FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 maart 2003

Chinese delegatie op bezoek bij Jordan

Jordan had dit weekend bezoek van hoge gasten uit China.

Jordan heeft een samenwerkings verband gesloten met de Chinese Centrale Televisie en met het Internationale Ciruit Shanghai. Volgend jaar wordt een Chinese GP verwacht op de kalender en het was dus ook verassing dat er afgevaardigden aanwezig waren in de garage van Jordan.

Het circuit wordt verwacht in maart 2004 af te zijn en wordt waarschijnlijk aan tegen einde van volgend seizoen beraced. Het circuits is ontworpen door de man die ook Sepang ontwierp: Hermann Tilke.

De afvaardigingen zullen nog enkele malen een GP bezoeken dit jaar om vertrouwd te raken met alle aspecten van de Grand Prix oraganisatie.

Schumacher blijft zelfverzekerd

Het gaat niet lekker met Ferrari. Dit jaar is het voor het eerst sinds vijf jaar dat het Italiaanse top-team geen van de eerste twee races won.

Toch blijft Michael Schumacher positief over zijn team en ontkent dat het in een crisis zit. Hij zegt dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken als niet alles zo loopt als men gehoopt had. "Het zou erg vooruitstrevend zijn om een ander seizoen zoals 2002 te verwachten. Daar geloofden we nooit in," zo zegt de Duitser.

Opvallend is dat Ferrari twee keer verslagen is door McLaren terwijl beide teams in hun auto van vorig jaar reden. Vorig jaar was Ferrari duidelijk het sterkste team, zij wonnen 15 van de 17 GP's. McLaren wist één keer als eerste over de finish te komen. Toch zal het team niet met nieuwe F2003-GA van start gaan in Brazilië. "Het zou stom zijn iets door te drukken wat later overhaast blijkt te zijn." Ferrari wordt verwacht op Imola (in het weekend van 20 april) voor het eerst met de nieuwe wagen te racen.

'Bagdad wil Sjiieten chemisch aanvallen'

IrakVia de newssubmit had DaFreakR ons het volgende over chemische wapens in Irak te melden:

Volgens de Amerikaanse regeringswoordvoerder Nancy Beck wil het Iraakse leger mogelijk chemische of biologische wapens gaan inzetten tegen de Sjiieten in het zuiden van Irak. Saddam Hussein heeft zijn neef, generaal Ali Hassan al-Majid, hiervoor toestemming gegeven. Het is de bedoeling om de Amerikanen vervolgens de schuld te geven.

Al-Majid staat ook wel bekend als Ali Chemicali. Eind jaren tachtig was hij verantwoordelijk voor een aanval met chemische wapens op Koerden in het noorden van Irak. Zeer veel Koerden kwamen bij deze chemische aanvallen om het leven.

''Chemische wapens''

Eerder vandaag maakte de Amerikaanse nieuwszender Fox-tv bekend dat Amerikaanse militairen ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad een grote hoeveelheid chemische wapens hadden gevonden.

Het zou gaan om een fabriek waar chemische wapens worden gefabriceerd en de chemische stoffen zelf. Het is nog onduidelijk wat voor stoffen er precies in de fabriek werden gemaakt.

De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (Unmovic) zullen zo snel mogelijk naar Irak terugkeren om een onderzoek in te stellen naar de fabriek. Dit heeft VN-secretaris-generaal Annan vandaag gezegd.

Radio 538 zet nieuwe website online

Freakie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eerder deze maand meldden we dat de Radio 538 site erg populair was en dat er binnenkort een vernieuwde site gelanceerd zou worden. Vandaag is het zover:

Radio 538 heeft vanavond haar nieuwe website online gezet. De oude groen/paarse website is vervangen voor een snellere en overzichtelijke website in dezelfde (538)kleuren.

Radio 538 had met de vorige site veel problemen met de betrouwbaarheid, zo was hij in het begin regelmatig niet bereikbaar en ook was de site doelwit van hackers; het station hoopt dat dit tot het verleden behoort met de nieuwe site.

-
En het moet gezegd worden, de site is behoorlijk snel en overzichtelijk.

Kabinetsformatie CDA-PvdA gaat door

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De PvdA en het CDA hebben vanaf vanmiddag 14:00 uur tot vanavond over de toekomst van de formatie onderhandeld. Onderwerp van gesprek was de oorlog in Irak.

De uitkomst van de gesprekken is dat CDA en PvdA doorgaan met de kabinetsformatie. Volgens CDA-leider Balkenende en PvdA-leider Bos is er nieuwe eensgezindheid en voldoende vertrouwen om verder te gaan. Bos sprak zelfs van ''een kabinet van de toekomst.''

Volgens premier Balkenende stellen CDA en PvdA zich op aan de zijde van de geallieerde coalitie, en vinden ze beide dat nu de oorlog eenmaal bezig is er geen reden meer is om te discussiëren over de rechtmatigheid ervan.

Madonna, Britney 'winnen' Razzie Award

De film 'Swept Away', met onder anderen Madonna, is de grote 'winnaar' geworden bij de Razzie awards. Bij deze jaarlijkse tegenhanger van de Oscars worden de slechtste films beoordeeld.

Madonna viel in de prijzen in de categorie Slechtste Actrice voor haar rol in de film Swept Away. De film, geregisseerd door Madonna's echtgenoot Guy Ritchie, won Razzies in vijf categorieën, waaronder die van Slechtste Film.

Ook Britney Spears' Crossroads was genomineerd in die categorie, maar moest het daarin afleggen tegen de film van Madonna. Wel won Spears een Razzie Slechtste Song In Een Film, met het nummer I'm Not A Girl, Not Yet A Woman.

Voetbal: Van der Vaart en Ooijer terug in Oranje

Bondscoach Dick Advocaat heeft maandag de selectie van het Nederlands elftal bekend gemaakt voor de duels met Tsjechië en Moldavië. Ten opzichte van de twintig die geselecteerd waren voor de wedstrijd tegen Argentinië zijn er weinig veranderingen. Rafael van der Vaart (Ajax) en André Ooijer (PSV) zijn erbij gekomen, terwijl Philip Cocu, vanwege een knieblessure, deze keer niet is opgeroepen.

Frank de Boer kan tegen Tsjechië zijn 100e interland spelen. Hij zou de eerste Nederlander zijn die de grens van 100 interlands bereikt.

