FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 november 2010

'Einde oefening voor TMF'

Na vijftien jaar lijkt het gedaan met The Music Factory, oftewel TMF. De zender, aanvankelijk vooral bekend als muziekzender, kampt al langere tijd met tegenvallende kijkcijfers waardoor adverteerders de zender links laten liggen. Voor MTV Networks reden de stekker uit TMF te trekken. Dat meldt een journalist van De Pers op gezag van insiders binnen de jongerenzender.

Wat de gevolgen zijn voor het personeel van de zender is nog niet duidelijk. Mogelijk zou een deel van het personeel kunnen verhuizen naar MTV Nederland.

Bleker: geen verhongering in Oostvaardersplassen

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil niet dat deze winter veel grote grazers in de Oostvaardersplassen weer een hongerdood sterven. In het televisieprogramma Moraalridders zei hij woensdagavond het onaanvaardbaar te vinden dat dieren 'door verhongering en ellende om het leven komen'.

In de Oostvaardersplassen wordt uitgegaan van spontane natuurontwikkeling. Afgelopen winter stierven veel grote grazers in het gebied als gevolg van een voedseltekort. Onder druk van de Tweede Kamer werden de dieren vervolgens toch bijgevoerd.

Bijvoeren is volgens Bleker alleen een oplossing voor de korte termijn. Op de lange termijn zou het echter leiden tot te veel dieren. Een brug naar de Veluwe, waar de dieren naar voedsel zouden kunnen gaan zoeken, is volgens de staatssecretaris de komende tien jaar niet haalbaar.

Dierenartsen, verenigd in de KNMvD, pleitten er eerder al voor dertig procent van de grote grazers in het natuurgebied af te schieten om uithongering te voorkomen. Volgens Bleker moet die optie serieus worden bekeken.

Bleker wil het rapport van de evaluatiecommissie voor de Oostvaardersplassen die is ingesteld afwachten. De staatssecretaris verwacht het rapport binnen enkele weken.

Man van 80 plus trouwt 14-jarig meisje

Een hoogbejaarde man uit Saoedi-Arabië heeft een wel heel groen blaadje geschaakt. Een man van boven de tachtig is namelijk in het huwelijk getreden met een veertienjarig meisje.

Showan Ateen, de vader van het meisje, zegt dat zijn dochter is gedwongen om met de ouwe kerel uit Sabya te trouwen. Hij weet echter niet wie zijn dochter hiertoe heeft gedwongen.

Hoewel het jonge meisje nog niet bij haar echtgenoot is ingetrokken, willen zowel het meisje als haar vader de scheidingspapieren aanvragen. Er is echter een probleempje. Opa weigert namelijk te scheiden, tenzij de vader de bruidsschat terugbetaalt. Aangezien vaderlief dit niet kan betalen, moet hij lijdzaam toezien hoe zijn dochter door de oude man wordt gedwongen tot seks.

Meisje (17) door zestal urenlang verkracht

In Bremen dient deze week de rechtszaak tegen zes mannen van Turkse komaf. Zij worden ervan verdacht een destijds zeventienjarig meisje uren achtereen op brute wijze te hebben verkracht.

Op de terugweg van een feestje, om half twee 's nachts ergens in juli 2007, zouden drie van de zes mannen het meisje hebben gevraagd of ze zin had in seks. Het meisje stemde ermee in, "maar ik doe niet aan groepseks", voegde ze eraan toe.

Hierop ging het viertal naar een leegstaand huis, waar een man haar vaginaal penetreerde. De twee andere mannen zouden haar echter gelijktijdig oraal hebben verkracht. Hoewel het meisje een aantal keren aangaf 'niet meer te kunnen', bleef het drietal maar doorgaan.

Alsof het meisje nog niet genoeg had gehad, belden ze drie kameraden om vooral even langs te komen 'omdat er een meisje voor hen klaar lag'. De drie vrienden maakten graag gebruik van dit aanbod en verkrachtten het meisje nog een aantal keren.

Pas om half zes hielden de gruwelijkheden op. Een van de zes mannen zette het meisje hierna bij huis af alsof er niets was gebeurd. Twee van de zes ontkennen iedere betrokkenheid, de rest wilde niets zeggen. Vrijdag wordt de rechtszaak weer voortgezet.

Uitslagen Champions League (03/11/2010)

Behalve de 2-1 nederlaag van Ajax op bezoek bij AJ Auxerre werden er vanavond nog meer wedstrijden gespeeld in de vierde ronde van de groepsfase van de Champions League. Hieronder een overzicht van de Groepen E tot en met H.

Groep E

FC Basel  (ZWI) -  AS Roma (ITA) 2-3
17' Menez 0-1
25' Totti (Pen.) 0-2
69' Frei 1-2
76' Greco 1-3
84' Shaqiri 2-3
90+1' Stocker (2xGeel) (FC Basel)

FC CFR 1907 Cluj (ROE) - FC Bayern München (DUI) 0-4
12' Gómez 0-1
24' Gómez 0-2
71' Gómez 0-3
90' Müller 0-4

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Bayern München* 4 4 0 0 12 11-3
2 AS Roma 4 2 0 2 6 6-8
3 FC Basel 4 1 0 3 3 7-8
4 FC CFR 1907 Cluj 4 1 0 3 3 5-10

Programma 23 november

AS Roma (ITA) - FC Bayern München (DUI)
FC Basel (ZWI) - FC CFR 1907 Cluj (ROE)


Groep F

Chelsea (ENG) - Spartak Moskou (RUS) 4-1
49' Anelka 1-0
62' Drogba (Pen.) 2-0
66' Ivanovic 3-0
86' Bazjenov 3-1
90+2' Ivanovic 4-1

MSK Zilina (SVK) - Olympique Marseille (FRA) 0-7
12' Gignac 0-1
21' Gignac 0-2
24' Heinze 0-3
36' Rémy 0-4
51' González 0-5
54' Gignac 0-6
63' González 0-7

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea* 4 4 0 0 12 12-2
2 Olympique Marseille 4 2 0 2 6 8-3
3 Spartak Moskou 4 2 0 2 6 5-6
4 MSK Zilina 4 0 0 4 0 1-15


Programma 23 november

Spartak Moskou (RUS) - Olympique Marseille (FRA)
Chelsea (ENG) - MSK Zilina (SVK)


Groep G

AJ Auxerre (FRA) - Ajax (NED) 2-1
9' Sammaritano 1-0
79' Alderweireld 1-1
84' Langil 2-1

AC Milan (ITA) - Real Madrid (SPA) 2-2
45' Higuaín 0-1
68' Inzaghi 1-1
78' Inzaghi 2-1
90+4' Pedro León 2-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Madrid* 4 3 1 0 10 7-2
2 AC Milan 4 1 2 1 5 5-5
3 Ajax 4 1 1 2 4 4-6
4 AJ Auxerre 4 1 0 3 3 3-6


Programma 23 november

Ajax (NED) - Real Madrid (SPA)
AJ Auxerre (FRA) - AC Milan (ITA)


Groep H

FC Shachtar Donetsk (OEK) - Arsenal (ENG) 2-1
10' Walcott 0-1
28' Eastmond (e.d.) 1-1
45' Da Silva 2-1

Partizan Belgrado (SER) - Sporting Braga (POR) 0-1
35' Moisés 0-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Arsenal 4 3 0 1 9 15-4
2 FC Shachtar Donetsk 4 3 0 1 9 7-6
3 SC Braga 4 2 0 2 6 3-9
4 Partizan Belgrado 4 0 0 4 0 1-7


Programma 23 november

Sporting Braga (POR) - Arsenal (ENG)
Partizan Belgrado (SER) - FC Shachtar Donetsk (OEK)

*= Door naar de volgende ronde

Algerije wil burgers bewapenen

Algerije wil opnieuw burgers gaan bewapenen om de strijd tegen het terrorisme in het Noord-Afrikaanse land te versterken. Dat zou de Algerijnse minister van binnenlandse zaken Dahou Ould Kablia dinsdag hebben gezegd.

De regering wil een verzoek van burgers die wonen in onveilige gebieden om wapens te dragen 'om te strijden tegen terrorisme' honoreren. Welke burgers precies worden bewapend wilde de minister niet zeggen. Wel zei hij dat het ministerie van defensie achter de beslissing staat.

Tijdens de islamitische opstand in de jaren negentig is de regering al eens overgegaan tot het bewapenen van burgers. Later werd dit beleid echter weer stopgezet.

Fed pompt $600 miljard in economie

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, pompt 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie. De Fed heeft woensdag besloten tot aan medio 2011 voor dat bedrag aan staatsobligaties op te kopen. Dat moet de Amerikaanse economie vlot trekken.

Het is de bedoeling dat per maand voor 75 miljard aan obligaties wordt opgekocht. De Fed zal op gezette tijden het tempo en de omvang van de steunmaatregelen evalueren en het beleid zo nodig bijstellen, afhankelijk van het economische herstel.

Fed pompt 600 miljard in economie
Fed pompt 600 miljard in economie (Foto: ANP)

[CL] Uitslag AJ Auxerre - AFC Ajax

Ajax heeft zijn vierde poulewedstrijd in de Champions League verloren. In Frankrijk was AJ Auxerre met 2-1 te sterk.

Ajax, dat twee weken geleden de thuiswedstrijd met 2-1 won, was voorafgaand aan het duel de favoriet. De Amsterdammers begonnen nog wel redelijk, maar al snel was de wedstrijd volledig in handen van Auxerre. Die profiteerden daar snel van en kwamen binnen tien minuten op een 1-0 voorsprong. Sammaritano scoorde nadat zijn schot door Jan Vertonghen van richting werd veranderd.

Ook na de goal was Auxerre de betere ploeg, en kreeg verschillende kansen om de voorsprong te vergroten. Dit gebeurde echter niet waardoor de ruststand 1-0 bleef. In de tweede helft wisselde Ajax Enoh voor Siem de Jong en dit leek een positief effect te hebben. Het tempo ging omhoog, de combinaties liepen beter en Ajax nam het initiatief over. Dit resulteerde in verschillende kansen. Suarez kopte op de lat en een kopbal van Lindgren werd van de lijn gehaald. De derde kopbal was wel raak, Alderweireld scoorde uit een corner.

Auxerre ging daarna weer actief op zoek naar de voorsprong en kreeg al direct kansen. Sammaritano miste een grote kans, maar iets later was het wel raak. Langil scoorde en bracht de thuisploeg wederom op voorsprong. De klap kwam Ajax niet meer te boven en moet daardoor nu een dure nederlaag slikken.

AJ Auxerre

2 - 1

AFC Ajax

 9' Sammaritano
 84' Langil
   79' Alderweireld
 
 Gele kaart: , V.d. Wiel, Suárez, (AFC Ajax)
 
Stadion: Stade de l'Abbé-Deschamps, Auxerre
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sorin
Hengbart
A.Coulibaly
Grichting
Dudka
Contout (Chafni/80)
Pedretti
Ndinga
Birsa
Sammaritano
Quercia (Langil/63)
  Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita (Sulejmani/58)
Enoh (De Jong/46)
De Zeeuw (Eriksen/83)
Lindgren
Suarez
El Hamdaoui
Emanuelson

'De Jong van Harkema naar Cambuur'

Henk de Jong gaat per 1 januari aan de slag als assistent-trainer bij SC Cambuur, zo meldt de Leeuwarder Courant.

De coach verlaat hierdoor amateurclub Harkemase Boys. De Jong stond recent ook al in de belangstelling van FC Emmen.

Langere tijd waren Cambuur en de Friese amateurvereniging uit Harkema met elkaar in gesprek over De Jong. Bij de Jupiler League-club zal hij de functie van assistent-trainer gaan bekleden.

In eerste instantie zou hij in Leeuwarden de opvolger worden van Stanley Menzo. Sinds zijn vertrek naar Vitesse staat bij Cambuur coach Alfons Arts voor de groep.

Toch schadelijke stoffen vrij bij brand Weurt

Bij de brand in Weurt afgelopen vrijdag zijn toch wel schadelijke stoffen vrijgekomen. De GGD Nijmegen adviseert inwoners daarom tot nader bericht geen groente of fruit te eten die in de buitenlucht is geteeld.

Ook moeten de handen worden gewassen na het spelen of werken in de tuin en moet dieren geen gras uit de omgeving worden gevoerd. Dat heeft de gemeente Beuningen, waar Weurt onder valt, bekendgemaakt. De gemeente heeft voor donderdag een buurtbijeenkomst georganiseerd.

Uit onderzoek van de roetneerslag in de omgeving van de brand blijkt dat er een verhoogde hoeveelheid dioxines in het gras zit. Mogelijk is hierdoor ook een verhoogde hoeveelheid dioxines aanwezig in groente en fruit die in de omgeving wordt geteeld. In eerste instantie werd niet verwacht dat er dioxines zouden vrijkomen tijdens de brand.

Dioxines kunnen heel giftig zijn. De stof is echter alleen schadelijk als deze langdurig wordt ingenomen via voeding.

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verricht binnenkort opnieuw onderzoek naar de dioxines. Door regen kunnen er minder van deze schadelijke stoffen op de bodem en gewassen zitten. Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen hoelang het advies van de GGD van kracht blijft.

De brand bij een vleesverwerkingsbedrijf in Weurt brak vrijdag rond 08.00 uur uit. Het sein brand meester werd rond 16.00 uur gegeven. Vanwege de brand waren de toegangswegen naar de Gelderse plaats enige tijd afgesloten. Drie medewerkers van het bedrijf moesten met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis worden gebracht.

NS verwacht vertragingen door glad spoor

Treinreizigers moeten de komende dagen rekening houden met vertragingen door glad spoor. De kans is groot dat de sporen de komende dagen glad worden door herfstbladeren. Machinisten moeten voorzichtiger rijden waardoor schema's in de war lopen, meldt spoorbeheerder ProRail woensdag.

ProRail en NS nemen maatregelen die de gladheid zoveel mogelijk moeten voorkomen. ProRail spuit preventief een speciale gel op het spoor om de rails stroef te maken. Ook trekken machinisten langzamer op en remmen ze voorzichtiger om te voorkomen dat de wielen slippen of blokkeren, waardoor schade aan de wielen kan ontstaan.

Gladde sporen komen vaker voor in de herfst. De problemen kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld bladeren in combinatie met vocht op de rails liggen. Hierdoor krijgen treinen minder grip op de rails.


NS verwacht gladde sporen (Foto: Novum)

Gameverslaving leidt tot agressie

Gameverslaving bij jongens veroorzaakt een toename van agressief gedrag. Of de games die zij spelen wel of niet gewelddadig zijn, maakt niet uit. Dat zegt de communicatiewetenschapper Jeroen Lemmens, die volgende week promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over gameverslaving.

Lemmens deed onderzoek onder 851 jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het zijn vooral eenzame jongens met een laag zelfbeeld en weinig sociale vaardigheden die gameverslaafd raken, zegt hij. Door te gamen vergeten ze tijdelijk hun negatieve gevoelens, maar verwaarlozen ze ook de sociale contacten die ze nog hebben. Zo raken ze nog eenzamer.

Volgens Lemmens krijgen gameverslaafden uiteindelijk problemen op school of met hun ouders. Ze moeten afkicken, en dat leidt tot prikkelbaarheid en agressief gedrag. "Dit kan ertoe leiden dat deze jongeren agressief gedrag vertonen in situaties waarin zij niet kunnen spelen, bijvoorbeeld op school of thuis wanneer ouders de speeltijd inperken", stelt Lemmens.

Obama onder druk na zege Republikeinen

De Amerikaanse president Barack Obama krijgt in de komende twee jaar te maken met nog meer weerstand van de Republikeinse oppositie. Dat is het gevolg van de nederlaag die zijn Democratische partij dinsdag incasseerde tijdens tussentijdse verkiezingen. De Democraten verloren de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en zagen hun overwicht in de Senaat slinken tot minimale proporties.

"Het is duidelijk dat veel Amerikanen nog geen vooruitgang hebben gemerkt en dat hebben ze ons gisteren laten weten", zo trok Obama woensdag het boetekleed aan. "Deze verkiezingen onderstrepen voor mij dat ik mijn werk beter moet doen, net als alle anderen in Washington."

De Republikeinen behaalden tijdens de verkiezingen zeker zestig zetels meer in het Huis van Afgevaardigden dan ze tot nog toe hadden. In de Senaat boekten de Republikeinen zes zetels winst en kwamen ze uit op 47, tegen 53 voor de Democraten.

John Boehner, de leider van van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, haalde meteen hard uit naar de door Obama doorgevoerde hervormingen in de gezondheidszorg. Boehner beloofde er alles aan te doen om de wetgeving terug te draaien. "Ik geloof dat deze wet, die is vastgesteld door het huidige Congres, banen zal kosten in Amerika, het beste systeem voor gezondheidszorg ter wereld zal verwoesten en ons land naar een bankroet zal leiden", aldus Boehner woensdag.

Obama en zijn achterban beschouwen de hervormingen in de volksgezondheid juist als een van hun belangrijkste successen. Dankzij de wetgeving krijgen tientallen miljoenen Amerikanen een verzekering tegen ziektekosten, waar ze die eerder nog moesten ontberen vanwege de hoge kosten of omdat verzekeraars hen om wat voor reden dan ook weerden als klant.

Volgens Obama zullen de hervormingen op termijn resulteren in lagere overheidsuitgaven voor zorg. De Republikeinen vrezen daarentegen dat de zorgkosten nog veel verder zullen stijgen dan tot nu toe het geval was.

De Republikeinen willen dat de regering grootschalige bezuinigingen doorvoert, zodat het begrotingstekort (vorig jaar ongeveer 9 procent) en de astronomische staatsschuld kunnen worden teruggedrongen. De oppositiepartij wil verder dat alle Amerikanen gevrijwaard blijven van belastingverhoging. Eind dit jaar dreigen de belastingen omhoog te gaan voor mensen die meer dan 200.000 dollar aan inkomen genieten.

Obama erkende woensdag tijdens een persconferentie dat veel Amerikanen "diep gefrustreerd" zijn over de economie. Hij zei dat hij wil samenwerken met de Republikeinen, onder meer om banen te scheppen. Op dit moment zit bijna een op de tien Amerikanen zonder werk.

Waarnemers zetten grote vraagtekens bij de mogelijkheid van succesvolle samenwerking tussen Democraten en Republikeinen. De politiek in de VS is in de afgelopen jaren steeds verder gepolariseerd.

Obama onder druk na zege Republikeinen
Obama onder druk na zege Republikeinen (Foto: ANP)

Minder treinstations met ov-poortjes

Het aantal treinstations met poortjes voor de ov-chipkaart zal uitkomen op een kleine negentig, aldus een woordvoerder van NS. Eerder ging NS uit van 115 stations.

Door het plaatsen van de ov-poortjes wordt voorkomen dat mensen vergeten uit te checken met de ov-chipkaart en daarmee dus ook dat ze extra moeten gaan betalen. Om die reden dringen reizigers aan op meer poortjes, maar volgens NS past het plaatsen van de ov-poortjes niet in het beleid om zwartrijden en onveiligheid in de stations terug te dringen. Dat kan ook met andere maatregelen zoals het gericht inzetten van conducteurs.

Om reizigers tegemoet te komen bij het in- en uitchecken wil NS het aantal incheckpalen uitbreiden en die ook zetten op plekken die voor de reiziger makkelijk te vinden zijn.

Minder treinstations met ov-poortjes
Minder treinstations met ov-poortjes (Foto: ANP)

Barack Obama belt premier Rutte

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdagavond gebeld met premier Mark Rutte. In het telefoongesprek ontving Rutte felicitaties voor zijn aantreden als premier van Nederland.

Dat heeft een woordvoerder van Rutte gemeld. De twee leiders bespraken verder de actuele situatie in zowel de Verenigde Staten als Nederland en de betrekkingen tussen de twee landen. Obama benadrukte opnieuw hoezeer de Verenigde Staten eraan hechten dat Nederland betrokken blijft bij de hulp aan Afghanistan.

Obama en Rutte hebben verder afgesproken elkaar te ontmoeten tijdens de NAVO-top later deze maand in Lissabon.

Barack Obama belt premier Rutte
Barack Obama belt premier Rutte (Foto: ANP)

Ook moeder dode baby Arnhem weer vrij

De 20-jarige vrouw uit Arnhem die vrijdag werd opgepakt wegens betrokkenheid bij het overlijden van haar baby, is maandag vrijgelaten. De vader van de baby werd vorige week dinsdag aangehouden, maar mocht vrijdag al naar huis. Het OM gaat in hoger beroep tegen de beslissingen de twee vrij te laten.

De baby overleed eind augustus kort na aankomst in een ziekenhuis. Het kind was binnengebracht met ademhalingsproblemen. Uit onderzoek bleek vervolgens dat het kind verdachte verwondingen had. De politie richtte zich vervolgens op de ouders als verdachten in de zaak.

'Neerlands rijksten zijn rijker geworden'

Nederlands rijksten zijn afgelopen jaar nog rijker geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van zakenblad Quote, die woensdag de bekende lijst van vijfhonderd rijksten van Nederland publiceert.

Gemiddeld genomen nam het vermogen met 6,6 procent, of wel 8,4 miljard euro, toe, terwijl er in 2009 nog sprake was van een daling van 12,3 procent. De gemiddelde rijke Nederlander is overigens een man, woonachtig in een rijkenenclave in binnen- of buitenland met een vermogen van 271 miljoen euro. Slechts 21 vrouwen haalden de Quote 500, alleen of met hun echtgenoot.

Voor wie wil weten wie de rijkste inwoner van zijn gemeente is, biedt Quote de rijkenkaart. Daar staat per gemeente aangegeven wie de meest vermogende inwoner is. Zo is dat bijvoorbeeld voor Amsterdam Rattan Chadha met een geschat vermogen van 504 miljoen euro. En voor de gemeente Noordoostpolder is dat voormalige Marktplaats-eigenaar Bob Crébas met een vermogen van 80 miljoen euro.

De lijst wordt, net als vorig jaar, aangevoerd door de familie Brenninkmeijer, eigenaren van de C&A-keten, met een geschat vermogen van 21 miljard euro. Het vermogen van de familie is zo groot dat de vermogens van de rest van de top tien bij elkaar opgeteld dit bedrag zelfs niet halen.

Nieuw op de tweede plek is de familie Van der Vorm (bekend van investeringsfonds HAL) met een geschat vermogen van 4,3 miljard euro. De top drie wordt volgemaakt door de dochter van Freddy Heineken, Charlene de Carvalho-Heineken met een geschat vermogen van 3,8 miljard euro. Voor het eerst in dertien jaar bezet de erfgename van Heineken niet de tweede plek.

Hekkensluiter van de Quote 500 is de van witwaspraktijken beschuldigde zakenman Jan-Dirk Paalberg. Hij heeft ook de twijfelachtige eer om het meest te hebben verloren op zijn vermogen. Dat wordt nu geschat op 51 miljoen euro, 75 procent minder dan een jaar eerder.

De jongste in de lijst der rijken is de 33-jarige honkballer Andruw Jones die met 54 miljoen euro de 479e plek bezet. De oudste is de 92-jarige Harry Nefkens, die zijn vermogen van 90 miljoen euro verdiende in de vastgoedbranche. Hij staat op plek 301.

In totaal verlieten 54 rijken de lijst der rijken, zoals autohandelaar Frits Kroymans en Aad Ouborg, bekend van onder meer huishoudartikelenmerk Princess. Er waren 44 nieuwe binnenkomers. Rob van Weelde, havenbaron, kwam met een vermogen van 362 miljoen euro op de 73e plaats terecht en is daarmee de hoogste nieuwkomer.

Jan is de meest voorkomende naam onder de rijkste vijfhonderd van Nederland. Deze naam komt 27 keer in de lijst voor en wordt gevolgd door Cees/Kees (12 keer) en Hans (10 keer).

'Neerlands rijksten zijn rijker geworden'
'Neerlands rijksten zijn rijker geworden' (Foto: ANP)

Delta vindt partner voor nieuwe kerncentrale

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft een partner gevonden voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Samen met het Franse energiebedrijf EDF wil Delta gaan kijken naar de haalbaarheid van het project. De twee partijen hebben hierover woensdag een overeenkomst getekend.

EDF exploiteert wereldwijd 82 kerncentrales. Volgens de NOS hoopt de combinatie de vergunning voor de bouw van de kerncentrale, die zo'n vier miljard euro zou kosten, nog deze kabinetsperiode rond te hebben. De kerncentrale zou in 2018 gereed moeten zijn.

Delta zette in juni 2009 de procedure in gang voor de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele. De centrale moet bijna vier keer zo veel vermogen krijgen als de oude kerncentrale in Borssele.

De oude regering wilde in de vorige kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales bouwen. Het nieuwe kabinet juicht de bouw van nieuwe kerncentrales echter toe. Delta stelt zich woensdag aangemoedigd te voelen door het standpunt van het nieuwe kabinet over de ontwikkeling van kernenergie in Nederland.

Schade storm op Curaçao aangepakt

De hulpdiensten op Curaçao zijn woensdag met man en macht bezig ondergelopen wegen en woningen weer vrij van water te maken. De scholen, die twee dagen dicht waren, gaan volgens een woordvoeder van de Curaçaose regering donderdag gewoon weer open. Doordat orkaan Tomas maandagavond en -nacht (lokale tijd) langs het eiland raasde, ontstond op grote schaal waterschade.

