FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 juni 2001

Ierse spelers betrokken bij vechtpartij

De Tsjechische politie heeft woensdagnacht in Praag vier spelers en een coach van het Noord-Ierse voetbalelftal in een grote nachtclub opgepakt. Het gaat om aanvoerder Hughes, de spelers Healy, Ferguson en Kennedy en keeperstrainer Wright.

Een van de vijf wordt verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel aan een serveerster. De vijf worden vastgehouden in afwachting van een bloedtest, waarbij het alcoholpercentage wordt gemeten, en de tenlastelegging. Noord-Ierland verloor woensdagavond met 3-1 van Tsjechië in Teplice in Bohemen. Het elftal reisde na de wedstrijd naar Praag waar het de nacht doorbracht.

Zonder de vijf keerde de ploeg terug naar Noord-Ierland. De relschoppers zitten vast op een politiebureau, waar ze worden bijgestaan door een vertegenwoordiger van de Tsjechische bond, een tolk, een delegatielid van de Noord-Ierse ploeg en een afgevaardigde van de Britse ambassade in Praag. De vijf worden in bescherming genomen door hun trainer en de bond.

Bondscoach Sammy McIroy zei dat de affaire is opgeblazen. ,,Het zijn allemaal goede kerels, die nog nooit een spoor van agressie hebben vertoond.'' Woordvoerder Bouwen van de Noord-Ierse bond zei ook dat het slechts een klein akkefietje betrof. ,,Ze zijn onschuldig totdat het tegendeel is bewezen.''

Giro gaat in ieder geval door

Een meerderheid van de wielrenners heeft donderdag na urenlang overleg besloten verder te gaan met de Ronde van Italië. Na een grootschalige politie-inval woensdagavond, was al besloten om de achttiende etappe te annuleren.

Van een definitief einde van de Giro zagen de coureurs echter af. Na een vergadering maakte Enrico Ingrilli, voorzitter de Italiaanse associatie van wielrenners, bekend dat vrijdag 'gewoon' de negentiende etappe wordt verreden. Volgens Mario Cipollini hebben de renners enkele garanties gekregen. Wat die exact inhouden, is onduidelijk. Bij het overleg waren enkele kopstukken uit de mondiale sportwereld betrokken.

Naast Giro-directeur Carmine Castellano en UCI-preses Hein Verbruggen mengden ook Italiaanse premier Silvio Berlusconi en Juan Antonio Samaranch (IOC-voorzitter) zich - telefonisch - in de discussie.

Vrouwenfinale Roland Garros bekend

De vrouwenfinale van Roland garros wordt een duel tussen de Amerikaanse Jeniffer Capriati en Kim Clijsters uit België.

Vooraf wist België dat het een feestdag zou worden. Alleen welke tennisster de halve finale van de Open Franse tenniskampioenschappen zou winnen, was onzeker. Het werd dus Kim Clijsters, die donderdag op Roland Garros landgenote Justine Henin versloeg (2-6 7-5 6-3).

Tegenstandster is zaterdag dus Capriati, die alle te bedenken ups en downs in haar loopbaan zo langzamerhand wel heeft meegemaakt. De Amerikaanse versloeg ondanks een blessure aan de knie in twee sets Martina Hingis, 6-4 6-3. De Zwitserse was in Parijs al eerste geplaatst.

Donker Afrika heeft geen licht

Tientallen miljoenen Nigerianen zullen het de komende weken zonder elektriciteit moeten stellen. In bijna eenderde van de 36 provincies in Nigeria is de stroomvoorziening aangetast, doordat een elektriciteitsmast bij de stad Abudu is ingestort.

Volgens een woordvoerder van het Nigeriaanse elektriciteitsbedrijf hebben vandalen op vier juni de mast naar beneden gehaald om de onderdelen op de zwarte markt door te verkopen. Verwacht wordt dat het ongemak, dat onder meer de steden Port Harcourt, Onitsha, Enugu en Aba treft, nog twee weken zal duren.

Dit soort vandalisme is niet uitzonderlijk. Begin dit jaar kondigde de regering nog aan de diefstal van staatseigendommen harder te zullen aanpakken. Het elektriciteitsbedrijf NEPA is een van de meest corrupte ondernemingen van Nigeria. Het bedrijf geeft zelf toe dat veel materiaal zo slecht wordt onderhouden, dat veel elektriciteitsmasten op instorten staan.

De afkorting NEPA staat in de volksmond van Nigeria, waar Engels de officiële taal is, voor 'Never Expect Power Again' (Verwacht nooit meer stroom).

Nieuwe namen voor popfestival Lowlands

Organisator Mojo Concerts heeft nieuwe namen naar buiten gebracht van artiesten die gaan optreden op het festival Lowlands (25, 26, 27 augustus). The Prodigy, Anouk, Manu Chao, Spearhead en Tricky zijn aan de speellijst toegevoegd.

Vooral de komst van The Prodigy is opmerkelijk, omdat die band al drie jaar niet meer in Nederland heeft opgetreden. De eerste afhakers zijn ook al bekend: The Dandy Warhols en Turin Brakes komen toch maar niet naar het festivalterrein in Biddinghuizen (naast pretpark Six Flags).

Mojo is nog op zoek naar theater-, dance- en hiphopacts voor het driedaagse evenement. Eerdere namen die werden vastgelegd zijn onder meer Spooks, Nelly Furtado, Ash, Beef, Muse en Hooverphonic. Lowlands is een van de grootste festivals in ons land met bijna 60.000 bezoekers.

