Conservatieve Abe weer aan de macht in Japan

bennootje

Het Japanse parlement heeft woensdag Shinzo Abe geïnstalleerd als minister-president. Hierdoor is na drie jaar van afwezigheid de conservatieve, op het bedrijfsleven gerichte Liberale Democratische Partij (LDP) officieel weer aan de macht.

De LDP is na de Tweede Wereldoorlog vrijwel steeds aan de macht geweest. Abe was al premier tussen 2006 en 2007. Toen trad hij af wegens gezondheidsproblemen, die volgens Abe nu over zijn. Abe is de zevende premier in net iets meer dan zes jaar.

De LDP won de verkiezingen op 16 december overtuigend. De kiezers leken de regerende meer linkse Democratische Partij zat, terwijl Abe beloofde de economische groei te herstellen. Hij wil met een herstelplan komen voor de gebieden die zijn getroffen door de aardbeving en daarop volgende tsunami en nucleaire ramp maart vorig jaar. Ook de economie moet onder zijn leiding een stimulans krijgen.

In het verleden werd Abe bekritiseerd omdat hij de buurlanden van Japan tegen zich in het harnas jaagde. Nu heeft hij beloofd Japan weer een belangrijke speler in de wereldpolitiek en -economie te maken. Veel Japanners zijn bang dat ze op beide podia worden overvleugeld door buurland China.

Abe beloofde bovendien zijn poot stijf te houden in het territoriale dispuut tussen de twee landen over een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee. Ook wil hij de banden met de Verenigde Staten weer aanhalen.

De nieuwe premier benoemt woensdag ook zijn nieuwe kabinet. Hij heeft al twee vrouwen benoemd, wat in eerdere LDP-regeringen maar weinig gebeurde. Ook zijn de meeste tot nu benoemde bewindslieden jonger, met drie uit vier onder de vijftig jaar.


Conservatieve Abe weer aan de macht in Japan (Foto: Novum)