FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 april 2003

Wereldrecord extreem strijken

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Engelsen hebben het wereldrecord "Extreme ironing" gebroken. Ze deden dit op 5440 meter hoogte op de Mount Everest. Antiekhandelaar Roberts, 35, en verwarmingssysteemontwerper Gibbons, 21, besloten aan de klim te beginnen toen een vriend ze had uitgedaagd.

"Het was hard werken. We liepen 300 kilometer in 17 dagen om bij het basiskamp te komen. Het was moeilijk met dertig kilo extra, maar de lokale bevolking vond het schitterend, wat het weer leuk maakte. Toen we het basiskamp bereikten hing er een gespannen sfeer, andere teams wachtten op goed weer om door te klimmen en het was ook nog eens de vijftigste verjaardag van de eerste beklimming."

Niemand wilde ze verder meenemen vanuit het basiskamp, waar ze eigenlijk ook al niet mochten zijn. Van de leiding van het basiskamp mochten ze officieel niet verder, maar ze gaven aan even de andere kant op te kijken als ze door zouden gaan. Na nog een uur klimmen besloten ze dat ze hoog genoeg waren.

"Daar staan en de Britse vlag strijken was echt een 'wow' moment." Gibbons' moeder is vreselijk trots. "Fantastisch vond ik het. We wisten dat hij naar Nepal ging en hij zei wel iets over strijken, maar we dachten dat het een grap was."

Geinteresseerd in Extreme Ironing?

Doden door omgevallen hijskraan

Mark4282 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen dinsdag werd rond 17.30 de binnenstad van Dusseldorf opschrikt door een hels kabaal. Op een bouwplaats voor een nieuw hotel viel één van de vier hijskranen om in de bouwput. Daarbij sleurde de hijsarm een andere kraan mee.

In de bouwput bevonden zich nog enkele bouwvakkers. Eén van hen overleed ter plekke en drie anderen raakten zwaar gewond. De dode bouwvakker kon vandaag pas geborgen worden. Hij bevond zich in een materiaalcontainer onderin de bouwput die bedolven werd met staal en gewichten. Later in het ziekenhuis overleed nog één van hen aan z'n verwondingen.

De schade wordt door de politie geschat op meer dan 1 miljoen euro. Als oorzaak wordt de fundering van de kraan genoemd. Deze zou niet voldoende zijn geweest.

Man met doodskist op dak auto aangehouden

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Duitsland is op de autoweg een man aangehouden die een doodskist op het dak van de auto gebonden had. Peter Lindemann probeerde geld uit te sparen op de begrafenis van zijn moeder en besloot daarom het vervoer naar het kerkhof zelf te regelen. Hierop regelde hij een imperial voor zijn auto en bond de doodskist hierop.

Hoewel de man zijn weg mocht vervolgens met de lugubere lading, wordt door de politie wel een onderzoek ingesteld of een dergelijke aktie juridisch gezien in orde is.

Vissen voelen ook pijn

Ook vissen kunnen pijn voelen. Britse wetenschappers hebben dit na twee jaar onderzoek kunnen aantonen. De vraag of vissen pijn voelen is al decennia lang een bron van discussie tussen vissers en natuurbeschermers, van wie de laatste een verbod op sportvissen willen.

De onderzoekers ontdekten dat vissen receptoren, microscopisch kleine zintuigen, hebben die op pijn reageren. Maar om aan te tonen dat vissen meer dan reflexen vertonen, onderwierpen de onderzoekers hen aan pijnlijke zaken, zoals hoge temperaturen en azijnzuur. "We ontdekten dat de vissen heel vreemd reageerden", aldus een van de onderzoeksters: "Toen we ze met bijengif injecteerden, sloegen ze alle kanten op. Een reactie die erg vergelijkbaar is met die van dieren en mensen die stress ervaren."

Toen de onderzoekers stoffen in de lippen van forellen injecteerden, schuurden die langs de randen en bodem van hun aquarium. De vissen begonnen pas weer te eten, toen de effecten van de experimenten waren uitgewerkt.

Alles bij elkaar voldeden de resultaten aan de criteria voor pijn zo concluderen de wetenschappers.

Rumsfeld bedankt troepen in Irak

IrakDonald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft in de Iraakse stad Basra de coalitietroepen bedankt voor hun aandeel in de val van het regime van Hoessein.


Hij bedankte Robin Brimm, de commandant van de Britse eerste gepantserde divisie die de regio controlleert, en feliciteerde hem en zijn troepen voor de militaire overwinning.