De volledige selectie van het Nederlands elftal:
Doel: Waterreus (PSV) en Westerveld (Real Sociedad)
Verdediging: Ricksen (Glasgow Rangers), Frank de Boer (Barcelona), Stam (Lazio Roma), Ooijer (PSV), Reiziger (Barcelona), Zenden (Chelsea), Van Bronckhorst (Arsenal)
Middenveld: Bosvelt (Feyenoord), Ronald de Boer (Rangers), Seedorf (AC Milan), Davids (Juventus), Van Bommel (PSV), Van der Vaart (Ajax)
Aanval: Makaay (Deportivo La Coruna), Van Nistelrooy (Manchester United), Hasselbaink (Chelsea), Van der Meyde (Ajax), Kluivert (Barcelona), Van Hooijdonk (Feyenoord).

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

SBS haalt D'r op of d'r onder van het scherm

D'r op of d'r onder, de talentenjacht op SBS6, wordt van het scherm gehaald. Het programma haalt te weinig kijkcijfers. Op 4 april aanstaande is de laatste uitzending.

In het programma mag iedereen die meent een bepaald talent te bezitten dit showen. Zo kwamen er onder meer fakirs, goochelaars en strippers op het scherm.

SBS had een optie voor één maand, met een eventuele verlenging van nog een maand. Wegens "de combinatie van het format en de tegenvallende kijkcijfers" is nu besloten het programma niet te verlengen.

Veel blessures dit weekend

Na eerder gemelde blessures van Kasper Břgelund en Ali Elkhattabi zijn er nog twee spelers die tot eind van het seizoen niet meer zullen spelen.

Tom van Mol, de verdediger van FC Utrecht scheurde in de wedstrijd tegen FC Groningen een kruisband en ook Edrissa Sonko, aanvaller van Roda JC zit in de lappenmand. Afgelopen zaterdag scheurde hij zijn rechter achillespees volledig af. Vandaag is hij hieraan geopereerd. Voor beide zal dit het einde van deze competitie zijn.

MTV zet muziekclips op zwarte lijst

Murphy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een interne nota die is uitgelekt op het internet, blijkt dat MTV Europe de programmering van videoclips heeft aangepast aan de oorlog in Irak. De zender is bang dat het publiek zich zou "ergeren" aan bepaalde clips.

Clips met referenties aan oorlog, soldaten, vliegtuigen, bommen en raketten mogen dus niet meer getoond worden. De videoclip bij het nummer "Don't want to miss a thing" van Aerosmith staat bijvoorbeeld op de zwarte lijst, omdat er militaristische beelden uit de film "Armagheddon" in te zien zijn. Verder staan ook nog "Hot in the City" van Billy Idol, "Killing an Arab" van The Cure en "Bird of Prey" van Fat Boy Slim op de lijst.

Ook clips met woorden als "bomb", "missile" en "war" worden voortaan niet meer getoond.

Politie en ATB begint offensief tegen nepagenten

Emiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse politie en de ATB (Toerist Board) beginnen een actie tegen de nepagenten die de hoofdstad onveilig maken. Zo verspreidt de politie bijvoorbeeld folders onder voornamelijk Aziatische toeristen. Ze hoopt zo om de nepagenten de wind uit de zeilen te nemen.

Vooral Oost-Europese oplichters zijn actief als nepagent. Dat ze daarbij Aziatische toeristen uitkiezen is niet toevallig. Deze mensen kunnen het gebrekkige engels van de agenten niet onderscheiden van dat van een doorsnee Nederlandse agent. De oplichters voeren voornamelijk controles uit naar geld, papieren en bankpasjes om ze vervolgens afhandig te maken.

Bank draagt Iraakse tegoeden over aan VS

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandag deelde de Zwitserse bank UBS mee dat de sinds 1990 bevroren tegoeden van de Iraakse overheid worden overgedragen aan Amerika.

Om hoeveel geld het precies gaat werd niet gezegd, maar het betreft betalingen van Amerikaanse oliebedrijven aan Iraakse. Die tegoeden stonden op rekeningen van Amerikaanse vestigingen van UBS. De rekeningen werden in 1990 geblokkeerd na de inval in Koeweit maar de blokkering werd na het einde van de bezetting nooit opgeheven.

Vorige week nog maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend dat alle Iraakse tegoeden verbeurd verklaard werden en dat de gelden gebruikt zullen worden voor humanitaire doeleinden in Irak. De Amerikanen roepen andere landen op om hetzelfde te doen. Er staat naar schatting nog ruim 3,75 miljard dollar aan Iraakse fonden op rekeningenbuiten Irak.

Brit die met KLM vloog had geen SARS

piertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Brit die vorige week met een KLM toestel een tussenstop maakte in Nederland en van wie gevreesd werd dat hij de dodelijke longziekte had, bleek niet te zijn besmet met SARS. Dat heeft het ziekenhuis waar de man verpleegd wordt, laten weten. De WHO bevestigt dit.

De luchtvaartmaatschappij verklaart opgelucht te zijn dat de Brit niet besmet was met SARS. KLM blijft de 380 passagiers echter wel opvolgen. De man zelf is ondertussen aan de beterende hand.

Tonnie, Lahore (Pakistan) - 24/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Islamitische vrouwen zij aan zij in protest
De "million-men march" als protest tegen de oorlog in Irak is achter de rug, het waren dan wel niet een miljoen mensen maar ruim 100.000 deelnemers en dat is toch ook een respectabel aantal. In veel opzichten is deze protestmars anders verlopen dan we gewend zijn. Een groot aantal vrouwen demonstreerden mee, al dan niet gesluierd. Voor een organiserende fundamentalistische partij is dat een enorme stap voorwaarts. Vrouwen, waaronder velen, die hun gezicht niet bedekt hebben en die aan een openbare demonstratie meedoen met de mannen. Het was een mooie foto in de krant waard.

Politie had iets verkeerds gegeten
Minder vreedzaam verliep de rel bij mijn vroegere huis in FC College, waar de teruggave van het college aan de Amerikaanse(!) kerk werd bekritiseerd. Studenten klommen over de poort, gooiden ruiten in, vernielden de ramen van de auto..... en dat gebeurde heel toevallig toen er geen politie agenten waren. De agenten hebben wel een politiepost op de campus, maar nu waren ze net even afwezig. De hele week al staan ze met z'n vijftigen bij de toegangspoorten, staan ze met zo'n 20 man op het terrein van de principal en op het dak van zijn huis. En nu waren ze waarschijnlijk net allemaal even naar de w.c., iets verkeerds gegeten zeker.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Twee doden bij ongeluk op A67 Eersel

NuXNuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond zijn bij een verkeersongeluk op de snelweg A67 bij Eersel twee inzittenden van een auto om het leven gekomen. Het gaat om een 6- jarig meisje en haar 17- of 18-jarige zus. De vader en moeder van de slachtoffers raakten gewond. Een vijfde inzittende bleef ongedeerd.

