FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 september 2001

Taliban : Bin Laden onvindbaar

Osama Bin Laden is onvindbaar. De Taliban kunnen de hoofdverdachte van de aanslagen in de VS niet vinden. Dat heeft een woordvoerder van Talibanleider mullah Omar zondag bekendgemaakt.

Volgens de Taliban-woordvoerder was een afvaardiging van de Taliban onderweg naar Bin Laden om hem een boodschap van de oelema's, de geestelijke leiders van het streng-islamitische regime, over te brengen. De oelema's vragen hem daarin het land te verlaten.

,,De boodschap is nog niet overgebracht, omdat we Bin Laden niet kunnen vinden'', aldus de woordvoerder. Hij gaf aan niet te weten of Bin Laden zich nog in het land bevindt.

De nationale veiligheidsadviseur van Bush, Condoleeza Rice, stelde dat 'de Verenigde Staten zich niet af liet leiden' door de boodschap dat Bin laden vermist was.

'10 procent moslims achter aanslagen'

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse moslims keurt de aanslagen in de VS goed. Bijna driekwart van de moslims keurt de terreurdaden af. Dat blijkt uit een enquîte van Intomart in opdracht van het tv-programma Netwerk.

Van de moslims die de aanslag goedkeuren, is 26 procent van Marokkaanse afkomst. Turkse en Surinaamse moslims zijn het duidelijk veel minder eens met de aanslagen: 3 procent van hen steunt de aanslagen.

Geen steun

Intomart ondervroeg vierhonderd moslims in de vier grote steden en Tilburg en Eindhoven. De meerderheid (73 procent) van de ondervraagden vindt dat Nederland geen steun moet verlenen aan de Amerikaanse inzet tegen de terroristen

Een week geleden werd een soortgelijke enquîte gehouden onder moslims door het blad Contrast. Daaruit bleek dat bijna de helft (47,7 procent) van de moslims in Nederland 'begrip' heeft voor de aanslagen. Tegelijkertijd keurde een ruime meerderheid (61,5 procent) ze af. Ruim 5 procent oordeelde met instemming over de aanslagen. In de Netwerk-enquîte is dat percentage dus gestegen tot 10 procent.

Het onderzoeksbureau dat in opdracht van Contrast een steekproef nam, ondervroeg in de week na de aanslagen 426 moslims in Nederland.

Heilige oorlog

Een grote meerderheid van de ondervraagden ziet niets in een heilige oorlog (jihad) tegen de VS. Gevraagd naar de steun voor een jihad zegt 11 procent zo'n oorlog te steunen. Bijna driekwart voelt niets voor zo'n oorlog. Van de Marokkanen steunt 21 procent een jihad.

De meeste moslims in Nederland vinden dat islamitische groeperingen of personen over de kwestie mogen zeggen wat zij willen. Ongeveer 1 op 10 moslims vindt dat sommige uitspraken strafbaar moeten worden gesteld, maar 63 procent vindt dit niet nodig.

Berging Koersk uitgesteld

De berging van de gezonken kernonderzeeër Koersk is twee tot drie dagen uitgesteld. De vertraging is te wijten aan brokstukken die zich bij de romp van de Koersk bevinden.

Zondag zijn duikers opnieuw naar de Koersk afgedaald voor het installeren van een aantal pluggen in de wanden. Daaraan komen de 26 grijpers waarmee de onderzeeër omhoog wordt getakeld. Die operatie verloopt met enige vertraging, aldus hijs- en transportbedrijf Mammoet. Bij de Koersk liggen allerlei wrakstukken van de explosie. Die moeten nu eerst worden verwijderd om de kabels later vrij baan te kunnen geven.

Het uitstel brengt de kritische grens van de bergingsoperatie gevaarlijk dichtbij. Het weer op de Barentszzee kan na september snel verslechteren en de operatie onmogelijk maken. Zondag was al sprake van de eerste sneeuwval op zee. Het weer voor de komende dagen lijkt goed te worden. De berging wordt nu voorzien voor vrijdag of zaterdag.