Na een kort verblijf in Basra gaat Rumsfeld door naar Bagdad. Eerder deze week bracht de minister al een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten, Quatar, Koeweit en Saoudi Arabië.

Duurste schoenen ter wereld zijn te koop

Jakse had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wil je echt iets exclusiefs aan je voeten? Dan kun je vanaf nu de duurste schoenen ter wereld kopen in het Londense Harrods. De schoenen zijn geinspireerd door de robijnen slippers uit 'De tovernaar van Oz' en zijn gemaakt door Stuart Weitzman.

Je moet er wel wat voor neertellen. De schoenen kosten maar liefst 1 miljoen pond (1,4 miljoen euro). Ze worden voortdurend bewaakt en ze staan achter kogelvrijglas.

Brabant meest verkeersonveilige provincie

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de provincie Noord-Brabant zijn de meeste verkeersongevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Brabant vielen 201 verkeersdoden in 2002. In Zuid-Holland waren dat er maar 171, terwijl die provincie dichter bevolkt is.

Toch is er progressie. In 2001 vielen tien doden meer in de zuidelijke provincie. Brabant is zo onveilig omdat de provincie de meeste 80 kilometerwegen heeft, waar veel aanrijdingen plaatsvinden.

KoninginneNach loopt gewelddadig af

De KoninginnneNach in Den Haag is toch nog gewelddadig geëindigd. Dronken jongeren raakten na 02:00 uur, toen de optredens afgelopen waren, met elkaar slaags en richtten vernielingen aan. Vier mensen raakten daarbij licht gewond. De politie arresteerde 64 mensen wegens vernieling en mishandeling.

Toch was de Nach een succes. Er waren 175.000 muziekliefhebbers en feestvierders in de stad. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren, maar dat komt vooral doordat er dit jaar geen publiekstrekkers als Kane en Anouk waren uit veiligheidsoverwegingen.

Goederentrein bij Apeldoorn ontspoord

Marnvin en Matthijs Mali / MindSpin, hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Apeldoorn is afgelopen nacht rond 00:45 uur een goederentrein ontspoord. Volgens ooggetuigen ging dat met een hels kabaal. Twaalf van de 21 wagons van de trein raakte uit de rails en kantelde. Volgens de politie is er sprake van een enorme ravage. Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen.
Goederentrein ontspoord
Het treinverkeer kwam na het ongeluk volledig stil te liggen rond Apeldoorn door een stroomstoring. Tegen acht uur was de stroomstoring verholpen en kwam het meeste treinverkeer weer geleidelijk op gang. Alleen tussen Apeldoorn en Zutpen rijden nog geen treinen, omdat op dit traject de spoorwegovergangen nog niet goed functioneren.

De trein ontspoorde op enkele honderden meters van het NS-station van Apeldoorn. Een paar wagons liggen op de weg die naast het spoor loopt. De opruimwerkzaamheden gaan vermoedelijk nog enkele dagen duren.

Het transport was onderweg van Beverwijk naar Duitsland. De oorzaak van de ontsporing is nog onbekend.

Met dank aan matthijst voor de foto!

60.000 mensen geëvacueerd in Argentinië

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In en nabij de stad Santa Fe in Argentinië werden dinsdag zo'n 60.000 mensen geëvacueerd na overstromingen. Het water heeft zijn hoogste peil na 1573 bereikt.

De Rio Salado loopt door de stad en het water in de rivier blijft maar stijgen door de hevige regenval. In het bedreigde gebied wonen bijna 100.000 mensen. Ook in de naburige provincie moesten 1500 bewoners hun huizen verlaten.

Volgens de autoriteiten wordt de situatie in de provincie catastrofaal. In delen van de stad is de stroom uitgevallen en de belangrijkste weg naar een grote stad in de regio is niet meer begaanbaar.

VS geven asiel aan Iraakse advocaat

IrakDe Iraakse advocaat, die de Amerikaanse troepen heeft geholpen bij het localiseren en redden van Soldaat Jessica Lynch, heeft asiel gekregen in de Verenigde Staten. Dit werd dinsdag bekend gemaakt.



Volgens Tom Ridge van Binnenlandse Veiligheid hebben zowel Mohammed Odeh al-Rehaief, zijn vrouw en zijn dochter asiel gekregen.