De scholen waren dinsdag en woensdag gesloten om ruim baan te geven aan hulpdiensten. Het natuurgeweld eiste twee levens. Een reddingswerker kwam om en een ander kreeg een hartaanval. Hoeveel schade Tomas heeft aangericht is nog onduidelijk. Volgens de grootste schadeverzekeraar op Curaçao, Fatum, stromen de claims binnen en loopt de schade in ieder geval in de miljoenen.

De invloed op het weer van Tomas, die nu de ABC-eilanden gepasseerd is en de kracht heeft van een tropische storm, is volgens een woordvoerder van het meteorologisch instituut op het eiland niet meer merkbaar. De verwachting is dat het weer in de nacht van woensdag op donderdag half bewolkt is met kans op een plaatselijke bui.

Peking enige kandidaat WK atletiek 2015

Het Wereldkampioenschap atletiek in 2015 zal zo goed als zeker plaatsvinden in Peking. Londen, de enige tegenkandidaat, trok vandaag zijn kandidatuur terug.

Volgens de Britse minister Hugh Robertson, verantwoordelijk voor de Olympische Spelen in 2012, zal Londen zich waarschijnlijk richten op 2017 voor de WK atletiek. De definitieve beslissing zal waarschijnlijk op 20 november door de IAAF genomen worden.

Volgend jaar vind het WK plaats in het Zuid-Koreaanse Daegu, in 2013 is Moskou het toneel. De WK in Peking zal gehouden worden in 'het Vogelnest', waar in 2008 ook de Olympische Spelen plaatsvonden.

Nigel de Jong in februari terug bij Oranje

Nigel de Jong keert in februari 2011 terug bij Oranje. Dat liet bondscoach Bert van Marwijk vanavond weten op de website van Voetbal International. De keuzeheer van Oranje gaf daarbij aan dat hij een goed gesprek heeft gevoerd met de middenvelder van Manchester City, die na een zware overtreding op Hatem Ben Arfa (Newcastle) begin oktober uit de selectie van Oranje werd gezet.

"We hebben gepraat over de situatie en dat was heel verhelderend", gaf Van Marwijk op VI.nl aan. "Over de inhoud van het gesprek doe ik verder geen mededelingen, maar ik kan wel zeggen dat ik Nigel in februari weer zal oproepen voor Oranje."

Nederland speelt op 9 februari een oefeninterland tegen Oostenrijk.

Nigel de Jong in februari terug bij Oranje
Nigel de Jong in februari terug bij Oranje (Foto: ANP)

De Vries (Swansea): "Weet niets van Feyenoord"

Dorus de Vries zou volgens meerdere Britse media in de belangstelling staan van Feyenoord. Hij moet daar routinier Rob van Dijk opvolgen.

Bij zijn huidige werkgever Swansea City heeft hij de onderhandelingen over een nieuw contract inmiddels op een laag pitje gezet. Tegenover Voetbal International ontkent De Vries dat dit te maken zou hebben met de vermeende interesse van Feyenoord.

"Ik hoor en lees de geruchten dat ze mijn situatie volgen, maar ik weer daar echt niets van", vertelt de sluitpost. "Ik ben hier op mijn plek. Ik wil graag blijven en het liefst met deze club in de Premier League spelen."

Sinds 2007 staat De Vries onder contract bij Swansea. Sinds zijn komst speelde de doelman 146 duels voor de club. Daarvoor droeg de in Beverwijk geboren doelverdediger de shirts van Dunfermline Athletic, Telstar en ADO Den Haag.

Abvakabo FNV wil 16 november poststaking

Vakbond Abvakabo FNV wil 16 november een poststaking organiseren bij TNT Post. De bond stelt de datum donderdag voor aan de overige vakbonden, CNV Publieke Zaak en BVPP.

De staking kan nog afgewend worden als TNT ingaat op de eisen van de bonden. Zij willen dat de grootscheepse reorganisatie die TNT heeft aangekondigd geleidelijker wordt uitgevoerd. Door de reorganisatie verdwijnen zeker elfduizend banen en moeten ruim drieduizend postbodes gedwongen vertrekken.

TNT heeft tot maandag de tijd gekregen van de bonden.


Abvakabo FNV wil poststaking op 16 november (Foto: Novum)

Arts snijdt per abuis complete vagina weg

Carolyn DeWaegeneire is woedend op haar voormalig chirurg. De Australische heeft naar eigen zeggen geen genitaliën meer. Met dank aan de chirurg, die acht jaar geleden iets te enthousiast was in de operatiekamer.

De destijds 58-jarige vrouw werd in augustus 2002 opgenomen in een onbekend ziekenhuis. De chrirurg zou tijdens een 'simpele' ingreep een stukje vlees bij haar vagina wegsnijden. Het lapje vlees zou namelijk kunnen uitgroeien tot een tumor. Eenmaal bijgekomen uit de narcose voelden de hechtingen voor DeWaegeneire aan als 'prikkeldraad'.

De vrouw heeft acht jaar lang in een shock geleefd voor ze besloot de slager voor de medische tuchtraad te slepen. Toen men haar in de rechtszaal vroeg wat er nog over is van haar intieme delen, antwoordde ze slechts: "Niets. Mij is wel aangeboden de boel weer te reconstrueren, maar dat heb ik geweigerd. Niemand komt ooit nog aan mijn edele delen", aldus de vrouw die al negen jaar weduwe is.

Tijdens de operatie vroeg een van de aanwezige verpleegkundigen nog waarom de arts zelfs de clitoris afsneed. "Ach", antwoordde de chirurg, "haar man is toch dood. Dus ze mist er niets aan." De rechtszaak zal waarschijnlijk nog zo'n drie weken duren.

Rusland zegt meer steun toe aan de NAVO

Rusland heeft woensdag beloofd meer steun te verlenen aan de NAVO-missie in Afghanistan. Het land ging echter niet zover om specifieke toezeggingen te doen. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei na gesprekken met NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen dat Rusland en de NAVO gezamenlijke belangen hebben in Afghanistan.

"We gaan onze samenwerking in Afghanistan uitbreiden", aldus Lavrov. Hij wilde verder niet uitweiden.

Rasmussen zei eerder woensdag te hopen dat Rusland en de NAVO een overeenkomst kunnen bereiken die een combinatie zou moeten zijn van 'een aantal bilaterale overeenkomsten tussen de Verenigde Staten en Rusland' en overeenkomsten tussen Rusland en de NAVO.

Moskou gaf tot voor kort slechts beperkte steun aan de door de VS geleide oorlog. NAVO-militairen mogen zich via Russisch grondgebied verplaatsen, maar verzoeken om helikopters en trainingen voor Afghaanse piloten of de antidrugseenheden heeft Rusland naast zich neergelegd. De twee voormalige aartsvijanden werken af en toe echter wel samen in antiterreur- en antidrugsoperaties.

Rasmussen zei op zijn Facebookpagina dat 'de tijd is gekomen dat er een frisse start plaatsvindt in de relatie tussen NAVO en Rusland'. "Het is een duidelijk bericht aan het Russische volk dat de NAVO Rusland niet ziet als vijand, maar als een belangrijke strategische bondgenoot", aldus Rasmussen.

In de Russische militaire richtlijnen die in februari werden gepubliceerd, wordt de mogelijke uitbreiding van de NAVO richting de Russische grens als de grootste buitenlandse dreiging beschouwd. Bovendien werd een gepland raketverdedigingssysteem van de VS in Europa gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Moskou zei woensdag echter klaar te zijn om gezamenlijke actie tegen de dreiging van raketaanvallen te overwegen.


Rusland zegt meer steun toe aan NAVO (Foto: Novum)

Benno L. weigert onderzoek

De voor ontucht veroordeelde zwemschoolhouder Benno L. weigert opnieuw in het Pieter Baan Centrum te worden onderzocht, zoals het Openbaar Ministerie wil. Hij heeft al aan onderzoek meegewerkt en vindt het overbodig om dat te herhalen, zegt zijn advocaat.

De zwemleraar uit Den Bosch werd in juli tot zeven jaar cel veroordeeld vanwege ontucht met tientallen meisjes. Hij kreeg geen tbs opgelegd. Het OM is daarom in hoger beroep gegaan. Hoewel L. al bij een psychiater en psycholoog is geweest, wil het OM hierop een aanvulling in het Pieter Baan Centrum.

De 60-jarige zwemleraar uit Den Bosch werd in juni vorig jaar opgepakt. Bij hem werden 221 filmpjes en duizenden foto's gevonden, waarop te zien is hoe hij ontucht pleegde. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem voor de jarenlange aanranding van drie meisjes en ontucht bij 37 meisjes. Het merendeel van de meisjes was jong en verstandelijk gehandicapt.

Nieuw onderzoek in zaak rond dood Venrayse

In de zaak rond de dood van een vrouw uit Venray worden bloedvlekpatronen en sporen opnieuw bekeken. Ook moeten de broer en de moeder van de verdachte, de echtgenoot van het slachtoffer, worden gehoord. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag bepaald.

Het hof heeft alle verzoeken van het Openbaar Ministerie en de verdediging toegewezen. Het OM wil onder meer de broer van de verdachte horen, omdat hij heeft aangegeven iets te weten wat relevant kan zijn voor de strafzaak. De verdediging wil de moeder van de verdachte ondertussen horen, omdat zij bij verdachte heeft aangedrongen op het geven van openheid over de gebeurtenissen op 15 maart 2006, de dag dat Erik E. zijn vrouw om het leven zou hebben gebracht.

E. zou op 15 maart 2006 in zijn huis in Venray zijn echtgenote met zeventig messteken hebben gedood. De verdachte heeft altijd ontkend. De man werd in 2007 door de rechtbank in Roermond tot vijftien jaar cel veroordeeld wegens doodslag op zijn vrouw. In 2008 sprak het gerechtshof in Den Bosch hem echter vrij, waarop het OM in hoger beroep ging. De Hoge Raad vernietigde de uitspraak van het hof eerder dit jaar. Volgens het hoogste rechtsorgaan had het hof de vrijspraak niet goed gemotiveerd.

Woede om seksspeeltjes voor kinderen

De nieuwste speeltjes in een Nieuw-Zeelandse winkel zijn beslist geen kinderspeelgoed, zo oordelen enkele woedende ouders uit Palmerston North. Zo worden onder andere stringetjes, kietelveren en fluffy handboeien aangeprezen als kinderspeelgoed.

"Ik vind dit aanstootgevend", zegt Rochelle Parker, moeder van vier kinderen. "Ik zou mijn dochters nooit meenemen naar deze winkel." Afgelopen vrijdag deed ze haar beklag bij de bedrijfsleider, en vroeg hem de seksspeeltjes achter de toonbank te leggen. "Ik vertelde hem dat ik geschokt zou zijn als ik mijn kinderen hier mee naartoe zou nemen terwijl deze dingen open en bloot in het schap liggen."

Maandag bezocht Parker opnieuw de winkel om te kijken of ze haar klacht serieus hadden genomen. Helaas voor haar bleken de handboeien nog steeds in hetzelfde schap te liggen. De stringetjes waren slechts verplaatst naar een volgend gangpad. Mevrouw Parker zei dat ze 'gewoon gekrenkt' was om te zien dat de seksspeeltjes nog steeds bij het speelgoed lagen. "Ik vroeg hem, hoeveel andere ouders zijn hierdoor gekwetst?"

De winkeleigenaar is zich van geen kwaad bewust. Zo verkoopt de winkel geen speelgoedgeweren aan kinderen, en wordt alcohol alleen meegegeven aan personen boven de achttien. Voor de vermeende seksspeeltjes ben je met drie jaar al oud genoeg. "Daarbij, de ouders kopen het zelf", zo luidt het verweer van de winkeleigenaar. De Nieuw-Zeelandse organisatie voor winkeliers zegt niets te kunnen doen, maar raadt de bedrijfsleider wel aan te luisteren naar de kritiek van zijn klanten.

Menchov: "Veel vertrouwen bij Geox"

Komend seizoen begint Denis Menchov aan een nieuw hoofdstuk van zijn carrière. Na zes jaar Rabobank zal hij nu voor Geox gaan rijden. Tegen VeloNation zei de Rus, tweevoudig winnaar van de Vuelta en eenmaal van de Giro in dienst bij de Rabobank, vooral nieuwe motivatie hoopt te vinden.

"Ik ben er nu al erg tevreden: een nieuw team, een nieuwe omgeving, nieuwe motivatie," zei Menchov, derde in de afgelopen Tour de France. "Ik heb veel vertrouwen in Geox. Bij het opstarten van een nieuw project is het altijd een beetje onzeker afwachten, maar met Carlos en ikzelf én de ploegleiding hebben we veel ervaring in huis. We zijn in staat tot grootse dingen."

Zijn nieuwe ploegleider zei gisteren dat Menchov in 2011 zowel de Giro als de Tour zal gaan rijden, waarbij de piek tijdens de Franse wielerronde zal liggen. "Het parcours voor 2011 is prachtig. De Tour is altijd zwaar. Ik hou van de balans tussen de Alpen en de Pyreneeën. Oké, er zijn een pak minder tijdritkilometers, maar zoals steeds zullen de bergen bepalend zijn. Ik ben optimistisch voor wat komen zal."

Brice Feillu naar Luxembourg Pro Team

Brice Feillu zal volgend jaar rijden voor de nieuwe formatie van de gebroeders Schleck. De Fransman, die overkomt van de Vacansoleil ploeg krijgt bij de ploeg gezelschap van Stefan Denifl en Wil Clarke, die vandaag eveneens werden gepresenteerd.

Bij de ploeg komt Feillu, die één jaar in Nederlandse dienst reed, onder andere Fränk Schleck, Andy Schleck, Fabian Cancellara en Joost Posthuma tegen, die al eerder een contract tekenden bij de formatie.

Obama trekt boetekleed aan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag na de slechte verkiezingsuitslagen voor zijn Democratische partij het boetekleed aangetrokken. Hij zei 'verantwoordelijkheid' te nemen voor het langzame herstel van de economie.

Hij zei verder dat de uitslag van de verkiezingen laat zien dat Amerikanen gefrustreerd zijn over de economie. "Het is duidelijk dat veel Amerikanen nog geen vooruitgang hebben gemerkt en dat hebben ze ons gisteren laten merken", aldus Obama. "Deze verkiezingen onderstrepen voor mij dat ik mijn werk beter moet doen, net als alle anderen in Washington."

Hij noemde het creëren van banen een topprioriteit. De VS hebben momenteel een werkloosheidspercentage van 9,6 procent. Obama nodigde de Republikeinen uit met hem samen te werken om de problemen aan te pakken. "Ik ben erg enthousiast om te gaan praten met leden van beide partijen om te bepalen hoe we verder kunnen."

Hij nodigde de Republikeinen nadrukkelijk uit om mee te praten over de hervormingen in de gezondheidszorg. De Republikeinen zijn fel tegen de recent ingevoerde wetgeving. "Als de Republikeinen ideeën hebben hoe we het zorgsysteem kunnen verbeteren (...), dan ben ik meer dan bereid die ideeën te overwegen."

Obama ging ook kort in op de vraag hoe hij de verkiezingen had ervaren. "Ik kan jullie vertellen dat sommige verkiezingsnachten leuker zijn dan andere. Sommige zijn opbeurend. Sommige nopen tot bescheidenheid", aldus Obama.

Obama trekt boetekleed aan na verkiezingen
Obama trekt boetekleed aan na verkiezingen (Foto: ANP)

Haase verrast Isner in Basel

Robin Haase heeft zich bij het ATP-toernooi in Basel geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlander versloeg de als achtste geplaatste Amerikaan John Isner met 6-2, 6-7 en 7-5.

In de eerste set won Haase al zijn servicegames op love en hij benutte de twee kansen om Isner te breken. Nadat de Nederlander drie breekkansen in de tweede set had laten liggen kwam Isner beter in de partij. Hij slaagde er niet in om Haase te breken maar in de tiebreak sloeg hij alsnog toe.

Haase kon in de derde en beslissende set lange tijd niets uitrichten op de service van zijn tegenstander. Bij de stand 6-5 sloeg hij echter alsnog toe en trok daarmee de partij naar zich toe.

Geheim kostuum uit Metal Gear Solid in AC: Brotherhood

In Assassins Creed: Brotherhood zal het mogelijk zijn om kostuums van andere karakters vrij te spelen. Nu was het al mogelijk om dingen uit Assassins Creed te gebruiken in Metal Gear Solid 4. Nu is dit ook omgedraaid, mocht je niet willen weten welk kostuum, lees dan niet verder.

Je verkrijgt het kostuum door alle activiteiten in de nieuwe Animus te voltooien, een soort training-mode. Of het mogelijk zal zijn om in het kostuum het spel te spelen is nog niet bekend, maar wel dat Raiden zijn kostuum is. Bekijk hieronder het plaatje van het menu met daarin Raiden zijn futuristische ninja-outift.

RaidenRaiden

Jans: "Nog steeds perspectief in Heerenveen"

Sc Heerenveen presenteerde vorige week teleurstellende jaarcijfers, maar volgens trainer Ron Jans heeft dat geen gevolgen voor de sportieve doelstellingen.

Heerenveen maakte het afgelopen boekjaar bijna vijftien miljoen euro verlies. Verontrustende cijfers, weet ook Jans. "Het is duidelijk geworden dat deze club niet bulkt van het geld", zegt de coach in Voetbal International. "Natuurlijk zijn dit slechte jaarcijfers, en moet er gekeken worden waar het allemaal mis is gegaan. Maar dit betekent voor mij absoluut niet dat er opeens geen perspectief meer is in Heerenveen."

Als het aan Jans ligt, blijven de sportieve doelstellingen ongewijzigd. "Daar verandert dit niet zoveel aan. Ik moet zeggen dat de communicatie uitstekend is geweest. Zowel de spelers als de technische staf zijn van tevoren op de hoogte gesteld. Je wordt er niet vrolijk van, maar ik zag en zie voldoende mogelijkheden."

Jans sluit niet uit dat Roy Beerens binnenkort wordt verkocht. De snelle buitenspeler kan de Friese club een mooie transfersom opleveren. "Ook afgelopen zomer gold overigens dat we hem bij een goed bod misschien hadden moeten laten gaan. We moeten elke situatie afzonderlijk bekijken, maar zitten niet in de situatie dat we zomaar een zak geld kunnen laten liggen."

Eerste vervolgingen nieuwe kraakwet

De Utrechtse krakers die maandag bij een ontruiming werden aangehouden, worden als eersten in Nederland vervolgd op basis van de nieuwe kraakwet. Dat meldde het College van procureurs-generaal woensdag.

Bij de grimmige ontruiming van een voormalig KPN-gebouw aan de Wilhelminalaan in Utrecht werden zeventien aanhoudingen verricht. Het Openbaar Ministerie in Utrecht meldde eerder op de dag dat negen personen inmiddels naar huis zijn gestuurd. De rest wordt vervolgd.

'Jezus redt' mag blijven

De tekst 'Jezus redt' mag van de gemeente Giessenlanden op het dak van evangelist Joop van Ooijen blijven. De tekst op de boerderij langs de N216 moet wel kleiner gemaakt worden en door oranje dakpannen worden gevormd , nu zijn de letters nog geverfd. Dat zegt Van Ooijen woensdagmiddag.

Van Ooijen kwam in opspraak, omdat hij de tekst Jezus Redt op het dak van zijn woning zette. De tekst werd gevormd door witte dakpannen. Op 14 juli oordeelde de Raad van State dat Van Ooijen de letters moest verwijderen en het dak in oude staat moest herstellen. Hij verfde de tekst daarna rood en oranje.

Giessenlanden bleef volhouden dat de tekst ook in deze kleur in strijd is met de welstandseisen en legde Van Ooijen dwangsommen op, waarna Van Ooijen naar de rechter stapte. De rechtbank oordeelde 22 oktober dat de gemeente onrechtmatig handelde, waardoor van Ooijen de dwangsommen niet meer hoefde te betalen.

Van Ooijen heeft twee weken om met een definitief voorstel te komen. Hierin moet hij aangeven hoe groot de letters precies worden. Hierna beslist de gemeente over het voorstel.

Joezjni mist mogelijk finales ATP

De kans is groot dat Michail Joezjni de finales van de ATP in Londen, het officieuze wereldkampioenschap tennis, aan zich voorbij moet laten gaan. Vanwege een rugblessure moest de Rus het toernooi van Valencia aan zich voorbij laten gaan. Daarmee is zijn kans om deze maand bij de beste tennissers van de wereld te eindigen, geslonken.

Joezjni strijdt met onder anderen de Spanjaarden Fernando Verdasco en David Ferrer, de Rus Nicolai Davidenko en de Fransman Gael Monfils om de drie laatste plaatsen in het eindejaarstoernooi. Rafael Nadal (Spanje), Roger Federer (Zwitserland), Novak Djokovic (Servië), Andy Murray (Groot-Brittannië) en Robin Söderling (Zweden) zijn al zeker van deelname.

Wekelijkse PlayStation Store-update

Welkom bij de PlayStion Store-update van 3 november 2010. Deze week zien we veel van Kratos en eindelijk ook Castle Crashers. Bekijk hieronder de volledige lijst van alles wat er in Nederland beschikbaar is in de store.

PlayStation Store (via PS3, PSP en Media Go)
Speciale Aanbiedingen geldig tot 10 november

* Voodoo Dice (€6.99)
* Mahjong Tales: Ancient Wisdom - Booster Pack (€0.99)
* Cuboid - Level Editor (€0.99)
* Cuboid - Booster Pack (€0.99)
* Dissidia: Final Fantasy (€19.99)
* James Cameron's Avatar: The Game (PSP) (€19.99)
* Alien Zombie Death! (mini) (€1.99)
* Supermarket Mania (mini) (€2.99)

Permanente prijs-verlagingen

* Disgaea 2: Dark Hero Days - €19.99
* Mana Khemia: Student Alliance - €14.99
* Prinny: Can I Really Be The Hero? - €9.99
* What Did I Do To Deserve This, My Lord!? - €9.99
* What Did I Do To Deserve This, My Lord!? 2 - €9.99

Downloadbare Games (PS3)

* God of War HD (€17.99) Rating: PEGI 18
* God of War II HD (€17.99) Rating: PEGI 18
* God of War Collection HD (29.99) Rating: PEGI 18

Trial & Unlock Games (PS3)

* Blacklight: Tango Down (€12.99) Rating: PEGI 16
* Castle Crashers (€13.99) Rating: PEGI 16

Downloadbare Games (PSP)

* God of War: Ghost of Sparta (€26.99) Rating: PEGI 18
* Harvest Moon: Hero of Leaf Valley (€29.99) Rating: PEGI 3
* No Heroes Allowed (€12.99) Rating: PEGI 7
* ZHP: Unlosing Ranger vs. Darkdeath Evilman (€29.99) Rating: PEGI 12

PSone Games (PS3 and PSP)

* Centipede (€4.99) Rating: PEGI 3

Demos (PS3)

* Apache Air Assault Rating: PEGI 16
* John Daly's Pro Stroke Golf Rating: PEGI 3
* Rock Band 3 Rating: PEGI 12

Demos (PSP)

* Split/Second: Velocity Rating: PEGI 7

Applicaties (PS3)

* MUBI (gratis) Rating: PEGI 18

DLC (PS3)

* Dead Rising 2 - Ninja Skill Pack (€1.99) Rating: PEGI 18
* FIFA 11 - Ultimate Team (gratis) Rating: PEGI 3
* Fist of the North Star: Ken's Rage
   Kenshiro Original Costume (€2.49) Rating: PEGI 18
* Front Mission: Evolved
   Weapons Pack 01 (gratis) Rating: PEGI 16
   Wanzer Pack 02 (€3.99) Rating: PEGI 16
* God of War III
   Apollo Character Skin (£0.79/€0.99) Rating: PEGI 18
   Forgotten Warrior Character Skin (£0.79/€0.99) Rating: PEGI 18
   Dominus Character Skin (£0.79/€0.99) Rating: PEGI 18
   Phantom of Chaos Character Skin (£0.79/€0.99) Rating: PEGI 18
   Character Skin Bundle (£3.19/€3.99) Rating: PEGI 18
   Challenge of Exile Arena (£1.59/€1.99) Rating: PEGI 18
* Medal of Honor - Hot Zone Map Pack (€9.99) Rating: PEGI 18
* ModNation Racers - Kratos Pack (€1.75) Rating: PEGI 7
* PAIN
   Creepie Pack (€0.99) Rating: PEGI 16
   PAINamotion Pack (gratis) Rating: PEGI 16
* Söldner-X 2: Final Prototype - The Final Chapter (€4.99) Rating: PEGI 7
* Space Invaders Infinity Gene - Bonus Stage Pack 2 (€2.99) Rating: PEGI 3
* Split/Second: Velocity - Onslaught Pack (€9.99) Rating: PEGI 7
* Sports Champions - Reverse Tee Pack (€2.99) Rating: PEGI 12
* Super Street Fighter IV - Ultra Shoryuken Pack 1 (€3.99) Rating: PEGI 12
* Tom Clancy's H.A.W.X. 2
   Bonus Pack (gratis) Rating: PEGI 12
   Russian Power Pack (€3.99) Rating: PEGI 12
* DJ Hero II - Hit Makers Mix Pack (€7.99) Rating: PEGI 12
* Rock Band 3
   The Doors Greatest Hits: Rock Band Edition (€14.99) (bevat onderstaande nummers die ook los te verkrijgen zijn) Rating: PEGI 12
   ‘Hello, I Love You' (€1.49)
   ‘LA Woman' (€1.49)
   ‘Light My Fire' (€1.49)
   ‘Love Her Madly' (€1.49)
   ‘Love Me Two Times' (€1.49)
   ‘Peace Frog' (€1.49)
   ‘People Are Strange' (€1.49)
   ‘Riders On The Storm' (€1.49)
   ‘Roadhouse Blues' (€1.49)
   ‘Soul Kitchen' (€1.49)
   ‘The Crystal Ship' (€1.49)
   ‘Touch Me' (€1.49)
* Rock Band Network Rating: PEGI 12
   ‘Determined (Vows of Vengeance) by Kataklysm (€1.49)
   ‘Hello Fascination' by Breathe Carolina (€1.49)
   ‘Revolution' by Bang Camaro (€0.79)
   ‘The Gun Show' by In This Moment (€1.49)
   ‘Uncivilized' by Texas In July (€1.49)

 Avatars (PS3)

* Uncharted 2: Among Thieves
   Doughnut Drake (€0.25)
   Marco Polo (€0.25)
   Skelzor (€0.25)
   Tetram (€0.25)
   Glowzor (€0.25)
   Doughnut Lazarevic (€0.25)
   Genghis Kahn (€0.25)
   Zorskel (€0.25)
   Lieutenant Draza (€0.25)
   Platzor (€0.25)

Soundtracks (PS3)

* God of War Trilogy Soundtrack (€14.99)

Dynamic Themes (PS3)

* Dead Nation - Dead Man's Hand (€1.99)

Premium Themes (PS3)

* Von Chrono Themes
   Lights (€1.49)
   Off the Beat (€1.49)

Premium Themes (PSP)

* Von Chrono Themes
o Light & Shadow: Light (€1.49)
o Light & Shadow: Shadow (€1.49)

Wallpapers (PSP)

* No Heroes Allowed Wallpaper
* No Heroes Allowed Landscape Wallpaper

Videos (PS3)

* Buzz! The Ultimate Music Quiz Trailer
* Beat Sketcher Trailer
* Invizimals: Shadow Zone Trailer
* Medal Of Honor TV Advert
* No Heroes Allowed Trailer
* No Heroes Allowed Launch Trailer
* SingStar Guitar Trailer
* SingStar Dance Trailer
* Söldner-X 2: Final Prototype The Final Chapter Trailer

Videos (PSP)

* Buzz! The Ultimate Music Quiz Trailer
* No Heroes Allowed Trailer

 

Duitsland arresteert 21 rechts-extremisten

De Duitse politie heeft woensdag 21 personen gearresteerd die ervan verdacht worden een radiostation op internet te runnen dat extreemrechtse muziek uitzond en een neo-nazistische kijk op de wereld tentoonspreidde. De arrestaties werden volgens Jörg Ziercke, hoofd van de Duitse federale politie, verricht bij invallen in 22 appartementen door heel Duitsland.

