FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 november 2006

Seedorf terug in selectie Oranje

Clarence Seedorf is toegevoegd aan de selectie van het Nederlands Elftal voor het oefenduel tegen Engeland.

Sinds Marco van Basten bondscoach is was Seedorf niet meer opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Van Basten besloot Seedorf op te roepen nadat Wesley Sneijder in het duel met PSV een knieblessure opliep en het onduidelijk is of de middenvelder zich zal melden bij het trainingskamp van Oranje. Maandag zal de blessure van Sneijder verder worden onderzocht.

De laatste interland van Seedorf was op 30 juni 2004. De selectie telt van Nederland telt nu inclusief Seedorf 21 man. Eerder werd Giovanni van Bronckhorst al vervangen door Tim de Cler.

Democraten willen over vier maanden weg uit Irak

Icoon BuitenlandsDe Democratische partij in de Verenigde Staten wil dat over vier tot zes maanden een begin wordt gemaakt met het in fases terughalen van de Amerikaanse militairen uit Irak. Dat heeft de Democratische senator voor Michigan, Carl Levin, zondag voor de Amerikaanse zender ABC gezegd. Levin wordt vermoedelijk voorzitter van de senaatscommissie voor de strijdkrachten.

Levin liet weten dat hij hoopt dat hij in het Republikeinse kamp steun voor zijn opvatting krijgt, zodat serieuze druk op de Republikeinse president George W. Bush kan worden uitgeoefend. Bush hanteert het standpunt dat de Amerikanen pas uit het Arabische land kunnen vertrekken als de Irakezen de veiligheidstaken zelf naar behoren kunnen uitvoeren.

Voetbal: Seedorf opgeroepen voor Oranje

Icoon Nederlands ElftalClarence Seedorf keert terug in het Nederlands elftal. Bondscoach Marco van Basten heeft dat vanavond bekend gemaakt. Seedorfs laatste interland is van 30 juni 2004; onder Van Basten speelde hij niet meer. "Al jaren heb ik op dit moment gewacht", aldus Seedorf vanavond bij Talpa. "Als Marco zijn armen opendoet, zal ik erin springen."

Afgelopen vrijdag maakte Van Basten zijn voorselectie voor het oefenduel tegen Engeland van aanstaande woensdag bekend, maar daar zat Seedorf niet bij. Omdat Sneijder vandaag in het duel met PSV geblesseerd is geraakt aan zijn knie, heeft Van Basten Seedorf nu alsnog opgeroepen.

Rancune heeft Seedorf niet. "Als hij zegt dat ik al die tijd alleen om technisch/tactische redenen niet ben geselecteerd, dan geloof ik dat. Ik kijk nu vooruit en ga proberen het maximale voor de ploeg te geven. That's it."

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport!

Vijf uitvallers in Engelse selectie

De Engelse selectie telt op het laatste moment vijf uitvallers. Blessures spelen vele Engelse internationals parten. Bondscoach Steve McLaren roept geen vervangers op.

Zaterdag trok Gary Neville van Manchester United zich terug vanwege een kuitblessure. Eerder al hadden Darren Bent, Stewart Downing, Scott Parker en Ledley King zich wegens blessures afgemeld. Ook Wigan Athletic-keeper Chris Kirkland heeft zich afgemeld. Zijn vrouw staat op het punt van bevallen.

De Engelse selectie ziet er als volgt uit:
Keepers:
Paul Robinson (Tottenham), Ben Foster (Man Utd)
Verdedigers:
Phil Neville (Everton), Micah Richards (Man City), Rio Ferdinand (Man Utd), John Terry (Chelsea), Jamie Carragher (Liverpool), Wes Brown (Man Utd), Michael Dawson (Tottenham), Ashley Cole (Chelsea), Wayne Bridge (Chelsea).
Middenvelders:
Aaron Lennon (Tottenham), Shaun Wright-Phillips (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (Man Utd), Jermaine Jenas (Tottenham), Joe Cole (Chelsea).
Voorhoede:
Wayne Rooney (Man Utd), Peter Crouch (Liverpool), Jermain Defoe (Tottenham), Andrew Johnson (Everton).

Drie afmeldingen bij Jong Oranje

Foppe de Haan heeft voor de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Engeland drie afmeldingen ontvangen. Ismaïl Assiati (PSV) is vanwege ziekte niet inzetbaar. Arnold Kruiswijk van FC Groningen en Luigi Bruins van Excelsior hebben beiden last van een blessure.

Milano Koenders is door De Haan opgeroepen als vervanger voor Kruiswijk. De verdediger van RKC Waalwijk maakt hiermee zijn debuut voor Jong Oranje. Roda JC-speler Kemy Agustien zal de plek in gaan nemen van Bruins en Wout Brama van FC Twente zal als vervanger van Aissati gaan fungeren.

Frankie's Fairlight

'Two Tribes' van Frankie Goes To Hollywood fascineerde me, en niet zo'n beetje ook. Ik was zelf al heilig van plan ooit een muzikant te worden, zat met mijn jonge neus bovenop nieuwe stijlen en ontwikkelingen. Nadat ik voorgoed was verpest voor een kantoorbaan na het grijsdraaien van Shine On You Crazy Diamond en me in de vakantie tomatenplukkend een weg vocht naar mijn eerste basgitaar begon ik aan een schooljaar met blaren, bandjes en boze buren. Terugkijkend ben ik nog steeds trots dat ik dat jaar ben blijven zitten, ik deed bijna niets anders dan oefenen en luisteren.

En dan viel je al gauw op dat dat bandje uut Liverpool wel verdacht strak en georganiseerd speelde, alsof er iemand heel hard over nagedacht had. Ik was al zover in mijn ervaring om te weten dat nadenken en muziekmaken niet altijd samengingen, zeker niet in groepsverband. Daarom waren er bij de platenmaatschappijen ook Artist & Repertoire managers in dienst, die wisten heel veel van muziek en kwamen dan ruzie maken om toch een mooie langspeelplaat uit te kunnen brengen. Maar deze plaat van FGTH klonk ver voorbij een teambuildingcokesnuifsessie in de controlekamer van Wisseloord 1. Hier was iemand bezig die ver boven alles uitstak. En die iemand was Trevor Horn.

Trevor was ook begonnen als bassist, dus wist precies hoe het was om steeds genegeerd te worden door de rest van de band als er nummers geschreven werden, je kreeg pas aandacht als de gitarist zei welke noten hij je graag hoorde spelen. Om die reden ging ik later -kilo's tomaten verder- over op toetsen, iets wat ik eigenlijk altijd al wilde, maar dat was nogal duur. Dat Trevor ook liedjes kon schrijven kon hij uiteindelijk laten blijken met zijn band 'The Buggles', waar hij met 'Video Killed the Radiostar' een kneiter van een hit scoorde. Zijn vrouw was blij met het geld, maar vond dat Trevor er in de videoclip met zijn grote bril, krulhoofd en iele lichaampje iets te koddig uitzag voor een serieuze zangcarriere. Trevor heeft geprobeerd haar op haar nummer te zetten door een paar maanden als zanger van Yes mee te draaien, maar Jon Anderson vervangen zonder voor je twaalfde gecastreerd te zijn is natuurlijk onmogelijk, en Trevor droop af, om de raad van zijn vrouw op te volgen en 'maar' plaatjes voor anderen te gaan produceren.

Tegelijkertijd met zijn beslissing hadden een paar elektronische ingenieurs in Australië een nieuw soort synthesizer gebouwd, de Fairlight CMI, waar 'cmi' stond voor 'Computer Musical Instrument'. De techniek van die tijd is vergelijkbaar met de huidige polyfone ringtone van je Nokia, maar het gaat natuurlijk zoals altijd om de creativiteit achter de knopjes. Met zijn prijs van een halve ton voor de basisversie was de Fairlight ook niet bij de lokale orgelboer terug te vinden. Het was een specialistisch handgebouwd instrument, bedoeld voor mensen die dat geld reeds verdiend hadden en ook weer binnen een redelijke termijn konden terugverdienen. Trevor had de kluiten, de naam en de lokatie dus kocht er een. Zijn nieuwe studio, zijn productieteam en platenlabel draaide rond de Fairlight en samen hebben ze een revolutie in de muziekwereld veroorzaakt.

Omdat niemand het ding thuis had staan waren het geluid en de mogelijkheden van de Fairlight volslagen onbekend. Het publiek wist wel dat er iets als een 'drumcomputer' bestond, maar dat was niets anders dan een 'boem-tsjik' doosje dat strak en zonder te zeuren een ritme neerzette, wat overigens toch snel ging vervelen. De studio's maakten er dankbaar gebruik van omdat het ontzettend veel tijd scheelde en gelijk goed klonk. Daarnaast bestonden er natuurlijk analoge synthesizers, die deden voornamelijk rare geluidjes bij sciencefictionfilms na of lieten zich door Vangelis en Jean Michel Jarre bespelen. Wat de Fairlight was en deed bestond nog niet in het collectieve geheugen, dus Frankie Goes to Hollywood was ook gewoon een bandje dat spelend in een studio een plaatje had opgenomen. Yeah right.

De Fairlight was niets anders dan de eerste commerciele sampler. Een joekel van een doos, propvol aanelkaar gesoldeertje prehistorische cpu'tjes met een klavier, een groen monochroom schermpje en -futuristisch!- een leespen. En een snoertje waar geluid uitkwam, maar ook een snoertje waarmee je geluid in het RAMgeheugen kon opnemen. En dat laatste was nieuw. Uiteraard kon je al lang geluid op een bandrecorder opnemen, maar geluid dat een computer binnenging en via een klavier realtime bespeeld kon worden was nog niet eerder voorgekomen. Ineens kon je met een 'aaah' van jezelf die je in een microfoon zong hele melodietjes spelen. Een paar heftige basnoten sampelen en je brouwde met de ingebouwde sequencer (een digitaal draaiorgel) hele baspartijen in de Fairlight. Kostte wel een paar centen, maar dan had je ook dertig wereldhits. Als je de vele remixen van FGTH terugluistert hoor je duidelijk dat de bas zo idioot strak en klankvast is, dat is geen mens maar een machine. De percussiegeluidjes, allemaal samples die door de sequencer van de Fairlight loeistrak afgespeeld werden. Het enige wat aan die platen echt is is de zang. Alles wat je hoort, de orkestdeuntjes, de drums, de bekkens, de gitaarstukkies, allemaal Fairlight. En niemand wist dat, maar waardeerde het bijzonder. De strakheid van de Fairlight gaf een consequente muzikale energie, de bassamples zorgden ervoor dat elke basnoot vet en met de(zelfde) volle overtuiging klonk, de percussie was altijd raak, elke mep was perfect. Oe, wat konden wij als mensheid toch geweldig muziek maken!

De jaren 80 stonden zowiezo in het teken van de technologische onoverwinnelijkheid van de mens, en daarnaast heeft 'Two Tribes' ook nog even bijgedragen aan het einde van de koude kernoorlog. Trevor heeft naast FGTH ook nog Seal, ABC, Yes en Grace Jones door zijn Fairlight getrokken, allemaal met waanzinnige verkoopcijfers. Ik benadruk overigens nog maar even dat de Fairlight de liedjes niet bedacht heeft. Zover zijn we nog niet. En ik vraag me af of het ooit zover komt, de computers van nu overtreffen in rekenkracht duizend keer die ene Fairlight van Trevor, maar dat iedereen een Nokia heeft wil nog niet betekenen dat we allemaal muzikanten zijn geworden. Trevor herschreef samen met zijn vaste medewerkers achter de Fairlight de arrangementen, nam extra partijen op, ging op pad om 'samples' te verzamelen, monteerde radiostemmen in de remixen, kortom, hij was het creatieve genie. En bleef netjes op de achtergrond, wilde geen ruzies thuis.

"Horn was at the cutting edge of inventing a whole new way of making modern records, involving the use of the studio as a musical instrument, new developments in computers and samplers, and a general harnessing of the machine that literally rewrote the laws of composing music. All contemporary pop utilising computers and samplers owes something to the innovations of Trevor Horn in the early 80s."
(Paul Morley in 1997)

[upd] Sint Maarten deelt vaatwastabletten uit

Icoon Politie In Castricum heeft een aantal kinderen een bijzondere traktatie gekregen tijdens de Sint Maartenviering. De kinderen kregen vaatwastabletten die wel wat weg hadden van snoepjes. Of er opzet in het spel is, is volgens de politie nog niet duidelijk.

De vaatwastabletten werden ontdekt door een oplettende vader, die uit wantrouwen aan een tablet had gelikt. Op de verpakking van de 'traktatie' staan een matroos en een Duitstalige tekst.

Tijdens Sint Maarten, dat vooral in het noorden van Nederland wordt gevierd, gaan kinderen al zingend met lampionnen langs de deuren om iets lekkers op te halen. Wie de tabletten heeft uitgedeeld is vooralsnog onduidelijk. Het is alleen duidelijk dat het om iemand in de omgeving van de Anna Bijnsstraat gaat.

Update 21.09 uur
Waarschijnlijk gaat het helemaal niet om vaatwastabletten. Oplettende FOK!users wisten ons te melden dat er hele normale Duitse snoepjes bestaan met het juiste opschrift (Brause-Brocken) en de juiste kleur verpakking. Het lijkt dus allemaal een storm in een glas water te zijn.


Gewone Duitse snoepjes die perfect bij de omschrijving passen


Met dank aan Boesh voor de submit.

Reacties na Ajax - PSV

De ploeg van Ronald Koeman, trainer van PSV, staat na vandaag op de eerste plaats in de Eredivisie. Vanmiddag won de ploeg in de Amsterdam ArenA de topper van naaste concurrent Ajax. De oefenmeester was blij met het behaalde resultaat, maar had ook nog een aantal opmerkingen.

Koeman gaf Jaap Stam wel een compliment voor zijn vertoonde spel tijdens de wedstrijd. Ook kwam hij tot de ontdekking dat er in zijn selectie meer spelers zitten die tot het uiterste willen en kunnen gaan. "Misschien hebben we wel iets te veel gekregen", aldus de trainer. "Ajax was in de eerste helft beter. De tweede helft waren wij denk ik tot aan de rode kaart voor Edison Méndez de bovenliggende partij. Na onze goal zijn we nooit meer in problemen gekomen. Voor hetzelfde geld maakt Koné er nog 0-2 van."

In het kamp van Ajax overheerste de teleurstelling, maar toch waren er ook positieve geluiden te horen. "Ondanks de nederlaag kijk ik terug met een goed gevoel", was het commentaar van Henk ten Cate, trainer van de Amsterdammers. "In de eerste helft zetten we PSV goed onder druk. In de tweede helft slaagden we daar iets minder goed in. We hadden gewoon een goal moeten maken, dan dwing je PSV om meer naar voren te spelen."

Ook Stam, aanvoerder van de Amsterdamse ploeg, was niet geheel negatief over de wedstrijd tegen de regerend landskampioen. "Deze nederlaag is jammer, want we hadden een overwicht. Die tegengoal was spijtig, omdat hij uit een dood spelmoment viel. Verder hebben we weinig weggegeven", aldus de verdediger. Ten Cate was overigens minder tevreden met het vertoonde spel na de rode kaart van Méndez. "We hadden toen juist via de zijkanten moeten spelen in plaats van de ballen in het strafschopgebied te pompen."

Schaatsen: Groenewold wint WB-race over 3000 meter

Icoon SchaatsenRenate Groenewold heeft zondag de afsluitende afstand van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen gewonnen. De Groningse schaatsster bleek in Thialf de sterkste op de drie kilometer.

Groenewold noteerde een tijd van 4.05,45 en bleef daarmee haar teamgenote Ireen Wüst ruim een seconde voor. Het brons ging naar Martina Sablikova uit Tsjechië: 4.06,89. Marja Vis (4.10,35), Paulien van Deutekom (4.10,36) en Tessa van Dijk (4.14,16) kwamen niet in de buurt van het podium.

