FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 september 2001

PTT Post komt met zilveren postzegel

Op 25 september brengt PTT Post een nieuwe Verrassingspostzegel uit: de Zilveren Postzegel. Deze is door de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen uit een dun laagje zuiver zilver.

De techniek waarmee de postzegel is gemaakt - minted stamping - is nog niet eerder in de wereld gebruikt. Met deze postzegel van f 12,75 sluit PTT Post het tijdperk van de gulden af. De postzegel is bestemd voor aangetekende post. De zegel is ontworpen door Rutger Fuchs.

Rechter verbiedt typo-piracy

Het bedrijf Ducab te Amstelveen heeft een kort geding bij de President van de Rechtbank Dordrecht over de domeinnamen ducap.nl en dukab.nl gewonnen.

Het bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van beamers en andere audiovisuele apparatuur, werd in juni dit jaar onaangenaam verrast, toen zij merkte dat verkeerd gespelde varianten van haar eigen bedrijfsnaam waren geregistreerd als domeinnamen door concurrent A & C Presentations te Alblasserdam. Internetbezoekers die de domeinnamen intoetsten werden rechtstreeks doorgelinkt naar de website van A & C.

Omdat de namen slechts in zeer geringe mate afwijken van de naam Ducab, was er volgens de President van de Rechtbank een groot gevaar voor verwarring. Het verweer dat de domeinnamen nodig zouden zijn voor een gezamenlijk project van AddVision en A & C onder de naam ‘dual capacity’ werd door de President terzijde geschoven. Advocaat Theo Bosboom van Ducab is zeer tevreden met de uitspraak: “Hieruit blijkt dat de rechter het registreren van opzettelijk verkeerd gespelde varianten van andermans bedrijfsnaam in domeinnamen – een verschijnsel dat in Amerika ‘typo-piracy’ wordt genoemd - niet accepteert”.

Herdenking Domkerk druk bezocht

Ruim 500 mensen, onder wie kroonprins Willem-Alexander en premier Kok, woonden zaterdagavond in de Utrechtse Domkerk de bezinningsbijeenkomst van de Raad van Kerken bij. Die werd gehouden in verband met de aanslagen dinsdag in de Verenigde Staten. De bijeenkomst werd live op tv uitgezonden. Buiten volgden 300 mensen die uitzending.

Haat en geweld mogen nooit het laatste woord hebben, zei Kathleen Ferrier van SKIN, de organisatie van minderheidskerken. In plaats van toegeven aan machteloosheid en geweld moet er een antwoord komen, dat is gebaseerd op liefde, aldus Ferrier die op de 9de plaats staat van de advies-kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede-Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Na afloop van de bijeenkomst ondertekende Willem-Alexander, die vergezeld was van verloofde Máxima Zorreguieta, het condoleanceregister. Hij werd gevolgd door premier Kok en andere leden van het kabinet.

Het 'uur van bezinning en gebed' had een zeer kerkelijk karakter. Namens de moslimgemeenschap sprak imam Abdullah Haselhoeff, die rechtvaardigheid en liefde de twee torens noemde, waarop de samenleving moet zijn gebaseerd. Vertegenwoordigers van joodse gemeenschap waren wegens de sabbatsviering niet aanwezig.

Banen weg bij Telegraaf

Uitgeversconcern De Telegraaf wil dat op termijn het aantal personeelsleden met ten minste 5 procent teruggebracht wordt. Dat betekent banenverlies voor circa 300 werknemers. Eind vorig jaar jaar telde het concern ruim 6000 personeelsleden.

De Telegraaf wil het personeelsbestand inkrimpen zonder gedwongen ontslagen. Dit uitgangspunt geldt "uiteraard voor zover de resultatenontwikkeling dat toelaat", zo staat in een vrijdag uitgegeven verklaring.

Het 'banenplan' is onderdeel van een nieuwe strategie voor de komende jaren. Die moet leiden tot betere bedrijfsresultaten en tot meer omzet uit nieuwe activiteiten. In 2005 moet 5 tot 10 procent van de concernomzet uit het buitenland komen. Het uitgeversconcern streeft naar een winstgevendheid met een gemiddeld nettorendement op het eigen vermogen van 12 procent.

De internetactiviteiten worden zeker voortgezet, maar wel verder geïntegreerd met de huidige printactiviteiten. Ook hier geldt de verwerving van omzet als uitgangspunt. Concurrent PCM kondigde onlangs aan fors te gaan snijden in de internetactiviteiten. "Optimaliseren, vernieuwen en internationaliseren'', daar komt de nieuwe strategie op neer, aldus De Telegraaf. Beleggers en analisten werden vrijdag geïnformeerd over de plannen. Het personeel is ook op de hoogte gesteld.

1 op 3 chauffeurs te lang achter het stuur

Ongeveer een op de drie van de Nederlandse vrachtwagen- of buschauffeurs zit te lang achter het stuur. Dat valt op te maken uit een onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat met de vorig jaar ingevoerde digitale tachograaf.

Onder 4900 vrachtwagen- en buschaffeurs van zeshonderd ondernemingen zijn 2675 overtredingen van de wettelijke verplichte rij- en rusttijden geregistreerd. De meeste chauffeurs die te lang rijden nemen ook onvoldoende rust en maken dan twee overtredingen, legt een medewerker van de inspectie uit.

Het is de eerste keer dat het rijdrag van chauffeurs via een nieuwe methode is onderzocht. De huidige tachograaf maakt het mogelijk het vastgelegde rijgedrag met de computer te controleren. De tachograaf bestaat uit een vast elektronisch geheugen in de vrachtwagen of bus, dat kan worden gekoppeld aan een persoonlijke 'smartcard' voor de chauffeur. Met de nieuwe manier van meten worden niet meer gegevens verzameld dan voorheen. De oude tachograaf werd als te fraudegevoelig bevonden.