Kandidaat Leefbaar Nederland ex CD'er

Kandidaat-bestuurslid voor Leefbaar Nederland, Van Corstanje, is in Tilburg lijsttrekker voor de extreem-rechtse Centrumdemocraten (CD) geweest.

Dit onthult het VARA/NPS-programma Zembla vanavond op Nederland 3. Zondag 10 juni wordt in Hilversum het officiele oprichtingscongres gehouden van Leefbaar Nederland, en wordt het partijbestuur gekozen. Zembla onderzocht de kandidaten van de lijst. Uit gegevens van de gemeente Tilburg en van het anti-fascistische onderzoeksbureau Kafka blijkt dat Corstanje in Tilburg lijsttrekker van de CD is geweest.
LN wijst discriminatie en racisme af in de statuten. Van Corstanje is desondanks op de kandidatenlijst terechtgekomen.

update

Leefbaar Nederland heeft haar kandidaat-bestuurslid Van Corstanje geschorst. Aanleiding is een uitzending van Zembla van vanavond, waaruit zou blijken dat hij in Tilburg lijsttrekker is geweest van de Centrum Democraten.

Van Corstanje meldde zich in april aan bij de partij, die volgend jaar mee wil doen aan de Kamerverkiezingen. Hij had naar eigen zeggen "geen politiek verleden".

KvW op zoek naar hondsdolle hond

De Keuringsdienst van Waren (KvW) is op zoek naar een jonge hond die mogelijk besmet is met hondsdolheid en door toeristen van Marokko naar Nederland kan zijn meegenomen. Dat heeft de dienst donderdag meegedeeld.

Hondsdolheid is een virus dat door een beet kan worden overgebracht op mensen en uiteindelijk dodelijk kan aflopen. Het hondje maakte deel uit van een nest van vier en is dit voorjaar verkocht op of in de omgeving van een camping in Tarazout, vlakbij Agadir in Marokko. De Keuringsdienst zoekt contact met mensen die in maart, april of mei op deze camping stonden (0800-0488). Zij weten wellicht meer over de kopers.

Hetzelfde nest

Aanleiding voor de dringende oproep is de besmetting van een van de hondjes uit ditzelfde nest, dat door toeristen naar Frankrijk is overgebracht. Het is nog niet bekend van welk ras de hondjes zijn. ,,Die informatie hebben we nog niet van onze Franse collega's ontvangen. Maar we vinden de kwestie zo urgent dat we nu al publiekelijk waarschuwen'', zegt een woordvoerder van de KvW. De GGD's en dierenartsen zijn ook ingelicht.

In Frankrijk is al een nationale oproep uitgegaan. Mogelijk volgen Duitsland en Oostenrijk, omdat de betrokken Franse toeristen meldden dat mensen uit deze landen ook belangstelling toonden. De KvW is bang dat als het hondje in Nederland is, het op straat wordt gezet vanwege wild of agressief gedrag van het dier.

Dodelijk virus

Mensen kunnen door een beet van een hondsdolle hond jeuk, koorts en verlammingsverschijnselen krijgen. Als het virus eenmaal het centrale zenuwstelsel bereikt, loopt het dodelijk af. Het duurt tussen de vijf en zestig dagen voordat het virus daar komt, afhankelijk van de plek van de beet.

Hoe verder die van het hoofd af is, hoe langer het duurt. In 1962 had Nederland ook met een hondsdolle hond te maken. Dit witte hondje liep rond in de haven van Amsterdam. Door beten zijn toen vier mensen overleden.

NOS denkt aan apart nieuwskanaal

De Raad van Bestuur van de NOS heeft twee werkgroepen ingesteld die onder meer de wenselijkheid onderzoeken van een apart nieuwskanaal. Dat heeft een NOS-woordvoerder donderdag gezegd.

Naast het nieuwskanaal kijken de werkgroepen ook naar een apart cultuurkanaal en naar zogenoemde 'thematisering' via nieuwe media als internet. De groepen zijn in het leven geroepen na een nog vertrouwelijk rapport van onderzoeksbureau McKinsey. Dat bureau voorspelt dat ,,het media-aanbod in de toekomst thematisch geordend zal zijn''.

De publieke omroepen willen via de werkgroepen beslissen of ze die thematische aanpak via een vierde tv-kanaal willen realiseren of via internet. Medio augustus moeten ze eruit zijn, waarna de Raad van Bestuur een knoop doorhakt. ,,De beslissing moet ook rond die tijd vallen, omdat dan de meerjarenbegroting wordt vastgesteld'', schetst de NOS-zegsman. Als de omroepen kiezen voor een apart themakanaal moet dat binnen een half jaar in de lucht zijn.

De NOS speelt al langer met de gedachte van een nieuwskanaal, maar tot dusver kwam het er niet van omdat de daarbij geplande samenwerking met regionale omroepen niet van de grond kwam. De regionale zenders wilden zelf baas blijven op hun eigen zenders. Daarom roept de NOS als het doorgaat een eigen zender in het leven, waar 'regionalen' eventueel aan kunnen leveren.

Weer geruchten rentree Jordan

David Stern, president van de Amerikaanse basketbalbond NBA, heeft bevestigd dat superster Michael Jordan zich voorbereidt op een rentree. Al wekenlang gingen er geruchten dat de beroemde basketballer weer in de NBA wil spelen.

Volgens Stern werkt Jordan al geruime tijd aan zijn conditie. ,,Michael wil weten of hij het huidige niveau aankan. Als hij daarvan overtuigd is, speelt hij volgend seizoen'', aldus Stern.