Voor meer sportnieuws kun je terecht op FOK!sport!

Giling naar Team Wiesenhof

Bas Giling rijdt volgend jaar voor de Duitse wielerploeg Team Wiesenhof. Dit weekeinde bereikte de Nederlander een akkoord over een contract voor een jaar. Bij Wiesenhof wordt hij teamgenoot van landgenoot Stefan van Dijk en de Duitser Steffen Wesemann.

De 24-jarige Giling reed de afgelopen twee jaar voor het team van T-Mobile Team, maar daar kreeg hij geen nieuw contract. Gilling mikt vooral op de Vlaamse voorjaarskoersen. "We rijden zeker wedstrijden als de Omloop het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne en ik hoop ook op de Ronde van Vlaanderen”, aldus Giling, die zijn opleiding kreeg bij Rabobank.

Uitslagen België speelronde 12

Dit weekend stond in de Belgische Jupiler League de twaalfde speelronde op het programma. Koploper Racing Genk moest het opnemen tegen Westerlo. Anderlecht de nummer twee in België kreeg bezoek van Cercle Brugge.

Westerlo schoot in de topper tegen Anderlecht uit de startblokken via Ogunsoto kreeg de ploeg enkele goede kansen maar deze troffen helaas geen doel. Anderlecht daarintegen had maar één goede kans nodig en ging via Matoukou met een voorsprong de rust in. Na rust kreeg Westerlo via Van Imschoot en Ogunsoto nog enkele kansen op de gelijkmaker maar deze kwam er niet. Genk blijft nog altijd ongeslagen en kan met een gerust hart toewerken naar de topper van volgende week tegen Club Brugge.

Cercle Brugge begon slapjes aan de wedstrijd en dit betekende voor de Bruggenaren dat ze binnen het kwartier op achterstand stonden door een doelpunt van Mbo Mpenza die een kans kreeg op de plaats van de geblesseerde Frutos. Boussoufa bepaalde de eindstand in de tweede helft door de 2-0 te scoren. De kloof tussen Anderlecht en Racing Genk blijft nog altijd negen punten.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
Westerlo Racing Genk0-1
Club BruggeCharleroi2-0
Sint-TruidenLierse4-0
Germinal BeerschotZulte Waregem1-1
MoeskroenLokeren1-1
RoeselareBrussels1-1
BeverenAA Gent1-0
AnderlechtCercle Brugge2-0
BergenStandard2-3

Ranglijst

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1Racing Genk12102031-932
2Anderlecht1283123-1127
3Club Brugge1272325-1223
4Standard1263319-1321
5Westerlo1262418-1520
6Charleroi1254316-1519
7AA Gent1253418-2018
8Germinal Beerschot1244413-1416
9Moeskroen1244419-2216
10Beveren1242610-1714
11Brussels1235413-1414
12Lokeren1235412-1614
13Roeselaren1234519-2213
14Zulte Waregem1234514-1713
15Bergen1234511-1413
16Cercle Brugge123279-1411
17Sint-Truiden1231815-2010
18Lierse1202104-242

Topscorers

##naamclubdoelpunten
11Patrick OgunsotoWesterlo11
22Adnan CustovicMoeskroen8
33Mohammed TchitéAnderlecht7
43Kevin VandenberghRacing Genk7

Programma

#DatumThuisUit
118-11AA GentAnderlecht
218-11Zulte WaregemWesterlo
318-11LierseGerminal Beerschot
418-11StandardSint-Truiden
518-11Cercle BruggeBergen
618-11RoeselareBeveren
718-11BrusselsLokeren
819-11Racing GenkClub Brugge
919-11CharleroiMoeskroen

Uitslagen Engeland Speelronde 12

In het Premiership wisten Chelsea en Manchester United hun wedstrijden van dit weekend in winst om te zetten. Hierdoor veranderde er in de top van het klassement vrij weinig. Arsenal wist de topper tegen Liverpool winnend af te sluiten en rukt op naar de derde positie.

Chelsea wist zijn wedstrijd, tegen Watford, gemakkelijk te winnen. Grote man aan de zijde van The Blues was Didier Drogba. Hij nam drie van de vier treffers voor zijn rekening. De andere goal werd gemaakt door Andrei Shevchenko, die zijn seizoenstotaal hiermee op drie zet. Twee doelpunten van de Ivoriaanse spits waren, op aangeven van Shevchenko, een kwestie van intikken. Arjen Robben kwam zaterdag binnen de lijnen als invaller. Dit gebeurde pas toen Chelsea een voorsprong had die voor het nietige Watford niet meer te overbruggen was. In tegenstelling tot de aanvaller mocht Khalid Boulahrouz de hele wedstrijd toekijken.

Manchester United won zaterdag met 1-0 van Blackburn Rovers. Wayne Rooney miste enkele grote kansen aan de zijde van The Mancunians, maar Louis Saha was wel trefzeker. De ploeg van Sir Alex Ferguson kwam op voorsprong via Saha. De Fransman kreeg de bal toegespeeld na voorbereidend werk van John O'Shea en Ryan Giggs. De uitspelende ploeg kon de voorsprong niet verder uitbreiden, ondanks het feit dat Rooney flink wat kansen kreeg. Hiervan had de aanvaller minstens drie of vier keer moeten scoren. Door deze overwinning heeft de ploeg van Edwin van der Sar weer een voorsprong van drie punten op directe concurrent Chelsea.

Uitslagen:

ThuisUitUitslag
Manchester CityNewcastle United0-0
ChelseaWatford4-0
EvertonAston Villa0-1
MiddlesbroughWest Ham United1-0
PortsmouthFulham1-1
Sheffield UnitedBolton Wanderers2-2
Wigan AthleticCharlton Athletic3-2
Blackburn RoversManchester United0-1
ReadingTottenham Hotspur3-1
ArsenalLiverpool3-0

De stand:

#ClubWedstrijdenWGVPDoelsaldo
1Manchester Utd1210113127-5
2Chelsea129122822-7
3Arsenal116322119-6
4Aston Villa125612115-9
5Bolton Wanderers126332112-11
6Portsmouth126242017-10
7Everton124531716-11
8Wigan Athletic115241716-13
9Liverpool125251714-15
10Fulham124531713-16
11Reading125161613-18
12Tottenham Hotspur12435159-14
13Middlesbrough124261410-16
14Manchester City12345137-14
15Blackburn123361210-16
16West Ham Utd12327119-15
17Sheffield Utd12246107-16
18Newcastle Utd1223797-14
19Watford1216599-17
20Charlton Athletic1222889-18

Topscorers:

#NaamClubDoelpunten
1Didier DrogbaChelsea8
2Darren BentCharlton Athletic7
3Nwanko KanuPortsmouth7
4Andrew JohnsonEverton6

Programma volgende week:

DatumThuisUit
18/11Manchester CityFulham
18/11ArsenalNewcastle United
18/11ChelseaWest Ham United
18/11EvertonBolton Wanderers
18/11PortsmouthWatford
18/11ReadingCharlton Athletic
18/11Sheffield UnitedManchester United
18/11MiddlesbroughLiverpool
19/11Wigan AthleticAston Villa
19/11Blackburn RoversTottenham Hotspur

Uitslag Arsenal - Liverpool

Arsenal heeft de topper tegen Liverpool met 3-0 weten te winnen. Hierdoor zijn de Londenaren naar de derde plaats in het Premiership gestegen. Liverpool doet het een stuk slechter en moet het stellen met de negende stek.

De overwinning van de ploeg van Arséne Wenger was meer dan terecht. Liverpool, waar Dirk Kuyt en Boudewijn Zenden in de basis startten, had helemaal niets in te brengen in het spel van de thuisploeg. Bovendien wisten The Gunners, in tegenstelling tot de wedstrijden tegen West Ham United en CKSA Moskou, het net wel te vinden.

Bijzonder is dat niet de aanvallers maar de verdedigers voor de drie doelpunten zorgden. In de slotfase van de eerste helft kwam Arsenal op voorsprong via een doelpunt van Mathieu Flamini. Na bijna een uur spelen besliste Kolo Touré het duel met een treffer, nadat Robin van Persie een prachtige steekbal gaf. Tien minuten voor het einde voegde William Gallas nog een treffer toe aan het totaal. Liverpool leek de eer nog wel te redden door een doelpunt van Michael Bellamy, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Neville niet tegen Nederland

Gary Neville heeft zich bij bondscoach Steve McClaren afgemeld voor het oefenduel van het Engelse nationale team tegen Nederland van aankomende woensdag. De rechtsback heeft te veel last van een kuit.

"'De kuitblessure komt helaas steeds terug", aldus zijn trainer bij Manchester United, Alex Ferguson. "Er komt telkens vocht in de spier en dat is een punt van zorg. We zullen hem de komende weken rust geven, zodat hij later weer naar het niveau kan toegroeien dat we van hem gewend zijn."

Uitslagen Duitsland speelronde 12

In de Duitse competitie werd dit weekend speelronde 12 afgewerkt. VfB Stuttgart blijft door een 1-2 overwinning aan de leiding. Werder Bremen en Schalke 04 hebben de plekken twee en drie in handen.

Schalke 04 doet goede zaken

Schalke 04 ontving thuis FSV Mainz en had daar weinig moeite mee. De gasten konden met een 4-0 nederlaag aan de broek huiswaarts keren. Die Königsblauen profiteerden optiomaal van het verlies van koploper Werder Bremen dat met 3-1 verloor van Borussia Dortmund. Door de overwinning kwam Schalke qua punten op gelijke hoogte met Bremen.

Kevin Kuranyi en Halil Altintop waren verantwoordelijk voor de doelpunten aan de kant van Schalke. Beide scoorden tweemaal, Kuranyi maakte de 1-0 na een mooie individuele actie. Altintop verdubbelde de score en maakte ook de 4-0. Het derde doelpunt werd gemaakt door Kuranyi. Door de overwinning zit ook trainer Slomka weer steviger in het zadel. Zijn positie stond enige tijd onder druk wegens tegenvallende resultaten.


Bayern München wint doelpuntenrijk duel

Vijf doelpunten vielen er waar te nemen bij de wedstrijd tussen Bayer Leverkusen en Bayern München. De gasten kwamen via Salihamidzic op voorsprong, hij scoorde op aangeven van Roy Makaay. Lang kon Bayern niet genieten van de voorsprong, even later was het Stefan Kiessling die de gelijkmaker liet aantekenen. Tien minuten voor het einde leek Athirson de wedstrijd te beslissen door de 2-1 binnen te schieten.

Bayern kwam echter nog terug tot 2-2 door Martin Demichelis, die een voorzet achter de doelman van Leverkusen kopte. Claudio Pizarro zorgde ervoor dat Die Roten toch met drie punten naar huis konden.



Uitslagen

ThuisUitEindstand
Werder Bremen Borussia Dortmund1-3
Hamburger SV Bor. M'Gladbach1-1
Hertha BSCVfL Bochum3-3
Schalke 04FSV Mainz 054-0
VfL WolfsburgEnergie Cottbus0-0
Eintracht Frankfurt Arminia Bielefeld 0-3
Bayer LeverkusenBayern München2-3
Allemania Aachen1.FC Nürnberg 1-1
Hannover 96VfB Stuttgart1-2

Bijzonder: Voor Hertha BSC scoorde Dick van Burik éénmaal.

Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1VfB Stuttgart1273225-1724
2Werder Bremen 1272331-1623
3Schalke 041272319-1323
4Bayern München1262419-1520
5Arminia Bielefeld 1254322-1419
6Hertha BSC1246221-1718
7Borussia Dortmund1246216-1318
8VfL Wolfsburg124539-1017
9Energie Cottbus12444141416
10Eintracht Frankfurt 1237313-1416
11Bayer Leverkusen1243519-1815
121.FC Nürnberg 1228214-1213
13Allemania Aachen1242618-2213
14Bor. M'Gladbach1241711-1713
15Hamburger SV 1217411-1510
16Hannover 961224611-2210
17VfL Bochum1223713-239
18FSV Mainz 051215610-248

Programma

DatumThuisUit
17/11VfL BochumEintracht Frankfurt
18/11Borussia DortmundHertha BSC
18/111.FC Nürnberg Bayer Leverkusen
18/11Bayern MünchenVfB Stuttgart
18/11FSV Mainz 05Hamburger SV
18/11Energie CottbusSchalke 04
18/11Allemania AachenWerder Bremen
19/11Bor. M'GladbachHannover 96
19/11Arminia Bielefeld VfL Wolfsburg


Topscores

0
#NaamClubDoelpunten
1Marko PantelicHerta BSC8
-Maio GomezVfB Stuttgart7
3Roy MakaayBayern München6
5Vlad MunteanuEnergie Cottbus5
-Mike HankeWolfsburg5

Henin wint Masters

Justine Henin-Hardenne heeft vandaag in Madrid de finale van het WTA Championships gewonnen. De Belgische versloeg in de eindstrijd de Française Amélie Mauresmo met 6-4 en 6-3. Door de overwinning sluit Henin het tennisjaar ook als de nummer één van de wereldranglijst af.

Haar zege in Madrid was een genoegdoening voor het verlies van twee grandslamfinales dit jaar tegen de Française; de Australian Open en Wimbledon. Tussendoor won zij wel zelf voor de derde keer de Open Franse op Roland Garros maar in de finale van het US Open moest de Belgische haar meerdere erkennen in de Russin Maria Sharapova.

Na afloop van de finale van vandaag was Henin dan ook extreem blij "Dit kon gewoon niet mooier. Het was twijfelachtig of ik na twee maanden pauze wel aan deze seizoenfinale zou kunnen meedoen. Ik kwam hier, speelde goed, won en werd de nummer één. Het was een geweldig jaar met het bereiken van alle vier finales van het grand slam. Ik kan niet anders dan zeer tevreden zijn. Nu is het tijd voor een feest en een mooie vakantie."

Uitslagen Schotland Speelronde 14

Glasgow Rangers versloeg in de Schotse competitie hekkensluiter Dunfermline Athletic met 2-0, terwijl ook Celtic drie punten vergaarde bij Saint Mirren.

Gemakkelijk ging het niet voor Rangers. Na de 1-0 door Kris Boyd, na een assist van Dado Prso, jaagde Dunfermline op de gelijkmaker. Die kwam er echter niet. Het was later wederom Prso die een doelpunt inleidde. Stevie Smith maakte met de 2-0 een einde aan de spanning.

Celtic won de uitwedstrijd tegen Saint Mirren met 1-3. Thomas Gravesen trof driemaal doel voor Celtic, terwijl het doelpunt voor Saint Mirren werd gescoord door John Sutton. Celtic heeft nu al vijftien punten voorsprong op de nummer twee, Glasgow Rangers, en ook Aberdeen staat vijftien punten achter Celtic.

Morgenavond speelt Falkirk tegen Hearts.

Uitslagen speelronde 14:

ThuisUitEindstand
AberdeenMotherwell2-1
Glasgow RangersDunfermline2-0
HibernianInverness CT2-0
Dundee UnitedKilmarnock1-0
Saint MirrenCeltic1-3

Stand:

#ClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1Celtic143728-10
2Glasgow Rangers142222-16
3Aberdeen142217-13
4Hearts132120-14
5Hibernian141922-15
6Inverness CT141916-16
7Kilmarnock141917-22
8Falkirk131716-16
9Saint-Mirren141614-18
10Dundee United141413-26
11Motherwell141215-21
12Dunfermline1499-22

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Anthony StokesFalkirk9
2John SuttonSaint Mirren8
=Chris KillenHibernian8

Programma speelronde 15:

DatumThuisUit
za 18/11KilmarnockFalkirk
za 18/11DunfermlineDundee United
za 18/11HeartsGlasgow Rangers
za 18/11AberdeenSaint-Mirren
za 18/11MotherwellHibernian
za 18/11CelticInverness CT

Maleisiër Ayob wint Dutch Open

De 26-jarige Maleisiër Sairul Amar Ayob heeft bij de mannen de Dutch Open gewonnen. In Den Bosch was hij in de finale te sterk voor de Chinees Yun Yong Wu.

