FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 juni 2001

Elite eist miljoenen van de BBC

Maandag begint voor de High Court in Londen een veelbesproken mediaproces. Het modellenagentschap Elite eist meer dan 5 miljoen gulden schadevergoeding van de Britse openbare omroep BBC.

De zaak gaat om een aflevering van de documentaire reeks 'MacIntyre Uncovered'. De beladen uitzending is ook op de Nederlandse tv te zien geweest. In de met verborgen camera's gefilmde reportage werd het modellenmilieu afgeschilderd als een oord van verderf, waar tienermeisjes ten prooi vallen van drugsdealers en andere louche heerschappen.
Een Brits model dat volgens de documentaire een cocaïneverslaafde was, werd ontslagen. Ook de booker die haar de drugs verkocht, vloog aan de deur. Op hoger niveau hielden enkele directeurs de eer aan zichzelf en stapten op.

Sensatie scenario

Elite zal voor de rechtbank de eerlijkheid van de programmamakers in twijfel trekken. Volgens het modellenbureau werden uit 300 uren beeldmateriaal alleen de fragmenten vertoond die in ''het scenario van sensatiezoekers'' pasten. Uit zinnen zouden woorden zijn geknipt zodat de uitspraken een heel andere wending kregen. Ook toonde de BBC niet hoe undercoverjournalist Donald MacIntyre zelf beweerde seks met minderjarigen te hebben in de hoop dat Elite-bonzen op het onderwerp zouden inpikken.

In een officiële mededeling zegt de Britse openbare omroep achter het programma en zijn makers te staan.

Drugsbende opgerold in Limburg

De politie in Limburg heeft zes mensen gearresteerd bij wie tientallen kilo's XTC en vijf hennepkwekerijen werden gevonden. De synthetische drugs hebben een straatwaarde van 1,2 miljoen gulden, zo laat de politie van Limburg zondag weten.

Bij de actie, die vrijdag plaatshad, heeft de politie ook wapens en een machine voor het maken van XTC-pillen aangetroffen. Van de verdachten is inmiddels een 33-jarige vrouw uit Heerlen op vrije voeten gesteld. De anderen, vier mannen (25, 42, 48 en 58 jaar) en twee vrouwen (44 en 56 jaar) uit Heerlen en Landgraaf zijn ingesloten en worden maandag voorgeleid aan de officier van justitie in Maastricht.

De politie kwam de bende op het spoor na de arrestatie van een 25-jarige inwoner van Heerlen, eerder dit jaar. De hennepkwekerijen lagen in Landgraaf, Heerlen, Brunssum, Sittard en Urmond. De XTC-pillen werden opgeslagen en verpakt in Landgraaf. Volgens de politie zijn de arrestanten bekenden van elkaar.

Kuerten wint Roland Garros

Gustavo Kuerten heeft zondag voor de derde keer Roland Garros op zijn naam gebracht. De 24-jarige Braziliaan prolongeerde zijn titel door in de finale de Spanjaard Alex Corretja, dertiende geplaatst, in vier sets te verslaan, 6-7 7-5 6-2 6-0.

Kuerten won Parijs voor de eerste keer in 1997 als nummer 66 van de wereld. Door zijn overwinning verdrijft hij Andre Agassi als de nummer een in de Champions Race. Hij behaalde zijn vierde toernooizege dit jaar na Buenos Aires, Acapulco en Monte Carlo, en de 14e in zijn loopbaan.

Door zijn derde overwinning kwam hij op Roland Garros op gelijke hoogte met Mats Wilander, Ivan Lendl en Rene Lacoste die Parijs ook drie keer wonnen. Koploper is Björn Borg die Roland Garros zes keer won gevolgd door Henri Cochet die vier keer zegevierde.

Corretja (27) stond voor de tweede keer in de finale op Roland Garros. In 1998 verloor hij van zijn vriend en landgenoot Carlos Moya.

