Burgemeester doet beroep op ouders 'schoppers'

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel wil dat de ouders van vijf Belgische mishandelingsverdachten hun kinderen aanmoedigen zich te laten uitleveren. Dat zei de burgemeester zondagmiddag tijdens een muzikale manifestatie tegen geweld in Eindhoven.

Drie andere verdachten zitten in Nederland in de cel, hun voorarrest werd vrijdag verlengd. Twee van hen worden beschuldigd van poging tot doodslag na de zware mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven op 4 januari.

De ouders van de andere vijf moeten hun kinderen 'bij de kladden pakken' en aanzetten zich te laten uitleveren aan Nederland, zei de burgemeester volgens Omroep Brabant. Het vijftal, in de leeftijd van 17 tot 19 jaar, meldde zich donderdag bij de Belgische politie en werd gevraagd zich in Nederland te laten berechten, maar stemde niet in met een uitlevering.

De overlevering aan Nederland verloopt volgens 'normale procedures', liet de persrechter in Turnhout toen weten. De raadkamer van de rechtbank in Turnhout moet nu een besluit nemen, maar wanneer dat gebeurt is onbekend. Het vijftal werd vrijdag onder voorwaarden vrijgelaten.

De beelden van de brute mishandeling zorgden vorige week voor veel ophef. Nadat een foto van de acht op internet was gepubliceerd, meldden de acht verdachten zich bij de politie.

Sauerbreij stelt teleur tijdens WK

Het wereldkampioen snowboarden in het Canadese Stoneham is niet het toernooi van Nicolien Sauerbreij geworden. De olympisch kampioene werd vrijdag al in de kwalificaties op de parallelreuzeslalom uitgeschakeld en ook het onderdeel parallelslalom liep op een teleurstelling uit.

Sauerbreij, die zich met moeite had geplaatst voor de finales, werd in de achtste finales uitgeschakeld door de Duitse Amelie Kober. In de kwalificaties klokte Sauerbreij de zestiende tijd, precies genoeg om verder te mogen in de titelstrijd. In Kober trof onze 33-jarige landgenote meteen de snelste uit de kwalificaties.

'Joran van der Sloot gaat trouwen'

Joran van der Sloot is bezig een huwelijk voor te bereiden met zijn vriendin Leydi. Zij zegt volgens Peruaanse media dat ze komende maand met de in Peru gedetineerde Nederlander gaat trouwen. Ze zou zelfs zwanger zijn.

De 25-jarige Van der Sloot zit een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Hij zou al lange tijd een relatie hebben met Leydi Figueroa, een maatschappelijk werker die hij in de Piedras Gordas-gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima ontmoette, aldus de nieuwssite Trome. Ze zou elke vrijdag een bezoek brengen aan haar geliefde in de gevangenis.

De huwelijksaanvraag zou in december zijn gedaan. Bij het regelen van de benodigde documenten zou Van der Sloot hulp hebben gekregen van de Nederlandse ambassade, meldt RTL Nieuws, dat denkt dat het rondkrijgen van het benodigde papierwerk voor trouwerij meer tijd in beslag gaat nemen.

De zender meldt dat bij het voorgenomen huwelijk maximaal vier 'gasten' aanwezig mogen zijn. RTL had een gesprek met de vriendin, maar ze wil niet bevestigen dat ze al een kindje met Van der Sloot heeft, zoals Peruaanse media schrijven. Wel zegt ze dat hij erg is veranderd en ze erg veel van elkaar houden.

Van der Sloot krijgt volgens Peruaanse media bij een huwelijk de Peruaanse nationaliteit, wat uitlevering aan de VS zou bemoeilijken. Van der Sloot wordt in de VS verdacht van het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Van der Sloot werd lang in verband gebracht met de verdwijning van de Amerikaanse tiener op Aruba.

In juli doken ook al berichten op dat Van der Sloot zou gaan trouwen, maar zijn advocaat Maximo Altez ontzenuwde dat tegenover Novum Nieuws. De plannen zijn nu wel serieus, zegt Jorans vriendin tegen RTL.


'Joran van der Sloot gaat trouwen' (Foto: Novum)

Sneijder debuteert met zege bij Galatasaray

Wesley Sneijder heeft zondagavond zijn debuut gemaakt voor Galatasaray in de beladen stadsderby tegen Besiktas. De oud-Ajacied kwam in Istanbul na 57 minuten in het veld voor Emre Colak, die de thuisploeg na drie minuten op 1-0 had gezet. Galatasaray zegevierde uiteindelijk met 2-1.

Albert Riera bracht de stand op 2-0, waarna de Tsjech Tomas Sivok Besiktas weer terug in de wedstrijd schoot. Felipe Melo ontving vier minuten na de entree van zijn ploeggenoot Sneijder een rode kaart. De Braziliaans internationaal spuugde in het gezicht van de geboren Zaandammer Oguzhan Özyakup en mocht vertrekken.

Sneijder verliet deze maand Internazionale voor Galatasaray, nadat hij in Milaan had geweigerd voor een lager salaris verder te voetballen. Zijn nieuwe club, dat volgens Turkse media na Sneijder ook voormalig Chelsea-spits Didier Drogba heeft aangetrokken, staat door de zege op vijf punten afstand van concurrenten Besiktas en Fenerbahçe.

[AC] Marokko uitgeschakeld in groepsfase

Vanavond viel de beslissing in Groep A van de African Cup of Nations. Zuid-Afrika en Kaapverdië wisten zich hierin te plaatsen voor de kwartfinales. Voor het 'Nederlands' getinte Marokko viel het doek. Hieronder de uitslagen en eindstand in Groep A.

Marokko - Zuid-Afrika 2-2
Het Marokkaanse team is er niet in geslaagd om de groepsfase van de African Cup of Nations te overleven. De Leeuwen van de Atlas moesten tegen gastland Zuid-Afrika een overwinning boeken, maar slaagden hier niet in. De ploeg van bondscoach Rachid Taoussi kwam weliswaar tweemaal op voorsprong, maar Zuid-Afrika wist even zo vaak terug te komen; 2-2.

Bij Marokko begonnen Mounir El Hamdaoui, Karim El Ahmadi, Oussama Assaidi en Nordin Amrabat op de bank. Eerstgenoemde mocht wel invallen, net als Ajacied Thulani Serero bij Zuid-Afrika. Voormalig FC Twente-speler Bernard Parker begon bij Bafana Bafana in de basis. Zuid-Afrika wist zich als groepswinnaar te plaatsen voor de kwartfinales.

Kaapverdië - Angola 2-1
Kaapverdië heeft zich in Groep A verrassend als tweede land geplaatst voor de kwartfinales. Met Sparta-middenvelder Toni Varela in de basis werd Angola met 2-1 verslagen. Guy Ramos (RKC Waalwijk) en Josimar Lima (FC Dordrecht) zaten bij het Kaapverdische team de gehele partij op de bank.

De wedstrijd kwam langzaam op gang. Na ruim een half uur spelen kwam Angola op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Nando. In de slotfase wist Kaapverdië de achterstand om te buigen in een 2-1 voorsprong. Negen minuten voor tijd scoorde Fernando Varela, geen familie van de Spartaan, de gelijkmaker en in de slotfase maakte Heldon het Kaapverdische feestje compleet door de 2-1 aan te tekenen.

Eindstand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Zuid-Afrika* 2 1 2 0 5 4-2
2. Kaapverdië* 2 1 2 0 5 3-2
3. Marokko 2 0 3 0 3 3-3
4. Angola 2 0 1 2 1 1-4

* plaatsen zich voor kwartfinales

[Loting FA Cup] City treft Leeds, United-Reading

In Engeland is geloot voor de vijfde ronde van de FA Cup. Leeds United mag na de stunt tegen Tottenham Hotspur op bezoek bij Manchester City. Man. United ontvangt Reading.

Leeds stuntte zondag tegen Tottenham. Op Elland Road werd de topclub met 2-1 opzij gezet door doelpunten van Luke Varney en Ross McCormack. Leeds mag in de volgende ronde op bezoek bij Manchester City. The Citizens waren zaterdag nipte te sterk voor Stoke City (0-1). Pablo Zabaleta maakte het winnende doelpunt.

Manchester United ontvangt in eigen huis Reading. The Mancunians rekenden zaterdag af met Fulham en manager Martin Jol. Zonder Robin van Persie en Alexander Büttner won United met 4-1. Javier Hernandez nam twee doelpunten voor zijn rekening. Arsenal krijgt Blackburn Rovers op bezoek in het Emirates Stadium.

Chelsea wacht nog een replay tegen Brentford. De derdeklasser uit West-Londen hield The Blues zondag knap op een gelijkspel. Als Chelsea de klus in eigen huis klaart, dan wacht in de volgende ronde Middlesbrough.

Loting vijfde ronde FA Cup.

Thuis Uit
Huddersfield/Leicester City Wigan Athletic
MK Dons Barnsley
Oldham Athletic Everton
Luton Town Millwall
Arsenal Blackburn Rovers
Manchester City Leeds United
Manchester United Reading
Middlesbrough Brentford/Chelsea

Falkenburg en Boymans naar N.E.C., Ten Voorde naar NAC

N.E.C. huurt Erik Falkenburg en Ruud Boymans de rest van het seizoen van AZ. Het duo in Alkmaar nauwelijks kans op speeltijd en hopen zodoende in Nijmegen weer aan spelen toe te komen. Rick ten Voorde verhuist op zijn beurt tijdelijk van N.E.C. naar NAC Breda.

De komst van Falkenburg en Boymans werd zondag na de 2-1 overwinning op FC Groningen bekendgemaakt door de ploeg uit Nijmegen. Het tweetal moet maandag nog wel medisch worden gekeurd. N.E.C. had behoefte aan aanvallende versterkingen, aangezien Nick van der Velden mogelijk naar Thailand verkast. Daarnaast vertrekt Ten Voorde naar NAC.

De 21-jarige Ten Voorde zal het seizoen in Breda op huurbasis afmaken. "Hij is een spits die past bij onze manier van spelen", liet technisch directeur Jeffrey van Ass weten. "Het is dan ook absoluut geen diskwalificatie van onze huidige spelers, maar een versterking in de breedte."

Afgelopen seizoen werd Ten Voorde door N.E.C. aan RKC Waalwijk verhuurd. In 27 wedstrijden kwam hij destijds tot negen treffers. Dit seizoen scoorde hij driemaal in achttien duels.

Koeman: "Onszelf niet beloond"

Feyenoord speelde zondag voor eigen publiek doelpuntloos gelijk tegen FC Twente. Een verdiend resultaat, vindt trainer Ronald Koeman. Al met al was Koeman tevreden met 0-0 tegen Twente, al had zijn ploeg ook zomaar kunnen winnen.

"Omdat, met name in laatste halfuur, Twente de overhand kreeg en wij slordiger werden, werd het veld werd groter dan kan je in de problemen komen. Die momenten ontstonden alleen in het laatste halfuur." Daarvoor vond Koeman zijn ploeg goed spelen. "We hebben de kansen gehad om de goal te maken, maar daarmee hebben we onszelf niet beloond. Uiteindelijk mag je wel blij zijn met een gelijkspel", aldus Koeman tegenover de NOS.

De trainer denkt dat zijn team het laatste halfuur de jeugdigheid accentueerde. "Dan is er een fase waarin je een beetje grip verliest, terwijl het daarvoor erg goed ging. dat moet je aanvoelen en dan wordt er wat anders gevraagd, maar ik denk dat dat iets te veel gevraagd is op dit moment." Koeman was niet boos op Lex Immers, die een grote kans liet liggen.

"Daar was Immers niet gelukkig in. De keeper was net op de goede plek, en daar moet je dan iets meer geluk mee hebben. Hij moet koelbloediger zijn maar hij staat er wel iedere keer en gaat die goals heus nog wel maken", besloot Koeman.

Handballers Spanje pakken wereldtitel

De Spaanse handballers hebben met overmacht de wereldtitel gewonnen. In eigen land werd in de finale Denemarken met 35-19 verslagen.

De ploeg van bondscoach Valero Rivera stond bij rust al met 18-10 voor en liep in de tweede helft alleen maar verder uit. Uitblinker was Joan Canellas die zeven keer scoorde. Keeper Joan Canellas viel aan Spaanse kant op door te grossieren en knappe reddingen.

Het is voor Spanje de tweede wereldtitel in het handbal. In 2005 werd het ook al eens kampioen.

Nijland op avontuur in Australië

Stef Nijland gaat op avontuur in Australië. De 24-jarige aanvaller maakt het seizoen af bij Brisbane Roar. De nummer 7 van de Australische A-League huurt Nijland voor een half jaar van PSV, zo liet zijn zaakwaarnemer zondag weten. Het contract van Nijland in Eindhoven loopt komende zomer af.

De zoon van directeur Hans Nijland van FC Groningen kwam in 2008 naar PSV. Nijland kreeg bij de Brabanders echter nauwelijks speeltijd. Hij werd tussendoor verhuurd aan Willem II en NEC en moest dit seizoen bij de beloften van PSV meedoen. Nijland hoopt de komende maanden bij Brisbane Roar weer veel te spelen en kijkt dan in de zomer waar zijn toekomst ligt.

PSV hoopt voor het sluiten van de transfermarkt ook nog de overbodige spelers Orlando Engelaar, Stanislav Manolev en Jagos Vukovic te slijten.

'Kort rokje lokt verkrachting uit'

Jonge vrouwen die korte rokjes en hoge hakken dragen nemen een groter risico om te worden verkracht. Met die boodschap heeft een Britse parlementariër van de Conservatieven zich de woede op de hals gehaald van activisten die strijden tegen dit soort lustmisdrijven.