Jordan, teameigenaar van de Washington Wizards, begon in april zelf de geruchtenstroom toen hij tijdens een persconferentie vertelde een comeback niet uit te sluiten.

De oud-basketballer zei dit nadat de Wizards een desastreus seizoen hadden afgewerkt. Sindsdien heeft Jordan nooit publiekelijk over een mogelijke rentree gesproken. ,,Maar wanneer Jordan terugkeert doet hij dat niet voor de Wizards, maar uit liefde voor de sport'', meende Stern.

Schilderijen Hans De Booij openbaar verkocht

77 schilderijen van de zanger Hans De Booij zijn woensdag openbaar verkocht in een veilingzaal in Antwerpen. De werken brachten alles samen ruim 11.000 gulden op. De schilderijen waren in beslag genomen op vraag van de advocaat van Hans De Booij aan wie de zanger nog 18.000 gulden zou verschuldigd zijn.

De Booij zelf was aanwezig op de openbare verkoop. Hij probeerde er zijn boek "Ministerie van de Liefde" aan de man te brengen, en signeerde er de verkochte schilderijen.
De olieschilderijen waren door een gerechtsdeurwaarder in beslag genomen tijdens een tentoonstelling die De Booij eind april hield in Antwerpen. De Booij had in 1983 een grote hit in Nederland met het door Boudewijn de Groot geschreven ''Annabel''. Hierna zakte de zangcarrière langzaam in.

'Topjesverbod' op basisschool

Van een 'topjesverbod' wil hij niet spreken. Hooguit van het dringende advies aan de leerlingen om niet op school te verschijnen met strakke truitjes die de navel onbedekt laten. 'Zodra de kou uit de lucht is, komen zij hier in een soort bikini', zegt A. Meeuwissen, directeur van de openbare basisschool De Klimroos in Roosendaal.

'Dat is in deze klimaatzone niet alleen slecht voor de gezondheid, het geeft ook aanstoot bij docenten, medeleerlingen en ouders.' Vandaar dat de medezeggenschapsraad deze week unaniem akkoord ging met het ontmoedigingsbeleid jegens het 'topje' - ook wel naveltrui genoemd.
'Daarmee hebben wij ons beslist niet als een preutse school willen manifesteren', zegt Meeuwissen. 'We hebben onze verantwoordelijkheid willen nemen. Zoals we ook het gebruik van mobiele telefoons aan banden hebben gelegd, en oosterse vechtsporten hebben uitgebannen. De aandacht moet niet te veel worden afgeleid van onderwijs, onze kernactiviteit.'

Bij leerlingen en ouders heeft Meeuwissen overwegend begrip ontmoet met zijn kleding advies. Hem is althans niets in het tegendeel gebleken. Het is echter niet uitgesloten dat zij zich gaan roeren als ze van de verbazing zijn bekomen. De ervaring leert dat op de regulering van de vrije kledingkeuze geen zegen rust.

Vier jaar geleden werden op het Norbertuscollege, eveneens in Roosendaal, het topje en de baseballpet in de ban gedaan. Het intitiatief werd aangeprezen als een beschavingsoffensief. Als een oorlogsverklaring aan het 'campinggevoel dat je elke kleding bij elke gelegenheid zou kunnen dragen'. Het mocht niet baten. De kledingvoorschriften werden massaal gesaboteerd, en niemand weet of ze nog van kracht zijn. Zo verging het ook het topjesverbod dat in 1996 werd uitgevaardigd op het Roermondse Broekhin college. En de inwoners van het Tsjechische Zlin lopen momenteel massaal te hoop tegen de verordening van de burgemeester dat de minirok niet hoger dan tien centimeter boven de knie mag eindigen.

Dan gaat het nog slechts om kledingstukken die niet gedragen mogen worden. Wanneer gezagdragers willen voorschrijven wat de mensen wél moeten aantrekken, breekt de beer pas echt los. Dat ondervond in 1996 de voorzitter van de JOVD-afdeling 't Gooi en Omstreken. In een poging tot decorum-herstel verlangde hij van de mannelijke leden dat ze bij 'officiële gelegenheden' verschenen 'in diepdonkerblauw colbert mèt JOVD-embleem, lederen, gepoetste schoenen met bijpassende veters, de vriendschapsdas van het Oud Strijders Legioen in dubbele Windsor'.

De dames werden geacht hun onthaarde benen in 'strakke panty's' te steken. Allen moesten op de toogdagen van de liberale jongerenclub 'schoon ondergoed' dragen. 'Een grapje', voerde de voorzitter te zijner verdediging aan. Dat kon hem niet meer voor een royement behoeden. Sterker nog: zijn hele afdeling - de oudste van het land - werd opgeheven. Had hij zich maar aan het Britse kleermakersgezegde gehouden: 'Never let your clothes speak louder than you do.'

Stone eist miljoenen na cancel Basic Instinct 2

Riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De erotische thriller Basic Instinct van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven krijgt geen vervolg. Filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer heeft de plannen hiervoor laten vallen. Dat meldde donderdag het vakblad Daily Variety.

De studio gaf geen reden voor het afblazen van de film. Actrice Sharon Stone, die een hoofdrol speelde in de film van Verhoeven en deze rol ook in het vervolg op zich zou nemen, eist intussen 14 miljoen dollar van de producers van Basic Instinct 2. Zij heeft de zaak aanhangig gemaakt bij een rechtbank in Los Angeles. Volgens Stone was haar dat bedrag toegezegd door de producers Vajna en Kassar als zij zou meedoen aan deel twee. Zelfs als de film nooit zou worden gemaakt zou zou deze som ontvangen. Daarnaast zou de filmster nog eens 15 procent van de recette zijn beloofd.