De auto kwam uit België, toen de automobilist de macht over het stuur kwijtraakte. De auto sloeg vervolgens over de kop, waarna de auto in het talud belandde en tegen enkele bomen botste.

Nieuw cocaine-snoepje "helpt mensen te relaxen"

MeAndMyself vertaalde en submitte ons het volgende bericht:

Een bedrijf in Peru is bezig met de ontwikkeling van een nieuw snoepje, vervaardigd uit een mengsel van caramel en cocaine. Het bedrijf, wat eigendom van Carmen Alto is, zegt dat Cocomel, zoals het nieuwe snoepje heet, de mensen zal helpen te relaxen van de stress in het dagelijkse leven.

Manager Rosario Lazo vertelde de krant Las Ultimas Noticias: "De Cocamel is verrukkellijk en kan worden gebruikt om mensen wat relaxter te maken in de hedendaagse spanningen". Ze zei verder: "Het zal de mensen verrassen en ze meer geven dan een glimlach".

Het bedrijf heeft 6 maanden aan Cocomel gewerkt en moet nog steeds de goedkeuring van het Ministerie van Gezondheid krijgen voordat het nieuwe product kan worden verkocht. Mevrouw Lazo voegde toe: "Ik wil af van het taboe dat rust op het gebruik van cocaine-bladeren. In vele gebieden kauwen mensen erop of trekken er thee uit om het gevoel van hoogtevrees te verminderen".

Mocht de cocomel daadwerkelijk verkocht worden dan zal deze over de toonbank gaan in zakjes van 12 voor 50 pence.

VS: "Russische technici helpen Irak"

IrakNiGeLaToR, Useroid, Bregalad, j0han en Petzl melden ons via de newssubmit dat de Verenigde Staten het vermoeden hebben dat Russische technici Irak helpen om satellietsignalen te verstoren.

Ook denken de Verenigde Staten dat Rusland, in strijd met de restricties van het VN-embargo, anti-tankwapens, raketten, hoogwaardige luchtafweersystemen en nachtkijkers aan Irak verkoopt. Volgens Washington zijn de Russen bezig met het ontwikkelen van een hoogwaardig systeem die het 'geleiden' van raketten en bommen verstoort en worden de Irakezen door de Russen geholpen bij het uitproberen van het gecompliceerde systeem.

De VS heeft protest aangetekend over de Russische samenwerking met Bagdad. Volgens CNN heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat de VS sinds juni vorig jaar verschillende keren navraag heeft gedaan bij Russische autoriteiten. Het Franse persbureau AFP meldt dat het onder meer gaat om het Russische bedrijf Aviakonversija. AFP meldt ook dat Rusland in eerste instantie het bestaan van het bedrijf zou hebben ontkend, terwijl het bedrijf gewoon een website had en in de Russische media werd genoemd.

Het bedrijf zou momenteel ook personeel in Irak hebben om te helpen bij het testen van het systeem. Aviakonversija zelf ontkent alles echter.

Collegegeld mag van SER omhoog

NiGeLaToR, an3s en Idi00t hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een advies over de investeringen in de kenniseconomie stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) dat hogescholen en universiteiten de mogelijkheid moeten krijgen het collegegeld te verhogen. Voorwaarde van een verhoging is wel dat het voor een student duidelijk moet zijn dat die dure opleiding dan ook beter wordt.

Omdat het studeren geen elitaire zaak mag worden, is de verhoging pas aan de orde als de studiefinanciering is aangepast. Verhoging van de eigen bijdrage van studenten zou gepaard moeten gaan met extra onderwijsinvesteringen van de overheid.

Pizza met goud-topping te koop in Duitsland

Octopuz vertaalde en submitte ons het volgende bericht:

Het Petit Delice restaurant in Hamburg (Duitsland) verkoopt pizza's met een topping waarin 22-karaats goud is verwerkt. Voor een klein puntje pizza vraagt men ongeveer 30 euro.

Chefkok Ernst-Wilhelm Klevinghaus zegt dat er ook crčme fraîche en paté in zit en dat de pizza "koninklijk goed is". Hij voegt toe: "Sommige mensen zijn bang dat het goud je ziek maakt maar het is absoluut onschadelijk en smaakloos".

Levenslang voor Haagse verpleegkundige

RobbieRob, El_Diablo en piertje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Haagse rechtbank heeft de Haagse verpleegkundige Lucy de B. vanmiddag veroordeeld tot een levenslange celstraf. De rechters achtten bewezen dat de vrouw tussen 1997 en 2001 drie kinderen en een bejaarde vrouw, die allen aan haar zorg waren toevertrouwd, heeft vermoord. Daarnaast kreeg ze het vonnis ook opgelegd voor drie pogingen tot moord. Het OM, dat De B. 13 moorden en vijf pogingen daartoe ten laste had gelegd, had levenslang geëist.

De rechtbank meent geen andere straf te kunnen opleggen. Volgens de rechtbank heeft De B. dit aan zichzelf te wijten. "Ze ontkent en neemt geen verantwoordelijkheid voor haar daden", aldus rechtbankvoorzitter A. Kalk. "Ze heeft de rechtbank niet in staat gesteld een oordeel te vormen over haar motieven en daardoor kan de rechtbank ook niet beoordelen of er kans op herhaling is."

TBS was geen optie, omdat uit een onderzoek van het Pieter Baan Centrum was gebleken dat De B. volledig toerekeningsvatbaar is voor de gepleegde misdaden. De B. werkte in de loop van de jaren voor twee Haagse ziekenhuizen en voor het hospitaal van de gevangenis in Scheveningen.

Břgelund uitgespeeld dit seizoen

Kasper Břgelund van PSV komt dit seizoen niet meer in actie. De verdediger raakte afgelopen zondag in de topper met Ajax gewond aan de knie na een ongelukkige botsing met Ajacied Tomás Galásek.

