1 op 3 chauffeurs te lang achter het stuur

Peter Breuls
Ongeveer een op de drie van de Nederlandse vrachtwagen- of buschauffeurs zit te lang achter het stuur. Dat valt op te maken uit een onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat met de vorig jaar ingevoerde digitale tachograaf.

Onder 4900 vrachtwagen- en buschaffeurs van zeshonderd ondernemingen zijn 2675 overtredingen van de wettelijke verplichte rij- en rusttijden geregistreerd. De meeste chauffeurs die te lang rijden nemen ook onvoldoende rust en maken dan twee overtredingen, legt een medewerker van de inspectie uit.

Het is de eerste keer dat het rijdrag van chauffeurs via een nieuwe methode is onderzocht. De huidige tachograaf maakt het mogelijk het vastgelegde rijgedrag met de computer te controleren. De tachograaf bestaat uit een vast elektronisch geheugen in de vrachtwagen of bus, dat kan worden gekoppeld aan een persoonlijke 'smartcard' voor de chauffeur. Met de nieuwe manier van meten worden niet meer gegevens verzameld dan voorheen. De oude tachograaf werd als te fraudegevoelig bevonden.