Seedorf

In sportkatern van de Volkskrant van afgelopen zaterdag een column over de voetballer Sno. Wie? Tsja, dat vroeg de columnist zich dus ook af. Evander Sno zit namelijk in de voorlopige selectie van het Nederlands Elftal.

Sno is een middenvelder van Celtic. Ooit jeugdspeler van Ajax en Feyenoord en hij speelde ook bij NAC. En is dit seizoen overgenomen door Celtic. Wie hem vorige week woensdag heeft zien voetballen in de Champions League tegen Benfica zal vraagtekens hebben gezet bij de kwaliteit van deze voetballer. Maar hij zit wel in de voorlopige selectie van het Nederlands Elftal.

En waarom niet, zo vroeg de columnist van de Volkskrant zich af, laten ik eens iemand noemen: Clarence Seedorf.

Het blijft altijd weer een interessant moment wanneer die naam valt. Seedorf. Gevierd voetballer bij AC Milan, een vaste waarde. De regisseur op het middenveld, de route volgens welke zo'n beetje elke aanval loopt, das Dreh und Angelpunkt. Voorziet de spitsen van Milan geregeld van bruikbare ballen. Die Seedorf. Beroemd in Milaan, berucht in Italië en dus de hele voetbalwereld. Maar gepasseerd bij het Nederlands Elftal. Want Seedorf zit niet in de voorlopige selectie.

De naam van Seedorf valt eens in de zoveel maanden wel als het om het Nederlands Elftal gaat. Maar ik vraag me toch ernstig af waarom? Bij Milan laat hij wekelijks zien hoe goed hij kan voetballen maar bij onze nationale trots heeft hij nooit potten kunnen breken. Miste geregeld penalty's. Hij was immer de pispaal van het Nederlandse volk na weer een teleurstellende wedstrijd. En bij Milan speelt hij een rol in een systeem dat bij het Nederlands Elftal niet wordt gespeeld. Seedorf is eigenlijk altijd uitgekotst.

Kritiek op het beleid van Van Basten? Prima. Maar niet over de rug van Seedorf!