Břgelund (22) was nog maar net hersteld van een zweepslag, die hem een groot deel van het seizoen deed missen. In de voorbereiding van het seizoen had hij al een kuitblessure. De rest van het seizoen gaat nu ook aan zijn neus voorbij.

Ilona, Tel Aviv (Israël) - 24/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

'Europeanen zijn stelletje slappelingen'
Veel Israëliërs vinden de Europeanen een stelletje slappelingen. "Ze weten en begrijpen in Europa helemaal niets van de Arabische wereld", hoor je hier veel. Dat Saddam het ultieme kwaad is, zijn ze heilig van overtuigd. De misdaden die hij zijn volk heeft aangedaan sinds hij de macht heeft gegrepen in Irak zijn hier tot de bodem bekend. "Wacht maar tot alles bekend wordt, als Saddam weg is en alle vuiligheid naar boven komt. Dan wil ik de anti’s nog wel eens horen".

Alertheid
Nee, van de oorlog in Irak merken wij in Israël niet veel. Een zekere mate van alertheid in verband met de zelfmoordaanslagen van Palestijnen is hier altijd. De plicht om constant met je gasmasker te lopen wordt hier slechts opgevolgd door de soldaten, kinderen en nieuwe immigranten.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Man krijgt 126 euro boete na gooien patat

Slaptop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De patat smaakte hem niet, en dus besloot een 27-jarige man uit Veenendaal er gisterenochtend maar een politieauto mee te bekogelen. Dat verklaarde hij tenminste aan de politie die hem een bekeuring voor baldadigheid gaf.

De man probeerde nog onder de bekeuring uit te komen door een valse naam op te geven, maar daar kwamen de politieagenten achter en ook daarvoor kreeg de man een boete. In totaal moest de man 126 euro aan bekeuringen betalen.

Levchenko en Zeman verlaten Vitesse

Vitesse zal de contracten van Evgeniy Levchenko en Marian Zeman aan het eind van het seizoen niet verlengen.

Beide spelers staan al geruime tijd onder contract bij Vitesse, maar werden tussentijds verhuurd aan buitenlandse -Levchenko- en binnenlandse clubs -Zeman-.

Voor Levchenko is geen plaats meer in de te ruime selectie. De Oekraďner heeft concurrentie van de sterke Janssen, Claessens en Schaars.
Verdediger Zeman lijdt te veel blessureleed en speelde al weinig meer voor de club.

Minardi vredelievend tijdens GP

Minardi trok de afgelopen GP ten strijde met een vredesbooschap op de sidepods. Op beide bolides was de tekst "Malaysia for peace" te lezen.

"Maleisië wil een boodschap overbrengen aan de wereld", aldus Paul Stoddart, teambaas van het Italiaanse team. "Dit is een bericht van Maleisië. Iedereen heeft het recht om zijn eigen mening te vormen, maar men moet dit niet beschouwen als een boodschap van iemand van Minardi of in de Formule 1 die tegen de oorlog is."

Wilson scoort met aandelenplan

Justin Wilson lijkt off-circuit beter te scoren dan op het asfalt zelf. Zijn aandelenplan heeft ondertussen al meer dan 600.000 euro opgeleverd.

"Het gaat allemaal heel goed", aldus Jonathan Palmer, de voormalig F1 coureur die nu de zaken van Justin Wilson behartigt als manager. "Ik ben heel opgewonden over de manier waarop de zaak zich ontwikkelt. Toen we het plan lanceerden hadden we geen idee hoe het zou verlopen, maar in twee weken tijd hebben we al meer dan een half miljoen binnengehaald! Er blijkt veel interesse te zijn in een stukje Formule 1-coureur."

De Brit heeft overigens 1,2 miljoen euro nodig om zeker te zijn van zijn stoeltje bij het Italiaanse team.

Mogelijk vertrek Babos

Gabor Babos doelman van NAC wordt andermaal druk bekeken door diverse clubs. Club Brugge volgt de verrichtingen van de Hongaar nu echter op de voet.

De Belgische club zoekt een opvolger voor Danny verlinden, die in augustus van dit jaar 40 wordt. Op de website van de Belgische club staat vermeldt dat het bestuur er alles aan zal doen om Babos in te lijven.

Brugge had vorig jaar ook al interesse voor de doelman, maar stuitte toen op een te hoge vraagprijs. De financiele positie van NAC Breda, maakt een eventuele deal ditmaal kansrijker. Babos staat overigens nog tot en met volgend seizoen onder contract in Breda.

Wilson uit ziekenhuis

Na Rubens Barrichello heeft HANS een tweede slachtoffer veroorzaakt, deze keer was het de beurt aan Justin Wilson. De teamgenoot van Jos Verstappen had zoveel last van zijn Head And Neck Support dat hij de race voortijdig moest staken.

Scapa en trance_fan wisten ons vandaag het volgende te melden:

Wilson heeft vandaag het ziekenhuis in Kuala Lumpur verlaten. Hij viel zondag uit met verlammingsverschijnselen in zijn arm. "Een scan heeft uitgewezen dat er van blijvend letsel geen sprake is", aldus een zeer opgeluchte Wilson. "Ik voel me redelijk goed. Ik heb een paar pijnstillende injecties gekregen en mij is opgedragen om het de komende dagen rustig aan te doen."

Paul Stoddart, Wilson's teambaas, wijtte de (tijdelijke) verlamming aan een verkeerd geplaatste HANS systeem, het systeem dat de hoofd en de nek van de coureur moet beschermen tijdens een crash. Een zenuw in zijn hals zou juist door dit beschermsysteem bekneld zijn geraakt. "Hij had helemaal geen gevoel meer in zijn arm", aldus Stoddart.

Wilson en Barrichello zijn niet de eerste coureurs die hun twijfels (en blessures) over het systeem hebben uitgesproken. Bij Wilson weegt mee dat door zijn lengte het extra moeilijk is om een goed passend systeem te maken.

Rubens Barrichello mocht de Maleisische GP overigens zonder het HANS systeem rijden, want de Braziliaan weet zijn ongeluk tijdens de GP van Australië aan dit systeem.

KNVB verbiedt andere spelregels

De KNVB heeft andermaal een wedstrijd met gewijzigde spelregels verboden. Ditmaal gaat het om een jubileumduel dat met de door Marco Van Basten gesuggereerde spelregels zou worden gespeeld.