Ayob won de eerste game in de verlenging met 22-20. Vervolgens sloeg Wu, trainer in Nederland van BV Almere, terug met 21-14. De beslissende game ging met 21-9 naar de Maleisiër. Ayob volgde in Den Bosch zijn landgenoot Muhd Hafiz B. Hashim op, die vorig jaar het toernooi wist te winnen.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Indonesische Adriyanti Firdasari. Firdasari versloeg zondagmiddag in de eindstrijd de Chinese Wenyan Li. De partij was in twee games beslist: 21-16 en 21-19.

WB Heerenveen: Groenewold wint 3.000 meter

Renate Groenewold heeft haar derde overwinning in de wereldbeker geboekt. Op de 3.000 meter was de Nederlandse in het Thialf in Heerenveen veruit de beste. Het werd een 1-2, want Ireen Wüst eindigde als tweede.

Marja Vis, die het moest opnemen tegen de Russische Abramova, ging goed van start aan haar rit. Ze wist een voorsprong van vier seconden te nemen op haar tegenstandster. Op de 2200 meter was ze voor het eerst de snelste tot dan toe. En ze wist die voorsprong ook vast te houden en zette een tijd neer van 4.10.35.

De Duitse Stephanie Beckert moest het in de rit daarop opnemen tegen Pauline van Deutekom. Van Deutekom wist een kleine voorsprong op de Duitse te nemen, en ook vast te houden. Van Deutekom wist de tijd van Vis net niet te verbeteren en kwam uit op 4.10,36. Renate Groenewold, de Nederlands kampioene op de 3 kilometer, moest het opnemen tegen de Oostenrijkse Rokita. Groenewold wist direct een kleine voorsprong te nemen op Rokita, en zat net boven de tijd van Vis. Groenewold bleef vlak rijden en was op de 1800 meter voor het eerst sneller dan Vis. Ze bleef ook de rondes daarna sneller dan Vis, en finishde uiteindelijk in een tijd van 4.05.45, waarmee ze verreweg de snelste was.

In de twaalfde rit moest Ireen Wüst het opnemen tegen de Tsjechische Martina Sábliková. Wüst begon hard aan de rit, en was bij de 1400 meter nog sneller dan Groenewold. Ze bleef rondjes van 32 laag rijden, op de 2200 meter was het voor het eerst een 32 hoog. Met nog een ronde te gaan, zette ze een 33 neer, en was ze voor het eerst langzamer dan Groenewold. Uiteindelijk finishde Wüst, die dit weekend al een 500 meter, twee 1.000 meters en een 1.500 meter in Heerenveen reed, een tijd van 4.06,56.

In de rit daarop tussen de Duitse vrouwen Anschütz-Thoms en Opitz, begonnen beide vrouwen snel en reden onder de tijd van Groenewold. Die tijd moesten ze toch loslaten, en Anschütz finishde uiteindelijk met een tijd van 04.07,01, de derde tijd tot dan. Kristina Groves reed rond de tijd van Groenewold, maar verloor in de laatste twee rondes teveel tijd om de tijd van Groenewold te benaderen en kwam tot 4.07.22. Claudia Pechstein probeerde in de laatste rit de tijd van Groenewold nog aan te vallen, maar ook de Duitse haalde het uiteindelijk niet.



Uitslag 3.000 meter vrouwen

#NaamLandTijd
1Renate GroenewoldNederland4.05,45
2Ireen WüstNederland4.06,56
3Martina SáblikováTsjechie4.06,89
4Daniela Anschütz-ThomsDuitsland4.07,01
5Kristina GrovesCanada4.07,22
9Marja VisNederland4.10,35
10Paulien van DeutekomNederland4.10,36
17Tessa van DijkNederland4.14,16

Singaporese verbreekt wereldrecord sms'en

Icoon Telecom Een scholiere uit Singapore heeft zondag het wereldrecord sms'en verbroken. De 16-jarige Ang Chuang Yang had tijdens een wedstrijd slechts 41.52 seconden nodig om een sms'je van 160 karakters in te toetsen. Dat heeft een lokaal telecombedrijf, dat de wedstrijd organiseerde, gemeld. Het vorige record stond op naam van de Amerikaanse Ben Cook, die in juli 42.22 seconden nodig had.

"Ik ga volgend jaar proberen de 39 seconden te halen", aldus Ang. Volgens de gelukkige winnares is het gebruik van een mobiele telefoon met grote toetsen de sleutel tot haar succes.

Om een wereldrecord te vestigen dat door Guinness erkend wordt, moet altijd dezelfde tekst gesms't worden: "The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human."

WB Heerenveen: Uitslag 1.000 meter (M)

Shani Davis heeft de tweede 1.000 meter gewonnen. Hij eindigde voor de nummer één van gisteren, Kyou-Hyuk Lee. Denny Morrison pakte de derde plek

Erben Wennemars was de best geklasseerde landgenoot. Hij werd vierde op 0,21 van Davis. Beorn Nijenhuis, zaterdag nog tweede, zag zijn kilomteter mislukken. In de voorlaatste bocht moest hij met de hand naar het ijs om niet te vallen en dit koste hem een goede klassering. Een teleurstellende 14e plek was het resultaat.



Uitslag 1.000 meter heren

#NaamLandTijd
1Shani DavisVerenigde Staten1.09,17
2Kyou-Hyuk LeeZuid Korea1.09,26
3Denny MorrisonCanada1.09,35
4Erben WennemarsNederland1.09,38
5Stefan GroothuisNederland1.09,53
6Jevgeny LalenkovRusland1.09,62
7Jan BosNederland1.10,05
9Joon MunZuid Korea1.10,17
12Remco Olde HeuvelNederland1.10,42
14Beorn NijenhuisNederland1.10,49


Stand WB 1.000 meter na zondag

#NaamLandPunten
1Kyou-Hyuk LeeZuid Korea180
2Shani DavisVerenigde Staten160
3Erben WennemarsNederland130
4Beorn NijenhuisNederland102
5Denny MorrisonCanada96
6Jan BosNederland90

80's Stock, Aitken en Waterman

Vanaf midden jaren 80 tot begin jaren 90 werden wij (onschuldige wereldburgers) lastig gevallen met de muziekverkrachters die luisterden naar de namen Stock, Aitken en Waterman.

Ondanks dat de muziek die zij schreven en produceerden viel in de categorie supercommerciële bubblegum pop, is dit trio toch één van de meest succesvolle songwriters en producers ooit geworden. En misschien zijn ze wel de meest succesvolle! In een periode van ongeveer acht jaar tijd hebben ze meer dan 200 Top 40 hits gescoord in Groot-Brittanië en helaas ook in Nederland. Als je de lijst bekijkt (en deze is nog niets helemaal compleet), moet je toch wel een klein beetje respect krijgen voor deze heren. De muziek was bagger, maar het verkocht wel!

Het grote succes kwam met artiesten zoals Kylie Minogue , Jason Donovan en Rick Astley. Om maar wat feitjes te geven over deze drie rasartiesten: Het debutalbum van Kylie stond op plek 5 van de best verkochte albums van de jaren 80, het “Ten good reasons” album van Jason Donovan was de best verkochte album van 1989, en bijna iedereen kan zich nog wel de klassieker ”Never gonna give you up” van Rick Astley herinneren.

En als je naar dat nummer van Rick luisterd hoor je meteen die herkenbare S, A en W geluid. Het liefst zou ik nooit meer een nummer van S, A en W willen horen, maar om mijzelf nog één keer te pijnigen een hele kleine greep uit hun vele hits:
Mel & Kim ~ Respectable
Kylie Minogue ~ I should be so lucky
Kylie en Jason ~ Especially for you
Dolly Dots ~ What a night

Één ding vind ik wel jammer, blijkbaar hebben ze ooit ook een paar nummers met Judas Priest opgenomen. Blijkbaar schaamden de rockers van Judas Priest zich zo voor het resultaat dat deze nummers het daglicht nooit hebben gezien. Deze nummers wil graag wel eens een keertje horen.

Uitslagen eredivisie 12/11/2006

In de eredivisie stonden vandaag nog vier wedstrijden van de twaalfde speelronde op het programma. Hieronder vind je de uitslagen

Sparta - ADO Den Haag 2-1
40’ Rose 1-0 (assist Cvetkov)
79’ Delorge 1-1
90+2’ Schenkel 2-1

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 10.000
Gele kaart: Rose, v. Bueren (Sparta), Delorge, Schwiebbe (ADO Den Haag)

Opstellingen

Sparta: Terol, De Roover, Olfers, Schenkel, Polak, v.Bueren, Obodai, Rose (Medunjanin/85),
Bouaouzan, Cvetkov, Oost (Anastasiou/71)

ADO Den Haag: Zwinkels, Vreven, Kum(Saavedra/17), Bunjevcevic, Bakkati, Bodde, Schwiebbe, Delorge, Tininho (Verhoek/63), Elia (De Vries/46), Mols
----------------------------------------------------------
Willem II - Feyenoord 3-5
10’ Huysegems 0-1 (assist Buijs)
33’ Buijs 0-2 (assist Hofs)
54’ Kolkka 0-3
56’ Bælum 1-3
60’ Redan 2-3
61’ Kolkka 2-4
74’ Buijs 2-5
78’ Hadouir 3-5 penalty

Scheidsrechter: v. Hulten
Toeschouwers: 12.750
Rode kaart: 76. Tiendalli (Feyenoord)
Gele kaart: Nieuwendaal (Willem II), Bahia (Feyenoord)

Opstellingen

Willem II: Sengier,Wau,v.d.Struijk(Nieuwendaal/80),Bælum,Valencia,
Assou-Ekotto,Bobson(Kerekes/63),Kargbo,Hadouir,Redan,Messoudi

Feyenoord: Timmer,Tiendalli,Lucius,Bahia,Drenthe,Buijs,Hofs,Greene (Saidi/70),Kolkka,v.Hooijdonk,Huysegems(Derijck/79)
--------------------------------------------------------------------
FC Twente - FC Groningen 7-1
16’ N’Kufo 1-0 penalty
22’ Lovre 1-1 (assist Suarez)
45+2’ Bakircioglu 2-1
52’ Bakircioklu 3-1
71’ N’Kufo 4-1
85’ Wilkshire 5-1
89’ Zijler 6-1
90’ Zijler 7-1

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 13.000
Gele kaart: Lovre, Lindgren(FC Groningen)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Wilkshire, Wielaert, Zomer, Heubach, Bakkal, Brama (El Ahmadi/46), Engelaar (Sibum/86), Bakircioglu, N'Kufo (Gerk/80), Zijler

FC Groningen: Roorda, Silva, Sankoh, Kruiswijk, v.d.Linden ( vejdík/61), Cornelisse, Lindgren (Florén/60), Lovre (Salmon/61), Levtsjenko, Suárez, Nevland
-------------------------------------------------------------------------------------
Vitesse - FC Utrecht 4-2
7’ Esajas 1-0
26’ Kaya 2-0
49’ Sansoni 3-0 (assist Kaya)
71’ Kopteff 3-1 (assist Braafheid)
76’ Nelisse 3-2 (assist Caluwé)
89’ Lazovic 4-2 penalty

Scheidsrechter: Haverkort
Toeschouwers:19.000
Gele kaart: Fränkel (Vitesse), Nelisse (FC Utrecht)

Opstellingen

Vitesse: Wapenaar, Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel (Blondelle/87), Benson (Swerts/87), Kaya (v.d. Schaaf/81), T.Janssen, Esajas, Pryor, Lazovic

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Dickoh, Broerse (Pieters/46), Braafheid, v.d.Gun (Caluwé/66), v.Dijk, Kruys (Rossini/81), Kopteff, Nelisse, Fortuné

Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 12

Icoon Eredivisie In de Eredivisie zijn de afgelopen paar dagen de wedstrijden uit de twaalfde speelronde afgewerkt. PSV wist de koppositie over te nemen door van Ajax te winnen. Ook Sparta pakte belangrijke punten tegen ADO Den Haag, waardoor de Rotterdammers niet langer hekkensluiters zijn.

De strijd om de eerste plaats tussen Ajax en PSV ging in eerste instantie redelijk gelijk op. Hoewel ze een licht veldoverwicht hadden, wisten de Amsterdammers dat niet om te zetten in een doelpunt. Na de rust speelde PSV sterker, wat ook resulteerde in de treffer van Simons. Een rode kaart (twee keer geel) van Méndez leek nog even roet in het eten te gooien voor de Eindhovense formatie, maar Ajax wist weinig echte kansen te creeëren. Daardoor bleef het bij 0-1, wat PSV de koppositie opleverde.

Ondertussen wist Sparta de laatste plaats in de stand aan ADO Den Haag over te dragen. Een treffer van Schenkel in de blessuretijd leverde de Rotterdammers de overwinning op. Ook Feyenoord, FC Twente en Vitesse deden goede zaken door hun - doelpuntrijke - wedstrijden te winnen. Met name FC Twente won met ruime cijfers (7-1) van FC Groningen.

Vrijdag en zaterdag werden er ook al vier wedstrijden gespeeld. Drie van de vier daarvan eindigden in een 1-1 gelijkspel. Alleen AZ ging met drie punten naar huis, door met 5-0 over Heracles heen te walsen. Schaars opende de score al in de tweede minuut, waarna het alleen nog maar erger werd voor Heracles.

Alle uitslagen van deze speelronde:
Vrijdag 10 november:
NAC Breda - SC Heerenveen (1-1)

Zaterdag 11 november:
Roda JC - RKC Waalwijk (1-1)
AZ - Heracles (5-0)
Excelsior - NEC (1-1)

Zondag 12 november:
Ajax - PSV (0-1)
Sparta - ADO Den Haag (2-1)
Willem II - Feyenoord (3-5)
FC Twente - FC Groningen (7-1)
Vitesse - FC Utrecht (4-2)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie

Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK! Voetbalmanager!

Uitslag AC Milan - AS Roma


AS Roma won gisteravond de topper in de Serie A tegen AC Milan met 1-2. Voor AC Milan was het verlies tegen Roma alweer de derde verliespartij op rij. AS Roma handhaaft zich in de top drie van Italië.

De grote man bij de Giallorossi was Francesco Totti. De aanvoerder maakte beide doelpunten. Slechts zes minuten waren er gespeeld toen Totti zijn eerste maakte op aangeven van Rodrigo Taddei. Milan probeerde direct op zoek te gaan naar de gelijkmaker maar oud-Ajacied Christian Chivu voorkwam een tegentreffer, nog geen minuut na de 0-1. De toeschouwers in San Siro moesten tot de 56e minuut wachten op de gelijkmaker.

Christian Brocchi schoot de bal onhoudbaar langs de keeper in de rechterhoek, doelman Doni kansloos latende. Kort daarvoor was Clarence Seedorf dichtbij een doelpunt. Beide ploegen zouden nog kansen krijgen maar slechts één nam de drie punten mee naar huis.

Opnieuw was het Totti, ditmaal in de 82e minuut die de Romeinen op voorsprong zette. Ditmaal zouden de Rossenari niet meer langszij komen al scoorde Inzaghi nog een keer. De spits van Milan stond echter buitenspel waardoor het doelpunt afgekeurd werd. Zodoende eindigde het boeiende duel in een 1-2 overwinning voor AS Roma.

WB Heerenveen: Uitslag 2e 1.000 meter (V)

Opnieuw een overwinning voor Anni Friesinger, haar derde overwinning dit weekeinde. Nadat ze vrijdag de 1.000 meter won en zaterdag de 1.500, schreef Friesinger vanmiddag opnieuw de 1.000 op haar naam.

Het podium werd verder gevormd door Christine Nesbitt, die vrijdag ook al als tweede eindigde, en Ireen Wüst. Marianne Timmer legde beslag op de vierde plaats op 1,99 van Friesinger. De Duitse won met een tijd van 1.15,93. De Canadese Nesbitt verloor 0,22, Wüst deed bijna een seconde langer over haar 1.000 meter dan Friesinger dat deed.