De Koersk verging een jaar geleden met 118 man aan boord. Geen van hen overleefde het ongeluk en de meeste lichamen zijn nog aan boord. De onderzeeër ligt op 108 meter diepte in het ijskoude water van de Barentszzee.

VS bevestigen verlies spionagevliegtuig

De Verenigde Staten hebben bevestigd dat zij een spionagevliegtuig hebben verloren boven Afghanistan. Minister Rumsfeld van Defensie verklaarde in Washington dat er niet langer contact was met het kleine toestel, maar dat gebeurt wel vaker, aldus de bewindsman.

"De Verenigde Staten hebben het contact verloren met een onbemand toestel. Dat gebeurt van tijd tot tijd. We hebben geen reden te geloven dat het is neergeschoten zoals de pers heeft gemeld", zei Rumsfeld tegen journalisten.

De Talibanregering zei zaterdag een dergelijk toestel naar beneden te hebben gehaald. Ook een helikopter van de Afghaanse oppositie zou zijn neergehaald door de strijdkrachten van het regime in Kabul. Beide incidenten zouden zich hebben voorgedaan boven gebieden waar de Noordelijke Alliantie naar eigen zeggen bezig is aan een grote opmars ten koste van de Taliban.

Boze klant bijt stuk uit oor chauffeur

Een boze klant heeft zondagmorgen in Eindhoven bij een taxichauffeur een stuk uit diens oor gebeten. Het tweetal kreeg ruzie over het vooraf betalen van de ritprijs. Wat er precies is gebeurd, weet de politie nog niet.

Vast staat dat de verdachte, een 37-jarige Eindhovenaar, er een bloedende hoofdwond aan overhield, vermoedelijk omdat hij is geslagen met een zaklantaarn. De taxichauffeur miste na afloop een stuk van zijn oor. Beide mannen moesten zich in een ziekenhuis laten behandelen. Daarna heeft de politie de bijtende Eindhovenaar aangehouden en ingesloten.

Zeeslag tussen Tamil Tijgers en Sri Lanka

Voor de kust van Sri Lanka is een zeeslag uitgebroken tussen de SriLankaanse marine en een vloot van zelfmoordscheepjes van de Tamil Tijgers (LTTE). Er zijn zeker dertig doden gevallen.

De verzetsbeweging strijdt voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Volgens een militaire woordvoerder in de hoofdstad Colombo woedt de slag voor de kust bij Mullaitivu, een stad in het noordoosten die in handen is van de Tijgers. Colombo zegt vier LTTE-schepen tot zinken te hebben gebracht. In de buurt liggen ook twee nog onbekende burgerschepen.

De gevechten komen een week nadat LTTE-strijders met scheepjes volgeladen met explosieven een aanval uitvoerden op een troepentransportschip in het noorden van het land. Bij die aanval kwamen meer dan twintig mensen om het leven.

De Verenigde Staten hebben zondag hun steun uitgesproken aan de regering van Sri Lanka in de strijd tegen het terrorisme. De steun uit Washington is een reactie op kritiek uit Colombo op de ,,dubbele standaard'' van de Amerikanen in hun strijd tegen het terrorisme. De LTTE maakt regelmatig gebruik van zelfmoordcommando's die aanslagen plegen op regeringsdoelen. Washington zegt Colombo te zullen blijven steunen in de strijd tegen dergelijke aanvallen, maar drong tegelijkertijd aan op een dialoog tussen de regering en de Tamil Tijgers.

Collecte voor avondje stappen

De politie heeft zaterdag twee Doetinchemers van 15 en 16 jaar aangehouden die in het naburige Silvolde aan het collecteren waren voor de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten.

Het duo ging met nepcollectelijsten langs de deur. Na hun aanhouding verklaarden de knapen dat zij de opbrengst wilden gebruiken voor een avondje stappen. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Zij heeft het ingezamelde geld in beslag genomen.

Film Review: The Contender

De president van Amerika. Het is altijd een geliefd onderwerp geweest in Hollywood. De opvolger van Bill Clinton blijkt in deze film niet de stuntelige George W. te zijn, maar eens minstens net zo gelikte praatjesmaker als de man 'who did not have sex with that woman'.

