Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de Marokkaanse taxichauffeur.

ANWB-directeur Guido van Woerkom zei op een congres dat hij aarzelt om een taxi voor zijn vrouw te bellen omdat de kans groot is dat ze dan bij een Marokkaanse chauffeur moet instappen. Opschudding alom. En ondanks excuses van Van Woerkom overweegt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) een klacht in te dienen bij het Meldpunt Discriminatie.

Maar het criminaliteitscijfer onder Marokkanen is een veelvoud van dat onder autochtone Nederlanders. En ook de taxichauffeur die vorig jaar op het Leidseplein in Amsterdam een klant doodsloeg, is van Marokkaanse komaf. Er zijn dus best goede redenen om niet bij een Marokkaan in de taxi te stappen. Gewoon een kwestie van risicobeperking:

Kan SMN-voorzitter Faris Azarkan mij daarom even uitleggen, waarom iemand niet zou mogen zeggen dat hij liever niet wil dat zijn vrouw bij een Marokkaan in de taxi stapt? Klanten mogen toch zelf uitmaken, met wie ze wel of geen zaken willen doen?