De groep achter 'Widerstand-Radio' (Verzets Radio) wordt onder andere beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie en het aanzetten tot haat. Het is in Duitsland verboden om nazi-symboliek of -ideologiën tentoon te spreiden of te promoten.

Ziercke zei dat Duitse autoriteiten een toename zien in het gebruik van muziek en websites die als doel hebben jonge mensen warm te maken voor extreemrechtse groeperingen.

Briefgeheim krijgt Gouden Film

Meer dan 100.000 bezoekers hebben sinds 14 oktober de bioscoopfilm Briefgeheim gezien. De kinderfilm van regisseur Simone van Dusseldorp heeft daarmee de status van Gouden Film bereikt, maakte het Nederlands Film Festival woensdag bekend.

De hoofdrolspelers Hanna Obbeek, Isabelle Stokkel en Nils Verkooijen werden woensdag overvallen in de klas en kregen de bijbehorende trofee overhandigd.

Briefgeheim draait momenteel in meer dan honderd Nederlandse bioscoopzalen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw en gaat over de 11-jarige Eva, die van huis wegloopt om haar ruziemakende ouders te ontlopen. Op een zolder vindt ze een geheime brief.

Briefgeheim was de openingsfilm van Cinekid en won tijdens dit kinderfestival voor film, televisie en nieuwe media de juryprijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm.

Scherpere Franse controle vliegtuigpassagiers

Frankrijk gaat de controle op vliegtuigpassagiers uit een aantal landen opvoeren als onderdeel van verzwaarde anti-terreurmaatregelen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux woensdag bekendgemaakt. Om welke landen het precies gaat, wilde Hortefeux niet zeggen.

Hortefeux zei in een vraag-en-antwoordsessie in de Assemblée Nationale dat Frankrijk het niveau van het terreuralarm niet wijzigt. Dit staat momenteel op het een na hoogste niveau.

Frankrijk is extra waakzaam nadat het land bedreigingen ontving van Al Qaida en vijf Fransen in Niger werden ontvoerd door de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida.

Duitsland: Obama laat zich niet afschrikken

De Amerikaanse president Barack Obama is een te sterke leider om afgeschrikt te worden door de tegenslagen die zijn partij te verwerken heeft gekregen door de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle woensdag gezegd. Wel zijn er zorgen dat het verlies van de Democraten de plannen van Obama voor nucleaire ontwapening aantast.

"Men zou de president van de Verenigde Staten enorm onderschatten als men zou denken dat hij verzwakt zou zijn in zijn buitenlands beleid", aldus Westerwelle. De campagne die in de VS werd gevoerd stond volgens hem in het teken van 'binnenlandse en economische kwesties'. "Amerika is een sterk land; de Amerikaanse president is een zeer sterke en beslisvaardige president," voegde hij hieraan toe.

De Democraten van Obama wisten in de Senaat een meerderheid te behouden, maar verloren de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden aan de Republikeinen, waardoor het doorvoeren van wetgeving wordt bemoeilijkt.

Westerwelle riep de nieuwe leden van het Amerikaanse Congres op zich te scharen achter de nucleaire ontwapeningsplannen van Obama. "We kunnen geen terugval hebben over de kwestie van ontwapening," zei hij. "Ik roep de nieuw gekozenen op het initiatief van de president te steunen."

Roman Joch, hoofd van een conservatieve Tsjechische denktank, zei dat het ontwapeningsverdrag dat Obama in april sloot met de Russische president Dmitri Medvedev -'een van de grootste successen van Obama's buitenlandse beleid'- tegen problemen zal aanlopen. "Het is nu mogelijk dat het verdrag niet geratificeerd wordt", aldus Joch.

De Spaanse minister van buitenlandse zaken Trinidad Jimenez zei te vertrouwen op de kracht van Obama in plaats van zich zorgen te maken over het verlies van de Democraten. "Het gebeurde met president Clinton en ik ben ervan overtuigd dat met de politieke capaciteiten die hij (Obama, red.) altijd heeft getoond in staat zal zijn alle projecten waarvan hij denkt dat ze noodzakelijk zijn voor het Amerikaanse volk door te duwen."

Sommige analisten denken dat de verkiezingsuitslag eerder zijn weerslag zal hebben op de binnenlandse politiek dan op het buitenlands beleid.

"Amerika is een democratie en het beleid in de Verenigde Staten draait niet om één persoon. Daarom verwacht ik geen veranderingen in het Amerikaanse buitenlands beleid", zei Ishtiaq Ahmad, hoogleraar internationale betrekkingen van de universiteit Quaid-i-Azam in Islamabad, in Pakistan.

Een van de vragen is of het vredesproces voor het Midden-Oosten schade zal oplopen door de Congresverkiezingen.

Zalman Shoval, een vertrouweling van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig ambassadeur in de VS, denkt van niet. "Buitenlands beleid is het voorrecht van de president, zelfs als hij zwak is."

In Indonesië, waar Obama een deel van zijn jeugd doorbracht, heerst nog altijd de hoop dat Obama een brug kan slaan tussen het Westen en de islamitische wereld. "Het wordt moeilijker voor hem, ja," zei Sonni Gondokusumo, een voormalige jeugdvriend van Obama. "Maar hij geeft niet op. Hij blijft strijden, want dit is niet alleen iets dat goed is voor de wereld, maar ook voor Amerikanen. Hij heeft nog altijd twee jaar om zichzelf te bewijzen."

Minder Nederlanders verlangen naar gulden

Steeds minder Nederlanders verlangen terug naar de gulden. Ook wordt er minder omgerekend naar de gulden dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van de ING onder ruim tachtigduizend deelnemers.

De helft van de ondervraagden heeft heimwee naar het voormalige betaalmiddel, tegen 58 procent drie jaar geleden. Volgens de peiling raken steeds meer mensen gewend aan de euro, die in 2002 werd ingevoerd.

Een kwart van de ondervraagden zegt nog altijd terug te rekenen naar de gulden. Een groep van 43 procent doet dat nooit meer en de rest soms. Drie jaar geleden rekende nog 41 procent terug, terwijl dertig procent dat niet of nauwelijks deed.

Punten Ronde 11/12 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

De elfde en twaalfde speelronde in de Eredivisie zitten er inmiddels weer op. Tijd voor FOK! om de balans op te gaan maken in de FOK! Voetbalmanager. Welke teams deden het goed deze ronde en welke juist in het klassement? Je leest het hieronder.

BioniX was deze ronde met 115 punten de beste, voor ballenmetballen die er 113 haalde. Sjikke F.C. werd met 112 punten derde, terwijl Lycurgus7 en sc Bôppe met 111 punten gedeeld vierde werden.

In het Algemeen Klassement neemt Lycurgus7 met 594 punten weer de leiding over. Hij heeft één punt voorsprong op Wazaa FC. LBUnited zakte met 585 punten naar een gedeelde derde plaats met RASTANELIS. MSNMGH Acid Crew bezet met 584 punten de vijfde stek.

Punten Managerronde 11/12

Rank Teamnaam User Ronde 11/12 Totaal
1 BioniX ntrx 115 485
2 ballenmetballen ballenmetballen 113 468
3 Sjikke F.C. MsGaucho 112 561
4 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 111 594
5 sc Bôppe Krisis1981 111 493
6 Toxandria Heufie 110 580
7 DeMaatjes PesserPan 110 454
8 DOOP FC Zapp_Brannigan 109 475
9 Slakkenspoor en score lallas 108 476
10 Loptr United Loptr 107 571


Algemeen Klassement

Rank Teamnaam User Ronde 11/12 Totaal
1 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 111 594
2 Wazaa FC Wazaa 100 593
3 LBUnited CoachLB 88 585
4 RASTANELIS RASTANELIS 103 585
5 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 101 584
6 Toxandria Heufie 110 580
7 Essche Boys VerrekteZakHooi 90 572
8 Loptr United Loptr 107 571
9 Fc yolanthe fcdoutzen 102 569
10 Bayself Bayswater 82 568


Rondewinnaar bij de subleagues werd Birdsong met 96 punten. Dit team staat in het klassement met 500 tweede, achter Toppers van Weleer dat er 536 heeft. TUI Nederland & co bezet de derde stek met 461 punten. Fc Zutphen staat vierde met 431 punten, voor Fryslan Boppe!!! dat er 384 heeft.

Algemeen Klassement Subleagues

Rank Teamnaam User Ronde 11/12 Totaal Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 91 536 8
2 Birdsong Birdy012 96 500 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 90 461 8
4 Fc Zutphen INViCTuS 88 431 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 81 384 3
6 PSV mortelee 73 382 10
7 Lelijk Rijkevoort Heufie 72 373 7
8 Topmanagers stpn 68 365 5
9 Fok! open Beach 69 358 46
10 WoS neilpad 65 357 22


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Je kunt voor Managerronde 13/14 sinds 1 november je eigen voetbalteam weer aanpassen - of als je je in de tussentijd ingeschreven had, je nieuwe team opslaan. Maar let op: de komende managerronde 11/12 sluit op vrijdag 5 november 2010 om 17:59 uur en loopt tot en met zondag 14 november 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar wellicht al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je nieuwsgierig geworden door dit bericht, maar doe je nog niet mee met deze FOK! Voetbalmanager? Je kunt nog altijd inschrijven voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet daarvoor wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op VI.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #2) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!

Berlusconi informeert bij Del Piero over transfer

Silvio Berlusconi maakt er geen geheim van dat hij in januari een topaankoop wil doen bij AC Milan. De clubeigenaar wil Alessandro Del Piero binnenhalen.

AC Milan kreeg afgelopen weekend Juventus op bezoek. Mede door een treffer van Del Piero gingen de bezoekers met drie punten weer terug naar Turijn. "Ik ben naar hun kleedkamer gegaan om iedereen te feliciteren, behalve Del Piero. Hem heb ik gevraagd of hij voor AC Milan wil gaan spelen", aldus Berlusconi tegen persbureau Agi.

Berlusconi is goed op de hoogte van de situatie van de sterspeler van Juve. "Ik zei tegen hem dat ik weet dat zijn contract afloopt. Del Piero is een uitzonderlijke kampioen. Ik wil graag dat hij zijn carrière beëindigt bij AC Milan." De 35-jarige Italiaan begon zijn loopbaan in de Serie B bij Calcio Padova en sinds 1993 draagt hij het shirt van Juventus.

Door de nederlaag tegen Juve staat AC Milan na negen speelronden vijf punten achter op koploper Lazio. "We speelden tegen Juventus goed, maar zij hebben ook een heel goed team. En één hele goede speler", vindt Berlusconi.

Dragon Age op Facebook

Ontwikkelaar BioWare heeft vandaag laten weten dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van Dragon Age Legends, een gratis spelletje dat te spelen zal zijn via Facebook. Het spel is gebaseerd op Dragon Age: Origins en alle DLC, maar is wel aangepast op de casual en sociale stijl van Facebook, met een mix van tactische gevechten en co-op gameplay.

Dragon Age Legends zal de spelers een eerste blik geven op de 'Free Marches', de primaire setting van Dragon Age II. Samen met vrienden kan de speler zich storten op het doen van quests, verzamelen en delen van beloningen en het ontwikkelen van hun koninkrijk. Bovendien kunnen spelers door het spelen van Dragon Age Legends, exclusieve content verdienen voor Dragon Age II.

Dragon Age Legends zal vanaf februari 2011 te spelen zijn via Facebook.

DA2

 

Schreuder opnieuw beste op 100 wissel

Hinkelien Schreuder heeft op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Moskou (25 meterbad) de 100 meter wisselslag gewonnen. Dat werd ook verwacht van de in Eindhoven trainende zwemster, die met 57,74 de wereldrecordhoudster is op dit kortebaannummer. Haar eindtijd sprak woensdag niet tot de verbeelding: 1.00,17. Daarmee bleef ze de Amerikaanse Julia Smit maar net voor.

Net als in Berlijn afgelopen weekeinde ging Schreuder tien minuten later al opnieuw te water voor de finale van de 50 vlinder. Dat werd ook nu geen succes: ze werd vijfde in 26,76. De Zweedse veterane Thérèse Alshammar was andermaal de beste: 25,43.

Sijsling naar kwartfinales Eckental

Igor Sijsling heeft de laatste acht wel weten te bereiken van de Challenger in het Duitse Eckental. Onze landgenoot versloeg Denis Gremelmayr in drie sets; 3-6, 7-6 en 6-2. Eerder vandaag wist Jesse Huta Galung de kwartfinales niet te bereiken.

De als achtste geplaatste Duitser begon sterk tegen Sijsling en pakte bij een stand van 3-3 een break die hij niet meer uit handen gaf. In de tweede set kwam Sijsling snel met 3-1 achter, maar hij vocht zich knap terug. In de beslissende tiebreak won de Amsterdammer met 7-3.

In de derde en beslissende set pakte Sijsling snel een break en nam daardoor een 3-0 voorsprong. Deze gaf onze landgenoot niet meer uit handen en daardoor zal Sijsling, nummer 151 op de wereldranglijst, het in de kwartfinales mogen opnemen tegen Gilles Muller. Hij versloeg op zijn beurt Marius Copil met tweemaal 7-6.

Bertens verliest in eerste ronde Ismaning

Kiki Bertens heeft de eerste ronde van het ITF-toernooi in het Duitse Ismaning niet overleefd. Onze landgenote moest haar meerdere erkennen in de Duitse Mona Barthel.

Barthel, spelend voor eigen publiek, won de partij in twee sets; 6-2 en 6-2. Bertens had zich voor het toernooi geplaatst via de kwalificaties.

De uitschakeling betekende voor de 18-jarige Bertens het tweede toernooi op rij waarin ze de eerste ronde niet wist te overleven. Vorige maand moest ze in Glasgow tijdens haar eerste partij van het toernooi opgeven tegen Karolina Pliskova.

Emanuelson legt aanbod Ajax naast zich neer

Urby Emanuelson heeft de aanbieding van Ajax voor een nieuw driejarig contract naast zich neergelegd. De Amsterdammers hebben gezegd dat ze de middenvelder, wiens contract aan het eind van dit seizoen afloopt, na de winterstop op andere gedachten willen proberen te brengen.

Emanuelson is bezig aan zijn zevende seizoen in de hoofdmacht van Ajax. De 24-jarige middenvelder legde vorig jaar ook al een eerste aanbieding voor een nieuwe verbintenis naast zich neer. Later tekende hij alsnog bij voor een seizoen.

'Ajax wil komende zomer Theo Janssen halen'

Volgens het Algemeen Dagblad zou Ajax komende zomer een poging willen wagen om Theo Janssen los te weken bij FC Twente. De middenvelder wordt in Amsterdam gezien als de ideale linkspoot die de selectie hard nodig heeft.

Trainer Martin Jol heeft in zijn selectie vooral veel rechtspoten voor op het middenveld. Urby Emanuelson is wel linksbenig, maar hij werd voornamelijk op de positie linksachter of linksvoor gebruikt. Bovendien ziet het er naar uit dat hij Ajax komende zomer transfervrij zal verlaten.

Janssen heeft bij FC Twente nog een contract tot 2014, maar hij gaf in een eerder stadium al aan graag een stap te willen maken naar een andere club. De voorkeur van de international zou in eerste instantie gaan naar een buitenlandse club.

Daardoor zal het voor Ajax lastig worden om Janssen aan te kunnen trekken. Tevens ziet het er niet naar uit dat de Amsterdamse ploeg kan voldoen aan het transferbedrag, mits er een gelimiteerde transfersom is opgenomen in het contract van Janssen.

In 2009 kon Ajax op deze manier Rob Wielaert voor 3,1 miljoen euro overnemen van FC Twente. Janssen verlengde afgelopen zomer na moeizame onderhandelingen zijn contract onlangs tot 2014.

Boehner: Obama-beleid terugdraaien

De leider van de Republikeinen John Boehner heeft woensdag na de uitslag van de zogeheten 'midterm elections' hard uitgehaald naar de doorgevoerde hervormingen in de Amerikaanse gezondheidszorg. Boehner beloofde er alles aan te doen om de Obama-wetgeving terug te draaien.

"Ik geloof dat deze wet, die is vastgesteld door het huidige Congres, banen zal kosten in Amerika, het beste systeem voor gezondheidszorg ter wereld zal verwoesten en ons land naar een bankroet zal leiden", aldus Boehner.

De politicus met de zongebruinde huid zal naar verwachting de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden worden, nu de Democraten de verkiezingen verloren hebben.


Republikeinenleider John Boehner: VS heeft beste zorg ter wereld

Japan waarschuwt Rusland vanwege Koerilen

Japan heeft de Russische president Dmitri Medvedev gewaarschuwd geen bezoeken meer te brengen aan de Koerilen. Medvedev bezocht de eilandengroep -die door beide landen wordt opgeëist- deze week. Hij beloofde er verbetering van de levensomstandigheden en zei dat hij van plan is meer eilanden te bezoeken.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Seiji Maehara, zei woensdag dat hij duidelijk is geweest over de Japanse soevereiniteit over de eilanden. Japan heeft tijdelijk zijn ambassadeur in Moskou teruggeroepen na het bezoek van Medvedev, overigens het eerste door een Russische leider.

Het geschil over de eilanden heeft ertoe geleid dat Moskou en Tokyo nooit een vredesverdrag hebben gesloten dat een officieel einde zou maken aan de vijandigheden in de Tweede Wereldoorlog. Japan is ook met China verwikkeld in een territoriaal dispuut over andere eilanden in de Oost-Chinese Zee.

Cher eist erkenning

De Rock and Roll Hall of Fame mist volgens Cher belangrijke sterren. Ze vindt dat Sonny en zijzelf toch echt een plaats hebben verdiend tussen de andere grootheden.

"Sonny was een goede schrijver en we hebben iets in gang gezet wat niemand anders deed," verdedigt de zangeres. Zij en haar toenmalige echtgenoot hebben hele generaties beïnvloed met hun muziek. "Wat willen ze nou nog meer?", vraagt ze zich dan ook boos af.

Sonny & Cher hadden in de jaren '60 en '70 hits met 'I Got You Babe' en 'The Beat Goes On'. Ze waren elf jaar getrouwd en kregen een dochter. Sonny verongelukte in 1998 bij een ski-ongeluk.

PSV langere tijd zonder Manolev

PSV moet het voorlopig nog stellen zonder Stanislav Manolev. De Bulgaarse rechtsback heeft een flinke terugslag gekregen in het herstel van een liesblessure. Dat is gebleken uit uitgebreid medisch onderzoek. "Ik heb zojuist de dokter gesproken en hij is niet vrolijk", liet trainer Fred Rutten woensdag weten in de aanloop naar de Europese confrontatie met Debrecen.

Manolev raakte twee maanden geleden tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van Bulgarije tegen Engeland geblesseerd. Voor het herstel stond zes tot acht weken, maar maandag kreeg Manolev tijdens een wedstrijd met Jong PSV opnieuw last. "Het beleid dat we de afgelopen weken hebben gevoerd, heeft een vervelend effect gehad", aldus Rutten. "Het ziet er niet positief uit."

PSV besluit op korte termijn hoe de behandeling van Manolev wordt voortgezet. Rutten kon woensdag nog niet zeggen hoelang hij de Bulgaar nog moet missen. "Het irriteert me als coach wel dat hij er nog langer uit is, zonder dat ik een waardeoordeel wil geven over wiens schuld het is. Ik heb het liefst iedereen aan dek. Zeker voor die jongen is het heel vervelend. 'Stani' is zelf heel gretig, we kunnen hem moeilijk tegenhouden, je moet hem bijna in een korset stoppen."

Manolev wordt al weken vervangen door Atiba Hutchinson. De Canadees is van origine een controlerende middenvelder, maar speelt noodgedwongen een linie naar achteren. "Het is voor mij een vreemde positie, maar ik probeer het onder de knie te krijgen", aldus Hutchinson. "Volgens mij gaat het ook steeds beter."

PSV langere tijd zonder Manolev
PSV langere tijd zonder Manolev (Foto: ANP)

Poolse bergbeklimmers verongelukt in Oostenrijk

Twee Poolse mannen die werden vermist, nadat ze een poging hadden gedaan de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, te beklimmen zijn verongelukt. Dat heeft de Oostenrijkse politie woensdag gezegd.

Volgens de politie in Lienz hebben reddingswerkers de lichamen van de twee klimmers ontdekt na een langdurige zoektocht. De zoektocht nam veel tijd in beslag vanwege het slechte weer in het gebied.

Eerder zondag werd ook al een lichaam van een Poolse bergbeklimmer gevonden. De drie verongelukte klimmers maakten deel uit van een groep van vijf die de 3800 meter hoge berg wilde bedwingen.

Leers: geen zakelijke belangen meer

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kan de bestuurders van de stichting die zijn zakelijke belangen behartigt, niet langer ontslaan. Hij heeft afstand gedaan van zijn bevoegdheid daartoe, laat hij woensdag weten.

Kabinetsleden mogen geen zakelijke belangen hebben. Daarom richtte Leers vlak voor zijn benoeming de stichting Fiducia-Trajectum op, die zich onder meer bezighoudt met de afwikkeling van Leers' betrokkenheid bij een vastgoedproject in Bulgarije. Dit project leidde eerder dit jaar tot het aftreden van Leers als burgemeester van Maastricht, omdat hij daarbij zijn functie zou hebben misbruikt.

Het Limburgs Dagblad meldde woensdag dat Leers onvoldoende op afstand staat van deze stichting, omdat hij de bevoegdheid heeft om bestuurders te ontslaan. In een reactie hierop vroeg GroenLinks al om opheldering.

Leers laat weten dat hij in de oprichtingsakte van de stichting inderdaad die bevoegdheid heeft gekregen. Maar het zou gaan om een 'volstrekt theoretische bevoegdheid', waarvan in de praktijk geen gebruik van zal worden gemaakt, stelt hij. Om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen doet de bewindsman ook afstand van deze bevoegdheid. "Aldus is de maximale afstand gecreëerd."