"Als je stomdronken bent en er zo bij loopt, hoe kun je er dan aan ontsnappen?" vroeg parlementslid Richard Graham zich af tegen The Citizen, een lokale krant in Gloucester. Activisten reageerden ziedend en zeiden dat Graham vindt dat slachtoffers zelf schuld dragen als zij worden verkracht.

Zaterdag liet Graham er in zijn blog op volgen dat zijn vraaggesprek met The Citizen op 'generlei wijze enig excuus voor roofzuchtig gedrag in zich draagt'. "Het incalculeren van het risico staat miljoenen mijlen ver weg van zoiets zeggen als 'ze vroeg er zelf om'".

COC-prijs voor 'roze imam' en transgenderbeweging

'Roze imam' Muhsin Hendricks en de Nederlandse transgenderbeweging zijn dit jaar de winnaars van de Bob Angelo-penning van homobelangenorganisatie COC. COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de onderscheiding zondagavond uit in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam en prees de winnaars voor hun inspanningen voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

De Zuid-Afrikaan Hendricks volgde een opleiding tot orthodoxe imam in Pakistan en concludeerde later dat de koran homoseksualiteit niet afkeurt. Hij richtte in 1996 The Inner Circle op om dit inzicht te delen en LHBT-moslims te steunen.

"Hendricks levert een bijzonder waardevolle bijdrage aan het debat over seksuele voorkeur, genderidentiteit en islam in Nederland, Zuid-Afrika en de wereld,' stelt COC-voorzitter Ineke in een verklaring. "Maar hij ontvangt de prijs bovenal omdat hij veel LHBT-moslims de kracht geeft om te zijn wie ze zijn: moslim én LHBT." De imam bezocht Nederland in 2011 en 2012 op. Hij sprak met LHBT-moslims, migrantenorganisaties en werkt met het COC aan een Nederlandse tak van The Inner Circle.

De tweede Bob Angelo-penning ging naar drie voorvechters van de Nederlandse transgenderbeweging: Carolien van de Lagemaat, Simon Huges en Thomas Wormgoor. "Er is het afgelopen jaar veel bereikt voor transgenders en dat is het resultaat van de jarenlange inzet van de Nederlandse transgenderbeweging", motiveerde Ineke de keuze. Dat is onmisbaar voor gelijkberechtiging en sociale acceptatie."

Vorig jaar werd een wetsvoorstel ingediend dat het voor transgenders eenvoudiger maakt hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau het eerste grootschalige onderzoek naar de positie van transgenders in Nederland en kreeg deze groep veel media-aandacht.

De COC-voorzitter riep het kabinet in haar nieuwjaarstoespraak op 'om deze kabinetsperiode de eindsprint te laten zijn van de race voor gelijke rechten, maar óók een hernieuwd startschot voor de marathon naar sociale acceptatie.'

De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het alias van COC-oprichter Niek Engelschman. Vorig jaar ging de in 1991 ingestelde prijs naar voormalig D66-leider Boris Dittrich en uitgever Maria van Oosten. Eerdere winnaars zijn Erwin Olaf, Hans van Manen, Andreas Burnier, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Henk Krol en Arie Boomsma.

Kip gaat caravans slijten aan Chinezen

Kip Caravans gaat caravans exporteren naar China. De enige Nederlandse caravanfabriek is in vergevorderde onderhandelingen met het bedrijf Camping China. Maandag wordt in Hoogeveen een intentieverklaring voor de export getekend. Dat meldt het Financieele Dagblad zondag.

De eerste caravans worden de komende weken vanuit Rotterdam naar China verscheept, zegt Kip Caravans-directeur en mede-eigenaar Henk Gunnink tegen de krant. De komende tijd worden zes tot tien caravans per maand verscheept.

Camping China opent op korte termijn een showroom met Kip-modellen in de hoofdstad Beijing. Kip Caravans gaat de Chinezen helpen met het opzetten van een eigen caravanindustrie en dealernetwerken en trainingen verzorgen.

Hoewel de caravansector in China in de kinderschoenen staat, raakt de belangstelling voor kamperen en caravans de laatste tijd in een stroomversnelling, aldus de krant. "Chinezen trekken er met grote groepen op uit, soms in colonneverband", aldus Gunnink.

Kip Caravans, waar ongeveer 55 mensen werken, ging failliet in 2007 en 2010 en verkocht sinds 2011 een kleine 500 caravans.

Afrikaanse top in teken van Mali

Afrikaanse leiders zijn zondag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba gearriveerd voor een top waarop met name zal worden gesproken over het conflict in Mali. Een andere kwestie die aan bod zal komen is het territoriale geschil tussen Sudan en Zuid-Sudan.

Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon voegde zich bij de leiders in Addis Abeba, waar de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn het stokje van het voorzitterschap van de Afrikaanse Unie overnam van president Yayi Boni van Benin.

De Afrikaanse Unie wil, in lijn met een resolutie van de VN, een troepenmacht naar Mali sturen om de islamitische rebellenbewegingen die in het noorden van het land aan de macht zijn te verdrijven. "We zijn vastberaden te doen wat we kunnen om het volk van Mali in deze tijden bij te staan", zei Ban.

De leiders hopen op de top spijkers met koppen te slaan en een AU-troepenmacht op poten te zetten. Verscheidene Afrikaanse landen hebben al militairen toegezegd. Dinsdag hoopt de Unie op een conferentie geld in te zamelen voor de interventie in Mali.

Ondertussen hoopt de AU ook tot een oplossing te komen voor conflicten in andere Afrikaanse landen. Ban drong er bij Sudan en Zuid-Sudan op aan nieuwe gesprekken aan te gaan en een oplossing te vinden voor de 'gevaarlijke humanitaire situatie in Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl'. De voormalige Zuid-Afrikaanse leider Thabo Mbeki bemiddelt ondertussen voor een oplossing van het grensgeschil in de regio Abyei.

[Bundesliga] Bayern in tweede helft langs Stuttgart

Bayern München heeft VfB Stuttgart zondag met 2-0 verslagen. Mario Mandzukic en Thomas Müller bezorgden de Zuid-Duitsers in de tweede helft de drie punten. Koploper Bayern, waar Arjen Robben de hele wedstrijd op de bank bleef, houdt door de uitzege elf punten voorsprong op nummer twee Bayer Leverkusen. Stuttgart blijft elfde.

Hamburger SV was in een enerverend duel thuis met 3-2 te sterk voor Werder Bremen. De bezoekers sloten het duel met slechts negen spelers af. Nadat Clement Fritz met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd maakte Marko Arnautovic in blessuretijd een schoppende beweging naar de scheidsrechter. De oud-speler van FC Twente mocht daarop met een tweede gele prent inrukken.

Assani Lukimya-Mulongoti had Bremen al na negen minuten op 1-0 gezet. Heung-Min Son, Dennis Aogo en Artjoms Rudnevs maakten er vervolgens 3-1 van, waarna Sokratis Papastathopoulos de aansluitingstreffer op het scorebord zette. Rafael van der Vaart werd na 83 minuten gewisseld, Jeffrey Bruma maakte de negentig minuten vol. HSV staat negende, op slechts twee punten van nummer vijf FSV Mainz.

[FA Cup] Stunt Oldham compleet na winst op Reds

Oldham Athletic heeft Liverpool verrassend uitgeschakeld in de FA Cup (3-2). The Reds wisten de derdeklasser niet over de knie te leggen. Oldham gaat naar de vijfde ronde. Liverpool leek in de Premier League richting de goede vorm te groeien. In de FA Cup was daar weinig van terug te zien. Met Steven Gerrard op de bank keek Liverpool al na drie minuten tegen een achterstand aan. Manager Brendan Rodgers moest toezien hoe Matt Smith zijn eerste van de middag maakte. De spits was goed op dreef.

Luis Suarez deed na een kwartier iets terug voor Liverpool, maar doelman Brad Jones hielp Oldham weer aan de leiding. De goalie kreeg een voorzet niet onder controle, waarna Smith in de rebound voor de 2-1 tekende. De thuisploeg wist vervolgens de voorsprong verder uit te bouwen. Kort na rust scoorde Reece Wabara de 3-1.

Met invaller Gerrard ging Liverpool op zoek naar doelpunten, maar The Reds kwamen niet verder dan 3-2. Joe Allen maakte tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer. Het bleek niet meer dan dat. Oldham hield stand en gaat mee naar de vijfde ronde. Net als onder meer QPR en Tottenham Hotspur is Liverpool weer uitgebekerd.

Turk wint frikandeleetwedstrijd

Frikandellen eten kun je ook doen in wedstrijdverband en dat is precies wat er zondagmiddag in Sassenheim aan de hand was. Na een spannende strijd in een lokale snackbar werd Nick Turk uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen.

Slechts een kwartier hadden de deelnemers om zoveel mogelijk frikandellen te eten. Deze mochten ze met mayo of ketchup eten. Nick Turk had er 11 op en won daarmee een beker en een bon om nog eens met vrienden in de snackbar te komen eten. In totaal deden er twintig mensen mee aan de wedstrijd.



Nick Turk kan geen frikandel meer zien. (foto: FOK!)

[FA Cup] Leeds United verrast Spurs in FA Cup

Tottenham Hotspur is zondagmiddag uitgeschakeld in de FA Cup. De ploeg van de Portugese coach André Villas-Boas ging tegen Leeds United met 2-1 onderuit. De Spurs zijn na Aston Villa, Norwich City en Queens Park Rangers de vierde club uit de Premier League die dit weekeinde in de vierde ronde van het beroemde bekertoernooi verrast werd door een lager acterende club.

Drievoudig Engels landskampioen Leeds United, tegenwoordig uitkomend in de Championship, kwam vlak na rust op een 2-0 voorsprong. Vlak daarna deed de Amerikaanse spits Clint Dempsey nog wel iets terug, maar verder kwamen de Spurs niet.

De Londense club begon met oud-Ajacied Jan Vertonghen in de basis, terwijl voormalig AZ'er Moussa Dembele invaller was. De Spurs wonnen de FA Cup achtmaal en waren vorig jaar nog halvefinalist.

FOK!Filmtip van de dag: Four Weddings and a Funeral

Dagelijks worden er meerdere films uitgezonden, maar welke film is nou het bekijken waard? De FOK!film redactie voelt zich geroepen om de mede-FOK!kers te helpen met het antwoord op de bovenstaande vraag. Voor ieder die met z'n lief een romantisch avondje op de bank heeft gepland, staat vanavond Four Weddings and a Funeral op het programma. 

Four Weddings and a Funeral is een typische Hugh Grant film: De charmante maar wat verlegen Engelsman Charles (Grant) wordt hopeloos verliefd op de beeldschone Amerikaanse Carrie (Andie MacDowell) die hij toevallig tegenkomt op een bruiloft. Helaas voor Charles is Carrie net verloofd met Sir Hamish Banks (Corin Redgrave), die hij op een andere bruiloft tegen het lijf loopt. Weet Charles, Carrie voor zich te winnen, welke vier bruiloften en welke begrafenis bezoekt Charles? Als je vanavond om 21:35 uur je televisie afstemt op Net 5 krijg je hoogstwaarschijnlijk antwoord op al deze vragen.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - FC Groningen

Om 16:30 werd er afgetrapt voor de negende en laatste duel van de twintigste speelronde van de Eredivisie. In Nijmegen ontving N.E.C. het FC Groningen van trainer Robert Maaskant. De wedstrijd eindigde in een 2-1 zege voor de thuisploeg.

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

FC Groningen

 10' v. Eijden
 80' Rieks
   67' Burnet 
 
 Gele kaart: Pálsson, v.d. Velden (N.E.C. Nijmegen), Lindgren, Kieftenbeld, Schet (FC Groningen)
 Rode kaart: Schet (89/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.100
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Sinouh
Will (Cmovs/82)
v. Eijden
Breuer
Amieux
v.d. Velden (Stutter/90 1)
Pálsson
Koolwijk
Foor (Geogre/57)
Platje
Rieks
  Bizot
Kappelhof
v. Dijk
Kwakman
Burnet
Lindgren (Ajilore/79)
Bacuna
Kieftenbeld (Texeira/62)
Schet
Zeefuik
Kirm

Van Eijden zette N.E.C. Nijmegen met een kopbal op 1-0. (Foto: Pro Shots)

[Serie A] Napoli wint en houdt druk op koploper Juventus

Napoli heeft zondag een belangrijke 2-1 zege geboekt bij Parma. De nummer twee van de Serie A blijft daardoor op drie punten afstand van koploper Juventus. Marek Hamsik zette de Napolitanen op voorsprong, maar zijn ploeggenoot Paolo Cannavaro trok de stand een kwartier voor tijd met een eigen goal gelijk. Edinson Cavani bezorgde Napoli met zijn zeventiende competitiegoal van het seizoen alsnog de overwinning.

Stephan El Shaarawy bezorgde AC Milan op bezoek bij Atalanta drie broodnodige punten: 1-0. De Italiaanse spits produceerde na 29 minuten de enige goal van de wedstrijd. De Milanezen, waar Urby Emanuelson niet in de wedstrijdselectie was opgenomen, nemen door de zege de vijfde plek over van Fiorentina.

De Florentijnen gingen bij Catania met 2-1 onderuit door doelpunten van Nicola Legrottaglie en Lucas Nahuel Castro. Catania komt met 35 punten op slechts een punt afstand Fiorentina. Milan heeft 37 punten verzameld.

Sampdoria-speler Mauro Icardi vond liefst vier keer het net tegen Pescara: 6-0. De 19-jarige Argentijn noteerde drie van zijn vier goals tussen de 58e en de 72e minuut. Zijn ploeg klimt naar de dertiende stek, Pescara blijft zeventiende.