Ralf Schumacher wint zijn 2e GP

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ralf Schumacher heeft de grand prix van Canada op zijn naam geschreven. Hij was in de Williams BMW zijn broer Michael Schumacher te snel af. Michael Schumacher werd tweede nadat hij tijdens de pitstops door zijn broer werd ingehaald. Mika Hakkinen haalde een derde positie. Voor hem is het de eerste keer dit jaar dat hij op het podium komt.

Voor Ralf Schumacher is dit de tweede overwinning in zijn Formule-1 Carriere. Eerder dit jaar stond hij tijdens de grand prix van Imola al op de hoogste trede van het podium. Tevens is dit de tweede overwinning voor BMW en Michelin.

David Coulthard had deze race wat minder geluk. De Schot, tweede in de strijd om het wereldkampioenschap, lag op een vierde positie maar moest in de ronde 55 zijn wagen in de pits stil zetten met een kapotte Mercedes motor. Zijn gat met Schumacher wordt groter. Hij staat nu tweede met achttien punten achterstand op Michael Schumacher.

Eerder was het al over voor Rubens Barrichello en Juan Pablo Montoya. Montoya raakte in de negentiende ronde met zijn Williams naast de baan. Rubens Barrichello moest hiervoor uitwijken. Dit ging niet helemaal goed doordat zijn traction control niet goed werkte. Beide coureurs konden de strijd dus niet vervolgen.

Ook Jos Verstappen wist de race niet te finishen. Hij reed een hele mooie race waar hij zeker op een vierde positie had kunnen eindigen. Op een zesde positie liggend viel de Hollander met nog enkele ronden te gaan uit doordat zijn linker voorremschijf explodeerde. Tijdens zijn eerste pitstop verloor de Hollander ook al 20 seconden doordat hij binnen kwam na het moment dat de pace car binnen kwam. Dit werd veroorzaakt doordat de radio van Verstappen niet meer werkte en hij niet met het team kon overleggen.

Resultaat Grand Prix van Canada
PositieCoureurTeamTijd
1eRalf SchumacherWilliams / BMW1:34:31,522"'
2eM.SchumacherFerrari+ 20,235"'
3eHakkinenMcLaren Mercedes+ 40,672'"
4eRaikkonenSauber Petronas+ 1:08,115'"
5eAlesiProst+ 1:10,435'"
6eDe la RosaJaguar Cosworth+ 1 ronde

Den Haag vraagt weer om extra politie

De Haagse burgemeester Deetman heeft opnieuw om extra politiemensen gevraagd. Voor de tweede keer heeft hij een brandbrief gestuurd naar minister de Vries van binnenlandse zaken met het verzoek om minstens honderd extra agenten.

Ruim een jaar geleden vroeg Deetman minister de Vries al schriftelijk om zeker honderd extra agenten. Hierop kreeg hij geen antwoord. Eén van de redenen waarom de politie in de regio Haaglanden moet worden uitgebreid is de stijging van het aantal demonstraties, en dan vooral van betogingen die niet vantevoren zijn aangemeld.

In Den Haag zijn elk jaar tussen de driehonderd en vierhonderd betogingen. Daardoor heeft het politiekorps vergeleken met andere korpsen een veel zwaardere taak, aldus Deetman. Naast de al genoemde problemen kampt het politiekorps Haaglanden ook al langere tijd met een groot aantal openstaande vacatures. Half maart meldde een woordvoerder van het korps nog dat er banen beschikbaar waren voor 240 agenten en 60 surveillanten.

Arafat: Heilige strijd gaat door

De Palestijnse president Arafat heeft zaterdag verklaard dat het Palestijnse volk door zal blijven gaan met zijn heilige strijd voor de vrede. Ondertussen zijn in de Gazastrook drie Palestijnse vrouwen gedood door granaten.
,,Er zijn Arabische, Amerikaanse en Europese pogingen het vredesproces te beschermen tegen sommige Israëlische elementen die het willen laten mislukken'', aldus de Palestijnse leider zaterdag tijdens een bezoek aan scholen in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Drie Palestijnse vrouwen hebben zaterdagavond in de Gazastrook de dood gevonden door granaten, afgevuurd vanuit de joodse nederzetting Netzarim in het zuiden van het Palestijnse gebied. Dat hebben bronnen binnen een Palestijns ziekenhuis en bij de veiligheidsdienst gemeld.