Uitslag 1.000 meter vrouwen

#NaamLandTijd
1Anni FriesingerDuitsland1.15,93
2Christine NesbittCanada1.16,13
3Ireen WüstNederland1.16,92
4Marianne TimmerNederland1.16,97
5Kristina GrovesCanada1.17,05
6Beixing WangChina1.17,21
7Margot BoerNederland1.17,44
9Hui RenChina1.17,61
9Paulien van DeutekomNederland1.17,63
12Annette GerritsenNederland1.17,74


Stand WB 1.000 meter na zondag

#NaamLandPunten
1Anni FriesingerDuitsland200
2Christine NesbittCanada160
3Ireen WüstNederland140
4Marianne TimmerNederland100
5Kristina GrovesCanada100
6Chiara SimionatoItalië86

[update] Actiegroep blokkeert NAVO-vluchten Schinveld

Icoon NAVO De milieuactiegroep GroenFront! heeft zondagochtend in het Limburgse Schinveld een blokkade opgeworpen tegen opstijgende vliegtuigen van de NAVO-basis Geilenkirchen in Duitsland, net over de Nederlandse grens. De groep protesteert tegen stank- en geluidsoverlast van de NAVO-vliegtuigen in het zuiden van Limburg.

Activisten hebben op ongeveer twintig meter hoog honderden heliumballonnen opgehangen vlakbij de startbaan van de NAVO-basis. Hierdoor kunnen de vliegtuigen niet meer opstijgen. GroenFront! stelt dat de Nederlandse regering beloofd heeft dat het de stank- en geluidsoverlast zou verminderen. In de basis zitten voornamelijk Amerikaanse piloten, die NAVO-militairen in Afghanistan bevoorraden.

Ook verzet de actiegroep zich tegen het kappen van bomen in Schinveld. In het begin van het jaar gingen de activisten in samenwerking met buurtbewoners in het bos zitten, om te protesteren tegen het kappen van bomen in het bos. Het kappen van bomen was volgens de regering nodig, zodat NAVO-vliegtuigen beter op kunnen stijgen.

Update 15.49 uur
Een woordvoerder van GroenFront! heeft gemeld dat de blokkade totaal mislukt is. Door regen en wind kwamen de ballonnen niet hoog genoeg om de NAVO-vliegtuigen te kunnen blokkeren.

Met dank aan R-Alph voor de submit.

Man wilde premier Balkenende afpersen

Icoon Misdaad Een Rotterdammer had 2,5 miljoen euro geëist van premier Jan Peter Balkenende. Als Balkenende niet met het geld over de brug zou komen, dan zou hij post die bestemd was voor prinses Margriet openbaar maken. Dat heeft de persofficier van justitie Jolande de Groot zondag gemeld naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

De man staat 19 december in Den Haag terecht voor poging tot afpersing en verduistering. Hij heeft verklaard dat enkele poststukken van de Tweede Kamer voor prinses Margriet 'zomaar' in zijn brievenbus waren beland. Hij wilde deze teruggeven aan Balkenende in ruil voor het geld.

Het Openbaar Ministerie heeft inderdaad de poststukken bij de man thuis gevonden. Het OM heeft geen idee hoe de poststukken bij de man thuis terecht beland zijn. Dat hij ze 'zomaar' via de post binnen heeft gekregen, acht het OM niet waarschijnlijk. Of er sprake is van diefstal is niet bekend.

PvdA deelt condooms uit in Urk

Icoon Binnenlands De Partij van de Arbeid wil bij de komende Tweede Kamerverkiezingen tien keer zoveel stemmen krijgen uit Urk. Urkers stemmen vooral op christelijke partijen. Om deze zeer conservatieve christenen over te halen, ging het PvdA-campagneteam langs de kroegen om daar gratis condooms uit te delen.

De noodzaak onder PvdA'ers is hoog. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stemden van de 12.000 stemgerechtigde Urkers er wel 60 op de PvdA. Lea Bouwmeester, kandidaat-Kamerlid voor de PvdA, hoopt dat over twee weken in ieder geval 600 Urkers een stem op de PvdA uit zullen brengen.

Er is voor condooms gekozen om de jongeren in de kroegen over te halen. Jongeren zouden minder vast zitten aan een politieke partij en daarom makkelijker zijn om over te halen. Er kwamen zowel positieve als negatieve reacties op het uitdelen van condooms in Urk.

Spookrijder ramt politiewagen

Icoon Politie Een automoblist probeerde zaterdagnacht een politiewagen te rammen, nadat hij eerst voorbij een drankcontrole was gereden, een stopteken had genegeerd, bijna een ongeluk had veroorzaakt en ging spookrijden. Hij werd aangehouden op de autosnelweg A2 ter hoogte van Nieuwer ter Aa.

De bestuurder heeft heel wat verboden overschreden in zijn autorit van Utrecht naar Amsterdam. Eerst was de man doorgereden bij een drankcontrole die werd gehouden in de buurt van Breukelen. Vervolgens besloot hij de afslag Abcoude te nemen met de bedoeling om terug te rijden naar Utrecht. Waarschijnlijk was de man zo dronken dat hij als spookrijder naar Amsterdam reed. Toen de bestuurder na enkele honderden meters door had dat hij spookrijder was, maakte hij midden op de snelweg een 180 graden bocht om weer in de goede richting op de snelweg te komen. Een tegenligger kon de auto nog net ontwijken door de auto in de berm neer te zetten.

Vervolgens negeerde de bestuurder een stopteken van agenten die inmiddels de achtervolging ingezet hadden. De politie probeerde hem aan te houden, maar de man liet het er niet bij zitten. Hij probeerde met zijn auto op de politiewagen in te rammen. Dat lukte niet helemaal goed, waardoor zijn auto en de politiewagen in de berm terechtkwamen. De bestuurder is daarna aangehouden.

Federline verkoopt sekstape Spears

Icoon ShowbizzDe seksvideo van popdiva Britney Spears is binnenkort wellicht te bewonderen op het wereldwijde web. Kevin Federline, de ex-man van La Spears, is namelijk op zoek naar de hoogste bieder voor de film. "Momenteel is Kev in gesprek met een bedrijf in Arizona dat de vier uur durende video online wil zetten," vertelt een vriend van Federline. Volgens diezelfde vriend kan hij er 39 miljoen dollar rijker mee worden.

Britney heeft het bestaan van de sekstape, die opgenomen zou zijn tijdens hun huwelijksreis twee jaar geleden, altijd ontkend. Britney diende dinsdag een scheidingsverzoek in tegen haar man, die ze, volgens News of the World, betrapte met een andere vrouw. De dag na de aanvraag maakte Federline bekend wraak te willen nemen op Britney, door de voogdij over hun kinderen op te eisen. Britney wil de kinderen echter ook alleen opvoeden.

Voetbal: Uitslag Ajax - PSV

Icoon EredivisiePSV is de nieuwe lijstaanvoerder in de Eredivisie. De topper tegen Ajax wist de Eindhovense ploeg met een minimaal verschil te winnen: 0-1. De selectie van Ronald Koeman, welke met tien man het einde haalde, wist de treffer uit een dood spelmoment te maken.

Ondanks het feit dat de wedstrijd tussen Ajax en PSV erg spannend was, was het voetbal in de beginfase van het duel het beste. De Eindhovenaren waren via Arouna Koné gevaarlijk, maar hierna namen de Amsterdammers de regie over. De ploeg van Koeman wist namelijk niet wat ze met de zwevende Kenneth Perez moesten doen. Bovendien kreeg Tom de Mul aan de rechterkant voldoende ruimte om zo nu en dan een bal voor te geven.

Het veldoverwicht wat Ajax had betaalde zich niet uit in doelpunten, maar wel in kaarten. In het eerste half uur van de wedstrijd trok arbiter Jan Wegereef een gele kaart voor Ibrahim Afellay, Edison Méndez en Timmy Simons van PSV. Ondanks het feit dat Ajax beter was kreeg het geen kansen. Alle aanvallen die de Amsterdamse ploeg uitvoerde kwamen niet verder dan het stafschopgebied. En als dat wel zo was, dan stond Heurelho da Silva Gomes goed opgesteld.

Na de thee leek PSV iets sterker te worden, maar het gevaar kwam vooral voort uit de corners en vrije trappen die de ploeg kreeg. Eerst kopte Jan Kromkamp nog over het doel van keeper Maarten Stekelenburg, maar even later wist Timmy Simons, na een vrije trap van Edíson Mendez, wel raak te koppen. Hierna leunde de Eindhovense ploeg op de verdediging en gokte op een geslaagde counter via de snelle Jefferson Farfán en Koné. Toch leek het nog mis te gaan voor PSV toen Mendéz zijn tweede gele kaart kreeg. De Ecuadoriaan schoot de bal weg nadat Wegereef al op zijn fluit had geblazen. De arbiter kon niet anders dan hem zijn tweede kaart van de middag voor te houden.

In de slotfase kreeg PSV de grootste kans. Cocu speelde de bal naar Koné, maar de Ivoriaan schoot de bal hard op de paal. Ajax kon nog wel wat terug doen via Wesley Sneijder. De speler was dit seizoen al enige keren belangrijk voor de ploeg uit de hoofdstad, maar deze keer kon hij het tij niet keren. PSV nam de punten uiteindelijk mee naar Eindhoven.

------------
Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK! Voetbalmanager!

Uitslag Ajax - PSV

PSV is de nieuwe lijstaanvoerder in de Eredivisie. De topper tegen Ajax wist de Eindhovense ploeg met een minimaal verschil te winnen: 0-1. De selectie van Ronald Koeman, welke met tien man het einde haalde, wist de treffer uit een dood spelmoment te maken.

Ondanks het feit dat de wedstrijd tussen Ajax en PSV erg spannend was, was het voetbal in de beginfase van het duel het beste. De Eindhovenaren waren via Arouna Koné gevaarlijk, maar hierna namen de Amsterdammers de regie over. De ploeg van Koeman wist namelijk niet wat ze met de zwevende Kenneth Perez moesten doen. Bovendien kreeg Tom de Mul aan de rechterkant voldoende ruimte om zo nu en dan een bal voor te geven.

Het veldoverwicht wat Ajax had betaalde zich niet uit in doelpunten, maar wel in kaarten. In het eerste half uur van de wedstrijd trok arbiter Jan Wegereef een gele kaart voor Ibrahim Afellay, Edison Méndez en Timmy Simons. Ondanks het feit dat Ajax beter was kreeg het geen kansen. Alle aanvallen die de Amsterdamse ploeg uitvoerde kwamen niet verder dan het stafschopgebied. En als dat wel zo was, dan stond Heurelho da Silva Gomes goed opgesteld.

Na de thee leek PSV iets sterker te worden, maar het gevaar kwam vooral voort uit de corners en vrije trappen die de ploeg kreeg. Eerst kopte Jan Kromkamp nog over het doel van keeper Maarten Stekelenburg, maar even later wist Timmy Simons, na een vrije trap van Edíson Mendez, wel raak te koppen. Hierna leunde de Eindhovense ploeg op de verdediging en gokte op een geslaagde counter via de snelle Jefferson Farfán en Koné. Toch leek het nog mis te gaan voor PSV toen Mendéz zijn tweede gele kaart kreeg. De Ecuadoriaan schoot de bal weg nadat Wegereef al op zijn fluit had geblazen. De arbiter kon niet anders dan hem zijn tweede kaart van de middag voor te houden.

In de slotfase kreeg PSV de grootste kans. Cocu speelde de bal naar Koné, maar de Ivoriaan schoot de bal hard op de paal. Ajax kon nog wel wat terug doen via Wesley Sneijder. De speler was dit seizoen al enige keren belangrijk voor de ploeg uit de hoofdstad, maar deze keer kon hij het tij niet keren. PSV nam de punten uiteindelijk mee naar Eindhoven.

Karakteristieken:

Ajax - PSV 0-1
63' Simons 0-1

Toeschouwers: 50.496
Scheidsrechter: Jan Wegereef
Gele kaart: Vermaelen (Ajax), Afellay, Simons, Väyrynen (PSV)
Rode kaart: Méndez (71/2xg)

Opstellingen:
Ajax: Stekelenburg, Grygera, Stam, Vermaelen, Gabri (Mitea/82), Heitinga, Sneijder, Emanuelson, De Mul (Rosales/70), Huntelaar (Rosenberg/77), Perez

PSV: Gomes, Kromkamp, Alex, Da Costa, Salcido, Méndez, Simons, Afellay (Väyrynen/61), Cocu, Koné, Farfán (Culina/74)

GroenLinks: Schone auto een derde goedkoper

GroenLinks wil milieuvriendelijke auto's een derde goedkoper maken. Benzineslurpers als de Hummer moeten daarentegen een derde meer gaan kosten.

Zondag presenteerde GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak een uitwerking van het verkiezingsprogramma waarin gekozen wordt voor het aanpakken van de vervuiler. Op die manier hoopt de partij een bijdrage te leveren aan de bestrijding van luchtvervuiling en klimaatverandering.

In de plannen zou een schone auto als de Toyota Prius in prijs kunnen dalen van 33.000 euro naar ruim 21.000. De Hummer zou in prijs stijgen van 63.000 naar 83.000 euro.



'Benzineslurpers moeten een derde meer gaan kosten'

WB Heerenveen: Uitslag 2e 500 meter (H)

De tweede 500 meter bij de heren tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is ook een prooi geworden voor de Japanner Keiichiro Nagashima. Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee pakte nu het zilver, de Fin Pekka Koskela brons. Beste Nederlander was Erben Wennemars, met een zevende plaats.

Uitslag

#RijderLandTijd
1.Keiichiro NagashimaJapan35.24
2.Kyou-Hyuk LeeZuid-Korea35.31
3.Pekka KoskelaFinland35.40
4.Kang-Seok LeeZuid-Korea35.45
5.Tucker FredricksVerenigde Staten35.47
6.Fengtong YuChina35.53
7.Erben WennemarsNederland35.61
8.Joji KatoJapan35.62
9.Mike IrelandCanada35.65
=.Yuya OikawaJapan35.65
15.Jan SmeekensNederland36.05
=.Gerard van VeldeNederland36.05
17.Jan BosNederland36.07
18.Lars ElgersmaNederland36.09

Stand in de wereldbeker

#RijderLandPunten
1.Keiichiro NagashimaJapan200
2.Kyou-Hyuk LeeZuid-Korea150
3.Kang-Seok LeeZuid-Korea140
4.Pekka KoskelaFinland130

Huwelijksreis Nederlanders in nachtmerrie geëindigd

Icoon AlgemeenDe huwelijksreis van een pasgetrouwd Nederlands stel is in Nieuw-Zeeland uitgelopen op een nachtmerrie. Het tweetal werd het slachtoffer van ontvoering, beroving en de vrouw werd onder de ogen van haar echtgenoot verkracht, meldden Nieuw-Zeelandse media.

Het drama had vrijdag plaats in het noorden van het Noordereiland. Twee tot nog onbekende mannen verschaften zich met geweld toegang tot de camper van het stel. Onder bedreiging van een geweer bonden de overvallers de Nederlanders vast en reden met hen van pinautomaat tot pinautomaat. Het duo dwong de slachtoffers geld op te nemen. De vrouw werd intussen verkracht.

Omstreeks drie uur 's nachts hielden de overvallers het voor gezien en verdwenen. Het echtpaar zocht daarop hulp bij de bewoners van een nabijgelegen huis. Ze zijn door de politie opgevangen. De vrouw werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De politie neemt de zaak hoog op en heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. De autoriteiten omschrijven de misdaad als ''sinister'' en ''zeer ongewoon''. Een grote zoekactie is op touw gezet naar de twee daders. De getraumatiseerde slachtoffers willen niet met media spreken.