Leers was verder de eigenaar van een bv waarin hij zijn werkzaamheden onderbracht toen hij nog geen minister was. Ook hier heeft hij zich inmiddels uitgeschreven als bestuurder en zijn aandelen heeft hij overgedragen aan twee familieleden, aldus de bewindsman.

FIA maakt definitieve F1-kalender 2011 bekend

Autosportfederatie FIA heeft vandaag de definitieve Formule 1-kalender voor het seizoen 2011 vastgesteld. Het seizoen telt twintig races en de afstrap is op 13 maart in Bahrein. Het jaar wordt op 27 november afgesloten in Brazilië.

Nieuw op de kalender is de race in India. Deze zal, mits het circuit goedgekeurd wordt op 30 oktober verreden gaan worden. Ook de race in China is nog onder voorbehoud, omdat ook daar het circuit opnieuw gehomologeerd moet worden.

Kalender

Datum Grand Prix Circuit
13 maart Bahrein Sakhir
27 maart Australië Melbourne
10 april Maleisië Sepang
17 april China* Shanghai
08 mei Turkije Istanbul
22 mei Spanje Barcelona
29 mei Monaco Monte Carlo
12 juni Canada Montréal
26 juni Europa Valencia
10 juli Groot-Brittannië Silverstone
24 juli Duitsland Nürburgring
31 juli Hongarije Budapest
28 augustus België Spa-Francorchamps
11 september Italië Monza
25 september Singapore Marina Bay
09 oktober Japan Suzuka
16 oktober Zuid-Korea Yeongam
30 oktober India* Delhi
13 november Abu Dhabi Yas Marina
27 november Brazilië Interlagos
* Circuit moet nog goedgekeurd worden

Kezman clubloos na direct vertrek PSG

Mateja Kezman verlaat Paris Saint Germain per direct. De club meldt dat beide partijen dit overeengekomen zijn.

PSG wilde graag van de oud-PSV'er af, omdat zijn salaris teveel op de begroting zou drukken. In 2008 kwam de nu 31-jarige Serviër over van het Turkse Fenerbahçe, maar hij heeft in de Franse hoofdstad nooit zijn waarde kunnen bewijzen.

Tot januari dit jaar kwam Kezman op huurbasis uit voor Zenit St. Petersburg. Toen hij terugkeerde bij PSG, werd al snel duidelijk dat er geen plaats meer voor hem was. Kezman is nu tranfervrij.

Sluiter toernooidirecteur Tennis Masters

Raemon Sluiter fungeert bij de Tennis Masters in december in Rotterdam als toernooidirecteur. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. Sluiter beëindigde in mei van dit jaar zijn actieve loopbaan als tennisser.

In de Masters treffen de beste Nederlandse tennissers elkaar. Het evenement heeft plaats van 15 tot en met 19 december in het Topsportcentrum Rotterdam. De tennisbond KNLTB vroeg de voormalige prof voor de functie. Sluiter zei direct ja.

"Ik vind het ontzettend leuk en een eer om me als toernooidirecteur van de REAAL Tennis Masters in te zetten voor het toptalent van vandaag. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is voor de ontwikkeling van toptennissers om in eigen land dit soort toernooien te spelen", aldus Sluiter.

Nieuwe gezichten in selectie Jong Oranje

Nadat Jong Oranje vorige maand een ticket voor het EK onder 21 in Denemarken misliep, kan Cor Pot volgende maand volop experimenteren.

Nu er niets meer op het spel staat kan Cor Pot de oefenwedstrijd tegen Denemarken op 17 november aangrijpen om wat spelers te testen. Zo mogen Kaj Ramsteijn en Jordy Clasie van Excelsior hun opwachting maken, net als Feyenoorder Kelvin Leerdam. Pot maakte woensdag zijn voorlopige 24-koppige selectie bekend.

Voorlopige selectie Jong Oranje voor oefenduel met Denemarken U21:

Patrick van Aanholt (Chelsea), Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Chelsea), Jerson Cabral (Feyenoord), Jordy Clasie (Excelsior), Luuk de Jong (FC Twente), Bas Dost (sc Heerenveen), Lerin Duarte (Sparta Rotterdam), Florian Jozefzoon (Ajax), Maikel Kieftenbeld (FC Groningen), Tim Krul (Newcastle Utd), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Leonard Nienhuis (FC Groningen), Gianluca Nijholt (FC Utrecht), Bram Nuytinck (NEC), Sergio Padt (Go Ahead Eagles), Davy Pröpper (Vitesse), Kaj Ramsteijn (Excelsior), Kevin Strootman (Sparta Rotterdam), Rick ten Voorde (NEC), Ricky van Haaren (Feyenoord), Marko Vejinovic (Heracles Almelo), Georginio Wijnaldum (Feyenoord).

Huta Galung verliest in Eckental

Jesse Huta Galung heeft de derde ronde van de Challenger in het Duitse Eckental niet weten te behalen. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Brit Alex Bogdanovic.

Bogdanovic, via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, versloeg onze landgenoot in twee sets; 6-3 en 6-4. Huta Galung kreeg bij een stand van 2-2 een break om zijn oren en kon deze bij een stand van 4-3 herstellen. Hij liet het breakpoint echter onbenut en zag zijn tegenstander bij een stand van 5-3 nogmaals breaken.

In de tweede set liet Huta Galung, als zevende geplaatst in Eckental, bij een stand van 2-2 maar liefst drie breakpoints onbenut. Bogdanovic, de nummer 293 van de wereld, sloeg bij een stand van 5-4 wel toe en sleepte daarmee de overwinning binnen.

Van der Duim uitgeschakeld in Future Ramat Hasharon

Ook de laatste Nederlander die actief was tijdens de Future in het Israëlische Ramat Hasharon is uitgeschakeld. Antal van der Duim verloor vandaag in de tweede ronde van David Goffin.

De als eerste geplaatste Belg versloeg onze landgenoot in twee setse; 6-2 en 6-3. Het was voor Van der Duim de derde keer op rij dat hij in de tweede ronde van een Future verloor.

Yannick Lupescu, David de Goede en Xander Spong werden gisteren allen in de eerste ronde al uitgeschakeld.

Fiorentina maanden zonder doelman Frey

Fiorentina moet het lange tijd stellen zonder doelman Sebastian Frey. De Franse keeper heeft woensdag op de training zijn voorste kruisband afgescheurd. Frey is naar verwachting vier tot zes maanden uitgeschakeld, meldt de Italiaanse voetbalclub.

Frey stond dit seizoen alle competitiewedstrijden van het teleurstellend presterende Fiorentina in de basis. Viola staat vijftiende in de Serie A. Aan het begin van het seizoen raakte de club ook al spelmaker Stevan Jovetic kwijt met een zware knieblessure.

De viervoudig Frans international Frey is in Florence bezig aan zijn zesde seizoen. Daarvoor speelde de 30-jarige keeper vier jaar bij Parma. Frey stond eerder onder contract bij Inter.


Frey lange tijd uitgeschakeld bij Fiorentina

Kuitblessure voor Boulahrouz

Naast Ruud van Nistelrooy heeft ook Khalid Boulahrouz een blessure opgelopen. Hij mist in elk geval het Europa League-duel van donderdag.

De Kannibaal liep de blessure op aan zijn kuit. Het is een tweede blessure in de 24-koppige selectie van bondscoach Bert van Marwijk die eerder vandaag bekend werd gemaakt. En net als bij Van Nistelrooy, is ook bij Boulahrouz onduidelijk of hij 17 november in de oefenwedstrijd tegen Turkije mee kan spelen.

Boulahrouz zit in een mindere fase in zijn carrière. Sinds zijn overgang van Sevilla naar Stuttgart is hij vaak gepasseerd en geblesseerd. Van Marwijk blijft echter een beroep doen op de international, die in het verleden uitkwam voor RKC Waalwijk, Hamburger SV, Chelsea en Sevilla.

De Bakker snel klaar in Zwitserland

Thiemo de Bakker is vroegtijdig uitgeschakeld tijdens de Davidoff Swiss Indoors in het Zwitserse Basel. Radek Stepanek was in de eerste ronde in twee sets te sterk voor onze landgenoot; 6-3 en 7-6.

De 22-jarige De Bakker en zijn 31-jarige Tsjechische opponent braken elkaar in de eerste set tweemaal achter elkaar. De Bakker had vervolgens de kans om een derde break te pakken, maar Stepanek behield ditmaal zijn opslag. Bij een setstand van 3-2 wist Stepanek, nummer 38 van de wereld, De Bakker wel te breaken en deze break was uiteindelijk genoeg om de eerste set te winnen.

In de tweede set kende De Bakker een moeilijke beginfase maar bij een stand van 3-2 wist onze landgenoot wel een break te pakken. Onze landgenoot liep zelfs uit naar een voorsprong van 5-2, maar hij wist de set niet uit te serveren. Stepanek kwam ijzersterk terug en sleepte er uiteindelijk een tie-break uit.

Daarin ging het gelijk op en gingen de minibreaks over en weer. De Bakker leek de tweede set te winnen, aangezien hij met 5-3 voor kwam in de tie-break. Opnieuw kwam Stepanek sterk terug en maakte vier punten op rij. Dit was genoeg om de partij te winnen.

Ghanese voetballers wachten nog op WK-premies

Enkele internationals van Ghana wachten vier maanden na afloop van het WK voetbal nog steeds op hun premies. Zij beschuldigen de Bank of Ghana ervan het uitbetalen van de premies van 50.000 dollar, ruim 35.000 euro, te hebben vertraagd.

Volgens de bank kan het dergelijk hoge bedragen echter niet contant uitbetalen, omdat dat tegen de eigen richtlijnen is. De bank heeft de internationals nu aangeboden om het geld per cheque of overschrijving uit te betalen.

Ghana haalde op het WK in Zuid-Afrika de kwartfinale. Daarin werd het uitgeschakeld door Uruguay.

Ghanese voetballers wachten nog op WK-premies
Ghanese voetballers wachten nog op WK-premies (Foto: ANP)

Alles koek en ei tussen Roelvink en Froger

Dries Roelvink koestert geen enkele wrok tegen zijn oude vriend René Froger. De volkszanger was lichtelijk teleurgesteld dat hij geen uitnodiging voor het jubileumfeest van Froger in theater Carré had ontvangen. Toch bemachtigde Dries een kaartje voor het festijn en spreekt hij vol lof over zijn vroegere maat.

"Hij is getuige geweest op m'n eerste huwelijk. En dat vergeet je niet gauw", vertelt Roelvink aan Novum Nieuws. De twee zangers waren vroeger goede vrienden. Toen Froger een platencontract tekende, verwaterde de vriendschap volgens Roelvink. "Ik was wel even van slag", zei de zanger destijds. Toch draagt Dries René nog een warm hart toe.

Zo bezocht Roelvink de begrafenissen van beide ouders van René, die vorig jaar kort na elkaar stierven. "Ik heb die mensen goed gekend. Ik wilde er graag naartoe", vertelt hij. René kon zijn aanwezigheid waarderen, maar van echte gesprekken tussen de twee komt het tegenwoordig niet meer.

"Hij is de beste zanger die we de laatste vijftig jaar in Nederland gehad hebben. Hij heeft een internationale klank in zijn stem", vindt Dries. Alhoewel de blonde zanger René liever meer Engelstalig repertoire zou horen zingen. "Als ik hem bij de Toppers liedjes hoor zingen, feestelijk en gezellig, dan denk ik: jammer. Want hij heeft zo veel in huis."

Ook in het liefdesleven van de 51-jarige Roelvink is het pais en vree. Dries trouwde in september met zijn Honoria. "Het bevalt goed. We zijn nu door de wittebroodsweken heen en het gaat nog steeds goed. Ze past goed bij mij", zegt hij.


Dries Roelvink (Foto: Novum)

Rus schiet en brandt Modern Warfare 2 kapot

De Rus uit het onderstaande filmpje koestert al een tijdje haat tegen de game Modern Warfare 2. Hij noemt het zelfs de slechtste game ooit gemaakt. Omdat Black Ops volgende week uitkomt besluit hij de limited edition van Modern Warfare 2 met verscheidene wapens te beschieten, waarna hij zijn exemplaar in de fik steekt. Kan iemand deze man melden dat de Russen in Black Ops ook de badguys zijn?

Rookverbod kleine kroeg afgeschaft

Minister Edith Schippers (VWS) versoepelt het rookverbod in kleine kroegen zonder personeel. Het rookverbod wordt afgeschaft voor cafés kleiner dan 70 m2 en bij de ingang moet een bordje bezoekers duidelijk maken of er wel of niet wordt gerookt, zo heeft Schippers woensdag de Tweede Kamer laten weten.

De bewindsvouw wil met de al in het regeerakkoord aangekondigde versoepeling een einde maken aan de voortdurende discussie over roken in de horeca. Het rookverbod blijft gewoon gelden voor restaurants, cafés met personeel, discotheken en sportkantines.

Schippers versoepelt rookverbod kleine kroeg
Schippers versoepelt rookverbod kleine kroeg (Foto: ANP)

Handgranaatgooier Apeldoorn aangehouden

De politie heeft dinsdag een 26-jarige man uit Almere opgepakt voor het gooien van een handgranaat in Apeldoorn afgelopen zomer. Door de ontploffing ontstond flinke schade aan een woning. De bewoners waren tijdens de explosie thuis, maar niemand raakte gewond.

De man gooide de handgranaat in juli in de tuin bij een woning aan de Barnewinkel in Apeldoorn. Door de explosie werden onder meer enkele sierstenen uit de tuin door de ramen gelanceerd.

De politie kwam de man op het spoor na een aantal tips. Het programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak.

Boy George verlangt naar Culture Club-reünie

Boy George kan niet wachten tot hij weer met zijn oude bandmaatjes van Culture Club op mag treden. De groep, die in de jaren tachtig razend populair was, komt in 2012 weer bij elkaar. "Ik verlang er echt naar om met Culture Club weer op het podium te staan", zegt George tegen Novum Nieuws.

De 49-jarige zanger brengt zijn oude band bijeen ter ere van het dertigjarig bestaan van Culture Club. "Daar kunnen we natuurlijk niet aan voorbij gaan. Het wordt een tijdelijke reünie, maar wel met een wereldwijde tournee."

Boy George, die werd geboren als George O'Dowd, hoopt een deel van de verloren tijd weer in te halen. "Soms heb ik het gevoel dat de tijd met Culture Club in een roes aan me voorbij is gegaan. Ik was toen zwaar verslaafd en er zijn maar een paar fragmenten blijven hangen."

Dat de zanger nog steeds met verslavingen worstelt, werd de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk. George werd meerdere malen gearresteerd wegens drugsbezit. O'Dowd zou vorig jaar optreden tijdens Night of the Proms, maar moest afzeggen omdat hij destijds onder elektronisch huisarrest stond. "Dat ga ik dit jaar helemaal goedmaken", zegt Boy, die op 18, 19 en 20 november bij het muziekfestival op de planken staat.

George probeert naar eigen zeggen niet meer in het verleden te leven. "Ik wil alleen aan het heden denken." De zanger is al druk in de weer met de op handen zijnde reünie. Er moeten ook nieuwe nummers komen. "Daarvoor ben ik al druk aan het schrijven. 2012 wordt echt hét Culture Club-jaar, daar ga ik voor."


Boy George (Foto: Novum)

Dertig maanden cel voor internetpedo

Een 28-jarige man uit Zoetermeer is woensdag veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De man heeft volgens de rechtbank in Middelburg een minderjarig meisje via MSN en ontmoetingssite Habbo Hotel verleid tot seks. Ook was hij in het bezit van kinderporno.

De man deed zich op internet voor als tiener en benaderde jonge meisjes voor een afspraak. Dat leidde onder meer tot een ontmoeting met een 11-jarig meisje, met wie hij seks heeft gehad. Met een ander meisje, 9 jaar oud, heeft hij geprobeerd een ontmoeting te regelen. Volgens de man was hij op zoek naar een nieuwe relatie.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Lauda: "Vettel kan men afschrijven"

De strijd om de wereldtitel in de Formule 1 zal als het aan Niki Lauda ligt, gaan tussen Fernando Alonso en Mark Webber. "Sebastian Vettel kan men afschrijven. Hij heeft geen kans meer. Hoe zou dat moeten? Zelfs wanneer Vettel wint, lossen de anderen niet in lucht op," zegt de Oostenrijker woensdag in de Kleinen Zeitung.

Alonso, uitkomend voor Ferrari, is de enige coureur die aanstaande zondag al wereldkampioen kan worden. Hij gaat aan de leiding in de strijd met 231 punten terwijl concurrenten Webber, Hamilton en Vettel respectievelijk 220, 210 en 206 punten hebben.

"Red Bull moet alles op Webber zetten, hem van ochtend tot avond vertroetelen, zodat hij zijn in Zuid-Korea verloren punten weer terugpakt", besloot Lauda.

Vrouw die Britse politicus neerstak veroordeeld

Een 21-jarige vrouw is woensdag in Groot-Brittannië wegens poging tot moord op een parlementslid veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar tot levenslang.

De vrouw, Roshonara Choudhry, stak het Lagerhuislid Stephen Timms in mei op een openbare bijeenkomst in Londen twee keer in zijn maag. Ze zei hem 'namens het Iraakse volk' te hebben willen vermoorden. Choudhry werd bij verstek veroordeeld. Ze weigerde voor de rechter te verschijnen, omdat ze de jurisdictie van de rechtbank niet erkent.

Choudhry, die communicatie en Engels studeerde aan het prestigieuze King's College, radicaliseerde volgens de Britse pers door preken van de Jemenitische islamitische geestelijke Anwar al-Awlaki, die is gelieerd aan Al Qaida. Ze vond zijn preken op internet.

De 55-jarige Timms, lid van het Lagerhuis namens de Labourpartij, is volledig hersteld van de steekpartij.


Stephen Timms (Foto: Novum)

Van Nistelrooy loopt spierscheuring op

Ruud van Nistelrooy heeft een spierscheuring in zijn bovenbeen opgelopen. Dat blijkt uit een MRI-scan die woensdag is gemaakt. Hoe lang de aanvaller niet in actie kan komen is nog niet bekend.

Het is daarom maar de vraag of Van Nistelrooy op 17 november in actie kan komen in de oefeninterland van Nederland tegen Turkije. De spits van Hamburger SV was op de weg terug na een knieblessure en was weer met trainen begonnen, maar dat moest hij dinsdag vroegtijdig beëindigen.

Van Nistelrooij loopt spierscheuring op
Van Nistelrooy loopt spierscheuring op (Foto: ANP)

Van Marwijk verrast met voorlopige selectie

Robin van Persie en Mark van Bommel maken deel uit van de 24-koppige voorlopige selectie van Bert van Marwijk voor het oefenduel met Turkije. Nigel de Jong ontbreekt.

Opmerkelijk omdat beide spelers nog niet fit zijn. Van Persie is weliswaar op de weg terug na een lange blessure, maar maakte nog geen minuten in het eerste van Arsenal. Van Bommel, een veelbesproken persoon rond de vorige interlands van Oranje, heeft evenmin zijn rentree gemaakt.

Arsène Wenger schoot drie weken geleden in de lach toen bondscoach Bert van Marwijk aankondigde dat Van Persie best wel eens opgeroepen zou kunnen worden. "Hij heeft veel gevoel voor humor", zei de Franse trainer erbij.

Nigel de Jong is niet opgeroepen. De middenvelder werd vorige maand na een charge uit de selectie van Van Marwijk gezet. De bondscoach heeft De Jong nu opnieuw buiten zijn keurkorps gehouden.

Nederland speelt op 17 november in de Amsterdam ArenA tegen het Turkije van Guus Hiddink.

Complete voorlopige selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Michel Vorm (FC Utrecht).

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Wilfred Bouma (PSV), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (HSV), Erik Pieters (PSV), Gregory van der Wiel (Ajax), Peter Wisgerhof (FC Twente).

Middenveld: Hedwiges Maduro (Valencia), Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern Munchen), Wout Brama (FC Twente), Theo Janssen (FC Twente), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Inter), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Demy de Zeeuw (Ajax).

Aanval: Eljero Elia (HSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Ruud van Nistelrooy (HSV), Robin van Persie (Arsenal).

Al Pacino speelt foute beurshandelaar

Al Pacino gaat zich wagen aan zijn eigen versie van Wall Street. De 70-jarige acteur gaat de hoofdrol spelen in de thriller Arbitrage, waarin hij een eigenaar van een hedgefonds speelt die iets te gretig wordt en in de problemen komt met justitie. Susan Sarandon en Eva Green hebben ook al getekend, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Pacino's personage heeft jarenlang allerlei risicovolle deals gesloten, vaak niet helemaal conform de wet. Om vlak voor zijn pensioen nog een grote klapper te maken, besluit hij zijn gehele bedrijf te verkopen. Hij moet echter snel handelen voordat iemand zijn fraude ontdekt. In zijn haast maakt hij een bloederige fout, waardoor alles dreigt te mislukken.

Arbitrage heeft nog geen releasedatum. Pacino is momenteel bezig met de opnames van de komedie Jack & Jill met Adam Sandler. Hij is eerst nog te zien als Jack Kevorkian in het drama You Don't Know Jack. Kevorkian is een Amerikaanse arts die in de jaren negentig een belangrijk voorvechter van euthanasie was.


(Foto: Novum)

Toyota: "Geen spijt van vertrek uit F1"

Toyota Motorsport GmbH heeft er geen spijt van dat het de Formule 1-activiteiten gestaakt heeft. Het raceteam is omgevormd in een engineersbedrijf dat voor vele partijen werkzaam is. Zo werd een F1-bolide geleverd aan Pirelli, werden elektrische racewagens gebouwd en lopen er vele high tech-projecten voor de autoindustrie.

Het hoofd bedrijfsontwikkeling van TMG Jens Marquardt is tevreden over 2010. "Dit jaar is voor ons een doorbraak geweest. We hadden in november 2009 vele uitdagingen omdat onze deelname in de Formule 1 beëindigd werd, maar we zijn ze met veel moed en optimisme tegemoet getreden. Ons harde werken werpt nu zijn vruchten af, dus we kunnen met tevredenheid terugkijken op de laatste twaalf maanden."

Ook het hoofd chassis enginering Pascal Vasselon is tevreden. "De deelname aan de Formule 1 heeft er voor gezorgd dat we een faciliteit hebben waarin alle gereedschappen voor het ontwikkelen voor zaken in de autoindustrie aanwezig zijn, alsmede een groep hoogopgeleide engineers die er het maximale uithalen."

"Het is ongelofelijk om de reactie te zien van ervaren engineers die voor het eerst onze faciliteiten bezoeken en dat ze begrijpen wat voor processen we hier allemaal uit kunnen voeren," gaat Vasselon verder. "Het engineren in de Formule 1 is een grote specialisatie, maar de klanten die wij hebben zijn erg onder de indruk van de reikwijdte van onze kennis en van de grote variëteit in beschikbare apparatuur."

Wie dit gelooft, is gek

Je hebt creationisten misschien al eens eerder heel domme dingen horen zeggen. De groep weet vaak van voren niet dat ze van achteren bestaan en er is geen discussie mee te beginnen wanneer het gaat over wetenschap en de daaraan verbonden conclusies. Ze hebben hun eigen verklaringen over hoe alles werkt en het lijkt haast een sport voor ze om wetenschap tegen te spreken. Dat leidt soms tot de mafste uitspraken van mensen die beweren geleerd te zijn. Deze spant wel de kroon (zo mogelijk nog erger dan Kent Hovind's theorie of YouTube-user Nephilim's "Lunar Bukake Theory"). Enjoy!

Republikeinse latino's grijpen hun kans

Bij de Amerikaanse verkiezingen heeft niet alleen de Republikeinse Partij dinsdag historische zeges geboekt, ook waren er historische resultaten voor Republikeinse kandidaten van etnische minderheden.

In de staat New Mexico werd Susana Martinez gekozen tot eerste vrouwelijke gouverneur van latino-afkomst. Nikki Haley -met Indiase ouders- wordt de eerste vrouwelijke gouverneur in South Carolina en Brian Sandoval de eerste latino-gouverneur van Nevada. Verschillende Republikeinse latino's nemen de zetels van Democraten in het Huis van Afgevaardigden over.

Weerstand tegen het beleid van president Barack Obama leidde dinsdag tot de winst van de Republikeinen en velen verbinden ook de opkomst van minderheden in de Republikeinse politiek aan Obama. "Huidskleur is veel minder een punt geworden", zegt Richard Ivory, een zwarte Republikeinse politiek adviseur. "Er was een tijd dat het blanke electoraat eerst ras zag en alleen daarop oordeelde. Ook al zijn zwarte Republikeinen en Obama het ideologisch oneens, het zijn wel kandidaten bij wie niet langer naar de huidskleur wordt gekeken."

Marc Sawyer, hoogleraar aan de UCLA, zegt dat de verkiezing van Obama de Republikeinen ertoe heeft gezet ook kandidaten uit etnische minderheden in te zetten. Hij merkt echter op dat de Republikeinen van etnische minderheden die gewonnen hebben, vooral werden gekozen in blanke regio's. Bovendien zijn ze tegenstander van de hervorming van de immigratiewetgeving zoals veel latino's en zwarte Amerikanen die voorstaan. "Deze verkiezing toont niet opeens een massale omarming van de standpunten van minderheden."