Grote brand in Wormer

In Wormer is zaterdagavond bij een drukkerij aan de Knollendammerstraat een grote brand uitgebroken. Bij de brand is asbest en methanol vrijgekomen, zo heeft de brandweer gemeten. De politie heeft binnen een bepaalde cirkel een aantal woningen ontruimd.

De brand gaat gepaard met een grote rookontwikkeling en veel stankoverlast. De drukkerij staat in een industriegebied.

De politie zegt dat er, voor zover bekend, geen slachtoffers zijn gevallen.

Zanardi verliest beide benen in autorace

De Italiaanse autocoureur Alex Zanardi is zaterdag door een ongeluk op de Lausitzring zwaar gewond geraakt. De 34-jarige Zanardi verloor beide benen. De ex-F1-coureur van Williams ligt in een ziekenhuis in Berlijn.

Woordvoerders willen niet zeggen of hij buiten levensgevaar is. Zanardi deed op het Duitse circuit mee aan de eerste race van de Amerikaanse CART-series op Europese bodem. Toen Zanardi na 142 van de 154 ronden met zijn Honda/Reynard uit de pits kwam, week hij ineens af van zijn lijn en kwam dwars op de baan te staan. De Canadees Alex Tagliani kon hem niet meer ontwijken en reed met volle snelheid, geschat 320 kilometer per uur, op hem in.

Zanardi verloor door het ongeluk zijn benen, het ene boven en het andere onder de knie. Beide auto's belandden tegen de buitenmuur langs de ovale baan.

Helikopters brachten de onfortuinlijke coureurs naar het ziekenhuis. Tagliani was snel bij bewustzijn en maakt het redelijk. Zanardi moet nog gecompliceerde operaties ondergaan. De race werd vervolgd en gewonnen door de Zweed Kenny Brack.

Nieuw circuit
De Lausitzring, 145 kilometer ten zuiden van Berlijn, is een nieuw circuit. De 325 miljoen gulden kostende baan zou een van de veiligste ter wereld moeten zijn. Afgelopen april liet voormalig formule-1-coureur Michele Alboreto er het leven bij een ongeval tijdens een testrit. Duitse onderzoekers vertelden later dat een lekke band de oorzaak was van dat ongeluk.

Volgens circuitdirecteur Fischer liggen de zware ongelukken niet aan de baan. "Dit was een normaal raceongeluk'', zei hij.

Nico Dijkhoorn's battle begins.

Nico Dijkshoorn, de columnist die wekelijks zijn ongezouten mening geeft over alles wat er in de media gebeurt, zal zich drie maanden lang vastbijten in 'Big Brother, The Battle'. Hij zou er nooit meer over schrijven, maar nu het weer begint, kan hij het toch niet laten.

Nico Dijkshoorn, mediacolumnist van Veronica.nl, en ooit groot geworden op Fokzine zal zich vanaf maandag 17 september drie maanden lang vol overgave storten op Big Brother The Battle. Met de column 'Dijkshoorns Battle' zal hij op zijn eigen bekritiserende en ironische wijze zijn mening over het reality-programma, de bewoners en de met veel bombarie aangekondigde nieuwe regels ventileren.

Maar liefst drie keer per week, op dinsdag, donderdag en vrijdag, zal 'Dijkshoorns Battle' op de mediapagina van www.veronica.nl te lezen zijn. Bezoekers van de Veronica-site kunnen hun reacties geven via het forum, waar de column eveneens te lezen zal zijn. Naast de BB-column zal Nico ook zijn column 'Nico Dijkshoorn zag' blijven schrijven. Hierin geeft Nico zijn eigengereide visie over andere ontwikkelingen op het gebied van media.

Nico heeft tijdens de eerste twee seizoenen van de Big Brother-hype ook al speciale columns over het reality-programma geschreven. Zijn columns werden vooral in 1999 goed ontvangen en zorgden voor talrijke, enthousiaste reacties op het forum van Fok!zine.

Zonnet sluit condoleanceregister

De internetprovider Zonnet heeft zaterdag het condoleanceregister voor de aanslagen in de VS gesloten. De redactie heeft hiertoe besloten, nadat sommige mensen kwetsende teksten hadden ingestuurd.

De beledigende taal was zowel gericht tegen Amerikanen als tegen moslims, aldus Zon-directeur G. Post. Eén tekst was zo grof en discriminerend dat Post daar maandag aangifte van doet bij de politie.

Ongeveer 1.000 mensen reageerden de afgelopen dagen via Zonnet op de aanslagen in New York en Washington. De redactie heeft de discriminerende inzenders opgespoord via het nummer van hun computer. Zonnet laat deze mensen voortaan niet meer toe op de website.

Post zegt nooit te hebben overwogen om controle vooraf toe te passen op de inhoud van de teksten. "We hadden niet verwacht dat sommige mensen met zulke schunnige teksten zouden komen. Je zou toch denken dat bij zo'n ramp inzenders een zeker ethisch normbesef in acht nemen.''

Veel lichamen gevonden in Pentagon

Reddingswerkers hebben bij het Pentagon de plaats van de inslag van het vliegtuig bereikt, waar veel slachtoffers liggen. Officieel wordt nu gedacht aan 189 doden, zowel medewerkers als inzittenden van het vliegtuig.

In het puin van de WTC-torens in New York zijn nu 185 lichamen geborgen. Het aantal doden en vermisten staat daar op 4972.

De FBI heeft voor het eerst sinds de aanslagen iemand gearresteerd. Het zou om dezelfde man gaan die donderdag werd aangehouden met een valse pilotenpas. Verder zijn bij een FBI-actie circa 25 illegalen aangehouden voor verhoor.