De voetbalclub Victoria'28 uit Enschede wilde haar jubileumwedstrijd van 2 april tegen de Twentse voetbalveteranen een ludiek tintje meegeven door volgens gewijzigde spelregels te laten spelen. De KNVB is echter not amused en geeft toe aan de druk die de FIFA haar oplegt om het voetbalspel traditioneel en zuiver te houden.

De aangepaste regels omvatten onder andere:
zuivere speeltijd (voor dit duel vastgesteld op 2x20 minuten), time-out, persoonlijke fouten, tijdstraf bij gele kaart, shoot-out na neerhalen doorgebroken speler, hands is hands (dus geen aangeschoten hands), geen buitenspel.

"Voetbalwedstrijden mogen alleen worden gespeeld met de officiële regels", verklaart Jan Lammers van KNVB district Oost. John Blankenstein, hoofd van de spelregelcommissie van de KNVB, verwees voor verdere uitleg naar de FIFA: "Ik maak de regels niet, dat doet de FIFA. Ik zit hier om het in de gaten te houden."

Donna, Seattle (VS) - 24/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Geschokt door beelden dode soldaten
Totaal geschokt was ik, en bang (nog steeds) door wat ik vanochtend zag op CNN. Om duidelijke redenen had CNN de beslissing genomen om de beelden van de gevangen genomen en gedode krijgsgevangenen niet te tonen. Ze toonden wel een foto van de soldaten, die dood op de grond lagen. Er wordt gezegd dat de Iraakse soldaten deden alsof ze zich overgaven, en de Amerikanen vervolgens overrompelden.

Demonstranten veroorzaken geweld
Het ironische is dat terwijl onze soldaten vechten, er in het hele land demonstraties worden gehouden. Van New York tot Seattle doen duizenden anti-oorlogsdemonstranten waar ze het best in zijn: geweld veroorzaken. Een lokaal tv-station veraagde kijkers om te bellen of mailen wat ze van de protesten vonden. Een meerderheid van de kijkers die antwoordden vond dat de demonstranten beter de troepen konden gaan steunen in plaats van te demonstreren tegen iets wat al lang aan de gang was.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Tinne, Ramallah (West Bank) - 23/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Weer huisarrest in Jenin
De Al-Aqsa brigade heeft gisteren in Jenin (bezette Palestijnse gebieden, red.) pamfletten verspreid waarop vermeld werd dat ze klaarstaan om naar Irak te gaan en de Irakezen te helpen tegen de Amerikaanse aggresie met al hun kunde en wapens. Die informatie werd door de Palestijnen op hoongelach onthaald. Welke kunde? En vooral welke wapens, buiten de oude rommel die het Israëlische leger of de kolonisten illegaal aan de Palestijnen verkopen en wat zelfgemaakte bommen hebben ze niets. Hoe denken ze trouwens Jenin uit te geraken, laat staan de grens over te steken naar Jordanië en dan naar Irak? Ik kan het weten, want ik had twee weken geleden, al 4 uur nodig om van Ramallah tot in Jenin (100km) te geraken en dit dan nog volledig legaal.

De inwoners van Jenin en Hebron staan weer onder huisarrest. Buiten de dagelijkse arrestaties, de bouw van de muur en de quasi onmogelijkheid om tussen de steden en dorpen te bewegen in de rest van de West Bank, ondervinden de Palestijnen in Ramallah en Nablus geen extra last ten gevolge van de VS-aanval op Irak.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Mioch en Van der Oest opgepakt na uitreiking Oscars

Regisseuse Paula van der Oest, met haar film "Zus & zo" genomineerd voor een Oscar, en filmjournalist Rene Mioch zijn kort na de uitreiking van de Oscars in Los Angeles opgepakt.

Mioch kon bij een van de Oscarfeesten geen toegangskaartje tonen aan een beveiligingsbeambte, terwijl hij al wel binnen was. Mioch: "In no time stonden vijf stille agenten met van die oortjes om ons heen. Ik dacht even dat we door hun naar de limo werden begeleid voor een volgende feest, maar we zijn uiteindelijk bij een politiebureau afgezet waar mensen met de handen tegen de muur stonden en anderen geboeid".

In het politiebureau werden de twee volledig met nummer op de foto gezet. Toen een van de agenten constateerde dat de twee uit Amsterdam kwamen, de hoofdstad van een land dat neutraal staat in de oorlog, konden Mioch en Van der Oest het bureau verlaten.

Duitser krijgt toestemming voor eerste hondenbordeel

Dunk vertaalde en herschreef voor ons het volgende bericht:

Een Duitse kunstenaar heeft toestemming van het Berlijnse stadsbestuur om 's werelds eerste hondenbordeel in de Duitse hoofdstad te openen. Het stadsbestuur heeft geen principiele bezwaren tegen de aanvraag van kunstenaar Karl-Friedrich Lentze om een commerciele ondernemeningslicentie voor een 'sexontmoetingscentrum voor honden' in de Duitse hoofdstad.

"Als mensen naar een bordeel kunnen, waarom honden niet?", aldus de 54 jaar oude Lentze in een interview met het Duitse persbureau DPA.

Eigenaars van honden kunnen hun huisdieren naar het bordeel brengen waar de dieren, tegen een redelijke prijs, 'vleselijk gebruik' mogen maken van de aanwezige honden.

"Stel je eens voor, honden hoeven eigenlijk niet eens te betalen", vertelde Lentze nog tegen DPA. "Hun baasjes betalen alles, de honden kunnen lekker aan elkaar ruiken en zelfs lekker sex hebben. Het is hygienisch en niemand zal er onder lijden. Wie kan daar nu tegen zijn?"

Het stadsbestuur vond dat dus ook en gaf ook aan dat een hondenbordeel niets anders was dan een normale kennel. Lentze moest alleen 25 euro betalen voor de toestemming.

AEL vindt vlagverbranding prima initiatief

GTV, j0han, jopiek, mazaru en Ray-Stone hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arabisch-Europese Liga (AEL) moedigt het juist aan dat anti-oorlogsdemonstranten de Amerikaanse, Britse of Israëlische vlag verbranden. Dat heeft de Belgische voorman Dyab Abou Jahjah gisteren tijdens een bijeenkomst van de Internationale Socialisten in Amsterdam gezegd. Abou Jahjah vindt het verbranden van vlaggen geen probleem omdat hiermee ''het symbool van de agressor wordt aangevallen''.

