Lady Gaga krijgt eigen vak op universiteit

De Amerikaanse Universiteit van South Carolina gaat een vak in de studierichting Sociologie aanbieden dat handelt over het leven van popster Lady Gaga. 'Lady Gaga en de Sociologie van de Roem' wordt gegeven door de van oorsprong Belgische professor Mathieu Deflem, die een groot fan is van de zangeres. In de lente van 2011 kunnen studenten het vak, dat een eigen blog heeft, volgen.

"We gaan naar Lady Gaga kijken als een sociale gebeurtenis," vertelt Deflem aan het universiteitsblad The Daily Gamecock. De professor zegt Lady Gaga al dertig keer live gezien te hebben, maar wil het in de studie niet hebben over de muziek, en ook niet over de persoon. "Je moet het meer zien als iets in de samenleving dat zes miljoen volgers heeft op Twitter en tien miljoen op Facebook. Ik bedoel, dat is een sociaal fenomeen."

De beschrijving van het vak zegt dat het doel is om 'de sociologisch relevante dimensies van de roem van Lady Gaga te ontrafelen'. Er zal gekeken worden naar marketingstrategieën, de rol van oude en nieuwe media, fans en liveconcerten, homocultuur, religieuze en politieke thema's, seks en seksualiteit en de steden van New York en Hollywood.

Aanvankelijk wilde Deflem de sociologie van de beroemdheid behandelen, en Lady Gaga als voorbeeld gebruiken, maar uiteindelijk besloot hij dan maar het hele vak over de zangeres te doen. "Je hoeft geen fan te zijn, maar je moet wel interesse hebben in het onderwerp." De reactie van de media is 'overweldigend' geweest, aldus Deflem. "Mijn werk over terrorisme kreeg ook flink wat aandacht, maar valt in het niet vergeleken met de aandacht voor het vak over Gaga!" 

Er valt heel wat te bestuderen aan Lady Gaga (Foto: Novum)