Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de aanbesteding van de post.

Vroeger had je alleen de PTT. Een soort Postbode Siemen deed de brieven in de bus. Klaar. Maar tegenwoordig heeft de post concurrentie. Dat moet van de marktwerking. Regelmatig krijg ik een foldertje in de bus. Van SANDD. Dat ze postbodes zoeken. Maar ik heb zo’n sticker op mijn brievenbus, dat ik geen ongeadresseerde rommel wil. SANDD is dus een slechte postbezorger. Herrie in de tent:

Aanbestedingsexpert John Tabbers stelt vandaag, dat gemeenten het nieuwkomers op de markt bij aanbestedingen te moeilijk maken. Zo stellen gemeenten bij voorbeeld ook eisen aan het personeelsbeleid. Ik ben het niet met Tabbers eens. Het staat een aanbestedende overheid, net als iedere klant, eisen te stellen aan wat hij belangrijk vindt. En wanneer een gemeente wordt bestuurd door partijen die een goed sociaal beleid hoog in het vaandel dragen, dan mogen ze daar best eisen aan stellen bij hun opdrachten. Of eisen aan het milieubeleid van de postfirma. Of aan tijdige bezorging. En geen enkele gemeente zal veel te hoge eisen stellen, want dat maakt de postbezorging onbetaalbaar.

John Tabbers noemt zichzelf “aanbestedingsexpert”. Kan deze zelfbenoemde deskundige mij even laten weten, hoe hij zich aanbestedingsexpert durft te noemen, wanneer zelfs de basisprincipes van de marktwerking hem ontgaan?