De vrouwen zaten in een tent nabij de nederzetting. Zeker drie andere Palestijnen zouden gewond zijn geraakt bij de aanval, van wie twee ernstig. Zij behoren tot één familie. Het Israëlische leger heeft bevestigd dat er drie tankgranaten zijn afgeschoten nadat soldaten in drie afzonderlijke incidenten onder vuur kwamen te liggen in de buurt van Netzarim. ,,Een Israëlische tank was op weg uit Netzarim toen Palestijnen het vuur er op openden vanuit het noorden en zuiden. We hebben teruggeschoten. Ook een legerpost en de nederzetting Netzarim zelf kwamen onder vuur te liggen'', aldus een woordvoerster van de strijdkrachten.

Brand moskee Apeldoorn aangestoken

Technisch sporenonderzoek heeft aangetoond dat de brand in de moskee in Apeldoorn in de nacht van vrijdag op zaterdag is aangestoken. Dit heeft een politiewoordvoerder zondagmiddag bevestigd. Een deel van de moskee aan de Sophialaan in Apeldoorn is verwoest.

De moskee is in gebruik bij het Turks Islamitisch Cultureel Centrum in Apeldoorn. Een team van de politie Apeldoorn is inmiddels begonnen met een buurtonderzoek. Binnen de geloofsgemeenschap zijn, voor zover bekend, geen spanningen en tot nu toe heeft niemand de daad opgeëist.
Hoe de brand is ontstaan wil de politie niet zeggen. De schade is aanzienlijk, maar moet nog door experts worden vastgesteld.

Wereldtour Madonna gestart

Zaterdagavond heeft Madonna in Barcelona het startschot voor haar Drowned World Tour gegeven. Het was al 9 jaar geleden dat de Queen of Pop op toernee ging. Voor 18.000 toeschouwers gaf ze in Barcelona alvast een denderend eerste optreden.

Ze zong een twintigtal nummers en verwisselde zes keer van outfit, telkens van de hand van Jean-Paul Gaultier. Daarbij speelde ze de rol van een punkmeisje, een geisja, een ninja, een cowgirl, een senorita en een ghettomeisje.
De 42-jarige popster deinsde er ook niet voor terug om op een mechanische stier plaats te nemen. Tien dansers en twee backingzangeressen begeleidden haar op het podium.
Tijdens de show nam Madonna twee keer zelf de gitaar ter hand.
En zoals al aangekondigd, vloog ze ook even via een trapeze over het podium.
De Drowned World Tour zal Madonna nog in Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland brengen. Daarna gaat het richting VS.

Man gedood bij gsm diefstal

In het Brusselse St-Janshospitaal is zaterdagnacht een 31-jarige Brit overleden aan de gevolgen van een gewelddadige diefstal. Dat heeft het Belgische parket zondag meegedeeld.

De man had een mes in de borst gekregen van 2 mannen die zijn gsm gestolen hadden. De daders zijn vooralsnog onbekend.
Afgelopen woensdag was de Brit het slachtoffer geworden van een gsm-diefstal in het centrum van Brussel. Hij was een avondje gaan stappen met een vriend. Rond 4 uur stalen 2 mannen zijn gsm.
Hij merkte de dieven op en liep hen achterna. Hij haalde hen bij ter hoogte van de Nieuwbrugstraat. De dieven staken hem een mes in de borst. De man werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Die verwondingen werden hem zaterdagnacht fataal. Van de daders ontbreekt momenteel elk spoor.

Kritiek op verslaafden experiment

Dwang krijgt hardnekkig verslaafden niet op het rechte pad. Dat zeggen critici van de Strafrechtelijke Opvang voor Verslaafden (SOV). De wet laat onwillige criminele verslaafden op last van de rechter een gedwongen programma van twee jaar volgen.