-
Link: berichtgeving in de Nieuw-Zeelandse media.

Verbod productie kwikbarometers

Icoon EuropaEen traditie van ruim 350 jaar aan kwikbarometers wordt zo goed als zeker stopgezet. Producenten van kwikbarometers moeten over ruim twee jaar sluiten, zo blijkt uit een ontwerpakkoord tussen EU-landen en het Europees Parlement.

Een meerderheid van de parlementsleden keurt het akkoord volgende week waarschijnlijk goed. ''Er zijn immers alternatieven beschikbaar en kwik is zeer giftig'', redeneert Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA).

Barometers meten de luchtdruk, om zo de kans op zon of regen te voorspellen. De Italiaan Evangelista Torricelli maakte in 1644 het eerste instrument om luchtdruk zichtbaar te maken. Kwik bleek daarvoor de beste stof. Nederland heeft nog enkele bedrijven voor handgemaakte barometers.

Einde bedrijf
Jan van Agteren van het Barometeratelier in Lelystad is zeer bevreesd voor het dreigende verbod. ''Het verziekt mijn leven totaal'', zegt hij furieus. ''Het is het einde van mijn bedrijf. En wie gaat mijn hypotheek betalen?''

Van Agteren verkoopt nog drie barometers per week. Hij gebruikt daarvoor kwik dat mensen als afval bij hem afgeven. Een alternatief voor kwik bestaat niet, zegt hij. ''Geklets van politici die dat beweren! Iedereen die op de mavo is geweest weet dat er geen andere stof is met hetzelfde soortelijk gewicht als kwik.''

De vakman heeft nog een sprankje hoop gevestigd op Europarlementslid Hans Blokland (ChristenUnie) en enkele christendemocraten. Die ondernemen volgende week een laatste actie om de ambachtelijke producenten te redden. ''Maar de kans dat het lukt is erg klein: zo'n uitonderhandeld akkoord is moeilijk nog te veranderen'', erkent Blokland.



Mag niet meer

DVD: 10e Chambre - Instants d'audience

Het rechtbankdrama is een populair genre in Hollywood. Dramatische getuigenverhoren, splijtende pleidooien, sensatie en emotie. Nu is het Amerikaanse rechtssysteem wel wat anders, maar wie ooit zelf in de rechtbank is geweest weet dat van spanning, voor de neutrale toeschouwer in ieder geval, absoluut geen sprake is. Langdradig, formeel, het jargon vliegt je om de oren. Wie zit er eigenlijk te wachten op een documentaire volledig in de rechtbank geschoten? De Franse regisseur Raymon Depardon deed het uiteindelijk toch.



Wat gebeurde er in de jaren '80

Omdat we dit weekend het thema jaren '80 hebben, is de "wat gebeurde er volgende week" aangepast naar wat gebeurder er in de jaren '80. Dus volgend weekend kun je niet alleen maar feitjes uit de vorige week vertellen, maar uit een heel decennia! Als je daarmee niet de loef kunt steken bij neefjes en nichtjes op saaie verjaardagsfeestjes, weten wij het ook niet meer.

Algemeen
In 1980 wordt de cent in Nederland officieel afgeschaft, maar blijft tot 1983 in omloop.
In 1980 is de abdicatie van Koningin Juliana ten gunste van haar oudste dochter Beatrix. De inauguratie van Beatrix als Koningin der Nederlanden gaat gepaard met grote krakersrellen.
In 1981 Aanslag op Paus Johannes Paulus II.
In 1981 trouwt Prins Charles met Lady Diana Spencer.
In 1981 gaan het Nederlands Verbond van Vakverenigingen, NVV, en het Nederlands Katholiek Vakverbond, NKV, volledig op in de Federatie Nederlandse Vakbeweging, FNV.
In 1984 worden in de nachtelijke uren de drie Noordelijke provincies, Overijssel en delen van Gelderland getroffen door een grote stroomstoring die tweeëneenhalf uur aanhoudt. Oorzaak van de storing is het ontploffen van een transformator in een koppelstation in Ens. Op diverse plaatsen worden winkels geplunderd.
In 1985 kopen Mohamed Al-Fayed en zijn broer, steenrijke Egyptische zakenmannen, het Londense warenhuis Harrods.
In 1985wordt in de Waal het in beton gegoten lijk gevonden van de kickbokser André Brilleman. Brilleman was lijfwacht van topgangster Klaas Bruinsma, maar diens schuld aan de liquidatie van Brilleman wordt nooit bewezen.
In 1985 bezoekt Paus Johannes Paulus II Nederland.
In 1985 wordt het Nederlandse Greenpeaceschip Rainbow Warrior door Frankrijk tot zinken gebracht, waarbij een opvarende wordt gedood.
In 1986 wordt Flevoland (170.000 inwoners) Nederlands twaalfde provincie.
In 1986 scheidt Aruba zich af van de overige Nederlandse Antillen en wordt een autonoom onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.
In 1986 introduceert de Nederlandsche Bank een biljet van 250 gulden, bijgenaamd 'de vuurtoren'. Velen vinden dit het mooiste bankbiljet uit de geschiedenis van het Nederlandse papiergeld. Het biljet zou in gebruik blijven tot de overgang naar de euro in 2002.
In 1986 speelt Bram van der Vlugt voor zijn eerste jaar Sinterklaas.
In 1987 is er rond half januari een extreme koudegolf in Nederland. De temperatuur komt op veel plaatsen zelfs overdag niet boven -10° uit en in combinatie met een harde wind is het zo onaangenaam dat het KNMI voor het eerst waarschuwt thuis te blijven.

Media en Muziek
In 1980 begint de NOS met de officiële uitzending van Teletekst.
In 1980 verhangt Ian Curtis, zanger van Joy Division, zichzelf. Joy Division heeft vervolgens een hit met Love Will Tear Us Apart. Na de dood van Curtis gaan de overige leden verder onder de naam New Order.
In 1980 is de oprichting van de Amerikaanse nieuwszender CNN door Ted Turner.
In 1980 wordt muzikant John Lennon in New York vermoord door Mark Chapman
In 1981 bestaat het NOS-journaal 25 jaar. En het jeugdjournaal komt erbij.
In 1982 is de geboorte van de Smiley.
In 1984 wordt Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye op de dag vóór zijn verjaardag doodgeschoten door zijn eigen vader na een heftige ruzie
In 1985 wordt in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het benefietconcert Live Aid gehouden, met een enorme keur aan pop- en rocksterren. Het is georganiseerd door de Ierse popmuzikant Bob Geldof vanwege de hongersnood in Ethiopië en wereldwijd te zien en horen op TV en radio.
In 1986 publiceert het RIOD een tot nog toe niet gepubliceerd deel van het Dagboek van Anne Frank.
In 1986 sterft Cliff Burton, bassist van de Amerikaanse metalband Metallica na een ongeluk tijdens hun tournee in Europa, hun tourbus raakt van de weg, hij wordt uit het raam geslingerd en krijgt de bus over zich heen.
In 1987 wordt voor het eerst in de geschiedenis een Nederlandse speelfilm onderscheiden met een Academy Award. De Aanslag van Fons Rademakers wordt bekroond als de beste niet-Engelstalige film van 1986. Regisseur/producent Rademakers ontvangt de Oscar uit handen van acteur Anthony Quinn.
In 1988 treedt in Nederland de nieuwe Mediawet in werking. In deze Mediawet is onder meer bepaald dat de regionale omroepen die thans nog onderdeel zijn van de NOS zelfstandig verder gaan. Verder is vanaf 1 januari het Facilitair Bedrijf van de NOS verzelfstandigd als Nederlands Omroep Produktiebedrijf NOB. Verder begint ook het Commissariaat voor de Media met haar werkzaamheden.
In 1988 verschijnt van het boek "Satanic verses" (De Duivelsverzen) van Salman Rushdie.
In 1989 wordt de eerste aflevering van de Simpsons in de VS uitgezonden
In 1989 wordt Samson en Gert voor het eerst uitgezonden op televisie.

Politiek
In 1980 wordt er een staatsgreep in Suriname gepleegd door een groep lage officieren onder leiding van sergeant en sportinstructeur Desi Bouterse: de Sergeantencoup
In 1980 wordt in opdracht van de burgemeester van de gemeente Amsterdam de Vondelstraat in de stad Amsterdam heroverd op de kraakbeweging. Tanks van de landmacht ruimen de barricades op.
In 1980 wordt Belgisch-Frans schrijfster Marguerite Yourcenar als eerste vrouw toegelaten tot de Académie française.
In 1981 wordt de pas geïnstalleerde nieuwe Amerikaanse president Ronald Reagan in Washington D.C. door een student John Hinckley neergeschoten en raakt zwaargewond.
In 1981 demonstreren in Amsterdam 300.000 mensen uit het hele land tegen het NAVO-besluit tot plaatsing van atoomraketten voor de middenlange afstand in West-Europa.
In 1982slaat Syrië een opstand van de Moslimbroederschap in het stadje Hama neer, met als gevolg naar schatting 20.000 doden.
In 1982 stellen de Verenigde Staten een olieboycot in tegen Libië.
In 1982 wordt Ruud Lubbers minister-president van Nederland.
In 1982 sluiten in Nederland werkgevers en werknemers het Akkoord van Wassenaar.
In 1982 worden vijftien leden van de Surinaamse bevolking op bevel van Desi Bouterse doodgeschoten. Deze moorden zijn nu bekend als de Decembermoorden.
In 1984 richten na een scheuring in de CPN "horizontale" communisten het Verbond van Communisten in Nederland op.
In 1984 wordt na de moord op zijn moeder Indira Gandhi door Sikh-lijfwachten Rajiv Gandhi gekozen tot premier van India.
In 1984 wordt voormalig filmacteur Ronald Reagan herkozen als president van de Verenigde Staten
In 1985 sluiten Frankrijk, Duitsland en de Beneluxlanden het Verdrag van Schengen. Zij regelen vrij grensverkeer voor hun inwoners door afschaffing van de grenscontroles.
In 1986 Het CDA boekt bij de Tweede-Kamerverkiezingen een forse overwinning, tot verbazing van velen. De CPN verdwijnt na 67 jaar uit de Nederlandse volksvertegenwoordiging.
In 1987 is Paul Rosenmöller als bestuurder van de Vervoersbond FNV de drijvende kracht achter een weken durende havenstaking.
In 1987 pleegt voor het oog van de camera de Amerikaanse minister van Financiën van de staat Pennsylvania Budd Dwyer zelfmoord. Dwyer werd beschuldigd van corruptie.
In 1987 loopt een politieke grap van de Nederlands-Duitse showmaster Rudi Carrell uit de hand als de Iraanse regering aanstoot neemt aan het zogenaamd werpen van damesslips en BH's naar de Iraanse geestelijk leider Khomeini.
In 1987 landt de 19-jarige West-Duitser Matthias Rust met een sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou. Het lek in de verdediging van het luchtruim van de Sovjet-Unie dat hierdoor aan het licht komt, leidt tot het ontslag van een aantal hooggeplaatste Russische militairen. Rust wordt tot vier jaar werkkamp veroordeeld.
In 1989 begint het Oostblok uiteen te vallen. In Polen worden in augustus vrije senaatsverkiezingen gehouden, na succesvolle onderhandelingen die in februari begonnen waren, waar de arbeiderspartij Solidarność (Solidariteit) als grote overwinnaar uit naar voren komt. Tadeusz Mazowiecki wordt daarop op 25 augustus namens Solidarność premier. Historisch, want de Sovjet-Unie (onder Gorbatsjov) grijpt voor het eerst niet in. In andere communistische landen in Centraal- en Oost-Europa (de DDR, Tsjechoslowakije, Hongarije, Bulgarije) staan de communistische regimes vervolgens - al dan niet vrijwillig - hun voorrechten af. Symbolisch is de val van de Berlijnse Muur. Vanaf 6 oktober laat de DDR zijn burgers vrijelijk naar West-Duitsland reizen en op 9 november worden 's avonds onder luid gejuich de poorten in de muur opengezet, met direct een grote toestroom naar West-Berlijn als gevolg. Inmiddels waren 120.000 DDR-burgers al naar het westen gevlucht.
Alleen in Roemenië is de machtsovername gewelddadig. Demonstraties worden bloedig neergeslagen, maar uiteindelijk weet men het totalitaire regime van Nicolae Ceauşescu ten val te brengen. Op 25 december worden Ceauşescu en zijn vrouw geëxecuteerd.
In 1989 vindt in Peking, China, op het Plein van de Hemelse Vrede een studentenopstand plaats, die door het regime hard wordt neergeslagen.
In 1989 valt de Berlijnse Muur.

Oorlog
In 1981 komt de Egyptische president Anwar al-Sadat om bij een aanslag door tegenstanders van zijn verzoeningspolitiek met Israël.
Israël valt Libanon binnen.
In 1982 landen 3500 Britse militairen op de door Argentinië bezette Falklandeilanden, in de buurt van de hoofdstad Port Stanley. Het opgevorderde passagiersschip Queen Elizabeth II heeft ze gebracht. Deze oorlog zal twee en een halve maand duren en het leven kosten aan 250 Britten en 700 Argentijnen. De Falklandeilanden zijn het decor voor een oorlog tussen Engeland en Argentinië (Falklandoorlog). De oorlog speelt eigenlijk al 150 jaar, maar op 2 april 1982 vallen de Argentijnen de hoofdstad aan.
In 1985 trekt Israël zich terug uit Libanon.
In 1987 is het begin van de Palestijnse intifada op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en Gazastrook.
In 1989 breekt de Liberiaanse Burgeroorlog uit.

