Sportjaar 2015: september & oktober

9. Nederland eindelijk weer op EK basketbal, Spanje wint

In 1989 nam Nederland voor het laatst deel aan EK basketbal bij de mannen. Maar dankzij een historische kwalificatie was Nederland er eindelijk weer bij. Een goede reden om even terug te blikken op het EK van de lange oranjemannen (klik op de titels voor de volledige berichten):

Historische EK-zege Nederlandse basketballers
De Nederlandse basketballers zijn het EK begonnen met een historische zege op Georgië. Nederland doet voor het eerst sinds 1989 weer mee en speelt net als destijds in Zagreb. De laatste keer dat Oranje een wedstrijd won was echter nog wat langer geleden: 4 juni 1987 tegen Israël. Na ruim 28 jaar is er dus weer een zege voor Nederland, onder meer dankzij een zeer sterk spelende Charlon Kloof (22 punten) en Worthy de Jong (16 punten).

Basketbalteam verliest van Macedonië op EK
Het Nederlands basketbalteam heeft bij de EK in Kroatië de tweede groepswedstrijd niet kunnen winnen. Oranje ging in Zagreb met 71-78 onderuit tegen Macedonië. De ploeg van bondscoach van Toon van Helfteren was zaterdag positief aan het toernooi begonnen met een krappe zege op Georgië (73-72).

Basketballers buigen voor Slovenië
De Nederlandse basketballers zijn tegen de tweede nederlaag aangelopen op het EK. Oranje toonde na een slechte start veerkracht, maar ging uiteindelijk wel onderuit tegen Slovenië (81-74).

Basketballers maken het Kroatië knap lastig
De Nederlandse basketballers hebben Kroatië voor het eigen fanatieke thuispubliek in Zagreb een onverwacht lastige avond bezorgd. Oranje keek met nog vier minuten te gaan tegen een achterstand van slechts twee punten aan, maar ging uiteindelijk wel onderuit: 78-72.

Spanje wint EK basketbal
Spanje heeft de finale van het EK basketbal met overtuiging gewonnen. De Spanjaarden versloegen Litouwen met groot verschil: 80-63.

Uitblinker bij de Spanjaarden was Pau Gasol. De 2 meter 15 lange basketballer scoorde het hele toernooi al aan de lopende band en wierp ook in de finale 25 punten bij elkaar. Rudy Fernandez en Sergio Llull scoorden respectievelijk elf en twaalf punten en stonden daarmee in de schaduw van Gasol.

Frankrijk moest in eigen land genoeten nemen met het brons. In de troostfinale hadden de Franse mannen niet al te veel moeite om Servië van het lijf te houden. Door met name in de derde periode een flinke voorsprong te nemen, bepaalden de Fransen de eindstand op 81-68.