Ferme oorlogstaal van Bush

President Bush heeft in Camp David verklaard dat de VS in oorlog verkeert en dat Osama bin Laden in Afghanistan de hoofdverdachte is van de aanslagen. Hij zei dat Bin Laden niet moet denken dat hij onvindbaar is. We zullen de daders in hun holen vinden en uitroken, aldus de president.

Bush zei dat het een lang conflict zou worden en vroeg om geduld. "Het gaat ons niet om wraak maar om een antwoord op een barbaarse oorlogsverklaring. De daders hebben zelf gekozen voor hun vernietiging", aldus Bush.

Bush sprak voor een vergadering met zijn nationale veiligheidsadviseurs.

steun van de senaat

Na de Amerikaanse Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden een resolutie aangenomen die president Bush volmacht geeft om "alle gepaste middelen" te gebruiken ter vergelding van de terroristische aanvallen op New York en Washington.

Het Huis van Afgevaardigden stemde daarmee in met het gebruik van geweld. De resolutie moet niet gezien worden als een formele oorlogsverklaring, maar als het stadium daarvoor. De president is nu gemachtigd een militair antwoord te geven op de terreurdaden. Voorafgaand daaraan zal hij de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten raadplegen.

Battle verloren: terug naar de arme kant

En ja hoor: daar kregen de bewoners weer een Battle voor hun kiezen. Vandaag mochten de bewoners naar gewichten zoeken.
Even na drie uur krijgen de bewoners te horen dat in korte tijd een Battle zou beginnen. Het betreft een Captain-Battle, dus eentje waarbij ook persoonlijke punten kunnen worden verdiend. In een bad met donker (modder)water in de tuin liggen 30 gewichten. De bewoners moeten deze gewichten vinden om aan de rijke kant te mogen leven.

De gewichten hebben niet allemaal dezelfde kleur: aan iedere bewoner is een kleur toegewezen. Iedere bewoner kan punten verdienen door zoveel mogelijk gewichten van de eigen kleur te pakken. De afzonderlijke punten tellen mee voor de Captain-Battle en de punten in totaal voor de Battle op zich.

Helaas lukt het de bewoners niet om 30 gewichten en dus 90 punten bij elkaar te zoeken en moeten ze naar de andere kant.

Engelse spelersvakbond dreigt met staking

De Engelse spelersvakbond PFA dreigt met een staking in de Premier League. De PFA is het er niet mee eens dat de voetbalbond FA de spelersvakbond kort op de premies uit de televisierechten en noemt het bod van de FA beledigend.

,,Het bod van de FA kan ik alleen als een lachertje omschrijven'', aldus voorzitter Gordon Taylor. ,,Het is veel minder dan de laatste jaren terwijl de FA meer geld voor de televisierechten heeft gekregen.'' De PFA vraagt de spelers in de hoogste divisie zich op korte termijn uit te spreken over een staking.

Taylor wilde geen mededelingen doen over het bod van de FA. Vorig jaar kreeg PFA uit de televisierechten nog dertig miljoen gulden.

Palestijnen: Israël misbruikt ramp VS

Volgens de Palestijnen maakt Israël misbruik van de situatie in de Verenigde Staten om zijn oorlog tegen de Palestijnen voort te zetten. Premier Sharon heeft al het vredesoverleg tussen Israël de Palestijnen afgezegd. Daarnaast vielen er de afgelopen week meer dan twintig doden in het conflict. Maar door de aanslag in de Verenigde Staten, kwam dat nauwelijks in de publiciteit.

Israël heeft vandaag over land, vanuit de lucht en vanaf zee aanvallen uitgevoerd op Palestijnse politie- en veiligheidsdiensten in de Gazastrook. Daarbij zijn zeker zeven mensen gewond geraakt. Het Palestijns Gezag zou opdracht hebben gegeven alle openbare gebouwen in Gaza-stad te evacueren. De Palestijnse leider Arafat zegt dat de Israëlische premier Sharon met de aanvallen een ontmoeting tussen hem en de Israëlische minister van Buitenlandse zaken Peres saboteert.

Sharon heeft Peres gisteren verboden om met Arafat te gaan praten, hoewel de premier onder zware internationale druk staat om het gesprek door te laten gaan. Sharon zegt dat de aanvallen een vergelding zijn voor Palestijnse aanslagen. Bovendien is volgens een woordvoerder van premier Sharon de tijd niet rijp voor vredesoverleg na de aanslagen in de Verenigde Staten. Minister Peres heeft al laten weten het daar niet mee eens te zijn. Ook de Amerikaanse president Bush drong gisteren aan op hervatting van het overleg.

Marokkaanse website boos op Volkskrant

De site van en voor Marokkaanse moslims, Maghreb.NL is niet te spreken over een artikel in de Volkskrant van afgelopen vrijdag. Daarin werden citaten van gebruikers van het forum van de website aangehaald om aan te tonen dat Marokkaanse jongeren de aanslagen in Amerika wel terecht vonden.

Volkskrant: "Natuurlijk voelen de meeste moslims afschuw en medeleven met de duizenden doden in New York en Washington, maar bij velen heerst ook vreugde over het feit dat de Verenigde Staten eindelijk een les is geleerd. Vooral op de discussiesites maghreb.nl en naffer.nl tonen moslimjongeren hun blijdschap."