Rampen
In 1980 botsen op het enkelspoorstraject tussen Winsum en Sauwerd twee stoptreinen op elkaar. Gevolg: grote ravage, 9 doden en 21 gewonden. Vanwege dichte mist komt de hulpverlening moeizaam op gang. Een echte oorzaak werd nooit geheel duidelijk. Vermoed wordt dat de machinist van de volle forensentrein komend uit Winsum en gaand richting Groningen -die had moeten wachten op de trein uit de andere richting, die echter verlaat was- meende dat hij nog een station eerder (Baflo) was waar hij niet hoefde wachten. 25 jaar later werd in het weiland een gedenkteken opgericht.
In 1980 wordt Bologna opgeschrikt door een terroristische aanslag : 85 doden
In 1981 is een scheepsramp met een passagiersschip in de Javazee eist 443 doden. Op 27 januari breekt brand uit in het ruim waarin auto's stonden, waarna het schip zinkt.
In 1981 wordt de stad Golbaf in Iran met de grond gelijk gemaakt door een aardbeving met kracht van 6,8. Er vallen meer dan duizend doden.
In 1984 zorgt een groot vuur en een serie explosies in een LPG opslagplaats nabij Mexico City voor 500 doden en ruim 2500 gewonden.
In 1984 komen bij een giframp Bhopal, India ongeveer 8.000 mensen om het leven. Later zal het dodental oplopen tot 20.000.
In 1985 verliest een Boeing 747SR-46 van Japan Airlines zijn staart en botst 30 minuten later tegen Mount Osutaka in Japan. 520 van 524 mensen komen om in de grootste single-aircraft ramp ooit.
In 1986 ontploft een van de vier reactors van de kerncentrale van het Oekraïnse Tsjernobyl . Meer dan vierduizend mensen komen om het leven bij de reddingsoperatie, en waarschijnlijk miljoenen anderen komen om of dragen de gevolgen van de vrijgekomen straling. De gevolgen voor Nederland en België zijn gering. Alleen het verbouwen van rode kool is in Nederland gedurende een zekere periode verboden als gevolg van stralingsgevaar.
In 1988 wordt in de Noordzee het olieproductieplatform Piper Alpha getroffen door een reeks explosies, die een zware brand veroorzaken. Als een rode fakkel rijst het platform uit zee op met daarboven dikke rookwolken. Van de 232 mensen, die op het platform aanwezig zijn, worden er slechts 73 gered. Er zijn veel doden en zwaar gewonden. Een Amerikaans specialist wordt ingehuurd om deze brand te blussen. Het lukt Red Adair pas na ruim drie weken.
In 1988 kost een vliegtuig-ongeluk op Ramstein Air Base tijdens een luchtshow aan 67 mensen het leven.
In 1988 komen 270 mensen om als een vliegtuig tijdens Pan Am vlucht 103 explodeert en neerstort op Lockerbie (Schotland)

Sport
In 1980 wint na vijf keer tweede te zijn geworden Joop Zoetemelk, als tweede Nederlander in de geschiedenis, de Ronde van Frankrijk.
In 1981 wint in Karachi de Nederlandse hockeyploeg voor het eerst de Champions Trophy.
In 1981 speelt FC Utrecht de laatste voetbalwedstrijd in het oude stadion Galgenwaard. Supporters nemen 'souvenirs' mee naar huis en slopen daarvoor het halve stadion.
In 1981 wordt in Nijmegen voetbalclub NEC opgericht, als afsplitsing van SC NEC.
In 1982 behaalt de Nederlandse tafeltennisster Bettine Vriesekoop in Boedapest de wereldtitel in het enkel- en het gemengddubbelspel.
In 1982 komt Formule 1-coureur Gilles Villeneuve uit Canada, vader van Formule 1-coureur Jacques Villeneuve, om het leven tijdens kwalificatie voor de Grote Prijs van België na aanraking met de auto van Jochen Mass.
In 1982 wordt voetbalclub Ajax voor de twintigste keer kampioen van Nederland.
In 1982 wint in het Wagener-stadion in Amstelveen de Nederlandse hockeyploeg voor de tweede keer de Champions Trophy.
In 1984 verongelukt sportverslaggever Theo Koomen met zijn auto op de terugweg van de wedstrijd FC Twente-MVV.
In 1984 winnen in Rijsel de Nederlandse hockeysters de Europese titel door de Sovjet-Unie in de finale met 2-0 te verslaan.
In 1984 claimt Bart Vos als eerste Nederlander de Mount Everest te hebben beklommen.
In 1985 wordt voor het eerst sinds 1963 er weer een Elfstedentocht gereden. Dit gebeurt na weken winterweer. De dooi valt echter net in als de tocht wordt verreden. Evert van Benthem wint de wedstrijdtocht.
In 1985 vinden bij een voetbalwedstrijd tussen Bradford City en Lincoln City vinden 56 mensen de dood door brand op de tribunes.
In 1985 wordt Joop Zoetemelk (38) in Italië wereldkampioen wielrennen.
In 1986 is er opnieuw een koude winter met opnieuw een Elfstedentocht met Evert van Benthem als winnaar.
In 1988 wint bij de Olympische Winterspelen te Calgary (Canada) schaatsster Yvonne van Gennip goud op de 5000 meter. Daarmee komt haar totaal op drie gouden medailles tijdens deze spelen.
In 1988 wint PSV in Stuttgart de Europa Cup voor Landskampioenen door het Portugese Benfica te verslaan na strafschoppen.
In 1988 wint Nederland in München het EK voetbal door in de finale de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan. Doelpuntenmakers zijn aanvoerder Ruud Gullit en topscorer Marco van Basten.
In 1989 wordt de administratie van FC Groningen door de FIOD in beslag genomen. Dit is het begin van een zwartgeldaffaire, waardoor de club in een zware financiële crisis raakt. De FIOD doet invallen bij voorzitter Renze de Vries en bestuursleden Wubbo de Boer en Siebe van der Pruik. Het blijkt dat er is gesjoemeld met transfergelden van Jacques Storm, Jurrie Koolhof, John de Wolf, René Eykelkamp, Hennie Meijer en de broers Erwin en Ronald Koeman. Renze de Vries treedt af als voorzitter van FC Groningen.
1989 wint Nederland het wereldkampioenschap ijshockey voor C-landen in Sydney en promoveert naar de B-poule.

Wetenschap en Techniek
In 1980 bereikt de Voyager 1 ruimtesonde de planeet Saturnus en stuurt spectalulaire foto's van Saturnus, zijn ringen en zijn manen terug naar de aarde.
In 1982 introduceren Philips en Sony de compact disc (cd).
In 1985 is Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte.
In 1986 duikt het "Brain-virus op, het eerste computervirus in de geschiedenis.Het verspreidt zich door diskettes.
In 1986 explodeert de space shuttle Challenger 73 seconden na de lancering
In 1986 vindt de ontmoeting van de eeuw" plaats: de Europese sonde Giotto nadert de komeet van Halley, die voor het eerst sinds 1910 weer in de buurt van de aarde komt. Het ruimtetuig zendt unieke beelden van de kern van de komeet terug naar de aarde
In 1987 is de lancering van de eerste reeks IBM PS/2 personal computers.
In 1987 publiceert de Amsterdamse kinderarts Guus de Jonge een baanbrekend artikel over het verschijnsel wiegendood. Hij adviseert rugligging voor zuigelingen.

Ex PvdA-minister: Bos moet kiezen voor links

PvdA-leider Wouter Bos moet zich van het CDA afwenden en volledig de voorkeur uitspreken voor een linkse coalitie met SP en GroenLinks. Dat zei oud-PvdA-minister Margreeth de Boer zondag in het tv-programma Buitenhof.

De PvdA heeft niets te zoeken bij dit CDA, aldus De Boer. Volgens haar heeft de PvdA-top zich laten verrassen door de agressiviteit van de CDA-campagne en de ogenschijnlijke voorkeur voor de VVD. Hierdoor neemt de nervositeit toe. De Boer zei dat Bos door de opstelling van het CDA ''een geweldige tik op de neus'' heeft gekregen.

Afhankelijk
Oud-PvdA-Eerste Kamerlid Joop van den Berg zei dat zijn partij te weinig heeft geïnvesteerd in een linkse coalitie, waardoor het CDA het idee heeft gekregen dat de PvdA nu helemaal afhankelijk is van de christendemocraten. Hij benadrukte dat het bij de kiezer ook onbetrouwbaar kan overkomen als er nu alsnog volledig voor links zou worden gekozen. Wel moet ook volgens hem duidelijker afstand genomen worden van het CDA.

In de peilingen staat de PvdA momenteel op verlies, terwijl de partij de afgelopen maanden op grote winst stond. Bos beklaagde zich er zaterdag over dat CDA en VVD hem met een agressieve campagne proberen kapot te maken.

De Boer verwacht wel dat de situatie voor de PvdA nog kan verbeteren als er nu voor links gekozen wordt. Volgens Van den Berg moet Bos een aantal ''breekpunten'' met het CDA markeren, zoals bezuinigingen in de zorg.

Rutte
VVD-leider Mark Rutte toonde zich in Buitenhof verbijsterd over de kritiek van de PvdA-prominenten. Volgens hem berokkenen de twee schade aan Bos en de PvdA-campagne. Hij riep Bos op zich er niets van aan te trekken en vast te houden aan zijn eigen koers.

De inhoud van de PS3 doos

Wat zit er nou precies in de Amerikaanse doos van de PS3? IGN zocht het voor ons uit en maakte wat foto's:

In tekst komt dat neer op:

Eén PS3 console (60 GB versie in dit geval)
Eén Sixaxis controller (20m bereik, 30 uur op een volle accu)
Stroomsnoer (Geen externe accu)
USB mini-kabel
Ethernet kabel
Multi-AV kabel met composiet uitgangen

Voor de eerste lading wordt er ook nog een HD film meegeleverd op een blu-ray disc: Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

Haase wint toernooi in Nashville

Robin Haase is er in geslaagd om zijn eerste overwinning in het profcircuit te boeken. Op het tennistoernooi van Nashville was hij in de finale te sterk voor Kristian Pless (Den). De setstanden waren 7-6 en 6-3.

Eerder dit jaar wist Haase al door te dringen tot vier halve finales van een challenger-toernooi. Dit deed hij in Como, Saransk en Sint Petersburg. In Nashville wist hij dan eindelijk een toernooi op zijn naam te schrijven. Afgelopen vrijdag wist de 19-jarige Hagenaar te winnen van de Amerikaan Eric Nunez (6-1, 7-6). Deze uitslag betekende ook meteen plaatsing voor de finale tijdens een aansprekend evenement.

Halo 2 ondanks GoW populairst op Live

Ondanks de release van Gears of War blijft Halo 2 de populairste game op Xbox Live. Gears of War is echter wel in één klap de populairste Xbox 360 game op Xbox Live geworden. De complete lijstjes:

Xbox 360 Top Live Titels (Volledige versies)
1 Gears of War
2 Call of Duty 2
3 Splinter Cell Double Agent
4 Need for Speed Carbon
5 Madden NFL 07
6 Ghost Recon 3
7 Saints Row
8 Pro Evolution Soccer 6
9 Call Of Duty 3
10 Final Fantasy XI

Top Arcade Titles (Volledige versies)
1 Contra
2 UNO
3 Ultimate Mortal Kombat 3
4 Texas Hold 'em
5 Geometry Wars Evolved
6 Hexic HD
7 LUMINES LIVE!
8 DOOM
9 Street Fighter II' Hyper Fighting
10 Bankshot Billiards 2

Xbox Top Live Games
1 Halo 2
2 Battlefield 2: MC
3 Madden NFL 07
4 Counter-Strike
5 Rainbow Six 3 BA
6 Star Wars: Battlfront 2
7 Forza Motorsport
8 Splinter Cell-DA
9 Splinter Cell Chaos
10 Rainbow Six 3

Als de lijsten gecombineerd zouden worden staat Halo 2 nog steeds op 1, gevolgd door alle 360 games.

"Afellay kiest voor Oranje"

De zaakwaarnemer van Ibrahim Afellay denkt dat de speler van PSV voor het Nederlands Elftal zal gaan kiezen. Voorwaarde is dan wel dat de middenvelder een goed gesprek heeft met bondscoach Marco van Basten. Door deze keuze zou hij dus niet meer uit kunnen komen voor Marokko.

De afgelopen week twijfelde Afellay over bij welk land hij interlandwedstrijden wil gaan spelen. Nu lijkt het er dus toch op dat hij voor Oranje uit zal gaan komen. "We wachten eerst op het gesprek tussen Ibrahim en bondscoach Marco van Basten. Tot die tijd doen we niets in de richting van Marokko. Dat komt pas weer aan de orde als het gesprek met Van Basten eventueel onbevredigend verloopt, waar we niet van uitgaan", aldus zijn zaakwaarnemer in De Telegraaf.

"In grote lijnen is hij er voor zichzelf uit. Ibrahim beseft dat een keuze voor Nederland het meest verstandig voor zijn carrière is. Er is een positieve basis om voor Nederland te kiezen. Maar Ibrahim wil ook het gevoel hebben dat hij op de meest verantwoorde manier tot zijn keuze is gekomen en daar hoort voor hem een persoonlijk gesprek met de bondscoach bij. Door de drukke agenda's van beiden was dat niet meer haalbaar voor de interland tegen Engeland. Daardoor is hij er woensdag niet bij."

'Liverpool wil Owen terughalen'

Er is een kans dat Michael Owen terug keert bij zijn oude liefde Liverpool. Dit meldt de News of the World. Momenteel kan de aanvaller niet in actie komen vanwege een blessure aan zijn knie. Toch zou de speler een rentree op Anfield Road niet uitsluiten.

Vorig jaar zomer betaalde Newcastle United nog 25 miljoen euro om Owen over te nemen van Real Madrid, dat hem op zijn beurt voor 12 miljoen bij Liverpool vandaan had gehaald, een jaar daarvoor. Toch heeft het er alle schijn van dat Newcastle United hem niet kan behouden, vanwege zijn salaris. Dit is namelijk 175.000 euro per week. Hierdoor lijkt het er op dat The Magpies een bod van negen miljoen euro al zullen accepteren. Als het inderdaad tot een overgang komt, dan keert Owen terug bij de club waar hij als 17-jarige voetballer zijn actieve carriére begon.

Inhoud Blue Dragon bundel bekend (JPN)

In Japan komt binnenkort de Blue Dragon bundel uit waarbij Japanse gamers een Xbox 360 gebundeld met de game Blue Dragon kunnen kopen. Maar wat zit er nou precies in de verschillende bundels? Dat weten wij uiteraard:

De eerste bundel is de 'gewone' versie:


Xbox 360 Core, Blue Dragon

De tweede bundel is een Limited Edition en heeft wat meer extra's:


Xbox 360 Core, Blue Dragon, figurines, faceplate

Beide bundels kosten 29800 yen, maar de tweede is in oplage beperkt en zal waarschijnlijk snel uitverkocht zijn.

Masters Cup: Federer, Roddick winnen

Roger Federer is de Masters Cup in Shanghai begonnen met een overwinning op David Nalbandian. De Zwitser versloeg zijn Argentijnse opponent in drie sets: 3-6, 6-1, 6-1.

Andy Roddick heeft zijn eerste partij in de Japanse stad ook in winst om weten te zetten. De Amerikaan kreeg behoorlijk wat tegenstand van Ivan Ljubicic, maar won uiteindelijk met 6-4, 6-7(9), 6-1. Komende maandag staan er wederom een aantal leuke wedstrijden op het programma. Zo treedt Rafael Nadal aan tegen James Blake. Verder zullen ook Nikolay Davydenko en Tommy Robredo met elkaar de strijd aan gaan.

Gears of war nog maar het begin

Volgens Cliff Bleszinski is Gears of War nog maar het begin van wat de Xbox 360 kan. Het kan allemaal nog mooier, slimmer en met betere licht-effecten: I think there's plenty of room to push and experiment when it comes to physics and AI and real-time lighting

Over Gears of War zelf is Epic uiteraard zeker tevreden, maar ze zien nog genoeg mogelijkheden om in de toekomst nog toffere games te maken: I think we've only scratched the surface of what we can do with gameplay as well as the 360. There's far more potential down the road to do more stuff. As amazing as I think Gears is, and my gut tells me I still love playing it, I think we have a really incredible experience; I think we'll definitely push it further if we get around to doing a new version in the future.

I think it's an amazing game. But as an artist, you're never happy. You always want to find what the next level is and what other cool stuff you can do. I think people are going to absolutely love the game and I just want to keep making cool games

[V8] Uitslag Symmons Plains

Op het Tasmaanse circuit Symmons Plains heeft Rick Kelly vannacht de leiding in het V8 Supercar kampioenschap overgenomen van Ford-rijder Craig Lowndes.

Lowndes, die twee weken terug in Surfer's Paradise al de nodige punten verloor, kende opnieuw veel pech. In de eerste race moest Lowndes al vanaf de elfde stek starten, en kreeg de eerste ronde al problemen. Zijn front splitter raakte beschadigd doordat veel wagens elkaar raakten. Reden was dat Lowndes' teamgenoot Jamie Whincup spinde en iedereen moest uitwijken. Lowndes moest een pitstop maken die hem twee ronden achterstand gaf. Om toch nog enkele puntjes te scoren bleef hij rijden om zo 27e te worden. Kelly finishte hier als 3e, achter de Ford Performance wagens van Bright en Winterbottom.

In de overige twee races was het Toll HSV team van Kelly en Garth Tander opnieuw sterk. In race 2 werd Kelly vijfde, en Tander won de race. Lowndes verloor opnieuw terrein, maar pakte wel de negende plaats, ondanks dat hij van achteren moest beginnen. Tander stelde zijn rondeoverwinning veilig door ook de derde race naar zich toe te trekken. Opnieuw reden het Ford Performance team met 2 wagens naar het podium. Kelly werd vierde, Lowndes zevende.

Door de overall vierde positie van Kelly neemt hij de leiding in het kampioenschap over van Lowndes. Lowndes werd uiteindelijk twaalfde in Tasmanië, hetgeen hem toch nog 187 punten opleverde. Zijn achterstand op Kelly is met twee evenementen te gaan (Bahrein en Philip Island) opgelopen tot 73 punten. Op de derde plaats sluipt Ford-coureur Mark Winterbottom stiekem dichterbij, en heeft ook nog kansen op de titel.