De orginele Basic Instinct met in de mannelijke hoofdrol Michael Douglas was in 1992 een groot kassucces. Wereldwijd bracht de speelfilm meer dan 400 miljoen dollar op. Paul Verhoeven was niet betrokken bij de ontwikkeling van deel twee.

Marokko negeert afspraken over bijstand

mozeskriebels had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokko negeert de onlangs gemaakte afspraken met Nederland over het onderzoek naar bijstandsfraude. Het land reageert al drie weken niet op een Haags verzoek inzage te krijgen in de gegevens van de kadasters.

Inmiddels is de afgesproken termijn verstreken. Nederland wil uitzoeken of Marokkanen die hier een bijstandsuitkering krijgen in Marokko onroerend goed bezitten met een waarde van meer dan f.20.000. In dat geval vervalt het recht op bijstand. Rabat werkte al eerder niet mee, waarna ambtenaren een akkoord bereikten. Nu dat wordt genegeerd, wil Den Haag komen tot een politieke aanpak van het probleem.

Vrouwen verkiezen knuffelen boven seks

Riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het beeld dat 'Sex and the City' schept van de hedendaagse vrouw, komt niet overeen met de werkelijkheid. Waar de dames op tv een behoorlijk promiscue gedrag vertonen, verkiest 96 procent van de Britse vrouwen liefde, knuffels en aandacht boven seks. Bovendien vindt het merendeel van de vrouwen (97 procent) trouw zijn heel belangrijk, en de dames hopen dan ook vurig dat ze voor altijd met hun huidige partner door het leven zullen gaan.

Dat knuffelen belangrijk is, betekent overigens niet dat de dames in kwestie seks dan voor het gemak ook maar uit hun leven willen schrappen; meer dan de helft van de vrouwen geeft zelfs aan meer seks te willen hebben dan op dit moment het geval is. Te veel werk is een belangrijke reden waarom het er toch ongewild bij inschiet.

Het onderzoek geeft nog meer leuke getallen. Voor acht van de tien vrouwen betekent ontrouw het einde van de relatie, maar zes van de tien dames steekt op zo'n moment liever de kop in het zand en denkt dat het voor de relatie beter is om het niet te weten. De heren mogen wel wat romantischer worden en wat meer in het huishouden doen, maar de meeste vrouwen zijn ook na een relatie van enkele jaren nog verliefd op hun partner (70 procent). Is dat niet meer het geval dan zegt nogeens 25 procent dat de verliefdheid meer is overgegaan in een 'houden van'.

De rapporten voor de heren in bed zijn bemoedigend: 75 procent van de dames vindt hun partner nog altijd opwindend. Tachtig procent van de mannen zien er ook nog altijd zo goed uit als toen hun partners ze leerden kennen, en 64 procent van de mannen wordt zelfs omschreven als 'heerlijk'.

''Schaatser op hamburgers'' riskeert celstraf

Riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na het eten van een hamburger bij een filiaal van de Burger King in New York, werd Gamaliel Dominguez erg ziek. Na het horen van een getuigenverklaring van een van de werknemers is dit niet zo raar.

Daniel Musson getuigde tegen zijn collega Scot Savino. Hij had gezien dat de jongen op een hamburger spuugde en op een andere ovenreiniger deed. Tevens 'schaatste' hij in de keuken rond op de diepgevroren vleesschijven.

Als Savino wordt veroordeeld, loopt hij kans om voor zeven jaar achter de tralies te verdwijnen wegens rotzooien met voedsel.

Oudste vrouw ter wereld overleden

isie@wxs.nl>Riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Française Marie Brémont, door het Guinness Book of Records erkend als de oudste vrouw ter wereld, is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden in een verzorgingshuis in Candé, in het middenwesten van Frankrijk.

Brémont was 115 jaar oud. Brémont werd op 25 april 1886 in West-Frankrijk geboren. Zij werd in november vorig jaar uitgroepen tot de oudste vrouw ter wereld na de dood van de Britse Eva Morris, die een half jaar ouder was. Het is niet bekend wie nu deze eer te beurt valt.
De oudste inwoner van Nederland, Catharina Angenieta van Dam-Groeneveld, overleed in februari op 113-jarige leeftijd. Vermoedelijk is op dit moment de oudste Nederlandse inwoner Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen. Zij is 110 jaar oud.

De Italiaanse schaapsherder Antonio Todde is vermoedelijk met 112 jaar de oudste man ter wereld.

Onderzoek bewijst: Liefde doet pijn

TrashNSk8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dichters en songwriters weten het al heel lang. En wetenschappers hebben het onlangs officieel bevestigd. Liefde doet pijn. Vooral jongeren kunnen door verliefdheid danig uit hun geestelijke evenwicht gehaald worden.

Verliefde tieners hebben last van depressies, drinken te veel alcohol en begaan kleine misdrijven. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie onder 8000 jongeren. Vooral op meisjes kan de liefde een traumatische impact hebben. Zodra zij in een romantische relatie betrokken raken, kunnen zij sneller depressief worden.

Dit alles heeft te maken met de problemen waarmee verliefde jongeren geconfronteerd kunnen worden. Zoals tegenwerking van de ouders, problemen op school en de instabiliteit van de prille relatie.

