Idaho, VS: het nieuwe Wilde Westen voor extreem rechtse milities

Amerikaanse extreem rechtse milities zijn vooral actief in het Midwesten van dat land. Neem bijvoorbeeld de "North Idaho Militia": In Idaho willen ze een uitsluitend blanke, christelijke kolonie stichten, afgescheiden van de rest van de VS. In hun visie zal deze ultraconservatief zijn en geen multiculturele diversiteit kennen.

Idaho en de aangrenzende regio's zijn nu het nieuwe El Dorado voor alle Amerikanen die tegen minderheden en abortus zijn - en voor geen beperkingen op het dragen van vuurwapens. Ze verwerpen zowel de LGBTQI-beweging als de Black Lives Matter-beweging. Onder hen bevinden zich veel vrome evangelische christenen. Sommigen beschrijven zichzelf zelfs als "politieke vluchtelingen" die de acties van de staat gelijkstellen aan inmenging in persoonlijke vrijheden.

Dit dunbevolkte landelijke gebied trekt niet alleen radicalen aan, maar ook steeds meer middenklasse gezinnen uit de steden. Ze worden aangetrokken door het spectaculaire landschap en de lage kosten van levensonderhoud. En ze willen dat hun kinderen opgroeien in wat zij een ideale wereld vinden.

In deze documentaire volgt DW een gezin van vier dat vanuit Californië naar het noorden verhuist, een ultrareactionaire motorrijder die deelnam aan de bestorming van het Capitool in 2021, een pastoor met zijn eigen militie en privéarsenaal en een politicus die campagne voert voor gouverneur, ondanks het feit dat hij twee jaar in de gevangenis heeft gezeten voor een poging tot gewapende rebellie tegen de FBI.

De reportage hoort ook van boerin Jennifer Ellis, een van de oorspronkelijke conservatieve bewoners van het gebied. Net als veel van haar kennissen verwerpt ze extremistische en intolerante standpunten. Maar ze is hier in de minderheid. Hoe haalbaar is het idee van een politieke revolutie in het nieuwe Wilde Westen?