Uitslag Symmons Plains Raceway:

#RijderTeamMerkPunten
1.Garth TanderToll HSVHolden Commodore311
2.Jason BrightFord PerformanceFord Falcon310
3.Mark WinterbottomFord PerformanceFord Falcon306
4.Rick KellyToll HSVHolden Commodore290
5.Todd KellyHolden RacingHolden Commodore277
6.Steven RichardsJack DanielsHolden Commodore253
7.Paul DumbrellJack DanielsHolden Commodore253
8.Will DavisonDick Johnson RacingFord Falcon240
9.Russell IngallStone BrothersFord Falcon217
10. Jason RichardsTasman MotorsportHolden Commodore207
11.Cameron McConvilleSupercheap AutoHolden Commodore193
12.Craig LowndesBetta ElectricalFord Falcon187
13.Max WilsonWPS RacingFord Falcon183
14.Dean CantoGarry RogersHolden Commodore173
15.Jason BargwannaWPS RacingFord Falcon173
16.James CourtneyStone BrothersFord Falcon160
17.John BoweTeam BOCFord Falcon140
18.Steven JohnsonDick JohsonFord Falcon124
19.Shane PriceTeam Sirromet WinesHolden Commodore113
20.Warren LuffFujitsu RacingFord Falcon113
21.Paul MorrisTeam Sirromet WinesHolden Commodore110
22.Andrew JonesTasman MotorsportHolden Commodore110
23.Lee HoldsworthGarry RogersHolden Commodore104
24.Marcus MarshallPaul CruickshankFord Falcon96
25.Steve OwenAutobarn RacingHolden Commodore87
26.Tony RicciardelloFujitsu RacingFord Falcon70
27.Brad JonesTeam BOCFord Falcon60
28.Mark SkaifeHolden RacingHolden Commodore57
29.Craig BairdTeam Kiwi RacingHolden Commodore27
30.Greg MurphySupercheap AutoHolden Commodore0
31.Jamie WhincupBetta ElectricalFord Falcon0

Stand kampioenschap na elf races:

#RijderTeamMerkPunten
1.Rick KellyToll HSVHolden Commodore2861
2.Craig LowndesBetta ElectricalFord Falcon2788
3.Mark WinterbottomFord PerformanceFord Falcon2589
4.Russell IngallStone BrothersFord Falcon2428
5.Garth TanderToll HSVHolden Commodore2416
6.Jason BrightFord PerformanceFord Falcon2298
7.Steven RichardsJack DanielsHolden Commodore2235
8.Todd KellyHolden RacingHolden Commodore2204
9.Steven JohnsonDick JohnsonFord Falcon2051
10. Jamie WhincupBetta ElectricalFord Falcon2000
11.James CourtneyStone BrothersFord Falcon1987
12.Paul DumbrellJack DanielsHolden Commodore1969
13.Jason BargwannaWPS RacingFord Falcon1812
14.Will DavisonDick JohnsonFord Falcon1766
15.Max WilsonWPS RacingFord Falcon1724
16.Jason RichardsTasman MotorsportHolden Commodore1676
17.Dean CantoGarry RogersHolden Commodore1667
18.Cameron McConvilleSupercheap AutoHolden Commodore1649
19.Paul MorrisTeam Sirromet WinesHolden Commodore1577
20.Mark SkaifeHolden RacingHolden Commodore1542
21.John BoweTeam BOCFord Falcon1526
22.Lee HoldsworthGarry RogersHolden Commodore1502
23.Steve OwenAutobarn RacingHolden Commodore1489
24.Brad JonesTeam BOCFord Falcon1426
25.Greg MurphySupercheap AutoHolden Commodore1280
26.Paul RadisichTeam Kiwi RacingHolden Commodore1235
27.Andrew JonesTasman MotorsportHolden Commodore1123
28.Warren LuffFujitsu RacingFord Falcon958
29.Marcus MarshallPaul CruickshankFord Falcon847

Volleybalsters stunten tegen China

De Nederlandse volleybalsters hebben op het wereldkampioenschap voor een stunt gezorgd door olympisch kampioen China met 3-2 te verslaan.

Lang leek het erop dat China een simpele overwinning zou gaan behalen. De Chinezen wonnen de eerste set met 25-21. In de tweede set begon Nederland goed en kwam op een 4-1 voorsprong, maar uiteindelijk kwam China sterk terug en won de set met 25-17. Ook de derde set leek voor China te zijn want met 23-21 hadden ze nog maar 2 punten nodig om de wedstrijd te winnen. Nederland kwam echter sterk terug en won de set met 25-23. Nadat ook de vierde set met 25-22 naar Nederland ging moest er een beslissende vijfde set worden gespeeld. Daarin ging het lange gelijk op maar via 5-3, 9-10, 13-12 en uiteindelijk 15-13 maakte Nederland het af.

Door de overwinning mag Nederland gaan strijden om de plaatsen 5 tot en met 8. Die wedstrijden worden komende week gespeeld

80's How To Play a Feminist

Ik ben een nagekomen geslachtsverkeersongelukje. Met twee (veel) oudere zussen boven me bracht ik mijn jeugd thuis vooral observerend en verwonderend door. Mijn vader vond het wel leuk om een klein ventje als dessert te krijgen, dankzij mij kon hij zijn midlifecrisis een zinvolle invulling geven. Mijn net uitgemoederde mammie was niet altijd even blij met weer zo'n geworpen jong, maar dat bleek -later beschouwd- helemaal in stijl van de jaren zeventig/tachtig. Had je als vrouw geen hekel aan 'mannen' dan begreep je niet hoe wreed de wereldgeschiedenis inelkaar stak. Met een rancuneus smoelwerk en een vakkundig gesloopt huwelijk kon je als alimentatiespons op verjaardagen al gauw voor hoogbegaafd versleten worden, een handig voorbeeld dat natuurlijk over de hele dieptegraad driftig navolging vond.

Als kereltje merk je natuurlijk niets van de tweede generatie feministen die je horen te wijzen op de maatschappelijke risico's van je DNA, zolang de pubertijd nog niet is losgebarsten ben je welkom bij het moederinstinct. Maar als je stem eenmaal zakt en je in een jaar bijna twintig centimeter omhoogschiet wordt je een serieuze bedreiging voor de wereldvrede en zal je dat weten ook.

Dat werd me vooral duidelijk gemaakt op de (eerste) sexueel spannende momenten. Waarom niet daarvoor, of daarna, god mocht het weten, maar als ik een vriendinnetje had of op een feestje zat te zoenen en de chemie door m'n systeem voelde gieren moest er 'gepraat' worden. Trut, ik vind je te gek, ben het op voorhand vast in alles met je eens, verpest het nou niet, ga nou niet doen alsof je... Te laat. Sex werd het wapen waarmee de dochters van de achterhoedefeministen de 'seksistiese' jongens te lijf gingen. Het feit dat je verliefd was en daar het meest logische gevolg aan wou geven sinds het ontstaan van gewervelde levensvormen moest spiedend ten prooi vallen aan een libidosmorende evaluatie van je verdachte karakter, met laffe stukjes en kleffe brokjes naarelkaar toe.

Later leer je vanalles over "loyaliteit aan de ouders", en begreep ik waarom ik vaak triomfantelijk zuur-grijnzende moeders in mijn fantasie op de achtergrond toe zag kijken als ik weer na een half uur ouwehoeren een ergernis had opgebouwd die het voortbestaan van mijn soort behoorlijk veel schade kon toebrengen. Het leek een offensief, een door kwaaie mammie's opgedragen hekel aan alles wat met die verkeerde hormoonhuishouding was behept.

Toen me dat duidelijk werd ben ik dat stuiptrekkende feminisme van de jaren tachtig dichterbij gaan bekijken. Kortgeknipte moedermavomoeders met verontwaardigde speldjes en rare boeken die demonstratief op het aanrecht lagen, zuchtende vaders die geleerd hadden de confrontatie te mijden, dochters die in tweestrijd zaten. Hij is leuk, maarja, straks vind ik hem echt erg leuk en dan gaat hij mij bedriegen en verlaten, want dat doen mannen nou eenmaal, dat zit in hun natuur. Discriminerende, onbetrouwbare, onderdrukkende domme latente verkrachters zijn het, die overal de intelligentie, nuance en fijngevoeligheid van een spirituele vrouw missen. Heregod, als dit nog amper de pubertijd was, wat zou er dan gebeuren als ik groter werd? De vaders die zwijgend alles maar over zich heen lieten komen om later moegetergd te gaan scheiden en gelukkig rukkend hun avonden in een flatje doorbrachten beloofden weinig goeds.

Maar ik kon een kunstje. Mevrouw God had mij per ongeluk een talent gegeven, ondanks mijn plasser. Ik had mezelf geleerd hoe je muziek op een piano kon maken. En daar konden ze niet tegenop. In de jaren tachtig waren de homo's voor het eerst echt hot, als je er eentje had kunnen boeken voor je verjaardag zat het wel snor met je promotie. De homo's overheersten ook de muziekindustrie, je kon geen videoclip aanzappen of je sluitspier ging ongemakkelijk doen. En homo's wilden niet met vrouwen neuken, dus wilden ze vrouwen ook niet onderdrukken, dus waren muziekmakende mannen eigenlijk best wel ok. Als ik op bezoek bij zo'n bidsprinkkip na een paar wijntjes achter de piano ging zitten om wat dooie componisten puberaal uit te wonen hoorde ik haar dochter het bed al opmaken. Bij wijze van snel scoren uiterst handig, maar de boel werd er niet overzichtelijker van. Ik was toch zo dom, onbeholpen en minderwaardig, waarom trapten die hoogbegaafde maangodinnen dan -steeds weer- in zo'n gapende open deur?

Onderhand heb ik natuurlijk afgerekend met de kwekkende feministische meesjokkers in mijn omgeving door ze voor te houden dat vrouwen echt minderwaardig aan mannen zouden zijn als ze zich al een paar millennia zo lieten onderdrukken, met mannen hoefde je dat niet te proberen. Vroegah waren we nou eenmaal allemaal de lul, man en vrouw. De een werkte zich de pleuris op het land of in de fabriek, de ander de kanker in het huishouden. Hoogstens in de upperclass was het ongelijk verdeeld, maar dat was maar een fractie van de samenleving waar de socialisten ook heel genuanceerd en met veel overleg nivillerend mee afgerekend hebben. Eigenlijk was het feminisme een vanzelfsprekend gevolg op de bevrijding van de verzuiling, naast de omgevallen zuilen werd ook het maatschappelijk verschil tussen man en vrouw opgeheven, om dan vervolgens door een boel niet zo bijster intelligente 'feministen' weer meteen nieuw leven ingeblazen te worden. Blijkbaar waren ze een beetje bang voor die gelijkheid en moesten ze de mannen bij voorbaat de grond in zien te stampen zodat ze de concurrentie uit de weg konden gaan.

Die "positieve discriminatie" heeft gewerkt, dat weten we allemaal. Een hele roedel 'vrouwen' werd begin jaren 80 ineens uit het niets neergezet op belangrijke posten bij de overheid. Diploma's waren leuk, maar die lillende velletjes halverwege je tuinbroek bleken de echte moneymaker. Heb je ergens nog een kut, kom blussen bij de brandweer! Heb je voldoende tieten, wordt minister in de politiek! Ben je regelmatig ongesteld, ga vergaderen bij een of andere lokale overheidsinstantie. Gegarandeerd dat er naar je geluisterd wordt, de mannen hebben al lang geen zin meer om tegen je in te gaan. En als het je uiteindelijk toch niet lukt, ga dan overspannen grienend je omgeving de schuld geven om vervolgens riant af te zwaaien in de WAO. Ach, over hooguit twee generaties lachen we er collectief om. Vast.

En toen kwam ik een celliste tegen die steeds net ietsje beter is in waar ik trots op ben. We denken praktisch hetzelfde, spelen mooi -en gelijkwaardig- samen en houden al bijna tien jaar heel veel van -en bij- elkaar. Haar ouders zijn lekker nuchter de afgelopen tijd doorgekomen en ik zag dat mijn frustratie vooral gericht was tegen datgene waar de wat slimmere vrouwen ook zo spuugzat van geworden waren. Helaas heb ik ook een beetje van die feministische beroepsparanoia opgelopen, als ik nu een brildragende menopauzeurende politica met gemillimeterd haar, rood jasje, schelle stem en een donkere PMSblik op onze tv bits hoor commanderen speel ik in gedachten een prachtige Chopin-ballade, en wel zo intens dat het haar dun langs de binnenkant van haar ongeschoren oksels druipt.

Spel: Skyline of the World

Welke stad van Nederland heeft als enige een echte Skyline? Rotterdam? Vergeet het maar. Eindhoven! Niet dankzij Klokkentoren, de Regent of de Admirant, maar dankzij de woonkamer van mijn eigen flatje. Hier op de tafel zag ik een ware stad verrijzen, waarbij de projectontwikkelaars enige bouwfraude niet schuwden om elkaar de loef af te steken. Je leert de ware aard van je vrienden zo nog eens kennen.

Skyline of the World

TV series uit de jaren 80

Ach, de jaren 80 en de tv series die werden uitgezonden.
Wie kent ze niet, Knight Rider, the A team, 21 Jump Street met Johny Depp, Chips, de Love boat die wekelijks voor bij voer.

De strijd tegen het kwaad werd bevochten door stoere, mooie mannen, met blouses met grote puntkragen, vaak gedragen onder een jasje, broeken met wijde pijpen en schoenen met punten.

Ook de dames van Charlie Angels, bevochten het kwaad, geholpen door hun beauty cases, vrouwelijke charme en tegelijkertijd een dodelijke vechttechniek. En na de heftige strijd, zagen ze eruit om door een ringetje te halen, elke krul op de juiste plek, nooit doorgelopen mascara en zelfs hun kleren nog goed in de plooi.

In de ruimte werden ook gevechten geleverd op leven en dood, Starbuck en Apollo, van het ruimteschip Battlestar Galatica, bestreden de Cylons, een duister robotras die uit was op de totale vernietiging van de mens.

Buck Rogers die eeuwen na zijn lancering van aarde, in de 25ste eeuw terechtkwam en zich daar als held ontwikkelde, en dan natuurlijk Star Trek, onder de strenge doch rechtvaardige Captain Picard, vloog de Enterprise op zijn missie, mens en alien als broeders door het leven te laten gaan, samen strijdend tegen de Borg, die ook als zo graag wereld dominantie wilden hebben.

Naast deze helden, waren er natuurlijk ook de verhalen van de rijke families die elkaar haten, geen enkele manier achterwegen lieten, om te konkelen, te pijnigen en de familiegeheimen uitgebreid uit te laten lekken, en dit allemaal om het familiekapitaal te verwerven.
Dallas,Dynasty and Falcon Crest trok een groot publiek, voornamelijk vrouwen die hiervan smulden.

De kinderen werden ook niet vergeten, Alfred J. Kwak, David de Kabouter, Film van Ome Willem en de Grote meneer Cactus Show. Het waren leuke verhaaltjes, lief en schattig, soms heel ondeugend, maar allemaal sterk moraliserend.

En als je even wilde relaxen, jezelf even buiten de maatschappij wilde zetten, dan keek je naar de Comedy Shows, zoals The Young Ones, The Cosby Show, Happy Days en Zeg eens AAA.

En hoe grappig deze shows ook waren, voor mij steekt de Young Ones hierboven uit, ook weer het belerende vingertje.

Leuk om weer eens de herinneringen op te halen, alleen als ik er op terug kijk, was het een tijd waar in alles in Zwart/Wit werd gezien ( en nee niet letterlijk, de kleuren tv was al aanwezig) maar zonder nuances, je was goed of slecht en natuurlijk altijd de les die we eruit konden leren.