Overige uitslagen Serie A

Cagliari - Palermo 1-1
Udinese - Siena 1-0

Bertens naar laatste kwalificatieronde Parijs

Kiki Bertens heeft zich zondag geplaatst voor de beslissende kwalificatieronde van het WTA-toernooi van Parijs. De Wateringse tennisster was met 6-4 en 7-6 (3) te sterk voor de Tsjechische Karolina Pliskova. De mondiale nummer zestig moet maandag de Franse Virginie Razzano (161) verslaan om het hoofdtoernooi te bereiken.

Bertens verzilverde in de eerste set twee van haar vier breakkansen. Zelf wist ze acht van de negen breakkansen voor Pliskova succesvol te verdedigen. In de laatste set braken beide vrouwen de servicebeurt van hun tegenstanders twee keer, maar bleek de Nederlandse in de tiebreak net iets sterker dan haar opponente.

Voorstanders homohuwelijk in Parijs de straat op

Duizenden voorstanders van het homohuwelijk hebben zondag in Parijs een protestmars gehouden. Gewapend met protestborden met teksten als 'Gelijke rechten zijn geen bedreiging' begonnen zij op het Place de Denfert-Rochereau aan hun mars.

Twee weken eerder stroomden honderdduizenden mensen toe op de Franse hoofdstad voor een protestactie tegen invoering van het homohuwelijk.

Het Franse parlement bespreekt dinsdag een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren.

KNMI waarschuwt voor gladheid en wind

Automobilisten en andere weggebruikers moeten zondagavond en maandag rekening houden met gladde wegen. Daarvoor waarschuwt het KNMI. In de noordelijke en westelijke provincies waait het maandag bovendien hard. Windstoten kunnen een kracht van 80 kilometer per uur bereiken.

Her en der zijn wegen beschadigd, die worden gerepareerd. De A58 tussen Goes en Heinkenszand is tot 22.00 uur deels afgesloten vanwege een spoedreparatie, meldt de politie. Het verkeer wordt omgeleid. Elders worden rijstroken afgesloten.

De waarschuwing voor bevriezing van gladde weggedeelten geldt tussen ongeveer 23.00 uur en maandag 07.00 uur, aldus het KNMI.

De gladheid waarvoor de ANWB eerder waarschuwde heeft zondagochtend niet voor grote problemen gezorgd op de weg. Door vorst in de grond was het door het hele land en met name op lokale wegen glad.

De komende dagen wordt het herfstachtig weer met regen en wind. De temperatuur kan oplopen tot 11 graden.

De voetbalsupporter

Het gebeurde recht voor mijn ogen en ik had er dan ook uitstekend zicht op: Heerenveen-verdediger Ramon Zomer maakte de perfecte sliding. In het eigen strafschopgebied gleed hij de bal van de voet van Fred Benson en zette daarmee de grote kans voor de PEC-spits om in ‘slechts’ een hoekschop. Mijn broer en ik keken elkaar als neutrale toeschouwers tevreden aan: wij zagen een uitstekende verdedigende actie. Maar om ons heen brak de hel los.

Doden bij aardverschuivingen Indonesië

Aardverschuivingen in de Indonesische provincie West-Sumatra hebben aan ten minste twaalf mensen het leven gekost. Veertien worden vermist. Dat heeft de Indonesische rampendienst zondag gezegd.

Tanjung Sani, in het district Agam, werd het zwaarst getroffen. Twintig woningen werden bedolven onder modder en rotsblokken. Zeven dorpelingen kwamen om en vijf raakten gewond. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar veertien dorpsbewoners.

In de provincie Jambi werd een olieveld na dagenlange slagregens getroffen door een modderlawine. Hier vielen vijf doden.

Morrissey opgenomen in het ziekenhuis

Morrissey is in het ziekenhuis beland. "Hij ondergaat tests wegens een mogelijke blaasontsteking", laat zijn woordvoerder weten aan het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

De 53-jarige zanger ligt in het William Beaumont Hospital in Flint, in de Amerikaanse staat Michigan. Hij zou hier donderdag optreden, maar dit concert is geannuleerd. De optredens van vrijdag en zaterdag in Minneapolis en Chicago zijn uitgesteld.

De voormalige frontman van The Smiths treedt maandag op in Asheville. Of dit concert door kan gaan is nog niet bekend. Veel optredens die de muzikant momenteel afwerkt zijn concerten die vorig jaar werden uitgesteld. Morrissey annuleerde toen optredens om tijd met zijn zieke moeder door te kunnen brengen.

Voor een filmpje: bezoek youtube.

Vrouw verbrand na vlam vatten kleding

Een 49-jarige vrouw uit het Utrechtse Elst is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt toen haar kleding vlam vatte. De vrouw had waarschijnlijk brandbare vloeistof over haar kleding gemorst toen ze een haardvuur wilde aanmaken, laat de politie weten.

Twee dochters kwamen af op het geschreeuw van hun moeder af en koelden haar in de sneeuw, waarna een buurvrouw de vrouw onder de douche zette.

De politie werd rond 15.25 uur geïnformeerd over de brand in een tuinhuis aan de Tabaksweg. Het slachtoffer is met een ambulance naar het UM St Radboud in Nijmegen vervoerd, en later overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk. De familie is opgevangen door bekenden en de dominee.

'Starbucks boos op Cameron'

De Amerikaanse koffieketen Starbucks is ontstemd over de harde woorden van de Britse premier David Cameron over vermeende belastingontduiking in Groot-Brittannië. De Britse krant The Sunday Telegraph meldde zondag dat het bedrijf naar aanleiding van de uitspraken van Cameron heeft gedreigd alle investeringen in Groot-Brittannië te staken.

Starbucks vindt dat Cameron het bedrijf herhaaldelijk op valse gronden heeft beschuldigd van belastingontduiking. De Britse premier gaf afgelopen week nogmaals aan belastingontduiking door bedrijven op internationale schaal aan te willen pakken. Hij verwees daarmee impliciet naar bedrijven als Starbucks en Google die hun betalingen aan de Britse fiscus door allerlei constructies, via bijvoorbeeld Nederland, minimaliseren.

'Starbucks boos op Cameron'
'Starbucks boos op Cameron' (Foto: ANP)

Holocaust internationaal herdacht

Overlevenden van de Holocaust, politici, religieuze leiders en anderen hebben zondag stilgestaan bij de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Op diverse plekken in Europa, onder meer bij het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, vonden herdenkingsceremonies plaats.

In Warschau vond een ceremonie plaats bij het monument voor de opstand in het getto van de Poolse hoofdstad. In 1943 kwamen de joodse bewoners van het getto een kleine maand lang in opstand tegen de nazi-bezetters.

Het was zondag precies 68 jaar geleden dat het oprukkende Rode Leger Auschwitz in 1945 bevrijdde.

In Rome waarschuwde paus Benedictus XVI dat de 'herinnering van deze immense tragedie, die met name de joden zo zwaar trof, voor iedereen een waarschuwing moet zijn dat de gruwelen van het verleden niet nog een keer mogen gebeuren'. Sommige historici verwijten paus Pius XII, kerkvader tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat hij niet al het mogelijke heeft gedaan om de Holocaust te voorkomen.

Jules winnaar GP la Marseillaise

Justin Jules is de verrassende winnaar geworden van de GP Cycliste la Marseillaise. De Fransman, rijdende voor het kleine La Pomme Marseille, won in Marseille de massasprint voor zijn landgenoot Samuel Dumoulin die vorig jaar de winnaar was.

De derde plaats ging naar Thomas Damuseau, renner van Argos-Shimano. Beste Nederlander in Frankrijk was Lieuwe Westra, die als elfde eindigde. De GP Cycliste la Marseillaise wordt gezien als de opening van het Europese wielerseizoen.

Uitslagen Eredivisie (27/01/2013)

Om 14:30 uur stonden er twee duels op het programma in de Eredivisie. In De Kuip ontving Feyenoord FC Twente, terwijl Willem II op bezoek ging bij FC Utrecht. Hieronder zijn de statistieken te vinden van beide duels.

Feyenoord

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Clasie, Immers, Vilhena (Feyenoord), Rosales, Douglas, Fer, Schilder (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers (Vormer/75)
Vilhena
Achahbar
Pellè
Boëtius (Fernandez/81)
  Michaylov
Rosales
Douglas
Bengtsson
Schilder
Brama
Tadic
Fer
Janssen (Gutiérrez/66)
Castaignos (Bulyikin/90+2)
Chadli

Feyenoord-speler Boëtius probeert Rosales te passeren.
 


FC Utrecht

3 - 1

Willem II

 48' Kali
 67' Duplan
 89' Schepers
   90+1' Haemhouts 
 
 Gele kaart: Haastrup, Vossebelt (Willem II)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Duplan (Schepers/88)
Kali
Asare
Sarota (Ayoub/65)
v.d. Gun (De Kogel/62)
Gerndt
  Meul
Akouili
Peters
Haastrup
Jallo
Guyt (Haemhouts/73)
Vossebelt
H. Mulder
Misidjan (Höcher/73)
Joachim
Podevijn (Snijders/72)



Een kopduel tussen Bulthuis en Vossebelt (r). (Foto: Pro Shots)

Opstelten wist van corruptieonderzoek naar Van Rey

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wist al in het voorjaar van 2012 dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar zijn partijgenoot Jos van Rey, die in oktober aftrad als senator en wethouder van Roermond. Dat antwoordt de minister op Kamervragen van het CDA, mede namens staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Het Openbaar Ministerie merkt een strafrechtelijk onderzoek naar een lid van de Staten-Generaal altijd aan als een gevoelige zaak en informeert de minister, in dit geval over het feit dat Van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Omdat het onderzoek nog loopt, geeft Opstelten geen verder details.

Opstelten schrijft niet wanneer hij precies op de hoogte is gesteld en ook niet of andere kabinetsleden wisten van het onderzoek. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die de Kamervragen had gesteld, was Opstelten in ieder geval een week na de aangifte op de hoogte van het onderzoek.

De VVD droeg Van Rey in mei voor als gedeputeerde van de provincie Limburg, maar trok die kandidatuur later in. Van Rey stak later in het jaar nog geld in de VVD-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, onder meer in de kandidatuur van Weekers.

"Heeft Opstelten premier Rutte of Weekers ingelicht over het onderzoek?", vraagt Omtzigt zich af. "Van Rey was senator, dat maakt het zo precair. Dit is bijzonder en vraagt om nadere uitleg."

De Belastingdienst deed in maart aangifte tegen Van Rey, waarop het OM een strafrechtelijk onderzoek instelde op verdenking van belangenverstrengeling. Hij zou een bevriende projectontwikkelaar hebben bevoordeeld en informatie over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond aan partijgenoot Ricardo Offermanns hebben doorgespeeld. De verdenkingen leidden in oktober tot invallen in het huis van de politicus.

Van Rey verzocht staatssecretaris Weekers op 23 maart per brief om een onderhoud over een belastingkwestie. Hij mocht in april aanschuiven bij de plaatsvervangend directeur-generaal van de Belastingdienst, maar het ministerie van Financiën was toen nog niet bekend met de aangifte en de tegen Van Rey gerezen vermoedens, schrijft Opstelten, die er volgens Omtzigt toen al wel van wist.

Rutte en Weekers moesten in december uitleg geven in de Tweede Kamer. Rutte zei dat Weekers onhandig te werk is gegaan tijdens zijn persoonlijke verkiezingscampagne. Weekers trok het boetekleed aan tijdens het debat. Hij zei dat hij 'harde lessen' heeft geleerd van de affaire. De staatssecretaris zei dat hij steken heeft laten vallen toen hij een billboard op een zuil langs de A73 aangeboden kreeg van Van Rey, maar ontkende dat sprake was van onoorbaar gedrag van zijn kant. De Kamer nam hiermee genoegen.

Rutte zei verder dat niets de benoeming van Weekers als staatssecretaris in de weg stond en dat hij 'alle cruciale vragen' heeft gesteld. De premier zegde wel toe dat hij het zogeheten handboek voor aantredende bewindspersonen nog eens 'op de zeef' gaat leggen om te bezien of er aanleiding is om de regels daarin over het aannemen van geschenken aan te scherpen.

GB: ga weg uit Somaliland

Groot-Brittannië heeft Britse burgers in Somaliland, een autonome regio in het noorden van Somalië, opgeroepen het gebied direct te verlaten. Volgens Britse diplomaten is er sprake van een specifieke dreiging jegens westerlingen.

In een verklaring zei het Britse ministerie van buitenlandse zaken niet in detail te willen treden over de aard van de dreiging. Het ministerie zei wel dat in het land 'ontvoeringen voor financieel of politiek gewin, gevoed door criminaliteit of terrorisme' een bedreiging vormen.

Eerder deze week liet Groot-Brittannië al een vergelijkbare waarschuwing uitgaan. Toen werden Britten opgeroepen de Oost-Libische stad Benghazi te verlaten.

Arrestaties voor fatale woningoverval

De politie heeft vrijdagmiddag twee Amsterdammers aangehouden voor de woningoverval waardoor eerder deze maand een 76-jarige man om het leven kwam. Rechercheonderzoek leidde naar de mannen van 21 en 23 jaar, meldt een politiewoordvoerder zondag.

De bejaarde man werd de dag na de overval op 9 januari geboeid en zwaargewond gevonden in zijn woning aan de Pomonastraat in Amsterdam-Noord en bezweek die avond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De twee verdachten zijn in een cel gezet. Het rechercheteam sluit meer aanhoudingen niet uit.

