Opstelten wist van corruptieonderzoek naar Van Rey
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wist al in het voorjaar van 2012 dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar zijn partijgenoot Jos van Rey, die in oktober aftrad als senator en wethouder van Roermond. Dat antwoordt de minister op Kamervragen van het CDA, mede namens staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).
Het Openbaar Ministerie merkt een strafrechtelijk onderzoek naar een lid van de Staten-Generaal altijd aan als een gevoelige zaak en informeert de minister, in dit geval over het feit dat Van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Omdat het onderzoek nog loopt, geeft Opstelten geen verder details.
Opstelten schrijft niet wanneer hij precies op de hoogte is gesteld en ook niet of andere kabinetsleden wisten van het onderzoek. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die de Kamervragen had gesteld, was Opstelten in ieder geval een week na de aangifte op de hoogte van het onderzoek.
De VVD droeg Van Rey in mei voor als gedeputeerde van de provincie Limburg, maar trok die kandidatuur later in. Van Rey stak later in het jaar nog geld in de VVD-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, onder meer in de kandidatuur van Weekers.
"Heeft Opstelten premier Rutte of Weekers ingelicht over het onderzoek?", vraagt Omtzigt zich af. "Van Rey was senator, dat maakt het zo precair. Dit is bijzonder en vraagt om nadere uitleg."
De Belastingdienst deed in maart aangifte tegen Van Rey, waarop het OM een strafrechtelijk onderzoek instelde op verdenking van belangenverstrengeling. Hij zou een bevriende projectontwikkelaar hebben bevoordeeld en informatie over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond aan partijgenoot Ricardo Offermanns hebben doorgespeeld. De verdenkingen leidden in oktober tot invallen in het huis van de politicus.
Van Rey verzocht staatssecretaris Weekers op 23 maart per brief om een onderhoud over een belastingkwestie. Hij mocht in april aanschuiven bij de plaatsvervangend directeur-generaal van de Belastingdienst, maar het ministerie van Financiën was toen nog niet bekend met de aangifte en de tegen Van Rey gerezen vermoedens, schrijft Opstelten, die er volgens Omtzigt toen al wel van wist.
Rutte en Weekers moesten in december uitleg geven in de Tweede Kamer. Rutte zei dat Weekers onhandig te werk is gegaan tijdens zijn persoonlijke verkiezingscampagne. Weekers trok het boetekleed aan tijdens het debat. Hij zei dat hij 'harde lessen' heeft geleerd van de affaire. De staatssecretaris zei dat hij steken heeft laten vallen toen hij een billboard op een zuil langs de A73 aangeboden kreeg van Van Rey, maar ontkende dat sprake was van onoorbaar gedrag van zijn kant. De Kamer nam hiermee genoegen.
Rutte zei verder dat niets de benoeming van Weekers als staatssecretaris in de weg stond en dat hij 'alle cruciale vragen' heeft gesteld. De premier zegde wel toe dat hij het zogeheten handboek voor aantredende bewindspersonen nog eens 'op de zeef' gaat leggen om te bezien of er aanleiding is om de regels daarin over het aannemen van geschenken aan te scherpen.