Afgelopen donderdagavond werden vijf aanhangers van van de AEL aangehouden bij een vredesdemonstratie in Den Haag omdat ze de Israëlische vlag in brand staken. Onder hen was AEL bestuurlid Nabil Marmouch. Het vijftal werd korte tijd later weer vrijgelaten.

Abou Jahjah wil geen aansluiting met de vredesbeweging en de anti-globalisten: "Wij roepen ze op zich aan te sluiten bij ons. Wij roepen ze op zich aan te sluiten bij de volkeren in de derde wereld. Dat zijn de 'echte antiglobalisten."

Net als de linkerkant van de vredesbeweging keert de AEL zich tegen de Amerikaanse regering. Volgens Abou Jahjah is iemand als Saddam Hussein in vergelijking met Bush bijna onschuldig. ''Saddam is een probleem voor Irak, maar Bush is een probleem voor de wereld."

Eerder deze week verklaarde op Radio 1 de Nederlandse leider van de AEL, Jamil Jawad, dat het verbranden van vlaggen volgens hem geen misdaad is.
Een jurist noemde het verbranden van een landsvlag overigens wel degelijk in strijd met de openbare orde en gezag.

Zware gevechten bij Basra

IrakIn Irak wordt op diverse plekken fel gevochten.

Bij de luchthaven van de oliestad Basra in het zuiden van Irak zijn Amerikaanse en Britse troepen in een zware strijd verwikkeld met Iraakse eenheden. Ook bij een strategisch gelegen brug wordt hevig gevochten.

Volgens de tv-zender al-Jazeera bevinden zich in Basra geen normale militairen, maar alleen strijders van de om zijn wreedheid bekend staande para-militaire eenheid Fedajjin Saddam, leden van het uit vrijwilligers opgebouwde zogenoemde Jeruzalem-leger en gewapende functionarissen van de regerende Baathpartij.

Bij de stad Nassiriya hebben de geallieerden de afgelopen 24 uur aanzienlijke verliezen geleden. Volgens Irak zijn zeker 25 soldaten omgekomen. Twaalf Amerikanen worden daar vermist. In geheel Irak zouden het afgelopen etmaal door de bombardementen zeker 62 doden en 400 gewonden zijn gevallen onder de Irakezen.

Drie brandweermannen dood bij kerkbrand

oling.org had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het blussen van een grote brand in Haarlem zijn drie leden van de vrijwillige brandweer omgekomen. De uit 1929 stammende Koningkerk aan de Kloppersingel in Haarlem stond in de brand. De brandweerlieden kwamen onder een muur terecht die instortte. Een toeschouwer kwam om het leven door een hartaanval. De verslagenheid bij het brandweerkorps is groot. Bij het korps was nog nooit eerder iemand omgekomen.

De brand aan de kerk brak gisteravond rond 21:00 uur uit. De brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur te blussen. Uiteindelijk bestreden ruim 80 brandweerlieden de brand.

Twee woningen naast de kerk raakten zwaar beschadigd door het vuur. De kosterswoning ging verloren. De kerk is grotendeels ingestort.

VS boos op beelden van Al-Jazeera

IrakDe VS is niet te spreken over de beelden die al Jazeera gisteren uitzond, zo liet AnTjUh ons via de newssubmit weten.

Amerika heeft boos gereageerd op het tonen van beelden van de lijken van verminkte Amerikaanse militairen en beelden van vijf Amerikaanse krijgsgevangenen, die de televisiezender al-Jazeera heeft vertoond. Onder de krijsgevangenen was ook een vrouw. Twee van hen waren zichtbaar gewond. Alle vijf maakten tijdens de ''live'' ondervraging een doodsbange indruk.

De vijf zouden deeluitmaken van een onderhoudsploeg (monteurs) van het Amerikaanse leger die achter de frontlinie aanreed. Waarschijnlijk hebben zij een verkeerde afslag genomen waarna een aantal van hen door Irakezen werd gedood en anderen gevangen genomen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld waarschuwde Irak de gevangenen waardig te behandelen. Hij noemt het tonen van de beelden een overtreding van de Conventie van Genčve. Hij zei dat fotograferen en het ondervragen van mensen die tijdens gevechten gevangen zijn genomen door de media verboden is.

Taliban roept op tot aanslagen

BOSschenaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Afghanistan heeft de Taliban alle moslims opgeroepen om aanslagen te plegen op daar aanwezige Amerikaanse militairen. Volgens de vroegere heersers in Afghanistan is de oorlog tegen Irak een Amerikaanse kruistocht tegen de moslims.

,,De Iraakse moslims verzetten zich net als de Taliban tegen de Amerikaanse kruisvaarders. Door de koran te volgen kunnen we de Amerikanen stoppen, niet met woorden maar met daden'', aldus een woordvoerder van de Taliban.

Winnaars Hot Chick Prijsvraag

In de afgelopen week kon je leuke Hot Chick pakketten op Fok! met daarin een leuke longsleeve en een goed gevulde toilettas. Het goede antwoord op de vraag wie de rol van Madam Mambuza speelt is: Angie Stone
De winnaars van het pakket zijn geworden:

sebasmeer
Stratus
l.coumans


Gefeliciteerd! De pakketten komen zo snel mogelijk naar jullie toe. Maak deze week op Fok! kans op handige software van AND.

Onrustige vijfde nacht in de oorlog in Irak

IrakHet was opnieuw een onrustige nacht in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De stad werd opnieuw zwaar gebombardeerd door B-52 vliegtuigen van de geallieerden.

De Irakezen zijn nog steeds driftig op zoek naar twee piloten die uit een neergeschoten vliegtuig zouden zijn gesprongen boven Bagdad. De Amerikanen ontkennen dat er een vliegtuig is neergeschoten. Ook liet de Iraakse televisie beelden zien van een neergehaalde Amerikaanse helicopter. Een boer zou de helicopter hebben neergehaald met zijn vuurwapen.

President Saddam Hoessein van Irak was vannochtend op de Iraakse televisie te zien. Hij haalde hard uit naar de geallieerden die zijn land aanvallen. Ook prees hij zijn soldaten die strijd leveren in de oorlog. Daarnaast hekelde hij de 'lafheid' van de Amerikaanse en Britse grondtroepen omdat ze de confrontatie niet aan durven te gaan. "We zien meer raketten dan soldaten", aldus Saddam.

160 kilometer ten zuiden van Bagdad zou een opslagplaats voor Chemische wapens zijn gevonden. Dat meldt een Amerikaanse televisiezender. Er zou ook een Iraakse generaal opgepakt zijn die commando voerde over de opslagplaats. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de berichten niet bevestigd.