Gewonden bij begrafenissen Port Said

Tienduizenden rouwenden zijn zondag in de Egyptische stad Port Said samengekomen voor de begrafenis van 37 mensen die bij rellen een dag eerder om het leven kwamen. De rouwenden scandeerden leuzen gericht tegen de Egyptische president Mohammed Morsi.

Er was korte tijd sprake van schermutselingen. Een aantal betogers vuurde schoten af en de politie zette traangas in, aldus ooggetuigen. Volgens de staatstelevisie raakten 110 mensen gewond. "We zijn erg bezorgd over wat er te gebeuren staat na de begrafenis", aldus Rasha Hamouda, een van de activisten in Port Said. In de stad hangt een gespannen sfeer.

In Caïro werd een agent begraven die bij de onlusten van zaterdag om het leven was gekomen. Collega's van de man lieten hun afkeer blijken van de Egyptische minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim. Toen hij bij de begrafenisplechtigheid arriveerde, schreeuwden boze agenten de minister toe dat hij alleen maar op de begrafenis kwam omdat er camera's bij waren. Ibrahim maakte zich daarna snel uit de voeten. Het is uitzonderlijk dat Egyptische agenten kritiek leveren; bij de politie geldt een ijzeren discipline.

Concert levert kinderziekenhuis 4,6 ton op

Een speciaal benefietconcert voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft zondagmiddag ruim 460.000 euro opgeleverd. Dat meldde de organisatie. Het concert werd gegeven door door de artiesten van De Vrienden van Amstel LIVE!.

De opbrengst gaat naar het nieuw te openen Sophia Kinderthoraxcentrum, waar kinderen met hart-, long- en luchtwegenaandoeningen behandeld kunnen worden.

Aan het eenmalige evenement in Ahoy werkte een hele rits artiesten belangeloos mee, zoals Marco Borsato, Nick& Simon, Ilse DeLange, Acda en de Munnik, De Dijk, Rob de Nijs en Dinand Woesthoff.

Het Sophia Kinderziekenhuis bestaat dit jaar 150 jaar. Het concert iséén van de activiteiten rond het jubileum en werd rechtstreeks uitgezonden voor de kinderen in het ziekenhuis.

Concert levert kinderziekenhuis 4,6 ton op
Concert levert kinderziekenhuis 4,6 ton op (Foto: ANP)

Landmacht oefent rampen in Zeeland

Zeeland is vanaf maandag voor bijna twee weken het toneel van meerdere rampenoefeningen. De landmacht organiseert de oefeningen waaraan onder meer militairen, politie en brandweer meedoen. In totaal zijn er ongeveer 600 mensen bij betrokken, aldus een woordvoerster van de landmacht.

De oefening Wake Up bestaat uit drie onderdelen en duurt tot en met vrijdag 8 februari. De gesimuleerde rampen moeten zorgen voor betere samenwerking tussen alle deelnemers.

Maandag 4 februari wordt het meest "spectaculair", aldus de zegsvrouw. Op die dag vaart er een schip de haven van Vlissingen binnen met 'nepterroristen' waarvoor de hulp wordt ingeroepen van onder meer de landmacht, marechaussee en marine. De haven is dan afgesloten voor publiek.

[FA Cup] Torres behoedt Chelsea voor blamage

Fernando Torres heeft met een late treffer een rampzalige bekerweek voor Chelsea voorkomen. De Spaanse spits maakte in de vierde ronde van de FA Cup acht minuten voor tijd de 2-2 bij het twee klassen lager acterende Brentford, waardoor beide ploegen binnenkort op herhaling moeten. Torres behoedde Chelsea met zijn goal voor een tweede bekeruitschakeling in vier dagen tijd. Woensdag bereikte Swansea City al ten koste van de Blues de League Cupfinale.

De Italiaan Marcello Trotta zette Brentford kort voor rust op voorsprong. Dat was verdiend, aangezien Chelsea vrijwel de gehele eerste helft niets creëerde. Uit het eerste grote gevaar maakte Oscar na de thee de gelijkmaker. De Braziliaan speelde zich prachtig vrij en mikte hoog in de bovenhoek raak.

Toch kon het Chelsea niet tot grootse daden inspireren. Sterker nog, na 73 minuten kwam de underdog opnieuw op voorsprong. Middenvelder Harry Forrester verschalkte vanaf de penaltystip goalie Ross Turnbull, die de strafschop had veroorzaakt. Het inbrengen van Demba Ba bleek uiteindelijk een goede zet voor Chelsea. De bonkige spits zette een minuut na zijn entree Torres aan het werk, die vervolgens hard raak schoot: 2-2.

Burt Reynolds van intensive care af

Burt Reynolds is aan de beterende hand. De 76-jarige acteur was met ernstige griep in een ziekenhuis in Florida beland, maar heeft zaterdag de intensive care verlaten.

De woordvoerder van Reynolds heeft aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ laten weten dat het sinds zaterdagochtend weer beter gaat met de acteur. Reynolds werd enkele dagen geleden met ernstige uitdrogingsverschijnselen opgenomen, veroorzaakt door de griep.

Artsen verwachten dat hij volledig zal herstellen. Reynolds is bekend van films als Boogie Nights en Smokey and the Bandit.

Hotline Miami vs oude arcadegames

Een van de meest gewelddadige games van het afgelopen jaar moet wel Hotline Miami zijn. Je enige taak was iedereen, maar dan ook echt iedereen, om te leggen met behulp van alle wapens die je hebt.

Maar wat zou er gebeuren als Hotline Miami uit zou komen in de arcadehallen? Nou, dan krijg je praktijken zoals je in onderstaand filmpje kunt zien. Pas op: Pac-Man violence, niet geschikt voor mensen met wap wap wap-oogjes.


'Beyoncé wil wraak nemen met optreden Super Bowl'

Beyoncé is helemaal klaar met de kritiek op haar optreden tijdens de beëdiging van de Amerikaanse president Barack Obama. De zangeres, die het volkslied zou hebben geplaybackt, wil met haar optreden tijdens de Super Bowl laten horen dat ze echt live kan zingen.

De 31-jarige zangeres staat over een week in de rust van de American footballwedstrijd op het podium. Jaarlijks trekt het evenement vele miljoenen kijkers. Een ingewijde vertelt aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly dat ze 'iedereen omver wil blazen' met haar zangpartij. "Ze kan niet wachten om het podium op te gaan en te laten zien wat ze kan."

Kristen Dubois, woordvoerster van de US Marine Corps Band, deed een week geleden uit de doeken dat Beyoncé het volkslied niet live had gezongen. De zangeres zou op het laatste moment hebben besloten te gaan playbacken. De reden is niet bekend.

Man vast na poseren met vuurwapen op Facebook

De politie heeft zaterdagochtend een 21-jarige Hagenaar aangehouden die op Facebook was te zien met een vuurwapen in zijn hand. De man bleek nog een gevangenisstraf van veertien dagen te moeten uitzitten en is in een cel gezet.

De recherche wist de identiteit van de man te achterhalen en hield hem om 09.00 uur aan in zijn woning aan de Beeklaan. Daar vonden de rechercheurs twee nepvuurwapens. Het betrof een handvuurwapen en een semiautomatisch wapen.

De verdachte verklaarde dat hij de wapens met een 46-jarige stadgenoot in België had gekocht. Deze stadgenoot is op het bureau ontboden en verhoord. Beide illegale wapens zijn in beslag genomen. De politie maakte proces-verbaal op tegen beide verdachten.

Inbreker (14) valt van dak

In Arnhem heeft de politie zaterdagnacht twee inbrekers van 14 en 16 jaar aangehouden. Het jonge tweetal dacht via het dak te kunnen ontsnappen, maar de 14-jarige viel van het dak in de achtertuin. Zijn val werd gebroken door een tuinset, maar een politiehond heeft hem nog wel verwond, laat de politie weten.

Een getuige had gemeld dat werd ingebroken in een woning aan de Teisterbantstraat, de politie was er snel bij. Toen de agenten de twee in de woning hadden gezien trokken de inbrekers de lamellen dicht en klommen via het zolderraam het dak op.

Net toen de agenten besloten om naar binnen te gaan, viel de 14-jarige van het dak. Een politiehond voorkwam dat hij kon opstaan, waardoor de jongen gewond raakte aan zijn arm. Hij moest ter observatie een nacht in een ziekenhuis verblijven. Onderzoek wees uit dat hij niets had gebroken, maar wel zijn long had gekneusd door de val. De tweede verdachte had zich iets verderop op een dakkapel verschanst en dreigde van het dak te springen. Hij is later met een ladderwagen van de brandweer van het dak gehaald.

[AO] Djokovic: "Mijn favoriete en beste toernooi"

Novak Djokovic was zondag dolgelukkig na weer een eindzege bij de Australian Open. "Het is een ongelooflijk gevoel om hier weer te winnen", zei de Servische tennisser nadat hij de trofee had gekregen uit handen van de Amerikaan Andre Agassi. "Dit is mijn favoriete en beste grandslamtoernooi. Ik houd van deze baan."

Hij betrok ook zijn team nadrukkelijk bij het succes. "Deze prijs is ook voor jullie. Zonder jullie zou ik het niet kunnen." Verder sprak hij zijn waardering uit voor zijn tegenstander Andy Murray. "Je hebt een geweldige wedstrijd gespeeld. Hopelijk gaan er nog veel mooie duels tussen ons volgen."

Murray had ook complimenten voor Djokovic en zijn team. "Geweldig gedaan, ook het team, want je kunt dit niet alleen", aldus Murray.

Bevrijding Auschwitz herdacht in Amsterdam

In Amsterdam is zondag herdacht dat het vernietigingskamp Auschwitz 68 jaar geleden werd bevrijd. Nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en de andere aanwezigen herdachten ook de miljoenen mensen die door de nazi's werden vermoord gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De belangstellenden liepen vanaf het stadhuis in een stille tocht naar het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers in het Wertheimpark, waar de herdenking plaatsvond. Een van de sprekers was burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Rabbijn Menno ten Brink sprak het Jizkor- en Kaddisj-gebed ter nagedachtenis van de gestorvenen uit en er was muziek van zigeuners.

India voert met succes rakettest uit

India heeft met succes een ballistische raket getest die in staat is een kernkop te vervoeren. Dat heeft het Indiase persbureau Press Trust of India zondag gemeld. De raket werd gelanceerd vanaf een onder water gelegen lanceerbasis in de Golf van Bengalen.

De raket is volgens Press Trust of India binnenkort klaar om ingezet te worden en kan worden afgevuurd vanaf diverse lanceerplatforms. Ook kan de raket worden gelanceerd vanaf een kernonderzeeër.

India en aartsrivaal Pakistan voeren geregeld rakettesten uit. De twee landen hebben sinds ze onafhankelijk werden van Groot-Brittannië in 1947 al drie oorlogen uitgevochten.

Paquin & Page weer in X-Men

Anna Paquin en Ellen Page zijn te zien in X-Men: Days of Future Past. Dat heeft regisseur Bryan Singer via Twitter bekendgemaakt. Beide actrices waren ook al in X-Men: The Last Stand uit 2006 te zien. Ook Shawn Ashmore keert terug in de film, die volgend jaar in de bioscoop moet draaien.

Eerder werd al bekendgemaakt dat acteurs als Hugh Jackman, Jennifer Lawrence en James McAvoy een rol spelen in X-Men: Days of Future Past. Het verhaal maakt sprongen naar de toekomst, waar de meeste mutanten zijn vermoord en de overlevenden zijn opgesloten in concentratiekampen.


Anna Paquin en Ellen Page weer in X-Men (Foto: Novum)

Uitslag Vitesse - Ajax

Vanmiddag om 12:30 uur begon in Het Gelredome te Arnhem de topper tussen Vitesse en Ajax. De Amsterdammers kwamen met 0-2 voor, maar gingen alsnog met 3-2 het schip in. Hieronder het verslag en de karakteristieken van deze wedstrijd.

De eerste helft stond vooral in het teken van de schitterende reddingen van keepers Kenneth Vermeer (Ajax) en Piet Velthuizen (Vitesse). Velthuizen bracht een paar keer mooi redding op pogingen van Christian Eriksen en Siem de Jong, terwijl Vermeer namens Ajax zeer nuttig was bij schoten van Jan-Arie van der Heijden en Renato Ibarra. Na een half uur spelen kwam Ajax op voorsprong tegen Vitesse, dat met een gewaagde 4-2-4 opstelling aantrad. Velthuizen had ditmaal geen antwoord op een van richting veranderd schot van Lasse Schöne.

Na tien minuten spelen in de tweede helft kreeg Jonathan Reis namen Vitesse een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. Na een slim balletje van Ibarra kwam hij alleen voor Vermeer, maar de Ajax-goalie redde opnieuw. De Arnhemse ploeg drong aan, maar het was Ajax dat na ruim een uur spelen op 0-2 kwam. Van Aanholt werkte niet goed weg en Christian Poulsen nam de bal meteen op de pantoffel. Zijn knal werd geschampt door Eriksen en belandde in de verre hoek. Niet veel later was het 1-2 door Theo Janssen. Hij omspeelde Veltman en stiftte de bal vervolgens mooi over Vermeer heen.

Havenaar dacht een kwartier voor tijd de 2-2 te maken, maar Vermeer redde weer op schitterende wijze. Met een prachtige reflex wist hij de poging van de spits tot corner te verwerken. Tien minuten voor tijd kwam de 2-2 toch op het scorebord. Van Aanholt kreeg op de linkerkant vrije doorgang en schoof de bal onder Vermeer door. Twee minuten later ontplofte Het Gelredome helemaal. Renato Ibarra snelde langs de rechterkant weg en wist de bal onder Vermeer te schuiven; 3-2.

