FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 november 2000

Lastige aankoppeling Progress-vrachtschip

De bemanning van het International Space Station hebben tijdens een lastige handmatige manouvre een vrachtschip aangekoppeld. Zij deden dit door het naderende vrachschip door het raampje te observeren nadat het beeld van de video te wazig werd om het goed te kunnen zien.

Het Progress vrachtschip, dat beladen was met een voorraad water, voedsel en brandstof schudde zo erg terwijl het het station naderde dat Mission Control de bemanning het schip handmatig liet koppelen. Toen het Progress-schip dichterbij kwam, werd het videobeeld ineens wazig. Mission Control was onzeker of het defect werd veroorzaakt door een zonnenvlam of door een probleem met de camera en vroeg de bemanning om het vrachtschip af te houden totdat het zonlicht was verdwenen. Maar toen het licht verdween, verdween ook het radiocontact .

Toen het radiocontact weer terugkwam, hadden de kosmonauten Yuri Gidzenko en Sergei Krikalyov het vrachtschip al aangekoppeld.

Hieronder nog een stukje uit het artikel op Yahoo:
"They were relaxed," Pyotr Klimuk, head of the cosmonaut training center, told RTR.

"Yuri was doing the docking itself and Seryoga (Krikalyov) was looking through the window at the object and telling him what to do. Thanks to their cooperation, they managed to dock in very difficult conditions."

Waarschijnlijk laatste optreden Spice Girls

Melanie C heeft veel twijfel gezaaid over de toekomst van de Spice Girls. In een interview met een Schotse krant heeft (de voormalige) Sporty Spice gezegd dat het optreden van de groep bij de uitreiking van de MTV Europe Music Awards, afgelopen donderdag, weleens hun laatste gezamenlijke optreden geweest kan zijn.

In de Daily Record zegt ze: "Op dit moment zijn we niet echt zeker over onze toekomst. We zien wel hoe alles gaat". "Er komt geen Spice-tournee. Volgend jaar ga ik een solotournee doen, Emma en Victoria brengen hun eigen albums uit, en Mel B zal dan werken aan haar volgende album."

"De laatste keer dat we met z'n allen samen op het podium staan is waarschijnlijk bij de MTV Europe Awards. Daarna weet ik het niet meer. We genieten van ons 'Spice-werk', maar we hebben een hele moeilijke tijd en we hebben een stadium bereikt waarin we gewoon gelukkig willen zijn", aldus de zangeres in de krant.

De Spice Girls moesten afgelopen week opnieuw een flinke tegenslag verwerken. Hun nieuwe album-met-R&B-sausje 'Forever' kwam in de Verenigde Staten slechts op nummer 39 binnen in de hitlijsten, na een verkoop van slechts 33.000 exemplaren.

Ter vergelijking: van het album 'All That You Can't Leave Behind' van U2 gingen vorige week in Amerika 428.000 exemplaren over de toonbank. Algemeen wordt aangenomen dat het gladde R&B-geluid op 'Forever' een doelbewuste taktiek was om de Spice Girls definitief te laten doorbreken in de VS.

Sinterklaas weer in Nederland

Sinterklaas is zaterdagmiddag teruggekeerd in Nederland. Rond half een meerde zijn Pakjesboot 12 met zwarte pieten, schimmel en cadeautjes af in de haven van Woudrichem. De goedgeefse kindervriend werd verwelkomd door een grote menigte. Onder hen was burgemeester M. Worrell van de Noord-Brabantse gemeente.

De intocht van Sint-Nicolaas wordt net als de afgelopen decennia rechtstreeks uitgezonden op de televisie. Op Nederland 3 praat Aart Staartjes, bekend van Sesamstraat, het anderhalf uur durende programma aan elkaar. Een zwarte tolkenpiet helpt op Nederland 1 doven de intocht via de tv te volgen. De internetpagina www.nps.nl besteedt ook aandacht aan het evenement.


Internet in België stagneert

Het surfen op internet in België stagneert. De afgelopen zes maanden zijn er nauwelijks internetgebruikers bijgekomen. Het onderzoeksbureau InSites zoekt de verklaring in de te hoge telecomtarieven en een te schaars aanbod van lokale informatie en webdiensten.

InSites meet elk halfjaar het surfgedrag van de Belgische internetters. Uit de gegevens van begin oktober blijkt dat 44 procent van de Belgen toegang heeft tot het net, op het werk, thuis of op school. "Niet minder, maar opvallend, ook niet meer dan een half jaar eerder", zo meldt zaterdag de krant De Standaard.

Actiegroep dreigt Sinterklaas te verstoren

Een groep Surinamers heeft gedreigd Sinterklaas-intochten op Amsterdamse scholen te zullen verstoren. In een op barse toon geschreven brief aan directeuren van basisscholen kondigt de groep Organiseer Pressie Omhoog (OPO) aan het feest in de war te sturen. Ook schoolbesturen en wethouders van onderwijs in de Amsterdamse regio hebben de waarschuwing ontvangen.

OPO wil dat de scholen het feest zodanig aanpassen dat Zwarte Piet niet langer de rol van domme boeman krijgt toegespeeld. "Het beeld van een onnozele zwarte die koeterwaals spreekt is een ernstige belemmering voor het verwerven van gelijkheid voor allochtonen", licht Robby Berghout van OPO toe.