Uitslag Oscars 2003 (Live Updates)

Zojuist zijn de jaarlijke Oscar uitreikingen begonnen. In het Kodak Theatre in Los Angeles zal Steve Martin voor de tweede maal de show presenteren.

Eerder deze week werd bekend dat de uitreikingen soberder in beeld zouden worden gebracht vanwege de oorlog in Irak, ook lieten Tom Hanks en Will Smith weten dit jaar de Oscar uitreikingen te boycotten.

Favorieten dit jaar zijn de film Chicago, met maar liefst dertien nominaties, Gangs Of New York (tien nominaties), The Hours (negen nominaties) en Frida (zes nominaties). De Nederlandse film Zus & Zo is genomineerd in de categorie Beste Buitenlandse Film.

Zodra de uitslagen bekend zijn zullen ze hieronder worden geplaatst.

Best animated feature film of the year
* ICE AGE (20th Century Fox) Chris Wedge
* LILO & STITCH (Buena Vista) Chris Sanders
* SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON (DreamWorks) Jeffrey Katzenberg
* SPIRITED AWAY (Buena Vista) Hayao Miyazaki
* TREASURE PLANET (Buena Vista) Ron Clements

Achievement in visual effects
* THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS (New Line) Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook and Alex Funke
* SPIDER-MAN (Sony Pictures Releasing) John Dykstra, Scott Stokdyk, Anthony LaMolinara and John Frazier
* STAR WARS EPISODE II ATTACK OF THE CLONES (20th Century Fox) Rob Coleman, Pablo Helman, John Knoll and Ben Snow

Performance by an actor in a supporting role
* Chris Cooper in ADAPTATION (Sony Pictures Releasing)
* Ed Harris in THE HOURS (Paramount and Miramax)
* Paul Newman in ROAD TO PERDITION (DreamWorks and 20th Century Fox)
* John C. Reilly in CHICAGO (Miramax)
* Christopher Walken in CATCH ME IF YOU CAN (DreamWorks)

Achievement in art direction
* CHICAGO (Miramax) Art Direction: John Myhre - Set Decoration: Gordon Sim
* FRIDA (Miramax) Art Direction: Felipe Fernandez del Paso - Set Decoration: Hania Robledo
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) Art Direction: Dante Ferretti - Set Decoration: Francesca Lo Schiavo
* THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS (New Line) Art Direction: Grant Major - Set Decoration: Dan Hennah and Alan Lee
* ROAD TO PERDITION (DreamWorks and 20th Century Fox) Art Direction: Dennis Gassner - Set Decoration: Nancy Haigh

Best animated short film
* THE CATHEDRAL - A Platige Image Production - Tomek Baginski
* THE CHUBBCHUBBS! (Columbia) - A Sony Pictures Imageworks Production - Eric Armstrong
* DAS RAD - A Filmakademie Baden-Württemberg GmbH Production - Chris Stenner and Heidi Wittlinger
* MIKE'S NEW CAR (Buena Vista) - A Pixar Animation Studios Production - Pete Docter and Roger Gould
* MT. HEAD - A Yamamura Animation Production - Koji Yamamura

Best live action short film
* FAIT D'HIVER - An Another Dimension of an Idea Production - Dirk Beliën and Anja Daelemans
* I'LL WAIT FOR THE NEXT ONE ... (J'ATTENDRAI LE SUIVANT ...) - A La Boîte Production - Philippe Orreindy and Thomas Gaudin
* INJA (DOG) - An Australian Film TV & Radio School (AFTRS) Production - Steven Pasvolsky and Joe Weatherstone
* JOHNNY FLYNTON - A Red Corner Production - Lexi Alexander and Alexander Buono
* THIS CHARMING MAN (DER ER EN YNDIG MAND) - An M&M Productions for Novellefilm Production - Martin Strange-Hansen and Mie Andreasen

Achievement in costume design
* CHICAGO (Miramax) Colleen Atwood
* FRIDA (Miramax) Julie Weiss
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) Sandy Powell
* THE HOURS (Paramount and Miramax) Ann Roth
* THE PIANIST (Focus Features) Anna Sheppard

Achievement in makeup
* FRIDA (Miramax) John Jackson and Beatrice De Alba
* THE TIME MACHINE (DreamWorks and Warner Bros.) John M. Elliott, Jr. and Barbara Lorenz

Performance by an actress in a supporting role
* Kathy Bates in ABOUT SCHMIDT (New Line)
* Julianne Moore in THE HOURS (Paramount and Miramax)
* Queen Latifah in CHICAGO (Miramax)
* Meryl Streep in ADAPTATION (Sony Pictures Releasing)
* Catherine Zeta-Jones in CHICAGO (Miramax)

Achievement in music written for motion pictures (Original score)
* CATCH ME IF YOU CAN (DreamWorks) John Williams
* FAR FROM HEAVEN (Focus Features) Elmer Bernstein
* FRIDA (Miramax) Elliot Goldenthal
* THE HOURS (Paramount and Miramax) Philip Glass
* ROAD TO PERDITION (DreamWorks and 20th Century Fox) Thomas Newman

Best foreign language film of the year
* EL CRIMEN DEL PADRE AMARO An Alameda - Films / BluFilms / Foprocine / Gob. del Estado de Veracruz-Llave Production - Mexico
* HERO - A Beijing New Picture Film Company / Elite Group Enterprises Production - People's Republic of China
* THE MAN WITHOUT A PAST - A Sputnik Oy/Pandora Film/Pyramide Prods. Production - Finland
* NOWHERE IN AFRICA - An MTM Medien & Television München Production - Germany
* ZUS & ZO - A Filmprodukties de Luwte Production - The Netherlands

Achievement in sound
* CHICAGO (Miramax) Michael Minkler, Dominick Tavella and David Lee
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) Tom Fleischman, Eugene Gearty and Ivan Sharrock
* THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS (New Line) Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges and Hammond Peek
* ROAD TO PERDITION (DreamWorks and 20th Century Fox) Scott Millan, Bob Beemer and John Patrick Pritchett
* SPIDER-MAN (Sony Pictures Releasing) Kevin O'Connell, Greg P. Russell and Ed Novick

