TARA en Scarluna: Toetsenist zonder keyboard

Vanaf vandaag wilde ik beginnen met het opschrijven van de avonturen van Tara en Scarluna. Scarluna is een onlangs opgerichte plaatselijke gothic-metal band waarvan ik de eer heb om sinds een paar weken in te mogen spelen als toetsenist. Daar ik een hele poos offline ben geweest kwam dit voor menig persoon als een grote verrassing. Velen wisten niet eens dat ik keyboard kon spelen, Isabeau incluis. Ik moet dan ook toegeven dat ik dat bijna 7 jaar niet meer had gespeeld. Maar tegenwoordig sta ik dus toch weer achter de toetsen. Iets waarvan ik nooit echt had gedacht dat dat ooit zou gebeuren, alsmede de meesten in mijn omgeving. Nu zul je je dus afvragen hoe het zover is gekomen, nou dat zal ik je vertellen....

Ik denk dat ik zal moeten beginnen bij mijn verhuizing naar Hoogeveen. Ik ging bij Isabeau in huis wonen. Aangezien de kabelverbinding die we hier hebben de slechtste van Nederland is kreeg ik een overschot aan vrije tijd. Door stom toeval leerde ik hier drie mensen kennen die inmiddels zijn uitgegroeid tot hele goede vrienden. Harm-Jan, Maartje en Marielle kwam ik ooit tegen in de trein van Hoogeveen naar Leeuwarden, op weg naar een After Forever concert. Metal en Gothic minded Hoogeveen is zeer klein, dus we raakten in gesprek. Vanaf die dag zijn we uitgegroeid tot een hecht vriendenclubje. Ze vertelden me over ViaVia, het enige rock/metalcafé wat Hoogeveen rijk is (een plek waar ik tegenwoordig bijna elke zaterdagnacht te vinden ben) en later kreeg ik van hun ook te horen dat er een bandje was opgericht door vrienden.

Het is inmiddels augustus of september dit jaar als twee vrienden, Erik en Edwin het idee krijgen een gothic-metal bandje te starten. Edwin oppert dat zijn vriendin Margo, die bezig is met zanglessen, wel kon gaan zingen. Ondertussen was de drummer van een plaatselijke punk-band: Antisoma, daar gestopt. Dat was Peter, die al snel gevraagd werd om voor de band van Edwin en Erik te drummen. Margo en Edwin had ik inmiddels leren kennen in de ViaVia, en Maartje en Marielle hadden er al eens meer dan eens op aangedrongen dat ik op zondagmiddag eens moest komen kijken, als ze aan het oefenen waren. Harm-Jan was inmiddels zelf bandlid geworden, met Edwin had hij het er wel eens over gehad dat hij bas wilde gaan leren spelen. Harm-Jan heeft dus snel een bas gekocht en lest inmiddels samen met Edwin (hun gitaarleraar speelt in een band genaamd Trixie Jelly Pudding, dit even terzijde).

De basis voor de band was er dus, alsmede een eerste nummer, Lake of Blood, althans qua muziek. Want er was nog geen tekst bij verzonnen. Edwin voor gitaar, Erik voor grunts, Peter voor drums, Margo voor zag en Harm-Jan voor bas. Harm-Jan wierp zich op de taak om teksten te schrijven voor Lake Of Blood en het nummer wat in de maak was, wat uiteindelijk Watered Down Comprehension zou worden. Ondertussen was ik al een paar keer wezen kijken en kreeg ik dus wel door dat er een keyboard mistte (wat Maartje en Harm-Jan me inmiddels verteld hadden), ik heb ze beiden toen verteld dat ik vroeger toetsen heb gespeeld maar helaas niet in bezit ben van een keyboard. Vanaf dat ogenblik kreeg ik een onofficiele status als eventueel bandlid. Dit was ook de tijd dat er uiteindelijk een naam voor de band werd verzonnen: Scarluna

Toen kwam Theo, Theo Toets. Ik weet niet waar hij vandaan kwam, maar tussen alle zwart geklede langharig tuig was daar opeens de kortharige, absoluut geen metalliefhebber Theo. Hij kon toetsen en had wél een keyboard, dus was al snel gevraagd om te spelen in de band, wat ik uiteraard erg jammer vond. Aangezien ik nog steeds elke week in de oefenruimte was en voor de rest wel duidelijk was dit ik veel goeds voor had met de band. Edwin vroeg me telkens om mijn meningen als hij weer iets had verzonnen en wilde me als roadie hebben, waar ik mee ingestemd had. Als vaste bezoeker iedere zondag zag ik ook Watered Down Comprehension tot stand komen alsmede het begin van 'het nieuwe derde nummer'.

Ik denk dat het nu iets van een maand geleden was toen ik van Harm-Jan en Edwin begreep dat ze Theo Toets (waarvan de echte achternaam nog steeds een raadsel is) niet zo goed in de band vonden passen en niet ech tevreden waren over zijn bijdrage. De band had hem er dus min of meer uitgezet. Edwin had nog een oud keyboard, die hij van zijn tante te leen had voor 2 weken, waar ik dan een paar keer op zou kunnen spelen. Die zondag stond ik voor het eerst in zo'n 7 jaar dus weer achter een keyboard, en weet dan maar eens wat te spelen

Zo komt het dus dat ik tegenwoordig bij Scarluna speel. Ondertussen is Erik vertrokken omdat het op muzikaal gebied niet klikte tussen hem en de rest van de band. Dat was bij de afgelopen oefeningen zeker merkbaar, we zijn allemaal op een één of andere manier een beetje van slag (ook al was het in gezamelijk overleg dat Erik vertrok) en zijn afwezigheid was duidelijk merkbaar (het was stukken rustiger)
Harm-Jan doet naast bas en tekstschrijven nu ook de grunts en we zijn van plan ook mannelijke zang te gebruiken. Harm-jan kan behoorlijk zingen namelijk.

Twee weken geleden ben ik bij Edwin thuis geweest, waar hij voor het laatst het keyboard had en hebben we samen wat gespeeld, wat behoorlijk goed ging. Erik en ik waren er beiden erg over te spreken en hij vindt me nu al toen keer beter dan Theo

Zaak is nu om achter een keyboard aan te gaan, want ik zit nu dus helemaal zonder, en er we wilen allemaal graag die toetsen hebben. Ook omdat er steeds meer nummers bijna compleet worden. Dan kan ik ook weer aan het oefenen en mijn muziek weer helemaal kan oppikken en hopelijk enigzins succesvol te worden als band zijnde. Hoewel het plezier in het maken van muziek ons grootste streven is natuurlijk. Onze eerste twee optredens zijn trouwens min of meer al geregeld. Ons eerste optreden zal in de ViaVia zijn, wanneer weten we nog niet, en we staan zeker 6 september op OccultFest, het plaatselijk metal-festival(letje).