Volgens de makers van Maghreb heeft dit bericht heeft veel verwarring opgewekt en vraagtekens opgeroepen. Veel lezers van de Volkskrant hebben de link naar Maghreb.NL gevolgd en hebben de hele site geassocieerd met alle uitspraken die in het artikel zijn genoemd. Zo lijkt het alsof Maghreb.NL de aanslag terecht vindt en dat alle Marokkaanse jongeren die Maghreb.NL bezoeken, blijdschap tonen. Bijdragen van mensen die de aanslagen afkeuren zijn door de "verslaggevers" niet genoemd want dat is blijkbaar geen nieuws. Aldus Maghreb.NL

De makers wijzen er tevens op dat ze vrijdagmiddag samen met vele landgenoten om 12:00u de website "op zwart gezet" hebben en drie minuten stilte hebben gehouden voor alle onschuldige burgers die zijn omgekomen als gevolg van terreur, oorlog of intolerantie in het Noorden, Oosten, Zuiden en Westen van de wereld. Waarmee ze dus wel afstand nemen van een herdenking voor alléén Amerikaanse slachtoffers.

Maar goed dat er geen krant sommige extreme reacties op Fok! heeft gequote van de afgelopen dagen........

Arrestaties bij opening Engels hasjcafé

Vlak nadat in de stad Stockport bij Manchester zaterdag het eerste hasjcafé zijn deuren had geopend, heeft de Engelse politie enkele arrestaties verricht. Onder de arrestanten bevindt zich een Nederlander.

Bij de opening rond het middaguur werd voor de ogen van tientallen bezoekers onder andere de voltallige bedrijfsleiding door de politie gearresteerd. Dat meldden achtergebleven bezoekers.

Vermoedelijk zitten vijf mensen op het politiebureau, onder wie de Nederlandse zakenman Nol van Schaik. Van Schaik is eigenaar van drie koffiehuizen en het Global Hemp Museum in Haarlem. Hij wilde in het café vooral softdrugs voor medische doeleinden verkopen.

F1: Montoya op pole in Monza

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Juan-Pablo Montoya heeft in Ferrari-land, op het circuit van Monza, de pole gereden. Het is alweer de derde pole-positie van de Colombiaan dit jaar terwijl hij nog geen enkele race wist te winnen. Des te opmerkelijker was het feit dat Michael Schumacher eindigde achter zijn teamgenoot Rubens Barrichello voor het eerst dit seizoen. De Ferrari's werden tweede en derde, gevolgd door de tweede Williams van Ralf Schumacher.

De kwalificatiesessie moest aan het einde nog worden stop gezet vanwege een behoorlijk zware crash van Mika Hakkinen. Het was een toepasselijke punt achter de erg moeilijke sessie van het McLaren-team, dat op geen enkel moment in de buurt kon komen van de dominerende Ferrari's en Williams'. Montoya deed het bijna een seconde beter dan Coulthard en meer dan een seconde beter dan Hakkinen. De McLarens moesten zelfs nog Jarno Trulli voor zich dulden.

Tomas Enge kende een moeilijk debuut in de Prost Acer. Eerst blies hij de motor op en later in de sessie viel opnieuw zijn wagen stil. De Tsjech eindigde op een 20e plaats, net als na de vrije trainingen gisteren. Ook Alex Yoong reed dezelfde positie als gisteren door naar de laatste gridplaats te rijden. De Maleisiër eindigde op 5,2 seconden van Juan-Pablo Montoya wat helemaal niet slecht is.

Jos Verstappen kon in Monza tijdens de kwalificaties opnieuw geen potten breken. Jos moest zich tevreden stellen met een 19e startpositie, en wat erger is: opnieuw achter zijn teamgenoot (die het weliswaar maar 5 honderste van een seconde beter deed).

Reactie spelletjesfabrikanten op ramp

Microsoft maakte vrijdag bekend beelden van de torens van het World Trade Center in New York te zullen verwijderen uit Flight Simulator 2002. De aanpassing zou geen gevolgen hebben voor de release, die op 18 oktober gepland staat.

Onmiddellijk na de aanslagen dinsdag werd de aandacht op vliegsimulatorspellen als Flight Simulator gevestigd. De nabootsing van de werkelijkheid in dergelijke spellen is zo realistisch dat de daders ze gebruikt zouden kunnen hebben om te oefenen voor de aanslag, zo zeiden deskundigen. Inmiddels is volges de FBI gebleken dat de daders 'echte' vliegopleidingen hebben gevolgd.

Ook andere spelmakers hebben, in navolging van de tv- en filmindustrie, gereageerd op de aanslagen. Uitgever Electronic Arts schrapte dinsdag al het online samenzweringsspel Majestic, omdat enkele spelelementen op dit moment 'ongepast' zouden kunnen zijn.

Arush Entertainment heroverweegt 'Duke Nukem: Project Manhattan', een online spel waarin spelkarakter Duke Nukem zich in de strijd tegen mutanten een weg door New York schiet. Het spel stond voor later dit jaar op de agenda. Arush heeft een aantal 'hoogtepunten' van het spel van zijn site verwijderd omdat die afbeeldingen van het World Trade Center bevatten.

Hackers willen wraak nemen

Een groep van zo'n 60 hackers, die zich 'computerbeveiligingsliefhebbers' noemen, heeft zich verenigd om cyberaanvallen uit te voeren op Palestijnse en Afghaanse sites. "Met ingang van 11 september hebben wij ons verenigd om terug te vechten en te laten zien dat wij dit niet meer zullen tolereren", zo schrijft de groep in een donderdag uitgebrachte oproep aan andere hackers.

De verklaring is uitgebracht door The Rev, een hacker die in februari een deel van de New York Times-site ontsierde, en een groep genaamd The Dispatchers. Volgens The Rev zijn de afgelopen dagen al meerdere Palestijnse sites, waaronder die van internetproviders, platgelegd. Nu zouden Afghaanse sites aan de beurt zijn. Overigens heeft het in Afghanistan heersende Taliban-bewind eind augustus internetgebruik verboden.