Explosie bij hoofdbureau Hamas-politie

Voor de deur van het hoofdbureau van de Hamas-politie in Gaza is een auto ontploft. Bij de explosie zijn een dode en een gewonde gevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas zei dat het om een Israëlische luchtaanval ging.

Bij de explosie kwam een 27-jarige gewapende man om het leven, maar het is onduidelijk bij welke groepering hij hoorde.

Het Israëlische leger gaf geen reactie op de aantijging van Hamas.

Doodstraf in Libanon voor spioneren voor Israël

Een Libanees militair tribunaal heeft dinsdag drie mannen wegens spionage voor Israël ter dood veroordeeld. Twee van de drie werden bij verstek veroordeeld. Het is voor de veroordeelden nog wel mogelijk in beroep te gaan.

De persoon die wel aanwezig was werd veroordeeld wegens het doorspelen van gevoelige informatie aan Israël, het herhaaldelijk betreden van een vijandelijke staat en het volgen van trainingen daar voor het gebruiken van telecommunicatiemiddelen en foto-apparatuur om te spioneren.

Libanon en Israël zijn officieel nog in oorlog met elkaar. Sinds vorig jaar zijn in Libanon meer dan honderd mensen gearresteerd op verdenking van samenwerking met de joodse staat.

'Iraanse wordt woensdag niet geëxecuteerd'

Een wegens medeplichtigheid aan moord en overspel in Iran ter dood veroordeelde vrouw, Sakineh Mohammadi Ashtiani, wordt woensdag niet geëxecuteerd.

Dit zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, woensdag na een gesprek met zijn Iraanse collega Manouchehr Mottaki. Kouchner vroeg daarbij naar eigen zeggen om de 43-jarige vrouw gratie te verlenen.

De zaak stamt uit 2006 en heeft veel beroering veroorzaakt omdat Ashtiani wegens overspel tot de dood door steniging was veroordeeld. Ze werd in een andere rechtszaak ook schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op haar man en kreeg daarvoor de doodstraf die met ophanging zou worden voltrokken. Ze zit in de gevangenis in Tabriz in de noordwestelijke Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan. Een in Duitsland gevestigde actiegroep meldde dinsdag dat ze woensdag zou worden opgehangen.

'Iraanse wordt woensdag niet geëxecuteerd'
'Iraanse wordt woensdag niet geëxecuteerd' (Foto: ANP)

Epic en Chair maken Infinity Blade voor iOS

De indrukwekkende Epic Citadel tech demo van Epic zal gebruikt worden in het aankomende Infinity Blade, ontwikkeld door Chair Entertainment (Shadow Complex). De demo wist hoge ogen te gooien door de Unreal Engine 3 te draaien op de iPhone, iPod Touch en iPad. Infinity Blade komt zal uitkomen in het vierde kwartaal.

Infinity Blade stond voorheen bekend als Project Sword. De makers beloven intense zwaardgevechten en boss-battles in een volledig 3D-kasteel, waarschijnlijk gebaseerd op de tech demo van Epic Citadel. Via simpele touch-besturing zal de game voor iedereen speelbaar zijn, als we de PR mogen geloven. Al spelende verdien je experience points en voorwerpen waardoor je sterker wordt.

Gratis content zal later multiplayer en andere elementen toevoegen aan de game. Om een indruk te krijgen van de indrukwekkende graphics is de gratis Epic Citadel tech demo alvast te downloaden via iTunes.

TU Delft gekort vanwege topsalaris bestuurder

De TU Delft moet negentienduizend euro terugbetalen aan de staat omdat de bestuursvoorzitter van de universiteit te veel verdient. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) de Kamer woensdag laten weten.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk had vragen gesteld over het salaris van twee ton, exclusief pensioenvergoeding, dat bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg in 2009 ontving. Dat is boven de balkenendenorm. Zijlstra beaamt in zijn antwoord dat dit te hoog is. Hij vermindert de rijksbijdrage van de universiteit voor 2009 met negentienduizend euro.

Woensdagmiddag vindt er een spoeddebat plaats over topbeloningen van bestuurders in het onderwijs.

[WK volleybal] Overzicht na dag 6

Vrijdag 29 oktober is het WK volleybal voor vrouwen in Tokio van start gegaan. Ook de Nederlandse volleybalvrouwen doen een gooi naar de titel. De eerste stap is gezet met het bereiken van de tweede ronde. Door Puerto Rico ruim te verslaan eindigden de dames op setsaldo op de tweede plaats in de poule, waar een pleek bij

Poule A

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Peru Costa Rica 3-1 25-18, 25-18, 32-34, 25-10
Algerije Polen 0-3 17-25, 16-25, 12-25
Japan Servië 3-1 28-26, 29-27, 18-25, 27-25

Stand

# Land Punten Winst Verlies
1 Japan 10 5 0
2 Servië 9 4 1
3 Polen 8 3 2
4 Peru 7 2 3
5 Costa Rica 6 1 4
6 Algerije 5 0 5

Poule B

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Puerto Rico Nederland 0-3 12-25, 13-25, 16-25
Kenia Tsjechië 0-3 20-25, 15-25, 20-25
Italië Brazilië 0-3 16-25, 19-25, 7-25

Stand

# Land Punten Winst Verlies
1 Brazilië 10 5 0
2 Nederland 8 3 2
3 Italië 8 3 2
4 Tsjechië 8 3 2
5 Puerto Rico 6 1 4
6 Kenia 5 0 5

Poule C

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Kazachstan Kroatië 0-3 19-25, 17-25, 18-25
Duitsland Thailand 3-0 25-14, 25-15, 25-10
Cuba Verenigde Staten 1-3 28-30, 23-25, 25-22, 23-25

Stand

# Land Punten Verlies Winst
1 Verenigde Staten 10 5 0
2 Duitsland 9 4 1
3 Cuba 7 2 3
4 Thailand 7 2 3
5 Kroatië 7 2 3
6 Kazachstan 5 0 5

Poule D

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Canada Dominicaanse Republiek 1-3 25-21, 26-28, 11-25, 20-25
Korea Turkije 3-2 16-25, 25-21, 25-21, 19-25, 15-13
China Rusland 0-3 22-25, 17-25, 19-25

Stand

# Land Punten Winst Verlies
1 Russia 10 5 0
2 Korea 9 4 1
3 Turkey 8 3 2
4 China 7 2 3
5 Dominican Republic 6 1 4
6 Canada 5 0 5

Eisen tot 17 jaar cel voor Hofstadgroep

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het gerechtshof in Amsterdam tot zeventien jaar cel geëist tegen de mannen die verdacht worden van het vormen van een terroristische organisatie, de zogenoemde Hofstadgroep. Jason W. moet van het OM de hoogste straf krijgen, zijn medeverdachte Ismael A. zou 38 maanden cel moeten krijgen.

Volgens het OM wilden de verdachten terreuraanslagen plegen. De rechtbank in Den Haag was het daarmee eens, maar het gerechtshof in Den Haag vond in 2008 van niet. Nadat het OM in cassatie was gegaan bij de Hoge Raad, besliste deze dat het hof te strakke regels had aangehouden om deelname aan een terroristische organisatie te bewijzen. De zaak wordt daarom opnieuw behandeld door het gerechtshof in Amsterdam.

Hoofdverdachte Jason W. kreeg op 23 januari 2008 vijftien jaar cel opgelegd voor vijf keer poging tot moord op agenten van een arrestatieteam. Het terroristische aspect achter deze en andere daden achtte het hof destijds niet bewezen. Het OM had achttien jaar cel geëist. Een andere verdachte, Ismael A. kreeg bij het hof vijftien maanden cel voor het bezit van handgranaten, na een eis van eveneens achttien jaar cel. Hij werd vrijgesproken van poging de politiemensen te doden.

Eisen tot 17 jaar cel voor Hofstadgroep
Eisen tot 17 jaar cel voor Hofstadgroep (Foto: ANP)

Meeste Griekse explosieven in boeken verstopt

In de meeste poststukken met bommen die de afgelopen dagen in Griekenland zijn verstuurd, waren de springstoffen in boeken verstopt.

Dat berichtten Griekse media woensdag op gezag van bronnen binnen de politie. De kennis van een VWO-scholier was voldoende om de bommen te kunnen maken, aldus een betrokken politieman.

De daders zouden de boeken hebben uitgehold en daarin een soort poeder hebben verstopt dat bij elk vuurwerk wordt gebruikt. Voor de ontsteking waren in de meeste gevallen een batterij en kabel geïnstalleerd. De explosie moest tot stand komen via vonken, maar een goede ontsteker zat er niet bij. In enkele gevallen was de springstof in enveloppen gedaan. In totaal zijn dertien bommen ontdekt of onschadelijk gemaakt, die waren bestemd voor regeringsleiders en internationale instanties.

Hulpsinterklazen zijn in trek

De goedheiligman is nog niet eens in het land, maar wie voor het weekend van 5 december nog een hulpsinterklaas wil bestellen, moet snel zijn. De agenda van de meeste hulpsinterklazen begint aardig vol te raken. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende sinterklaascentrales.

Bij Sint Nicolaas Centrale Nederland in Den Helder zijn tot nu toe meer boekingen binnengekomen dan vorig jaar. "Maar er is nog wel wat ruimte", zegt een woordvoerder. De centrale stuurt in het weekend van 5 december twaalf hulpsinterklazen op pad. De Sinterklaascentrale Amsterdam, die naast de hoofdstad opereert in onder meer Diemen, Zaandam en Purmerend, heeft iets minder aanvragen voor hulpsinterklazen dan vorig jaar, maar verwacht de komende weken nog tientallen boekingen. De centrale heeft dertig hulpsinterklazen beschikbaar om op bezoek te gaan bij scholen, bedrijven en gezinnen.

Ook in Friesland hebben de helpers van de goedheiligman het drukker dan vorig jaar. De twee hulpsinterklazen van Sinterklaascentrale Harlingen bezoeken in het Sinterklaasweekend tientallen adressen in en rond de Friese plaats, staat nu al vast.

Surfkampioen Irons dood in hotelkamer

Driemalig wereldkampioen Andy Irons is dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Dallas. De gehele surfwereld is in rouw.

De surfer is volgens familie overleden aan een zeldzaam virus. Irons was onderweg naar zijn huis op Hawaii, nadat hij zich niet lekker voelde en af had gemeld voor een toernooi in Puerto Rico. Andere bronnen laten echter weten dat er methadon zou zijn gevonden in de prullenbak van zijn hotelkamer.

Irons won in 2002, 2003 en 2004 de wereldtitel en zou binnenkort vader worden. Lyndie Dupuis, zijn vrouw, is op dit moment zeven maanden in verwachting.

Discriminatie op alle Amsterdamse basisscholen

Op alle Amsterdamse basisscholen wordt gediscrimineerd. Toch leeft het onderwerp niet bij de basisscholen. Leerlingen discrimineren op grond van land van herkomst, godsdienst, huidskleur, homoseksualiteit of het hebben van een handicap, concludeert de gemeente Amsterdam na onderzoek onder 22 basisscholen.

De onderzoekers stellen dat scholen veel incidenten die door leerlingen en ouders worden ervaren als discriminatie onder de noemer pesten scharen. Veel schooldirecteuren en leraren zeggen pesten wel op te merken, maar niets op te vangen van discriminatie.

De gemeente vindt de aanpak van discriminatie zeer belangrijk. "Het is belangrijk dat kinderen al heel jong leren wat discriminatie is en wat het met mensen doet. Scholen spelen hierin een cruciale rol. Een tolerant Amsterdam begint bij de jonge Amsterdammers in het primair onderwijs", zegt wethouder Andrée van Es.

De onderzoeksresultaten zijn besproken met de schoolbesturen in Amsterdam. Zij hebben volgens de gemeente toegezegd met de bevindingen aan de slag te gaan.

Senna wil goed presteren in eerste thuisrace

Coureur Brune Senna zal aankomend weekend zijn eerste thuisrace in de Formule 1 verrijden. De Braziliaan, die naar verluidt aan het onderhandelen is met Lotus, hoopt goed te kunnen presteren in zijn thuisland.

"Het circuit van Interlagos is bijzonder populair bij de coureurs. Ik kan dan ook niet wachten om daar voor het eerst te racen", aldus de coureur van Hispania Racing. "Ik krijg altijd erg veel steun van de Braziliaanse fans en ben dan ook vastberaden om zondag een goede prestatie neer te zetten in de race. Het circuit staat er bekend om fysiek erg zwaar te zijn, maar dat is een uitdaging die ik graag aan ga."

Final Fantasy: The 4 Heroes of Light

Ik ben erg fan van de Final Fantasy-serie. Zoals velen ben ik erin gestapt bij deeltje VII en heb ik daarna de rest gespeeld. Het enige dat ik niet gespeeld heb is de Chrystal Chronicles serie, voornamelijk vanwege desinteresse. Met Final Fantasy: The 4 Heroes of Light wil Square Enix teruggaan naar de jonge jaren van de serie. Met een schilderachtig uiterlijk en een retro gameplay-jasje probeert Square Enix de DS systemen te veroveren met een originele Final Fantasy-titel van de makers van de Final Fantasy III en IV remakes. Tijd om verschillende koninkrijken langs te gaan en de wereld te redden.

Meld je aan als Darkspore-tester

Het is vanaf vandaag mogelijk om je aan te melden om Darkspore te testen. De makers van Darkspore hebben op de website mensen de mogelijkheid gegeven om zich aan te melden. Klik hier om je aan te melden.

Darkspore is de opvolger van het in 2008 uitgebrachte Spore. Waar Spore een simulator was van de evolutie heeft Darkspore een geheel andere insteek. Darkspore is een rollenspel met een sciencefiction-tintje waarbij spelers altijd online moeten zijn om te spelen.

Darkspore is deels gebaseerd op Spore. Het spel beschikt namelijk over uitgebreide mogelijkheden om je eigen wezens te maken. Deze keer moet er echter gevochten worden tegen buitenaardse wezens. Dit kan solo gebeuren, maar het is ook mogelijk samen te werken met drie andere spelers. In Darkspore worden verschillende planeten bezocht met nieuwe gebieden, nieuwe verzamelobjecten en nieuwe vijanden.

 

 

Amsterdam zet kraakverbod in bij ontruimingsronde

Het kraakverbod wordt volgende week dinsdag voor het eerst op grotere schaal toegepast bij een ontruimingsronde in Amsterdam. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag aangekondigd. Tot nu toe werden bij ontruimingsrondes in Amsterdam alleen panden ontruimd na een uitspraak van de rechter.

Nu zitten er echter ook panden bij waar nog niet over is geprocedeerd. Door het kraakverbod is dat niet meer nodig. Burgemeester Eberhard van der Laan kondigde eerder aan dat hij de komende tijd tweehonderd kraakpanden wil ontruimen. Dat leidde tot felle kritiek van D66 en GroenLinks. Aanvankelijk zag Amsterdam weinig in het kraakverbod.

Het is overigens niet de eerste keer dat het kraakverbod in Amsterdam wordt toegepast. Op 4 oktober werd al een pand aan de Spuitstraat ontruimd op basis van de anti-kraakwet. Dat pand was bij een protest tegen die wet gekraakt.

Op het programma staan volgende week onder meer panden aan de Schoolstraat, de Vrolikstraat en de Passeerdersgracht.

Lady Gaga krijgt eigen vak op universiteit

De Amerikaanse Universiteit van South Carolina gaat een vak in de studierichting Sociologie aanbieden dat handelt over het leven van popster Lady Gaga. 'Lady Gaga en de Sociologie van de Roem' wordt gegeven door de van oorsprong Belgische professor Mathieu Deflem, die een groot fan is van de zangeres. In de lente van 2011 kunnen studenten het vak, dat een eigen blog heeft, volgen.

"We gaan naar Lady Gaga kijken als een sociale gebeurtenis," vertelt Deflem aan het universiteitsblad The Daily Gamecock. De professor zegt Lady Gaga al dertig keer live gezien te hebben, maar wil het in de studie niet hebben over de muziek, en ook niet over de persoon. "Je moet het meer zien als iets in de samenleving dat zes miljoen volgers heeft op Twitter en tien miljoen op Facebook. Ik bedoel, dat is een sociaal fenomeen."

De beschrijving van het vak zegt dat het doel is om 'de sociologisch relevante dimensies van de roem van Lady Gaga te ontrafelen'. Er zal gekeken worden naar marketingstrategieën, de rol van oude en nieuwe media, fans en liveconcerten, homocultuur, religieuze en politieke thema's, seks en seksualiteit en de steden van New York en Hollywood.

Aanvankelijk wilde Deflem de sociologie van de beroemdheid behandelen, en Lady Gaga als voorbeeld gebruiken, maar uiteindelijk besloot hij dan maar het hele vak over de zangeres te doen. "Je hoeft geen fan te zijn, maar je moet wel interesse hebben in het onderwerp." De reactie van de media is 'overweldigend' geweest, aldus Deflem. "Mijn werk over terrorisme kreeg ook flink wat aandacht, maar valt in het niet vergeleken met de aandacht voor het vak over Gaga!" 

Er valt heel wat te bestuderen aan Lady Gaga (Foto: Novum)

'Charlie Sheen in The Expendables 2'

Charlie Sheen gaat een rol spelen in The Expendables 2. Dat schrijft de Australische website What's Playing op basis van anonieme bronnen. Sheen zou in de huid kruipen van een 'uitgerangeerde, maar nuttige CIA-agent' die achter het personage van Bruce Willis aan gaat.

Sylvester Stallone is het brein achter de Expendables-films. Hij is verantwoordelijk voor het scenario en de regie en neemt zelf de hoofdrol voor zijn rekening. Willis speelde in het eerste deel een kleine rol van foute CIA-agent. Stallone gaf al eerder aan Willis graag terug te zien in deel twee.

Sheens acteercarrière lijkt nauwelijks te lijden onder zijn tumultueuze privéleven. De 45-jarige acteur kampt met alcoholproblemen. Vorige week werd hij nog in benevelde toestand opgenomen, nadat hij een hotelkamer in New York kort en klein had geslagen. Deze week vroeg hij scheiding aan van zijn derde vrouw Brooke Mueller.


Charlie Sheen (Foto: Novum)

'Elfhonderd vmbo'ers geweigerd bij havo'

Jaarlijks worden ongeveer elfhonderd vmbo'ers geweigerd die willen doorstromen naar de havo. Dat schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) woensdag in antwoord op Kamervragen. D66'er Boris van der Ham had opheldering gevraagd aan de minister over de weigering van vmbo'ers.

Volgens het tv-programma De Ombudsman laat 94 procent van de havoscholen leerlingen met een vmbo-t-diploma niet zonder meer toe, maar worden aanvullende eisen gesteld aan de scholieren. Van der Ham noemde dit 'ontoelaatbaar'. Het is volgens hem in strijd met de wet. "Studenten met een diploma die meer willen, moeten gewoon de kans krijgen door te stromen."

Van Bijsterveldt wijst erop dat leerlingen met een vmbo-t-diploma niet automatisch het recht hebben om te worden toegelaten op de havo. Scholen mogen nog eisen stellen aan de toelating, dan gaat het bijvoorbeeld om een bepaald vakkenpakket of een bepaald cijfergemiddelde. Het weigeren van hen is dus niet in strijd met de wet. De bewindsvrouw gaat hier ook niets aan veranderen.

De minister vindt wel dat scholen potentiële havisten met 'aanvullende modules' goed moeten voorbereiden op de overstap naar de havo. Ook vindt Van Bijsterveldt dat scholen duidelijk moeten maken welke toelatingseisen zij hanteren, bijvoorbeeld op de website. "Het is een kwalijke zaak dat ouders en leerlingen te vaak niet weten waar ze aan toe zijn."

Aanleg circuit in India verloopt volgens schema

De organisatoren van de Indiasche Grand Prix hebben er alle vertrouwen in dat het circuit op tijd klaar zal zijn voor de eerste race in 2011. Bij de afgelopen Commonwealth Games had het land aardige problemen met de organisatie.

"Bij grote projecten als deze loop je altijd de kans tegen problemen aan te lopen", zei de promotor van de Grand Prix, Mark Hughes van JPSK Sports,. "We doen er echter alles aan om ons project zonder prolemen te laten verlopen. We hebben een team van zeer ervaren professionals voor dit project samengesteld, dus hopelijk gaat alles van een leien dakje en komen we geen grote problemen tegen."

De eerste race staat gepland op 30 oktober 2011.

Riccitello reageert op slechte MOH-reviews

De CEO of EA John Riccitello heeft gereageerd op de relatief lage review-scores die Medal of Honor heeft gekregen. Hij verkondigt dat de lage scores zich beperken tot een vrije kleine groep reviewers.

Verder is Riccitello wel zeer tevreden over de verkoop van de game: “Low score come from an exceptionally narrow demographic of reviewers which is offset by the amount of people buying the game. The game has exceeded our plans in both sell through and sell in, and has exceeded our expectations.  So it is absolutely a clear success, and consumer feedback has been strong and it’s a franchise we can successfully continue in the future.” Financieel is de game dus een succes te noemen.

EA meldt dat de game nu ongeveer 2 miljoen keer is verkocht. Reviewscores variëren tussen de zes en de acht uit tien. Als je dit vergelijkt met de logische concurrent van MOH (Call of Duty) dan zijn de scores inderdaad wat laag, maar slecht zijn ze in geen geval te noemen. De meerwaarde van de opmerkingen van Riccitello is dan ook discutabel.

Messi breekt clubrecord

Messi schrijft opnieuw een clubrecord op zijn naam. Hij heeft nu internationaal de meeste doelpunten ooit gescoord voor Barcelona.

In de wedstrijd tegen FC Kopenhagen scoorde Messi zijn 32ste doelpunt in internationaal verband voor Barcelona. Hiermee haalt hij de Braziliaan Rivaldo in, die tussen 1997 en 2002 31 keer scoorde voor de Catalanen.

VI.nl meldt dat Messi op maarliefst dertig Champions League goals staat, en twee keer in de Wereldbeker voor clubs scoorde. Mogelijk nog opvallender is dat de Argentijn slechts 52 internationale wedstrijden nodig had voor deze treffers.

Nu is het slechts een kwestie van tijd voordat Messi het volgende clubrecord breekt. Hij is namelijk nog maar acht doelpunten verwijderd van zijn 150ste doelpunt voor Barcelona. Deze 142 doelpunten scoorde hij in 227 officiële wedstrijden.

Eto'o jaagt op record Van Nistelrooy

Internazionale verloor gisteren met 3-1. Lichtpuntje was een persoonlijk hoogtepunt voor spits Samuel Eto'o.

Eto'o scoorde namelijk zijn zevende doelpunt in de eerste vier duels van de Champions League poulefase. Alleen Ruud van Nistelrooy en Filippo Inzaghi deden dit hem na, meldt VI.nl.

Van Nistelrooy scoorde deze doelpunten in het seizoen 2004/2005 namens Manchester United, waar Inzaghi er zelfs acht inlegde in 2002/2003.

Daarnaast jaagt Eto'o op een andere Champions League record dat in handen is van Van the Man. Hij scoorde in 2002/2003 twaalf treffers in negen wedstrijden. Geen enkele speler maakte zoveel doelpunten in één volledige jaargang sinds de start van de Champions League. Maar Eto'o zit dit seizoen wel erg op schema.

Rabobank heeft Prolicentie binnen

Rabobank is een van de vier ploegen die van de UCI een prolicentie heeft gekregen. Naast de Nederlandse ploeg kregen ook Omega Pharma-Lotto, Gamin en Team Sky het briefje, aldus Sporza. De licentie houdt in dat deze vier ploegen zeker zijn van deelname aan de World Tour.

Voor de overige teams is het afwachten wie de resterende licenties krijgt. De Internationale Wielerunie maakte pas 20 november de overige namen bekend. Er zijn zestien aanvragers terwijl er maar veertien licenties te vergeven zijn. Vacansoleil is een van deze aanvragers.

Geen Tsonga in Davis Cup-finale

Jo-Wilfried Tsonga moet de finale van de Davis Cup aan zich voorbij laten gaan. De Fransman kampt met een knieblessure en moet daarom de eindstrijd tegen Servië die van 3 tot 5 december in Belgrado plaatsvindt missen.

Het nieuws is voor Frankrijk een grote domper. Tsonga kampt al sinds Wimbledon met knieklachten en maakte afgelopen maand zijn rentree. Het bleek te snel te zijn geweest, want de klachten aan zijn gewricht speelden weer op. Daarom heeft de nummer dertien van de wereld besloten een punt achter het seizoen te zetten. "Als ik een injectie krijg, kan ik wel spelen, maar daarmee neem ik het risico straks zes maanden buiten spel te staan."

Zonder Tsonga hoeft Frankrijk niet kansloos te zijn tegen Servië. Tegen titelverdediger Spanje en tegen Argentinië ontbrak de Fransman ook en werd er beide keren met 5-0 gewonnen.

Miljoen Nederlanders naar de sneeuw

Deze winter binden zo'n een miljoen Nederlanders de ski's of het snowboard onder. Dat voorspelt de ANWB. Vorig jaar zochten ongeveer evenveel wintersportliefhebbers de sneeuw op.