De jaren 80 werd voor ons ook tijd om een tv aan te schaffen voor dochter ( nou een 6de hands) want na een tijdje werden wij doodziek, van al die mooie mannen, strakke blonde dames en betuttelende tv series.

DVD: Piet Bambergen Kluchten - Prive voor twee



In vervlogen tijden stroomden de theaters vol als er een klucht werd gespeeld. Namen als Piet Bambergen, John Lanting en zijn 'Theater van de lach' waren bepalend binnen het genre. Ook de televisieregistraties konden bij de TROS altijd rekenen op hoge kijkcijfers. Enige tijd geleden waren al een aantal kluchten van John Lanting op dvd verschenen en nu is er een dvd uitgebracht met Piet Bambergen in de hoofdrol: Privé voor twee uit 1988. Een klucht, gebaseerd op het Engelse "Key for two" en bewerkt door René van Vooren.

DVD: The Ten Commandments

Maar weinig verhalen zijn zo oud als de verhalen in de Bijbel. Voor velen zijn die verhalen de kern van hun geloof, voor anderen slechts symbolisch bedoeld en voor sommigen niet meer dan een verzameling verhalen. De Bijbel is en blijft echter het meest gelezen en verkochte boek aller tijden (ruim zes miljard exemplaren), het is dan ook niet meer dan logisch dat deze verhalen verfilmd zouden gaan worden. Op dit moment ligt 'The Ten Commandments' als DVD in de winkel, met daarop de drie uur durende miniserie die eerder dit jaar op tv te zien was.


[A1GP] Uitslag hoofdrace

Italië heeft zojuist de hoofdrace in Peking gewonnen. Groot-Brittannië eindigde als tweede, voor team Australië. Team Nederland viel in leidende positie uit door een spin.

De start vindt net als tijdens de sprintrace plaats achter de safety car. Nadat deze van de baan ging, trok Nederland een gaatje op team Mexico. Team Pakistan spinde, waardoor de safety car opnieuw de baan op moest. Deze gaat echter dit maal wel snel weer naar binnen. Even later krijgt team Ierland een lekke band. De wagen komt nog wel bij de ingang van de pits, maar niet bij het team.

Met nog 56 ronden op de klok haalt Italië Mexico in. Vlak daarna komt Canada ook nog voorbij. Even later blijkt dat Mexico kort ervoor de muur heeft geraakt. Een paar ronden later spint Singapore, maar zij kunnen weer verder rijden.

Italië en Nederland komen als eerste de pits in. Bij Toccacello gaat het wisselen van de linkervoorband echter mis, waardoor hij veel tijd verliest. Duitsland, Groot-Brittannië en de VS komen ook binnen, maar bij de laatste gaat de pitstop grondig mis. Ondertussen komt de safety car weer buiten, door een spin van team Zwitserland.

Met nog 40 ronden te gaan gaat de safety car weer naar binnen. Brazilië probeert Canada in te halen voor de eerste plaats, door in de hairpin de binnenbocht te pakken, maar hij haalt de bocht niet. Team China rijdt even later de muur in na een spin, waardoor de safety car opnieuw de baan op moet.

Na het binnenkomen van de safety car heeft Nederland team Duitsland vlak achter zich zitten. Het lukt Nederland echter om ervoor te blijven. Team Indonesië raakt de muur en valt uit, maar weet nog wel de pit te halen. Team India heeft niet door dat het de leider, team Canada, is die hem in wil halen, en snijdt Canada dus af in de hairpin.

Als er nog zeventien minuten te gaan zijn komt Brazilië binnen, dat dan op de tweede plaats ligt. Drie minuten later komt team Canada binnen, dat in leidende positie. De volgende ronde komt Tsjechië binnen, waardoor Nederland met nog 13 minuten te gaan weer op de eerste plek ligt. Even later komt Libanon binnen voor een nieuwe band, na een aanraking met de muur.

Met nog 10 minuten te gaan spint Bleekemolen ineens van de baan. Duitsland komt in dezelfde ronde ook binnen met een probleem waardoor hij niet meer kan schakelen. De safety car komt weer de baan op, doordat de wagen van Nederland nog op de baan staat.

In de laatste ronde spint Libanon, krijgt Maleisië een lekke band en vliegt Canada de muur in.

80's Bon Jovi

Bon Jovi, in de tweede helft van de jaren 80 één van de meest invloedrijke rockbands ter wereld. Ondanks dat er tot op de dag van vandaag erg lacherig over deze band wordt gedaan hebben ze zeker hun sporen verdiend in de muziekgeschiedenis.

Negen studioalbums, talloze hits en 22 jaar verder laat de band nog steeds zien waar ze het beste in zijn : spelen in een groot stadion voor veel publiek. Bon Jovi heeft in de afgelopen 22 jaar keer op keer bewezen dat ze één van de betere live acts zijn.

En de eerste keer dat ik ze live hoorde was ik meteen verkocht. Ik was fan voor het leven geworden. Volgens mij was het Goede Vrijdag 1989 ’s avonds om 23.00 uur. Het radioprogramma Countdown Cafe mocht zes nummers uitzenden van een concert dat Bon Jovi eerder dat jaar gegeven had in de Rotterdamse Ahoy. Die zes nummers waren mijn eerste kennismaking met de band en ik was meteen verkocht. Die uitzending met het veels te korte optreden van Bon Jovi is nog steeds mijn favoriete live optreden van de band. Iedereen heeft zo zijn jeugdzondes en die van mij is dus Bon Jovi. en ik schaam mij er niet voor.

In de jaren 80 hebben ze vier albums uitgebracht en hebben ze ook enkele van hun grootste hits gehad (bijvoorbeeld Livin' on a prayer). Dankzij YouTube is ook uit die periode nog veel beeldmateriaal te vinden:

Bon Jovi uit 1984 ~ Runaway
7800o Fahrenheit uit 1985 ~ In and out of love
Slippery when wet uit 1986 ~ Wanted dead or alive en You give love a bad name
New Jersey uit 1988 ~ Blood on blood en Bad medicine

It’s a great fuckin’ day for rock ‘n roll…

Bureau Belgrado beste Nederlandse weblog

Icoon InternetBureau Belgrado is zaterdagavond uitgeroepen tot beste Nederlandse weblog. Tijdens de uitreiking van The Best of Blog Awards (the BOBs) in Berlijn werd ook bekendgemaakt dat de eervolle vermelding voor de publieksprijs is toegekend aan Bieslog van Wim de Bie.

Met de BOBs gaat initiatiefnemer Deutsche Welle ieder jaar wereldwijd op zoek naar de beste weblogs in tien talen. Radio Nederland Wereldomroep organiseerde het Nederlandse deel van de wedstrijd.

De internationale jury heeft Bureau Belgrado als Nederlandse winnaar gekozen omdat deze blog ''Oost-Europa op een originele en toegankelijke wijze op de kaart zet''.

Wereldwijd waren er meer dan 5500 aanmeldingen. In Nederland schreven 376 blogs zich voor de competitie in.

De internationale prijs voor beste weblog ging naar Sunlight Foundation uit de Verenigde Staten. Dit weblog schrijft over de handel en wandel van het Amerikaanse Congres.

Elton John bepleit verbod op religie

Religie biedt geen ruimte voor compassie en zet aan tot haat tegen homoseksuelen, en zou daarom moeten worden verboden. Dat heeft de Britse popzanger Elton John gezegd in een vraaggesprek met een muziekblad dat zondag verschijnt.

''Georganiseerde religie blijkt niet te werken. Zij verandert mensen in haatdragende kuddedieren'', tekent Music Monthly Magazine op uit de mond van de artiest. John, die zelf ook homoseksueel is, klaagt vooral over de houding van de meeste godsdiensten ten opzichte van homoseksuelen.

Ook bespeurt de inmiddels 60-jarige zanger een gebrek aan leiderschap bij religieuze leiders. Die zouden volgens hem snel bijeen moeten komen om ''escalatie richting een Derde Wereldoorlog'' te voorkomen. Ook zei hij dat meer mensen de straat op moeten om hun stem te verheffen tegen geweld.

[A1GP] Uitslag warmup

Voorafgaand aan de sprintrace is er een extra warmup verreden om de coureurs de kans te geven wat meer ervaring op doen op het circuit. Hieronder vind je de uitslag.

Pos Team CoureurTijdVerschilRonden
1 SWITZERLAND Neel JANI 59.096 - 12
2 GERMANY Nico HÜLKENBERG 59.150 +0.054 13
3 CANADA James HINCHCLIFFE 59.359 +0.263 12
4 BRAZIL Raphael MATOS 59.573 +0.477 12
5 CHINA Congfu CHENG 59.663 +0.567 9
6 MEXICO Salvador DURAN 59.697 +0.601 11
7 FRANCE Nicolas LAPIERRE 59.766 +0.670 11
8 SOUTH AFRICA Adrian ZAUGG 59.779 +0.683 10
9 CZECH REPUBLIC Tomas ENGE 59.843 +0.747 13
10 GREAT BRITAIN Oliver JARVIS 59.910 +0.814 12
11 NETHERLANDS Jeroen BLEEKEMOLEN 59.935 +0.839 12
12 USA Philip GIEBLER 1:00.091 +0.995 9
13 AUSTRALIA Karl REINDLER 1:00.113 +1.017 12
14 ITALY Enrico TOCCACELO 1:00.181 +1.085 10
15 INDONESIA Ananda MIKOLA 1:00.540 +1.444 11
16 IRELAND Michael DEVANEY 1:00.555 +1.459 13
17 SINGAPORE Christian MURCHISON 1:00.596 +1.500 11
18 NEW ZEALAND Matt HALLIDAY 1:00.858 +1.762 13
19 LEBANON Basil SHAABAN 1:02.194 +3.098 11
20 MALAYSIA Alex YOONG 1:02.239 +3.143 8
21 INDIA Armaan EBRAHIM 1:03.828 +4.732 9
22 PAKISTAN Nur ALI 1:07.313 +8.217 8

[A1GP] Uitslag sprintrace

Team Nederland heeft de overwinning gepakt tijdens de sprintrace op het stratencircuit van Peking. Team Mexico eindigde als tweede, voor Italië. Nederland mag door de overwinning ook in de hoofdrace van pole position starten.

De start vond plaats vanachter de safety car. Nadat de safety car van de baan ging, trok Bleekemolen een gat op de nummer twee, team Mexico, dat iedereen ophield. Zuid-Afrika spinde, waarna Ierland er tegenop reed. Ierland kwam nog weg, maar Zuid-Afrika lukte dit niet, waardoor de safety car opnieuw de baan op moest. Tijdens de safety car-periode kwam Ierland binnen voor een nieuwe neus. Even later kwam er een takelwagen om de wagen van Zuid-Afrika weg te halen. Die parkeerde echter op zo'n manier naast de wagen, dat het hele veld tot stilstand moest komen.

Nadat de safety car weer naar binnen ging, had team Nederland meteen een gat van 1,8 seconden. Hierdoor kon Bleekemolen rustig naar de finish rijden en de overwinning pakken. Door de winst in de sprintrace mag team Nederland ook in de hoofdrace van pole position starten.

Uitslag Sprintrace Peking:

Pos Team Verschil
1 NETHERLANDS -
2 MEXICO +1.464
3 ITALY +2.311
4 CANADA +3.375
5 GERMANY +3.943
6 BRAZIL +4.400
7 GREAT BRITAIN +7.377
8 CZECH REPUBLIC +8.397
9 SWITZERLAND +8.849
10 NEW ZEALAND +9.265
11 USA +10.422
12 AUSTRALIA +11.920
13 CHINA +13.216
14 MALAYSIA +17.027
15 INDONESIA +18.479
16 SINGAPORE +20.659
17 FRANCE +20.802
18 INDIA +22.253
19 LEBANON +22.783
20 IRELAND +23.247
21 PAKISTAN +47.541
22 SOUTH AFRICA 13 Laps

Snelste ronde: Mexico

Vrouw overleeft 6 kogels in hoofd

Icoon Bizar Niet alleen katten hebben negen levens. Een Braziliaanse vrouw die zes keer door het hoofd geschoten was na een vechtpartij met haar ex-man, werd vandaag ontslagen uit het ziekenhuis en kon haar verhaal uitleggen aan de media. Dat heeft Associated Press gemeld. "Ik weet dat dit een wonder was", zei de 21-jarige huisvrouw Patricia Goncalves Pereira tegen Globo TV. "Nu wil ik de kogels vergeten en verder gaan met mijn leven".

Pereira werd vrijdag neergeschoten in het kleine stadje Monte Claros, ongeveer 900 kilometer ten noorden van Sao Paulo. Daar had ze ruzie gekregen met haar voormalige echtgenoot, omdat ze weigerde een nieuwe liefdesrelatie met hem te beginnen. Daarop besloot de man zes kogels in haar hoofd te schieten en één in haar hand. De dader loopt nog steeds vrij rond.

De dokters kunnen niet verklaren waarom de kogels Pereira's schedel niet doorboord hebben. "Ik kan niet uitleggen hoe iets als dit is gebeurd", zei de chirurg Adriano Teixeira. Hij voegde toe dat de kogels zich direct onder haar hoofdhuid bevonden.
Patricia Goncalves Pereira
''Ik weet dat dit een wonder was''

Bezoekers willen rookvrije horeca

Sigaret Tweederde van de horecabezoekers is voorstander van een totaal rookverbod in de horeca. 59 procent wil dat dit verbod snel ingevoerd wordt. Dat heeft RTL Nieuws gemeld op basis van een enquête van TNS NIPO.

De politiek heeft besloten dat er voorlopig geen rookverbod zal komen. Horecabedrijven moeten zelf maatregelen nemen om rookoverlast tegen te gaan. Wel moet op 1 januari 2007 veertig procent van de cafés en disco's en vijftig procent van de restaurants een rookvrije zone hebben. Komend voorjaar zal duidelijk worden of deze doelstellig gehaald wordt. Eerder dit jaar leek het erop dat de horeca de afspraken negeert.

Horecabezoekers vinden dat het rookbeleid van restaurants sterk verbeterd is, maar de cafés laten het afweten. 85 procent van de horecabezoekers vindt dat het rookbeleid in de restaurants is verbeterd. Slechts tien procent vindt dat het rookbeleid in cafés is verbeterd.

Nederland loopt steeds verder achter in Europa. Er komen steeds meer landen bij die een totaal rookverbod ingevoerd hebben. Zelfs Italië en Frankrijk, landen met veel verstokte rokers, hebben zich bij deze lijst aangesloten. De anti-rokenorganisatie Stivoro vindt dat Nederland niet achter kan blijven en denkt dat een totaal rookverbod op den duur onvermijdelijk is.

Met dank aan calvobbes voor de submit.

Vrouw steelt 120.000 euro aan kleding

Icoon Opmerkelijk Een Noorse vrouw heeft in een tijdspan van negen jaar meer dan 120.000 euro aan kledingstukken gestolen in Oslo en omgeving. De 56-jarige kleptomane werd in oktober bij een strooptocht samen met haar dochter opgepakt. Dat heeft de Noorse krant Aftenposten gemeld.

Alleen al in één specifieke modeketen had de vrouw voor 50.000 euro aan kleding gestolen. Ze heeft alle kleding in haar woning neergegooid, waardoor er een gigantische kledingberg is ontstaan. De vrouw heeft in de afgelopen negen jaar namelijk geen enkel kledingstuk verkocht.

Ze verklaarde tegen de rechter dat ze de diefstallen alleen maar voor 'de kick' had gepleegd. Deskundigen hebben een rapport opgesteld over haar mentale conditie. Ze blijkt zware psychische problemen, depressies en een laag zelfbeeld te hebben. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf, maar door het rapport wees de rechter een gevangenisstraf af. Wel moet de vrouw een schadevergoeding betalen van ongeveer 50.000 euro.

Buit van kleding-kleptomane
De in beslag genomen kleding. Kleding-kleptomane: "Ik kreeg er een kick van."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.