Uitslag Vitesse - Ajax

Vanmiddag om 12:30 uur begon in Het Gelredome te Arnhem de topper tussen Vitesse en Ajax. De Amsterdammers kwamen met 0-2 voor, maar gingen alsnog met 3-2 het schip in. Hieronder het verslag en de karakteristieken van deze wedstrijd.

De eerste helft stond vooral in het teken van de schitterende reddingen van keepers Kenneth Vermeer (Ajax) en Piet Velthuizen (Vitesse). Velthuizen bracht een paar keer mooi redding op pogingen van Christian Eriksen en Siem de Jong, terwijl Vermeer namens Ajax zeer nuttig was bij schoten van Jan-Arie van der Heijden en Renato Ibarra. Na een half uur spelen kwam Ajax op voorsprong tegen Vitesse, dat met een gewaagde 4-2-4 opstelling aantrad. Velthuizen had ditmaal geen antwoord op een van richting veranderd schot van Lasse Schöne.

Na tien minuten spelen in de tweede helft kreeg Jonathan Reis namen Vitesse een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. Na een slim balletje van Ibarra kwam hij alleen voor Vermeer, maar de Ajax-goalie redde opnieuw. De Arnhemse ploeg drong aan, maar het was Ajax dat na ruim een uur spelen op 0-2 kwam. Van Aanholt werkte niet goed weg en Christian Poulsen nam de bal meteen op de pantoffel. Zijn knal werd geschampt door Eriksen en belandde in de verre hoek. Niet veel later was het 1-2 door Theo Janssen. Hij omspeelde Veltman en stiftte de bal vervolgens mooi over Vermeer heen.

Havenaar dacht een kwartier voor tijd de 2-2 te maken, maar Vermeer redde weer op schitterende wijze. Met een prachtige reflex wist hij de poging van de spits tot corner te verwerken. Tien minuten voor tijd kwam de 2-2 toch op het scorebord. Van Aanholt kreeg op de linkerkant vrije doorgang en schoof de bal onder Vermeer door. Twee minuten later ontplofte Het Gelredome helemaal. Renato Ibarra snelde langs de rechterkant weg en wist de bal onder Vermeer te schuiven; 3-2.

Ibarra schoot de 3-2 langs Ajax-doelman Vermeer. (Foto: Pro Shots)