Al-Rehaif bezocht zijn vrouw, die werkte als verpleegster in het Saddam ziekenhuis in Nassiriya toen hij Lynch opmerkte in het ziekenhuis. De soldaat lag gewond in een ziekenhuisbed toen de advocaat zag dat een Iraakse veiligheidsagent haar sloeg. Hij besloot om hulp te halen. Hij liep daarvoor verschillende kilometers om de Marines te bereiken en tekende voor hen een plannetje om Lynch te bevrijden.

Ridge zei in zijn toespraak : "Mr. al-Rehaief moet weten dat Amerikanen dankbaar zijn voor zijn moed en zijn medeleven. Hij zag dat één van onze soldaten werd gemolesteerd en met risico voor zijn eigen leven besloot hij daar iets aan te doen. Het is een goed signaal naar zowel zijn familie als naar de Iraakse bevolking en de wereld."

Al-Rehaief vroeg asiel aan in Arlington, Virginia. Hij heeft het recht om te wonen en te werken in de Verenigde Staten en kan de Amerikaanse nationaliteit aanvragen.

D2OL bestrijdt SARS

Distributed computing-projectorganisator Sengent is ingesprongen op de angst voor SARS en heeft een zoektocht gelanceerd naar een vaccin of medicijn.

D2OL staat voor Drug Design en Optimization Lab en het project heeft tot doel om via het gedistribueerd verwerken van kleine stukjes data een mogelijk middel te vinden tegen ziektes als SARS, Ebola en Botulisme. Hiervoor wordt rekenkracht gebruikt die niet voor andere programma's gebruikt wordt.

Het D2OL-project voegde eerder al Miltvuur toe aan de lijst van de te bestrijden ziektes. Ook de Dutch Power Cows heeft een D2OL-afdeling en ze staan momenteel tweede in de ranglijst.

Met dank aan StGermain die ons deze tip toestuurde

VS: Eigen defensiebeleid EU overbodig

butt_plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de EU geen nood aan een zelfstandig defensiebeleid. Volgens hem doet Europa er beter aan nieuwe wapens te kopen in plaats van nieuwe hoofdkwartieren op te zetten.

Dinsdag pleitten 4 EU-lidstaten, die allen sterk gekant waren tegen de Amerikaanse aanval op Irak, voor een zelfstandig Europees defensiebeleid. Hierbij willen ze een start maken met de oprichting van een EU-hoofdkwartier voor de organisatie van Europese defensietaken. Powell deed deze suggestie snerend van de hand. Voor de buitenlandcommissie van de Senaat wees hij erop dat er maar vier van de vijftien EU-landen bij het overleg in Brussel waren. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis moet de NAVO zijn eenheid bewaren.

Twee gevangenen ontsnapt in Dordrecht

j0han en Butt_Plugg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Dordrecht zijn dinsdagavond rond half zeven twee gevangenen ontsnapt uit de strafinrichting. Eén van hen werd door de politie ingerekend buiten de poort. De andere man moet nog 3,5 jaar uitzitten voor diefstal met geweld en blijft voortvluchtig.

Volgens Justitie zijn de mannen ontsnapt tijdens het luchten. Ze kropen over de hekken en door de prikkeldraad. De gevangene die opnieuw werd aangehouden raakte gewond door de prikkeldraad.

De andere gevangene werd nog gezien op het terrein van een afvalverwerkingsbedrijf naast de gevangenis. De politie zocht met veertig man, een politieboot en politiehonden naar de voortvluchtige man.

Een derde gevangene die ook mee dreigde te ontsnappen, werd door de bewakers tegengehouden.

Arabische zender biedt al-Sahhaf baan

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voormalige minister van informatie van Irak, Mohammed Said Al-Sahhaf, hoeft zich over de toekomst alvast geen zorgen te maken. De Arabische zender al-Arabia heeft hem een baan aangeboden als commentator.

Al-Sahhaf oogste wereldfaam met zijn dagelijkse persoonlijke verslaggeving over de invasie van de coalitietroepen. De nieuwszender wil dat hij zijn lange ervaring gebruikt om commentaar te geven over de huidige situatie in Irak.

De voormalige minister wil zich echter overgeven aan de Amerikanen, maar die willen dat niet omdat hij niet op de lijst van de meestgezochte Iraki's staat.

NS: Mijdt CS Amsterdam

Wie vandaag naar Amsterdam gaat kan beter niet via het Centraal Station van Amsterdam gaan. Door bouwwerkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn zijn er veel opbrekingen en is er minder ruimte op het station voor grote mensenmassa's.