Oostenrijk staat op de eerste plaats in de top 5 van meest populaire wintersportbestemmingen. Ruim de helft van alle Nederlandse wintersporters reist af naar dit land. Op nummer twee staat Frankrijk, gevolgd door Duitsland, Zwitserland en Tsjechië.

Volgens de ANWB gaat driekwart van de wintersporters met de auto naar zijn bestemming. De meeste Nederlanders gaan op wintersportvakantie in februari of maart. Ze verblijven in een appartement (35 procent) of hotel (30 procent).


Met z'n allen naar Oostenrijk! (Foto: Novum)

Einde seizoen voor Mulenga

Jacob Mulenga komt dit seizoen zo goed als zeker niet meer in actie voor FC Utrecht. De aanvaller heeft zijn voorste kruisband van zijn rechterknie afgescheurd.

Dat bleek woensdag bij een operatie aan zijn knie. Dat meldt FC Utrecht op de clubwebsite. Hierdoor staat de aanvaller minstens een half jaar aan de kant.

Mulenga raakte geblesseerd in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag. Toen hij een hoge bal onder controle wilde brengen, kwam hij ongelukkig neer. Eerder was al bekend dat hij een scheur in zijn buitenmeniscus van zijn rechterknie had opgelopen bij deze actie.

Bij de operatie die Mulenga al heeft ondergaan is een deel van de meniscus weggehaald. Na drie tot vier weken rust zal hij opnieuw geopereerd worden. Dan wordt zijn kruisband vervangen.

"Voor de revalidatie na zo'n zware blessure staan zes tot negen maanden", zegt clubarts Frank van Hellemondt na de operatie op de clubwebsite. "Jacob kon zijn knie niet strekken en daarom hebben we eerst een deel van zijn meniscus weggehaald. Zijn knie moet nu een week of drie, vier tot rust komen, waarna we hem opnieuw opereren om zijn kruisband te vervangen."

Al Qaida bedreigt christenen in Irak

De Iraakse tak van het terreurnetwerk Al Qaida dreigt met meer bloedig geweld tegen de christenen in Irak. De Islamitische Staat Irak uitte het dreigement dinsdagavond, twee dagen na het bloedbad in een katholieke kerk in Bagdad waarbij 58 mensen omkwamen.

"Wij zullen de deuren van vernietiging voor hen openen en hen naar de rivieren van bloed leiden", zo luidde het in het dreigement.

De Islamitische Staat Irak is een overkoepelende organisatie waarbij Al Qaida in Irak en andere soennitische opstandelingengroepen onderdak hebben gevonden.

'Google schond wetten gegevensbescherming'

Internetgigant Google heeft Britse wetten met betrekking tot gegevensbescherming geschonden toen het bedrijf via draadloze particuliere netwerken informatie vergaarde voor zijn dienst Street View. Dat heeft de Britse commissaris voor informatie woensdag gezegd.

De zoekgigant wekte internationale woede toen bleek dat de auto's die voor Street View foto's van straten en steden maken ook e-mails, internetadressen en wachtwoorden verzamelden via onbeschermde draadloze netwerken.

Google wordt niet beboet, maar de wijze waarop het bedrijf gegevens beschermt zal wel worden gecontroleerd. Daarnaast moet Google beloven zich voortaan aan de wet te houden.

Vos niet naar EK veldrijden

Marianne Vos zal niet deel gaan nemen aan het EK veldrijden dat op 7 november in Frankfurt gehouden wordt. Bondscoach Johan Lammerts heeft haar niet in de selectie opgenomen.

Vos is pas net weer in training en wil half december in Kalmthout weer in het veld uit gaan komen. Daarom moeten bij de vrouwen voor Nederland Daphny van den Brand, Sophie de Boer, Arenda Grimberg, Reza Hormes, Sanne van Paassen, Linda van Rijen en Sabrina Stultiens de kastanjes uit het vuur gaan halen.

Bij de beloften ontbreken de zieke David van der Poel en de net van een blessure herstelde Corné van Kessel. Daarom bestaat de selectie uit Gert-Jan Bosman, Twan van den Brand, Emiel Dolfsma, Tijmen Eising, Micki van Empel, Lars van der Haar, Michiel van der Heijden en Mike Teunissen.

Overvaller besmeurt oma met poep

Een overvaller heeft een wel heel erg ranzige methode gebruikt om in het Australische Sydney een oud vrouwtje haar geld afhandig te maken. Terwijl het 85-jarige slachtoffer vanmiddag net geld uit de muur had gehaald, gooide een man menselijke uitwerpselen over haar heen. Vervolgens bood een man aan haar te helpen, maar deze beroofde haar van het zojuist gepinde geld. De politie vermoedt dat het hier om een en dezelfde persoon gaat.

De vrouw had vanmiddag plaatselijke tijd geld gepind toen een man haar van achteren benaderde en haar besmeurde met poep. Een man wierp zich hierna gelijk op als barmhartige Samaritaan en begeleidde haar naar een toilet om de vrouw te helpen zich schoon te maken.

In plaats van haar te helpen, greep de man in haar handtas en ging ervandoor met haar goed gevulde portemonnee. De vrouw omschrijft de overvaller, die waarschijnlijk dezelfde man is als de poepgooier, als een Aziaat van rond de veertig.

'Onderzoek naar aanklagers in zaak Kampusch'

Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk onderzoekt of vijf officieren van justitie die zich hebben beziggehouden met de ontvoering van Natascha Kampusch vervolgd moeten worden wegens ambtsmisbruik. Dat heeft de Oostenrijkse krant Die Presse woensdag gemeld.

Kampusch werd in 1998 op 10-jarige leeftijd in Wenen ontvoerd toen ze op weg was naar school. Pas acht jaar later wist ze te ontsnappen aan haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, die haar al die jaar gevangen hield in de kelder van zijn huis.

Aanleiding tot het onderzoek door het OM in Innsbruck vormt volgens Die Presse de beschuldiging van de voormalige president van het Oostenrijkse hooggerechtshof, dat de aanklagers zich schuldig hebben gemaakt aan nalatigheid. Het OM in Innsbruck was niet bereikbaar voor commentaar.


Natascha Kampusch (Foto: Novum)

Tanja Nijmeijer wil niet gered worden

De Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer wil niet worden gered uit de Colombiaanse jungle. Ze blijft bij de rebellenbeweging FARC. Dat zegt zij in een interview dat de Wereldomroep woensdag heeft gepubliceerd.

"Ik ben strijdster van de Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten en ik zal dat blijven tot de overwinning of tot de dood. Er is geen weg terug", zegt Nijmeijer in het interview, dat in augustus heeft plaatsgevonden. "Als ze me willen bevrijden, zullen we ze ontvangen met mitrailleurs, mijnen en mortieren."

Het interview bewijst niet dat Nijmeijer nog in leven is. Het vond plaats in augustus, een maand voordat het Colombiaanse leger een FARC-kamp aanviel. Daarna werd volop gespeculeerd over de dood van Nijmeijer. Op de beelden van het interview is de 32-jarige Nijmeijer gekleed in een groen legeruniform, met een mitrailleur op schoot.

Bayern: "Wapenstilstand tussen Hoeness en Van Gaal"

Bayern München heeft middels een persbericht laten weten dat er een wapenstilstand is bereikt tussen clubpresident Uli Hoeness en trainer Louis van Gaal. Afgelopen dagen nog was de spanning tussen beide kemphanen flink toegenomen.

Hoeness beschuldigde Van Gaal er van niet om te kijken naar spelers die op het tweede plan zijn geraakt bij Bayern en dat er met hem niet te communiceren viel. De oefenmeester reageerde rustig op de kritiek, maar beiden moesten zich wel bij voorzitter Karl-Heinz Rummenigge melden om uitleg te geven.

In de Bundesliga staat Bayern momenteel zevende met vijftien punten uit tien wedstrijden. Dit zijn er tien minder dan koploper Borussia Dortmund. In de Champions League gaat het beter voor de ploeg van Van Gaal, want de eerste drie groepswedstrijden werden allemaal gewonnen. Winst op Cluj vanavond verzekert de ploeg als eerste van de volgende ronde in het kampioenenbal.

'Nieuw spoeddebat over uitzetting Irakezen'

GroenLinks wil minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) opnieuw ter verantwoording roepen tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de uitzetting van uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers.

Kamerlid Tofik Dibi wil weten waarom de minister een brief van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de uitzetting van Irakezen lang heeft achtergehouden. Pas begin deze week, vlak voor de geplande uitzetting van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, werd de brief bekend. Daarin staat dat elke Irakees die dreigt te worden uitgezet, beroep kan aantekenen bij het hof. Dit beroep zou ook worden toegekend.

De uitzetting van de groep asielzoekers is inmiddels van de baan. Leers hield tijdens een spoeddebat dinsdagmiddag nog vast aan de uitzetting, omdat de situatie in Irak veilig genoeg zou zijn. Dinsdagavond bond hij alsnog in. Dat gebeurde eveneens na een uitspraak van het Europese Hof.

Niettemin vindt Dibi dat er nog genoeg vragen te stellen zijn over de brief. "Dit is geen goed begin voor Leers."

[Upd] Twee doden en gewonden na ongeval busje

Bij een frontale botsing tussen een busje en een trekker met oplegger zijn woensdagochtend een dode en tien zwaargewonden gevallen.  Het ongeval vond plaats rond 06.00 uur op de Bremerbergweg (N708) bij Biddinghuizen (Flevoland). Dat heeft de politie gemeld.

De bestuurder van de trekker kwam bij het ongeluk onder zijn voertuig terecht en raakte daarbij zwaargewond. De dodelijke slachtoffers zaten beiden in het busje. Het busje heeft een Pools kenteken. De politie kan echter niet bevestigen dat de inzittenden de Poolse nationaliteit hebben. In het gebied werken wel veel arbeiders uit dat land, met name in de landbouwsector.

Update 12.30 uur 

De N708 is vanmorgen in verband met het ongeval tussen Biddinghuizen en Harderwijk in beide richtingen afgesloten. Tien ambulances en een groot aantal brandweerauto's uit de gehele regio waren ter plaatse.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Twee doden en gewonden na ongeval met bus
Twee doden en gewonden na ongeval met bus (Foto: ANP)

Aanhanger Chinese Nobelprijswinnaar opgepakt

In de Chinese stad Guangzhou is vorige week een man gearresteerd die pamfletten heeft uitgedeeld over de gedetineerde dissident Liu Xiaobo, die dit jaar de Nobelprijs voor de vrede toegewezen heeft gekregen. Hij wordt beschuldigd van staatsondermijning. Dat heeft een Chinese mensenrechtenorganisatie woensdag gemeld.

De opgepakte man is Guo Xianliang. Hij schrijft op internet artikelen over democratische hervormingen, maar is geen bekende activist, aldus de organisatie China Human Rights Defenders (CHRD). Guo zou niet eerder zijn gearresteerd. Sinds hij vorige maand de Nobelprijs kreeg toegewezen hebben veel aanhangers van Liu gemeld dat de politie hen lastigviel, maar het is voor zover bekend voor het eerst dat er een arrestatie is verricht.

"De meeste activisten hebben Liu's vredesprijs onderling gevierd. De overheid was al behoorlijk op haar hoede", zei Wang Songlian van CHRD. "Guo is een stapje verder gegaan door Liu Xiaobo aan het publiek voor te stellen." Volgens Wang zijn de autoriteiten in Guangzhou extra op hun hoede, omdat daar later deze maand de Aziatische Spelen worden gehouden.

De politie in Guangzhou wilde niet reageren.

Op de pamfletten wordt Liu onder de kop 'Liu Xiaobo, een naam om trots op te zijn' voorgesteld aan het publiek, zei een vriend van Guo, de activist Ye Du. Liu zit een gevangenisstraf van elf jaar uit wegens staatsondermijning, een niet duidelijk omschreven misdrijf waarvoor Chinese dissidenten vaak worden veroordeeld. Als Guo daadwerkelijk in staat van beschuldiging wordt gesteld voor staatsondermijning, zal ook hij voor de rechter moeten verschijnen. Ye zei dat de politie dinsdag aan zijn deur verscheen en zijn computer in beslag nam.

De oppositie in het parlement van Hongkong, dat bij China hoort maar een semi-autonome status heeft, betoonde woensdag eer aan Liu. Er is een motie ingediend waarin de vrijlating van Liu en andere dissidenten wordt geëist, maar aangezien de oppositie in de minderheid is zal die het waarschijnlijk niet halen.

DNA-test: lijk is van Ceausescu

DNA-testen hebben uitgewezen dat een lijk op een begraafplaats van Boekarest inderdaad de doodgeschoten Roemeense dictator Nicolae Ceausescu is. De directeur van het nationale forensisch instituut heeft dat woensdag gezegd.

De enige levende zoon van Ceausescu had om het onderzoek gevraagd. Het lichaam was in juli opgegraven. De dictator was bij een opstand in 1989 geëxecuteerd, samen met zijn vrouw. Het paar is vervolgens begraven, waarbij een valse naam op de houten kruisen was gezet. Dat moest grafschennis voorkomen. Hun drie kinderen hadden steeds betwijfeld of het paar inderdaad daar begraven was.

Het lichaam van Ceausescu's vrouw kon niet met zekerheid worden geïdentificeerd bij het DNA-onderzoek. Daarvoor was er te weinig vergelijkingsmateriaal.

Ceausescu regeerde Roemenië met ijzeren hand van 1965 tot 1989.

DNA-test: lijk is van Ceausescu
DNA-test: lijk is van Ceausescu (Foto: ANP)

Schipper zwaargewond na aanvaring met brug

Een schipper van een binnenvaartschip is woensdagochtend vroeg zwaargewond geraakt nadat zijn schip een brug over het Van Starkenborghkanaal bij het Groningse Zuidhorn had geramd. Dat meldde het KLPD woensdag.

De politie vermoedt dat de schipper vergeten was om zijn stuurhut op tijd te laten zakken. Door de klap tegen de brug raakte de hut compleet vernield. De schipper liep vermoedelijk een gebroken rug op. De brug raakte niet beschadigd.

Russische oud-premier Tsjernomyrdin (72) overleden

Viktor Tsjernomyrdin, premier in het Rusland van de turbulente jaren '90, is woensdag op 72-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar Tsjernomyrdin was de laatste jaren erg mager geworden en er zijn berichten dat hij ziek was. President Dmitri Medvedev heeft zijn condoleances aan familie en vrienden overgebracht.

Tsjernomyrdin was in de jaren tachtig hoofd van het Russische ministerie van Olie en Gas en daarna van het nieuw opgezette staatsgasbedrijf Gazprom. In 1992 werd hij door de toenmalige president Boris Jeltsin tot premier benoemd en hij bleef op die post tot de economische crisis van 1998, toen Rusland zijn schulden niet meer kon betalen en de munteenheid sterk devalueerde.

Toen Vladimir Poetin president werd, stelde hij Tsjernomyrdin in 2001 aan als ambassadeur van Oekraïne. Hij bleef die functie tot vorig jaar uitoefenen.

Tsjernomyrdin was geliefd bij de Russen vanwege zijn kleurrijke taalgebruik. Zijn uitdrukking 'we wilden het beste, maar uiteindelijk ging het zoals altijd' werd onderdeel van de Russische cultuur. Hij laat twee zonen en vier kleinkinderen na. Zijn vrouw stierf eerder dit jaar.


(Foto: Novum)

Denver verwerpt commissie voor buitenaards leven

Inwoners van de Amerikaanse stad Denver hebben dinsdag een plan om officieel waarnemingen van buitenaards leven bij te houden met grote meerderheid verworpen. Het voorstel hield onder meer in dat er een commissie in het leven zou worden geroepen en dat inwoners van de stad hun waarnemingen van buitenaards leven zouden kunnen melden.

De man achter het voorstel, Jeff Peckman, is van mening dat de regering waarnemingen van buitenaards leven al lang bijhoudt maar weigert ze openbaar te maken. Volgens Peckman -meditatiedocent en groot voorstander van nieuwe technologie- hebben zijn tegenstanders de kosten van de commissie schromelijk overdreven.

Hij stelde eerder voor dat de stad stressreducerende maatregelen zou nemen voor de inwoners. Ook dat voorstel werd verworpen.

[NBA] Lakers halen uit tegen de Grizzlies

De Los Angeles Lakers hebben ook hun vierde wedstrijd van het nieuwe NBA-seizoen gewonnen. Thuis tegen de Memphis Grizzlies werd het maar liefst 124-105. Topscorer bij de Lakers was Kobe Bryant met 23 punten.

De Lakers namen een snelle voorsprong tegen de Grizzlies. Na het tweede kwart stond het al 73-46 voor de thuisploeg die de wedstrijd daarna vakkundig uitspeelde. Bij de Grizzlies zorgde Rudy Gay er met 30 punten voor dat Memphis een grotere nederlaag bespaard bleef.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Los Angeles Lakers Memphis Grizzlies 124-105
Milwauky Bucks Portland Trail Blazers 76-90
Cleveland Caveliers Atlanta Hawks 88-100
Washington Wizards Philidelphia 76ers 116-115
Detroit Pistons Boston Celtics 86-109
Miami Heat Minnesota Timberwolves 129-97
New York Knicks Orlando Magic Uitgesteld

De la Red stopt met profvoetbal

De Spaanse speler Ruben de la Red heeft per direct een punt achter zijn profloopbaan gezet. De la Red gaat bij zijn huidige club Real Madrid aan de slag als jeugdtrainer. Dat meldt het Spaanse Marca woensdag.

De 25-jarige speler van Real Madrid heeft de beslissing genomen vanwege zijn gezondheid. In 2008 stortte hij in tijdens een bekerwedstrijd tegen Real Union. Sindsdien kwam hij geen minuut meer in actie voor De Koninklijke.

Het is nooit bekend geworden wat er aan de hand was met De la Red. Vermoed werd dat het om hartfalen ging, maar de oorzaak is, ondanks talloze onderzoeken, nooit gevonden.

De la Red begon zijn loopbaan in 2005 bij Real Madrid. Na drie wedstrijden in het eerste werd hij teruggezet naar het tweede. Eén seizoen werd hij uitgeleend aan Getafe. De la Red kwam drie keer uit voor het nationale team van Spanje.

Brinkman uit weer kritiek op Wilders

PVV-Kamerlid Hero Brinkman vindt het 'onhandig' dat Wilders niet als volwaardige coalitiepartner tot het kabinet is toegetreden, maar alleen over gedoogsteun heeft gesproken. "Je moet als partij altijd proberen écht verantwoordelijkheid te nemen, met bewindspersonen. Dat is wel zo eerlijk", zegt Brinkman in een interview met het weekblad Vrij Nederland.

Wilders had volgens Brinkman veel meer uit de coalitieonderhandelingen kunnen halen als hij niet al bij voorbaat had aangegeven dat hij een minderheidskabinet van VVD en CDA wilde gedogen. Wilders zou op de gedoogvariant hebben aangestuurd om de leiding van de PVV strak in handen te houden. "Er komen geen PVV-mensen in een kabinet, die hij natuurlijk niet aan een touwtje kan houden", stelt Brinkman.

Het is niet de eerste keer dat Brinkman zich kritisch uitlaat over Wilders. Vlak voor de verkiezingen begon Brinkman, tegen de wil van Wilders, een actie om de PVV te democratiseren. Hij riep kiezers op om een voorkeurstem op hem uit te brengen.

In Vrij Nederland zegt Brinkman dat hij serieus heeft overwogen om een eigen partij te beginnen, als Geert Wilders negatief had gereageerd op zijn democratiseringsplannen. Volgens Brinkman had Wilders dan 'een groot probleem' gehad. "De meest overtuigde PVV-stemmers hebben op mij gestemd, en niet op Geert", zegt Brinkman, die bijna negentienduizend voorkeursstemmen kreeg.

Wijnaldum: "Feyenoord heeft me nodig"

Georgino Wijnaldum zit met Feyenoord in de hoek waar de klappen vallen. "Feyenoord heeft me nodig."

Het zit Wijnaldum en Feyenoord niet mee. "We draaien moeizaam in de Eredivisie, verliezen met 10-0 bij PSV, terwijl ik me met Jong Oranje ook niet wist te kwalificeren voor het EK. En nu is Leroy (Fer, red.) ook nog geblesseerd", aldus Wijnaldum in Voetbal International.

Na de nederlaag tegen PSV won Feyenoord met 3-0 van VVV-Venlo. Wijnaldum scoorde twee keer en vormde bij het juichen een L met zijn vingers. "Omdat ik Leroy mis", vervolgt Wijnaldum.

"Ik speel niet voor een nieuw contract, maar voor de club. Feyenoord heeft me nodig. Tegen de stroom in ontwikkel ik me nog steeds. Dat is het belangrijkste."

Gezocht: mensen met verstand van huisuitzettingen

Amerikaanse hypotheekbanken zijn naarstig op zoek naar medewerkers die huisuitzettingen kunnen begeleiden en faillissementsexperts. Er zijn zoveel gedwongen verkopen van huizen, dat bankmedewerkers duizenden documenten voor huisuitzettingen ongezien hebben afgestempeld. En dat mag niet, staat in de Amerikaanse wet. Volgens uitzendorganisatie Adecco is het aantal vacatures in die hoek 25 procent hoger dan een jaar geleden.

Het ongezien laten passeren van uitzettings-papieren gebeurde vaak door de crisis. Zo werd er bijvoorbeeld niet gecontroleerd hoeveel achterstand in betalingen mensen nog hadden of welk bedrag ze geleend hadden. Daarmee is het maar de vraag of alle huisuitzettingen legaal waren.

Het aantal gedwongen huizenverkopen bereikt in Amerika recordhoogten. Vorige maand moesten zo'n 100.000 Amerikanen hun sleutels inleveren. En dat zorgde vrijwel onmiddellijk voor chaos bij de hypotheekbanken.

De huisuitzettingen begonnen na het uitbreken van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt in 2007. Veel mensen raakten hun baan kwijt en konden de lasten voor de vaak torenhoge hypotheek niet meer betalen.

Batista definitief opvolger van Maradona

De Argentijnse voetbalbond heeft Sergio Batista definitief aangesteld als de nieuwe bondscoach. De 47-jarige Argentijn tekent een contract tot en met het WK van 2014 in Brazilië, meldt de Argentijnse voetbalbond. Batista was na het vertrek van Diego Maradona na het WK in Zuid-Afrika al enige tijd werkzaam als interimbondscoach.

Onder zijn leiding kwam Argentinië al driemaal in oefenverband in actie. Daarvan werden twee wedstrijden gewonnen. Vorige maand leed Batista in Japan zijn eerste nederlaag. Op 17 november wacht de eerste grote klus voor Batista. Dan staat het oefenduel met de grote rivaal Brazilië op het programma.

Batista, bijgenaamd El Checho, is een oud-profvoetballer van onder meer River Plate en Argentinos Juniors. Hij won met Argentinië het WK van 1986 in Mexico. Als trainer is zijn grootste succes het veroveren van een gouden medaille met het Argentijnse Olympisch elftal op de Spelen in Beijing. Batista begon zijn trainerscarrière bij het Uruguayaanse Atletico Bella Vista en was later ook nog trainer van Argentinos Juniors.


Sergio Batista (Foto: Novum)

"Vrijdag bekendmaking nieuwe Battlefield"

EA zal komende vrijdag de nieuwe Battlefield bekend gaan maken, als we Ben Cousins mogen geloven. Ben Cousins is de General Manager van Easy, de makers van Battlefield Heroes. In een tweet heeft hij bekendgemaakt naar Londen te vliegen om daar meer te horen.

"Flying to London later today to show a new, unannounced #Battlefield game to the press. News goes public on Friday. (NOT #BF3)"

HIj geeft duidelijk aan dat het geen Battlefield 3 zal zijn, maar later tweet hij nogmaals om een andere naam ook uit te sluiten.

"Just to confirm - I am NOT going to London to announce any game called ‘Battlefield Assault'. That is just a URL EA picked up."

Ook zal het geen consoleversie worden van BF:Heroes. Wat het wel zal worden, zullen we vrijdag te horen krijgen.

EA is 3D-ready

EA heeft in een gesprek met potentiële investeerders bekendgemaakt dat hun meest recente producten (verleden, heden en toekomst) allemaal 3D-ready zijn. Het enige dat ze nog moeten doen is de 3D-switch omgooien.

Hoewel 3D nog niet veel gebruikt wordt, geeft EA aan dat zij verwachten dat 3D wel groots zal worden.

"We think 3D's interesting. We think it's still kind of early. People are buying the televisions now that feature 3D. We think it's something that will continue to grow and mature, but possibly a little early right now."

Zij geven als voorbeeld de Nintendo 3DS die in 2011 uitkomt.

"[3D will be] a little bit more interesting next year, certainly very interesting on the 3DS which has 3D built into it," 

"And what's nice for us is our content's all 3D-ready. So it's relatively easy for us to flip that 3D switch on and make our content 3D as opposed to having to remaster it or re-shoot it in order to make it 3D. We have 3D content so when the market's there, we're ready."