De plannen zijn niet in goede aarde gevallen bij de Duitse hackersgroepering Chaos Computer Club (CCC). Onmiddellijk nadat CCC van de oproep op de hoogte raakte, bracht de groep een verklaring uit waarin de plannen scherp werden veroordeeld.

De CCC vraagt het publiek deze en soortgelijke oproepen te negeren. "Wij zijn een vereniging van hackers in het hele melkwegstelsel en kunnen ons eenvoudig niet voorstellen om de wereld op dit moment in goed en slecht te verdelen, en daarbij nota bene religie als criterium voor een dergelijke tweedeling te gebruiken."

Woordvoerder Andy Muller-Maguhn zegt in de verklaring dat juist nu internet nodig is om bij te dragen aan internationaal begrip. "In een gespannen situatie als deze is het onacceptabel om communicatiemiddelen af te snijden", aldus de woordvoerder.

De CCC verwijst naar een uit 1999 stammende verklaring van verschillende hackersgroeperingen waarin het voeren van een cyberoorlog wordt veroordeeld. Naast CCC ondertekenden onder meer Cult of the Dead Cow, 2600 en enkele leden uit de Nederlandse hackersgemeenschap de verklaring.

Aan hacker Fluffi Bunni was de oproep in ieder geval niet besteed. Fluffi Bunni kraakte vrijdag een Domain Name Server van op het Britse NetNames. De homepages van duizenden Britse sites, die hun domein bij NetNames hadden geregistreerd, werden doorgeleid naar een pagina waarop Fluffi Bunni de Jihad uitroept.

"Als je het internet weer wilt zien, geef ons dan Osama Bin Laden en vijf miljoen dollar", aldus Fluffi Bunni op de pagina. Na ongeveer een uur was NetNames er in geslaagd alle pagina's weer te herstellen.

Haatoproep Islamitische omroep vergissing

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een per ongeluk uitgezonden haatoproep van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), gisteren kort na de drie minuten stilte voor de slachtoffers in de Verenigde Staten, heeft premier Wim Kok diep geschokt. Alle ongelovigen moeten branden in de hel, luidde de boodschap, waarvoor overigens vrijwel onmiddellijk excuses werd aangeboden.

Het koran citaat dat getoond werd meldde o.a "Zeg tegen hen die ongelovig zijn: jullie zullen overwonnen worden en in de hel verzameld. Dat is pas een slechte rustplaats", en "Zij die ongelovig zijn: hun bezittingen en hun kinderen zullen hun bij Allah volstrekt niet baten. Zij zijn brandstof voor het vuur."

Volgens de premier heeft de omroep een "zeer ernstige fout" gemaakt. Hij riep gisteren na afloop van de ministerraad juist op tot verzoening en begrip. "De islamitische organisaties in Nederland hebben duidelijk hun afschuw over deze aanslagen laten blijken. Zij hebben een bijdrage geleverd aan het handhaven van een klimaat van verdraagzaamheid. Het is jammer dat er een aantal extreme reacties op de aanslagen is geweest, maar dit is bij uitstek ook het moment om vooral niet te generaliseren."

Directeur Frank William van de Nederlandse Moslim Omroep gaf gisteren meteen toe dat zijn omroep een 'vreselijke fout' heeft gemaakt. "Dit had niet mogen gebeuren. Dat was zeer onzorgvuldig van ons." Volgens William is in alle hectiek die na de aanslagen in Amerika ook bij de islamitische omroep ontstond, niet goed gelet op de uitzending van gisteren, een herhaling.

"Sinds drie jaar is de NMO bezig de koran te visualiseren", gaf William een reconstructie. Daarbij volgen we de verzen. Afgelopen zondag was dit vers aan de beurt. Daarna vond er in Amerika een vreselijke ramp plaats en zijn we daar net als andere omroepen op gedoken. In die roes is het ons helemaal ontgaan dat in de herhaling van de uitzending van zondag dit vers nog zat."

William werd er tijdens de uitzending nog op geattendeerd door een telefoontje van een kijker. "Ik ben meteen naar het uitzendcentrum gegaan en heb ervoor gezorgd dat er een excuusboodschap werd uitgezonden. Vervolgens heb ik mijn collega's bij elkaar geroepen en het draaiboek aangepast, zodat iets dergelijks nooit meer kan gebeuren." Tijdens dat overleg stond volgens William de telefoon roodgloeiend in het pand van de NMO in Hilversum. "De meeste telefoontjes waren dreigend. Dat ging zelfs tot het opblazen van het gebouw en het vermoorden van de directeur."

Desondanks heeft de NMO nog geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. "De komende dagen hopen we duidelijk te maken dat het ons echt vreselijk spijt. In de uitzending van zondag komen we hier zeker nog op terug."

Ook aanslagen in Europa beraamd

Een in België gearresteerde extremistische moslim was van plan Amerikaanse doelen in Frankrijk aan te vallen. Zijn hoofddoel zou de Amerikaanse ambassade in Parijs zijn geweest, meldde de Franse radiozender Europe 1 zaterdag.

De man was een van de zes verdachte extremisten die donderdag in Brussel en Rotterdam werden gearresteerd. Volgens het radiobericht is de man een fundamentalist van Noord-Afrikaanse origine, ongeveer dertig jaar oud en getraind in Pakistan.

De politie zou in zijn woning een automatisch kalashnikov-geweer hebben gevonden. Ook werden verschillende documenten in beslag genomen. De man zou al meerdere reizen naar Frankrijk hebben gemaakt en contacten hebben met andere netwerken die in Europa opereren.

