Postbode naar hondenpsycholoog

Postbezorgers in Hamburg kunnen sinds kort een cursus 'hondenpsychologie' volgen. De cursus is nodig omdat meer dan 3000 Duitse postbodes jaarlijks het slachtoffer worden van bijtgrage honden.

Dit resulteert onder meer in 2255 verscheurde broeken, honderden ziekenhuisopnames en miljoenen guldens aan medische kosten.

Met behulp van de nieuwe cursus leren postbodes het hondenbrein beter te doorgronden. Hierdoor kunnen zij waarschuwingstekens van de hond herkennen. Ook krijgen de bezorgers tips om zich te verdedigen tegen boze viervoeters. De cursus kent daarnaast een praktijktest waarin gebruik gemaakt wordt van Duitse herders.

PTT-Post heeft geen plannen ook een cursus voor haar bezorgers te starten. "Het is inderdaad waar dat bezorgers soms last hebben van honden. Dit hoort echter bij het werk. Loopt het de spuigaten uit dan vragen wij de eigenaar de hond aan te lijnen of op een bepaald tijdstip binnen te houden", aldus een woordvoerster. Het postbedrijf houdt geen cijfers bij van het aantal postbodes dat jaarlijks letsel ondervindt van bijtende viervoeters.