 

Boedelbak koopt Kip

Kip Caravans maakt opnieuw een doorstart. Boedelbak uit Hoofddorp neemt het failliete bedrijf over. Boedelbak is zelf verhuurder van aanhangwagens. Het bestudeert nog of de productie in Hoofddorp is samen te voegen met die van Kip in Hoogeveen.

Boedelbak gaat zich richten op het dealernetwerk en op de ontwikkeling en productie van een nieuwe lijn Kip caravans.

40 van de 62 banen bij Kip blijven behouden. Het is nog niet bekend hoe het leveringsprogramma van Kip Caravans en de andere merken (Avento, Chateau, HomeStar, Beyerland en Delta) van Kip er exact uit gaat zien.

Randy Quaid weer niet in rechtbank

Randy Quaid en zijn vrouw hebben verstek laten gaan bij hun hoorzitting. De acteur en zijn echtgenoot Evi moesten dinsdagochtend voorkomen voor vandalisme in de Verenigde Staten. Twee weken geleden kwam het koppel ook al niet opdagen in de rechtbank.

Volgens de advocaat van Quaid verblijft de acteur momenteel in Canada en mag hij het land pas verlaten na een hoorzitting van de immigratiedienst op 8 november. De rechter bepaalde dat Evi geen geldige reden had om zich niet te melden en vaardigde daarom een arrestatiebevel uit voor haar.

Randy en Evi Quaid worden in hun thuisland Amerika verdacht van vandalisme. Toen ze twee weken geleden niet kwamen opdagen voor de rechter, bleken ze naar Canada te zijn vertrokken om daar naar eigen zeggen een nieuw leven op te bouwen. Daar werden ze gearresteerd, omdat ze buiten Canada worden verdacht van een misdrijf, en gesommeerd naar de zitting van dinsdag te komen.

Evi Quaid mag zich wel vestigen in Canada, omdat haar vader geboren is in het land. Of haar echtgenoot ook toestemming van de immigratiedienst krijgt is nog maar de vraag. De 60-jarige acteur moet zich 16 november melden bij de rechter in de Verenigde Staten.


Randy Quaid liet weer verstek gaan bij rechtbank (Foto: Novum)

Opvang voor bedreigde mannen is populair

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden slachtoffer van geestelijk of lichamelijk geweld. Bij de 'mannenopvang' in de vier grote steden meldden zich de afgelopen twee jaar ruim 160 mannen, maakten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht woensdag bekend.

De steden startten in 2008 een proef met de opvang van mannen die behoefte hebben om 'vanuit een veilige plek een nieuw leven te kunnen starten'. In elke stad zijn tien opvangplaatsen waar iedere man uit Nederland die ernstig wordt bedreigd, zijn heil kan zoeken.

Uit de cijfers van de afgelopen twee jaar blijkt dat het vooral gaat om slachtoffers van eerwraak, lichamelijke of geestelijke mishandeling, gedwongen prostitutie en slachtoffers van mensenhandel.

De steden hebben besloten om de proef te verlengen tot eind 2011, om meer informatie te verkrijgen over hoe het de mannen vergaat nadat zij de opvang hebben verlaten. Halverwege volgend jaar wordt besloten of er een permanente mannenopvang komt.

Enexis gaat schade stroomstoring verhalen

Netbeheerder Enexis gaat schade als gevolg van een stroomstoring op Rijkswaterstaat verhalen. De storing ontstond dinsdag doordat kabels beschadigd raakten bij het slaan van een damwand voor het omleggen van de Zuid-Willemsvaart. Dat heeft Enexis woensdag aangekondigd.

Tijdens de storing zaten maximaal achtduizend huishoudens en bedrijven in en om Den Bosch een korte tijd tot uren zonder stroom, zegt een woordvoeder van Enexis. De storing begon om 16.30 uur en was om 02.00 uur verholpen, maar pas om 05.30 uur had iedereen weer stroom. Wanneer huishoudens langer dan vier uur zonder stroom zitten, hebben ze een wettelijk recht op compensatie.

"Het is nog niet duidelijk hoeveel huishoudens vier uur zonder stroom zaten, en daarom is het nog te vroeg om te zeggen om hoeveel schade het gaat", zegt de woordvoerder. "Maar het gaat om enorme bedragen."

Weer staking in Londense metro

Het personeel van de Londense metro houdt woensdag een 24-uursstaking. Het is de derde metrostaking in evenzoveel maanden.

Vrijwel het hele metroverkeer lag woensdagmorgen geheel of gedeeltelijk stil. De staking is volgens de transportbonden bedoeld om het ontslag van honderden baliemedewerkers en stationschefs te voorkomen. De bonden beschuldigen de Londense burgemeester Boris Johnson er in dit verband van zijn verkiezingsbeloftes niet na te komen.

Johnson noemde de staking zinloos. Voor 29 november is een nieuwe staking in de metro aangekondigd. Komende vrijdag staakt de Londense brandweer.

Mannen jagen automobilist het water in

Een 37-jarige man uit Naaldwijk is dinsdagavond met zijn auto het water ingereden omdat hij op de vlucht was voor een groepje agressievelingen in een personenauto. Dat meldt de politie.

De man reed even na 21.30 uur in zijn auto over Zand- en Waterweg in zijn woonplaats toen hij een auto met daarin meerdere mannen recht op zich af zag komen. Volgens de politie ervoer de man dat als heel bedreigend.

Toen de Naaldwijker achteruitreed om aan zijn belagers te ontkomen, reed hij zichzelf klem. Vervolgens probeerde hij de auto te passeren via de berm. Daarbij raakte hij te water. De mannen reden weg. De Naaldwijker raakte niet gewond bij het ongeval.

De politie weet niet wat de onbekende mannen van de Naaldwijker wilden en zoekt getuigen van het incident.

Jeugd in Nijmegen komt makkelijk aan drank

Kinderen kunnen makkelijk aan drank komen in Nijmegen. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD. Voor dit onderzoek gingen vijftienjarige 'mystery guests' in mei, juni en juli bij supermarkten, slijterijen, sportkantines, jongerencentra, cafés en cafetaria's langs om alcohol te kopen.

Het is verboden om alcohol te verkopen of schenken aan jongeren onder de zestien. Toch lukte het in 82 procent van de gevallen wel om alcohol te kopen door de vijftienjarigen. Sportkantines scoorden hierbij het slechtst, daar werd in 97 procent van de gevallen gewoon drank geschonken. Slijterijen deden het juist goed. 20 procent van hen verkocht maar drank aan de jongeren.

De verantwoordelijke wethouders in de regio Nijmegen hebben de bedrijven per brief opgeroepen om hun verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de jeugd te nemen en hun naleving van de Drank- en Horecawet te verbeteren. De GGD gaat het onderzoek volgend jaar herhalen.

Gerets wil Chadli bij Marokkaans elftal halen

Eric Gerets zou FC Twente-speler Nacer Chadli graag bij de Leeuwen van de Atlas halen. De coach van het Marokkaanse nationale elftal heeft de Belg met een Marokkaans paspoort opgenomen in de voorselectie voor het oefenduel dat het land op 17 november tegen Noord-Ierland speelt.

Chadli scoorde afgelopen zondag het enige doelpunt in de topper van PSV tegen Twente en gisteravond brak de vleugelaanvaller de score open in het Champions League-duel tegen Werder Bremen. Hij weet nog niet of hij voor België of Marokko uit wil komen. Kiest hij voor laatstgenoemde land dan komt hij Ajacied Mounir El Hamdaoui en Feyenoorder Karim El Ahmadi tegen.

FIA: "Bouw circuit Austin op schema"

Een van de bazen binnen de autosportfedratie FIA Nick Craw heeft de locatie bezocht waar vanaf 2012 de Grand Prix van de Verenigde Staten gehouden gaat worden. Hij is tevreden over de vorderingen die er tot nu toe door de organisatie in Austin gemaakt zijn.

Het 5,4 kilometer lange circuit is ontworpen door de huisarchitect van de Formule 1 Hermann Tilke die de afgelopen jaren al banen zoals die in Turkije of Maleisië op de F1-kalender zag verschijnen. "Het circuit wordt geweldig. De baan zal enkele zeer spannende en opvallende elementen bevatten, waarbij met een schuin oog gekeken is naar de mooiste circuits ter wereld. De organisatie heeft zijn zaakjes prima voor elkaar," zei Craw.

'Ajax en Pachuca akkoord over Cvitanich'

Ajax en het Mexicaanse Pachuca zijn het eens geworden over de transfer van Dario Cvitanich. Dat meldt het AD. De spits werd in 2008 voor miljoenen naar Ajax gehaald door toenmalig trainer Marco van Basten. De Argentijnse aanvaller wist echter nooit te overtuigen in Amsterdam en werd tot het einde van 2010 verhuurd aan Pachuca, met een optie tot koop.

Ajax ontvangt geen grote transfersom voor de spits. Cvitanich moet er zelf overigens nog wel uit zien te komen met de club waar hij momenteel voor speelt. Voor de Amsterdammers speelde Cvitanich 24 wedstrijden, vaak als invaller. In die wedstrijden maakte hij dertien goals. Voor de Mexicaanse club speelde hij eveneens 24 wedstrijden en scoorde negen keer.

Wederom geen roeisucces op WK

De Nederlandse roeiers hebben ook op de vierde dag van het WK in Nieuw-Zeeland weinig uit kunnen richten. Op Lake Karapiro kwamen vandaag de Nederlandse boten niet door de herkansingen heen.

De vier-zonder van Olaf van Andel, Robert Lücken, Mechiel Versluis en Mitchel Steenman begon goed aan hun herkansing en na 500 meter lag de ploeg aan de leiding. Aan het einde van de run kwamen er echter andere teams opzetten, waardoor Nederland slechts vierde werd, waar een plaats bij de beste twee vereist was voor de A-finale.

De twee-zonder bij de vrouwen van Olivia van Rooijen en Wianka van Dorp kwam eveneens niet door de herkansingen heen. Het 22-jarige duo werd zesde en laatste in de herkansing en mag nu de B-finale gaan roeien.

Clubs vinden buitenlandse spelers te duur

De voetbalclubs in de Eredivisie willen af van de regeling dat spelers van 20 jaar of ouder van buiten de Europese Unie 150% van het gemiddelde loon in de Eredivisie moeten verdienen. Ze vinden deze spelers daarom te duur. Voor spelers van 18 of 19 jaar is dit 75% van het gemiddelde.

De Federatie Betaald Voetbal Organisaties wil de grens van 75% ook gaan laten gelden voor spelers tot en met 21 of zelfs 23 jaar. "Dan loopt het meteen synchroon met de regels die gelden ten aanzien van de opleidingsvergoeding, die clubs ontvangen als een door hen opgeleide speler wordt getransfereerd," zei FBO-directeur Serge Rossmeisl. Hij wil hierover op korte termijn met spelersvakbonden VVCS en ProProf gaan spreken.

De huidige regeling is midden jaren negentig ingevoerd om de jeugdopleiding te beschermen. "Ik ben er ook voor de eigen opleiding te beschermen. Clubs moeten zorgen alleen de béste niet-EU-spelers binnen te halen. Maar in de huidige crisis krijgen ze amper nog de mogelijkheid die afweging te maken," ging Rossmeisl verder.

Hij wijst er op dat er dit jaar weinig spelers van buiten de EU naar de Eredivisie kwamen. Bekende namen die de gelederen kwamen versterken zijn Mido (Ajax), Marcelo (PSV) en Dmitry Bulykin (ADO Den Haag). "Vorig jaar waren er nog 35 vergunningsaanvragen, deze zomer nog maar tien. In de meeste gevallen worden die spelers ook nog eens gehuurd en het salaris (deels) betaald door de buitenlandse werkgever," zei Rossmeisl.

ProProf-directeur Ko Andriessen zit niet te wachten op een aanpassing van de bestaande regeling. "Die ís al soepeler geworden, door de uitbreiding van de EU. Maar ik ben best bereid naar de argumenten van de FBO te luisteren."

Vrouw met ranzige vagina eist seks van echtgenoot

Een 42-jarige vrouw uit Fairplain, in de Amerikaanse staat West-Virginia, eiste afgelopen vrijdag seks van haar echtgenoot en diens kameraad. De vriend vond echter dat haar vagina een walgelijke geur verspreidde en weigerde op het aanbod in te gaan. De vrouw nam hier geen genoegen mee en bedreigde haar man met een mes.

Man en vrouw, Danny en Melissa Williams, leven al enige tijd in onmin met elkaar en wonen ieder in een andere motelkamer, vier deuren van elkaar verwijderd. Toen Danny vrijdagavond een vriend op visite had, werd er bij hem op de deur geklopt. Het bleek Melissa te zijn, die graag met een van beide heren naar bed wilde.

De dronken vrouw deed haar broek en slipje uit, waarna de vriend, James Watson, op haar afliep. Hij werd echter afgeschrikt door de verschrikkelijke stank uit haar vagina en besloot af te zien van een nummertje met zijn vrouw. Hierop toverde Melissa een mes tevoorschijn, wees hiermee naar haar man en zei: "Een van jullie geeft me een beurt of ik snijd je keel door."

Uiteindelijk werd de politie gebeld, die weldra ter plaatse was. Deze trof de vrouw met ontkleed onderlijf aan in een stoel in het appartement van haar man. Melissa is gearresteerd wegens huiselijk geweld en bedreiging.

[WK volleybal] Volleybalvrouwen na winst door naar tweede ronde

De Nederlandse volleybalsters hebben definitief de tweede ronde bereikt van het WK in Japan door met klinkende cijfers te winnen van Puerto Rico (25-12, 25-13 en 25-16). Op welke plaats ze in Groep B zijn geëindigd wordt later vandaag bekend.

Nederland ging bij deze laatste wedstrijd in poule B furieus van start. Binnen de vertrouwde basis, inclusief de weer fitte Caroline Wensink, klopte alles. De stand van 25-12 in de eerste set sprak boekdelen.

Ook set nummer twee werd een eenzijdige vertoning. Nederland serveerde bijzonder sterk en nam snel weer een grote voorsprong. Bij 19-7 mocht Kim Staelens even invallen voor Laura Dijkema en ook Alice Blom verscheen binnen de lijnen: 25-13.

Bondscoach Avital Selinger wisselende in de derde set nog veel meer, waardoor al zijn speelsters even wat ritme op konden doen. Puerto Rico bood iets meer tegenstand, maar de overwinning voor Oranje kwam niet in gevaar.

Dit alles betekent dat Nederland de eerste poulefase heeft afgesloten met drie overwinningen en twee nederlagen. De eindrangschikking in de poule wordt pas later op de dag bekend wanneer Tsjechië tegen Kenia heeft gespeeld en Italië Brazilië heeft ontmoet.

Doden door noodweer in Zuid-India

In het zuiden van India zijn al zeker 22 mensen om het leven gekomen door noodweer. Dertigduizend mensen zijn geëvacueerd. De autoriteiten hebben het leger ingezet nu er bovendien een tropische storm wordt verwacht in het kustgebied.

De deelstaat Andhra Pradesh wordt al vijf dagen geteisterd door aanhoudende regen die gepaard gaat met overstromingen. Weerdeskundigen voorspellen dat het kustgebied van de deelstaat over twee dagen te maken krijgt met een storm die nu krachten opdoet in de Golf van Bengalen.

Twee keer zo veel babysterfte bij verloskundige

Bij een bevalling bij de verloskundige is de kans dat de baby overlijdt 2,3 keer zo groot als bij een bevalling bij een gynaecoloog. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht uit de analyse van meer dan 38 duizend geboortes, waarover zij woensdag publiceren in het British Medical Journal.

Verloskundigen begeleiden alleen bevallingen met een laag risico. Dat bij die bevallingen toch meer baby's overlijden, noemen de onderzoekers verrassend.

Als tijdens het baren bij de verloskundige iets misgaat, is de kans op overlijden 3,7 keer zo groot dan wanneer tijdens het baren bij de gynaecoloog iets misgaat. Dat komt doordat de verloskundige bij problemen de gynaecoloog eerst moet uitleggen wat er aan de hand is, waardoor tijd verloren gaat.

Het huidige systeem is volgens de onderzoekers niet veilig genoeg. "Op het moment dat er iets misgaat bij de verloskundige, heb je een langere weg te gaan dan wanneer het misgaat bij de gynaecoloog", zegt neonatoloog en onderzoeker Hens Brouwers in de Volkskrant. Alle bevallingen bij de gynaecoloog laten plaatsvinden is volgens de onderzoekers echter geen optie, simpelweg omdat er niet genoeg gynaecologen zijn.

Ze willen liever onderzoeken of het werkt om alle vrouwen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te laten bevallen. Alle bevallingen, met hoog en met laag risico, zouden op één afdeling moeten plaatsvinden. Op die afdeling zouden zowel verloskundigen als gynaecologen moeten rondlopen. Zodra het misgaat, is de nodige hulp dan altijd aanwezig. Een andere optie is alle bevallingen van het eerste kind als risicovol in te schatten.

Over het verloskundige systeem in Nederland is al jaren veel te doen. De babysterfte in Nederland is hoger dan in de meeste andere Europese landen.

Dragon Age Origins: Ultimate Edition toch niet ultimate

De Europese versie van Dragon Age Origins: Ultimate Edition is toch iets minder episch en ultiem dan gedacht, althans voor de PlayStation 3. Bij deze ultieme versie zou het originele spel zitten en alle uitbreidingen, die ook al beschikbaar waren als DLC.

Echter, bij de PlayStation 3-versie ontbreekt de 'Return to Ostagar' DLC. Hij staat wel in het menu als mogelijkheid om te spelen, maar hij doet het niet. Uitgever Electronic Arts is op de hoogte van het probleem en vraagt alle gedupeerden zich te melden bij de klantenservice, de gedupeerden krijgen van EA een voucher om de DLC alsnog kosteloos te kunnen downloaden en spelen.

DAO

NBA Elite 11 officieel geannuleerd

In september werd bekendgemaakt dat EA Sports NBA Elite 11 uitstelde tot begin 2011, omdat het bedrijf veel kritiek ontving over de demo ervan. Maar blijkbaar heeft EA de hoop opgegeven, want de game is nu officieel geannuleerd. Dat heeft de Chief Financial Officer van EA, Eric Brown, bevestigd.

Verder is bekendgemaakt dat de NBA Elite-serie wordt overgedragen aan Madden NFL-ontwikkelaar EA Tiburon. EA brengt nog wel NBA Jam uit. Deze uptempo basketbalgame is vorige maand uitgebracht voor de Nintendo Wii en komt 17 november voor de Xbox 360 en Playstation 3.

NBA ELITE 11

 

Van der Vaart: "Wilde dit niet missen"

Rafael van der Vaart had gisteren een groot aandeel in de 3-1 zege van Tottenham Hotspur tegen Inter Milan in de Champions League. De Nederlander nam voor de Engelse club het eerste doelpunt tegen de regerend kampioen voor zijn rekening.

"Ik schoot 'm goed binnen," zei Van der Vaart die in de rust gewisseld werd. "Ik had al wat last van een hamstringblessure. Het was echter goed genoeg voor 45 minuten en zulke wedstrijden wil je niet missen," ging de middenvelder verder. Hij had door een schorsing het eerste duel tegen Inter gemist en wilde gisteren per se spelen. "Dit was een uitzondering, ik ga nu een paar dagen rust nemen en geen risico lopen."

Van der Vaart stond op White Hart Lane voor het eerst in een duel tegenover Wesley Sneijder. "Dat was wel heel raar, omdat je van jongs af aan gewend bent samen te spelen. Ik ga vanavond met hem uit eten, het is te hopen dat hij nu nog wil," zei hij lachend tegenover de camera's van de NOS.

Gran Turismo 5 is af

In een interview met onze collega's van de website Jalopnik heeft Kazunori Yamauchi, de vader van de Gran Turismo-serie, aangegeven dat het spel af is. "The discs are being stamped as we speak."

Yamauchi maakte daarbij een beweging die moet lijken op een machine die discs drukt, zoals op de onderstaande foto te zien is. Wanneer het spel écht uitkomt, moet Sony nog bekendmaken. Maar hij is af en dat is voorlopig genoeg.

 

Wielrenner Popovych moet getuigen

Wielrenner Yaroslav Popovych moet getuigen in de dopingzaak rond zijn voormalige ploeggenoot Lance Armstrong. De Oekraïner moet verschijnen voor een grand jury die zoekt naar bewijs om de zevenvoudig Tourwinnaar aan te kunnen klagen.

Popovych maakte sinds 2005 deel uit van de ploeg waarin Armstrong reed. Zijn advocaat Ken Miller maakte bekend dat de Oekraïner vandaag gehoord zal worden. Eerder werd al een fysiotherapeut van RadioShack, Allen Lim, gehoord en was werd ook een goede kennis van Armstrong Stephanie McIlvain aan de tand gevoeld. De zittingen zijn niet openbaar, maar er is uitgelekt dat laatstgenoemde de Amerikaan vrijgepleit heeft.

Okamiden in maart naar Europa

Capcom heeft bekendgemaakt dat Clover Studios' Okamiden op 18 maart naar Europa toekomt. Spelers kruipen dan in de huid van de zoon van de zonnegodin: Chibiterasu.

Net als zijn moeder heeft dit wolfje ook de speciale kwast waarmee hij op een magische manier puzzels oplost. Natuurlijk is het jonge beestje lang niet zo krachtig als zijn mama, maar daar komt natuurlijk verandering in.

Preud'homme: "Goed gespeeld"

FC Twente won gisteren in de Champions League met 0-2 van Werder Bremen. Coach Michel Preud'homme was na afloop zeer tevreden over het resultaat dat zonder belangrijke spelers zoals Theo Janssen en Wout Brama is behaald.

"Het tactisch plan moest aangepast worden, maar dat hebben de spelers perfect uitgevoerd," zei Preud'homme die het aanpassingsvermogen van zijn team roemt. "Het is knap dat de groep zo goed reageert op dit soort wijzigingen. We kunnen goed met zijn allen naar één doel toewerken."

Het aantal kansen dat Twente tegen Werder miste baarde de Belg wel zorgen. "Dan spookt het wel even door je hoofd dat Werder uit het niets scoort, maar gelukkig wonnen we alsnog."

Film: The Runaways

Tomboy tienermeisje Joan Jett (Kristen Stewart) wil graag een all-girl-rockband beginnen. Als ze de excentrieke impresario Kim Fowley (Michael Shannon) bij een disco ziet, stapt ze voorzichtig op hem af. Tot haar verbazing stelt hij haar voor aan drumster Sandy West (Stella Maeve) en samen gaan ze aan de slag. Als Kim en Joan later de lichtelijk androgyne Cherie Currie (Dakota Fanning) bij de band halen, laat de ogenschijnlijk onstuitbare opmars van The Runaways niet lang op zich wachten. Behalve een intrigerende band tussen Joan en Cherie ontstaan er echter ook onderlinge spanningen in de band omdat Cherie te veel aandacht van pers en fans en heimwee naar haar vorige leven krijgt. En dan zijn daar ook nog de drank en andere drugs...

Poster

Fender levert echte gitaar voor Rock Band 3

Gitaarfabrikant Fender levert voor Harmonix de gitaren aan in de vorm van de oude Squier Stratocaster. Een geliefde gitaar voor beginnende gitaristen, maar een vreselijk slecht instrument voor ervaren spelers.

Omdat dit een echt instrument is, is de gitaar niet zo goedkoop als de plastic variant. Maar je speelt dan wel een spel met een echte gitaar, dat is ook wat waard. Maar 300 euro?

Daarnaast moet je een Mad Catz MIDI Pro-adapter aanschaffen voordat de controller aan te sluiten is op je console. Dat kost nog eens rond de veertig euro. Bedenk dat deze gitaar alleen in de Pro Mode speelbaar is.

Maar eerlijk is eerlijk: je kunt de gitaar ook aansluiten op een versterker en zelf keihard knallen en rocken, zonder tussenkomst van Rock Band 3. Klik hier voor de specificaties van de Fender.

Leenstra hervindt plezier in schaatsen

Marrit Leenstra verruilde afgelopen zomer de schaatsploeg TVM voor die van Hofmeijer. De Friezin zegt aan de vooravond van het nieuwe seizoen dat de overstap haar goed heeft gedaan en dat ze het plezier in de sport terug heeft gevonden.

Dat Leenstra niet presteerde bij TVM komt naar eigen zeggen door de hoge druk die ze zichzelf oplegde en dat ze daar niet mee om kon gaan. "Een groot verschil met TVM is dat ik nu in een team zit met allemaal leeftijdsgenoten. Zij moeten het ook nog allemaal waarmaken en hebben hetzelfde doel voor ogen. Bij TVM hadden de meesten de top al bereikt. Ik kijk weer uit naar wedstrijden," zei schaatsster.

Leenstra heeft naast het schaatsen het studeren ook weer opgepakt. Ze krijgt hier binnen Hofmeijer alle ruimte voor en ze prijst de sfeer binnen de groep. Zo speelde het team onlangs nog verstoppertje. "En Rhian Ket, de oudste van ons team, was nog de meest fanatieke."

Ook Koen Verweij vindt dat de overstap hem goed heeft gedaan. "Ik ben wel in voor dat soort dingen. Ik houd van die relaxte sfeer, lachen is goed voor je. Bij TVM leefde ik in een wat serieuzere, professionelere wereld en was het wat meer 'stressie'. Als we nu met de groep iets gaan drinken, gaat de trainer gewoon mee."