Dit jaar beginnen in de grote steden experimenten hiermee. In Utrecht hebben 48 verslaafden vanaf september een plek in de gevangenis aan het Wolvenplein. Maar K. van Duijvenbooden van Centrum Maliebaan, verantwoordelijk voor vrijwillige verbeterprogramma's voor criminele verslaafden zegt dat uit ervaring blijkt dat dwang niet werkt. Ook de stichting GOUD, belangenbehartiger van Utrechtse drugsgebruikers, gelooft niet in dwang. Ad Koppen, jarenlang verslaafd: "Veranderen werkt alleen als iemand zelf wil".

Monument op hei voor vermoorde jongen

In alle stilte is gisteren op de Brunssummerheide in Brunssum een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan Nicky Verstappen uit Heibloem. De jongen werd daar in augustus 1998 vermoord teruggevonden nadat hij ’s nachts verdween uit een scoutingkamp. Het zuiltje is tevens een protest tegen zinloos geweld.

In augustus vorig jaar werd in Heibloem al een eerste gedenkteken voor Nicky Verstappen geplaatst bij de kerk in het dorp. Bij de onthulling van dat bronzen monument, een halve bol met een aantal takken waarop vlinders zitten, werden toen 1100 ballonnen opgelaten.
Familieleden van Nicky en de gemeente Brunssum namen het initiatief voor het nieuwe gedenkteken op de Brunssummerheide, bij de plek waar Nicky in 1998 werd gevonden. Inmiddels loopt een nieuw onderzoek naar de onopgeloste moordzaak. Peter R. de Vries heeft regelmatig op tv aandacht besteed aan de zaak. Zo bleek dat een paar leiders van het scoutingkamp een zedendelicten verleden hadden.

Kastje zorgt voor extra rust in studentenhuizen

Studentenhuizen hoeven niet het decor te worden van hoogoplopende ruzies over de verdeling van de telefoonrekening. Een ingenieus kastje tussen telefoon en aansluitpunt kan de kosten per gesprek registreren. Het verdwijnen van de traditionele telefoontikken hoeft daarom niet funest te zijn voor de harmonie in de jongerencomplexen.

Een wedstrijd, uitgeschreven door werving- en selectiebureau Delft Recruitment, leverde een winnende inzending op waarvan binnenkort een prototype wordt gefabriceerd. Wellicht wordt het kastje van ontwerper Wouter Couzijn al dit najaar in productie genomen.

Studenten gebruiken de telefoontikken om te bepalen wie welk deel van de telefoonrekening moet betalen. Dit jaar verdwijnen de tikken echter langzaam uit Nederland en vanaf volgend jaar stopt KPN er helemaal mee. Zo'n 15.000 studentenhuizen raken daardoor in de problemen, omdat alternatieven als ISDN duurder zijn.

Twee ton hasj in verongelukte vrachtwagen

De Spaanse politie heeft vrijdag twee ton hasj gevonden in een vrachtwagen die betrokken was bij een verkeersongeval bij Almeria in het zuiden van het land. De chauffeur van het voertuig, een Nederlander van dertig, is gearresteerd.

De agenten arriveerden op de plaats van het ongeluk nadat ze hadden gehoord dat de chauffeur gewond zou zijn geraakt en de vrachtwagen met Nederlandse nummerborden de doorstroom van het verkeer verhinderde. Toen de Nederlander snel zijn reis wilde hervatten, rezen er vragen bij de politiemensen die besloten de lading van de truck te inspecteren.

De verdovende middelen werden aangetroffen in blikken vruchtensap, aldus een zegsman van de autoriteiten.

Excuses McVeigh voor bomaanslag

Timothy McVeigh heeft in brieven aan de krant Buffalo News zijn excuses aangeboden voor het feit dat de bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City mensen het leven heeft gekost. Het doodvonnis tegen McVeigh wordt maandag voltrokken.

De aanslag in 1995 kostte 168 mensen het leven. McVeigh, die tijdens het proces tegen hem nooit berouw heeft getoond, schrijft dat de aanslag een "legitiem tactisch middel" was in zijn persoonlijke oorlog tegen de Amerikaanse regering. Hij zegt de dood niet te vrezen. "Als ik naar hel ga, zal ik heel wat mensen om me heen hebben", schrijft hij.