Ibarra schoot de 3-2 langs Ajax-doelman Vermeer. (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

Vitesse

3 - 2

AFC Ajax

68' Janssen
79' V. Aanholt
81' Ibarra
                       33' Schöne 
62' Eriksen
 
 Gele kaart: v. Aanholt (Vitesse), Moisander (AFC Ajax)
 

Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Nijhuis

 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
v. Ginkel
Reis
Janssen
Ibarra
Havenaar
Kakuta       
          Vermeer
Alderweireld
Veltman
Moisander (Hoesen/86) 
Blind
Schöne
Poulsen
Eriksen
Boerrigter (Lukoki/80) 
S. de Jong
Fischer (Sana/67)

[Primera Division] Ronaldo schiet Madrid in stadsderby langs Getafe

Cristiano Ronaldo heeft Real Madrid zondagmiddag met een hattrick een 4-0 overwinning op stadgenoot Getafe bezorgd. Sergio Ramos had de score vlak na rust geopend voor de Koninklijke, dat door de overwinning op 43 punten komt. Nummer twee Atletico Madrid heeft vier punten voorsprong, maar heeft nog wel een duel tegoed.

Getafe-doelman Moya tastte mis na een hoekschop, waarna Ramos de bal in het drukke vijfmetergebied kon intikken. Ronaldo verruimde tien minuten later na een assist van Mesut Özil de voorsprong. Met een rake kopbal en een strafschop bracht de Portugees zijn seizoentotaal vervolgens op 21 competitiegoals, acht minder dan Primera Division-topscorer Lionel Messi van Barcelona.

Mourinho wil nooit in Duitsland werken

José Mourinho zal nooit trainer worden in de Bundesliga. De Portugees vertelt dat zondag in de Spaanse media. De oefenmeester van Real Madrid werd tijdens een persconferentie gevraagd naar zijn mening over de keuze van Josep Guardiola, die vanaf de zomer trainer is van Bayern München. Beide heren waren jarenlang elkaars concurrent. Tot vorig jaar was Guardiola trainer van FC Barcelona.

"Ik heb geen commentaar, iedereen mag zijn keuze maken", antwoorde Mourinho. "Of hij expres voor een competitie gekozen heeft waar ik nooit heb gewerkt? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik nooit in Duitsland zal werken. Verder maakt het me allemaal weinig uit."

Over de toekomst van Mourinho wordt de laatste weken veel gespeculeerd. De keuzeheer zou in onmin leven met een deel van zijn selectie. Dit werd echter ontkracht door de clubleiding. In de competitie vallen de resultaten tegen. De achterstand op rivaal Barca is vijftien punten.

Agressieve hond doodgeschoten in Breda

Een politieman die ook bevoegd jager is, heeft zaterdag in Breda een zeer agressieve hond doodgeschoten. De Rottweiler had zijn baasje vol in diens rechterhand gebeten.

Deze 42-jarige man had even daarvoor geprobeerd de losgebroken hond een halsband om te doen. Met veel moeite lukte het nog om het dier op een afgesloten binnenplaats te zetten. Maar het baasje durfde niet meer bij de blaffende hond te komen. Omdat er geen dierenarts met een verdovingsgeweer in de buurt was, is uiteindelijk besloten om de politieman in te zetten die ook een wapenvergunning heeft om te jagen. Hij heeft de hond met één gericht schot afgemaakt.

Iran verbiedt export olie en gas naar EU

Iran heeft de export van olie en gas naar alle 27 lidstaten van de Europese Unie verboden. Dat heeft het Iraanse ministerie van olie zondag bekendgemaakt. De Europese Unie heeft vorig jaar al een verbod ingesteld op de import van olie en gas uit Iran. Het verbod is onderdeel van een pakket sancties dat ingesteld is vanwege het Iraanse atoomprogramma.

Het is niet duidelijk welk praktisch gevolg het exportverbod van Iran heeft. Het is echter mogelijk dat het verbod een symbolische daad is om de woede over de economische sancties van het Westen kenbaar te maken. Volgens het ministerie blijft het verbod van kracht zo lang er 'vijandige beslissingen' worden genomen door de EU.

Voordat het Europese importverbod van kracht werd, exporteerde Iran zo'n achttien procent van zijn olie naar Europa.

Doden en gewonden bij busongeluk Portugal

Bij een busongeluk in de buurt van Castelo Branco, in het oosten van Portugal, zijn zondag tien mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Portugese autoriteiten bekendgemaakt. Zeker 33 mensen liepen verwondingen op. Alle dodelijke slachtoffers waren van Portugese afkomst.

Er werd na het ongeluk een enorme reddingsoperatie op touw gezet. Op televisiebeelden was te zien dat er 260 brandweerlieden en zeker een traumahelikopter werden ingezet.

De bus was naar verluidt onderweg vanuit Badajoz in Spanje naar Santa Maria da Feira, een toeristische trekpleister.

Van Calker dertiende bij wereldkampioenschap bobslee

Edwin van Calker en Sybren Jansma zijn bij het wereldkampioenschap bobsleeën als dertiende geëindigd. Het duo stond in Sankt Moritz twaalfde na drie runs, mar verloren nog één plaats in de laatste run.

De wereldtitel ging naar de Duitsers Francesco Friedrich en Jannis Bäcker. De 22-jarige Friedrich is de jongste wereldkampioen ooit. Hij versloeg de Zwitsers Hefti en Lamparer, die op een dikke halve seconde tweede werden.

Kutcher in ziekenhuis door rol Steve Jobs

Ashton Kutcher is in het ziekenhuis beland omdat hij zich wilde inleven in de rol van Steve Jobs. De acteur leefde net als de Apple-oprichter tijdelijk volgens het fruitarisme, maar kreeg veel last van zijn alvleesklier. Ashton mocht tijdens het dieet alleen van planten afkomstige vruchten eten.

"Twee dagen voordat de filmopnames begonnen moest ik naar het ziekenhuis", vertelt Kutcher, die enorm veel pijn had. "De waarden van mijn alvleesklier waren belachelijk, dat was doodeng. Vooral na wat er is gebeurd." Jobs overleed aan alvleesklierkanker.

Ondanks de ziekenhuisopname is de 34-jarige Kutcher blij dat hij de rol van Jobs, die in oktober 2011 op 56-jarige leeftijd overleed, mag spelen. "Ik heb zo veel bewondering voor deze man en voor wat hij heeft gedaan."

[AO] Djokovic opnieuw de sterkste in Melbourne

Novak Djokovic heeft voor de vierde keer, en voor de derde keer op rij, de Australian Open op zijn naam geschreven. De Servische nummer één van de wereld bleek in de finale fitter dan zijn Britse opponent Andy Murray; 6-7 (2), 7-6 (3), 6-3 en 6-2.

Murray leek na de gewonnen eerste set het momentum te hebben, maar wist zijn kansen in de tweede set niet te verzilveren. In de tiebreak was dit keer Djokovic de sterkste en stond er na een dikke twee uur een 1-1 in sets stand op het bord.

Daarna kreeg Murray, vorig jaar winnaar van de US Open en de Olympische Spelen, last van enkele fysieke ongemakken en leek niets meer een vierde zege voor Djokovic in de weg te staan. Hij maakte minder fouten en pakte de laatste twee sets vrij eenvoudig en dus ook de titel. Djokovic is de eerste tennisser die er sinds de professionalisering van de tennissport de Australian Open drie keer op rij weet te winnen.

'Meer dan 200 doden bij brand Brazilië'

Door een brand in een nachtclub in het zuiden van Brazilië zijn in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk meer dan 200 mensen om het leven gekomen. Al bijna 160 stoffelijke overschotten zijn weggehaald uit de club. Dit heeft een zegsman van de plaatselijke politie laten weten.

De meesten zijn door de rook omgekomen. De brandweer bevestigde eerder dat zeker 90 mensen om het leven gekomen waren. De brand ontstond tijdens het optreden van een band. In de ruimte waren naar schatting 2000 mensen aanwezig. Het drama was in Santa Maria, een stad 1600 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Brasilia in de staat deelstaat Rio Grande do Sul.

Volgens de plaatselijke autoriteiten brak de brand om 02.30 plaatselijke tijd uit in een nachtclub die Kiss heet, en zijn er honderden gewonden. De brand ontstond mogelijk door een vuurpijl die in het kader van het optreden door een muzikant werd afgeschoten. Daardoor vatte isolatiemateriaal vlam en vulde de ruimte zich volgens brandweerlieden met giftige dampen. Mensen verloren daardoor het bewustzijn. Bovendien had de tent eigenlijk maar één uitgang, zei een brandweerman in plaatselijke media.

Volgens een brandweercommandant zijn er nog veel meer doden te betreuren en worden er lijken geborgen. Het plaatselijke ziekenhuis heeft medische hulpverleners en artsen die niet aan het werk zijn, opgeroepen te komen helpen.

'Meer dan 200 doden bij brand Brazilië'
'Meer dan 200 doden bij brand Brazilië' (Foto: ANP)

Eerste Nederlandse laboratorium op Zuidpool geopend

Het eerste Nederlandse laboratorium op de Zuidpool is zondag geopend. Dat gebeurde door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Nederlandse wetenschappers gaan in het Dirck Gerritsz Laboratorium met name onderzoek doen naar klimaatverandering.

Het lab werd geopend door een delegatie van de NWO en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken. Kroonprins Willem-Alexander sprak het gezelschap toe door middel van een videoboodschap.

De opening stond eigenlijk gepland voor afgelopen vrijdag, maar door het slechte weer kwam de delegatie later aan. Het bleek onmogelijk naar Antarctica te vliegen vanuit Chili.

Het lab bestaat uit vier containers die de namen Geloof, Hoop, Liefde en Blijde Boodschap dragen. De containers komen eerst op een Britse basis te staan, maar kunnen in de toekomst eventueel ook ergens anders worden neergezet. Voorheen moesten de Nederlanders voor onderzoek in Antarctica gebruik maken van faciliteiten van andere landen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de NWO investeren samen 8,5 miljoen euro in het Zuidpoolonderzoek.

Zlatan: "De ploeg boekt progressie"

Zlatan Ibrahimovic maakte vorige zomer de overstap van AC Milan naar Paris Saint-Germain. De Zweedse aanvaller merkt dat PSG steeds meer een topclub wordt. Geld is geen enkel probleem meer bij de puissant rijke club. De organisatie en het eerste elftal hadden even nodig om te wennen aan de nieuwe verwachtingen.

Volgens Zlatan beseft de ploeg steeds meer dat er iets moois op handen is en dat de prestaties beter worden. "De ploeg boekt progressie", vertelt de boomlange aanvaller aan TF1. "De club groeit, alles is nieuw. Mijn situatie is ook veranderd. Ik ben verplicht om goede resultaten te boeken. Elke dag is er wel iets nieuws hier. Het project van PSG boekt vooruitgang, dat is positief. Ik weet ook dat het niet binnen een dag gebeurt, het heeft tijd nodig. Voetbal is gecompliceerd. Alles kan gebeuren, maar we werken hard en leren veel."

"Ik heb jarenlang met druk geleefd omdat ik steeds naar grote clubs vertrok. Wanneer je voor Juventus tekent, dan weet je dat de dimensie internationaal is. Iedereen weet wie je bent. De druk is normaal voor mij. Toen ik naar Parijs vertrok, vonden mensen dat raar. Voor mij was dat normaal. Dit is de manier waarop het moest gaan", besluit hij.

Benítez wil langer bij Chelsea blijven

Chelsea-trainer Rafael Benítez heeft een contract tot aan het einde van dit seizoen. Als het aan hem ligt, blijft hij nog lang bij de Londense grootmacht. De prestaties onder Benítez zijn wisselvallig, en nog voordat hij zijn eerste wedstrijd als trainer op de bank zat, vroegen de fans al om zijn vertrek. Opmerkelijk is dus dat hij nu aangeeft dat hij een langer verblijf wel ziet zitten.

"Als je alle managers bij deze club analyseert, hoeveel hebben dan een voorbereiding kunnen draaien? Ik niet. Hoeveel managers hebben enorme bedragen kunnen uitgeven? Ik niet. Hoeveel managers moesten halverwege het seizoen naar Japan met geblesseerde spelers en verloren spelers door de Afrika Cup? Alleen ik", vertelt hij in de Engelse media.

"Mijn conclusie is dat wij blij kunnen zijn met de manier waarop het gaat en de manier waarop de ploeg zich ontwikkelt. Ik wil in de absolute top werken en Chelsea is een absolute topclub met een enorme potentie. Ik vind het dan ook een geweldige kans om hier te mogen werken."

Marvel onthult helden 'Phase Three'

Kevin Feige heeft officieel de Marvel-personages onthuld die een hoofdrol zullen gaan spelen in 'Fase Drie' van de Marvel-films. Zoals bekend, werd 'Fase Een' afgelopen zomer afgesloten met The Avengers. Op dit moment is 'Fase Twee' in volle productie, met films als Iron Man 3Thor: The Dark World en Guardians of the Galaxy die ons tot 2015 in de bioscoop moeten vermaken. Dan verschijnt The Avengers 2, waarna 'Fase Drie' kan beginnen.

Marvel heeft een vrachtwagen vol aan personages, dus de mogelijkheden zijn grenzeloos. 'Fase Drie' zal echter wat vreemder worden dan we tot nu toe gewend zijn. De eerste held waarmee we kennis mogen maken in 2015, is 'Ant-Man', over een man die zichzelf zo klein maken als een...mier.