Daarmee belanden we meteen bij de vraag die The Contender aan zijn publiek wil stellen: in hoeverre moet het privé-leven meespelen in de beoordeling van een politicus? De film beantwoordt de vraag adequ-aat: een overdreven media-aandacht creëert hypes en verdringt politieke competentie naar de achtergrond.

Ex-filmrecensent Rod Lurie schreef en regisseerde deze film, die zich voor een groot deel in de rechtbank afspeelt. Hoofdrolspelers Jeff Bridges ('Arlington Road') en Joan Allen ('Face/Off') sleepten met hun prestaties een Acadamy Award-nominatie in de wacht.


DetailsVerenigde Staten, 126 minuten
Genrepolitieke thriller
RegieRod Lurie
ScenarioRod Lurie
CameraDenis Maloney
MuziekLarry Groupé
MetJoan Allen, Gary Oldman, Jeff Bridges, Christian Slater

Hermafrodiete eland gevonden

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Canadese Yukon Territory is het koud. Zo koud dat je er maar twee dingen kunt doen: binnenzitten of,en dat is veel spannender, jagen op wild. En zo was er dus een Yukonnees die z'n dubbelloops jachtgeweer uit het vet haalde, de kou trotseerde en een eland neerschoot.

Hij dacht een elandstier geschoten te hebben, omdat het dier een gewei op z'n kop had. Nadere inspectie van het dier wees echter uit dat het ook een vrouwtje was.
Dat was dus een typisch geval van een hermafrodiete eland.
Erg bijzonder, want een tweeslachtige eland was nog niet eerder aangetroffen.

Trucker die beest werd voor de rechter

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Belgische stad Tongeren start maandag het proces tegen een 49-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hasselt. Hij wordt ervan verdacht om in de nacht van 6 op 7 juni 1998 een 78-jarige alleenstaande dame met geweld verkracht, gefolterd en vermoord te hebben.

Gevraagd naar het motief van zijn daden, verklaart de man dat hij tussen juni en augustus van het jaar altijd "dingen" doet en dat dat te maken heeft met de dood van zijn jongere broer, die zelfmoord pleegde in de maand juli. "Als ik dan gedronken heb, moet ik mij op iets of iemand kunnen uitwerken", luidt het.

En die ‘iemand’ was dus in de nacht van 6 op 7 juni een onschuldige bejaarde dame. Het slachtoffer lag dood in bed, met een hoofdkussen op haar gelaat. Een wetsdokter moest vaststellen dat de vrouw kwam te overlijden door verstikking, veroorzaakt door een prop die in haar keel werd geduwd. De weduwe vertoont verder ook diverse kneuzingen, krabletsels, nagelindrukken en gebroken ribben. Haar neusbeen was gebroken, haar linker oor gescheurd en er bevonden zich twee steekwonden ter hoogte van haar linkerborst en haar vagina. Daarna stak hij het huis van de alleenstaande dame in brand.
Bij een huiszoeking in de studio van de verdachte trof de gerechtelijke politie een plooimes en een bebloede jeansbroek en onderlaken aan. Uit DNA-onderzoek blijkt later dat het bloed op de inbeslaggenomen kledingsstukken overeenkomt met dat van het slachtoffer.

De beschuldigde zegt zich nog zeer weinig van de feiten te herinneren en houdt naar eigen zeggen voor dat de feiten het gevolg zijn van seksueel misbruik waarvan hij tijdens zijn jeugd het slachtoffer was.
Het proces gaat mogelijk 4 dagen duren.

VS waarschuwen voor nieuwe terreurgolf

De Verenigde Staten hebben hun bondgenoten gewaarschuwd voor een mogelijke tweede terreurgolf. Dat heeft het persbureau Jiji zondag gemeld op basis van Japanse regeringsbronnen.

De VS zouden aan het einde van deze week aanslagen op een grotere schaal dan die van 11 september verwachten. Volgens de regeringsbronnen die Jiji citeert zijn de NAVO-deelstaten en Pakistan de meest voor de hand liggende doelwitten.

