Nieuwe dienstrooster van NS ingegaan

De Nederlandse Spoorwegen hebben het nieuwe dienstrooster ingevoerd. Onderdeel ervan is het omstreden 'rondje om de kerk', waardoor conducteurs en machinisten per dag op vaste trajecten worden ingezet.

Volgens de NS-directie kan zo het aantal vertragingen worden teruggedrongen. Het NS-personeel daarentegen, is bang voor eentonigheid, waardoor de veiligheid in gevaar komt. Tot drie keer toe werd er daarom gestaakt. Maar de plannen gingen door, omdat er geen tijd meer was om ze aan te passen. Wel mag de ondernemingsraad nu een alternatief bedenken.

Toch hebben de personeelscollectieven aangekondigd alleen nog maar strikt volgens de regels te zullen werken. Door een tekort aan personeel en materieel loopt de dienstregeling dan 'vanzelf in de soep', zeggen ze.

Uit protest tegen het nieuwe dienstrooster hebben de personeelscollectieven stiptheidsacties aangekondigd, maar daarvan is nog niet veel te merken. Het treinverkeer is relatief goed op gang gekomen. Zes treinen konden vanochtend niet vertrekken vanwege een tekort aan personeel, maar dat gebeurt de laatste tijd wel vaker, aldus de NS-verkeersleiding. De eerste echte test voor het nieuwe dienstrooster is morgen, tijdens de ochtendspits.