Ant-Man

Een ander personage waar Marvel een film over wil maken, staat bekend onder de naam 'Sorcerer Supreme'. Volgens de Marvel-wiki is dit eigenlijk de machtigste persoon in het universum, en deze titel is al door vele helden gedragen. In de film zal het waarschlijk over 'Doctor Strange' gaan. 

Doctor Strange

Zoals je ziet, gaat Marvel de komende jaren het 'Cinematic Universe' flink uitbreiden en zullen steeds onbekendere personages op het witte doek verschijnen. Maar dit tot een succes maken is al eerder gelukt met Thor en Captain America, dus laat 'Fase Drie' maar komen! 

Berlusconi: Mussolini deed veel goede dingen

De Italiaanse rassenwetten tijdens de Tweede Wereldoorlog waren een slechte zaak, maar daarnaast heeft de fascistische dictator Benito Mussolini "veel goede dingen" gedaan. Dit zei Silvio Berlusconi zondag bij de Auschwitz-herdenking in Milaan.

Het is niet de eerste keer dat de ex-premier zich positief uitlaat over zijn voorganger. Maar dat hij dit juist doet tijdens de herdenking van de Holocaust, vinden veel Italianen bijzonder ongepast, zo blijkt uit discussies op internet.

Berlusconi was naar het centraal station van Milaan gekomen zonder uitgenodigd te zijn. Daar werd het nieuwe Museum van de Shoah geopend, in aanwezigheid van premier Monti en de Duitse bondskanselier Merkel.

50Plus stijgt in peiling

Ouderenpartij 50Plus stijgt deze week in de peiling van Maurice de Hond naar negen zetels. Daarmee komt de partij van fractieleider Henk Krol op het hoogste aantal zetels na de verkiezingen in september. De partij kwam toen met twee zetels in de Tweede Kamer.

50Plus steeg afgelopen week met een zetel, net als de SP. De partij van fractieleider Emile Roemer ging van twintig naar 21 zetels. PVV en D66 leverden deze week een zetel in, de overige partijen bleven gelijk.

De groei van de ouderenpartij wordt volgens De Hond deels verklaard door de verwachtingen over inkomensontwikkeling. Ouderen blijken daarover somber gestemd. Gevraagd werd hoe het inkomen zich in 2013 zal ontwikkelen. Tweederde van de ondervraagden ouder dan 55 jaar denkt dat het inkomen daalt. Bijna de helft van hen denkt dat dit met meer dan vijf procent zal zijn. Bij de groep tussen de 18 en 34 jaar denkt ruim een kwart dat er sprake zal zijn van een inkomensdaling.

Theater: Wim Helsen - Spijtig Spijtig Spijtig

Om maar meteen een statement te maken: Belgen zijn over het algemeen grappiger dan Nederlanders. Een stuk grappiger zelfs. Hilarische Vlaamse programma's als Basta, De Slimste Mens en Zonde van de Zendtijd zouden niet door Nederlanders gemaakt kunnen worden. Hier moeten we het doen met rip-offs RamBam en de niet zo grappige Nederlandse versie van De Slimste Mens. Maar op cabaretgebied merken wij nauwelijks iets van Vlaamse kleinkunstenaars. Behalve van onder andere Wim Helsen, die veelvuldig optreedt in ons land. In zijn vierde voorstelling Spijtig Spijtig Spijtig geeft Helsen ons een filosofisch kijkje in zijn hoofd tijdens een uit de hand gelopen cafébezoek.

Everton hoopt in Nederland te blijven

Everton Ramos da Silva vertrekt na dit seizoen bij Heracles Almelo. De aanvaller is in het bezit van een aflopend contract. Hij hoopt dat hij in Nederland aan de slag kan blijven.

"Ik hoop op een Nederlandse club. Het bevalt mijn gezin en mij hier dermate goed, dat ik hier graag wil blijven. Op dit moment is er, voor zover ik weet, nog geen interesse vanuit Nederland", vertelt hij aan De Telegraaf.

Alternatieven heeft Everton ook. "Als dat er niet komt, is een terugkeer naar Brazilië een optie. Daar zijn wel wat clubs geïnteresseerd in me, vertelde mijn zaakwaarnemer. Maar zolang er niets concreet is hoeft ik het niet te weten." Momenteel wil hij zich enkel focussen op zijn spel bij Heracles. "Ik richt me op Heracles. Ik wil het seizoen met Heracles gewoon goed afsluiten."

Eerste Steve Jobs-film verschijnt in april

De eerste biografische film over Steve Jobs, die gestyled de titel jOBS heeft, komt in april in de Amerikaanse bioscopen. Dat maakte The Hollywood Reporter bekend.

De film, met Ashton Kutcher (Two and a Half Men) als Steve Jobs en Josh Gad (1600 Penn) als Steve Wozniak, vertelt over Jobs' carrière vanaf het moment dat hij stopte met zijn studie tot het moment dat hij één van de meest succesvolle ondernemers van de twintigste eeuw werd. Eerder deze week verscheen een fragment uit de film op YouTube:

jOBS ging afgelopen vrijdag in première op het Sundance festival in Utah. Het is de eerste van twee films over de Apple-topman. De tweede, simpelweg Steve Jobs geheten, zal worden geschreven en geregisseerd door Aaron Sorkin (A Few Good Men, The West Wing). Sorkin maakt de film voor Sony, terwijl jOBS een onafhankelijke film is en waarvan om die reden nog niet bekend is of deze ook in Nederland zal verschijnen.

Slagter eerste leider UCI WorldTour

Tom-Jelte Slagter is door zijn winst in de Tour Down Under ook de eerste leider in de UCI WorldTour. De Nederlander van Blanco verzamelde 111 punten in Australië en staat daarmee 25 punten voor de Spanjaard Javier Moreno Bazan.

Ook Wilco Kelderman staat met veertig punten nog in de top van het klassement. Door deze resultaten staat Blanco nu ook eerste in het ploegenklassement. In dat klassement staat Vacansoleil met één punt op de vijftiende plaats, terwijl Argos-Shimano nog één van de drie teams is dat puntloos is.

Slagter is de eerste Nederlander sinds Erik Dekker in 2001 die een UCI-klassement leidt. Destijds won Dekker zelfs de wereldbeker.

Gudelj geeft spelers NAC een dag vrij

NAC Breda won zaterdagavond overtuigend met 4-0 van RKC Waalwijk. Trainer Nebojsa Gudelj was zo tevreden dat hij zijn spelers beloonde met een vrije dag. Een 4-0 stemt de oefenmeester meer dan tevreden. "Ze mogen zondag thuis blijven", zei hij na afloop van het duel in Waalwijk.

Na een dramatische eerste seizoenshelft lijkt NAC zich te herpakken. "We hebben het heel goed gedaan." Na de winterstop gaat het stukken beter. Vorige week werd nipt gewonnen (1-0) van VVV-Venlo. "Vorige week tegen VVV namen we pas laat afstand. Maar nu maken we er vier. We kregen ook voor de winterstop steeds meer kansen. Nu hebben we ze ook eindelijk benut", aldus een blije trainer.

Hoogmoed komt vaak voor de val. Daarom wijst Gudelj zijn spelers ook op het feit dat zijn ploeg er nog lang niet is. "We moeten met beide benen op de grond blijven, maar we zijn op de goede weg", besloot Gudelj.

Dodental gevangenisopstand Venezuela naar 61

Het dodental als gevolg van de opstand in de Uribana-gevangenis in het Venezolaanse Barquisimeto is opgelopen tot 61. Dat heeft de directeur van het centrale ziekenhuis in Barquisimeto zaterdag gezegd. Ongeveer 120 mensen raakten bij de opstand gewond. De minister voor het gevangeniswezen Iris Varela zei dat de gedetineerden van de Uribana-gevangenis naar andere gevangenissen worden overgebracht. Een officieel dodental wilde ze niet geven.

Aanleiding voor de rellen, die vrijdag uitbraken, was het voornemen van de Nationale Garde om de gevangenis te inspecteren, vanwege een aantal vechtpartijen tussen groepen gevangenen. Volgens ziekenhuisdirecteur Ruy Medina hebben de meeste gewonden schotwonden opgelopen. Iets minder dan de helft van de gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis en sommigen hebben operaties ondergaan.

De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro noemde het bloedbad in de gevangenis 'tragisch' en zei dat procureur-generaal Luisa Ortega Diaz en de voorzitter van het parlement Diosdado Cabello leiding gaan geven aan het onderzoek naar de rellen. Oppositieleider Henrique Capriles heeft de manier waarop de regering omgaat met de overvolle gevangenissen veroordeeld. "De gevangenissen van ons land zijn een voorbeeld van de onbekwaamheid van onze regering en haar leiders. Ze hebben het probleem nooit opgelost."

In de Uribana-gevangenis zitten zo'n 1400 gedetineerden. Bij de bouw was gerekend op 850 personen.

Meer doden na rellen in Port Said

Het dodental als gevolg van rellen in de Egyptische stad Port Said is opgelopen tot 31. Dat hebben gezondheidswerkers zondag gezegd. Boze inwoners van de stad en groepen jonge mannen gingen zaterdag de straat op, nadat een rechtbank aan 21 voetbalsupporters de doodstraf had opgelegd. De voetbalfans waren betrokken bij rellen die vorig jaar aan 74 mensen het leven kostten.

Nadat het vonnis zaterdag was uitgesproken probeerden familieleden van de veroordeelden in te breken in de gevangenis van Port Said om hen te bevrijden. Ook het kantoor van de gouverneur, de rechtbank, een elektriciteitscentrale en diverse politiebureaus werden bestormd. In totaal kwamen 31 mensen om. De politie schoot met scherp en zette traangas en rubberkogels in tegen de relschoppers. Het leger moest er aan te pas komen om de rust te doen wederkeren.

Zondag was het rustig in de straten van Port Said. Ambtenaren zijn naar huis gestuurd, winkels zijn gesloten en hotels hebben hun gasten gevraagd om te vertrekken. Er wordt gevreesd voor meer geweld. Het leger is met pantservoertuigen naar de stad getrokken.

Paarden omgekomen bij brand in Friese schuur

Bij een brand in een schuur in de Friese plaats Tzummarum zijn zondagmorgen drie paarden om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

Omwonenden ontdekten rond 05.15 uur dat er brand woedde in een schuur achter een woning aan de Kleasterwei. Zij slaagden er niet in de paarden uit de schuur te redden. Ook de brandweer kon slechts de brand blussen. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Franse leger zet opmars Mali voort

Franse en Malinese militairen hebben nog steeds een belangrijke brug en de luchthaven in de Malinese stad Gao in handen. Dat heeft het Malinese leger zondag gezegd. Zaterdag maakte het Franse leger bekend dat heel Gao was heroverd op de extremistische rebellen uit het noorden van Mali, maar anderen bestreden dit en verklaarden dat in de stad nog steeds werd gevochten.

Het Franse leger richt zich niet alleen op Gao. Zondag trokken Franse en Malinese militairen ook richting Timboektoe, dat net als de grote stad Kidal, nog steeds in handen is van de radicaalislamitische rebellen.

De Verenigde Staten hebben zaterdag meer hulp toegezegd voor de militaire interventie. De VS sturen tankvliegtuigen, zodat Franse gevechtsvliegtuigen in de lucht kunnen worden bijgetankt. Eerder stuurden de VS al transportvliegtuigen voor het vervoer van Franse militairen en materieel naar het West-Afrikaanse land.

Agenten gedood bij bermbomaanslag Afghanistan

Bij een aanslag met een bermbom op een voertuig van de politie in Kandahar zijn zaterdag tien doden gevallen. Dat hebben de lokale autoriteiten zondag gezegd.

De politieagenten hadden in een woonwijk in Kandahar een bom aangetroffen en drie verdachten opgepakt. Toen de agenten met de drie arrestanten in hun pick-uptruck naar het bureau reden, werd het voertuig getroffen door een bermbom. Acht agenten en twee arrestanten kwamen om het leven.

Eerder zaterdag vonden tien agenten in de provincie Kunduz de dood toen een zelfmoordterrorist op een motorfiets zichzelf opblies. In Ghazni, in het oosten van Afghanistan, explodeerde een bom die was bevestigd aan een motorfiets. Een agent en een burger kwamen daarbij om het leven. In de provincie Farah, in het westen, kwamen twee agenten om toen hun voertuig over een bom reed.

Inzet konvooien met ijsbrekers op Markermeer

Rijkswaterstaat zet vanaf zondag konvooivaarten met ijsbrekers in op het Markermeer. De vaarroute tussen Amsterdam en Lelystad wordt zo ijsvrij gemaakt voor schepen.

Voor zover bekend zijn er nog geen schepen in de problemen geraakt door de ijsvorming, licht een woordvoerder van Rijkswaterstaat toe. Door de wind die naar het zuidwesten is gedraaid, komt het ijs in beweging, wat het varen nu kan bemoeilijken. Hoe het ijs zich de komende tijd ontwikkelt, is lastig te zeggen. "Dat is afhankelijk van de wind en de temperatuur." Schippers wordt geadviseerd de actuele situatie in de gaten te houden.

Ook op het IJsselmeer, het Ketelmeer en de Randmeren heeft de scheepvaart last van ijsvorming. Op deze plekken kan echter nog wel zelfstandig worden gevaren. Wel zet Rijskwaterstaat hier ijsbrekers in om de doorvaart vrij te houden.

Door de stevige wind op zondag kunnen ijsresten op het IJsselmeer op elkaar worden geblazen, meldt een meteoroloog van weeronline.nl. Hierdoor ontstaat kruiend ijs. Met name bij de dijken van Hoorn en Stavoren kan dit de komende dagen toenemen. Maandagavond wordt de wind op het IJsselmeer en aan zee naar verwachting stormachtig met harde windstoten.