De NS vraagt reizigers daarom om eerder uit te stappen en met ander vervoer richting het centrum te gaan. Twee jaar geleden ontstond er nog een chaos op Koninginnedag rond het Centraal Station toen er twee treinen vastliepen. Er braken rellen uit op het Stationsplein toen het station door de drukte enige tijd gesloten moest worden.

Veronica aan de afgrond

In Groningen en Drenthe is vanaf één juli geen Veronica meer met de kabel te ontvangen. In Amsterdam en omgeving gaat vrijwel zeker hetzelfde gebeuren. Hierdoor raakt Veronica zeker 700.000 kabelaansluitingen kwijt. Om het allemaal nog erger te maken, Nickelodeon/Kindernet stoppen ook de samenwerking met de zender. Dit alles maakt de toekomst van de televisie zender Veronica behoorlijk onzeker.

Nickelodeon/Kindernet en Veronica bieden sinds vorig jaar November zich beiden aan bij de kabelmaatschappijen. Overdag en 's ochtends zenden Nickelodeon/Kindernet uit en 's avonds Veronica. Over de programmering van Veronica was veel kritiek, omdat er veel seks in voor kwam. Ook de kijkeraantallen vallen zwaar tegen voor Veronica.

De Programmaraad Groningen/Drenthe hield afgelopen maandagavond zijn laatste vergadering over het zenderpakket voor volgend jaar. Daarbij was de hele raad tegen de combinatie Nickelodeon en Veronica aldus Jacqueline Bierhorst, directeur bij Nickelodeon/Kindernet. Zonder Veronica kreeg Nickelodeon/Kindernet wel 'sympathie' van bijna de gehele raad. Die kon echter niet kiezen welke zender zou moeten wijken dan.

Hetzelfde dreigt te gebeuren in Amsterdam en omstreken morgen, ook daar is een conceptadvies opgesteld door de Algemene Programmaraad waarin de zendercombinatie niet voor komt.

"Veel programmaraden hebben ons gevraagd of we ons niet alléén willen aanmelden." verklaarde Bierhorst, daarom werd gisteren besloten door Nickelodeon om niet met Veronica verder te gaan. Cees van Steijn gedelegeerd commissaris van Veronica verklaarde nog niets te hebben gehoord hierover. Hij verklaarde dat als ze de samenwerking op willen zeggen er gekeken zal worden wat de juridische mogelijkheden zijn. Hij wil echter niet zeggen dat het nu gedaan is met Veronica "We praten nog met verschillende potentiële partners." waarvan de belangrijkste SBS zou zijn.

D66 definitieve keuze VVD en CDA

Neelz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vannacht is door de VVD en het CDA besloten om in zee te gaan met D66, de partijen hebben het volste vertrouwen in een goede afloop. "Voor u staat een gelukkig man!" aldus Gerrit Zalm, leider van de VVD. ""Het is een interessante combinatie, die nog nooit is voorgekomen in de parlementaire geschiedenis". Toen Zalm de kleur van het nieuwe kabinet werd gevraagd grapte hij: "Nou, blauw (VVD) en groen (CDA) en groen (D66), dat wordt dus eh... paars."

Door de keuze voor D66 komen de SGP en de CU niet meer in aanmerking voor het vormen van een regering. ""De stand van zaken is dat de keuze voor D66 vaststaat. Deze fase is voor ons dus afgesloten", aldus Rouvoet, voorman van de Christen Unie.

De D66 heeft twee ministersposten op haar verlanglijstje staan. Onderwijs en Economie of Binnenlandse Zaken, allemaal zware posten die ook door de CDA en de VVD zeer gewild zijn. Morgen gaan de drie partijen de puntjes op de i zetten.

Doden bij bomaanslag ambassade in Tel Aviv

Rush meldde via de newssubmit dat er in Tel-Aviv een zelfmoordaanslag in de buurt van de Amerikaanse ambassade is gepleegd.

De explosie veroorzaakte zeker drie doden en tientallen gewonden. Het zou gaan om een Palestijn die zichzelf opblies bij de ingang van een bar aan de boulevard, bij de Amerikaanse ambassade. Dat meldt de NOS. Slechts enkele uren voor de aanslag had het Palestijnse parlement ingestemd met de benoeming van premier Abbas en zijn kabinet.

Abbas (alias Abu Mazen) zei in rede in het parlement dat hij hard zou optreden tegen Palestijnse extremisten die aanslagen plegen tegen Israël. Militante bewegingen als Hamas en Jihad lieten meteen weten niet te zullen meewerken.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.