Rotterdamse terroristen

De vier extremistische moslims die vrijdag in Rotterdam werden aangehouden, zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) vermoedelijk betrokken bij een internationaal netwerk van extremistische moslims. Het gaat om een persoon van Nederlandse afkomst, twee van Franse afkomst en een van Algerijnse afkomst.

De arrestaties zijn het resultaat van intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische justitie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van beide landen. De verdachten kwamen in beeld, nadat justitie in België enkele weken geleden een tip had gekregen. De tipgever waarschuwde voor aanslagen tegen Amerikaanse doelwitten in Brussel.

Het OM in Nederland wil op dit moment geen uitspraken doen over het onderzoek.

F16's waren op weg naar vliegtuigen

De Amerikaanse luchtmacht heeft afgelopen dinsdag gevechtsvliegtuigen afgestuurd op de gekaapte toestellen. Dat berichtten verschillende Amerikaanse media zaterdag. Straaljagers die de gekaapte toestellen onderweg naar New York moesten onderscheppen, waren echter nog ongeveer honderd kilometer verwijderd van de stad toen de toestellen zich in het WTC boorden.

De luchtmacht zou wel op tijd zijn geweest om het vierde gekaapte toestel neer te schieten. Vrijdag had onderminister Paul Wolfowitz van Defensie tegenover de publieke televisie verklaard dat straaljagers in positie waren gebracht om vlucht 93, die in Pennsylvania neerstortte, te onderscheppen. ,,Dankzij de heldhaftige tussenkomst van de passagiers was dat echter niet nodig''.

Moskou zal VS steunen bij aanval op Taliban

Igor Ivanov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft impliciet Russische steun toegezegd bij een eventuele aanval van de Verenigde Staten op door Taliban gecontroleerd gebied in Afghanistan. Hij maakte dit zaterdag bekend.

"In de strijd tegen het terrorisme kan het gebruik van geweld niet worden uitgesloten. We weten dat het zich in het gebied van de Taliban trainingskampen voor terroristen bevinden en dat er drugs worden geteeld voor de Russische en Europese markten", aldus de minister.

Ivanov noemde die situatie "een gevaar en een bedreiging voor de veiligheid van onze landen". Volgens hem kan de internationale gemeenschap niet stil blijven zitten.

Rabo junior betrapt op doping

kwanten had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tussen hoofdsponsor Rabobank en het management van de Rabobank Wielerploegen is onenigheid ontstaan. Er is namelijk gebleken dat Rabobank junior Johnny Hoogerland (18 jaar) doping heeft gebruikt bij de Trofee van de Provincie Antwerpen. Deze informatie is door de ploeg niet doorgegeven aan de hoofdsponsor. Die hierop reageerde dat het correcter was geweest als de informatie eerder doorgegeven was. Hoogerland is door de ploeg voorlopig geschorst.

Taliban roept moslims op tot Heilige oorlog

De hoogste leider van de Taliban, de heersers over het grootste deel van Afghanistan, heeft alle moslims in en buiten het eigen land opgeroepen tot een heilige oorlog oftewel Jihad om het geloof te verdedigen.

Volgens Mullah Mohammed Omar gaat het Washington niet alleen om Osama bin Laden, maar ook om verzet tegen "de zuivere moslimstaat". De Taliban bieden Bin Laden, verdacht van de aanslagen van dinsdag in de VS, onderdak.

Ingewijden sluiten daarom een vergeldingsaanval van de VS niet uit. De Taliban heeft de buurlanden gedreigd met een aanval indien zij de VS steunen bij een actie tegen Afghanistan. ,,Als een buurland zijn grond of luchtruim laat gebruiken bij aanvallen tegen Afghanistan, dan is niet uitgesloten dat wij het betreffende land zullen aanvallen'', aldus een verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken.

Zwarte doos Pentagon onbruikbaar

De recorder met cockpitgesprekken van het vliegtuig dat zich dinsdag in het Pentagon boorde bevat geen informatie. Waarschijnlijk is de recorder beschadigd door de hevige brand die uitbrak na de aanslag op het Pentagon.

Wanneer de zwarte doos intact zou zijn gebleven, was wellicht duidelijk geworden hoe de kapers de controle over het toestel van American Airlines overnamen.

De zwarte dozen werden vrijdag gevonden. Normaliter zouden ze gedurende een half uur een temperatuur van 1.100 graden Celsius moeten kunnen doorstaan. Het vuur in het Pentagon woedde twee dagen. Wel is het gelukt informatie te verkrijgen uit de andere zwarte doos met de vluchtgegevens. Welke informatie is nog niet bekend.

Douane Delfzijl vindt 43 kilo coke in torpedo

De douane in Delfzijl heeft onder het Russische vrachtschip Boris Livanov 43 kilo cocaïne gevonden. De harddrugs zaten verstopt in een zelfgefabriceerde torpedo die onder de kiel van het 185 meter lange schip bevestigd was. De cocaïne met een straatwaarde van 5 miljoen gulden is afkomstig uit Suriname.

De Boris Livanov was vertrokken vanuit Paramaribo naar Delfzijl om een lading aluinaarde, een grondstof voor aluminium, bij de aluminiumfabriek af te leveren. Daarna zou het vrachtschip doorvaren naar Tallinn in Estland. De douane stond samen met de politie, Koninklijke Marechaussee en het FIOD de Boris Livanov bij het aanmeren in de C-Havenkanaal bij de fabriek al op te wachten.

kikvorsmannen

De boot was volgens de douane er uitgepikt op basis van een risico-analyse. Tijdens de grootscheepse controle werd gebruik gemaakt van een mobiele scan en drie speurhonden. Die roken echter niets want de drugs zaten ver onder de waterlijn verborgen.