Achievement in sound editing
* THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS (New Line) Ethan Van der Ryn and Michael Hopkins
* MINORITY REPORT (20th Century Fox and DreamWorks) Richard Hymns and Gary Rydstrom
* ROAD TO PERDITION (DreamWorks and 20th Century Fox) Scott A. Hecker

Best documentary feature
* BOWLING FOR COLUMBINE (United Artists and Alliance Atlantis) - A Salter Street Films/VIF 2/Dog Eat Dog Films Production - Michael Moore and Michael Donovan
* DAUGHTER FROM DANANG (Balcony Releasing in association with Cowboy Pictures) - An Interfaze Educational Production - Gail Dolgin and Vincente Franco
* PRISONER OF PARADISE (Alliance Atlantis) - A Média Vérité/Café Production - Malcolm Clarke and Stuart Sender
* SPELLBOUND (THINKFilm) - A Blitz/Welch Production - Jeffrey Blitz and Sean Welch
* WINGED MIGRATION (Sony Pictures Classics) - A Galatée Films / France 2 Cinéma / France 3 Cinéma / Les Productions de la Guéville / Bac Films / Pandora Film / Les Productions JMH / Wanda Vision / Eyescreen Production - Jacques Perrin

Best documentary short subject
* THE COLLECTOR OF BEDFORD STREET - An Alice Elliott Production - Alice Elliott
* MIGHTY TIMES: THE LEGACY OF ROSA PARKS - A Tell the Truth Pictures Production - Robert Hudson and Bobby Houston
* TWIN TOWERS - A Wolf Films / Shape Pictures / Universal / Mopo Entertainment Production - Bill Guttentag and Robert David Port
* WHY CAN'T WE BE A FAMILY AGAIN? - A Public Policy Production - Roger Weisberg and Murray Nossel

Achievement in cinematography
* CHICAGO (Miramax) Dion Beebe
* FAR FROM HEAVEN (Focus Features) Edward Lachman
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) Michael Ballhaus
* THE PIANIST (Focus Features) Pawel Edelman
* ROAD TO PERDITION (DreamWorks and 20th Century Fox) Conrad L. Hall

Achievement in film editing
* CHICAGO (Miramax) Martin Walsh
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) Thelma Schoonmaker
* THE HOURS (Paramount and Miramax) Peter Boyle
* THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS (New Line) Michael Horton
* THE PIANIST (Focus Features) Hervé de Luze

Performance by an actor in a leading role
* Adrien Brody in THE PIANIST (Focus Features)
* Nicolas Cage in ADAPTATION (Sony Pictures Releasing)
* Michael Caine in THE QUIET AMERICAN (Miramax and Intermedia)
* Daniel Day-Lewis in GANGS OF NEW YORK (Miramax)
* Jack Nicholson in ABOUT SCHMIDT (New Line)

Achievement in music written for motion pictures (Original song)
* Burn It Blue from FRIDA (Miramax) - Music by Elliot Goldenthal - Lyric by Julie Taymor
* Father and Daughter from THE WILD THORNBERRYS MOVIE (Paramount and Nickelodeon Movies) - Music and Lyric by Paul Simon
* The Hands That Built America from GANGS OF NEW YORK (Miramax) - Music and Lyric by Bono, The Edge, Adam Clayton and Larry Mullen
* I Move On from CHICAGO (Miramax) - Music by John Kander - Lyric by Fred Ebb
* Lose Yourself from 8 MILE (Universal) - Music by Eminem, Jeff Bass and Luis Resto - Lyric by Eminem

Performance by an actress in a leading role
* Salma Hayek in FRIDA (Miramax)
* Nicole Kidman in THE HOURS (Paramount and Miramax)
* Diane Lane in UNFAITHFUL (20th Century Fox)
* Julianne Moore in FAR FROM HEAVEN (Focus Features)
* Renée Zellweger in CHICAGO (Miramax)

Adapted screenplay
* ABOUT A BOY (Universal) Screenplay by Peter Hedges and Chris Weitz & Paul Weitz
* ADAPTATION (Sony Pictures Releasing) Screenplay by Charlie Kaufman and Donald Kaufman
* CHICAGO (Miramax) Screenplay by Bill Condon
* THE HOURS (Paramount and Miramax) Screenplay by David Hare
* THE PIANIST (Focus Features) Screenplay by Ronald Harwood

Original screenplay
* FAR FROM HEAVEN (Focus Features) Written by Todd Haynes
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) Screenplay by Jay Cocks and Steve Zaillian and Kenneth Lonergan
Story by Jay Cocks
* MY BIG FAT GREEK WEDDING (IFC/Gold Circle Films) Written by Nia Vardalos
* TALK TO HER (Sony Pictures Classics) Written by Pedro Almodóvar
* Y TU MAMÁ TAMBIÉN (IFC Films) Written by Carlos Cuarón and Alfonso Cuarón

Achievement in directing
* CHICAGO (Miramax) Rob Marshall
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) Martin Scorsese
* THE HOURS (Paramount and Miramax) Stephen Daldry
* THE PIANIST (Focus Features) Roman Polanski
* TALK TO HER (Sony Pictures Classics) Pedro Almodóvar

Best motion picture of the year
* CHICAGO (Miramax) - A Producer Circle Co., Zadan/Meron Production - Martin Richards, Producer
* GANGS OF NEW YORK (Miramax) - An Alberto Grimaldi Production - Alberto Grimaldi and Harvey Weinstein, Producers
* THE HOURS (Paramount and Miramax) - A Scott Rudin/Robert Fox Production - Scott Rudin and Robert Fox, Producers
* THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS (New Line) - A New Line Cinema and Wingnut Films Production - Barrie M. Osborne, Fran Walsh and Peter Jackson, Producers
* THE PIANIST (Focus Features) - An R.P. Productions, Heritage Films, Studio Babelsberg, Runtime LTD. Production - Roman Polanski, Robert Benmussa and Alain Sarde, Producers

Verder kreeg Peter O'Toole een Oscar voor zijn gehele oeuvre. Hij acteerde in tientallen films de afgelopen veertig jaar.

Gedoodverfde favoriet Chicago wist zes Oscars te bemachtigen, waaronder de meest prestigieuze, die voor beste film. Gangs Of New York wist ondanks tien nominaties geen enkele Oscar binnen te halen, Frida ging er met twee beeldjes vandoor en The Pianist haalde drie van de zeven nominaties naar zich toe. Nederland kon met Zus & Zo helaas geen Oscar in de wacht slepen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
©FOK.nl e.a.