Terreurgroepen

De Amerikaanse autoriteiten hebben inmiddels een vijftal aan Bin Laden gelieerde groepen ontdekt in de VS. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post zondag gemeld. De onderzoekers stuitten op de groepen tijdens het onderzoek naar de aanslagen van 11 september. Tot op heden konden onderzoekers geen banden tussen de ontdekte groepen en de kamikazekapers ontdekken.

De leden van de ontdekte groepen zijn legaal het land binnengekomen en hebben geen strafbare feiten gepleegd. Daarom zijn er nog geen arrestaties verricht, maar houdt de FBI de groepen scherp in de gaten, aldus FBI-bronnen in de krant.

VRT niet bang voor ''Media-actie'' Vlaams Blok

De Vlaamse Radio & TV (VRT) vaardigt geen extra richtlijnen uit om te vermijden dat Vlaams Blok-aanhangers in de programma's van de openbare omroep inbreken om te protesteren tegen het ,,boycotten'' van de extreem-rechtse partij in de media.

Gisteren lekte uit dat Vlaams Blok-kamerlid Francis Van den Eynde in een brief de leden en sympathisanten oproept om de mediaboycot tegen het Vlaams Blok openlijk aan te klagen. ,,Elk radio- of televisieprogramma waarin u als kijker of luisteraar rechtstreeks in de ether komt, is hiervoor geschikt'', schreef Van den Eynde. En hij voegde er nog enkele praktische tips bij om de kans op succes te verhogen.

Filteren

,,Alle telefonische oproepen die bij een interactief programma binnenlopen, komen eerst bij een redacteur terecht'', zegt radiowoordvoerder Paul De Meulder. ,,De oproepen worden dus sowieso al gefilterd. En als ze toch in de uitzending geraken, rekenen we op de alertheid en het gezond verstand van de presentator om het gesprek op de juiste manier te behandelen. We zijn ervan overtuigd dat elke afwijkende boodschap zeer snel kan afgesloten worden. Door het krantenbericht zijn de redacties en de presentatoren bovendien gewaarschuwd en zullen ze ongetwijfeld extra waakzaam zijn. We hoeven dan ook geen extra maatregelen te nemen.''

Voor televisie wordt dezelfde redenering gevolgd. ,,Het probleem is niet nieuw'', zegt Luc Van der Borght, woordvoerder van gedelegeerd bestuurder Bert De Graeve. ,,En het beperkt zich ook niet tot het Vlaams Blok. Er zijn allerlei groeperingen die proberen in programma's in te breken om hun standpunten te ventileren.''

Bert De Graeve heeft dat al aan den lijve ondervonden. Toen hij te gast was in het Radio 1-programma Groot gelijk is een Vlaams Blokker erin geslaagd in de ether te komen, zij het maar heel eventjes. Want van zodra hij zijn ,,propaganda'' begon te verkopen, werd hij beleefd maar kordaat de mond gesnoerd. Luc Van der Borght heeft overigens niet de indruk dat de VRT-redacteurs en -presentatoren meer belaagd worden dan vroeger.
--


In Nederland heeft Radio 538 wel eens een dergelijke actie gevoerd. Zij het met een ander doel: "538 moet in de ether", moest er dan gezegd worden.

Aron Winter wordt keukenprins

Voormalig international Aron Winter heeft in zijn woonplaats Lelystad een eigen restaurant geopend. Winter werd begin van dit seizoen aan Sparta verhuurd maar heeft nog tijd over. Zijn restaurant in winkelcentrum Bataviastad is gebaseerd op de Italiaanse keuken.

Hij geeft toe dat hij niet zoveel ervaring heeft in de horeca maar dat hij veel energie in zijn eerste onderneming steekt. En als het moet, zo zegt Winter, helpt hij zelf mee in de zaak.

Winter speelde 7 jaar in Italie en dat blijkt in de zaak overduidelijk. Vandaag is hij er in ieder geval niet; vanmiddag speelt hij met Sparta tegen Ajax.

MID Israel: 'Irak zit niet achter aanslagen'

Irak had niets te maken met de aanslagen van 11 september. Dat zegt de Israëlische generaal Amos Malka, chef van de militaire inlichtingendienst van Israël.