18de etappe Giro afgelast na invallen

De 18de Giro-etappe, de koninginnenrit door de Alpen, is geannuleerd.

Woensdagavond vond er in de hotelkamers van de renners van alle twintig ploegen een dopingjacht door de politie plaats. De renners, die pas na middernacht onder de lakens konden, waren ontstemd over de 'razzia'. Circa vijftig renners belegden donderdagmorgen een crisisvergadering. De Giro-organisatie had nog voorgesteld de rit te verkorten, maar dat compromis is door de renners van de hand gewezen. "De wielersport is weer de zondebok. Het is vrij schieten", stelde UCI-voorzitter Hein Verbruggen verbitterd. "De politie doet zijn taak, maar de renners voelen zich behandeld als delinquenten."

De politieactie deed denken aan het massale Fanse politieoptreden tijdens de door doping bezoedelde Tour in 1998. Ongeveer 200 'carabinieri' doorzochten de kamers van alle Giro-renners. Kasten, koffers en koelkasten werden geopend en geparkeerde ploegwagens geinspecteerd. De masseur van Marco Pantani, die wegens griep zelf de strijd heeft gestaakt, is aangehouden. Een aantal van zijn flesjes is geconfisqeerd. Uit andere hotels zijn eveneens spullen in beslag genomen. Bij een rennershotel zouden vlak voor de inval dingen uit het raam zijn gegooid.
Pascal Herve en Riccardo Forconi werden door hun ploegen eerder teruggetrokken uit de Giro na positieve dopingtests.

Winderige agent gezocht

Riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Engelse politie probeert uit te vogelen welke agent onlangs meewerkte aan een inval in een huis in verband met mogelijk drugsgebruik.

De bewoners deden hun beklag over een nogal vrijpostige agent, die meende zijn speurwerk op winderige wijze luister te moeten bijzetten. De winderige bobby had nagelaten de ontzette bewoners z'n excuses aan te bieden.

De rang van de diender was niet bekend, net zo min als de omvang van de straf die hem wacht. Scotland Yard neemt de zaak hoog op en de aanklacht luidt dan ook: 'winden laten onder diensttijd'

Lampjes tegen voordringers aan de bar

Vind jij het ook zo frustrerend om lang te wachten aan de bar van een café, terwijl aan je rechterhand iemand binnenloopt en direct geholpen wordt? Een Engels bedrijf heeft een oplossing voor dit probleem bedacht. Het IQ-systeem (Intelligent Queuing System) zorgt dat wie het eerst aan de bar staat, ook als eerste geholpen wordt.

Dit is mogelijk door een aantal knopjes langs de bar te plaatsten. Een klant die binnenkomt en een biertje wil drinken, drukt op het dichtstbijzijnde knopje. De barman ziet vervolgens op een beeldscherm wie hij moet helpen.

Het nieuwe systeem trok gisteren grote belangstelling op een tentoonstelling in Birmingham. Een aantal Engelse bierbrouwerijen denkt erover het systeem in hun pubs te installeren. Ook voor restaurants kan het systeem een uitkomst zijn. Klanten kunnen aan tafel blijven zitten en door middel van een druk op de knop om een ober vragen.

Postbode naar hondenpsycholoog

Postbezorgers in Hamburg kunnen sinds kort een cursus 'hondenpsychologie' volgen. De cursus is nodig omdat meer dan 3000 Duitse postbodes jaarlijks het slachtoffer worden van bijtgrage honden.

Dit resulteert onder meer in 2255 verscheurde broeken, honderden ziekenhuisopnames en miljoenen guldens aan medische kosten.

Met behulp van de nieuwe cursus leren postbodes het hondenbrein beter te doorgronden. Hierdoor kunnen zij waarschuwingstekens van de hond herkennen. Ook krijgen de bezorgers tips om zich te verdedigen tegen boze viervoeters. De cursus kent daarnaast een praktijktest waarin gebruik gemaakt wordt van Duitse herders.

PTT-Post heeft geen plannen ook een cursus voor haar bezorgers te starten. "Het is inderdaad waar dat bezorgers soms last hebben van honden. Dit hoort echter bij het werk. Loopt het de spuigaten uit dan vragen wij de eigenaar de hond aan te lijnen of op een bepaald tijdstip binnen te houden", aldus een woordvoerster. Het postbedrijf houdt geen cijfers bij van het aantal postbodes dat jaarlijks letsel ondervindt van bijtende viervoeters.

Omstreden schoolboek bestseller

Een nieuw Japans geschiedenisboek dat door de buurlanden is bekritiseerd omdat de Japanse oorlogsagressie erin zou worden verdoezeld, is hard op weg een bestseller te worden.

Het boek ging afgelopen week in de verkoop en klom in één keer naar de top van de top-10 van best verkochte boeken. Klanten zijn kennelijk nieuwsgierig, aldus een van de verkopers.

Het Japanse ministerie van Onderwijs gaf onlangs zijn goedkeuring aan het leerboek. Zuid-Korea en China, die in de eerste helft van de vorige eeuw door Japan werden bezet, zijn daar woedend over. Ze benadrukken dat er vrijwel geen aandacht wordt besteed aan de tienduizenden buitenlandse troostmeisjes, die door de Japanse militairen tot seks werden gedwongen, en dat er geen melding wordt gemaakt van de massaslachting in Nanking. In die Chinese stad vermoordde het Japanse leger in 1937-'38 150.000 burgers.

