'Meer dan 200 doden bij brand Brazilië'

Door een brand in een nachtclub in het zuiden van Brazilië zijn in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk meer dan 200 mensen om het leven gekomen. Al bijna 160 stoffelijke overschotten zijn weggehaald uit de club. Dit heeft een zegsman van de plaatselijke politie laten weten.

De meesten zijn door de rook omgekomen. De brandweer bevestigde eerder dat zeker 90 mensen om het leven gekomen waren. De brand ontstond tijdens het optreden van een band. In de ruimte waren naar schatting 2000 mensen aanwezig. Het drama was in Santa Maria, een stad 1600 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Brasilia in de staat deelstaat Rio Grande do Sul.

Volgens de plaatselijke autoriteiten brak de brand om 02.30 plaatselijke tijd uit in een nachtclub die Kiss heet, en zijn er honderden gewonden. De brand ontstond mogelijk door een vuurpijl die in het kader van het optreden door een muzikant werd afgeschoten. Daardoor vatte isolatiemateriaal vlam en vulde de ruimte zich volgens brandweerlieden met giftige dampen. Mensen verloren daardoor het bewustzijn. Bovendien had de tent eigenlijk maar één uitgang, zei een brandweerman in plaatselijke media.

Volgens een brandweercommandant zijn er nog veel meer doden te betreuren en worden er lijken geborgen. Het plaatselijke ziekenhuis heeft medische hulpverleners en artsen die niet aan het werk zijn, opgeroepen te komen helpen.

'Meer dan 200 doden bij brand Brazilië'
'Meer dan 200 doden bij brand Brazilië' (Foto: ANP)