"We hebben niets tegen Sinterklaas, maar Zwarte Piet is een knecht en Surinamers willen niet aan slavernij worden herinnerd", aldus Berghout. "Scholen die daarmee geen rekening houden, kunnen erop rekenen dat het kinderfeest moet worden afgeblazen. Het wordt een geweldloze actie, maar wel met hevige druk." In de brief aan de schoolhoofden waarschuwt secretaris I. Sanches: "Hoewel wij ons bewust zijn dat daardoor veel leerlingen tekort worden gedaan, leggen wij de verantwoordelijkheid daarvoor bij u."

Sinterklaas zet vandaag in Woudrichem officieel voet aan Nederlandse wal. Hij heeft een record aan cadeautjes bij zich. Met name ouderwetse bordspelletjes zijn zeer in trek, volgens de speelgoedbranche als reactie op de huidige computermaatschappij.

Tjeemig, gun die kinderen ook gewoon die schoorsteenvegers...

Uitzendsmokkelaars op Schiphol

Volgens officier van justitie, H. Beune nemen sommige Marokkanen uitzendbaantjes op Schiphol om met een pasje van de luchthaven illegale landgenoten Nederland binnen te kunnen smokkelen. Dat zei de officier voor de rechtbank in Haarlem in de strafzaak tegen de 41-jarige M.S. uit Rotterdam, die terechtstond wegens mensensmokkel. Hij hoorde 2 jaar en 3 maanden tegen zich eisen. Officier Beune vindt dat Schipholpassen veel te makkelijk worden verstrekt.

Geld tekort bij internetpolitie

Het speciale internet-team van de politie kampt met een personeelsprobleem. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen bevestigt dat er een "fors aantal vacatures" openstaan bij het 15-koppige gezelschap. Zo is bijvoorbeeld de projectleider opgestapt. Het voortbestaan van het team is vooralsnog niet in gevaar.

Het internet-team houdt zich nu 2 jaar bezig met het landelijk bestrijden van criminaliteit op het net. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitingen van hooligans, kinderporno en fraude door hackers.

Het personeelsprobleem komt vooral door de faktor geld. De rechercheurs blijken gevoelig voor de hogere lonen in het bedrijfsleven. "In de ICT-sector zijn deze mensen veel waard. Wij kunnen niet op tegen de lonen die daar worden betaald", aldus de KLPD-woordvoerder.

Dolfinarium Harderwijk, de beste ter wereld

"De beste show ter wereld", zo mag het Dolfinarium in Harderwijk haar dolfijnenshow vanaf heden noemen. Het dolfinarium is als beste uit de bus gekomen bij de internationale overkoepelende organisatie voor thema- en attractieparken, de IAAPA. Die vond de Harderwijkse show, "De Winterwonderparel", de beste op deze aardbol.

De jury van de IAAPA bestond uit vakmensen uit de internationale evenementensector. De juryleden vonden de voorstelling "een perfecte samensmelting van de prestaties van dieren en trainers met show en theater."

Nu het Dolfinarium Harderwijk de prijs in de wacht heeft gesleept, wordt de voorstelling deze winter nog een aantal malen opgevoerd door de dolfijnen en trainers: van 2 december tot 7 januari.

Telefoonseks met bedrijfs-mobieltje

Het bedrijfsleven lijdt jaarlijks een schadepost van tientallen miljoenen, doordat het personeel steeds vaker met de bedrijfs-gsm sekslijnen belt.

Iedere dag wordt in totaal ruim een miljoen minuten naar sexlijnen gebeld. In circa 40 procent van de gevallen gebeurt dit via het mobieltje. Vaak moet de werkgever voor de rekening opdraaien omdat het om gsm's van de zaak gaat.

Bellen kost gemiddeld 1GPM. Bellen per gsm is aanmerkelijk duurder omdat naast de gesprekskosten ook de mobiele telefoonkosten in rekening worden gebracht. In totaal wordt jaarlijks voor een bedrag van ruim ƒ300 miljoen naar sekslijnen gebeld.

Vrouwen veel vruchtbaarder

Wat veel ongewenst zwangere vrouwen al een tijdje wisten, hebben Britse wetenschappers nu bewezen. De vruchtbare periode van de vrouw ligt meestal niet slechts tussen de 10e en 17e dag van de menstruatiecyclus, zoals vrij algemeen werd aangenomen. Slechts 1/3 van de vrouwen is precies binnen dit tijdsbestek vruchtbaar. De resterende 65% is ook op andere dagen binnen de cyclus vruchtbaar.

Veel vrouwen begonnen al te ovuleren op de 7de dag en bleven tot na de 17e dag vruchtbaar. De onderzoekers adviseren nu vrouwen die niet zwanger willen worden en geen voorbehoedsmiddelen gebruiken, rekening te houden met een langere vruchtbare periode.

GSM-rekening geregistreerd bij BKR

Mobiele bellers met een abonnement waar achteraf wordt betaald, zullen voortaan worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel.

De 5 mobiele telefonie-bedrijven zullen de kredietgegevens van hun klanten aan het BKR ter beschikking stellen en mogen zelf gaan controleren bij het BKR of een nieuwe klant elders wanbetaler is geweest.

Het BKR en de 5 bedrijven hebben daarover een principeafspraak gemaakt. Volgende maand zal het BKR hier een definitieve beslissing nemen
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
©FOK.nl e.a.