Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het terecht afkeuren van opsluiting in een cel zonder proces.

Al eerder maakte ik mij druk om het zogenaamde “weekendarrangement”, waarbij verdachten van geweld in het uitgaansleven een heel weekend in de cel werden gezet. Ik vond toen al, dat zoiets feitelijk gewoon een gevangenisstraf is, en dat je die niet zonder uitspraak van de rechter kunt opleggen.

De rechtbank in Leeuwarden is het met mij eens. Zij stelt terecht dat een voorlopige hechtenis geen heel weekend kan duren, heeft het OM niet-ontvankelijk verklaard in een zaak tegen een vermeende geweldpleger, en heeft de verdachte van strafvervolging ontslagen. Maar hoe nu verder?

Want mensen die zich misdragen en geweld plegen, moeten natuurlijk wel worden aangepakt. De juiste procedure om problemen in het uitgaansleven te beteugelen, is niet het degraderen van verdachten tot rechteloze burgers. Dat kan beter. Met een ander weekendarrangement.

Kunnen rechters en Om mij eens vertellen, per wanneer ook rechtbanken in het weekend voor dringende zaken open zijn? Op die manier kunnen raddraaiers op basis van het snelrecht worden aangepakt. Dát is een fatsoenlijke manier om mensen in de cel te zetten. Mét tussenkomst van de rechter.