Vanaf het douanevaartuig Alexander Gogel doken kikvorsmannen van de politie de haven in. Na een korte maar intensieve speurtocht kwamen de duikers met de megavangst boven water. Toen de drie meter lange torpedo werd geopend, bleek de speuractie van de douane en de FIOD een schot in de roos. De cocaïne was verdeeld in 43 pakketjes.

De douane heeft de 45-jarige Russische kapitein van het schip gearresteerd. Een woordvoerster van de FIOD noemt de vangst een groot succes. "Er is een aantal risicolanden dat bij ons de alarmbellen laat rinkelen. Suriname hoort daar ook bij."

Nederlandse bedrijven steunen slachtoffers VS

Nederlandse bedrijven met grote belangen in de Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen hulpacties op touw gezet voor de slachtoffers van de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag. Onder andere Ahold, Heineken en Unilever doen mee aan deze acties.

Ahold heeft het American Heroes Fund opgericht. Klanten en medewerkers van de 1300 winkels aan de oostkust kunnen daarin geld storten. Ahold verdubbelt het bedrag tot maximaal 1 miljoen dollar.

Verder hebben Aholds dochterbedrijven Stop & Shop en Giant vrachtwagens met levensmiddelen en medicamenten naar het rampgebied in New York gestuurd. Die vertegenwoordigen volgens een woordvoerder van Ahold een waarde van enkele miljoenen dollars. De goederen worden geleverd aan het Rode Kruis.

Unilever maakte vrijdag bekend 2 miljoen dollar te schenken, vooral aan kinderen van overleden slachtoffers. Heineken heeft gratis bier geleverd aan reddingswerkers. Werknemers van het bedrijf geven bloed en kleding. Ook zal Heineken geld geven. "Bij grote inzamelacties zullen we niet ontbreken", aldus een woordvoerster. Ook de financiële instellingen ING, ABN Amro en Aegon dragen hun steentje bij.

Het bedrag aan donaties van Amerikaanse bedrijven was vrijdag opgelopen tot meer dan 100 miljoen dollar. De grootste bedragen kwamen van de effectenbank Morgan Stanley Dean Witter, die de belangrijkste huurder was in het verwoeste World Trade Center, olieconcern Exxon Mobil, het conglomeraat General Electric en farmaciebedrijf Merck.

Men In Black 2

Deel 1 was gisteren weer eens op tv te zien, maar deel 2 is alweer onderhevig aan wijzigingen. Wegens de terroristische aanslagen in Amerika zal het einde van de film 'MIB 2' van Barry Sonnenfeld gewijzigd worden.

In de film heeft agent J (Will Smith) hulp nodig om de wereld te beschermen tegen E.T.'s. Daarom gaat hij op zoek naar zijn oude partner agent K (Tommy Lee Jones) en herstelt zijn geheugen. Ook Famke Janssen zou eerst een rol in deze vervolgfilm spelen. Maar wegens ziekte in de familie moest de Nederlandse na haar eerste werkdag verstek laten gaan. Haar plek werd direct opgevuld door Lara Flynn Boyle.

Columbia Pictures, die scènes had gepland in New York, heeft wegens de aanslagen op het World Trade Centre de opnamen voorlopig opgeschort. Een vertegenwoordiger van Sony vertelde Variety: "Er was een scène gepland met op de achtergrond het WTC. Nu gaan we op zoek naar alternatieven."

MIB2 is niet de eerste film die effecten ondergaat van de aanslagen.
Zo wordt de film Swordfish in verschillende bioscopen niet meer gedraait, en is het lot van de film Spiderman die uitkomt in 2002 onzeker.

Bush mobiliseert duizenden reservisten

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren opdracht gegeven tot de mobilisatie van 50.000 reservisten. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon bekendgemaakt.

Minister van Defensie Donald Rumsfeld roept in eerste instantie ongeveer 35.000 militairen op. Onder de eerste lichting zijn soldaten van de genie, militaire politie, verplegers en luchtmachtpersoneel.

De reservisten moeten helpen bij "de verdediging van het vaderland". Volgens een woordvoerder van het Pentagon gaat een deel van hen naar New York, om ingezet te worden bij de bergingswerkzaamheden nabij het World Trade Center.

Volgens de Amerikaanse wet mag een president maximaal een miljoen reservisten of Nationale Gardisten voor een periode van uiterlijk 24 maanden oproepen.

Steen door ruit Moskee

Een raam van de moskee aan de Bouwen Ewoutstraat in Vlissingen is gisteren ingegooid. Buurtbewoners werden rond 03.00 in de nacht van donderdag op vrijdag door glasgerinkel gewekt en zagen enkele personen wegrennen. Omwonenden vrezen dat de vernieling een reactie is op de terreuraanslagen eerder deze week in New York en Washington DC.

Het is volgens de politie niet duidelijk of de vernieling hier inderdaad mee te maken heeft, maar ze houdt er wel rekening mee. Woordvoerder Jan van Mourick laat weten dat de politie in ieder geval extra toezicht houdt.

Bush: Nog steeds terroristen in VS

President Bush heeft vrijdag bevestigd dat zich nog steeds terroristen op Amerikaans grondgebied bevinden. Ook Robert Mueller, de directeur van de FBI, verklaarde tijdens een persconferentie dat de terroristische dreiging nog niet voorbij is.

Het gevaar is volgens Mueller vooral afkomstig van medeplichtigen van de kamikazekapers die dinsdag de grootste terreurdaad uit de geschiedenis uitvoerden. De FBI-baas maakte bekend dat er tot vrijdag geen arrestaties zijn verricht die direct verband houden met de aanslagen van dinsdag.

De Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft zei vrijdag dat de FBI meer dan honderd personen wil spreken in verband met de terreurgolf. De FBI is al op zoek naar de mensen op de lijst. "Deze mensen kunnen ons helpen bij het onderzoek", aldus de minister.

De FBI zou al met een onbekend aantal gezochte personen die op de lijst staan hebben gesproken. Ashcroft maakte bekend dat via internet en de speciale telefoonnummers van de federale recherchedienst al 36.000 tips zijn binnengekomen.

Voicerecorder in Pennsylvania gevonden

De voicerecorder van het vliegtuig dat dinsdag neerstortte nabij Pittsburgh in Pennsylvania, is vrijdag gevonden. Dat heeft de FBI meegedeeld. Het apparaat registreert de gesprekken in de cockpit.

De recorder met de vluchtgegevens van het toestel van United Airlines vlucht 93 was al eerder gevonden. Volgens een woordvoerster van de FBI lag de voicerecorder in een acht meter diepe krater, die door de inslag van de Boeing 757 was ontstaan.

Door de crash verloren 45 mensen het leven. Het toestel was op weg van Newark bij New York naar San Francisco toen het werd gekaapt. De gijzelnemers zetten vervolgens koers naar de hoofdstad Washington. Onderweg stortte het vliegtuig door nog onbekende oorzaak neer.

Sharon blokkeert ontmoeting Peres-Arafat

De Israëlische premier Sharon heeft vrijdag een stokje gestoken voor de langverwachte ontmoeting tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken Peres en de Palestijnse president Arafat.

Eerder op de dag had de Amerikaanse president Bush telefonisch bij Sharon nog sterk aangedrongen op de ontmoeting, die voor zondag stond gepland op het vliegveld van Gaza. Nadat Sharon de ontmoeting had afgezegd, oefende ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Collin Powell nog druk uit om de bijeenkomst wel te laten doorgaan.

Peres zou een 'volledig mandaat' van zijn premier hebben gekregen om akkoord te gaan met zowel een staakt-het-vuren als het hervatten van diplomatieke onderhandelingen. De minister wilde onder vier ogen praten met Arafat, die juist als voorwaarde stelde dat een vertegenwoordiger van de Europese Unie het gesprek bij zou wonen. Deze zou gemaakte afspraken kunnen bevestigen mocht Sharon deze achteraf willen ontkennen.

Zie ook:
'Arafat en Peres zondag bij elkaar'

Doden bij gasexplosie in mijn China

Bij een gasexplosie in een kolenmijn in het noorden van China zijn minstens 23 mijnwerkers gedood. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag.

Ten tijde van het ongeval waren in de mijn meer dan zestig werknemers aanwezig. Tot nu toe zijn 33 mijnwerkers gered. De mijn ligt bij de stad Datong in de provincie Shanxi.

De eigenaar en de manager van de mijn zijn na de explosie, die al op donderdag heeft plaatsgehad, gevlucht. Bij mijnongevallen sterven jaarlijks ongeveer 10.000 mensen in China.

Israëlische troepen vallen Ramallah binnen

Israëlische strijdkrachten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag het gebied rond de Palestijnse autonome stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. Dat is vernomen van bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst.

Bij de Israëlische operatie zouden tanks zijn ingezet. Bij gevechten tussen Palestijnen en Israëliërs zouden drie Palestijnen gewond zijn geraakt. De Israëlische troepen zouden optrekken naar de televisie- en radiogebouwen van de Stem van Palestina, die ten zuidwesten van Ramallah liggen.

Vlag blijft in top bij 2 ambassades

Terwijl de wereld stilstond bij de aanslagen in de Verenigde Staten, hielden de Iraakse en Saoedische ambassades in Den Haag de vlag in top. Ook de Palestijnse en Syrische diplomatieke vertegenwoordigingen deden niet mee met de herdenking. Hun vlaggen bleven binnen.

De meeste andere ambassades van islamitische landen hadden het dundoek wel halfstok. De Haagse ambassadewijken boden gisteren een imposante aanblik met al die verschillende nationale vlaggen, halfstok wapperend in de wind.

Een groep Amerikaanse toeristen die per touringcar langs de ambassades reed, reageerde vol ongeloof en woede op het vlagvertoon van de Iraakse en Saoedische ambassades.

Nostradamus verkoopt goed online

De aanslagen in de Verenigde Staten domineren de boekenverkoop van de Amerikaanse webwinkel Amazon.com. Onderwerpen die te maken hebben met de terreurgolf verkopen goed.

Vooral de voorspellingen van de middeleeuwse ziener Nostradamus gaan als warme broodjes over de plank. Vijf eeuwen geleden zou Nostradamus de terreurgolf hebben voorzien. Leesvoer over zijn profetieën staan op de eerste en op de derde plaats bij de internetboekhandel.

Het boek Twin Towers van Angus Kress Gillespie, een studie uit 1999 naar de symbolische waarde van het WTC, staat op de tweede plek.

Brand in Lexion aangestoken

De brand die in de nacht van maandag op dinsdag dancing Lexion in Westzaan in de as legde, is aangestoken. Dit heeft de politie vrijdag medegedeeld.

Bij de brand werd voor naar schatting 12 miljoen gulden schade aangericht. Een woordvoerder van de politie zegt dat de zoektocht naar de daders in volle gang is en dat een vermoeden bestaat in welke richting de daders moeten worden gezocht.

Inmiddels zijn vijf rechercheurs bezig met het onderzoek. Daarin wordt ook een bedreiging betrokken die begin september op de Lexion-website werd geuit en waarin onder meer werd gesteld dat de zaak voorgoed dicht zou moeten. Ook wordt de melding onderzocht van getuigen die kort voor de brand een auto zagen wegrijden.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.