In een interview met het dagblad Yédiot Aharanot dat zondag werd gepubliceerd zegt Malka geen enkel bewijs te hebben voor een Iraakse rol bij de terreuracties in de Verenigde Staten. De generaal sprak een eerder bericht, op de gespecialiseerde defensie- en veiligheidssite Jane's Security, tegen. De site meldde dat Malka over bewijzen beschikt van betrokkenheid van Saddam Hussein bij de aanvallen.

S. Houssein: 'Hollywood-films vol terrorisme'

Strolie75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Irakese president Saddam Houssein beschuldigt Amerika ervan wereldwijd terrorisme te exporteren via Hollywood films. Saddam beweerde dat toen hij de beelden van de aanvallen op New York en Washington van vorige week voor het eerst op tv zag hij dacht dat het ging om "weer zo´n Amerikaanse film". Pas later kwam hij erachter dat de beelden wel degelijk uit de echte wereld afkomstig waren.

De Irakese leider verklaarde dat de film die in Hollywood gemaakt worden vol zitten met overdreven geweld en onderdrukking. De Amerikanen zijn volgens hem dus zelf schuldig aan het wereldwijde terrorisme. Wie geweld en moord uitdraagt moet niet vreemd opkijken van de consequenties.

Saddam deed deze uitspraken in het bijzijn van enkele Irakese politici en legercommandanten. In reactie op de Amerikaanse pogingen tot het redden van de slachtoffers die zich nog onder het puin bevinden zei hij dat Irak de Verenigde Staten wel wat expertise aan kon bieden. Experise in puinruimen die Irak opgedaan heeft "door de verwoestingen die Amerika Irak heeft aangedaan" .

'America: A Tribute To Heroes'

Tientallen sterren uit de amusementswereld hebben zich vrijdagavond (Amerikaanse tijd) ingezet voor een benefietuitzending van de Amerikaanse televisie. De opbrengst van 'America: A Tribute To Heroes' is bestemd voor de slachtoffers van de aanslagen van vorige week in de Verenigde Staten, of voor hun nabestaanden.

De artiesten traden op, hielden een korte toespraak of bemanden de telefoons waar mensen met hun giften terecht konden. De twee uur durende ingetogen uitzending werd via duizenden radio- en tv-stations over de hele wereld uitgezonden, ook in Nederland. Alleen al in de Verenigde Staten was het programma via 31 tv-kanalen en via meer dan 8000 radiozenders te volgen. Het benefietprogramma kwam vanaf (geheime) locaties in New York en Los Angeles.

Kort na de uitzending waren al toezeggingen binnen voor in totaal 116 miljoen dollar. De telefoonlijnen en een speciale internetsite waarop de giften kunnen aangemeld, blijven tot zaterdagavond 19.00 uur New-Yorktijd (01.00 uur Ned. tijd zondagochtend) open.

Brandweerlieden

Onder de sterren die bijdroegen aan de uitzending waren onder anderen de acteurs Kelsey Grammer, Al Pacino, Julia Roberts, Goldie Hawn, Clint Eastwood en Jack Nicholson. Er waren optredens van onder anderen Paul Simon, Stevie Wonder, Celine Dion, U2, Sting en Willie Nelson.

Ex-Beatle Paul McCartney zei eerder vrijdag dat hij bezig is met een benefietconcert waarvan de opbrengst gaat naar de Newyorkse brandweerlieden. Honderden leden van het brandweerkorps van New York kwamen om tijdens het reddingswerk direct na de aanslagen op het World Trade Center.

Ontmoeting Peres en Arafat zondagmiddag

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en de Palestijnse leider Yasser Arafat ontmoeten elkaar zondagmiddag rond 5 uur. Het gesprek heeft plaats in één van de gebouwen van het vliegveld in Gazastad, zei een Palestijnse woordvoerder.

Na afloop van de ontmoeting houden Peres en Arafat gezamenlijk een persconferentie, aldus de zegsman.

Een Israëlische regeringswoordvoerder kon het bericht over de top niet bevestigen.