McVeigh heeft zijn brieven naar Dan Herbeck en Lou Michel, verslaggevers van de Buffalo News, gestuurd. Zij hebben een boek geschreven dat op gesprekken met McVeigh in de gevangenis is gebaseerd. Daarin noemt hij de dood van negentien kinderen bij de aanslag "bijkomende schade" en zegt hij dat niemand anders bij de actie betrokken was.

Worm stuurt e-mailbom naar Bill Gates

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nieuwe e-mailworm heeft het op Microsoft gemunt. De worm zet een DoS-aanval op de site van het concern in werking.

Symantec heeft deze week een waarschuwing uitgebracht voor de worm, ‘DoS.Storm.Worm’ geheten. De worm verspreidt zichzelf via systemen waarop Microsofts IIS (Internet Information Services), versies 4.0 en 5.0, is geïnstalleerd. Indien bepaalde beveiligingspatches ontbreken, worden de systemen geïnfecteerd.

Vervolgens gebeuren er twee dingen, die erop duiden dat de maker van de worm geen groot fan van Microsoft moet zijn. Ten eerste wordt een DoS-aanval in werking gezet op de .com-site van het concern, ten tweede initieert de worm een e-mailbom naar het adres gates@microsoft.com. De mailtjes hebben de boodschap ‘Fuck you!’.

De worm is nog niet erg wijdverspreid, aldus Symantec in de waarschuwing. De antivirusmaker geeft ‘Dos.Storm.Worm’ een ‘medium’ beoordeling wat betreft de potentiële schade die hij kan aanrichten.

Gebruikers kunnen zich volgens Symantec makkelijk wapenen tegen de worm. Zij moeten een patch van Microsoft installeren die betrekking heeft op een beveiligingsfout bij de ‘Web Server Folder Traversal’.

Alonso gediskwalificeerd

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fernando Alonso moet de grand prix van Canada vanaf de laatste rij starten. Hij werd door de FIA achteraan gezet nadat tijdens een keuring bleek dat zijn voorvleugel niet volgens de regels was. De vleugel hing te laag boven het wegdek. Voor Alonso betekend dat één plaats naar achteren. Hij start niet vanaf positie 21 maar vanaf positie 22.

Bericht van de FIA: De voorvleugel van wagen nummer 21 hing minder dan 100mm boven het referentiepunt. Aangezien wagen nummer 21 niet volgend de reglementen was tijdens de kwalificatie sessie, hebben de stewards besloten dat alle kwalificatie tijden voor wagen nummer 21 (Fernando Alonso) zullen worden verwijderd. De stewards staan wagen nummer 21 wel toe om achter aan de grid de race te starten.

Nieuwe dienstrooster van NS ingegaan

De Nederlandse Spoorwegen hebben het nieuwe dienstrooster ingevoerd. Onderdeel ervan is het omstreden 'rondje om de kerk', waardoor conducteurs en machinisten per dag op vaste trajecten worden ingezet.

Volgens de NS-directie kan zo het aantal vertragingen worden teruggedrongen. Het NS-personeel daarentegen, is bang voor eentonigheid, waardoor de veiligheid in gevaar komt. Tot drie keer toe werd er daarom gestaakt. Maar de plannen gingen door, omdat er geen tijd meer was om ze aan te passen. Wel mag de ondernemingsraad nu een alternatief bedenken.

Toch hebben de personeelscollectieven aangekondigd alleen nog maar strikt volgens de regels te zullen werken. Door een tekort aan personeel en materieel loopt de dienstregeling dan 'vanzelf in de soep', zeggen ze.

Uit protest tegen het nieuwe dienstrooster hebben de personeelscollectieven stiptheidsacties aangekondigd, maar daarvan is nog niet veel te merken. Het treinverkeer is relatief goed op gang gekomen. Zes treinen konden vanochtend niet vertrekken vanwege een tekort aan personeel, maar dat gebeurt de laatste tijd wel vaker, aldus de NS-verkeersleiding. De eerste echte test voor het nieuwe dienstrooster is morgen, tijdens de ochtendspits.

