10 miljoen keer hogere straling in reactor 2

De straling in reactor 2 van kerncentrale Fukushima Daiichi is tien miljoen keer zo hoog als normaal. Dat bleek zondag uit metingen in het water in het turbinegebouw van de reactor. Exploitant Tepco heeft alle werknemers uit reactor 2 geëvacueerd. Dat berichtte het Japanse persbureau Jiji.

Er zijn cesium en andere radioactieve stoffen aangetroffen. Dit duidt erop dat de brandstofstaven zijn beschadigd, aldus een woordvoerder van Tepco. In een plas water werd 1000 milliSievert per uur gemeten, wat tien miljoen keer hoger is dan gebruikelijk. De veiligheidslimiet ligt op 150 milliSievert per inzet. De huidige straling is erg schadelijk voor de gezondheid, zelfs als je er maar zeer kort aan wordt blootgesteld.

Bij de kernramp van Tsjernobyl in 1986, kwam er op korte tijd heel plaatselijk 10 Sv vrij (wat gelijk staat aan 10.000 milliSievert). De hulpverleners en technici die toen ter plaatse waren, stierven binnen de maand na een heel pijnlijke doodstrijd.

Zaterdag werd al een tienduizend keer hogere dosis radioactiviteit dan toegestaan aangetroffen in het water van reactor 3. Twee werknemers bij wie het water in de schoenen liep, zijn met brandwonden opgenomen in een speciale kliniek.

De kerncentrale kwam door de aardbeving en de tsunami op 11 maart zonder stroom te zitten. De toestand in de centrale is sindsdien niet meer onder controle.

10 miljoen keer hogere straling in reactor 2
10 miljoen keer hogere straling in reactor 2 (Foto: ANP)