Rebellen dreigen gijzelaars te doden

Moslimrebellen die dertien Amerikanen en Filipijnen vasthouden hebben donderdag gedreigd de Amerikaanse gijzelaars te doden indien de regering in Manilla niet snel een Maleisische afgevaardigde stuurt om te onderhandelen.

Een woordvoerder van de Abu Sayyaf-beweging, Abu Sabaya, zei in een telefoongesprek met een lokaal radiostation dat hij de Filipijnse autoriteiten tot donderdag 12.00 uur (plaatselijke tijd) de tijd geeft om op hun eis in te gaan.

,,Zo niet, dan beginnen we met het aan flarden snijden van de blanken'', aldus de zegsman. De opstandelingen hebben tien Filipijnen en drie Amerikanen in hun handen. De meesten van hen werden eind mei ontvoerd van een vakantieoord vlakbij het eiland Palawan.

Kort voor de verklaring van Abu Sabaya had een woordvoerder van het Filipijnse leger de gijzelnemers opgeroepen onmiddellijk contact op te nemen met een door de regering gezonden onderhandelaar. Verder pleitte hij ervoor de gijzelaars ongedeerd te laten.

De Filipijnse strijdkrachten hebben afgelopen dagen slag geleverd met de rebellen op het zuidelijke eiland Basilan. Volgens de Abu Sayyaf zou daarbij een van de Amerikanen gewond zijn geraakt.

Ex-Miss op misdaadpad

Zo mooi van buiten, zo 'lelijk' van binnen. Ex-Miss België Brigitta Callens wordt verdacht van afpersing en diefstal van haar ex-vriend Frank Verstreaten, eigenaar van de Antwerpse discotheek Zillion. De voormalige Miss heeft bekend dat ze papieren bij haar ex heeft weggenomen waar de fiscus wel belangstelling voor zou hebben. Brigitta zegt dat ze uit paniek heeft gehandeld, omdat haar ex haar chanteerde met pikante naaktfoto's. Bovendien zou hij haar met de dood hebben bedreigd.

Ook is nog onduidelijk welke rol Brigitta heeft gespeeld bij de diefstal van een dure bolide van Verstreaten. Toen hij dit probeerde te voorkomen, hield hij er maar liefst 40 hechtingen aan over. Brigitta is momenteel te bewonderen in de Belgische versie van Big Brother VIP.

Lakers lijden eerste nederlaag

De Philadelphia 76-ers hebben de NBA Finals geopend met een daverende verrassing. Het versloeg de titelverdediger LA Lakers in Los Angeles met 107-101 (50-56 94-94) in de verlenging.

Allen Iverson greep de hoofdrol in Staples Center. Hij werd topscorer met 48 punten, waarvan zeven in de verlenging.

De openingswedstrijd in de finale was bizar. De Lakers namen dertien punten voorsprong in het eerste kwart, keken tegen vijftien punten achterstand aan in het derde en leken met drie minuten op de klok alsnog op weg naar de zege, 99-94. Iverson greep zelf in. Hij scoorde zeven punten binnen zestig seconden en besliste de wedstrijd.

Informatie Beheer Groep in het nauw

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Hermans van Onderwijs dreigt zijn wetsvoorstel voor verzelfstandiging van de Informatie Beheer Groep (IBG) in te trekken. De IBG is verantwoordelijk voor de toekenning en uitkering van de studiefinanciering.

Een meerderheid van de Tweede Kamer kwam woensdagavond in harde botsing met de minister over de wet. PvdA, CDA en D66 zijn het oneens met het voornemen van de minister de Informatie Beheer Groep een meer zelfstandige positie te geven. Woordvoerders Rehwinkel (PvdA), Eurlings (CDA) en Bakker (D66) weigerden woensdag een voorstel tot wetswijziging in te trekken. Ze stellen daarin dat de minister betrokken moet blijven bij de uitvoering van het beleid van de organisatie. Hermans wil juist los komen te staan van de interne bedrijfsvoering. Hij zegt beter toezicht te kunnen houden op de organisatie als hij op afstand kan controleren of gemaakte afspraken worden nagekomen. De minister zei na afloop van de vergadering dat hij, als de partijen hun amendement handhaven, zijn wet intrekt. "Dan moeten we maar zien wat er gebeurt."

Boonstra in Endemol na geheim fusieberaad

Oud-Philipstopman C. Boonstra heeft op twee cruciale momenten in de overnamestrijd rond Endemol zijn circa 5000 aandelen in dat bedrijf gekocht. Dat blijkt uit het Boonstra-dossier bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam en een reconstructie van het Algemeen Dagblad.

Boonstra kocht zijn pakketten aandelen Endemol ter waarde van 1,1 miljoen gulden op woensdag 8 en vrijdag 10 maart 2000. Voor deze transacties opende hij een nieuwe rekening bij zijn Belgische bank, de KBC Bank in `s Gravenwezel, zijn toenmalige woonplaats. Hij verzocht de directeur om discretie. Op andere rekeningen bij zijn KBC Bank stond op dat moment voldoende saldo om de aandelendeal te financieren. Boonstra liet zijn aandelentransacties meestal lopen via het ABN Amro-filiaal in Utrecht. Ook de KBC Bank in België beheerde een aandelenportefeuille van hem. Het hoofdkantoor van de Belgische bank heeft een intern onderzoek ingesteld.

