Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag gaan we eens fijn aan de slag.

Minister Donner van Sociale Zaken trekt een half miljoen euro uit om bedrijven te stimuleren, meer gehandicapten in dienst te nemen. Een mooi gebaar. Nou ja, voor op de bühne dan. Want wat is nou een half miljoen? En bedrijven vertikken het. Gehandicapten zijn misschien vaker ziek en net iets minder productief, kortom, ze zijn ongunstig voor de winst- en verliesrekening. Iedereen (ook het bedrijfsleven) heeft de mond vol van dat ook gedeeltelijk arbeidsongeschikten maar aan de slag moeten, maar die gelegenheid wordt ze feitelijk niet echt geboden.

Kan minister Donner mij even laten weten, wanneer hij ophoudt met die symbolische flauwekul en ten behoeve van zijn opvolger alvast een wetsvoorstel voorbereidt, dat regelt dat bedrijven met meer dan tien personeelsleden een verplicht percentage gehandicapten in dienst moeten nemen? Want door dat aan alle bedrijven op te leggen, wordt concurrentievervalsing over de rug van jonggehandicapten redelijk binnen de perken gehouden.