'Emanuelson vertrekt bij Ajax'

Urby Emanuelson zal volgens bronnen binnen Ajax aan het eind van dit seizoen vertrekken. De multi-inzetbare linkspoot heeft in Amsterdam een aflopend contract en heeft volgens de Telegraaf algemeen directeur Rik van den Boog laten weten niet in te gaan op een aanbieding voor een driejarig contract.

Het nieuws lekt uit aan de vooravond van het Champions League-duel tegen AJ Auxerre. Hij maakte uitgerekend in Frankrijk tegen dezelfde club op 25 februari 2005 als vervanger van Wesley Sneijder zijn debuut in de hoofdmacht.

Emanuelson is teleurgesteld in de aanbieding van Ajax, maar wil aan de andere kant ook eens naar een andere club. De 24-jarige speler voetbalt al zeven seizoenen als prof bij de Amsterdammers. Hij kreeg in eerste instantie een soberder contract voorgelegd van Ajax, maar de club kwam hier later op terug. Toch is het niet genoeg om Emanuelson te behouden.

[K1] Protest tegen Schilt afgewezen

Sem Schilt zal op 11 december gewoon zijn titel bij de K-1 World Grand Prix Final in Japan kunnen verdedigen. Het management van Hesdy Gerges had protest aangetekend tegen de deelname van de Nederlander, maar dat is door de Japanse organisatie afgewezen.

Gerges diende het protest in omdat Schilt begin oktober tijdens de kwalificatiedag voor het eindtoernooi tegen hem met een ingetapet been vocht en eiste hiervoor diskwalificatie. De organisatie erkent dat de viervoudig wereldkampioen tegen de regels in is gegaan, maar deelde alleen maar een officiële waarschuwing uit. Dat het kamp van Gerges ook de uitslag van de partij betwiste doet er nu niet meer toe.

"Met de uitslag van het protest was ik helemaal niet bezig. Ik ben hard aan het trainen en richt me op mijn volgende partij," zei Schilt gisteravond toen hij hoorde wat de organisatie besloten had.

Voor enkele scheidsrechters had het protest wel gevolgen, want de scheidsrechter die de ringarts niet ingeschakeld had is zes maanden geschorst, terwijl een andere de helft van een maandsalaris in mag leveren. Gerges heeft wel baat gehad bij zijn protest, want hij mag op 11 december uit gaan komen in een reservepartij. "Hesdy vecht dus wel op 11 december in Tokio. Dat hebben we in ieder geval eraan overgehouden," zei Simon Rutz uit het kamp Gerdes.

Ruit ingooien wordt vandaal fataal

Het slopen van een ruit is een man uit het Australische Morphett Vale gisteravond fataal geworden. Bij het ingooien van een raam van een flat in Christie Downs liep de 28-jarige vandaal een slagaderlijke bloeding op.

Het slachtoffer werd enige tijd later hevig bloedend aangetroffen. De vinder alarmeerde hierop direct de hulpdiensten.

De onhandige sloper is echter ter plaatse overleden. Zijn dood wordt niet als verdacht aangemerkt. De politie zal de lijkschouwer verslag uitbrengen van de bizarre dood.

'Ook F-16's naar trainingsmissie Afghanistan'

Het kabinet wil ook vier F-16's naar de politietrainingsmissie in Afghanistan sturen. Dat meldt BNR Nieuwsradio woensdag op basis van Haagse bronnen. Ook zouden onder de vijftig politietrainers veertig NAVO-militairen zitten. Slechts tien trainers zijn niet militair.

De missie krijgt daarmee een meer militair karakter, terwijl er alleen een Kamermeerderheid te vinden is voor een missie met een duidelijk civiel karakter. VVD en CDA zijn voorstander van de missie, gedoogpartij PVV is tegenstander. De coalitie is daarom afhankelijk van de steun van de oppositie. GroenLinks en D66 kwamen nog voor de verkiezingen met het idee een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen.

De politietrainers zouden moeten worden beschermd door 250 tot driehonderd militairen. De Nederlandse Politiebond zegt woensdag in De Telegraaf liever thuis te blijven. "We vinden dat de situatie allesbehalve veilig is en dat stellen we als voorwaarde om daar zinvol werk te verrichten", legt voorzitter van de bond Hans Busker uit. Ook staat de politie daar volgens hem nog in de kinderschoenen. "Ik vraag me af wat wij daar als politietrainers moeten doen."

Nightlife Awards 2010 uitgereikt

De landelijke Nightlife Awards 2010 zijn dinsdagavond in Nijmegen uitgereikt aan een danscafé en twee clubs. Danscafé Danzig in Den Haag en Club Noa in Leeuwarden hebben de Nightlife Awards voor respectievelijk populairste danscafé en populairste club gewonnen. In de categorie populairste megaclubs ging de prijs naar Matrixx in Nijmegen.

Dit maakte Koninklijke Horeca Nederland woensdag bekend. Volgens de jury zorgt danscafé Danzig 'telkens voor een vernieuwde programmering' en behoort ze tot 'een van de best bezochte horecabedrijven' in Den Haag.

Club Noa, vorig jaar ook al awardwinnaar, wordt door de uitreikers van de prijs geroemd om haar 'gevarieerd programma met grote artiesten en deejays met veel decoratie zoals danseressen'. Club Matrixx, waar tevens de awarduitreiking plaats had, bewijst volgens het juryrapport dat ook de 'provinciale' clubs in de top kunnen meedraaien.

De Nightlife Awards werden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt.

Nightlife Awards 2010 uitgereikt
Nightlife Awards 2010 uitgereikt (Foto: ANP)

'Stokkende bouw kost gemeenten miljarden'

Gemeenten lopen zeker 2,4 miljard euro mis doordat bouwgrond vanwege de stokkende bouw minder geld opbrengt. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het voormalig ministerie van VROM, meldt het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur.

De VNG en VROM hebben accountantsbureau Deloitte laten onderzoeken hoe de stokkende bouw voor gemeenten uitpakt. De bouwopbrengsten lopen met minstens 2,4 miljard euro en maximaal drie miljard euro terug.

De tegenvaller komt door renteverlies, tijdverlies en soms een daling van de grondprijs. Een voorbeeld is volgens het blad de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland die iedere week zeshonderdduizend euro aan rente kwijt is aan grond terwijl dat niet zo gepland was.

Doordat de grond niet bebouwd wordt, lopen de gemeenten ook leges en ozb-inkomsten mis. Als dat wordt meegerekend lopen de gemeenten jaarlijks in totaal 3,5 miljard euro mis.

Aardbeving in Servië kost levens

Een aardbeving in Servië heeft een echtpaar het leven gekost en tientallen gewonden veroorzaakt. Het paar van in de vijftig stierf toen hun huis instortte. Minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic heeft dat woensdag gemeld.

Het epicentrum van de beving die een kracht had van 5,6 op de schaal van Richter, lag iets ten noorden van de stad Kraljevo. De stad liep veel schade op, waaronder aan de operatiekamers van het ziekenhuis. De beving was ook te voelen in hoofdstad Belgrado, honderdvijftig kilometer verderop.

In Griekenland deed zich tegelijkertijd een aardbeving voor, vlakbij het eiland Samothraki. Deze trilling met een kracht van 5,0 op de schaal van Richter veroorzaakte geen schade. De Griekse beving stond los van die in Servië, zei de Griekse seismoloog Efthymios Lekkas tegen staatstelevisie NET.

A73 in beide richtingen dicht door twee ongelukken

Door twee ongelukken is de A73 in Noord-Brabant tussen Haps en Rijkevoort in beide richtingen afgesloten. Een politiewoordvoerder spreekt van een grote chaos. Het gaat nog uren duren voordat de snelweg kan worden vrijgegeven.

Even voor 06.45 uur kwamen twee auto's en een vrachtwagen met elkaar in botsing. Hierbij raakten drie mensen ernstig gewond. Kort daarop botsten in de andere rijrichting drie auto's op elkaar, mogelijk waren deze bestuurders afgeleid door het eerste ongeluk. Hierbij ontstond vooral materiële schade, een persoon raakte lichtgewond.

Rond 07.45 uur stond in de ene richting zes kilometer file en in de andere richting twee kilometer.

Democraat Brown nieuwe gouverneur Californië

De Democraat Jerry Brown volgt Arnold Schwarzenegger op als gouverneur van Californië. Hij versloeg de Republikeinse zakenvrouw Meg Whitman. Zij was directrice van eBay en pompte meer dan 100 miljoen van haar eigen fortuin in haar poging om Brown te verslaan.

Californië is de staat met het hoogste inwonertal van de VS (circa 37 miljoen mensen) en kampt met grote economische problemen. Brown moet het hoofd bieden aan een miljardenschuld en een grote werkloosheid onder de Californiërs.

De 72-jarige Jerry Brown was van 1975 tot 1983 al gouverneur van Californië. In 1976, 1980, en 1992 wilde hij de Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten worden. Die nominaties zag hij aan zich voorbijgaan.

Democraat Brown nieuwe gouverneur Californië
Democraat Brown nieuwe gouverneur Californië (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het NHM.

Het Kabinet schrapt de subsidie voor het Nationaal Historisch Museum. De bouw, in Arnhem, gaat nu niet door. Jammer. Maar eerlijk is eerlijk, er moet nu eenmaal flink worden bezuinigd, dus is het schrappen van dat gebouw wel begrijpelijk.
 
Maar bij Wognum in de buurt staat toch een enorm museum in aanbouw leeg? Het prestige-object van die megalomane bankier? Dat gebouw voltooien, en daar het NHM in vestigen, dunkt me. Flinke bezuiniging bereikt, en toch een leuk museum om onze geschiedenis te tonen. Plus een stukje werkgelegenheid voor West-Friesland, waar natuurlijk ook nogal wat banen verloren zijn gegaan door dat DSB-debacle. Zo snijdt het mes aan twee kanten:

Film: The Last Exorcism

Ben je aan het Chatrouletten met een leuk meisje die hevig met je aan het flirten is, begint ze net voordat ze zich uitkleedt ineens demonische trekjes te vertonen en de webcam aan te vallen! Dit was een marketingstunt voor de nieuwe film The Last Exorcism die tevens een heerlijk enge trailer heeft. Na het zien van het sterke Paranormal Activity 2, is deze reviewer benieuwd of The Last Exorcism deze film in engheid kan evenaren.

 

 

Marihuana blijft illegaal in Californië

De inwoners van Californië hebben dinsdag in een referendum het voorstel verworpen om marihuana voor persoonlijk gebruik te legaliseren. Dat meldden Amerikaanse media.

In de zogeheten Proposition 19 werd voorgesteld om het gebruik van marihuana op kleine schaal toe staan en er belasting over te heffen. Voorstanders wezen met het oog op de enorme schuld van Californië op de lucratieve belastingopbrengsten. Tegenstanders waarschuwden voor onvoorziene gevolgen voor de volksgezondheid.

In Californië is medicinaal gebruik van marihuana wel toegestaan en wordt het bezit van kleine hoeveelheden van de softdrug bestraft met een lichte boete.

De voormalige gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, was een tegenstander van het voorstel. Hij noemde het voorstel 'zeer onvolledig' en het belastingvoordeel 'overschat'.

Menzis pleit voor zorgpremie naar loon

Huishoudens met meer inkomen moeten meer betalen voor de zorgpremie dan huishoudens met een lager inkomen. Dat zegt voorzitter van de raad van bestuur van Menzis, Roger van Boxtel, woensdag in De Telegraaf.

De lagere inkomens worden volgens hem onevenredig hard getroffen door de stijgende zorgkosten. "Wie nu tienduizend euro bruto per maand verdient, betaalt slechts zeventig euro meer dan wie moet rondkomen van 2300 euro."

Van Boxtel gaat bij minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aandringen op het aanpassen van het belastingstelsel. Nu is het alleen nog zo dat lagere inkomens minder betalen, Van Boxtel stelt voor dat hogere inkomens daarnaast meer gaan betalen.

'Leers schendt ministerscode'

Minister van Immigratie Gerd Leers (CDA) schendt de ministerscode omdat hij niet genoeg afstand heeft genomen van zijn zakelijke belangen in Bulgarije. Dat zeggen twee hoogleraren woensdag in het Limburgs Dagblad. Op verzoek van de krant onderzochten zij de afwikkeling van de Bulgaarse villa-affaire.

Eerder dit jaar moest Leers als burgemeester van Maastricht aftreden vanwege zijn betrokkenheid bij het vastgoedproject in Bulgarije. Hij zou zijn positie als burgemeester hebben misbruikt.

Vlak voor zijn benoeming tot minister richtte Leers volgens de krant de stichting Fiducia Trajectum op. Die behartigt zijn zakelijke belangen in Bulgarije. Leers vordert daar 270 duizend euro van een bedrijf.

Leers benoemt zelf de bestuursleden van de stichting en kan ze ook ontslaan. Daarmee voldoet hij niet aan een richtlijn die ex-premier Jan Peter Balkenende (CDA) in 2002 invoerde. Daarin staat dat ministers de zeggenschap over hun belangen volledig moeten afstaan. Doordat Leers bepaalt wie de stichting bestuurt, heeft hij het uiteindelijk zelf voor het zeggen, concludeert hoogleraar Ondernemingsrecht Steef Bartman van de Universiteit Leiden.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt Leers' handelwijze 'niet verstandig'. De voorzitter van Fiducia Trajectum, curator Louis Deterink, spreekt volgens de krant van een 'louter theoretische issue'. Volgens hem schendt Leers de ministerscode alleen als hij een bestuurder zou ontslaan om invloed uit te oefenen.

EA verkoopt 2 miljoen stuks MoH in twee weken

Zoals we al meerdere keren hebben bericht, verkoopt Medal of Honor ondanks de middelmatige beoordelingen toch erg goed. EA heeft in zijn sales report laten weten dat de first-person shooter maar liefst 2 miljoen keer over de toonbank is gegaan. EA noemt het 'een sterke start'.

Ondanks het taliban-schandaal en de tegenvallende cijfers is EA erop gebrand om de franchise nieuw leven in te blazen. In de moordende concurrentie van nu moeten ze met de volgende Medal of Honor wel origineel zijn, anders wordt het een korte serie.

Medal of Honor

Nederland warmer en natter laatste 10 jaar

Nederland is de afgelopen tien jaar 0,42 graden Celsius warmer geworden. Vooral in de lente, de zomer en de herfst is de temperatuur hoger. Het is ook natter; vooral in de winter regent het vaker. In augustus komen vaker lokale stortbuien voor. Dat blijkt uit een weeranalyse van MeteoVista / Weeronline.nl, waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd.

Nederland warmt ongeveer twee maal zo snel op als het mondiale gemiddelde, dat door het klimaatbureau van de NASA op 0,2 graden is gezet. Volgens een klimaatanalist van Meteovista / Weeronline.nl heeft dit bureau de meest actuele cijfers, maar zijn andere bronnen iets behoudender.

Op de wereldwijde opwarming hebben de oceanen een dempende werking door het grote wateroppervlak. Dat is de eerste verklaring voor het feit dat Nederland boven het mondiale gemiddelde komt. Ten tweede ligt het relatief dicht bij de Noordpool, waar de opwarming het grootst is. In Canada en Siberië is de opwarming sterker dan bij ons. Bij de toendragrens is het de afgelopen tien jaar 6 graden warmer geworden. Rond de evenaar ligt de opwarming op het gemiddelde van 0,2 graden.

De grote opwarming op de Noordpool komt doordat het (besneeuwde) zee-ijs in de Noordelijke IJszee minder uitbreidt en er minder sneeuw ligt in met name Canada en Siberië. Daardoor wordt op het noordelijk halfrond in de zomer, herfst en lente minder zonlicht gereflecteerd en meer straling geabsorbeerd en omgezet in warmte. Dit versterkt de opwarming op het hele halfrond. Hoe hoger de breedtegraad, des te sterker het effect. Rond de evenaar heeft de (bolle) aarde een veel grotere oppervlakte, waardoor deze zone het gemiddelde sterk tempert.

Nederland laatste decennium warmer en natter
Nederland laatste decennium warmer en natter (Foto: ANP)

Democraten verliezen meerderheid in Huis

De democratische partij van de Amerikaanse president Barack Obama is bij de verkiezingen haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigen kwijtgeraakt aan de Republikeinen. Hierdoor wordt het voor de president moeilijker om nieuwe wetten aangenomen te krijgen. De democraten houden wel een meerderheid in de senaat. De Republikeinen hebben in zeker tien staten het gouverneurschap van de Democraten overgenomen.

De Congresverkiezingen worden in de VS gezien als een soort referendum over het gevoerde beleid van de president. Obama heeft zijn ambities uit 2008 flink moeten bijstellen, nu uit de verkiezingen blijkt dat de kiezers geen vertrouwen meer hebben in hun president. De exit-polls gaven aan dat bijna negen van de tien kiezers zich zorgen maakt over de economie. Bijna de helft vindt zichzelf slechter af dan twee jaar geleden.

Ironisch is dat de reden waarom Obama in 2008 zoveel Amerikanen achter zich schaarde - zijn gloedvolle boodschap van hoop en verandering - zich nu tegen hem keert. De president heeft de torenhoge verwachtingen niet waar kunnen maken. Ondanks zijn hervorming van de gezondsheidszorg, het terugkeren van veel troepen uit Irak en zijn grote investeringen in de economie wordt hij nu door dezelfde golf van ontevreden kiezers afgestraft, die hem in 2008 aan de macht hielp.

Obama staat nu voor de taak om in het Congres samenwerking met de Republikeinen te bewerkstelligen. Maar zijn rechtse tegenpolen ruiken bloed.  Al voor de verkiezingen had één van hun voormannen gezegd vooral te willen dat het bij één presidentiële termijn blijft voor Obama. De campagne van de Republikeinen is hard en agressief geweest, niet in het minst omdat ook in Amerika populistische bewegingen als de Tea Party de gevestigde partijen op de hielen zitten.

Obama's hoop ligt in het feit dat de Republikeinen, nu ze een in meerderheid in het Congres hebben, wel medeverantwoordelijk zijn voor het beleid van de komende twee jaar. Daarmee kunnen ze worden afgerekend op de staat waarin het land zich dan bevindt. Obama zal moeten laveren tussen zijn eigen idealen en de ruimte die de Republikeinen hem geven. Het gaan sowieso twee moeilijke jaren worden voor Barack Obama.

Geruchten rond Hitman nemen toe

IO Interactive is begonnen aan de ontwikkeling van een nieuwe game. Dat heeft een woordvoerder van de gamestudio volgens het magazine Develop gezegd in een reactie op het schrappen van enkele banen bij de gamestudio. Volgens geruchten zou het om een nieuwe game in de Hitman-reeks moeten gaan. Het schrappen van dertig banen volgt op het afronden van de actiegame Kane & Lynch 2: Dog Days. Het is gebruikelijk dat werknemers tijdelijke contracten krijgen tijdens de productie van een game.

IO Interactive wordt al tijden in verband gebracht met een nieuw deel binnen de Hitman-serie. De gamestudio heeft ook alle voorgaande games over de huurmoordenaar Agent 47 gemaakt. Uitspraken over de nieuwe Hitman-game van stemacteur David Bateson werden eind vorige maand nog als onzin bestempeld door de gamestudio.


El Hamdaoui: "Zou mooi zijn als ik honderdste maak"

De Amsterdammers gaan vanavond tegen Auxerre op jacht naar de honderdste treffer in de groepsfase van de Champions League.

Mounir El Hamdaoui gaat maar al te graag de geschiedenisboeken van Ajax in. De teller staat momenteel op 99. "Het zou mooi zijn als ik die honderdste maak", aldus de spits tegen het ANP. "Maar het belangrijkste is dat we winnen."

El Hamdaoui is de man in vorm bij Ajax. "De laatste weken maak ik mooie doelpunten. Het is lekker voetballen als je veel vertrouwen krijgt van je trainer en ploeggenoten. Ik voel me goed en dat is fijn voor een speler die veel op intuïtie doet."

"Ja, ik voel ook veel steun van Suarez. Zoals ik hem ook probeer te helpen. Luis is mijn maatje in de aanval. De laatste weken scoorde hij wat minder, maar heeft hij veel doelpunten voorbereid. Ik weet zeker dat hij weer snel veel en vaak gaat scoren."

Feyenoord wil spoedig met Vlaar om de tafel

Feyenoord hoopt op een langer verblijf van Ron Vlaar. De verdediger kan op korte termijn rekenen op een nieuwe aanbieding.

RTV Rijnmond schrijft dat Feyenoord deze week al om de tafel wil met Vlaar. De 25-jarige verdediger gaat samen met zijn zaakwaarnemer Arnold Oosterveer in gesprek met technisch directeur Leo Beenhakker.

Vlaar heeft nog een contract tot de zomer van 2012, maar de Rotterdammers willen graag verlengen. De speler zelf gaf onlangs aan te twijfelen over een langer verblijf bij Feyenoord. Vlaar zei na te denken over zijn toekomst aangezien hij niet te lang wil wachten tot Feyenoord er weer helemaal bovenop is.

Vlaar is overigens zo goed als hersteld van zijn hamstringblessure die hij in september tegen Ajax opliep. Trainer Mario Been hoopt zijn aanvoerder komend weekend weer op te nemen in zijn selectie voor de thuiswedstrijd tegen Roda JC.

Özyakup weet niets van interesse PSV

Volgens diverse Turkse media aast PSV op Oguzhan Özyakup. De jeugdige middenvelder van Arsenal weet niets van de vermeende belangstelling uit Eindhoven.

Naast PSV zou ook Trabzonspor een oogje op Özyakup hebben. "Ik heb het ook gelezen. Turkse media overdrijven nogal", is de middenvelder kortaf. Hij wil het liever hebben over het bezoek van Guus Hiddink in Londen. Op het trainingscomplex van Arsenal voerden de twee een korte conversatie.

"Ik voelde me vereerd met zijn bezoek, maar je moet er geen conclusies aan verbinden", zegt Özyakup tegen OnsOranje. Hiddink is bezig met een scoutingtrip in Engeland, om toekomstige kandidaten voor het Turkse nationale elftal in kaart te brengen. Ook Őzyakup, momenteel aanvoerder van het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar, is in beeld.

De 18-jarige middenvelder houdt voorlopig echter de boot af. "Ik speel al jaren in Nederlandse vertegenwoordigende elftallen en daar ben ik heel blij mee. Een eventuele keuze tussen Nederland en Turkije is nog niet aan de orde. Op dit moment focus ik mij op Arsenal. Mijn contract loopt aan het einde van het seizoen af en ik wil eerst zekerheid over mijn toekomst."

Landis in Frankrijk voor rechter

Floyd Landis moet in Frankrijk voor de rechter verschijnen. Met zijn trainer Arnie Baker moet de wielrenner zich verantwoorden voor een poging tot het hacken van computers van het Franse antidopinglab in Chantenay-Malabry.

Landis won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar bleek later dope te hebben gebruikt . Het Franse lab controleerde destijds de afgenomen monsters. Hij ontkende lange tijd dopegebruik, maar gaf pas dit jaar toe dat hij aan de verboden spullen had gezeten. De Amerikaan beschuldigt al geruime tijd zijn landgenoot en zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong van dopegebruik.

Al op 28 januari werd in Frankrijk een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Landis. Een Franse rechtbank heeft bepaald dat er een proces tegen de Amerikaan, zijn trainer en zes andere personen moet komen. Landis doet momenteel mee aan de Ronde van Southland in Nieuw-Zeeland.

Eerste stemlokalen sluiten deuren

De eerste stemlokalen in de oostelijke Amerikaanse staten Indiana en Kentucky zijn gesloten. Rond middernacht (Nederlandse tijd) sluiten alle stemlokalen in Indiana en Kentucky de deuren. In de rest van de Verenigde Staten wordt nog gestemd tot 5 uur (Nederlandse tijd).

De eerste exit polls laten nog op zich wachten, maar naar verwachting krijgt de Democratische partij van president Barack Obama zware klappen te verduren.

Eerste stemlokalen sluiten deuren
Eerste stemlokalen sluiten deuren (Foto: ANP)

Marvelgame wordt 3D op Nintendo Wii

Het spel Marvel Superheroes 3D: Grandmaster's Challenge voor de Nintendo Wii is zonder speciale televisie toch speelbaar in 3D. Het actiepuzzelspel wordt geleverd met vier maskers waarin een speciaal brilletje is verwerkt. Dankzij deze bril kunnen spelers superhelden als Wolverine en Spider-Man in 3D over het scherm zien bewegen. Het betreffende brilletje is niet te vergelijken met moderne 3D-technieken. De 3D-ervaring wordt namelijk gecreëerd door het bekende groen-rode brilletje.

In Marvel Superheroes 3D: Grandmaster's Challenge heeft de Grandmaster vijf Marvel-helden gevangen genomen. Grandmaster zet Spider-Man, Captain America, Thor, Iron Man en Wolverine diverse gevaarlijke puzzels en hindernissen voor. Het spel kan met vier spelers tegelijk gespeeld worden. Marvel Superheroes 3D: Grandmaster's Challenge verschijnt op 26 november voor de Nintendo Wii.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.