'Newcastle tast diep in buidel voor Bony'

Wilfried Bony staat volgens The Telegraph in de belangstelling van Newcastle United. De Ivoriaanse aanvaller neemt momenteel deel aan de Afrika Cup. Volgens het Engelse medium brachten The Magpies een bod van veertien miljoen euro uit op de aanvaller van Vitesse.

De club is op zoek naar versterkingen, omdat degradatie anders wel eens dichtbij kan komen. De club uit het noord-oosten van Engeland versterkte zich deze winter al flink op de transfermarkt. Onder anderen Moussa Sissoko, Matthieu Debuchy en Yoan Gouffran trokken deze maand al naar het St. James' Park. Bony moet Demba Ba doen vergeten. De aanvaller vertrok naar Chelsea, dat op zoek was naar een scorende spits.

Bij Vitesse is Bony van levensbelang. Hij maakte in negentien competitiewedstrijden al zestien doelpunten.

Regisseur van the Impossible gaat sciencefiction film maken

Juan Antonio Bayona, regisseur van The Impossible en The Orphanage, zal een scenario van Eric Roth (Forrest Gump, Munich, The Insider) gaan verfilmen. Het project is voorlopig naamloos en ook een kort plot is op dit moment teveel gevraagd. Het is wel bekend dat studio Warner Bros de broodnodige centen beschikbaar zal stellen.

Sciencefiction is bezig met een opmerkelijke wederopstanding in Hollywood. Het startsein van de laatste herrijzenis is vorig jaar gegeven door Ridley Scott met zijn prequel op Alien: Prometheus. Dit jaar kunnen we naast de film van Bayona ook Elysium (met Matt Damon), Gravity (geregisseerd door Alfonso Cuaron), Oblivion (met Tom Cruise), James Gunn's Guardians of the Galaxy en Pacific Rim (heb je serieus de trailer hiervan nog niet gezien, stop dan nu met lezen en hup naar Youtube) verwachten. Daarnaast komt ook het vervolg op Star Trek binnenkort in de bioscopen en was het grote nieuws deze week dat de regisseur van deze film (Lost bedenker JJ Abrams) ook Star Wars VII voor zijn rekening gaat nemen! Goed nieuws dus voor alle liefhebbers van onheil op andere planeten, boosaardige wetenschap en ontploffingen in de ruimte.

Bayona maakte in 2007 naam in de filmwereld met zijn atmosferische spookverhaal The Orphanage waarvoor hij enkele Goya-awards in de wacht sleepte. Zijn vervolgfilm, The Impossible, draait nu in de Nederlandse bioscopen. In deze film staat de tsunami van 2004 in Zuid-Oost Azië centraal. We volgen de lotgevallen van een rijke westerse familie die door het watergeweld uit elkaar wordt gescheurd. Het drama kreeg goede kritieken en slechts weinigen hielden het droog voor het grote scherm. Bayona vertoont in de film met verbluffend vakmanschap het gigantische natuurgeweld van een tsunami. Vakmanschap dat uitstekend van pas zal komen bij het regisseren van een echte sciencefiction knaller.

The Impossible screenshot
Watergeweld in The Impossible 

Ajacied Babel door knieklachten niet tegen Vitesse

Ajax-trainer Frank de Boer kan zondag in de eredivisietopper tegen Vitesse geen beroep doen op Ryan Babel. De 26-jarige aanvaller ontbreekt in de wedstrijdselectie vanwege lichte knieklachten, meldt Ajax. De Zweed Tobias Sana is als vervanger opgeroepen.

Babel had vorige week zondag net weer zijn rentree gemaakt na maandenlang blessureleed, nadat hij sinds oktober aan de kant had gestaan met een schouderkwetsuur. Tegen Feyenoord kwam hij als invaller binnen de lijnen.

Ajax won de Klassieker met 3-0 en reist daardoor met een goed gevoel af naar Arnhem voor het treffen met Vitesse. Overigens treffen beide ploegen elkaar donderdag weer, dan in bekerverband.

[Video] LeBron James bespringt winnende fan

Het is de droom van elke fan om in direct contact te komen met één van de grootste sterren van de sport. Het gebeurde een 50-jarige basketbalfan bij een duel in de NBA tussen Miami Heat en de Detroit Pistons, waar hij werd besprongen door LeBron James.

Na het derde kwart mocht Michael Drysch een poging wagen om een bal vanaf halverwege de baan in de basket te gooien. Het lukte hem dit middels een ‘hook shot’ en naast het publiek ging ook James compleet uit zijn dak. Hij besprong Drysch, die op de grond viel, en gaf he vervolgens nog een innige omhelzing.

"Ik zag hem gooien en dacht dat de bal er nooit in zou gaan, maar het was geweldig dat het toch gebeurde", aldus James. Drysch ging met, naast een onvergetelijke ervaring, ook nog met 75.000 dollar naar huis.


LeBron James bespringt winnende fan. (Bron: YouTube)

Braamhaar erkent fout inzake Malki

Arbiter Eric Braamhaar ging tijdens het duel tussen ADO Den Haag en Roda JC opvallend in de fout. Hij stuurde Sanharib Malki onterecht met rood naar de kant. De scheidsrechter gaf de Syriër een rode kaart vanwege een natrappende beweging. Het bleek dat de veters van Malki in die van ADO-aanvaller Mike van Duinen bleven hangen.

"Maar nu ik de beelden zie, zie ik dat hij met zijn veters vast zat en zich losrukte", reageerde de leidsman na afloop. Braamhaar handelde op aangeven van zijn vierde official. Zonder de vierde man had hij dus geen beslissing genomen over het incident. "Ik was namelijk al een situatie verder. Maar als mijn official duidelijk aangeeft dat er geschopt is, ga ik daar op af."

In het duel gaf Braamhaar beide ploegen een strafschop. Over die van ADO hield hij het kort. "Ik zie dat eerst de man wordt gespeeld en daarna pas de bal", besloot hij.

[NBA] Spurs zetten tegen Suns zegereeks door

San Antonio Spurs bevestigde in de NBA zijn goede vorm tegen Phoenix Suns. De ploeg zegevierde met 108-99 en boekte alweer zijn achtste opeenvolgende zege. Tony Parker was voor de nummer twee van de Western Conference goed op dreef, getuige zijn 31 punten. Bij de Spurs ontbraken Tim Duncan (knieblessure) en coach Gregg Popovich (ziekte) voor de derde opeenvolgende wedstrijd.

De Spurs hebben op de ranglijst enige afstand genomen van Los Angeles Clippers, dat de weg even kwijt lijkt. Tegen Portland Trail Blazers werd de vierde nederlaag op rij geslikt, al was het verschil miniem: 101-100. De Clippers hadden in de eerste helft een maximale voorsprong van veertien punten en heroverden de leiding in het vierde kwart.

In de laatste minuut van de spannende slotfase was het J. J. Hickson, die Portland op voorsprong bracht. Die marge bleef gehandhaafd, omdat Jamal Crawford een seconde voor tijd een schotkans miste. Ondanks de nederlaag noteerde Blake Griffin namens de Clippers uitstekende cijfers. Hij kwam tot 24 punten, tien assists en acht rebounds.

Voor de Clippers was het hun dertiende verlies dit seizoen, tegenover 32 overwinningen. De Spurs stellen daar 36 zeges en elf verliespartijen tegenover. Koploper van de Western Conference Oklahoma City Thunder houdt er de beste rapportcijfers op na, met 34 zeges uit 44 duels.

Overige uitslagen
Toronto - Cleveland 98-99
Philadelphia - New York 97-80
Washington - Chicago 86-73
Charlotte - Minnesota 102-101
Houston - Brooklyn 119-106
Milwaukee - Golden State 109-102
Denver - Sacramento 121-93
Utah - Indiana 114-110 na verlenging 

Planning van klassieke games bekend voor Nintendo Wii U-campagne

Sinds deze week heeft Nintendo bekend gemaakt welke klassieke games er elke maand voor 30 cent op Nintendo eShop komen te staan. Deze campagne houdt in dat er elke maand een klassieke Nintendo-game voor maar 30 cent verkrijgbaar is via de eShop. Dit allemaal is ter ere van Nintendo zijn 30e verjaardag.
 
Nintendo is deze week van gestart gegaan met NES-game Balloon Fight. Hieronder is het hele schema te zien.
  • Balloon Fight (NES) – Vanaf nu verkrijgbaar tot 21 februari. 
  • F-Zero (SNES) – Vanaf 20 februari tot 21 maart. 
  • Punch Out!! Featuring Mr. Dream (NES) – Vanaf 20 maart tot 18 april.
  • Kirby’s Adventure (NES) – Vanaf 17 april tot 16 mei.
  • Super Metroid (SNES) – Vanaf 15 mei tot 13 juni.
  • Yoshi / Mario & Yoshi (NES) – Vanaf 12 juni tot 16 juli.
  • Donkey Kong (NES) – Vanaf 15 juli tot 13 augustus.
     

Mario & Yoshi (NES)
Mario & Yoshi (NES) 

Afgesloten nooduitgang dodelijk

De regering van Bangladesh heeft zondag opdracht gegeven tot een onderzoek naar beweringen dat de enige nooduitgang van een kledingfabriek die zaterdag uitbrandde op slot zat. De brand kostte aan zeven vrouwen het leven, vijf raakten gewond. Volgens artsen zijn de zeven dodelijke slachtoffers gestikt.

De veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh is erbarmelijk en branden komen vaak voor. In november eiste een grote brand in een fabriek 112 levens.

Veel kleding die in Nederland verkocht wordt komt uit Bangladesh. Kleding die wordt verkocht door ketens als C&A, M&S Mode en Prénatal wordt geproduceerd tegen hongerloontjes.

Ontario krijgt lesbiënne als premier

De Canadese provincie Ontario krijgt voor het eerst een vrouw en voor het eerst een homoseksueel als premier.

De regerende Liberale Partij heeft dit weekeinde de 59-jarige lesbische Kathleen Wynne tot partijleider in Ontario gekozen. Daarmee volgt ze premier Dalton McGuinty op, die het vorig jaar voor gezien hield als premier en partijleider.

In Ontario wonen 13,5 miljoen van de 33,5 miljoen Canadezen en de provincie is het economische hart van het land.

Ontario krijgt lesbiënne als premier
Ontario krijgt lesbiënne als premier (Foto: ANP)

Indie wil Homeworld redden

Indie-ontwikkelaar teamPixel wil geld van de community om de Homeworld-IP van THQ over te kunnen nemen. Zij willen een bedrag van minimaal 50.000 dollar ophalen om de rechten te kunnen kopen.

De plannen van teamPixel zijn om, mits zij genoeg geld ophalen, Homeworld, Homeworld: Cataclysm en Homeworld 2 gratis op GoG.com en Steam uit te brengen. ook willen zij Homeworld 3 gaan ontwikkelen en Homeworld Touch. Deze laatste moet een Homeworld-versie gaan worden voor smartphones en tablets.

[AO] Australisch succes in gemengd dubbel

Jarmila Gajdosova en Matthew Ebden hebben Australië succes bezorgd bij hun 'eigen' Australian Open. Het tennisduo versloeg in de finale van het gemengd dubbel het Tsjechische koppel Lucie Hradecka en Frantisek Cermak met 6-3 en 7-5.

Gajdosova en Ebden kregen van de organisatie een wildcard en speelden voor het toernooi in Melbourne nooit eerder met elkaar. Het is voor het eerst sinds 2005 dat een Australische koppel de titel pakt in het gemengd dubbel. Toen wonnen Scott Draper en Samantha Stosur.

Australisch succes in gemengd dubbel
Australisch succes in gemengd dubbel (Foto: ANP)

Slagter wint Tour Down Under

Wielrenner Tom-Jelte Slagter heeft in Adelaide de Tour Down Under gewonnen. Het was de eerste etappekoers voor de 23-jarige renner van Blanco Pro Cycling.

De Tour Down Under eindigde zondag met een criterium over 90 kilometer in de straten van Adelaide. De zesde etappe eindigde in een sprint, die werd gewonnen door de Duitser Andre Greipel.

Slagter had zaterdag al een flink gat geslagen met zijn rivalen. In de koninginnenrit over 151,5 kilometer werd hij weliswaar tweede achter de Australiër Simon Garrens, maar door mee te ontsnappen liep hij in het klassement ver uit op zijn concurrenten.

'Fabiola' overleden

De Amsterdamse artiest Fabiola is zaterdagnacht op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt AT5. Fabiola had kanker.

Fabiola was de artiestennaam van Peter Alexander van Linden. Hij groeide op in Duitsland en België en ging in de jaren zestig naar Amsterdam, waar hij jarenlang een bekend fenomeen was. Met zijn extravagante vrouwenkleren en make-up werd hij ook wel een levend kunstwerk genoemd. Ruim een jaar geleden werd bij hem kanker geconstateerd.

Op 22 december hield Fabiola in Amsterdam een afscheidstoespraak.

Lee Towers was een pionier

Leen Huijzer kijkt met gepaste trots terug op zijn 37-jarige bestaan als Lee Towers. "Ik ben een pionier geweest", zegt de Rotterdamse zanger tegen Novum Nieuws. "Ik heb toch de weg geplaveid. In 1984 stond ik in Ahoy met zeventig man orkest, dat was nog niet vertoond."