Op 6 en 7 maart 2000, de dagen voor Boonstra's eerste aankoop, voerde de Endemol-top op het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro in het diepste geheim doorslaggevende overname- en fusiegesprekken. Op maandag 6 maart met de top van het Spaanse Telefónica en op dinsdag 7 maart met de top van KPN. De commissarissen van Endemol, onder wie de huidige partner van Boonstra, S. Tóth, werden na de succesvolle overnamegesprekken telefonisch op de hoogte gebracht. Ook Boonstra's tweede transactie, op 10 maart, viel samen met belangrijke ontwikkelingen. Op die vrijdag kreeg de Endemoltop, die verbleef in het Portugese Faro, het 'definitieve' goudomrande aanbod van Telefonica.

De overname van Endemol werd vrijdag 17 maart wereldkundig gemaakt. Boonstra verkocht zijn aandelen drie dagen later met een half miljoen gulden winst. Op de dagen van de aankoop schommelde de koers van een aandeel Endemol rond 95 euro. De dag van de verkoop schoot de waarde omhoog naar een top van 150 euro.

Vrouw bevalt van vierling voor vriendin

Een 30-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Arizona is woensdag bevallen van een vierling die bestemd is voor haar beste vriendin. De baby's kwamen met een keizersnede ter wereld en maken het goed.

De kindjes werden via een reageerbuisje met eitjes en zaad van Stacey en David Beehler verwekt. Het stel probeerde al dertien jaar vergeefs kinderen te krijgen. De vriendin stelde zich echter als draagmoeder beschikbaar. "Ze gaf toestemming, maar toen wist ze nog niet waar ze aan begon", aldus de blije vader.

Beleggers dumpen massaal KPN

Bij aandeelhouders van KPN heeft de paniek volledig toegeslagen. Voor de derde achtereenvolgende dag is het aandeel van de voormalige staats-PTT, die momenteel zucht onder een schuld van 23,2 miljard euro (51,1 miljard gulden), flink in waarde gedaald op de Amsterdamse beurs.

Het aandeel sloot gisteren ruim 5 procent lager op 7,77 euro, na eerder op de dag op een absoluut dieptepunt van 7,25 euro te hebben gestaan. Een jaar geleden werd voor een aandeeltje KPN nog 54 euro betaald. Ondanks de fors gedaalde koers zijn koopjesjagers nog in geen velden of wegen te bekennen.

De onrust op de beurs lijkt nu ook over te slaan naar politiek Den Haag. GroenLinks heeft staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer) gevraagd wat er gebeurt indien KPN failliet zou gaan als gevolg van zijn torenhoge schulden.

KPN is in de problemen gekomen door de aanschaf van peperdure umts-licenties en de overname van het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus. Om de schuldenlast te verminderen, wil KPN bepaalde belangen verkopen. Maar hiermee wil het niet zo vlotten. Doordat andere telecombedrijven door de aanschaf van umts-licenties eveneens diep in de schulden verkeren, hebben ze weinig geld om iets van KPN te kopen.

Om de schulden toch te kunnen verlichten, overweegt KPN nu met een aandelenemissie van circa 5 miljard euro te komen. Dit heeft onder beleggers geleid tot grote paniek, waarop ze het aandeel massaal zijn gaan dumpen.

Controller geeft stroomstootjes tijdens gamen

Het Amerikaanse bedrijf Mad Catz heeft een apparaatje ontwikkeld dat een gamer onder stroom zet tijdens het spelen van een computerspel.

De Bioforce controller van Mad Catz geeft de speler een stroomstootje van 16 milliampère. Bijvoorbeeld wanneer de speler in een spel aangevallen wordt door een tegenstander. Drie batterijen van 1,5 volt zijn nodig om de schokjes te kunnen produceren.

De controller lijkt op een standaard controller. Maar de speler moet bij de Bioforce twee elektrodes op zijn onderarm plaatsen om de stroomstootjes te kunnen voelen.

"De stroomstootjes zijn niet krachtig genoeg om de speler echt pijn te laten voelen", zegt Steve Sandwisch van Mad Catz tegen New Scientist. "Maar het kan net genoeg zijn om de spieren van de speler zo te laten samentrekken dat hij de controller laat vallen."

Het gaat voorlopig om een prototype. Er wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijke veiligheidsrisico's. Het prototype is al werkend getoond op een PlayStation2-machine. Het is nog niet bekend wanneer de Bioforce controller op de markt komt.

's Werelds grootste houseparty in Amsterdam

Amsterdam maakt zich op voor de grootste houseparty ter wereld. Het evenement Sensation in de Amsterdam ArenA heeft 40.000 kaartjes verkocht, een record. De vorige, eerste editie van deze 'indoor' houseparty vestigde al een record met 37.500 bezoekers.

Hoewel het housefeest pas op 7 juli plaatsvindt, zijn alle kaartjes al uitverkocht. Organisator ID&T investeert ruim twee miljoen gulden in Sensation, en zet duizend mensen in om het feest in goede banen te leiden. Van die duizend houden 350 mensen zich bezig met veiligheid.
Op Sensation treden voor het eerst uitsluitend Nederlandse discjockeys aan. Vorig jaar werden nog drie gevestigde namen uit het buitenland naar Amsterdam gehaald. ,,Maar de hype rond buitenlandse discjockeys is een beetje passé'', stelt woordvoerder S. Groet van ID&T. De inrichting van de Arena wordt aangepast, na enkele 'fileproblemen' bij de eerste editie. Zo wordt de diepe gracht die het veld van de tribunes scheidt, overdekt. Het evenement, dat duurt van tien uur 's avonds tot zeven uur in de ochtend, wordt voor het eerst live uitgezonden op muziekzender TMF.