Japanse WK-organisatie heeft geldzorgen

Het Japanse organisatiecomité (JAWOC) voor het WK voetbal van 2002 verkeert in financiële zorgen. Het JAWOC heeft de wereldbond FIFA om bijstand gevraagd. Volgens de voorzitter heeft het comité al ruim 12,5 miljoen gulden geleend om de lopende kosten te dekken.

De voornaamste oorzaak van het tekort is het faillissement van marketingbureau ISMM/ISL, dat de marketingrechten van het WK had verworven. Ook de FIFA heeft door het tenondergaan van ISMM/ISL een flinke financiële tegenslag gehad.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter was in verband met het lopende toernooi om de Confederatie Cup zelf aanwezig in Yokohama, maar liet zich niet uit over het Japanse verzoek om steun. Wel liet hij doorschemeren dat de strijd om de Confederatie Cup voortaan mogelijk om de vier jaar gaat plaatsvinden, in plaats van elke twee jaar.

Blatter riep zowel Japan als Zuid-Korea op iets te doen aan de transportproblemen in beide landen. De Zwitser vreest problemen bij het WK, als vele buitenlandse fans naar Azië gaan reizen. De luchtverbindingen tussen Japan en Zuid-Korea laten nogal te wensen over. Blatter neemt het de organisatiecomités niet kwalijk, maar de overheden wel.

Belastingen voor Nederlanders in België

Nederlanders die in Nederland werken maar in België wonen, moeten daar straks toch meebetalen aan gemeentelijke belastingen. Dat blijkt een gevolg van het nieuwe belastingverdrag dat deze week is afgesloten tussen Nederland en België.

Als beide parlementen het goedkeuren kan het in 2003 ingaan. Nu kunnen Belgische gemeenten geen lokale belastingen innen bij Nederlanders die in hun gemeente wonen. Dat komt omdat de Nederlanders over hun arbeidsinkomsten alle belasting betalen in Nederland, terwijl België de lokale belastingen baseert op de rijksbelastingen.

De Belgische lokale overheden in de grensgebieden zijn al jaren geïrriteerd over dit systeem, omdat de Nederlandse inwoners niet meebetalen maar wel gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen. De laatste jaren zijn nogal wat Nederlanders uitgeweken naar België als woonland.

Het nieuwe verdrag maakt een eind aan dit systeem, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Den Haag. Het houdt volgens hem globaal in dat Nederland en België een deel van de opbrengsten van elkaars grenswerkers aan elkaar overdragen. De verdeelsleutel is nog niet bekend.

Kroonprins en Máxima naar Wassenaar

Kroonprins Willem Alexander en zijn aanstaande vrouw Maxima Zorreguieta gaan zo goed als zeker in Wassenaar wonen. Dat zegt CDA-raadslid Overdevest in Wassenaar.

Volgens Overdevest is landhuis De Eikenhorst op koninklijk landgoed De Horsten in gereedheid gebracht voor het paar. De aangrenzende boerderij is verbouwd voor het beveiligingspersoneel. De verhuisdatum van het paar staat nog niet vast, aldus CDA-raadslid Overdevest.

De prins en zijn veloofde wonen nu nog in Den Haag, wanneer Willem Alexander gekroond zou worden tot Koning, zou hij in principe op Paleis Soestdijk kunnen gaan wonen. Daar huizen nu nog prinses Juliana en prins Bernard. Koningin Beatrix bewoont Huis Ten Bosch in 's-Gravenhage, en het buitenverblijf kasteel Drakenstein te Laage Vuursche. De koninklijke familie bezit o.a ook Paleis Het Loo, in de bossen bij Apeldoorn, maar dat fungeert sinds 1984 als museum nadat het op spectaculaire wijze samen met de tuinen in 17de-eeuwse staat werd teruggebracht.
Laatste reviews en specials
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
©FOK.nl e.a.