Sancties tegen India en Pakistan beëindigd

De Amerikaanse president Bush heeft de economische sancties tegen India en Pakistan opgeheven. Dit heeft het Witte Huis zaterdag bekendgemaakt. In een verklaring aan minister van Buitenlandse Zaken Powell schrijft Bush dat de sancties tegen beide landen "niet in het belang zijn van de nationale veiligheid van de VS''. Aangenomen wordt dat het Congres met het besluit van Bush instemt.

De Amerikaanse maatregelen hangen samen met de jacht op de Saudische terrorist Osama bin Laden die er van verdacht wordt achter de aanslagen in de VS te zitten. Washington heeft de steun van Pakistan en in mindere mate India nodig om Bin Laden te vinden in Afghanistan en het Taliban-bewind te kunnen aanpakken dat hem en zijn netwerk onderdak biedt.

De sancties tegen Pakistan werden in 1990 opgelegd in verband met het Pakistaanse kernwapenprogramma. In 1998 verscherpten de VS de strafmaatregelen toen Pakistan kort na elkaar 6 kernproeven deed, in antwoord op soortgelijke proeven door aartsvijand India. Ook India werd na de kernproeven in 1998 getroffen door Amerikaanse sancties.

Militaire coup
De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Sattar verwelkomde het besluit, maar wees er op dat het besluit van Bush geen melding maakt van de sancties die Washington afkondigde in 1999 na de militaire coup die de huidige president Mussharraf aan de macht bracht.

Ook India liet zich in voorzichtig positieve bewoordingen uit, maar benadrukte "eerst alle details te willen bestuderen voordat we een uitgebreidere reactie kunnen geven''.

Afgelegen vliegvelden
De Pakistaanse regering heeft 3 afgelegen vliegvelden ter beschikking gesteld aan de Verenigde Staten. De luchthavens kunnen worden gebruikt bij aanvallen op Afghanistan, hebben zegslieden van het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt. De vliegvelden liggen in de provincies Baluchistan, Northwest Frontier Province en in Punjab in het zuiden van Pakistan, zo meldde het persbureau Kyodo zaterdag.
Tot nu toe hebben de VS Pakistan nog niet gevraagd luchthavens ter beschikking te stellen. Islamabad is niet van plan de veiligheid op de vliegvelden voor zijn rekening te nemen, aldus de zegslieden.

Taliban bombarderen het verzet

Het leger van de Taliban heeft posities van de Noordelijke Alliantie, het verzet ten noorden van de hoofdstad Kabul, gebombardeerd. De heersers over Afghanistan hebben ook extra militairen naar het noorden gestuurd.

De leider van de Alliantie, Fakhim, die onlangs de vermoorde generaal Massud opvolgde, is in buurland Tadzjikistan om er extra steun te vragen. Zijn collega in de Alliantie, de Oezbeek Dostum, doet via een Turkse krant een oproep aan de VS voor logistieke ondersteuning.

Dostum woonde drie jaar in ballingschap in Turkije, dat van plan is de militaire steun aan de Alliantie te vergroten.

NS: Vertragingen bij Roermond na zelfmoord

De Nederlandse Spoorwegen verwachten nog het hele weekeinde last te hebben van de gevolgen van een aanrijding op het baanvak Roermond-Sittard.

Op die lijn deed zich in de nacht van vrijdag op zaterdag een aanrijding voor met een auto, die door de bestuurder opzettelijk op het spoor was gezet. Volgens de NS betrof het een geval van zelfdoding. Door de klap zijn de rails zodanig beschadigd, dat omvangrijke reparaties over een afstand van 450 meter nodig zijn. Daardoor is het treinverkeer het gehele weekeinde beperkt.

Brandbom gegooid in Utrechtse kerk

Bij de Utrechtse Triomfatorkerk aan de Marco Pololaan is zaterdagavond een brandbom naar binnen gegooid. Door de bom ontstond een kleine brand die door de brandweer snel onder controle was.

Volgens een woordvoerder van de politie hebben getuigen een groep jongens weg zien rennen. De Triomfatorkerk is een kerkgebouw dat door diverse christelijke gemeenschappen wordt gebruikt. De politie heeft de zaak in onderzoek en doet verder geen mededelingen.
©FOK.nl e.a.