De Rotterdamse zanger is in Nederland voor de première van de documentaire Lee Towers: The Voice of Rotterdam. Normaal brengt hij de winterdagen door op het warme Curaçao. Filmmaker Hans Heijnen volgde de zanger tijdens zijn laatste galaconcert in Ahoy. "Het is een heel persoonlijke documentaire geworden", zegt de zanger tevreden.

De 66-jarige artiest brak in 1970 door als zingende kraanmachinist in een tv-programma van Willem Duys. "Ik heb mezelf gelanceerd", zegt Towers over die begintijd. "Ik was mijn eigen manager, deed mijn eigen pr."

Towers heeft als levensmotto: geloof in je dromen. "Dat kon in Nederland niet altijd", zegt de zanger terugblikkend. "Ik kreeg vaak te horen dat iets niet zou kunnen en dan dacht ik: waarom kan het dan wel in de rest van de wereld." Towers ziet wel dat Nederland in de loop der jaren is veranderd. "Zeker, nu kan alles."

Lee Towers trad in totaal meer dan dertig keer op in Ahoy. De Rotterdammer heeft een bijzondere relatie met het Rotterdamse podium. "Ik kreeg mijn eerste gouden microfoon van de jongens van het licht in 1984 voor mijn allereerste optreden in Ahoy."

Towers heeft in de loop der jaren heel wat gulden microfoons versleten. "Je moest steeds een nieuwe kopen, omdat de frequenties steeds veranderden", vertelt de zanger. "Op een gegeven moment stond ik op te treden en kwam er een piratenzender in Ahoy door mijn frequentie heen."

De gouden microfoon werd een handelsmerk van de zanger. Hij heeft ze niet allemaal bewaard. "Dan word je zo'n egotripper", zegt hij. "Ik heb ook geen foto's aan de muur van mezelf, alleen van de kinderen en kleinkinderen", gaat de zanger verder. "En mijn gouden platen hangen op kantoor."


Lee Towers: ik was een pionier (Foto: Novum)

Timmermans wil banden met Cuba aanhalen

Nederland en Cuba willen nauwer gaan samenwerken. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak zaterdag in Chili met zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez.

"Over een aantal zaken zijn we het niet eens, maar we willen wel intensievere samenwerking", zei Timmermans na afloop van het gesprek. "In het land vinden hervormingen plaats en ook de relatie tussen de Europese Unie en Cuba is in beweging. Dat is niet alleen voor Nederland van belang, maar ook voor de Caribische landen van het koninkrijk."

Timmermans is in de Chileense hoofdstad Santiago, waar een top plaatsvindt tussen landen uit de EU en uit Latijns-Amerika. Er wordt onder meer gesproken over investeren in duurzame ontwikkeling.

Advocaat: "Kaart Van Bommel onnodig"

PSV-trainer Dick Advocaat was vanzelfsprekend tevreden over de riante zege die zijn ploeg boekte in Almelo. De gele kaart van Mark van Bommel geeft echter een nare nasmaak. Van Bommel liep tegen Heracles tegen een gele kaart aan, nadat arbiter Serdar Gözübüyük het advies van zijn vierde man had opgevolgd.

Advocaat vond die beslissing te ver gaan. "Die jongen (Gözübüyük, red.) gaat een mooie toekomst tegemoet, zonder meer, want het is een heel goede scheidsrechter. Maar over de kaart: de eerste beste actie is een gele kaart."

"Onnodig", laat de oefenmeester optekenen door Eredivisie Live. "Als je een grote scheidsrechter wil worden moet je op jezelf afgaan. De vierde man haalt de scheidsrechter uit het spel." Over het spel van PSV kon Advocaat kort zijn. De keuzeheer vond dat zijn ploeg zich uitstekend had gerevancheerd voor de dramatische nederlaag tegen PEC Zwolle.

"We hebben heel geconcentreerd gespeeld en genoeg kansen gecreëerd", aldus de trainer. "Na de 2-1 kwam Heracles in een korte fase tot wat dreiging, maar na de 3-1 was de wedstrijd gespeeld. Ik heb een elftal gezien dat graag wilde winnen en keihard wilde werken. Vandaag hebben we weinig weggegeven."

[Primera División] Valencia wint bij hekkensluiter

Valencia is opgeschoven naar de vijfde plaats in de Primera Division. Door een doelpunt in blessuretijd van Ricardo Costa werd de uitwedstrijd bij hekkensluiter Deportivo la Coruña met 3-2 gewonnen. Valencia werd vorige week op eigen veld nog met 5-0 afgedroogd door Real Madrid.

Levante blijft dankzij een 2-1 zege op Real Valladolid in het spoor van de stadsgenoot. Beide clubs uit de sinaasappelstad hebben evenveel punten en hetzelfde doelsaldo. Valencia heeft iets meer gescoord.

De top drie in Spanje komt zondag pas in actie. Barcelona speelt thuis tegen Osasuna, Atlético Madrid gaat op bezoek naar Athletic Bilbao en Real Madrid speelt in Bernabeu tegen Getafe.

VS beloven meer steun aan Franse missie Mali

De Verenigde Staten geven gehoor aan de oproep van Frankrijk om meer steun te verlenen aan de militaire interventie in Mali. Amerikaanse tankvliegtuigen gaan Franse gevechtsvliegtuigen in de lucht van brandstof voorzien. Die toezegging heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta aan zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian gedaan, meldde het Pentagon zondag.

De ministers van Defensie Panetta en Le Drian zullen elkaar nog spreken over eventuele Amerikaanse hulp bij Franse transporten. Ook stellen de Amerikanen dat ze Frankrijk van inlichtingen voorzien.

Nederlander aangehouden wegens partnerruil

Een Nederlander is samen met een Thaise aangehouden in Pattaya, bijna 100 kilometer ten zuidoosten van de Thaise hoofdstad Bangkok, wegens het organiseren van partnerruil. De Thaise politie deed zondag een inval in een soort hotel dat hij en de Thaise vrouw runnen, aldus plaatselijke media.

Daar waren ongeveer tien paren, voornamelijk buitenlanders vrijwel naakt aanwezig volgens de politie. Zij werden niet aangehouden maar krijgen een boete.

De 'organisatie', de 61-jarige Nederlander en de 42-jarige Thaise, wordt ten laste gelegd dat ze hebben aangezet tot seks als dienstverlening. Ze hebben toegegeven dat ze via internet paren wierven om partners voor seks te ruilen in hun 'resort' in de Thaise badplaats.

Nederlander aangehouden wegens partnerruil
Nederlander aangehouden wegens partnerruil (Foto: ANP)

Gewonden bij ongeluk met bus in Den Haag

Bij een ongeluk tussen een bus en een personenauto in Den Haag zijn zaterdagavond meerdere gewonden gevallen. De bestuurder van de auto is aangehouden. Dat meldt Omroep West.

Het ongeluk gebeurde in de buurt van station Moerwijk. De personenauto werd bij het ongeluk tegen een pilaar van het station gedrukt. Ook raakte de voorkant van de bus van vervoerder HTM zwaar beschadigd. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

PSV wint in Almelo van Heracles

PSV heeft zich zaterdag hersteld van de thuisnederlaag tegen PEC Zwolle van vorige week. De ploeg van coach Dick Advocaat was op bezoek bij Heracles Almelo met 5-1 te sterk. Tim Matavz, Jeremain Lens, Georginio Wijnaldum (2x) en Dries Mertens maakten de Eindhovense goals. Everton deed nog wel iets terug.

PSV neemt door de zege in ieder geval voor een dag de koppositie over van FC Twente, dat zondag op bezoek gaat bij Feyenoord. Nummer drie Ajax neemt het in Arnhem op tegen Vitesse.

[WK Sprint] Otterspeer wint kilometer, M Mulder leidt klassement

Hein Otterspeer heeft de eerste 1000 meter gewonnen op het WK Sprint in Salt Lake City. Hij klokte 1.07,46. De nummer twee Harold Silovs had 0,01 meer nodig. Michel Mulder werd derde met 1.07,49 en staat aan de leiding in het algemeen klassement. 

Titelverdediger Stefan Groothuis werd vijfde op de kilometer en klom naar de zesde plek in het klassement op 0,51 van Mulder. Mark Tuitert probeerde het opnieuw maar moest weer na de start opgeven met een blessure. Morgen staan opnieuw de 500m en 1000m op het programma. 

# Naam Land Tijd
1 Hein Otterspeer Ned 1.07,46
2 Harold Silovs Let 1.07,47
3 Michel Mulder Ned 1.07,49
4 Stefan Groothuis Ned 1.07,80
5 Samuel Schwarz Dui 1.07,86
6 Kyou-Hyuk Lee ZKo 1.07,87
7 Pekka Koskela Fin 1.07,92
8 Aleksey Yesin Rus 1.08,12
9 Tyler Derraugh Can 1.08,15
10 Dmitry Lobkov Rus 1.08,25

Klassement

# Naam Land Tijd Verschil op 500m
1 Michel Mulder Ned 68.215  
2 Pekka Koskela Fin   68.400 +0.19
3 Hein Otterspeer Ned   68.520 +0.31
4 Kyou-Hyuk Lee Kor   68.635 +0.42
5 Jamie Gregg Can   68.635 +0.42
6 Stefan Groothuis Ned   68.720 +0.51
7 Tae-Bum Mo ZKo   68.735 +0.52
8 Dmitry Lobkov Rus   68.745 +0.53
9 Gilmore Junio Can   68.790 +0.58
10 Ryohei Haga Jap   68.870 +0.66

[WK Sprint] Nesbitt wint kilometer, Yu blijft leider

Christine Nesbitt heeft de eerste 1000m op haar naam geschreven tijdens het WK sprint in Salt Lake City. Ze won in 1.12,91. Brittany Bowe werd tweede gevolgd door Heather Richardson. Titelverdediger Jing Yu blijft nipt eerste in het klassement na twee afstanden. 

De Nederlanders werden achtste, negende, tiende en vijfdiende. Oenema werd met 1.14,22 achste en staat nu vijfde in het algemeen klassement en moet 0,32 goed maken op de tweede 500m zondag. Margot Boer staat nu zevende in het algemeen klassement. Nederlands kampioen sprint Marrit Leenstra staat veertiende in het klassement, als er drie Nederlanders in de top zestien staan na vier afstanden dan mag Nederland volgend jaar opnieuw vier sprintsters afvaardigen. 

# Naam Land Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.12,91
2 Brittany Bowe VS 1.13,68
3 Heather Richardson VS 1.13,74
4 Karolina Erbanová Tsj 1.13,84
5 Olga Fatkulina Rus 1.13,92
6 Hong Zhang Chi 1.13,93
7 Jing Yu Chi 1.13,93
8 Thijsje Oenema Ned 1.14,22
9 Margot Boer Ned 1.14,24
10 Marrit Leenstra Ned 1.14,36
15 Laurine van Riessen Ned 1.15,44

Klassement

# Naam Land Punten Verschil op 500m
1 Jing Yu Chi 74.175  
2 Heather Richardson VS 74.180 0,01
3 Christine Nesbitt Can 74.475 0,30
4 Sang-Hwa Lee ZKo 74.475 0,30
5 Thijsje Oenema Ned 74.490 0,32
6 Olga Fatkulina Rus 74.670 0,50
7 Margot Boer Ned 74.765 0,59
8 Brittany Bowe VS 74.870 0,70
9 Beixing Wang Chi 74.910 0,74
10 Nao Kodaira Jap 74.995 0,82
14 Marrit Leenstra Ned 75.420 1,25
19 Laurine van Riessen Ned 75.880 1,71

Fractured Soul

Fractured Soul is op het eerste oog een gewone run and gun-game zoals Contra of Metal Slug, maar maakt gebruik van beide schermen van je 3DS. Constant moet je wisselen om obstakels of vijanden op het ene scherm te ontwijken en progressie te boeken op het andere. Is dit een tof concept voor een game of niets meer dan een simpele gimmick?

http://i.fokzine.net/upload/13/01/130111_38849_fracturedsoul_leader.png

FOK!gamers positief over games in het onderwijs

Afgelopen week vroegen wij jullie wat jullie vonden van gaming in combinatie met onderwijs. EA heeft een tijdje geleden aangegeven een project te starten met SimyCity welke ze wilde inzetten bij scholen. Wij vroegen ons daarom ook af of meer bedrijven deze richting op moeten gaan.

Meer dan 80% heeft aangegeven dat games in het onderwijs op een manier positief kunnen werken. Het gros is echter wel bedachtzaam; een dikke 44% vindt namelijk dat het idee wel goed uitgewerkt moet worden. Een game zomaar klakkeloos in een klas gooien is dus geen optie. Er is ook een kleine groep (15%) die denkt dat games en onderwijs geheel gescheiden moeten blijven. Kinderen kunnen weinig opsteken van games, aldus de non-believers.

Enkele quotes:

Frankii: "Omdat er zo weinig games naar het Nederlands vertaald worden ben ik al enorm vroeg in aanraking gekomen met de Engelse taal. Het feit dat ik nu vloeiend Engels spreek en prima Engels schrijf heb ik helemaal te danken aan games."

Crazy Harry: "We snappen nu meer van games, waarom ze leuk zijn en waarom ze leerzaam zijn. Dit ligt zo dicht bij elkaar, dat het niet vreemd is dat initiatieven die krampachtig proberen games educatief te maken mislukken. Door dus niet de game zelf aan te passen maar de educatie van buiten in de game te brengen, heeft dit initiatief een grote kans van slagen."

Morthill: "RedCat van Davilex was tof. En ik gebruikte bijna twintig jaar terug in groep 5 al leuke programmaatjes om te leren hoofdrekenen. Beetje de strijd aangaan met je klasgenootjes wie het beste was, werkte erg stimulerend."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.