De registratie op digitale videodisc (dvd) die vorig jaar werd beloofd, komt er dit jaar alsnog, stelt ID&T. Vorig jaar bleken de auteursrechten niet goed geregeld, waardoor het schijfje de winkelschappen nooit haalde.

Keihard verwijt op monument Volendam

De moeders van de dertien dodelijke slachtoffers van de brand in dijkcafé 't Hemeltje hebben overeenstemming bereikt over de tekst die in de sokkel van het herdenkingsmonument voor hun kinderen moet komen te staan. De tekst is niet mis te verstaan: 'Door gemakzucht en nalatigheid zijn wij onze kinderen kwijt en daarmee de vreugde van het leven (...)'.

De tekst is afkomstig uit een gedicht van een van de moeders. Waarnemend burgemeester Hans Bulte laat weten dat een bezorgde Volendammer hem per brief informeerde over de tekst. Volgens de briefschrijver kunnen de woorden verkeerd worden uitgelegd. 'Het is maar net hoe je hem leest. Alle water van de zee wast natuurlijk niet weg wat hier is gebeurd. Maar het is ook niet gezegd dat het had kunnen worden voorkomen. Ik heb zoiets van: wie de schoen past, trekke hem aan.'

Op de zeskantige sokkel komt een bronzen beeld te staan. De moeders hebben gekozen voor een beeld van een jonge vrouw die een duif de vrijheid geeft. Het beeld dat uit een catalogus van grafbeelden is gekozen, wordt gegoten bij een Italiaans bedrijf. De gemeente heeft zich bereid verklaard de kosten te dragen. Het gaat om een bedrag van rond de dertigduizend gulden.

Bij de dertien graven en het monument komen bankjes te staan en er worden dertien bomen geplant, als symbool van eeuwig leven. Zodra het beeld er staat, bespreken Woerlee en de pastoor met de groep moeders of het bijvoorbeeld wenselijk is het monument in te zegenen of er een dienst bij te houden. Woerlee is van mening dat de graven nimmer mogen worden geruimd.

De burgemeester is van mening dat er voor niet-naasten elders een monument moet komen. Daartoe is overleg nodig met alle betrokkenen.

Gratis medicijnen tegen AIDS

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer zal gratis medicijnen voor de behandeling van aandoeningen veroorzaakt door Aids verstrekken aan de vijftig armste landen. Dat heeft Pfizer woensdag bekendgemaakt.

"Er zal geen tijds-of financiële limiet op het programma staan", aldus Pfizer-topman Hank McKinnel. Pfizer krijgt voor het project steun van het witte Huis en van de Amerikaanse minister van Gezondheid. Het medicijn, diflucan, is geen middel tegen Aids. Het is wel doeltreffend tegen twee vormen van infecties waar Aids-patiënten vaak aan lijden. In de 50 armste landen zijn zowat 12 miljoen mensen besmet met Aids of een derde van alle VIH-of Aids-patienten ter wereld.
Het concern zal voor het project nauw samenwerken met de betrokken overheden, ngo's, de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om zeker te zijn dat het medicijn die mensen bereikt die het nodig hebben.

Geen uitstel voor McVeigh

De Amerikaan Timothy McVeigh, veroordeeld wegens de bomaanslag in Oklahama City (1995), zal aanstaande maandag ter dood worden gebracht. Het uitstel van executie, dat de ter dood veroordeelde had aangevraagd, is woensdag door een federale rechter afgewezen.

McVeigh vroeg om uitstel omdat er duizenden pagina's met nieuw bewijsmateriaal opdoken in de archieven van de federale recherche FBI. Dat materiaal was nooit eerder aan de advocaten van McVeigh gegeven. De advocaten zullen weer beroep aantekenen tegen de afwijzingen van het uitstel.

Quasars op 80mld lichtjaar ontdekt

reddie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Astronomen hebben in een 5 jaar durend project quasars ontdekt die op een afstand van 80 miljard lichtjaar van de aarde staan. Één lichtjaar is een afstand van ongeveer 10 biljoen kilometer.

Een Quasar is een zéér oud soort ster. Het zijn de helderste en sterkste stralingsbronnen in het heelal.
Wat het moeilijk om te geloven maakt, is dat het heelal pas 10 tot 20 miljard jaar oud is. Door de uitbreiding van het heelal, staan de quasars nu echter veel verder van de aarde af dan toen ze begonnen te schijnen.
Het licht van de quasars begon zijn reis naar de aarde toen het heelal maar 800 miljoen jaar oud was en maar een zevende maal zo groot was als nu.

Jongetjes halen meteen een trekker over

gelly had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jongens tussen de 8 en 12 jaar oud die een wapen vinden halen in veel gevallen meteen de trekker over.

Dat blijkt uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers lieten kinderen uit de staat Atlanta alleen in een ruimte waarin in een la een vuurwapen was verstopt. De meeste jongens vonden het wapen en een groot deel van hen haalde zelfs de trekker over, zonder te weten of het wapen geladen was. Daarbij richtten de jongens het wapen op elkaar of keken ze zelfs in de loop, zo stelden de wetenschappers vast.

Van de 64 jongens die aan het laboratoriumexperiment deelnamen, vonden er 48 het verstopte wapen (75 procent). Dertig jongens (bijna 50 procent van het totaal) namen het geweer in handen; zestien (25 procent) haalden vervolgens de trekker over. Eenentwintig van de kinderen komen uit gezinnen waar een geweer in huis is.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
special
Random Pics van de Dag #1271
©FOK.nl e.a.