Pilatus 2006

Raadsel: het is groen met rode en gele vlekken.
Antwoord: een wedstrijd die door Ivanov wordt gefloten

Akkoord, erg flauw. Maar als verliezend land zoek je natuurlijk graag naar oorzaken buiten jezelf. Dus wijzen we naar het belachelijke fluitgedrag van de russische scheidsrechter. Twintig kaarten in een wedstrijd, 16 gele en 4 rode. Wat een idiotie!

Ook Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, vond de manier waarop Ivanov de wedstrijd had geleid slecht: "de wedstrijd Portugal - Nederland had een betere scheidsrechter verdiend".

Maar daarmee is Blatter wel de Pilatus van 2006. Mede door zijn conservatieve beleid zijn de huidige scheidsrechters tot "watjes" verworden. Die niets meer tolereren. Ivanov voerde slechts het beleid uit dat Blatter wenst. Wie aan onbenulligheden als een bal wegtrappen waarde geeft door er een gele kaart voor te laten trekken krijgt op den duur te zien wat we gisteren zagen: een wedstrijd met veel gele en rode kaarten. Niet per definitie een harde wedstrijd maar een wedstrijd met veel kaarten. Die twee begrippen worden door deze aanpak dus uit elkaar gehaald.
En dat is niet de schuld van een scheidsrechter maar van de overkoepelende organisatie die deze regels bedenkt. De FIFA dus, met Sepp Blatter aan het hoofd.

De voortekenen waren er al: Australië - Croatië, waar de scheidsrechter, Poll, de weg zodanig kwijt raakte dat hij iemand drie gele kaarten gaf. En dan Duitsland - Zweden, waarin de Zweed Lucic voor een onbenulligheid op het middenveld, op appel van de Duitsers, een tweede gele kaart kreeg van scheidsrechter Simon, die dat ook nog eens lachend deed. En hij bezegelde daarmee het lot van Zweden dat al met 2-0 achterstond.

Op de fiets naar mijn werk zag ik enkel nog verbleekte oranje vaandels en vlaggen die, ondanks de harde wind, wezeloos aan hun stok hingen. Albert Heijn heeft zijn wuppies verwijderd en reisbureau's zullen ons de komende dagen gaan verblijden met mooie aanbiedingen om zo snel mogelijk uit Nederland weg te kunnen.
Het is voorbij.
Gelukkig zijn de knoppen van mijn zes jaar oude Oleander vanochtend opengegaan.